Šta je pseudotumorni pankreatitis?

Jedan od oblika hroničnog pankreatitisa u koji može doći kao rezultat neblagovremenog liječenja je pseudotumorni pankreatitis. Ovaj oblik se naziva tako što su simptomi pankreatitisa u mnogočemu slični simptomima tumora pankreasa („pseudo“ - imaginarni, lažni, „tumor“ - tumor).

Kako se manifestuje hronični pseudotumorni pankreatitis

Od trenutka dijagnoze „hroničnog pankreatitisa“ do razvoja pseudotumoroznog oblika može proći 10-15 godina. Često se pacijent potpuno liječi od bolesti jetre, hroničnog kolecistitisa ili bilijarne diskinezije, a današnja dijagnoza postaje jasna tek nakon detaljnog pregleda tokom boravka u bolnici. Kod oko 5% pacijenata sa hroničnim pankreatitisom koji su na stacionarnom pregledu, otkriva se pseudotumorni oblik. U oko 7 od 10 pacijenata bolest se dijagnosticira u fazi razvoja komplikacija.

Uočljivi su sljedeći simptomi:

  • Jaka bol.
  • Ozbiljan gubitak kilograma u kratkom vremenskom periodu.
  • Neravnomerno uvećanje gušterače, određeno palpacijom trbuha.
  • Kršenje egzokrinske funkcije organa prema vrsti insuficijencije - nestabilna stolica, steatoreja ("masna stolica"), velika količina nešvarenih vlakana i mišićnih vlakana.
  • Karakteristična slika prilikom provođenja ultrazvučne dijagnostike: rast (u pravilu) tkiva glave gušterače, širenje Wirsung-ovog kanala, konture su labave, mutne, isprepletene s pseudocistima.

Dijagnoza pseudotumorskog pankreatitisa

Ako sumnjate na pseudotumorni oblik hroničnog pankreatitisa, važno je provesti diferencijalnu dijagnozu sa pravim tumorom - karcinomom gušterače (adenokarcinomom), koji u 80% slučajeva pogađa glavu organa.

U tu se svrhu obavlja biopsija gušterače histološkim pregledom dobivenih uzoraka tkiva s pogođenog područja. Ako se otkriju atipične (tumorske) stanice, pacijentu se dijagnosticira rak.

Međutim, biopsija raka u samo 56% slučajeva otkriva atipične stanice, a kod 12% pacijenata koji su operirani zbog pseudotumorskog pankreatitisa otkriva se karcinom gušterače (prema njemačkim istraživačima). Stoga se pri postavljanju dijagnoze u sumnjivim slučajevima uzimaju u obzir mnogi kriteriji.

Simptomi pseudotumorskog pankreatitisa

Jedna od manifestacija upale gušterače je bol. Kod pseudotumorskog pankreatitisa dolazi do izražaja. Bol je često pojačana, može dati u hipohondriju i leđa. Javlja se bol, obično nakon jela ili konzumiranja alkohola. Često se bol javlja noću.

Također treba napomenuti da bol može biti praćen pojavom mučnine i povraćanja. Intenzitet boli kod pseudotumorskog pankreatitisa nije povezan sa težinom promjena same žlijezde.

Drugi simptom pseudotumorskog oblika pankreatitisa je smanjenje tjelesne težine. Razlog tome je egzokrinska insuficijencija žlijezde, kod koje se ispostavlja da količina proizvedenog soka nije dovoljna za probavu hrane. Kao rezultat toga, probavni proces je poremećen - može se primijetiti nadimanje, nestabilnost stolice (koja može imati tendenciju i kao zatvor i proljev). Mijenja se i konzistencija same stolice - postaje masnija, svjetlija i često stječe gadan miris.

U historiji pacijentove bolesti s pseudotumorskim pankreatitisom, liječnik može primijetiti sljedeće simptome:

  • povećanje veličine trbuha,
  • palpacijom se otkriva povećana glava pankreasa,
  • bolovi u epigastričnoj regiji.

Za potvrdu dijagnoze propisan je ultrazvuk ili kompjuterska tomografija, koja često otkrivaju porast glave žlijezde, konture organa u ovom odjelu su mutne i neujednačene. Opažaju se žarišta smanjene gustine na zahvaćenom području, koja imaju pseudociste, u kombinaciji sa područjima sabijanja.

Liječenje narodnim lijekovima

Svi recepti tradicionalne medicine mogu biti samo dodatak liječenju koje je propisao ljekar. U ovom slučaju mogu se koristiti razne tinkture i biljni pripravci.

Jedna od biljaka koja se koristi u narodnim lijekovima protiv pseudotumorskog pankreatitisa su zlatni brkovi. Za pripremu ljekovitog napitka trebate uzeti mali izboj biljke (oko 20 cm), sitno ga nasjeckati i zgnječiti. Zatim ovu kašu treba preliti alkoholom u omjeru 1: 1 i ostaviti da se natapa 2 tjedna na tamnom mjestu. Nakon toga, infuzija se filtrira i uzima u 5-10 ml nakon 30 minuta nakon jela.

Prognoza za pseudotumorni oblik pankreatitisa uveliko ovisi o pravovremenosti kirurškog liječenja. Ako je dao pozitivan rezultat, tada se radi održavanja zdravstvenog stanja pacijentu preporučuje pridržavanje određene prehrane - izbjegavati alkohol, dodajte mliječne proizvode s malo masti. Također, za održavanje gušterače liječnik može propisati neke enzime.

Tek kada se ispune sve preporuke specijaliste, prognoza može biti relativno povoljna.

Hronična upala gušterače, tokom koje se naziva njegova hipertrofija neujednačene prirode, naziva se pretumorni pankreatitis.

Pseudotumorni pankreatitis očituje se simptomima koji su identični simptomima onkološkog procesa, pa je vrlo važno razumjeti da je to pravovremeno razlikovati patološka stanja i započeti lijek ili kiruršku terapiju.

Zašto se javlja pseudotumorni pankreatitis?

Upalni proces gušterače hronične prirode može se pojaviti zbog mnogih faktora - provokatora.

Treba ih razmotriti detaljnije:

  1. Neblagovremeno ili nepravilno odabrana terapija akutnog pankreatitisa koja se postepeno pretvara u hronični.
  2. Dostupne patologije žučnog mjehura.
  3. Strast i zloupotreba alkohola.
  4. Razvoj zarazne bolesti u tijelu.
  5. Autoimune bolesti.
  6. Mehaničko oštećenje organa.
  7. Pojava na cistama gušterače ili tumora različite prirode.

Pored ovih razloga, na razvoj pseudotumorskog pankreatitisa utječe i ignorisanje pravila prehrane i slaba nasljednost - prisutnost problema s pankreasom u jednom od sljedećih srodnika.

Odavno je dokazano da se pseudotumorni pankreatitis često razvija u hronični stadij kod onih pacijenata koji puše.

Kako se manifestira patologija?

Pseudotumorni pankreatitis može se formirati duže vrijeme. Razvoj dotične bolesti od kroničnog pankreatitisa do hipertrofije organa traje od 10 do 18 godina.

Često se prava dijagnoza može utvrditi samo tijekom pregleda pacijenta pacijenta koji je duže vrijeme liječen od bilijarne diskinezije, hroničnog oblika holecistitisa ili različitih patologija jetre.

Kao što je već spomenuto, pseudotumorni pankreatitis manifestuje na isti način kao i onkološki proces gušterače, pa nije moguće odmah dijagnosticirati ga.

Činjenica da pacijent razvije razmatrani oblik pankreatitisa ukazuju na sljedeće simptome:

  1. Šindre boli koje se osjećaju u lijevom hipohondrijumu.
  2. Redovni dispeptični poremećaji: proliv zamjenjuje zatvor, a liječnici ne mogu utvrditi uzroke ove pojave.
  3. Znakovi uznemirenosti probavnog sistema.
  4. Mučnina, praćena povraćanjem, koja se javlja odmah nakon jela.
  5. Nagli pad tjelesne težine bez valjanog razloga.
  6. Promjenjivanje boje kože: koža postaje blijedožuta.
  7. Bol nastaje prilikom palpacije epigastrične regije.
  8. Tijekom palpacije, ljekar osjeća da je glava gušterače značajno povećana.
  9. Opuštena i jaka suha koža, jer osoba brzo gubi na težini.
  10. Povećani umor čak i nakon lakog fizičkog napora.
  11. Nesanica, tjeskoban i osjetljiv san.
  12. Iznenadne i česte promjene raspoloženja.

Ako se pojavi ovaj simptom, odmah trebate zakazati sastanak sa stručnjakom.

Vrijedno je zapamtiti da će samo liječnik s bogatim iskustvom moći postaviti točnu dijagnozu i propisati pravovremenu i adekvatnu terapiju, što će dovesti do željenog efekta.

Kako pravilno dijagnosticirati patologiju

Suština pregleda pacijenta je fazna dijagnoza. U te svrhe, ljekari provode sljedeće aktivnosti:

  1. Uzimanje testova: izmet, krv, urin. Izvodeći svoja instrumentalna istraživanja.
  2. Ultrazvučni pregled unutrašnjih organa.
  3. Biohemija krvi.
  4. Obavljanje radiografije.
  5. MRI i CT.
  6. Ispitivanje pankreasnog kanala pomoću endoskopije.
  7. Histologija - postupak koji vam omogućava provođenje diferencijalnog ispitivanja koje pomaže u razlikovanju pseudotumorskog pankreatitisa od raka glave gušterače.

Bez svih ovih analiza i studija gotovo je nemoguće postaviti točnu dijagnozu.

Ono što je vidljivo u laboratorijskim testovima

U osobe koja boluje od dotične bolesti naći će se sljedeći pokazatelji u krvi:

  1. Povećanje ESR-a.
  2. Veliki broj belih krvnih zrnaca.
  3. Povećana razina bilirubina, lipaze, sijalne kiseline i tripsina.

U urinu će se povećati i bilirubin, ali apsolutno nema urobilina. Pored toga, postoji povećanje alfa - amilaze. Po izmetu možete odrediti koliko je loše probavljeno stanje.

Ultrazvuk unutrašnjih organa

Pomoću ultrazvučne dijagnostike trbušne šupljine liječnik može utvrditi da li se opaža uvećanje organa, je li eho iz strukture tkiva gušterače ravnomjerno primljen, koliko je glatka gušterača, ako postoji suženje kanala ili ako su potpuno blokirani.

Da bi se bolest detaljnije proučila i kako bi se pravovremeno razlikovala od onkologije, kvalificirani stručnjaci propisuju histološku analizu.

Što pokazuje MRI

Postupak koji se razmatra najučinkovitija je dijagnostička metoda koja omogućava razmatranje parenhimskih organa. Tokom MRI pretrage, modno je ili potvrditi ili opovrgnuti rast karcinoma.

U procesu obavljanja MRI, ljekari mogu učiniti ERCP - postupak koji pomaže da se procijeni izgled pankreasnog kanala i shvate koliko loše na to utiče.

Osim toga, stručnjaci često pribjegavaju angiografskom pregledu žlijezda žlijezda.

Mogućnosti liječenja patologije

Terapija bolesti pomaže ublažavanju boli, normalizaciji procesa odvajanja žuči i kompenzaciji za spoljašnju - intrakretornu insuficijenciju.

Metoda liječenja pseudotumorskog pankreatitisa uključuje integrirani pristup. Upravo je ovim režimom liječenja moguće postići povoljnu prognozu.

Vrijedno je uzeti u obzir da se liječenje mora provoditi u bolnici, pod strogim nadzorom liječnika.

Neki se pacijenti toliko plaše operacije, da su cijeli život spremni piti tablete.

To je pogrešno, jer ako to treba provesti, tada se odlaganje ne preporučuje. Zapravo, vrlo često za dugotrajnu remisiju potrebno je hirurško uklanjanje pogođenog dijela organa.

Terapija lijekovima

Uzimanje tableta dodatna je mogućnost liječenja, jer samo kratko vrijeme čovjeku ublažava simptome, a ne bori se s uzrocima njihove pojave.

Kao simptomatska terapija ljekari propisuju ovaj lijek:

  1. Spasmodik: No-shpa, Duspatalin, Spazmalgon.
  2. Antiholinergici: Argoprin, Metyldiazil.
  3. Enzimske supstance: Mezim, pankreatin.
  4. Antacidi: Fosfalugel, Maalox.
  5. Antibakterijski lijekovi: ampicilin.

U slučaju kada dotični lijekovi ne daju pozitivan rezultat, liječnici se odlučuju za provođenje lokalne terapije: uklanjaju tjelesnu temperaturu ili liječe laserom.

Hirurška intervencija

Da bi se liječila ova patologija, mogu se koristiti dvije vrste operacija. Oni su kako slijedi:

  1. Izrezivanje zahvaćenog tkiva. Ova vrsta hirurške intervencije eliminira kompresiju Versungsa i zajedničkih žučnih kanala. Tokom njegove primjene, stručnjaci histološki pregledaju tkivo. Kada otkriju onkološke znakove, ljekari pribjegavaju resekciji pankreatoduodenala - postupku koji utječe na tkivo dvanaestopalačnog crijeva, bilijara ili periopankareze. Ako se histologija ispostavi čistom i ne otkriju se zloćudno tkivo, glava se izrezuje i uklanjaju se velike ciste koje pritiskaju na pankreasne kanale.
  2. Drenaža pankreasnih kanala. Postupak se sastoji u uvođenju posebnih silikonskih epruveta u ranu uz pomoć kojih je moguće ukloniti tekućinu i gnoj iz zahvaćenog organa. Drenaža s jednim rubom ubacuje se u ranu, a njegova druga ivica spušta se u poseban spremnik za otpad.

Zbog činjenice da su epruvete u rani prilično dugo, potrebno ih je povremeno ispirati antiseptičkim lijekovima.

Takve akcije pomažu u sprečavanju ulaska u ranu infekcije koja nastaje kada cijev dođe u dodir sa zrakom.

Postoperativna drenaža izbjegava smrtne komplikacije. To je zato što postupak otkriva patološku leziju gnojnim curenjem i čisti je.

Kojoj vrsti operacije treba dati prednost - odlučuje samo lekar. Ovdje brata uzima u obzir opće stanje ljudskog zdravlja i intenzitet patologije.

U arsenalu moderne medicine postoje mnoge endoskopske tehnike koje je prikladno primijeniti kod snažnog uvećanja žlijezde, cijeđenja kanala i manifestacije opstruktivne žutice. Uz to, strogost papilarnih rezova i stenoza može se pripisati indikacijama.

Značajke tradicionalne medicine

Pored ovih mogućnosti liječenja, ljekari mogu preporučiti upotrebu sredstava od ljudi. To uključuje decokcije ljekovitog bilja, razne tinkture i infuziju ljekovitog bilja.

Dekocija kamilice i nevena, koja se razlikuju u antibakterijskim i protuupalnim učincima, ima lekovito dejstvo.

Pozitivne povratne informacije zaslužuju i alkoholna tinktura borovnice.

Da biste ga skuhali, trebate imati pri ruci 20 grama ove sirovine, preliti je sa 200 mililitara alkohola i ostaviti da se kuha 2 tjedna.

Uzmite takvu tinkturu u takvoj dozi kako je propisao vaš ljekar.

Moguće je izbaciti sve toksine iz tijela i normalizirati rad gušterače uz pomoć decokcija i kiselih kiselina napravljenih na bazi zobi.

Razmatrana sredstva treba piti oko 40 dana, nakon konsultacija sa stručnjakom.

Komplikacije pseudotumorskog pankreatitisa

Patologija koja se razmatra, bez odgovarajućeg liječenja, može izazvati neugodne i opasne komplikacije. Trebali biste ih detaljnije proučiti:

  1. Peritonitis
  2. Žutica
  3. Krvni ugrušci u venama.
  4. Cistične novotvorine.
  5. Unutrašnje krvarenje.
  6. Maligna bolest.

Ako se patologija dijagnosticira pravodobno i pruži se pravilna terapija, tada se ovi problemi mogu izbjeći tako što će se pacijentu olakšati teška nelagoda.

Prevencija patološkog stanja

Postoji nekoliko osnovnih preventivnih mera koje će pomoći u sprečavanju pseudotumorskog oblika pankreatitisa. Oni su kako slijedi:

  1. Odbijanje postojećih loših navika: pušenje, alkohol, droga.
  2. Pregledajte svoju prehranu.
  3. Aktivni stil života i svakodnevni fizički odgoj.
  4. Pravovremeno lečenje žarišta infekcije: karijes, otitisni medij i sinusitis.
  5. Prolazak godišnje rutinske inspekcije.

Ljekari kažu da ova vrsta pankreatitisa daje vrlo povoljnu prognozu za lijek. Patologija se rijetko pogoršava, razvija se prilično sporo.

Ali ovdje treba napomenuti da endokrina insuficijencija može dovesti do nefropatije i angiopatije.

Najvažnije je adekvatno reagirati na reakciju vlastitog tijela, a ne zanemariti uznemirujuće simptome i na vrijeme potražiti medicinsku pomoć.

Korisni video

Pankreatitis je upalna bolest gušterače koja je uzrokovana stagnacijom enzima u tijelu, njegovom samoubavljanjem i uništavanjem. Dodijeljeni toksini prodiru u krvožilni sistem i oštećuju unutrašnje organe - srce, jetru, bubrege.
Pseudotumorni pankreatitis je poseban oblik hronične upale gušterače, karakteriziran tumorom glave i razvija se u nedostatku pravodobnog liječenja. Ova vrsta bolesti otkriva se otprilike deset do petnaest godina od trenutka pojave upalnih promjena u žlijezdi.
Hronični pseudotumorni pankreatitis često se miješa s bolestima bilijarnog trakta ili jetre i obično se dijagnosticira nakon što pacijent uđe u bolnicu s drugim bolestima.

Etiologija i simptomi

Glavni simptomi pseudotumorskog pankreatitisa su česti bolovi u pojasu, egzokrina disfunkcija, porast gušterače i naglo smanjenje tjelesne težine.

Pseudotumorni pankreatitis često je posljedica poremećene aktivnosti bilijarnog sustava: bilijarne diskinezije ili kalkuličnog kolecistitisa. Razlozi njegovog razvoja su i zloupotreba alkohola, nasljednost, opijenost lijekovima.

Ovu patologiju karakterizira proliferacija glave gušterače, čiji su obrisi zamagljeni i slabo definirani. Tkiva zahvaćenih žlezda postaju labava, isprepletena pseudocistom, a kanalići se znatno povećavaju u prečniku.

Tipično za hronični pseudotumorni pankreatitis:

  • Starost je mlađa.
  • Pol - muškarci češće obolijevaju.
  • Zloupotreba alkohola.
  • Anamneza bolesti preko godinu i pol dana.
  • Značajan gubitak težine (više od 10 kg).
  • Sindrom boli u trbuhu.
  • Žutica kod više od 20% pacijenata regresivne je prirode, s umjerenim porastom bilirubina.
  • Ultrazvučni i CT skeniranje pokazuju smanjenje ehogenosti glave žlijezde u oko 18% slučajeva.

Tipično za karcinom glave gušterače:

  • Zrela dob, u proseku, 59 godina.
  • I muškarci i žene su podjednako pogođeni.
  • Umjereno mršavljenje do 5-6 kg.
  • Progresivna žutica sa visokim bilirubinom u 90% bolesnika.
  • Ultrazvuk i CT pokazuju smanjenje ehogenosti glave žlijezde u oko 75% slučajeva.

Uzroci bolesti

Stručnjaci identificiraju dva glavna faktora koji provociraju razvoj patologije:

Prema statistikama, gore navedeni uzroci oko 80% opisanih slučajeva pseudotumorskog pankreatitisa.

Među bolestima jetre i žučnog mjehura prevladava žučna bolest. Kongenitalne abnormalnosti od norme bilijarnog trakta, patologija velikog duodenalnog papila i zajedničkog žučnog protoka mnogo su rjeđa. Takva kršenja dovode do redovnog ulaska žuči u kanale gušterače i, kao rezultat, njihove upale.

Hronični pankreatitis s heterogenim uvećanjem organa može biti posljedica genetskih karakteristika. Nasljedni oblik bolesti karakterizira stalno povećava insuficijencija gušterače i velika vjerojatnost degeneracije hipertrofiranih tkiva u maligni tumor.

Oprez Bolest se može pojaviti zbog duže upotrebe lijekova, u kojima dominiraju estrogeni, anidlidi (acetaminofen).

Prelazak kronične upale gušterače u pseudotumorski oblik traje od 5 do 15 godina i gotovo je asimptomatski.

Prve kliničke manifestacije bolesti po pravilu su opstruktivna žutica i bol.

Potonji se ne pojavljuje uvijek, lokaliziran je ispod rebara desno ili u epigastriju. Bol je isprekidana, pojačana nakon jela i umire nakon nekoliko sati.

Ostali simptomi pseudotumorskog pankreatitisa:

  • mučnina
  • povraćanje, nakon čega pacijent oseća olakšanje,
  • neujednačena proliferacija gušterače (otkrivena palpacijom i ultrazvukom),
  • osjećaj težine i punoće u boku,
  • brz gubitak kilograma
  • kršenje stolice (proliv, zatvor),
  • prisutnost u izmetu masnih inkluzija, vlakana i mišićnih vlakana,
  • pretjerana suhoća kože
  • opća slabost i slabost.

Pri pregledu gušterače uz pomoć ultrazvuka uočava se proliferacija glave organa, prisutnost pseudociste, širenje kanala.

Pomoć! Pseudotumorni pankreatitis nema karakteristične simptome, često ga brkaju sa bilijarnom diskinezijom, holecistitisom i bolestima jetre.

Dijagnostičke metode

Prepoznavanje bolesti je teško zbog sličnost njegovih simptoma s drugim patologijama probavnog trakta: kancerogeni tumori gušterače, želuca, debelog creva, čir, gastritis.

Da bi se postavila tačna dijagnoza, pacijent prolazi sveobuhvatan pregled:

  • Intervju i pregled pacijenta. Pri palpaciji se otkriva povećanje veličine organa, a na mjestu pritiska osjeća se bol različitog intenziteta. Pacijent ima nezdravu žutu boju kože.
  • Testovi krvi i urina. Značajna odstupanja od norme kod pacijenta nisu otkrivena, ali tijekom pogoršanja sindroma boli primjećuje se porast razine enzima (amilaza, lipaza, tripsin).
  • Krvni test za toleranciju na glukozu. Kod pseudotumorskog pankreatitisa narušava se tolerancija na glukozu: nivo šećera nakon vježbanja premašuje dozvoljenu ocjenu.
  • Određivanje nivoa tumorskih markera (grupa CA 19-9). Metoda je prilično informativna i omogućava utvrđivanje pseudotumorskog pankreatitisa ili raka kod pacijenta visoke pouzdanosti.
  • Analiza količine proteina pankreasa. S upalom gušterače zabilježeno je smanjenje pokazatelja peptida, uz rak, porast.
  • Ultrazvuk Studija vam omogućava da odredite stepen promjene organa, jasnoću njegovih kontura, da identificirate područja s promijenjenom ehogenošću (xeudociste, kalcifikacije).
  • MRI i ERCP. Metode omogućavaju detaljno proučavanje promjena u parenhimu gušterače i njenih vodova, kao i isključenje sporo karcinoma u razvoju.

Pomoć! Pseudotumorni pankreatitis ima kod prema ICD 10 - K86.1.

Terapije

Liječenje pseudotumorskog pankreatitisa provodi se na odjelu gastroenterologije. Pacijentu je propisana dijeta (tablica br. 5), u težim slučajevima - terapijsko postenje nekoliko dana. Terapija lijekovima ne omogućava oporavak, koristi se za ublažavanje pacijentovog stanja ili kao pripremni stadij prije operacije.

Konzervativni tretman

Farmakološki lijekovi za liječenje pseudotumorni pankreatitis koristi se za kompenzaciju insuficijencije gušterače:

  • Enzimi Pacijentu se propisuje pankreatin u kombinaciji sa lipazom.
  • Antacidi. Lijekovi pomažu u neutraliziranju agresivne klorovodične kiseline, zbog koje se stolica normalizira.
  • Preparati sa kalcijumom. Zajednička primena s antacidima uklanja steatorreju („masnu“ stolicu).
  • Antispazmodike. Oni se uzimaju za ublažavanje spazma kanala pankreasa, što poboljšava odliv njegovih tajni.
  • Antibiotici. Antibakterijska terapija se provodi u akutnoj fazi.
  • Sredstva protiv bolova. Pomažu ublažavanju boli i poboljšanju dobrobiti pacijenta.

Hirurška metoda

U slučajevima kada dolazi do značajnog povećanja glave gušterače kompresijom zajedničkog žučnog kanala, jedini način da se ukloni uzrok patologije i dobije stabilna remisija je hirurška intervencija.

Pažnja! Neki pacijenti s pseudotumornim pankreatitisom odbijaju operaciju u korist konzervativnih metoda liječenja. Ovakva odluka može samo pogoršati situaciju, jer produljena upotreba lijekova stvorit će dodatno opterećenje za jetru, ali neće donijeti liječenje.

Hirurška metoda terapije uključuje eksciziju zahvaćenog tkiva i drenažu pankreasnih kanala.

Savremeni napredak medicine omogućuju vam da postignete željene rezultate koristeći minimalno invazivne tehnike.

Prilično je teško reći koliko dugo traje oporavak pacijenta pseudotumornim pankreatitisom nakon operacije.

Trajanje perioda oporavka ovisi o težini bolesti, starosti pacijenta i drugim individualnim karakteristikama pacijenta.

Važno! Pacijent se mora strogo pridržavati preporuka liječnika i slijediti dijetu kroz cijeli život!

Prognoza i moguće komplikacije

Prognoza za život s pseudotumorskim pankreatitisom je povoljna. Bolest se razvija polako, pogoršanje je rijetko, ali u nedostatku lečenja, pacijent može doživeti sledeće komplikacije:

  • kalcifikacija žlezde,
  • žutica
  • blokada vena
  • peritonitis
  • dijabetes melitus
  • unutrašnje krvarenje
  • degeneracija hipertrofiranih organskih tkiva u malignu neoplazmu.

Strogo pridržavanje preporuka liječnika omogućiti će pacijentu da mu spasi život i osigura stabilnu remisiju.

Prevencija

Ove preporuke su posebno relevantne za pacijente koji pate od bilo kojeg oblika pankreatitisa:

  • Odbacite alkohol i cigarete.
  • Minimizirajte upotrebu pržene, začinjene, masne hrane. Pacijenti ih trebaju potpuno isključiti iz jelovnika i pridržavati se dijeta (tablica br. 5).
  • Na vrijeme se liječe bolesti koje mogu pokrenuti razvoj patologije.
  • Bavite se sportom, ali istovremeno izbjegavajte preopterećenja.
  • Redovno podvrgavajte preventivnim pregledima od strane gastroenterologa.

Važno! Bolest možete izbjeći ako se slijede preventivne mjere.

Dijagnostika

Pseudotumorni pankreatitis teško je dijagnosticirati, jer je po mnogo čemu sličan bolestima probavnog sustava, koje imaju funkcionalnu i anatomsku povezanost s gušteračom. Pogoršanje patologija ovih organa može potaknuti pogoršanje hronične upale žlijezde.
Stoga se dijagnoza pseudotumorskog pankreatitisa odvija u nekoliko uzastopnih faza:

  1. Isključivanje bolesti sa sličnom kliničkom slikom je karcinom želuca, gastroduodenalni čir, karcinom debelog crijeva, hronični enteritis, hronični gastritis, hronični holecistitis, akutni i hronični hepatitis, hronična arteriomesenterijska opstrukcija.
  2. Laboratorijska dijagnostika: ispitivanje cerulina, bentiramina i luida, određivanje enzima u krvi - amilaze, lipaze, elastaze,
  3. Instrumentalna dijagnostika: ultrazvuk probavnog sistema, panoramska radiografija, duodenografija, računarska tomografija, endoskopska eholokacija.
  4. Utvrđivanje promjena u velikim žučnim kanalima i velikim papiloma dvanaestopalačnog creva pomoću gastroduodenoskopije, intravenske kolangiografije, radionuklidne holecistografije.
  5. Endoskopski pregled glavnog pankreasnog kanala i rastuća pankreatoholangiografija.
  6. Ispitivanje tumorskih markera i ciljane biopsije organa.


Hronični pseudotumorni pankreatitis dijagnosticira se samo u 5% bolesnika s upalom gušterače, stoga kod gotovo svih pacijenata patologija prelazi s komplikacijama.

Hirurško liječenje

Pseudotumorni pankreatitis se liječi operativno. Svrha operacije je uklanjanje tumora, što dovodi do poboljšanja gušterače, nestanka simptoma bolesti i sprečavanja moguće pojave pratećih bolesti - žučne bolesti ili dijabetes melitusa.
Rezultati operacije su početak potpune ili nepotpune remisije, na primjer, mogući su zaostali efekti steatorreje gušterače, nekompenzirana duodenostaza, pseudociste. Nakon kirurškog liječenja pseudotumorskog pankreatitisa, pacijenti se redovno prate posjećivanjem stručnjaka dva puta godišnje, određivanjem egzokrine funkcije pankreasa i ultrazvukom.
Trenutno je izdan veliki broj efikasnih lijekova, čija je upotreba značajno smanjila broj pogoršanja ove patologije. Operacije na žučnoj kesici, stomaku i gušterači nedavno su imale vrlo malo postoperativnih komplikacija. U 80% svih slučajeva pseudotumorni pankreatitis završava oporavkom pacijenata.

Preventivne mjere

Preventivne mjere za pseudotumorni pankreatitis uključuju:

  • Promjena prehrane - pacijentima se preporučuje dijeta koja se sastoji od proteinske hrane i hrane s malo masti.
  • Upotreba lijekova koji usporavaju rad enzimskih sistema pankreasa, što doprinosi brzom oporavku organizma.
  • Potpuno isključenje alkohola.
  • Pravovremeno otkrivanje i lečenje žarišta infekcije u organizmu: kariozni zubi, tonzilitis, sinusitis.
  • Sanatorijski tretman.

Ako strogo slijedite sve potrebne preventivne mjere, tada možete postići stabilnu remisiju bolesti.

Pseudotumorni pankreatitis ima simptome koji se poklapaju s onima koji se pojavljuju sa razvojem tumora pankreasa. U patologiji koja ima kod prema ICD 10 K 86.1 zabilježena je hipertrofija i fibroza tkiva žlijezde. Bolest izaziva lokalni porast na području organa, što narušava njegovo funkcioniranje.

Bolest izaziva lokalni porast na području organa, što narušava njegovo funkcioniranje.

Uzroci

Upalni proces u gušterači, praćen rastom njegovih tkiva, javlja se u pozadini patologija hepatobilijarnog sistema, na primjer, holecistitisa, žučne bolesti, hepatitisa. Bolest se često razvija u nedostatku terapije za hronični pankreatitis. Među glavne razloge spada nasljedni faktor, zloupotreba alkohola.

Provocirajući faktori patologije su:

  1. Žučna kesica.
  2. Mehaničke povrede gušterače.
  3. Formiranje cista.
  4. Autoimuni poremećaji.

Zarazne bolesti također su u stanju da izazovu stvaranje lažnog tumora na gušterači.

Metode liječenja

Bolest se liječi hirurški. To može biti drenaža pankreasnih kanala (poboljšava se njihova prohodnost i odljev pankreasnog soka) ili može biti izrez glavice gušterače.

Konzervativne metode donose privremenu olakšicu i ne rješavaju problem - remisije se ne mogu postići njihovom pomoći.Oni uključuju upotrebu lijekova protiv bolova (antispazmodike - no-spa, papaverin, duspatalin itd.), Lijekova koji suzbijaju izlučivanje (kontrikal, gordoks). Tokom egzacerbacija glad se propisuje 2-3 dana.

Sve su ove mjere pripremne prirode, a nakon što se oboljenje ugasilo, pacijentu je potrebna operacija.

Ekscizija obrastanih tkiva glave žlezde ublažava kompresiju Wirsung-a i zajedničkih žučnih kanala. Fragmenti tkiva žlezde podvrgavaju se histološkom pregledu tokom operacije. Ako se otkriju ćelije raka, najčešće se koristi PDR - pankreatoduodenalna resekcija. Ovo je prilično komplicirana intervencija, koja utječe na organe u susjedstvu gušterače - dvanaestopalačno crijevo, žučne kanale, periopankreatično tkivo.

Ako histološkim pregledom ne otkriju malignu leziju žlijezdovog tkiva, tada hirurg izrezuje glavu i lupa najveće ciste, cijedeći veliki pankreasni kanal. Takva operacija omogućava postizanje potpune ili gotovo potpune remisije i nakon razdoblja rehabilitacije značajno poboljšava kvalitetu života pacijenata. U većini slučajeva sprečava razvoj dijabetesa, jer značajan deo žlezde i dalje funkcionira i proizvodi inzulin.

Šta prijeti odbacivanju hirurškog liječenja? Neizbježno napredovanje bolesti, pojačane egzacerbacije, pojačana žutica i intoksikacija zbog povećane kompresije susjednih organa. Razvoj endokrine i egzokrine insuficijencije gušterače.

Naravno, operirani pacijenti slijede dijetu za život - obogaćeni proteinima i malo masti. Morat će prestati piti alkohol. Kako bi smanjili insuficijenciju gušterače, oni moraju uzimati enzime. Periodični postni dani, sanatorijski tretman u pitkim naseljima - Kislovodsk, Essentuki, Železnovodsk, Truskavets, Morshin, Karlovy Vari su korisni za takve bolesnike.

Lečim pacijente od 1988. godine. Uključujući i pankreatitis. Govorim o bolesti, njenim simptomima, metodama dijagnoze i liječenja, prevenciji, prehrani i režimu.

Etiologija fenomena

Glavni uzroci razvoja bolesti:

  • zloupotreba alkohola, "teška" hrana, pušenje,
  • dugotrajno uzimanje lijekova
  • nasljedni faktor
  • trovanje hemikalijama i ozljede probavnog trakta,
  • prethodne gastrointestinalne hirurgije
  • komplikacija hroničnog pankreatitisa,
  • razne bolesti želuca i crijeva, kamenje u žučnoj kesici, oštećenja jetre i žučnih puteva itd.,
  • zatajenje srca i patologija vaskularnog sistema,
  • zarazne bolesti (virusni hepatitis, boginje, tonzilitis, sepsa, itd.),
  • alergije
  • helminthiasis,
  • dijabetes melitus.

Važno je napomenuti da je u 80% slučajeva uzrok razvoja pseudotumoroznog pankreatitisa bolest žučnog mjehura, jetre i žučnih kanala.

Simptomatske manifestacije

Glavni simptomi pseudotumorskog pankreatitisa (PTP):

  • redovna bol u pojasu lokalizirana u desnom hipohondriju, pogoršana nakon jela i kako bolest napreduje,
  • kršenje sekretorne funkcije gušterače,
  • promjena veličine gušterače (često povećanje),
  • gubitak kilograma
  • žutost kože, očiju, zamračenje urina i posvjetljivanje izmeta, svrbež,
  • kršenje stolice
  • jakost u stomaku nakon jela masnu hranu, alkohol,
  • mučnina i povraćanje
  • loša probavljivost hrane i primetni ostaci hrane u izmetu,
  • endokrina i egzokrina insuficijencija gušterače - smanjenje proizvodnje hormona i enzima koji su uključeni u život ljudskog tijela.

Neugodna karakteristika je da se simptomi primjećuju u prilično kasnim fazama bolesti. Vremenom se u pogođenim delovima gušterače mogu pojaviti plombe onkološke etiologije, može doći do subhepatičke portalne hipertenzije (povećani pritisak u portalnoj veni zbog tromboze). U tom je slučaju poremećen odliv žuči iz jetre u dvanaesnik, što dovodi do razvoja opstruktivne (mehaničke) žutice. Glava gušterače se deformiše i znatno povećava u veličini zbog cistoma tkiva, što otežava izlaz sekreta pankreasa iz organa, a nakupljeni enzimi počinju korotirati zidove i ćelije žlezde. Žuč koja se zagušila u jetri ulazi i u gušteraču, povećavajući njezinu probavljivost i još više utječu na gušteraču. Zbog činjenice da je glava gušterače povezana sa limfnim sistemom, upalni proces u limfama širi se po cijelom tijelu.

Vrste i klasifikacija pankreatitisa

Postoje mnoge vrste i oblici upale gušterače. Vrlo je važno olakšati dijagnozu bolesti kao što je pankreatitis, klasificirati bolest. U medicinskoj praksi zasniva se na Međunarodnoj klasifikaciji Marseja, koja uključuje sledeće vrste pankreatitisa:

  1. Oštro.
  2. Progresivni akutni sa sposobnošću obnavljanja funkcije pankreasa.
  3. Hronični progresivni, s akutnim napadima, s mogućom djelomičnom obnavljanjem žlijezde. Također nosi naziv parenhematomski pankreatitis.
  4. Opstruktivna, praćena stvaranjem kamenih naslaga, sabijanjem, smanjenom propusnošću žučnih kanala gušterače i rastom vlaknastog tkiva.
  5. Hronični pankreatitis s patološkim promjenama u strukturi tkiva žlijezde. Ponekad je prati taloženje kamenja, naknadno počinje kalcificirajući pankreatitis, a to su nekrotični procesi. Više su pogođeni akini odgovorni za proizvodnju enzima i proces probave.

Za hronični kalkulozni pankreatitis karakteristično je taloženje soli u gušterači zbog kršenja hemijskog sastava pankreasnog sekreta i dovodi do stvaranja kamenja ili pijeska u kanalima žlijezde kroz koje se izlučuje pankreasni sok. Kao rezultat toga, na mjestu nastanka kalkulusa počinju nekrotični procesi žlijezdovog tkiva. Kalkulozni pankreatitis najčešće ima nepovoljnu prognozu zbog činjenice da se sa nekrozom organskih tkiva počinju razvijati maligni procesi.

Priroda i lokacija lezija pankreasa razlikuju sljedeće vrste pankreatitisa:

  1. Edematozni pankreatitis je po pravilu početni oblik razvoja akutnog i hroničnog pankreatitisa. Edem pokriva režnjeve gušterače bez degenerativnih promjena. Češće se javlja kod muškaraca, jer je glavni uzrok alkoholno oštećenje žlijezde, koje izaziva edematozni sindrom. Edematozni pankreatitis je reverzibilan. Uz pravovremeno lečenje i uklanjanje natečenosti, prognoza je povoljna.
  2. Parenhimski pankreatitis je lezija cijele gušterače ili njenog dijela, praćena kršenjem egzokrinog djelovanja organa. Parenhimski pankreatitis je vrlo opasan zbog svojih komplikacija, koje mogu uzrokovati smrt pacijenta.
  3. Infektivni pankreatitis razvija se na pozadini virusne infekcije, uglavnom virusnog hepatitisa, što dovodi do oštećenja virusom pankreasa i uzrokuje ubrzanje procesa ožiljka tkiva organa.
  4. Uz nekvalitetno liječenje nastaje zapostavljeni oblik akutnog pankreatitisa u kombinaciji sa zaraznim infekcijama gušterače, gnojni pankreasni pankreatitis. Kod ovog oblika bolesti se primjećuju difuzne purulentne lezije parenhima. Ovo zahteva hitnu operaciju. Smrtonosni ishod je moguć. Purulentna upala često izaziva nekrotični pankreatitis, tj. Proces odumiranja pogođenih tkiva.
  5. Zanemareni oblik hronične upale gušterače može dovesti do njegove postepene atrofije. Atrofični pankreatitis započinje fibrotičkim promjenama žlijezde koje se postupno šire duboko u tkiva, deformirajući lobule, interlobularne prostore, otočiće Langerhansa što na kraju dovodi do hormonske i enzimske insuficijencije žlijezde. Daljnje oštećenje kanala i krvnih žila doprinosi krvarenju i izaziva hemoragični pankreatitis. Može biti potpuna ili djelomična. Organ se značajno smanjuje u veličini i postaje hrskav, što izaziva cirozu jetre. Prognoza je nepovoljna.
  6. Hemoragični pankreatitis posljedica je uništenja vaskularnog sustava gušterače kao posljedica fibroze ili korozije stijenki žila vlastitim enzimima zbog začepljenja žlijezda žljezda. U tom slučaju nastaju obilna unutrašnja krvarenja i peritonitis.
  7. Među vrstama bolesti pankreasa koji su češći kod žena idiopatski pankreatitis je stanje kada se zdrava tkiva gušterače pretvaraju u masna tkiva. Uzroci takvih degenerativnih promjena još nisu proučeni. Postoji nekoliko vrsta idiopatskog pankreatitisa: rani (javlja se u 15-20 godina), tropski (nalazi se u stanovnicima tropskih zemalja i uzrokuje manjak proteina i minerala), senilni (senilni).
  8. Oštećenja gušterače stvaranjem vlaknastih spojeva i kamenja u tkivima klasificiraju se kao induktivni pankreatitis. Napredovanje bolesti dovodi do začepljenja pankreasnih kanala, što uzrokuje kršenje izlaza soka pankreasa u crijeva. Rezultat toga je kršenje probavnog sustava, bolesti dvanaesnika, jetre, gastrointestinalnog trakta. Induktivni pankreatitis razvija se na pozadini brojnih akutnih napada.
  9. Najčešća vrsta bolesti pankreasa u medicinskoj praksi je autoimuni pankreatitis. Izražava se u nepravilnostima u obrambenom sistemu tijela, kada imunitet raste i imunološke stanice počnu „napadati“ vlastito tijelo. Autoimuni pankreatitis očituje se oštećenjem ne samo samog gušterače, već i svih organa koji su s njom povezani (jetra, bubrezi, limfni čvorovi, pljuvačne žlijezde, žučni kanali, gastrointestinalni trakt). Manifestira se kao skup znakova karakterističnih za sve vrste pankreatitisa - žutica, dispeptični poremećaji, nedostatak enzima i hormona, dijabetes melitus, gubitak težine, opća slabost i umor itd.

Prema stupnju razvoja bolesti dijele se u sljedeće faze:

  1. Enzimatska faza (3-5 dana) - u tom razdoblju dolazi do patogeneze pankreasne nekroze (pankreasna nekroza), započinje se intoksikacija tijela endotoksinima (endotoksemija), ponekad se opaža i poremećaj ostalih organa zbog njihovog oštećenja (zatajivanje više organa) i šok endotoksina.
  2. Reaktivna faza (6-15 dana) - karakterizirana napadom upalnih procesa u nekrotičnim zonama.
  3. Faza sekvestracije (nakon 2 tjedna) - znači stvaranje u pankreasu nekrotičnih mjesta (sekvenci). Tu su aseptična sekvestracija stvaranjem cistoma i perforacija te septička koja je komplicirana gnojno-nekrotičnom upalom gušterače.
  4. Početna faza - javlja se nakon 6 mjeseci nakon prvih znakova nelagode.

Dijagnostičke mjere

Dijagnoza PTP počinje razjašnjenjem znakova bolesti na osnovu pritužbi pacijenta. Nakon dodele dubljih studija.

Laboratorijskim testovima mogu se utvrditi sledeći faktori:

  • krvni test - stanje ESR-a i bijelih krvnih zrnaca, prisustvo bilirubina, različitih enzima i kiselina,
  • analiza mokraće - prisustvo bilirubina, urobilina i amilaze,
  • koprologija - kvaliteta probave hrane i prisustvo masti.

  • CT
  • Ultrazvuk probavnog sistema,
  • roentgenogram
  • endoskopska eholokacija,
  • gastroskopija gastrointestinalnog trakta i bilijarnog trakta,
  • intravenska kolangiografija - unošenje kontrastne tečnosti u vene pankreasa radi proučavanja opstrukcije dukta, prisutnosti kamenja i neoplazmi,
  • radionuklidna kolecistografija - uvođenje kontrastnih sredstava za naknadnu rendgenu organa, omogućava vam da na slici dobijete jasnu sliku pankreasa,
  • histologija - proučavanje živog tkiva dobiveno od pacijenta zbog prisustva onkologije.

Principi tretmana

Liječenje pankreatitisa sastoji se od nekoliko faza. Prvi od njih je terapija lijekovima, uključuje:

  • uzimanje antispazmodika radi uklanjanja sindroma boli (No-shpa, Spazmalgon, Drotaverinum),
  • smanjenje sinteze enzima koji uništavaju žlijezdu, - imenovanje lijekova koji smanjuju lučenje enzima (Omeprazol, Omez, Contrical, Ribonuclease itd.),
  • uzimanje enzima za obnavljanje egzogenog deficita (pankreatin, Mezim-forte, Creon, Gastenorm, itd.),
  • obnavljanje kiselo-bazne ravnoteže želuca, koje narušava loša probavljivost hrane (Maalox, Gastal, Almagel),
  • nadoknadu nedostatka vitamina usled upotrebe kompleksa sa sadržajem materija iz grupa A, E, C, D, K i B,
  • lijekovi koji stimulišu pokretljivost gastrointestinalnog trakta (Motilium, Cerucal, Allohol),
  • u težim slučajevima bolesti i opstrukcije jednjaka, održavanje ishrane propisuje se parenteralnim davanjem posebnih tvari (Alvezin, Aminosol, 10% rastvora kalijevog klorida i kalcijumovog glukonata).

Tokom liječenja i nakon njega potrebno je slijediti dijetu. Tabela broj 5 - dijeta bogata proteinima i ugljikohidratima. To uključuje isključenje masne i začinjene hrane, više povrća i voća, puno vode itd.

Ako konzervativna terapija nije efikasna, propisana je hirurška operacija - uklanjanje tumora kako bi se vratio gušterača, nakon čega slijedi redovno praćenje napretka remisije. Pomoćni spa tretmani biće od pomoći. Kod prepoznavanja onkoloških procesa propisana je radioterapija.

Dijeta protiv pankreatitisa

Ishrana bi trebala uključivati ​​povećani sadržaj proteina i vitamina, ograničavajući unos masti i ugljikohidrata.

Približni jelovnik za dijetu br. 5:

  • prvi tečajevi uključuju upotrebu „lakih“ supa s dodatkom žitarica (riža, zobene pahuljice, zdrob, heljda, ječam), povrća i nemasnog mesa,
  • glavna jela se pripremaju i od nemasnog goveđeg ili pilećeg mesa, ribe, omleta od jaja,
  • dozvoljeno jesti tjesteninu od pune pšenice, krekere, svakodnevni hljeb, malu količinu ulja za salatu,
  • skuta s malo masti, kefir, jogurt, sir, mlijeko,
  • od povrća možete jesti krompir, cveklu, šargarepu, bundevu, tikvice, patlidžan, od voća - bez kiselina jabuke, kruške, bobice,
  • gazirana i alkoholna pića su kontraindicirana; dozvoljeni su voćni sokovi, kompoti od sušenog voća, supa od šipaka, slab čaj, mineralna voda,
  • od deserta u ograničenim količinama možete jesti čisti med, džem i čokoladu, bobice musake i mliječi.

Sva su jela kuhana ili na pari. Hrana treba biti u malim porcijama (5-6 puta), odvojiti. Ne jesti previše tople ili hladne hrane.

Predviđanje i prevencija pseudotumorskog pankreatitisa

Pravodobnim i adekvatnim liječenjem pseudotumorskog pankreatitisa može se predvidjeti povoljan ishod (do 80% slučajeva oporavka). Iako postoje neke komplikacije povezane s kršenjem endokrinog sustava (nefropatija i angiopatija), ali su takvi slučajevi vrlo rijetki.

Preventivne mjere sprječavanja pojave lijekova protiv TB - umjereno konzumiranje alkohola, zamjena štetnih lijekova tradicionalnom medicinom, obavezno liječenje bolesti koje mogu potaknuti razvoj pseudotumorskog pankreatitisa, prevencija virusnih infekcija (cijepljenje, zaštitne mjere, jačanje imuniteta), posjet posjećivanju lječilišta i lječilišta, zdravi način života, sport.

Ostavite Svoj Komentar