Reduxin Met: uputstva za upotrebu protiv gojaznosti

Preporučena početna doza je 1 tableta koja sadrži 850 mg metformina i 1 kapsula koja sadrži 10 mg sibutramina. Tablete i kapsule treba uzimati ujutro istodobno, bez žvakanja i piti puno tekućine (1 čaša vode) u kombinaciji s obrokom.

Trebali biste pratiti dinamiku promjena koncentracije glukoze u krvi i dinamiku gubitka težine. Ako nakon jedne ili dvije sedmice optimalne vrijednosti koncentracije glukoze u krvi nisu postignute, dozu metformina treba povećati na 2 tablete. Uobičajena doza održavanja metformina je 1700 mg dnevno. Maksimalna dnevna doza metformina je 2550 mg. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu metformina možemo podijeliti u 2 doze. Na primjer, uzmite 1 tabletu ujutro i 1 tabletu uveče.

Ako u roku od 4 tjedna od početka liječenja nije postignuto smanjenje tjelesne težine od 2 kg, tada se doza sibutramina povećava na 15 mg / dan. Liječenje Reduxin® Metom ne bi trebalo trajati duže od 3 mjeseca kod pacijenata koji ne reagiraju dobro na terapiju, tj. koji u roku od 3 mjeseca liječenja ne može postići smanjenje tjelesne težine od 5% od početnog pokazatelja. Liječenje se ne smije nastaviti ako daljnjom terapijom nakon postignutog smanjenja tjelesne težine pacijent ponovno doda 3 kg ili više tjelesne težine. Trajanje liječenja ne smije biti veće od jedne godine, jer za duži period uzimanja sibutramina nisu dostupni podaci o efikasnosti i sigurnosti.

Liječenje Reduxin® Metom treba provoditi zajedno sa dijetom i vježbama pod nadzorom liječnika s praktičnim iskustvom u liječenju pretilosti.

Obrasci za sastav i izdanje

Lijek je dostupan u dva seta (tablete + kapsule).

Sastav pilula uključuje 850 mg aktivne supstance predstavljene metformin hidrokloridom. Takođe su prisutne i druge supstance:

  • Povidone
  • Pripremljena voda
  • Stearinska kiselina Mg
  • MCC.

Svaka kapsula sadrži dvije komponente - MCC i sibutramin hidroklorid monohidrat u količini od 158,5 mg i 10 mg. Predstavljene su dodatne tvari:

  • Titan dioksid
  • Boja materije
  • Železna komponenta.

Drugi set sadrži tablete iste doze kao i prvi set. Kapsule uključuju 15 mg sibutramin hidroklorida monohidrata, kao i 153,5 mg druge komponente - MCC. Dodatne tvari u kapsulama: Ti dioksid, želatina, plava boja.

Bijele tablete uz prisustvo rizika stavljaju se u blister pakovanje od 10 kom., Unutar pakovanja se nalaze 2 ili 6 blistera.

Kapsule plave i plave nijanse sa bijelim praškastim sadržajem sa krem ​​nijansom stavljaju se u blister od 10 kom., Pakovanje sadrži 1 ili 3 blistera.

U kompletu može biti 20 ili 60 tableta. i 10 ili 30 čepova.

Ljekovita svojstva

Reduxin Met je jedan od lekova koji se koriste za lečenje početne faze gojaznosti, koja se razvila kao rezultat progresije dijabetesa tipa 2. Preporučuje se piti lijekove tokom jutarnjeg obroka uz dodatni unos tečnosti. Unutar pakovanja sadrži metformin u tabletama, kao i MCC sa sibutraminom u kapsulama.

Cijena: od 655 do 4007 rubalja.

Metformin je potreban da bi se smanjila stopa hipreglikemije. Kada se uzima ova supstanca, ne opaža se razvoj hipoglikemije u poređenju sa lekovima sličnog dejstva. U tom slučaju ne dolazi do stimulacije proizvodnje inzulina, obustavlja se proces apsorpcije ugljikohidrata i poboljšava se proces iskorištavanja glukoze. Uz to se smanjuje pokazatelj holesterola u plazmi. Zahvaljujući unosu metformina u organizam moguće je stabilizirati težinu i ubrzati proces njegovog smanjenja.

Sibutramin potiče aktivaciju serotoninskih receptora, zahvaljujući tome moguće je brzo osjetiti punu hranu dok jedete.

Također je vrijedno napomenuti da se toplinska proizvodnja povećava, očituje se specifičan učinak na smeđoj masti, koja aktivno sudjeluje u ovom procesu. Tokom upotrebe lijekova na bazi sibutramina opaža se gubitak težine i brzo zasićenje. Pacijent postepeno prelazi na uzimanje manjih porcija.

Celuloza u mikrokristalnom obliku djeluje kao enterosorbent. Zbog svojih specifičnih svojstava ubrzava se proces eliminacije toksičnih tvari i proizvoda propadanja koji nepovoljno utječu na rad gastrointestinalnog trakta. Zajedno s metforminom, kao i sibutraminom, koristi se za smanjenje prekomjerne tjelesne težine, jer oni koji napuštaju lijek pojačavaju međusobno djelovanje, što utiče na efikasnost terapije.

Uputa za upotrebu

Prvo morate uzeti lijek za 1 tab. i 1 čep. 24 sata u isto vrijeme, dok je potrebno piti lijekove s dovoljnom količinom tekućine. U budućnosti ćete trebati kontrolirati težinu. Ako nakon 14 dana. terapije, ne bilježi se značajni pad tjelesne težine ili je dinamika vrlo slaba, ne isključuje se vjerojatnost dvostrukog povećanja doze.

Kako uzimati lijek

Nemoguće je pretpostaviti kakvu će reakciju tijela izazvati uzimanje lijeka. Postoji vjerojatnost pojave negativnih simptoma u slučaju nepoštivanja sheme koju je propisao liječnik. Ako pravilno pijete lijek, onda se neće pojaviti nuspojave. Nije potrebno započeti terapijsku terapiju uzimanjem povećanih doza, uzimanje 1 kapi je najbolja opcija. i 1 tab. dnevno. Kako bi se spriječili kršenja iz gastrointestinalnog trakta, broj lijekova ne smije biti veći od 3 kom., Lijek treba piti u skladu s vremenskim intervalima.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Ne preporučuje se uzimanje tableta i kapsula sa:

  • Starije osobe (pacijenti stariji od 65 godina)
  • Znakovi hroničnih oboljenja uzrokovanih poremećajima respiratornog sistema
  • Povišen krvni pritisak
  • Poremećena bubrežna funkcija
  • Dijagnosticiranje glaukoma
  • Trudnoća, GV
  • Pojava nervoze anoreksije
  • Identifikacija sindroma Gilles de la Tourette.

Vrijedi napomenuti da se lijek ne koristi u pedijatrijskoj praksi.

Međusobno interakcije lijekova

Lijekovi koji sadrže radiokontrastni jod ne smiju se uzimati tijekom terapije lijekovima, jer u prisutnosti poremećaja bubrežnog sustava kod osoba s dijabetesom povećava se vjerojatnost laktične acidoze. Metformin će biti potreban za 2 dana. prije rendgenskih pregleda pomoću radioaktivnih preparata koji sadrže jod. Daljnja upotreba lijeka moguća je nakon 2 dana. uz potvrdu normalne funkcije bubrega.

Potrebno je isključiti upotrebu alkohola tokom liječenja.

S oprezom, vrijedno je istodobno uzimanje GCS-a, Danazola, klorpromazina, diuretika, kao i beta2-adrenomimetici, ACE inhibitori.

Ne isključuje se razvoj hipoglikemije prilikom uzimanja inzulina, salicilatnih preparata, akarboze, lijekova na bazi derivata sulfiluree.

Nifidepin i kationski lijekovi mogu izazvati povećanje vatrene koncentracije metformina.

Inhibitori procesa mikrosomske oksidacije mogu prouzrokovati porast nivoa metabolita sibutramina u plazmi. Uočeno je ubrzanje metabolizma sibutramina uz istodobnu upotrebu Deksametazona, Rifampicina, antibakterijskih sredstava iz makrolidske grupe, fenobarbitala, Fenitoina, kao i karbamazepina.

Prilikom uzimanja lijekova koji povećavaju nivo serotonina u plazmi, lijekova za liječenje migrene, moćnih lijekova protiv bolova, ne isključuje se razvoj serotoninskog sindroma.

Tijekom istodobne upotrebe lijekova koji utječu na hemostazu ili broj trombocita povećava se rizik od krvarenja.

U slučaju uzimanja sredstava na bazi efedrina i pseudoefedrina treba posvetiti posebnu pažnju.

Ne preporučuje se kombiniranje uzimanja lijeka s lijekovima koji utječu na centralni nervni sistem.

Nuspojave i predoziranje

Na osnovu upotrebe ovog lijeka mogu se razviti različite negativne manifestacije:

  • Znakovi laktacidoze
  • Poremećaj probavnog trakta
  • Pogoršanje ukusa
  • Pojava osipa na koži
  • Nagli skok krvnog pritiska
  • Napadi tahikardije
  • Prekomjerno znojenje
  • Razvoj konvulzivnog sindroma
  • Epigastrični bol
  • Misli o samoubistvu
  • Otvaranje krvarenja iz maternice
  • Mentalni poremećaji
  • Poremećaj spavanja
  • Pojava patologija jetre.

Prilikom uzimanja velikih doza metformina može se pojaviti laktacidoza. U slučaju upotrebe predoziranja sibutramina, uočava se porast uočenih nuspojava. Uz manifestaciju negativnih manifestacija, vrijedi odmah završiti lijek.

Ako je potrebno, može se propisati Reduxin. Prilikom propisivanja Reduxin i Reduxin Met, ne znaju svi u čemu je razlika. Glavna razlika je prisutnost u posljednjoj tableti s metforminom.

Cena od 470 do 1835 rubalja.

Lijek koji inhibira gastrointestinalne lipaze. Koristi se u liječenju prekomjerne težine. Glavna komponenta je orlistat. Tokom liječenja preporučuje se pridržavanje dijeta. Lijek je u obliku tableta.

Pros:

  • Redovnim unosom metabolički procesi se normaliziraju
  • Prikladna shema aplikacije
  • Dostupno bez recepta.

Protiv:

  • Može izazvati nadutost
  • Nije propisano za nefrolitijazu
  • Ne preporučuje se upotreba istovremeno sa natrijum-levotiroksinom.

Sastav lijeka Reduxin

Da biste utvrdili potrebu za uzimanjem određenog lijeka za mršavljenje, morate znati što je u njegovom sastavu. Reduxin je dostupan u dva oblika: kapsule i tablete. Imaju sličan mehanizam djelovanja i možete odabrati bilo koju pogodniju opciju za prijem ili ih istovremeno koristiti. Sastav Reduxina u oba oblika je jednostavan, ali uvelike varira.

Met oblik, poput analoga Reduxin-Goldline, u svom sastavu ima sibutramin. Unutar jedne kapsule njegov sadržaj doseže dozu od 15 mg. Ova supstanca, koja je u lijekovima koji pomažu da izgube težinu, duže vrijeme stvara osjećaj sitosti, ne dozvoljava čovjeku da prejeda. Reduxin, čija kapsula izvana ima ugodan plavkastu nijansu, s finim prahom iznutra, dostupan je u kartonskim pakovanjima od 30 komada. Školjka je napravljena na bazi želatine, tako da se dobro otapa nakon gutanja.

Reduxin se uzima ne samo radi gubitka kilograma, već i u svrhu borbe protiv dijabetesa koji je često uzrokovan gojaznošću. Liječenje se vrši supstancom koja se naziva metformin. Treba ga uzimati s oprezom, strogo slijedeći upute. Lijek Reduxin, čije tablete sadrže 850 mg metformina, prodaje se u ljekarnama u pakiranjima od 10 ili 60 komada. Ako iz nekog razloga odlučite početi uzimati sami, imajte na umu da dnevna doza tvari ne smije biti veća od 2550 mg.

Upute Reduxin Met

Bilo koji lijek mora se uzimati po određenoj šemi, tako da bude djelotvoran i ne nanosi štetu organizmu. Upute Reduxine Met kaže da u početku trebate piti 1 kapsulu i 1 tabletu dnevno, ispiranu vodom. Nadalje, potrebno je provesti kontrolu tjelesne težine i ako nakon 2 tjedna postoji slaba dinamika ili uopće ne postoji, tada je moguće povećati dozu za dva.

Indikacije za upotrebu

Sibutramin za mršavljenje je nešto poput panaceje, jer jednostavno sprečava prejedanje, smanjujući apetit. Međutim, indikacije za upotrebu Reduxine Met-a su samo primarni stadij pretilosti, kada stvarno utječu na situaciju. Uz to, ako prekomjernu tjelesnu težinu, koja se može poraziti dijetom, prati šećerna bolest, onda vam definitivno treba Met. Uz ovu bolest, Reduxine treba uzimati samo u obliku tableta.

Mehanizam delovanja Reduxina

Postoje tri vrste gladi i samo jedna je stvarna u fizičkom planu. Doživljavajući isti lažni povećani apetit, tijelo prelazi u depresivni način, ako je nemoguće zadovoljiti prirodne potrebe. Mehanizam djelovanja Reduxina je taj što je Met, kao svojevrsni inhibitor, uključen u sintezu serotonina, koji izaziva osjećaj radosti. To pomaže glavnim komponentama da djeluju efikasnije: sibutramin, koji suzbija apetit, ili metformin, koji smanjuje šećer u krvi i mijenja nivo glukoze.

Kako uzimati Reduxine

Kakvu će reakciju ovaj ili onaj lijek izazvati u određenom organizmu nije poznato. Postoji rizik od dobijanja neprijatnih posledica. Ako ispravno uzimate Reduxine, tada se mogu izbjeći nuspojave. Ne počinjte s velikim dozama, ograničite se na 1 kapsulu i 1 tabletu dnevno. Kako ne biste imali problema sa probavnim traktom, broj jedinica proizvoda ne smije prelaziti 3 komada i trebate ih uzimati tokom dana, poštujući intervale. Važno je zapamtiti da su Reduxin i alkohol nespojivi. Takva kombinacija može prouzrokovati snažnu opijenost sa svim slijedećim problemima.

Nuspojave

Skupina lijekova koji sadrže tako ozbiljne tvari mogu proizvesti simptome koji su neuobičajeni za probleme zbog kojih se koriste. Recept za Reduxin mora propisati ljekar. Dužan je objasniti šta vas očekuje zbog predoziranja. Među nuspojave Reduxina su:

  • laktacidoza,
  • kršenje okusnih pupoljaka,
  • probavne smetnje
  • razvoj kožnih problema,
  • promena funkcije jetre,
  • nesanica
  • poremećaj kardiovaskularnog sistema: povišen krvni pritisak, tahikardija,
  • pretjerano znojenje
  • bolovi u stomaku
  • grčevi
  • mentalni poremećaj: nervne manifestacije, pojava samoubilačkih misli,
  • krvarenje u maternici.

Reduxin Met Price

Bolje je kupiti lijekove u ljekarnama, ali možete ih naručiti iz kataloga i kupiti u internetskoj trgovini. Međutim, u drugom slučaju, zamjena, na primjer, loše zapakirane robe bit će teža. Alat je jeftin, ali to ne znači da trebate samo-liječiti i izbjegavati konsultacije s liječnikom. Cijena Reduxin Met-a varira od vrste lijeka i ambalaže:

Trošak u rubaljima

Sibutramin 10 mg kapsule + 158,5 mg celuloze i 850 mg tablete

30 kapsula i 60 tableta

Sibutramin 15 mg kapsule + 153,5 mg celuloze i 850 mg tablete

30 kapsula i 60 tableta

Video: šta je Reduxin

Ekaterina, 29 godina Za mršavljenje sam se zainteresirao posljednjih 5 godina. Dobila sam na težini nakon što sam rodila kćer. Pored toga, odnekud je došao i brutalan apetit, tako da dijeta definitivno nije za mene. Otišla sam kod nutricioniste i doktor mi je, nakon sprovođenja istraživanja, propisao Reduxin. Uzimam drugi mjesec, težina polako odlazi, počeo sam manje da želim.

Tatyana, 37 godina. Glavne prednosti Reduxina za mene su niska cijena i dostupnost u ljekarnama. Pod nadzorom ljekara, pijem ovaj lijek već gotovo godinu dana, sa kraćim pauzama. Droga je za mene postala zamjena za hranu: sjedim za svečanim stolom, jedem onoliko koliko obična osoba dovoljno pojede. Planiram nastaviti dok u ogledalu ne ugledam ideal.

Julia, 33 godine Jednom mi je prijateljica rekla način kako da izgubim težinu bez puno truda. Ispostavilo se da je Reduxin.Proučavajući upute na Internetu, nisam predvidio sve nedostatke koji me čekaju. Mogla sam bez ikakvih poteškoća kupiti lijek bez recepta. Nakon tjedan dana uzimanja, počeo sam osjećati trbušne bolove, snažno otkucaje srca i znojenje. Ovog je alata trebalo napustiti.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Preporučena početna doza je 1 tableta koja sadrži 850 mg metformina i 1 kapsula koja sadrži 10 mg sibutramina. Tablete i kapsule treba uzimati ujutro istodobno, bez žvakanja i piti puno tekućine (1 čaša vode) u kombinaciji s obrokom.

Trebali biste pratiti dinamiku promjena koncentracije glukoze u krvi i dinamiku gubitka težine. Ako nakon jedne ili dvije sedmice optimalne vrijednosti koncentracije glukoze u krvi nisu postignute, dozu metformina treba povećati na 2 tablete.

Uobičajena doza održavanja metformina je 1700 mg dnevno. Maksimalna dnevna doza metformina je 2550 mg. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu metformina možemo podijeliti u 2 doze. Na primjer, uzmite 1 tabletu ujutro i 1 tabletu uveče.

Ako u roku od 4 tjedna od početka liječenja nije postignuto smanjenje tjelesne težine od 2 kg, tada se doza sibutramina povećava na 15 mg / dan. Liječenje lijekom ne bi trebalo trajati duže od 3 mjeseca kod pacijenata koji ne reagiraju dobro na terapiju, tj. koji u roku od 3 mjeseca liječenja ne može postići smanjenje tjelesne težine od 5% od početnog pokazatelja. Liječenje se ne smije nastaviti ako daljnjom terapijom nakon postignutog smanjenja tjelesne težine pacijent ponovno doda 3 kg ili više tjelesne težine. Trajanje liječenja ne smije biti veće od jedne godine, jer nema podataka o djelotvornosti i sigurnosti u odnosu na duži period uzimanja sibutramina.

Liječenje treba provoditi zajedno sa dijetom i vježbama pod nadzorom liječnika s praktičnim iskustvom u liječenju gojaznosti.

Farmakološko djelovanje

Lijek uključuje dva odvojena lijeka u jednom pakovanju: hipoglikemijsko sredstvo za oralnu primjenu grupe biguanida u doznom obliku u obliku tableta - metformin, te lijek za liječenje gojaznosti u doznom obliku u kapsuli koji sadrži sibutramin i mikrokristalnu celulozu.

Metformin je oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida, smanjuje hiperglikemiju, a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i ne izaziva hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Inhibira glukoneogenezu u jetri. Odgađa apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Metformin stimuliše sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Takođe ima blagotvoran uticaj na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, lipoproteine ​​niske gustine i trigliceride.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Sibutramin je prolijek i djeluje in vivo zahvaljujući metaboitima (primarnim i sekundarnim aminima) koji inhibiraju ponovni unos monoamina (serotonin, norepinefrin i dopamin). Pomaže u povećanju osjećaja punoće i smanjenju potreba za hranom, kao i povećanju toplotne proizvodnje. Posredno aktiviranjem beta2-adrenergičkih receptora, sibutramin djeluje na smeđe masno tkivo. Smanjenje tjelesne težine prati porast koncentracije lipoproteina visoke gustoće u serumu u krvi i smanjenje količine triglicerida. ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine (LDL) i mokraćne kiseline. Sibutramin i njegovi metaboliti ne utječu na oslobađanje monoamina, ne inhibiraju monoamin oksidazu (MAO): oni nemaju afinitet za veliki broj neurotransmiterskih receptora, uključujući serotonin, adrenergičke, dopaminske, muskarinske, histamine, benzodiazepinske i glutamatne NMDA receptore.

Mikrokristalna celuloza je enterosorbent, ima sorpciona svojstva i nespecifičan detoksikacijski efekat. Veže i eliminira različite mikroorganizme, proizvode njihove vitalne aktivnosti, toksine egzogene i endogene prirode, alergene, ksenobiotike, kao i višak određenih produkata metabolizma i metabolita odgovornih za razvoj endogene toksikoze.

Istodobna primjena metformina i sibutramina s mikrokristalnom celulozom povećava terapijsku efikasnost kombinacije koja se koristi u bolesnika s prekomjernom težinom i dijabetesom tipa 2.

Opis lijeka

Reduxin Met je moćan lijek koji pomaže detoksikaciji tijela, smanjenju glukoze u krvi i suzbijanju apetita. Ovo je lijek na recept koji nije namijenjen upotrebi bez prethodne konsultacije s liječnikom. Budući da mnogi ljudi žele smršavjeti, praksa uzimanja ovog farmakološkog sredstva je velika. Dostupni pregledi Reduxin Met pokazuju da on učinkovito smanjuje osjećaj gladi, ali također izaziva niz nuspojava, tako da nije prikladan za sve. Ovo nije najjeftiniji lijek. Cijena Reduxin Met-a je u prosjeku 2000 rubalja po paketu. Ima nekoliko zamjena različitih cjenovnih kategorija, sličnih po sastavu ili oznakama. Ali samo liječnik može odrediti koji lijek treba uzimati. Analozi Reduxin Met uključuju Glucofage, Metformin, Metfogamma, Siofor u sastavu i Bisogamma, Glyurenorm, Glimeperid, Maninil, itd.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Reduxin Met predstavljen je potrošačima u obliku lijekova u obliku tableta i kapsula u prahu. Ovalne bijele tablete sastoje se od 850 miligrama metformin hidroklorida (aktivnog sastojka), kristalita mikrovlakana celuloze, natrijuma kroskarmeloze, polivinilpirolidona, magnezijeve soli stearinske kiseline i pročišćene vode. Plave ili plave kapsule s bijelom praškastom tvari sadrže 10/15 miligrama sibutramin hidroklorida monohidrata, 158,5 / 153,5 miligrama mikrokristalne celuloze (aktivni sastojci), kalcijeve stearinske kiseline (dodatna komponenta), boja, želatina, titan bijela (tijelo) . Treba imati na umu da je sibutramin naveden u Popisu moćnih supstanci korištenih prilikom razmatranja imputacije čl. 234. Krivičnog zakona Ruske Federacije, kojom se utvrđuje kazna za nezakonitu prodaju moćnih supstanci. Cijena Reduxin Met-a ovisi o količini tableta / kapsula i aktivnoj tvari u njima. I tablete i kapsule stavljaju se u 10 komada. u folije i PVC blistere, koji se pakuju u kartonsku kutiju od 20/60 tableta, odnosno 10/30 kapsula, respektivno. Reduxin Met možete kupiti tako da predočite recept od doktora. Da biste saznali o dostupnosti Reduxin Met-a u Moskvi, da biste razjasnili njegove troškove i mogućnost isporuke, možete putem veb stranice apoteke ili telefonom.

Posebna uputstva

Uz zatajenje bubrega, poluživot se povećava, što može uzrokovati nakupljanje metformina u tijelu ili efekte koje on izaziva. To, sa svoje strane, može izazvati razvoj rijetke, ali vrlo opasne komplikacije - mliječne kome, koja bez odgovarajuće medicinske skrbi može dovesti do smrti. Vjerojatnost razvoja takve kome povećava se kod ljudi s dekompenziranim dijabetes melitusom, nakupljanjem ketonskih tijela, patološkom žudnjom za alkoholom, gladujući dugo vremena, teškom hipoksijom. Uz zatajenje jetre s manifestacijom hepatomegalije, bolova, kolika, žutice kože i sluznice uz jednu dozu sibutramina, ukupna razina aktivnih proizvoda njegove prerade (M1 i M2) u krvi je za četvrtinu više nego kod onih koji nemaju problema sa jetrom. Ovakva situacija može izazvati i laktacidozu. Mogućnost razvoja laktacidemije treba razmotriti ako je pacijent iznenada imao grčeve mišića, s bolovima u gornjem dijelu trbuha nejasne lokalizacije, žgaravicom, osjećajem ispunjenosti želuca itd. Karakteristični znakovi laktacidoze su specifična kratkoća daha, bol u trbuhu, pad tjelesne temperature i koma na kraju. U laboratorijskim analizama se laktacidoza manifestuje smanjenjem pH vrijednosti za 5 mmol / l, razlikom izmjerenih koncentracija kationa i aniona, omjera mliječne i piruične kiseline. Pri prvim manifestacijama poremećaja acidobazne ravnoteže morate prestati uzimati lijek i odmah obavijestiti liječnika. Hirurške intervencije mogu se izvesti samo dva dana nakon prestanka upotrebe Reduxine Met. Povratak na upotrebu lijeka nakon operacije dopušten je nakon dva dana uz pravilno funkcioniranje bubrega. Budući da su rad bubrega i eliminacija metformina usko povezani, potrebni su laboratorijski testovi za utvrđivanje prije i tijekom lijeka jednom godišnje kod ljudi sa zdravim bubrezima, svakih šest mjeseci ili tri mjeseca u starijih osoba ili bolesnika s CC na donjoj granici normale odobrenje. Istodobna primjena Reduxin Met-a i lijekova koji snižavaju krvni pritisak, diuretici ili lijekove protiv bolova trebalo bi obavljati pod liječničkim nadzorom s izuzetnom oprezom. Isti oprez potreban je kada ga kombinirate sa inzulinom ili bilo kojim hipoglikemijskim lijekovima. Dijeta sa smanjenim udjelom kalorija i stabilnim dnevnim unosom ugljikohidrata mora se promatrati tokom čitavog razdoblja uzimanja lijeka. Laboratorijsko praćenje glikemijskog stanja bolesnika sa šećernom bolešću trebalo bi provoditi sustavno. Reduxin Met propisuje se kada je nemoguće postići mršavljenje bez upotrebe farmakoloških sredstava, a druge mjere u tri mjeseca pomogle su smanjenju tjelesne težine za manje od 5 kg. Liječenje gojaznosti treba provesti sveobuhvatno od liječnika koji ima relevantna iskustva u vezi s tim. Uz uzimanje lijekova koji su uključeni u komplet, potrebno je promijeniti prehrambene navike, voditi aktivan stil života, što će vam omogućiti da sačuvate rezultate na kraju farmakološke terapije. U suprotnom, trebat će vam ponovni tretman kod ljekara. U procesu upotrebe Reduxin Met-a, neophodno je pratiti nivo pritiska i rada srca: jednom svake dvije sedmice u prva tri mjeseca, a zatim jednom mjesečno. Ako su dva uzastopna posjeta liječniku, brzina otkucaja srca u mirovanju bila veća ili jednaka 10 otkucaja u minuti ili vrijednosti krvnog tlaka ≥10 mm Hg, ovaj lijek treba prekinuti. Ako u bolesnika s trajno visokim krvnim tlakom koji uzimaju antihipertenzivne lijekove tlak ostaje na razini> 145/90 mmHg, treba ga nadzirati češće nego što je utvrđeno za druge bolesnike. U ovom slučaju, ponovljeni pokazatelji koji dva puta prelaze ovu razinu osnova su za obustavu liječenja. U bolesnika sa CHF-om Reduxin Met povećava rizik od gladovanja kisikom i zatajenja bubrega, pa je za njih obavezno sistematično nadgledanje srca i bubrega. Ako imate sindrom apneje u snu, morate biti veoma oprezni u nadgledanju krvnog pritiska. Iako nije dokazano da uzimanje sibutramina može uzrokovati porast tlaka unutar plućne arterije i povećan ukupni otpor plućnog krvožilnog sustava, ova skupina još uvijek ima takav rizik, stoga je prilikom posjete liječniku važno informirati ga o poteškoćama s disanjem, bolovima u grudima i oticanju nogu. . Ako je jedan od lijekova propušten, slijedeći se provodi po ustaljenoj šemi. Uzmi propuštenu dozu istodobno s sljedećom. Kurs terapije ne može trajati više od godinu dana. Istodobna upotreba sibutramina i drugih lijekova koji suzbijaju ponovni unos serotonina povećava vjerovatnost krvarenja. Ako je pacijent sklon razvoju ili uzima lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, Reduxine Met treba uzimati s oprezom. Ako postoji povijest farmakološke ovisnosti, sibutramin nije propisan. Prihvatanje ovog lijeka od pacijenata s predijabetesom dozvoljeno je ako postoje takvi preduvjeti za razvoj dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu: dob 30 kg / m. kv., zabilježen je dijabetes zbog trudnoće u anamnezi, nedostatak inzulina u tijelu rođaka prvog stepena srodstva, povećana razina triakilglicerida, nedovoljna koncentracija “dobrog” holesterola, visoki krvni pritisak. Reduxin Met može negativno uticati na sposobnost upravljanja automobilom ili drugim mehanizmima, obavljanje potencijalno opasnih radnji, narušavanje koncentracije i brzine donošenja odluka.

Predoziranje

Prema uputama za upotrebu Reduxin Met-a, predoziranje metformina i sibutramina manifestuje se na različite načine. Metformin, u dozi više od 40 puta dnevno, može uzrokovati razvoj mliječne kome. Kada se pojave prvi znakovi takve predoziranja, lijek se zaustavlja, pacijent se hitno hospitalizira, u bolnici se određuje koncentracija mliječne kiseline koja se zajedno s metforminom izlučuje hemodijalizom. Propisano je lečenje simptoma. Predoziranje sibutramina povezano je s povećanjem pritiska, radom srca većim od 90 otkucaja. u min. pojava glavobolje, osjećaj rotacije okolnih predmeta ili vlastitog tijela. O tome treba obavestiti lekara. Nema protuotrova, nisu potvrđene dobrobiti medicinskog povećanja količine urina izlučenog tijelom ili postupka hemodijalize. Apsorpcija sibutramina može smanjiti ispiranje želuca i unos sorbenta. Da biste se borili protiv manifestacija predoziranja, morate stvoriti uvjete za slobodno disanje, kontrolirati rad srca i krvnih sudova i liječiti simptome. Beta blokatori se prepisuju pacijentima koji imaju visoki krvni pritisak i povećanje brzine otkucaja srca (HR) veće od 90 otkucaja u minuti. Ako koristite prekomjernu dozu lijeka i očitujete odgovarajuće simptome, Reduxine Met se otkazuje.

Reduxin ili Reduxin Met: u čemu je razlika?

Oba su razvoja dizajnirana za liječenje različitih stupnjeva pretilosti, dok druge metode rješavanja viška kilograma ne daju željeni rezultat. Ovo je jedan od najmoćnijih lijekova čije je djelovanje usmjereno na sagorijevanje tjelesne masti. Oslobađanje obje sorte Reduxine strogo je propisano.

Iako lijekovi imaju gotovo iste nazive, sastav aktivnih tvari je različit. Reduxin Met sastoji se od dvije komponente sibutramina i metformina, dok uobičajeni Reduxin sadrži samo sibutramin. Oba lijeka su anorexigenic, smanjuju psihološku potrebu organizma za hranom, doprinose ubrzanom sagorijevanju masti i uklanjanju otrovnih tvari iz tijela.

Metformin, koji je dio Reduxin Met, povećava efikasnost sibutramina i proširuje farmakološka svojstva lijeka. Lijek pomaže u uklanjanju viška kolesterola iz tijela, smanjuje razinu šećera.

Mnogi pretili pacijenti se pitaju: Reduxin ili Reduxin Met, koji je efikasniji? Zadnji lijek ima više prednosti, iako košta malo više.Proces sagorevanja masti na pozadini njegovog unosa je mnogo brži. Sibutramin dopunjen metforminom dopušten je za upotrebu kod dijabetesa tipa 2.

Kompozicija "Reduxin Met", obrazac za puštanje

Lijek uključuje dva odvojena lijeka u jednoj kutiji. Komplet se sastoji od 850 mg tableta i 10 mg + 158,5 mg kapsula. U kartonsku kutiju se pakuje 20 ili 60 tableta metformina, 10 ili 30 kapsula sibutramina.

Tablete imaju duguljasti ovalni, konveksni oblik s obje strane, podijeljene s rezom. Reduxin Met je dostupan u blisteru sa folijom od 10 ćelija. Upakuje se u kartonske paketiće od 2 ili 6 blistera. Glavna supstanca je metformin hidroklorid. Dodatne komponente:

  • Celuloza (mikrokristalna),
  • Povidone
  • Magnezijum stearat,
  • Sterilna voda
  • Natrij kroskarmeloza.


Kapsule su upakovane u blistere od 10 kom. i 1 ili 3 konturne ćelije u jednoj kutiji. Unutar kapsuliranog preparata sadrži bijeli ili žućkasti prah, ljuska ima plavu nijansu. Proizvod uključuje dva aktivna sastojka: 10 mg sibutramin hidroklorida monohidrata i 158,5 mg mikrokristalne celuloze. Od komplementarnih komponenti u sastavu samo magnezijum stearata.

Do danas, lijek "Reduxin Met", 15 mg. Sastav kojih sadrži 5 mg više sibutramina i manje celuloze.

Sibutramin

Lijek potiče brzo pojavljivanje osjećaja punoće i smanjuje potrebu tijela za dodatnom hranom. Kao rezultat upotrebe sibutramina, dolazi do primjetnog gubitka težine. Uporedo s tim poboljšavaju se laboratorijska svojstva krvi: smanjuje se holesterol, izlučuje višak mokraćne kiseline.

Mikrokristalna celuloza

Lijek sadrži ogromnu količinu dijetalnih vlakana i ima svestran učinak na organizam. Prije svega, to je efikasan enterosorbent koji pomaže da se iz tijela otklone proizvodi raspadanja, otrovne tvari, otrovi alergena, kao i razni metaboliti koji provociraju pojavu endogene toksikoze. Uz to, celuloza pomaže ojačati imunološki sustav, normalizirati kolesterol, poboljšava probavne i metaboličke procese.

Zbog ove kombinacije lijekova, Reduxin Met se danas smatra jednim od najefikasnijih sredstava pomoći u borbi protiv viška kilograma. Dozvoljeno ga je koristiti čak i pacijentima; uspostavljena je dijagnoza dijabetesa tipa 2.

Sibutramin je propisan za probavnu (prehrambenu) gojaznost kod pacijenata čiji indeks tjelesne mase prelazi 30 kg / m². U prisustvu drugih popratnih bolesti, na primjer dijabetes melitusa ili poremećaja metabolizma lipida, preporučuje se upotreba Reduxine Met sa BMI od 27 kg / m² ili više.

"Reduxin Met" 10, 15 mg upute za upotrebu

Kapsule i tablete koriste se oralno. Pije se istovremeno ujutro uz obroke, dok pije puno tekućine. Minimalna doza je 1 tableta metformina (0,85 g) i 1 kapsula sibutramina (10 mg).

Ako glukoza u krvi premašuje normu, tada je potrebno pratiti promjene u njezinoj koncentraciji u prvim tjednima prijema. Ako se ne postignu normalne vrijednosti za 14 dana, tada se doza metformina povećava na 2 tablete. Moguće je smanjiti ozbiljnost negativnih reakcija iz probavnog sustava ako se dnevna doza podijeli na dva jednaka dijela.

Kontrola težine vrši se nakon 30 dana. Ako za to vrijeme gubitak težine nije fiksiran ili ne prelazi 2 kg, tada se propisuje Reduxin Met, 15 mg. Ako se za unos tečaja u roku od 3 mjeseca tjelesna težina nije smanjila za 5 ili više posto početne, tada se terapija zaustavlja zbog njegove neučinkovitosti. Liječenje se također otkazuje ako se, uslijed upotrebe lijeka, dogodi porast mase od 3 kg ili više.

Režim reduksina, kao i metformin, treba da propiše lekar. Tijek terapije obično ne prelazi 1 godinu. Uzimanje lijekova treba biti u kombinaciji s posebnom prehranom i svakodnevnom izvedivom fizičkom aktivnošću.

Značajke

Kao rezultat uzimanja metformina, znatno se povećava rizik od opasnog stanja poput laktacidoze. Ovo je ozbiljno stanje koje se razvija usljed nakupljanja aktivne komponente, što čak vodi i smrti. U osnovi, dijagnostikovana je laktacidoza kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, nedovoljne bubrežne funkcije.

Ako se planira operacija, prijem Reduxine Met-a treba otkazati dva dana prije manipulacije, a može se započeti ponovno najkasnije dva dana nakon što bubrežni sistem normalno funkcionira. Posebno se mora paziti na propisivanje sibutramina starijim osobama sa oštećenom funkcijom bubrega.

U ranim decenijama i mesecima uzimanja Reduxine Met-a, pacijenti bi trebali nadgledati pritisak i rad srca. Ako je dva puta otkriveno povećanje jednog ili drugog pokazatelja s učestalošću od dvije sedmice, liječenje treba prekinuti.

Pogledajte video: ZBOGOM BRKOVI - bezbolno uklanjanje dlačica (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar