Kokice: koristi i štete

Danas je bilo koje mjesto povezano s javnom rekreacijom povezano s kokicama. Miris karamele tople kokice privlači ne samo djecu, već i odrasle, tako da prodajna mjesta sa posebnim uređajima nikad nisu prazna. Djeca mogu jesti nekoliko porcija istovremeno, pa roditelji postavljaju sebi pitanje: "Je li kokica zdrava?" Prednosti i štete ovog proizvoda izazvale su neprestanu raspravu o tome koliko je ta hrana sigurna, pa biste trebali detaljnije razmotriti pitanje i pronaći odgovor.

Šta je kokice?

Kokice su jelo koje se priprema toplinskom obradom pojedinih koštica kukuruza određene sorte. Svako zrno sadrži tečni škrob, koji kada se zagreje na 200 stepeni eksplodira ljusku. Penasta masa se odmah stvrdne, zbog čega zapremina kokica daleko prelazi količinu sirovina.

Svojstva kokica

Ako se žitarice pripremaju bez aditiva, tada će sadržaj kalorija od 100 grama iznositi oko 300 kcal. Indijci su pržili kokice u začinima, a danas je jelu dodaju mnoge ne baš korisne sastojke: sol, arome, boje i pojačivače ukusa. Količinu soli ili šećera koja može sadržavati jedno zrno, nepoželjno je jesti čak i odraslu osobu, a da ne spominjemo dijete. Proizvod sa karamelom može naškoditi djetetovom tijelu. Kad roditelji kupuju kokice, dobrobiti i štete kokica treba ih ocijeniti u smislu osnova pravilne prehrane.

Kakve bi kokice trebao jesti?

Kukuruzne žitarice, pripremljene bez štetnih aditiva i obilje začina, šećera i soli, prilično su zdrav proizvod. Sadrži vitamine skupine B i polifenole, koji pomažu tkivima organizma da održava mladost. Velika količina vlakana doprinosi u borbi protiv viška kilograma, a takođe čisti creva.

Šteta od kokica koje imaju ukus previše slatkog ili slanog je nesporna. Takav proizvod treba piti u malim dozama i to vrlo rijetko. Osim toga, nakon što ste ga popili, jako ste žedni. Velika količina tečnosti može izazvati oticanje, posebno ako je u pitanju slatka soda. Ova dijeta je prvi korak ka pretilosti i dijabetesu.

Koje su prednosti kokica?

Mnoge početnike kuharice zanima od čega se sastoje kokice. Pržena kukuruzna žitarica nezavisno je jelo koje sadrži sve potrebne elemente i dovoljnu količinu kalorija. Stoga, kako ne bi došlo do dodatnih nabora masti, potrebno je jesti kokice u malim porcijama.

Ova užina, zahvaljujući vitaminu B1, korisna je za stanje noktiju i kose. Također normalizira metabolizam i rad srca i krvnih sudova. Ovaj je proizvod posebno koristan osobama umirovljenika, sportašima i onima koji primaju fizičke aktivnosti.

Vitamin B2 koji sadrži kokica je neophodan za stres i depresiju. Pomaže u prevladavanju tih stanja i ima blagotvoran učinak na organizam u cjelini. Ako pržene žitarice koristite u njihovom čistom obliku, oni će samo imati koristi.

Kakva je šteta od kokica?

Ljudi moraju imati na umu da učinak ovog proizvoda na tijelo ovisi isključivo o tome kako je pripremljen. Na prodajnim mjestima nudi se sa pojačivačima ukusa, sintetičkim sastojcima i karamelom, a možete isprobati i slane kokice.

Kupac ima mogućnost izbora zalogaja za svaki ukus, ali bolje je dati prednost onome koji sadrži minimalnu količinu aditiva. U suprotnom, kokice će se pretvoriti u prilično opasan proizvod.

Za one koji razmišljaju o tome da li kupiti kokice, koristi i štete važni su kriteriji za odluku. Američki naučnici dokazali su da upotreba proizvoda u velikim količinama izaziva razvoj mnogih bolesti.

Najkorisnija kokica je domaća!

Danas kupiti kokice neće biti teško. Prodavnice nude kupcima razne vrste kokica. Ali korist od takvog proizvoda je vrlo dvojbena. Mnogo je ispravnije napraviti kokice kod kuće. Nekima se čini da je to vrlo složen proces, ali u stvarnosti to nije tako. Dovoljno je kupiti posebne suhe žitarice koje se koriste za pravljenje kokica. Pakiranje stavite u mikrovalnu ili pržite proizvod u suvoj tavi. Naravno, bolje je potpuno napustiti sol, šećer i začine, ali po želji možete malo posoliti ili zasladiti kako tijelo ne bi doživljavalo stres.

Pokazavši maštu, možete jelu dati novi i neobičan ukus, posipajući ga nečim na vrhu, na primjer, šećerom od glazure ili ribanim sirom. Gotovim prženim zrncima Italijani dodaju paradajz pastu i bosiljak.

Neki stručnjaci vjeruju da kokice mogu naštetiti čovjeku, jer se posebne tvari stvaraju prilikom zagrijavanja dijacetila. Ovo su mirisi u ulju, koriste se u kuvanju.

Kako kuhati kokice?

Kako biste ugodili porodici, možete skuhati zdravu poslasticu kod kuće. Od čega se proizvodi kokice i kakve će sirovine biti potrebne? Kukuruz treba kupiti prirodno, a prije kuhanja zrno stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Posuti na tavi kada se jako dobro zagreje. Važno je da postoji oštra temperaturna razlika, jer će eksplozija zrna biti vrlo jaka, ona će se praktično pretvoriti iznutra.

Izrada kokica uključuje malo suptilnosti. Kad se zrna polože, bolje je maknuti tavu sa vatre, a potom brzo preliti bilo kojim uljem, dovoljna je samo jedna kašika. Tako da su svi prekriveni filmom, potrebno je uviti zdjelu.

Tada ga odmah trebate vratiti na vatru i pokriti. Ne uklanja se dok puknuće zrna ne prestane. Kako bi poslastica dobro došla, morate je začiniti s malom količinom soli ili šećera, bez upotrebe kemijskih dodataka.

Još jedan koristan recept

Mnogi se brinu da li su kokice sigurne. Koristi i štete lako se procjenjuju ako sami napravite užinu. Bolje je odmah dobro kuhati zračne žitarice. Da biste to učinili, potrebna vam je sitna sol i smrznuti maslac. Potrebno je oko 40 g na 100 g kukuruza. Posuđe treba ugrijati, a proizvod i sol tamo sipati. Nakon što se sva zrnca potpuno otvore, potrebno ih je ukloniti sa vatre i posipati strugotinom za ulje dok su vruća. Vrijedi zapamtiti da se čak i domaće kokice moraju jesti u malim količinama.

Pogledajte video: DOPISNICA IZ BANATA 39 - Ljubomir Živkov: Kad sam bio mlađan lovac ja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar