Vrste, uređaj i pravila za odabir inzulinskih šprica

Svaka osoba koja boluje od dijabetesa zna što su inzulinske šprice, jer je njihova prisutnost u pacijentovom paketu prve pomoći od vitalnog značaja. Špricevi za inzulin su uvijek jednokratni i sterilni, što garantuje sigurnost njihove upotrebe. Takvi su predmeti izrađeni od posebne plastike, a na kraju šprice nalaze se oštre igle.

Prilikom odabira inzulinskih šprica, prilično važan kriterij bit će njihova razmjera, koja se izračunava kao cijena. Izuzetno ozbiljan koncept u takvoj situaciji je korak njegove podjele.

Pod korakom (cijenom) podjele treba razumjeti razliku u veličini, koja će odgovarati susjednim oznakama.

Drugim riječima, ovo je minimum tvari koja se sa savršenom točnošću može i uvući u štrcaljku i 100% pogoditi.

Greške cijena i pogreške u doziranju

Na korak je, zove se cijena, podjela ljestvice inzulinske šprice potpuno će ovisiti o sposobnosti preciznog doziranja inzulina, jer svaka greška u unosu tvari može dovesti do zdravstvenih problema. Kod malih ili prekomjernih doza inzulina primijetit će se skokovi nivoa šećera u krvi pacijenta, što će dovesti do komplikacija tijeka bolesti.

Važno je posebno napomenuti da je najčešća greška uvođenje polovine cene podele skale. U takvim se situacijama ispostavilo da uz cijenu podjele od 2 jedinice, samo 1 jedinica (UNIT) postaje njegova polovica.

Mršava osoba sa dijabetesom tipa 1 će na taj način sniziti šećer u krvi za 8,3 mmol / L. Ako govorimo o djeci, oni na inzulin odgovaraju otprilike 2 do 8 puta jače. U svakom slučaju, prvi znakovi dijabetesa kod djevojčica ili muškaraca, kod djece, dovest će do potrebe da se prouči rad sa inzulinskom špricom.

Tako će pogreška u doziranju 0,25 od 100 dovesti do prilično impresivne razlike između normalne razine šećera i hipoglikemije. Zbog toga je izuzetno važno da svi koji pate od dijabetesa raznih vrsta nauče adekvatno unositi čak i male doze inzulina, koje je 100% odobreno od strane liječnika.

To se može nazvati jednim od glavnih uvjeta za održavanje vašeg tijela u normalnom stanju, ako ne vodite računa o obaveznom i pažljivom pridržavanju dijeta s ugljikohidratima.

Kako postići majstorstvo?

Dva su načina da naučite kako izračunati količinu inzulina potrebnu za injekciju:

  • koristite špriceve s minimalnim korakom skale, što će omogućiti doziranje tvari najpreciznije,
  • razblaženi inzulin.

Upotreba posebnih inzulinskih pumpi ne preporučuje se djeci i onima koji pate od dijabetesa tipa 1.

Razne vrste inzulina za dijabetes

Za većinu bolesnika s dijabetesom prilično je teško odmah shvatiti koja ispravna inzulinska šprica mora biti u svakom pogledu.

Prije svega, ne bi trebao imati kapacitet veći od 10 jedinica, a na skali ima izuzetno važne ocjene svaka 0,25 PIECES. Osim toga, moraju se primijeniti na način da je bez posebnih poteškoća moguće vizualno odvojiti doziranje u 1/8 JEDINICE tvari.

Za to se treba odlučiti za tanke i prilično duge modele inzulinskih šprica.

Međutim, pronaći je izuzetno teško, jer su čak i u inozemstvu takve opcije špriceva prilično rijetke. Dakle, bolesni imaju veze sa poznatim štrcaljkama, cijena podjele je 2 jedinice.

Špriceve s korakom dijeljenja ljestvice na 1 jedinicu u ljekarnama, prilično je teško i problematično pronaći. Riječ je o Becton Dickinson Micro-Fine Plus Demi. Omogućuje jasno definiranu ljestvicu sa korakom podjele svakih 0,25 PIECES. Kapacitet uređaja je 30 PIECES u standardnoj koncentraciji inzulina U-100.

Šta su inzulinske iglice?

Prvo morate pojasniti da nisu sve igle, koje su široko zastupljene u ljekarni, oštre. Uprkos činjenici da proizvođači nude impresivne igle za injekcijske šprice, oni mogu varirati u kvaliteti i imaju različite cijene.

Ako govorimo o idealnim iglicama kako biste ubrizgali inzulin kod kuće, oni bi trebali biti takvi da vam omogućuju unos tvari u potkožnu masnoću. Ovom metodom je moguće napraviti idealnu injekciju.

Ne treba dopustiti pretjerano duboku injekciju, jer će se u tom slučaju dobiti intramuskularna injekcija, koja će 100% izazvati i bol. Osim toga, pogrešno će biti probijanje pod apsolutno pravim uglom, što će omogućiti insulinu da direktno uđe u mišić. To će uzrokovati nepredvidive fluktuacije šećera u krvi kod bolesne osobe i pogoršaće bolest.

Kako bi osigurali idealan unos tvari, proizvođači su razvili posebne igle koje imaju određenu dužinu i debljinu. To omogućava isključenje pogrešnog intramuskularnog unosa u većini slučajeva, plus što je cijena prilično pristupačna.

Ovakve mjere su izuzetno potrebne, jer odrasli koji pate od dijabetesa i nemaju višak kilograma, imaju potkožno tkivo tanje od dužine obične inzulinske igle. Osim toga, igla od 12-13 mm nije u potpunosti prikladna za djecu.

Moderne visokokvalitetne igle za insulinsku špricu odlikuju se dužinom od 4 do 8 mm. Njihova glavna prednost u odnosu na standardne igle je što su i tanjih promjera i zbog toga su udobne, a cijena im je odgovarajuća.

Ako govorimo u brojevima, tada je za klasičnu inzulinsku iglu dužina 0,4, 0,36, a također 0,33 mm, tada je skraćena duljina već 0,3, 0,25 ili 0,23 milimetra. Takva igla nije sposobna isporučiti bolne senzacije jer probijanje čini gotovo neprimetno.

Vrste i uređaj

Postoje tri vrste špriceva za potkožno davanje insulina:

  • špricevi sa uklonjivom iglom,
  • špricevi sa integriranom iglom,
  • olovke za špriceve

Unatoč činjenici da je danas obična inzulinska šprica apsolutni lider u prodaji među dijabetičarima, popularnost olovki za špriceve koje se nedavno pojave na ruskom tržištu takođe raste svake godine.

1) Šprica sa uklonjivom iglom. Njegov uređaj podrazumijeva mogućnost uklanjanja mlaznice iglom za veću udobnost prilikom skupljanja inzulina iz bočice. Klip se takvim štrcaljkama kreće što je lakše i nježnije, što su osigurali proizvođači kako bi umanjili grešku prilikom punjenja injektora. Kao što znate, čak i mala pogreška u odabiru doze inzulina za dijabetes može dovesti do vrlo katastrofalnih posljedica za pacijenta. Zato je šprica s uklonjivom iglom dizajnirana na takav način da minimizira takve rizike.

Glavni aspekti pri odabiru štrcaljke su njegov radni volumen i razmjera, čija cijena podjele može biti u rasponu od 0,25 do 2 jedinice. Dakle, pacijentu koji boluje od dijabetesa tipa 1 i nema problema s viškom kilograma, unošenjem jedne jedinice inzulina smanjiće koncentraciju šećera u krvi za oko 2,5 mmol / lit. Prema tome, ako je cijena podjele ljestvice štrcaljke dvije jedinice, tada je njena pogreška tačno polovina ovog pokazatelja, odnosno jedna jedinica inzulina. To znači da uz minimalnu grešku koja je napravljena tokom punjenja šprice, dijabetičar riskira smanjenje šećera ne za 2,5, nego za 5 mmol / lit, što je vrlo nepoželjno. Ovo se posebno odnosi na djecu kod kojih je dnevna doza hormona značajno smanjena u odnosu na dozu odrasle osobe.

Na osnovu gore navedenog, pri malim dozama inzulina koji se daju, preporučuje se odabir špriceva s minimalnom vrijednošću podjele ljestvice, naime 0,25 jedinica. Za njih je dopuštena pogreška samo 0,125 jedinica inzulina, a ta količina hormona smanjiće koncentraciju glukoze u krvi ne više od 0,3 mmol / litra.

Danas su najčešći inzulinski špricevi s uklonjivom iglom, čiji je volumen 1 ml i koji omogućuje istovremeno prikupljanje inzulina u količini od 40 do 80 jedinica. Špricevi strane proizvodnje najpoželjniji su za kupnju, jer injekcije s njihovom primjenom nisu toliko bolne, međutim, koštaju više od domaćih. Njihova zapremina može biti od 0,1 ml do 2 ml, ali u domaćim ljekarnama obično možete pronaći samo uzorke kapaciteta 0,2 ml, 0,3 ml, 0,4 ml, 0,5 ml i 1 ml. Najčešća skala podele u ovom slučaju su 2 jedinice inzulina. Susreti u prodaji uzorke u koracima od 0,25 jedinica prilično je problematično.

2) Špric sa integrisanom iglom. Uglavnom se ne razlikuje od prethodnog pogleda, osim što se u njemu igla uliva u telo i ne može se izvaditi. S jedne strane, nije uvijek prikladno sakupljati inzulin s takvim uređajem, ali s druge strane, nema takozvanu mrtvu zonu, koja je prisutna u špricevima sa uklonjivim iglicama. Iz ovoga slijedi da se upotrebom „integriranih“ ubrizgavača vjerojatnost gubitka inzulina tokom regrutovanja smanjuje na gotovo nulu. Inače, ovi uređaji imaju karakteristike identične onima gore opisanim, uključujući radni volumen i skalu podjele.

3) Olovka za brizgalice. Inovativan uređaj koji je relativno nedavno postao široko rasprostranjen među dijabetičarima. Uz njegovu pomoć možete jednostavno i brzo napraviti injekcije inzulina bez razbijanja mozga zbog promjena koncentracije i količine primijenjenog hormona. Olovka za štrcaljku uključuje upotrebu uložaka sa inzulinom, koji se ubacuju u njegovo telo. Očigledne su njegove prednosti u odnosu na tradicionalne ubrizgavače:

  • prikladno je nositi olovku za špriceve uvijek i svuda sa sobom, uštedejući sebi neugodnosti povezane sa nošenjem ampula sa inzulinom i špricama za jednokratnu upotrebu u džepovima,
  • ako imate takav uređaj, ne možete gubiti vrijeme računajući jedinice inzulina, jer on u početku postavlja korak od 1 jedinice,
  • tačnost doziranja olovke za štrcaljku je veća od one uobičajene štrcaljke,
  • radna zapremina uloška omogućuje vam da je upotrebljavate više puta bez duže zamjene,
  • bol od takvih injekcija praktično nema (ovo se postiže ultrafinijim iglama),
  • Odvojeni modeli olovki za šprice omogućavaju vam umetanje uložaka sa različitim vrstama inzulina koji se prodaju u inostranstvu (to će vas spasiti od toga da se morate skladištiti kod domaćih patrona prilikom putovanja u inostranstvo).

Prirodno, ovaj uređaj, uz prednosti, ima i nedostatke koje valja napomenuti. Tu spadaju:

  • visoki trošak i potreba da imaju najmanje dvije olovke za štrcaljku kako biste brzo zamijenili jednu s drugom u slučaju kvara (trošak jedne olovke za špricu iznosi oko 50 dolara, što u prosjeku iznosi trošak od 500 jednokratnih štrcaljke, što će trajati tri godine upotrebe),
  • manjak inzulinskih uložaka na domaćem tržištu (mnogi proizvođači olovki za špriceve proizvode patrone koje su prikladne samo za njihove proizvode, a ponekad ih je vrlo teško naći u prodaji),
  • upotreba olovke za šprice podrazumijeva fiksnu dozu primijenjenog inzulina (to vam neće omogućiti, na primjer, da jedete čokoladu i nadoknadite to povećanjem koncentracije otopine inzulina),
  • kada prave injekcije olovkom za šprice, pacijent ne vidi koliko hormona se unosi u njegovo telo (kod mnogih to izaziva strah, jer je ubrizgavanje inzulina prozirnim štrcaljkama mnogo vidljivije i sigurnije),
  • kao i bilo koji drugi složeni uređaj, olovka za štrcaljku može propasti u najneprimjerenijem trenutku (gotovo je nemoguće zamijeniti je istom daleko od velikih gradova, jer se ne prodaju svugdje).

Kako odabrati pravu iglu za olovke za špriceve?

Igle za olovke za injekciju insulina biraju se na osnovu individualnih karakteristika pacijenta. Za razliku od konvencionalnih štrcaljki, gdje se debljina i duljina igle obično fiksira, olovka za štrcaljku zahtijeva precizniji pristup odabiru parametara elementa za ubod.

Poznato je da se inzulin treba ubrizgati u potkožno tkivo gdje se hormon ravnomjerno raspoređuje po tkivima, a zatim se postepeno apsorbira u krv. Intramuskularne injekcije strogo su zabranjene, jer to može uzrokovati neočekivane šare u nivou šećera zbog neravnomjerne apsorpcije hormona iz mišićnih vlakana. Oni koji su navikli koristiti običnu inzulinsku štrcaljku, u pravilu nemaju problema s unošenjem igle na željenu dubinu i u tome su sposobni zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu. Međutim, olovka za štrcaljku oblikovana je na takav način da je mnogo teže prilagoditi dubinu uranjanja igle u kožu na njoj. Zbog ove osobine injektora, pacijent mora unaprijed paziti na odabir mlaznice koja mu odgovara.

Dakle, igle dužine šest do osam milimetara prikladne su za odrasle, pa čak i za one koji pate od gojaznosti. Za djecu je najbolje koristiti igle duge ne više od pet milimetara, a najbolje od svega četiri milimetra. Također, skraćene igle preporučuje se koristiti na samom početku inzulinske terapije, kada pacijent još uvijek nije imao vremena za treniranje kako bi pravilno injicirao.

Važnu ulogu igra debljina probušnog elementa, što na kraju ovisi o tome koliko će biti injekcija bolna. Dakle, igle za olovke za šprice debljine su 0,33 i 0,23 milimetra. Korištenje potonjeg spasiće vas od jakih bolova ako imate nizak prag boli.

Zaključak

U stvari, šta su špricevi za ubrizgavanje inzulina, u stvari nije tako teško razumjeti. Pacijenti koji pate od dijabetes melitusa prisiljeni su posjedovati informacije o ovoj temi, jer njihov život u konačnici ovisi o tome. Glavna karakteristika inzulinskih šprica je cijena dijeljenja njihove skale, o kojoj izravno ovisi tačnost doziranja. Obično je označavanje na injektorima preciznije, što je niži njihov kapacitet, koji najčešće varira od 0,3 ml do 1 ml. Šprice velike količine nemaju nikakve veze sa dijabetesom i to je njihova glavna razlika od specijalnih inzulinskih šprica.

Kako odabrati dobru iglu?

Moderni savjeti o odabiru duljine igle sugeriraju da ona nije veća od 6 mm. Igle od 4, 5 ili 6 mm mogu biti pogodne za gotovo sve kategorije pacijenata, čak i one koji imaju višak kilograma.

Kada koristite takve igle, nema potrebe da se formira kožni nabor. Ako govorimo o odraslim osobama s dijabetesom, onda igle ove dužine predviđaju unošenje lijekova pod kutom od oko 90 stepeni od 100 u odnosu na površinu kože. Postoji nekoliko pravila:

  • Oni koji se prisiljavaju da se ubrizgavaju u nogu, ravan stomak ili ruku trebaju formirati pregib kože, a trebat će vam i probušiti pod kutom od 45 stepeni. To se događa zbog činjenice da je upravo u tim dijelovima tijela potkožno tkivo mnogo manje i tanje.
  • Odrasli dijabetičar ne mora kupiti špriceve sa iglama većim od 8 mm, tim više što je riječ o samom početku tečaja liječenja.
  • Za malu djecu i tinejdžere najbolje je odabrati iglu veličine 4 ili 5 mm. Kako bi se spriječilo da inzulin uđe u mišić, ovoj kategoriji bolesnika potrebno je da prije ubrizgavanja formira pregib kože, posebno kada koriste iglu veću od 5 mm. Ako je 6 mm, tada se u takvim situacijama ubrizgavanje vrši pod kutom od 45 stepeni, bez stvaranja nabora.
  • Ne smijemo zaboraviti da će bolnost osjetljivosti tijekom manipulacije ovisiti o promjeru i debljini igle. Međutim, logično je pretpostaviti da čak i tanja igla ne može biti proizvedena a priori, jer će se takva igla tijekom injekcije slomiti.

Injekcija bez boli je sasvim moguća. Da biste to učinili, morate odabrati samo tanke i visokokvalitetne igle i primijeniti posebnu tehniku ​​za brzo davanje inzulina, kao na fotografiji.

Koliko dugo može trajati igla za primjenu inzulina?

Svaki proizvođač šprica i igala za dijabetičaje pokušava ubrizgavanje procesa biti što jednostavnije. Za to se vrhovi igala na poseban način naoštre uz pomoć modernih i naprednih tehnologija, a osim toga koriste se specijalnim mazivom.

Uprkos tako ozbiljnom pristupu poslu, opetovana ili opetovana upotreba igle dovodi do njenog potamnjenja i brisanja mazivnog sloja, svejedno, neće raditi 100 puta.

S obzirom na to, svaka sljedeća injekcija lijeka pod kožu postaje sve bolnija i problematičnija.

Svaki put kada dijabetičar mora povećati silu da igla prodire ispod kože, što može povećati vjerovatnoću deformacije igle i njezino puknuće.

Ništa manje ozbiljne ne mogu biti mikroskopske ozljede kože prilikom upotrebe tupih igala. Takve lezije se ne mogu videti bez optičkog uvećanja. Uz to, nakon sljedeće uporabe iglice, njen vrh se savija sve aktivnije i poprima oblik kuke, koji oštećuje tkivo i ozljeđuje ih. To se prisiljava svaki put nakon ubrizgavanja da igla dovede u prvobitni položaj.

Kao rezultat stalne upotrebe jedne igle za ubrizgavanje inzulina, opažaju se problemi s kožom i potkožnim tkivom, na primjer, to može biti stvaranje pečata, kakve nevolje uzrokuju su poznate svakom dijabetičaru.

Da biste ih prepoznali, dovoljno je pažljivo sondirati i ispitati kožu, provjerite fotografijom. U nekim slučajevima vidno oštećenje je praktično nevidljivo, a njihovo otkrivanje moguće je samo po osjećaju, dok nema 100% garancije.

Pečati ispod kože nazivaju se lipodistrofičnim. Oni postaju ne samo kozmetički problem, već i prilično ozbiljan medicinski. Teško je davati inzulin na takvim mjestima, što dovodi do nedovoljne i neravnomjerne apsorpcije tvari, kao i do skokova i kolebanja nivoa šećera u krvi kod pacijenta.

U bilo kojem uputstvu i na fotografiji olovke za šprice za dijabetičare naznačeno je da se igla mora izvaditi svaki put nakon upotrebe uređaja, međutim, većina pacijenata jednostavno zanemaruje ovo pravilo. U tom slučaju kanal između samog uloška i medija postaje otvoren, što dovodi do prodiranja zraka i gubitka inzulina zbog njegovog brzog curenja za gotovo 100%.

Uz to, ovaj proces dovodi do smanjenja preciznosti doziranja inzulina i pogoršanja bolesti. Ako u spremniku ima puno zraka, tada u nekim slučajevima osoba koja boluje od dijabetesa ne prima više od 70 posto od 100 potrebnih doza lijeka. Da biste spriječili takve situacije, važno je iglu izvaditi 10 sekundi nakon ubrizgavanja inzulina, kao na fotografiji.

Da biste spriječili zdravstvene probleme i skokove dijabetičara u razini šećera u krvi, bolje je ne štedjeti i koristiti samo novu iglu. To će spriječiti začepljenje kanala kristalima inzulina, što neće omogućiti stvaranje dodatnih barijera na ulazu otopine.

Preporučuje se medicinsko osoblje da s vremena na vreme svakom svom pacijentu proveri tehniku ​​unošenja inzulina u kožu, kao i stanje na mestima na kojima su injekcije izvršene. Ovo će biti dodatna prevencija pogoršanja simptoma dijabetesa i povreda na koži pacijenta.

Medicinske špriceve: vrste i svrha

Lijekovi koji uđu u želudac, kao što znate, često imaju štetan utjecaj na ovaj organ. Ili se ponašajte previše sporo kad je potrebna hitna pomoć.

U tim slučajevima medicinska šprica postaje nezamjenjivo sredstvo. Kao što je, međutim, kod lečenja dijabetesa, vakcinacije, ispiranja karijesa i drugih postupaka.

Koje špricevi postoje, ko ih izrađuje i kakve su cijene ovih alata danas?

Vrste medicinskih šprica

Svi znamo da je u špricu cilindar, klip i igla. Ali ne znaju svi da ovi alati imaju brojne razlike na više načina. Razumijemo ...

Izgradnja

  • Dvokomponentni. Sastav: cilindar + klip. Klasična zapremina: 2 i 5 ml, 10 ml ili 20 ml.
  • Trokomponentni. Sastav: cilindar + klip + klip (približno - brtva za nesmetano kretanje klipa duž cilindra). Alati se razlikuju u zavisnosti od vrste i veličine.

Zapremina cilindra

  • Do 1 ml: koristi se za intradermalne uzorke, uz cijepljenje, za unošenje lijekova.
  • 2-22 ml: obično se koristi za potkožne (do 3 ml), intramuskularne (do 10 ml) i intravenske (do 22 ml) injekcije.
  • 30-100 ml: ovi alati potrebni su za sanitarnu zaštitu, za usisavanje tečnosti, za pranje šupljina i za unošenje hranjivih rastvora.

Držač igala

  • Luer: s ovom vrstom veze igla se stavlja u štrcaljku. Ovo je standard za instrumente zapremine 1-100 ml.
  • Luer Lock: ovdje se igla ubacuje u alat. Ova vrsta spoja vrijedna je u anesteziologiji, unošenjem lijeka u gusta tkiva, u slučaju kada je potrebno uzorkovanje biomaterijala itd.
  • Tip katetera: koristi se tijekom hranjenja kroz epruvetu ili prilikom davanja lijekova kroz kateter.
  • Integrisana igla: igla je ne uklonjiva, već je integrirana u samo tijelo. Obično su to špricevi do 1 ml.

Broj korištenja

  • Za jednokratnu upotrebu: to su obično injekcione šprice od plastike i sa iglama od nehrđajućeg čelika.
  • Višekratna upotreba: obično stakleni alati. Tu spadaju zastarjeli modeli poput Record-a, kao i špricevi, olovke, pištolji itd.

Dužina igle

Poznato hirurško i ubrizgavajuće. Značajke 2. mogućnosti: šuplje iznutra, izbor je prema kalibru i vrsti vrha.

  • Za štrcaljku od 1 ml, igla veličine 10 x 0,45 ili 0,40 mm.
  • Za 2 ml - igla 30 x 0,6 mm.
  • Za 3 ml - igla 30 x 06 mm.
  • Za 5 ml - igla 40 x 0,7 mm.
  • Za 10 ml - igla 40 x 0,8 mm.
  • Za 20 ml - igla 40 x 0,8 mm.
  • Za 50 ml - igla 40 x 1,2 mm.
  • Za Janet špricu 150 ml - 400 x 1,2 mm.

Konus kompenzacija

  • Koncentrično: položaj konusa u sredini cilindra. Tipično je takav savjet dostupan u štrcaljkama od 1-11 ml.
  • Ekscentrično: za ovaj položaj konusa karakterističan je bočni raspored konusa (sa strane cilindra). Takvim instrumentom (22 ml) krv se obično uzima iz vene.

Celovitost

Vrste, svrha i cijene

Kao što naziv govori, potrebni su im prilikom ubrizgavanja inzulina. Takav alat se odlikuje zapreminom do 1 ml, tankom kratkom iglom, oznakama u ED i posebnim oblikom klipa. Jednokratna je. Cijena: oko 150-300 rubalja po 10 kom.

Smatra se najvećim (do 150 ml u zapremini). Koristi se za usisavanje tečnosti ili ispiranje karijesa, kao i za enteralnu ishranu, unošenje rastvora pomoću sonde itd. Trokomponentna je. Cijena: 50-90 rubalja za 1 kom.

Namjena: masovne injekcije, programi imunizacije, dijagnostičke punkcije itd. Značajke alata: ponovljena upotreba je isključena zbog dizajna, koji uključuje blokiranje klipa nakon uporabe i uvlačenje igle u tikvicu. Time se smanjuje rizik od slučajne infekcije / ozljede i rješava se problem zbrinjavanja. Cijena: oko 10 rubalja za 1 kom.

Svrha: jedna injekcija lijeka. Značajke: ovaj elastični instrument već sadrži dozu lijeka, sterilan je i nepropustan. Takve špriceve su dostupne kod svakog medicinskog liječnika u kompletu za prvu pomoć. Cijena ovisi o lijeku.

Karakteristike: stakleni cilindar, metalna igla + klip sa brtvom, zapremina 1-20 ml. Imenovanje: ponovljena upotreba, mogućnost sterilizacije. Danas se gotovo i ne proizvodi i ne koristi. Cijena: oko 50-100 rubalja.

Svrha alata: unošenje inzulina. Koriste ga pacijenti s dijabetesom. Karakteristike: vanjska sličnost konvencionalnoj olovci, tanka igla, jednostavnost primjene lijeka, mehanizam doziranja, jednostavna promjena spremnika. Dizajn: futrola, iglica koja se može skinuti, klipni mehanizam, inzulinska patrona, futrola. Takve olovke se čuvaju na 18-26 stepeni. Cijena: oko 1800-3000 rubalja za 1 kom.

Imenovanje: provođenje radiopropusnih postupaka. Obično su napravljeni od polimerne plastike. Cijena: 1500-3000 rubalja za 1 kom.

Imenovanje: koristiti se uglavnom u stomatologiji za uvođenje anestezije. Značajke: višekratna upotreba, tanka igla, ampula. Cijena: 400-600 rubalja za 1 kom.

Značajke: alat za one koji se boje injekcije. Šprica se postavlja u dizajn (do 5 ml) i pritiskom na okidač uvodi se lijek. Imenovanje: brzo i bezbolno davanje lijeka (uključujući samo-davanje). Cijena: oko 400-2000 rubalja za 1 kom.

Imenovanje: upotreba u veterinarskoj medicini za davanje lijeka životinjama ili njihove privremene eutanazije. Oni se koriste u posebnim puškama umjesto patrona. Cijena: 60-200 rubalja i više za 1 kom.

Imenovanje: infuzija lijekova u šupljini, pranje krajnika, u ginekologiji itd. Značajke: posebni savjeti, prisustvo prstena poput Janet šprice, izdužena glava. Cijena: oko 500-700 rubalja za 1 kom.

  • Staklena šprica tipa Luer

Karakteristike: staklena futrola, mogućnost sterilizacije, 2 cilindra, dugački klip, zapremina: od 2 do 100 ml. Imenovanje: koristiti za punkture, interne infuzije.

Olovka injekcione šprice: koju odabrati i kako koristiti?

Za osobe koje imaju dijabetes, vrlo važan problem su svakodnevne, a ponekad i ponovljene injekcije određenih doza inzulina.

Ponekad je doza koju je propisao liječnik toliko mala da ju je običnom klipnom injekcijskom štrcaljkom bez greške nemoguće ubrizgati: najčešće takve šprice imaju skalu jednaku 2 jedinice inzulina. To stvara problem s dozom od 1 jedinice ili manje.

U takvim slučajevima u pomoć im dolaze inzulinske olovke čiji je omjer inzulina 0,5 razmjera. Na tržištu postoji mnogo različitih kompanija sa različitim karakteristikama. Zbog toga, radi praktičnosti, trebate razumjeti prednosti i nedostatke svakog od njih.

Jedna od glavnih karakteristika na koju morate obratiti pažnju prilikom kupovine insulinske olovke je igla. Može biti:

  • skidajući - može se promeniti prilikom uzimanja leka i davanja pacijentu,
  • ugrađen - eliminirajući gubitak dijela doze hormona u takozvanoj "mrtvoj zoni", odnosno unutar igle.

Gotovo sve šprice za olovke napravljene su s prozirnim kućištem na kojem se primjenjuje vaga s cijenom podjele. Cijena podjele je interval između dvije susjedne marke. Drugim riječima, stupanj skale (ili cijena podjele) ukazuje na to koliko se lijeka može upisati s najvećom mogućom tačnošću.

Vrijedno je odabrati olovku za špriceve s minimalnom cijenom podjele, koja je 0,25 jedinica.

Druga važna stvar pri kupnji uređaja je može li se ponovo koristiti ili je za jednokratnu upotrebu. Neki pacijenti nekoliko puta koriste špriceve za jednokratnu upotrebu, uz pažljivo pakiranje i pravilno skladištenje to je prihvatljivo. Ali igla iz opetovane upotrebe postaje dosadna i pacijent počinje osjećati bol prilikom postavljanja injekcije.

Dakle, ako unesete hormon u razrjeđivanju U-40, tada će u 0,15 ml sadržavati 6 jedinica. inzulina, u 0,5 ml - 20 jedinica i 1 ml - 40 jedinica. U slučaju U-100, ove vrijednosti su malo drugačije: ove šprice u 1 ml sadrže 100 jedinica inzulina, a ne 40. Stoga će 0,25 ml sadržavati dozu od 25 jedinica, a u 0,5 ml - 50 jedinica.

, u 1 ml - 100 jedinica. Ispravnost ovih izračuna izuzetno je važna, jer nedostatak ili prekomjerna doza mogu uzrokovati niz ozbiljnih problema pacijentu. Iz ovoga možemo zaključiti da za unošenje hormona u dozi od 40 Jedinica / ml trebate koristiti špricu U-40, a za unos otopine s dozom od 100 Jedinica.

U usporedbi s uobičajenim inzulinskim špricama, olovka za štrcaljke ima brojne nedvojbene prednosti:

  • korak male veličine
  • veći ugrađeni rukav omogućuje vam da ga rjeđe mijenjate,
  • tačna doza lijeka
  • bezbolna injekcija
  • možete uzeti olovku u koju možete unositi različite vrste insulina,
  • u odnosu na uobičajene insulinske šprice, olovke imaju iglu mnogo manjeg promjera,
  • da bi napravio injekciju, pacijent ne treba skinuti odjeću.

U ljekarnama i medicinskoj opremi možete pronaći olovke za špriceve raznih kompanija i modela:

KompanijaOpis
Olovka za brizgalice "Novopen"Te olovke dostupne su u nekoliko modela: Novopen Echo, Novopen 3, Novopen 4. Trenutno je Novopen 3 ukinut, a proizvođač preporučuje korištenje Novopen 4. Olovka je kompatibilna s inzulinom, koju Novo-Nordisk tvrtka proizvodi u 3 ml olovke . Igle pruža Novofine. Prednosti ovog uređaja su:

  • mogućnost podešavanja koraka s podešavanjem doze do 1 jedinice.,
  • bez gubitka pripravka, čitljive kalibracije nakon primjene propisane doze inzulina,
  • emitira klik koji potvrđuje kraj akcije,
  • imaju metalno čvrstu futrolu
Humapen Ergo i Humapen Savvio injektoriPogodno za upotrebu sa inzulinom Humalog, Humulin N, Humulin R, Humulin MZ Eli Lilly. Uzgoj - U-100, korak 1 Jedinica. Značajna prednost ovih olovaka je zvučna i vizuelna potvrda kraja lijeka. 3 ml penfila. Komplet uključuje kućište za hlađenje, koje omogućuje praktično skladištenje i transport špriceva. A tu je i model Humapen-Luxur, koji ima tešku futrolu i mogućnost otkazivanja doze
Injektor "BiomaticPen"Ima elektronički displej na kojem se odražava birana doza. Odjel 1. korak Jedinica Kompatibilan je s Pharmstandard inzulinom u 3 ml patrone. Maksimalno drži 60 jedinica. hormoni. Postoji funkcija za otkazivanje doze. Uređaj se napaja iz baterije. Ovaj ubrizgavač analogan je ručici Optipen-Pro, koja je ranije proizvedena. Značajan nedostatak ovog ubrizgavača je činjenica da se, ako se pokvari, ne može popraviti.
Olovka za brizgalice "OptiKlik"Kompatibilan sa Sanofi-Aventis inzulinom u patroni od 3 ml. Maksimalno drži 80 jedinica. inzulina u koncentraciji U-100. Kada koristite ovu štrcaljku, možete vizuelno kontrolirati dozu koju imate na elektroničkom displeju, a možete i otkazati dozu. Odjel 1. korak Jedinica Ima plastičnu, ali prilično izdržljivu futrolu. Snaga se napaja zamjenjivom baterijom, čiji je životni vijek približno 3 godine.

U prodaji je nekoliko vrsta igala za ubrizgavanje. Razlikuju se po dužini i promjeru.

Najuopšte su igle dužine 4 mm jer one u velikoj većini slučajeva isključuju unos hormonskog lijeka u mišićno tkivo.

Te su igle prikladne za djecu, dječake i djevojčice, mršave odrasle i bilo koju drugu tjelesnu tjelesnost, ali kada se ubrizgavaju u ud, morate imati na umu da na prednjem trbušnom zidu uvijek ima manje potkožne masti.

Ako nije moguće kupiti igle dužine 4 mm, tada ih se mogu zamijeniti iglama dužine 5 i 6 mm. Ali istovremeno trebate zapamtiti da se injekcija takvim iglicama treba izvesti u pregib kože i to striktno pod kutom od 45 stupnjeva kako bi se spriječilo da lijek uđe u mišićni sloj.

Šprica, igla i olovka za inzulin

Oni koji imaju dijabetes uvijek bi trebali imati dodatne uređaje za inzulin.

Danas u asortimanu možete pronaći mnogo uređaja s tom svrhom: među njima su inzulinske šprice, pumpe i olovke.

Odabrati najbolju inzulinsku špricu nije tako lako kao što se čini na prvi pogled, jer prilikom kupovine takvog instrumenta treba uzeti u obzir niz važnih nijansi.

Što su inzulinske šprice, njihova količina

To vrijedi napomenuti moderni proizvođači nude razne vrste špriceva za inzulin koje najbolje zadovoljavaju individualne potrebe korisnika. Tijekom procesa proizvodnje proizvodi se podvrgavaju posebnom ispitivanju propuštanja, što minimizira rizik od istjecanja lijeka.

Zapremina insulinske šprice takođe može varirati. U prodaji postoje takve vrste:

  • 1 ml (standardna inzulinska špric)
  • 0,5 ml i 0,3 ml (šprice male zapremine za inzulin).

Takođe postoje špricevi sa uklonjivim i sa ugrađenom iglom.

Koju inzulinsku špricu odabrati

Kada kupujete ovaj uređaj na strPrije svega, trebali biste obratiti pažnju na korak (vrijednost odjeljenja) ljestvice štrcaljke. Uostalom, što je niži ovaj pokazatelj, to je veća sposobnost praćenja maksimalne tačnosti u doziranju inzulina. Špricevi sa iglama koje nije moguće ukloniti najbolje su prikladne za injekcije.

Kako se koristi

U bočici s običnim inzulinom s odgođenim djelovanjem često se formira talog tokom skladištenja i prije upotrebe lijeka potrebno ga je dobro protresti. Ne treba tresti analoge inzulina, kao ni bocu s ubrzanim lijekom.

Prije primjene lijeka preporučuje se obrisati pluto komadom vate natopljenim alkoholom.

Najbolje je obrisati mjesto ubrizgavanja sapunom i vodom, jer stalna upotreba alkohola u ove svrhe ima negativan učinak na kožu.

Prvo treba stvoriti nabor kože i potkožne masti. Igla se ubacuje duž ovog nabora pod određenim uglom (uglavnom 45-75 stepeni).

Što su inzulinske šprice | Kako prestati pušiti? - To može biti bilo tko!

| Kako prestati pušiti? - To može biti bilo tko!

Jedan od najvažnijih uređaja za oboljele od dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu je posebna štrcaljka za primjenu ljekovite supstance. Danas se u apotekama vašeg grada može predstaviti veliki asortiman šprica za primjenu inzulina.

Sve su šprice sterilne s tankim iglama, i možete ih koristiti ne više od jednom. Međutim, neki i dalje preferiraju određene vrste šprica, pa ćemo pokušati ustanoviti zašto.

Prije primjene inzulina, potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji će vam reći u kojoj dozi i kako koristiti špric, pokazati mjesto ubrizgavanja. Špric inzulina ima specifičnu zapreminu. Cijena podjele najvažnija je karakteristika ove opreme jer ovisi o tome koju dozu lijeka unesete.

Olovka za injekcijsku štrcaljku za inzulin ima posebno brtvilo, koje odražava koliko se tvari sakuplja, bolje je davati prednost brtvilu konusnog oblika, tačnije odražava dozu.

Inzulinsku štrcaljku za podelu kojih postoji nekoliko vrsta, a vi birate ovisno o dozi koju trebate unijeti. Na primjer, trebate ubrizgati 1 jedinicu inzulina, a štrcaljka je dizajnirana za dvije osobe.

Morate biti u mogućnosti izračunati jednu cijenu podjele i znati maksimalnu zapreminu da biste izračunali koliko unesete.

Imajte na umu da sve špriceve imaju mjernu grešku, a izračunava se da može ići i do -0,5% po podjeli.

Inzulinske šprice, vrste koje se razlikuju, razlikuju se i u vrsti igala koje se u njima koriste. Sve su igle vrlo oštre, zatvorene sterilnim kapicama. Svaki od proizvođača kaže da je njegova igla mnogo oštrija i zato je bolje i bezbolnije davati lijek.

Međutim, kao što pokazuje praksa, svi su isti, a proizvođači bi trebali obratiti više pažnje na doziranje i inzulinske šprice, čiji će volumen biti mali, tako da možete unijeti 1 jedinicu ili manje.

Igle za inzulin su sterilne i dizajnirane za jednokratnu uporabu u cilju zaštite od pripajanja zaraznih komplikacija.

Koliko injekcija se može napraviti jednom iglom?

Danas se prilično aktuelno pitanje odnosi na to koliko puta možete ubrizgati insulin insulinskom špricom. Igle se u tvornici mehanički naoštre, a zatim podmazuju posebnom otopinom. Zato se injekcija radi samo jednom.

Inzulinska špric olovka prodaje se s uputama koje govore da možete unijeti i koristiti samo jednom. Međutim, nisu svi dijabetičari u skladu s ovim pravilom, ne shvaćajući da svakim novim vremenom ozljeđuju tkiva, jer igla postaje dublji i poseban lubrikant nestaje.

Zapamtite da će u budućnosti opetovana upotreba inzulinskih šprica dovesti do mikrotraume tkiva, što nije samo kozmetički nedostatak, već i opasnost od infekcije.

Uzmite u obzir sve gore navedeno, međutim, za bilo kakve poteškoće bolje je potražiti savjet liječnika.

Dijabetička insulinska šprica - odabir igala, tačna skala podele

U gotovo svakoj ljekarni možete kupiti špric inzulina. Bit će potpuno sterilna, jednokratna i tanka. Danas ćemo vam reći kako odabrati pravu injekcijsku štrcaljku, koju iglu odabrati i opisati postupke olovki za šprice.

Korak skale štrcaljke i moguća greška u dozi

Prije nego što odaberete, trebate obratiti pažnju na korak razmjera na špricu. To su odjeljenja na tijelu koja vam omogućavaju da izmjerite tačnu dozu inzulina. U nekim štrcaljkama korak skaliranja je 2 jedinice. Stoga će pacijentu biti prilično teško ubrizgati dozu od jedne jedinice inzulina.

Kada će osoba koristiti inzulinske šprice u koracima od 2 jedinice, njegova će se doza kretati od plus ili minus 1 jedinice. Za pacijenta s dijabetesom tipa 1, čak i 1 jedinica inzulina može znatno sniziti šećer u krvi. Ovo je posebno opasno za djecu, na koja proizvod djeluje 5 puta snažnije.

Ljekari primjećuju da greška u špricu od čak 0,25 jedinica znači značajnu razliku između norme za osobu i hipoglikemije. Da biste spriječili pogoršanje pacijentovog stanja, morate biti u mogućnosti ubrizgati male doze inzulina. Za to, stručnjaci preporučuju korištenje špriceva s malim koracima. Kod njih će doziranje biti tačnije.

Inzulinska šprica bila bi idealna, koja ne prelazi 10 jedinica kapaciteta. Na njegovoj skali bit će označeno svakih 0,25 jedinica. Važno je da se tragovi na štrcaljki nalaze na velikoj udaljenosti jedna od druge, kako osoba ne bi pogriješila s dozom.

Tijelo takvog alata treba biti dugo. Međutim, proizvođači još uvijek nisu uspjeli stvoriti tako idealnu inzulinsku špricu za dijabetičare. Najčešće se špricevi prodaju u koracima od 2 jedinice.

Retko je moguće naći modele u skali od 1 jedinice i 0,5 jedinice.

Zapunite na klipu špriceva

Ovo je mali komad gume tamne boje koji se isporučuje sa običnom štrcaljkom. Lokacija brtvila pokazuje koliko je inzulina bilo moguće prikupiti. Pacijent bi trebao nadzirati dozu na kraju plombe, koja je bliža iglama.

Koristite samo injekcijske šprice s ravnim brtvama i izbjegavajte konični oblik dijela. Tada možete bolje odrediti dozu inzulina. Proizvođači koriste gumu bez lateksa kako bi stvorili brtvu kako ne bi izazvali alergije kod pacijenta.

Koje igle koristiti za injekciju?

Špricevi za inzulin imaju vrlo oštre igle koje pojednostavljuju unošenje lijeka u krv. Pacijenti se često suočavaju sa problemom davanja lijeka mišiću, a ne potkožnom tkivu. Zbog toga nivo šećera fluktuira i može dovesti do opasnih posljedica.

Zato se na inzulinskim špricama oblik i dužina igle stalno mijenjaju kako bi se pojednostavio proces primjene inzulina. Češće kod odraslih i djece potkožno tkivo je znatno manje od duljine obične igle špriceva.

Liječnik mora pokazati pacijentu gdje treba ubrizgati inzulin i kako to učiniti pravilno tako da se primjena lijeka ne dogodi supkutano.

Prevencija dijabetesa: Savjeti za izbjegavanje dijabetesa

Sada možete zasebno kupiti posebne kratke igle, čija je dužina 4-8 mm. Posebno su tanki za brzo i pravilno davanje inzulina. Ako standardni šprica ima promjer igle od 0,4 mm, onda u skraćenoj igri ne prelazi 0,25 mm. Omogućit će pacijentu da uđe lijek bez osjećaja boli.

Važno je odabrati veličinu iglica za svakog dijabetičara pojedinačno:

  1. Igla 4-6 mm pogodna je za sve odrasle osobe sa normalnom ili viškom kilograma. Takav instrument mora davati inzulin pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kožu.
  2. Liječnici ne preporučuju upotrebu igala većih od 8 mm. Također je bolje započeti početnu terapiju dijabeta kraćim iglama.
  3. Djeca trebaju odabrati iglu dugu 5 mm. Pri ubrizgavanju pazite da formirate nabor kože kako inzulin ne bi ušao u mišiće. Ako se koristi igla veća od 6 mm, tada će ubrizgavanje inzulina biti pod kutom od 45 stepeni. Lekar će definitivno pokazati gde deci treba ubrizgati inzulin, i kako to pravilno učiniti.
  4. Odrasli mogu koristiti igle duže od 8 mm. U tom slučaju također morate formirati pregib kože i izvršiti ubrizgavanje pod uglom od 45 stepeni.

Koliko injekcija se može napraviti jednom iglom?

Ako ubrizgavate proizvod nekoliko puta istom iglom, osjetit ćete nelagodu i bol nakon nekog vremena. Igla postaje tvrđa i koža se probija s velikim naporom. To često dovodi do zakrivljenosti igle tokom postupka ubrizgavanja, pa čak i do njegovog puknuća.

Česta upotreba igle uzrokuje manje ozljede tkiva koje je teško vidjeti običnu osobu. Igla se zavrti i postaje mala kuka. Kada nekoga takvom „kukom“ izvuče sa kože, on rastrga tkivo.

To može dovesti do oštećenja potkožnog tkiva i uzrokovati bolna pečata na tijelu. Ako osjetite da koža postaje malo čvršća, odmah promijenite iglu u štrcaljki.

Nakon toga, doktor bi trebao pokazati gdje ubrizgati inzulin, jer injekcije u zapečaćeno područje mogu naštetiti organizmu.

Kako spriječiti i izliječiti dijabetičku polineuropatiju?

Ako ne obratite pažnju na problem, to će dovesti do opasnih posljedica. Unošenje inzulina na takvim mjestima neće biti efikasno, jer supstanca nije ravnomjerno raspoređena. To će dovesti do fluktuacije šećera i pogoršati pacijentovo stanje.

Imajte na umu da je u mnogim injekcijskim špricama obavezno ukloniti iglu nakon injekcije. Ako se to ne učini, višak zraka će ući u bočicu i inzulin će postepeno iscuriti. Kao rezultat toga, osoba će dobiti samo pola doze inzulina koja se mora primijeniti.

Stručnjaci savjetuju da odmah nakon uvođenja proizvoda ne izvlačite iglu iz kože. Prvo morate klip privesti do donje oznake, izdržati 10 sekundi i tek nakon toga izvući iglu.

Liječnici savjetuju da iglu koristite samo jednom. U suprotnom, on se začepljuje kristalima lijeka i otopina u manjoj mjeri ulazi u krv.

Olovka za inzulin

To je posebna vrsta špriceva u koju je ubačen mali uložak sa inzulinom. Ovaj alat je prilično povoljan. Dijabetičari ne moraju uvijek da nose špriceve i inzulin odvojeno.

Često je vaga u takvim olovkama 1 jedinica inzulina. Samo u dječjim špricevima može se podijeliti na 0,5 jedinica. Ponekad takve modele nije lako kupiti.

Takav korak na ljestvici nije prikladan za mnoge pacijente ako dijabetes kontroliraju malim dozama inzulina.

Ljekari su primijetili da pretili pacijenti mogu koristiti takve inzulinske špriceve. Omogućeno im je davanje velikih doza inzulina i greška neće utjecati na njihovo zdravlje. A za dijabetičare tipa 1 i 2 s normalnom težinom, bit će opasno koristiti olovke s ovom odjeljkom.

Stručnjaci potvrđuju da je inzulinska olovka odlična za određene lijekove za dijabetičare koji pomažu u kontroli vašeg apetita. Uvedete li takav alat s pogreškom od 0,5 PIECES, neće naštetiti pacijentu.

Špric inzulina: vrste, nijanse pri odabiru, označavanje

Više od četiri posto odrasle svjetske populacije pati od dijabetesa. Iako je ime bolesti „slatko“, ono predstavlja ozbiljnu opasnost za bolesnu osobu.

Pacijentu je neprestano potreban inzulin - hormon gušterače, koji tijelo dijabetičara ne proizvodi sam, jedini dobavljač je umjetni zamjenski lijek.

Skupljaju ga putem posebne inzulinske šprice s tankom iglom i označavaju podjelu po broju jedinica, a ne u mililitrima, kao u redovnoj instanci.

Špric za dijabetičare sastoji se od tijela, klipa i igle, tako da se ne razlikuje mnogo od sličnih medicinskih instrumenata. Postoje dvije vrste inzulinskih uređaja - stakleni i plastični.

Prvi se sada rijetko koristi, jer zahtijeva stalnu obradu i izračunavanje količine unosa inzulina.

Plastična verzija pomaže injekciji izvesti u tačnom omjeru i u potpunosti, bez ostavljanja ostataka lijeka unutra.

Kao i čaša, plastična štrcaljka može se koristiti više puta ako je namijenjena jednom pacijentu, ali preporučljivo je prije svake upotrebe tretirati je antiseptikom. Postoji nekoliko opcija za plastični proizvod koji bez problema možete kupiti u bilo kojoj ljekarni. Cijene inzulinskih šprica variraju ovisno o proizvođaču, volumenu i drugim parametrima.

Svaki dijabetičar trebao bi znati koliki je volumen inzulinske šprice. Svaki model ima obojenu ljestvicu i odjeljenja koji pacijentu pokazuju koliko je koncentriranog inzulina. Obično je 1 ml lijeka 40 u / ml, a takav proizvod ima oznaku u-40.

U mnogim se zemljama koristi inzulin koji sadrži 1 jediničnu otopinu od 100 jedinica (u100). U ovom slučaju trebate kupiti posebne predmete sa različitim stepenom.

U trenutku kupovine, zajedno sa pitanjem koliko ml ima u inzulinskoj špricu, trebalo bi vas zanimati koncentracija primijenjenog lijeka.

Budući da se lijek ubrizgava u tijelo svakodnevno i više puta, trebali biste odabrati prave inzulinske igle. Hormon se ubrizgava u potkožnu masnoću, izbjegavajući ulazak u mišić, inače može dovesti do hipoglikemije.

Debljina igle se iz tog razloga bira na osnovu individualnih karakteristika tijela. Prema studijama, potkožni sloj varira ovisno o spolu, starosti i težini osobe.

Debljina masnog tkiva takođe varira na tijelu, pa je preporučljivo da pacijent koristi inzulinske igle različitih dužina. Oni mogu biti:

  • kratka - od 4 do 5 mm
  • srednja - od 6 do 8 mm,
  • dugačak - više od 8 mm.

Sada, da biste napravili ubrizgavanje inzulina, ne morate imati posebne medicinske vještine.

Pacijent s dijabetesom može kupiti nekoliko vrsta inzulinskih proizvoda za injekcije, koji se međusobno razlikuju u nekoliko parametara.

Pravilno odabrana špric će učiniti injekcije sigurnim, bezbolnim i olakšati pacijentu kontrolu doze hormona. Danas postoje tri vrste instrumenata za potkožno davanje insulina:

  • s uklonjivom iglom
  • sa integrisanom iglom
  • olovke za injekcije insulina.

Sa izmjenjivim iglicama

Uređaj uključuje uklanjanje sapnice iglom tokom prikupljanja inzulina.

Kod takvih ubrizgavanja klip se kreće lagano i glatko da bi se smanjile pogreške, jer čak i mala pogreška u odabiru doze hormona može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Izmjenjivi alati za iglice minimaliziraju ove rizike. Najčešći su jednokratni proizvodi s volumenom od 1 miligrama, koji vam omogućavaju prikupljanje inzulina od 40 do 80 jedinica.

Sa integrisanom iglom

Gotovo se ne razlikuju od prethodnog pogleda, jedina je razlika što se igla uliva u tijelo, pa je ne može izvaditi.

Uvođenje pod kožu je sigurnije, jer integrirani injektori ne gube inzulin i nemaju mrtvu zonu, što je dostupno u gornjim modelima.

Iz toga proizilazi da se, kada se lijek ubrizga integriranom iglom, gubitak hormona smanji na nulu. Preostale karakteristike alata s izmjenjivim iglama potpuno su identične onima, uključujući razmjeru podjela i radni volumen.

Olovka za špriceve

Inovacija koja se brzo proširila među dijabetičarima. Olovka za inzulin razvijena je relativno nedavno. Pomoću njega injekcije su brze i jednostavne.Bolesna osoba ne treba razmišljati o količini primijenjenog hormona i promjeni koncentracije.

Olovka za inzulin prilagođena je za upotrebu posebnih uložaka napunjenih lijekom. Umetaju se u kućište uređaja, nakon čega duže vrijeme ne trebaju zamjenu. Upotreba špriceva s ultra tankim iglama u potpunosti uklanja bol tokom ubrizgavanja.

Za slobodnu orijentaciju na injektoru insulina, postoji postupno podudaranje s koncentracijom lijeka u bočici. Svaka oznaka na cilindru pokazuje broj jedinica.

Na primjer, ako je stvorena injekcija za koncentraciju U40, tada je tamo gdje je naznačeno 0,5 ml, broj je 20 jedinica, a na nivou od 1 ml - 40.

Ako pacijent koristi pogrešno označavanje, tada će se umjesto propisane doze uvesti ili veća ili manja doza hormona, što je prepuno komplikacija.

Da biste pravilno odredili potrebnu količinu inzulina, postoji poseban znak koji razlikuje jednu vrstu proizvoda od druge. U40 štrcaljka ima crvenu kapu, a vrh U100 narančaste. Olovke za inzulin imaju i svoje diplomiranje. Proizvodi su dizajnirani za koncentraciju od 100 jedinica, tako da kada se pokvari, trebali biste kupiti samo jednokratne injektore U100.

Tehnika davanja hormona bolesnim ljudima provodi se prema uputama. Važno je ne napraviti duboku punkciju kako ne biste upali u mišić. Prva greška početnika je unošenje lijeka pod kutom, zbog čega punilo ulazi u mišićno tkivo i ne proizvodi željeno djelovanje. Pravila za primenu insulina:

  1. Daje se samo supkutano. Najbolja mjesta za injekcije su stomak, noge, ruke.
  2. Kada koristite iglama preko 8 mm, potrebno je ubrizgati pod uglom od 45 stepeni. U stomaku, ubodom velikom iglom ne vrijedi.
  3. Fiksna igla može se koristiti više puta za istog pacijenta. Prije nove injekcije mora se liječiti alkoholom.

Kako izračunati inzulin

Da biste pravilno unijeli lijek, morate izračunati njegovu količinu. Da bi se zaštitio od negativnih posljedica, pacijent mora naučiti izračunati dozu u odnosu na očitane vrijednosti šećera.

Svaka podjela u injektoru je stepen inzulina, što odgovara količini ubrizgavane otopine. Doza koju je propisao ljekar ne smije se mijenjati. Međutim, ako je dijabetičar primao 40 jedinica dnevno.

hormona, kada koristi lijek od 100 jedinica, treba mu izračunati inzulin u špricu po formuli: 100: 40 = 2,5. Odnosno, pacijent bi trebao davati 2,5 jedinice / ml u špricu sa matricom od 100 jedinica.

Pravila izračunavanja inzulina u tabeli:

Kako do insulina

Prije nego što dobijete pravu dozu hormona, trebalo bi da izvučete klip ubrizgivača, koji određuje željenu dozu, a zatim probušite čep iz boce.

Da biste unijeli zrak unutra, morate pritisnuti klip, zatim okrenuti bocu i prikupiti otopinu dok njena količina ne bude malo veća od potrebne doze.

Da biste izbacili mjehuriće zraka iz štrcaljke, trebate ga dodirnuti prstom, a zatim ga istisnuti iz cilindra.

Kako se koristi olovka za inzulin

Savremeni inzulinski uređaj nije tako jednostavan za upotrebu. Mala količina ostaje u olovci nakon primjene lijeka, što znači da osoba ne prima hormon u dovoljnoj količini. Treba uzeti u obzir ovu nijansu i dobiti malo više rješenja. Da biste postupak učinili što udobnijim, trebali biste znati kako koristiti olovku za šprice:

  1. Prije ubrizgavanja, na uređaj treba staviti iglu za jednokratnu upotrebu. Optimalnim proizvodima smatraju se 6-8 mm.
  2. Ispravno izračunajte dozu hormona. Da biste to učinili, okrenite ručicu dok se željeni broj ne pojavi u posebnom prozoru.
  3. Napravite injekciju u odabranom području. Kompaktni uređaj čini postupak bezbolnim.

U prodaji je sada lako naći bilo koji model za primjenu inzulina. Ako obližnja ljekarna ne daje izbor, tada se u internetskoj trgovini mogu kupiti injektori jednostavnog i složenog dizajna. Mreža nudi veliki izbor proizvoda inzulina za pacijente svih dobnih skupina.

Prosječna cijena uvezene robe u ljekarnama u Moskvi: U100 po 1 ml - 130 rubalja. U40 proizvodi neće koštati mnogo jeftinije - 150 rubalja. Trošak olovke za špric će biti oko 2000 rubalja.

Domaće inzulinske šprice su puno jeftinije - od 4 do 12 rubalja po jedinici.

Odaberite injektor insulina na osnovu standarda. Za odraslu osobu bolje odgovaraju proizvodi duljine iglica 12 mm i promjera 0,3 mm. Djeci će trebati primjerci dužine 4-5 mm, promjera 0,23 mm.

Gojazni pacijenti bi trebali kupiti duže igle, bez obzira na starost. Pri kupnji pouzdanost i kvaliteta robe nisu od male važnosti.

Jeftini proizvodi mogu sadržavati pristrano diplomiranje prema kojem neće biti moguće pravilno izračunati potrebni broj kockica. Igla nekvaliteta može se slomiti i ostati ispod kože.

Victoria, 46 godina

Šišam Biosulin dugi niz godina sa jeftinim domaćim injekcijama sa uklonjivim inzulinskim iglicama. Ovdje u Sankt Peterburgu prodaju se u svakoj ljekarni po 9 rubalja po jedinici. Koristim jednu iglu dva puta dnevno, a nikad nije bilo problema. Proizvodi izgledaju dobro, klip i igla su zatvoreni poklopcima, koji se mogu lako ukloniti.

Nisam se bavila špricama, ali zimi mi je majci dijagnosticiran dijabetes, morala sam naučiti kako davati injekcije. U početku sam kupio bilo koji, ali ubrzo sam shvatio da nisu svi visoko kvalitetni. Zaustavio sam se u BD Micro-Fine Plus, koji kupujem po 150 rubalja po paketu (10 komada). Kvalitetni proizvodi, tanke nezamislive inzulinske igle, sterilnost.

Anastasia, 29 godina

Od djetinjstva sam prijavljen kod endokrinologa sa dijabetesom. Prije toga nisam mogao zamisliti da će se izmisliti takvi čudesni uređaji za injekcije kao olovka za špriceve. Insulin Lantus koristim već duže vrijeme već 2 godine - vrlo sam zadovoljan. Nije bolno davati injekcije, korisno je pridržavati se dijeta, pa možete živjeti sa vlastitim zadovoljstvom i sa dijabetesom.

Pogledajte video: MODERNE METODE ZA KONTROLU UMA - DA LI STE ZAVISNICI? Prof. dr Mihajlović (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar