Da li je moguće vidjeti dijabetes ultrazvukom?

Ultrazvučne metode istraživanja jedna su od najčešćih, dok su prilično informativne i široko dostupne moderne dijagnostičke metode. Vjerovatno je svaka osoba barem jednom u životu prošla određenu vrstu ultrazvučnog pregleda (ili ultrazvuka). Pomoću ove tehnike možete dobiti informacije o gotovo svim organima i tkivima tijela. Pa koji organi ultrazvuk i koliko često treba raditi sa dijabetesom? Mora se odmah reći da uprkos rasprostranjenosti ove metode ultrazvuk nije screening. Drugim riječima, kod dijabetesa ga treba činiti samo ako je naznačeno. Kakvi dokazi ovo mogu biti?

Na primjer, ako se pacijentu prema laboratorijskim testovima dijagnosticira oštećenje bubrega, za dijagnozu je neophodno ultrazvučno skeniranje bubrega. Slična je situacija s ultrazvukom srca (ili ECHO-KG) i arterija (obično nogu, glave i vrata) - studija je prikazana u prisustvu simptoma kardiovaskularnih komplikacija šećerne bolesti i / ili patoloških promjena na EKG-u (elektrokardiografija). Nakon toga, frekvenciju ultrazvuka specijalista određuje pojedinačno, ovisno o vrsti i težini komplikacije. Ultrazvuk trbušne šupljine također ima određene indikacije kod prepoznavanja odgovarajućih simptoma. Dakle, ultrazvuk je nezamjenjiva metoda za dijagnozu i kontrolu komplikacija dijabetesa. Prvo otkriveni dijabetes nije indikacija za ultrazvuk, ali s obzirom na visoku učestalost vaskularnih komplikacija u vrijeme otkrivanja dijabetesa tipa 2, ultrazvučne metode su često potrebne već na početnom pregledu.

Podaci predstavljeni u materijalu nisu medicinski savet i ne mogu zameniti posetu lekaru.


Indikacije za ultrazvučno testiranje na dijabetičare

Kako bi se utvrdilo stanje gušterače, moguće je provesti ultrazvučni pregled trbušnih organa kod šećerne bolesti.

Takva dijagnostička metoda može pomoći isključiti sekundarno povećanje šećera u akutnom ili kroničnom pankreatitisu, tumorskim procesima u gušterači. Ultrazvučni pregled će pokazati i ako pacijent ima insulinoma, što takođe direktno utiče na nivo šećera u krvi.

Takođe možete vidjeti stanje jetre koja je važan sudionik u metaboličkim procesima koji uključuju ugljikohidrate, jer ona pohranjuje rezervu glikogena, koja se koristi za nizak šećer u krvi, a jetrene ćelije formiraju nove molekule glukoze iz ne-ugljikohidratnih komponenti.

Ultrazvučna studija je također indicirana za sumnju na tumor na trbuhu, čija lokalizacija nije poznata.

Glavni simptom koji kombinira dijabetes i zloćudne novotvorine je gubitak težine, što zahtijeva diferencijalnu dijagnozu.

Rezultati ultrazvuka za dijabetes

U prvim fazama razvoja autoimunog dijabetes melitusa struktura pankreasa se ne može razlikovati od normalne. Njene dimenzije ostaju unutar normalnog raspona koji odgovara dobi pacijenta, granularnost i ehografska struktura odgovaraju fiziološkim parametrima.

Nakon pete godine bolesti veličina žlijezde postepeno se smanjuje i poprima oblik trake. Tkivo gušterače postaje manje zrnato, njegov obrazac se može izglađivati ​​do te mjere da postaje isti s vlaknima koje ga okružuju i sa susjednim organima.

Kod dijabetesa tipa 2 na početku bolesti, jedini znak koji vidite ultrazvukom je malo povećana gušterača normalne strukture. Indirektni znak može biti taloženje masti u ćelijama jetre.

Uz produženi tok bolesti pojavljuju se sljedeći simptomi:

  1. Atrofija gušterače.
  2. Supstitucija sa vezivnim tkivom - skleroza.
  3. Lipomatoza - rast masnog tkiva unutar žlijezde.

Dakle, ultrazvuk možda neće pokazati dijabetes, ali otkriti će promjene u tkivu gušterače koje će pomoći utvrđivanju trajanja bolesti i prognoziranju razvoja dijabetesnih komplikacija.

Priprema ultrazvuka

Ultrazvučni pregled može biti težak ako u crevnom lumenu postoji velika količina gasa. Zbog toga, pre ultrazvuka tokom tri dana iz menija isključite mahunarke, mleko, sirovo povrće, smanjite količinu voća, hleba, sode, alkohola, kafe i čaja. Slatkiši, uključujući dijabetičare, su zabranjeni.

Dijagnoza trbušne šupljine moguća je samo na prazan stomak, nemoguće je ne samo uzimati hranu 8 sati prije pregleda, već je nepoželjno piti i puno vode. Djeca mogu uzimati posljednji obrok 4 sata prije ispitivanja.

Ako ste skloni zatvorima, trebate uzeti laksativ ili staviti klistir za čišćenje dan prije postupka. Ako je pacijent zabrinut zbog povećanog stvaranja plinova, tada se na preporuku liječnika može koristiti aktivni ugalj, Espumisan ili drugi enterosorbent.

Na dan ultrazvuka morate slijediti ova pravila:

  • Ne koristite žvakaće gume ili bombone.
  • Ne pušite.
  • Lijek treba dogovoriti s liječnikom koji provodi ispitivanje.
  • Hrana se ne može uzimati, tečnost treba smanjiti na minimum.
  • Nemoguće je provesti kolonoskopiju, sigmoidoskopiju ili fibrogastroskopiju, rendgenski pregled s kontrastnim medijem istog dana kao i ultrazvuk.

Bez prethodne pripreme ultrazvučni je pregled moguć samo prema indikacijama hitne pomoći, što je rijetko kod dijabetesa. Pored trbušne šupljine bolesnicima sa šećernom bolešću prikazan je ultrazvuk bubrega sa sumnjom na dijabetičku nefropatiju.

Pored toga, moguća je laboratorijska dijagnoza bilo koje vrste dijabetesa uzimanjem krvnih pretraga.

Video u ovom članku govori o dijagnozi dijabetesa.

Zašto se ultrazvuk izvodi za dijabetes?

Kada talasi uđu u organ, oni se ili reflektuju iz tkiva ili ih apsorbuju. Na osnovu vraćenih talasa, računar pravi slike ispitivanog tkiva. Što je tkanina gušća, to se svjetlije pojavljuje na ekranu.

Kosti su toliko nepropusne da se vizualiziraju u nijansama bijele. Međutim, studije pokazuju da se kod djece ultrazvuk može upotrijebiti za isključenje dugih prijeloma kostiju. Ultrazvučni pregledi daju puno informacija. U trudnica, lekar može da ga koristi za pregled fetusa u majčinom stomaku. Ultrazvuk se također može koristiti za otkrivanje neoplazmi tkiva, obično nazvanih tumori.

Pored standardnog ultrazvuka, postoje i drugi posebni postupci. Kod dijabetesa često se koristi dopplerografija. Pomaže dobro vizualizirati šuplje organe - krvne žile.

Sorte

Fizički se ultrazvuk odnosi na zvučne talase koje ljudsko uho ne zarobi. Uho može da primi zvukove u rasponu od 16-1800 Hz. Između 20 000 Hz - 1000 MHz nalazi se ultrazvučni raspon. Šišmiši koriste ultrazvučne valove za navigaciju u mraku. Zvukovi još veće frekvencije nazivaju se hipersoničnim. Ispod zvučnog zvuka naziva se "infrazvuk".

Ultrazvučni valovi sonografije stvaraju se takozvanim piezoelektričnim kristalima. Piezoelektrični kristali osciliraju u ultrazvuku nakon primjene odgovarajućeg naizmeničnog napona i na taj način emituju HC.

Na ultrazvuku ultrazvučna glava koja istovremeno prenosi i prima HC, tkivom šalje ultrazvučni impuls. Ako se impuls reflektira u tkivu, prijemnik ga vraća i bilježi.

Uvođenje ultrazvuka u ortopediju datira od profesora R. Grafa iz 1978. godine. Grof je skenirao zglob kuka kako bi otkrio displaziju u dojenačkoj dobi, jer radiogrami ne pružaju informacije zbog nedostajuće strukture kostura. U budućnosti je postajala indikacija za upotrebu sonografije u ortopediji sve više i više.

U ortopediji se, ovisno o potrebnoj dubini penetracije, za ultrazvuk koriste senzori s frekvencijama od 5 do 10 MHz.

Područje koje će se ultrazvukom pregledati prvo se premaže gelom. Gel je neophodan jer pomaže da se izbjegne kontakt između tkiva i senzora.

Ispitivanje se vrši laganim pritiskom na tkivo. Strukture koje se proučavaju prolaze u različitim smjerovima.

Ultrazvuk se uvijek odvija na isti način: ovisno o strukturi koja se proučava, pacijent stavlja ili sjedi na kauču. Treba napomenuti samo da pacijent tijekom ultrazvuka treba biti trijezan i gladan. Gel ima visok sadržaj vode, što sprečava refleksiju mjehurića zraka između površine kože.

Najčešće korištene sorte ultrazvuka:

  • Dopplerografija: omogućava vam dinamično vizualiziranje protoka tekućine (posebno protoka krvi). Ona se temelji na principu da se ultrazvučni talasi emitiraju s određenom frekvencijom u tkivo i tamo se raspršuju cirkulacijom crvenih krvnih zrnaca. Dopplerova sonografija koristi se za procjenu brzine protoka krvi i na taj način omogućava dijagnosticiranje patoloških vaskularnih promjena (npr. Arterioskleroza i vazokonstrikcija), oštećenja srca i zalistaka,
  • Dopplerografija u boji: ovo je jedan od najvažnijih dijagnostičkih postupaka u angiologiji, jer vam omogućava tačno prepoznavanje različitih vaskularnih patologija. Kolor ultrazvuk stvara slike u boji. Pomaže identificirati aneurizme i ciste različitih veličina. Priroda boje također omogućava procjenu brzine protoka krvi i, shodno tome, ozbiljnosti vazokonstrikcije. Vaskularne okluzije se takođe mogu vizualizirati.

U području karotidne arterije ili prepona, posude se mogu prikazati toliko pouzdano da je često moguće odbiti daljnje postupke snimanja. U dijagnozi varikoznih vena, sonografija je gotovo u potpunosti zamijenila flebografiju.

Šta se može vidjeti na ultrazvuku?

Postoje tkiva koja se dobro vizualiziraju pomoću ultrazvuka. Loše vizualizirana tkiva su ona koja sadrže zrak (pluća, traheja ili gastrointestinalni trakt) ili su zatamnjena tvrdim tkivom (poput kostiju ili mozga).

Ultrazvuk gornjeg trbuha kod dijabetesa pomaže u prepoznavanju različitih bolesti:

  • Jetra: degeneracija masti,
  • Žučni mjehur: kamenje, polipi,
  • Pankreas: pankreatitis,
  • Slezena: hipertrofija,
  • Aorta: aneurizma,
  • Bubrezi: začepljenje mokraćnog mjehura, kamenje, nefropatija,
  • Limfni čvorovi: na primjer, ekstenzije.

No, ultrazvuk pomaže da se precizno vizualiziraju u mekim i tekućim tkivima - srcu, jetri, žučnom mjehuru, bubrezima, slezini, mjehuru, testisima, štitnjači i maternici. Srčani ultrazvuk (ehokardiografija) koristi se naročito često za ispitivanje krvnih sudova srca kod dijabetičkih poremećaja.

  • Pregled abdomena i karlice (jetra, žučni mehur, slezina, želudac, creva, pankreas, bubrezi, bešika, prostata, ženski reproduktivni organ),
  • Studije srca,
  • Ispitivanje mekih tkiva (mišića, masnog tkiva, kože),
  • Pregled šupljih organa - posuda,
  • Trudnoća

Dešifriranje rezultata

Mnogo bolesti se može otkriti ultrazvukom. Sonografija je vrlo pogodna za otkrivanje slobodnih tečnosti (Bakerova cista). Ultrazvuk pomaže dobro procijeniti tkivne strukture - mišiće i tetive (rotatorna manžetna, Ahilova tetiva).

Velika prednost ove metode je mogućnost dinamičkog pregleda. Za razliku od svih drugih metoda snimanja (rendgenski snimak, MRI, računarska tomografija), ultrazvuk pomaže da se vizualizira kretanje tečnosti.

Postupak

Ultrazvučni pregledi obično se rade ležeći. Kod određenih bolesti (intervertebralna hernija diska) ultrazvučna pretraga se izvodi u stojećem položaju. Za bolji prijenos zvuka na površinu kože, nanosi se kontaktni gel. Transduktor se kreće po površini kože i rotira pod različitim kutovima prema površini kože, pa se organi i meka tkiva mogu procijeniti na različitim razinama. Istraživač će tražiti od pacijenta da duboko udahne i zadrži zrak nakratko.

Dopler vaskularna sonografija izvodi se na isti način kao i bilo koji drugi ultrazvučni pregled.

Doktor vodi ultrazvučnom glavom na područje zahvaćenog tijela. Doktor nanosi gel na kožu pregledanog područja. To je potrebno, jer u protivnom zrak između senzora i kože u potpunosti reflektira ultrazvučne valove.

Kombinacijom anamneze, anamneze i pregleda od strane ljekara u mnogim slučajevima se može otkriti vaskularna bolest. Angiografija se može koristiti i kao dodatna metoda pregleda - rendgenski pregled, pri kojem se posude vizualiziraju pomoću kontrastnih sredstava.

Nuspojave

Za razliku od drugih metoda snimanja (radiografija), ultrazvuk je gotovo neškodljiv za pacijenta i liječnika. Potencijalno lokalno zagrevanje tela, koje može dostići vrijednosti od oko 1,5 stepeni Celzijusa, nije štetno za zdravlje. Međutim, preporučuje se da se ultrazvučna dijagnostika ne predugo nastavlja.

Druga moguća, ali rijetka nuspojava može biti da se akumulacija plina u tijelu može rasprsnuti zbog zvuka, koji može utjecati na okolne organe.

Savjet! Prije pregleda trbušnih organa potrebno je konzultirati dijabetičare s kvalificiranim medicinskim stručnjakom. Posebno kod gestacijskog tipa dijabetesa potrebno je konsultovati ljekara kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Strogo je zabranjeno samostalno prolaziti preglede jer se uz dijagnostiku i liječenje treba baviti obučeni ljekar s odgovarajućim medicinskim obrazovanjem.

Ehokardiografija i druge metode ispitivanja pomoću HC pomažu u proučavanju unutrašnjih organa pacijenta. Dijabetičari često mjere veličinu srca, protok i rad srčanih zalistaka. Lekar takođe može proceniti protok krvi u plućima, što se ne može proceniti merenjem krvnog pritiska na ruci. Ultrazvuk može pokazati oštećenja na srcu, slezini i drugim organima. Ultrazvučni pregled ne predstavlja opasnost za život pacijenta i za njega je bezbolan.

Testovi za dijabetes

Svi bi trebali znati koji testovi za dijabetes otkrivaju bolest u najrazličitijim fazama njenog nastanka.

Ne uvek, na početku razvoja bolesti, možete vidjeti prve znakove dijabetesa. Ponekad osoba ne može posumnjati u nastanak bolesti. Ako postoje određeni simptomi, za potpuniju dijagnozu liječnik treba propisati pretrage krvi i urina.

U koju svrhu se uzimaju testovi

Bez obzira na vrstu dijabetes melitusa u pacijenta, redovno određivanje pokazatelja glukoze neophodna je mjera za prevenciju komplikacija. Krvni test omogućava lekaru da tačno proceni sledeće pokazatelje:

  1. Adekvatnost tretmana
  2. Stepen funkcije pankreasa,
  3. Dovoljna proizvodnja hormona,
  4. Prisutnost sklonosti stvaranju komplikacija,
  5. Da li se bubreg u potpunosti nosi s radom,
  6. Postoji li trend pada rizika od moždanog i srčanog udara,
  7. Stupanj oštećenja i sposobnost proizvodnje hormona gušterače.

ANALIZA KRVI

Jutarnji sati su najprikladniji za krvne pretrage. Za većinu studija krv se uzima strogo na prazan stomak. Kafa, čaj i sok takođe su hrana. Možete piti vodu.

Sljedeći vremenski intervali preporučuju se nakon posljednjeg obroka:

  • za opšti test krvi najmanje 3 sata,
  • za biohemijski test krvi preporučljivo je ne jesti 12-14 sati (ali ne manje od 8 sati).

2 dana prije pregleda potrebno je napustiti alkohol, masnu i prženu hranu.

Ne pušite 1-2 sata pre uzimanja uzorka krvi.

Prije ispitivanja krvi tjelesnu aktivnost treba smanjiti na minimum. Isključite trčanje, penjanje stepenicama. Izbjegavajte emocionalnu uzbuđenost. 10-15 minuta treba da se opustite, opustite i smirite.

Ne možete donirati krv odmah nakon fizioterapijskih postupaka, ultrazvuka i X-zraka, masaže i refleksologije.

Prije darivanja krvi potrebno je isključiti temperaturne razlike, odnosno kupku i saunu.

Prije hormonskih testova krvi kod žena reproduktivne dobi, treba se pridržavati preporuka liječnika na dan menstrualnog ciklusa u kojem je potrebno darivati ​​krv, budući da fiziološki faktori faze menstrualnog ciklusa utječu na rezultat analize.

Prije davanja krvi morate se smiriti kako biste izbjegli nemotivirano otpuštanje hormona u krv i povećanje njihove brzine.

Za darivanje krvi zbog virusnog hepatitisa preporučljivo je iz prehrane isključiti citrusno, narančasto voće i povrće 2 dana prije studije.

Za ispravnu procjenu i usporedbu rezultata vaših laboratorijskih ispitivanja preporučuje se provođenje istih u istoj laboratoriji, jer se u različitim laboratorijima mogu koristiti različite istraživačke metode i mjerne jedinice.

Pravila za pripremu za hormonske testove krvi.

Uzorkovanje krvi za ispitivanje vrši se ujutro (do 12:00, adrenokortikotropni hormon - do 10:00, kortizol - do 8:00) na prazan stomak (ne ranije od 2 sata nakon jela). Određivanje nivoa osteokalcina, CossLaps, paratireoidnog hormona, kalcitonina, STH, inzulina, C-peptida, proinzulina, NSE provodi se najkasnije 8 sati nakon obroka, a razine gastrina određuju se 12 sati nakon obroka.

Za ponovljena ispitivanja preporučuje se posmatranje istog vremena.

U žena reproduktivne dobi (od otprilike 12-13 godina do početka menopauze) fiziološki faktori povezani s fazom menstrualnog ciklusa utječu na rezultate, pa pri ispitivanju spolnih hormona morate odrediti dan menstrualnog ciklusa (gestacijsku dob).

Ako uzimate lijekove, obavezno obavijestite svog liječnika.

ANALIZA URINE

Opća klinička analiza urina:

  • skuplja se samo jutarnji urin koji se uzima usred mokrenja,
  • jutarnja mokraća: prikupljanje se vrši odmah nakon ustajanja iz kreveta, prije uzimanja jutarnje kafe ili čaja,
  • prethodno mokrenje bilo je najkasnije do 2:00 ujutro.
  • Prije prikupljanja testa urina izvršen je temeljit zahod vanjskih spolnih organa,
  • 10 ml urina sakuplja se u posebnoj posudi s poklopcem, opskrbljuje se smjerom, prikupljeni urin se odmah šalje u laboratoriju,
  • čuvanje urina u hladnjaku dozvoljeno je na t 2-4 C, ali ne duže od 1,5 sata,
  • žene ne bi trebale davati urin tokom menstruacije.

Dnevno prikupljanje urina:

  • pacijent skuplja urin u roku od 24 sata uz uobičajeni režim pijenja (oko 1,5 litara dnevno),
  • ujutro u 6-8 sati isprazni mjehur i sipa ovaj dio, a potom tijekom dana sakuplja sav urin u čistu posudu širokog vrata napravljenu od tamnog stakla s poklopcem kapaciteta najmanje 2 litre,
  • posljednja porcija uzima se istovremeno kad je prikupljanje započeto dan ranije, bilježi se vrijeme početka i kraja kolekcije,
  • spremnik se čuva na hladnom mjestu (najbolje u hladnjaku na donjoj polici), zamrzavanje nije dozvoljeno,
  • na kraju sakupljanja urina mjeri se njegov volumen, urin se temeljito mućka i 50-100 ml izlije u poseban spremnik u kojem će se dostavljati u laboratoriju,
  • nužno navesti količinu dnevne mokraće.

Prikupljanje urina za istraživanje Nechiporenka (identifikacija latentnog upalnog procesa):

  • Ujutro se na prazan stomak 10 ml jutarnjeg urina uzimao usred mokrenja u posebnu laboratorijsku posudu.

Zbir mokraće za ispitivanje prema Zimnitskom (pacijent uzima u obzir količinu tekućine popila dnevno):

  • nakon pražnjenja mokraćnog mjehura u 6 sati ujutro svaka 3 sata tokom dana, urin se skuplja u zasebnim posudama, koje označavaju vrijeme sakupljanja ili broj porcije, ukupno 8 obroka. 1 porcija - od 6,00 do 9,00, 2 porcije - od 9,00 do 12,00, 3 posluživanja - od 12,00 do 15,00, 4 obroka - od 15,00 do 18,00, 5 porcija - od 18,00 do 21,00, 6 obroka - od 21,00 do 24,00, 7 porcija - od 24,00 do 3,00, 8 porcija - od 3,00 do 6,00 sati,
  • sav prikupljeni urin u 8 posebnih posuda dostavlja se u laboratoriju,
  • obavezno navedite količinu dnevnog urina.

Skupljanje urina za mikrobiološko ispitivanje (kultura urina):

  • jutarnji urin se sakuplja u sterilnoj laboratorijskoj posudi sa poklopcem,
  • prvih 15 ml urina se ne koristi za analizu, uzima se sljedećih 5-10 ml,
  • prikupljeni urin se dostavlja u laboratoriju u roku od 1,5 do 2 sata nakon uzimanja,
  • čuvanje urina u hladnjaku je dozvoljeno, ali ne duže od 3-4 sata,
  • prikupljanje urina vrši se prije početka liječenja lijekom,
  • ako trebate procijeniti učinak terapije, tada se kultura urina vrši na kraju liječenja.

ANALIZA KALA

  • 2-3 dana prije studije izbjegavajte uzimanje lijekova koji mijenjaju prirodu izmeta i uzrokuju funkcionalne poremećaje gastrointestinalnog trakta,
  • ne možete pregledati izmet nakon klistira, upotrebu rektalnih supozitorija, upotrebu laksativa ili boja, kao i pilokarpin, gvožđe, bizmut, barije itd.
  • izmet ne bi trebao sadržavati nečistoće, poput urina, dezinfekcijskih sredstava itd.,
  • pripremite čistu posudu za izmet, - sadržaj jutarnjeg izmeta sa 3 točke sakuplja se u posudu i dostavlja u laboratoriju u roku od 2 sata.
  • tokom dva dana pacijent ne smije jesti tvrdu, loše probavljenu hranu („otpad od hrane“) - sjemenke, orašaste plodove, sirovo povrće i voće s kožom, kao i sorbente - aktivni ugalj i tako dalje, kao i gljive!

Mikrobiološki pregled izmeta (crevna disbioza, uslovno patogena flora, stafilokok)

Uoči studije, u ljekarni je poželjno kupiti sterilni kontejner za prikupljanje i transport izmeta.

Fecesu zbog disbioze treba dati prije uzimanja antibiotika, hemoterapijskih, sulfanilomidnih lijekova, enzima, lijekova (ako to nije moguće, onda najkasnije 12 sati nakon prekida lijeka). Za 3-4 dana potrebno je prestati uzimati laksative, unošenje rektalnih čepića, ulja. Ne uzimajte mliječne kiseline (kefir, skuta, jogurt ...)

  • Za proučavanje se sakupljaju samo svježe izlučeni izmet prikupljen na dan ispitivanja nakon prirodnog čina defekacije iz posljednjeg obroka
  • Dobiveni spremnik ne smije se prati ili ispirati. Ne dirajte unutrašnjost posude, poklopac, kašiku rukama,
  • Iz posude (posude) se u kontejner sakuplja izmet uz pomoć priložene žlice. Posuda mora biti napunjena ne više od 1/3 zapremine,

Izbjegavajte: hlađenje zimi, pregrijavanje ljeti.

Zašto uzeti analizu za C-peptide

Prisutnost proteina u krvi ukazuje na to da gušterača sintetiše inzulin. Krv se uzima ujutro na prazan stomak. Štoviše, za studiju je potrebno odabrati trenutak kada je razina šećera u granicama normale. Pri određivanju C-peptida preporučuje se istovremeno provjeriti količinu glukoze.

Na osnovu rezultata analize izvode se zaključci:

  • ako je razina glukoze i C-peptida iznad normalnog, to ukazuje na stvaranje šećerne bolesti tipa 2 u fazi dekompenzacije ili u prisustvu predijabetesa. Čak ni ovo stanje ne zahteva uvek insulinsku terapiju. Ponekad je dovoljno pratiti dijetu sa ograničenjem ugljenih hidrata i uvođenjem fizičke aktivnosti,
  • ako je šećer normalan, a količina C-peptida iznad normalne, to može značiti stanje predijabetesa, otpornost na inzulin ili stvaranje dijabetesa tipa II. U tom slučaju je propisana dijeta sa malo ugljikohidrata, povezane su vježbe fizioterapije i provodi se potreban tretman. Bolje je suzdržati se od upotrebe inzulina,
  • sa smanjenjem nivoa C-peptida i povećanim indeksom glukoze ukazuje na kršenje funkcije gušterače. Ovo je stanje moguće kod komplikovanih vrsta dijabetesa. Da bi se stanje normaliziralo, ljekari pacijentima propisuju inzulin.

Određivanje glikoziranog (glikoliziranog) hemoglobina

Krv se uzima iz vene na analizu. Određivanje hemoglobina HbA1C vrlo je pogodno za početnu dijagnozu dijabetesa.

Ispitivanje glikoziranog hemoglobina provodi se najmanje jednom u šest mjeseci ako pacijentu nije propisan inzulin. Glikozilirani hemoglobin prikazuje promjenu prosječne glukoze u protekla tri mjeseca.

Zbog toga, kada inzulin ispravlja razinu šećera, krv se uzima za analizu češće.

Analiza fruktozamina

Za procjenu učinkovitosti terapije i sklonosti komplikacijama potrebno je uzimati krv za fruktozamin svake dvije ili tri sedmice. Studija se izvodi na prazan stomak.

Norma se smatra brojem mikromola / l:

  • od 195 do 271 mlađih od 14 godina,
  • od 205 do 285 nakon 14 godina.

Kod šećerne bolesti u fazi kompenzacije (razina glukoze u krvi približava se normalnoj) indeks fruktozamina kreće se u rasponu od 286 do 320 µmol / L, a iznad 370 µmol / L u dekompenzaciji (povećana je razina šećera, stvaranje komplikacija).

  • Povišeni fruktozamin u krvi ukazuje na visok rizik od zatajenja bubrega, hipotireoze i drugih komplikacija kod pacijenta.
  • Smanjenje nivoa ukazuje na razvoj dijabetičke nefropatije, hipoalbuminemije i hipertireoze.

ANALIZA U GINEKOLOGIJI, UROLOGIJI

  • ne možete urinirati 3 sata prije testa (bris, kultura), ne preporučuje se seks u 36 sati, posebno uz upotrebu kontraceptiva, što može iskriviti rezultat, jer imaju antibakterijski učinak,
  • predvečer se ne možete oprati antibakterijskim sapunom i umivaonikom,
  • ne koristite antibiotike iznutra,
  • ne možete biti testirani tokom menstruacije.

ENDOSKOPNO ISTRAŽIVANJE

  • izlaznost najmanje 5 minuta prije određenog vremena,

ujutro na dan ispitivanja, prije nego što je FGDS ZAbranjeno

  • doručkovati i jesti bilo koju hranu, čak i ako se istraživanje izvodi popodne

ujutro na dan ispitivanja prije nego što se FGDS NE PREPORUČUJE

  • pušiti
  • uzimati lijek u tabletama (kapsulama) unutra

ujutro na dan ispitivanja prije FGDS-a

  • oprati zube
  • uraditi ultrazvuk trbušne šupljine i drugih organa
  • u 2-4 sata pijte vodu, slab čaj sa šećerom (bez hleba, džema, slatkiša ...)
  • uzimajte lijekove koji se mogu apsorbirati u usnoj šupljini bez gutanja ili uzeti sa sobom
  • dajte injekcije ako hrana nije potrebna nakon injekcije i ne postoji mogućnost nakon FGDS-a
  • prije studije morate ukloniti uklonjive proteze, naočale, kravatu.

Noć prije: lako probavljiva (bez salata!) Večera do 18:00.

Prije FGS (FGDS) nije potrebna posebna dijeta, ali:

  • čokoladu (čokoladne bombone), sjemenke, orašaste plodove, začinjena jela i alkohol treba isključiti 2 dana,
  • tokom ispitivanja od 11 sati i kasnije - najbolje ujutro i 2-3 sata prije postupka, pijte u malim gutljajima jednu čašu mirne vode ili slabog čaja (bez ključanja, slatkiša, kolača, hljeba itd.),

  • odeća je bila prostrana, okovratnik i kaiš bili su otkopčani,
  • niste koristili parfeme, kolonjske vode,
  • Odmah ste upozorili doktora na vaše lijekove, hranu i druge alergije.

Pacijent mora imati:

  • stalno uzimati lijekove (uzima se nakon pregleda, ali pod jezikom ili sprejom za koronarnu bolest srca, bronhijalnu astmu .. - prije pregleda!),
  • podaci iz prethodnih studija FGDS-a (radi određivanja dinamike bolesti) i biopsije (radi razjašnjenja indikacija za drugu biopsiju),
  • upućivanje na FGDS istraživanje (svrha studije, prisustvo pratećih bolesti ...),
  • ručnik dobro upija tekućinu ili pelenu.

Priprema za kolonoskopiju upotrebom leka "Fortrans"

Dva dana prije studije

  • Preporučena dijeta: kuhano meso bijele ribe, piletina, jaja, sir, bijeli hljeb, puter, kolačići, krompir
  • Preporučuje se piti dovoljnu količinu tekućine - do 2,5 litara dnevno (ako nemate bolesti kod kojih je teško pijenje kontraindicirano - konzultirajte svog liječnika)
  • Ne preporučuje se jesti: voće i bobice sa jamama, crveno meso, povrće, žitarice, salata, gljive, orasi, žitarica, hljeb, slatkiši

Dan prije studije

  • Ujutro, lagani doručak gore preporučenih namirnica. Nakon doručka, do kraja studije, ne možete uzimati čvrstu hranu, već samo piti
  • Nakon doručka do 17-00 preporučuje se piti dovoljno tekućine za pročišćavanje crijeva - do 2 litre (možete piti vodu, nemasne bujone, voćne napitke, sokove bez kaše, čaj sa šećerom ili medom, voćne napitke bez bobica). Ne preporučuje se uzimanje mlijeka, žele, kefira
  • U 17-00 trebate pripremiti Fortrans rješenje. Da biste to učinili: 1 pakovanje preparata „Fortrans“ razblažite u 1,0 litru prokuvane vode na sobnoj temperaturi.
  • Pripremljena otopina Fortransa mora se piti u roku od dva sata (od 17-00 do 19-00). Fortrans treba piti u malim porcijama, svakih 15 minuta u 1 čaši, u malim gutljajima.
  • U 19-00, istim metodama pijte drugi paket Fortransa.
  • 1-3 sata nakon što počnete uzimati otopinu Fortrans, trebali biste imati obilne, česte, labave stolice, koje će doprinijeti potpunom čišćenju crijeva.
  • Ako se labava stolica nije pojavila 4 sata nakon početka primjene ili su se pojavili znakovi alergijske reakcije, trebali biste kontaktirati svoje medicinsko osoblje i suzdržati se od sljedeće doze.

Na dan studije

  • Ujutro u 7-00 potrebno je ponoviti prijem „Fortransa“ za potpuno čišćenje creva od sadržaja (1 pakovanje leka „Fortrans“).
  • Pijte dobivenu otopinu u odvojenim malim porcijama 1 sat (07-00 do 08-00). Opet ćete imati labavu stolicu koja bi trebalo da traje do potpunog pražnjenja i čišćenja creva.
  • Do 12-00 biti ćete spremni za istraživanje. U pripremi za studiju s Fortransom, klistiri nisu potrebni!

Morate imati sa sobom:

  • upućivanje na kolonoskopiju (ako ste upućeni iz druge medicinske ustanove),
  • zaključci i protokoli prethodno obavljenih endoskopskih pregleda, EKG-a (ako imate kardiovaskularne bolesti)

Odmah nakon postupka možete piti i jesti. Ako postoji osjećaj punoće trbuha plinovima i crijevo se prirodno ne isprazni iz ostataka zraka, možete uzeti 8 - 10 tableta fino mljevenog aktivnog ugljena, miješajući ga u 1/2 šalice tople kuhane vode. Nekoliko sati nakon studije, bolje je leći na stomaku. ul

RAČUNALNA TOMOGRAFIJA

Kompjuterska tomografija (CT) jedna je od metoda rentgenskog pregleda. Dobivanje bilo koje rentgenske slike temelji se na različitim gustoćama organa i tkiva kroz koje prolaze rendgenske zrake. U konvencionalnoj radiografiji slika je odraz organa koji se ispituje ili njegovog dela.U isto vrijeme, male patološke formacije mogu biti slabo vidljive ili ih uopće ne vizualizirati zbog superpozicije tkiva (superpozicija jednog sloja na drugom). Da bi se uklonile ove prepreke, u praksi je uvedena tehnika linearne tomografije. Računalnu tomografiju treba propisati liječnik, uzimajući u obzir kliničke podatke i sve prethodne studije pacijenta (u nekim je slučajevima potrebna prethodna radiografija ili ultrazvuk). Ovaj pristup vam omogućava da odredite područje koje vas zanima, da fokusira studije, izbjegne istraživanje bez indikacija i smanjite dozu izloženosti zračenju.

  • Kompjuterska tomografija lubanje i mozga (nije potrebna priprema).
  • Računarska tomografija sinusa (priprema nije potrebna).
  • Računalna tomografija temporalnih režnjeva (nije potrebna priprema).
  • Kompjuterska tomografija grudnih organa (potrebna je prethodna rendgenska snimka, nije potrebna priprema).
  • Računarska tomografija trbušnih organa (prije prethodnog ultrazvučnog pregleda).
  • Kompjuterska tomografija gušterače (uvijek prethodna ultrazvučnom pretraživanju).
  • Kompjuterska tomografija bubrega (obavezno prethodni ultrazvučni pregled).
  • Kompjuterska tomografija karličnih organa (obavezno prethodni ultrazvučni pregled).
  • Računala tomografija kralježaka i intervertebralnih diskova (prethodni rendgenski pregled je obavezan, priprema nije potrebna).
  • Računarska tomografija kostiju i zglobova (potreban je prethodni rendgenski pregled, nije potrebna priprema).

Priprema za CT trbušnih organa (CT gušterače, karlice, bubrega)

Kompjuterska tomografija trbušne šupljine uvijek se vrši pripremom. Na studiju morate doći na prazan stomak. Akumulacije plina otežavaju vizualizaciju, stoga je 2 dana prije CT-a potrebno iz prehrane isključiti proizvode koji potiču stvaranje plina. Prije nego što obavite CT pretragu jetre, morate obaviti ultrazvučni pregled, a za crijevnu tomografiju potrebno je uraditi rentgenski kontrast. Ponesite sa sobom sve dokumente povezane sa svojom bolešću, uključujući rezultate prethodnih ispitivanja, čak i one koji su pokazali normu. ul

Ultrazvuk trudnica

Za čitavo razdoblje rođenja djeteta preporučuje se podvrći nekoliko studija: u 8, 11 (u kombinaciji s biokemijskim skriningom je prvi prenatalni skrining), u 18, 21 tjednu i nakon 30. Vjeruje se da su ovi periodi najučinkovitiji za pravovremenu dijagnozu razvojnih patologija.

Ultrazvuk takođe može potvrditi prisustvo trudnoće u periodu od 4 nedelje. Kada pregledavate razdoblja od 8-11 tjedana, možete točno odrediti period, odrediti broj embriona, stanje i tonus materice, saznati stanje ploda, njegov spol i čak slušati otkucaje srca. Također možete prepoznati neke patologije: propuštenu trudnoću, prijetnje pobačaja, cistični odljev.

Završni ultrazvuk provodi se neposredno prije isporuke. Potrebno je utvrditi položaj fetusa u maternici, izračunati njegovu procijenjenu težinu i razviti optimalnu strategiju akušerske njege.

U Centru za dijagnostiku i liječenje Akademije VIP stvoreni su svi uslovi da se ultrazvuk tokom trudnoće u Nižnjem Novgorodu pretvori iz banalnog medicinskog postupka u jedinstvenu priliku za upoznavanje bebe prije nego što se rodi!

Yarygin Igor Vladimirovich

Trošak ultrazvuka za trudnoću od 2070 rubalja.

To mogu vidjeti tokom trudnoće na Akademiji VIP klinika. Evo, vrsni stručnjaci, kompetentni, postupaju s posebnom pažnjom! Posebno bih htio napomenuti Igora Vladimiroviča Yarygina, on radi ultrazvuk. Uvijek je u tijeku i odgovorna je za zdravstvena pitanja, posebno za očuvanje trudnoće.

Imam prvu trudnoću i možda se brinem više nego što je potrebno za zdravlje moje bebe, tako da sam vrlo odgovorna za sve preglede i preglede. Želio bih zahvaliti dr. Yaryginu na njegovom osjetljivom stavu i najvišem profesionalizmu!

Nedavno sam uradio ultrazvučni pregled na Akademiji VIP klinika. Svidjelo mi se ljekar koji je odgovarao na sva moja pitanja. I dalje ću biti posmatran ovdje!

Prijateljica savjetovala je da na ovoj klinici vodite trudnoću. Veoma mi je drago što sam uzeo njen savjet. Odlični su ljekari i dobra oprema. Zahvaljujući tome svi ispiti se održavaju na najvišem nivou. Nedavno je uradila ultrazvučni pregled, bila je tako zadivljena na šta je moderna medicina sposobna!

Opća analiza i biohemijski test krvi

Propisuje se opšti test krvi kako u svrhu prepoznavanja bolesti u početnoj fazi njihovog razvoja, tako i radi utvrđivanja stanja rada unutrašnjih organa u šećernoj bolesti.

Općenita analiza usmjerena je na prepoznavanje broja krvnih zrnaca (crvenih krvnih zrnaca, bijelih krvnih zrnaca i trombocita), hemoglobina i ostalih inkluzija.

Za analizu se kapilarna krv (iz prsta) uzima na prazan stomak, a zatim odmah nakon obroka.

  • bijela krvna zrnca (bijela krvna zrnca). Povećanje bijelih krvnih zrnaca ukazuje na razvoj upalnog procesa u tijelu. Smanjenje njihovog broja može ukazivati ​​na prisustvo hipotireoze kod dijabetesa,
  • trombociti. Smanjenje broja trombocita može ukazivati ​​na kršenje funkcije zgrušavanja krvi. Prisutnost zarazne bolesti može biti jedan od uzroka slabe koagulacije. Povećani broj trombocita ukazuje na upalni proces u tijelu, poput tuberkuloze ili nastanak teških abnormalnosti,
  • hemoglobin. Smanjenje količine hemoglobina ukazuje na manjak gvožđa u krvi koji je nosilac molekula kisika do ćelija. S nedostatkom hemoglobina u krvi, razvija se anemija (anemija), crvena krvna zrnca (crvena krvna zrnca). Povećanje nivoa crvenih krvnih zrnaca naziva se eritrocitoza, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca ukazuje na stvaranje anemije.

Ako postoji sumnja na insuficijenciju štitnjače, bit će potrebno donirati krv hormonima. Među znakovima kršenja njenog rada: pritužbe pacijenata na hladne ekstremitete, grčeve, hronični umor. Korekciju štitne žlijezde obavlja endokrinolog uz pomoć tableta.

Za analizu biohemije, venska krv uzima se na prazan stomak.

Studija sljedećih pokazatelja:

  • amilaze, glukoza, lipaze,
  • ALT (alanin aminotransferaza),
  • AST (aspartat aminotransferaza),
  • ukupni protein, kreatinin, urea, holesterol,
  • alkalna fosfataza
  • kreatin fosfocenoza,
  • ukupni bilirubin.

Određivanje količine feritina u serumu

Krv za istraživanje uzima se iz vene. Pomoću analize možete saznati količinu željeza u tijelu.

Normalni pokazatelji željeza u tijelu:

  • kod žena - od 12 do 150 ng / ml,
  • u muškaraca - od 12 do 300 ng / ml.

Ako se precijeni pokazatelj elementa u tragovima u krvi, tada pacijent ima pad osjetljivosti tkiva i stanica na inzulin. Višak željeza izaziva uništavanje vaskularnog zida, što povećava rizik od srčanog udara.

Ako analiza pokazuje visok sadržaj feritina, liječnik će preporučiti pacijentu da prilagodi prehranu.

  • Mnogo gvožđa nalazi se u lubenicama, repe, rajčici, brusnici, špinatu, kravljiku, dinja, slatkom biberu, rotkvici, rotkvici, kelj, pa je bolje da ih potpuno izbacite iz ishrane.
  • Pacijenti s velikim udjelom željeza u tijelu ne bi trebali upotrebljavati askorbinsku kiselinu (vitamin C), jer ona poboljšava apsorpciju elemenata u tragovima.

Pacijentima s visokim nivoom željeza u krvi propisana je krvna slika. Postupak se provodi jednom sedmično. Tretman se provodi sve dok se nivo feritina ne vrati u normalu. Ovo može trajati više od jedne godine.

Sa visokim sadržajem elemenata u tragovima propisuju se lijekovi koji uklanjaju željezo iz tijela.

Definicija magnezijuma

Kod visokog krvnog pritiska propisana je analiza na sadržaj magnezijuma u krvi. Uz nedostatak elemenata u tragovima, pacijent se može žaliti na porast krvnog pritiska. A, ako bubrezi ispunjavaju svoju funkciju, tada se pacijentu propisuju velike doze magnezijuma u tabletama ("Magne-B6" ili "Magnelis B6").

Lijek ima terapeutski učinak kako slijedi:

  • postoji povećanje osjetljivosti tkiva na inzulin,
  • snižava se krvni pritisak
  • probavni sistem se normalizuje,
  • stanje prije menstruacije kod žena se poboljšava,
  • srčana aktivnost se stabilizira. kod tahikardije puls postaje rjeđi,
  • aritmija prolazi.

Dijabetička nefropatija (bolest bubrega) je kontraindikacija za uzimanje lijeka.

Analiza mokraće

Dijabetičarima ljekari preporučuju uzimanje urina na opću analizu svakih šest mjeseci. Prema rezultatima, moguće je prepoznati prisustvo odstupanja od norme, doprinoseći razvoju komplikacija funkcioniranja bubrega.

Opća analiza urina omogućava vam da procijenite:

  • njegove kemijske i fizičke pokazatelje (specifična težina, pH),
  • svojstva urina (prozirnost, boja, sediment),
  • prisustvo šećera, acetona, proteina.

U studiji je posebna pažnja na dijabetes posvećena prisutnosti proteina u urinu. Prisutnost mikroalbuminurije ukazuje na oštećenje bubrega.

Ispravno prikupljanje urina na analizu treba biti sljedeće: prvi dio urina se ne uzima, a svi ostali tijekom dana sakupljaju se u veliku staklenu posudu i odnose u laboratoriju na istraživanje.

  • Ako nema patologije bubrega, onda uopće ne bi trebao biti protein u urinu.
  • Prisutnost tragova ukazuje na grešku u sakupljanju urina. U ovom slučaju ponovo se mora ponoviti istraživanje bubrega.

S povišenim nivoom proteina može se razviti srčana patologija ili dijabetička nefropatija. Zbog toga se provode dodatni pregledi kako bi se razjasnila dijagnoza.

Elektrokardiografski pregled

Za pravodobno otkrivanje i liječenje patologije iz srca, pacijentima se propisuje elektrokardiogram (EKG). Pacijentima koji su navršili četrdeset godina savjetuje se češći elektrokardiografski pregled jer nakon 40 godina rizik od komplikacija naglo raste.
Konsultacije optometrista

Poseta oftalmologu se ne sme odlagati, kao s glikemijom su zahvaćeni sudovi uključujući i na fundus (mrežnicu). Kao rezultat toga, formira se dijabetička retinopatija. Bolest zahtijeva hitno liječenje pod nadzorom optometrista.

Ultrazvuk pankreasa kod dijabetesa

Gušterača u tijelu ima dvostruku ulogu - proizvodi enzime za razgradnju hrane i hormone za regulaciju razine glukoze u krvi. Zbog toga je uključen u gotovo sve metaboličke procese.

Zbog svog položaja i veličine, teško ga je otkriti tijekom palpacije trbuha, jer je smješten iza želuca i tankog crijeva.

Dakle, da bi se utvrdila struktura ovog organa i indirektno procijenila funkcija, propisan je ultrazvuk gušterače za dijabetes melitus.

Indikacije za ultrazvuk abdomena

Najčešće se propisuje ultrazvuk abdomena kako bi se provela anketa o pacijentima obolelim od dijabetesa melitusa jer to pomaže da se vide promene jetre, želuca i creva, žučnog peska. Za dijagnozu dijabetesa, takva studija može se koristiti kao pomoćna metoda za procjenu trajanja procesa.

Pomoću ultrazvuka možete utvrditi tumorske i upalne procese u trbušnim organima, znakove pankreatitisa, holecistitisa, peptičnog čira, masne jetre, ciroze, što može komplicirati liječenje dijabetesa i dovesti do njegove dekompenzacije.

Obično se takva dijagnoza postavlja da bi se postavila dijagnoza bola u trbuhu, koji nema jasnu kliničku sliku i učestalost pojavljivanja, povezanost s unosom hrane. Preporučuje se kod pojave žutice, naglog gubitka težine, nelagode u crijevima, temperature nepoznatog porijekla.

Ultrazvučna studija može nadopuniti dijagnozu u takvim situacijama:

  1. Otkrivanje radioloških znakova upale ili peptičnog čira na želucu ili crevima.
  2. Promjene u strukturi zida želuca tokom fibrogastroskopije.
  3. Prisutnost abnormalnosti u biohemijskim analizama: izmenjeni testovi rada jetre, povećanje šećera u krvi ili bilirubina.
  4. Ako pregled otkriva napetost prednjeg trbušnog zida.

Patologija gušterače ultrazvukom

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

U početku, ispitivanja određuju veličinu gušterače. Za odrasle je normalno ako je omjer glava-tijelo i rep 35, 25, 30 mm, a njegova duljina 16-23 cm, a kod novorođenčadi je žlijezda dužina 5 cm. Starosne norme određuju se prema posebnim tablicama.

Drugi parametar je ehogenost, normalno se povećava samo u starijih osoba, kad se normalno tkivo zamjenjuje vezivnim tkivom, dok žlijezda smanjuje veličinu, tako da ovaj znak (veličina) gubi na značaju s godinama. Ehogenost gušterače je normalno jednaka jetrenoj, obrisi joj bi trebali biti ujednačeni.

Kod šećerne bolesti tipa 1, tijekom prvih godina bolesti, promjene ultrazvuka se ne otkrivaju: veličine ostaju unutar fiziološke norme tijela, tkivo ima ravnomjerno zrno, ehogenost se ne razbija, obrisi su glatki i jasni.

Nakon 4-6 godina, kod takvih bolesnika uzorak pankreasa se izglađuje, žlezda se smanjuje, dobivajući oblik nalik vrpci. Kod dijabetesa tipa 2, jedini ultrazvučni znak u početnim fazama može biti povećana veličina, posebno u području glave.

Kod dugotrajne šećerne bolesti možete vidjeti takve promjene:

  • Gušterača je smanjena u veličini.
  • Umjesto običnog tkiva definiran je grubi vez.
  • Unutar žlijezde je primjetan rast masnih ćelija - lipomatoza pankreasa.

Uz prisustvo akutnog upalnog procesa u gušterači, on se povećava i smanjuje se ehogenost, mogu se otkriti ciste i područja nekroze. Hronični pankreatitis očituje se povećanom ehogenošću, Wirsungov kanal se proširuje, vidljivo je kamenje. Veličina se može povećati, a dugim tokom - smanjiti.

Kod šećerne bolesti nužno se provodi istraživanje jetre jer je ona aktivna sudionica metabolizma ugljikohidrata - u njoj se stvara glukoza i pohranjuje se zaliha glikogena. Indirektni znak nedostatka inzulina može biti masna degeneracija jetrenog tkiva - steatoza.

Osim toga, ultrazvuk može pomoći u otkrivanju tumorskih procesa, u takvim slučajevima konture organa postaju neujednačene, mijenja se oblik, pojavljuju se područja s različitom ehogenošću, obrisi tumora su obično neizraziti, za razliku od cista i kamenca.

Mali tumori ne mogu mijenjati veličinu i ne utječu na konture gušterače.

Kako se pripremiti za ultrazvuk

Glavno pravilo za uspješan ultrazvuk abdomena je odsustvo plinova u crijevima, jer zbog njih ne možete vidjeti strukturu organa. U tu svrhu, prije dijagnoze, tokom 3-5 dana, iz prehrane je isključena svaka hrana koja pojačava nadimanje.

Sadrži smeđi hljeb, mlijeko, bilo koju vrstu kupusa, svježe povrće i voće, alkoholne piće, gaziranu vodu, sva peciva, deserte, sladoled, dijabetičke proizvode sa nadomjestkom šećera, limitirane žitarice od cjelovitih žitarica, orašaste plodove, sjemenke, povrće na kuvano, prvi jeli s povrćem ili žitaricama.

Možete konzumirati proteinske proizvode s niskim udjelom masti - meso, ribu, sir, skut, sir, palačinke bez šećera, kiselo-mliječna pića bez aditiva, biljne čajeve s mentom, korom, anisom i komoračem. Uveče, zadnji obrok treba biti lagan. A doručak i jutarnju kafu treba u potpunosti napustiti.

Ako je rad crijeva spor, preporučuje se da se klistir daje uveče, uoči pregleda, može se propisati nadimanje Espumisan ili sličan lijek. Ako 72 sata nije bilo stolice, uobičajeni laksativi i klisti za čišćenje možda nisu dovoljno efikasni.

Takvim se pacijentima preporučuje uzimanje osmotskog laksativa - Fotrtans. Dostupan je u vrećama. Doziranje ovog lijeka za odraslu osobu iznosiće 1 paket na 15-20 kg težine.

Prije upotrebe sadržaj pakovanja izlije se u litru ključale vode, temeljito rastvorenu. Čitav volumen možete podijeliti u dva dijela - jedan uzeti uvečer, a drugi ujutro 3 sata prije ultrazvuka. Da biste ublažili ukus, možete dodati limunov sok. Umjesto Fortransa, može se propisati endofalk i flota fosfo-soda.

Za uspješno ispitivanje morate uzeti u obzir sljedeća pravila:

  1. 8 sati prije ultrazvuka ne možete jesti.
  2. Voda se može piti u malim količinama, kafu i čaj treba odbaciti.
  3. Na dan ultrazvuka ne možete pušiti, koristite žvakaće gume.
  4. Prihvatanje ili otkazivanje lijekova treba dogovoriti s liječnikom.
  5. Uvođenje inzulina treba izvesti tek nakon utvrđivanja nivoa glikemije.
  6. Morate imati kod sebe proizvode sa jednostavnim ugljikohidratima: šećer, glukozu u tabletama, med, voćni sok.

Obično se ne preporučuje provođenje drugih instrumentalnih metoda istraživanja istog dana kao i ultrazvuk. Prema hitnim indikacijama, ispit se može zakazati bez preliminarnog perioda pripreme.

Koje testove, osim ultrazvuka gušterače, trebate uzeti i za dijabetes, video će u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Da li je moguće vidjeti dijabetes ultrazvukom?

Rano otkrivanje dijabetesa može spriječiti razvoj komplikacija i zadržati radnu sposobnost, kao i socijalnu aktivnost bolesnika.

Kod dijabetesa tipa 1, koji se češće javlja kod djece i mladih, od ključne je važnosti ispravna dijagnoza i pravovremena primjena inzulina.

Dijabetes možete prepoznati po tipičnim pritužbama na pojačanu žeđ, pretjerano mokrenje, gubitak težine i povećan apetit.

Dijagnoza dijabetesa smatra se potvrđenom ako je tokom krvnih pretraga krvi glukoza premašila normu, a pokazatelji glikoziranog hemoglobina i test tolerancije na glukozu takođe svjedoče u korist ove bolesti.

Ultrazvuk gušterače: indikacije i norme

Uloga gušterače u tijelu ne može se precijeniti: ona doprinosi dobroj probavi hrane, omogućava pravilan metabolizam energije i obavlja druge važne funkcije.

Na primjer, zbog enzimskog sistema (lipaza, amilaza i proteaza), razgrađuju se lipidi, ugljikohidrati i proteini.

A organski hormoni (glukagon i inzulin) utječu na regulaciju glukoze u cirkulacijskom sustavu.

Gušterača se, za razliku od drugih organa trbušne šupljine, ne može palpirati, jer se nalazi iza i ispod želuca, iza tankog i poprečnog debelog creva. Kada je veličina gušterače veća od normalne, tada se to već može osjetiti, ali klinička slika u ovom slučaju postaje razočaravajuća.

Dijabetes i ultrazvuk

Ultrazvučne studije naširoko se koriste u medicini za dijagnosticiranje mnogih bolesti. Među neospornim prednostima metode: apsolutna sigurnost, dostupnost i visok sadržaj informacija. Ispitivanje takvih trbušnih organa kao što su jetra, gušterača, bubrezi, daju informacije o procesima u tim organima, mogućoj sekundarnoj leziji ili uopšte o prisutnosti patologija.

Zašto ultrazvuk za dijabetes?

Ultrazvuk kod dijabetes melitusa ponekad je u stanju utvrditi uzrok manifestacije bolesti u upalnom, virusnom ili tumorskom procesu.

Uz to, prikazan je pregled kako bi se procijenilo stanje jetre u kojoj dolazi do metabolizma ugljikohidrata, uključujući raspad i sintezu glukoze iz glikogena.

Također je moguće procijeniti stanje bubrega, prisustvo ili odsustvo lezija, promjene ili strukturne nepravilnosti u njima. Štaviše, ultrazvuk pokazuje stanje zidova velikih žila, koji su takođe pogođeni dijabetesom.

Ultrazvuk gušterače kod dijabetesa tipa 1

Ultrazvuk gušterače kod dijabetesa tipa 1

Nacionalna medicinska akademija poslijediplomskog obrazovanja nazvana po P.L. Shupika, Kijev

Uvod. Dijabetes melitus jedna je od tri bolesti koja najčešće vode do invaliditeta stanovništva (ateroskleroza, rak i dijabetes melitus). Značaj problema je zbog razmjera širenja dijabetesa. Do danas je širom svijeta registrirano oko 200 miliona.

slučajeva, ali stvarni broj slučajeva je približno 2 puta veći (osobe blage forme za koje nije potreban medicinski tretman se ne uzimaju u obzir). Štaviše, stopa incidencije godišnje se povećava u svim zemljama za 5-7%, a udvostručuje se svakih 12-15 godina. Prema tome, katastrofalno povećanje broja slučajeva poprima karakter neinfektivne epidemije.

Prema WHO, u 2013. godini u svijetu je bilo registrirano više od 360 milijuna pacijenata s dijabetesom.

U Ukrajini (podaci iz 2013.) ima 1 256 559 bolesnika sa šećernom bolešću, od kojih je više od 199 000 ovisno o inzulinu.

MSCT je zlatni standard za snimanje gušterače, međutim, uzimajući u obzir izloženost zračenju, potrebu korištenja kontrastnih sredstava i metodu ultrazvučne dijagnostike, uprkos brojnim fizičkim ograničenjima u snimanju žlijezde, široko se koristi za proučavanje strukturnih promjena u ovom organu.

Materijali i metode. Studije su provedene na temelju Kijevske gradske kliničke hitne bolnice. Ultrazvučni pregledi vršeni su na ultrazvučnim dijagnostičkim uređajima proizvođača TOSHIBA (Aplio MX, Aplio 500).

Za procjenu protoka krvi korišćeni su doplerski režimi (CDK, ED, ADF) sa standardnim podešavanjima. U razdoblju od 2011. do 2013. godine izvršen je ultrazvučni pregled trbušnih organa na 243 pacijenta s dijabetesom tipa 1 koji su primljeni na odjeljenje hitne pomoći.

Rezultati i zaključci.

Analiza rezultata ultrazvučnog pregleda gušterače kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 pokazala je da u prvim fazama razvoja bolesti gušterača pri akustičkom snimanju ne mijenja svoju ehografsku strukturu. Prilikom vizualizacije žlijezde, njezine zvučne dimenzije ostaju unutar dobne norme, ehogenost i zrnatost tkiva ne razlikuju se od normalnih parametara.

S vremenom bolesti (više od 5-6 godina) veličina žlijezde se smanjuje, žlijezda se naglo tanji, stječući prikaz "nalik vrpci". Uz pozadinu smanjenja veličine žlijezde, ehogenost tkiva se povećava u kombinaciji sa smanjenjem njegove granularnosti. Često, zbog ovih promjena, gušterača postaje teško vizualizirati na pozadini parapankreatičnih vlakana i okolnih organa.

Kabel Wirsung obično se jasno vizualizira, ostajući neproširen, tj. u promjeru ne prelazi 2 mm.

Dakle, vrijednost metode u ovoj skupini bolesnika je u provođenju dinamičke vizualne kontrole strukture gušterače bez izloženosti zračenju i upotrebe kontrastnih sredstava.

Kada se dijagnosticira dijabetes?

Kako kažu, san idiota se ostvario - išla je da se prijavi kod endokrinologa za VHI, a onda je došla na posao (naša ordinacija ponekad poziva liječnike da dođu direktno k nama kako bi ljudi mogli "provjeriti svoje zdravlje", a da ne napuste blagajnu) došla je izvjesna Fedorova Alla Vladimirovna.

Stigao sam do nje, počnem nabrajati pritužbe (ciklus potpuno izgubljen, debljanje), pokazujem svima. ultrazvuk karlice i abdomena (uočio gastroenterolog), ultrazvuk štitne žlezde (nisu pronađene nepravilnosti). Pogledala je na sve, osluškivala me, osjetila vrat i testirala šećer na glukometru.

Upozorio sam je da sam upravo doručkovao (doručkovao sam na poslu, herkuanska kaša, toplo mi je preporučio gastroenterolog i pio je zeleni čaj sa sljezom), ona ne sluša, uzima mjerač glukoze u krvi, pokazuje 8,5. Ona mi kaže: „Šta si ti ako želite, imate dijabetes. Hitno kupujte Siofor 850,2 tableta dnevno, prestanite uopće jesti kašu. "

Grunula sam: "Kako mogu prestati da ih jedem ako imam dijetu od gastroenterologa trenutno?", Prekinula je, da mog doktora (usput, iz Metropolitanske poliklinike) treba provjeriti na sposobnost. Poslala sam samo krvni test i na hormone nakon mog podsjećanja, pa su se sve njene preporuke svele na ovaj Siofor ....

Izvinite zbog više slova, ali imam pitanje za ljude koji dobro znaju: da li je zaista moguće na osnovu očitavanja jednog metra postaviti takvu dijagnozu i propisati takve tablete ??

Osobno vidim svoj daljnji tretman na sljedeći način: predajem ove testove (imamo ne samo VHI, već i besplatno radimo), neću piti ove tablete, sutra idem u Kovylev, razgovarat ću s njim i reći mu sve Idem kod drugog endokrinologa sa ovim zaključcima.

Kada se dijagnosticira dijabetes? :: zdravlje. medicinski portal

Dijagnoza dijabetesa može se postaviti ako je osoba definirala barem dva povišena nivoa šećera u krvi.

Pokazatelji trebaju biti sljedeći:

šećer na brzinu - više od 6,1 mmol / l
ili "slučajni" nivo, tj. uzima se u bilo koje doba dana - više od 11,1 mmol / l.

U slučaju sumnjivih pokazatelja i na prazan stomak i „slučajno“, propisan je poseban test tolerancije na glukozu. U tom slučaju se pacijentu daje piće otopine glukoze (75 g u 250 ml vode), a šećer u krvi određuje se nakon dva sata.

Razina veća od 11,1 mmol / L smatra se prikladnom za dijabetes.

Ponavljamo: da biste dijagnosticirali dijabetes, morate imati dvije znamenke šećera koje ispunjavaju gornje kriterije, a one se mogu odrediti u različite dane.

Šta je između normalnog i dijabetesa?

Između norme i šećerne bolesti postoji srednje stanje koje ima prilično komplikovan naziv: oslabljena tolerancija na glukozu (šećer u krvi na glavi niži je od „dijabetičara“ od 6,1 mmol / L i 2 sata nakon punjenja glukoze od 7,8 do 11,1 mmol / l). Takva dijagnoza odražava mogućnost razvoja dijabetesa u budućnosti (neslužbeni naziv za predijabetes).

Posljednjih godina uveden je još jedan koncept: oslabljena glikemija na testu (glukoza u krvi od 5,5 do 6,1 mmol / l, te 2 sata nakon punjenja glukoze u granicama normale do 7,8 mmol / l), što se takođe smatra kao faktor rizika za daljnji razvoj dijabetesa.

Koje pritužbe se najčešće podnose pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2?

Klasični simptomi (znakovi) šećerne bolesti tipa 2:

  • jaka žeđ (stalna želja da se pije voda u velikim količinama),
  • poliurija (pojačano mokrenje),
  • umor (stalna opća slabost),
  • razdražljivost
  • česte infekcije (posebno kože i urogenitalnih organa).

  • ukočenost ili svrbež kože u nogama ili rukama,
  • smanjena oštrina vida (zamagljen ili zamagljen vid).

Komplikacije (mogu biti prvi znakovi dijabetesa):

  • candida (gljivični) vulvovaginitis i balanitis (upala genitalija kod žena i muškaraca),
  • slabo zacjeljujuće čireve ili stafilokokne infekcije na koži (gnojni osipi, uključujući furunculosis na koži),
  • polineuropatija (oštećenje živčanih vlakana, koje se očituje parestezijom - puzeći puzanjem i ukočenošću u nogama,
  • erektilna disfunkcija (smanjena erekcija penisa kod muškaraca),
  • angiopatija (smanjena prohodnost arterija srca s boli u predjelu srca donjih ekstremiteta, što se očituje boli i osjećajem smrzavanja stopala).

Klasični simptomi (znakovi) dijabetes melitusa navedeni gore nisu uvijek uočeni. GLAVNA PRIGOVOR - SLABOST! Šećerna bolest često je asimptomatska, stoga je potreban veliki oprez porodičnog ljekara.

Kada se dijagnosticira dijabetes tipa 2?

Ako postoje pritužbe (vidjeti prethodni odjeljak) za potvrdu dijagnoze, potrebno je jednom registrirati povišenu razinu glukoze u krvi iz prsta iznad 11,1 mmol / l (vidjeti tablicu 5).

Tabela 5. Koncentracija glukoze u različitim patologijama metabolizma ugljikohidrata:

Indikator u mmol / l

Nivo glukoze -
iz kapilara (s prsta)

u krvnoj plazmi -
iz vene

Dijabetes melitus
Na prazan stomake 6.1e 6.1
2 sata nakon TSH ili nakon jelae 11.1e 12.2
Slučajno određivanje glikemije u bilo kojem trenutku, bez obzira na unos hranee 11.1e 12.2
Poremećena tolerancija na glukozu
Na prazan stomakhttp://maleka.ru/kogda-stavitsja-diagnoz-saharnyj-diabet/

Dijabetes i trudnoća. pitanja i odgovori

Endokrinolog Ekaterina Dudinskaya, vrsna specijalistkinja dijabetes i trudnoća, koja već devet meseci promatra „problematične“ mame, vodi u porodničko lečenje, odgovarala su na pitanja budućih majki portala o dijabetes i trudnoća.

OVDJE MOŽETE PROČITATI ODGOVORE NA PITANJA BUDUĆIH MAMA!

I dobro se snalazi u hormonu rasta, po tom pitanju, po nekim recenzijama, njoj uopšte nema jednakosti.

Odgovori Ekaterine Dudinskeje na pitanja budućih majki:

1. Znam iz prve ruke s kojima mame dijabetes tipa 1 postoje problemi - "prerano rođeni i s dijagnosticiranom cerebralnom paralizom". Kakvi su statistički podaci o preuranjenosti i užasnoj dijagnozi cerebralne paralize? Kakva je etiologija ove dvije bolesti upravo na osnovu dijabetes melitus? Kako izbjeći rođenje djeteta - 1) prijevremeno, 2) sa cerebralnom paralizom.

Da, majke sa dijabetes tipa 1 češće se rađaju djeca s neurološkim poremećajima, uključujući i one s cerebralnom paralizom.

Rizik od prevremenog rođenja, pobačaja je vrlo velik.

Postoji direktan odnos između ovih problema i šećera u krvi tijekom trudnoće, jer kronična dekompenzacija dijabetesa dovodi do razvoja više poremećaja i kod budućih majki i kod ploda.

Činjenica je da je glukoza glavni građevni materijal za plod. Sam ga ne može sintetizovati i 100% ga prima od majke. Kroz placentu glukoza prolazi kroz otvorenu kapiju - bez ograničenja. A ako majčin nivo šećera u krvi bude povećan, višak glukoze biće isporučen detetu.

U ranim fazama trudnoće, hiperglikemija može dovesti do izraženog metaboličkog poremećaja u majci i djetetu u razvoju, stvaranja teratogenih supstanci i promjene strukture placente. Kao rezultat toga, mogući su urođeni nedostaci nerođenog djeteta, pobačaj u prvom tromjesečju trudnoće.

Prekomjerni unos glukoze u plod nakon 13. tjedna trudnoće dovodi do promjena u gušterači fetusa i kao rezultat toga može se razviti intrauterini sindrom usporavanja rasta.

Nakon 28. tjedna trudnoće, kada fetus ima priliku samostalno formirati potkožno masno tkivo, visok nivo šećera u majci je glavni razlog razvoja sindroma napretka intrauterinog razvoja ploda. Prevelika masa nerođenog djeteta, povećanje svih unutrašnjih organa, intrauterina gojaznost, polihidramnija i tako dalje - sve se to događa zbog dekompenzacije majčinog dijabetesa.

Na pozadini hronične hiperglikemije pojavljuje se hipoksija - kršenje protoka kisika do tkiva i stanica nerođenog djeteta. To je i glavni uzrok svih poremećaja u centralnom nervnom sistemu, uključujući i cerebralnu paralizu.

Ukratko, dobra, skoro savršena nadoknada dijabetesa tokom trudnoće glavni je uvjet za rođenje zdrave bebe - dugoročno, bez malformacija i bez cerebralne paralize.

2. Imam više od 20 godina (sada imam 37 godina) dijabetes tipa 1. Nedavno je mom ocu dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 2 (inzulinski zahtjevan).Koji je rizik od razvoja dijabetesa za moju kćer i sina? Kakva je prevencija dijabetesa kod moje djece? Treba li biti registriran ako dvije generacije porodice pate od dijabetesa tipa 1 i 2, a koji specijalista?

Ako imate dijabetes tipa 1, tada rizik za vaše dijete da dobije predispoziciju (a ne dijabetes) za dijabetes tipa 1 iznosi oko 2%. Ovaj rizik ne ovisi o "iskustvu" dijabetesa. Ako vaš otac ima dijabetes tipa 2, to znači da postoji rizik od razvoja iste bolesti kod vaše djece - odnosno, predispozicije za dijabetes tipa 2.

Zbog toga su potrebne preventivne mjere - održavanje optimalne težine, redovna tjelesna aktivnost (hodanje, vožnja biciklom, plivanje, ples).

Budući da osoba s opterećenom porodičnom anamnezom dijabetesa tipa 2 prijeti riziku od gojaznosti i dijabetesa, treba ga pregledati endokrinolog.

Da biste otkrili kršenja metabolizma glukoze u krvi, potrebni su redoviti testovi s opterećenjem 1 puta svake 3-4 godine ili test krvi za šećer na postu.

3. Da li je realno roditi zdravo dijete u 37. godini života s dijabetesom većim od 20 godina. Komplikacije: 1) CRF faza 1 - više od 2 godine, 2) dijabetička neproliferativna retinopatija. Kakve su prognoze?

Trudnoća je nepoželjna kod teške dijabetičke nefropatije (kreatinin u krvi veći od 120 µmol / l, stopa glomerularne filtracije manja od 60) i kod proliferativne retinopatije.

U vašem slučaju trebate razjasniti stanje bubrega - morate uzeti biohemijski test krvi s određivanjem kreatinina i izračunati GFR pomoću posebne formule (dostupne na Internetu - na primjer, http://www.miranemii.ru/portal/eipf/pb/m/mirceraru/calculator )

Ako je razina kreatinina manja od 120 µmol / l, GFR više od 60, tada je kod neproliferativne retinopatije trudnoća u vašem slučaju sasvim moguća.

Trudnoća sama po sebi povezana je s rizikom za zdravlje majke i djeteta. Postoji i rizik od komplikacija ili komplikacija šećerne bolesti - retinopatija, nefropatija. Tokom trudnoće češće se javljaju hipoglikemija i ketoacidotska stanja. Već u ovom periodu rizik od razvoja infekcija i polihidramnija je visok.

Ove i druge komplikacije MOGUĆE su s lošom kontrolom dijabetesa prije i tokom trudnoće. Uz dobru razinu šećera u krvi, rizik od komplikacija je vrlo nizak, a prognoza prilično povoljna.

Stoga žene s dijabetesom trebaju planirati svejedno!

Do tada je potrebno koristiti efikasne metode kontracepcije, dok se ne obavi pregled i priprema za trudnoću.

Kako planirati trudnoću za dijabetes?

Sljedeći uvjeti moraju se poštovati

1. Obrazovanje u školi dijabetesa. Čak i ako ste prošli ovaj trening ne tako davno, ponavljanje je ključ uspjeha!

2. 3-4 mjeseca prije trudnoće šećer u krvi trebao biti gotovo savršen! Ciljevi su: šećer u krvi na glasu - do 6,1 mmol / l, a 2 sata nakon obroka - do 7,8 mol / l.

3. Glikolirani hemoglobin treba biti manji od 6%.

4. Razina krvnog pritiska ne smije biti veća od 130/80 mm. Ako je razina tlaka veća, potrebno je liječenje od kardiologa uz propisivanje lijekova, a za taj period - zaštita od trudnoće.

5. Potrebno je donirati krv na hormone štitnjače - TSH, svT4, antitijela na TPO. Razina TSH ne smije biti veća od 2,5 mU / l! Rezultati hormona moraju se pokazati vašem endokrinologu!

6. Endokrinolog na osnovu rezultata ovih hormona treba utvrditi da li možete uzimati pripravke s jodom i propisati potrebnu dozu.

7. Pri planiranju trudnoće treba uzimati folnu kiselinu - 500 mcg dnevno.

8. I naravno, potrebno je pripremiti se za trudnoću - za liječenje nefropatije, retinopatije.

4. Je li realno da dijabetes tipa 1 rodi zdravu bebu koristeći IVF? Koje su preporuke dijabetologa za pozitivan rezultat?

Da, IVF je moguć s bilo kojom vrstom dijabetesa. Važno je razumjeti da se IVF koristi u slučajevima kada neovisno začeće nije moguće iz različitih razloga. IVF ne utiče na tok dijabetesa. IVF je samo metoda oplodnje, a žena s ovom bolešću nosi dijete sama, a ovdje su na snagu zakoni o nadoknadi glukoze u krvi.

Ako žena ima težak oblik dijabetes melitusa sa ozbiljnim komplikacijama (proliferativna retinopatija, teška nefropatija), odnosno ona nije u stanju izdržati trudnoću, a rizik od pogoršanja zdravlja i smrti fetusa je vrlo visok, tada u takvim slučajevima možete razmotriti opciju surogacije. Na osnovu dobre nadoknade, jaje se uzima od žene sa dijabetesom melitusom tipa 1, a sperma od oca, ali druga žena koja je trudna trudna je bez ove bolesti. Tako je nerođeno dijete zaštićeno od toksičnih učinaka glukoze u krvi, a zdravstveno stanje majke se ne pogoršava.

5. Ako se ujutro šećer poveća na 10 m / mol, tada sam dodavao +2 jedinice kratkog, a šećer je smanjen na 6, a sada nemam dovoljno 4 jedinice, a pad je vrlo spor: 7.30- 9.7, 8.30- 8.7. Kakva mi se anomalija događa? Prije toga nije bilo takvih problema. Evo mojih večernjih šećera: 17.30-4.0 (večera), 18.30-6.5, 20.00-5.7, 21.00-6.7, 22.00-6.7, 23.30-8.8 (+ 2 jedinice Novorapid), 01.00-10.0 (+3 jedinice), 02.30-8.9, 03.30-7.2, 7.30-9.7. Jako sam zabrinut, oprostite zbog ovako detaljnog izvještaja, molim vas pomoć!

Najvažnije pitanje je - da li ste trudni?

Ako je odgovor da, onda je ta situacija razumljiva - tokom trudnoće povećava se potreba za inzulinom, posebno u drugom i trećem tromjesečju. Ponekad trudnica treba da joj doda kratke injekcije inzulina da bi joj bila potrebna količina jutarnjeg šećera. U nekim su slučajevima potrebne dodatne injekcije produženog inzulina. Pojedinačno odabrane doze i režimi inzulina.

Hajde da to uradimo.

3-4 dana vodit ćete vrlo detaljan dnevnik samokontrole: ujutro na prazan stomak, prije svakog obroka, sat vremena nakon svakog obroka (ako ste trudni), noću, u 3 sata ujutro i u 6 sati ujutro.

Štoviše, trebate zapisati svu hranu koju ste pojeli - količinu koju ste posebno pojeli, s izračunom XE (jedinice hljeba). Čim je dnevnik spreman, direktno me kontaktirajte putem e-maila.

Usput, sve žene s dijabetesom tijekom trudnoće trebale bi voditi tako detaljan dnevnik samokontrole i prehrane. Samo zahvaljujući detaljnim zapisima možemo razumjeti promjene koje se događaju u tijelu, pravovremeno i pravilno prilagoditi terapiju. U mnogim će slučajevima biti korisno provoditi trodnevni nadzor glukoze (CGMS) pomoću posebnog uređaja.

6. Bolestan sam od dijabetesa već 20 godina, planiranu trudnoću (5 tjedana), prošao sam sve testove. Inzulin Novorapid (7-8-7 jedinica) i Lantus (14 noću). Svuda pišu da u prvom tromjesečju potreba za inzulinom opada, ali iz nekog razloga imam suprotno. Prehrana je ista kao i prije trudnoće. Nakon injekcije lantus šećera iz nekog razloga počinje lučiti, u 22.00 sah. 5.2, injekcija lantusa, 23.00 sah. 6.1, 24.00 - 6.8, 01.00 - 7.8, a ako se ne šalite na 2 jedinice Novorapida, onda je šećer ujutro 15. Posljednji obrok u 18.00, ne jedete ništa drugo, ne hipovatirajte. Možda lantus treba podijeliti u 2 doze ili preći na protafan. Ali prije trudnoće, imao sam dobru kompenzaciju na lantusu. Do bolničke linije, molim vas, pomozite mi da shvatim

Da, u prvom tromjesečju trudnoće, potreba za inzulinom smanjuje se zbog povećanja volumena i brzine protoka krvi i veće potrošnje ugljikohidrata koji se troše na pružanje tijelu energije. Uz to, tokom trudnoće pojačava se manifestacija pojave "jutarnje zore".

Zbog ovih karakteristika postoji rizik od razvoja hipoglikemija, što je posebno opasno tokom trudnoće.

Tokom prvog tromjesečja morat ćete izmjeriti razinu šećera prije spavanja, u ponoć, u tri ujutro, u 6 ujutro i koristiti ultra kratki inzulin za podešavanje razine šećera. Pažljivim nadgledanjem glikemije noću možete pokušati povećati dozu za 1-2 jedinice.

Da biste isključili „povratnu“ hiperglikemiju nakon neprepoznate hipoglikemije, biće korisno sprovesti CGMS. U drugom tromjesečju moguće je postepeno povećavanje doza lantusa.

Insulin glargin (lantus) je moderni lijek bez vrhova, a pravilnim titracijom njegovih doza rizik od noćne hipoglikemije naravno se smanjuje. Međutim, puna sigurnost upotrebe lantusa tokom trudnoće još nije dokazana.

Zbog toga se, naravno, preporučuje razmotriti prelazak na inzulin protafan, moguće levemir ili terapiju inzulinom ultra-kratkim inzulinama pomoću inzulinske pumpe - posebno jer vam trudnoća dopušta da to učinite.

7. Prije trudnoće, uzela sam Utrozhestan od 21 do 31 dana ciklusa, 4 kursa. Ljekar ju je propisao prema rezultatima bazalne temperature i ultrazvuka bez analize za progesteron. U novembru ga nisam počela piti i zatrudnila sam. Prije toga nije bilo pobačaja ili pobačaja. Progesteron je prošao bez recepta u 4. sedmici - 67,4 nmol / L. Stomak ne boli, nema pražnjenja. Trebam li raditi jutarnji posao? Da li utrozhestan zaista ima androgenu aktivnost i može negativno uticati na ženski plod? Da li je duphaston bolji u mom slučaju? Pomozite, molim vas! Moj doktor površno poznaje dijabetes. Hvala

Najvjerojatnije, u vašem slučaju, utrozhestan prije trudnoće bio je propisan zbog insuficijencije lutealne faze i nakon trudnoće je morao otkazati. Ali u nekim slučajevima, uz prijetnju pobačaja zbog nedostatka progesterona, ovaj lijek se koristi i u trudnoći - do drugog tromjesečja.

Uzimanje Utrozhestana može pogoršati šećer u krvi, pa morate razgovarati sa svojim akušer-ginekologom o prikladnosti uzimanja ovog lijeka. Naravno, ako postoji prijetnja pobačaja, potrebno ga je uzimati, te je u tom slučaju potrebno prilagoditi dozu inzulinske terapije.

Ovaj lijek nema izraženu androgenu aktivnost i ne utiče negativno na ženski plod.

Drage buduće majke! Odluka da rodi dijete nije laka za ženu s dijabetesom. Postoji toliko puno informacija o opasnosti visokog šećera u krvi za nerođeno dijete, raznih mitova i stereotipa, a i trajno nadoknađivanje može biti teško. Stoga, naglašavam, toliko je važno planirati trudnoću, pažljivim i mukotrpnim pripremama za to.

Ako je trudnoća neplanirana, nemojte paničariti. U svakom slučaju, u vašim je rukama povoljan ishod. Saradnja s endokrinologom ili ginekologom-endokrinologom tokom ovog teškog životnog perioda pomoći će vam da rodite zdravu bebu.

Međutim, ne zaboravite da vam u posebno teškim slučajevima liječnik može preporučiti da umjetno prekinete trudnoću - posebno neplanirano.

Pogledajte video: что будет если приготовитьзаварить кофе и пить кофе не правильно? Полезные советы диетолога Скачко (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar