Lijekovi za dijabetes: Pregled lijekova protiv dijabetesa

Lijekovi su u trećoj fazi liječenja dijabetesa tipa 2. Prve dvije faze znače dijetu s malo ugljikohidrata i tjelesnu aktivnost. Kad se više ne nose, koriste se tablete.

Ali dešava se da tablete nisu efikasne, u tom slučaju pacijentu su propisane injekcije insulina. Razgovarajmo detaljnije o tome koji je popis lijekova koji se danas mogu pružiti dijabetičarima.

Grupe lijekova protiv dijabetesa

Prema njihovom djelovanju lijekovi za dijabetes dijele se u dvije grupe:

  1. Lijekovi koji povećavaju osjetljivost ćelija na hormon inzulin.
  2. Ljekovite tvari koje stimulišu gušteraču na povećanje količine proizvodnje inzulina.

Od sredine 2000-ih na tržište su pušteni novi lijekovi za dijabetes, koji uključuju lijekove različitog djelovanja, pa ih je nekako nemoguće još kombinirati. Iako se radi o dvije grupe lijekova s ​​inkretinskim djelovanjem, ali zasigurno će se s vremenom pojaviti i drugi.

Postoje tablete poput akarboze (glukobaja), blokiraju apsorpciju glukoze u probavnom traktu, ali često uzrokuju probavne smetnje. Ali ako pacijent slijedi dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, tada potreba za ovim lijekom uglavnom nestaje.

Ako se pacijent ne može nositi s napadima gladi i ne može se pridržavati dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, trebao bi uzimati lijekove za dijabetes, s kojima možete kontrolirati apetit. Kod glukobaje se ne primjećuje poseban učinak, stoga daljnja rasprava o tome nema smisla. Ispod je lista tableta.

Tablete protiv dijabetesa

Ove tablete za dijabetes danas su najpopularnije, one stimuliraju gušteraču beta stanicama.

Kao i prethodni lijek, on stimulira gušteraču beta stanicama, ali je inferiorniji u odnosu na prvi po jačini. Međutim, dijabeton potiče prirodno povećanje inzulina u krvi.

Ovaj dijabetički lijek koriste pacijenti sa bubrežnim komplikacijama ili drugim popratnim bolestima.

Lijek pripada novoj generaciji lijekova. Njegov efekat povezan je sa stimulacijom oslobađanja hormona inzulina iz beta ćelija žlijezde. Amaryl se često koristi u kombinaciji sa inzulinom.

Za šta se terapija insulinom?

Dijabetes melitus tipa 1 i 2 odnosi se na metaboličke bolesti, pa djelovanje lijekova, prije svega, treba biti usmjereno na dovođenje u normalu metaboličkih procesa u tijelu.

Zbog činjenice da je uzrok dijabetesa tipa 1 smrt beta ćelija koje proizvode inzulin, ovaj hormon se mora primijeniti izvana. Unos inzulina u organizam može se osigurati injekcijom ili upotrebom inzulinske pumpe. Sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, nažalost, ne postoji alternativa liječenju inzulinom.

Za liječenje dijabetesa tipa 2, ljekari propisuju razne lijekove koji pomažu u snižavanju šećera u krvi. U ovoj skupini dijabetičara nije potrebno uzimati inzulin.

Lijekovi za dijabetes tipa 2

Lijekovi za dijabetes tipa 2 mogu se podijeliti u nekoliko kategorija. Iako je odmah potrebno rezervisati da ne postoji apsolutni lijek za dijabetes. Na mnogo načina, uspjeh liječenja dijabetesa ovisi o:

  • iz pacijentove spremnosti da se tvrdoglavo bori protiv bolesti,
  • iz životnog stila pacijenta

Ako fizička aktivnost i prehrana nisu dali pozitivne rezultate, specijalist će propisati lijekove za dijabetes, koji su podijeljeni u nekoliko klasa. Liječnik može propisati bilo koji lijek ili kombinaciju lijekova koji pripadaju različitim klasama.

U ranim fazama dijabetesa, inhibitori a-glukozidaze su vrlo efikasni, pomažu u smanjenju apsorpcije crevne glukoze. Derivati ​​sulfonilureje propisuju se po pravilu kada postaje potrebno za stimuliranje izlučivanja inzulina beta ćelijama.

Ali ovi lijekovi imaju niz kontraindikacija, koji uključuju:

  1. abdominalna hirurgija
  2. dijabetes melitus gušterače ili dijabetes tipa 1,
  3. trudnoća i dojenje,
  4. povrede
  5. zarazne bolesti
  6. sve vrste alergijskih manifestacija.

Ako je pacijentova krv dovoljno bogata inzulinom, endokrinolog može propisati pacijentu da uzima lijekove grupe biguanida. Ovi lijekovi za dijabetes ne potiču proizvodnju inzulina, ali pojačavaju njegov učinak na periferna tkiva.

Biguanidi smanjuju proizvodnju glukoze u jetri, njegovu apsorpciju u crijevima, inhibiraju apetit. Ali prilikom njihovog imenovanja potrebno je uzeti u obzir niz različitih kontraindikacija:

  • hipoksije
  • oštećena funkcija bubrega,
  • akutne dijabetičke komplikacije itd.

Upotreba dodataka prehrani za dijabetes tipa 2

Uzimanje tableta koje snižavaju šećer u krvi kod dijabetesa neizbježno je. Stoga će se pacijent morati pomiriti sa činjenicom da svakodnevna uporaba lijekova neminovno kvari želudac, jetru i krv.

Ali još uvijek postoji mogućnost prilagodbe doze antidijabetičke hemije, ako povjerite funkciju smanjivanja šećera prirodnim sredstvima. To se, naravno, odnosi na dijabetes tipa 2 koji nije ovisan o insulinu. Ovdje je potrebno koristiti, na primjer, krug mjerila glukoze u krvi.

U mnogim slučajevima liječnik može dopuniti terapiju dijetom uzimanjem dodataka prehrani (biološki aktivni aditivi), koji pomažu u smanjenju razine glukoze u krvi. Oni koji smatraju da su dodaci prehrani lijek za dijabetes griješili.

Kao što je već spomenuto, još uvijek ne postoji sto posto lijek za ovu bolest. Ipak, dodaci prehrani imaju samo prirodne komponente, koje u složenom liječenju dijabetesa tipa 2 imaju vrlo opipljiv učinak.

Na primjer, "Insulat" je dodatak prehrani koji:

  1. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi smanjenjem njene crijevne apsorpcije.
  2. Poboljšava metaboličke procese.
  3. Stimuliše lučenje gušterače.
  4. Pomaže u smanjenju težine i normalizaciji metaboličkih procesa.

Suplementi se mogu propisati kao pojedinačni lijek za prevenciju dijabetesa tipa 2, a mogu biti sastavni dio u kompleksu terapijskih postupaka. Uz produženu upotrebu lijeka "Insulate" kod pacijenata dolazi do stabilnog smanjenja glikemijskog indeksa.

Uz strogo pridržavanje prehrambenih dodataka i prehrambenih režima, povećava se vjerojatnost da će se razina šećera u krvi približiti nedijabetičkim pokazateljima.

Optimalni nivo šećera

Na prazan stomak5,0-6,0 mmol / L
2 sata nakon jela7,5-8,0 mmol / L
Prije odlaska u krevet6,0-7,0 mmol / L

Potreba za injekcijama insulina

Obično, ako iskustvo dijabetesa prelazi 5-10 godina, dijeta i uzimanje lijekova već nisu dovoljni. Već postoji trajna ili privremena inzulinska terapija. Ali lekar može propisati insulin mnogo ranije ako druge metode ne mogu da koriguju porast nivoa glukoze u krvi.

Inzulin kao liječenje dijabetesa tipa 2, ranije je smatran kao krajnje sredstvo. Danas se ljekari pridržavaju suprotnog stanovišta.

Prije toga, većina pacijenata koji su bili svjesni dijeta koji su uzimali lijekove za dijabetes dugo je imala visoki glikemijski indeks, što je predstavljalo ozbiljnu opasnost za život, a u vrijeme primjene inzulina, pacijenti su već imali ozbiljne dijabetičke komplikacije.

Moderna praksa za liječenje dijabetesa pokazala je da je inzulin jedan od lijekova koji pomažu u smanjenju šećera. Njegova razlika od tableta je samo u načinu primjene (injekcije) i visokoj cijeni.

Među pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2, 30-40% pacijenata treba terapiju inzulinom. Kada i u kojim količinama započeti insulinsku terapiju, može odrediti samo endokrinolog, jer sve ovisi o ličnosti tijela.

Mogu li u potpunosti živjeti sa dijabetesom?

Danas dijabetičar ima sve šanse da spriječi razvoj različitih komplikacija i održi visoku kvalitetu života. Pacijentima su dostupni lijekovi sintetskog i biljnog porijekla, pripravci inzulina, sredstva za samokontrolu i različite metode primjene.

Pored toga, otvorene su i „škole dijabetesa“ koje podučavaju ljude koji imaju dijabetes i njihove porodice. Rad je usmjeren na to da pacijent što više upozna o svojoj bolesti i da je sposoban samostalno se nositi s tim, čuvajući radosti običnog života.

Glavni problem koji ograničava načine smanjenja šećera je vjerojatnost hipoglikemije. Zbog toga se za neke pacijente preporučuje održavanje glikemije na višem nivou, do 11 mmol / l tokom dana. Ova mjera opreza pomoći će u sprječavanju pada viška šećera.

U većini slučajeva strah od hipoglikemije je pretjeran i neosnovan, ali razina šećera koja bi ga trebala spriječiti često poraste na 10-15 mmol / l tokom dana, što je izuzetno opasno.

Pogledajte video: BOJE JUTRA - Svjetski dan borbe protiv dijabetesa - dr Emir Muzurović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar