Gliformin, tablete 1000 mg, 60 kom.

Prije kupnje Gliformina, tableta 1000 mg, 60 kom., Provjerite podatke o tome s podacima na službenoj web stranici proizvođača ili navedite specifikaciju određenog modela s menadžerom naše tvrtke!

Podaci navedeni na web mjestu nisu javna ponuda. Proizvođač zadržava pravo izmjene dizajna, dizajna i pakiranja robe. Slike robe na fotografijama predstavljenim u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od originala.

Podaci o cijeni robe naznačeni u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od stvarnih u trenutku podnošenja narudžbe za odgovarajući proizvod.

Farmakološko djelovanje

Gliformin je hipoglikemijsko sredstvo za oralno davanje grupe biguanida. Gliformin inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, pojačava periferno iskorištavanje glukoze i takođe povećava osetljivost tkiva na inzulin. Međutim, ne utiče na lučenje inzulina beta ćelijama gušterače. Smanjuje nivo triglicerida i lipoproteina niske gustine u krvi. Stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu. Ima fibrinolitički efekat usled suzbijanja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Šećerna bolest tipa 2 (posebno kod pacijenata s pretilošću) s neuspjehom dijetoterapije.

Trudnoća i dojenje

Upotreba tijekom trudnoće i tijekom dojenja (dojenje) je kontraindicirana. Pri planiranju trudnoće, kao iu slučaju trudnoće tijekom uzimanja Gliformina, lijek treba prekinuti i propisati terapiju inzulinom. Nije poznato izlučuje li se metformin u majčino mlijeko, pa je Glyformin® kontraindiciran u dojenju. Ako je potrebno koristiti lijek Glyformin® tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Kontraindikacije

  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, koma,
  • teška bubrežna disfunkcija,
  • zatajenje srca i disanja, akutna faza infarkta miokarda, akutna cerebrovaskularna nesreća, dehidracija, hronični alkoholizam i druga stanja koja mogu doprinijeti razvoju laktacijske acidoze,
  • trudnoća i dojenje,
  • preosjetljivost na lijek,
  • ozbiljna operacija i povrede kada je indicirana terapija insulinom,
  • oslabljena funkcija jetre, akutno trovanje alkoholom,
  • laktacidoza (uključujući istoriju),
  • primjena najmanje 2 dana prije i u roku od 2 dana nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,
  • pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno).

Ne preporučuje se upotreba lijeka osobama starijim od 60 godina koji izvode teške fizičke radove, a što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima.

Nuspojave

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, „metalni“ ukus u ustima, nedostatak apetita, proliv, nadimanje, bolovi u trbuhu.
Sa strane metabolizma: u rijetkim slučajevima - laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja), uz dugotrajno liječenje - hipovitaminoza B12 (malabsorpcija).
Sa hemopoetskih organa: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.
Iz endokrinog sistema: hipoglikemija (kada se koristi u neadekvatnim dozama).
Alergijske reakcije: osip na koži.

Interakcija

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, inhibitorima monoamin oksidaze, oksitetraciklinom, inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin, klofibratnim derivatima, ciklofosfamidom, beta-adrenergičkim blokatorima, moguće je ojačati. Istodobnom primjenom glukokortikosteroida, oralnih kontraceptiva, epinefrina, simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, tiazida i diuretika "petlje", derivata fenotiazina, derivata nikotinske kiseline, moguće je smanjiti hipoglikemijski učinak Glyformin®.
Cimetidin usporava eliminaciju Glyformin®, što rezultira povećanim rizikom od laktacidoze.
Glyformin® može oslabiti učinak antikoagulansa (derivati ​​kumarina). Uz istovremeni unos alkohola, moguć je razvoj laktacidoze.

Kako uzeti, način primjene i doziranje

Dozu lijeka liječnik postavlja pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvi.
Početna doza je 0,5-1 g / dan. Nakon 10-15 dana, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze ovisno o razini glikemije. Doza održavanja lijeka je obično 1,5-2 g / dan. Maksimalna doza je 3 g / dan. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. U starijih bolesnika preporučena dnevna doza ne smije biti veća od 1 g. Glyformin® tablete trebaju se uzimati cijele za vrijeme ili neposredno nakon obroka s malom količinom tekućine (čaša vode). Zbog povećanog rizika od laktacidoze, doza Glyformin®-a mora se smanjiti u teškim metaboličkim poremećajima.

Predoziranje

U slučaju predoziranja Glyformin®-om, može se razviti laktacidoza. Uzrok razvoja laktacidoze može biti i nagomilavanje lijeka zbog narušene bubrežne funkcije. Najraniji simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proliv, groznica, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima i tada može doći do pojačanog disanja, vrtoglavice, oslabljene svijesti i razvoja kome.
Liječenje: U slučaju znakova laktične acidoze, liječenje Gliformin®-om treba odmah prekinuti, pacijenta treba hitno hospitalizirati i utvrđivanjem koncentracije laktata potvrditi dijagnozu. Najefikasnija mjera uklanjanja laktata i Gliformin® iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje. Uz kombiniranu terapiju Glyformina® sa preparatima sulfonilureje, može se razviti hipoglikemija.

Posebna uputstva

Tokom liječenja potrebno je pratiti bubrežnu funkciju. Najmanje 2 puta godišnje, kao i pojavom mijalgije, treba utvrditi sadržaj laktata u plazmi.
Glyformin® se može koristiti u kombinaciji sa derivatima sulfoniluree. U tom je slučaju potrebno posebno pažljivo praćenje razine glukoze u krvi.

Pogledajte video: How To Take Metformin. How To Start Taking Metformin. How To Reduce Metformin Side Effects 2018 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar