Kako se zove test za šećer i kako je naznačeno

Količina šećera u krvi može imati značajan uticaj na zdravlje našeg tijela. Na osnovu toga, ljekari snažno preporučuju praćenje njegove razine.

Šećer u krvi je od velike važnosti za osobu i njegovo dobrobit. Prije svega, ovaj efekat na funkcionisanje unutrašnjih organa čovjeka, kao i na nivou ćelijske aktivnosti. Svi bi trebali pratiti šećer u krvi, kao i znati osnovne stvari: terminologiju, metode ispitivanja, norme itd.

U medicinskoj terminologiji ne postoji takav formalni naučni termin kao šećer u krvi, jer se šećer sastoji od velike količine tvari. Analizom se određuje glukoza u krvi. Kada odgovarate na pitanje: kako se zove test za šećer? Možete reći najjednostavniji, ali pravi medicinski izraz: nivo glukoze u krvi. Tako se zove ova analiza, ali već dugo vremena kombinacija „nivo šećera u krvi“ pouzdano se ustalila u razgovornom govoru čak i među samim ljekarima.

U medicinskim testovima, nivo glukoze u krvi osobe označen je latiničnim slovima kao "GLU". Ova oznaka povezana je sa samom riječju "glukoza". Prije svega, rezultat takve analize pokazuje čovjeku koliko se dobro odvija metabolizam ugljikohidrata u njegovom tijelu. Glukoza ulazi u ljudsko tijelo putem hrane. Stigavši ​​do stomaka, hrana se razgrađuje i probavlja. Sav takozvani šećer apsorbira se u stijenke želuca, a potom na taj način ulazi u krv. Na temelju toga možemo zaključiti da je kod ljudi koji pate od različitih bolesti stomaka oslabljen nivo glukoze u krvi. Želudac se ne nosi s apsorpcijom tvari i njenom isporukom u krv. Glukoza se najviše nakuplja u ljudskoj jetri. Svaka poremećaja u pravilnom funkcionisanju stomaka, creva ili jetre odmah će se odraziti na krvni test.

Simptomi Nakup krvi

Dakle, kao što je već spomenuto, morate stalno pratiti nivo glukoze. Zbog toga je neophodno zapamtiti prve simptome koji se pojave kada se promijeni na viši pokazatelj, ili na niži. Neuspjeh se ukazuje na sljedeće simptome:

  • Česta i jaka glavobolja
  • Moguća vrtoglavica, nesvjestica (do pada u gnojno stanje)
  • Iscrpljenost i povećan umor. Osoba postaje letargična, neenergična, mijenja se ten.

Budući da je već poznato kako je šećer indiciran u analizama, možemo govoriti o pravilima i metodama polaganja testova za razinu glukoze u ljudskoj krvi. Kako biste imenovali pravilan sadržaj šećera, možete otići u bolnicu ili na kliniku radi analize. Ta analiza, koja se naziva "općenita", neće uspjeti. Ne pokazuje nivo šećera. Postavlja se poseban test koji se zove "test glukoze u krvi".

Pogledajte video: Official "Tell the World" Feature Film (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar