Leovit prirodni zaslađivač Stevia

Nakon što sam probao džem od Isomalto (trešnja, jagoda, narandža i marelica), uspio sam pročitati dosta o neobičnom i, što je najvažnije, bezopasnom zaslađivaču, koji ima prirodno porijeklo - steviju. Naravno, zanimala me mogućnost odbijanja šećera, a ne na štetu ljubitelja slatkiša, smanjenja kalorijskog sadržaja jela i smanjenja broja konzumiranih kalorija. Štaviše, planirao sam sjediti na strogoj heljdovoj dijeti i mislio sam da mi Stevia može pomoći da se ne prekinem u procesu gubitka kilograma.

Svi znaju za štetu sintetskih zaslađivača - obmanjivanje tijela slatkim ukusom ponekad rezultira ne samo nuspojavama, nego i ozbiljnim bolestima kao što su dijabetes, alergijske reakcije, pa čak i pretilost. Slatko varanje ima puno opasnih posljedica.

Stevia je, u ovom slučaju, jedinstvena po svojoj sigurnosti, čak i uz stalnu upotrebu, uz ograničenje doziranja.

Naravno, čak ni stevija nije savršena, njen glavni nedostatak je specifičan ukus, pomalo gorak i dugotrajan okus, ali to nije tipično za sve vrste zaslađivača koji sadrže steviju. Uspio sam isprobati slične tablete dva proizvođača: Milford i Leovit i sada mogu reći da se razlikuju poput neba i zemlje.

Broj tableta u pakovanju: 150 kom

Težina tableta u pakovanju: 37,5 grama

Težina jedne tablete: 0,25 grama

BJU, ENERGETSKA VRIJEDNOST

Kalorije u 100 g: 272 kcal

Sadržaj kalorija u 1 tableti: 0,7 kcal

PAKOVANJE

Leovit definitivno zna kako privući pažnju na svoje proizvode. I čak nije stvar u oglašavanju zvijezda, ne u obećavajućem natpisu „Mršavimo za sedmicu“, već u skali. Mogu sa sigurnošću reći da ovaj brend pati od gigantomanije - sva su pakovanja velika i u prvom redu privlače pažnju na sebe. Prvo sam kupio Leovitovu steviju, kasnije sam odlučio potražiti analoge, nadajući se da ću pronaći nešto ukusnije, a zatim sam naišao na Milford, izgubljen u usamljenoj polici. U početku je kutija zapečaćena prozirnim naljepnicama s obje strane.

Pakiranje sa stevijom, mislim, neopravdano je veliko, mada ako pogledate unutra, primjetno je da tamo nema toliko praznina - staklenka sa tabletama zauzima više od 50% prostora.

Staklenka je izrađena od izdržljive guste bijele plastike koja pomalo podsjeća na bocu vitamina. Zatvoreni šarkama sa šarkama. Pored naljepnica na kutiji, banka ima dodatnu zaštitu oko oboda poklopca, koja se lako uklanja prije prvog otvaranja.

Ne postoji pritužba na ambalažu u pogledu kvalitete, ali s gledišta korisnosti imam pitanje - zašto napraviti tako veliku teglu, ni manje nego veliku kutiju, ako tablete unutra teško predstavljaju četvrtinu zapremine?

Možda će se ljubiteljima maraka ovaj dizajn činiti savršen, ali pomalo me nervira zveckanje tableta, čak i u tegli koja je tek započela. Pored toga, zauzima puno prostora ako ponesete ovaj sahzam sa sobom, i zato sam samo posudio bocu od Ascorutina koja je već završila.

SASTAV

Poput Milforda, Stevia iz Leovita nije samo Stevia. Mada, sastav nije tako dug:

Glukoza, zaslađivač Stevia (ekstrakt lista Stevije), L-leucin, stabilizator (karboksimetil celuloza).

Mislim da je vrijedno analizirati sastav detaljnije tako da možete usporediti koji od sladila: Milford i Leovit pobjeđuju po ovom kriteriju:

Glukoza je supstanca koja se može nazvati univerzalnim gorivom za ljudski organizam. Uistinu, većina energetskih potreba pokrivena je upravo na njen trošak. Mora biti stalno prisutan u krvi. Ali treba napomenuti da je njegov višak, kao i njegov nedostatak, opasan. Tokom gladi, tijelo jede ono od čega je izgrađeno. U tom se slučaju mišićni proteini pretvaraju u glukozu. Ovo može biti izuzetno opasno.

Dakle, tako je - glukoza je tijelu nesumnjivo potrebna, samo je glukoza u svom čistom obliku kontraindicirana osobama koje pate od dijabetesa. Naravno, količina glukoze u 1 tableti teška 0,25 grama nije velika, ali dijabetičari bi trebali biti oprezniji s ovim tabletama. Na primjer, u zaslađivaču Milford laktoza je prisutna u sastavu umjesto glukoze koja ima niži indeks inzulina. Bilo kako bilo, proizvodna kompanija ipak piše da je dijabetičarima taj zaslađivač moguće uzeti.

Stevia - junakinja našeg pregleda - siguran i prirodan proizvod. Ovaj zaslađivač jedini je koji se smatra bezopasnim (pa čak i koristan) za konzumaciju, jer ne prouzrokuje skok inzulina u krvi i nema nuspojava pri promatranju dnevne stope unosa.

Stevia je višegodišnja biljka i, jednostavnije rečeno, mali grm s uspravnim stabljikama i lišćem. Stevia ima prirodan slatkast okus i rijetka ljekovita svojstva. Takođe, gotovo da nema kalorija, pa kad jede steviju u hrani, osoba ne dobija na težini. A stevija ima jedinstveni sastav, smanjuje šećer u krvi, uklanja kvarenje zuba i upalne procese u usnoj šupljini. Zbog činjenice da trava ima slatkast okus, naziva se mednom travom. Listovi stevije sadrže 15 puta više slatkoće od saharoze. To se može objasniti činjenicom da sadrže vrijedne tvari, govorimo o diterpenskim glikozidima. Slatki ukus dolazi polako, ali traje dugo. Ljudsko tijelo ne razgrađuje tvari koje ulaze u steviozid, on jednostavno nema potrebne enzime za to. Zbog čega se u većim količinama izlučuje nepromenjeno iz ljudskog tela. Zapravo, ako ga uporedite s mnogim drugim nadomjescima šećera na tržištu, ova biljka je hipoalergenska, pa je dozvoljena upotreba osobama koje imaju alergijske reakcije na drugu vrstu nadomjestka šećera. Osim toga, sudeći prema istraživanjima koja su provedena 2002. godine, ustanovljeno je da stevija pomaže snižavanju razine šećera u krvi, tako da se ne razvija bolest poput dijabetesa.

Ispada da je Stevia u ovim tabletama prisutna samo kao slatkoća koja snižava kalorični sadržaj glukoze.

Među esencijalnim aminokiselinama leucin se smatra važnijim za bodybuilder. Zbog svoje razgranate strukture, snažan je izvor energije za mišiće. Leucin štiti naše stanice i mišiće, štiti ih od propadanja i starenja. Potiče regeneraciju mišićnog i koštanog tkiva nakon oštećenja, uključen je u osiguranje azotne ravnoteže i snižavanje šećera u krvi. Leucin jača i obnavlja imunološki sustav, sudjeluje u hematopoezi i neophodan je za sintezu hemoglobina, normalnu funkciju jetre i stimulaciju proizvodnje hormona rasta. Treba napomenuti da ova esencijalna aminokiselina ima pozitivan uticaj na centralni nervni sistem, jer ima stimulativan efekat. Leucin sprečava višak serotonina i njegove efekte. Takođe je leucin u stanju da sagoreva masti, što je važno za ljude koji imaju višak kilograma.

Sportaši koji uzimaju leucin primjećuju da to dovodi do gubitka masti. I to je sasvim opravdano. Podaci iz ispitivanja na životinjama provedenih na Univerzitetu Columbia sugeriraju da leucin ne samo da potiče rast mišića, već i pojačava proces sagorijevanja masti.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda, aditiv E466 služi kao zgušnjivač i stabilizator, a u ostalim industrijama koristi se kao plastifikator. Nema podataka o štetnom utjecaju ove tvari na organizam, pa se stoga smatra sigurnom.

Dakle, ovaj je nadomjestak šećera vjerovatno za ljude koji gube kilograme i vode aktivni stil života: mala količina glukoze i leucina koja se konzumira s ovom nadomjestkom šećera pomoći će u smanjenju razine mišićnog tkiva i pri gubitku kilograma, iako proizvođač ne isključuje njegovu upotrebu za dijabetičare. Prema sastavu, ovaj zaslađivač nije štetan za tijelo.

OPIS TABELA

Pilule su, u odnosu na Milford, jednostavno gigantske, iako, u stvari, nisu velike - manje od tableta Aspirin ili Citramon. Na jednoj strani se nalazi etiketa u obliku letaka, nema razdjelne trake, mada bih radije da to bude i mogućnost da tabletu podijelim na pola s obzirom na to da često imam dvije tablete po čaši.

Njihova veličina vjerovatnije utječe na rastvorljivost. Ali rastvaraju se mnogo sporije od Milforda, koji jednostavno nestaje u šolji šištanja. Potrebno je Leovit miješati u čaši 20-30 sekundi, ako ga samo bacite na dno, otapanje će biti dugo.

On ukusa Nisam probala tablete, samo dodavanje u čaj ili kafu. Ukus je jednostavno užasan. To je upravo ono zbog čega podcjenjujem Leovita. Ako nakon Milforda gotovo da i ne osjetim ukus stevije, onda čaša s Leovitom ostavlja užasan ukus u ustima nekoliko sati. To može samo oduzeti, pa čak ni tada svaka hrana neće ubiti ukus. Da, naravno, lijepo je osjetiti slatkoću u ustima, ali kada se okus stevije naloži toj slatkoći, to je odvratno sve do mučnine. Ne mogu definitivno okarakterizirati ovaj ukus, on definitivno ima gorčinu, koju mnogi ispuštaju, ali ne i gorčinu.

Slatkoća jedne tablete upoređuje se sa jednim dijelom šećera (

4 gr). Obično stavljam dvije tablete na kriglu od 300 ml i za mene je ta slatkoća pretjerana, osjećam da su dvije tablete Leovita jednake tri mala komada šećera, pa tako mogu procijeniti slatkoću tableta Stevia Leovita za 30-50 posto veću od Milford tableta

Na osnovu toga, potrošnja Leovita manja je od one Milfordove, jer ponekad kada popijem piće u količini od oko 200-250 ml, dodajem samo jednu tabletu.

TOTAL

Dugo sam sumnjala kada sam razmišljala koju ocjenu da dam ovom sahzama. S jedne strane, užasno jak okus stevije i mnogo sati vlaka potaknulo me da stavim oznaku ne više od dvije, s druge strane, ukus stevije u tabletama sa stevijom prilično je očekivan. Osim toga, dobar sastav, koji nije štetan za organizam, jednostavno ne dopušta toliko značajno podcijeniti rezultat. Dugo su me mučili između 3 i 4, ali, shvativši da, čak i pored dobrog sastava, uopće ne želim koristiti ovu Steviju, a kupila sam ih upravo zbog toga - zbog slatkog ukusa, a ne zbog neukusnog ukusa, jer Stavio sam samo 3 tablete i preporučujem im kolegicu s kojom sam uporedio svoju recenziju - „Stevia“ Milford.

Ipak, na kraju mi ​​je Stevia puno pomogla zahvaljujući njoj sam uspio postići dobar rezultat u obliku nešto više od 6 kilograma ispuštenih u 3 tjedna, što smatram dobrim rezultatom zbog moje ne tako velike težine. Detalje moje prehrane možete saznati u OVOM PREGLEDU.

Vitka struka i dobrog zdravlja, nadam se da ću vas vidjeti i u ostalim mojim recenzijama

Uvijek tvoj, Inc

Ostavite Svoj Komentar