Maninil, Diabeton, Glidiab, Glurenorm, Amaril, Glucofage i drugi lijekovi za dijabetes

Glurenorm je lijek sa hipoglikemijskim efektom. Dijabetes tipa 2 je vrlo važan medicinski problem zbog njegove velike raširenosti i vjerojatnosti komplikacija. Čak i s malim skokovima koncentracije glukoze, vjerovatnoća za retinopatiju, srčani udar ili moždani udar značajno se povećava.

Glurenorm je jedan od najmanje opasnih po pitanju nuspojava antiglikemijskih sredstava, ali po efikasnosti nije niži od ostalih lijekova iz ove kategorije.

Farmakologija

Glurenorm je hipoglikemijsko djelovanje oralno. Ovaj lijek je derivat sulfoniluree. Ima pankreasni, kao i ekstrapankreasni efekat. Povećava proizvodnju inzulina utičući na glukozu posredovanu sintezu ovog hormona.

Hipoglikemijski efekat javlja se nakon 1,5 sati nakon unutrašnje primjene lijeka, vrhunac ovog efekta javlja se nakon dva do tri sata, traje 10 sati.

Farmakokinetika

Nakon unutarnje primjene jedne doze, Glyurenorm se apsorbira prilično brzo i gotovo u cijelosti (80-95%) iz probavnog trakta.

Aktivna supstanca - glicidon, ima visoki afinitet prema proteinima u krvnoj plazmi (preko 99%). Nema podataka o prolazu ili odsutnosti prolaska ove tvari ili njenih metaboličkih produkata na BBB ili na posteljici, kao ni o oslobađanju glikvidona u mlijeku dojene majke tokom laktacije.

Glikvidon se 100% preradjuje u jetri, uglavnom putem demetilacije. Proizvodi njegovog metabolizma lišeni su farmakološkog djelovanja ili se izražavaju vrlo slabo u usporedbi sa samim glicidonom.

Većina proizvoda metabolizma glicidona napušta organizam, izlučujući se kroz creva. Mali dio produkta razgradnje tvari izlazi preko bubrega.

Studije su otkrile da se nakon interne primjene približno 86% lijeka sa izotopom oslobađa kroz crijeva. Bez obzira na veličinu doze i način primjene putem bubrega, otpušta se otprilike 5% (u obliku metaboličkih produkata) prihvaćenog volumena lijeka. Razina ispuštanja lijekova kroz bubrege ostaje minimalna čak i u slučaju redovitog unosa.

Farmakokinetika je ista u starijih i sredovječnih bolesnika.

Više od 50% glicidona oslobađa se kroz creva. Prema nekim informacijama, metabolizam lijeka se ni na koji način ne mijenja ako pacijent ima bubrežno zatajenje. Budući da glicidon u vrlo maloj mjeri napušta tijelo preko bubrega, kod pacijenata sa bubrežnim zatajenjem lijek se ne nakuplja u tijelu.

Dijabetes tipa 2 u srednjoj i staroj dobi.

Kontraindikacije

  • Dijabetes tipa 1
  • Dijabetesna Acidoza
  • Dijabetička koma
  • Teško zatajenje jetre
  • Bilo koja zarazna bolest
  • Dob ispod 18 godina (budući da ne postoje informacije o sigurnosti lijeka Glyurenorm za ovu kategoriju pacijenata),
  • Pojedinačna preosjetljivost na sulfonamid.

Povećani oprez potreban je kod uzimanja Glyurenorma u prisustvu sljedećih patologija:

  • Groznica
  • Bolest štitne žlijezde
  • Hronični alkoholizam

Glurenorm je namijenjen za unutrašnju upotrebu. Potrebno je strogo pridržavanje medicinskih zahtjeva u pogledu doziranja i prehrane. Ne možete zaustaviti upotrebu Glyurenorm bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom.


Početna doza je polovina pilula koja se uzima sa doručkom.

Glurenorm treba konzumirati u početnoj fazi unosa hrane.

Ne preskačite obroke nakon uzimanja lijeka.

Kada uzimanje pola tablete nije efikasno, potrebno je da se posavjetujete s liječnikom koji će, najvjerovatnije, postepeno povećavati dozu.

U slučaju propisivanja doze veće od navedenih granica, može se postići izraženiji efekt ako se jedna dnevna doza podijeli u dvije ili tri doze. U ovom slučaju, najveću dozu treba konzumirati tokom doručka. Povećanje doze na četiri ili više tableta dnevno, u pravilu, ne uzrokuje povećanje učinkovitosti.

Najveća doza na dan je četiri tablete.

Za pacijente sa oštećenom funkcijom jetre

Kada se lijek koristi u dozama većim od 75 mg za pacijente koji pate od oštećenja jetrene funkcije, potrebno je pažljivo praćenje od strane liječnika. Glurenorm se ne smije uzimati s ozbiljnim oštećenjem jetre, jer se 95 posto doze prerađuje u jetri i napušta tijelo kroz crijeva.

Predoziranje

Manifestacije: pojačano znojenje, glad, glavobolja, razdražljivost, nesanica, nesvjestica.

Liječenje: ako se pojave znakovi hipoglikemije, potreban je unutarnji unos glukoze ili proizvoda koji sadrže velike količine ugljikohidrata. Kod teške hipoglikemije (praćene nesvjesticom ili komom) nužna je intravenska primjena dekstroze. Nakon vraćanja svijesti indicirana je upotreba lako probavljivih ugljikohidrata (za prevenciju ponovljene hipoglikemije).

Farmakološka interakcija

Glurenorm može pojačati hipoglikemijski efekat ako se uzima istodobno s ACE inhibitorima, alopurinolom, lijekovima protiv bolova, kloramfenikolom, klofibratom, klaritromicinom, sulfanilamidima, sulfinpirazonom, tetraciklinima, ciklofosfamidima koji se uzimaju oralno hipoglikemijskim lijekovima.

Može doći do slabljenja hipoglikemijskog efekta u slučaju istodobne upotrebe glicidona sa aminoglutethimidom, simpatomimetikom, glukagonom, tiazidnim diureticima, fenotiazinom, diazoksidom, kao i lekovima koji sadrže nikotinsku kiselinu.

Posebna uputstva

Pacijenti s dijabetesom trebaju strogo slijediti upute liječnika. Najtežnije je kontrolirati stanje tijekom izbora doze ili prelaska na Glyrenorm s drugog sredstva koje također ima hipoglikemijski učinak.

Lijekovi s hipoglikemijskim učinkom, uzimani oralno, nisu u mogućnosti služiti kao potpuna zamjena za dijetu koja vam omogućava kontrolu težine pacijenta. Uslijed preskakanja obroka ili kršenja recepata ljekara moguć je značajan pad glukoze u krvi, što dovodi do nesvjestice. Ako uzimate tabletu prije obroka, umjesto da je uzimate na početku obroka, učinak Glyrenorma na glukozu u krvi je jači, stoga je vjerovatnoća pojave hipoglikemije povećana.

Ako se pojavi hipoglikemija, potreban je hitan unos prehrambenog proizvoda koji sadrži puno šećera. Ako hipoglikemija i dalje traje, čak i nakon ovoga, morate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Zbog fizičkog stresa, hipoglikemijski učinak može se povećati.


Zbog unosa alkohola može doći do povećanja ili smanjenja hipoglikemijskog efekta.

Glyurenorm tableta sadrži laktozu u količini od 134,6 mg. Ovaj lijek je kontraindiciran osobama koje pate od nekih nasljednih patologija.

Glikvidon je derivat sulfoniluree okarakterisan kratkim delovanjem, pa ga koriste pacijenti koji imaju dijabetes tipa 2 i imaju povećanu verovatnoću pojave hipoglikemije.

Prijem Glyurenorm-a od pacijenata s dijabetesom tipa 2 i pratećim bolestima jetre apsolutno je siguran. Jedina karakteristika je sporije uklanjanje neaktivnih proizvoda metabolizma glicidona kod pacijenata iz ove kategorije. Ali u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, ovaj lijek je vrlo nepoželjno uzimati.

Testovi su utvrdili da uzimanje Glyurenorma tokom jedne i pol i pet godina ne dovodi do povećanja tjelesne težine, čak je moguće i malo smanjenje težine. Uporedne studije Glurenorma s drugim lijekovima, koji su derivati ​​sulfonilureje, otkrili su odsutnost promjena tjelesne težine kod pacijenata koji koriste ovaj lijek više od godinu dana.

Nema podataka o utjecaju Glurenorma na sposobnost upravljanja vozilima. Ali pacijenta moraju upozoriti na moguće znakove hipoglikemije. Sve ove manifestacije mogu se pojaviti tokom terapije ovim lijekom. Potreban je oprez pri vožnji.

Trudnoća, dojenje

Nema podataka o upotrebi Glenrenorma kod žena u trudnoći i dojenju.


Nije jasno da li glicidon i njegovi metabolički produkti prodiru u majčino mlijeko. Trudnice sa dijabetesom zahtijevaju pažljivo praćenje razine glukoze u krvi.

Upotreba oralnih lijekova za dijabetes za trudnice ne stvara potrebnu kontrolu metabolizma ugljikohidrata. Iz tog razloga je uzimanje ovog lijeka u trudnoći i dojenju kontraindicirano.

Ako dođe do trudnoće ili ako ga planirate tokom liječenja ovim sredstvom, morat ćete otkazati Glyurenorm i preći na inzulin.

U slučaju oštećenja bubrega

Budući da se ogromni udio Glyurenorma izlučuje kroz crijeva, kod onih pacijenata kojima je oštećena funkcija bubrega, ovaj se lijek ne akumulira. Stoga se može bez ograničenja dodijeliti osobama za koje je vjerojatno da će imati nefropatiju.

Oko 5 posto metaboličkih proizvoda ovog lijeka izluči se putem bubrega.

Studija provedena radi usporedbe pacijenata s dijabetesom i oštećenjem bubrega različitih stupnja ozbiljnosti, s pacijentima koji pate i od dijabetesa, ali nemaju oštećenu bubrežnu funkciju, pokazala je da primjena 50 mg ovog lijeka ima sličan učinak na glukozu.

Nisu primijećene manifestacije hipoglikemije. Iz ovoga slijedi da za pacijente koji imaju oslabljenu funkciju bubrega, prilagođavanje doze nije potrebno.

Aleksej „Bolestan sam od dijabetesa tipa 2, daju mi ​​lijekove besplatno. Nekako su mi dali Glurenorm umjesto drugog lijeka protiv dijabetesa koji sam primio ranije i koji ovaj put nije bio dostupan. Koristio sam ga mjesec dana i došao do zaključka da bi bilo bolje kupiti lijek koji mi odgovara za novac. Glurenorm održava glukozu u krvi na normalnom nivou, ali stvara vrlo jake nuspojave, a posebno sušenje u usnoj šupljini noću je bilo nevjerojatno bolno. "

Valentina „Prije pet mjeseci, dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2, nakon svih pregleda propisao mi se Glurenorm. Lijek je prilično efikasan, nivo šećera u krvi je gotovo normalan (također se pridržavam pravilne prehrane), tako da mogu normalno spavati i prestao sam se puno znojati. Stoga sam zadovoljan Glurenormom. "

Funkcije Maninil

Maninil je lijek za snižavanje šećera, čiji je aktivni sastojak glibenklamid. Odnosi se na PSM 2 generaciju.

Postoje 2 oblika leka:

  • uobičajeno - tablete od 5 mg s bioraspoloživošću od 70% i poluživotom od 10-12 sati,
  • mikroonizirani - tablete od 3,5 i 1,75 mg, bioraspoloživost od oko 100% i poluživot od 3 sata.

Djelovanje lijeka je da p-stanice pankreasa aktiviraju proizvodnju inzulina, što rezultira smanjenjem šećera u krvi.

Djelotvoran je 24 sata, pa se propisuje 30 minuta prije jela 1 put dnevno. Maninil se apsorbuje brzo i gotovo do kraja. Metabolizam se javlja u ćelijama jetre. Izlučuje se zajedno sa žuči i mokraćom. Maninil ima slab diuretski efekat.

  • dijabetes tipa 1
  • crevna opstrukcija,
  • metabolička dekompenzacija (ketoacidoza, prekoma, koma),
  • teške bolesti jetre i bubrega,
  • manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,
  • trudnoća i dojenje
  • individualna netolerancija.

S oprezom - s vrućicom, hroničnim alkoholizmom, bolestima štitne žlijezde, povećanom funkcijom hipofize i nadbubrežne kore kod ljudi starijih od 70 godina.

  • mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje, metalni ukus u ustima, bol u trbuhu,
  • smanjenje trombocita, belih krvnih zrnaca i crvenih krvnih zrnaca, hemolitička anemija,
  • urtikarija, pruritus, petehije, alergijske reakcije,
  • hepatitis, kolestaza, žutica.

Značajke Diabeton-a

Diabeton je hipoglikemijsko sredstvo, čija je aktivna supstanca gliklazid.

Lijek je dostupan u obliku tableta u dozi od 80 i 60 mg. Odnosi se na PSM.

Lijek aktivno smanjuje šećer u krvi. Lijek ima pozitivan učinak na propusnost zidova krvnih žila, smanjuje rizik od tromboze malih žila. Ne prati debljanje, pomaže u mršavljenju. Njegova primjena (s pravom doziranjem) ne dovodi do hipoglikemije.

Dobro se apsorbuje iz probavnog trakta, metabolizira u jetri i izlučuje urinom.

Apsolutne i relativne kontraindikacije:

ApsolutnoRelativno
dijabetes tipa 1alkoholizam
individualna netolerancijahipotireoza
teška oštećenja bubrega i jetremanjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze
dijabetička koma i prekomateške kardiovaskularne bolesti
ketoacidozastariji ljudi
trudnoća i dojenjedugotrajno liječenje glukokortikosteroidima
uzimanje mikonazola

Komplikacije i neželjeni efekti:

  • nagli pad glukoze u krvi,
  • poremećaj srčanog ritma,
  • angina pektoris
  • porast broja otkucaja srca,
  • porast krvnog pritiska.

Glavni nedostatak lijeka je nestabilan metabolizam. Ovaj metabolizam uzrokuje trajne promjene nivoa glikemije. Tokom eksperimenta, biohemičari su pronašli rješenje problema i stvorili Diabeton MV. Od prethodne se razlikuje glatkim i sporim oslobađanjem gliklazida. Tako se glukoza ravnomerno zadržava u tijelu.

Značajke Glidiaba

Ovo je hipoglikemijski lijek. Dostupno u obliku tableta od 80 i 30 mg. Odnosi se na grupu PSM, oralni je antidijabetički lijek druge generacije. Aktivna supstanca je gliklazid.

Glavni uvjet uzimanja lijeka je prisustvo dobro funkcionirajućih β-stanica pankreasa.

Stimulira stvaranje inzulina i povećava osjetljivost perifernih tkiva na njega. Normalizira vaskularnu propustljivost, smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u kapilarima. Sprečava razvoj patologije mrežnice. Pomaže u smanjenju tjelesne težine.

Skoro potpuno se apsorbira iz probavnog trakta, dostigavši ​​vrhunsku koncentraciju u 6-12 sati nakon uzimanja lijeka. Metabolizira se u jetri, izlučuje se izmetom i urinom.

Kontraindikacije poput Diabetona

Nuspojave: hipoglikemija, mučnina, povraćanje, žutica, povećanje AcAT i AlAT u krvnom testu, smanjenje trombocita i bijelih krvnih zrnaca, anemija i alergijske reakcije. Povećan je rizik od naglog pada šećera pri uzimanju etanola.

Liječenje se provodi zajedno s niskokaloričnom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Neophodno je stalno mjerenje glikemije na testu i nakon jela.

Za Glidiab MV karakterističan je spor i ujednačen transport gliclazida u krv.Zbog toga je učinak Glidiaba zadržan na istoj razini što povećava efikasnost lijeka i izbjegava hipoglikemiju.

Koje je bolje i efikasnije

Pored gore navedenih lijekova, postoje i drugi: Glurenorm, Gluconorm, Amaril, Glucofage, Glyclazide. Odabir koji je bolji, potrebno je procijeniti pojedinačne karakteristike tijela, bolesti i kontraindikacije.

Antidijabetički lijek s aktivnom tvari glicidon u dozi od 30 mg.

Odnosi se na PSM. Stimulira proizvodnju inzulina, on se gotovo potpuno apsorbira iz probavnog trakta. Metaboliše u jetri. Izlučuje se izmetom, žuči i mokraćom. Postoji jedan nedostatak - doprinose proizvodnji inzulina bez obzira na nivo glukoze, tj. djeluje i sa normalnim šećerom i sa hiperglikemijom.

Ovo je kombinirani lijek koji sadrži glibenklamid i metformin.

Ove tvari ne djeluju međusobno. Metformin poboljšava ishranu tkiva, normalizuje holesterol i smanjuje težinu. Glibenklamid doprinosi skladištenju glukoze u mišićima i jetri. Postoji jedan nedostatak - to je opasnost od hipoglikemije zbog oštrog smanjenja šećera u krvi.

Aktivna supstanca je glimepirid. Pripada grupi PSM 3 generacije.

Prednost - ß ćelije se troše sporije. Amaril smanjuje rizik od tromboze, smanjuje nivo holesterola. Može se koristiti u bolesnika sa zatajenjem bubrega, jer se glavni dio izlučuje izmetom.

Za razliku od PSM-a, on ne stimulira lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak.

Inhibira stvaranje glukoze u jetri. Odgađa apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Blagotvorno deluje na metabolizam lipida, smanjuje nivo holesterola.

Spada u PSM 2 generacije lekova.

Pozitivno djeluje na sastav krvi, smanjuje rizik od tromboze malih krvnih žila i smanjuje otpornost na inzulin. Među nedostatke: doprinosi povećanju tjelesne težine, uz duže korištenje se smanjuje terapeutski učinak.

Ljekari

Anastasija Aleksandrovna, endokrinolog, iskustvo 8 godina

Amaryl je odličan lijek zbog svog dvostrukog mehanizma djelovanja. Kontroliše šećer u krvi. Najbolji od tajnika. Prilično skupo za ovu grupu lijekova. Visok rizik od hipoglikemije. Svaki pacijent treba odabrati pojedinačnu dozu. Najbolje je uzimati u kombinaciji sa metforminom.

Elena Ivanovna, endokrinolog, iskustvo 32 godine

Maninil. Lijek se brzo apsorbira iz probavnog trakta, čime se postiže maksimalan učinak. Lijek propisujem u liječenju šećerne bolesti tipa 2 u kombinaciji s drugim lijekovima i dijetom za snižavanje šećera. Dozu lijeka odabirem pojedinačno kako bih isključio nuspojave lijeka.

Dijabetička recenzija

Catherine, 51 godina.

Bolestan sam od dijabetesa već 12 godina, svo vreme sam menjao više od desetak lekova. Sada uzimam samo tablete Amaryl. Metformin je otkazan jer nema odgovarajuće akcije. Šećer, naravno, ne dostiže normalne vrijednosti, ali postoje barem komplikacije.

U proteklih mesec dana umesto Diabeton-a davali su Glyclazide MV. U početku sam želio kupiti stari lijek, ali na preporuku ljekara odlučio sam isprobati novi lijek. Nisam osetio razliku, ali sam uštedio novac. Lijek dobro snižava moj šećer i poboljšava moje zdravlje. Glikemija je vrlo rijetka i uvijek sam kriv. Noću šećer ne pada, posebno provjeren.

Liječnik bi trebao utvrditi kome od pacijenata treba propisati Maninil, Diabeton, Glidiab ili neki drugi lijek. Izbor lijeka za liječenje dijabetesa tipa 2 provodi samo liječnik. Zasnovan je na rezultatima analiza i povezan je sa individualnim karakteristikama ljudskog tijela.

Svaki od ovih lijekova je prilično efikasan, efikasno smanjuje nivo glukoze u krvi.

Sam pacijent mora pamtiti zdrav način života. U praksi se pokazalo da mnogi pacijenti, uzimajući dijetu i umjerene fizičke napore, u potpunosti odustaju od hipoglikemijskih lijekova.

Glurenorm recenzije pacijenata

Ja sam dijabetičar tipa 2, lijek primam besplatno. Glurenorm mi je dodijeljen kao zamjena za Diabeton, koji nije bio dostupan. Uzeo sam mjesec dana i odlučio da je bolje kupiti za svoj novac nego patiti sa njim. Da, šećer se održava normalno, ali su se nuspojave od njega manifestirale u cijelosti. U ustima je bio vrlo suh, pogotovo noću, morao je da drži čašu vode na svom noćnom ormariću, pio je 2-3 puta dnevno. Počeli su probavni problemi, zatvorili su se mučenja, čak su počeli uzimati i laksativ. Krajem mjeseca moj apetit je potpuno nestao. Sve je prošlo kad je ponovo prešla na drugi lijek.

Prije šest mjeseci dijagnosticiran mi je dijabetes melitus, pregledan i prepisan glurenorm. Šta da kažem? Pomaže, šećer u krvi je gotovo normalan (pokušavam slijediti dijetu), mirno spavam, znojenje je prošlo. Zato se ne žalim na glutenorm.

Klasifikacija

Pošto postoji toliko lijekova za snižavanje šećera u krvi, odlučio sam vam prvo predstaviti njih. Točno sa svima u ovom članku. Radi vaše udobnosti, u zagradama ću navesti najpopularnije trgovačko ime, ali zapamtite da ih ima još mnogo. Dakle, evo ih:

  1. Skupina biguanida i njen predstavnik je metformin (siofor).
  2. Skupina sulfoniluree i njeni predstavnici su glibenklamid (maninil), gliklazid (diabeton mv 30 i 60 mg), glimepirid (amaril), glicidon (glurenorm), glipizid (minidiab).
  3. Glineidna skupina i njen jedini predstavnik je repaglinid (novonorm).
  4. Tiazolidindionska skupina i njeni predstavnici su rosiglitazon (avandium) i pioglitazon (actos).
  5. Grupa inhibitora alfa-glukozidaze i njen predstavnik je akarboza (glukobaj).
  6. Skupina inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4) i njegovi predstavnici su vildagliptin (galvus), sitagliptin (Januvia), saksagliptin (onglise).
  7. Skupina agonista peptida-1 sličnih glukonu (GLP-1) i njegovi predstavnici su exenatide (byeta), liraglutide (victose).
  8. Novost Grupa inhibitora inhibitora natrijum-glukoze-kotransportera tipa 2 (SGLT2 inhibitori) - dapagliflozin (Forsig), kanagliflozin (Invokana), empagliflosin (Jardijan)

Proizvodi se puno hipoglikemijskih lijekova, oni se međusobno razlikuju po svom porijeklu i kemijskoj formuli. Razlikuju se skupine oralnih hipoglikemija:

  • derivati ​​sulfoniluree,
  • Klinike
  • biguanides
  • tiazolidindioni,
  • inhibitori α-glukozidaze,
  • incretins.

Pored toga, nedavno je sintetizovana nova grupa lijekova za snižavanje šećera - to su derivati ​​inhibitora kotransportera natrijum-glukoze tipa 2 (SGLT2).

Svaki od lijekova ima prilično širok spektar kontraindikacija i nuspojava, kao i različite doze i režime. To je zbog činjenice da njihovo imenovanje treba provesti specijalist.

Svaki dijabetičar zna da postoje različiti lijekovi za snižavanje šećera za dijabetes tipa 2. Popis je prilično opsežan, a sami lijekovi pružaju ogromnu pomoć takvim pacijentima.

Mogu se koristiti i za monoterapiju, odnosno liječenje bolesti je provedeno s jednom tvari, a za kombinaciju, odnosno nekoliko različitih tableta može se koristiti. Njihova kombinacija sa inzulinom je čak moguća.

Sulphonylureas

Njihov mehanizam djelovanja temelji se na smanjenju koncentracije glikogena u ćelijama jetre. Drugi učinak je stimulacija proizvodnje inzulina uslijed obnove repnih stanica pankreasa. Najpoznatiji predstavnici ove grupe su Diabeton, Amaril, Maninil. Obično je njihov unos osmišljen jednom dnevno.

Klasa lekova koja je otkrivena već duže vreme. Do danas je najviše korišten aktivni sastojak metformin na osnovu kojeg se prave pripravci poput Siofor, Glucofage i drugih.

Često se kombinira s drugim lijekovima. Oni opravdavaju njihovu upotrebu ne samo kod dijabetesa tipa 2, nego i u drugim stanjima praćenima povećanom glikemijom, poput metaboličkog sindroma ili teške pretilosti.

Lijekovi za dijabetes

Postoje mnogi lijekovi za dijabetes tipa 2. Razvrstani su u grupe:

  • Biguanides.
  • Sulfonilurea preparati.
  • Tiazolidindioni (glitazoni).
  • Regulatori prandijala (glinidi).
  • Inhibitori Α-glukozidaze.
  • Incretinomimetici.
  • Inhibitor dipeptidil peptidaze - IV.

Najčešće liječenje dijabetesa tipa 2 započinje monoterapijom. To je obično dijeta ili lagani lijek.

Dodatne metode liječenja bit će propisane samo kada elementarne ne daju odgovarajući terapeutski učinak. Glavni problem je što jedan lijek obično ne može riješiti sve probleme, pa su liječnici primorani da propisuju kombinirani tretman s nekoliko lijekova.

Međutim, moderni naučnici uspjeli su razviti lijekove koji mogu zamijeniti nekoliko efikasnih lijekova odjednom. Kombinirani hipoglikemijski agensi obično su mnogo sigurniji od svojih pojedinačnih primjeraka, jer ne dovode do stvaranja nuspojava.

Jedan od najpopularnijih kombiniranih lijekova smatra se "Glibomet". Propisuje se ako liječenje gore opisanim lijekovima nije bilo uspješno. Ovakvi lijekovi se obično ne propisuju pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1, kao i djeci i onima koji imaju zatajenje bubrega i jetre. Takođe se ovi lekovi ne mogu koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Ni u kojem slučaju se ne bavite liječenjem, ne prilagođavajte doziranje i ne prelazite na druge lijekove. Pouzdajte se u iskusnog stručnjaka i vaše će se stanje poboljšati.

www.syl.ru

Terapija inzulinom

Suvremeno tržište farmaceutskih proizvoda prepuno je svih vrsta lijekova koji smanjuju šećer. Ali stručnjaci jednoglasno kažu da ako stroga dijeta i maksimalne doze lijekova za snižavanje šećera ne donose očekivani rezultat, a glikemija ne odstupi, potrebno je započeti s inzulinskom terapijom.

U kombinaciji s gore opisanim grupama lijekova nove generacije, inzulini omogućavaju potpunu kontrolu nad nivoom šećera u krvi pacijenta s dijabetesom tipa 2. Ne nemojte bez inzulinske terapije ako je iz bilo kojeg razloga operacija indicirana za dijabetičare.

Moderni inzulini Insulini kratkog djelovanja (6-8 sati):

  • Insuman Rapid,
  • Humulin Regular,
  • Actrapid NM.

Ultra kratki inzulin (3-4 sata):

Insulini srednjeg trajanja (12-16 sati):

  • Protafan NM,
  • Humulin NPH,
  • Insuman bazal.

Insulini kombinirane akcije:

  • Humulin MZ,
  • Humalog Mix,
  • Mikstard NM,
  • Insuman Comb.

Terapija za održavanje normalne razine šećera u krvi odabire se za svakog pojedinog pacijenta uzimajući u obzir rizik od nuspojava i percepcije tijela određene grupe lijekova.

Čim se dijagnosticira dijabetes tipa 2, propisuje se Metformin. Ako nije moguće postići normalnu razinu glikemije, biraju se novi lijekovi iste skupine ili kombinirana terapija.

Dobro pazite na svoje zdravlje!

Kontrola lijekova za dijabetes tipa 2

Ako se šećer nađe u krvi i postavi razočaravajuća dijagnoza - dijabetes, prva stvar koju treba učiniti je radikalno promijeniti svoj životni stil. Trebat će joj program za smanjenje tjelesne težine, povećanje fizičke aktivnosti.

Samo se na taj način može postići pozitivan efekat lečenja. No glavni je cilj dugoročno smanjiti šećer u tijelu, a ipak je potrebno pribjeći lijekovima.

Naravno, ne postoji opšti program lekova, telo svakog pacijenta je individualno.

Stručnjaci kažu da je prvo što specijalista koji dijagnosticira dijabetes treba učiniti da pacijentu propiše Metformin. Ovo je početna faza liječenja lijekovima (ako nema kontraindikacija). Lijek će imati blagotvoran učinak na razinu šećera, pomoći u gubitku kilograma, a ima i malu listu nuspojava (važan faktor!) I male cijene.

Lijekovi za ubrizgavanje

Šećerna bolest tipa 2 često ima problema s usklađivanjem postprandijalne glukoze. U ovom slučaju, lijekovi koji sadrže inkretin smanjuju glukozu u krvi nakon jela, a da ne uzrokuju hipoglikemiju.

Porast lijekova relativno je novi oblik terapije za liječenje šećerne bolesti tipa 2 - prvi put su odobreni za upotrebu u Sjedinjenim Državama 2005. godine. 2014. godine pojavio se u Rusiji i Ukrajini.

Ponekad se inhibitori DPP-4 pogrešno nazivaju inkretinima, ali inhibitori DPP-4 pripadaju klasi lekova koji se nazivaju gliptynami.

Razmotrimo detaljnije svrhu i učinak preparata koji sadrže inkretene.

Lijekovi incretin koriste se u liječenju dijabetesa tipa 2, kada dijeta i vježbanje, kao i drugi lijekovi za snižavanje šećera ne daju željeni učinak. Obično se koriste u kombinaciji s drugim antidijabetičkim lijekovima - metforminom i tiazolidindionom.

Lijekovi incretin koriste se u kombinaciji s inzulinom kratkog i srednjeg djelovanja. Ovo su lijekovi za potkožne injekcije, međutim nisu inzulin.

Novi lijek za snižavanje šećera - šta su hormoni inkretina

Pripravke incretina prisutne na domaćem tržištu odobravaju države EU.

Metformin se najčešće koristi za lečenje dijabetesa. Trenutno je to "zlatni standard" za liječenje "slatke bolesti". Provedene su desetine ozbiljnih međunarodnih studija koje su pouzdano pokazale ogromnu učinkovitost lijeka.

Njegove glavne prednosti u odnosu na druge lijekove su:

  1. Izraženi hipoglikemijski efekat. Zbog smanjenja otpornosti perifernih tkiva na inzulin, lijek omogućava normalno lučenje glukoze od strane stanica, što smanjuje njegovu koncentraciju u krvi.
  2. Mali broj neželjenih reakcija. Ipak, ne može se govoriti o njihovoj potpunoj odsutnosti.
  3. Dobra tolerancija pacijenta.
  4. Jednostavnost i praktičnost u primjeni.

Lijek je dostupan u tabletama od 500 mg. Dnevna doza je 1000 mg u 2 podijeljene doze nakon obroka. Važno je piti proizvod s najmanje 200 ml vode.

Popis lijekova koji se koriste za „slatku bolest“ zapravo je mnogo duži, ali naučnici i dalje stalno traže svježe hemijske formule.

Primer su novi lekovi za snižavanje šećera za dijabetes tipa 2:

  1. Agonisti glukagonskog peptida-1 (GLP-1). Liraglutid uglavnom utječe na metabolizam masti i smanjuje težinu pacijenta. Dakle, moguće je povećati osjetljivost tkiva na inzulin. U ovoj se fazi ne uključuje u standardne protokole o kliničkom liječenju, ali brzo dobiva na popularnosti kao dodatak tradicionalnim lijekovima. Uvodi se poput hormona pankreasa pomoću posebne olovke za špriceve. Početna količina lijeka je 0,6 mg dnevno s prvom potkožnom injekcijom. Dalje prema uputstvima lekara.
  2. Inhibitori dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4). Sitagliptin povećava broj specifičnih inkretinskih supstanci koje aktiviraju rad B-ćelija s povećanjem sinteze vlastitog hormona. Zbog toga se glikemija smanjuje. Dostupno u tabletama od 25-50 mg. Dnevna vrijednost - 100 mg u 2 podijeljene doze, bez obzira na unos hrane.

Kao što vidite, broj efikasnih lijekova za dijabetes tipa 2 je zaista velik.Glavna stvar je da se ne zbunite i slijedite sve upute liječnika. Dobrim izborom lijekova moguće je potpuno kontrolirati nivo glukoze u krvi i omogućiti izvrsnu kvalitetu života.

Treba napomenuti da je dijabetes tipa 2 prilično teško kontrolirati patologiju. Ovo se posebno odnosi na one pacijente koji se ne pridržavaju preporuka lekara koji se tiču ​​njihovog načina života.

Lijekovi nove generacije omogućuju vam da uzmete ovu bolest pod kontrolu i pomognu u sprječavanju razvoja njenih komplikacija. Primjećuje se i učinak zaštite gušterače, odnosno da ne nastaje njegovo brzo iscrpljivanje, što se opaža kod duže upotrebe većine lijekova druge generacije.

Jedno od osnovnih pravila prilikom započinjanja liječenja dijabetesa tipa 2 je minimalna početna doza. Vremenom, uz nedovoljno smanjenje glikemije, lekar koji povećava dozu povećava dozu u nedostatku nuspojava. Preporučuje se kombiniranje lijekova s ​​niskokaloričnom dijetom i vježbanjem.

Insulin je glavna supstanca koja je potrebna ljudima koji imaju dijabetes. Ali osim njega, postoji mnogo više lijekova za oralnu primjenu koji imaju hipoglikemijski učinak. Proizvode se u obliku tableta i uzimaju se oralno u liječenju dijabetesa tipa 2.

Lijekovi pomažu u normalizaciji glukoze u krvi. Postoji nekoliko grupa lijekova. Uključuju sulfonilureje, meglitinide, bigvanide, inhibitore alfa-glukozidaze.

Za parenteralnu primenu koristi se insulin. Injekcije su vrlo važne za pacijente sa dijabetesom tipa 1. Ovu fazu patologije prati kršenje proizvodnje endogenog inzulina. Stoga je za normalizaciju pacijentovog stanja potrebno nadomjesno liječenje uvođenjem umjetnog inzulina.

Ljekari prvenstveno radije prepisuju oralne tablete nazvane „Glidiab“. Njihov aktivni sastojak je gliklazid. Lijek proizvodi vidljiv učinak na smanjenje šećera u krvi, poboljšava hematološke parametre, svojstva krvi, hemostazu, krvotok.

Alat sprječava oštećenje mrežnice, uklanja negativan učinak trombocita, ima antioksidativno djelovanje. Ne možete ga propisati u slučaju preosjetljivosti na komponente lijeka, dijabetes melitus tipa 1, ketoacidozu, komu, zatajenje bubrega i jetre, djetetovo rođenje i hranjenje, starije od 18 godina.

Glimepirid

Tablete za oralnu primjenu povećavaju proizvodnju inzulina od strane gušterače, poboljšavaju oslobađanje ove tvari. Takođe povoljno utiču na razvoj osetljivosti perifernih tkiva na inzulin. Lijek je propisan za dijabetes melitus tipa 2 tokom monoterapije ili u kombinaciji s metforminom ili insulinom.

Nije dozvoljeno uzimanje tableta osobama sa ketoacidozom, komom, velikom osetljivošću na lek, teškim bolestima jetre ili bubrega, netolerancijom na laktozu, nedostatkom laktaze u organizmu. Takođe ne možete koristiti lek za trudnice i dojilje, decu.

Levothyroxine Sodium

Dostupno u obliku oralnih tableta pod nazivom „L-tiroksin“. Dodijelite im da bi se poboljšali metabolički procesi ugljikohidrata i drugih važnih tvari, ojačao rad srca i krvnih sudova, nervnog sistema.

Kako bi se riješili dijabetesa i njegovih simptoma, koriste se posebni lijekovi koji su usmjereni na smanjenje razine šećera u krvi bolesne osobe. Takva antidijabetička (hipoglikemijska) sredstva mogu biti za parenteralnu upotrebu, kao i oralna.

Oralni hipoglikemijski lekovi obično se klasifikuju na sledeći način:

  1. derivati ​​sulfoniluree (to su Glibenklamid, Glikvidon, Gliklazid, Glimepirid, Glipizid, Klorpropamid),
  2. inhibitori alfa glukozidaze ("Akarboza", "Miglitol"),
  3. meglitinidi (Nateglinid, Repaglinid),
  4. biguanidi ("Metformin", "Buformin", "Fenformin"),
  5. tiazolidindioni (Pioglitazon, Rosiglitazon, Tsiglitazon, Englitazon, Troglitazon),
  6. incretinomimetici.

Svojstva i djelovanje derivata sulfoniluree

Derivati ​​sulfonilureje otkriveni su sasvim slučajno sredinom prošlog stoljeća. Sposobnost takvih spojeva utvrđena je u vrijeme kada se ispostavilo da su oni pacijenti koji su uzimali sulfane lijekove da bi se riješili zaraznih tegoba također primili smanjenje šećera u krvi.

Dakle, ove su supstance imale i izražen hipoglikemijski efekat na pacijente.

Iz tog razloga, odmah su započele potragu za derivatima sulfanilamida sa mogućnošću snižavanja nivoa glukoze u tijelu. Taj zadatak doprinio je sintezi prvih derivata sulfoniluree na svijetu, koji su uspjeli kvalitativno riješiti probleme dijabetesa.

Uticaj derivata sulfoniluree povezan je s aktiviranjem posebnih beta ćelija gušterače, što je povezano sa stimulacijom i povećanom proizvodnjom endogenog inzulina. Važan preduslov za pozitivan učinak je prisutnost u pankreasu živih i punih beta ćelija.

Znakovito je da se dugotrajnom primjenom derivata sulfonilureje u potpunosti gubi njihov odličan početni učinak. Lijek prestaje da utječe na lučenje inzulina.

Naučnici smatraju da je to zbog smanjenja broja receptora na beta ćelijama. Takođe je otkriveno da se nakon prekida takvog tretmana reakcija ovih ćelija na lek može u potpunosti obnoviti.

Neke sulfonilureje takođe mogu dati ekstra pankreasni efekat. Takvo djelovanje nema značajnu kliničku vrijednost. Ekstra-pankreasni efekti uključuju:

  1. povećanje osjetljivosti tkiva ovisnog o insulinu na inzulin endogene prirode,
  2. smanjena proizvodnja glukoze u jetri.

Čitav mehanizam razvoja ovih efekata na organizam rezultat je činjenice da supstance (posebno „Glimepirid“):

  1. povećati broj receptora koji su osjetljivi na inzulin na ciljanoj ćeliji,
  2. kvalitativno poboljšati interakciju receptora inzulina,
  3. normalizuju transdukciju postreceptorskog signala.

Uz to, postoje dokazi da derivati ​​sulfoniluree mogu postati katalizator oslobađanja somatostatina, što će omogućiti suzbijanje glukagona.

Sulfonilureje

Postoji nekoliko generacija ove supstance:

  • 1. generacija: „Tolazamid“, „Tolbutamid“, „Karbutamid“, „Acetoheksamid“, „Klorpropamid“,
  • 2. generacija: Glibenklamid, Glikvidon, Glisoksid, Glibornuril, Gliklazid, Glipizid,
  • 3. generacija: Glimepirid.

Do danas se u našoj zemlji droga 1. generacije gotovo i ne koristi u praksi.

Glavna razlika između lijekova 1 i 2 generacije u različitim stupnjevima njihove aktivnosti. Sulfonilureja druge generacije može se koristiti u nižim dozama, što pomaže kvalitativno smanjiti vjerojatnost raznih nuspojava.

Kada govore o brojevima, njihova će aktivnost biti 50 ili čak 100 puta veća. Dakle, ako prosječna potrebna dnevna doza lijekova 1. generacije treba biti od 0,75 do 2 g, tada lijekovi druge generacije već daju dozu od 0,02-0,012 g.

Neki hipoglikemijski derivati ​​takođe mogu biti različiti u toleranciji.

Najpopularniji lijekovi

"Gliclazid" je jedan od onih lijekova koji se najčešće propisuju. Lijek ima ne samo kvalitativni hipoglikemijski efekat, već i doprinosi poboljšanju:

  • hematološki pokazatelji
  • reološka svojstva krvi
  • hemostatski sistemi, mikrocirkulacija krvi,
  • heparin i fibrinolitička aktivnost,
  • tolerancija na heparin

Osim toga, gliklazid je u stanju spriječiti razvoj mikrovaskulitisa (oštećenje mrežnice), suzbiti bilo kakve agresivne manifestacije trombocita, značajno povećava indeks razdvajanja i pokazuje svojstva izvrsnog antioksidansa.

Upotreba glukofaga kod šećerne bolesti tipa 2

Do danas su naučnici razvili prilično veliki broj lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa. Većina njih je vrlo efikasna u liječenju patologije.

Jedan od najpopularnijih i najefikasnijih lijekova je Glucophage za dijabetes tipa 2. Njegov aktivni sastojak je metformin, a odnosi se na bigvanid.

Obično je ovaj lijek propisan od strane lekara - porodice, terapeuta ili endokrinologa. Dizajniran je za kontinuiranu i dugotrajnu upotrebu, pod uslovom da nema izraženih nuspojava i adekvatne tolerancije od strane tijela.

Zahvaljujući Glucofageu postiže se dobra kontrola bolesti. U vrlo rijetkim slučajevima liječnik može propisati kratkotrajnu terapiju lijekovima.

Upotreba dijabetesa

Endokrinolozi, naime dijabetolozi, potvrđuju visoku efikasnost upotrebe Glucofagea na osnovu podataka iz brojnih istraživanja i na sopstvenom kliničkom iskustvu. Omogućuje vam da smanjite glikemiju i glicirani hemoglobin.

Pokazatelji kvalitete života i prognoze u vezi s njegovim trajanjem poboljšavaju se, jer lijek omogućava indirektno sprečavanje razvoja bolesti ciljanih organa dijabetes melitusa, poput ateroskleroze, bolesti bubrega, očiju i drugih. Drugi pozitivan učinak može biti smanjenje tjelesne težine. Obično je to druga vrsta patologije koja zahtijeva imenovanje Glucofage-a.

Sastav i oblik oslobađanja

Glukofag je dostupan u obliku bijelih obloženih tableta namijenjenih za unutrašnju upotrebu. Postoje tri doze aktivne tvari: 500 mg, 850 mg, 1000 mg. Treba imati na umu da se u većini slučajeva lijek izdaje isključivo na recept. Ne biste to trebali uzimati svojom odlukom.

Glucofage proizvodi francuska kompanija MerckSante. Međutim, postoji prilično puno analoga koji uključuju:

  • Siofor
  • Metformin
  • Diaformin,
  • Metfogamma i drugi.

Sastav ovih lijekova uključuje metformin (glavni aktivni sastojak), povidon, magnezijum stearat (koji su pomoćne tvari). Sastav pokrivne membrane uključuje makrogol, hipromelazu.

Postoje i kombinovani preparati Glucofage-a, kada se pored metformina u tableti nalaze i drugi lekovi za lečenje dijabetesa - Douglimax, Dianorm-m i drugi.

Učinak lijeka i indikacije

Glukofag kod dijabetesa tipa 2, kao i kod metaboličkog sindroma, može tokom dana smanjiti glikemiju povećanjem osjetljivosti ćelija i tjelesnih tkiva na endogeni (intrinzični) i egzogeni (eksterno primijenjeni) inzulin.

Ovo opravdava upotrebu glukofaga kod dijabetesa drugog tipa, koji uključuje sekundarni dijabetes ovisan o inzulinu. Lijek ne utječe na proizvodnju inzulina u beta ćelijama gušterače. Pored samog dijabetesa, glukofag je deo protokola za lečenje visoke gojaznosti, metaboličkog sindroma i poremećaja tolerancije ugljenih hidrata.

Kratak opis

Glurenorm je hipoglikemijski lijek koji je derivat sulfonilureje. Neinzulinski ovisan dijabetes melitus (dijabetes melitus tipa 2) jedan je od najnužnijih problema savremene medicine zbog velike incidencije i ozbiljnog rizika od razvoja makro- i mikrovaskularnih komplikacija. Zaista, čak i beznačajan skok nivoa glukoze u krvi naglo povećava rizik od razvoja dijabetičke retinopatije, moždanog udara i srčanog udara. Rezultat višegodišnjeg bdijenja među znanstvenicima u istraživačkim institutima i klinikama bila je revizija koncepta liječenja dijabetes melitusa tipa 2: ako su ranije pokušavali smanjiti razinu gliciranog hemoglobina na fiksne vrijednosti (6,5-7%), sada oni pristupaju individualno liječenju, ne smanjuju sve jedan češalj. Prema konsenzusu ugodnom stručnom savjetu ruskih endokrinologa, parametri za smanjenje razine gliciranog hemoglobina određuju se na osnovu mogućeg rizika od hipoglikemije, starosti pacijenta i prisustva ozbiljnih komplikacija. Ova strategija pomaže smanjiti rizik od hipoglikemije i povezanog opterećenja kardiovaskularnog sistema.

Pripravci Sulfoniluree prilično su dugo korištena skupina lijekova čije su sposobnosti dobro poznate endokrinolozima. Njihov glavni mehanizam djelovanja je blokada kalijevih kanala u membranama beta ćelija gušterače, što automatski doprinosi sudjelovanju kalcijevih jona u stanici i uništavanju sekretornih granula skladištenja inulina, koji se, pak, oslobađa u međućelijskom prostoru i počinje "voziti" "ekstra" glukoza na mjestima njegove upotrebe - najprije u ćelijama mišića i masnog tkiva i jetre.

Posljednjih godina značajno je ažurirana nomenklatura hipoglikemijskih agenasa koji se koriste u endokrinološkoj praksi, međutim impresivan udio svih medicinskih recepata izveden je iz sulfonilureje. Među njihovim prednostima ističu se dokazana učinkovitost u zaustavljanju hiperglikemije i relativno niska cijena. Oštrica novčića je vjerovatnoća da će se razviti neželjene hipoglikemijske reakcije, koje će se, međutim, razlikovati za različite lijekove u ovoj grupi. Hipoglikemijski rizici povećavaju se s kašnjenjem u vremenu i jasnim vrhuncem djelovanja lijeka, s pojavom aktivnih metabolita, povećanim afinitetom prema proteinima krvne plazme i receptorima beta-stanica. Prema nekim procjenama, najnepovoljniji lijek u tom pogledu je glibenklamid, a glurenorm je, naprotiv, manje opasan zbog kratkog trajanja djelovanja. Štoviše, njegova je efikasnost prilično uporediva sa ostalim predstavnicima lijekova ove grupe. Farmakološki učinak lijeka razvija se nakon 1-1,5 sati nakon primjene, maksimalan učinak primjećuje se nakon 2-3 sata, ukupno trajanje djelovanja ukupno je 8-10 sati. Glurenorm se može koristiti kod osoba sa bubrežnim patologijama, uključujući hronično zatajenje bubrega u njegovim početnim fazama. Prema kliničkom istraživanju provedenom u Rusiji, šestomjesečna terapija glurenormom dovela je ne samo do poboljšanja metabolizma glukoze, već i do rada bubrega. Potvrđena je efikasnost lijeka kod osoba koje pate od bolesti jetre (vjeruje se da glurenorm povoljno utječe na hepatocite).

Obrazac za puštanje

Tablete su bijele, glatke, okrugle, sa iskrivljenim ivicama, s rizikom s jedne strane i ugravirane su s „57C“ na obje strane rizika, a na drugoj je strani ugraviran logotip kompanije.

1 tab
glicidon30 mg

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat - 134,6 mg, sušeni kukuruzni škrob - 70 mg, rastvorljivi kukuruzni škrob - 5 mg, magnezijum stearat - 0,4 mg.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (6) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (12) - pakovanja od kartona.

Lijek se daje oralno. Neophodno je poštovati preporuke lekara u pogledu doze i načina ishrane. Ne smijete prestati uzimati lijek bez savjetovanja s liječnikom.

Početna doza Glyurenorm-a je obično 1/2 tab.(15 mg) za doručak. Lijek se mora uzimati na početku obroka. Nakon uzimanja Glyurenorma, hranu ne treba preskočiti.

Ako uzmete 1/2 tab. (15 mg) ne dovodi do odgovarajućeg poboljšanja, nakon konsultacije s liječnikom dozu treba postepeno povećavati. Ako dnevna doza Glyurenorm-a ne pređe 2 tabuta. (60 mg), može se propisati u 1 dozi, za vrijeme doručka.

Prilikom propisivanja veće doze najbolji se učinak postiže uzimanjem dnevne doze podijeljene u 2-3 doze. U tom slučaju najveću dozu treba uzimati tokom doručka. Povećanje doze veće od 4 tab. (120 mg) / dan obično ne dovodi do daljnjeg povećanja efikasnosti.

Maksimalna dnevna doza je 4 tablete. (120 mg).

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Oko 5% metabolita lijeka izlučuje se bubrezima. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, prilagodba doze nije potrebna.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

Uzimanje doze veće od 75 mg u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre zahtijeva pažljivo praćenje pacijentovog stanja. Lijek se ne smije propisivati ​​pacijentima s teško oštećenom funkcijom jetre, jer 95% doze metabolizira se u jetri i izlučuje kroz creva.

S nedovoljnim kliničkim učinkom monoterapije lijekom Glyurenorm ®, može se preporučiti samo dodatno imenovanje metformina.

Interakcija

Moguće je pojačati hipoglikemijski učinak uz istodobnu primjenu glicidona i ACE inhibitora, alopurinol, analgetike i NSAID, antifungalne lijekove, kloramfenikol, klaritromicin, klofibrat, derivate kumarina, fluorokinolone, heparin, antioksidansi, sulfonilciklidni ciklid, ciklide, ciklofidni cikloidni ciklid, cikloidni cikloidni ciklid, ciklofidni cikloidni ciklid, cikloidni cikloidni ciklid, ciklofidni ciklozidni ciklid, ciklofidni cikloidni ciklid, ciklofidni cikloidni ciklid, ciklozidni ciklofidni ciklid, ciklofidni ciklamidni ciklidi, sulfonil-ciklidni ciklid, ciklo-ciklidni ciklid, ciklo-ciklidni ciklid, ciklo-ciklidni ciklid, cikloidni cikloidni ciklid, ciklofidni ciklid, ciklid inzulina i oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Beta-blokatori, simpatilioliti (uključujući klonidin), rezerpin i gvanetidin mogu pojačati hipoglikemijski efekat i istovremeno maskirati simptome hipoglikemije.

Moguće je smanjiti hipoglikemijski efekat dok se prepisuju glicidon i aminoglutethimid, simpatomimetičari, glukagon, hormoni štitnjače, glukagon, tiazidi i diuretici sa petljom, peroralni kontraceptivi, diazoksid, fenotiazin i lekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu.

Barbiturati, rifampicin i fenitoin mogu takođe smanjiti hipoglikemijski efekat glicidona.

Ojačano ili oslabljeno hipoglikemijsko dejstvo glikvidona opisano je blokatorima histamina H2receptore (cimetidin, ranitidin) i etanol.

Nuspojave

Iz hemopoetskog sistema: trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza.

Sa strane metabolizma: hipoglikemija.

Iz živčanog sistema: glavobolja, vrtoglavica, pospanost, parestezija, osjećaj umora.

Sa strane organa vida: kršenje smještaja.

Iz kardiovaskularnog sistema: angina pektoris, ekstrasistola, kardiovaskularni zastoj, hipotenzija.

Iz probavnog sistema: gubitak apetita, mučnina, povraćanje, zatvor, proliv, nelagodnost u trbuhu, suha usta, holestaza.

Iz kože i potkožnog tkiva: osip, svrbež, urtikarija, Stevens-Johnsonov sindrom, reakcija fotosenzibilnosti.

Ostalo: bol u grudima.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka o upotrebi glicidona kod žena tijekom trudnoće i dojenja.

Nije poznato da li glicidon ili njegovi metaboliti prelaze u majčino mlijeko. Trudnicama s dijabetesom potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u plazmi. Uzimanje oralnih antidijabetičkih lekova u trudnica ne pruža adekvatnu kontrolu nivoa metabolizma ugljikohidrata. Zbog toga je upotreba lijeka Glurenorm ® tijekom trudnoće i dojenja kontraindicirana.

U slučaju trudnoće ili tijekom planiranja trudnoće tijekom razdoblja primjene lijeka Glyurenorm ®, lijek treba prekinuti i preći na inzulin.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

Lijek je kontraindiciran kod akutne jetrene porfirije, teškog zatajenja jetre.

Uzimanje doze veće od 75 mg u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre zahtijeva pažljivo praćenje pacijentovog stanja. Lijek se ne smije propisati pacijentima s teško oštećenom funkcijom jetre, jer se 95% doze metabolizira u jetri i izlučuje kroz crijeva. U kliničkim ispitivanjima bolesnika sa šećernom bolešću i disfunkcijama jetre različite težine (uključujući akutnu cirozu jetre s portalnom hipertenzijom), Glurenorm ® nije uzrokovao daljnje pogoršanje funkcije jetre, učestalost nuspojava nije se povećavala, hipoglikemijske reakcije nisu otkrivene.

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

Budući da se glavni dio lijeka izlučuje kroz crijeva, u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega lijek se ne akumulira. Stoga se glicidon može sigurno propisati pacijentima koji su u riziku od razvoja hronične nefropatije.

Oko 5% metabolita lijeka izlučuje se bubrezima. U kliničkoj studiji - usporedba bolesnika sa šećernom bolešću i oštećenom bubrežnom funkcijom različite težine i bolesnika s dijabetesom bez oslabljene funkcije bubrega, uzimanje lijeka Glyurenorm u dozi od 40-50 mg dovelo je do sličnog utjecaja na razinu glukoze u krvi. Nije uočeno nakupljanje lijeka i / ili hipoglikemijski simptomi. Dakle, u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, prilagodba doze nije potrebna.

Ostavite Svoj Komentar