Zobena kaša kolač od krumpira

Uz dijabetes melitus, život osobe se drastično mijenja - trebali biste preispitati dnevni režim, povećati umjerenu fizičku aktivnost i promijeniti prehranu. Potonji ima značajan utjecaj na šećer u krvi.

Druga vrsta dijabetesa zahtijeva da se pacijent pridržava određenih pravila ishrane, izuzevši nekoliko dijeta iz prehrane. Jedno od katastrofalnih jela su slatkiši i peciva. Ali što učiniti, jer ponekad zaista želite priuštiti sebi deserte?

Ne padajte u očaj, postoje razni ukusni recepti - to su čičak, i kolači, pa čak i kolači. Glavno pravilo za dijabetičare je kuhati tijesto bez šećera. Također je vrijedno razmotriti glikemijski indeks proizvoda, jer je njegov pokazatelj koji utječe na razinu šećera u krvi.

Ispod je popis proizvoda s niskim glikemijskim indeksom koji se koriste u pripremi slastica, razmatra se koncept GI-ja, a predstavljeni su i različiti slatki recepti za dijabetičare tipa 2.

Glikemijski indeks proizvoda za pečenje

Koncept glikemijskog indeksa odnosi se na pokazatelj koji utječe na protok glukoze u krv. Što je niži broj, to je sigurniji proizvod. Također se događa da se tijekom toplinske obrade indikator može značajno povećati. Ovo se posebno odnosi na šargarepu, koja u sirovom obliku ima 35 jedinica, a u kuvanoj 85 jedinica.

Dopušteni pokazatelj dijabetičara trebao bi biti nizak, ponekad je dozvoljeno jesti hranu s prosječnim GI, ali visok pod strogom zabranom.

Koji se pokazatelji smatraju normalnim:

  1. Do 50 PIECES - nizak GI,
  2. Do 70 PIECES - prosječni GI,
  3. Od 70 jedinica i više - visoki GI.

Kako biste napravili ne samo ukusne pecive, već i zdrave, u nastavku su navedeni proizvodi koji se koriste u receptima, sa njihovim GI pokazateljima:

  • Raženo brašno - 45 jedinica,
  • Kefir - 15 jedinica,
  • Jaje bijelo - 45 komada, žumance - 50 komada,
  • Apple - 30 jedinica,
  • Borovnice - 40 komada,
  • Crna ribizla - 15 komada,
  • Crvena ribizla - 30 komada,
  • Skuta bez masnoće - 30 jedinica.

Prilikom pripreme jela, uključujući deserte, pripazite na tablicu glikemijskog indeksa.

Pite za dijabetičare proizvode se isključivo od integralnog brašna, raženo brašno je vrijedno odabrati. Bolje je kuhati tijesto bez dodavanja jaja. Najoptimalniji recept je da pomiješate jedno pakovanje suhog kvasca (11 grama) u 300 ml tople vode i dodate prstohvat soli. Nakon što je prosijalo 400 grama raženog brašna, dodajte jednu kašiku biljnog ulja i gnetite tijesto. Ostaviti na toplom mjestu 1,5 - 2 sata.

Kako biste dobili slatke kolače, možete otopiti nekoliko tableta zaslađivača u maloj količini vode i dodati ih u tijesto. Za punjenje takvih pita možete koristiti:

Jabuke se mogu naribati na krupnoj rerni ili iseći na male kockice, prethodno oguljene i oguljene. Pecite pite u rerni, na temperaturi od 180 C, 30 minuta.

Jedno od najpopularnijih jela za dijabetičare su palačinke bez šećera. Pripremaju se lako i ne zahtijevaju ulje za kuhanje prilikom prženja, što je vrlo važno za ovu bolest. Takav dijetalni desert bez šećera bio bi ukusan i zdrav.

Za nekoliko obroka trebat će vam:

  • 0,5 kašika praška za pecivo
  • 200 ml mleka
  • Zobeno brašno (priprema se od zobene pahuljice, prethodno sjeckano u blenderu ili mlincu za kavu),
  • Borovnice, ribizla,
  • Cimet
  • Jaje.

Prvo dobro umutite mlijeko i jaja, pa dodajte zobene pahuljice i dodajte prašak za pecivo. Ako postoji želja da palačinke budu slatke, onda je dvije tablete zaslađivača otopiti u mlijeku.

Sve dobro promiješajte da ne bude grudica. Pecite u tavi do zlatno smeđe boje, bez upotrebe biljnog ulja. Dozvoljeno je podmazati površinu kako se američke palačinke ne bi pregorile.

Servirajte u porcijama, u tri komada, ukrašena bobicama i posuta palačinke cimetom.

Torte i kolači

Torta od krumpira bez šećera kuha se prilično brzo i ima neobičan ukus. Trebat će vam dvije srednje jabuke, oguljene, narezane na kockice i pirjajte s malom količinom vode. Kad su dovoljno mekane, sklonite sa vatre i tuku mikserom dok ne dobije konzistenciju pire krumpira.

Dalje, pržite 150 grama žitarica u suvoj tavi s cimetom. Pomiješajte jabukov umak sa 150 grama skute bez masnoće, dodajte 1,5 kašike. kašike kakaa i tukli u blenderu. Oblikujte kolače i valjajte u žitaricama, stavite u frižider za noć.

Bez pečenja možete skuhati i kolač od sira, ne trebate ni mijesiti tijesto.

Za pravljenje sira, trebat će vam ovi proizvodi:

  1. 350 grama skučenog sira s niskim udjelom masti, po mogućnosti tijesto,
  2. 300 ml jogurta ili kefira s niskim udjelom masti,
  3. 150 grama kolačića za dijabetičare (fruktoza),
  4. 0,5 limuna
  5. Sok od jabuke od 40 ml
  6. Dva jaja
  7. Tri tablete zaslađivača
  8. Jedna kašika škroba.

Najprije samljeti kolačiće u blenderu ili sa mortom. To bi trebala biti vrlo mala mrvica. To treba položiti u dubok oblik, prethodno podmazan maslacem. Pošaljite budući kolač sira u hladnjak na 1,5 - 2 sata.

Dok se baza smrzava u hladnjaku, priprema se punjenje. Pomiješajte skuti sir i kefir i tucite u blenderu dok ne postane glatko. Zatim dodajte grubo sjeckani limun u blender i tucite oko minut.

U zasebnoj posudi pomiješajte jaja sa škrobom, a zatim sjedinite sa punjenjem. Izvadite bazu iz frižidera i tamo ravnomerno sipajte punjenje. Cheesecake ne treba peći u rerni. Posudu s budućim desertom prekrijte folijom i stavite u posudu, velikog promjera i napunjenu do polovice vodom.

Potom stavite cheesecake u rernu i pecite na temperaturi od 170 C, sat vremena. Ostavite da se ohladi bez vađenja iz rerne, trebaće otprilike četiri sata. Pre nego što ćete čizkejk poslužiti na stolu, pospite ga cimetom i ukrasite voćem.

Video u ovom članku predstavlja nekoliko recepata za dijabetičare.

Recepti za kolače za dijabetičare

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Proizvod poput klasične slatke pogače koju konzumiraju zdravi ljudi vrlo je opasan za osobu koja boluje od dijabetesa.

Međutim, to ne znači da takvo jelo morate u potpunosti napustiti u svojoj prehrani.

Koristeći određena pravila i odgovarajuće proizvode možete napraviti kolač koji zadovoljava prehrambene potrebe za dijabetes.

Koji su kolači dozvoljeni dijabetičarima, a koje treba odbaciti?

Ugljikohidrati, kojih ima u suvišno u slatkim i brašnom proizvodima, imaju sposobnost lako probaviti i brzo ući u krvotok.

Ova situacija dovodi do povećanja glukoze u krvi, čija posljedica može biti ozbiljno stanje - dijabetička hiperglikemijska koma.

Kolači i slatki pecivi, koje možete pronaći na policama trgovina, zabranjeni su u prehrani pacijenata sa dijabetesom.

Međutim, prehrana dijabetičara uključuje prilično širok popis namirnica čija umjerena upotreba ne pogoršava bolest.

Tako je zamjenom nekih sastojaka u receptu za tortu moguće kuhati ono što se može pojesti bez štete za zdravlje.

Gotovu tortu od dijabetesa možete kupiti u trgovini u posebnom odjeljenju za dijabetičare. Ondje se prodaju i drugi konditorski proizvodi: slatkiši, vafli, kolačići, žele, medenjaci, nadomjesci šećera.

Pravila pečenja

Pečenje bez pečenja jamči pouzdanje u pravilnu uporabu proizvoda za nju. Za pacijente s dijabetesom tipa 1 dostupan je širi izbor jela, jer se njihov sadržaj glukoze može regulirati injekcijama inzulina. Dijabetes tipa 2 zahtijeva stroga ograničenja na slatku hranu.

Da biste pripremili ukusno pečenje kod kuće, morate koristiti sljedeće principe:

  1. Umjesto pšenice koristite heljdu ili zobenu kašu, a za neke je recepte pogodna raž.
  2. Maslac s visokim udjelom masti treba zamijeniti sa manje masnih ili biljnih sorti. Često za pečenje kolača koristi se margarin koji je ujedno i biljni proizvod.
  3. Šećer u kremama uspješno se zamjenjuje medom; prirodna sladila koriste se za tijesto.
  4. Za nadjev je dozvoljeno razno voće i povrće koje je dozvoljeno u prehrani dijabetičara: jabuke, agrumi, trešnje, kivi. Da bi torta bila zdrava i ne naškodila zdravlju, isključite grožđe, grožđice i banane.
  5. U receptima je poželjnije koristiti kiselu pavlaku, jogurt i skutu sa minimalnim udjelom masti.
  6. Prilikom pripreme kolača preporučljivo je koristiti što manje brašna; rasute kolače treba zamijeniti tankim, razmućenim kremom u obliku žele ili souffle-a.

Voćna spužva torta

Za njega će vam trebati:

  • 1 šolja fruktoze u obliku pijeska,
  • 5 pilećih jaja
  • 1 pakovanje želatine (15 grama),
  • voće: jagode, kivi, naranče (ovisno o željama),
  • 1 šolja obranog mlijeka ili jogurta,
  • 2 kašike meda
  • 1 šolja zobene kaše.

Biskvit se priprema po uobičajenom receptu za sve: bjelanjke istucite u zasebnoj zdjeli do stabilne pjene. Žumanjke pomiješajte sa fruktozom, posolite, a zatim pažljivo dodajte proteine ​​u ovu masu.

Prosijati zobene kaše kroz sito, sipati u smjesu od jaja, lagano izmiješati.

Gotovo tijesto stavite u kalup obložen pergamentnim papirom i pecite u rerni na temperaturi od 180 stepeni.

Izvadite iz rerne i ostavite u obliku dok se potpuno ne ohladi, a zatim prerežite po dužini na dva dijela.

Krema: sadržaj otopljene vrećice instant želatine rastopite u čaši kipuće vode. U mlijeko dodajte med i ohlađenu želatinu. Voće narežite na kriške.

Sakupljamo tortu: četvrtinu kreme stavite na donji kolač, zatim u jedan sloj voća, pa opet kremu. Pokrijte drugom tortom, namažite je kao i prvu. Odozgo ukrasite naribanom narančom.

Puter od testenine

Za kuhanje se koriste sljedeći sastojci:

  • 400 grama heljdinog brašna
  • 6 jaja
  • 300 grama biljnog margarina ili maslaca,
  • nepotpuna čaša vode
  • 750 grama obranog mlijeka
  • 100 grama putera,
  • ½ vrećice vanilin,
  • ¾ šalice fruktoze ili drugog zamjena za šećer.

Za lisnato tijesto: brašno (300 grama) pomiješajte s vodom (može se zamijeniti mlijekom), uvaljajte i namažite mekim margarinom. Razvaljajte četiri puta i pošaljite na hladno mjesto petnaestak minuta.

Ponovite ovaj postupak tri puta, a zatim dobro izmešajte da tijesto zaostane za rukama. Razvaljajte 8 kolača od cijele količine i ispecite u rerni na temperaturi od 170-180 stepeni.

Krema za sloj: umutite u homogenu masu mlijeka, fruktozu, jaja i preostalih 150 grama brašna. Kuhajte u vodenoj kupelji dok se smjesa ne zgusne, neprestano miješajući. Uklonite sa vatre, dodajte vanilin.

Kolače premažite ohlađenom kremom, po vrhu ukrasite zdrobljenim mrvicama.

Torte bez pečenja brzo se kuhaju, nemaju kolače koje je potrebno peći. Manjak brašna smanjuje sadržaj ugljenih hidrata u gotovom jelu.

Skuta s voćem

Ova se torta brzo kuha, nema kolača za pečenje.

To uključuje:

  • 500 grama skučenog sira,
  • 100 grama jogurta
  • 1 šolja voćnog šećera
  • 2 vrećice želatine 15 grama svaka
  • voće.

Kada koristite instant želatinu, otopite sadržaj vrećica u čaši kipuće vode. Ako je dostupna redovna želatina, sipa se i inzistira sat vremena.

  1. Skušajte sir kroz sito i pomešajte sa nadomjestkom šećera i jogurtom, dodajte vanilin.
  2. Voće se ljušti i isječe na sitne kockice, na kraju bi trebalo ispasti nešto više od čaše.
  3. Sjeckani plodovi polažu se u tankom sloju u staklenom obliku.
  4. Ohlađenu želatinu izmiješati sa sirom i pokriti je voćnim punjenjem.
  5. Ostaviti na hladnom mjestu 1,5 - 2 sata.

Torta "Krompir"

Klasičan recept za ovu poslasticu koristi kekse sa biskvitom ili šećerom i kondenzovano mlijeko. Za dijabetičare biskvit treba zamijeniti kolačićima s fruktozom, koji se mogu kupiti u trgovini, a tekući med će igrati ulogu kondenziranog mlijeka.

  • 300 grama kolačića za dijabetičare:
  • 100 grama niskokaloričnog putera,
  • 4 kašike meda
  • 30 grama oraha,
  • kakao - 5 kašika,
  • kokosove pahuljice - 2 kašike,
  • vanilin.

Kolače samljeti tako što ćete ga provući kroz mlin za meso. Pomiješajte mrvice s orasima, medom, omekšanim maslacem i tri kašike kakaa u prahu. Oblikujte male kuglice, valjajte u kakao ili kokos, čuvajte u frižideru.

Još jedan video recept za desert bez šećera i pšeničnog brašna:

Zaključno, vrijedi podsjetiti da se ni uz odgovarajuće recepte kolači ne preporučuju za upotrebu u dnevnom meniju dijabetičara. Ukusna torta ili pecivo pogodniji su za svečani stol ili neki drugi događaj.

Kako kuhati i jesti palačinke za dijabetes

Obične palačinke, pripremljene na osnovu standardnog testa, mogu se koristiti za dijabetes tipa 1 i 2, međutim toplo se preporučuje da se to radi rijetko i u minimalnim količinama. Činjenica je da je prezentirani proizvod prilično kaloričan, ali zato može pogoditi opći glikemijski indeks dijabetičara sa bolešću tipa 1 i 2. O tome koje su palačinke za dijabetes prihvatljive za upotrebu i s čime dalje.

Najkorisnije palačinke

Što su manje masne ili kalorične palačinke, to su više pogodne za dijabetičare. Možete koristiti uobičajeno brašno i tijesto, ali puno preferiranije će biti one napravljene od zobenih ili heljdinih brašna. Međutim, takodje ih je nepoželjno svakodnevno konzumirati, posebno kod dijabetesa tipa 2. S tim u vezi endokrinolozi obraćaju pažnju na to da je moguće i potrebno kuhati palačinke u okviru dijabetesa prema posebnom receptu.

Pročitajte o receptima za još jedno pečenje

Podrazumijeva korištenje sjemenki heljde, koji je prethodno mljeven, 100 ml tople vode, soda, procijeđeno na ivici noža i 25 gr. biljno ulje. Nadalje, svi prikazani sastojci se miješaju dok se ne stvori homogena masa i ostave ne više od 15 minuta na toplom, ali ne vrućem mjestu. Tada morate ispeći palačinke male veličine, koje se kuhaju isključivo u suhoj vrućoj tavi sa teflonskim premazom.

Važno je da palačinke ne budu pržene, naime pečene, odnosno da tava ne smije biti izložena prekomjernoj vrućini - to je ono što se može i treba pažljivo nadzirati, posebno za dijabetes melitus tipa 1 i 2.

Također je potrebno obratiti pažnju na to da:

  • palačinke moraju biti pržene s obje strane do zlatno smeđe boje,
  • dopušteno ih je koristiti ne samo u vrućem obliku, već i kao hladno jelo,
  • kako bi palačinke bile slatke, ali one koje se mogu koristiti za dijabetes tipa 1 i 2, toplo se preporučuje dodati malo meda ili zaslađivača u tijesto.

Dakle, postupak izrade palačinki, prihvatljivih za upotrebu dijabetičarima, ne oduzima puno vremena i nije komplikovan ili zbunjujući. To je sasvim izvedivo za sve one koji se suoče sa predstavljenom bolešću. Međutim, ne manje značajan dio pažnje treba posvetiti tome koji aditivi palačinke mogu ili ne mogu koristiti za dijabetes u hrani.

Više o korištenju palačinki

Sama palačinka je, naravno, ukusan proizvod, međutim posebni dodaci prehrani mogu poboljšati predstavljene kvalitete. U ovom slučaju treba koristiti samo one koji se mogu i trebaju koristiti za dijabetes tipa 1 i 2. Prije svega, ovo je skuta, povezana sa nemasnim tipom. Može se konzumirati svakodnevno, jer poboljšava opće stanje kostiju i skeleta, što je izuzetno važno za opisanu bolest.

Takođe je dozvoljeno koristiti povrće, na primjer, kupus, kao nadjev.

Njegova prednost ne leži samo u izvrsnom ukusu, već i u značajnoj brzini kuhanja. Prije upotrebe kao nadjeva, poželjno je pirjati kupus tako da se ispostavi da je kuhan do kraja. Jednako je preporučljivo koristiti voćne vrste nadjeva, a to mogu biti jabuke, jagode i druga neslatka hrana.

Voće ne samo da poboljšava ukupni ukus palačinki, već značajno povećava i stepen njihove korisnosti. Zato se ove komponente mogu i trebaju koristiti, ali isključivo u svježem obliku, a ne kao konzervirani proizvodi, džemovi i slično.

Endokrinolozi skreću pažnju dijabetičara na činjenicu da je posluživanje palačinki s predstavljenom tegobom daleko od prihvatljive sa svim sastojcima. Javorov sirup, koji se odlikuje odličnim dijetalnim svojstvima, treba smatrati najkorisnijim i ukusnijim. Predstavljena komponenta ima nizak glikemijski indeks, a mnogi je koriste kao nadomjestak šećera. Jednako koristan dodatak je med, govoreći o kojem, morate obratiti pažnju na to da će sorta akacije biti najkorisnija.

Istovremeno, uprkos činjenici da se med može koristiti, nemojte to činiti u pretjeranim količinama. To je povezano s činjenicom da med još uvijek sadrži određenu količinu šećera, što može utjecati na nivo glukoze u krvi. Među ostalim dodatnim komponentama treba spomenuti kiselu pavlaku ili jogurt. Naravno, u predstavljenim slučajevima govorimo isključivo o onim proizvodima koji imaju nizak nivo masti. Istovremeno, neprihvatljivo je koristiti domaću pavlaku, jer je ona vrlo masna.

U slučaju da osoba ima dijabetes tipa 1 ili 2, dozvoljeno je koristiti crveni kavijar ili ribu kao dodatak palačinkama.

Ovo ne samo da će poboljšati okusi, već će omogućiti dijabetičaru da dobije dovoljno svih potrebnih vitaminskih i mineralnih sastojaka.

Međutim, u ovoj je situaciji također moguće i potrebno imati na umu da se vodi oprez i uporaba isključivo minimalnih doza.

U rijetkim situacijama i samo nakon savjetovanja s endokrinologom dopušteno je koristiti sastojke poput kondenziranog mlijeka ili sira. Naravno, u slučaju prvog od njih potreban je maksimalni oprez, s obzirom na omjer šećera i stupanj kalorijskog sadržaja. Isto se odnosi i na sir, koji se toplo preporučuje jesti jednom svakih 10 dana ili dvije sedmice.

S obzirom na sve to, sa sigurnošću se može reći da je upotreba palačinki za dijabetes sasvim prihvatljiva, ali preporučuje se posavjetovati se s endokrinologom i biti svjesni rizika od povećanja udjela glukoze u krvi.

Pogledajte video: Varivo od piletine sa ječmenom kašom i krumpirom - Sašina kuhinja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar