Humulin® NPH (suspenzija za potkožno davanje, 10 ml) Rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering)

Suspenzija za potkožno davanje1 ml
aktivna supstanca:
humani inzulin100 ME
pomoćne tvari: metakrezol - 1.6 mg, fenol - 0.65 mg, glicerol (glicerin) - 16 mg, protamin sulfat - 0.348 mg, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat - 3.78 mg, cink oksid - q.s. za dobivanje iona cinka ne više od 40 μg, 10% -tne otopine klorovodične kiseline - q.s. do pH 6,9–7,8, 10% rastvora natrijum hidroksida - q.s. do pH 6,9–7,8; voda za injekcije do 1 ml

Doziranje i primjena

S / c do ramena, bedara, stražnjice ili trbuha. Dozvoljeno je intramuskularno davanje.

Dozu Humulina ® NPH liječnik odredi pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. U / u uvođenju lijeka Humulin ® NPH je kontraindiciran.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. Uz s / c davanje inzulina, mora se paziti da se ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina. Režim davanja inzulina je individualan.

Priprema za uvod

Za preparat Humulin ® NPH u bočicama. Neposredno prije upotrebe, bočice Humulin ® NPH nekoliko puta valjajte između dlanova dlanova sve dok se inzulin potpuno ne suspenduje dok ne postane homogena mutna tekućina ili mlijeko. Snažno protresite, kao to može dovesti do pjene koja može ometati pravilnu dozu. Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon miješanja ili se čvrste bijele čestice lijepe na dno ili zidove bočice, stvarajući učinak mrazastog uzorka. Koristite inzulinsku špricu koja odgovara koncentraciji ubrizgavanog inzulina.

Za pripremu Humulin ® NPH u patroni. Neposredno prije upotrebe, Humulin ® NPH uložak treba 10 puta razvući između dlanova i protresti, okrećući se 180 ° također 10 puta dok se inzulin potpuno ne suspendira dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko. Snažno protresite, kao to može dovesti do pjene koja može ometati pravilnu dozu. Unutar svakog uloška je mala staklena kugla koja olakšava miješanje inzulina. Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja. Uređaj patrona ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti. Prije ubrizgavanja potrebno je upoznati se s uputama proizvođača o korištenju olovke za špriceve za primjenu inzulina.

Za Humulin ® NPH u olovci za injekciju QuickPen ™. Prije ubrizgavanja, trebali biste pročitati QuickPen ™ upute za upotrebu šprice.

Vodič za olovke QuickPen ™ špricer

QuickPen ™ olovka za špriceve je jednostavna za upotrebu. To je uređaj za primjenu inzulina (olovka za injekciju inzulina) koji sadrži 3 ml (300 PIECES) pripravka inzulina s aktivnošću od 100 IU / ml. Možete unijeti od 1 do 60 jedinica inzulina po injekciji. Dozu možete postaviti s tačnošću od jedne jedinice. Ako je utvrđeno previše jedinica, doza se može korigirati bez gubitka inzulina. Olovka za injekciju QuickPen ™ preporučuje se za upotrebu sa proizvodnim iglama Becton, Dickinson and Company (BD) za olovke za špriceve Prije upotrebe olovke za štrcaljku, provjerite je li igla u potpunosti pričvršćena za olovku štrcaljke.

U budućnosti treba slijediti sljedeća pravila.

1. Slijedite pravila asepsije i antiseptika koje preporučuje vaš ljekar.

3. Odaberite mjesto za injekcije.

4. Obrišite kožu na mjestu ubrizgavanja.

5. Naizmenična mjesta ubrizgavanja tako da se isto mjesto upotrebljava ne više od otprilike jednom mjesečno.

Priprema i uvod QuickPen ™ olovke za brizgalice

1. Povucite poklopac olovke za špricu da biste je uklonili. Ne rotirajte poklopac. Ne uklanjajte naljepnicu sa olovke štrcaljke. Obavezno provjerite ima li inzulin vrstu inzulina, datum isteka, izgled. Nežno prebacite olovku za štrcaljku 10 puta između dlanova i okrenite olovku za brizgalicu 10 puta.

2. Uzmi novu iglu. Uklonite papirnu naljepnicu sa vanjskog poklopca igle. Upotrijebite alkoholni tampon da obrišete gumeni disk na kraju nosača uloška. Pričvrstite iglu u poklopcu, aksijalno, na olovku štrcaljke. Zavijte iglu do kraja.

3. Uklonite spoljni poklopac sa igle. Ne bacajte. Uklonite unutrašnju kapicu igle i odbacite je.

4. Provjerite QuickPen ™ špricu za inzulin. Svaki put kada biste trebali provjeriti unos insulina. Provjera isporuke inzulina iz olovke za šprice trebala bi se obaviti prije svake injekcije, sve dok se ne pojavi trošak inzulina kako bi se osiguralo da je olovka štrcaljke spremna za dozu.

Ako ne provjerite unos inzulina prije nego što se pojavi trik, možete dobiti premalo ili previše inzulina.

5. Popravite kožu povlačeći je ili skupljajući u velikoj nabora. Umetnite iglu sa sc pomoću tehnike ubrizgavanja koju je preporučio vaš ljekar. Stavite palac na dugme za dozu i čvrsto pritisnite dok se potpuno ne zaustavi. Za unos pune doze držite tipku za dozu i polako izbrojite na 5.

6. Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja. Ako inzulin curi sa igle, najvjerovatnije pacijent dovoljno dugo nije držao iglu pod kožom. Prisutnost kapi inzulina na vrhu igle je normalno, to neće uticati na dozu.

7. Odvijte iglu pomoću poklopca igle i odložite je.

Parni brojevi se ispisuju u prozoru za prikaz doze kao brojevi, a neparni brojevi kao ravne linije između parnih brojeva.

Ako doza potrebna za primjenu premaši broj jedinica koje ostaju u ulošku, možete unijeti preostalu količinu inzulina u ovu olovku za šprice, a zatim upotrijebiti novu olovku za dovršavanje potrebne doze ili unijeti cijelu dozu novom olovkom štrcaljke.

Ne pokušavajte ubrizgati inzulin rotacijom gumba za dozu. Pacijent neće primati inzulin ako okrene gumb za dozu. Morate kliknuti dugme za dozu u ravnoj osi da biste dobili dozu inzulina.

Ne pokušavajte mijenjati dozu inzulina tokom injekcije.

Napomena Olovka za štrcaljku neće omogućiti pacijentu da postavi dozu inzulina više od broja jedinica koje ostaju u olovci štrcaljke. Ako niste sigurni da je data puna doza, ne biste trebali da unosite drugu. Trebali biste pročitati i slijediti upute sadržane u uputama za uporabu lijeka. Prije svakog ubrizgavanja potrebno je provjeriti naljepnicu na olovci štrcaljke kako biste bili sigurni da datum isteka lijeka nije istekao i pacijent koristi ispravnu vrstu inzulina, ne uklanjajte naljepnicu s olovke štrcaljke.

Boja QuickPick ™ gumba za dozu olovke za špricu odgovara boji trake na naljepnici olovke za šprice i ovisi o vrsti inzulina. U ovom priručniku dugme za dozu je zasivljeno. Bež boja tijela QuickPen ™ olovke za štrcaljku ukazuje da je namijenjena za upotrebu s Humulin ® proizvodima.

Skladištenje i odlaganje

Olovka se ne može koristiti ako je bila izvan hladnjaka duže od vremena određenog u uputstvima za upotrebu.

Nemojte čuvati olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom. Ako igla ostane pričvršćena, inzulin može iscuriti iz olovke ili se insulin može osušiti unutar igle, na taj način začepljujući iglu, ili se u kaseti mogu stvoriti mjehurići zraka.

Olovke za štrcaljke koje se ne koriste treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne koristite olovku za štrcaljku ako je bila smrznuta.

Trenutačno korištenu olovku za šprice čuvajte na sobnoj temperaturi na mjestu zaštićenom od vrućine i svjetlosti, van dosega djece.

Rabljene igle odložite u spremnike koji ne propuštaju probijanje (npr. Spremnike za biološke opasne tvari ili otpad) ili prema preporuci vašeg liječnika.

Potrebno je ukloniti iglu nakon svake injekcije.

Rabljene olovke za brizgalice odložite bez pričvršćenih igala u skladu s preporukama liječnika u skladu s lokalnim zahtjevima za zbrinjavanje medicinskog otpada.

Ne reciklirajte napunjeni spremnik oštrih dijelova.

Obrazac za puštanje

Suspenzija za potkožno davanje, 100 IU / ml. 10 ml lijeka u neutralnim staklenim bočicama. 1 sp. smešteno u pakovanje kartona.

3 ml u neutralnim staklenim ulošcima. 5 uložaka se stavljaju u blister. 1 bl. postavljaju se u kartonsku kutiju ili se uložak ubacuje u olovku za QuickPen ™ špricu. 5 olovki za šprice postavljeno je u kartonsko pakovanje.

Proizvođač

Produciraju: Eli Lilly i kompanija, SAD. Lilly Corporate Center, Indianapolis, Indiana 46285, Sjedinjene Američke Države.

Pakirano: ZAO "ORTAT", 157092, Rusija, Kostromski kraj, Susaninski okrug, s. Sjeverni, mikrorodni. Kharitonovo.

Ketridže, QuickPen ™ olovke za špriceve , proizvela kompanija Lilly France, Francuska. Zona Industrialiel, pukovnik Lilly, 2 ruke, 67640 Fegersheim, Francuska.

Pakirano: ZAO "ORTAT", 157092, Rusija, Kostromski kraj, Susaninski okrug, s. Sjeverni, mikrorodni. Kharitonovo.

Lilly Pharma LLC ekskluzivni je uvoznik Humulin ® NPH u Rusku Federaciju.

Dozni oblik

Suspenzija za potkožno davanje 100 IU / ml

Sadrži 1 ml suspenzije

aktivna supstanca - humani inzulin (rekombinantna DNA) 100 IU,

pomoćne tvari: natrijum hidrogen fosfat, glicerin (glicerol), fenolna tečnost, metakresol, protamin sulfat, cinkov oksid, hlorovodonična kiselina 10% za podešavanje pH, natrijum hidroksid 10% rastvor za podešavanje pH, voda za ubrizgavanje.

Bijela suspenzija koja se, kada stoji, eksfolira u bistru, bezbojnu ili gotovo bezbojnu supernatantu i bijeli talog. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Humulin® NPH je preparat inzulina srednjeg delovanja.

Tipični profil aktivnosti inzulina (krivulja iskorišćenja glukoze) nakon supkutane injekcije prikazan je na donjoj slici kao tamna linija. Varijabilnost koju pacijent može doživjeti s obzirom na vrijeme i / ili intenzitet aktivnosti inzulina na slici prikazana je kao osjenčano područje. Pojedinačne razlike u aktivnosti i trajanju inzulinskog djelovanja ovise o faktorima kao što su doza, izbor mjesta ubrizgavanja, dotok krvi, temperatura, fizička aktivnost pacijenta itd.

Aktivnost inzulina

Vrijeme (sati)

Farmakodinamika

Humulin® NPH je humani rekombinantni DNK inzulin.

Glavno djelovanje Humulin® NPH je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Nuspojave

hipoglikemija je najčešća nuspojava koja se javlja uz primjenu inzulinskih pripravaka, uključujući Humulin® NPH.

Znakovi blaga do umjerena hipoglikemija: glavobolja, vrtoglavica, poremećaj sna, pospanost, palpitacije, trnce u rukama, nogama, usnama ili jeziku, drhtanje, anksioznost, anksioznost, zamagljen vid, nečitljiv govor, depresivno raspoloženje, razdražljivost, nemogućnost koncentracije, patološko ponašanje, promjene ličnosti , drhtavi pokreti, znojenje, glad.

Znakovi teška hipoglikemija: dezorijentacija, nesvjesnost, konvulzije. U izuzetnim slučajevima, jaka hipoglikemija može dovesti do smrti.

lokalne alergijske reakcije (učestalost od 1/100 do 1/10) u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja obično prestaju u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.

sistemske alergijske reakcije (frekvencija

Doziranje i primjena

Doziranje lijeka i način primjene liječnik određuje pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir koncentraciju glukoze u krvi.

Suspenzija sobne temperature se daje sc ili intramuskularno (dozvoljeno), intravenska primjena je kontraindicirana.

Potkožne injekcije rade se u trbuhu, stražnjici, bedrima ili ramenima, ne dozvoljavaju ulazak inzulina u krvnu žilu. Ista mjesta ubrizgavanja ne smiju se koristiti više od 1 puta mjesečno (otprilike). Nakon primjene lijeka, mjesto ubrizgavanja ne može se masirati.

Prije početka terapije, pacijenta treba osposobiti za pravilnu upotrebu uređaja putem kojeg će se davati inzulin.

Priprema za davanje lekova

Prije upotrebe bočicu s lijekom nekoliko puta razmotati između dlanova ruke, uložak 10 puta razvući između dlanova ruke i protresti, 10 puta okrenuti za 180 ° dok se inzulin potpuno ne suspendira i ne pretvori u homogenu mutnu ili mliječnu tekućinu. Bočicu / uložak ne možete energično protresti, jer to može dovesti do stvaranja pjene, koja kasnije može ometati pravilnu dozu.

Ne koristi se inzulin, u kojem su ljuskice uočene nakon potresanja, odnosno na zidovima / dnu bočice s kojima su formirane čvrste bijele čestice, stvarajući efekt zamrznutog uzorka.

Za primjenu lijeka iz bočice koristite špricu koja odgovara koncentraciji inzulina koji se daje.

Uložak uređaja ne dopušta im da se lijek miješa s drugim inzulinama. Ketridže nije moguće napuniti.

Brza olovka (injektor) omogućava vam unos 1-60 jedinica inzulina po injekciji. Doza se može postaviti s točnošću od jedne jedinice, ako se doza odabere pogrešno, može se korigirati bez gubitka lijeka.

Injektor treba koristiti samo jedan pacijent, a njegovo prenošenje drugima može poslužiti kao prijenos infekcije. Za svaku injekciju koristi se nova igla.

Ne upotrebljava se injektor ako je bilo koji njegov dio oštećen ili slomljen. Pacijent uvijek treba nositi rezervnu olovku za brizgalice sa sobom s obzirom na mogući gubitak ili oštećenje onog koji se koristi.

Pacijenti s oštećenim vidom ili potpunim gubitkom vida trebaju koristiti injektor pod vodstvom dobro viđenih ljudi koji ga znaju koristiti.

Prije svake injekcije provjerite naljepnicu na olovci štrcaljke koja sadrži podatke o datumu isteka i vrsti inzulina. Injektor ima sivo dugme za dozu, njegova boja odgovara traci na nalepnici i vrsti inzulina koji se koristi.

Administracija lijekova

Igle se koriste za ubrizgavanje inzulina putem injektora.Prije upotrebe, važno je osigurati da je igla u potpunosti pričvršćena za injektor.

Prilikom propisivanja inzulina u dozi koja prelazi 60 jedinica, izvode se dvije injekcije.

U slučajevima kada pacijent nije siguran koliko lijeka ostaje u ulošku, okrene olovku za špricu vrhom igle prema dolje i pogleda vagu na prozirnom držaču uloška, ​​koja pokazuje približnu količinu inzulina koja je preostala. Ovi brojevi se ne koriste za postavljanje doze.

Ako pacijent ne može skinuti poklopac sa igle, potrebno ga je pažljivo zakretati u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, a zatim ga izvući.

Svaki put prije injekcije provjeravajte olovku na inzulin. Da biste to učinili, uklonite vanjski poklopac igle (ne baca se), zatim unutarnji poklopac (bačen je), okrenite gumb za doziranje dok se ne postave dvije jedinice, usmjerite injektor prema gore i tapnite na držač spremnika da biste sakupili mjehuriće zraka u gornjem dijelu. Držite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u indikatorskom prozoru se pojavi broj 0. Nastavljajući držati gumb za dozu u udubljenom položaju, polako izbrojite na 5. Ako na vrhu igle postoji potez inzulina, test se smatra dovršenim i uspješnim. U slučajevima kada se na kraju igle ne pojavi djelić inzulina, korak provjere primanja ponavlja se 4 puta.

Upute za primjenu lijeka pomoću injektora:

  • olovka za špricu se otpušta iz kapice,
  • provjera inzulina
  • uzmi novu iglu, izvadi naljepnicu na papiru s vanjske kapice,
  • gumeni disk na kraju držača uloška obrišete tamponom umočenim u alkohol,
  • igla se zavrtje ravno duž osi injektora dok nije u potpunosti pričvršćena,
  • provjera unosa inzulina,
  • pomoću gumba za dozu postavite željeni broj jedinica lijeka,
  • igla se ubacuje ispod kože, a palcem čvrsto pritisnite tipku za dozu sve dok se u potpunosti ne zaustavi. Ako je potrebno uvesti punu dozu - tipka se i dalje drži i polako odbrojava do 5,
  • igla se skida ispod kože, na nju se stavlja vanjska kapa, odvaja se iz injektora i odlaže u skladu s uputama lekara,
  • stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Injektori se ne smiju čuvati sa pričvršćenim iglama.

Ako pacijent nije siguran da je dao punu dozu, ne daje drugu injekciju.

Posebna uputstva

Pri promjeni vrste ili proizvođača inzulina potreban je strogi medicinski nadzor. Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti pri promjeni marke, vrste, aktivnosti, vrste i (ili) načina proizvodnje inzulina.

Prilagodba doze može biti potrebna prilikom prelaska nekih pacijenata iz inzulina životinjskog porijekla na humani inzulin - i tijekom prve primjene drugog, i postupno tokom nekoliko tjedana ili mjeseci nakon početka njegove primjene. Treba imati na umu da u nekih bolesnika simptomi prekursora hipoglikemije s primjenom humanog inzulina mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih koji su se razvili unošenjem inzulina životinjskog porijekla.

Neki ili svi prekursori hipoglikemije mogu nestati s normalizacijom glukoze u krvi, na primjer, kao rezultat intenzivnog liječenja inzulinom. O tome pacijente treba unaprijed obavijestiti.

U slučajevima terapije beta-blokatorima, dijabetička neuropatija moguća je dugotrajna dijabetes melitus, promjena ili manje izraženi simptomi prekursora hipoglikemije.

Dijabetička ketoacidoza i hiperglikemija mogu se razviti ako se koriste neadekvatne doze lijeka ili prekine liječenje.

Zatajenje jetre ili bubrega, insuficijencija štitne žlijezde, hipofize ili nadbubrežne žlijezde može smanjiti potrebu za inzulinom. Emocionalna prekomjernost i određene bolesti, naprotiv, mogu povećati potrebu za inzulinom. Prilikom promjene normalne prehrane ili povećanja tjelesne aktivnosti možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Upotreba kombinacije lijekova s ​​inzulinom s lijekovima iz skupine tiazolidindiona povećava rizik od razvoja hroničnog zatajenja srca i edema, posebno s bolestima kardiovaskularnog sustava i prisutnošću faktora rizika za kronično zatajenje srca.

Zbog mogućeg razvoja hipoglikemije, pacijenti trebaju biti oprezni u periodu liječenja prilikom upravljanja strojevima i upravljanjem vozilima.

Interakcija lijekova

  • tiazidni diuretici, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, derivati ​​fenotiazina, lijekovi koji povećavaju koncentraciju glukoze u krvi, nikotinska kiselina, glukokortikosteroidi, oralni kontraceptivi, klorprotiksen, litijum karbonat, beta-2-adrenergički agonisti, danazol, izoniazid, mogu se koristiti:
  • oralni hipoglikemika, gvanetidin, anabolički steroidi, antagonisti angiotenzina II receptora, ACE inhibitora, oktreotid, sulfa antibiotici, fenfluramin, određeni antidepresivi (monoamino oksidaze), tetraciklini, etanol i etanolsoderzhaschie droge, beta-blokatori, salicilate (acetil salicilna kiselina i slično. str.): može smanjiti potrebu za insulinom,
  • rezerpin, klonidin, beta blokatori: mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije.

Analozi Humulina NPH su Rosinsulin S, Rinsulin NPH, Protafan HM, Protamine-Insulin ChS, Insuman Bazal GT, Gensulin N, Vozulim-N, Biosulin.

Ostavite Svoj Komentar