Savet 1: Kako avokado

Postoji puno sorti ovog tropskog stanovnika - ne manje od 400. Međutim, na tržištu ne možemo dobiti ništa - njih troje. Svaka od ovih sorti ima svoj ukus, ali je bitno da odabrano voće bude pogodno za stvaranje jednostavnih ili složenih kulinarskih remek-djela.

Možete kupiti u trgovinama jedna od sledećih sorti.

  1. Kaliforniji. Kora je smeđe boje, a meso je vrlo labav i sočan. Ova vrsta se najčešće koristi u kuvanju za pripremu supa ili namaz na komad hljeba. Sirovo voće možete jesti tako što ga ogulite i uklonite kost. Kalifornijski avokado možete pronaći u trgovinama bez obzira na doba godine. Ali postoji šansa da kupite voće sa udubljenjem koje je nevidljivo pod tamnom kožom.
  2. Florida. S glatkom pilingom nijanse svijetlo zelene i dovoljno kaše visoke gustoće. Ova je sorta idealna za kuhanje za pripremu peciva i salata toliko popularnih danas. Najukusnije je, ali zbog tanke kože treba ga očistiti nožem. Velika kost unutar ploda čini plod težim po težini. Niskokalorični avokado florida učinio ga je popularnim među nutricionistima.
  3. Pinkerton. Tamno zelena ljuskica i brojni prištići odlika su ove sorte. Mala kost dodaje celulozu. Gusta korica se lako uklanja bez ljuštenja ploda nožem dok je zrelu pulpu nemoguće oštetiti. Pinkerton je idealan za pravljenje umaka od rolica.

Kako odabrati zreli avokado?

Nije dovoljno odlučiti se za pogodnu voćnu sortu, morate znati kako odabrati pravi avokado tako da je voće zrelo i ukusno. Prilikom odabira avokada morate pažljivo proučiti voće prije kupovine.

Voće morate kupiti, uz pritisak na kojem ostaje mala šupljina, s vremenom nestaje. Površina zrelog i visokokvalitetnog avokada treba biti bez pukotina, ogrebotina i drugih oštećenja.

Boja ploda nije pokazatelj njegove zrelosti, jer različite sorte imaju svoju specifičnu nijansu. Samo poznavajući razlikovne karakteristike svih vrsta avokada, moguće je tačno odrediti zrelost ploda po boji.

Ako nakon kupnje fetusa sumnje u njegovu zrelost još nisu nestale, možete razmisliti trag od drške, iščupajući ga od glavnog dela.

  • Smeđi nijansa - potvrda prezrelog voća.
  • Žuta zelena boja a tvrdoća mesa govori o zrelosti avokada.
  • Svijetla nijansa zelene u kombinaciji s mekim plodom i izbočenim sokom potvrđuje zrelost voća i njegovu kvalitetu.

Ako se odbranjeno voće ipak odbije zeleno, tada će novine pomoći da ubrza zrenje. Jednostavno zamotajte avokado papirom za štampanje, a stavljanjem jabuka ili banana pored njega možete proces ubrzati.

Toliko vas volimo i cijenimo vaše komentare da smo spremni dati svakog mjeseca 3000 rubalja. (telefonom ili bankovnom karticom) najboljim komentatorima bilo kojeg članka na našoj web stranici (detaljan opis natječaja)!

  1. Ostavite komentar na ovaj ili bilo koji drugi članak.
  2. Potražite sebe na listi dobitnika na našoj web stranici!
Vratite se na početak članka ili idite na obrazac za komentar.

Majka dvoje dece. Domaćinstvom vodim više od 7 godina - to je moj glavni posao. Volim eksperimentirati, neprestano isprobavajući različita sredstva, metode, tehnike koje nam mogu učiniti život lakšim, modernijim, zasićenijim. Volim svoju porodicu.

1. Ovo je način za smanjenje težine i holesterola.

Nutricionisti su savjetovali da pojede 1 jabuku dnevno. Istraživači sada kažu da je jedan plod avokada dnevno ono što stvarno liječi vaše tijelo snižavanjem težine i holesterola u krvi. Ovo potvrđuje istraživanje časopisa American American Health Association. Eksperiment je bio da su 45 tjedana masnoće stavljane na dijetu različitih nivoa holesterola pet tjedana. Jedna dijeta je sadržavala 24% masti od ukupnih kalorija, sastojala se uglavnom od zasićenih masti i nije sadržavala avokado. Druga dijeta je sadržavala 34% masti ukupnih kalorija koje dolaze uglavnom iz zasićenih masti, takođe bez avokada. Treća grupa je također primila 34% masne hrane, ali je dio zamijenjen sa 1 voćem avokada dnevno.

Kao rezultat toga, nakon 5 tjedana lipoproteini niske gustine (LDL) ili loši kolesterol bili su niži kod onih ispitanika koji su konzumirali avokado nego kod onih koji su jednostavno smanjili količinu masti u svojoj prehrani.

Istraživači povezuju rezultate s monozasićenim mastima u avokadu, koji imaju važnu ulogu u snižavanju holesterola i faktor su normalizacije izlučivanja inzulina i uspješno kontroliraju prekomjernu težinu i pretilost. Zato je radije dodajte u salatu, napravite umak od guacamole ili samo zgrabite kašiku i počnite jesti avokado, posipajući ga solju ili začinima.

2. Ulje avokada bori se protiv masnoće u struku

Ako želite uspješno izvoditi ples trbuha, u prehranu uvrstite ulje avokada. Istraživači kažu da ulje avokada, koje je bogato mononezasićenim i oleinskim masnim kiselinama, može pomoći u smanjenju masti u trbuhu. Pored toga, smanjuje rizik od razvoja metaboličkog sindroma - takozvana kombinacija negativnih medicinskih pokazatelja povezanih s debljanjem.

Nedavno istraživanje američkog časopisa Diabetes Management pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali 40 grama (oko 3 žlice) visoko oleinskog ulja dnevno tokom četiri tjedna izgubili oko 1,6% više trbušne masti u odnosu na one koji su uzimali laneno ili suncokretovo ulje za koje je karakterističan relativno visok sadržaj polinezasićenih masti.

Jedna žlica mekog, avokadovog ulja mekog okusa, ima oko 120 kalorija i 10 grama mononezasićenih masti - gotovo je identično maslinovom ulju. Ali za razliku od maslinovog, avokadovo ulje ima vrlo visoku točku dima, pa ga možete koristiti za prženje mesa bez rizika stvaranja slobodnih radikala koji mogu naštetiti vašem zdravlju.

3. Avokado - provodnik hranljivih sastojaka u vašem tijelu

Sva dijeta za mršavljenje uključuje mnoga jela od povrća i salate od sirovog voća i povrća. Međutim, ova niskokalorična, bogata vitaminima i masom te važnim hranjivim sastojcima neće vam donijeti mnogo koristi ako ne uključuju masti - pomažu tijelu da upije sve potrebne hranjive tvari.

A kad su u pitanju masti, ulje avokada nesumnjivo je lider u svojim svojstvima. U jednom istraživanju objavljenom u američkom časopisu Molecular Theory of Nutrition and Nutrition Research, grupa učesnika eksperimenta jela je salate, koje su uključivale zasićene, nezasićene i polinezasićene masti. Učesnici eksperimenta testirani su na apsorpciju karotenoida topivih u masti krvlju (jedinjenja važna za borbu protiv bolesti povezanih sa povećanom težinom).

Rezultat? Za apsorpciju maksimalne količine karotenoida u jednom obroku potrebno je samo 3 grama mononezasićenih masti, dok zasićene i polinezasićene masti trebaju oko 20 grama da dobiju isti učinak. Dakle, preljev sa avokadovim uljem obična povrća salata, donosite svom tijelu maksimalnu korist.

4. Avokado - "radikalni" borac

Svakodnevno je rat u našem tijelu. Slobodni radikali napadaju mitohondrije (ćelije) i to uništava naš metabolizam.Što su slobodni radikali? Riječ je o destruktivnim skitnim molekulama koji u tijelu izazivaju različite lančane reakcije, uništavaju stanice i molekule DNK, uzrokujući sve vrste zdravstvenih problema.

Antioksidanti koji se nalaze u svježem voću i povrću mogu neutralizirati neke slobodne radikale, ali ne mogu doći do mitohondrija, baznog kampa za vojsku slobodnih radikala. A ovo je problem kada mitohondriji ne rade pravilno, narušavaju metabolizam, što dovodi do nakupljanja viška masnoća u tijelu.

Rješenje je konzumiranje avokada. Istraživači kažu da stanovništvo mediteranskih zemalja ima najnižu razinu glavnih modernih bolesti, gdje je maslinovo ulje (po karakteru slično avokadu) osnova prehrane. I ne bez razloga, ulje avokada naziva se maslinovim uljem br. 2. Zato češće kupujte ove zelene plodove: njihova konzumacija je dobra i za vaš metabolizam i za zaštitu vaših ćelija od slobodnih radikala.

5. Avokado pruža radost gladi

Avokado - glavna komponenta sosa guacamole. Ovo je zdrav umak napravljen od avokada, rajčice, maslinovog ulja, luka, bijelog luka, čilija i začina. Zdrava prehrana uključuje zamjenu uobičajene majoneze ovim umakom. Žlica guacamole sosa, dodana omletu, salati ili komadu mesa, pojačava sitost jela, praktično bez povećanja kalorijskog sadržaja.

Studija objavljena u časopisu Molecular Theory of Nutrition and Nutrition Research navodi da su sudionici eksperimenta koji su pojeli pola svježeg avokada imali 40% smanjenje želje za jelom u narednih sat vremena. Dvije žlice guakamola (ukupno 60 kalorija) mogu pružiti isti efekt sitosti upravo zbog avokada u njegovom sastavu.

6. Unos avokada vodi zdravom načinu života

Znate li nekoga tko uvijek izgleda mršavije, svjetlije i zdravije od vas? Šta je njihova tajna? Ne novac i ne geni. Samo redovita upotreba avokada! Rezultati ankete objavljeni u istom časopisu, Molecular Theory of Nutrition and Nutrition Research, sugeriraju da je konzumiranje polovine prosječnog dnevnog avokada u velikoj korelaciji s poboljšanjem ukupne prehrambene kvalitete i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma za 50%.

Ankete kažu da ljubitelji avokada imaju niži indeks tjelesne mase i niži struk, oni također konzumiraju znatno više povrća i voća, biljnih vlakana i vitamina K - supstanci koje dovode do gubitka kilograma. Jedite avokado i naviknite se na zdraviju hranu, pravilniji način života.

7. Avokado - stabilizator slatkog zuba

Pored zdravih biljnih masti, plodovi avokada sadrže oko 20 vrsta vitamina, minerala i fitonutrijenata neophodnih za zdravlje i normalizaciju težine, uključujući svako voće ima 14 grama biljnih vlakana i 60 mikrograma (66% dnevne potrebe za ljudima) vitamina K.

Podsjetim vas da je vitamin K tvar koja pomaže u regulaciji razine šećera, metabolizma i osjetljivosti na inzulin. Visoki unos vitamina K smanjuje rizik od razvoja dijabetesa za 19%. Zeleno lisnato povrće još je bogatiji izvor vitamina, pa je korisno u salate od avokada uključiti listove salate, rukulu, peršun, kopar, špinat itd. Dogovorite se da je ovo najukusniji način za stabilizaciju šećera u krvi.

8. Avokado je ubojica kalorija

Studija objavljena u američkom časopisu Clinical Nutrition tvrdi da konzumiranje avokada pojačava metabolizam. Tokom eksperimenta, istraživači su uporedili efekte dvije trodnevne dijete: jedna s visokim sadržajem palmitinske kiseline (zasićene masti), druga dijeta s visokim sadržajem oleinske kiseline (mononezasićene masti).

Rezultati? Tjelesna aktivnost bila je 13,5% veća kod onih ispitanika koji su konzumirali oleinsku kiselinu, a nakon konzumiranja ove grupe metabolizam je bio 4,5% veći nego kod onih koji su primali dijetu zasićenim mastima.

Dno crta: zamjena pržene hrane, pekarskih proizvoda i maslaca s namirnicama koje sadrže malo nezasićenih masti, poput svježeg avokada ili avokadovog ulja, daje vam više energije koja održava vaš metabolizam (tj. Sagorijevanje masnoća) visokim čak i nakon vas napustili teretanu.

Prednosti avokada

Avokado ima terapeutski učinak kod dijabetesa tipa 1 i 2. Ćelije nervnog sistema i unutrašnjih organa bolje apsorbuju glukozu. Verovatnoća da se razvije dijabetes tipa 2 je smanjena zbog vitamina K1 u voću koji sprečavaju bolest.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Avokado kod pacijenata s dijabetesom često je sastavni dio prehrane zbog velikog broja vitamina i minerala koji čine njegov sastav. Njegov ukus nije previše sladak i kiselkast.

  • rijedak oblik monosaharida smanjuje razinu šećera, normalizira metaboličke procese,
  • sprečava stvaranje aterosklerotskih plakova u arterijama,
  • poboljšanje zdravlja tela,
  • srce je sve jače
  • poboljšava ravnotežu soli,
  • osoba se uspijeva duže koncentrirati na svoje ciljeve
  • s nedostatkom vitamina tijelo je ispunjeno nedostajućim tvarima,
  • ćelije se pomlađuju
  • stimulira se metabolizam.

Voće sadrži lako probavljive masti koje ne utječu na povećanje kolesterola, ova supstanca se ne akumulira na zidovima krvnih žila. Za dijabetičare ovo svojstvo je od velike važnosti. Kalorični sadržaj ove biljke je veći nego u mesu, ali količina masti je 30%. Kalijum takođe ima dobar uticaj na dobrobit dijabetičara. Glavna prednost ovog voća je smanjenje viška holesterola, sprečavanje ateroskleroze i ublažavanje simptoma ove bolesti.

Pomaže u prevenciji patologija kardiovaskularnog sistema, ovaj kvalitet čini avokadom nezamjenjivim proizvodom. Bakar i gvožđe inhibiraju razvoj anemije.

Niski glikemijski indeks omogućava vam stvaranje mnogih ukusnih i zdravih recepata. Veliki broj kalorija i masti omogućava vam stvaranje alternative uobičajenoj hrani.

Specijalisti holandskog medicinskog centra otkrili su da često jedenje zelenog voća smanjuje vjerojatnost dijabetesa tipa 2.

Kako odabrati pravo

Nezrelo voće sakupljamo tako da prezentacija ostane duže. U takvim se plodovima okus još nije očitovao u potpunosti. Da bi se poboljšala svojstva biljke umotala je u pergament papir i ostavila da sazri kod kuće nekoliko dana. Zrela pulpa pomaže bržem zacjeljivanju ogrebotina na koži. Emitovani etilen pozitivno utiče na sigurnost proizvoda.

Ako avokado planirate koristiti odmah nakon kupovine, bolje je davati prednost tvrdom mesu bez mrljastih mrlja. Kada se koža pritisne prstom, na njoj ostaje mali udubljenje, što ukazuje na zrelost. Dobro meso ima svijetlo zelenu boju, smeđa više nije jestiva. Provjerava se i mjesto na kojem je stabljika rasla. Nema dokaza o kvarenju na svježem voću. Najukusniji plodovi su poput tamnozelenih jaja, imaju orašasti okus.

Ulje se iscijeđuje iz avokada iz kojeg se proizvode lijekovi za parodontologiju, sklerodermiju, artrozu. Stariji pacijenti su propisani za upalu kože ili nedostatak kalcijuma.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Prilikom kuhanja hrane dijabetičarima, avokado ne prolazi toplinsku obradu, oni se uvijek konzumiraju sirovi.

Avokado se odlično slaže sa takvim proizvodima:

Pire od krumpira iz ovog voća nutricionisti često preporučuju dijabetičarima.

Prvo se izvadi kost, jabuka se očisti, sastojci drobe u blenderu. Dodaju se začine, sos. Dijabetičarima se savjetuje da pripremaju preljev od jednostavnog sira sa gljivama. Istrljaju se rernom, preliju sokom od rajčice.

Salata od avokada

Grejpfrut se dodaje salatama, dijabetičarima je dozvoljeno da jedu agrume pred spavanje.Luk se namoči, usitni se malo limunove kore, navlaži maslinovim uljem, solju i biberom po želji. Avokado se sjecka na kriške, zatim se sve komponente izmiješaju i dobije se salata.

Salata od paradajza

  • rajčice
  • zelje
  • cilantro
  • limun
  • avokado
  • svježi kopar.

  1. sastojci se očiste, kosti se odstrane, zgnječe, pomiješaju sa rajčicom i biljem,
  2. dodaje se so
  3. limunov sok koristi se kao preliv.

U tradicionalnoj medicini koristi se i ovo voće. Osušeni listovi razrjeđuju se u vodi, kuhaju 7-8 minuta, infuzuju nekoliko sati, tečnost se filtrira, konzumira 30 minuta prije jela. Tinktura se pije polako u malim količinama više od 2 tjedna.

Ulje pulpe avokada pomiješano je sa ekstraktima čajevca, lavande i narandže. Pamučni tampon se tretira takvim sredstvom, nanosi se na desni 15-20 minuta 2 puta dnevno.

Dijabetičari razvijaju složene simptome koji se mogu zaustaviti zahvaljujući čudesnim narodnim receptima pomoću ekstrakata avokada.

Kontraindikacije

Ljudi koji ne podnose djelovanje sastavnih sastojaka biljke, ljekari ga ne preporučuju. Toksini su prisutni u kostima, pa ih se ne jede. Avokado je kontraindiciran kod bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako se nakon jela pojavi neugodan osjećaj ili drugi bolni simptomi, voće ćete morati napustiti.

Avokado je uključen u popis proizvoda koji se preporučuju dijabetičarima, ali su iz gornjih razloga zabranjeni.

Ovo je lista kontraindikacija:

  • gojaznost
  • alergije
  • žučni mjehur
  • problemi s bubrezima u akutnoj fazi,
  • česti probavni problemi.

Tokom laktacije zabranjena je upotreba avokada, beba će imati proliv zbog elemenata u tragovima koji čine biljku.

Tako da se problemi s endokrinim sustavom ne pogoršavaju, ne možete prelaziti dnevnu stopu, koju liječnik pojedinačno odredi. Možete jesti 2 voća odjednom.

Jedna polovina se koristi kod pretilosti. Komponente u kosti izazivaju intoksikaciju. Ako se osoba odlučila probati takvu deliciju prvi put, bolje je ne jesti odmah, pratiti svoje dobro. Ponekad se oseća nelagodnost u trbuhu ako tijelo ne podnosi avokado.

Plodovi su savršeno očuvani, povoljno se prevoze, sakupljaju u čvrstom obliku. Prikladna temperatura skladištenja proizvoda iz Meksika je od 4 do 7 stepeni, rok trajanja nije veći od 1 mjeseca. Voće koje na tržište ulazi iz zapadne Indije može izdržati temperature do 13 stepeni 3-4 nedelje. Ako u skladištu ima puno kisika i ugljičnog dioksida, moguće je održavati stabilnu temperaturu do 4 stupnja, rok trajanja produžava se na šest mjeseci.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Gdje je proizvod došao do naše stola

Rodno mjesto avokada je Amerika. Drevni Azteci donosili su ga kući prije naše ere, uistinu su cijenili ovo voće, koje su nazvali "šumsko ulje". Zbog oblika ploda, koji ih je podsjetio na genitalije muškaraca, još uvijek su ga prozvali ahuacaquahuitl, što znači "stablo testisa", i smatrali su ga afrodizijakom.

Američki plod su na evropski kontinent donijeli španski konkvistadori koji su osvojili zemlje Južne Amerike. Glavni rođak ovog stabla je lovor, jer je avokado iz porodice lovora. Od 18. vijeka naučnici su ga nazivali američkim Perseusom - Persea amerisana, a ljudi ga različito nazivaju: mornari - ulje rudara, Inka - pinta, Britanac - kruška aligatora, Indijanci - siromašna krava.

Drevni plodovi bili su sitni, promjera do 5 cm, od kojih je 2 cm bio smješten kamen. Do danas je uzgajano oko 600 vrsta avokada s malom kostiju i puno pulpe. Egzotična delicija dolazi nam iz Meksika, Čilea, SAD-a, Brazila, Izraela i Afrike.

Ljekovita moć avokada


Avokado raste na drveću i jedinstveno se smatra voćem, ali ima malo ukusa poput sočnog i slatkog voća. Dijabetičari ga cijene jer u njegovom sastavu praktično nema ugljenih hidrata.

Proizvod je bogat masnoćama (samo kokos ima veći udio masti), no ne biste se trebali bojati njih: lako probavljive monozasićene masti neće vam dodati kalorije i kolesterolove.

Voće donosi koristi zbog svog sastava: sadrži puno folne kiseline, vitamine E, K, C, B6, željezo, kalijum, bakar.

Prema kalorijskom udjelu, ovaj proizvod može se uporediti sa mesom: 160-170 kcal i 30% masti. Odsustvo ugljikohidrata (ne više od 7% na 100 g) i kolesterola uključuju avokado kao dijetalnu hranu, jer tako visok sadržaj masnih kiselina odlaže apsorpciju ove zanemarljive količine ugljikohidrata. Proizvod sadrži značajan postotak kalijuma - 480 mg na 100 g, iako gotovo da i nema proteina (2%), ali postoji mnogo vitamina i minerala.

Takav originalni sastav pružio je avokadu mnoga svojstva korisna za dijabetičare:

  • Smanjeni LDL ("loš" holesterol)
  • Prevencija razvoja ateroskleroze (usled mononezasićenih masnih kiselina),
  • Prevencija kardiovaskularnih slučajeva (zbog visoke koncentracije kalijuma),
  • Praćenje sastava krvi i anemičnih stanja (zbog prisustva bakra i gvožđa),
  • Inhibicija procesa starenja organizma (zahvaljujući vitaminu E s antioksidacijskim funkcijama).

Avokado se preporučuje u dijetalnoj prehrani za probleme sa gastrointestinalnim traktom, kod hipertenzije, katarakte i gojaznosti. Terapeutski učinak voća pruža specijalna supstanca - mannoheptulose. Ulazeći u krv značajno smanjuje glukometr. Stanice svih organa bolje apsorbiraju šećer, kao rezultat, povećava se njihova radna sposobnost, poboljšava se zdravlje i tonus.

Način prehrane sa malo ugljikohidrata uključuje puno mesnih proizvoda u ishrani. Jedan od vitamina grupe B, koji je bogat avokadom (piridoksin), pomaže pri apsorpciji mesa. B6 sudjeluje u metabolizmu, vitamin je posebno koristan kod komplikacija u obliku zatajenja srca.

Savjeti za odabir avokada

Da bi se poboljšala prezentacija, plodovi se beru ne baš zrelo. Tvrdi plodovi nemaju karakterističan bogat ukus. Možete ga dovesti do savršenstva kod kuće, jer je to voće zamotano u papir i ostavljeno da sazrijeva na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Zrela jabuka može ubrzati proces: etilen, koji se oslobađa, povoljno utječe na sazrijevanje i skladištenje bilo kojeg voća.

Ako vam je danas potrebna poslastica za stolom, odaberite čvrsto voće tamnozelene boje bez smeđih mrlja. Kada se pritisne prstom, treba ostati meka udubljenje, što potvrđuje njegovu zrelost. U kontekstu će pulpa biti svijetlo zelena, a ako je smeđa, proizvod se više ne može konzumirati. Provjerite i dio voća na mjestu gdje je stabljika koja ga povezuje sa drvetom: na svježem plodu neće biti znakova kvarenja.

Najukusnije voće je u obliku kruške ili jajeta. Imaju tamnozelenu nijansu, tvrdu piling sa tuberkulama i bogat orašasti okus.

S čime mogu jesti

Super zdravo voće jede se svježe, a to čuva sva njegova vrijedna svojstva. Najčešće se na njegovoj bazi prave salate i sendvič paste. Prvo se mora izrezati na dvije polovice i osloboditi od kože. Ako je plod zreo, možete ga ukloniti rukama. Unutra je kost, može se izvaditi nožem. Očišćeno voće se dugo ne čuva, pa ga mora odmah upotrijebiti. Celuloza bi trebala biti svijetlozelena, meka, ako ima smeđih mrlja, moraju se rezati. Kako oguljeno voće ne potamni, može se preliti limunovim sokom.

Avokado za dijabetes tipa 2 je pogodan:

  • Do svježih krastavaca i paradajza,
  • Ohlađena zelena salata
  • Lagano posoljen losos
  • Skuti sir
  • Kozice
  • Sušeno voće.

Možete napraviti takvo jelo od avokada od dijabetesa.

Dijabetička salata

  • Crveni luk - pola šolje,
  • Avokado - 1 kom,
  • Grejpfrut - 3 kom.,
  • Limun - 1 kom.,
  • Bosiljak - 4 lista,
  • Grana graška - pola šalice,
  • Zelena salata - 2-3 kom.,
  • Maslinovo ulje - 2-3 kašike kašike


Luk gorčine može se neutralizirati tako što ćete ga kratko natopiti u šalici vode, a zatim sitno nasjeckati.
Naribajte limunovu koricu (treba vam 1 žličica).

Operite, ogulite, osušite, mletite sve ostale sastojke. Sve promiješajte, dodajte sol i biber i začinite maslinovim uljem.

Puree od avokada

Ogulite 1 voće, izvadite košticu. Na isti način kuhajte kriške jabuke. Samljeti sve (pire od voća povoljno u blenderu). Dodajte pire od limunova soka iscijeđenog iz ½ limuna, začinite po ukusu solju, provansalskim biljem, bijelim biberom.

Umak je potreban za pire krumpir. Za to morate skuhati 100 g bilo kojeg sira i 50 g gljiva. Izmrvite sve u blenderu i dodajte sok od luka iscijeđen iz jedne glave, bolje je upotrijebiti šalotku, ¼ šolju soka od rajčice i limuna. Začinite solju i biberom i ostavite da stoji u frižideru 2 sata. Zatim unesite tučeni jaje.

Avokado za dijabetes tipa 2 koristi se i za deserte: kriške različitog voća iste veličine i oblika mogu se začiniti jogurtom ili pavlakom.

Originalni sendviči napravljeni su od tjestenine na bazi avokada. Da biste to učinili, mljevenu kašu avokada namažite sirom s malo masnoće, dodajte sol i beli luk (1 češanj). Širite tost ili vafelj, ukrasite zelenilom. Ukusno uz kafu i sok od paradajza.

Upotreba avokada u kozmetologiji

Kožni problemi (iritacija, pelenski osip, duge rane koje ne zacjeljuju, ekcem) su jedan od karakterističnih simptoma dijabetesa. Slatka krv je povoljno okruženje za razmnožavanje patogene mikroflore, a spušteni imunitet nije uvijek u mogućnosti da blokira njegovu aktivnost.


Ljekovito ulje može se pripremiti od avokada, koji se može naći u raznim higijenskim proizvodima namijenjenim njezi kože.
Kod kuće se voće koristi za vlaženje, povećanje turgora kože i podmlađivanje. Sa antioksidansima A i E, kojima je ovo voće tako bogato, možete suhu i tanku zrelu kožu pretvoriti u elastičnu i podatnu.

Da biste pripremili masku za lice, pulpu ploda možete pomešati sa maslinovim, lanenim ili breskvastim uljem (mogu se kupiti u ljekarni). Za pola avokada dovoljna je jedna žličica ulja. Svježe pripremljena kaša nanosi se 20 minuta i ispere toplom vodom. Postupak dobro smiruje ljuskastu kožu.

Da li je avokado dobar za sve

Mogu li svi jesti avokado zbog dijabetesa? Kao i bilo koji biljni proizvod, i avokado ima individualnu netoleranciju. Kosti ovog voća nisu samo neprikladne za hranu - sadrže otrovne materije koje mogu prouzrokovati trovanje ukoliko bi se progutale iz radoznalosti.

Avokado se smatra jednim od proizvoda s najnižim alergenim svojstvima, ali morate kontrolirati svoje dobro stanje već na prvoj degustaciji.

Postoje pritužbe nelagode u trbuhu.

To je najvjerojatnije zbog pojedinačne netolerancije ili gastrointestinalnih tegoba, ali u svakom slučaju proizvod će morati biti isključen iz prehrane. Avokado i dijabetes melitus tipa 2 potpuno su kompatibilni, s dijetom koja sadrži malo ugljikohidrata, tijelu dijabetičara stvarno trebaju dodatni i sigurni izvori vitamina i minerala, stoga ne zanemarujte tako divnu priliku.

Što sušeno voće mogu jesti sa dijabetesom tipa 2

NAŠI ČITATELJI PREPORUČUJU!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Kao što znate, sa dijabetesom melitusom tipa 2 možete jesti samo određenu hranu koja je dopuštena terapijskom dijetom. Nažalost, mnoga sušenog voća imaju prilično visok sadržaj šećera. Iz tog razloga, sušeno voće za bilo koju vrstu dijabetesa ne preporučuje se jesti u velikim količinama. U međuvremenu, uz pravilnu pripremu jela od sušenog voća, ovaj proizvod može biti koristan dijabetičarima.

Dopušteno sušeno voće za dijabetes

Prije nego što saznate što sušeno voće sa šećernom bolešću druge vrste možete jesti, trebali biste se okrenuti glikemijskom indeksu određenih proizvoda.

  • Najnekodljiviji proizvod za dijabetičare su suhe šljive i suhe jabuke. Za sušenje preporučuje se korištenje zelenih jabuka. Takvo sušeno voće može se koristiti za pravljenje kompota. Podaci glikemijskog indeksa šljive su 29, što je vrlo malo, tako da ga mogu jesti dijabetičari.
  • Glikemijski indeks za sušene marelice je 35. Uprkos niskim stopama preporučenim za dijabetes tipa 2, ovaj proizvod sadrži jako veliku količinu ugljikohidrata. Iz tog razloga sušene marelice se mogu jesti samo u minimalnoj količini.
  • U grožđicama je glikemijski indeks 65, što se smatra vrlo visokim pokazateljem za pacijente s dijabetesom tipa 2. Zbog toga dijabetičari moraju pažljivo jesti grožđice.
  • Kod šećerne bolesti druge vrste, sušeno voće poput ananasa, banane i trešanja nije dopušteno jesti.
  • Ne preporučuje se jesti bilo kakvo egzotično sušeno voće. Avokado i guava zabranjeni su kod dijabetesa melitusa tipa 2, kao i kod bolesti gastrointestinalnog trakta. Topovi i durijani strogo su zabranjeni dijabetičarima. Papaja takođe može naštetiti organizmu.

Tako dijabetičari mogu jesti takvo sušeno voće poput pomorandže, jabuke, grejpa, dunje, breskve, lingonine, planinskog pepela, divljih jagoda, brusnica, krušaka, limuna, šipak, šljive, maline.

Ova sušena hrana se obično dodaje kada se kuhaju kompoti i žele bez dodanog šećera.

Ne preporučuje se uključivanje smokava, banana, grožđica u prehranu dijabetičara.

Kako koristiti sušeno voće

Odlučili ste što sušeno voće možete jesti sa dijabetesom melitusom tipa 2, morate znati kako ih pravilno jesti kako ne biste naštetili organizmu.

  1. Prije pripreme kompota potrebno je temeljito isprati osušeno voće i natopiti ih osam sati čistom vodom. Nakon toga, natopljeni proizvod mora se dvaput prokuhati, svaki put kad se voda promijeni u svježu. Tek nakon toga možete početi kuhati kompot. U ovom se slučaju može dodati malo doze cimeta i zaslađivača u vodu.
  2. Ako dijabetičar radije jede sušeno voće u svom čistom obliku, prvo ga morate temeljito namočiti. Da biste to učinili, prethodno isprano sušeno voće možete preliti vrućom vodom i to učiniti nekoliko puta, svaki put promijenivši vodu tako da plodovi postanu mekani.
  3. Osim kompota, čaju možete dodati i čaj s dodatkom suhe kore od zelenih jabuka. Ovaj osušeni proizvod sadrži takve korisne i potrebne tvari za dijabetes tipa 2 kao željezo i kalij.
  4. Ako pacijent istodobno uzima antibiotike, mora biti iznimno oprezan jer neke vrste suhe hrane mogu pojačati učinak lijekova na organizam.
  5. Osušene dinje možete jesti samo odvojeno od bilo kojeg drugog jela.
  6. Šljive se ne koriste samo za kuhanje kompota i žele, već se dodaju i salatama, zobene pahuljice, brašnu i drugim jelima koja su dopuštena za dijabetes melitus druge vrste.

Prije nego što počnete jesti sušeno voće, preporučuje se konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste saznali može li se ovaj proizvod jesti uz dijabetes i koja je prihvatljiva doza.

Koliko sušenog voća dijabetičari mogu jesti?

Pri korištenju mnogo suhog voća mora se pridržavati stroge doze kako ne bi naštetili organizmu. Dakle, grožđice se mogu jesti dnevno ne više od jedne kašike, suve šljive - ne više od tri kašike, sušeni datumi ne smiju jesti više od jednog voća na dan.

Uzgred, iste šljive za pankreatitis su dozvoljene za upotrebu, tako da je ovo napomena za one koji imaju problema sa gušteračom.

Nezaslađene jabuke, kruške i ribizla u sušenom obliku mogu se jesti u dovoljno velikim količinama. Takav proizvod će savršeno zamijeniti obično voće i nadoknaditi dnevni unos vitamina i minerala.

Osušena kruška je pravi nalaz za dijabetičare, može se jesti bez ograničenja. U isto vrijeme, ovo sušeno voće često se koristi kao ljekoviti proizvod jer sadrži korisna esencijalna ulja i aktivne biološke tvari koje jačaju imunitet, što vam omogućava da se oduprete mnogim bolestima.

Smokve se ne preporučuju dijabetičarima ni u kojem obliku. Činjenica je da sadrži veliku količinu šećera i oksalne kiseline, zbog čega ovaj proizvod može nanijeti veliku štetu tijelu s dijabetesom tipa 2. Uključujući smokve štetno djeluje na pankreatitis i bolesti probavnog sistema.

Datumi dijabetesa općenito mogu jesti više od jednog suhog voća dnevno. Međutim, ne preporučuje se da ga jedete s bolešću gastrointestinalnog trakta, jer proizvod sadrži grubu dijetalnu vlakninu koja može iritirati crevni trakt.

Takođe, ovo voće sadrži puno ugljenih hidrata, što može negativno uticati na stanje organizma. Ne uzimajte datume ako dijabetičar ima problema sa bubrezima, kao i sa čestim glavoboljama. Datumi sadrže supstancu tiramin, koja sužava krvne sudove.

Ako pacijent nema sekundarne bolesti, dopuštene su grožđice u malim dozama. U slučaju da dijabetičar ima povećanu težinu, akutno zatajenje srca, peptični čir dvanaestopalačnog creva ili želuca, grožđice su potpuno zabranjene za upotrebu.

Sušene marelice sadrže gvožđe, kalijum, magnezijum, brojne vitamine i minerale. Iz tog razloga, takvo sušeno voće marelice može biti korisno kod dijabetesa tipa 2. Međutim, ako pacijent ima hipotenziju, ovaj proizvod se ne preporučuje za upotrebu.

Šljive šljive i sirove i kuhane najsigurnije su za dijabetičare. Ovaj će proizvod nadoknaditi nedostatak vitamina i hranjivih sastojaka ako se doda salatama, pripremljenim jelima ili kompotima.

Uključujući ovo sušeno voće sadrži antioksidante koji sprečavaju razvoj komplikacija i hroničnih bolesti.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, suve šljive se mogu jesti u dovoljno velikim količinama. Međutim, potrebno je voditi računa o pojedinačnim karakteristikama tijela kako ne biste pretjerali sa sobom i ne nanijeli štetu zdravlju.

Dijabetesne banane

Banane za dijabetes su apsolutno dozvoljene. Naučnici kažu da u ovakvom stanju možete jesti bilo koje voće. Kako ne bi naglo skočili šećer u krvi, dijabetičarima se savjetuje da tijekom dana ravnomjerno jedu banane i drugo voće. Također je vrijedno zapamtiti da su ugljikohidrati u sastavu voća, dakle, ako čovjek slijedi dijetu s ugljikohidratima, mora i to uzeti u obzir.

Koje su prednosti banana?

Od nje možete dobiti hranjive tvari i elemente u tragovima, posebno:

  1. Vitamin B6 ili piridoksin. Eliminira štetu stresa za tijelo, reguliše većinu procesa u tijelu.
  2. Vitamin C. Prirodni je antioksidans. Potiče apsorpciju željeza, pomaže tijelu da se bori protiv infekcija i virusa.
  3. U bananama ima puno kalijuma i gvožđa. Zahvaljujući tim elementima u tragovima, krvni pritisak je u granicama normale. Ovo je posebno važno ako osoba pati od dijabetesa.
  4. Banana i dijabetes su korisne jer sadrže veliku količinu vlakana. Ovo poboljšava probavu i pomaže da se riješite poremećaja crijeva. Ovo voće preporučuje se jesti sa bolestima probavnog sistema, posebno ako je potrebno za stabilizaciju kiselosti želučanog soka.

Banane su malo kalorične i srdačne. Ne sadrže masti. Jedna banana ne sadrži više od stotinu kalorija, pa ih dijabetičari mogu sigurno pojesti bez straha da će dobiti kilograme.

Banane se mogu, a čak i trebaju jesti, kod dijabetesa jer pomažu u sprečavanju razvoja mnogih ozbiljnih komplikacija, poput:

  • bolest jetre
  • bubreg
  • srca
  • žučne kanale
  • stomatitis u ustima.

Kako jesti banane za dijabetes

Banane se mogu jesti s dijabetesom, ali s oprezom, jer ovo voće ima visoki glikemijski indeks. Glikemijski indeks odnosi se na brzinu kojom se razgrađuju ugljikohidrati sadržani u bilo kojem proizvodu. Ako jedete proizvod sa visokim glikemijskim indeksom, tada će se razina šećera u krvi naglo povećati. To bananu čini opasnim proizvodom. Ali ne možete ga u potpunosti napustiti.

Da biste iskoristili sve prednosti i izbjegli propadanje, morate jesti ove banane:

  1. Bolje ga je jesti odvojeno, a ne u salatama i drugim jelima.
  2. Ne pijte vodu nakon jela bananu.
  3. Prije nego što pojedete voće, preporučljivo je popiti čašu vode.
  4. Takođe je dobro jesti pire od banane.

Ovo voće može se kombinovati s jabukama, kivijem, limunom. Od njih možete napraviti koktele i svježe.
Nezrele banane nisu poželjne. Škrob, koji je prisutan u nezrelim bananama, slabo se izlučuje iz organizma.

Ovo voće može zamijeniti bilo koji slatkiš i šećer. Ovo će pomoći dijabetičarima da slijede dijetu. To je veoma važno za takvu bolest.

Stručnjaci preporučuju niskokaloričnu dijetu sa smanjenim unosom soli. Ishrana mora biti pažljivo uravnotežena.

Veoma je važno pridržavati se preporuka liječnika u vezi s prehranom. Uostalom, dijabetes može dovesti do razvoja problema poput bubrežne insuficijencije, bolesti kardiovaskularnog sistema.

Velika količina kalijuma u banani i njegova uloga u smanjenju kalorijskog sadržaja hrane igra važnu ulogu u liječenju dijabetesa. Pomoći će smanjiti vjerojatnost komplikacija za srce, krvne žile, bubrege i druge organe koji su obično oboljeli od ljudi s dijabetesom. Prije uključivanja ovog voća u prehranu, možete se posavjetovati sa stručnjakom. Reći će vam kako da ga pravilno jedete kako ne biste sebi naštetili.

Savjeti za odabir i šta možete jesti avokado sa dijabetesom

Avokado je jedno od rijetkih voća koje endokrinolozi pozdravljaju u ishrani dijabetičara. Njegove mogućnosti omogućavaju nadopunu vitaminsko-mineralnog kompleksa, borbu protiv starenja kože i „lošeg“ holesterola, sprečavaju razvoj malignih neoplazmi i ne samo.

Između ostalog, avokado je ukusan proizvod s notama ulja, orašastih plodova, zelenila. Netko je jede baš poput jabuke, začinjava limunovim sokom, drugi priprema salatu od nje ili koristi za kozmetičke maske.

Avokado - opis, sastav i kalorije

Aligator kruška - voće je ovo ime dobilo zbog svoje zelene kore, koja podsjeća na kožu zubljivog gmazova i specifičnog oblika poznatog voća. Službeno ime avokada je američki Perseus, jer je upravo na ovom kontinentu otkrivena zimzelena biljka. Danas ga uzgajaju u mnogim tropskim zemljama.

Avokado je jedno od najzdravijih plodova.

Postoji oko 400 sorti avokada. Voće se razlikuje po obliku, veličini i masti.

Perseji su:

  • ovalni
  • okrugli
  • kruškastog oblika.

Dužina ploda je od 5 do 20 cm, masa od 200 g do 1,5 kg. Kora zrele kruške aligatora ima bogatu zelenu nijansu, unutar ploda je žuto, masno. Plodovi imaju sjeme dugo 2-3 cm.

Plod srednje zrelosti ima visok udio kalorija: oko 150-200 kcal na 100 grama. To omogućava da voće bude vrijedan izvor energije. Jela sa avokadom su srdačna i zdrava, jer voće sadrži mnogo hranljivih sastojaka.

Glavne komponente:

  • grupe vitamina E, C, B, K, PP, D,
  • oleinske i pantotenske kiseline,
  • kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma,
  • polinezasićene kiseline
  • cink, molibden, gvožđe, mangan, bakar, jod,
  • dijetalna vlakna.

Zahvaljujući ovom posebnom sastavu, prednosti avokada su ljekovite efekte na tijelo.

Dakle, voće uz redovnu upotrebu ima sljedeće efekte:

  1. Opskrbljuje potrebne energetske resurse.
  2. Poboljšava aktivnost mozga.
  3. Povećava koncentraciju, radnu aktivnost.
  4. Smanjuje rizik od patologija srca i krvnih sudova.
  5. Poboljšava vid.
  6. Normalizira krvni pritisak.
  7. Eliminira anemiju.
  8. Jača imuni sistem.
  9. Poboljšava metaboličke procese.
  10. Povećava toleranciju na stres.
  11. Pomlađuje organizam, ima antioksidativna svojstva.
  12. Poboljšava regeneraciju kože

Avokado je pristupačan proizvod za vegetarijance. Zamjenjuje životinjske masti i jaja, dostavljajući tijelu vitamine i minerale.

Kako izgleda okus voća avokada?

Persej nema izražen ukus.

  • Ako je voće zrelo, podseća na kremu s notama oraha i zelenila.
  • Mnogi ljudi tokom degustacije avokada osjećaju okus iglica ili pinjola.
  • Ako probate nezrelo čvrsto voće, osjetite gorčinu. Nekima ovo voće podsjeća na sirovu bundevu.
  • Zrela kruška od aligatora iznutra se pretvara u kašu.

U kombinaciji s drugim proizvodima voće stječe nove nijanse ukusa. Ova se funkcija koristi u kuvanju.

Kriteriji za izbor zrelog fetusa

Da biste mogli uživati ​​u okusu egzotične kruške, morate kupiti zrelo voće. Na šta treba paziti pri odabiru avokada u trgovini?

Dobar i zreo plod može se izračunati po izgledu.

Glavni kriteriji za određivanje prikladnosti fetusa za konzumiranje:

  1. Izgled Oguliti zrelo, visokokvalitetno voće je zgužvano (glatka se čisti gore), bez mrlja i oštećenja.
  2. Boja. Zrelo voće ima bogat tamnozeleni ili smeđi nijansu. Lagano voće će biti nezrelo.
  3. Stanje reznica. Bogata smeđa boja ukazuje da je plod prezreo. Bolje je kupiti avokado sa svijetlo smeđim dijelom.
  4. Otpornost. Ako prstom pritisnete prst i ostane trag, ali je istovremeno čvrst, to ukazuje na zrelost. Previše meko voće je prezrelo, a ako se ne pojavi udubljenje, nije zrelo.
  5. Kosti. Ako dovedete zrelu peršu do uha i protresete - unutra čujete zvuk semena.

Dešava se da nema načina da kupite avokado neposredno prije kuhanja. Ako voće kupujete unaprijed, bolje je odabrati ne sasvim zrelo voće. Za 2-3 dana na toplom mestu postaće pogodno za konzumaciju.

Perzijanke ne možete čuvati u hladnjaku. Na niskim temperaturama plodovi počinju trulež.

Nezrelo voće možete staviti u kesu s jabukama ili bananama - zrenje će se ubrzati. Avokado se mora koristiti 5 dana, u protivnom će proći loše.

Da biste to učinili, vrijedno je promatrati određeni algoritam čišćenja u sljedećem slijedu:

  1. Odrežite plod duž oboda, dostižući kost.
  2. Pokupite dvije polovice, pomičite ih u različitim smjerovima duž rezanja.
  3. Odvojite voćne kriške od kosti pomoću noža ili žličice.
  4. Uklonite kost i njenu ljusku iz jezgre ploda.
  5. Oguliti.
  6. Ako nije moguće ukloniti koru, onda možete izrezati meso iznutra i njime istrljati kašikom.

Kora se uklanja na više načina. Ako je plod sazrio, lako se rukuje zajedno. To možete učiniti nožem ili kašikom.

Kako jesti avokado?

Nakon čišćenja, bolje je odmah koristiti nježnu kašu. Pod utjecajem zraka brzo postaje mrak.

Meso avokada brzo počinje tamniti.

Da biste usporili proces oksidacije, potrebno je voće poprskati limunovim sokom.

Takođe pomaže da se zadrži ugodna žuta boja pulpe kosti avokada ako je ostane unutra.

U zamrzivaču možete čuvati kašu u obliku pire krompira s dodatkom limunovog soka. U tom slučaju se čuvaju sva korisna svojstva ploda.

Što se tiče pitanja da li je moguće jesti perzijski orah, postoje dva oprečna mišljenja.

  • Neki ukazuju na toksični sastav kostiju (supstanca Persin) koji može prouzrokovati probleme u probavnom sistemu, alergije, edeme i intoksikacije tijela.
  • Drugi govore o prednostima spojeva koji se nalaze u orahu kruške aligatora.

Poznati su primjeri uspješne upotrebe ekstrakta, dekocija i tinktura iz fetalnih kostiju za liječenje zaraznih bolesti, onkoloških patologija i dizenterija. Da biste to učinili, uklonite gornju kožu oraha, izrezajte ono što je unutra i ispecite na vatri. Suhe sirovine se tada moraju samljeti i koristiti kao začin.

Da li je moguće jesti sirovo voće?

Kako ne biste pokvarili ukus i ne uništili korisne osobine avokada, morate ga jesti isključivo sirovog.

Kada se zagreje, plod stječe ne baš ugodnu gorčinu. Zbog toga se čak i prilikom upotrebe perzeja u vrućim jelima, ovaj posebni sastojak dodaje u sastav neposredno prije posluživanja.

Za šta je avokado dobar?

Pošto voće ima neutralan ukus, dobro odlikuje karakteristike preostalih sastojaka u jelu. Često se kombinira s ribom i plodovima mora, povrćem i jajima, šunkom i piletinom. Citrusi (limun, limeta) dobro otkrivaju okus perseusa.

Tjestenina s avokadom odlično je predjelo za svečani sto.

U kuvanju se avokado koristi za pravljenje:

  • grickalice, tjestenine i umaci,
  • salate od povrća, voća, morskih plodova,
  • krem juhe
  • punjena jela
  • vegetarijanska peciva (kao punjenje),
  • prilozi za ribu i mesna jela,
  • deserti, mousses, sladoled, milkshakes.

Uzgred, čuveni meksički guacamole je kaša voća s limunovim sokom i solju.

Dijetna salata

Za one koji žele smršavjeti, ovaj će vam recept pomoći da steknu sve potrebne vitamine i minerale uz najmanje kalorije.

Salata s avokadom je gurmanski obrok.

Sastojci

  • avokado (1/2 kom.),
  • jaje (1 kom)
  • zeleni luk (50 g),
  • svježi ili kiseli krastavac (1 kom),
  • maslinovo ulje (20 g).

Umutite jaje i narežite na kockice. Dodajte nasjeckani luk i narezane krastavce. Prije posluživanja, jelu dodajte sitno sjeckanu kašu avokada i maslac.

Krušku aligatora treba dodati salatama na kraju pripreme, kako voće ne bi postalo crno.

Da biste se pripremili, morate se pripremiti unaprijed:

  • kuvane kozice (300 g),
  • Perzijsko voće (1 kom.),
  • konzervirani ananas (300 g),
  • zelje
  • jogurt.

Ananas i avokado narezane na kockice. Sve sastojke stavite u posudu za salatu, pospite nasjeckanim biljem i prelijte prirodnim jogurtom.

Prvo jelo kruške od aligatora je srdačno i vitaminsko.

Korisna i ukusna supa!

Sastojci za supu:

  • pileći juha (1–1,5 l),
  • avokado (1 kom.),
  • beli luk (2-3 režnja),
  • zelje.

Pomoću miksera samljejte pulpu fetusa. Dodajte vruće zalihe. Bežite smjesu dok se ne dobije homogena konzistencija i ohladite. Pre serviranja na tanjire dodajte pečeni češnjak i bilje.

Potreban joj je sljedeći set proizvoda:

  • slatka paprika (3 kom.),
  • velike kozice (20 kom.),
  • avokado (1 kom.),
  • sok od limete (20 g),
  • maslinovo ulje (1 kašika),
  • začini
  • tanke torte (4 kom.).

Upotrebite pola perzeja, 2 paprike i 4 škampa, napravite pastu od blendera, dodajte ulje, sok od limete i začine. Ovom masom namažite kolače. Preostalu papriku i avokado narezati na kockice i staviti na tortilu sa kozicama. Konice zamotajte u obliku stožaca.

Aligator kruška čini ukus jela neobičnim. Oni koji su okusili ovo zdravo voće rado ga koriste u svojoj prehrani.

Pogledajte video: PROBAO SAM AVOKADO PRVI PUT !!! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar