Da li je post dobar za dijabetes tipa 2

Kratkoća daha je simptom povezan sa mnogim bolestima. Njeni glavni uzroci su bolesti srca, pluća, bronha i anemija. Ali također se nedostatak zraka i osjećaj gušenja mogu pojaviti s dijabetesom i intenzivnim fizičkim naporom.

Često pojava sličnog simptoma kod dijabetičara nije sama bolest, već komplikacije koje lete na njenoj pozadini. Dakle, često s kroničnom hiperglikemijom osoba pati od pretilosti, zatajenja srca i nefropatije, a sve ove patologije gotovo uvijek su popraćene nedostatkom daha.

Simptomi kratkoće daha - nedostatak zraka i pojava osjećaja gušenja. U isto vrijeme, disanje ubrzava, postaje bučno i dubina mu se mijenja. Ali zašto nastaje takvo stanje i kako ga spriječiti?

Mehanizmi za formiranje simptoma

Liječnici često povezuju pojavu kratkoće daha sa opstrukcijom disajnih puteva i zatajenjem srca. Stoga se pacijentu često dijagnosticira pogrešno i propisuje beskorisno liječenje. Ali u stvarnosti patogeneza ovog fenomena može biti mnogo složenija.

Najuvjerljivija je teorija utemeljena na ideji percepcije i naknadne analize mozga impulsa koji ulaze u tijelo kada se respiratorni mišići ne rastegnu i pravilno napnu. Istovremeno, nivo iritacije nervnih završetaka koji kontroliraju napetost mišića i šalju signal mozgu ne odgovara dužini mišića.

To dovodi do činjenice da je dah, u odnosu na zategnute respiratorne mišiće, premalen. Istovremeno, impulsi koji dolaze iz živčanih završetaka pluća ili respiratornog tkiva uz sudjelovanje vagusnog živca ulaze u središnji živčani sustav, formirajući svjesni ili podsvjesni osjećaj neugodnog disanja, drugim riječima, kratkoću daha.

Ovo je općenita ideja o tome kako se formira dispneja kod dijabetesa i drugih poremećaja u tijelu. U pravilu je ovaj mehanizam kratkoće daha karakterističan za fizički napor, jer je u ovom slučaju važna i povećana koncentracija ugljičnog dioksida u krvotoku.

Ali u osnovi su principi i mehanizmi pojave otežanog disanja u različitim okolnostima slični.

Istovremeno, što su jači iritanti i smetnje disanja, bit će i jača dispneja.

Vrste, težina i uzroci kratkoće daha kod dijabetičara

U osnovi su znakovi dispneje, bez obzira na faktor njihove pojave, isti. Ali razlike mogu biti u fazama disanja, pa postoje tri vrste dispneja: inspiracijska (pojavljuje se pri udisanju), ekspirativna (razvija se pri izdisaju) i miješana (otežano disanje i izlazak van).

Težina ozbiljnosti dispneje kod dijabetesa takođe može varirati. Na nultoj razini disanje nije teško, izuzetak je samo povećana fizička aktivnost. Uz blagi stupanj, dispneja se pojavljuje kod hodanja ili penjanja.

Uz umjerenu ozbiljnost, prekidi u dubini i učestalosti disanja događaju se čak i kada polako hodate. U slučaju teškog oblika, dok hoda, pacijent se zaustavlja na svakih 100 metara kako bi zadržao dah. Sa izuzetno teškim stepenom, problemi sa disanjem se pojavljuju nakon malo fizičke aktivnosti, a ponekad čak i kada se osoba odmara.

Uzroci dijabetičke kratkoće daha često su povezani s oštećenjem vaskularnog sustava zbog čega svi organi stalno osjećaju nedostatak kisika. Osim toga, na pozadini dugog tijeka bolesti, mnogi pacijenti razviju nefropatiju, što povećava anemiju i hipoksiju.Pored toga, problemi sa disanjem mogu se pojaviti kod ketoacidoze, kada se pripisuje krv, u kojoj se ketoni formiraju zbog povećane koncentracije glukoze u krvi.

Kod dijabetesa tipa 2, većina pacijenata ima prekomjernu težinu. A kao što znate, pretilost komplicira rad pluća, srca i disajnih organa, pa dovoljna količina kisika i krvi ne ulazi u tkiva i organe.

Također, hronična hiperglikemija negativno utječe na rad srca. Kao rezultat toga, kod dijabetičara sa zatajivanjem srca javlja se kratkoća daha tokom fizičke aktivnosti ili hodanja.

Kako bolest napreduje, problemi s disanjem počinju mučiti pacijenta čak i kad ostane u mirovanju, na primjer, za vrijeme spavanja.

Šta učiniti sa nedostatkom daha?

Nagli porast koncentracije glukoze i acetona u krvi može uzrokovati napad akutne dispneje. U ovom trenutku morate odmah pozvati hitnu pomoć. Ali za vrijeme njenog očekivanja, ne možete uzimati nikakve lijekove, jer to samo može pogoršati stanje.

Dakle, prije dolaska hitne pomoći, potrebno je prozračiti sobu u kojoj se nalazi pacijent. Ako bilo koja odjeća otežava disanje, morate je otkopčati ili ukloniti.

Također je potrebno izmjeriti koncentraciju šećera u krvi pomoću glukometra. Ako je stopa glikemije previsoka, tada je moguće unošenje inzulina. Međutim, u ovom slučaju je neophodna medicinska konsultacija.

Ako osim dijabetesa pacijent ima srčane bolesti, onda mu treba izmjeriti pritisak. U tom slučaju pacijenta treba sjediti na stolici ili krevetu, ali nikako ga ne stavljati na krevet, jer će to samo pogoršati njegovo stanje. Štoviše, noge treba spustiti dolje, što će osigurati odliv suvišne tekućine iz srca.

Ako je krvni pritisak previsok, tada možete uzimati antihipertenzivne lijekove. To mogu biti takvi lijekovi kao što su Corinfar ili Kapoten.

Ako je nedostatak daha s dijabetesom postao hroničan, tada ga je nemoguće riješiti bez kompenzacije osnovne bolesti. Zbog toga je potrebno stabilizirati razinu šećera u krvi i pridržavati se dijeta što podrazumijeva odbacivanje brzih ugljikohidratnih namirnica.

Uz to, važno je uzimati lijekove za snižavanje šećera na vrijeme i u pravoj dozi ili ubrizgati inzulin. Ipak treba napustiti sve loše navike, posebno od pušenja.

Pored toga, treba se pridržavati nekih općih preporuka:

  1. Svakog dana šetajte po svežem vazduhu oko 30 minuta.
  2. Ako vam zdravstveno stanje dopušta, uradite vježbe disanja.
  3. Jedite često i u malim porcijama.
  4. Uz prisustvo astme i dijabetes melitusa, potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru kontakte sa stvarima koje izazivaju napad gušenja.
  5. Redovno izmerite glukozu i krvni pritisak.
  6. Ograničite unos soli i konzumirajte umjerene količine vode. Ovo se pravilo naročito odnosi na osobe koje pate od dijabetičke nefropatije i kardiovaskularnih poremećaja.
  7. Kontrolišite svoju težinu. Oštar porast težine za 1,5-2 kg za nekoliko dana ukazuje na zadržavanje tečnosti u tijelu, što je preteča dispneje.

Uz to, sa nedostatkom daha, ne pomažu samo lijekovi, već i narodni lijekovi. Dakle, za normalizaciju disanja koriste se med, kozje mlijeko, korijen hrena, kopar, divlja jorgovan, repa, pa čak i pahulje.

Kratkoća daha najčešće se javlja kod astmatičara. O značajkama bronhijalne astme u dijabetesu reći će video u ovom članku.

Kliničke manifestacije

U odraslih muškaraca početak dijabetesa tipa 1 mnogo je blaži nego kod dječaka i dječaka.

  • suha usta
  • žeđ
  • suva i svrbežna koža
  • učestalo mokrenje
  • brzo mokrenje noću,
  • noćna enureza (kod djece),
  • smanjen lokalni i opći imunitet,
  • dugotrajno zarastanje rana
  • hroničnih infekcija kože
  • miris acetona na izdisaju,
  • oštar gubitak težine.

Ako se čovjek razboli nakon 20-25 godina, onda u prvim godinama bolesti ima relativno malu potrebu za inzulinom. Neko vrijeme pacijent uopće može bez injekcija.

Ova grupa bolesnika rijetko ima ketoacidozu. Dijabetes melitus najčešće se pronalazi slučajno.

Ispitivanjem se otkriva umjerena hiperglikemija. Ali nakon nekog vremena, simptomi bolesti se postepeno povećavaju, povećava se potreba za inzulinom.

Blagi početak bolesti u odrasloj dobi odražava spor tijek autoimune upale kod odraslih. Kod djece se svi procesi odvijaju mnogo brže. U otprilike 50-70% slučajeva dijabetes se otkriva već u fazi ketoacidoze. Posebno je opasna bolest kod djece mlađe od 4 godine. Debi u 30% slučajeva odmah je komplicirana komom i može dovesti do smrti deteta.

Uzroci kratkoće daha

Dijabetes ima kraći životni vijek zbog stalno visokog nivoa glukoze u krvi. Ovo se stanje naziva hiperglikemija, što ima direktan uticaj na stvaranje aterosklerotskih plakova. Potonji sužavaju ili blokiraju lumen žila što dovodi do ishemije srčanog mišića.

Većina liječnika uvjerena je da prekomjerni šećer izaziva endotelnu disfunkciju - područje nakupljanja lipida. Kao rezultat toga, zidovi posuda postaju propusniji i formiraju se plakovi.

Hiperglikemija takođe doprinosi aktiviranju oksidativnog stresa i stvaranju slobodnih radikala, koji takođe negativno utiču na endotel.

Kod šećerne bolesti zahvaćeni su parasimpatički živci što uzrokuje ubrzan rad srca. S progresijom bolesti patološki proces utječe na simpatička odjela autonomne NS.

Kada nema osjetljivosti na povlačenje živaca, to doprinosi pojavi ne samo tahikardije, već i razvoja IHD-a s atipičnim tokom. Kod koronarne bolesti bol se teško može osjetiti, pa se kod nekih dijabetičara čak i srčani udar odvija bez veće nelagode.

Glavni uzroci kratkoće daha mogu se podijeliti u 4 skupine:

  1. Respiratorni zastoj zbog:
    • kršenje bronhijalne opstrukcije,
    • difuzne bolesti tkiva (parenhima) pluća,
    • plućna vaskularna bolest
    • bolesti respiratornih mišića ili grudnog koša.
  2. Zatajenje srca.
  3. Hiperventilacijski sindrom (s neurocirkulacijskom distonijom i neurozama).
  4. Metabolički poremećaji.

Postoje 4 glavna razloga za nastanak dispneje:

  • zatajenje srca
  • respiratorno zatajenje
  • metabolički poremećaji
  • hiperventilacioni sindrom.

Napominjemo: respiratorno zatajenje može biti uzrokovano problemima na plućnim žilama, difuznim oštećenjima plućnog tkiva, smanjenom težinom bronha, kao i patologijama respiratornih mišića.

Hiperventilacijski sindrom manifestuje se u nekim sortama neuroze i na pozadini neurocirkulacijske distonije.

Epidemiologija

Tip 1 čini oko 5% svih slučajeva dijabetesa. Većina slučajeva su ljudi mlađi od 30 godina. Vrhovi incidencije javljaju se u dobi od 7 i 14 godina.

Epidemiološke studije, uzimajući u obzir regionalne i nacionalne statistike, pokazuju velike razlike u prevalenciji dijabetesa u različitim zemljama. Incidencija uvelike varira ovisno o geografskoj širini i nacionalnom sastavu stanovništva.

Sve više pacijenata u sjevernim i zapadnim zemljama. Imuno posredovani oblici dijabetesa vjerovatnije će utjecati na kavkasku rasu. Relativno rijetko se takav dijabetes otkriva kod Azijata.

Većina slučajeva novih bolesti godišnje se registruje u zemljama Skandinavije (Finska, Norveška, Švedska), na Sardiniji i u Izraelu (među jemenskim Jevrejima). Među djecom iz ove populacije otkriva se više od 20 novih slučajeva dijabetesa na svakih 100.000 ljudi.

U Finskoj je učestalost najveća - do 58 na 100.000. Predstavnici Novog Zelanda, Španije, Holandije i naše zemlje znatno su manje bolesni (7-20 slučajeva na 100.000 djece).

Mali nivo je zapažen u Poljskoj i Italiji (isključujući Sardiniju). Najmanje od svega, dijabetes tipa 1 pogađa ljude u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi.

U tim se zemljama razboli manje od 3 djece na svakih 100.000 godišnje.

U Rusiji rasprostranjenost dijabetesa tipa 1 varira u različitim regijama. Više pacijenata živi u regijama u kojima finsko-ugrski narodi pripadaju autohtonim etničkim grupama (Mordovija, Karelija, Mari El, Udmurtia, Komi itd.).

e.) Najveća incidencija zabilježena je u sjeverozapadnom saveznom okrugu. Primjećeni su maksimalni pokazatelji u Arhangelskoj i Pskovskoj regiji.

Najmanje su pogođeni starosjedioci Netskog autonomnog okruga. Posljednjih decenija nije zabilježen niti jedan slučaj dijabetes melitusa (kod djece i odraslih).

Vjerovatno, široka amplituda morbiditeta ovisi o genetskim razlikama različitih etničkih grupa. Medicinska istraživanja pokazuju da se u Evropi stopa incidencije smanjuje od sjevera prema jugu i istoku.

Naučnici ovu pojavu opisuju kao zemljopisni gradijent. Ali istodobno, nije dokazana povezanost s klimatskim značajkama regija.

Stoga se latitudinalni gradijent objašnjava genetskim razlikama populacija. Vjerovatno, različita učestalost odražava povijesne migracije naroda drevnog svijeta u smjeru sjevero-zapad (od Bliskog Istoka preko Istočne Europe).

Vjerovatno na incidenciju negativno utiču:

  • urbanizacija (povećanje udela gradskog stanovništva),
  • industrijalizacija (rast industrije),
  • modifikacija životnog stila (smanjenje fizičke aktivnosti),
  • promjena prehrane (povećanje unosa kalorija, promjena sastava),
  • degradacija životne sredine

Izvjesnu ulogu u epidemiologiji dijabetesa igra i kretanje zaraznih bolesti (prateći migracijske tokove). Takođe se raspravlja o efektima vakcinacije i umjetnog hranjenja beba.

Dijabetes tipa 1 je češći kod muškaraca. Dječaci, dečaci i odrasli jačeg pola češće se razbole od djevojčica, djevojčica i žena. U grupama pacijenata europskog porijekla omjer muškaraca i žena je približno 1,5: 1.

Etiologija dijabetesa tipa 1

Etiologija autoimunih oblika dijabetesa nije u potpunosti razumljiva. Smatra se da je najznačajniji faktor genetska predispozicija.

Poznato je da je bolest povezana s HLA (glavni kompleks histokompatibilnosti) gena. HLA-DR / DQ aleli mogu predisponirati bolest ili, obrnuto, zaštitnički.

U ogromnoj većini bolesnika (oko 90%) otkriven je genotip HLA-DR3, HLA-DR4.

Genetska predispozicija ne znači da pacijent nužno manifestuje dijabetes tipa 1. Za razvoj bolesti nužan je i utjecaj drugih (vanjskih) faktora. Negativnu ulogu može igrati, na primjer, virusna infekcija.

Klasifikacija dispneje

Trenutno je u većini slučajeva moguće identificirati imunološki uzrok dijabetesa tipa 1. Rijeđe pacijenti imaju sve simptome apsolutnog nedostatka inzulina, ali nisu pronađena autoantitijela.

Na temelju toga se dijabetes tipa 1 razvrstava u:

Razlog prvog je uništavanje beta ćelija pankreasa. Uništavanje endokrinih ćelija nastaje usled ćelijski posredovane autoimune reakcije. Takva agresija tjelesnih odbrambi tijela očituje se cirkulacijom u krvi autoantitijela do različitih struktura.

Antitela se obično otkrivaju:

  • do insulina
  • glutamat dekarboksilaza,
  • površinskih beta ćelija antigena,
  • do tirozinofosfataze.

Tijekom godina, autoantitijela mogu prestati otkrivati ​​se u krvi. To je zbog slabljenja imunološke upale.Agresija zaštitnih sila smanjuje se ne zbog prestanka bolesti, već zbog smrti gotovo svih ciljnih ćelija (otočića beta ćelija).

Najčešća vrsta poremećaja srčanog ritma je sinusna tahikardija kod koje je učestalost moždanog udara iznad 70. Posebnost ovog stanja je da kad se dogodi, srčani ritam ostane nepromijenjen, a mijenja se samo broj kontrakcija.

Bolest se razvija u sinusnom čvoru, gdje nastaje impuls u uvjetima normalnog prenošenja pobuđenja. Čvor se nalazi na desnoj strani srca, isprva pobuđenje obuhvaća upravo ovaj dio organa, a potom se impuls prenosi putem kroz lijevi atrij.

Ako je funkcioniranje sinusno-atrijskog kompleksa poremećeno, tada to ima štetan učinak na provođenje impulsa iz čvora do ventrikula.

Na EKG-u sinusna tahikardija manifestuje se sledećim simptomima:

  1. Otkucaji srca iznad 90 otkucaja u 60 sekundi,
  2. nedostatak odstupanja u ritmu sinusa,
  3. povećanje intervala PQ i amplitude P,
  4. pozitivan zub R.

Ako je pacijent zabrinut zbog otežanog disanja, takva kratkoća daha naziva se inspiracijskom. Pojavljuje se kada sužavaju lumen traheje i veliki bronhi (na primjer, u bolesnika s bronhijalnom astmom ili kao rezultat kompresije bronha izvana - s pneumotoraksom, pleurizom itd.).

Dispneja je akutna, subakutna i hronična. Sa kratkoćom daha, osoba osjeća stezanje u grudima. Objektivno se povećava dubina udisaja, a frekvencija respiratornih pokreta (NPV) povećava na 18 ili više u minuti.

Više o ovoj bolesti pročitajte u rubrici. DIJABETE

Dijabetes melitus je hronična bolest endokrinog sustava, razvija se kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina (dijabetes tipa 1) ili kada tijelo ne može učinkovito iskoristiti inzulin koji proizvodi (dijabetes tipa 2).

Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Nekontrolirani dijabetes dovodi do trajnog povećanja šećera u krvi.

Ovom bolešću dolazi do poremećaja svih vrsta metabolizma što s vremenom dovodi do ozbiljnog oštećenja mnogih tjelesnih sistema

Dijabetes melitus je podmukao po tome što se može „prerušiti“ kao i mnoge druge bolesti i otkriva se kada pacijent dođe na liječenje nekih komplikacija.

Vrste dijabetesa.

Dijabetes se dijeli na dvije glavne vrste: 1 tip i 2 tipa.

Šećerna bolest tipa 1 karakterizira nedovoljna proizvodnja inzulina, potrebno je svakodnevno uzimanje inzulina. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, bez obzira na nasljednost. Ova vrsta se naziva inzulinsko ovisna, ranije se nazivala i mladalačkom ili dječijom.

Uzroci dijabetesa tipa 1.

Dispneja kod dece

Otpornost disanja kod djece različite dobi je različita. Dispneju treba posumnjati ako:

  • u djeteta 0–6 mjeseci broj respiratornih pokreta (NPV) je veći od 60 u minuti,
  • kod djeteta od 6–12 mjeseci, NPV preko 50 u minuti,
  • kod djeteta starijeg od 1 godine od NPV-a preko 40 u minuti,
  • kod djeteta starijeg od 5 godina NPV je preko 25 u minuti,
  • kod djeteta od 10-14 godina NPV je preko 20 u minuti.

Ispravnije je razmotriti pokrete disanja kada beba spava. Topla ruka treba biti slobodno položena na bebina prsa i odbrojati broj pokreta prsa u 1 minutu.

Tijekom emocionalnog uzbuđenja, tijekom fizičkog napora, plača i hranjenja, respiratorna stopa je uvijek veća, međutim, ako NPV značajno premašuje normu i polako se oporavlja u mirovanju, o tome biste trebali obavijestiti pedijatra.

U djece je brzina disanja različita, ona se postupno smanjuje kako odrastaju.

Možete posumnjati na patološku kratkoću daha kod djeteta ako učestalost udisaja u minuti premaši sljedeće pokazatelje:

  • 0-6 meseci - 60,
  • 6 mjeseci - 1 godina - 50,
  • 1 godina -5 godina - 40,
  • 5-10 godina - 25,
  • 10-14 godina - 20.

Utvrđivanje NPV-a preporučuje se dok beba spava.U tom će slučaju pogreška mjerenja biti minimalna. Tokom hranjenja, kao i tokom fizičke aktivnosti ili emocionalnog uzbuđenja, bebina brzina disanja se uvijek povećava, ali to nije odstupanje. Vrijedno je zabrinuti ako se frekvencija udisaja tijekom sljedećih nekoliko minuta ne vrati normalnim brojkama u mirovanju.

Ako dijete ima nedostatak daha, hitno ga treba pokazati lokalnom pedijatru. Teško respiratorno zatajenje zahtijeva pozivanje ekipe hitne pomoći, jer je životno opasno stanje.

Plisov Vladimir, ljekarski posmatrač

Dispneja kod trudnica

Za vrijeme trudnoće dišni i kardiovaskularni sustavi tijela žene doživljavaju pojačano opterećenje. To opterećenje nastaje uslijed povećane količine krvi koja cirkulira, kompresije s dna dijafragme proširenom maternicom (kao posljedica toga što organi grudnog koša postaju grčevi i respiratorni pokreti i srčane kontrakcije pomalo su otežani), potrebe za kisikom ne samo majke, već i rastućeg embrija.

Sve ove fiziološke promjene dovode do činjenice da mnoge žene doživljavaju nedostatak daha tokom trudnoće. Otpornost disanja ne prelazi 22-24 u minuti, postaje češća tokom fizičkog napora i stresa.

Kako trudnoća napreduje, tako i napreduje dispneja. Uz to, buduće majke često pate od anemije, uslijed koje se pojačava kratkoća daha.

Ako brzina disanja premašuje gore navedene brojke, nedostatak daha ne odlazi ili se ne smanjuje značajno u mirovanju, trudnica se uvijek treba posavjetovati s liječnikom - akušerom-ginekologom ili terapeutom.

Tokom trudnoće raste ukupna količina cirkulirajuće krvi. Respiratorni sistem žene treba snabdevati dva organizma kiseonikom odjednom - buduću majku i plod u razvoju.

Budući da se maternica znatno povećava, pritisne se na dijafragmu, donekle smanjujući respiratorni izlet. Ove promjene izazivaju nedostatak daha kod mnogih trudnica.

Otpornost disanja povećava se na 22-24 udisaja u minuti i dodatno se povećava s emocionalnim ili fizičkim stresom. Dispneja može napredovati kako plod raste, osim toga pogoršava se i kod anemije, što se često primjećuje kod budućih majki.

Ako respiratorna stopa prelazi gornje vrijednosti, to je razlog da se pokaže povećana budnost i posavjetujte se s liječnikom ambulantne klinike koji vodi trudnoću.

Simptomi i znakovi dijabetesa tipa 1

Manjak proizvodnje inzulina od strane endokrinih ćelija može prouzrokovati karakteristične simptome šećerne bolesti tipa 1:

  1. Suha usta i velika žeđ.
  2. Učestalo mokrenje, posebno tokom noćnog i jutarnjeg perioda.
  3. Visoko znojenje.
  4. Povećana razdražljivost, učestala depresija, promjene raspoloženja, natezanje.
  5. Opća slabost organizma, praćena jakom glađu i gubitkom težine.
  6. Predstavnice ljepšeg pola imaju česte gljivične infekcije vaginalnog tipa, koje je teško liječiti.
  7. Poremećaji perifernog vida, zamagljene oči.

U nedostatku odgovarajućeg tretmana, pacijent može pokazati znakove ketoacidoze dijabetičkog tipa:

  1. Jaka mučnina i povraćanje.
  2. Dehidracija
  3. Očigledan miris acetona iz usne šupljine.
  4. Težina disanja.
  5. Konfuzija i njen periodični gubitak.

Glavni simptomi bolesti

Uz dijabetes tipa 1, čovjek može imati puno pritužbi koje ovise o dobi, prehrani, emocionalnom stresu, životnim uslovima i drugim komponentama. U ovom slučaju je fizički izgled pacijenta koji boluje od dijabetesa tipa 1 često normalan ili malo tanak.

Prvi znakovi se pojavljuju za nekoliko tjedana nakon kvara gušterače, dok se druga vrsta bolesti može sakriti i o tome se izjasniti nekoliko godina kasnije.

Ispod su glavni znakovi dijabetesa, zbog čijeg izgleda potrebno je hitno ići na sastanak sa svojim liječnikom. Pacijent može imati:

  1. Suha usta i neumorna žeđ.
  2. Česta mokrenja.
  3. Povećana slina.
  4. Slabost, pospanost i razdražljivost.
  5. Stalni osećaj gladi.
  6. Umor ili trnce u nogama i rukama.
  7. Oticanje ekstremiteta.
  8. Brzo povećanje ili smanjenje težine.
  9. Poremećaji probavnog sistema (mučnina i povraćanje).
  10. Kratkoća daha uz malo fizičkog napora.
  11. Suva koža, osip i svrbež.
  12. Erektilna disfunkcija.
  13. Nepravilnosti menstruacije.
  14. Dugo zaceljivanje rana.
  15. Bol u trbuhu.
  16. Smanjena odbrana organizma.

Početni znakovi dijabetesa - stalna žeđ i želja za olakšanjem potrebe povezani su s nepravilnim radom bubrega. Kako se povećava šećer u krvi, povećava se i opterećenje ovog organa.

Kako bi uklonili višak šećera iz tijela, bubrezi počinju uzimati tekućinu iz tkiva i stanica, što izaziva pojavu simptoma poput žeđi i učestalog mokrenja. Karotidno stanje je simptom koji signalizira kvar mozga.

Kod dijabetesa tipa 1 mogu se primijetiti i opasni znakovi, čija manifestacija zahtijeva trenutno pružanje medicinske njege. Ovo je voćni miris u usnoj šupljini, nesvjestica i zbunjenost.

Ako pronađete barem jedan od gore navedenih znakova, morate ići na dijagnozu.

Napokon, pravovremena dijagnoza može dovesti do razvoja ozbiljnih posljedica.

Ako pacijenta muče slabost, razdražljivost, osjećaj umora, mučnina, pojačana žeđ i učestalo mokrenje, to su prvi simptomi dijabetesa tipa 1.

Ponekad pacijenti brzo gube na težini ili obrnuto dobivaju višak kilograma.

  • primarni (esencijalni, genetski),
  • sekundarni (hipofiza, štitnjača, steroid),
  • dijabetes trudnica.

Dijabetes može biti blag, umjeren ili težak. Po prirodi tijeka bolest se dijeli na inzulin ovisan (mladenački) ili neinzulinski ovisan tip (dijabetes starijih osoba).

Zbog povećanog sadržaja glukoze u krvi oštećuju se žile očiju i bubrezi. Stoga ljudi koji pate od dijabetesa melitusa tipa 1 gube vidnu oštrinu, često slijepi. Bubrezi su oštećeni, pa nastaje i zatajenje bubrega. Često se pacijenti žale na bol ili ukočenost u udovima. To je zbog činjenice da je poremećena cirkulacija krvi i pogođeni živci.

Bronhijalna astma je hronična bolest koja uzrokuje sužavanje disajnih puteva kada su pogođeni određeni iritanti.

Simptomi astme uključuju:

  • Česta dispneja, otežano disanje
  • Konstantna začepljenost nosa
  • Karakterističan kašalj sa blagim iscjedakom žutog i viskoznog ispljuvaka, koji se pogoršava noću i ujutro
  • Napadaji astme
  • Na ulici nema vazduha
  • Posebni zvižduci zvuče u grudima koji prate proces disanja.

Dijabetes melitus jedna je od bolesti endokrinog sustava, koja se očituje velikom količinom šećera u krvi zbog slabije proizvodnje inzulina od strane gušterače. Takva bolest uzrokuje kršenje metabolizma i, kao posljedicu, pogoršanje funkcioniranja unutarnjih organa i ljudskog sustava.

Simptomi dijabetesa:

  • Česta mokrenja
  • Stanje dehidriranog tijela
  • Osjećaj žeđi i suha usta
  • Nervna prekomerna uzbuđenost i razdražljivost
  • Česte promjene raspoloženja
  • Umor i slabost
  • Obuzme u udovima
  • Furunculosis
  • Bol u srcu
  • Svrab na koži na raznim mjestima, također na preponama
  • Krvni pritisak
  • Osip alergijske prirode.

Dijagnoza bolesti

Test šećera u krvi. Izvodi se u laboratorijskim uvjetima ujutro na prazan stomak. U odrasle zdrave osobe nivo glukoze je od 3,9 do 5,5 mmol / L. Vrijednosti veće od 7 mmol / L ukazuju na dijabetes tipa 1.

Test tolerancije na glukozu Provodi se prikupljanjem venske krvi 2 sata nakon što pacijent pije zaslađenu vodu. Rezultat veće od 11,1 mmol / l može ukazivati ​​na dijabetes melitus tipa 1.

Test glikoliranog hemoglobina (HbA1c) određuje prosečnu nivo šećera u krvi za 2-3 meseca.

Ako se otkrije hiperglikemija (visok udio šećera), liječnik treba utvrditi vrstu bolesti u pacijenta.

Da biste to učinili, provodi se analiza na razini C-peptida i GAD-antitijela na prazan stomak ili nakon vježbanja.

Moderna medicinska praksa nudi nekoliko metoda za utvrđivanje šećerne bolesti tipa 1, zasnovana na analizi parametara metabolizma ugljikohidrata u krvi.

Test šećera na testu

Ako se iznajmite ujutro, 12 sati prije testa, morate odbiti uzimati hranu, alkohol i fizičke aktivnosti, pokušati izbjeći stres, uzimati lijekove treće strane i provoditi medicinske postupke. Pouzdanost teksta značajno se smanjuje kod pacijenata nakon operacije, osoba sa gastrointestinalnim problemima, ciroze, hepatitisa, kao i kod žena porođaja i pripadnica poštenog spola tijekom menstruacije ili u prisustvu upalnih procesa različitih etiologija.

S pokazateljima iznad 5,5 mmol / l, ljekar može dijagnosticirati granično stanje predijabetesa. Sa parametrima iznad 7 mmol / L i saglasnošću s uvjetima ispitivanja, de facto je potvrđena dijabetesa.

Pročitajte više o testu na šećer u krvi.

Test opterećenja

Dopuna je klasičnog testa krvi na gladovanje - nakon što ga se obavlja pacijentu se daje oralno 75 grama otopine glukoze. Uzorci krvi za šećer uzimaju se svakih 30 minuta u trajanju od dva sata.

Otkrivena vršna koncentracija glukoze u krvi je izlazna vrijednost testa. Ako je u rasponu od 7,8–11 mmol / l, tada liječnik utvrđuje kršenje tolerancije na glukozu.

S pokazateljima većim od 11 mmol / l - prisutnost dijabetesa.

Test glikoliranog hemoglobina

Najtačnija i najpouzdanija laboratorijska metoda za utvrđivanje dijabetesa danas. Slabo ovisi o vanjskim faktorima (na rezultate ne utječe unos hrane, doba dana, fizička aktivnost, uzimanje lijekova, bolesti i emocionalno stanje), pokazuje postotak hemoglobina koji cirkulira u krvnoj plazmi, a koji je povezan s glukozom.

Pokazatelj iznad 6,5 posto dokazuje dijabetes melitus, a rezultati u rasponu od 5,7 do 6,5 posto su predijabetično stanje s oštećenom glukoznom tolerancijom.

Između ostalog, uz sveobuhvatnu dijagnozu, specijalist se mora osigurati da pacijent ima klasične vanjske simptome dijabetesa (posebno polidipsija i poliurija), isključiti druge bolesti i stanja koja uzrokuju hiperglikemiju, a također razjasniti nozološki oblik dijabetesa.

Nakon obavljanja svih gore navedenih aktivnosti i navodeći činjenicu prisutnosti dijabetesa kod pacijenta, potrebno je potvrditi vrstu bolesti. Ovaj događaj se provodi mjerenjem nivoa C-peptida u krvnoj plazmi - ovaj biomarker karakterizira proizvodnu funkciju beta ćelija gušterače i, niskom brzinom, ukazuje na 1 tip dijabetesa, što odgovara njegovoj autoimunoj prirodi.

Pedijatar, terapeut, endokrinolog, ljekar opće prakse i drugi specijalisti mogu dijagnosticirati bolest. Bolest se potvrđuje anamnezom, općim pregledom, laboratorijskim pregledom.

Potrebni su testovi za hiperglikemiju:

  • nakon šećera u krvi i nakon jela,
  • urinarni šećer
  • glikovani hemoglobin.

Dijabetes potvrđuju:

  • glikemija na dan veća od 6,1 mmol / l, popodne - više od 11,1 mmol / l,
  • kvalitativno ili kvantitativno otkrivanje glukozurije,
  • nivo glikovanog hemoglobina veći od 6,5%.

Tabela 2 - Kriteriji za dijagnozu dijabetesa i drugih poremećaja metabolizma ugljikohidrata (WHO, 1999).

Hiperglikemija samo ukazuje na prisutnost dijabetesa. Tip dijabetesa se potvrđuje posebnim pregledom.

Dijagnostika uključuje identifikaciju:

  • acetonurija
  • ketonemija
  • acidoza
  • nizak nivo endogenog inzulina,
  • autoantitijela
  • genetska predispozicija.

Za procjenu nivoa unutarnjeg inzulina koristi se pokazatelj C-peptida. Općenito, C-peptid je mnogo stabilnija supstanca od hormona. Ovaj spoj nastaje tokom sinteze inzulina. Što više hormona beta ćelija, to je viši nivo C-peptida.

Dakle, dijabetes tipa 1 karakteriziraju:

  • šećer na brzinu iznad 6,1 mmol / l,
  • šećer u krvi tijekom dana iznad 11,1 mm / l,
  • glikovani hemoglobin više od 6,5%,
  • glukozurija
  • ketonemija
  • ketonuria
  • pH krvi niži od fiziološke norme (manji od 7,35),
  • smanjenje C-peptida,
  • niska razina inzulina u krvi
  • prisustvo specifičnih antitela,
  • genotip HLA-DR3, HLA-DR4.

Liječenje i prevencija

Glavni problem liječenja bronhijalne astme kod dijabetesa je uporaba inhalacijskih lijekova, jer stimulatori beta receptora u bronhima i sistemski kortikosteroidi povećavaju šećer u krvi.

Glukokortikosteroidi povećavaju raspad glikogena i stvaranje glukoze u jetri, betamimetici smanjuju osjetljivost na inzulin. Salbutamol, osim povećanja glukoze u krvi, povećava rizik od komplikacija poput dijabetičke ketoacidoze. Liječenje terbutalinom podiže razinu šećera stimuliranjem proizvodnje glukagona, koji je antagonist inzulina.

Pacijenti koji uzimaju beta stimulanse kao inhalacije manje vjerovatno pate od hipoglikemije nego oni koji koriste steroidne lijekove. Lakše im je da održavaju stabilnu razinu šećera u krvi.

Liječenje i prevencija komplikacija astme i dijabetesa zasniva se na sljedećim principima:

  1. Promatranje kod endokrinologa i pulmologa, alergologa.
  2. Pravilna prehrana i sprečavanje gojaznosti.
  3. Održavanje fizičke aktivnosti.
  4. Stroga kontrola šećera u krvi pri korištenju steroida.

Za bolesnike s bronhijalnom astmom potreban je potpuni prestanak pušenja, jer ovaj faktor dovodi do čestih napada gušenja i uzrokuje poremećaje cirkulacije, vazospazam. Kod šećerne bolesti, u uvjetima angiopatije, pušenje povećava rizik od razvoja dijabetičke neuropatije, srčanih bolesti, uništavanja glomerula bubrega i zatajenja bubrega.

Za propisivanje glukokortikosteroida u tabletama sa zajedničkim tokom dijabetesa melitusa i bronhijalne astme moraju postojati stroge indikacije. U to spadaju česti i nekontrolisani napadi astme, nedostatak efekta upotrebe steroida u inhalacijama.

Pacijentima kojima su već propisani glukokortikoidni pripravci u tabletama ili im je potrebna velika doza hormona, Prednizolon je indiciran ne duže od deset dana. Izračunavanje doze vrši se po kilogramu tjelesne težine dnevno, ne većem od 1-2 mg po kg.

Nažalost, moderna medicina još ne zna kako u potpunosti izliječiti dijabetes tipa 1. Ova vrsta bolesti naziva se inzulinom ovisnom, jer tijelo ne proizvodi taj hormon, pa se mora primijeniti injekcijom.

Glavni zadatak pacijenta je da nivo šećera u krvi dovede u normalu. Za to se koriste injekcije insulina. Danas ih ima dosta, postoji nekoliko vrsta:

  1. Brzo delujući inzulin. Djeluje 15 minuta nakon injekcije i traje 2-4 sata.
  2. Uobičajena injekcija. Radite 30 minuta nakon primene, delotvornost je oko 3-6 sati.
  3. Injekcije srednjeg trajanja. Oni počinju djelovati za 2-4 sata, a imaju učinak od oko 18 sati.
  4. Inzulin dugog djelovanja. Za nekoliko sati ulazi u krvotok osobe i radi tokom dana.

U osnovi, pacijenti sa dijabetesom tipa 1 ubrizgavaju 3-4 injekcije dnevno. Ali u nekim slučajevima doktor može smanjiti dozu na 2 injekcije dnevno.

U posljednje vrijeme naučnici u raznim dijelovima svijeta bore se s problemom te bolesti, razvijajući nove metode liječenja. Ljekari su počeli transplantirati stanice pankreasa.

Rezultati operacija su zapanjujući - 52% pacijenata prekida terapiju inzulinom, 88% pacijenata kaže da im je šećer u krvi mogao pasti na normalnu razinu, a napadi hipoglikemije nestaju. To znači da je ova metoda terapije vrlo obećavajuća i da će se uskoro moći proširiti po svijetu.

Još jedan zanimljiv tretman je DNK vakcina. Povećava nivo C-peptida u ljudskoj krvi, vraćajući funkciju beta ćelija.

Medicina ne miruje i stalno traži načine kako da prebrodi dijabetes tipa 1. Možda će se čovječanstvo u skoroj budućnosti moći riješiti patologije što je moguće jednostavnije od prehlade.

Dijabetes tipa 1 je ozbiljna autoimuna bolest s kojom čovjek mora postojati cijeli život. Tradicionalna medicina postulira stotine recepata koji teoretski mogu pomoći u borbi protiv bolesti, međutim, kako pokazuje suvremena medicinska praksa, svi oni samo štete složenoj terapiji, sustavno mijenjajući parametre metabolizma ugljikohidrata i čine ih nepredvidljivim.

Ako cijenite zdravlje, redovno uzimajte injekcije inzulina, pridržavate se potrebne prehrane i poduzimate druge mjere s ciljem održavanja prirodno visokog životnog standarda, tada toplo preporučujemo da za svoje liječenje ne koristite recepte tradicionalne medicine.

Hormonska nadomjesna terapija

Glavni tretman dijabetesa tipa 1 je hormonska nadomjesna terapija. Pripravci inzulina prvi put su korišteni prije oko 100 godina.

Prvi lijekovi su bili životinjskog porijekla. Dugo vremena su se aktivno koristili svinjski i goveđi inzulin.

U posljednjih nekoliko decenija, ovi lijekovi gotovo su u potpunosti zamijenjeni modernijim lijekovima. Endokrinolozi širom svijeta sada propisuju genetski modificirane ljudske insuline i analoge hormona.

Da biste simulirali bazalnu sekreciju, primenite:

  • srednje dugotrajne insuline (rad 8-16 sati),
  • produžene insuline (rad 18-26 sati).

Ovi rastvori se daju 1-2 puta dnevno. Doza lijeka bira i prilagođava ljekar.

Za simulaciju postprandijalne sekrecije pomoću:

  • kratko djelujuće insuline (rad 6-8 sati),
  • ultra kratke analoge hormona (rade 2-4 sata).

Tabela 3 - Trajanje djelovanja najčešće korištenih humanih inzulinskih pripravaka (pojednostavljene preporuke).

Doze ovih tvari ovise o razini šećera u krvi, planiranoj fizičkoj aktivnosti i količini ugljikohidrata u prehrani. Liječnik odabire pojedinačne koeficijente ugljikohidrata za pacijenta. Pacijent samostalno prilagođava dozu kratkog inzulina dnevno, fokusirajući se na preporuke ljekara.

Insulin se primenjuje koristeći:

  • špricevi za jednokratnu upotrebu
  • špric olovke
  • dozirnici za inzulin (pompozni).

Tipično se hormon ubrizgava u potkožnu masnoću. Za to se koriste igle dužine 4-12 mm.

Ako je pacijent u stanju dijabetičke kome, tada supkutano davanje inzulina praktično nije efikasno. U ovoj situaciji hormon se ubrizgava u vensku krv.

Konzervativni tretman

Osim inzulina, u liječenju dijabetesa tipa 1 koriste se:

  1. dijeta
  2. dozirana fizička aktivnost,
  3. samokontrola.

Prehrana bi trebala biti adekvatna kalorijama, raznolika i uravnotežena.Takva je dijeta što je moguće bliža fiziološkoj (normalnoj) prehrani.

Pacijenta treba smanjiti što je više moguće:

  • jednostavan unos ugljenih hidrata (fruktoza, saharoza, glukoza),
  • unos životinjskih masti

Pacijenti s ovom bolešću trebali bi svakodnevno određivati ​​nivo glukoze u krvi koristeći elementarne uređaje kod kuće. Vaš liječnik može propisati urin za šećer ako je potrebno. Ako je glukoza povišena, za liječenje dijabetesa tipa 1 potrebne su injekcije inzulina. Ovaj hormon harmonizira metabolizam i pomaže tijelu da iskoristi ugljikohidrate.

Mnogi dijabetičari brinu o tome kako da operativnim zahvatom liječe zatajenje srca. Radikalno liječenje provodi se kada jačanje kardiovaskularnog sustava uz pomoć lijekova nije donijelo željene rezultate. Indikacije za hirurške zahvate su:

  1. promjene u kardiogramu,
  2. ako je područje grudi stalno upaljeno,
  3. oticanje
  4. aritmija,
  5. sumnja na srčani udar
  6. progresivna angina pektoris.

Operacija za zatajenje srca uključuje balon vazodilataciju. Uz njegovu pomoć uklanja se sužavanje arterije koja hrani srce. Tijekom postupka, u arteriju se ubacuje kateter, duž kojeg se balon dovodi do problematičnog područja.

Aortokoronarno stentiranje često se vrši kada se mrežasta struktura umetne u arteriju, što sprečava stvaranje kolesteroloških plakova. A pomoću baftinga koronarnih arterija stvaraju se dodatni uvjeti za slobodan protok krvi, što značajno smanjuje rizik od ponovne pojave.

U slučaju dijabetičke kardiodistrofije indicirano je kirurško liječenje implantacijom pejsmejkera. Ovaj uređaj bilježi sve promjene u srcu i trenutno ih ispravlja, što smanjuje vjerojatnost aritmija.

Međutim, prije obavljanja ovih operacija, važno je ne samo normalizirati koncentraciju glukoze, već i nadoknaditi dijabetes. Budući da se čak i manja intervencija (na primjer, otvaranje apscesa, uklanjanje nokta), koja se izvodi u liječenju zdravih ljudi ambulantno, provodi u bolnici sa dijabetičarima.

Štoviše, prije značajne hirurške intervencije, pacijenti s hiperglikemijom prelaze na inzulin. U ovom slučaju je indicirano uvođenje jednostavnog inzulina (3-5 doza). A tokom dana važno je kontrolirati glikozuriju i šećer u krvi.

Budući da su srčane bolesti i dijabetes kompatibilni pojmovi, osobe koje imaju glikemiju trebaju redovno pratiti rad kardiovaskularnog sistema. Jednako je važno kontrolirati i koliko je porastao šećer u krvi, jer kod teške hiperglikemije može doći do srčanog udara, što dovodi do smrti.

U videu u ovom članku nastavlja se tema bolesti srca kod dijabetesa.

ACE inhibitori kod zatajenja srca kod dijabetičara. Brojna međunarodna istraživanja podržavaju upotrebu ACE inhibitora kod zatajenja srca.

Prema metaanalizi 34 završena istraživanja bolesnika sa zatajenjem srca (udio izbacivanja od 45% ili manje) Garg i sur. zaključio je da je ukupna smrtnost i hospitalizacija zbog HF značajno smanjena s terapijom ACE inhibitorima (70). Zabilježeno je statistički značajno smanjenje ukupne smrtnosti s relativnim rizikom od 0,65 (str

Nedavni komentari

Tražio sam RELAKSACIJA SA TRETMANOM DIJABETA. OSNIVAO! Kratkoća daha je simptom povezan sa mnogim bolestima. Njeni glavni uzroci su bolesti srca, pluća, bronha i anemija. Ali također se može pojaviti nedostatak zraka i osjećaj gušenja.

Dijabetes melitus. Uz dijabetes, kratkoća daha je povezana sa slijedećim razlozima. Liječenje dispneje. Da biste razumjeli kako liječiti kratkoću daha, prvo morate razumjeti što je uzrokovalo ovaj simptom.
Nije tajna da kratkoća daha kod dijabetesa tipa 1 i 2 može ukazivati ​​na razvoj plućnih bolesti. I bronhijalna astma i dijabetes su opasna stanja koja zahtijevaju dobro odabran tretman.
Liječenje propisuje hematolog. Kratkoća daha sa bolestima endokrinog sistema. Osobe koje pate od bolesti poput tirotoksikoze, pretilosti i dijabetes melitusa takođe se često žale na kratkoću daha.
Dispneja kod dijabetesa može se smatrati posljedicom dijabetičke mikroangiopatije. Ljekari, čija nadležnost uključuje liječenje bolesti sa nedostatkom daha, su terapeut, kardiolog, endokrinolog.
Ako je prisutna bronhijalna astma, kratkoća daha je u obliku oštrih napada gušenja. . Dispneja kod dijabetes melitusa - PROBLEMI NEMA VIŠE!

Ako se dijabetes ne liječi, utječe na bubrege i. Liječenje dispneje. Ne uvek uz ovu bolest treba piti lijekove.
Nagli porast šećera u krvi i acetona kod dijabetesa. . Nemoguće je izliječiti kroničnu kratkoću daha bez liječenja bolesti koja ju je prouzrokovala.
Najvjerojatnija pojava sindroma srčane insuficijencije kod bolesti endokrinog sustava i dijabetes melitusa. . Kratkoća daha - liječenje narodnim lijekovima.
dijabetes melitus, plućni vaskulitis, nedostatak adekvatnog liječenja. Uz pravilno liječenje i pridržavanje svih preporuka liječnika, kratkoća daha i simptomi zatajenja srca mogu postati manje izraženi.
Dijabetes tipa 2 i nedostatak daha.Konsultacije i liječenje homeopatijom. . Ima dijabetes tipa 2, visokog pritiska 160/90 mm Hg. A sada joj nedostaje daha, posebno, muči je dok stoji.
Za liječenje prvo morate nadoknaditi manifestacije dijabetesa, jer bez ovog stanja rezultat ne može biti održiv. Kako dijabetes i angina pektoris djeluju?
Hormonsko izumiranje uzrokuje razvoj organskih patologija:
dijabetes melitus, gojaznost. Liječenje dijabetesa kod dispneje- 100 PERCENT!

Glavni tretman započinje nakon dijagnoze. Ali trebate znati kako se riješiti kratkoće daha, ako je nađe iznenada.
.Restacija, zadnji put uvedeni furosemid, analgin, difenhidramin, postalo je lakše. Je li moguće nastaviti uzimati furosemid i u kojim dozama za dijabetes melitus ili što drugi lijek s diuretikom može učiniti da ne našteti?

Zatajenje srca

Zatajenje srca je termin koji bi trebalo razumjeti, a ne neko specifično oboljenje krvožilnog sustava, već poremećaj rada srca uzrokovan različitim njegovim bolestima. O nekim od njih će se govoriti u nastavku.

Zatajenje srca karakterizira kratkoća daha tokom hodanja i fizičkih napora. Ako bolest dalje napreduje može se pojaviti stalna kratkoća daha, koja traje čak i u mirovanju, uključujući i u snu.

Drugi karakteristični simptomi zatajenja srca su:

  • kombinacija kratkoće daha i oticanja na nogama, koji se pojavljuju uglavnom uveče,
  • periodična bol u srcu, osjećaj ubrzanog rada srca i prekida,
  • plavkast ton kože stopala, prstiju i nožnih prstiju, vrha nosa i ušnih kapaka,
  • visok ili nizak krvni pritisak,
  • opća slabost, neispravnost, umor,
  • česta vrtoglavica, ponekad nesvjestica,
  • Često pacijente uznemirava suhi kašalj koji se javlja u obliku napadaja (tzv. Srčanog kašlja).

Problem dispneje kod zatajenja srca praktikuju terapeuti i kardiolozi. Mogu se propisati takve studije kao opći i biohemijski testovi krvi, EKG, ultrazvuk srca, rendgenski snimci i računarska tomografija grudnog koša.

Liječenje dispneje kod zatajenja srca određeno je prirodom bolesti s kojom je izazvana. Da bi se poboljšala srčana aktivnost, doktor može propisati srčane glikozide.
Više o zatajenju srca

Kratkoća daha i povišen krvni pritisak: hipertenzija

Kod hipertenzije, porast krvnog pritiska neminovno dovodi do preopterećenja srca, što narušava njegovu pumpnu funkciju, što dovodi do kratkoće daha i drugih simptoma. Vremenom, ako ne postoji tretman, to dovodi do zatajenja srca.

Zajedno sa nedostatkom daha i povišenim krvnim pritiskom javljaju se i druge karakteristične manifestacije hipertenzije:

  • glavobolja i vrtoglavica,
  • crvenilo kože, osjećaj vrućine,
  • narušavanje općeg zdravlja: pacijent sa arterijskom hipertenzijom se brže umara, ne podnosi fizičku aktivnost i nijedan stres,
  • zujanje u ušima
  • "muhe pred očima" - treperenje malih mrlja svetlosti,
  • periodične boli u srcu.

Jaka kratkoća daha sa povišenim krvnim pritiskom javlja se u obliku napada tokom hipertenzivne krize - naglog porasta krvnog pritiska. U tom slučaju se pojačavaju i svi simptomi bolesti.

Terapeut i kardiolog uključeni su u dijagnozu i liječenje kratkoće daha, čija je pojava povezana s arterijskom hipertenzijom. Dodijelite stalno praćenje krvnog pritiska, biohemijske pretrage krvi, EKG, ultrazvuk srca, rendgen rentgen grudi. Tretman se sastoji u stalnoj upotrebi lijekova koji održavaju krvni tlak na stabilnom nivou.

Akutna jaka bol u srcu i nedostatak daha: infarkt miokarda

Infarkt miokarda je akutno opasno stanje u kojem dolazi do smrti dijela srčanog mišića. Istovremeno se rad srca brzo i oštro pogoršava, dolazi do kršenja protoka krvi. Budući da tkivima nedostaje kisika, pacijent često ima ozbiljnu kratkoću daha tokom akutnog perioda infarkta miokarda.

Ostali simptomi infarkta miokarda su vrlo karakteristični i omogućuju lako prepoznavanje ovog stanja:
1. Kratkoća daha je u kombinaciji s bolom u srcu koji se javlja iza sternuma. Vrlo je snažna, ima prodoran i gorući karakter. U početku pacijent može pomisliti da jednostavno ima napad angine pektoris. Ali bol ne umire nakon uzimanja nitroglicerina duže od 5 minuta.

2. Blijedi, hladni, ljepljiv znoj.
3. Osjećaj prekida u radu srca.
4. Snažan osjećaj straha - pacijentu se čini da će uskoro umrijeti.
5. Oštar pad krvnog pritiska kao rezultat izrazitog kršenja ispumpavajuće funkcije srca.

Uz nedostatak daha i druge simptome povezane sa infarktom miokarda, pacijentu je potrebna hitna pomoć. Morate odmah pozvati tim hitne pomoći, koji će pacijentu ubrizgati jak lijek protiv bolova i prevesti ga u trag u bolnicu.
Više o infarktu miokarda

Dyspnea Disease

Kod bolesti dišnog sistema kratkoća daha može biti posljedica začepljenja dišnih puteva ili smanjenja područja respiratorne površine pluća.

Zapreka u gornjim dišnim putevima (strano telo, tumor, nakupljanje ispljuvaka) otežava udisanje i prenošenje zraka u pluća, uzrokujući udisanu dispneju.

Smanjenje lumena završnih odjeljaka bronhijalnog stabla - bronhiola, malih bronhija sa upalnim edemom ili spazmom glatkih mišića sprječava izdisaj, što izaziva ekspiracijsku dispneju.

U slučaju suženja traheje ili velikog bronha, dispneja poprima mješoviti karakter, što je povezano s ograničenjem obje faze respiratornog čina.

Dispneja će se mješati i zbog upale plućnog parenhima (upala pluća), atelektaze, tuberkuloze, aktinomikoze (gljivična infekcija), silikoze, plućnog infarkta ili kompresije izvana sa vazduhom, tečnosti u pleuralnoj šupljini (s hidrotoraksom, pneumotoraksom). Teška mješovita dispneja do gušenja opažena je kod plućne embolije.Pacijent zauzima prisilni položaj sjedeći s podrškom na rukama. Gušenje u obliku naglog napada simptom je astme, bronhija ili srca.

S pleurisom disanje postaje površno i bolno, slična slika se opaža s povredama grudnog koša i upalom interkostalnih živaca, oštećenjem disajnih mišića (s poliološkom paralizom, paralizom, miastenijom gravisom).

Kratkoća daha kod srčanih bolesti prilično je čest i dijagnostički simptom. Razlog za kratkoća daha ovdje je slabljenje pumpne funkcije lijeve komore i stagnacija krvi u plućnoj cirkulaciji.

Po stepenu kratkoće daha, može se suditi o težini zatajenja srca. U početnoj se fazi pojavljuje nedostatak daha tijekom fizičkog napora: penjanje stepenicama više od 2-3 kata, hodanje uzbrdo, protiv vjetra, kretanje brzim tempom.

Kako bolest napreduje, postaje teško disati čak i uz malo napetosti, kada razgovarate, jedete, hodate mirnim tempom, ležite vodoravno.

U teškoj fazi bolesti, nedostatak daha javlja se čak i uz minimalni napor, a svaka radnja, poput ustajanja iz kreveta, kretanja po stanu, torza, povlači osjećaj nedostatka zraka. U završnoj fazi prisutan je kratkoća daha i potpuno u mirovanju.

Napadi teške kratkoće daha, gušenja koji nastaju nakon fizičkog, psiho-emocionalnog stresa ili odjednom, često noću, u snu nazivaju se srčanom astmom. Pacijent zauzima prisilno sjedeći položaj.

Disanje postaje bučno, žuboreće, čuje se izdaleka.

Može se primijetiti oslobađanje pjenastog ispljuvaka, što ukazuje na pojavu plućnog edema, golim okom vidljivo je sudjelovanje pomoćnih mišića u aktu disanja, uvlačenje interkostalnih prostora.

K tome, kratkoća daha u kombinaciji sa bolovima u grudima, palpitacijama, prekidima u radu srca može biti znak akutnog infarkta miokarda, poremećaja ritma (paroksizmalna tahikardija, atrijska fibrilacija) i nastaje usled naglog pada srčane funkcije, smanjenja perfuzije i dovoda kisika u organe i tkiva.

Skupina krvnih bolesti, čiji je jedan od simptoma kratkoća daha, uključuje anemiju i leukemiju (tumorske bolesti).

Za oboje je karakteristično smanjenje nivoa hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, čija je glavna uloga transport kisika. U skladu s tim, pogoršava se oksigenacija organa i tkiva.

Nastaje kompenzatorna reakcija, učestalost i dubina disanja se povećavaju - time tijelo počinje trošiti više kisika iz okoline po jedinici vremena.

Najjednostavnija i najpouzdanija metoda dijagnosticiranja ovih stanja je opći test krvi.

Druga grupa su endokrine (tireotoksikoza, dijabetes melitus) i hormonsko aktivne bolesti (gojaznost).

Uz pomoć tirotoksikoze štitne žlijezde stvara se prekomjerna količina hormona, pod utjecajem kojeg se ubrzavaju svi metabolički procesi, povećava se metabolizam i potrošnja kisika.

Ovdje je kratkoća daha, kao i kod anemije, kompenzacijske prirode.

Osim toga, visoka razina T3, T4 pojačava rad srca, doprinoseći poremećajima ritma poput paroksizmalne tahikardije, atrijske fibrilacije s gore spomenutim posljedicama.

Dispneja kod šećerne bolesti može se smatrati posljedicom dijabetičke mikroangiopatije, što dovodi do kršenja trofizma, gladovanja stanica i tkiva kisikom. Druga veza je oštećenje bubrega - dijabetička nefropatija. Bubrezi stvaraju faktor hematopoeze - eritropoetin, a sa njegovom manjkom nastaje anemija.

Uz pretilost, kao rezultat taloženja masnog tkiva u unutrašnjim organima, rad srca i pluća je otežan, izlazak dijafragme je ograničen. Uz to, gojaznost je često praćena aterosklerozom, hipertenzijom, što podrazumijeva i kršenje njihove funkcije i pojavu kratkoće daha.

Kratkoća daha do stepena gušenja može se primijetiti raznim sistemskim trovanjima. Mehanizam njegovog razvoja uključuje povećanje propusnosti vaskularne stijenke na nivou mikrocirkulacije i toksičnog plućnog edema, kao i izravno oštećenje srca sa oštećenom funkcijom i zastojem krvi u plućnoj cirkulaciji.

Tretman kratkoće daha

Kratkoću daha nije moguće eliminirati bez razumijevanja uzroka, uspostavljanja bolesti s kojom je prouzrokovana. Za bilo koji stupanj dispneje, radi pravovremene pomoći i sprečavanja komplikacija, potrebno je posjetiti liječnika. Ljekari, čija nadležnost uključuje liječenje bolesti sa nedostatkom daha, su terapeut, kardiolog, endokrinolog.

Stručnjaci medicinskih centara AVENUE detaljno će i na pristupačan način odgovoriti na sva pitanja vezana za vaš problem i učinit će sve da ga riješe.

terapeut, kardiolog MC Avenue-Alexandrovka

Žornikov Denis Aleksandrovič.

Vježba broj 1

To najbolje stojite. Ruke treba biti savijene tako da osoba vidi otvorene dlanove. Dalje je potrebno da bučno i duboko udahnete, istovremeno istovremeno stisnuvši ruke u pesnice. Zatim brzo izdahnite i stisnite pesnice. Jedan pristup - 8 puta. Za jednu lekciju preporučljivo je obaviti 5-6 pristupa. Možete izvoditi jednostavne vježbe disanja nekoliko puta dnevno.

Vrste nedostataka daha poznate medicini

Sve vrste dispneje dijele se prije svega na akutne i hronične. Akutna kratkoća daha se javlja kod napadaja, naglo, kada pacijent iznenada osjeti nedostatak vazduha i oseća stezanje u grudima.

Pogođena osoba trpi zrak iz grudi, zbog čega učestalost respiratornih pokreta može doseći 18-20 puta u minuti.

Stanje se javlja u pozadini akutnih stanja - sa upalom pluća, zatajenjem lijeve komore, bronhijalnom astmom, hiperventilacijom pluća, a ako osobi ne pružite pravovremenu medicinsku pomoć, dovodi do zastoja disanja.

Hronični tok obično je karakterističan za srčanu dispneju, prisutan je kod pacijenta stalno, ali u početku nije toliko jak da bi izazvao anksioznost. Disanje je malo suženo, ali moguće je i kisik ulazi u organizam, iako u nedovoljnim količinama.

Ako normalno osoba uopće ne obraća pažnju na svoje disanje i ne primjećuje je, tada se tijekom kratkoće daha, kao i za vrijeme intenzivnog fizičkog napora, učestalost i dubina disanja povećavaju zbog povećane potrošnje kisika od strane organa i njezine insuficijencije u takvoj pozadini.

Pored toga, poznate su tri vrste dispneja - inspiracijska, ekspiracijska i mješovita.

U prvom slučaju pacijent ima otežanog disanja, ima sužavanje lumena bronha i sapnika u astmi, s akutnom upalom pleuralnih membrana.

Ekspiratorna dispneja nastaje kada osoba teško izdahne ako ima sužavanje lumena malih bronhija s emfizemom ili hroničnom opstruktivnom bolešću.

Mješovita dispneja nastaje zbog naprednih patologija pluća i zatajenja srca. Ovom dijagnozom teško je da čovjek diše kao cjelina.

Pored vrsta kratkoće daha, poznati su i njeni stupnjevi:

  • nula, koja se pojavljuje samo zbog jake fizičke aktivnosti (normalan stepen),
  • prvo, najjednostavnije: kada je čovjeku disanje ometano kada trči, hoda brzo, penje se uzbrdo,
  • drugi (srednji): dispneja se pojavljuje u uobičajenom ritmu hodanja,
  • treći, teški stepen nedostatka daha, kada je osoba prisiljena da stalno prestaje da hoda, jer nema dovoljno vazduha,
  • četvrti stepen, kada je disanje poremećeno čak i kod najlakših fizičkih napora i u mirovanju.

Uzroci pojave patologije

Svi etiološki faktori koji određuju razvoj dispneje sastoje se od 4 glavne grupe:

  • patologije srca i krvnih sudova, posebno zatajenje srca,
  • respiratorno zatajenje
  • metabolički poremećaji i pretilost,
  • hiperventilacioni sindrom pluća.

Problemi s plućima mogu biti u obliku patologija plućnih žila, difuznih lezija parenhima, smanjenja bronhijalne opstrukcije, mišićnih patologija. Hiperventilacijski sindrom može se razviti na pozadini nekih vrsta neuroze, kao i s neurocirkularnom distonijom.

Bolesti srca i krvnih žila koje uzrokuju nedostatak daha

Glavni uzrok dispneje kod pacijenata s patologijama kardiovaskularne prirode je stanje povišenog tlaka u žilama koje prehranu pružaju miokardnom mišiću. Kako se bolest razvija, povećava se kratkoća daha, od prvog do četvrtog stepena, kada se povreda uoči i prilikom disanja u mirovanju.

Teški oblici oštećenja srca daju paroksizmalnu noćnu dispneju, odnosno pacijent iznenada trpi napade gušenja noću tokom spavanja. Bolest se naziva srčana astma, na njezinoj se pozadini pojavljuje stagnacija tekućine u plućima. Oštri bolovi mogu biti prisutni u grudima, pacijent ima ubrzan rad srca.

Respiratorni zastoj i dispneja

Te su patologije u stvari direktno povezane. Kratkoća daha, koja se razvija usled zatajenja disanja, često postaje hronična, može trajati mesecima. Karakteristično je za bolesnike s hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću kod kojih postoji suženje lumena disajnih puteva, pa se u njima nakuplja gnoj.

Osoba uzima kratki dah, nakon čega izbija težak izdah uz zvukove i piskanje. Paralelno se pojavljuje vlažni ili suhi kašalj, izlučivanje viskoznog, gustog ispljuvka.

Moguće je normalno disanje donijeti lijekom bronhodilatatora, međutim, nije uvijek moguće zaustaviti napad na ovaj način, zbog čega pacijent osjeća vrtoglavicu i može izgubiti svijest.

Sa akutnim bronhitisom, kao i sa pneumonijom infektivnog porekla, jačina dispneje zavisi od težine oštećenja osobe. Jaka upala pluća s visokom tjelesnom temperaturom često dovodi do pojave zatajenja srca s osjećajem slabosti, boli u srcu, dok kratkoća daha stječe sve veći tok. Stanje pacijenta u cjelini zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Uz to, pojava kratkoće daha s postepenim porastom može ukazivati ​​na razvoj neoplazmi u tkivima pluća, a što veći tumor raste to je izraženija dispneja. Pored kratkoće daha, pacijent ima suhi kašalj nepodnošljivog tipa, ponekad - hemoptiza, opće stanje slabosti, nagli gubitak težine, jak umor.

Najopasniji uvjeti za osobu u kojoj može doći do nedostatka daha su toksični plućni edem, lokalna opstrukcija dišnih puteva i plućna embolija.

Tromboembolija je začepljenje lumena krvnih ugrušaka, pa rezultat toga, dio organa ne može sudjelovati u respiratornim procesima.

Patologija se razvija postepeno, pogođena osoba ima pritužbe na bol u grudima, osjećaj zategnutosti, hemoptizu.

Lokalna opstrukcija nastaje stiskanjem bronhija ili satenisa, na primjer, kada strana tijela uđu u pluća, s gužvima, tumorima i aneurizmom aorte. Uz to, može se formirati uslijed kicatrinalnog sužavanja lumena disajnih puteva, uslijed autoimunih bolesti s upalnim procesom.

Toksični plućni edem nastaje zbog ulaska toksičnih ili agresivnih tvari u respiratorni trakt, kao i infekcije organizma s očiglednom intoksikacijom. Kratkoća daha postepeno prelazi u gušenje, pri disanju se čuju piskanje i bubamara. U tom slučaju osoba treba hitnu medicinsku njegu.

Respiracijski zatajenje se formira pneumotoraksom.Ako osoba ima prodornu ranu grudnog koša, u koju zrak ulazi u pleuralnu šupljinu, on vrši pritisak na pluća i sprječava ga da se ispravlja prilikom udisanja.

Dispneja može biti i simptom bolesti poput tuberkuloze, aktinomikoze, emfizema.

Zašto se dispneja pojavljuje s metaboličkim poremećajima

Najočitiji razlog za nastanak dispneje je anemija, odnosno anemija. U krvi se smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca ili smanjuje sadržaj hemoglobina koji je odgovoran za prijenos kisika do svih stanica. Tijelo pokušava refleksivno nadoknaditi hipoksiju koja se formira na ovoj pozadini, zbog čega se učestalost i dubina disanja povećavaju.

Anemija može biti uzrokovana urođenim metaboličkim poremećajima, nedostatkom željeza u tijelu, gubicima i krvnim bolestima. Pacijente s ovom dijagnozom muče glavobolja, smanjena učinkovitost, slabost, gubitak apetita i znojenje.

Takođe, dispneja se može razviti kod pacijenata sa šećernom bolešću, tirotoksikozom i gojaznošću. U prvom slučaju, napredovanje bolesti utječe na krvne žile, što uzrokuje nedostatak kisika u tijelu.

Uz tireotoksikozu pacijent ima ubrzanje metabolizma, u skladu s tim raste potreba za kisikom, povećava se učestalost kontrakcija miokarda, pojavljuje se hipoksija.

Gojaznost u cjelini komplicira rad unutrašnjih organa, što uzrokuje nedostatak kisika.

Kako dijabetes i angina pektoris međusobno djeluju i liječe se zajedno

Jedan od faktora rizika za koronarnu bolest srca je metabolički poremećaj u tijelu uzrokovan dijabetesom. Kod ove bolesti, zbog nedostatka inzulina, raste i količina aterogenih masti u krvi.

Klinička slika angine pektoris povezana s dijabetes melitusom uključuje učestali razvoj bezbolnih oblika koronarne patologije, brzo napredovanje simptoma, veliku vjerojatnost infarkta miokarda i njegovih komplikacija. Za liječenje prvo morate nadoknaditi manifestacije dijabetesa, jer bez ovog stanja rezultat ne može biti održiv.

Kako dijabetes i angina pektoris djeluju?

Visok rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava primjećen je ne samo kod pravog dijabetes melitusa, već čak i kod bolesnika s oštećenom glukoznom tolerancijom, to jest u fazi pred-bolesti. Razlog ove predispozicije je uloga inzulina u metaboličkim procesima. Manjak ovog hormona dovodi do sledećih posledica:

  • masno tkivo se uništava, a masne kiseline ulaze u krvotok,
  • povećava stvaranje holesterola u jetri,
  • u krvi se krši odnos između lipoproteina niske i visoke gustoće,
  • krv postaje gušća, što izaziva stvaranje krvnih ugrušaka u posudama,
  • visoka glukoza simulira vezanje hemoglobina, to povećava nedostatak kisika u tkivima, uključujući miokard.

Ovo se stanje javlja slabom reakcijom inzulinskih receptora. Dakle, u krvi postoji dovoljan, a ponekad čak i prekomjeran sadržaj hormona, ali on ne može pomoći ćelijama da metaboliziraju glukozu. Uz to, oslobađanje antagonista inzulina potiče zadebljanje vaskularne stijenke i unošenje holesterola u nju.

Preporučujemo čitanje članka o kratkoći daha sa anginom pektoris. Od njega ćete naučiti o uzrocima pojave patologije, kratkoće daha kao manifestacije zatajenja srca.

A ovdje je više o liječenju angine pektoris.

Koja je uopšte opasnost za dijabetes tipa 2 za srce?

Hiperglikemija (visoki šećer u krvi) kod dijabetesa dovodi do oštećenja unutrašnje sluznice žila, postaje ranjiva na pričvršćivanje aterosklerotskih plakova. Prekinut protok krvi u velikim i malim arterijama.

Stoga dijabetičari često pate od višestrukih promjena u koronarnim žilama, jer one postaju gušće, a njihovo širenje je teško. Visoka koagulacija krvi i dijabetička miokardiopatija nadopunjuju kliničku sliku.

Vjerojatnost napada angine i poremećaja ritma kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 dvostruko je veća nego kod njihovih vršnjaka, a rizik od srčanog udara povećava se za 5 puta.

Značajka razvoja miokardijalne ishemije je asimptomatski tok. To nastaje zbog uništenja dijela nervnih vlakana srca. Zbog toga se tipični simptomi javljaju sa već uznapredovalim stadijem bolesti. U vezi s tim, identificirani su takvi nespecifični simptomi koji se smatraju ekvivalentom napada bola:

  • opća slabost
  • znojenje
  • pada krvnog pritiska
  • epizode otežanog disanja i snažnog otkucaja srca tokom normalne vježbe,
  • prekidi u radu srca.

Pojava takvih znakova može biti osnova za detaljnije ispitivanje. Preporučuje se proći kompletan dijagnostički kompleks za takve kategorije bolesnika sa šećernom bolešću:

  • sa povišenim krvnim pritiskom
  • pretežak
  • nakon 45 godina
  • nakon otkrivanja povišenog nivoa holesterola, triglicerida, masti niske gustine u krvi,
  • pate od neuropatije donjih udova, retinopatije i nefropatije,
  • pušači
  • vođenje sjedilačkog načina života.

Dokazano je da otprilike polovina tih bolesnika pokazuje koronarnu bolest, čak i bez njenih simptoma. Rizik od bezbolne miokardijalne ishemije povećava se s razvojem srčanog udara.

Karakterizira ga ogromno područje, duboka penetracija kroz čitavu debljinu srčanog mišića, česte komplikacije u obliku aneurizme, ruptura srca, teško liječenje poremećaja ritma i teška dekompenzacija cirkulacije krvi.

Otkrivanje koronarne bolesti u ranim fazama pomaže produžiti život pacijenata. S obzirom na latentni tijek početnog razdoblja srčane bolesti kod dijabetičara, oni bi ih u početku trebali smatrati potencijalnim pacijentima kardiološkog profila, stoga, u nedostatku očiglednih znakova, stres testovi se prikazuju tijekom EKG-a ili ultrazvuka srca, MRI i CT, angiografije.

Šta tretirati u prvom redu i kako

Uspjeh u liječenju koronarne bolesti srca kod pacijenata s dijabetesom u potpunosti ovisi o tome kako je moguće nadomjestiti manifestacije dijabetesa uz pomoć prehrane i lijekova.

Istovremeno, za miokard je nizak šećer u krvi gotovo jednako opasan koliko i visok.

Kriteriji za kompenzaciju dijabetesa su glikemija u rasponu 5,3 - 7,7 mmol / L. Ako je pacijent na inzulinu, tada mu treba povećati dozu ili učestalost da bi se postigla ciljna razina šećera u krvi.

Teški tok ishemijske bolesti, aritmija, nestabilna angina i zatajenje cirkulacije služe kao pokazatelj za prelazak pacijenata s dijabetesom tipa 2 u inzulinske pripravke.

Mogu se propisati zajedno sa tabletama ili pacijent potpuno pređe na režim pojačanog inzulinskog liječenja.

Uz stabiliziranje šećera u krvi na pokazateljima blizu normalnim, plan liječenja dijabetičara s anginom pektorisom i aritmijom uključuje sljedeća područja:

  • održavanje krvnog pritiska ne više od 130/80 mm RT. Čl.,
  • normalizacija otkucaja srca i obnavljanje ritma sinusa,
  • snižavanje holesterola u krvi,
  • obnavljanje adekvatne aktivnosti koagulacije,
  • profilaksa tromboze,
  • imenovanje lijekova za širenje koronarnih žila i antioksidanata,
  • otklanjanje manifestacija srčanog zastoja.

Prevencija rizika od bolesti

Budući da je smrtnost među pacijentima sa šećernom bolešću u pretežnom broju slučajeva povezana s oštećenom koronarnom ili cerebralnom cirkulacijom, kako bi se umanjio rizik od početka i napredovanja vaskularnih bolesti, treba se pridržavati preporuka endokrinologa.

Za dijabetičare, razvoj komplikacija, uključujući angio- i kardiopatiju, povezan je s pridržavanjem lijekova i pravilne prehrane. Štaviše, oba su ova faktora gotovo jednaka. Dokazano je da dijeta s malo ugljikohidrata ne samo da pomaže u kontroli tijeka dijabetesa, već i štiti krvne žile od naglih promjena koncentracije glukoze u krvi.

Osnovna pravila dijetalne prehrane za anginu pektoris i dijabetes jesu:

  • izuzetak jednostavnih ugljikohidrata - šećera i brašna, svih proizvoda s njihovim sadržajem,
  • odbijanje masnog mesa, ribe, kravskih proizvoda, masti za kuhanje, maslaca, masnog sira, vrhnja i kisele pavlake,
  • dovoljno uvrštavanja u jelovnik svježeg povrća, nezaslađenih bobica, voća,
  • prilikom sastavljanja prehrane morate uzeti u obzir glikemijski indeks proizvoda (ne veći od 55),
  • ako postoji višak kilograma, onda svakako smanjite unos kalorija i provedite dane posta.

Važan smjer u prevenciji vaskularnih bolesti je dozirana tjelesna aktivnost. Njegova minimalna razina smatra se ukupnim trajanjem od 150 minuta sedmično. Ovo može biti hodanje u prosečnom ritmu, plivanje, joga, vežbe fizioterapije.

Preporučujemo čitanje članka o ublažavanju napada angine. Od njega ćete naučiti o stabilnoj angini i njenim napadima, oblicima patologije i drugim uzrocima boli iza sternuma.

A ovdje je više o infarktu miokarda kod dijabetesa.

Angina pektoris kod dijabetesa ima latentni tijek i brzu progresiju. Zbog poremećaja nutrine i cirkulacije krvi, možda nema sindroma boli u srčanom mišiću. Stoga se bolest koronarnih arterija otkriva u fazi izraženih promjena na koronarnim žilama.

Da biste dijagnosticirali ispravno i što je prije moguće, potreban je potpuni pregled korištenjem stres testova. Liječenje takvih bolesnika uključuje kompenzaciju dijabetesa, održavanje normalnog pritiska, kolesterola u krvi i pokazatelja sistema zgrušavanja.

Kratkoća daha i palpitacije uz paroksizmalnu tahikardiju

Paroksizmalna tahikardija je stanje pri kojem je poremećen normalan ritam srca i ono se počinje saživljavati mnogo češće nego što bi trebalo. Istovremeno, ne pruža dovoljnu silu za kontrakcije i normalno opskrbu krvlju organa i tkiva. Pacijent primjećuje kratkoću daha i povećan broj otkucaja srca, čija ozbiljnost ovisi o tome koliko dugo tahikardija traje i koliko je poremećen protok krvi.

Na primjer, ako otkucaji srca ne prelaze 180 otkucaja u minuti, tada pacijent može u potpunosti tolerirati tahikardiju do 2 tjedna, pri čemu se žali samo na osjećaj pojačanog otkucaja srca. Na većoj učestalosti postoje pritužbe kratkoće daha.

Ako je respiratorno zatajenje uzrokovano tahikardijom, tada se ta poremećaja srčanog ritma lako otkriva nakon elektrokardiografije. U budućnosti liječnik mora identificirati bolest koja je u početku dovela do ovog stanja. Propisani su antiaritmički i drugi lijekovi.

Plućni edem

Plućni edem je akutno patološko stanje koje se razvija s oslabljenom funkcijom lijeve komore. Prvo, pacijent osjeća jaku kratkoću daha, koja se pretvara u gušenje. Njegovo disanje postaje glasno, žuboreće. U daljini se iz pluća čuju šištanje. Pojavljuje se vlažni kašalj tokom kojeg bistra ili vodenasta sluz napušta pluća. Pacijent postaje plav, razvija se gušenje.

Za kratkoću daha povezanu s plućnim edemom potrebna je hitna medicinska pomoć.

Plućna dispneja

Kratkoća daha je karakterističan simptom bronhitisa - upalne infektivne lezije bronha. Upala se može lokalizirati u velikom bronhu, i u manjem i u bronhiolama, koje direktno prelaze u plućno tkivo (bolest se naziva bronhiolitis).

Kratkoća daha nastaje u akutnom i hroničnom opstruktivnom bronhitisu. Tok i simptomi ovih oblika bolesti se razlikuju:
1.Akutni bronhitis ima sve znake akutne zarazne bolesti. Tjelesna temperatura pacijenta raste, curenje iz nosa, upaljeno grlo, suv ili mokar kašalj, kršenje općeg stanja. Liječenje kratkoće daha s bronhitisom uključuje imenovanje antivirusnih i antibakterijskih lijekova, ekspektoransa, bronhodilatatora (proširuje lumen bronha).
2.Hronični bronhitis može dovesti do konstantne kratkoće daha ili njegovih epizoda u obliku pogoršanja. Ova bolest nije uvijek izazvana infekcijama: ona uzrokuje dugotrajnu iritaciju bronhijalnog stabla raznim alergenima i štetnim kemikalijama, duhanskim dimom. Liječenje hroničnog bronhitisa obično je dugo.

Kod opstruktivnog bronhitisa najčešće se primjećuje izdisaj (ekspiralna dispneja). To je uzrokovano tri grupe razloga zbog kojih se doktor pokušava boriti tokom liječenja:

Hronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)

KOPB je širok pojam koji se ponekad brka s kroničnim bronhitisom, ali u stvari nije baš ista stvar. Hronične opstruktivne plućne bolesti predstavljaju neovisnu skupinu bolesti koje prati suženje lumena bronha i manifestuju se kao kratkoća daha kao glavni simptom.

Konstantna dispneja kod KOPB nastaje zbog sužavanja lumena disajnih puteva, što nastaje uslijed djelovanja iritacije štetnih tvari na njih. Najčešće se bolest javlja kod teških pušača i ljudi koji se bave opasnim poslom.
Za hronične opstruktivne plućne bolesti karakteristične su sljedeće karakteristike:

  • Proces sužavanja bronha je praktički nepovratan: on se može zaustaviti i nadoknaditi uz pomoć lijekova, ali nemoguće je preokrenuti.
  • Sužavanje dišnih puteva i, posljedica toga, nedostatak daha, stalno se povećavaju.
  • Dispneja je uglavnom ekspirativnog karaktera: zahvaćeni su mali bronhi i bronhiole. Stoga pacijent lako udiše zrak, ali ga izdiše s poteškoćama.
  • Dispneja se kod takvih bolesnika kombinira s mokrim kašljem, tijekom kojeg ispljuvak ispada.

Ako je kratkoća daha kronična i postoji sumnja na KOPB, terapeut ili pulmolog imenuje pacijentu pregled, koji uključuje spirografiju (procjena respiratorne funkcije pluća), rendgen prsa u prednjoj i bočnoj projekciji, ispitivanje ispljuvka.

Liječenje dispneje kod KOPB je složena i dugotrajna vježba. Bolest često dovodi do invalidnosti pacijenta i njihove invalidnosti.
Više o KOPB

Pneumonija je zarazna bolest kod koje se razvija upalni proces u plućnom tkivu. Pojavljuju se kratkoća daha i drugi simptomi, čija težina ovisi o patogenu, opsegu lezije, uključenosti jednog ili oba pluća u proces.
Kratkoća daha sa pneumonijom je u kombinaciji sa drugim simptomima:
1. Obično bolest počinje oštrim porastom temperature. To liči na tešku respiratornu virusnu infekciju. Pacijent osjeća pogoršanje općeg stanja.
2. Primjećuje se snažan kašalj koji dovodi do oslobađanja velike količine gnoja.
3. Kratkoća daha sa pneumonijom primjećuje se od samog početka bolesti, mješovita je, odnosno pacijent ima poteškoće s disanjem i van.
4. Blijedi, ponekad plavkasto-sivi ton kože.
5. Bol u grudima, posebno na mjestu na kojem se nalazi patološki fokus.
6. U težim slučajevima upala pluća često je komplicirana zastojem srca, što dovodi do povećane kratkoće daha i pojave drugih karakterističnih simptoma.

Ako osjetite jaku kratkoću daha, kašalj i druge simptome upale pluća, potrebno je što prije konzultirati ljekara.Ako se ne započne s liječenjem u prvih 8 sati, tada se prognoza za pacijenta pogoršava, sve do mogućnosti smrti. Glavna dijagnostička metoda za kratkoću daha uzrokovanu pneumonijom je rendgen prsa. Propisani su antibakterijski i drugi lijekovi.

Tumori pluća

Dijagnosticiranje uzroka kratkoće daha u malignim tumorima u ranim fazama prilično je komplicirano. Najinformativnije metode su radiografija, računarska tomografija, markeri tumora u krvi (posebne tvari koje se formiraju u tijelu kada je tumor prisutan), citologija sputuma, bronhoskopija.

Liječenje može uključivati ​​hiruršku intervenciju, primjenu citostatika, terapiju zračenjem i druge, savremenije metode.

Blijest i nedostatak daha tokom fizičkog napora: anemija

Anemija (anemija) je grupa patologija koja je karakterizirana smanjenjem sadržaja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi. Uzroci anemije mogu biti vrlo raznoliki. Broj crvenih krvnih zrnaca može se smanjiti zbog urođenih nasljednih poremećaja, infekcija i ozbiljnih bolesti, tumora krvi (leukemije), unutrašnjih hroničnih krvarenja i bolesti unutrašnjih organa.

Sve anemije imaju jedno zajedničko: kao rezultat smanjenja nivoa hemoglobina u krvotoku, manje kisika se dostavlja u organe i tkiva, uključujući mozak. Tijelo pokušava nekako nadoknaditi ovo stanje, kao rezultat, povećava se dubina i učestalost udisaja. Pluća pokušavaju „ubaciti“ više kisika u krv.

Kratkoća daha sa anemijom kombinira se sa sljedećim simptomima:
1. Pacijent doslovno osjeća slom, stalnu slabost, ne podnosi pojačane fizičke aktivnosti. Ovi simptomi se javljaju mnogo ranije prije nego što se pojavi kratkoća daha.
2. Blijeda boja kože je karakterističan znak, jer joj hemoglobin koji je sadržan u krvi daje ružičastu boju.
3. Glavobolja i vrtoglavica, oslabljeno pamćenje, pažnja, koncentracija - ti su simptomi povezani s gladovanjem mozga kisikom.
4. Kršene i takve vitalne funkcije kao što su spavanje, seksualni nagon, apetit.
5. Kod teške anemije, zastoj srca se razvija s vremenom, što dovodi do pogoršanja kratkoće daha i drugih simptoma.
6. Neke pojedinačne vrste anemije imaju svoje simptome. Na primjer, kod anemije s manjkom B12 osjetljivost kože je oslabljena. Uz anemiju koja je povezana s oštećenjem jetre, pored blijede kože, javlja se i žutica.

Najpouzdanija vrsta istraživanja koja može otkriti anemiju je opći test krvi. Plan liječenja gradi hematolog, ovisno o uzrocima bolesti.
Više o anemiji

Zašto se javlja kratkoća daha nakon jela?

Kratkoća daha nakon jela prilično je česta pritužba. Međutim, to samo po sebi ne dopušta sumnju na bilo koju određenu bolest. Mehanizam njegovog razvoja je sledeći.

Nakon jela, probavni sistem počinje aktivno raditi. Sluznica želuca, gušterače i crijeva počinje lučiti brojne probavne enzime. Energija je potrebna kako bi se hrana gurnula kroz probavni trakt. Tada se proteini, masti i ugljikohidrati obrađeni enzimima apsorbuju u krvotok. U vezi sa svim tim procesima neophodan je priliv velike količine krvi u organe probavnog sistema.

Protok krvi u ljudskom tijelu se preraspodjeljuje. Crijevo prima više kisika, preostali organi manje. Ako tijelo ispravno radi, tada se ne primjećuju poremećaji. Ako postoje bilo kakve bolesti i abnormalnosti, tada se gladovanje kisikom razvija u unutrašnjim organima, a pluća, pokušavajući to eliminirati, počinju raditi ubrzanim tempom. Pojavljuje se kratkoća daha.

Ako osjetite kratkoću daha nakon jela, tada morate doći na sastanak s terapeutom kako biste prošli pregled i razumjeli njegove uzroke.

Thyrotoxicosis

Tirotoksikoza je stanje kod kojeg dolazi do prekomerne proizvodnje hormona štitnjače. U ovom se slučaju pacijenti žale na kratkoću daha.

Dispneja sa ovom bolešću nastaje iz dva razloga. Prvo, u organizmu se pojačavaju svi metabolički procesi, pa on osjeća potrebu za povećanom količinom kisika. Istovremeno se otkucaji srca povećavaju, sve do atrijske fibrilacije. U ovom stanju, srce nije u stanju pravilno pumpati krv kroz tkiva i organe, ne primaju potrebnu količinu kisika.
Više o tireotoksikozi

Respiratorni poremećaj novorođenčadi

Ovo je stanje kada je kod novorođenčeta poremećen plućni protok krvi i dolazi do plućnog edema. Najčešće se sindrom stresa razvija kod djece rođene ženama oboljelim od dijabetesa, krvarenja, bolesti srca i krvnih žila. U ovom slučaju dijete ima sljedeće simptome:
1. Jaka kratkoća daha. Istovremeno, disanje postaje vrlo učestalo, a bebina koža poprima plavkast ton.
2. Koža postaje blijeda.
3. Mobilnost grudi je teška.

Uz respiratorni distres sindrom novorođenčeta potrebna je hitna medicinska pomoć.

Kratkoća daha: glavni razlozi, preporuke specijalista

Kratkoća daha je poremećaj disanja, povećanje njegove frekvencije i / ili dubine, što je često praćeno osjećajem nedostatka zraka (gušenjem), a ponekad i strahom, strahom. To neće biti moguće zaustaviti slobodnom voljom.

Kratkoća daha je uvijek simptom bolesti. Međutim, nedostatak daha treba razlikovati od bučnog disanja s teškim živčanim slomom ili histerijom (u potonjem slučaju bučno disanje se prekida dubokim uzdahom).

Razlozi za pojavu kratkoće daha su mnogobrojni. Postupak i vrsta njege ovisit će ovisno o tome je li akutna (iznenadna) jer se napad gušenja ili nedostatak daha povećava postepeno i je kroničan.
Dispneja je uvijek simptom bolesti.

Akutni napad kratkoće daha

Najčešći uzroci akutnog napada kratkoće daha, gušenja.

  1. Napad bronhijalne astme.
  2. Pogoršanje opstruktivnog bronhitisa.
  3. Zatajenje srca - "srčana astma".
  4. Nagli porast šećera u krvi i acetona kod dijabetesa.
  5. Spazam grkljana sa alergijama ili jakom upalom.
  6. Strano telo u disajnim putevima.
  7. Tromboza sudova pluća ili mozga.
  8. Teške upalne i zarazne bolesti sa visokom temperaturom (masivna upala pluća, meningitis, apsces itd.).

Dispneja kod bronhijalne astme

Tumori pluća

Dijagnosticiranje uzroka kratkoće daha u malignim tumorima u ranim fazama prilično je komplicirano. Najinformativnije metode su radiografija, računarska tomografija, markeri tumora u krvi (posebne tvari koje se formiraju u tijelu kada je tumor prisutan), citologija sputuma, bronhoskopija.

Liječenje može uključivati ​​hiruršku intervenciju, primjenu citostatika, terapiju zračenjem i druge, savremenije metode.

Ostale bolesti pluća i grudnog koša koje dovode do nedostatka daha

Blijest i nedostatak daha tokom fizičkog napora: anemija

Anemija (anemija) je grupa patologija koja je karakterizirana smanjenjem sadržaja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi. Uzroci anemije mogu biti vrlo raznoliki. Broj crvenih krvnih zrnaca može se smanjiti zbog urođenih nasljednih poremećaja, infekcija i ozbiljnih bolesti, tumora krvi (leukemije), unutrašnjih hroničnih krvarenja i bolesti unutrašnjih organa.

Sve anemije imaju jedno zajedničko: kao rezultat smanjenja nivoa hemoglobina u krvotoku, manje kisika se dostavlja u organe i tkiva, uključujući mozak.Tijelo pokušava nekako nadoknaditi ovo stanje, kao rezultat, povećava se dubina i učestalost udisaja. Pluća pokušavaju „ubaciti“ više kiseonika u krv.

Kratkoća daha sa anemijom kombinira se sa sljedećim simptomima:
1. Pacijent doslovno osjeća slom, stalnu slabost, ne podnosi pojačane fizičke aktivnosti. Ovi simptomi se javljaju mnogo ranije prije nego što se pojavi kratkoća daha.
2. Blijeda boja kože je karakterističan znak, jer joj hemoglobin koji je sadržan u krvi daje ružičastu boju.
3. Glavobolja i vrtoglavica, oslabljeno pamćenje, pažnja, koncentracija - ti su simptomi povezani s gladovanjem mozga kisikom.
4. Kršene i takve vitalne funkcije kao što su spavanje, seksualni nagon, apetit.
5. Kod teške anemije, zastoj srca se razvija s vremenom, što dovodi do pogoršanja kratkoće daha i drugih simptoma.
6. Neke pojedinačne vrste anemije imaju svoje simptome. Na primjer, kod anemije s manjkom B12 osjetljivost kože je oslabljena. Uz anemiju koja je povezana s oštećenjem jetre, pored blijede kože, javlja se i žutica.

Najpouzdanija vrsta istraživanja koja može otkriti anemiju je opći test krvi. Plan liječenja gradi hematolog, ovisno o uzrocima bolesti.
Više o anemiji

Dispneja kod drugih bolesti

Zašto se javlja kratkoća daha nakon jela?

Kratkoća daha nakon jela prilično je česta pritužba. Međutim, to samo po sebi ne dopušta sumnju na bilo koju određenu bolest. Mehanizam njegovog razvoja je sledeći.

Nakon jela, probavni sistem počinje aktivno raditi. Sluznica želuca, gušterače i crijeva počinje lučiti brojne probavne enzime. Energija je potrebna kako bi se hrana gurnula kroz probavni trakt. Tada se proteini, masti i ugljikohidrati obrađeni enzimima apsorbuju u krvotok. U vezi sa svim tim procesima neophodan je priliv velike količine krvi u organe probavnog sistema.

Protok krvi u ljudskom tijelu se preraspodjeljuje. Crijevo prima više kisika, preostali organi manje. Ako tijelo ispravno radi, tada se ne primjećuju poremećaji. Ako postoje bilo kakve bolesti i abnormalnosti, tada se gladovanje kisikom razvija u unutrašnjim organima, a pluća, pokušavajući to eliminirati, počinju raditi ubrzanim tempom. Pojavljuje se kratkoća daha.

Ako osjetite kratkoću daha nakon jela, tada morate doći na sastanak s terapeutom kako biste prošli pregled i razumjeli njegove uzroke.

Dijabetes melitus

Thyrotoxicosis

Tirotoksikoza je stanje kod kojeg dolazi do prekomerne proizvodnje hormona štitnjače. U ovom se slučaju pacijenti žale na kratkoću daha.

Dispneja sa ovom bolešću nastaje iz dva razloga. Prvo, u organizmu se pojačavaju svi metabolički procesi, pa on osjeća potrebu za povećanom količinom kisika. Istovremeno se otkucaji srca povećavaju, sve do atrijske fibrilacije. U ovom stanju, srce nije u stanju pravilno pumpati krv kroz tkiva i organe, ne primaju potrebnu količinu kisika.
Više o tireotoksikozi

Dispneja kod djeteta: najčešći uzroci

Respiratorni poremećaj novorođenčadi

Ovo je stanje kada je kod novorođenčeta poremećen plućni protok krvi i dolazi do plućnog edema. Najčešće se sindrom stresa razvija kod djece rođene ženama oboljelim od dijabetesa, krvarenja, bolesti srca i krvnih žila. U ovom slučaju dijete ima sljedeće simptome:
1. Jaka kratkoća daha. Istovremeno, disanje postaje vrlo učestalo, a bebina koža poprima plavkast ton.
2. Koža postaje blijeda.
3. Mobilnost grudi je teška.

Uz respiratorni distres sindrom novorođenčeta potrebna je hitna medicinska pomoć.

Laringitis i lažna skupina

Dispneja kod djece sa respiratornim bolestima

Kongenitalne srčane greške

Anemije kod dece

Uzroci dispneje tokom trudnoće

Tokom trudnoće kardiovaskularni i respiratorni sustav žena počinju doživljavati pojačani stres. To je zbog slijedećih razloga:

  • rastući embrion i fetus trebaju više kisika,
  • povećava se ukupna količina krvi koja cirkuliše u tijelu,
  • uvećani fetus počinje stisnuti dijafragmu, srce i pluća odozdo, što komplicira respiratorne pokrete i srčane kontrakcije,
  • s neuhranjenošću trudnice razvija se anemija.

Kao rezultat toga, tokom trudnoće postoji konstantna mala kratkoća daha. Ako je normalna brzina disanja osobe 16 - 20 u minuti, onda je u trudnica - 22 - 24 u minuti. Kratkoća daha se pojačava tokom fizičkih napora, stresa, anksioznosti. Što je pre trudnoće izraženiji respiratorni distres.

Ako je nedostatak daha tokom trudnoće snažno izražen i često zabrinjava, onda bi svakako trebali posjetiti liječnika na antenatalnoj klinici.

Tretman kratkoće daha

Da biste razumjeli kako liječiti kratkoću daha, prvo morate razumjeti što je uzrokovalo ovaj simptom. Potrebno je saznati koja je bolest dovela do njenog nastanka. Bez toga nije moguće kvalitetno liječenje, a pogrešne radnje, naprotiv, mogu naštetiti pacijentu. Stoga lijekove za kratkoću daha strogo propisuje terapeut, kardiolog, pulmolog ili specijalista zarazne bolesti.

Takođe, ne koristite samostalno, bez znanja liječnika, sve vrste narodnih lijekova za kratkoću daha. U najboljem slučaju će biti neefikasni ili će donijeti minimalan učinak.

Ako je osoba primijetila ovaj simptom, onda treba što prije posjetiti liječnika koji će mu propisati terapiju.

Kratkoća daha: glavni razlozi, preporuke specijalista

Kratkoća daha je poremećaj disanja, povećanje njegove frekvencije i / ili dubine, što je često praćeno osjećajem nedostatka zraka (gušenjem), a ponekad i strahom, strahom. To neće biti moguće zaustaviti slobodnom voljom.

Kratkoća daha je uvijek simptom bolesti. Međutim, nedostatak daha treba razlikovati od bučnog disanja s teškim živčanim slomom ili histerijom (u potonjem slučaju bučno disanje se prekida dubokim uzdahom).

Razlozi za pojavu kratkoće daha su mnogobrojni. Postupak i vrsta njege ovisit će ovisno o tome je li akutna (iznenadna) jer se napad gušenja ili nedostatak daha povećava postepeno i je kroničan.
Dispneja je uvijek simptom bolesti.

Akutni napad kratkoće daha

Najčešći uzroci akutnog napada kratkoće daha, gušenja.

  1. Napad bronhijalne astme.
  2. Pogoršanje opstruktivnog bronhitisa.
  3. Zatajenje srca - "srčana astma".
  4. Nagli porast šećera u krvi i acetona kod dijabetesa.
  5. Spazam grkljana sa alergijama ili jakom upalom.
  6. Strano telo u disajnim putevima.
  7. Tromboza sudova pluća ili mozga.
  8. Teške upalne i zarazne bolesti sa visokom temperaturom (masivna upala pluća, meningitis, apsces itd.).

Dispneja kod bronhijalne astme

Ako pacijent već neko vrijeme pati od opstruktivnog bronhitisa ili bronhijalne astme i liječnici su mu dijagnosticirali, tada prvo trebate koristiti posebnu bočicu sa sprejom sa bronhodilatatorom, poput salbutamola, fenoterola ili beroduala. Oni ublažavaju grč bronha i povećavaju protok zraka u pluća. Obično su dovoljne 1-2 doze (inhalacije) za zaustavljanje napada gušenja.

U ovom slučaju se moraju poštovati sljedeća pravila:

  • Ne možete učiniti više od 2 inhalacije - „ubrizgavanja“ zaredom, najmanje 20-minutni interval.Češća upotreba inhalatora ne pojačava njegov terapeutski učinak, ali pojava nuspojava, kao što su palpitacije, promjene krvnog tlaka - da.
  • Ne prekoračite maksimalnu dnevnu dozu inhalatora, s povremenom upotrebom tokom dana - to je 6-8 puta dnevno.
  • Neuredna, česta upotreba inhalatora s produženim napadom gušenja je opasna. Poteškoće s disanjem može preći u takozvani astmatični status koji je teško zaustaviti čak i na odjelu intenzivne njege.
  • Ako nakon opetovane upotrebe (tj. 2 puta po 2 "injekcije" inhalatora, nedostatak daha ne nestane ili se čak pojača, odmah pozovite hitnu pomoć.

Šta se može učiniti prije dolaska hitne pomoći?

Da biste pacijentu pružili svjež hladan zrak: otvorite prozor ili prozor (klima uređaj ne stane!), Skinite usku odjeću. Daljnji postupci ovise o uzroku kratkoće daha.

Kod osobe koja ima dijabetes, obavezno je izmjeriti nivo šećera u krvi glukometrom. Na visokim nivoima šećera indiciran je inzulin, ali to je prerogativ ljekara.

Osobi sa srčanom bolešću savjetuje se da izmjeri krvni pritisak (može biti visok), pa ga postavi. Postavljanje na krevet nije potrebno, jer će disanje iz ovoga postati teže. Spustite noge tako da višak volumena tekućeg dijela krvi iz srca prelazi na noge. Ako visoki pritisak (iznad 20 mm Hg. Art. Iznad normalnog), ako osoba dugo pati od hipertenzije, a kod kuće postoje lijekovi za pritisak, tada možete uzeti lijek koji je prethodno propisao liječnik za zaustavljanje hipertenzivnih kriza, poput kapotena ili korinfara.

Zapamtite, ako se osoba razboli prvi put u životu - nemojte sami davati nikakve lijekove.

Nekoliko riječi o laringospazmu

Moram reći i nekoliko riječi o laringospazmu. Uz grkljan grkljana karakteristično je osebujno bučno disanje (stridor), koje se čuje na daljinu i često je praćeno grubim "lajećim" kašljem. Ovo se stanje često javlja kod akutnih respiratornih virusnih infekcija, posebno kod djece. Njena pojava povezana je s teškim edemom grkljana sa upalom. U tom slučaju, nemojte ga grliti toplim kompresama (to može povećati oticanje). Moramo pokušati smiriti dijete, dati mu piće (gutajući pokreti omekšavaju oticanje), omogućiti pristup vlažnom hladnom zraku. S ometajućim ciljem, senf možete staviti na noge. U blagim slučajevima to može biti dovoljno, ali treba pozvati hitnu pomoć, jer se laringospazam može povećati i potpuno blokirati pristup zraku.

Hronična kratkoća daha

Pojava i postepeno pojačavanje kratkoće daha najčešće se nalazi kod plućnih ili srčanih bolesti. Obično se ubrzano disanje i osjećaj nedostatka zraka prvo pojavljuju za vrijeme fizičkih napora. Postepeno, posao koji čovjek može učiniti, odnosno udaljenost koju može prijeći, opada. Udobnost tjelesne aktivnosti se mijenja, kvaliteta života opada. Mogući su simptomi poput palpitacija, slabosti, blijedosti ili plavoće kože (posebno ekstremiteta), oticanja i bolova u grudima. Povezani su s činjenicom da je pluću ili srce postalo teško obavljati svoj posao. Ako ne poduzmete ništa, kratkoća daha počinje mučiti i pri najmanjim naporima i u mirovanju.

Nemoguće je izliječiti kroničnu kratkoću daha bez liječenja bolesti koja ju je prouzrokovala. Zbog toga treba potražiti medicinsku pomoć i biti pregledani. Pored nabrojanih razloga, kratkoća daha se pojavljuje sa anemijom, bolestima krvi, reumatskim bolestima, cirozom itd.

Nakon uspostavljanja dijagnoze i tečaja terapije osnovne bolesti kod kuće, poželjno je pridržavati se sljedećih preporuka:

  1. Redovno uzimajte lijekove koje je propisao ljekar.
  2. Posavjetujte se sa svojim liječnikom koje lijekove i u kojoj dozi možete sami uzeti u hitnim slučajevima i držite te lijekove u kućnoj ambulanti.
  3. Svakodnevna šetnja na svežem vazduhu u komfornom režimu, najbolje najmanje pola sata.
  4. Prestanite pušiti.
  5. Ne prejedajte, bolje je jesti često u malim porcijama. Obilna hrana pojačava kratkoću daha ili provocira njegovu pojavu.
  6. Kod alergija, astme pokušajte izbjegavati kontakt sa tvarima koje izazivaju napade astme (prašina, cvijeće, životinje, gnojni mirisi itd.).
  7. Pratite krvni pritisak, sa dijabetesom - šećer u krvi.
  8. Tečnost treba konzumirati štedljivo, ograničiti sol. Uz bolest srca i bubrega, cirozu jetre, korištenje velike količine tekućine i soli zadržava vodu u tijelu, što također izaziva kratkoću daha.
  9. Radite vježbe svaki dan: posebno odabrane vježbe i vježbe disanja. Fizioterapijske vežbe toniraju organizam, povećavaju rezerve srca i pluća.
  10. Redovito se vagati. Brzo debljanje od 1,5-2 kg za nekoliko dana signal je zadržavanja tečnosti u tijelu i preteča kratkoće daha.

Ove preporuke biće korisne u bilo kojoj bolesti.

Pogledajte video: Kuvar i ishrana dijabetičara (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar