Zašto uzimati test tolerancije na glukozu tokom trudnoće

Za vrijeme dojenja beba žensko tijelo je podvrgnuto jakim stresima i promjenama. Ovakva prilagođavanja mogu negativno uticati na dobrobit djevojčice. Najčešće, žena u položaju ima toksikozu, oticanje ekstremiteta i anemiju.

Uz to mogu biti problema sa metabolizmom ugljikohidrata, ili kako ga još nazivaju gestacijski dijabetes. Zbog toga je djevojčicama tokom trudnoće važno da uzmu GTT testove kako bi se rizik od komplikacija sveo na najmanju moguću mjeru.

Zašto se vrši test tolerancije na glukozu tokom trudnoće

Često djevojčica prima preporuku za test glukoze u krvi, budući da bude u zanimljivom položaju. U tom se slučaju test propisuje kao GTT. Kada nosite dijete, opterećenje na tijelu se povećava, što rezultira povećanjem rizika od razvoja ozbiljnih bolesti ili napredovanja kroničnih patologija. Kod 15% žena u položaju otkriva se gestacijski dijabetes koji karakterizira značajan porast glukoze u krvi.

Uzrok napredovanja bolesti je kršenje sinteze inzulina u krvi. Hormon proizvodi gušterača, on je odgovoran za regulaciju koncentracije šećera u krvnoj plazmi. Nakon začeća i kako beba raste u maternici, tijelo treba proizvesti dvostruko više PTH-a za normalno funkcioniranje organa i puni razvoj fetusa.

Ako se hormon ne proizvodi dovoljno, tada koncentracija glukoze u krvi raste i počinje se razvijati dijabetes. Kako bi se izbjegao razvoj bolesti i komplikacija, žena mora sistematski uzimati testove za razinu glukoze.

Obavezno ili ne

Prema pregledima akušera-ginekologa, postupak PHTT-a je obavezan tokom nošenja djeteta. To se događa zbog činjenice da pozitivan rezultat ukazuje na normalan i pun razvoj bebe.

Ako je rezultat negativan, može doći do negativnih posljedica. Povećana razina šećera prepun je povećanja tjelesne težine djeteta, što će znatno otežati porođaj. Zbog toga se od svake djevojke na položaju mora napraviti test.

Koliko traje ispitivanje

Optimalnim periodom za postupak smatra se 6. do 7. mjesec, a test se najčešće uzima u razdoblju od 25 do 29 gestacije.

Ako djevojčica ima indikacije za dijagnozu, studija se daje 1 put po trimestru:

  1. U ranim fazama gestacije propisan je test tolerancije na glukozu u trajanju od 15 do 19 nedelja.
  2. U drugom tromjesečju tokom 25–29 sedmica.
  3. U trećem tromjesečju i do 33 tjedna gestacije.

Indikacije i kontraindikacije

Terapeut, ginekolog ili endokrinolog daju uput na analizu ako žena ima sledeća odstupanja:

  • ako sumnjate na razvoj dijabetesa tipa 1-2,
  • ako sumnjate na gestacijski dijabetes ili ako je dijagnosticiran na prethodnim testovima,
  • pre-dijabetes
  • u kršenju metabolizma,
  • povećana tolerancija na glukozu,
  • gojaznost
  • bolesti endokrinog sistema

Ako se djevojčici dijagnosticira sumnja ili prisutnost bolesti, tada su neophodni laboratorijski postupci za nadgledanje i, ako je potrebno, liječenje patologija. U slučaju da je žena već imala trudnoću prije trudnoće, ginekolog jednom trimestru određuje rutinski test za koncentraciju šećera za kontrolu šećera u krvi.

Nisu sve majke koje imaju trud mogu obavljati ovaj postupak.

Kontraindicirano je polagati test ako pacijent:

  • individualna netolerancija ili preosjetljivost na glukozu,
  • gastrointestinalne bolesti
  • teške upalne / zarazne bolesti
  • akutna toksikoza
  • period nakon porođaja
  • kritično stanje koje zahtijeva stalan odmor u krevetu.

Da bi se utvrdilo je li moguće darivanje krvi, samo dežurni ljekar može nakon ginekološkog pregleda žene i uzimanja kompletne anamneze.

Priprema testa

Prije provođenja dijagnostike tolerancije na glukozu, liječnik treba savjetovati pacijenta i reći joj kako se pravilno pripremiti za postupak.

Priprema za prikupljanje venske krvi je sledeća:

  • uzorak krvi uzima se samo na prazan stomak (djevojčica ne smije jesti 9-10 sati prije analize),
  • Prije dijagnoze ne možete piti gaziranu vodu, alkohol, kafu, kakao, čaj, sok - dozvoljena je samo pročišćena pitka voda,
  • postupak se preporučuje ujutro,
  • prije analize, trebali biste odbiti uzimati lijekove i vitamine, jer to može negativno utjecati na rezultate studije,
  • dan prije testa ne preporučuje se fizički i emocionalni stres.

Pored osnovnih uslova za obuku, lekar može prilagoditi žensku ishranu:

  • 3-4 dana ne možete ići na dijetu, dogovarati post i promijeniti dijetu,
  • za 3-4 dana trebate jesti najmanje 150-200 g ugljenih hidrata dnevno,
  • 10 sati pre postupka, devojčica treba da pojede najmanje 55 g ugljenih hidrata.

Kako se testira glukoza

Suptilnosti laboratorijskog testa treba reći ginekologu. Čitav postupak traje ne više od 5-7 minuta. Pomoćnik laboratorija uzima ženski uzorak krvi i stavlja je u epruvetu. Rezultat testa postaje poznat odmah nakon ispitivanja. Ako je razina povišena, dijagnoza je gestacijski dijabetes. U tom slučaju bolesniku je propisana posebna dijeta, tijek liječenja i preventivne mjere za kontrolu šećera u krvi.

Ako su podaci ispod normalnih, tada se pacijentu propisuju dodatne mjere za prepoznavanje uzroka odstupanja. Uz dodatno istraživanje, ženi se daje vodena otopina koncentracije glukoze 80 g, potrebno je piti za 5 minuta. Nakon dvosatne pauze, krv se opet uzima. Laboratorijski asistent provodi dijagnostiku, a ako rezultat pokaže normu, tada se događaj ponavlja nakon 1 sata. Ako se nakon 3 ispitivanja indikator ne promijeni, tada će liječnici dijagnosticirati da nema gestacijskog dijabetesa.

Pokazatelji koji ukazuju na gestacijski dijabetes

Djevojčici je dijagnosticiran dijabetes u položaju ako se prema rezultatima ispitivanja dobije sljedeći transkript rezultata:

  • koncentracija glukoze u plazmi tijekom prve analize je veća od 5,5 mmol / l.,
  • nakon 2 postupka nivo se povisio na 12 mmol / l.,
  • nakon 3 ispitivanja nivo je iznad 8,7 mmol / L.

Tačan rezultat dijagnosticira laboratorijski asistent nakon 2 sesije laboratorijskog događaja. Ako je analiza napravljena nekoliko dana nakon prve, a rezultat je ostao isti, tada je dijagnoza potvrđena.

Ako se dijagnoza potvrdi, tada je djevojci dodijeljen individualni tijek liječenja. Treba se pridržavati svih preporuka liječnika i slijediti određena pravila. Buduća majka će morati prilagoditi prehranu, smanjiti fizičku aktivnost i sustavno posjećivati ​​stručnjaka da bi pratila stanje. U akutnom obliku bolesti propisane su dodatne laboratorijske mjere i davanje lijekova.

S ovom dijagnozom, žena će morati proći drugi test na glukozu šest mjeseci nakon poroda. Ovo je potrebno kako bi se minimizirali rizici razvoja ozbiljnih komplikacija u tijelu, jer je u periodu nakon porođaja veoma oslabljen.

Da li bih uopšte pristao na testiranje

Mnoge žene se boje proći test tolerancije na glukozu zbog straha da to može naštetiti fetusu. Sam postupak često djevojci zadaje značajnu nelagodu. Budući da nakon nje često nastaju mučnina, vrtoglavica, pospanost i slabost. Pored toga, taj događaj često traje oko 2-3 sata, tokom kojih se ništa ne može jesti. Zbog toga, buduće majke razmišljaju o tome da li da pristanu na testiranje.

Prema riječima stručnjaka, postupak treba sprovesti, ne preporučuje se odbiti. Uostalom, GTT pomaže prepoznati razvoj komplikacija i pomaže u prevladavanju istih. Napredovanje dijabetesa može komplicirati tok trudnoće i uzrokovati probleme tokom porođaja.

Kolika bi trebala biti razina glukoze u trudnici i šta prijeti njegovim odstupanjem od norme, videće video.

Kada i zašto uzimati

Test tolerancije na glukozu ili O’Salivan-ov test, „Punjenje šećera“, GTT - sve su to nazivi jedne analize za određivanje stepena unosa glukoze u organizam. Šta je to i što se naziva jednostavnim jezikom? Drugim riječima, ovo je rana dijagnoza gestacijskog dijabetesa koja prema statistikama pogađa gotovo 14% trudnica.

Opasnost od ove bolesti ne može se potcijeniti. Netko pogrešno vjeruje da to vodi samo rađanju velikog ploda i, kao rezultat, teškim porođanjima. Ali bol ne zaustavlja bol i pukne. Bebe čije su majke imale gestacijski dijabetes razvile su simptome dijabetičke fetepatije - tada nastaje polisistemski poremećaj, razvijaju se endokrine i metaboličke disfunkcije. Zašto su buduće majke u riziku?

U zanimljivom položaju je poremećen proces stvaranja inzulina pankreasa. Umjesto toga, sve ide kao i obično, ali u uvjetima intenzivnog rasta fetusa to nije dovoljno. Ali ova supstanca odgovorna je za regulaciju nivoa šećera. Ako lokalni liječnik to objasni, od majke nema pitanja o tome zašto treba uzimati GTT i treba li.

Koliko dugo treba da podnesem šećernu masu? Prvi put se upućivanje na studiju daje ženi u dobi od 24 do 28 tjedana, ali sve pojedinačno. Na primjer, ako je zabilježena druga trudnoća, a tijekom prve bolesti opažena, oni mogu biti poslani laboratorijskom asistentu u 16-18 tjedana, uz povrat kod 24 tjedna. Možda objašnjavanje zašto se testovi rade dva puta u ovom slučaju ne vrijedi.

Usput, to nije jedini izuzetak od pravila. Postoji takozvana skupina rizika, u koju padaju predstavnici tankog člana, čije su šanse za razvoj nedostatka inzulina već velike. Riječ je o:

  • prekomjerna težina - ako je majčin indeks tjelesne mase veći od 30, snažno će joj se preporučiti da napravi analizu nakon 16 tjedana,
  • isto važi i za majke koje imaju šećer u mokraći,
  • koji imaju blisku rodbinu s dijabetesom
  • u kojoj je glukoza u plazmi viša od 5,1 mmol / l,
  • koji sumnjaju na veliki fetus ili se u prošlosti rodilo veliko dijete (težine više od 4 kg),
  • čiji korijeni sežu do Bliskog Istoka ili Južne Azije.

Žene tamošnjih nacionalnosti predisponirane su za razvoj ove bolesti.

Priprema i sama procedura

Priprema za GTT nije nespecifična. Unutar 3 dana prije trenutka održavanja majci se preporučuje jesti, kao i obično. Drugim riječima, osigurajte da je udio ugljikohidrata dnevno najmanje 150 g

  • Preporučuje se da večera treba imati najmanje 30 g, ili čak 50 g ugljikohidrata. Glavna stvar je to
  • on je bio najkasnije u 8-14 noćnih sati. Ali pravilo se ne odnosi na pitku vodu. Pijte mirno noću ako želite.
  • Dan ranije, ne preporučuje se piti lijekove sa šećerom u sastavu. Može biti u antitusivnim sirupima, vitaminskim kompleksima, uključujući lijekove koji sadrže željezo. Glukokortikosteroidni lijekovi, diuretici, psihotropni lijekovi, antidepresivi, neki hormoni također mogu utjecati na rezultat, pa bi ih se za sada trebali napustiti.

Koji je najbolji način da se pripremite za GTT? Dan prije događaja, ako je moguće, izbjegavajte emocionalni i fizički stres. Pušenje, ispijanje alkoholnih pića takođe je nemoguće, međutim, dok se ujutro mazite šoljicom kave, to se posebno odnosi na predstavnike finog članka, koji zbog pritiska ne mogu bez njega.

Kako se radi test tolerancije na glukozu? Zapravo u tome nema ništa komplicirano jer je ovo normalan test krvi iz vena. Oni to postignu, dobiju njegov rezultat i ako je to iznad norme postave dijagnozu gestacijskog dijabetesa i otpuste trudnicu. Kako uzeti analizu ako je rezultat niži?

Sada je red na to "šećerno opterećenje". Buduća majka nudi 75 g glukoze koja je otopljena u 250 ml tople vode (oko 37 - 40 stepeni). Okus koktela je isti, ali ne možete ga odbiti. Jedino što žena može učiniti je ukloniti groznicu sa njega dodavanjem malo limunovog soka. To se naziva usmeni test i ima i svoja pravila: vodu s glukozom morate piti doslovno 3 do 5 minuta.

Sat vremena nakon što ste ispraznili čašu, krv se uzima ponovo, a zatim se vrši uzorkovanje nakon još 60 minuta. Ukupno se ispostavilo da se krv uzima dva puta nakon opterećenja šećerom u razmaku od 1 sata. Ako su rezultati dobri, pričekajte još 60 minuta i ponovo uzmite krv. To se zove 1, 2, 3-satni O’Salivan test. Usput, u pojedinim laboratorijama mogu i četvrti put uzeti krv samo da bi bili sigurni.

Moguće je završiti postupak unaprijed planirano samo ako, još jednom, rezultat analize pokaže prisutnost gestacijskog dijabetesa u trudnica. Treba napomenuti da se pijenje, jedenje, hodanje tokom ispitivanja ne preporučuje, sve to može utjecati na performanse. U idealnom slučaju trebate sjediti i mirno čekati da završi.

Imajte na umu da u nekim laboratorijama mogu unaprijed utvrditi nivo glikemije glukometrom. Da biste to učinili, pomoću posebnog uređaja krv se uzima iz prsta, a zatim se prenosi u testne trake. Ako je rezultat manji od 7,0 mmol / L, ispitivanje se nastavlja vađenjem krvi iz vene.

Kako oceniti

Dešifriranje rezultata trebao bi provesti samo specijalist. Pa, ako je na prazan stomak nivo glukoze u krvi bio manji od 5,1 mmol / l, to je norma. Ako je pokazatelj veći od 7,0%, naznačen je manifestni dijabetes.

Rezultati unutar:

  • 5,1 - 7,0 mmol / l prilikom prvog uzorkovanja,
  • 10,0 mmol / l jedan sat nakon punjenja šećera,
  • 8,5 - 8,6 mmol / l 2 sata nakon unosa glukoze,
  • 7,7 mmol / L nakon 3 sata ukazuje na gestacijski dijabetes.

U svakom slučaju, ne biste trebali unaprijed očajavati i brinuti. Činjenica je da su mogući i lažno pozitivni rezultati. To je slučaj kada nema bolesti, iako rezultat analize ukazuje na njegovu prisutnost. To se događa ne samo kad se zanemaruju pravila pripreme. Neispravnosti u jetri, endokrine patologije, pa čak i nizak nivo kalijuma u krvi, takođe mogu prevariti stručnjaka, utičući na pokazatelje.

Recenzije onih koji su to učinili

Slijede recenzije majki testiranih na glukozu:

„Ispitivao sam 23 nedelje. Nisam htio, ali kamo ići. Koktel je odvratan (ali prema slatkišima sam zapravo ravnodušan). "Sa sobom sam uzeo užinu nakon poslednje ograde, ali glava mi se malo vrtila kada sam otišao kući."

„Takođe sam obavio ovaj test u laboratoriji sa plaćenim cenama. Cijena je bila oko 400 rubalja. Na jednom mjestu su ponudili laganu opciju, kad jednom uzmu krv nakon opterećenja, ali ja sam to odbio. Odlučio sam da radim sve po pravilima. "

Unatoč činjenici da je gestacijski dijabetes opasan, ne biste se trebali previše plašiti pod uslovom da ga otkrijete pravovremeno. U većini slučajeva mama se savjetuje da samo prilagodi prehranu i krene u fitness za trudnice.

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar