Prvi znakovi dijabetesa kod muškaraca

Dijabetes melitus je opasna bolest povezana s prestankom proizvodnje inzulina po tijelu. Znakovi dijabetesa kod muškaraca mogu biti raznoliki. Oni mogu biti gotovo nevidljivi, postepeno se pretvaraju u životno opasne simptome. Početak bolesti izaziva poremećaj u endokrinom sistemu i gušterači. Patologije gušterače uzrokuju smanjenje proizvodnje inzulina. Napredovanje bolesti dovodi do činjenice da se ovaj hormon potpuno prestaje proizvoditi. To dovodi do oštrog povećanja koncentracije glukoze u krvi. Tvar uništava krvožilni sustav, dovodi do metaboličkih i patoloških poremećaja gotovo svih organa. Tijelo remeti ravnotežu minerala, masti i ugljikohidrata. To može dovesti do najtužnijih posljedica.

Etiologija bolesti

Uzroci ove ozbiljne i opasne bolesti često su nasljedni. Prenos dijabetesa s roditelja je prilično uobičajen. Ako je u obitelji ta bolest dijagnosticirana kod više ljudi, to znači da je nasljednik u riziku.

Postoje razlozi koji su direktni preduvjeti za razvoj i napredovanje bolesti:

  1. Zloupotreba alkohola. Alkohol destruktivno djeluje na sve organe. Digestivni sistem, kojem je pankreas važan dio, posebno pati od ove loše navike.
  2. Gojaznost Ljubav prema bahatosti može igrati trik na osobu. Pritisak u trbušnoj šupljini dovodi do kompresije i poremećaja aktivnosti unutrašnjih organa, patoloških promjena u njima i gubitka funkcionalnosti.
  3. Jesti slanu, začinjenu i konzerviranu hranu. Neprirodni proizvodi izazivaju jaku iritaciju i upalu sluzokože cijelog gastrointestinalnog trakta.
  4. Dug i nekontroliran unos moćnih lijekova. Ova pojava se javlja pri liječenju ozbiljnih bolesti. Dosta često ljudi štete zdravlju samo-lijekom.
  5. Nenormalan posao povezan sa stresom i nedostatkom sna.
  6. Kamenje u žučni mjehur. Kada se žučni kanali blokiraju, višak kiseline ulazi u gušteraču, narušavajući njenu aktivnost i postepeno je uništavajući.
  7. Zarazne bolesti koje daju komplikacije probavnom sistemu.
  8. Prisutnost hroničnih žarišta upale i suppuration. Prostatitis, sinusitis i maligni tumori mogu biti preduvjeti za pojavu dijabetesa.

Često je ta bolest posljedica bolesti kardiovaskularnog sistema. Dovode do smanjenja metabolizma i smanjenja funkcionalnosti unutrašnjih organa.

Znaci bolesti

Medicina dijeli dijabetes kod muškaraca na 2 kategorije:

  1. 1 tip. Ovo je najteži oblik bolesti, pri kojem gušterača u potpunosti zaustavlja proizvodnju inzulina. Ljudima sa ovom dijagnozom potrebne su stalne i redovne injekcije insulina. Kašnjenje u uzimanju lijeka može biti kobno.
  2. 2 tipa. Uz ovaj oblik bolesti, uočava se nedostatak hormona za normalno funkcionisanje tijela. Ova vrsta bolesti ne predstavlja posebnu opasnost za pacijenta, pod uslovom da se poštuju norme zdravog načina života i uzimaju propisani lijekovi.

Prva vrsta bolesti javlja se u ranoj dobi. Dijabetes tipa 2 dijagnosticira se kod muškaraca starijih od 40-45 godina. Kako su dvije bolesti po prirodi prilično različite, simptomi šećerne bolesti različitih vrsta manifestiraju se na različite načine.

Šećerna bolest tipa 1 (ovisna o insulinu) manifestuje se prilično vedro i brzo. Bolest se razvija u kratkom vremenskom periodu, koji može biti 20-30 dana. Nagon za njegovu manifestaciju je jak stres za tijelo (trauma, zarazna bolest, pogoršanje hroničnih bolesti).

Simptomi dijabetesa manifestuju se kako slijedi:

Pogledajte video: Tipovi šećerne bolesti i simptomi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar