Nervni sistem, epilepsija, neuritis, cerebralna paraliza

Za citiranje: Strokov I.A., Akhmedzhanova L.T. Liječenje neuropatske boli kod dijabetičke polineuropatije // karcinom dojke. 2008. br. 28. S. 1892

2007. godine, stručnjaci protiv boli formulirali su novu definiciju neuropatske boli, prema kojoj je uzrokovana primarnim oštećenjem ili bolešću somatosenzornog sustava. Osnova neuropatske boli je patološka aktivacija bolovskih putova, koja može biti povezana s oštećenjem živčanog sustava na nivou perifernih živaca, pleksusa i zadnjeg korijena (periferna neuropatska bol) ili leđne moždine i mozga (centralna neuropatska bol). Studije provedene u raznim zemljama pokazale su da se neuropatska bol primjećuje kod 6-8% stanovništva i povezana je s kroničnim sindromima boli, ženskim spolom, starijim pacijentima i niskim nivoom socijalnog statusa, što se može smatrati faktorima rizika. Neuropatska bol, uzrokovana širokim rasponom ozljeda i bolesti, povezana je s većim intenzitetom sindroma boli i čestim traženjem liječničke pomoći. Uz prisustvo neuropatskih bolova, teško je liječiti kvalitetu života pacijenata, njihovu socijalnu prilagodbu i sposobnost za rad, te u mnogim slučajevima neuropatsku bol. To ukazuje na visoki društveni i medicinsko-ekonomski značaj dijagnoze i liječenja neuropatske boli.

U bolesnika sa šećernom bolešću moguć je razvoj različitih oblika bolne dijabetičke neuropatije koji se razlikuju po lokalizaciji bola, težini nastanka i prirodi bola, mada je bol u svim slučajevima neuropatska (tablica 1). Klasična varijanta periferne neuropatske boli je bol u dijabetičkoj distalnoj simetričnoj senzorno-motornoj polineuropatiji. Epidemiološke studije provedene u SAD-u pokazale su da se neuropatska bol javlja češće kod dijabetičke polineuropatije nego kod svih polineuropatija različite etiologije u kombinaciji. Prema ruskom istraživanju EPIC, neuropatska bol kod dijabetičke polineuropatije je druga samo kod bolova u leđima.
Dijabetička polineuropatija (DPN) primjećuje se kod otprilike 50% bolesnika sa šećernom bolešću, dok se neuropatska bol opaža kod 11-24% bolesnika s polineuropatijom, što ovisi o trajanju dijabetesa i polineuropatije, kao i o vrsti dijabetesa. Već pri prvom opisu pacijenta s DPN-om 1798. godine, engleski liječnik J. Rollo identificirao je bol i paresteziju kao glavne simptome. Kliničke manifestacije, učestalost, težina i trajanje sindroma boli sa DPN vrlo su raznolike, njihova zajednička karakteristika - neuropatska priroda bola, kombinira se. Među pacijentima koji imaju dijabetes, kronična bol javlja se u 25% slučajeva, dok je u populaciji prevalencija kroničnih sindroma boli oko 15%, a razlika se formira uglavnom zbog neuropatske boli.
Neuropatska bol u DPN predstavljena je s dvije glavne komponente: spontanom (neovisnom o stimulaciji) i uzrokovanom (o stimulaciji ovisnom) bolom. Spontana bol može stalno smetati (peckanje) ili se pojaviti paroksizmalno, s trajanjem boli od sekunde do sata (bol u pucanju). Spontana bol nastaje zbog ektopične aktivnosti nociceptivnih C-vlakana kao posljedica pojave velikog broja natrijevih kanala na njima pod patološkim uvjetima i promjene ekscitabilnosti receptora boli, što dovodi do njihove aktivacije pod stimulacijama niskih pragova, što se ne primjećuje u normalnim uvjetima.Moguća je i pojava prenosa ekscitacije s jednog vlakna na drugo - fenomen efaptičke ekscitacije. Dakle, pojačana je aferentnost boli, što dovodi do promjene u ekscitabilnosti nociceptivnih neurona ganglija zadnjeg korijena i stražnjeg roga. Procesi oslabljenog funkcionalnog stanja neurona roga povezani sa mehanizmima okolne pre- i postsinaptičke inhibicije, deafferentacijom, kao i mehanizmi centralne senzibilizacije u slučajevima oštećenja perifernih živaca detaljno su opisani u recenzijama stranih i domaćih autora. Noci-lančani signali iz neurona rogova sireva ulaze u optički tubercle, a zatim u somatosenzorni korteks, gde se ostvaruje osećaj boli. Pokazano je da, za razliku od bolesnika sa šećernom bolešću bez bolova, kod pacijenata sa DPN dolazi do promjene metabolizma u talamu. Neuroni centralnih senzornih struktura također mogu promijeniti svoju ekscitabilnost formiranjem fenomena senzibilizacije. Sve središnje strukture provođenja i percepcije boli uske su veze sa silaznim inhibitornim i aktivirajućim putovima. Glavni inhibitorni (antinociceptivni) učinci povezani su silaznim putevima od sive materije blizu vode i rostro-ventralnim odjelima obduga medule do roga. Ovi inhibicijski efekti prema dole ostvaruju se kroz neurotransmiterne sisteme noradrenalin i serotonin.
U kliničkoj praksi dijagnoza neuropatske prirode boli često je teška. Osjećaj boli je uvijek subjektivan, ne može se tačno izmjeriti, i ne postoje apsolutni kriteriji za razlikovanje neuropatske boli. O patofiziološkim mehanizmima koji stoje na osnovi sindroma boli može se suditi samo probirno, na temelju karakteristika boli, podataka neurološkog pregleda i rezultata neurofiziološke studije. Štoviše, identifikacija kliničkih znakova i promjena elektrofizioloških pokazatelja koji pokazuju patološku promjenu stanja nociceptivnog sustava ne može pouzdano dokazati prisustvo neuropatske boli. Neuropatska bol može se pojaviti odmah nakon oštećenja nociceptivnog sustava (na primjer, kod akutne neuropatije tankih vlakana u šećernoj bolesti), a može se razviti godinama ili čak desetljećima nakon oštećenja (na primjer, s DPN-om). Ne-neuropatska priroda bola može se dijagnosticirati ako dođe do kršenja funkcije nociceptivnog sustava uz prisustvo: 1) spontanih senzornih simptoma, 2) rezultata kliničkog pregleda sa simptomima živčanog sustava: pozitivni neuropatski simptomi (stimulacija ovisna o boli) i negativni neuropatski simptomi (neurološki deficit), 3) podaci iz neurofizioloških studija (EMG, kvantitativno senzorno ispitivanje, uzrokovano somatosenzornim potencijalima). Izbor metoda istraživanja određuje se rezultatima neurološkog pregleda. Neurološki simptomi mogu odrediti prisutnost, stepen i lokalizaciju oštećenja nervnog sistema. Da bi dijagnosticirao fenomen neuropatske boli, ljekara prvenstveno zanima stanje čulnog sistema. Jasno je da je, zavisno od periferne ili centralne lokalizacije patološkog procesa, proučavanje općeg neurološkog statusa, uključujući motorni i autonomni sistem, od velike važnosti za dijagnozu. U ovom slučaju, negativni simptomi će uključivati, na primjer, smanjene reflekse, jačinu mišića, atrofiju mišića, suhoću i promjene boje kože. Otkrivajući lezije osjetilnog sustava za dijagnozu neuropatske boli, oni se vode prema stanju osjetljivosti povezanom s aktiviranjem tankih slabo mijeliniziranih A- (hladnih podražaja i tupih injekcija) i tankih ne-mijeliniziranih C-vlakana (boli i toplotnih podražaja).Treba imati na umu da se neuropatska bol obično javlja u zoni smanjenja ili nedostatka osjetljivosti, odnosno da se zona boli i poremećaja osjetljivosti u tim slučajevima podudara. Posljednjih godina provođenje epidemioloških studija za proučavanje raširenosti boli temelji se na korištenju posebnih upitnika koji omogućuju utvrđivanje prirode boli s visokim stupnjem tačnosti.
Liječenje neuropatske boli temelji se na modernim idejama o patofiziološkim mehanizmima njenog razvoja. Farmakološki učinci koriste se za smanjenje periferne aferencije, podržavajući promjene u ekscitabilnosti nociceptivnih struktura kičmene moždine i mozga, lijekove koji smanjuju ekscitabilnost nociceptivnih neurona i lijekove koji pojačavaju supraspinalni silazni inhibicijski antinociceptivni učinak. U teškim slučajevima uvođenje farmakoloških lijekova koristi se blizu središnjih receptora (intraduralno). Moguće je koristiti električnu stimulaciju perifernih živaca, prije svega proprioceptivnih vlakana, radi pojačavanja inhibicijskih učinaka na ekscitabilnost nociceptivnih neurona kičmene moždine i akupunkture. Hirurško liječenje u slučajevima otpornim na farmakoterapiju može uključivati ​​uporabu implantabilnih elektroda u mozgu ili kičmenoj moždini, oslobađanje živaca od adhezija ili njegovu dekompresiju, kemijsko uništenje ili transeziju živca. Tablica 2 prikazuje nedavno objavljene ruske preporuke za dijagnozu i liječenje neuropatske boli, koje je pripremila grupa vodećih stručnjaka na polju liječenja bolova i koje su objavljene pod uredništvom akademika Ruske akademije medicinskih nauka, profesora N.N. Jah.
Kao što se može vidjeti iz tablice 2., sa stajališta medicine utemeljene na dokazima, primjena 4 klase lijekova za liječenje NB najpripravnije je: antikonvulzivi, antidepresivi, opioidni analgetici i lokalni anestetici.
Primjena lokalnih anestetika dovodi do smanjenja neuropatske boli, posebno u slučajevima kada je njen razvoj nastao prije svega zbog patoloških promjena perifernih živaca. Međutim, lokalni anestetici, u obliku ljepila, ne preporučuju se za duže korištenje i ako je područje lezije dovoljno veliko.
Antidepresivi se široko koriste u liječenju neuropatske boli različite etiologije. Triciklički antidepresivi (TCA), koji su se počeli koristiti 50-ih godina XX vijeka, prije svega amitriptilin, vrlo su efikasni za neuropatsku bol. Kod polineuropatije dijabetičke boli u više od 80% slučajeva njihovo imenovanje smanjuje bol ili dovodi do njenog nestanka. Glavni mehanizam djelovanja TCA je blokiranje ponovnog unošenja norepinefrina i serotonina u presinaptički terminal zbog djelovanja natrijum-kalcijevih kanala, što dovodi do povećanja aktivnosti središnjih antinociceptivnih struktura.
Selektivni blokatori ponovne pohrane serotonina (paroksetin, fluoksetin) ne utječu na postsinaptičke receptore, stoga imaju manje nuspojava, ali njihova sposobnost smanjenja neuropatske boli značajno je inferiornija od TCA. Amitriptilin je proučavan u nekoliko kontroliranih ispitivanja bolne dijabetičke polineuropatije. Standardna doza amitriptilina s kojom započinje 25 mg, uobičajeni terapijski raspon lijeka je 75-150 mg. TCA su ograničeni u upotrebi za neuropatsku bol, posebno kod starijih pacijenata zbog brojnih, a ponekad i teških nuspojava. Ortostatska hipotenzija, zadržavanje mokraće, zatvor, tahikardija, "suhi sindrom" mogu se pojaviti ne samo kod starijih ljudi. Prisutnost glaukoma i adenoma prostate kontraindikacija je za imenovanje TCA. Pored toga, pokazalo se da dugotrajna upotreba TCA povećava rizik od razvoja infarkta miokarda za 2,2 puta.Dodatni nedostaci amitriptilina uključuju nelinearnost farmakokinetike, odnosno pri uzimanju malih doza koncentracija tvari u plazmi može biti veća nego kod uzimanja velikih doza.
Antikonvulzivi su se počeli koristiti za liječenje sindroma boli iz 40-ih godina XX vijeka, kada je bila prikazana efikasnost fenitoina u liječenju trigeminalne neuralgije. 1962. godine za liječenje trigeminalne neuralgije prvi put je korišten antikonvulzivni karbamazepin koji je po strukturi sličan TCA, što je do danas lijek prve linije u liječenju trigeminalne neuralgije. Djelotvoran lijek za liječenje neuropatske boli različite etiologije pokazao se kao gabapentin, antikonvulziv koji se pojavio 90-ih godina XX vijeka. Gabapentin je po strukturi blizu g-aminobuterne kiseline (GABA). Učinkovitost izvornog gabapentina (Neurontin) prikazana je u dvostruko slijepim, placebo-kontroliranim studijama u slučajevima neuropatske boli u bolesnika s dijabetičkom polineuropatijom. Međutim, treba imati na umu da je optimalna terapijska doza gabapentina za liječenje NB 1800-2400 mg, lijek mora biti titriran u trajanju od 2 tjedna, što ga čini vrlo nezgodnim za upotrebu.
Među antikonvulzivima poslednje generacije koji su poslednjih godina ispitivani u lečenju neuropatske boli, ističe se pregabalin (farmaceutska kompanija „Prica“), „Lyrica“, koji se trenutno ističe među lekovima koji se koriste za lečenje neuropatske boli sindrom sa DPN. Pregabalin (Lyrics), prema ruskim preporukama za lečenje NB, je lek prve linije za lečenje NB-a sa DPN-om. Provedeno je 10 randomiziranih dvostruko slijepih ispitivanja placebom kontroliranih ispitivanja, uglavnom u slučaju bolne dijabetičke polineuropatije i postherpetičke neuralgije u kojima je sudjelovalo gotovo 10 000 pacijenata. Pokazalo se da je pregabalin vrlo efikasan za bilo koji neuropatski bol. Dovoljno je reći da je pregabalin registriran u SAD-u i Rusiji kao lijek za liječenje svih vrsta neuropatske boli. Pregabalin ima jedinstven mehanizam delovanja - modulira aktivnost neurona. Pregabalin se veže na a2-delta protein napona ovisnih kalcijevih kanala na presinaptičkoj membrani i smanjuje ulazak kalcijuma u citoplazmu. To dovodi do smanjenja oslobađanja neurotransmitera, prvenstveno ekscitacijskog posrednika glutamata, što dovodi do smanjenja ekscitabilnosti neurona roga. Štaviše, pregabalin ima ovaj efekat uglavnom na hiper-pobuđenim neuronima.
Važna prednost pregabalina je njegova farmakokinetika. Ona se vrlo brzo apsorbuje iz crijeva s maksimalnom koncentracijom u krvi nakon jednog sata i dugo se skladišti u krvi u visokoj koncentraciji, što omogućava da se lijek propiše 2 puta dnevno u jednakim dozama. U čitavom rasponu terapijskih doza (od 150 do 600 mg) pregabalin ima linearnu farmakokinetiku, što se ne primjećuje u drugim lijekovima, uključujući gabapentin. Pregabalin ima veoma visoku bioraspoloživost (90%), premašivši u tom pogledu gabapentin (60%). Jelo ne utječe na bioraspoloživost lijeka. Liječenje obično započinje dozom od 75 mg 2 puta dnevno, zatim se nakon 3 dana doza mora povećati na 300 mg dnevno. Studije su pokazale da pregabalin značajno smanjuje intenzitet neuropatske boli tokom prva tri dana uzimanja lijeka. Ovako visoka efikasnost pregabalina u zaustavljanju NB povoljno ga razlikuje od prethodne generacije antikonvulziva, na primjer gabapentina. Dugotrajna ispitivanja primjene pregabalina za neuropatsku bol (15 mjeseci) pokazala su da on zadržava svoj analgetski učinak tijekom cijelog razdoblja primjene bez razvoja tolerancije na lijek. Izvrsno analgetsko djelovanje pregabalina potvrđuje poboljšanje pokazatelja spavanja, raspoloženja i kvalitete života pacijenata.Pregabalin se dobro podnosi kod pacijenata sa neuropatskom boli. Od nuspojava najčešće se primjećuje porast pospanosti i vrtoglavice koji obično prilično brzo nestaju (2-4 tjedna), čak i ako pacijent nastavi uzimati lijek ili povećava dozu. Zbog činjenice da se lijek ne metabolizira u jetri, ne stupa u interakciju s citokromskim sustavom P450 i izlučuje se bubrezima u obliku nepromijenjene molekule, nema hepatotoksičnost. Lijek ne utječe na bubrežno tkivo i ne izaziva patologiju bubrega, pa se može koristiti kod pacijenata s bubrežnom patologijom, međutim, dozu lijeka u ovom slučaju treba odabrati prema uputama. Pregabalin ne reagira s drugim lijekovima i može se upotrebljavati u različitim kombinacijama, na primjer, s antidijabetičkim lijekovima. U kliničkim studijama pokazalo se da je pregabalin vrlo efikasan u neuropatskoj boli zbog oštećenja dijabetičkog perifernog živca. Dakle, u randomiziranoj, dvostruko slijepoj, placebo kontroliranoj studiji kod 146 bolesnika s DPN-om, značajno smanjenje intenziteta neuropatske boli dobiveno je već tijekom prve sedmice studije, a zadržalo se tijekom sljedećih 8 tjedana uzimanja lijeka. U kvaliteti glavnog kriterija, studija je koristila diplomiranu vizuelno-analognu Likertovu ljestvicu. Primjećeno je i značajno poboljšanje sna i socijalnih sposobnosti pacijenata. U drugom istraživanju na 81 pacijentu pokazano je da je s neučinkovitošću drugih farmakoloških pripravaka za bolnu dijabetičku polineuropatiju pregabalin u dozi od 150-600 mg pouzdano djelotvoran.
Dakle, moderni farmakološki pripravci, prije svega pregabalin koji se koriste u liječenju neuropatske boli kod pacijenata sa DPN omogućavaju, koristeći ih kao monoterapiju ili u kombinaciji, da smanje bol kod većine bolesnika i značajno poboljšaju njihovu kvalitetu života.

Literatura
1. Sindromi boli u neurološkoj praksi. Uredio A. M. Wayne - M. - 2001
2. Bone M, Critchley P, Buggy D.J. Gabapentin kod postamputacijskih bolova u udovima: randomizirana, dvostruko slijepa, placebo kontrolirana, cross-over studija // Reg Anesth Pain Med - 2002 - Vol. 27 - P. 481-486.
3. Kukuškin M., L., Khitrov N.K. Opća patologija boli // M. - 2004. - 144 str.
4. Cohen H.W., Gibson G., Alderman M.H. Prekomjerni rizik od infarkta miokarda kod pacijenata liječenih antidepresivima. Povezanost s upotrebom tricikličkih sredstava // Am J Med - 2000 - Vol.108 - P.2-8.
5. Backonja M. Anticonvulsants and antiaritmics in treatment of neuropathic bolovski sindromi // In Neuropathic Pain: Pathophysiology and Treatment. Ed. Hansson P.T. - Seatle, IASP Press - 2001 - P.185-201.
6. Rose M.A., Kam P.C.A. Gabapentin: farmakologija i upotreba istine u liječenju boli // Anestezija - 2002 - Vol.57 - P.451-462.
7. McLean M. J., Morell M. J., Willmore L.J. et al. Sigurnost i podnošljivost gabapentina kao pomoćne terapije u velikom, višecentričnom istraživanju // Epilepsia - 1999. - Vol. 40 - P. 965-972.
8. Monoterapija Bakonja M. Gabapentin za simptomatsko liječenje neurofpatije painfuk-a: multicentrično, dvostruko slijepo, placebo-kontrolirano ispitivanje bolesnika sa šećernom bolešću // Epilepsija - 1999. - Vol.40 (Suppl.6) - P.57- 59.
9. Singh D., Kennedy D. Primjena gabapentina u liječenju postherpetičke neuralgije // Clin Ther - 2003 - Vol.25 - P.852-889.
10. Cheshire W. Definiranje uloge gabapentina u liječenju trigeminalne neuralgije: retrospektivna studija // J.Pain - 2002 - Vol.3 - P.137-142.
11. Solaro C., Ucelli A., Inglese M. et al. Gabapentin je učinkovit u liječenju paroksizmalnih simptoma multiple skleroze // Neurologija - 1998. - Vol.50 (Suppl.4) - P.A147.
12. Attal N., Cruccu G., Haanpaa M. i dr. EFNS smjernice o farmakološkom liječenju neuropatske boli // Europski časopis za neurologiju - 2006. - Vol.13 - P.1153-1169.
13. Rosenstock J., Tuchman M., LaMoreaux L. et al. Pregabalin za liječenje bolne dijabetičke periferne neuropatije / Dvostruko slijepo ispitivanje placebom kontroliranog // // Bol - 2004. - Vol. 110 - P.628-638.
14. Sabatowski R., Galevz R., Cherry D.A. et al. Pregabalin smanjuje bol i poboljšava san i raspoloženje kod pacijenata sa postherpetičkom neuralgijom. Rezultati randomiziranog, placebo-kontroliranog kliničkog ispitivanja // Pain - 2004 - vol. 109 - str. 26-35.
15. Yakhno N.N., Kukuškin M.L., Davydov O.S. i drugi. Rezultati ruske epidemiološke studije o prevalenciji neuropatske boli, njenim uzrocima i karakteristikama u ambulantnoj populaciji koja je kontaktirala neurologa // Pain - 2008 - br. 3 - str. 24-32.
16. Danilov A.B., Davydov O.S. Neuropatska bol // Iz Borgesa, Moskva, 2007. - str. 32-55.
17. Chan A.W., MacFarlane I.A., Bowsher D.R. et al. Hronična bol u bolesnika sa šećernom bolešću: usporedba s ne-dijabetičkom populacijom // Klinika za bol - 1990. - br. 3 - P.147-159.
18. Novikov A.V., Solokha O.A. Neuropatska bol: pregled zasnovan na materijalima časopisa „Lancet“ (maj-juni 1999.) // Neurološki časopis - 2000- №1 - P.56-61.
19. Besson J. Neurobiologija boli // Lancet - 1999. - Vol.353 - P.1610-1615.
20. Sorensen L., Siddall P.J., Trenell M.I. et al. Razlike u metabolitima u regijama mozga koje obrađuju bol u bolesnika s dijabetesom i bolnom neuropatijom // Dijabetes skrb - 2008 - Vol.31 - P.980-981.
21. Stacey B.R., Dworkin R.H., Murphy K. et al. Pregabalin u liječenju refrakterne neuropatske boli: rezultati 15-mjesečnog otvorenog ispitivanja // Pain Med - 2008, 11. ožujka.
22. Jann M.W., Slade J.H. Antidepresivi za liječenje kroničnog bola i depresije // Farmakoterapija - 2007. - Vol. 27 -P.1571-1587.
23. Smjernice za dijagnozu i liječenje neuropatske boli. Uredio akademik RAMS-a NN Yakhno // Moskva, Izdavačka kuća RAMS - 2008. - 32 str.

Najvažnije kod dijabetesa je predispozicija za degenerativne procese i infekcije. Ponekad postoji dijabetički retinitis i atrofija vidnih nerava.

Dijabetička ambleopija je slična u patogenezi kao alkohol-nikotinska ambleopija. Navodno vitamin B kompleks igra bitnu ulogu u njegovoj patogenezi.

U cerebrospinalnoj tečnosti sadržaj šećera odgovara njegovoj koncentraciji u krvi (normalni omjeri).Aceton u tečnosti može se otkriti prije kome, acetooctena kiselina u tečnosti se nalazi samo u teškim slučajevima kome. Uz produženu ketonuriju, ketonska tijela prelaze u tekućinu.

Najopasnija komplikacija dijabetesa je hiperglikemijska koma. Uzrok kome je nagomilavanje metaboličkih produkata masnih kiselina i acetona u tijelu. Poremećaji u metabolizmu ugljikohidrata onemogućavaju oksidaciju masti i proteina do njihovih normalnih krajnjih produkata raspadanja. Da bi se pokrile potrebne energetske potrebe, tijelo je primorano da koristi veliku količinu proteina i masti. U tom se slučaju gubi sposobnost daljnjeg sagorijevanja ketonskih tijela što dovodi do njihovog nakupljanja u tijelu i razvoja acidoze. Beta-hidroksi-maslačna kiselina, koja se nakuplja u tijelu, ima toksičan učinak na centralni nervni sistem. Prema S. S. Genesu, B-hidroksibuterna kiselina inhibira enzimske procese u centralnom nervnom sistemu i uskraćuje njegove stanice normalnoj prehrani. Teške biohemijske nepravilnosti mogu uzrokovati razgradnju ćelijskih proteina.

S tim u vezi oslobađa se značajna količina kalijuma i fosfata koji se izlučuju mokraćom.

Pojava kome može biti uzrokovana prestankom uobičajene doze inzulina, greškom u prehrani, zaraznom bolešću i mentalnim traumama. Najčešće se dijabetička koma razvija postepeno tokom nekoliko dana. U početku se gastrointestinalne smetnje pojavljuju u obliku nedostatka apetita, bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja, zatvor ili proljeva. Vrlo brzo se javlja opšti umor, apatija, glavobolja. Tada se pridružuje otežano disanje, koje postaje duboko i sporo (Kussmaul-ovo disanje). Na izdisanom bolesnom vazduhu oseća se miris acetona. Pacijent leži u prostoriji, tada se pojavljuje stupor, prelazi u duboku komu. Puls postaje čest i vrlo mali, temperatura je normalna ili niska, krvni pritisak pada. Zjenice su proširene. Tetivni refleksi su smanjeni ili odsutni, mišićni tonus je smanjen. Postoji opća intoksikacija tijela, u kojoj središnju ulogu ima trovanje središnjeg živčanog sustava, što uzrokuje zatajenje disanja, vaskularni kolaps, smanjenje mišićnog tonusa i oslabljenu veću živčanu aktivnost.

Patološke promjene pronađene u mozgu slični su onima koji su opaženi općom asfiksijom. Posude su proširene, u njima je vidljiva zastoj. Kršenje propustljivosti kapilara dovodi do cerebralnog edema i smrti nervnih ćelija zbog metaboličkih poremećaja i njihove visoke osjetljivosti na nedostatak kisika.

Opisane su tri vrste lezija kičmene moždine:

1. Promjene u motornim ćelijama prednjih rogova kičmene moždine i u moždanom stablu . U klinici je u nekim slučajevima uočena slika hroničnog poliomielitisa. Najvećim dijelom ostalo je nejasno jesu li te promjene primarne ili sekundarne zbog promjena u korijenu i perifernim živcima.

2. Degeneracija stražnjeg korijena i stražnjih stubova, slično promjenama dorzalne suhoće . Odavno je poznato da se kod dijabetesa može primijetiti sindrom nalik suvoj kičmenoj moždini (pseudotabes diabetica). Moderni autori smatraju da ovaj sindrom kod dijabetesa nastaje oštećenjem perifernih živaca.

3. Degenerativne promjene na stražnjim stubama i u manjoj mjeri u lateralnom, slično kao na slici uspinjačke mijeloze kod Burmerove anemije . Grieg i Olsen, koji su opisali ovaj slučaj, smatraju da sužavanje lumena žila i zadebljanje njihovih zidova uzrokuju dugotrajno nedostatak dovoda krvi u kičmenoj moždini, što je prouzrokovalo patološke promjene u njoj. Promatrali smo 57-godišnjeg pacijenta koji je patio od dijabetesa 30 godina. Bolest se pogoršala polineuritisom. Tada se razvio trofični ulkus stopala, razvila se subakutna slika transverzalnog mijelitisa torakalne kičmene moždine. Obdukcijom je otkrivena nekroza torakalnih segmenata kičmene moždine.Tijekom histološkog pregleda pronađene su arteriosklerotske promjene bez ikakvih naznaka sifilisa.

Lezije kičmene moždine kod dijabetesa su retki. Waltman i Wilder prikupili su 42 slučaja dijabetesa u literaturi u kojoj je obavljen histološki pregled kičmene moždine. U 20 njih su otkrivene promjene u kičmenoj moždini. Autori naglašavaju da je većina tih slučajeva opisana prije uvođenja Wassermannove reakcije, ali anatomska slika ne daje razloga za potpuno isključivanje sifilisa.

Polineuritis kod dijabetesa pogađa gotovo isključivo donje udove. Neki autori vjeruju da se polineuritis pojavljuje u više od polovine svih slučajeva dijabetesa, dok ga drugi otkrivaju u manje od 1% slučajeva. Ovo oštro odstupanje objašnjeno je različitim pristupom autora određivanju dijabetičkog polineuritisa. Neki vjeruju da polineuritis treba obuhvatiti sve slučajeve u kojima se pacijenti, čak i u nedostatku objektivnih pojava, žale na bol. Drugi pripisuju polineuritisu samo one slučajeve u kojima su otkriveni objektivni simptomi. Na osnovu ove rigoroznije selekcije, Randles je kod 400 pacijenata s dijabetesom utvrdio polineuritis u 4%. Martin je uočio objektivne simptome polineuritisa kod 5% bolesnika s dijabetesom, još 12% pacijenata žalilo se na paresteziju i bol, ali kod njih nisu pronađeni objektivni simptomi. Obično pojavi znakova polineuritisa prethodi dugotrajna bolest s dijabetesom, loše liječena ili uopće ne liječena.

Češće od potpuno razvijenog oblika postoje abortivni oblici polineuritisa, često u obliku izolovanih simptoma: bol u mišićima, parestezija, gubitak tetivanih refleksa, trofični poremećaji. Bolovi u nogama koji se pojavljuju kao izolirani simptom lokalizirani su u mišićima tela, objektivnim pregledom često se ne otkrivaju kršenja. Često postoje pritužbe paljenja, još gore noću parestezije u prstima i stopalima. Pacijentima se olakšava hlađenje nogu („dijabetička kauzalgija“). Konačno, izolirani prolaps koljena i Ahilov refleks vrlo su česti. Prema Goldflamu, različiti poremećaji refleksa se nalaze kod 13% pacijenata sa šećernom bolešću.

Dijabetički polineuritis razvija se postepeno, rijetko je subakutni. Polako napreduje, može započeti s neuralgijom pojedinih živaca: išijas, bedreni, brahijalni pleksusni nervi. S razvojem dijabetičke neuralgije, skreće se pažnja na sklonost simetričnim lezijama, na primjer, bilateralnu išijasnu neuralgiju. Femoralna neuralgija prilično je česta, pa bi takva vrsta jednostrane i naročito bilateralne neuralgije trebala pobuditi sumnju na dijabetes.

Krajem prošlog stoljeća Leiden je identificirao tri glavna oblika dijabetičkog polineuritisa: osjetljivi, motorni i ataktični. Daljnja ispitivanja pokazala su da je karakteristični oblik dijabetesa osjetljiv oblik u kojem dolaze do izražaja prigušeni uporni bolovi, koji rijetko preuzimaju prirodu bolova u pucanju. Najčešće su bolovi lokalizovani u nogama, uglavnom mišićima mišića. Obično se značajno povećavaju noću. Bol može biti kontinuiran, ali ponekad i pojačan paroksizmima.

U više od polovine pacijenata, zajedno s bolom, opaža se parestezija u obliku peckanja, peckanja, ukočenosti i udaraca guskama. Objektivno, poremećaji osjetljivosti izraženi su prije svega u poremećaju vibracijskih osjećaja. Manje su učestala kršenja svih vrsta osjetljivosti u udaljenim dijelovima donjih ekstremiteta. Od ostalih simptoma sa osjetljivim oblikom dijabetičkog polineuritisa često se nalazi gubitak tetivanskih refleksa, uglavnom Ahila. Opisani su slučajevi kombinacije ove vrste polineuritisa sa znakovima retrobulbarnog optičkog neuritisa.

Stranica 2 - 2 od 3

Bolest poput zdjelične neuralgije prilično je česta i vrlo je teška za liječenje.Jedan od razloga poteškoća u liječenju je taj što je takva bolest u svojim simptomima slična urološkim bolestima kod muškaraca i ginekološkim kod žena.

Najčešće, karličnu neuralgiju osjeti bol u lumbalnom području, međutim, takvi simptomi imaju i mnoga druga oboljenja. Još jedna poteškoća leži u činjenici da ovi testovi ne mogu uvijek pomoći u postavljanju točne dijagnoze, u ovim slučajevima možemo reći da etiologija boli nije definirana.

Kada se pojavi zdjelična neuralgija, glavni simptomi su jaka bol, kao i peckanje. Treba napomenuti da se takvi simptomi pojavljuju odjednom kako se povlače, te utječu na tijelo za kratko vrijeme, međutim, bolovi su toliko jaki da ljudi vjeruju da uvijek postoji bol. Bol može biti i u području kuka, uopće nema lokalizacije, najčešće se javljaju povremeno. Najvažnije je da s takvom bolešću bol može biti prolazne prirode, odnosno može jako dobro ići do bubrega, srca i jetre. Ako bol ima specifičnost lutanja, tada je gotovo nemoguće utvrditi specifičnu bolest.

Posebno jaka bol osjeti se aktivnim hodanjem, fizičkim vježbanjem, kada osoba kihne i kašlje. U svakom slučaju, vrijedi reći da je u svakom slučaju bol različit, ovdje sve izravno ovisi o tome koji je određeni živac zahvaćen. Ovdje morate detaljnije opisati:

  1. Ako se stegne živac u bedru, tada su simptomi - akutna bol nastaje ako se vrši pritisak na ingvinalni ligament, zglob koljena je savijen, mišić kvadricepsa slabi.
  2. Ako se uboči spoljni kožni živac, ima osećaj kao da gori, kao da pužu gusjenice. Nelagoda, koja se pojačava do jake boli, osoba se jako znoji, kosa može ispadati.
  3. Ako se opstruktivni živac stegne, simptomi su - boli se osećaju u predelu medijalne površine, boli i u perineumu, ako noga padne s tla, teško je biti u stojećem položaju.
  4. Ako se stegne išijasti živac - područje zadnjice je otečeno, teško je saviti kolena, hod se menja, noge gori i oseća se teškim. A nožne se noge teško savijati ili se uopće ne savijaju.
  5. Ako se stegne gornji glutealni nerv - jako boli stražnjica, bedro se teško povlači, tijelo je teško ustati, a mišići stražnjice podliježu atrofiji.
  6. Ako je zatečen donji glutealni živac - bolovi u zglobu kuka i stražnjici su boli, sve vrste pokreta su otežane, posebno za noge.

Kada osoba ima bilo kakvu neuralgiju, bol je jak. Posebne poteškoće nastaju kod bebe jer može plakati od jake boli ili slično, a ovdje simptomi općenito mogu zbuniti najiskusnijeg stručnjaka.

O ublažavanju boli

Uz takvu bolest, vrlo je važno učinkovito ublažiti bol barem privremeno, ovdje se trebaju koristiti odgovarajući lijekovi. U tom se pogledu nitroglicerin, kao i druga sredstva, čija je svrha zaustavljanje srčanih i drugih sličnih simptoma, dobro pokazao.

Ako kučni zglob počne boljeti, tada je potrebno što prije posjetiti neurologa, jer je hitno potrebna kvalificirana medicinska pomoć. Da bi se smanjili negativni osjećaji, liječnik može propisati lijekove koji imaju vazokonstriktivno djelovanje, antidepresivi su se takođe dobro pokazali.

O dijagnostici

Sve je ovdje vrlo jednostavno, budući da bolovi nemaju trajno mjesto, što znatno usložnjava proces dijagnoze. Često se lokalizacija boli nalazi u donjem dijelu leđa, u donjem dijelu leđa. Bol postaje jači kada osoba hoda, jer zdjelični živac počinje djelovati na djelu.Dakle, precizne analize se često ne mogu dati ni nakon što su provedene sve potrebne studije, uključujući i laboratorijske.

Dijagnoza se postavlja na osnovu pritužbi, pregleda i laboratorijskih pretraga, a liječnik treba nadzirati pacijenta dok ne bude jasno što je uzrokovalo bol.

O vrstama karlične neuralgije

Takva neuralgija utječe na tijelo u dvije vrste:

  1. Neuralgija kuka, kod koje se bol znatno pojačava tokom aktivnog hodanja, trčanja i izvođenja fizičkih vježbi. Takva se patologija javlja na pozadini ozljeda zgloba kuka kada postoje bolesti u karličnom području (posebno kada postoji upala), kada postoji intervertebralna kila ili gnojne formacije (mogu ih izazvati tuberkuloza).
  2. Ako je zahvaćen kožni živac koji se nalazi, bol je lokaliziran ispod kože ne duboko, a počinje jače bolovati noću, odnosno kada je tijelo u mirovanju.

Početni cilj postupka liječenja je ukloniti ili barem olakšati bol. S tim u vezi, u većini slučajeva koristi se analgetski. Tada možete koristiti lijekove koji su dostupni u obliku gelova i masti. Ako postoji komplikovani iskrivljeni živac, tada je indicirana primjena raznih vrsta hormonskih pripravaka, tada će liječenje dugo trajati.

Pored tretmana medikamentima, vrlo aktivno se koriste i fizioterapeutske metode koje su se dobro pokazale, takav tretman postaje sve češći. I liječenje narodnom medicinom je također vrlo popularno, takvi lijekovi zaista ozbiljno pomažu, međutim, prije upotrebe, svakako biste trebali posavjetovati s liječnikom, u protivnom liječenje možda neće završiti ničim dobrim. Takvi lijekovi često pomažu tako učinkovito da smanje nelagodu da čak i nije potrebna upotreba antidepresiva. Postoji mnogo takvih opcija liječenja narodnim lijekovima, vrijedi razgovarati o najčešćim:

  • samo trebate utrljati hren i staviti ga na zahvaćeno područje,
  • uzima se geranija u sobi, listovi se nanose na mjesto gdje boli, zatim se sve obavija zavojem,
  • izvadi crnu rotkvicu i sokom trljaj zahvaćeno područje,
  • uzmite pupoljke jorgovana, osušite ih, zdrobite, pomiješajte sa svinjskom masnoćom i koristite kao mljevenje,
  • pomiješajte svježe pelin i maslinovo ulje da biste napravili kašu i nanesite je gdje boli.

O zdjeličnoj neuralgiji kada bolove genitalije

Često takvu bolest izazivaju ginekološki problemi hronične prirode kod žena, odnosno počinje bolovati u perineumu. Ovde se mogu javiti i zarazne bolesti. Kad se provede dijagnostički proces, vrlo je važno identificirati znakove koji tačno ukazuju na to da su genitalije:

  • ciklus menstruacije je poremećen
  • postoji pražnjenje patološke prirode,
  • opaža se neplodnost.

U takvim se slučajevima predstavnice savršenog spola najčešće žale na bolove u donjem dijelu leđa, trbuhu, vagini može boljeti, a bol se pojačava tijekom spolnog odnosa. Ako je bol povezana s ciklusom menstruacije, tada su to uglavnom posljedice ginekoloških bolesti.

O muškarcima

Bol se može pojaviti kod muškaraca, a stepen lokalizacije može biti različit, intenzitet takođe, ali mikrobiološka ispitivanja možda ne pokazuju ništa. U području lokalizacije oslobađa se bol u karlici, mokraćnom sustavu, genitalijama. Razlozi za to mogu biti različiti: razne vrste upale (mogu se otkriti mikrobiološkim pregledom), kao i proces koji nema upalnu prirodu. Za jači pol su karakteri takvih simptoma:

  • bolovi u donjem dijelu leđa
  • boli kad osoba urinira,
  • u genitalijama se javljaju neprijatne prirode,
  • ejakulacija uzrokuje bol.

Međutim, uzrok se može nositi samo urolog, on također propiše odgovarajući tretman zdjeličnih živaca.

O stanju trudnoće

Poznato je da je žensko tijelo u trudnoći, podvrgnuto je različitim vrstama promjena, a većina tih promjena zahvaća područje zdjelice. Pa, što bi mogli biti uzroci zdjelične neuralgije kod trudnica? Evo nekoliko:

  • maternica se brzo povećava,
  • veliki stres je postavljen na zglobove kuka,
  • nervni završeci su pod snažnim pritiskom,
  • imunitet je znatno oslabljen.

Najčešće, počinje boljeti tokom trećeg tromjesečja, kako fetus raste, raste pritisak na zglobove. Zastoj u venama počinje zbog činjenice da je nemoguće u potpunosti pomaknuti, protok krvi se poremeti kada se fetus pomiče, bol se pojačava i područje kuka je podložno velikom pritisku.

Ova varijanta neuropatije smatra se najčešćom. Neka vrsta neuropatije opažena je kod 50% dijabetičara. Uzroci su i dalje kontroverzni.

Postoji teorija sorbitola. Prema njemu, višak glukoze se guši unutar ćelija, što dovodi do glikozilacije proteina i povećane sinteze fibronektina. Rezultat je razvoj mikroangiopatije.

Mikroangiopatija je oštećenje sitnih žila, što rezultira razvojem hronične ishemije živaca.

Makroangiopatija je oštećenje arterija koje nastaje usled hronične hiperglikemije. Kao rezultat tih procesa, promatraju se promjene na koži i mekim tkivima, kao i oštećenja sitnih živaca.

Postoji rizik od razvoja različitih neuropatija, ali najčešće se razvijaju dijabetičke senzimotorne neuropatije.

Simptomi dijabetičke neuropatije:

- najčešći simptom je osjećaj ukočenosti i peckanja u stopalima, a zatim dolazi do lezije ruku,

- gubi se vibraciona osjetljivost nogu,

- koža na nogama pretrpi trofične promjene (postaje sjajna),

- dijagnosticirana je neuropatija kranijalnog živca,

- sa autonomnom neuropatijom, primećuju se dijareja, zadržavanje mokraće, impotencija,

- veliki živci i udovi su pogođeni kao rezultat višestrukog mononeuritisa,

S femoralnom neuropatijom osjeća se slabost u lumbalnim mišićima, bol u kukovima, refleks koljena se gubi.

Kako se dijagnosticira neuropatija?

Često je za postavljanje ispravne dijagnoze dovoljno prikupiti anamnezu i dobiti rezultate fizičkog pregleda. Dijabetes možete dijagnosticirati ispitivanjem glukoze na testu i dva sata obavljanjem testa tolerancije na glukozu. EMG studija živčane provodljivosti omogućava otkrivanje neuropatije velikih vlakana. Ali za mala vlakna ova studija nije prikladna.

Sorte

Neuralgija može „napasti“ bilo koji nerv, ali još uvek češće kliničari dijagnosticiraju ove vrste bolesti:

  • neuralgija lica ili trigeminalna neuralgija,
  • neuralgija leđa,
  • išijalna neuralgija,
  • glosofaringealna neuralgija,
  • neuralgija okcipitalnog živca.

Uzroci napredovanja bolesti mogu se razlikovati ovisno o tome na koje živčano je vlakno pogođeno.

Uzroci okcipitalnog živca:

  • tumor benigne ili zloćudne prirode, lokaliziran u vratnim kralježnicama,
  • traume na vratnoj kralježnici različite težine,
  • hipotermija vrata.

Etiologija neuralgije lica:

  • aneurizma arterija koje hrane mozak,
  • tumor benigne i zloćudne prirode, lokaliziran u mozgu,
  • hipotermija lica,
  • Zarazni procesi s kroničnim tokom u licu. U ovom slučaju govorimo o tome i tako dalje.

Etiologija neuralgije išijasnog živca:

  • trauma donjeg dijela leđa
  • prelom karlice ili butne kosti,
  • tumor benigne ili zloćudne prirode, lokalizovan na mjestu prolaska živca,
  • hipotermija donjeg dijela leđa, kukova i zadnjice,
  • pretežak
  • trudnoća
  • prisutnost zaraznih ili upalnih tegoba u karličnim organima.

Etiologija glosofaringealne neuralgije:

  • prisutnost zaraznih bolesti, kao što su itd.
  • alergijska reakcija
  • metabolički poremećaj
  • intoksikacija tijela
  • prekomjerna konzumacija alkohola,

Trigeminalna kompresija

Neuralgija lica javlja se prilično često. Razlog je jednostavan - ovaj živac napušta lubanju kroz vrlo uski otvor, pa ga susjedna tkiva mogu stisnuti. Ovaj živac je odgovoran za unutrašnjost lica.

Obično bolest počinje naglo napredovati - postoji intenzivan bol na licu. Paroksizmalne je prirode. Pacijenti primjećuju da je to slično prolasku električne struje. Često se smrzavaju i pokušavaju ne raditi nikakve pokrete tokom takvog napada. Njegovo trajanje varira za svaku osobu - za neke je to samo nekoliko sekundi, a za druge nekoliko minuta. Vrijedi napomenuti da se napadi mogu ponoviti i do 300 puta dnevno, što je vrlo naporno za osobu. Bol se često lokalizuje na desnoj strani lica. Rijetko je neuralgija bilateralna.

Trigeminalni napad može početi napredovati fizičkim učincima na nekim posebnim tačkama na licu (krila nosa, uglovi očiju itd.). To se često primjećuje kod žvakanja hrane, pranja zuba, nanošenja šminke ili brijanja.

Kompresija išijas nerva

Išijasna neuralgija manifestuje se sledećim simptomima:

  • "Streljana" bol duž nerva,
  • peckanje u donjem delu leđa, zadnjici,
  • uglavnom je zahvaćena jedna grana nerva,
  • pacijent primjećuje da je na zahvaćenoj strani imao osjećaj "puzanja puzanja".

Stiskanje okcipitalnog živca

  • napad bola iznenada nadvlada osobu. Ponekad mu može prethoditi blaga iritacija živaca, npr. Osoba može samo ogrebati glavu ili naglo okrenuti tj.
  • jaka bol u obliku "lumbaga" javlja se u stražnjem dijelu vrata, vratu ili iza ušiju,
  • sindrom boli često je lokaliziran sa samo polovine glave i vrata, ali bilateralna lezija nije isključena.

  • bol u pojasu
  • napad boli nastaje spontano. Ali ipak, češće mu prethodi oštra promjena položaja tijela, dubok dah, jak kašalj,
  • trajanje boli je različito - od nekoliko sati do nekoliko dana,
  • na mjestu pogođenih živčanih vlakana može se primjetiti smanjenje osjetljivosti kože.

Lezija glosofaringealnog živca

Zijevanje, jedenje ili kašljanje mogu izazvati manifestaciju simptoma glosofaringealne neuralgije. Kao rezultat toga, pacijent doživljava jake bolove u korijenu jezika, na mjestu krajnika, ždrijela. Tokom napada primjećuje se suhoća usta, a nakon njegovog završetka - povećana slinavost. Primjetno je da će mu se sva hrana koju osoba u ovom trenutku ponese činiti gorkom.

Dijagnostika

Ako se gore navedeni simptomi pojave, trebate što prije kontaktirati medicinsku ustanovu kako biste proveli sveobuhvatnu dijagnozu i propisali vam ispravan plan liječenja. Ljekar može predložiti prisutnost takve bolesti tijekom početnog pregleda i procjene pritužbi pacijenta. Da bi se potvrdila preliminarna dijagnoza pacijenta se šalju na dodatne preglede.

Terapijske mere

Neuralgiju morate početi liječiti čim je dijagnoza potvrđena. Mnogi smatraju da ovo stanje nije opasno za ljudsko tijelo. Ovo nije potpuno ispravna pretpostavka. Kao što je već spomenuto, neuralgija napreduje drugi put, što znači da je prije njene manifestacije u tijelu već napredovao bilo koji opasni patološki proces. Tako može predstavljati ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju i životu, a prije svega je potrebno liječiti ga.Neuralgija je posebno opasna tokom trudnoće jer može pogoršati njen tok i čak izazvati pobačaj.

Sve metode liječenja neuralgije dijele se na konzervativne i hirurške. Liječnici obično prvo provode konzervativnu terapiju, a samo zbog njene neučinkovitosti pribjegavaju se hirurškim metodama liječenja.

Konzervativni tretmani:

  • imenovanje protuupalnih i analgetskih lijekova. Neuralgiju je potrebno liječiti takvim lijekovima, jer će oni pomoći zaustaviti sindrom boli i ublažiti upalu na zahvaćenom živčanom vlaknu. Plan liječenja može uključivati ​​baklofen, ibuprofen, itd.
  • uzimanje vitamina iz grupe B. Češće se propisuju u obliku injekcija za liječenje bolesti,
  • akupunktura daje veoma dobre rezultate u lečenju bolesti,
  • fizioterapeutski tretman. Koristite ultraljubičasto, lasersko, magnetno polje i još mnogo toga.

Terapija se može dopuniti određenim sredstvima, ovisno o vrsti bolesti koja je dijagnosticirana:

  • s interkostalnom neuralgijom naznačeno je proširenje kičmenog stuba, plivanje i nošenje posebnih korzeta. Umirujući lijekovi također su uključeni u plan liječenja.
  • trigeminalna kompresija se liječi antikonvulzivima. Ponekad ljekari pribjegavaju hirurškom uništavanju dijela pogođenih nervnih vlakana,
  • sa patologijom išijas nerva, indicirano je odmaranje u krevetu, protuupalni lijekovi, blokada živaca i električna stimulacija.

Posebno treba paziti na liječenje neuralgije tokom trudnoće. Potrebno je samo liječiti trudnice u stacionarnim uvjetima, kako bi ljekari mogli stalno pratiti stanje žene.

Je li u članku sve ispravno s medicinskog stanovišta?

Odgovorite samo ako imate dokazano medicinsko znanje.

Neuralgija je bolest kod koje je osoba pogođena perifernim živcem. U tom slučaju pacijent doživljava jak paroksizmalni bol koji se ne može eliminisati jednostavnim analgeticima. Lezije se mogu pojaviti u različitim dijelovima nervnog sistema. U vezi s tim, stručnjaci dijele nekoliko glavnih vrsta neuralgije. Najčešće su zahvaćeni ternarni, interkostalni, bedreni i spoljni nervi kože. Prema medicinskim istraživanjima, žene starije od 40 godina najčešće pate od ove bolesti.

Simptomi neuralgije

Prvi i glavni simptom bolesti je bol. Kod neuralgije ovaj je simptom vrlo akutan. Javlja se iznenada i može trajati dovoljno dugo. Međutim, nijedan analgetik ne može u potpunosti ublažiti bol. Pored toga, neuralgija izaziva sljedeće simptome:

  • crvenilo kože u predelu zahvaćenog živca,
  • nemogućnost preuzimanja punih pluća zraka (sa interkostalnom vrstom bolesti),
  • pojačana bol kod kašljanja, smeha, kihanja,
  • iskrivljeni izrazi lica,
  • ukočenost udova (sa oštećenjem bedrenog živca).

Najteže se javlja neuralgija u kojoj je oštećen pterygo-palatinski čvor. U ovom slučaju osoba ima akutne bolove koji prekrivaju područje očiju, neba, hramova. Ovaj simptom se može proširiti i na vratu, pružiti rukama, dopirati do ruku. U velikoj većini slučajeva bol se javlja noću. Mogu trajati od nekoliko sati do dva dana.

Okcipitalna neuralgija izaziva slične simptome. Uz ovu vrstu boli, javljaju se i u području očiju, šireći se do sljepoočnice. Svaki pokret glave pogoršava ovaj simptom. Ponekad bol postane toliko akutna da kod osobe može izazvati pojavu mučnine, pa čak i povraćanja.

Lit .: Velika medicinska enciklopedija, 1956

Razni faktori mogu provocirati razvoj bolesti. Na primjer, najčešće dijagnosticirana trigeminalna neuralgija može se pojaviti kod ljudi zbog:

  • virusna infekcija
  • šindre,
  • multipla skleroza
  • dijabetes melitus
  • herpes.

Pored toga, neuralgija može uzrokovati bol, čiji su uzroci u tumorskim formacijama. Kada rastu, stisnu nerv izazivajući ga da zaglavi. Takođe provociraju razvoj bolesti:

  • opća ili lokalna hipotermija,
  • jak stres
  • emocionalni stres
  • težak fizički rad
  • iscrpljenost tijela,
  • imune disfunkcije.

Razne druge bolesti koje se javljaju u tijelu pacijenta takođe mogu uzrokovati bolest. Na primjer, interkostalna neuralgija može se dogoditi zbog oštećenja toksinima, njeni uzroci su uporaba velikog broja žestokih alkoholnih pića i dugotrajna upotreba određenih lijekova.

Često povrede mišićno-koštanog sistema dovode do bolesti. Ljudi mogu doživjeti neuralgiju zbog lomova kralježnice, modrica u zglobovima. Često bolest muči ljude kojima su dijagnosticirane abnormalnosti osteoartikularnog aparata.

Ako sumnjate da imate neuralgiju i imate gore navedene simptome, tada morate hitno započeti liječenje. Ne pokušavajte sami da se nosite sa bolešću. Ovakvi postupci često uzrokuju pogoršanje stanja. Sledeći stručnjaci mogu reći šta treba učiniti pacijentu sa neuralgijom:

Kada se pojave prvi znakovi bolesti, potrebno je hitno zakazati sastanak sa ovim lekarima. Samo oni mogu tačno odrediti bolest, kao i propisati efikasan tretman. Pri prvom imenovanju liječnik će pažljivo pregledati pacijenta, saslušati sve njegove pritužbe. Lekara će takođe zanimati:

  1. Koliko dugo su se pojavili prvi znakovi neuralgije?
  2. Postoje li drugi ljudski simptomi?
  3. Jeste li često imali takvu bol u posljednje vrijeme?
  4. Da li osoba pati od hroničnih bolesti?
  5. Da li se nedavno ohladio?
  6. Uzimate li neke lijekove?
  7. Često pije alkoholno piće?
  8. Jeste li imali sličnih problema u prošlosti?

Podaci dobiveni od pacijenta pomoći će liječniku da brzo utvrdi kakvu vrstu liječenja zahtijeva neuralgija. Nakon toga pacijenta se upućuje na pregled. Morat će izvršiti krvni test, podvrgnuti se elektrokardiografiji, napraviti rendgenski snimak i takođe skenirati tijelo magnetnom rezonancom. Nakon primanja rezultata svih studija liječnik može početi liječiti pacijenta.

Režim liječenja za svakog pacijenta razvija se u strogo individualnom redoslijedu. Pri tome liječnik uzima u obzir dob pacijenta, zdravstveno stanje i fiziološke karakteristike tijela.

Efikasni tretmani

Za svakog pacijenta ljekari odabiru najprikladnije načine borbe protiv bolesti. Ako osoba ima simptome neuralgije, tada najčešće liječenje započinje s ublažavanjem boli. Za to su pacijentu propisani sledeći lekovi:

  • lijekovi protiv bolova
  • antikonvulzivi,
  • protivupalni lekovi.

Ako lijekovi ne pomažu poboljšanju pacijentovog stanja, tada liječnici mogu upotrijebiti opojni analgetik. U najtežim slučajevima lekar može ući u blokadu u nervni deblo.

Doktor će vam reći kako liječiti bolest, nakon što otkrije šta je uzrokovalo neuralgiju. U nekim slučajevima jednostavna fizioterapija pomaže u suočavanju sa bolešću, a u drugim - samo složena hirurška intervencija. Tretman uz pomoć:

  • laserska punkcija
  • ultrazvuk
  • akupunktura,
  • ultraljubičasto zračenje
  • elektroforeza
  • magnetna polja
  • pulsne struje.

Potrebu za određenom metodom utvrđuje ljekar. On bira metode lečenja i prati njihovu efikasnost.

Kako lečiti bolest?

Bolest se ne odnosi na tegobe koje mogu predstavljati ozbiljnu opasnost za ljude. Međutim, teški simptomi mogu značajno narušiti kvalitetu života pacijenta. Ako se osobi dijagnosticira neuralgija, tada će vam samo stručnjak reći kako je efikasno liječiti, jer su simptomi ove bolesti slični ostalim bolestima.Pregled pomaže da se potvrdi dijagnoza i isključe bolesti poput:

  • infarkt miokarda
  • pleurisy
  • bubrežne kolike.

Ako je pacijentu dijagnosticirana neuralgija, tada mu se propisuje liječenje u bolnici. Hospitalizacija za takve ljude je izuzetno rijetka. U pravilu, pacijentu se propisuju postupci nekoliko puta nedeljno. Trajanje liječenja ovisi o karakteristikama tijela, općem stanju pacijenta, njegovoj dobi. U prosjeku se možete nositi s bolešću za 3-6 tjedana intenzivne njege.

Bolest povezana sa oštećenjem perifernog živca naziva se neuralgija. Fizički se manifestuje bolnim napadima paroksizmalne prirode s lijeve ili desne strane, koji se pojavljuju u regiji iritiranog živca. Od njegove ispravne dijagnoze ovisit će kako liječiti neuralgiju.

Uzroci neuralgije

Dugim fizičkim naporom nastaje mikrotrauma živčanog debla. Ovi poremećaji mogu se pojaviti zbog poraza toksina različite etiologije, koji su ili zarazni ili se javljaju tokom alkoholne intoksikacije, uzimanja lijekova ili u interakciji s teškim metalima. Uzroci, simptomi i liječenje ovise o vrsti bolesti: zglob koljena, donji udovi, nervi lica, solarni pleksus, karlični, intervertebralni, vagusni živac itd. Ostali uzroci neuralgije:

  • osteohondroza,
  • hipotermija
  • bolesti povezane sa mišićno-koštanim sistemom i zglobom kuka (kongenitalne anomalije zglobova i kostiju, povrede kičme),
  • tumori
  • dijabetes melitus
  • perifernih vaskularnih bolesti koje ometaju dotok krvi u nervno tkivo,
  • ateroskleroza

Interkostalna neuralgija

Simptomi interkostalne neuralgije (oznaka ICD-10: M79.2) su bolovi u interkostalnom prostoru s lijeve ili desne strane, koji su na lijevoj ili desnoj strani tijela u obliku pojasa. Čest uzrok osteohondroze je na području torakalne kralježnice. Simptomi bolesti se pojavljuju ako se osoba naglo okrene (s lijeva na desno i obrnuto). Bol se pojavljuje neočekivano i praćeno je porastom krvnog pritiska. U adolescenata i djece bolest se ne javlja. Liječenje interkostalne neuralgije propisuje samo liječnik.

Trigeminalna neuralgija

Ljekari su otkrili da od 10 tisuća ljudi 50 pokazuje trigeminalnu neuralgiju (trigeminalnu). Žene nakon 40 godina su u riziku od bolesti. Uzroci razvoja su prehlada, infekcije, povrede i hipotermija. Bolni napadi se naglo javljaju pri glasnim zvukovima, jarkom svjetlu, kao odgovor na jedenje vrlo hladne ili pretople hrane. Liječenje i uklanjanje simptoma ove vrste bolesti događa se primjenom trleptal-a i finlepsina. Primjenjuje se metoda uništavanja radiofrekventnih korijena.

Glosofaringealna neuralgija

U medicini se glosofaringealna neuralgija (glosofaringealna) često ne dijagnosticira. O bolesti možete naučiti po prvim znakovima: paroksizmi boli u grlu, grlu, korijenu jezika, mekog nepca, krajnika. Bol se širi donju vilicu i uho. Uzrok mogu biti hronične infekcije. Bolest je popraćena simptomima kao što su: inhibicija refleksa u ždrijelu i nepcu, poremećena slinavost i percepcija ukusa stražnjeg jezika na zahvaćenom području. U medicini postoje 2 oblika ove vrste bolesti: idiopatska i simptomatska.

Okcipitalna neuralgija

Bolest se očituje bolom od stražnjeg dijela glave do temporalne regije, koja može preći u područje očiju. Bolni osećaji nastaju iritacijom nervnih korena u okcipitalnoj regiji. U nekim slučajevima mali i veliki kralježnični živac zahvaćeni su u području drugog i trećeg vratnog kralješka. Glavni simptom neuralgije okcipitalnog živca ljekari nazivaju pulsirajućom boli koju je teško podnijeti. Javlja se pokretima glave i kašljem. Tokom napada, kretanje može izazvati mučninu i povraćanje kod pacijenta.

Femoralna neuralgija

Patološki proces karakterizira bolna bol duž živca. Bol je paroksizmalna, „pucanja“ u prirodi. U riziku su ljudi srednjih godina, muškarci češće imaju neuralgiju femura nego žene. Pri hodu, promjena položaja tijela u vertikalni, bol na leđima s ispruženim nogama pogoršava se, ukočenost i peckanje na koži.

Lagano cijeđenje u području izlaska živca uzrokuje nepodnošljiv osjećaj boli. Bolest se može manifestirati kao isprekidana klaudicacija. Parestezije (oslabljena osjetljivost) nastaju samo pri hodanju. Glavni uzrok pojave je kompresija vanjskog lateralnog kožnog živca bedara ispod ingvinalnog nabora. Do povrede nervnog korijena može doći kao posljedica traume okolnih tkiva, pojavom ožiljaka, rasta masnog ili vlaknastog tkiva, u toku trudnoće (venske zagušenja u karličnim organima) i fibroida materice.

Herpetička neuralgija

Posljedica herpetičke infekcije je herpetička neuralgija. Opasna bolest često se nalazi kod pacijenata sa smanjenim imunitetom i u starijih osoba. Ovaj se patološki proces razlikuje od drugih manifestacija na koži u obliku herpetičnog osipa. Postherpetička vrsta bolesti manifestuje se nakon šindre u obliku boli od osipa koji se isušuje.

Pterygo-neuralgija

Ganglioneuritis (ganglionitis) naziva se još i "pterygopalatinska neuralgija", Sladerov sindrom. Odnosi se na neurostomatološke sindrome (bolesti usne šupljine i lica). Bolest se izražava vegetativnim simptomima. Polovina lica može pocrvenjeti, može se pojaviti oticanje tkiva, može doći do lakriminacije, može se lučiti iz jedne polovine nosa. Napadi bolne paroksizme mogu se razviti noću, trajati i ne nestaju više od 2 dana.

Kompleks simptoma uključuje oštre bolne senzacije i može se proširiti na takva mjesta:

  • oči
  • gornja vilica
  • vremenske zone
  • područje uha
  • stražnji dio glave
  • skapula i skapularna oblast,
  • ramena regija
  • podlaktice
  • četke.

Što je opasno

Ovu patologiju karakterizira oštećenje grupe živaca. U bolesnika sa šećernom bolešću polineuropatija je komplikacija u njenom akutnom toku.

Preduslovi za razvoj polineuropatije:

  • starija dob
  • pretežak
  • nedostatak fizičke aktivnosti
  • trajno povećana koncentracija glukoze u krvi.

Neuropatija se razvija zbog činjenice da tijelo pokreće mehanizam izlučivanja ugljikohidrata, zbog stalno visoke koncentracije glukoze. Kao rezultat ovog procesa nastaju strukturne promjene u neuronima, a brzina provođenja usporava.

Dijabetička polineuropatija je klasifikovana kao ICD-10 kao E10-E14. Taj se kod bilježi u protokolu pacijentove bolesti.

Simptomi patologije

Najčešće dijabetička polineuropatija pogađa donje ekstremitete. Simptomi se mogu podijeliti u dvije skupine - početni simptomi i kasni simptomi. Za početak bolesti karakteristično je:

  • bol u udovima,
  • ukočenost nogu, posebno tokom spavanja,
  • gubitak osjeta zahvaćenih udova.

Često pacijenti ne obraćaju pažnju na početne simptome i odlaze ljekaru tek nakon pojave kasnijih simptoma:

  • uporni bolovi u nogama
  • slabljenje mišića stopala,
  • promena debljine noktiju,
  • deformacija stopala.

Dijabetička polineuropatija, kojoj je prema ICD dodijeljen kod E10-E14, donosi puno neugodnosti pacijentu i prepun je ozbiljnih komplikacija. Sindrom boli ne smanjuje se ni noću, pa ovu bolest često prate nesanica i hronični umor.

Lečenje patologije

Liječenje polineuropatije zahtijeva integrirani pristup. Za liječenje se primjenjuje:

  • terapija lijekovima
  • normalizacija koncentracije glukoze u krvi,
  • zagrevanje nogu
  • fizioterapijske vežbe.

Terapija lijekovima usmjerena je na jačanje zidova krvnih žila, poboljšanje njihove provodljivosti i jačanje živčanih vlakana. U slučaju čira, potrebna je i lokalna terapija koja ima za cilj liječenje ozljeda i minimiziranje rizika od infekcije rane.

U sobi za vežbanje terapijom će se pacijentu prikazati terapijske vežbe koje se moraju izvoditi svakodnevno.

Važan korak u liječenju dijabetičke polineuropatije je snižavanje koncentracije glukoze u krvi. Konstantno povišena razina šećera potiče brzi razvoj lezija ekstremiteta, pa je neophodno stalno prilagođavanje pacijentovog stanja.

Vrste patologije

Prema statistici, polovina dijabetičara pati od dijabetičke neuropatije.

Sa dijabetesom se neuropatija razvija sporo. Njeni simptomi su slični manifestacijama drugih bolesti. Postoje 3 vrste patologije:

Genetska predispozicija jedan je od uzroka bolesti.

Glavni razlog patologije je dugotrajno djelovanje šećera na živčano tkivo zbog kojeg su oštećena živčana vlakna. Pored toga, razvoj bolesti zahtijeva i sljedeće faktore:

  • Neuspjeh u metaboličkim procesima, uslijed čega razina šećera i masti u krvi raste, dolazi do manjka inzulina.
  • Gubitak ćelija nervnog tkiva sposobnost prenošenja signala, kršenje njihove ishrane.
  • Razvoj u živčanom tkivu žarišta upale usled autoimunog poremećaja.
  • Genetska predispozicija za bolesti nervnog sistema.
  • Oštećenje živčanog tkiva alkoholom i nikotinom.

Faktori rizika

Prisutnost dijabetesa povećava rizik od razvoja neuropatije, ali to ne znači da se patologija razvija kod svakog dijabetičara. Najvjerovatnija pojava neuropatije u prisustvu takvih faktora:

  • Trajanje bolesti. Što duže traje dijabetes, veći je i rizik od patologije.
  • Nivo šećera. Vjerovatnoća patologije proporcionalna je nivou šećera u krvi pacijenta.
  • Bolest bubrega. Dijabetes utječe na parenhim bubrega, što narušava njihov rad i izaziva intoksikaciju. Kao rezultat bubrežne bolesti, toksini preostali u tijelu djeluju na živčano tkivo.
  • Višak kilograma.
  • Pušenje. Ta navika izaziva grčeve arterija i oslabljenu opskrbu krvlju udova. Postoje teškoće s liječenjem rana, utječe na integritet vlakana perifernog živčanog sustava.

Uz dijabetes ne utječe centralni živčani sustav, stoga su neurotične, histerične ili psihastenične neuroze kod dijabetičara rijetke i nisu povezane s razinom šećera.

Simptomi bolesti

Aritmija često prati autonomni oblik bolesti.

Manifestacija dijabetičke neuropatije ovisi o njezinoj vrsti:

  • Periferni izgled karakterizira oštećenje gornjih i donjih ekstremiteta. U rukama i nogama prisutni su bol, gubitak osjeta, gubitak koordinacije i refleksa, grčevi. Ponekad se simptomi nadopunjuju nastanak čira, deformacija i bolova u zglobovima.
  • Autonomni izgled očituje se kršenjem probavnog trakta, pojačanim / smanjenim znojenjem, razvojem aritmije i hipotenzije. Pacijent razvije neurozu mokraćnog mjehura, postoje zarazne bolesti mokraćnog sistema, seksualne disfunkcije.
  • Lokalni pregled utječe na jedan živac, što je praćeno bolom, slabošću, oslabljenom motoričkom funkcijom na mjestu lezije, na primjer, na zglobu ili stopalu. Ako su pogođeni živci lica koji reguliraju oko, vid se pogoršava. Simptomi ove vrste bolesti nestaju sami od sebe u roku od nekoliko mjeseci.

Razlozi razvoja

Glavni etiološki faktori koji provociraju razvoj dijabetičke polineuropatije smatraju se:

  1. Pušenje i alkohol
  2. Nepoštivanje kontrole glukoze u krvi,
  3. Starost
  4. Krvni pritisak
  5. Kršenje omjera lipida (tvari poput masti) u krvi,
  6. Insulin sa niskim nivoom krvi
  7. Dugi tok dijabetesa.

Brojna istraživanja pokazuju da stalno praćenje glukoze i krvnog pritiska značajno smanjuje razvoj patologije.A pravodobna primjena inzulinske terapije umanjuje rizik za razvoj za polovicu.

Simptomi dijabetičke polineuropatije očituju se bolom u donjim ekstremitetima. Peckanje, tup ili svrbežni bol, rjeđe akutna, bodlja i probadanje. Često se javlja u stopalu, a pojačava se uveče. U budućnosti se može pojaviti bol u donjoj trećini nogu i ruku.

Pacijenti se žale na učestalo trzanje mišića, bolove u zglobovima, poremećaj hodanja. To je usled razvoja poremećaja u nervnom sistemu. Osjetljivost na temperaturu je izgubljena, mogu se pojaviti trofični čirevi.

Pacijent osjeća nelagodu od dodira s odjećom. Bol je u takvim slučajevima trajna i značajno pogoršava opće dobro pacijenta.

Kako prepoznati i razjasniti dijagnozu?

Dijagnoza polineuropatije započinje posjetom liječniku koji pažljivo prikupi anamnezu i propiše potrebne vrste studija.
Kao glavna studija prednost se daje elektroneuromiografiji. Pored toga, mogu se koristiti studije VKSP (autonomni kožni simpatički potencijali).

dijagnostika dijabetičke polinejropatije

Mehanizam razvoja dijabetičke polineuropatije u današnjem stadiju zasnovan je na multifaktorijalnoj teoriji koja kombinira metabolički i krvožilni sistem.

Zbog povećane razine glukoze u krvi u ćelijama, događaju se nepovratni procesi, koji se temelje na gladi kisika, praćeni oslobađanjem patogenih tvari.

To, sa svoje strane, dovodi do promjene nervnih ćelija i živaca. U slučaju oštećenja senzornih živaca, dolazi do gubitka osjeta, osoba ne osjeća bol tokom posjekotina, opekotina. Kao rezultat toga, pojavljuju se čirevi na koje infekcija može pasti, a u budućnosti može doći do suppuration, gangrene i amputacije dijela udova.

Najčešći simptomi bolesnika sa dijabetičkom polineuropatijom su:

  • Smanjeni ili nestali refleksi, prvo na stopalima, zatim na kolenima (obično na nogama),
  • Povećana osjetljivost u području čarapa i rukavica, bol u mišićima i živcima tokom palpacije,
  • Snaga mišića udova naglo se smanjuje,
  • U težim slučajevima primećuje se paraliza gotovih delova ruku i stopala tj.
  • Neke pacijente karakteriše promjena znojenja, prorjeđivanje i ljuštenje kože,
  • Loše stanje noktiju i usporavanje njihovog rasta,
  • Čirevi na koži udova.

Pročitajte o tome kako i kako liječiti pukotine između nožnih prstiju.

Uzroci rizika prvih simptoma dijabetičke polineuropatije:

  • visoka glikemija u krvi (dekompenzacija dijabetesa),
  • hipotermija
  • razne infekcije
  • traumatične povrede
  • zloupotreba alkohola
  • pušenje
  • Nepoštivanje higijene nogu, noktiju s postojećom bolešću.

Vodeći faktor u nastanku dijabetičke polineuropatije je angiopatija povezana s dijabetesom koja uzrokuje kršenje regionalne cirkulacije krvi.

Liječenje dijabetičke polineuropatije

S obzirom na raznolikost mehanizama pojave ove patologije, danas je teško pronaći jedini efikasan lijek. Kroz terapiju dolazi do utjecaja na poznate puteve patogeneze. Trebalo bi uključivati ​​antioksidacijsku terapiju koja poboljšava obnovu nervnih ćelija i smanjuje bol.

Pravodobno započeto liječenje usporava napredovanje patološkog procesa, istovremeno održavajući osjetljivost udova, poboljšavajući time kvalitet života.

Etiotropna terapija

Prije svega, indicirana je adekvatna hipoglikemijska terapija (u teškoj fazi dijabetičke polineuropatije primjena inzulina je uključena u terapiju). Svakako se mora propisati posebna dijeta. Bezuvjetna stavka je prestanak pušenja i alkohol.

O tome kako liječiti neuropatiju donjih udova kod kuće, pročitajte ovdje.

Medicinski preparati

  • Vitamini grupe B (B1, B2, B6, B12) pomoći će u smanjenju negativnog učinka na nervna vlakna i poboljšati prolazak impulsa kroz njih.
  • Alfa-lipoinska kiselina uklanja višak glukoze iz živčanih završetaka i obnavlja oštećene živčane ćelije enzimima.
  • Upotreba posebne grupe lijekova (sorbin, olredaza) je efikasna, što smanjuje proizvodnju glukoze i smanjuje njen negativni utjecaj na živčana vlakna.
  • Za borbu protiv napadaja i ukočenosti propisani su lijekovi koji sadrže kalcijum i kalij.
  • Kada se čirevi pojave na nogama, indicirana je antibiotska terapija,
  • Antidepresivi se široko koriste za liječenje simptoma hronične boli kada pacijent osjeti trajnu mentalnu nelagodu.

Za ublažavanje bolova kod dijabetičke polineuropatije koriste se različiti lijekovi:

  • antikonvulzivi.
  • antidepresivi.
  • nesteroidni protuupalni lijekovi.
  • lidokain.

Antikonvulzivi su najefikasniji kod akutne i paroksizmalne boli. Posljednjih godina objavljeni su dokazi da poboljšavaju rad živaca i smanjuju njegovu smrt. Među njima su karbamazepin, difenil i lomotrigin.

Ostala imenovanja za liječenje

Preporučuju se fizioterapeutske metode:

  • terapija mikrotalasnom rezonancom.
  • kupke sumporovodika.
  • masaža.

Narodni lijekovi također pomažu u liječenju polineuropatije gornjih i donjih ekstremiteta, koji se koriste kao glavni tretman. Infuzije posebnih biljaka pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi. Takav tretman treba provoditi tečajevima, prethodno upozoriti liječnika.

Sanatorijsko-odmaralište se provodi u specijalizovanim sanatorijumima za bolesnike sa šećernom bolešću. Pacijenti se šalju tamo bez jakih bolova, kao i predgangrenino stanje.

Kako prepoznati i razjasniti dijagnozu?

Obično imaju ubodne, oštre, bolne bolove koji se pojačavaju noću. Prvo morate proći rutinski pregled tokom kojeg neuropatholog odlučuje o potrebi daljnje dijagnoze.

Najčešće, nakon pregleda, lekar konstatuje:

  • Oštećenje senzora na nogama,
  • Odsutnost refleksa stopala (Ahila),
  • Umor sa ubodom igle,
  • Smanjeni refleksi u koljenu.
  • Smanjena osetljivost na dodir. U tom slučaju treba procijeniti stupanj gubitka osjetljivosti na temperaturu.

Sljedeći korak će biti:

  1. Elektromiografija je metoda ispitivanja perifernih živaca, koja vam omogućava da prosudite stanje i stepen oštećenja vlakana. Štoviše, karakteristično je smanjenje brzine impulsa duž perifernih živaca i smanjenje amplitude mišićne aktivnosti (najčešće nogu). U tom se slučaju stimulira tele živaca,
  2. Ispitivanje dodirom jedna je od najnovijih dijagnostičkih metoda pomoću računalnih sustava za proučavanje stanja vlakana i određivanje praga osjetljivosti (vibracije, hladnoća, toplina, prag boli.) Štoviše, procjena vrijednosti nekog praga događa se uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike.

Razlikuju se sledeće vrste bolesti:

  1. Distalnu perifernu senzorno-motornu polineuropatiju karakterišu različiti simptomi:
  • bol (tupa, vučna, simetrična, češće u završnim delovima nogu, stopala, ređe na rukama),
  • neprijatni osećaji peckanja, zimice, puzanja, puzeći u nogama (parestezije),
  • peckanje u udovima
  • grčevi mišića nogu, stopala, češće noću, uz smirenost,
  • slabost u nogama.
  1. Dijabetičku autonomnu polineuropatiju karakteriše dugotrajni asimptomatski period.

Klasifikacija i simptomi dijabetičke neuropatije

Znajući što je dijabetička neuropatija, trebate uzeti u obzir znakove i simptome koji signaliziraju bolest.

Simptomatologija patologije temelji se na dijelu živčanog sustava koji je najviše zahvaćen. Drugim riječima, simptomi bolesti mogu se značajno razlikovati, a sve ovisi o šteti u pacijentovom tijelu.

Kada je zahvaćena periferna regija, simptomatologija se osjeća nakon dva mjeseca.Ova je okolnost povezana s činjenicom da u ljudskom tijelu postoji ogroman broj nervnih završetaka, a prvi put održivi živci preuzimaju funkcionalnost oštećenih.

Dijabetičku perifernu neuropatiju karakterizira činjenica da su u početku pogođene ruke i noge.

Klasifikacija dijabetičke neuropatije:

  • Simptomatski generalizovani polineuropatijski sindrom: senzorna neuropatija, motorička neuropatija, senzimotorna bolest, hiperglikemijska patologija.
  • Dijabetička autonomna neuropatija: urogenitalna, respiratorna, sudomotorna, kardiovaskularna.
  • Fokalna neuropatija: tunel, kranijalna, pleksopatija, amiotrofija.

Senzorna neuropatija je poraz osjetljivosti nervnih završetaka na simetrično izobličenje osjeta. Na primjer, jedna noga će biti osjetljivija od druge. Zbog činjenice da tokom patologije živci zahvaćaju, dolazi do nepravilnog prenošenja signala od receptora kože do mozga.

Uočeni su sljedeći simptomi:

  1. Velika osjetljivost na nadražujuće tvari („guske“ gube na udovima, peckanje, svrbež, periodični oštri bolovi bez razloga).
  2. Negativna reakcija na bilo koji poticaj. „Blagi iritant“ može biti rezultat jakog sindroma boli. Na primjer, pacijent se može probuditi noću od bola zbog dodira pokrivača.
  3. Smanjenje ili apsolutni gubitak osjetljivosti. U početku dolazi do gubitka osjetljivosti gornjih udova, zatim trpe donji udovi (ili obrnuto).

Motornu dijabetičku neuropatiju karakterizira oštećenje živaca odgovornih za kretanje, koje regulira prijenos signala iz mozga u mišiće. Simptomi se razvijaju prilično sporo, karakterističan znak ovog stanja je porast simptoma tokom spavanja i odmora.

Kliničku sliku takve patologije karakterizira gubitak stabilnosti prilikom hodanja, oslabljeno funkcioniranje mišićno-koštanog sustava, ograničenje pokretljivosti zglobova (edem i deformacija) i slabost mišića.

Autonomna dijabetička neuropatija (koja se naziva i autonomna neuropatija) posljedica je narušene funkcionalnosti nerava autonomnog nervnog sistema, koja je odgovorna za rad unutrašnjih organa.

Simptomi autonomne neuropatije kod dijabetesa tipa 2:

  • Poremećaj probavnog trakta (teško gutanje, bol u stomaku, povraćanja).
  • Kršenja funkcionalnosti karličnih organa.
  • Oslabljena rad srca.
  • Promjena na koži.
  • Oštećenje vida.

Optička neuropatija je patologija koja može dovesti do gubitka vizualne percepcije duge ili privremene prirode.

Urogenitalni oblik dijabetičke neuropatije karakterizira kršenje tonusa mokraćnog mjehura, kao i oštećenje uretera, što može biti praćeno zadržavanjem mokraće ili urinarnom inkontinencijom.

Distalna neuropatija javlja se kod gotovo polovine bolesnika s dijabetesom. Opasnost od patologije leži u nepovratnosti oštećenja. Distalnu neuropatiju donjih ekstremiteta karakterizira gubitak osjeta u nogama, bol i različiti osjećaji nelagode - peckanje, peckanje, svrbež.

Liječenje dijabetičke neuropatije

Liječenje dijabetičke neuropatije temelji se na tri područja. Prvo, potrebno je smanjiti koncentraciju šećera u krvi, drugo, olakšati dobrobit pacijenta, zaustaviti sindrom boli, i treće, obnoviti oštećena živčana vlakna.

Ako pacijent ima dijabetičku neuropatiju, liječenje započinje s korekcijom šećera u krvi. Glavni zadatak je normalizacija glukoze i njena stabilizacija na potrebnoj razini. Za to se preporučuju lekovi koji pomažu u smanjenju šećera u organizmu pacijenta.

Tablete za snižavanje šećera u krvi dijele se u tri grupe. U prvu kategoriju spadaju lijekovi koji povećavaju proizvodnju inzulina u ljudskom tijelu (Gliclazid).

U drugu kategoriju spadaju lijekovi koji povećavaju osjetljivost mekih tkiva na hormon - Metformin. I treća grupa uključuje tablete koje djelomično blokiraju apsorpciju ugljikohidrata u gastrointestinalnom traktu - Miglitol.

Vrijedno je napomenuti da s ovom genezom liječnik pojedinačno odabire lijekove za svakog pacijenta. Učestalost primjene i doziranje lijeka za dijabetes tipa 1 i 2 mogu značajno varirati.

Dešava se da je moguće stabilizirati šećer u krvi, ali pacijent ima pogoršanje dijabetičke neuropatije. Ovaj simptom može se otkloniti samo lijekovima protiv bolova, a on sugerira da su promjene u ljudskom tijelu reverzibilne, živčana vlakna su se počela oporavljati.

Lijekovi za ublažavanje bolova i obnovu nervne funkcije:

  • Tiolepta (alfa lipoična kiselina je deo). Lijek pomaže u reguliranju metaboličkih procesa, štiti živčane stanice od izloženosti otrovnim tvarima i slobodnim radikalima.
  • Kokarnit je kompleks vitamina i materija koje utiču na metabolizam čovjeka. Ima analgetske i neurometaboličke efekte. Cocarnit se daje intramuskularno, 1-2 ampule dnevno. Trajanje terapije uvijek varira ovisno o specifičnoj kliničkoj slici.
  • Nimesulid (nesteroidni protuupalni lijek) pomaže u ublažavanju oticanja živaca, ublažava bol.
  • Mexiletin (antiaritmično sredstvo) osigurava blokiranje natrijum-kanala, uslijed čega je prijenos impulsa boli poremećen, doprinosi normalizaciji srčanog ritma.

Kod dijabetičke neuropatije simptomi se značajno razlikuju, zbog čega se uvijek koriste dva ili više lijekova za postizanje željenog terapijskog učinka.

Vrijedno je napomenuti da bolan oblik dijabetičke neuropatije zahtijeva istodobnu primjenu analgetskih lijekova, antikonvulziva u kompleksu.

Bilo koji lijek ima svoje nuspojave, pa ga prepisuje isključivo lekar.

Dijabetička neuropatija - šta je to?

Ova bolest je kvar u vlaknima perifernih nerva. Mogu biti opsežne ili lokalne, zahvaćaju nekoliko sistema ili samo jedan organ. Po nalogu lekara, neuropatija se otkriva kod svakog sedmog pacijenta sa dijabetesom, uz pomoć osetljivijih elektrofizioloških metoda - svake sekunde.

Prvi znak bolesti je smanjenje brzine širenja ekscitacije u živčanim vlaknima. Za teške oblike neuropatije karakteristični su poremećaji osjetljivosti, moguća je jaka bol, zatajenje organa, slabost mišića do invaliditeta.

Sredstva protiv bolova kod neuralgije

Za ublažavanje simptoma boli, liječnik propisuje lijek protiv bolova kod neuralgije. Među analgetske lijekove propisani su Nise (Nimesil), Analgin, Movalis, Baralgin. Za ublažavanje mišićnog spazma koristi se Midokalm. Umjerena bol prestaje mučiti nekoliko sati. Za dugoročni učinak potrebno je pridržavati se režima davanja: barem 3 puta dnevno nakon obroka. Dugi put primene dovodi do oslabljene funkcije jetre, gastrointestinalnog trakta. Liječenje analgeticima se ne provodi.

Nesteroidni protuupalni lijekovi za neuralgiju

Kombinirana terapija uključuje nesteroidne protuupalne lijekove za neuralgiju (NSAID), koji imaju svestran učinak na bolest, ublažavaju bol i imaju protuupalni učinak. Oblici oslobađanja takvih lijekova: injekcije, masti, rektalni čepići, tablete za neuralgiju. Injekcije Ketorola, Analgina ili Ketonala momentalno uklanjaju bolne simptome u trajanju od 3 sata. NSAID lijekovi za neuralgiju:

  • Ketoprofen
  • Ibuprofen
  • Indomethacin
  • Naproksen
  • Piroxicam
  • Diklofenak.

Zagrijavajuće masti za neuralgiju

Učinak zagrijavanja masti s neuralgijom postiže se zbog povećane cirkulacije krvi.Na području zakrčenih živčanih tkiva poboljšava se prehrana zasićenjem kisikom, što je posebno efikasno nakon hipotermije, stresa, dekompresije. Vazodilatacijski efekat imaju prirodni (esencijalna ulja, kamfor, terpentin, tinktura bibera, zmijski ili pčelinji otrovi) ili sintetički iritanti (nonivamid, dimetil sulfoksid, nikoboksil, benzil nikotinat). Takve masti uključuju menovazin.

Paprični gips za neuralgije

Kod kuće za liječenje, stvarajući iritantan efekt, koristite flaster s paprikom za neuralgiju, koja zagrijava mjesto, može ublažiti bol. Prije nanošenja flastera morate mazati bolno područje kolonjskim ili alkoholom. Obrišite suhom čistom krpom. Kada osjetite da se toplina širi po tijelu, tada je flaster potrebno ukloniti. Liječenje ovim alatom očituje se kroz poboljšanu cirkulaciju, opuštanje mišića.

Liječenje neuralgije narodnim lijekovima

Ako se iz nekog razloga ne možete obratiti liječniku radi stručne pomoći, tada možete koristiti liječenje neuralgije narodnim lijekovima. Efikasan tretman je dekocija vrbe, koja se mora uzimati 1 kašika. l 4 puta prije jela. Da biste pripremili proizvod potrebno vam je:

  • sjeckane kore vrbe (10 g) prelijte kipućom vodom (200 ml),
  • pirjati 20 minuta,
  • procijediti kroz sirnicu, piti kad se ohladi.

Možete se liječiti efikasnom smjesom kod kuće, koju trebate koristiti svaki drugi dan tokom mjeseca:

  1. U jednakim omjerima pomiješajte jod, glicerin u tamnoj staklenoj bočici.
  2. Protresite bočicu, navlažite čisti tampon otopinom.
  3. Podmažite bolna mjesta, osim kralježnice.

Video: šta je neuralgija

Dr. Sc. I.A. Redovi, Zavod za endokrinologiju i dijabetologiju RMAPO,
A.N. Barinov, VMA po imenu I.M. Sechenov
M.B. Novosadova, I.N. Mamedova, O.A. Markina
Zavod za endokrinologiju i dijabetologiju RMAPO

Jedna od najčešćih komplikacija šećerne bolesti (DM) je dijabetička polineuropatija (DPN), što dovodi do smanjenja kvalitete života, invalidnosti i smrti pacijenata. Sa iskustvom dijabetesa većim od 25 godina, DPN se razvija kod otprilike 50% pacijenata.

Mehanizam razvoja polineuropatije kod dijabetesa

Uprkos velikim dostignućima u razumevanju patogeneze oštećenja perifernih živaca kod dijabetesa poslednjih godina, do danas nije razvijena metoda lečenja koja bi postala „zlatni standard“ za efikasnost lečenja DPN-om.

Liječenje DPN-a može biti usmjereno na uklanjanje njegovih manifestacija i usporavanje napredovanja oštećenja živaca (ako se koristi patogenetska terapija) ili samo na suzbijanje manifestacija DPN-a, na primjer, sindroma boli, ako se koristi simptomatska terapija.

Savremena terapija DPN

Nadoknada dijabetesa

Hiperglikemija pokreće kaskadu metaboličkih i vaskularnih poremećaja koji uzrokuju razvoj DPN-a. U tom smislu, prioritet bi trebao biti smanjenje razine šećera na vrijednosti bliske normalnim. Dugotrajna istraživanja pokazala su da intenzivna njega dijabetesa uz održavanje razine šećera koja je blizu normoglikemiji značajno smanjuje vjerojatnost razvoja DPN-a. Učestalost DPN-a bila je veća u skupini s tradicionalnim liječenjem dijabetesa u usporedbi s skupinom koja je dobivala intenzivnu njegu. Istovremeno, tokom intenzivne nege dijabetesa neki su pacijenti razvili DPN. To najvjerojatnije ukazuje da čak i beznačajne i kratkotrajne fluktuacije šećera u krvi mogu dovesti do razvoja DPN-a i naglašava potrebu za dodatnom terapijom za DPN, uključujući eventualno preventivnu.

U hiperglikemiji mnogi procesi - autooksidacija glukoze, pojačano stvaranje krajnjih produkata pretjeranog glikovanja proteina (AGE), aktiviranje peroksidacije lipida, NO sintaze dovode do prekomjernog stvaranja slobodnih radikala - molekula, koje obično sadrže atom kisika s nesparenim elektronima i s povećanom reaktivnošću .Slobodni radikali narušavaju aktivnost ćelijskih struktura, prvenstveno endotela, uzrokujući endoneuralnu hipoksiju i dovodeći do razvoja DPN. Aktivnost vlastitog antioksidacijskog sistema („zamki“ slobodnih radikala - superoksid dismutaza, katalaza, glutation i drugi) kod dijabetesa je smanjena, što je verovatno posledica genetskih faktora. To dovodi do stvaranja pojave oksidativnog stresa - kršenja ravnoteže anti- i prooksidacijskih sistema u korist potonjeg. U uvjetima oksidativnog stresa inhibira se sinteza dušičnog oksida (NO), glavnog regulatora opuštanja vaskularne stijenke, i aktivira se nuklearni faktor (NF-kB) koji inicira oslobađanje tvari koje narušavaju protok krvi, na primjer, endotelin-1. Trenutno se uloga oksidativnog stresa u razvoju DPN-a smatra jednom od vodećih. Stoga je upotreba lijekova s ​​antioksidacijskim djelovanjem logična.

Prvo mjesto među antioksidansima i općenito lijekovima koji se koriste za patogenetsko liječenje DPN zauzima a-lipoinska (tioktična) kiselina (TK), prirodni lipofilni antioksidans. Sposobnost TC-a da smanje oksidativni stres kod dijabetesa dokazana je u brojnim istraživanjima. Pokusima je pokazano da je važna prednost TC njegov utjecaj ne samo na smanjenje oksidativnog stresa, tj. na vaskularnu komponentu, ali i o povećanju sadržaja neurotrofičnih faktora u živcu, na primjer, faktor rasta živaca. Na kliničkom je materijalu pokazano da primjena TC-a normalizira pad NO u šećernoj bolesti i povećava sintezu zaštitnih peptida iz grupe toplotnih udara.

Prva primjena TC-a na klinici za liječenje DPN-a izvršena je 1959. Rezultati studije ALADIN, objavljene 1995., pokazali su da intravenska primjena TC-a ima ovisnost o dozi u kliničkim manifestacijama DPN-a (bol, ukočenost, peckanje, parestezija), placebo efekt i doze od 100 mg se ne razlikuju jedna od druge, a doze od 600 i 1200 mg značajno smanjuju manifestacije DPN-a. Do danas je provedeno još nekoliko ispitivanja pomoću intravenske (600 mg) ili oralne primjene (600 do 1800 mg) TC. U liječenju TC primijećeno je smanjenje glavnih kliničkih manifestacija DPN-a, poboljšanje funkcionalnog stanja somatskih i autonomnih živaca i smanjenje peroksidacije lipida u membrani krvi i eritrocita. Rezultati studije ORPIL doveli su do zaključka da je klinička učinkovitost 1800 mg TK-a kada se uzima oralno slična učinku intravenskog davanja 600 mg, što se poklapa s podacima da je nivo TK u plazmi isti s ova dva oblika primjene. Sada se u SAD-u i Rusiji provode NATAN i Sydney studije, čiji će nam rezultati omogućiti konačnu procjenu učinkovitosti liječenja TC-om. Treba napomenuti da su savremene studije o efikasnosti intravenske primjene TC (randomizirana dvostruko slijepa, placebo kontrolirana ispitivanja), čiji su rezultati dani gore, izvedene upotrebom lijeka „Tioktacid“.

Smatra se optimalnim propisati na početku liječenja intravensku kapaljku tioktacida (600 mg na 200 ml fiziološke fiziološke otopine) tijekom 3 tjedna (15 kapi), a zatim 600 mg lijeka u obliku tableta (jednom dnevno 30-40 minuta prije jela) u roku od 1-2 meseca.

Poznato je da TC ima još jedno važno svojstvo - poboljšava iskorištavanje glukoze, smanjujući otpornost na inzulin. U vezi s tim, zanimljiv je lijek za snižavanje šećera na bazi tioktacida, koji je trenutno u fazi kliničkih ispitivanja. Može se očekivati ​​da će ovaj lek pored dejstva koji smanjuje šećer imati i zaštitni efekat protiv DPN, zbog čega će biti moguće koristiti i za prevenciju i za lečenje DPN-a. Neki od savremenih lijekova za snižavanje šećera, na primjer, troglitazon, također imaju korektivni učinak na mehanizme razvoja DPN-a, međutim, njihova klinička učinkovitost u tom pogledu još nije dokazana.

Od ostalih antioksidanata, pažnju privlači pažnju i ekstrakt lista gingko biloba. U našem istraživanju provedenom 2000. godine u tretmanu 58 pacijenata s dijabetesom tokom 3 mjeseca dnevnom dozom od 120 mg, dobiveno je značajno smanjenje težine DPN-a i poboljšanje EMG parametara. Ovaj antioksidans je lijek izbora u liječenju starijih bolesnika s dijabetesom (nakon 70 godina).

Kod dijabetesa uočava se smanjenje sadržaja askorbinske kiseline i tokoferola u krvi i tkivima organizma protiv antioksidativnih obrambenih sustava. U eksperimentu je upotreba ovih vitamina smanjila manifestacije DPN-a, ali još uvek nisu dobijeni uverljivi podaci o njihovoj kliničkoj efikasnosti.

Strogo rečeno, terapija vitaminima grupe B ne može se pripisati patogenetskoj terapiji DPN-a, jer smanjenje sadržaja vitamina ove grupe sa dijabetesom u krvi ili tkivima nije prikazano niti u eksperimentu niti u bolesnika sa šećernom bolešću. Smatrali smo potrebnim da ih u ovaj odjeljak dodamo iz sljedećih razloga: prvo, oni su u stanju utjecati na mehanizme razvoja DPN-a, na primjer, povećanje neurotrofne zaštite živaca i sposobnost živca da se regenerira, a drugo, njihovu kliničku učinkovitost u liječenju boli s DPN, a u tu se svrhu uveliko koriste u nekim zemljama, uključujući Rusiju, Njemačku i Japan.

Klinička učinkovitost vitamina B topivih u vodi relativno je mala zbog niske bioraspoloživosti. Kvalitativni iskorak u korištenju vitaminske terapije za liječenje DPN-a bilo je stvaranje oblika topivih u masti vitamina B1 - alitiamina, od kojih benfotiamin ima najveću bioraspoloživost. U usporedbi sa vitaminima topljivim u vodi, vitamin B1, benfotiamin se mnogo brže apsorbira i zadržava visoku koncentraciju u krvi i ćelijama duže. Izvršeno je nekoliko randomiziranih, dvostruko slijepih, placebo kontroliranih ispitivanja učinkovitosti benfotiamina ili njegovih kombinacija s vitaminima B6 i B12, koje je pokazalo značajno smanjenje boli i parestezije, smanjenje praga vibracijske osjetljivosti i poboljšanje EMG indeksa funkcionalnog stanja živaca. Važna prednost benfotiamina je mogućnost njegove primjene u djece s dijabetesom, jer se lijek uzima oralno i značajno je manje toksičan u usporedbi s oblicima topivim u vodi. Liječenje benfotiaminom u dozi od 100 mg ili 150 mg provodi se 3-6 mjeseci, s dnevnom dozom od 200-300 mg.

Liječenje boli

Upravljanje bolom zbog DPN-a često je ozbiljan problem. Glavni uvjet uspješnog liječenja takvih pacijenata je uspostava stroge kontrole dijabetesa. Često smanjenje šećera u krvi na normalnu razinu dovodi do regresije sindroma boli. Čak i u slučajevima kada je pojava sindroma boli povezana s naglim padom glikemije na pozadini uspostavljanja ili jačanja kontrole dijabetesa, nema potrebe za smanjenjem terapije za snižavanje glukoze. U slučajevima kada je razvoj neuropatije boli povezan s akutnim gubitkom težine, uspostava glikemijske kontrole vodi ne samo smanjenju boli, već i vraćanju tjelesne težine.

Česta prisutnost depresije kod pacijenata koji pate od kronične bolne dijabetičke neuropatije dovela je do upotrebe tricikličkih antidepresiva (TCA) kao monoterapije ili u kombinaciji s lijekovima za smirenje. Kliničke studije su dokazale efikasnost lečenja TCA kod bolnih oblika DPN. Efekat TCA ovisan o dozi u odnosu na peckanje i bolove u pucanju pokazao se i kod pacijenata sa i bez depresije, iako je efikasnost liječenja u bolesnika s pridruženom depresijom bila veća. Najveći analgetski učinak uočen je uz upotrebu amitriptilina u dozi od 150 mg noću. Mogući mehanizam djelovanja TCA je inhibicija ponovnog unosa norepinefrina u sinapse centralnog antinociceptivnog sistema.

Uspešna upotreba antikonvulziva (karbamazepina) u lečenju trigeminalne neuralgije poslužila je kao osnova za njihovu upotrebu u bolnim oblicima DPN-a.Mehanizam delovanja ove grupe lekova, kao i antiaritmičkih lekova (lidokain i meksiletin), je stabilizovanje membrana neurona usled blokade natrijumskih kanala. Kada su tretirani antiaritmičkim lijekovima, nuspojave su bile značajno manje izražene nego kod antikonvulziva. Lidokain u obliku spora intravenska infuzija (30 minuta) u dozi od 5 mg / kg efikasno smanjuje bol u DPN-u. Antinociceptivni efekat oralnog oblika meksiletina u dozi od 450-600 mg / dan. dokazano je u brojnim dvostruko slijepim, placebo-kontroliranim studijama. Na općoj skali ocjene boli, poboljšanje nije bilo značajno, ali međugrupna analiza pokazala je značajno smanjenje pucanja, peckanja, bolova i osjećaja vrućine.

Lokalna primjena kapsaicina (alkaloida ljute paprike) u obliku masti i krema za kožu pokazala se efikasnom u liječenju gorućih površnih i ubodanih bolova bez izazivanja ozbiljnih nuspojava. Međutim, neki su pacijenti bili prisiljeni prekinuti terapiju u samom startu jer nisu mogli podnijeti pojačan osjećaj peckanja koji se obično javlja u prvoj sedmici liječenja, a zatim se povlače.

Antagonisti ekscitacijskih N-metil-D-aspartata (NMDA) receptora učinkovito uklanjaju manifestacije neuropatske boli na eksperimentalnim modelima, ali ozbiljni neuropsihotropni efekti lijeka poput ketamina ograničavaju njegovu upotrebu u kliničkoj praksi. Dekstrometorfan, takođe blokator NMDA receptora, ima širi spektar terapijskih mogućnosti i manje nuspojava, što omogućava njegovu kliničku upotrebu. Učinkovitost oblika tableta dekstrometorfana u prosječnoj dozi od 380 mg / dan. s bolnim oblikom DPN-a dokazano je u randomiziranom, dvostruko slijepom, placebo-kontroliranom istraživanju.

Koriste se različite fizioterapeutske metode liječenja boli kod DPN-a, poput perkutane elektroneurostimulacije i akupunkture, ali njihova učinkovitost nije dokazana. Primjena električne stimulacije stražnjih rogova leđne moždine implantacijom elektroda učinkovita je u 80% slučajeva kada sindrom boli nije zaustavljen standardnom farmakoterapijom. Treba biti pažljiv u odabiru fizioterapeutskih sredstava, kao poremećaji osjetljivosti i autonomni poremećaji u DPN predisponiraju stvaranje opekotina i čireva.

Sve gore navedene skupine lijekova s ​​različitom djelotvornošću smanjuju bol, bez uklanjanja uzroka - oštećenja živaca uzrokovanog hiperglikemijom. Općenito načelo liječenja boli kod DPN-a trebalo bi biti imenovanje osnovne patogenetske terapije uz dodatak dodatnog simptomatskog liječenja.

Liječenje određenih oblika autonomnih poremećaja

Ortostatska hipotenzija (OG) javlja se kod 1-3% bolesnika sa šećernom bolešću. Za blage oblike ispušnih plinova preporučuje se polako ustajati, odreći se fizičkih napora, otkazati antihipertenzivne lijekove, spavati na krevetu s podignutom ivicom glave, dijeta bogata natrijumom (natrijum-kloridom), zavoje nogu elastičnim zavojima. U teškim slučajevima iscrpnih događaja koji dovode do invalidnosti pacijenta koriste se posebni kompresivni kombinezon (odijelo za preopterećenje) i farmakoterapija. Najefikasnije je imenovanje mineralokortikoida 9-a-fludrokortizona u dozi od 0,1-1 mg / dan. Kao dodatna terapija za neučinkovitost 9-a-fludrokortizona ili kao monoterapiju ako ga nije moguće koristiti, koriste se efedrin, klonidin i johimbin. Kofein i inhibitori prostaglandin sintaze (indometacin, naproksen, ibuprofen) su među dodatnim lekovima koji se ne koriste kao monoterapija.

Znojenje hrane . Jako znojenje tokom i neposredno nakon jela lokalizovano je u predelu glave, lica, vrata i grudi, oponaša hipoglikemiju i narušava pacijentovu udobnost. Predlaže se pripravak - glikopirolat koji ima antimuskarinski učinak, za topički tretman kože, što značajno smanjuje znojenje u tim slučajevima.

Gastroparezis. Prije svega, neophodne su preporuke prehrane, temeljito žvakanje, upotreba tekuće ili homogenizirane hrane. Lijekovi koji povećavaju pokretljivost crijeva mogu imati učinak: cisaprid je agonist serotoninskih receptora, eritromicin je antibiotik makrolidske skupine, koji je ujedno i holinomimetik i agonist receptora za motilin, metoklopramid je antagonist dopamina koji ima holinergični učinak 5 zbog aktina kolinergike, što je posledica aliningenog djelovanja 5 uslijed djelovanja kolinergije - periferni antagonist dopaminskih receptora, sličan metoklopramidu po strukturi i mehanizmu djelovanja, ali s manje nuspojava. Da bi se smanjili simptomi poput mučnine i povraćanja koji prate gastroparezu, koriste se TCA (amitriptilin 10-25 mg dva puta dnevno), agonisti opioidnih receptora - fedotosin, antagonisti serotonina - ondasetron i granisetron. Hirurško liječenje (antrektomija, vagotomija, gastrektomija, stvaranje anastomoza i piloroplastika) obično je neefikasno, s izuzetkom transplantacije gušterače.

Dijabetička dijareja Terapija lijekovima primarno uključuje lijekove koji inhibiraju pokretljivost crijeva: loperamid, verapamil, oktreotid. Razvoj dijareje može rezultirati smanjenjem apsorpcije tekućine u crijevnoj sluznici, pod utjecajem smanjenja a2-adrenergičkih efekata. Prisustvo a2-adrenomimetičkih svojstava je osnova za terapeutski učinak klonidina kod proliva kod pacijenata s dijabetesom. Klonidin vraća normalnu reapsorpciju tekućine u crijevnoj sluznici i smanjuje pretjerani parasimpatički učinak na njegovu peristaltiku. U istu svrhu koriste se kodein i difenoksilat - opijati koji povećavaju reapsorpciju tekućine u crijevima. Hipokalemija, često povezana s dijabetičkom nefropatijom, može dovesti do smanjene pokretljivosti creva. Supstituciona terapija preparatima kalijuma u takvih bolesnika može efikasno smanjiti ozbiljnost gastrointestinalnih poremećaja.

Erektilna disfunkcija . S erektilnom disfunkcijom, oko 50% pacijenata ima odstupanja u psihološkom statusu. Zbog toga psihoterapija zauzima vodeće mjesto u liječenju takvih bolesnika. Organski uzroci erektilne disfunkcije uključuju autonomnu neuropatiju i vaskularnu patologiju. Ako postoje blagi poremećaji, terapija lijekovima može biti efikasna. Prije svega, potrebno je analizirati i po potrebi zamijeniti terapiju koju pacijent prima. Poznato je da lijekovi za liječenje arterijske hipertenzije i antidepresivi mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju. Trazodon, koji je a-blokator, obnavlja erekciju ako se uzima u dozi od 50 do 150 mg / dan. Imenovanje hormonskih lijekova (testosterona) opravdano je bolesnicima s hipogonadizmom za povećanje libida i poboljšanje erekcije. Yohimbine, presinaptički a2-blokator, smanjuje protok krvi iz kavernoznog tkiva i može imati centralni efekat u obliku povećanog libida. Jednokratni lijekovi koji uzrokuju erekciju „po potrebi“ uključuju inhibitora glikozino monofosfat fosfodiesteraze tipa 5, sildenafila tipa 5. Od nefarmakoloških metoda koriste se vakuumski uređaji, injekcije vazoaktivnih lijekova (papaverina) u kavernozna tijela, intrauretralna primjena prostaglandina E1 (PGE-1) i protetika. Kršenje ejakulacije može se očitovati slabim izbacivanjem sjemena ili retrogradnom ejakulacijom (zbog slabosti sfinktera mokraćnog mjehura). Primjena simpatomimetika omogućuje vam obnavljanje ejakulacije. Efedrin i imipramin obično se koriste 60 minuta prije seksualnog odnosa.

Dijabetička cistopatija karakterizirano oštećeno pražnjenje mjehura zahtijeva promjenu ponašanja pacijenata. Morate se pokušati urinirati svaka 4 sata, bez obzira na to je li potrebno mokrenje ili ne. Od farmakoloških preparata, a-blokatori, kao i holinergički agonist betanicol koriste se za poboljšanje pražnjenja mokraćnog mjehura. S teškim kršenjima povezana je redovna aseptična kateterizacija mokraćnog mjehura svakih 4-6 sati s pacijentom koji uči ovu proceduru.

Unatoč širokom arsenalu lijekova koji se uspješno koriste za liječenje DPN-a, liječenje većine oblika autonomnih poremećaja i dalje je simptomatsko. To se objašnjava gotovo potpunom nepovratnošću oštećenja vegetativnih vlakana na pozadini trenutno korištene patogenetske terapije, što naglašava poseban značaj ranog otkrivanja i preventivnog patogenetskog liječenja autonomnih poremećaja kod dijabetesa. Kada se otkriju vegetativni poremećaji u ranim fazama, potrebno je propisati patogenetsku terapiju, kombinirajući je, ako je potrebno, s dodatnim simptomatskim liječenjem, ovisno o obliku autonomnih poremećaja.

Reference:
1. Forsblom C M, Sane T, Groop PH i dr. Faktori rizika za smrtnost od dijabetesa tipa 2 (neinzulinski ovisan) dokaz su uloge neuropatije i zaštitnog učinka HLA-DR4 Diabetologia, 1998, v 41, 1253 -1262
2. Benbow S J, Wallymahmed M E, MacFarime I A Dijabetička periferna neuropatija i kvaliteta života QJMed, 1998, v 91, 733-737
3. Dyck P J, Kratz K M, Kames J L i dr. Prevalencija jačeg stupnja ozbiljnosti različitih vrsta dijabetičke neuropatije, retinopatije i nefropatije u populacijskoj kohorti The Rochester Diabetic Neuropathy Study Neurology, 1993, v 43,817-830
4. Istraživačka grupa DCCT Uticaj intenzivne terapije dijabetesa na razvoj i progresiju neuropatije Ann Intern Med, 1995, v 122, N 8, 561-568
5. UK prospektivna studija dijabetesa (UKPDS) Intenzivna kontrola glukoze u krvi sa sulfonilureama ili insulinom u poređenju s konvencionalnim tretmanom i rizikom od komplikacija kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 (UKPDS 33) Lancet 352 837-853, 1998
6. Nizak PA, Nickander KK, Tntschler H J Uloge oksidativnog stresa i antioksidacijskog liječenja u eksperimentalnoj dijabetičkoj neuropatiji Diabetes, 1997, v 46, suppi 2.38-42
7. Ametov AS, Strokov IA Dijabetička polineuropatija sadašnjost i buduće ruske medicinske vesti, 2001, vol. 4 br. 1, str. 35-40
8. Sies H Ed Oksidativni stres Oksidanti i antioksidanti L Academic Press, 1991
9. Kihara M, Low P A Smanjena vazoreaktivnost na dušikov oksid u eksperimentalnoj dijabetičkoj neuropatiji Experimental Neurology, 1995, v 132, 180-185
10. Bierhaus A, Chevion S, Chevion M et al. Aktivirana aktivacija NF-kB izazvanog krajnjim glikacijom potiskuje se a-lipoičnom kiselinom u kulturiziranih endotelnih ćelija Dijabetes 1997, v. 46, 1481-1490
11. Nagamatsu M, Nickander KK, Schmelzer J D i dr. Lipoična kiselina poboljšava protok živaca u krvi, smanjuje oksidativni stres i poboljšava udaljeno provođenje živaca u eksperimentalnoj dijabetičkoj neuropatiji Diabetes Care, 1995, v 18.1160-1167
12. Strokov IA, Manukhina EB, Bakhtina L Yu et al. Stanje endogenih zaštitnih sustava kod pacijenata s dijabetes melitusom ovisnim o inzulinu s efektom polineuropatije antioksidacijskim terapijskim efektima Bull expert biol and honey, 2000, br. 10, str. 437-442
13. Ziegler D. Reljianović M, Mehnert H, Gnes F A-lipoična kiselina u liječenju dijabetičke polineuropatije u Njemačkoj trenutni dokazi iz kliničkih ispitivanja Exp Clin Endocnnol Diabetes, 1999, v 107,421-430
14. Strokov IA, Kozlova NA, Mozolevsky SE i dr. Učinkovitost intravenskog davanja trometalat tioktične (a-lipoinske) kiseline za dijabetičku neuropatiju Zhurn Nevrol i psihijatar S. S. Korsakova, 1999, br. 6, t 99, str. 18-22
15. Stracke H, Lmdermann A, Federlin K A kombinacija benfotiamina i vitamina B u liječenju dijabetičke polineuropatije Exp Clin Endocnnol Diabetes, 1996, v 104, 311-316
16. Mach M B. Culnane M, Schafer SC et al Amitnptyime ublažava bol od dijabetičke neuropatije kod pacijenata s normalnim ili depresivnim raspoloženjem Neurology, 1987, v 37, 589-596
17. Kastmp J. Peterson P, Dejgard A i dr. Intravenska infuzija lidokaina - novo liječenje hronične bolne dijabetičke neuropatije, 1987., v. 28, 69-75
18. Jarvis B, Coukell AJ Mexiletine Pregled njegove terapijske upotrebe u paunrul dijabetičkoj neuropatiji Drugs, 1998, v 56,691-707
19. Studijska grupa kapsaicin Liječenje bolne dijabetičke neuropatije topičkim kapsaicinom Multicentrična, dvostruko slijepa, studija kontrolirana vozilom Arch Intern Med, 1991, v 151.2225-2233
20. Nelson KA, Park KM, Robinovitz E i dr. Peroralni dekstrometorfan s visokom dozom u odnosu na placebo kod bolne dijabetičke neuropatije i postherpetičke neuralgije Neurology, 1997, v 48, 1212-1218
21. Tesfaye S, Watt J, Benbow S i dr. Električna stimulacija leđne moždine za bolnu dijabetičku perifernu neuropatiju Lancet, 1996, v 348, 1669-1704
22. Prikaži J E, Abbott CA, Tindle K i dr. Randomizirano kontrolirano ispitivanje lokalnog glikopirolata, prvi specifični tretman za dijabetičko gustatorno znojenje Diabetologia, 1997, v 40,299-301
23. Santiago J V, Sonksen P H, Boulton A J M i dr. Povlačenje inhibitora aldoze reduktaze tolrestat u bolesnika s dijabetičkom neuropatijom koji djeluju na nervnu funkciju J Diab Comp, 1993, br. 7, 170-178
24. Greene D A, Arezzo J C. Brown M Uticaj inhibicije redukcije aldoze na živčanu prevodnost i morfometriju kod dijabetičke neuropatije Zanarestat Study Group Neurology, 1999, v 53, 580-591
25. Vimk A I Liječenje dijabetičke polineuropatije (DPN) s rekombinantnim ljudskim faktorom rasta (rhNGF) Dijabetes, 1999, v 48, suppi 1, A54-A-55
26. Keen H, Payan J, Allawi J i dr. Liječenje dijabetičke neuropatije y-linolenskom kiselinom Diabetes Care, 1993, v 16, 8-15
27. Vimk A 1, Park T S Stansberry K B i ostali Dijabetičke neuropatije Diabetologia, 2000, v 43, 957-973
28. Hounsom L, Tomlinson D Konjugat tioktične kiseline gama-lmolenske kiseline štiti neurotrofičnu podršku u eksperimentalnoj dijabetičkoj neuropatiji Aiitioksidanti u liječenju dijabetesa N Y Marcel Dekker, Inc, 2000, 155-167
29. Cameron N E, Cotter M A, Horrobm D H i dr. Učinak a-lipoične kiseline na neurovaskularnu funkciju kod interakcije dijabetičnih štakora sa esencijalnim masnim kiselinama Diabetologia, 1998, v 41, 390-399.

Dugoročno, održivu nadoknadu za dijabetes mogu postići samo najdiscipliniraniji pacijenti. Ostali prije ili kasnije počnu razvijati komplikacije, jedna od najkarakterističnijih je dijabetička neuropatija.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

Dijabetička neuropatija - šta je to?

Ova bolest je kvar u vlaknima perifernih nerva. Mogu biti opsežne ili lokalne, zahvaćaju nekoliko sistema ili samo jedan organ. Po nalogu lekara, neuropatija se otkriva kod svakog sedmog pacijenta sa dijabetesom, uz pomoć osetljivijih elektrofizioloških metoda - svake sekunde.

Prvi znak bolesti je smanjenje brzine širenja ekscitacije u živčanim vlaknima. Za teške oblike neuropatije karakteristični su poremećaji osjetljivosti, moguća je jaka bol, zatajenje organa, slabost mišića do invaliditeta.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa.Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata oporavio se na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

Ko je u riziku

Najveći rizik od razvoja neuropatije je kod pacijenata sa nekompenziranom dijabetesom. Utvrđeno je da postizanje normalnih šećera u bilo kojoj fazi bolesti smanjuje rizik od neuropatije za 57%. Kvalitetno liječenje dijabetesa od početka bolesti smanjuje vjerojatnost neuropatije na 2% za dijabetes koji nije ovisan o inzulinu i 0,56% za inzulinske pripravke.

Pored visokog šećera, rizik od dijabetičke neuropatije povećava se za:

  • pušenje
  • zloupotreba alkohola -,
  • hipertenzija
  • gojaznost
  • povišen holesterol
  • starost pacijenta
  • genetski faktori.

Ozbiljnost neuropatije ovisi i o tome kada je bolest dijagnosticirana. Ako se patološke promjene na živcima otkriju u početnim fazama, njihovo liječenje je puno efikasnije.

Koje su različite vrste neuropatije?

Dijabetička neuropatija može oštetiti velika i mala nervna vlakna, smještena u različitim organima i sistemima, imaju mješoviti oblik. Zato neuropatije karakteriziraju razni simptomi - od gubitka osjetljivosti do proljeva, srčanih problema i oštećenja vida zbog disfunkcije zjenice. Dijabetička neuropatija ima nekoliko detaljnih klasifikacija. Najčešće postoji podjela na senzorne, autonomne i motorne sorte.

Vrsta neuropatije Lezija fokus Početni simptomi Razvoj bolesti
Senzorni (periferni) Aksoni osetljivih i autonomnih nervnih vlakanaGubitak osjetljivosti na bol i temperaturu, u početku može biti asimetričan. Umor i trnce u stopalima, često noću, koji se smanjuju nakon početka hodanja.Bol u stopalima, povećana osjetljivost ili obrnuto, oštar pad simetrično na dvije noge. Uključenost ruku, zatim trbuha i grudi. Nedostatak koordinacije pokreta. Tvorba na mjestima pritiska bezbolnih čireva. Razvoj.
Oštar dodir Oštar, intenzivan, gorući simetričan bol u stopalima. Ojačava na najmanji dodir.Širenje boli na prednjem dijelu bedara, depresija, problemi sa spavanjem, gubitak težine, nemogućnost kretanja. Oporavak je dug - od šest mjeseci do 2 godine.
Vegetativno (autonomno) Nervi koji pružaju funkciju organa ili sistema.Simptomi su opsežni i teško ih je otkriti u početnim fazama. Najčešće se nalaze: vrtoglavica nakon ustajanja iz kreveta ujutro, probavne smetnje, zatvor i proliv.Usporeno ili ubrzano pražnjenje želuca, pojačano znojenje noću, nakon jela. Nedostatak znoja, češće na nogama i stopalima. Problemi s kontrolom punoće mokraćnog mjehura, seksualni poremećaji. Aritmije, gubitak vida. Kršenje osetljivosti na.
Motor Nervozne ćelije kičmene moždine, najčešće gornje lumbalne korijene.Postepeno povećava se slabost mišića, počevši od donjih ekstremiteta. Ponekad je akutni početak pojava gorućih bolova u donjem dijelu leđa, na prednjoj površini bedara.Uključenost mišića ramenog pojasa i ruku. Kršenje finih motoričkih sposobnosti, ograničenje pokretljivosti u zglobovima. Gubitak mišićnih refleksa.Ne postoji pad osjetljivosti ili je mali.

Najčešće se nalaze kronične senzorne (50% slučajeva), autonomne, motoričke neuropatije s oštećenjem korijena živaca torakalne i lumbalne regije.

Kako liječiti dijabetičku neuropatiju

Temelj liječenja neuropatije dugoročna je nadoknada dijabetesa. S normalizacijom koncentracije glukoze, napredovanje dijabetičke neuropatije prestaje, dolazi do potpunog oporavka živaca u blagom stadijumu bolesti i djelomične regresije promjena u teške. U ovom slučaju nije važno kako je pacijent postigao normoglikemiju, stoga nije obavezan prijelaz na inzulin. Taj je proces dug, primjetna poboljšanja dešavaju se 2 mjeseca nakon stabilizacije šećera. Istovremeno pokušavaju normalizirati težinu pacijenta i prilagoditi povišen nivo lipida u krvi.

Da biste ubrzali procese oporavka, propisan je vitamin B. Poboljšanja ishrane živaca postižu se uz pomoć sredstava protiv trombocita - acetilsalicilne kiseline i pentoksifilina.

Uz neuropatiju, antioksidanti, obično tioktična (alfa-lipoična) kiselina, smatraju se obaveznim. U stanju su da zarobe slobodne radikale, poboljšaju apsorpciju šećera, obnove energetsku ravnotežu unutar živca. Tijek liječenja je od 2 do 4 tjedna intravenske infuzije, a zatim 1-3 mjeseca uzimanja lijeka u tabletama.

Istodobno s obnavljanjem živčanog sustava za ublažavanje boli propisano je simptomatsko liječenje neuropatije:

  1. Kapsaicin u gelovima i masti.
  2. Antikonvulzivi - Pregabalin, Gabapentin, Topiramat.
  3. Antidepresivi su triciklički ili lekovi treće generacije.
  4. Analgetici, uključujući opioide, u slučaju neefikasnosti druge anestezije.

Kod autonomne dijabetičke neuropatije lijekovi se mogu koristiti za održavanje funkcije oštećenog organa - protuupalni, vazotropni, kardiotropni lijekovi, probavni stimulansi. S motoričkom neuropatijom donjih ekstremiteta i torakalne regije, liječenje može zahtijevati ortopedsku podršku pacijentu - steznike, štapove, hodalice.

Prevencija

Da biste spriječili razvoj dijabetičke neuropatije mogu biti odgovorni samo za vaše zdravlje:

  1. Kontrola glukoze u krvi neposredno nakon otkrivanja dijabetesa.
  2. Redovni testovi glikoziranog hemoglobina za otkrivanje neregistrovanog povećanja šećera.
  3. Prestanak pušenja i pijenja alkohola s dijabetesom.
  4. Liječenje hipertenzije.
  5. Normalizacija težine.
  6. Odmah nakon pojave prvih neuroloških simptoma potražite liječnika.
  7. Redovni pregledi u ordinaciji neurologa.
  8. Preventivni unos vitamina B (na primjer, 1 tableta Milgamma tri puta dnevno tokom 3 tjedna) i tioktične kiseline (600 mg dnevno, kurs - 1 mjesec).

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

Neuralgija kod žena


Tokom trudnoće žensko se tijelo brzo mijenja, kako beba raste iznutra. Težina buduće majke se povećava, težište tijela se pomiče, opterećenje na kičmi i nogama postaje jače. Čak je ovo dovoljno da žena razvije takozvanu neuralgiju leđa, torakalne kralježnice ili išijas. A ako su joj se simptomi neuralgije smetali i prije trudnoće, tada je pogoršanje gotovo zagarantovano. Kako se bolest manifestuje?

  • Sa interkostalnom neuralgijom - nepodnošljiva bol u grudima kada kašalj i kiha, za vrijeme smijeha i vježbanja.
  • S neuralgijom u lumbalnom području i neuralgijom išijasnog živca - oštrim bolovima u leđima, “davanjem” nozi ispod koljena, bolom u utrobi, osjećajem otrgnute kože bedara.

Kako da se riješite zabrinjavajućih simptoma, jer je trudnicama većina droga zabranjena zbog činjenice da se apsorbiraju u krv i mogu naštetiti bebi?

Za liječenje neuralgije kod kuće, ljekari preporučuju sigurne metode:

  • Kuznetsov aplikator - prostirka sa plastičnim oštrim šiljcima. Masira kožu i mišiće, poboljšavajući protok krvi u njima i ublažavajući spazam.
  • Akupresurni opuštajući mišići. Opća masaža se ne može raditi, jer može izazvati početak porođaja.
  • Unos vitamina iz grupe B da bi se nadoknadio njihov nedostatak.
  • Kao sredstvo za liječenje neuralgije kod kuće možete koristiti suhu toplinu: jastučić za grijanje, vrećicu sa žitaricama, solju ili pijeskom, šal za dolje (u nedostatku kontraindikacija iz ginekologije)

Ako nježne metode terapije nisu donijele olakšanje, a bol se pojačava, morate posjetiti liječnika koji će odlučiti koji se lijekovi mogu koristiti kako ne bi naštetili nerođenom djetetu. U pravilu u takvim slučajevima budućim majkama propisuju se novokain-lijekovi protiv blokade protiv bolova.

Neuralgija kod muškaraca

Neuralgija kod muškaraca nije mnogo drugačija od ženske, ali ipak postoji nekoliko osobina svojstvenih jačem spolu:

  • Promatranja pokazuju da se kod lokalizacije neuralgije dojke u žena češće koncentrira bol u predjelu srca, a kod muškaraca, na dnu rebara sa lijeve strane.
  • Budući da muškarci doživljavaju fizički stres mnogo više od žena, povrede, bolesti i neuralgije u leđima i išijas živcu su češće među njima.

Muškarci se u pravilu bave traumatičnim i teškim sportovima (mrena, boks, borilačke vještine itd.), Podnose velika opterećenja, uključuju se u građevinske radove - sve to dovodi do pojave intervertebralnih diskova, izbočenja, zakrivljenosti kralježnice. Ako dodate iskreno nevoljkost da se lečite, što je karakteristično za jači pol, postaje jasno da oni dolaze kod doktora kada im je potpuno „vruće“ i potrebna im je barem blokada, ili čak operacija.

Neuralgija kod starijih osoba

Neuralgija u starosti ima svoje karakteristike.

Prvo, ona je češća kod starijih pacijenata nego kod mladih pacijenata. To je zbog činjenice da je doveka dob po pravilu snažna opskrba uobičajenih bolesti koje uzrokuju neuralgiju: dijabetes, tiroiditis, ateroskleroza, vaskularne aneurizme itd.

Drugo, senilna neuralgija tretira se još gore, jer je oporavak organizma s godinama sporiji.

Treće, starije osobe imaju slabu koordinaciju pokreta i lomljivije kosti od mlađih (posebno kod žena - u menopauzi se često razvija i osteoporoza). Stoga se vjerovatnoća za povrede, a samim tim i oštećenje živaca, uvelike povećava - na primjer, javlja se neuralgija okcipitalnog živca.

U starosti se učestalost postherpetičke neuralgije značajno povećava (u 30-50 godina razvija se kod 10% onih koji imaju herpes ili šindre, u 50-60 godina - u 50%, u 75 godina - u 75% ljudi). Istraživači vjeruju da je razlog postepeno smanjenje sposobnosti brzog zacjeljivanja tkiva u starijih osoba, kao i starost smanjenje imuniteta.

Ljekari kažu da trigeminalna neuralgija više pogađa starije žene (50 i više godina). Za ovu činjenicu još nema objašnjenja.


Neuralgija u djetinjstvu mnogo je rjeđa nego kod odraslih. Međutim, čak i dojenačka djeca mogu se razboljeti od toga. Šta je razlog za to?

  • Perinatalna oštećenja bebinog nervnog sistema - u ovom slučaju su krivi infekcije koje je dijete primilo od majke.
  • Povreda rađanja ili povreda majke tokom trudnoće.
  • Pogrešan položaj bebinog tijela dok nosi na rukama ili u ruksaku
  • Hipotermija i prehlade.
  • Kongenitalne anomalije u strukturi krvnih sudova i organa (aneurizme, sužavanje koštanih kanala itd.).
  • Aktivni rast u kome se skelet i mišićna masa brzo povećavaju.

Kako se neuralgija manifestuje kod djece? Ovisi o njegovoj vrsti. Ako je zahvaćen trigeminalni živac, novorođenčad može odbiti sisati, plakati, mišići im drhtaju i usne se slabo kreću. Starija djeca se žale da ih boli glava i lice. Kod interkostalne neuralgije, bebe plaču kada ih pokupe ili stave u krevetić. Okcipitalnu neuralgiju karakteriše bol, pojačana pokretom (skretanje, podizanje).

Liječenje ovisi o dobi djeteta i razvojnim značajkama. Moglo bi biti:

  • Kupanje i masaža
  • Nanošenje suve toplote
  • Nošenje korzeta i ogrlica
  • Fizioterapija (elektroforeza)
  • Anestetici u dozi prema starosnoj dobi
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi koji su odobreni prema dobi

Zapamtite: lijekove i postupke za dijete (posebno bebu) treba propisati liječnik. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Uobičajeni znakovi neuralgije

Glavni simptom neuralgije je bol. Može imati drugačiju prirodu: izazvati osjećaj pečenja, bolove ili bolove u leđima. Bol se širi i duž živaca i u području koje mu služi. Ovisno o tome koji je nerv zahvaćen, može boljeti:

  • Pola lica, zubi, očna jabučica, dio vrata - sa trigeminalnom neuralgijom. Često dolazi do nenamjenskog tijeka suza i pljuvačke. Na licu osobe postoje posebne početne zone, dodirivanje koje izaziva novu rundu boli.
  • Sa okcipitalnom neuralgijom pacijenti se žale kako imaju bolni dio vrata i kožu na stražnjoj strani glave. Bol je bolovima ili pucanjem.
  • S interkostalnim oštećenjem, ljudi su zabrinuti zbog bolova u grudima, koji su pogoršani nadahnućem i pokretima tijela.
  • Ako je bočna femura upaljena, to ukazuje na neuralgiju lateralnog živca kože bedara.
  • Uz išijansku neuralgiju boli noga u leđima. Budući da je živac velik i ima mnogo grana, nelagodnost može biti vrlo snažna.

Drugi mogući simptom neuralgije je pojačano znojenje i crvenilo kože na kojoj je zahvaćen živac.


Interkostalna neuralgija je iritacija interkostalnog živca. Riječ je o grani iz kičmene moždine, od kojih svaka prolazi između rebara i mišića odgovornih za udisanje i izdisanje. Ovom vrstom neuralgije nerv se iritira bilo u interkostalnom prostoru ili u blizini kičmenog stuba.

Glavni simptom bolesti je bol. Ovisno o stupnju oštećenja može biti izrazito oštar, pucanje, ali brzo prolazan, ili nosiv, ali traje dugo vremena. Neprijatne senzacije pojačavaju se tijekom kašljanja, dubokog disanja, kihanja. Bol prisiljava osobu da zauzme neprirodno savijeno držanje ili da ograniči dah pritiskom dlanova na svoja rebra.

Ako je neuralgija zahvatila donja rebra, osećaji mogu ličiti na bubrežne kolike (bol u donjem delu leđa, „izdavanje“ u prepone ili nogu).

Podmuklost bolesti leži i u činjenici da su njeni simptomi vrlo slični angini pektoris - čak ih povezuje činjenica da ni tableta nitroglicerina ne prelazi ni na neuralgiju ni na srčani udar. A ako se pacijent isprva uplaši i zove hitnu pomoć, misleći da mu je uzelo srce, tada se s vremenom navikne na bol i može propustiti pravi srčani udar.

Simptomi postherpetičke neuralgije

Postherpetička neuralgija javlja se kod pacijenata koji su bili bolesni s herpesom ili šindrom - a ponekad se pojavi tek nakon nekoliko godina. Osobitost bolesti je i u tome što može trajati veoma dugo (do godinu dana), i tako uzrokuje da osoba pati. S takvom neuralgijom na živce utječe virus herpesa, koji „živi“ u ganglijima i manifestuje se kada imunitet padne - čim se stvore povoljni uvjeti, virus se aktivno razmnožava i izaziva upalu živčanih vlakana. Simptomi uključuju:

  • Jaka lupanje ili rezanje boli. Ponekad to traje bez odmora, iscrpljuje pacijenta i dovodi ga u depresiju. Sa takvom akutnom boli, osoba se mora liječiti u bolnici.
  • Osjećaj svrbeža i peckanja na koži.
  • Ponekad pacijent ima glavobolju, osjeća slabost u mišićima.
  • U starijih ljudi može doći do paralize ruku i nogu.

Rizik od razvoja postherpetičke neuralgije naglo se povećava:

  • S godinama: starije osobe se razbole mnogo češće (5-7 puta češće nego mladi i sredovječni ljudi).
  • Ako su se boginje ili šindre koncentrirale uglavnom na tijelu, a ne na udovima i glavi.
  • Sa velikim brojem osipa. Ljekari vjeruju da je to zbog oslabljenog imunološkog sistema: ljudsko tijelo nije u stanju suzbiti virus i ograničiti njegovo širenje na samo jedan živčani čvor.
  • S intenzivnim bolovima za vrijeme pojave osipa - što su jači, veća je vjerojatnost neuralgije.
  • S kasnim liječenjem specifičnim antivirusnim sredstvima.

Bol sa neuralgijom

Bol s neuralgijom glavni je simptom koji vam omogućava da točno postavite dijagnozu. Priroda i intenzitet bola direktno ovise o tome koji je nerv, na kojem mjestu i koliko jako oštećen:

  • Neuralgiju koja zahvaća trigeminalni živac karakteriše akutna bol koja se javlja kao reakcija na iritaciju hranom, svjetlošću, zvukovima, kao reakcija na dodirivanje određenih područja kože lica. Bol može zahvatiti jednu granu ili ceo nerv. Osoba se smanjuje, smrzava se i pokušava u ovom stanju čekati napad.
  • Neuralgiju u grudima i leđima prati paroksizmalna bol koja se pojačava kao odgovor na kretanje u grudima (kihanje, kašljanje, udisanje).
  • Poraz bedrenog živca uzrokuje jake bolove, protežući se do nogu do samih nožnih prstiju. Pacijent se ne može osloniti na nogu, jer boli.
  • Kada je zahvaćen okcipitalni živac, osoba ima jaku glavobolju od potiljka do očiju, bolesna je i može povraćati.
  • Ulnarnu neuralgiju prati prodoravajuća bol od lakta do zgloba.
  • Neuralgiju glosofaringealnog živca karakterizira jaka bol u korijenu jezika i krajnika sa povratkom u uho, vrat i nepce. Može se primijetiti pojačano lučenje sline, pad krvnog pritiska i smanjenje otkucaja srca, bol u korijenu jezika tokom spavanja.


Neuralgija lokalizirana u grudima često daje simptome koje pacijent uzima zbog srčanog udara koji započne. Kako se manifestuje?

  • Umjerena ili jaka bol u grudima koja ne prolazi nakon tablete nitroglicerina.
  • Povećana bol od pokreta grudnog koša i tela.
  • Bol se može proširiti po grudima zbog činjenice da živci imaju mnogo grana.

Što bi trebali učiniti pacijenti kojima su simptomi neuralgije slični angina pektoris ili srčani udar? U tom slučaju svakako bi trebali potražiti liječnika. Savjetovanje s kardiologom pomoći će utvrditi kako su stvari zaista s kardiovaskularnim sustavom. Možda simptomi koji se pojave ukazuju na prisutnost srčanih bolesti. Također je važno savjetovanje s neurologom (pogotovo ako je sve u redu sa srcem). Ni u kojem slučaju ne biste trebali samo-liječiti ili odlagati posjet specijalistu zbog ovih simptoma. Izuzetno je teško razlikovati simptome srčanog udara od simptoma neuralgije samostalno kod kuće, tako da ne biste trebali riskirati svoje zdravlje.

Neuralgija i leđa

Neuralgija, lokalizirana u leđima, u početku se očituje kratkotrajnim grčevima mišića, što pacijent objašnjava neugodnim držanjem tijekom spavanja, hipotermijom i naglim pokretima. Nakon nekog vremena, grčeve zamenjuju bolovi koji su karakteristični za:

  • Periodični recidivi.
  • Edemi i ukočenost mišića.
  • Pogoršanje osjeta kao rezultat neopreznog pokreta, kašljanja i kihanja, okretanja.
  • Pojačano znojenje, crvenilo ili blijeda koža na području zahvaćenih živaca, mišićni drhtanje.
  • Simptom neuralgije leđa je pojačana bol kao odgovor na pritisak duž linije kralježnice.

Uzrok neuralgije leži u upalnim i degenerativno-distrofičnim bolestima kralježnice:

  • Upalni: miozitis i radikulitis izazvani hipotermijom i infekcijom.
  • Degenerativno-distrofične: hernije i izbočenja, artroza, stenoza kanala, premještanje kralježaka, osteohondroza.

Oblici neuralgije


Primarna neuralgija je bol koja nastaje kada nerv iritiraju toksini, pod utjecajem virusa i komprimira ga tumor ili aneurizma.

Dešava se da osoba pati od naglih oštrih bolova centralnog porijekla, zbog kojih nastaje mišićni grč. Bol se javlja iz nepoznatog razloga, nemoguće je predvidjeti njihov izgled. Prestaju jednako naglo i brzo kao što su se pojavili.

Druga opcija je kada kod primarne neuralgije nerv iritira zbog disfunkcije centralnog nervnog sistema.

Sekundarna neuralgija

Sekundarna neuralgija rezultat je bilo koje bolesti ili povrede. Može biti:

  • Patologija zuba.
  • Bolesti ENT organa.
  • Prelomi, udarci i modrice.
  • Hipotermija, zbog koje dolazi do grčeva u mišićima i vaskularima, a zatim se nerv upali.
  • Sekundarne uključuju neuralgiju torakalne kosti, leđa ili vrata, koja je nastala zbog osteohondroze ili drugih bolesti kralježnice.

Laboratorijska istraživanja

Laboratorijske metode za dijagnozu neuralgije praktično se ne koriste, jer:

  • Bolest ima tako očiglednu i živopisnu sliku da se jednostavno nisu potrebni testovi. Primjerice, neuralgija lica očituje se vrlo jakom boli, koju pacijenti opisuju kao nepodnošljivu i mogu pokazati određenu točku gdje je nastala.
  • Ne postoje specifični testovi koji tačno ukazuju na prisustvo ili odsustvo neuralgije.

No, znači li to da se laboratorijski testovi trebaju u potpunosti isključiti iz dijagnostičkih metoda? Ne! U određenim situacijama su vrlo korisni:

  • Kada postoji sumnja da je neuralgija kod ljudi posljedica drugih bolesti (na primjer, dijabetes melitus - u ovom slučaju, potrebna je analiza količine glukoze u krvi).
  • Kada su simptomi slični manifestaciji drugih bolesti. Dakle, uz prisutnost boli u predelu grudnog koša, neuralgiju možemo pobrkati s infarktom miokarda, pa čak i s tromboembolijom sitnih grana plućne arterije (PE), jer su pacijentove pritužbe u sva tri slučaja slične: bol i peckanje u grudima, nemogućnost potpuno udaha, panično stanje. To će vam pomoći da razjasnite sliku: uz tromboemboliju, pacijent će imati promjene u koagulogramu i uz srčani udar u određenim parametrima biokemijskog ispitivanja. Neuralgiju po pravilu ne prate promjene u analizi.
  • Kada se dijagnoza postavi isključenjem, postepeno uklanjanje mogućih kroničnih i akutnih bolesti s popisa koji mogu biti uzrok neuralgije Općeniti i posebni laboratorijski testovi pomažu u potvrđivanju ili pobijanju mogućih dijagnoza.

Instrumentalne metode

Ljekari često koriste instrumentalne studije za dijagnosticiranje neuralgije. Izbor određene vrste ispitivanja ovisi o tome koje pritužbe pacijent predstavlja i kakvu je preliminarnu dijagnozu postavio liječnik:

  • Elektroneromiografija (ENMG) je univerzalna metoda koja se koristi za dijagnozu različitih neuroloških poremećaja.

ENMG pokazuje koliko brzo se impuls prenosi kroz vlakna i postoji li oštećenje živaca. Sastoji se od dvije različite metode: elektromiografija bilježi električnu aktivnost mišića u mirnom stanju i za vrijeme kontrakcija elektroneurografija pokazuje brzinu prolaska električnog impulsa kroz živce.

Tijekom elektromiografije, elektroda je pričvršćena na kožu u proučavanom području i povezana s uređajem, u mišić se umetne igla elektrode. Uređaj sat vremena registruje električnu aktivnost mišića u mirnom stanju i tijekom kontrakcije rezultati se bilježe na kasetu, kao na EKG-u.

Za elektroneurografiju jedna elektroda je pričvršćena na mjesto gdje živac prolazi, a druga je pričvršćena na mišić koji inervira. U roku od 15-60 minuta primenjuje se struja na prvu elektrodu koja ulazi u živac i uzrokuje kontrakciju mišića. Prolaz struje od živca do mišića uređaj bilježi.

  • Ako se pacijent žali na jaku bol iza sternuma, kratkoću daha, kratkoću daha, propisuje se EKG.

Omogućuje vam da brzo procijenite je li srčani udar ili angina pektoris uzrok boli (njihove manifestacije su slične neuralgiji s bolom u grudima).

  • Za bol u torakalnoj regiji propisuje se i FGDS.

Jer bolest želuca i jednjaka može biti uzrok takvih bolova.

  • Budući da uzrok neuralgije lica može biti kompresija živaca s aneurizmom ili patološki smješten aterosklerotski plak, angiografija moždanih žila propisana je za patološke bolove u licu i glavi.

Omogućuje vam da vidite anatomiju i strukturu krvnih žila, anomalije u njihovoj strukturi.

  • Metode istraživanja rendgenskih zraka: MRI, CT, rendgenski snimak.

Neizostavni su kada trebate provjeriti ima li pacijent patologiju zbog koje je nastala neuralgija. Specifičnu vrstu ispitivanja određuje lekar, na osnovu zbirke anamneze i pritužbi pacijenta. MRI, CT i rentgen su neophodni za dijagnozu bolesti kičme, koje mogu biti uzrok neuralgije okcipitalnog živca, išijasnog živca, interkostalnih živaca itd.

  • Biopsija živaca se obavlja kada je dijagnoza neshvatljiva, a liječenje ne daje poboljšanja.

U tom se slučaju mali mikroskop nervnog vlakna pregledava pod mikroskopom u potrazi za patologijom.

Konsultacije psihoterapeuta

Liječenje neuralgije uvijek je kompleks mjera, koji uključuje uzimanje lijekova, fizioterapiju i masažu. Ali događa se da je bolest vrlo teško liječiti, a pogoršanje se događa vrlo brzo. Pacijent živi u strahu i iščekivanju boli, ima poremećaj spavanja i ne može u potpunosti da radi. Ako osoba pati od neuralgije, čija je bol slična simptomima angine pektoris i srčanog udara, uspaničit će se svaki put kad ga ubode u grudi.

Takvim pacijentima može pomoći psihoterapeut koji leči hroničnu bol. Koji je njegov posao? Djeluje na ljudsku psihu koristeći različite metode: bihejvioralnu i kognitivnu terapiju, lijekove, posebne razgovore koji objašnjavaju mehanizam pojave boli, načine kako se samostalno boriti protiv nje i prilagoditi joj se. Izbor načina liječenja ovisi o individualnim karakteristikama osobe, prirodi i vrsti boli koju doživljava. Samo antidepresivi i antipsihotici koji smanjuju strah od boli mogu se smatrati univerzalnim lijekom.


Masaža je poseban način mehaničkog zahvatanja organa i tkiva rukama ili posebnim uređajima. Kako bi pojačali učinak, stručnjaci koriste posebne ljekovite gelove i masti. Tokom seanse utiču mišićni i kožni receptori, a signali se prenose u centralni nervni sistem (CNS). Ovisno o vrsti masaže, ti signali mogu ili inhibirati i opustiti, ili stimulirati centralni živčani sustav.

Kako djeluje masaža kod neuralgije?

  • Poboljšava protok krvi i limfe.
  • Umanjuje bol.
  • Dovodi do normalnog mišićnog tonusa. Sprječava atrofiju mišića (ovo je veoma važno kod išijasne neuralgije, kada su mišići na stražnjoj strani nogu oslabljeni).
  • Vraća normalnu motoričku aktivnost zglobova kralježnice, ruku i nogu.
  • Smanjuje edeme i upale u području bolesnog živca.
  • Potiče brzu obnovu živčane provodljivosti.

Izvoditi medicinsku masažu trebaju samo stručnjaci koji su obučeni i upoznati s osnovama fiziologije. Stoga, prije nego što vjerujete terapeutu masaže koji ste pronašli po preporuci prijatelja, još uvijek se raspitajte ima li onu odgovarajuću diplomu ili potvrdu.

Hirurgija za neuralgiju

Liječenje neuralgije započinje konzervativnim metodama. Ali ponekad ne donesu željeni efekt, a pacijentu se nudi operacija. Koje vrste operacija postoje?

Za liječenje trigeminalne neuralgije primjenjuju se:

  • Radioaktivno zračenje usmjereno gama-nožem, koje posebno uništava zahvaćeni dio živca.
  • Radiofrekventna perkutana radikularna ablacija - ciljano uništavanje korijena cauterizacijom pod kontrolom rendgenskih zraka.
  • Mikrovaskularna dekompresija - odvajanje žila i živaca septumom da bi se isključio njihov kontakt i pritisak žile na živac.
  • Ako je uzrok neuralgije aneurizma, liječi se aneurizmom kako bi se zaustavio protok krvi u ovom području.
  • Kada se živac komprimira unutar kanala lubanje, zidovi kanala se šire.

S neuralgijom išijasne nervice, kada korijenje pritisne kila ili sužava zidove kanala, neurohirurzi sugeriraju:

  • Mikrodisektomija - uklanjanje hernije diska posebnim mikro-instrumentima umetnutim u spinalni kanal.
  • Laminektomija - djelomično uklanjanje kralježnog luka, a zatim uklanjanje koštanih izraslina, kila, ožiljaka kako bi se riješili kompresije živaca.
  • Kifo- ili vertebroplastika je fiksacija slomljenog kralješka pomoću posebnog cementa koji se ubacuje kroz iglu.
  • Intradiskalna elektrotermalna terapija - igla sa grijaćim elementom se ubacuje u vlaknasti sloj intervertebralnog diska pod kontrolom rendgenskih zraka. Polako se zagrijava, uzrokujući uništavanje živa unutar intervertebralnog diska i zaptivanje mikropukotina u vanjskom sloju diska.
  • Laserskom diskektomom punkcije - tkiva intervertebralnog diska koja komprimiraju nervne završetke uklanja se laserom. To se i drugi instrumenti ubrizgavaju izravno između kralježaka, u sredini diska, kontrolirajući administraciju na rendgenima.
  • Radiofrekvencijska termička annuloplastika - tkiva izvan diska su zapečaćena izlaganjem visokoj temperaturi, što rezultira da hernija ne može strpati dalje od diska i živjeti na živcu.
  • Fasetektomija - uklanjanje zglobova između kralježaka radi smanjenja pritiska na nerv.
  • Perkutana automatizovana diskektomija - uklanjanje iz šupljine spinalnog kanala hernije tkiva ili sadržaja diska nakon rupture. Operacija se izvodi kroz mali rez s posebnim alatima.

Kućno neuralgije

Liječenje neuralgije kod kuće koristi se prilično često. Međutim, vrijedno je zapamtiti da je bez savjetovanja s liječnikom bolje ne započeti bilo koji tretman. Pogotovo ako je bol često uznemirena. Bilo koji narodni lijekovi mogu se koristiti samo nakon savjetovanja sa stručnjakom i samo kao dodatak glavnom tretmanu.

Šta se najčešće koristi za liječenje neuralgije kod kuće?

  • Zagrijavanje bolesnog područja.

Upotrebljavaju se paprični malteri i tinkture, vreće s grijanim pijeskom i žitaricama, senf, gipsa i jastučići za grijanje, šara i vode. Za liječenje trigeminalne neuralgije koristi se vruće kuhano jaje, oguljeno: izreže se i nanese kriškom žumanjka na upaljeno mjesto. Sve metode grijanja imaju jedan cilj - poboljšati protok krvi u zahvaćenom području.

  • Mnogi pacijenti steknu steznike, osjećajući se olakšanjem zbog ispravnog položaja kralježnice.

Korzet pomaže ako osoba pati od neuralgije koja je prouzrokovana osteohondrozom ili skoliozom. Okcipitalna neuralgija može se kontrolirati ograničavanjem pokretljivosti vrata posebnim okovratnikom.

  • Pomaže kod neuralgije i ljekovitog bilja.

Popularni recept su čajevi od matičnjaka i matičnjaka s medom. Imaju sedativni efekat, umiruju nervni sistem. Korisna je infuzija stabljike koja ima protivupalna i analgetska dejstva. Tinktura paprike metvice takođe ima protuupalna svojstva.

  • Druga metoda liječenja su komprese iz ljekovite gline.

Njihov učinak ne temelji se samo na zagrijavanju upaljenog mjesta, već i na protuupalnim svojstvima gline.

  • Primjena naribanog hrena pomaže u zagrijavanju upaljenog mjesta, ima lokalni nadražujući učinak.


Liječenje trigeminalne neuralgije sastoji se od uzimanja antiepileptičkog lijeka karbamazepina. Njegovo djelovanje bazira se na promjeni percepcije boli. Trajni analgetski efekat (u trajanju od 3-4 sata) se javlja nakon nekoliko dana uzimanja lijeka. Ako pacijent ne treba koristiti karbamazepin zbog kontraindikacija (glaukom, bolest koštane srži, epilepsija), tada mu se propisuje difenin (ima i kontraindikacije, ali se razlikuju od onih karbamazepina - bolesti bubrega, jetre, srca).

Doziranje lijekova bira se pojedinačno i treba biti takvo da osoba ne doživljava napade boli tokom svakodnevnih aktivnosti (kada razgovara, jede). U roku od mjesec dana lijek se uzima u punoj pojedinačnoj dozi, a potom se postepeno smanjuje. Liječenje trigeminalne neuralgije karbamazepinom ili difeninom može se zaustaviti ako pacijent ne doživi napade najmanje šest mjeseci.

Kao dodatno sredstvo koristi se fizioterapija:

  • Dijadinamičke struje
  • Novokainsko pocinčavanje
  • Ultrafonoforeza sa hormonalnim lekovima (hidrokortizon)

Ako se konzervativno liječenje neuralgije iscrpilo ​​i pacijent ne osjeća olakšanje, hirurške metode dolaze u pomoć. Glavni su:

  • Preporučuje se mikrokirurška dekompresija živčanih grana ako je neuralgija primarna.

Suština operacije je uklanjanje pritiska posude u blizini živca. Da biste to učinili, napravljena je rupa u lubanji iza uha, problematični živac i žila nalaze se kroz nju unutar kranijalne kutije, a između njih se postavlja jastučić za odvajanje čime se eliminira njihov kontakt.

  • Radiofrekventna perkutana uništavanje (ablacija) nervnih korijena vrlo je efikasan lijek za neuralgiju lica.

U kontroli rendgenskih zraka u posebno opremljenoj operacijskoj sali pacijentu se uvodi igla u blizinu usta i kreće se duž živca sve dok se ne postigne bolesno područje. Zatim se iglom zagrijava i kauterizira živac. Za dovršenje postupka dovoljna je lokalna anestezija; nije potreban boravak u bolnici.

  • Stereotaktička radiohirurgija („Gamma nož“) - uništavanje korijena pomoću gama zračenja.

Zdrava tkiva koja okružuju bolesni živac praktično nisu pogođena, jer je zračenje fokusirano i usmjereno samo na problematičnu točku. Gama nož ne zahtijeva anesteziju, pa se iz tog razloga preporučuje pacijentima kojima je anestezija često kontraindicirana zbog pratećih bolesti. Oporavak nakon takve operacije traje 1-1,5 mjeseci, a istovremeno se efekt liječenja u potpunosti ispoljava.

Komplikacije i posljedice neuralgije

Neuralgija je veoma popularna bolest. U stvari, ko barem jednom u životu nije bolovao od bolova u leđima, grudima ili nije šepao, jer ga „daje“ nozi? Obično ljudi misle da kod neuralgije ne treba brinuti: boljeće i proći, nije fatalno. Zaista nije fatalno, ali neuralgija može značajno naštetiti aktivnom načinu života. Koje komplikacije i posljedice uzrokuje?

  • Za sve vrste neuralgije karakteristična je intenzivna bol zbog koje se pacijenti osjećaju depresivno i slomljeno: živjeti sa stalnim osjećajem koji boli vrlo često često je vrlo teško. Pacijenti pate od depresije, imaju depresivno stanje i emocionalni pad. Mnogi pate od poremećaja spavanja i zbog toga ne mogu u potpunosti raditi tokom dana.
  • U slučaju interkostalne neuralgije, pacijent pokušava disati nepotpuno, štedi grudi. Smanjenje količine dolaznog kisika dovodi do hipoksije.
  • S trigeminalnom neuralgijom koža se često uznemirava, postaje tanka, obrve i trepavice ispadaju.
  • Kod neuralgije živac nema strukturne promjene, ali dugotrajna neuralgija može preći u neuritis. Neuritis karakterizira gubitak osjetljivosti mjesta, kojeg opslužuje oštećeni živac, mogu se razviti motorički poremećaji.
  • Išijas neuralgija može biti komplicirana atrofijom mišića stražnje površine nogu, slabošću mišića nogu i, kao rezultat toga, oslabljenim hodom.


Neuralgija je dugotrajna trenutna bolest koja uvelike narušava kvalitetu života pacijenta, prouzrokujući da oni trpe bol. Stoga je najispravnija odluka upozoriti ga, a ne liječiti. Kako to učiniti?

  • Budući da uzrok bolesti može biti hipotermija i kršenje lokalnog protoka krvi kao rezultat toga, morate pokušati izbjeći propuhe i oblačiti se toplije.
  • Tako da se tijelo može nositi s infekcijama i hipotermijom, trebate pravilno jesti, temperirati koliko je moguće, biti na svježem zraku.
  • Korisna i umjerena fizička aktivnost koja pomaže jačanju mišića: hodanje, plivanje, tihi sportovi (joga, pilates).
  • Traumatične sportove treba tretirati s oprezom, jer mogu prouzrokovati ozljede, a s njim i neuralgiju išijas nerva, vrata, leđa i drugih dijelova tijela.
  • Ako je uzrok neuralgije hronična bolest, onda prevencija treba uključivati ​​njegovo liječenje.
  • Kao što znate, oni koji su patili od vjetroze i herpes zostera rizikuju razvoj postherpetičke neuralgije. Zbog toga je vakcinacija (cjepivo protiv Varilrix-a, itd.) Dobar način za sprječavanje virusa, posljedica čega može biti neuralgija.

Neuralgija je prilično uobičajena bolest, ali mnogi pacijenti ne uzimaju to dovoljno ozbiljno, vjerujući da ona sama može otići. I zaista će proći, ali sljedeći put će boljeti još više. Pa pacijenti dolaze do liječnika kada bol u neuralgiji postane vrlo nepodnošljiva, a ništa ne pomaže. Do tada se mažu s popularnim Nise i Diklofenakom, nanose jastučići za grijanje i komprese, jedu paket lijekova protiv bolova. Ali prije nego što započnete samostalno liječenje neuralgije kod kuće, vrijedi je ispitati - jer uzrok bolova u leđima, grudima ili nozi može biti ne samo običan stres, već i ozbiljna bolest kičme, pri kojoj diklofenak i grijaća ploča pomažu malo. Zato je bolje početi s posjetom liječniku (neurologu), a on će reći kako se dalje pregleda i liječiti.

Situacija je takva, moja majka ima neurogliju teže s dijabetesom. Napisali su mnogo stvari, ne želim zloupotrebljavati gabantine. Problem je što joj noge stalno bole. Olakšava malo masažu boli, bez nje, ona jednostavno ne može zaspati. Sa kojim drugim narodnim lijekovima mogu da joj pomognem?

Noge i dalje mogu bolovati kod dijabetesa zbog lošeg izlučivanja tekućine, zato pokušajte sa diureticima ili samo ograničite unos vode.

Postoji takav recept za mast. Treba pomiješati zdrobljeni propolis, vosak, ghee i malo guste medu u jednakim omjerima. Noću podmazujte upaljena mjesta. Možete da pravite komprese od lišća lajkova i malina. Nešto ekstremnija metoda je nalijepiti papričicu na „korijen“ boli (to jest, na najboleće mjesto s neuralgijom). Ovo će poboljšati protok krvi, stvoriti učinak zagrijavanja i barem privremeno ublažiti bol.

Osim masaže i samo-masaže za ublažavanje bolova u nogama možete preporučiti šetnje na otvorenom, umjerenu fizičku aktivnost, ali s obzirom na podmuklost dijabetes melitusa, sva dodatna opterećenja i postupci moraju se uskladiti s liječnikom.

Šta je neuralgija? Kakav nerv? Napišite konkretnije. Često boli dijabetička stopala. Pokušajte održavati normalan šećer. Lagane šetnje.

Kao opciju, takođe možete malo preispitati dijetu s hranom i izgubiti višak, ako jeste, to će vam skinuti teret s nogu. Ali narodni lijekovi svakako provjeravaju kompatibilnost s vašim bolestima.

I u našoj porodici postoji osoba sa sličnom dijagnozom i problemom. Pri trljanju nogu bol se povlači, ali radimo i masažu nekoliko puta dnevno.

Pokušajte trljati sok crne rotkvice uljem lavande. Udio soka i ulja je 20: 1. Nakon ovog postupka, noge moraju biti umotane u vuneni šal.

U tom slučaju nemojte zanemariti recept liječnika; u slučaju dijabetes melitusa noge treba tretirati s posebnom pažnjom. Pokušajte pojačati analgetski učinak masaže dodavanjem kamfornog ulja. Na kraju postupka noge se mogu protrljati votkom i umotati. A noću u čarape stavite limunove kore, eterično ulje limuna ima blagotvoran učinak na obnavljanje živčanih vlakana.

Pustite majku u šetnju prije spavanja i ne jedu noću. Posljednji obrok trebao bi biti najkasnije u sedam sati uveče. Noću možete piti limun.

Uz dijabetes, starost je bitna. Potrebne su vam udobne cipele, bez pete, po mogućnosti ortopedske. Ako mama djeluje, pomoći će da se smanji oteklina do kraja dana. Uzrok boli je često prekomjerna težina, sjedeći način života. I uzimajte lijekove sa svojim ljekarom.

Potrebno je izvoditi vježbe koje istežu mišiće nogu i stražnjice. Ove vježbe oslobađaju išijatički živac od opterećenja, prestaje se upaliti i bolovati.

Ne bih vam savjetovao da se liječite narodnim metodama, dijabetes nije igračka i ima mnogo otežavajućih posljedica. Stoga je bolje slušati doktora, mogu reći na primjeru majke, liječila se narodnim metodama i sada ne može uopće hodati.

Ako postoje problemi s prekomjernom težinom, tada je potrebno raditi na njenom smanjenju i na taj način značajno smanjiti opterećenje na nogama.

A kolika je težina vaše majke, sumnjam da se zbog zloupotrebe hrane pojavila dijabetes i daljnja neuralgija, vrlo je česta pojava, počnite s dijetom i hodanjem, nakon trčanja, fizičkih vježbi u teretani, neuralgija će biti brža, no svejedno morate nastaviti sa poboljšanjem otpornosti na inzulin.

Ako je bol u nogama posljedica oteklina, tada će pomoći hladna voda, gdje se umorne noge spuštaju na minut uveče. A za prevenciju bih savjetovao da pojedete čašu borovnica dnevno

Čuo sam da kod dijabetesa masaža stopala nije toliko korisna koliko štetna, ali glasinama ne treba vjerovati. Ako masaža pomaže umjesto tablete za anesteziju poput Gabantina, koristite je kao i isprobajte bilo koje zagrijavajuće anestezijske masti od kojih bol privremeno nestaje. Naravno, svako grljenje neće biti tretman, samo će privremeno ukloniti bol.

Ne samo masaža, već i vježbe fizioterapije pomoći će. Svaki dan je obavezan. Vrijeme za nju ne bi trebalo biti manje od deset minuta. Nosite tople čarape da se noge zagreju. Da biste izbjegli umor prilikom hodanja, morate naručiti posebne uloške. Važno je i sprečiti povrede kako ne bi bilo povređenih.

Masaža iglom pomaže Kuznecovim aplikatorima od neuralgije. Pravo tokom postupka bol postepeno nestaje. A ako se redovno rade, primjetne promjene na bolje, rjeđe ima napadaja.

Neuralgija u nogama? Noge mogu ozlijediti kao rezultat dijabetesa. Uzmi ozbiljan pregled. Treba liječiti uzrok, a ne simptome.

Zdravo Ja se 18 godina bavim zdravstvom, nisam ljekar, ali pomažem više od ljekara, samo dajem informacije. Ljudi koji žele biti zdravi, shvate kakav bi trebao biti, liječiti se liječnicima i sintetičarima iz ljekarni, ili spriječiti sebe tijekom života kako se sutra ne bi razboleli. Sve je više ljekarni, sve više lijekova i sve manje zdravih ljudi.Prevencija je bolja nego liječenje! Ima hrane na ćelijskom nivou od BOGA, raste milionima godina, pomaže svima i od svega, samo je pitanje vremena. Korporacija NEW ERA jedina je na svijetu „KINA DRŽAVNA MREŽNA KORPORACIJA“ Možda neko od onih ljudi koji upravo čitaju ove informacije. Čuo sam. Zna i tko ne zna otkriti ako se ne varate u odabiru proizvoda koji zaista pomaže, obnavlja, stekne ili održava vaše zdravlje. ZDRAVA SAVRŠENA NUTRITIJA ZA ĆELIJE, BAMBO ZDRAVLJE ALKALIZIRA ORGANIZAM, POPOLNIM PUNJIMA ČISTE CELE. Samo zdrava osoba može biti SRETNA. Kineski borov pelud, ekstrakt lista bambusa, kalcijum, laneno ulje sa takvim bolestima kao što su rak, glavobolja, prostatitis, neplodnost, kardiovaskularni sistem, mišićno-koštani sistem, čišćenje organizma, krvnih sudova, jetre, dijabetes, hipertenzija, psorijaza, Viteliga , lupusni eritematozus, dvostrana kralježnička hernija, tromboflebitis, grčevi prolaze, težina se smanjuje. Nazovi me! Skype: aleksb517, tel MTS, viber, vatsap: 79149125870 Živim u Sibiru na jezeru Baikal, razlika je 5 sati s Moskvom.

Narodne metode u starosti se ne mogu nositi, bol možete olakšati samo masažom, posebnim vježbama i zagrijavanjem, poboljšavajući trljanje krvi.

Ako je moguće, isključite sol. Morate se više kretati ako postoje problemi sa prekomjernom težinom. Uostalom, dijabetes je bolest prekomjerne tjelesne težine (u većini slučajeva). Kupati stopala sa kamilicom. I s toplom vodom, a ne vrućom. Pa, masti i kreme koje sami znate.

Prije svega, potrebno je stabilizirati razinu šećera u krvi kako bi se poboljšalo stanje krvožilnog sustava, pa je učinkovitost nekih narodnih metoda možda veća. Mogu vam savjetovati da pijete dekociju ili kompot od smokava (smokve treba kuhati soda). Možete i isprobati sok od bundeve.

Da, prvo morate početi s hranom. Izbacite jako slanu i začinjenu hranu. Dovedite svoju prehranu u red. Pijte više vode i ne jejte noću.

U slučaju dijabetesa, savjetujem vam da ne rizikujete testiranjem popularnih preporuka i dodajte šetnje u zraku tretmanu koji vam je propisao ljekar.

Ljudi koji prave masti od pčelinjih proizvoda imaju prave proizvode koji pomažu u ublažavanju bolova. Pokušajte s mazilom na bazi propolisa, pupoljka crnog topole i bučinog ulja - proizvod je multifunkcionalan i učinkovit, nema nuspojava (osim alergije na komponente u sastavu).

Na primjer, koristimo Gevkamen, ima smrzavajući učinak, kao i mast dr. Ticea za mljevenje, a pomaže i trostruki alkohol, vodka.

Slažem se sa mnogim, samo-lijek se ne preporučuje za takvu dijagnozu, sve manipulacije moraju biti koordinirane s liječnikom koji provodi.

Pogodna je samo vanjska metoda liječenja, masti i brusnice, uzimanje lijekova iznutra može izazvati dijabetes, bolje je ne riskirati.

Možete pokušati nanijeti magnete na noge ili napraviti mostove od srebrne folije, osiguravajući ih pojasom na bolnom mjestu - sve to pomaže u smanjenju boli.

Razloga je mnogo, stoga je davanje savjeta bez točnijeg opisa krivično. Samo-lijek prijeti dijabetesu s ozbiljnijim posljedicama.

Pa, ne znam, i dalje ne bih savjetovao da se udaljite od ljekarskih uputstava, morate ih u potpunosti slijediti. Ponekad samo-lijek samo šteti.

Najvažnije kod dijabetesa je predispozicija za degenerativne procese i infekcije. Ponekad postoji dijabetički retinitis i atrofija vidnih nerava.

Dijabetička ambleopija je slična u patogenezi kao alkohol-nikotinska ambleopija. Navodno vitamin B kompleks igra bitnu ulogu u njegovoj patogenezi.

U cerebrospinalnoj tečnosti sadržaj šećera odgovara njegovoj koncentraciji u krvi (normalni omjeri).Aceton u tečnosti može se otkriti prije kome, acetooctena kiselina u tečnosti nalazi se samo u teškim slučajevima kome. Uz produženu ketonuriju, ketonska tijela prelaze u tekućinu.

Najopasnija komplikacija dijabetesa je hiperglikemijska koma. Uzrok kome je nagomilavanje metaboličkih produkata masnih kiselina i acetona u tijelu. Poremećaji metabolizma ugljikohidrata onemogućavaju oksidaciju masti i bjelančevina do njihovih normalnih krajnjih produkata raspada. Da bi se pokrile potrebne energetske potrebe, tijelo je primorano da koristi veliku količinu proteina i masti. U tom se slučaju gubi sposobnost daljnjeg sagorijevanja ketonskih tijela što dovodi do njihovog nakupljanja u tijelu i razvoja acidoze. Beta-hidroksi-maslačna kiselina, koja se nakuplja u tijelu, ima toksičan učinak na centralni nervni sistem. Prema S. S. Genesu, B-hidroksibuterna kiselina inhibira enzimske procese u centralnom nervnom sistemu i uskraćuje njegove stanice normalnoj prehrani. Teške biohemijske nepravilnosti mogu uzrokovati razgradnju ćelijskih proteina.

S tim u vezi oslobađa se značajna količina kalijuma i fosfata koji se izlučuju mokraćom.

Pojava kome može biti uzrokovana prestankom uobičajene doze inzulina, greškom u prehrani, zaraznom bolešću i mentalnim traumama. Najčešće se dijabetička koma razvija postepeno tokom nekoliko dana. U početku se gastrointestinalne smetnje pojavljuju u obliku nedostatka apetita, bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja, zatvor ili proljeva. Vrlo brzo se javlja opšti umor, apatija, glavobolja. Tada se pridružuje otežano disanje, koje postaje duboko i sporo (Kussmaul-ovo disanje). Na izdisanom bolesnom vazduhu oseća se miris acetona. Pacijent leži u prostoriji, tada se pojavljuje stupor, prelazi u duboku komu. Puls postaje čest i vrlo mali, temperatura je normalna ili niska, krvni pritisak pada. Zjenice su proširene. Tetivni refleksi su smanjeni ili odsutni, mišićni tonus je smanjen. Postoji opća intoksikacija tijela, u kojoj središnju ulogu ima trovanje središnjeg živčanog sustava, što uzrokuje zatajenje disanja, vaskularni kolaps, smanjenje mišićnog tonusa i oslabljenu veću živčanu aktivnost.

Patološke promjene pronađene u mozgu slični su onima koji su promatrani općom asfiksijom. Posude su proširene, u njima je vidljiva zastoj. Kršenje propustljivosti kapilara dovodi do cerebralnog edema i smrti nervnih ćelija zbog metaboličkih poremećaja i njihove visoke osjetljivosti na nedostatak kisika.

Opisane su tri vrste lezija kičmene moždine:

1. Promjene u motornim ćelijama prednjih rogova kičmene moždine i u moždanom stablu . U klinici je u nekim slučajevima uočena slika hroničnog poliomielitisa. Najvećim dijelom ostalo je nejasno jesu li te promjene primarne ili sekundarne zbog promjena u korijenu i perifernim živcima.

2. Degeneracija stražnjeg korijena i stražnjih stubova, slično promjenama dorzalne suhoće . Odavno je poznato da se kod dijabetesa može primijetiti sindrom nalik suvoj kičmenoj moždini (pseudotabes diabetica). Savremeni autori smatraju da ovaj sindrom kod dijabetesa nastaje oštećenjem perifernih živaca.

3. Degenerativne promjene na stražnjim stubama i u manjoj mjeri u lateralnom, nalik slici fuikularne mijeloze kod Burmerove anemije . Grieg i Olsen, koji su opisali ovaj slučaj, smatraju da sužavanje lumena žila i zadebljanje njihovih zidova uzrokuju dugotrajno nedostatak dovoda krvi u kičmenoj moždini, što je prouzrokovalo patološke promjene u njoj. Promatrali smo 57-godišnjeg pacijenta koji je patio od dijabetesa 30 godina. Bolest se pogoršala polineuritisom.Tada se razvio trofični ulkus stopala, razvila se subakutna slika transverzalnog mijelitisa torakalne kičmene moždine. Obdukcijom je otkrivena nekroza torakalnih segmenata kičmene moždine. Tijekom histološkog pregleda pronađene su arteriosklerotske promjene bez ikakvih naznaka sifilisa.

Oštećenja leđne moždine kod dijabetesa su retki. Waltman i Wilder prikupili su 42 slučaja dijabetesa u literaturi u kojoj je obavljen histološki pregled kičmene moždine. U 20 njih su otkrivene promjene u kičmenoj moždini. Autori naglašavaju da je većina tih slučajeva opisana prije uvođenja Wassermannove reakcije, ali anatomska slika ne daje razloga za potpuno isključivanje sifilisa.

Polineuritis kod dijabetesa pogađa gotovo isključivo donje udove. Neki autori vjeruju da se polineuritis pojavljuje u više od polovine svih slučajeva dijabetesa, dok ga drugi otkrivaju u manje od 1% slučajeva. Ovo oštro odstupanje objašnjeno je različitim pristupom autora određivanju dijabetičkog polineuritisa. Neki vjeruju da polineuritis treba obuhvatiti sve slučajeve u kojima se pacijenti, čak i u nedostatku objektivnih pojava, žale na bol. Drugi pripisuju polineuritisu samo one slučajeve u kojima su otkriveni objektivni simptomi. Na osnovu ove rigoroznije selekcije, Randles je kod 400 pacijenata s dijabetesom utvrdio polineuritis u 4%. Martin je uočio objektivne simptome polineuritisa kod 5% bolesnika sa šećernom bolešću, još 12% pacijenata žalilo se na paresteziju i bol, ali kod njih nisu pronađeni objektivni simptomi. Obično pojavi znakova polineuritisa prethodi dugotrajna bolest s dijabetesom, loše liječena ili uopće ne liječena.

Češće od potpuno razvijenog oblika postoje abortivni oblici polineuritisa, često u obliku izolovanih simptoma: bolovi u mišićima, parestezije, gubitak tetivanih refleksa, trofični poremećaji. Bolovi u nogama koji se pojavljuju kao izolirani simptom lokalizirani su u mišićima tela, objektivnim pregledom često se ne otkrivaju kršenja. Često postoje pritužbe paljenja, još gore noću parestezije u prstima i stopalima. Pacijentima se olakšava hlađenje nogu („dijabetička kauzalgija“). Konačno, izolirani prolaps koljena i Ahilov refleks vrlo su česti. Prema Goldflamu, različiti poremećaji refleksa se nalaze kod 13% pacijenata sa šećernom bolešću.

Dijabetički polineuritis razvija se postepeno, rijetko je subakutni. Polako napredujući može započeti neuralgijom pojedinih živaca: išijas, femoralno, živce brahijalnog pleksusa. S razvojem dijabetičke neuralgije, privlači pažnju sklonost simetričnim lezijama, na primjer, bilateralna išijasna neuralgija. Femoralna neuralgija prilično je česta, pa bi takva vrsta jednostrane i naročito bilateralne neuralgije trebala pobuditi sumnju na dijabetes.

Na kraju prošlog stoljeća Leiden je identificirao tri glavna oblika dijabetičkog polineuritisa: osjetljivi, motorni i ataktični. Daljnja ispitivanja pokazala su da je karakteristični oblik dijabetesa osjetljiv oblik u kojem dolaze do izražaja prigušeni uporni bolovi, koji rijetko preuzimaju prirodu bolova u pucanju. Najčešće su bolovi lokalizovani u nogama, uglavnom mišićima mišića. Obično se značajno povećavaju noću. Bol može biti kontinuiran, ali ponekad i pojačan paroksizmima.

U više od polovine pacijenata, zajedno s bolom, opaža se parestezija u obliku peckanja, peckanja, ukočenosti i udaraca guskama. Objektivno, poremećaji osjetljivosti izraženi su prije svega u poremećaju vibracijskih osjećaja. Manje su učestala kršenja svih vrsta osjetljivosti u udaljenim dijelovima donjih ekstremiteta.Od ostalih simptoma sa osjetljivim oblikom dijabetičkog polineuritisa često se nalazi gubitak tetivanih refleksa, uglavnom Ahila. Opisani su slučajevi kombinacije ove vrste polineuritisa sa znakovima retrobulbarnog optičkog neuritisa.

Pogledajte video: MIGRENE - Zašto nastaju i kako ih se riješiti? - Planet zdravja BH i Dr. Vrca (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar