Inzulin kratkog djelovanja: nazivi lijekova, upute

Preparati za inzulin dostupni su u obliku rastvora i u obliku suspenzije u bočicama i posebnim sustavima uložaka (patrone, patrone i sistemi dizajnirani za upotrebu s olovkom za šprice).

Otopina za ubrizgavanje proizvodi se u sterilnim staklenim bocama zapremine 5 i 10 ml, s aktivnostima, po pravilu, 20 do 100 PIECES u 1 ml otopine.

Supstanca namijenjena za medicinsku upotrebu je vodotopljiv, higroskopski bijeli prah, koji sadrži 3,1% sumpora.

Otopine izgledaju kao bistra, bezbojna ili blago žućkasta tekućina s kiselošću (pH) od 2,0 do 3,5). Za pripremu otopine kristalni prah se razblaži u vodi za injekcije (Aqua pro injectionibus), zakiseli sa hlorovodoničnom kiselinom (Acidum hydrochloricum) sa dodatkom glicerina (glicerin) i 0,25–0,3% rastvora fenola (Phenolum) ili tricresol (Tricresolum) za konzerviranje.

Suspenzije sa produženim otpuštanjem isporučuju se ljekarnama u sterilnim bočicama od 5 i 10 ml. Svaka bočica hermetički je zatvorena gumenim čepom sa aluminijumskim poklopcem.

Najfiziološki profil kontrole hipoglikemija karakterizirana dvofaznim lijekom Novomix, koji je dvofazna suspenzija, koja se sastoji od 30% ultra kratkog djelovanja inzulina aspart i 70% inzulina, kristaliziranog protamina, aspart.

Do danas su naučnici uspjeli riješiti problem prolaska inzulina kroz želudac (jer je supstanca protein, podnosi se uništavanju pod utjecajem probavnih sokova) i stvara također efikasan lijek za dijabetičare u tabletama.

Farmakološko djelovanje

Pripravci inzulina spadaju u grupu lijekova koji djelujuvarenje i tok metaboličkih procesa u tijelu.

Endogeni insulin je neophodan regulator metabolizma ugljikohidrata u tijelu je egzogena specifičnost antipiretik.

Glavne funkcije inzulina:

  • regulacija metabolizma ugljikohidrata,
  • stimulacija unošenja glukoze u tkivo i procesa njegove pretvorbe u glikogen,
  • olakšavajući prodor glukoze u stanice tkiva,
  • povećane zalihe glikogena u mišićima,
  • stimulacija sinteze peptida,
  • smanjenje potrošnje proteina,
  • stimulacija glukozil transferaze, polienzimski kompleks piruvat dehidrogenaze, enzima heksokinaze,
  • inhibicija lipazečije je djelovanje usmjereno na aktivaciju masnih kiselina masnog tkiva,
  • inhibicija lipoprotein lipazešto smanjuje "zamućivanje" krvni serum nakon jela hranu bogatu masnoćom.

Inzulin utiče metabolizam ugljikohidrata. To je zbog činjenice da supstanca stimulira transport. glukoza kroz ćelijske membranepovećava njegovu upotrebu u tkivima, a takođe doprinosi njegovom biotransformacija glikogena u jetri.

Zbog inhibicija glikogenolize (proces kojim se glikogen razgrađuje do glukoze) i glukoneogeneza (obrazovni proces glukoza iz ne ugljikohidratnih izvora: od aminokiseline, masne kiseline itd.) inzulin suzbija proizvodnju endogena glukoza.

Učinak neke supstance na metabolizam lipida očituje se u suzbijanju lipoliza (raspada masti). Kao rezultat toga, prihod se smanjuje slobodne masne kiseline u sistemski protok krvi.

Inzulin sprečava stvaranje aceton (ketonska) tela u tijelu, stimuliše sinteza masnih kiselina i obrazovanje naknadno esteri. Takođe sudjeluje u metabolizam proteina: poboljšava transport aminokiseline preko ćelijskih membranastimuliše sinteza peptidasmanjuje potrošnju tkiva proteinusporava proces transformacije aminokiseline do oksokarboksilne kiseline.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Mehanizam djelovanja inzulina povezan je s njegovom sposobnošću interakcije s određenim receptorom, koji je lokaliziran na membrana ćelije plazmei oblika kompleks receptora inzulina.

U vezi sa inzulinski receptor ulazi u ćeliju, gde utiče na procese fosfolacija staničnih proteina, do danas nema tačnih podataka o daljnjim reakcijama unutar ćelije.

Inzulin djeluje na gotovo sve organe i tkiva u ljudskom tijelu, dok su mu glavne mete jetra, mišića i masnog tkiva.

Kolika će biti potpuna apsorpcija inzulina i koliko će brzo nastupiti učinak njegove upotrebe ovisi o mjestu ubrizgavanja (tačnije, o stupnju opskrbe krvlju potkožnom masnoćom na mjestu ubrizgavanja), primijenjenoj dozi (više od 12-16 JEDINICA otopine ne smije se davati na jednom mjestu) suspenzija), koncentracija aktivne tvari u pripravku, poput inzulina, brzina lokalnog protoka krvi, mišićne aktivnosti na mjestu ubrizgavanja.

Profil djelovanja lijeka podliježe značajnim fluktuacijama i kod različitih ljudi, i kod iste osobe.

Ulazak krvna koji se inzulin veže α i β globulini. Tipično je stopa vezivanja u rasponu od 5 do 25%.

Obrazovanje antitela provocira razvoj inzulinske rezistencije, međutim kod upotrebe modernih, dobro pročišćenih lijekova rijetko se javlja ovaj fenomen.

Poluživot od krv ne prelazi 10 minuta. Većina zarobljenih krv izložen je inzulinuEnzimska hidroliza jetre i bubregakoja se katalizira proteolitički enzimi.

Izlučivanje neke tvari događa se vrlo brzo: iz nje se izluči oko 60% bubrezi, oko 40% - jetra (40%), nešto manje od 1,5% se eliminira sa urin u čistom obliku.

Indikacije za upotrebu

Upotreba inzulina indicirana je uglavnom za liječenje dijabetes melitus ovisan o insulinu (dijabetes tipa I). U određenim uvjetima, preporučljivo je propisati lijek pacijentima koji imaju neinzulinski ovisan dijabetes (dijabetes tipa II).

Koriste se lijekovi kratkog djelovanja niži šećer u nekim oblicima šizofrenija, furunculosis, tireotoksikoza, bolesti stomaka, hronični hepatitisu početnim fazama razvoja ciroza.

Pored toga, često su imenovani kao anabolička sredstva (lijekovi za debljanje) pacijentima koji pate od opće neuhranjenosti i pacijentima koji imaju prehrambene nedostatke.

Alat se također može koristiti kao jedna od komponenti "polarizirajućih" rješenja koje se koriste za liječenje akutna koronarna insuficijencija (stanje uzrokovano koronarni spazam).

Bodybuilding inzulin

Smatra se da je upotreba inzulina u sportu pravi nalaz. Istovremeno, upotreba lijekova kratkog djelovanja daje potrebni učinak, a posebno u kombinaciji sa bilo kojim anabolički ili androgeno sredstvo.

Što se događa ako zdrava osoba ubrizgava inzulin? Pod utjecajem hormona raste propustljivost mišićnih ćelija i, prema tome, prodor tih tvari u stanice je ubrzan i olakšan. Kao rezultat, čak i u minimalnoj dozi steroidi imaju mnogo izraženiji rezultat nego kada se koriste samostalno.

Dakle, kako uzimati inzulin u bodibildingu? Prvo, ne prejedajte (tijelo pohranjuje višak hranjivih sastojaka koji ga unose u formu masnoća) Drugo, smanjite maksimalnu potrošnju. jednostavni ugljeni hidrati. I treće, ne fokusirajte se na težinu, već na odraz u ogledalu i centimetarsku vrpcu (morate se fokusirati na volumen potkoljenice, bicepsa, bedara). Pojava nabora masti u abdomenu dokaz je nepravilno odabrane doze.

Kontraindikacije

Inzulin se ne smije propisivati ​​bolestima koje se javljaju sa hipoglikemija: at hemolitička žutica, akutni hepatitis, pankreatitis, ciroza jetre, žad, amiloidna distrofija, urolitijaza, dekompenzirane srčane mane, peptički čir, koji utiču na želudac i dvanaestopalačno crevo.

Sa oprezom se propisuju pripravci od insulina:

  • dijabetičare kod kojih koronarna insuficijencija ili poremećena cirkulacija krvi u mozgu,
  • pacijenti sa bolest štitne žlijezde,
  • u Addisonova bolest (adrenokortikalna insuficijencija, koja se javlja kada je zahvaćeno više od 90% tkiva nadbubrežne žlezde),
  • u zatajenje bubrega.

Nuspojave

Može se razviti supkutana primjena inzulinskih pripravaka lipodistrofija (patologija koja je karakteristična atrofija ili hipertrofija masnog tkiva) na mestu ubrizgavanja.

Stoga se moderne insuline temeljno čiste alergijske reakcije na pozadini njihove uporabe razvijaju se izuzetno rijetko, ali vjerojatnost takvih nuspojava nije isključena.

U slučaju razvoja alergijske reakcije trenutnog tipa, pacijentu je potrebna trenutna specifična hipossenzibilizacija i zamena lekova.

Značajke uvođenja inzulina

Prema uputama za upotrebu, inzulin se može dati pod kožu, mišiće ili vene. Iz toga slijedi da intravenska primjena može biti isključivo lijek kratkog djelovanja i samo ako pacijent ima simptome prekomatozno stanje ili je upao u dijabetička koma.

Uvođenje u venu lijekova koji su dostupni u obliku suspenzije kontraindiciran je. Prije ubrizgavanja, lijek treba zagrijati na sobnu temperaturu. To je zbog činjenice da se hladni inzulin apsorbira mnogo sporije.

Preporučljivo je koristiti plastičnu štrcaljku za injekcije (ne staklenu). Razlog za to je što je takozvani „mrtvi“ prostor u staklenoj štrcaljki veći nego u plastičnim štrcaljkama. To zauzvrat smanjuje tačnost doziranja lijeka i dovodi do gubitka inzulina.

Prikladne za upotrebu su olovke za injekcione šprice sa posebnim uložakom napunjenim rastvorom. Koriste se za uvođenje rastvora kratkog, srednjeg i mješovitog (kombiniranog) djelovanja. Pri korištenju takvih sistema, prije primjene lijeka, nije potrebno svaki put kušati ili miješati.

Igle koje se koriste u modernim štrcaljkama i olovkama za štrcaljke za inzulin su toliko tanke i kratke da uzrokuju blagu bol tokom injekcije. Debljina igle je obično od 0,3 do 0,4 mm), duljina ne prelazi 12 mm (obično od 8 do 12 mm).

Gdje ubrizgati lijek?

Pitanje „Gdje im ubrizgavaju inzulin?“ Postavlja se prilično često.

Najbrža apsorpcija uprotok krvi zabilježeno nakon potkožne injekcije u prednji trbušni zid, sporije se apsorbuje u tvar krv s ramena i prednjeg dijela bedara, primjećuje se najsporija apsorpcija nakon primjene lijeka u potkožnu masnoću ispod lopatice ili na stražnjici.

Stoga je u kliničkoj praksi subkutana injekcija optimalan put primjene za kontinuiranu terapiju.

S obzirom na činjenicu da se lijek apsorbira u krv različitom brzinom iz različitih dijelova tijela, liječnici preporučuju ubrizgavanje kratkotrajnih lijekova (izgledaju kao bistro rješenje) u trbuh, pritom izbjegavajući pupak, i lijekove s produženim djelovanjem (mutna otopina) u regiju kukova ili zadnjice.

Drugo važno pravilo je da se izmjenjuju područja primjene lijekova, slijedeći strogi poredak u skladu s doba dana (na primjer, ujutro se otopina koja djeluje kratko, ubrizgava se u stomak, danju u područje bedara, a navečer pod kožu stražnjice.

To je zbog činjenice da će za različita mjesta izračunavanje lijeka za količinu XE biti različito (kao u različito doba dana).

Algoritam supkutane injekcije inzulina

Glavna pravila za davanje inzulina: prije nego što napravite injekciju, potrebno je provjeriti valjanost lijeka, njegovu vrstu, trajanje i doziranje, oprati ruke i osigurati da je mjesto ubrizgavanja čisto,

Tehnika davanja insulina je sledeća:

  • Prije primjene lijek se zagrijava na rukama na sobnoj temperaturi. Boca se ne smije tresti, jer je to prepuno stvaranja mjehurića.
  • Poklopac boce obrišemo 70 ° alkoholom.
  • U špricu za zrak uvuku potreban broj jedinica inzulina, a zatim ga ubrizgavaju u bočicu, sakupe potrebnu dozu lijeka + do 10 ED više.
  • Doza otopine se reguliše držanjem šprice na nivou očiju (ako promijenite ugao, moguća je vizualna greška 1-5ED)
  • Treseći bocu, uklonite mjehuriće.
  • Ne liječite kožu na mjestu ubrizgavanja alkoholom, jer alkohol uništava inzulin i, kao rezultat, može doći do formiranja pacijenta lipodistrofija. Ako je to potrebno, dovoljno je da samo operete kožu i obrišete suhom. Unošenje lijeka kroz odjeću je dozvoljeno.
  • Injekcija se vrši u preporučenim mjestima uzimanja lijeka: 2,5 cm od pupka, 3 cm od ramena, bedara, gornjeg dijela stražnjice. Kožni nabor nastaje palcem i kažiprstom kako ne bi zahvatili mišićni sloj (kada uđe u mišić, lijek se apsorbira u krv brže nego iz potkožnog sloja). Sljedeća ilustracija pokazuje kako pravilno snimiti kožu:

  • Otopinu treba davati pola sata pre obroka (insulin se apsorbuje u roku od sat vremena, tako da obrok treba biti oko 15-30 minuta nakon injekcije).

Kako staviti špricu tokom injekcije

Igla se uvodi u kožu pod kutom od 45º, ako se ubrizgavanje vrši u pregib kože, pod uglom od 90º, ako se injekcija vrši bez nabora kože.

Nabor se formira ako se lijek treba ubrizgati u rame ili bedro, ne dolazi do nabora ako se lijek ubrizgava u trbuh ili stražnjicu (budući da postoji gusti sloj potkožnog tkiva).

Koji je najbolji insulin?

Na ovo pitanje ne postoji jedinstven odgovor. Početni odabir inzulina (kao i doza i primjena lijeka) provodi se u bolnici, ovisno o težini bolesti i karakteristikama kliničke situacije, općem stanju pacijenta, brzini pojave hipoglikemijski efekat i trajanje njegovog djelovanja.

Proračun doze i primjena inzulina

Doza lijeka se odabire pojedinačno u svakom slučaju.

Lijekovi kratkog djelovanja namijenjeni su primjeni ispod kože ili mišića (u nekim je slučajevima dozvoljeno intravensko davanje). Ova rješenja djeluju brzo, učinak njihove upotrebe je relativno kratak.

Insulini kratkog djelovanja daju se 15-20 minuta prije jela od jednog do nekoliko puta (ovisno o karakteristikama bolesti) tokom dana. Učinak smanjenja šećera razvija se nakon 15-20 minuta i dostiže svoj maksimum nakon 2 sata (dok ukupno trajanje djelovanja ne prelazi 6 sati).

Lijekovi ove vrste se koriste uglavnom u bolnici kako bi se utvrdila potrebna doza za pacijenta, kao i sa dijabetička koma i prekom(stanja koja zahtijevaju brzu promjenu aktivnosti inzulina u tijelu).

Pored toga, koristi se i rješenja kratkog djelovanja kao anabolička sredstva. U tu svrhu se obično koriste u malim dozama (od 4 do 8 jedinica jednom ili dva puta dnevno).

Lijekovi dugog djelovanja (dugotrajno) imaju nekoliko oblika doziranja i odlikuje ih različitim trajanjem učinka (na primjer, inzulin koji emitira Semylong, Long, Ultralong).

U pravilu se efekat primjećuje u roku od 10-36 sati. Upotreba ove vrste lijekova može smanjiti broj dnevnih injekcija.

Najčešće, dugo djelujući insulini su suspenzija. Davaju se pod kožom ili u mišić, intravenska primena je neprihvatljiva. Takođe je zabranjena upotreba droga iz ove grupe kada koma i prekoma.

Prilikom odabira lijeka, morate osigurati razdoblje tokom kojeg efekat snižavanja šećeranajizraženije, po vremenskom podudaranju sa prijemom pisanja.

Ako je to potrebno, dozvoljeno je istovremeno miješati dva lijeka dugog djelovanja u istoj štrcaljki.

U nekim slučajevima pacijenti ne trebaju samo dugotrajno održavanje potrebne razine glukoza, ali i u njegovoj brzoj normalizaciji. Da biste to učinili, propisano im je unošenje lijekova kratkog i dugog djelovanja.

U pravilu se ubrizgavanje suspenzije produženog djelovanja vrši ujutro, prije prvog obroka, ali dopušteno je davanje u različito doba dana.

Injekcije preporučuju pacijentima da kombiniraju posebnu dijetu za dijabetičare. Energetska vrijednost hrane u svakom slučaju treba odrediti tjelesnu težinu pacijenta tijekom liječenja i stupanj njegove fizičke aktivnosti.

Sa nedostatkom prehrane i povećanom fizičkom aktivnošću pokazano je da pacijent konzumira najmanje 3.000 kilokalorija dnevno, a prekomjerna prehrana i fizička neaktivnost broj kalorija ne smije prelaziti 2000 (optimalno - otprilike 1700).

Kako staviti lijek u inzulinsku špricu?

Ako želite unijeti jednu vrstu inzulina, klip štrcaljke se povuče do oznake koja odgovara potrebnom broju jedinica, nakon čega se čep iz bočice s lijekom probija i nakon pritiska na klip puste zrak u njega.

Dalje, okrenite bočicu sa špricom naopako i, držeći ih jednom rukom na nivou očiju, povucite klip do oznake malo iznad željene doze.

Probijanje u pluti sa lijekom najbolje je napraviti u samom centru, pomoću debele igle za obične špriceve. Za ubrizgavanje zraka i prikupljanje lijeka već se koristi špric inzulina - njegova igla se umetne u mjesto uboda.

Ako se u injektiranoj štrcaljki vide mjehurići zraka, morate malo kliknuti prstima na štrcaljku i pažljivo pomaknuti klip do oznake željene doze.

Izračun doze inzulina

Proračun i primjena doze lijeka provodi se počevši od toga da najveća dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 1 jedinicu na kilogram tjelesne težine pacijenta.

Daju se preporuke kako pravilno izračunati dozu lijeka ovisno o karakteristikama tijeka bolesti.

Kod dijabetesa I stepena doza je:

  • 0,5 PIECES / kg - pacijentima kod kojih je bolest nedavno otkrivena,
  • 0,6 PIECES / kg - ako kompenzacija traje godinu dana ili više,
  • 0,7 PIECES / kg - u slučaju nestabilne kompenzacije,
  • 0,8 PIECES / kg - u slučaju dekompenzacije,
  • 0,9 PIECES / kg - ako je bolest komplikovana ketoacidoza,
  • 1,0 jedinica / kg za žene u posljednja 3 mjeseca trudnoće.

Kako izračunati dozu inzulina i ne pogriješiti? Da biste izbjegli pogreške, možete se usredotočiti na donji primjer.

Proračun za lijekove dugog djelovanja u dozi od 0,6 PIECES / kg i težinu pacijenta od 75 kg: 0,6 * 75 = 45. Potrebno je uzeti 50% dobivene vrijednosti i zaokružiti je (na 20). Dakle, prije jutarnjeg obroka trebalo bi unijeti 12 jedinica, a preostalih 8 - prije večere.

Ispravan izračun za kratko djelujuće lijekove u dozi od 0,6 PIECES / kg i težinu pacijenta od 75 kg izrađuje se prema formuli: 0,6 * 75 = 45, 45-20 = 25. Stoga se prije jutarnjeg obroka mora unijeti 9 do 11 jedinica , od 6 do 8 jedinica - prije večere, ostatak - od 4 do 6 jedinica - prije večere.

Predoziranje

Prekoračenje doze koju je propisao ljekar neminovno izaziva razvoj hipoglikemijski sindromkoja je u pratnji nizak šećer u krvi i može izazvati smrt pacijentu.

Uvođenjem smrtonosne doze pacijentu se mora odmah pružiti prva pomoć.

Simptomi hiperglikemijski Uvjeti su:

  • osjećaj žeđi,
  • pojačano mokrenje,
  • umor,
  • povećana suhoća usne sluznice i kože,
  • svrbež kože,
  • zamagljen vid,
  • oslabljena svest,
  • aritmija,
  • precoma,
  • koma.

Posljedica je predoziranja inzulina oslabljena funkcija mozga(što je posebno opasno za starije osobe). Pacijent se može razviti paraliza ili pareza, značajno smanjila mentalne sposobnosti.

Također treba imati na umu da velike doze štete žilama. U pozadini njihove prijave smanjuje se elastičnost arterija i moždani se protok krvi pogoršava.

U početnim fazama hipoglikemija slatkog čaja, upotreba meda ili voćnog soka pomoći će normalizaciji razine šećera.

Atkoma potrebno je odmah ubrizgati 10-20 ml koncentrirane otopine u venu glukoza (20-40%). Ako nema mogućnosti da se rješenje unese u venu, dozvoljeno je:

  • intramuskularna injekcija 1-2 mg glukagon (glukagon je fiziološki antagonist inzulina)
  • potkožna injekcija od 0,5 ml epinefrin hidroklorid 0,1% rastvor
  • klistir sa 150 ml 10% -tne otopine glukoza.

Interakcija

Učinak smanjenja šećera pojačan upotrebom insulina u kombinaciji sa:

  • α-adrenergički blokatori,
  • acetilsalicilna kiselina,
  • klofibrirati,
  • fluoksetin,
  • MAO inhibitori,
  • ciklofosfamid,
  • metildopa,
  • tetraciklini,
  • ifosfamid.

Učinak na smanjenje šećera smanjuje se prilikom upotrebe lijeka u kombinaciji sa:

  • hlorprotiksen,
  • oralni kontraceptivi,
  • GKS,
  • diazoksid,
  • heparin,
  • litijum-karbonat,
  • saluretici,
  • nikotinska kiselina i njeni derivati,
  • hormoni štitnjače,
  • difenin,
  • simpatomimetičari,
  • triciklički antidepresivi.

Kako čuvati inzulin?

Lijek se čuva na tamnom i hladnom mjestu. Optimalnom temperaturom za skladištenje smatra se temperatura od +2 do +8 stepeni Celzijusa (najbolje u frižideru, daleko od zamrzivača).

Zamrzavanje lijekova iz ove grupe, kao i pretjerano zagrijavanje, neprihvatljivo je.

Temperatura iznad 30-35 stepeni Celzijusa je štetna za lijek.

Za ljude koji vode aktivni stil života, najbolje rješenje je termo kesa za inzulin.

Kada se droga smatra pokvarenom?

U slučaju kršenja barem jednog uvjeta skladištenja, lijek treba odbaciti. Također, rješenje koje je iz ovog ili onog razloga promijenilo svoju boju, te rješenje u kojem nisu korišteni grudvice, suspenzije i vlakna.

Suspenzija se smatra pokvarenom ako uz miješanje ne formira homogenu bijelu ili bjelkastu suspenziju.

Važno je zapamtiti da samo insulini ultrazvučnog, kratkog i brzog djelovanja trebaju ostati transparentni, a uz to također insulin glargin dugotrajno djelovanje.

Posebna uputstva

Šta je inzulin?

Wikipedia kaže da je hormon inzulin tvar koja ima višestruki učinak na tok metaboličkih procesa u gotovo svim tkivima.

Imunoreaktivni inzulin čini plazma membrane propusnijim za glukozu, što omogućava brži i lakši prijelaz potonjeg iz krvi u unutarćelijski prostor.

Manjak sinteze inzulina izaziva poremećaje metabolizma, što kao rezultat vodi razvoju dijabetes melitusa.

Imunoreaktivni inzulin - šta je to? Koji organ proizvodi inzulin?

Na pitanja „koja žlijezda proizvodi inzulin?“ Ili „gdje se inzulin proizvodi?“ Wikipedia odgovara da hormon inzulin proizvodi β-stanice otočića Langerhansa (smještene uglavnom u repugušterače(Gušterača) nakupljanja endokrinih ćelija).

Hormon koji sintetizuje u tijelu naziva se inzulin ili imunoreaktivni inzulin (skraćeno IRI).

Prvobitni izvor za proizvodnju inzulinskih pripravaka, koji pružaju mogućnost da vode normalan životni stil ljudima čije tijelo ne proizvodi hormon samostalno u količinama koje su mu potrebne. gušterače svinja i goveda.

Prije nešto više od 30 godina liječiti pacijente dijabetes počeo koristiti ljudski inzulin. Da biste ga dobili, pribjegavajte jednoj od dvije metode:

  • metoda transformacije svinjskog inzulina, što uključuje zamjenu aminokiselina koje se u njemu nalaze alanin na treonin,
  • metoda genetskog inženjeringa, koja uključuje promjenu određenog dijela DNA.

Klasifikacija inzulinskih preparata

Trenutno korišteni lijekovi obično se dijele prema nizu znakova:

  • po trajanju akcije,
  • prema izvoru porekla,
  • ovisno o pH otopine (može biti neutralan ili kiseo)
  • prisustvo konzervansa u preparatu (fenol, metil paraben, krezol, fenol-krezol),
  • ovisno o koncentraciji inzulina (40, 80, 100, 200, 500 jedinica po ml).

Klasifikacija prema trajanju akcije:

  • ultra kratki preparati
  • lekovi kratkog dejstva
  • lijekovi dugog djelovanja (uključujući srednjovjekovno (srednje) i dugotrajno djelovanje),
  • lijekovi dugog djelovanja
  • lijekovi kombiniranog djelovanja (dvofazni lijekovi).

Ultrakratko djelovanje karakterizirano lizpro, asparttakođe glulisin.

Inzulin kratkog dejstva, imena:

  • rastvorljivi humani genetski inženjering inzulina,
  • rastvorljivi ljudski polusintetički,
  • rastvorljivi svinjski monokomponent.

Intermedijarni inzulin je insulin izofan (ljudski genetski inženjering), insulin izofan (humani polusintetički) cink inzulina suspenzija suspenzije.

Koje vrste inzulina dugog djelovanja? Ova kategorija uključuje glargin i detemir.

Dvofazni preparati - dvofazni humani polusintetički, dvofazni ljudski genetski inženjering, dvofazni aspart.

U skladu s klasifikacijom, ovisno o stupnju pročišćavanja, pripravci dobiveni iz životinjskog tkiva dijele se na:

Vrste inzulina ovisno o podrijetlu:

  • svinjetina (označena slovom C, monopska - SMP, monokomponenta - QMS),
  • goveda (govedina, označena slovom G, monopska - GMF, monokomponenta - GMK),
  • ljudska (označena slovom H).

Nivo inzulina u krvi - normalan i odstupanje od njega

Indikator koji prikazuje nivo hormona u krv zdrava osoba, kreće se u rasponu od 3 do 20 µU / ml.

Njegovo smanjenje preduvjet je razvojadijabetes melitus. U ovom slučaju, uzrok ozbiljnih posljedica može biti višak homona u krvi.

Povećan inzulin u krvi - šta to znači?

Inzulin inhibira proces sinteza glukoze iz proteina i lipida. Tako se s povećanjem koncentracije hormona većim od 20 µU / ml (hiperinzulinizam) kod osobe, kao i kod nedostatka inzulina, počinju pojavljivati ​​simptomi hipoglikemija - razdražljivost raste, pamćenje se pogoršava i koncentracija pažnje smanjuje, povećava se opći umor (s vremenom postaje hronični), povećava krvni pritisak itd.

Uzroci povećanog inzulina

Ako je inzulin povišen krv, razlog može biti taj da je osoba pojela previše hrane bogate ugljikohidratima (tj. glukozom).

Budući da proizvodi koji sadrže ugljikohidrate doprinose naglom povećanju razine hormona, ne biste trebali jesti prije nego što dajete krv na analizu za inzulinski test (analiza krv radite na prazan stomak).

Disfunkcija može izazvati i porast nivoa hormona. p-ćelije pankreasa (u ovom slučaju oni govore o primarnom, pankreasnom, hiperinzulinizmu), kao i o oštećenom izlučivanju nekih drugih hormona (npr. kateholamini ili kortikotropin), oštećenja nervnog sistemapreosjetljivost inzulinski receptori (u svim ovim slučajevima dijagnoza je "sekundarni ili ekstrapankreatični, hiperinzulinizam").

Uzrok disfunkcije PŽŽiako postaju uzrok visokog inzulina, oni mogu:

  • tumori na PŽŽkoji doprinose proizvodnji hormona,
  • smanjenje koncentracije proizvedene u tijelu glukagon,
  • hiperplazija otočića Langerhans.

Također, povećani inzulin često se primjećuje s viškom kilograma. Povećanje koncentracije hormona ukazuje na to PŽŽradi s dodatnim opterećenjem.

Kako sniziti koncentraciju inzulina u krvi

Prije liječenja povećanog inzulina potrebno je utvrditi uzrok koji ga je izazvao. U pravilu se nakon njegova uklanjanja pacijentovo stanje vrati u normalu.

Da biste izbjegli napad hipoglikemijapojesti nešto slatko ili ubrizgati otopinu glukoza. U teškim slučajevima može biti potrebna primjena. glukagon ili adrenalin.

Kako sniziti nivo hormona kod kuće? Da biste normalizirali nivo insulina, prvo morate prilagoditi svoju ishranu. Hrana treba biti frakcijska (optimalno je jesti u malim obrocima najmanje pet puta dnevno), a dnevna količina hrane s ugljikohidratima ne smije biti veća od 150 g.

Istovremeno u prehrani treba prevladavati zobena kaša, kaša od heljde, kefir i mlijeko bez masnoće, nezaslađeni sir, mekinje, jaja, povrće, riba, pojedinačno voće.

Normalizacija pokazatelja takođe doprinosi fizičkoj aktivnosti i gubitku težine.

Za koji je šećer propisan insulin?

Analiza kojom se utvrđuje koncentracija hormona za razlikovanje oblika bolesti radi se osobama koje prije nisu primale inzulinske pripravke. To je zbog činjenice da tijelo reagira na unošenje egzogenog hormona proizvodnjom antitijela.

Visoka razina šećera jedan je od simptoma.metabolički sindrom. Uslov se smatra kao predijabetes.

Ako je inzulin povišen, a šećer normalan, razgovarajte o tome inzulinski rezistentan oblik intolerancije na glukozu i dijabetes. To može ukazivati ​​i na niz drugih uvjeti otporni na inzulin.

Visoki nivoi sa niskim šećerom često su pokazatelj patološka hiperinsulinemija. U nekim slučajevima, visoke koncentracije cirkulacije krv hormoni povezani sa hipertenzija,bolesti srca i krvnih žila.

Niska razina normalnog šećera također zahtijeva endokrinologa da utvrdi uzrok ovog stanja i obavi potrebne testove (HLI tipizaciju, testiranje na antitijela na inzulin, određivanje razine antitijela na GAD, ispitivanje glikoziranog hemoglobina).

Odluka o potrebi injekcije donosi se, polazeći ne od pokazatelja nivoa šećera, već uzimajući u obzir razloge koji su izazvali takvo povećanje.

U pravilu, unošenje lijeka postaje neizbježno ako se razina šećera u krvi drži duže vrijeme unutar 12 mmol / l, a tablete i stroga dijeta ne vode njihovom smanjenju.

Dešifriranje krvnog testa za inzulin omogućava vam da dobijete podatke potrebne za liječnika.

Norma kod žena i muškaraca je ista. Pokazatelji od 3,3-7,8 mmol / l ukazuju na noormoglikemiju. Norma šećera u krvi na prazan stomak je od 3,3 do 5,5 mmol / l. Nakon obroka brojka koja ne prelazi 7,8 mmol / L smatra se normalnom.

Norma inzulina nakon punjenja glukozom iznosi i do 7,7 mmol / l. Ako je indikator u rasponu od 7,8-11,1 mmol / l, oni govore o oslabljenoj toleranciji na glukozu.

Humalogue (insulin lispro), inzulin Levemire, Humulin NPH, Humulin R,Humulin Minsulin Apidrainsulin Humalog Mix 50insulinTape (NM i NGN), NovoRapid Flexpeninsulin Protafan NM Penfillinsulin Aktrapidinsulin Brzo (Insuman Rapid GT), inzulin Basal-nRekombinantni humani inzulin, itd.

Inzulin za trudnice

Ograničenja u tretmanu dijabetes melitus uz upotrebu inzulina tokom trudnoće i dojenja br.

Mnogi su dijagnosticirali dijabetes, na forumima potražite informacije o određenom lijeku i tražite ocjene inzulina Lantus ili na primjer pregleda inzulina Levemire.

No, izuzetno je važno imati na umu da izbor vrste lijeka i optimalnu dozu provodi isključivo liječnik. Adekvatna terapija je ključna za činjenicu da će pacijent moći voditi normalan, cjelovit način života, pa je samo-lijek neprihvatljiv.

Neki pacijenti vjeruju da inzulin ne pomaže, a njegova primjena popraćena je u nekim slučajevima komplikacijama. Lijek ima izražen efekat na tijelo sa niska glukoza u krvi.

Uzimajući ga u ranim fazama razvoja bolesti, a ne kao krajnje sredstvo, pomaže u sprečavanju ili donekle odgode potencijalnih komplikacija.

Pored ljudi sa dijabetes, recenzije o lijeku ostavljaju ljubitelji teških sportova. Fokusirajući se na njih, možemo zaključiti da se u bodibildingu taj alat etablirao kao nenadmašan anabolički.

Cijena insulina

Trošak u ljekarnama varira ovisno o proizvođaču i karakteristikama određenog lijeka. Tako npr. Cijena inzulina Actrapid u Ukrajini - od 166 do 435 UAH, iNovoRapid FlexPen Možete kupiti prosječno 850 UAH (tačnije saznajte koliko možete koštati inzulina kontaktirajući određenu ljekarnu).

Cijena insulina Lantus u velikim gradovima Ukrajine (na primjer, u Kijevu ili Donjecku) - otprilike 1050 UAH, kupujte inzulin NovoRapid moguće za 780-900 UAH, cijena Protafana NM - od 177 UAH, Humalogue - od 760 do 1135 UAH, bočica s drogom Insuman Bazal koštat će oko 72 UAH, cijena inzulina Levemip - od 1280 UAH.

Prosječna cijena olovke za špriceve i igle za pakiranje za to je 800-850 UAH. Kupite olovku za inzulinNovoPen 4 moguće za oko 700 UAH, ali trošak olovke NovoPen Echo - oko 1000 UAH.

Tablete inzulina (lijek Novonorm) košta od 150 do 200 UAH.

Lijekove možete kupiti u običnim ljekarnama, internetskim ljekarnama, kao i putem foruma za komunikaciju s dijabetičarima, na kojima se često mogu naći oglasi za kupovinu / prodaju. Kroz iste te resurse inzulin se također može prodati.

Gdje kupiti inzulin u Moskvi i Sankt Peterburgu? Lijek se prodaje u gotovo svim ljekarnama, informacije o njima redovito se ažuriraju na internetu.

Vrste inzulina

U početku su korišteni inzulin životinjskog porijekla. Tijekom godina, naučnici su uspjeli hemijski dobiti ovaj hormon s visokim nivoom pročišćenja. U 1983. godini umjetni inzulin se široko primjenjivao u medicini, a životinjski inzulin je zabranjen.

Princip stvaranja alata je smještanje genskih materijala u ćelije nepatogenih sojeva Escherichia coli ili kvasca. Nakon takvog izlaganja bakterije same proizvode hormon.

Moderni inzulini variraju u pogledu izloženosti i redosleda aminokiselina. Prema stepenu pročišćavanja to su:

  • tradicionalni
  • monopic,
  • monokomponenta.

Postoje dve vrste hrane ili kratkog insulina:

  1. Kratki inzulin: Biogulin R, Actrapid NM, Monodar, Humodar R, Actrapid MS, Monosuinsulin MK,
  2. Ultra kratki inzulin: Insulin Glulizin (Apidra), Insulin Lizpro (Humalog).

Lijekovi dugog djelovanja ili bazni lijekovi su inzulini dugog djelovanja i srednjeg trajanja. Među uobičajenim su:

  • insulin izofan
  • cink inzulina i drugi.

Postoje lijekovi koji uključuju brze insuline i lijekove dugog djelovanja - miješane insuline. Primjenjuju se za inzulinsku terapiju šećerne bolesti tipa 2.

Mješoviti insulini su također uključeni u liječenje tradicionalnog dijabetesa tipa 1.

Pripravci inzulina dijele se u skupine ovisno o vremenu izloženosti pacijentovog tijela. Postoji 5 vrsta lijekova - inzulin ultra kratkog djelovanja, kratki, srednji, produženi (produženi) i miješani.

Vrijeme njihovog rada u tijelu varira i kreće se od 1 sata do 24 sata. Lijek sa ultrazvukom počinje djelovati nakon nekoliko minuta, a njegovo djelovanje traje od 1 do 3 sata, produženi inzulin djeluje nakon sat vremena i nastavlja spuštati glukozu tijekom 24 sata.

Preparati za inzulin razlikuju se u situacijama u kojima se koriste. Ako produljeni inzulin pomaže pacijentu da održi normalnu glukozu tokom dana, tada se inzulin kratkog djelovanja naziva i prehrambenim inzulinom - djeluje na tijelo tijekom obroka i sprečava pretvorbu ugljikohidrata dobivenih tijekom obroka u glukozu.

Ultra kratki inzulin namijenjen je za nagle skoke glukoze kada ih hitno treba smanjiti.

Ovaj lijek trenutno proizvodi farmakološka kompanija poput Novo Nordisk, čija se preduzeća nalaze u Danskoj i Indiji. Najpopularnija vrsta Actrapid-a je sintetička s indeksom Svjetskog kupa.

Ova kratica znači „humani genetski inženjering“ i „monokomponent“. Istovremeno, danska kompanija proizvodi modele Actrapid MS: za razliku od prvog, ovaj inzulin je svinjski (MS indeks znači visok stupanj čistoće lijeka i nizak sadržaj nečistoće u njemu).

Ponekad se nađe i Actrapid MR koji se od MS modela razlikuje u nešto većoj čistoći aktivne tvari

Pored porijekla, lijekovi s inzulinom klasificirani su prema brzini njihova početka i trajanju djelovanja. Što znači dati prednost u određenoj situaciji, u velikoj mjeri ovisi o stanju pacijenta. Dostupne su sledeće vrste insulina:

  • ultra kratka priprema (Humalog, NovoRapid, Apidra),
  • kratko delujući inzulin (Actrapid, Humudar R),
  • lijekovi srednjeg trajanja (Insuman Bazan GT, Humudar B, Protafan MS),
  • lijek s produljenim djelovanjem
  • lijek dugog djelovanja.

Lijekovi s inzulinom uglavnom se primjenjuju subkutano i intramuskularno. Intravenska injekcija moguća je samo uz kratkotrajne lijekove i samo u ekstremnim slučajevima s dijabetičkim prekomom i komom. Prije unosa lijeka, morate ga ugrijati na dlanovima: hladna otopina se apsorbira polako i bolna je injekcija.

Koliko će dejstvo inzulina biti brzo ovisi o dozi, mjestu primjene, stadijumu bolesti. Lijek najbrže ulazi u krvotok nakon injekcije u prednji trbušni zid, sporije od prednje površine bedara i ramena, a najduže sa stražnjice i lopatice.

Prije nego što započnete injekcije na jednom ili drugom mjestu, potrebno je konzultirati se s liječnikom koji će točno odrediti mjesto. Ako je potrebno promijeniti mjesto ubrizgavanja, također je potrebna konsultacija s liječnikom.

Insulin je prirodnog i umjetnog porijekla. Prirodni inzulin se proizvodi u ćelijama u gušterači ljudi ili životinja. Umjetni inzulin nastaje u laboratorijskim uvjetima povezivanjem glavne tvari s dodatnim komponentama. Drugi tip je namijenjen liječenju pacijenata s dijabetesom najčešće.

Poseban oprez prilikom propisivanja lijeka treba biti na liječenju starijih i bolesnika u ranom djetinjstvu kako bi se smanjila mogućnost nuspojava. Stoga je poznavanje vrsta inzulina važna potreba za sastavljanjem režima liječenja.

Kao terapija koriste se svakodnevne injekcije insulina. Da biste odabrali pravi lijek, morate znati koja klasifikacija inzulina postoji. Ovakav pristup izbjegava neželjene nuspojave.

Sorte inzulina se dijele na sljedeće parametre:

  1. Brzina djelovanja nakon primjene lijeka
  2. Trajanje lijeka
  3. Od čega je napravljena droga
  4. Oslobađanje lijeka u obliku.

Važna poanta! Oblik tablete lijeka nezamjenjiv je lijek u liječenju dijabetičkog stopala. Redovnom upotrebom edemi se značajno smanjuju, a rizik od razvoja gangrene smanjuje se.

Osim glavne vrste, inzulin se dijeli i na monovoidni i kombinirani lijek. U prvom slučaju lijek sadrži samo jednu vrstu inzulina - na primjer, svinjski ili goveđi. U drugom slučaju koristi se kombinacija više vrsta inzulina. Obje vrste se aktivno koriste u liječenju dijabetesa.

Način izlaganja svake vrste u ljudskom tijelu potpuno je različit i mora ga uzeti u obzir liječnik prilikom propisivanja terapijske terapije.

Ultra kratki tip

Najbrži tip inzulina. Počinje djelovati odmah nakon što uđe u krvotok. Istovremeno, njegovo djelovanje takođe brzo prolazi - doslovno za tri do četiri sata. Otprilike sat vremena nakon injekcije dolazi do maksimalnog nakupljanja materije u krvi.

Uvođenje lijeka događa se ili prije obroka ili neposredno nakon njega. Doba dana nije važno. Ako ne slijedite striktno shemu, tada može doći do naglog pada razine šećera u krvi.

Vrste inzulina i njihov učinak direktno ovise o podrijetlu. Kao što je gore spomenuto, postoje dvije glavne vrste - to je prirodni inzulin i sintetizira se u laboratoriji.

Prirodni inzulin koji proizvodi gušterača goveda se malo razlikuje od ljudskog sadržaja tri neprimjerena aminoksilota koji mogu izazvati alergije. Svinjski inzulin bliži je ljudskom, jer u njegovom sastavu postoji samo jedna takva aminokiselina.

Kitoviti inzulin koristi se za terapiju u rijetkim slučajevima, jer je njegova razlika u odnosu na ljudski hormon inzulin mnogo veća nego kod goveda.

Sintetizovani lek je podeljen u dve vrste:

  1. Genetski modifikovana - ljudski analog insulina se izdvaja iz sinteze Escherichia coli sa svinjskom različitom aminokiselinom.
  2. Inženjering - zasniva se na svinjskom inzulinu s nadomještanjem neusklađene aminokiseline u lancu.
    Svaki se lijek bira strogo pojedinačno, na temelju analiza i općeg stanja pacijenta.

Ovisno o načinu proizvodnje izoliraju se genetski proizvedeni pripravci i ljudski analozi. Farmakološki učinak potonjeg je više fiziološki, jer je hemijska struktura tih tvari identična ljudskom inzulinu. Svi lijekovi se razlikuju u trajanju djelovanja.

Tokom dana, hormon ulazi u krv različitom brzinom. Njegova bazna sekrecija omogućava vam održavanje stabilne koncentracije šećera bez obzira na unos hrane.

Stimulirano otpuštanje inzulina nastaje tokom obroka. U tom slučaju se smanjuje nivo glukoze koja u organizam ulazi sa hranom koja sadrži ugljene hidrate.

Sa dijabetesom su ovi mehanizmi poremećeni, što dovodi do negativnih posljedica. Zbog toga je jedno od načela liječenja bolesti vraćanje ispravnog ritma oslobađanja hormona u krv.

Insulini kratkog djelovanja koriste se za oponašanje stimulirane sekrecije hormona povezane s unosom hrane. Lijekovi za podršku u pozadini s dugoročnim djelovanjem.

Za razliku od brzih lijekova, produženi oblici se koriste bez obzira na hranu.

TipNaslov
Alati za genetski inženjeringKratki - humani rastvorljivi inzulin (Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT i drugi)
Prosječno trajanje djelovanja je inzulin-izofan (Humulin NPH, Protafan, Insuman Bazal GT i drugi)
Dvofazni oblici - Humulin M3, Insuman Comb 25 GT, Biosulin 30/70
Ljudski analozi inzulinaUltrasort - lispro (Humalog), glulisin (Apidra), aspart (NovoRapid)
Produljeno djelovanje - glargin (Lantus), detemir (Levemir), degludec (Treshiba)
Dvofazni oblici - Ryzodeg, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Novomiks 30, Novomiks 50, Novomiks 70

Preparati za inzulin razlikuju se ovisno o trajanju apsorpcije iz potkožnog tkiva i djelovanju. Dugi insulini su u stanju da normalizuju koncentraciju glukoze u krvi u roku od 1-1,5 dana, simulirajući bazalni hormon koji nije povezan sa unosom hrane.

Sličan efekat proizvode i lijekovi srednjeg trajanja. Njihov efekat je primećen posle 1-4 sata i traje oko 12-16 sati.

Inzulin kratkog djelovanja smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, oponašajući oslobađanje hormona povezanog s unosom hrane. Uvodi se pola sata prije obroka. Sredstva ultra kratkog djelovanja vrlo brzo djeluju.

Karakteristike inzulinskih preparata ovisno o trajanju djelovanja
PogledImena lijekovaPočetak efekta nakon primene (minuta)Vrhunska aktivnost nakon injekcije (sati)Akcija (sati)
UltrasortHumalog, Apidra5–200,5–23–4
KratkoActrapid NM, Humulin R, Insuman30–402–46–8
SrednjaProtafan NM, Insuman60–904–1012–16
DugoLantus, Levemir60–12016–30

Kratki inzulin može biti genetski modifikovan (Actrapid NM, Rinsulin R, Humulin Regula), polusintetički (Humudar R, Biogulin R) ili svinjski (Actrapid MS, Monosuinsulin MK).

Zahvaljujući zajedničkom radu naučnika, lekara, genetičara, biologa, biohemičara i tehnologa, danas imamo niz različitih vrsta inzulinskih preparata. Potrebe svake osobe su individualne. Insulin se prilagođava i kombinira terapijski pristup pacijentima koji imaju dijabetes.

Postoji pet vrsta inzulina u rasponu od ultrazlog do dugog i klasificiraju se prema tome koliko dugo su aktivni u tijelu. Neki inzulini su potpuno lagani i prozirni, dok su drugi mutni.

Brzi (ultra kratki) inzulin

Brzo djelujući inzulini imaju transparentan izgled. Veoma brzo glume.

Počnite raditi od 1 do 20 minuta nakon primjene. Maksimalni efekti postižu se nakon otprilike 1 sata i traju 3 do 5 sati.

Pri upotrebi ovih inzulina važno je jesti odmah nakon injekcije. Eliminirajte hiperglikemiju nakon jela, odnosno pokrijte potrebu za inzulinom za brzom razgradnjom šećera.

Od trenutno najkraćih ultrazvuka:

  • Apidra (insulin glulisin)
  • NovoRapid (insulin aspart)
  • Humalog (insulin lyspro)

Svi su pogodni za supkutanu primenu, međutim, aspart i lispro inzulini mogu se davati intravenski. Eliminirajte hiperglikemiju nakon jela, odnosno pokrijte potrebu za inzulinom za brzom razgradnjom šećera.

Inzulin kratkog djelovanja: nazivi lijekova

Kratki inzulin ima transparentan izgled. Počinju snižavati glukozu u krvi unutar pola sata. Inzulinu morate ubrizgati pola sata prije jela. Maksimalna aktivnost postiže se nakon 2-4 sata, a traje 6-8 sati.

• Insuman • Actrapid • Humulin

Svi ovi lijekovi su za potkožno davanje. Budući da je njihova upotreba dominantna u kliničkoj praksi, često se suočavaju s intravenskom primjenom. Akcija dolazi nešto kasnije od imena koja se brzo djeluju, što znači da je doza malo veća. Glavna svrha je korekcija postprandijalne hiperglikemije.

Srednji (srednje dug) inzulin

Međusobni inzulini imaju zamagljen izgled. Oni su suspenzija (mješavina) kristala običnog ljudskog inzulina s protaminom i cinkom, što odlaže apsorpciju.Učinkovitost se pojavljuje nakon otprilike sat vremena nakon ubrizgavanja, maksimalni efekti postižu se nakon 4-12 sati i traju od 16 do 24 sata.

Ove vrste lijekova namijenjene su isključivo supkutanoj primjeni. Prije injekcije, uvijek pročitajte upute za upotrebu da biste znali kako pripremiti inzulin za uporabu. Obično se ovaj pogled prije upotrebe nježno trese ili zakreće.

Inzulin dugog djelovanja

Inzulin dugog djelovanja daje se jednom ili dva puta dnevno. Njegovo djelovanje traje do 24 sata.

Ako imate dijabetes tipa 1, tada treba dugotrajni inzulin dopuniti brzim ili kratkotrajnim injekcijama. Ako imate dijabetes tipa 2 koji zahtijeva liječenje inzulinom, možda će biti potrebno dopuniti kratko ili brzo djelovanje, ili tablete u kombinaciji s dugotrajnim inzulinom.

Vaš ljekar će vas savjetovati o najboljoj kombinaciji.

Trenutno dostupan dugoročni insulin:

  • Lantus (insulin glargin)
  • Levemir (insulin detemir)

Lantus se ne smije mešati sa drugim insulinom u špricu. Lantus je dostupan na uređaju u obliku olovke zvane SoloSTAR, kao i uložak od 3 ml za upotrebu u inzulinskoj pumpi ClikSTAR. Levemir je dostupan za upotrebu u uređaju za olovke nazvanom FlexPen, kao i spremniku od 3 ml za upotrebu u inzulinskoj pumpi.

Mešani inzulin

Mešane insuline imaju zamućen izgled. Ova vrsta miješane kombinacije inzulina za brzo ili kratko djelovanje sa srednje dugim, to jest dvije vrste inzulina u jednoj injekciji. Ako inzulin 30/70, što znači da sadrži 30% brzo djelujućeg i 70% inzulina intermedijara, a 50/50 se sastoji od 50% svaki od njih.

Među mešovitim insulinom mogu se razlikovati:

  • Insuman Combi 25 (25/75)
  • Mikstard 30 (30/70)
  • X Umulin M3 (30/70)
  • NovoMix 30 (30% inzulina aspart, 70% suspenzija protamina inzulina aspart)
  • Humalog Mix 25 (25% inzulina lispro, 75% suspenzije protamina inzulina lispro)
  • Humalog Mix 50 (50% inzulina lispro, 50% suspenzija protamina inzulina lispro)

Stepen pročišćavanja lijeka

Klasifikacija inzulinskih pripravaka također ovisi o stupnju njihovog pročišćavanja i potrebi ovog postupka:

  1. Tradicionalni izgled dobije se ukapljenjem s kiselim etanolom, filtracijom, soljenjem i višestepenom kristalizacijom. Ova metoda pročišćavanja ne smatra se idealnom zbog prisustva nečistoće koja nije pogodna postupku.
  2. Monopski vrh se dobije nakon tradicionalnog načina pročišćavanja, nakon čega slijedi filtriranje kroz poseban gel. Nečistoće u pripremi takođe ostaju, ali u manjoj količini.
  3. Monokomponentne vrste smatraju se savršenim modelom za liječenje bolesti, jer se za njegovo pročišćavanje koriste molekularno prosijavanje i ionsko-izmjenjivačka kromatografija.

Terapija inzulinom

Pankreas normalno luči 35-50 jedinica inzulina danju i noću, to je 0,6-1,2 jedinica po kilogramu tjelesne težine. Jedna jedinica inzulina iznosi 36 mikrograma (mcg) ili 0,036 mg.

Bazalno lučenje inzulina omogućava glikemiju i metabolizam između obroka i za vrijeme spavanja. Do 50% dnevne proizvodnje inzulina čini bazalni inzulin.

Izlučivanje inzulina iz hrane je porast šećera u krvi nakon jela, što osigurava neutralizaciju hiperglikemije "nakon jela" i apsorpciju ugljikohidrata. Količina dijetalnog inzulina otprilike odgovara količini konzumiranih ugljikohidrata.

Proizvodnja inzulina varira ovisno o doba dana. Potreba za ovim hormonom veća je ujutro, od oko 4 sata ujutro, a zatim se postepeno smanjuje.

Tijekom doručka proizvodi se 1,5-2,5 jedinica inzulina za 10-12 g ugljikohidrata.

1,0-1,2 i 1,1-1,3 jedinica izlučuju se za sličnu količinu ugljikohidrata danju i navečer.

Pripravci kratkog inzulina

Moguće je ubrizgati Actrapid bilo supkutano, bilo intramuskularno ili intravenski, mada je to prva metoda koja je najčešća. Na bedru je najpoželjnije mjesto ubrizgavanja jer u tom slučaju lijek ulazi u krv odmjereno i progresivno, mada se po potrebi može injekcija staviti u stražnjicu, brahijalne mišiće ili abdomen.

Morate imati na umu da igla mora biti umetnuta u prikupljeni nabor kože kako bi se izbjegao rizik da uđe u mišić, a sama točka ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put zbog mogućeg razvoja lipodistrofije.

Zauzvrat, intravenske i intramuskularne metode proizvodnje Actrapida dopuštene su samo pod nadzorom liječnika koji nadoknađuje njegovo brzo djelovanje sličnim lijekovima srednjeg ili dugotrajnog djelovanja.

Što se tiče doziranja, osnovni faktor pri njegovom određivanju je, naravno, pojedinačno stanje dijabetičara i trenutna razina glukoze u njegovoj krvi. U prosjeku je standardni dnevni iznos pola ili jedan IU (međunarodna jedinica) po kilogramu težine pacijenta.

U stvari, najčešće dijabetičari su propisani da uzimaju ovaj lijek tri puta dnevno - odnosno, tri glavna obroka u obliku doručka, ručka i večere. Iako se, ako je potrebno, učestalost prijema može povećati i do pet do šest puta dnevno.

Ovisno o određenoj tvari, hipoglikemijski učinak Actrapida može se povećati ili, obrnuto, oslabiti. To vrijedi zapamtiti kako ne biste pretjerali sa smanjenjem šećera u krvi ili ne smanjili te napore na nulu. Dakle, hipoglikemijski efekat će biti veći ako se kombinuje sa:

  • sulfonamidi
  • inhibitori ugljične anhidraze,
  • steroidi
  • bromocreptin,
  • klofibrati
  • piridoksin
  • hitin
  • fenfluramin
  • androgeni
  • tetraciklin
  • ketonazol
  • kinin
  • etanol.

Lijek sa kratkim vremenskim djelovanjem mora se davati trideset, najbolje četrdeset pet minuta prije obroka. Kad se bliži vrhunac djelovanja lijeka, potrebna vam je užina. Lijek djeluje na tijelo za dvadeset do trideset minuta i postiže svoj maksimalan učinak za dva do tri sata nakon injekcije. Djelovanje inzulina traje od pet do šest sati.

Lijekovi kratkog djelovanja koriste se tijekom određivanja doze inzulina, kao i ako vam treba brz učinak i nema lijeka s ultra-kratkim djelovanjem. Drugo područje primjene su kao anabolička sredstva koja ubrzavaju stvaranje i obnovu strukturnih dijelova ćelija, tkiva, mišićnih struktura (primjenjuju se u malim dozama).

Jedan od značajnih nedostataka inzulina kratkog djelovanja je taj što njihova upotreba zahtijeva česte injekcije. Stoga su naučnici razvili lijekove srednjeg trajanja koji se smatraju najboljom opcijom za dijabetičare: njihovo trajanje je od 16 sati do dnevno (ovisno o bolesti, tjelesnim karakteristikama, načinu primjene).

Iz tog razloga, tijelu su potrebne ne više od dvije do tri injekcije dnevno.

Dugo razdoblje djelovanja lijeka nastaje zbog prisutnosti cinka ili protamina (izofan, bazalna, protafan) u preparatu, zbog kojeg se ne rastvaraju kao i kratki inzulini, koji se sporije apsorbiraju u krv iz potkožnog tkiva, što osigurava duži učinak.

Iz istog razloga, srednjo delujući lekovi nisu predviđeni za trenutnu reakciju na porast glukoze: počinju delovati unutar sat ili dva nakon injekcije.

Maksimalni učinak lijekova s ​​prosječnim trajanjem traje mnogo duže nego onaj lijekova s ​​kratkim vremenskim djelovanjem - počinje četiri sata nakon ubrizgavanja hormona, a smanjuje se nakon dvanaest sati.

Insulin je posebno dizajniran za snižavanje šećera u krvi. Međutim, postoje vrste inzulina koje imaju suprotan učinak, što je također važno uzeti u obzir pri odabiru tretmana.

Farmaceutska industrija danas proizvodi veliki broj inzulinskih lijekova, pa je njihova klasifikacija po farmakološkim i drugim svojstvima vrlo opsežna. Samo dežurni ljekar može odabrati pravi lijek.

Pripreme su kompozitne suspenzije kratkih i srednjih dugotrajnih inzulina. Takva sredstva se u organizam unose dva puta manje nego što je potrebna upotreba svake vrste droge.

Vrste i opisi dvofaznog inzulina prikazani su u tablici.

Naziv lijekaTipObrazac za puštanjeZnačajke
Humodar K25PolusintetičkiFlaša, uložakInjektira se strogo pod kožu, može se koristiti bolesnicima sa šećernom bolešću drugog stepena.
Biogulin 70/30PolusintetičkiCartridgeDaje se samo pod kožu jednom ili dva puta dnevno 30 minuta prije obroka.
Humulin M3Genetski inženjeringFlaša, uložakSamo intramuskularno i subkutano.
Insuman Comb 25GTGenetski inženjeringFlaša, uložakPronalazi se jednom dnevno i počne raditi sat vremena nakon injekcije. Samo subkutana injekcija.
NovoMix 30 PenfillInsulin aspartCartridgePočinje vrlo brzo djelovati, dok je jedna potkožna injekcija dnevno dovoljna.

Inzulin određenih vrsta klasifikacije, uključujući tabelu, čuva se samo u rashladnim uređajima. Otvoreni lijek je aktivan za upotrebu mjesec dana, nakon čega se gube njegova ljekovita svojstva.

Pripravke inzulina potrebno je prevoziti samo posebnim hladnim gelom ili ledom, ako ne postoji mogućnost transporta u hladnjaku. Vrlo je važno da lijek ni na koji način ne dođe u kontakt s rashladnom tekućinom, u suprotnom će se izgubiti i njegova ljekovita svojstva.

Lijekovi brzog djelovanja proizvode se u bocama, spremnicima i gotovim olovkama za špriceve. Otopina se daje pomoću inzulinskih šprica, olovki za brizgalice i posebnih pumpi.

Kratki inzulin se dobija na dva načina:

  1. Genetski inženjerski, hormon sintetizira bakterija.
  2. Polusintetički, koristeći transformaciju enzima svinjskog hormona.

Obje vrste lijeka se nazivaju ljudskim, jer svojim sastavom aminokiselina u potpunosti ponavljaju hormon koji nastaje u našoj gušterači.

GrupaImena lijekovaVrijeme akcije prema uputama
Start, minSatiTrajanje, sati
genetički inženjeringActrapid NM301,5-3,57-8
Gensulin r301-3do 8
Rinsulin P301-38
Humulin Regular301-35-7
Insuman Rapid GT301-47-9
polusintetičkiBiogulin P20-301-35-8
Humodar R301-25-7

Kratki inzulin se oslobađa u obliku otopine sa koncentracijom od 100, rjeđe 40 jedinica po mililitru. Za injekcije pomoću šprice, droga se pakuje u staklene boce sa gumenim čepom, za upotrebu u olovkama štrcaljki - u patronama.

Važno: Kako čuvati kratki inzulin kod kuće, na cesti i na kojoj temperaturi, ovdje smo detaljno opisali.

Ako govorimo o značajkama takvih lijekova, morate započeti s inzulinom kratkog djelovanja. Ovo je čisto hormonalni lijek, koji se može načiniti na dva načina:

  • inzulin životinjskog porijekla (najčešće se u te svrhe koristi svinja),
  • kada se koriste tehnologije genetskog inženjeringa uz pomoć kojih započinje proces biosinteze.

Za što se koristi?

Inzulin kratkog djelovanja Actrapid koristi se za razne vrste bolesti: na primjer, uključuju hiperosmolarnu ili ketoacidotsku komu, kao i dijabetičku ketoacidozu. Uz to, indikacija za upotrebu može biti netolerancija na inzulin prirodnog porijekla (životinjski), inzulinsku rezistenciju ili lipoatrofiju.

A ipak, glavne bolesti koje zahtijevaju Actrapid inzulin su sljedeće:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetes tipa 2
  • trudnoća s istodobnim kršenjem metabolizma ugljikohidrata ili s neaktivnom terapijskom dijetom.

Važno je dodati da s drugom vrstom dijabetesa razlozi pribjegavanja korištenju ovog lijeka mogu biti različiti. Prvo, potrebno je s potpunom ili djelomičnom otpornošću na hipoglikemijske lijekove koji se koriste oralno, drugo, s različitim vrstama operacija i, na kraju, u slučaju bilo kakvih bolesti povezanih s tijekom dijabetesa.

Postoje analozi Actrapid-a, slični su po njegovom učinku, a uključuju Maxirapid, Iletin Regular, Betasint i druge lijekove. Međutim, važno je zapamtiti da samo liječnik može odrediti potrebu za njihovom primjenom.

Prvo, dijabetičar je dužan neovisno nadzirati nivo glukoze u krvi kroz svo vrijeme korištenja Actrapida, posebno ako je taj lijek bio uključen u sastav otopina za intravenske infuzije.

Mora se dodati kako pogrešna doza lijeka, kao i neopravdano prekidanje njegove primjene mogu dovesti do hiperglikemije (ili dijabetičke ketoacidoze). Takvim razvojem događaja dijabetičare mogu pokrenuti jaka žeđ, učestalo mokrenje, mučnina, crvenilo kože i gubitak apetita.

Uz to će u zraku koji ga izdahne biti prisutan jasan miris acetona, čija je pojava moguća i u pacijentovom urinu.

Kao što je već spomenuto, druga indikacija za upotrebu Actrapida može biti trudnoća: u prvim mjesecima potreba za inzulinom se smanjuje, ali kako se trudnoća razvija, povećava se, posebno u trenutku porođaja.

Odmah nakon rođenja djeteta, majčina potreba za dodatnim inzulinom dramatično će se smanjiti, ali tada će tijelo ponovo morati biti nadopunjeno istom dozom ovog lijeka kao i prije trudnoće. Čitavo razdoblje hranjenja djeteta iziskuje posebnu pažnju, međutim, sve ovisi o pojedinačnom stanju svake žene, a potrebu za Actrapid injekcijama određuje njen liječnik.

Insulin se iz ljekarni izdaje samo na recept. Prije upotrebe lijeka morate se upoznati s načinom njegove upotrebe opisanom u uputama.

Lijekovi se proizvode u obliku rastvora koji se ubrizgavaju u potkožno tkivo. Prije injekcije prandialnog inzulina, koncentracija glukoze mjeri se glukometrom.

Ako je razina šećera blizu normi postavljenoj za pacijenta, tada se koriste kratki oblici 20-30 minuta prije jela, a ultra kratki neposredno prije jela. Ako pokazatelj premašuje prihvatljive vrijednosti, povećava se vrijeme između ubrizgavanja i hrane.

Doza lijekova mjeri se u jedinicama (JEDINICE). Nije određeno i izračunava se odvojeno prije doručka, ručka i večere. Pri određivanju doze lijeka uzimaju se u obzir nivo šećera prije obroka i količina ugljikohidrata koje pacijent planira konzumirati.

Radi praktičnosti koristite koncept jedinice za hleb (XE). 1 XU sadrži 12-15 grama ugljikohidrata. Karakteristike većine proizvoda predstavljene su u posebnim tablicama.

Vjeruje se da 1 jedinica inzulina smanjuje razinu šećera za 2,2 mmol / L. Takođe, postoji približna potreba za pripremom od 1 XE tokom dana. Na osnovu tih podataka lako je izračunati dozu lijeka za svaki obrok.

PrehranaPotreba za insulinom (1 XE), u jedinicama
Doručak1,5–2
Ručak0,8–1,2
Večera1,0–1,5

Pretpostavimo da osoba s dijabetesom ima 8,8 mmol / L glukoze u krvi natašte, na prazan stomak (za pojedinačni cilj, 6,5 mmol / L), te planira da pojede 4 XE za doručak. Razlika između optimalnog i stvarnog pokazatelja je 2,3 mmol / L (8,8 - 6,5).

Za smanjenje šećera na normalu bez uzimanja u obzir hrane, potrebna je 1 JEDINICA inzulina, a sa 4 XE potrebno je još 6 JEDINICA lijeka (1,5 JEDINICE * 4 XE). Dakle, prije jela, pacijent mora unijeti 7 jedinica lijeka prandial (1 jedinica 6 jedinica).

Za pacijente koji primaju inzulin, dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata nije potrebna. Izuzeci su prekomerna težina ili gojazni. Preporučuje se jesti 11-17 XE dnevno. Intenzivnim fizičkim naporom količina ugljikohidrata može porasti na 20-25 XE.

Liječnik određuje vrstu i dozu lijeka, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta, starost, indikacije i prirodu bolesti. Prije upotrebe inzulina, obavezno pročitajte upute. Kratki inzulini mogu se propisati kao monoterapija ili u kombinaciji s lijekovima dugog djelovanja.

Dnevna doza inzulina kratkog djelovanja za odrasle je 8-24 jedinice, za djecu - ne više od 8 jedinica. Zbog povećanog oslobađanja hormona rasta u krv povećava se doza za adolescente.

Pacijent može samostalno izračunati dozu. 1 doza hormona sastoji se od doze potrebne za asimiliranje jedinice hljeba i doze za snižavanje koncentracije glukoze u krvi.

Obje komponente su jednake nuli. Za dijabetičare koji imaju višak kilograma, koeficijent se smanjuje za 0,1, a s nedovoljnom težinom povećava se za 0,1.

Doza od 0,4–0,5 U / kg izračunava se za bolesnike s novodijagnosticiranim dijabetesom tipa 1. Ovisno o vrsti lijeka, može se propisati od 1 do 6 injekcija dnevno.

Dnevna doza inzulina kratkog djelovanja: za odrasle - 8-24 jedinice, za djecu - ne više od 8 jedinica.

Doza se može prilagoditi. Njegov porast potreban je uz individualnu otpornost hormona, u kombinaciji s kortikosteroidima, kontraceptivima, antidepresivima i nekim diureticima.

Lijek se daje pomoću posebne insulinske šprice ili pumpe. Takav uređaj omogućava da se postupak izvodi s maksimalnom tačnošću, što se ne može učiniti uobičajenom štrcaljkom. Možete unijeti samo bistro rješenje bez sedimenta.

Inzulin kratkog dejstva daje se 30-40 minuta pre obroka. Nakon injekcije ne preskačite obroke. Posluživanje nakon svake primijenjene doze treba biti isto. 2-3 sata nakon uzimanja glavnog jela, potrebno je da doručkujete. Ovo će pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi.

Da biste ubrzali proces apsorpcije inzulina, odabrano područje treba prije zagrijavanja malo zagrijati. Mesto ubrizgavanja ne može se masirati. Injekcija se vrši subkutano u trbušnu šupljinu.

S povećanjem koncentracije šećera u krvi potrebna je dodatna doza inzulina bez obzira na propisani kurs.

Preporučena doza inzulina glukoze
Koncentracija šećera (mmol / L)10111213141516
Doza (U)1234567

Jasno je da je inzulin lijek koji ljudima s dijabetesom omogućava normalno postojanje. Ali koji se sljedeći ciljevi slijede njegovim uvođenjem? Glavni cilj je normalizacija glukoze u krvi, posebno nakon jela ugljikohidrata.

Drugi cilj je uklanjanje rizika od hipoglikemije i dijabetičke kome. Osoba koja uzima inzulin inhibira rast tjelesne težine, što je takođe prilično težak zadatak za lijek.

Inzulin u krvi, inhibira razvoj vaskularnih bolesti, uništavanje njihovih zidova i, kao rezultat, pojavu gangrene. Na kraju, uzimanje inzulina osobi značajno poboljšava kvalitetu njegovog života.

Jedini uvjet za to je poštivanje pravila o uzimanju droga.

Kratki inzulin može se proizvesti od životinjskih materijala, obično svinja ili sintetički stvoriti. Koji je pogodan za svakog pojedinog pacijenta, odlučuje ljekar. To diktira činjenica da je brzina metabolizma različita za sve, kao i težina, starost i mnoge druge komponente.

Čak i od količine pojedene hrane. Primijenjena doza kratkog inzulina može ovisiti. Drugo važno pravilo je upotreba posebnih inzulinskih šprica. Samo uz njihovu pomoć moguće je pravilno odmjeriti potrebnu dozu lijeka.

Treće pravilo - vrijeme uzimanja lijeka treba biti isto. Tijelo se mora naviknuti na raspored primjene, tada će se njegova učinkovitost znatno povećati. Četvrto pravilo je da se svaka nova injekcija inzulina mora izraditi na drugom mjestu. Nemoguće je uboditi u istu točku svakog dana, može se razviti apsces. Istovremeno, ne možete trljati mjesto ubrizgavanja jer se lijek treba nesmetano apsorbirati u krv.

1 Indikacije

Standardno se kratki inzulin kombinira sa srednjim i dugotrajnim lijekovima: kratki se primjenjuje prije obroka, a dugi - ujutro i prije spavanja. Broj ubrizgavanja hormona nije ograničen i ovisi samo o potrebama pacijenta.

Da biste smanjili oštećenja na koži, standard je 3 injekcije prije svakog obroka i najviše 3 injekcije za ispravljanje hiperglikemije. Ako se šećer diže malo prije obroka, korektivna primjena kombinira se s planiranom injekcijom.

Kada vam treba kratki inzulin:

  1. 1 vrsta dijabetesa.
  2. 2 vrste bolesti kada lijekovi za snižavanje šećera više nisu dovoljno učinkoviti.
  3. Gestacijski dijabetes s visokim nivoom glukoze. Za lakši korak obično su dovoljne 1-2 injekcije dugog inzulina.
  4. Operacija gušterače, koja je dovela do poremećaja sinteze hormona.
  5. Terapija akutnih komplikacija dijabetesa: ketoacidotska i hiperosmolarna koma.
  6. Periodi povećane potrebe za inzulinom: oboljenja od visokih temperatura, srčani udar, oštećenje organa, teške povrede.

Pogledajte video: TRI DUHOVNE BOLESTI I LIJEK ZA NJIH (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar