Savremena dijabetologija i principi medicine zasnovane na dokazima

Dijabetologija je dio endokrinologije koji proučava dijabetes melitus, njegovu pojavu i razvoj, komplikacije koje iz njega proizlaze - sekundarne bolesti.

Proučavanjem patoloških stanja i oštećenim funkcijama ljudskih organa i sistema, kao i proučavanjem i razvojem prevencije šećerne bolesti uspostavljene su metode dijagnosticiranja i liječenja dijabetesa melitusa i pridruženih komplikacija.

Dijabetologija se istakla od opće endokrinologije zbog velike kliničke složenosti i raznolikosti manifestacija dijabetesa, složenosti korekcije dijabetesnih stanja i značaja problema dijabetesa. Dijabetes melitus je najčešća bolest endokrinog sustava i poprima obilježja neinfektivne epidemije.

Tačan broj pacijenata teško je utvrditi zbog neusklađenosti dijagnostičkih kriterija, vjerovatno je da je broj pacijenata otprilike 1% populacije, a broj bolesnika se stalno povećava. Bolesnici s poremećajima ne čine homogenu skupinu, u nekim se može razlikovati nekoliko posebnih skupina dijabetičara.

Moderna dijabetologija jedna je od grana znanosti koja se brzo razvija i posebno je područje zdravstva zasnovano na dostignućima biologije, imunologije i molekularne genetike.

Dijabetes melitus - nasljedna ili stečena metabolička bolest uzrokovana apsolutnom ili relativnom insuficijencijom inzulina u tijelu. Manifestacije: povećana koncentracija šećera u krvi, naglo povećanje količine mokraće koja sadrži šećer, žeđ, gubitak težine, slabost, svrab.

Posebno područje dijabetologije je razvoj dječijeg dijabetesa.

Dijabetologija sveobuhvatno doprinosi proučavanju dijabetes melitusa uzimajući u obzir postojeće metaboličke poremećaje koji imaju za cilj uklanjanje ili kompenzaciju nedostatka inzulina, normalizaciju metaboličkih procesa, vraćanje oslabljene fizičke i mentalne sposobnosti, sprečavanje velikih patoloških promjena u unutrašnjim organima, oftalmičke, neurološke poremećaje, kao i osiguranje normalan razvoj djece i njihov normalan rast.

Vodeću ulogu u rješavanju ovih problema imaju razvijene prehrane, lijekovi koji smanjuju šećer u krvi, terapeutske tehnike tjelesne kulture, uključujući posebne vježbe i regulirani režim tjelesne aktivnosti. Korištena prehrana bliska je fiziološkoj, uz lagani pad sadržaja ugljikohidrata i masti, s izuzetkom proizvoda sa lako apsorbiranim ugljikohidratima.

Primjena fizioterapijskih vježbi u složenoj terapiji potiče bržu normalizaciju i metabolizam što je povezano i sa poticajnim i trofičkim učincima tjelesne vježbe na djecu. Pod utjecajem fizičke aktivnosti povećava se mišićna potrošnja glukoze, masnih kiselina i ketonskih tijela, što smanjuje sadržaj tih tvari u tijelu, normalizira metabolizam i smanjuje rizik od nastanka dijabetičke kome.

U djece koja su u stalnom rastu i razvoju, upotreba fizioterapijskih vježbi potrebna je i kao sredstvo za normaliziranje potrošnje energije - važan uvjet za primjenu energetskog pravila za razvoj skeletnih mišića. Ovo je važno za prilagođavanje djetetovog tijela opterećenjima povećanog intenziteta, uzimajući u obzir fiziološke i biohemijske učinke tjelesne aktivnosti različitog intenziteta, stimulirajući anaerobne energetske procese (glikoliza, raspad glikogena) i dovodi do nakupljanja mliječne kiseline i metaboličke acidoze, a da pritom ne utječe na razinu šećera u krvi. Zadatak takvih nastava je promocija trajne nadoknade procesa i održavanje postignutog nivoa prilagodbe fizičkom stresu narastajućeg djeteta.

Jedan od najvažnijih zadataka u organizaciji usluge dijabetesa je očuvanje, usavršavanje i obuka novog visokokvalificiranog osoblja.

Uvođenje specijalnosti dijabetologa u praktičnu zdravstvenu zaštitu pomaže poboljšanju kvaliteta medicinske njege bolesnika sa šećernom bolešću i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

Teško se pomiriti s činjenicom hronične bolesti, jer osoba mijenja cjelokupni način života, naročito za pacijente sa šećernom bolešću. Pacijenti su svjesni da mogu imati buduće komplikacije koje bi se mogle dogoditi kasnije, a životni vijek može se smanjiti, a kvaliteta života se također može promijeniti.

Liječnik mora objasniti i učiniti sve kako bi pacijent bio potpuno svjestan svog stanja, liječio ga racionalno i živio s dijabetesom a da ne padne u očaj. Problem je posebno akutan kod djece i adolescenata. Ali većina poteškoća može se predvidjeti i prevladati ako se zdrav razum kombinira s pravim odnosom prema pacijentu i čvrstinom u ciljanom liječenju. Treba se nadati da će u budućnosti biti boljeg liječenja i lijekova koji su trenutačni.

Ekaterina Nailevna Dudinskaya

Ekaterina Dudinskaya: "Jedno je važno - u modernoj medicini koriste se određeni standardi, algoritmi i međunarodne preporuke prema kojima rade ljekari širom svijeta. Oni postavljaju ciljne vrijednosti šećera u krvi, principe liječenja, lijekove prve i treće linije, kontraindicirane lijekove i tako dalje. Ako neki lijek nije prošao odgovarajuće istraživanje prema određenoj shemi, nije uključen u konsenzus i algoritme i zabranjeno ih je koristiti kako bi zaobišli ove preporuke. editsiny, a trenutno ovi principi treba pratiti do kraja. "

1. Postoje li tretmani za dijabetes koji nisu povezani sa redovnom intramuskularnom primjenom inzulina?

Razlog razvoja dijabetesa je insuficijencija hormona inzulina u ljudskom tijelu. Ta insuficijencija može biti apsolutna ili relativna. S relativnom insuficijencijom (najčešće se radi o dijabetesu tipa 2) koriste se lijekovi za snižavanje šećera. Međutim, u nekim slučajevima nisu dovoljni za efikasno snižavanje šećera u krvi. Tada liječnik dodaje injekcije inzulina liječenju u različitim režimima. Takvi se pacijenti ubuduće mogu smanjiti insulin ili ga čak potpuno napustiti. Ali liječnik tu odluku donosi pojedinačno, uzimajući u obzir tok bolesti i karakteristike svakog pacijenta.

Prethodno se odnosi na relativni nedostatak inzulina. Sa svojom apsolutnom insuficijencijom (dijabetes tipa 1 i neke druge njegove vrste) odbijanje davanja inzulina može dovesti do nepovratnih posljedica - čak i smrti. Uostalom, tijelo nema više nigdje drugdje da uzme ovaj hormon. Moderni lijekovi su u stanju da u potpunosti simuliraju normalno funkcioniranje gušterače, normaliziraju šećer u krvi i pomažu u sprečavanju razvoja groznih komplikacija. Stoga je jedini efikasan tretman dijabetesa tipa 1 i dalje terapija inzulinom. Nažalost, naučna istraživanja širom svijeta pokazuju da u kratkom roku neće postojati alternativno liječenje ove bolesti stoljeća.

2. Postoje li efikasniji tretmani za dijabetes tipa 1 od terapije pumpom?

Inzulinska pumpa zajedno sa štrcaljkama i olovkama za injekcije samo je jedna od metoda primene inzulina. Pumpa unosi mikrodoze inzulina u organizam, stoga je ova metoda najbliža fiziološkom radu vlastitog gušterače i omogućava pacijentu da izbjegne više injekcija. U terapiji pumpama koristi se samo inzulin kratkog ili ultra kratkog djelovanja, pa zato zahvaljujući pumpi pacijent eliminira potrebu da se pridržava strogog rasporeda obroka. Uz to, uz njegovu pomoć moguće je programirati različite načine davanja lijekova - ovisno o tome kakvu će hranu pacijent jesti i kakvu tjelesnu aktivnost mora izvoditi. Pa pacijent sa inzulinska pumpa ne samo da kontrolira nivo glukoze nego vam uveliko olakšava život.

3. Da li se domaće uvrede razlikuju od uvezenih i da li je zabrinutost pacijenta prilikom prenošenja na domaće insuline opravdana?

U modernoj farmaceutskoj industriji naširoko se koriste generičari - lijekovi koje proizvode razni proizvođači, ali imaju potpuno isti molekul. Svojstva ovog molekula potpuno su slična originalnom lijeku. Ova bioekvivalencija prvo se potvrđuje tijekom brojnih ispitivanja i, drugo, služi kao preduvjet za prodaju generičkih proizvoda. Moderna domaća analozi inzulina strani se proizvođači po kemijskoj strukturi i svojstvima nimalo ne razlikuju od originalnih lijekova i uvjerljivo su dokazali njihovu učinkovitost i sigurnost.

5. Je li opasno uzimati antibiotike za dijabetes?

Poznato je da neki antibiotici pojačavaju učinak inzulina i mogu dovesti do toga hipoglikemija. S druge strane, upalne bolesti pogoršavaju tok dijabetesa i povećavaju se šećer u krvi. Zbog toga je za vrijeme liječenja antibioticima potrebno pažljivije samo praćenje razine šećera.

8. Je li istina da komplikacije tipa 1 nastaju čak i uz dobru kompenzaciju bolesti?

Dobro kompenzacija dijabetesa - To je osnova za prevenciju komplikacija. Pacijent treba imati na umu da tip dijabetesa ne utječe na brzinu i težinu razvoja komplikacija. Lečenje komplikacija dijabetesa Najefikasnije je u ranim fazama njihovog razvoja, stoga je preporučljivo svim pacijentima koji imaju dijabetes da prođu godišnji pregled u specijalizovanoj endokrinološkoj bolnici.

9. Mogu li djeca sa dijabetesom tipa 1 raditi fizički odgoj u školi?

Moderna dijabetologija je mišljenja da je društveni život djeteta sa dijabetes tipa 1 ne bi se trebao strelovito razlikovati od života njegovih zdravih vršnjaka. Ako dijete ima dobru kompenzaciju za dijabetes, nema komplikacija, školovao se u školi za dijabetes, poznaje karakteristike inzulinske terapije tokom fizičke aktivnosti, principe prevencije i olakšavanja hipoglikemija, a prema tim uvjetima možete se baviti fizičkim odgojem u školi. Međutim, indikacije i kontraindikacije za tjelesnu aktivnost u svakom konkretnom slučaju treba utvrditi polaznik dijabetologa. Uz to, endokrinološka zajednica smatra da je potrebno uvesti program specijalnog tečaja o interakciji sa djecom i adolescentima koji imaju dijabetes u program usavršavanja nastavnika bilo koje specijalizacije. Uostalom, studenti sa dijabetes Većinu svog života provode ne s roditeljima koji znaju određene bolesti njihove djece, već s učiteljima koji ponekad nisu u stanju pružiti djetetu potrebnu pomoć.

10. Koja pravila moraju poštovati oni koji su u pograničnom (pre dijabetesu) stanju?

Koncept „predijabetesa“ uključuje stanja kao što su oštećena glikemija na testu i oslabljena tolerancija na glukozu. Oba stanja dijagnosticiraju se na temelju posebnog testa, koji uz najmanju sumnju na dijabetes ili prekomjernu tjelesnu težinu mora proći u klinici. Liječnici koriste izraz predijabetes ako pacijent ima visoki rizik razvoja dijabetes tipa 2. Ako se u fazi predijabetesa počne aktivno baviti vlastitim zdravljem (jedite uravnoteženo, vježbajte, normalizirajte težinu), tada postoje sve šanse da se izbjegne ili odgodi razvoj bolesti. Na primjer, studije su pokazale da gubitak težine od 5-7%, zdrava, niskokalorična dijeta, 30-minutno vježbanje 5 puta tjedno, može smanjiti rizik od dijabetesa za 58%.

12. 2000. godine su u Rusiji zabranjene operacije presađivanja davaoskih (životinjskih) ćelija gušterače. Postoje li radovi na ovom načinu liječenja dijabetesa i sprečavanju njegovih komplikacija? Može li se ova metoda liječenja dijabetesa tipa 2 koristiti sa svojom opcijom konzumiranja inzulina?

Prije nego što se primijeni u svakodnevnoj kliničkoj praksi, sve eksperimentalne metode borbe protiv dijabetesa moraju proći ozbiljna laboratorijska i klinička ispitivanja koja traju godinama. A ako je jedna ili druga metoda zakonom zabranjena, tada je sav rad u ovoj oblasti "zamrznut". Stoga je izuzetno teško precizno i ​​precizno odgovoriti na vaše pitanje.

13. Da li se kod lečenja dijabetesa kod dece sa kompatibilnošću tkiva i grupama prakticira transplantacija matičnih ćelija od bliskog rođaka? Koji su rezultati ovog tretmana? Koliko je efikasan?

Matične ćelije danas se proučavaju od strane stručnjaka širom sveta. Međutim, rezultati ozbiljnih i velikih studija o ljudskom tijelu još uvijek nisu dobijeni. Postoje podaci o uvođenju matičnih stanica pojedinim pacijentima koji imaju dijabetes, uključujući i kod nas, ali još nema načina da se ti podaci iskoriste - potrebno je dugoročno praćenje i veliki broj studija. Za utvrđivanje efikasnosti i sigurnosti ove metode trebat će puno vremena, stoga ćemo govoriti o širokoj upotrebi matičnih stanica za liječenje dijabetes melitus, posebno kod djece, još nisu.

14. Zašto se sva hormonska nadomjesna terapija za žene u menopauzi svodi samo na kombinacije estrogen-progestogenih lijekova i nitko ne spominje da ženama takođe moraju biti propisani androgeni?

Do danas je studija o upotrebi androgena kod žena u menopauzi premalo, njihovi rezultati su kontradiktorni i zahtijevaju ozbiljno preciziranje i dugoročno promatranje. Širom svijeta se preporučuju samo preparati estrogena i progestogena - u raznim kombinacijama. Međutim, postoje svi razlozi za vjerovanje da je uporaba androgena na HRT-u pitanje vrlo bliske budućnosti.

15. Koji su najefikasniji tretmani za gojaznost?

Prije svega, to je dijetalna terapija u kombinaciji s odgovarajućom fizičkom aktivnošću. Lijekovi za liječenje gojaznosti ne koriste se „umjesto“ uravnotežene prehrane, već kao dodatak tome. Svaki lijek ima svoje kontraindikacije i nuspojave. Stoga su dijeta i vježbe te terapija lijekovima najbolje odabrati zajedno s liječnikom koji će uzeti u obzir sve pojedinačne karakteristike, kao i indikacije i kontraindikacije za liječenje gojaznosti.

Dijabetologija: Moderni odjeljak o proučavanju dijabetesa

Dijabetologija je dio endokrinologije. Dijabetologija proučava pitanja koja utječu na razvoj bolesti poput dijabetesa.

Stručnjaci iz oblasti medicine iz ove oblasti proučavaju pitanja vezana za dijabetes:

  1. Uzroci patološkog stanja.
  2. Metode za liječenje dijabetesa različitih vrsta.
  3. Metode za prevenciju dijabetesa.

Liječnici specijalizirani za proučavanje dijabetesa, uzroka njegove pojave i prevencije nazivaju se dijabetolozi. Liječnici koji proučavaju dijabetes i njegove metode liječenja visoko su kvalificirani profesionalci u endokrinologiji.

Dijabetes melitus je bolest koja se javlja kao rezultat razvoja poremećaja u funkcionisanju ćelija pankreasa odgovornih za proizvodnju inzulina.

Uzrok bolesti može biti i smanjenje osjetljivosti receptora ćelijskih membrana perifernih tkiva ovisnih o inzulinu na hormon inzulin.

Najčešći oblik dijabetesa je dijabetes tipa 2.

Dijabetes melitus nastaje kao rezultat čitavog kompleksa endokrinih poremećaja koji su karakterizirani apsolutnim ili relativnim nedostatkom inzulina u tijelu. Pored toga, razvoj dijabetesa može biti potaknut pojavom poremećaja u svim oblicima metaboličkih procesa.

Takvi procesi u ljudskom telu su:

  • metabolizam proteina
  • lipidni
  • voda i sol
  • mineralnim
  • ugljeni hidrati.

Najčešći tipovi dijabetesa su:

  1. Inzulinski ovisan - šećerna bolest tipa 1.
  2. Neinzulinski ovisan dijabetes melitus tipa 2.
  3. Gestacijski dijabetes.

Osim toga, dijabetolozi ističu posebno stanje ljudskog tijela koje se naziva predijabetes. Predijabetesom kod ljudi otkriva se porast razine glukoze u tijelu tako da se razlikuje od fiziološki određene norme, ali ne postiže pokazatelj u kojem se stanje osobe može klasificirati kao dijabetičar.

Simptomi koji zahtevaju konsultaciju dijabetologa

Ako se otkriju nepravilnosti u funkcioniranju tijela, odmah trebate kontaktirati medicinsku ustanovu za savjet i imenovanje određenog liječenja ako je potrebno.

Postoji niz znakova čiji izgled može ukazivati ​​na razvoj dijabetesa u ljudskom tijelu.

Ako se otkrije jedan ili više ovih simptoma, odmah treba potražiti pomoć dijabetologa.

Glavni znakovi koji ukazuju na mogući razvoj dijabetičkog stanja jesu sljedeći:

  • poremećaji u radu donjih ekstremiteta,
  • pojava povećane slabosti i općeg sloma,
  • pojava snažne i nezamislive žeđi,
  • pojačano mokrenje,
  • pojava povećanog umora tijela,
  • značajno smanjenje zdravlja organizma
  • promjena tjelesne težine bez pojave preduvjeta za to.

Konsultacija sa dijabetologom i sprovođenje potpunog pregleda pacijentovog tela za koje su navedeni simptomi omogućavaju rano otkrivanje dijabetesa u organizmu i pravovremene terapijske mere.

Svrha takvih događaja je normalizacija glikemijskog indeksa u tijelu i zaustavljanje pojave mogućih komplikacija daljnjim napredovanjem identificirane vrste dijabetesa.

Kako je sastanak kod dijabetologa?

Inicijalna poseta dijabetologu praktično se ne razlikuje od pacijenata koji posećuju lekare drugih specijalnosti.

Pri prvoj poseti dijabetologu doktor provodi početno istraživanje pacijenta.

U postupku provođenja početnog ispitivanja liječnik otkriva čitav niz pitanja koja vam omogućavaju da donesete početni zaključak o prisutnosti ili odsutnosti pacijenta s metaboličkim poremećajima u tijelu.

Tokom ankete ljekar otkriva sljedeća pitanja:

  1. Kakve pritužbe imaju pacijenti na njihovo stanje.
  2. Određuje prisustvo simptoma karakterističnih za dijabetes melitus ili predijabetičko stanje u tijelu.
  3. Pojašnjava vrijeme za koje se pojavljuju karakteristični simptomi ako su prisutni kod pacijenta.

Nakon inicijalnog ispitivanja lekar izmeri sadržaj glukoze u organizmu pacijenta ili preporučuje da se kontaktira specijalizovana klinička laboratorija za darivanje krvi radi analize ugljenih hidrata u plazmi.

Ako su potrebne dodatne studije, može se propisati analiza mokraće:

Pored toga, može se propisati svakodnevno praćenje pacijentove razine glukoze u plazmi.

Nakon što primi sve potrebne rezultate ispitivanja i prikupi sve potrebne informacije, dijabetolog postavi dijagnozu i po potrebi razvije individualnu shemu terapijskih mjera.

Izbor sheme terapijskih mjera ovisi o rezultatima analiza i individualnim karakteristikama pacijentovog tijela koje boluje od jedne ili druge vrste dijabetesa.

Terapeutske mjere koje se koriste u liječenju šećerne bolesti nisu samo uzimanje lijekova koji snižavaju razinu šećera u krvnoj plazmi.

Shema terapijskih mjera može uključivati ​​prilagođavanje prehrane i vremena obroka, raspored i redoslijed lijekova.

Ispravljanje i doziranje fizičkog napora na pacijentovom tijelu, opće prilagođavanje životnog stila, obavezno napuštanje loših navika, poput pušenja duhana i konzumiranja alkohola.

Šta radi dijabetolog?

Dijabetolog je specijalista koji se bavi razvojem režima liječenja i prevencije dijabetes melitusa i komplikacijama povezanim s napredovanjem ove bolesti u tijelu pacijenta.

Najvažniji uvjet za uspješno liječenje bolesti je pravovremeno otkrivanje bolesti i sprečavanje njezina napredovanja do faza u kojima se mogu razviti komplikacije.

Komplikacije šećerne bolesti tipa 2 i dijabetesa tipa 1 imaju ozbiljan utjecaj na funkcioniranje pojedinih organa i njihovih sustava uopće.

Kako biste spriječili razvoj komplikacija koje prate progresiju bilo koje vrste dijabetes melitusa, trebate redovito posjećivati ​​dijabetologa koji dolazi po savjete i prilagodbe u procesu liječenja.

Pravovremeno kontaktiranje dijabetologa i njegova redovita posjeta omogućuju vam da na vrijeme poduzmete odgovarajuće mjere kako biste prilagodili nivo šećera u tijelu i prilagodili metaboličke procese.

Redovnim posmatranjem liječnika izbjegava se razvoj u tijelu ozbiljnih bolesti povezanih s dijabetesom melitusom, koje utječu na funkcioniranje izlučujućeg kardiovaskularnog, živčanog i drugog tjelesnog sustava.

O inovacijama u dijabetologiji možete saznati gledajući video u ovom članku.

Savremena dostignuća

Dijabetes melitus je ljekarima poznat od davnina. Prvi klinički opis ove bolesti dao je rimski liječnik Areteus u 2. stoljeću A.D. e., također je u zdravstvenu praksu uveo i pojam "dijabetes". Opis bolesti je dat i u staroegipatskom papirusu (oko 1000. godine prije Krista), u Galenu (130-200), tibetanskom kanonu Chjud-shek (VIII vijek), kod arapskog iscjelitelja Avicene (980–1037) gg.) i u drugim izvorima.

1776., engleski liječnik, Matthew Dobson (1731-1784), otkrio je da urin pacijenata sadrži povećanu koncentraciju šećera (glukoze), kao rezultat toga što je bolest postala poznata kao dijabetes melitus.

Paul Langerhans (1847-1888), njemački patolog koji je proučavao strukturu gušterače, opisao je nakupljanje posebnih stanica u tkivu žlijezde, za koje se sada zna da proizvode inzulin. Nakon toga, ovi grozdovi su nazvani otočići Langerhans. Ruski lekar Yarotsky (1866-1944) bio je prvi naučnik koji je 1898. godine izrazio ideju da otočići Langerhansa proizvode unutrašnju tajnu koja utiče na metabolizam šećera u organizmu. Oscar Minkowski (1858–1931) i Joseph von Mehring (1849–1908) uzrokovali su „eksperimentalni dijabetes” kod pasa uklanjanjem gušterače 1889. i zaključili da postoji veza između uklanjanja žlijezde i kasnijeg razvoja dijabetesa. Napokon, ruski naučnik Leonid Sobolev (1876-1919) u svojoj je disertaciji predstavljenoj 1901. eksperimentalno dokazao da na otočićima Langerhansa luče poseban hormon koji regulira šećer u krvi.

Dvadeset godina kasnije kanadski istraživači Frederick Bunting (1891-1941) i Charles Best (1899-1978) izolirali su ovaj hormon, nazvan inzulin, a 1922. počela je "era inzulina" u liječenju dijabetesa. Bunting i profesor MacLeod, koji je nadgledao djelo, osvojili su Nobelovu nagradu za ovo otkriće.

U Francuskoj su tokom Drugog svjetskog rata ljekari Zhanbon i Lubatier proučavali učinak na lučenje inzulina sulfa lijekova koji snižavaju razinu šećera u krvi. Kao rezultat toga, zahvaljujući naporima niza naučnika (Chen, 1946, Savitsky i Mandryka, 1949, Usse, 1950), sredinom pedesetih godina, oralna sredstva sulfamidne grupe - tolbutamid, karbutamid, hlorpropamid, ušla su u medicinsku praksu. Možemo pretpostaviti da je od tog trenutka u dijabetezologiji započela era modernog liječenja i kontrole dijabetičke bolesti.

Savremena dostignuća

Trenutačni napredak u kontroli dijabetesa uključuje: upotrebu širokog asortimana inzulina i pripravaka za oralnu upotrebu tableta, pažljivo dizajniranu dijetu i glikemijske indekse proizvoda, pacijentovo samo praćenje glukometrima i preporuke u vezi sa fizičkom aktivnošću.

Vrste dijabetesa

Prema definiciji WHO, dijabetes je skupina metaboličkih bolesti koja se javljaju sa hroničnom hiperglikemijom koja nastaje zbog poremećenog lučenja inzulina, promjena u njegovom djelovanju ili kao rezultat oba faktora.

Insulin je hormon koji proizvodi beta ćelija pankreasa. Reguliše ne samo metabolizam ugljikohidrata, već i druge vrste metabolizma - protein, masnoće, uključen je u procese diferencijacije stanica.

DM se odnosi na patologiju koju karakteriše hronični tok i oštećenja različitih organa tijela.

Uz prisustvo dijabetesa, pa čak i uz adekvatno liječenje, teško je izbjeći komplikacije povezane s ovom bolešću. Najčešće komplikacije dijabetesa su angiopatije (dijabetička angiopatija) i polineuropatija. Zauzvrat, ovi poremećaji dovode do oštećenja mnogih organa - bubrega, krvnih žila srca, nervnog sistema, kože, razvoja retinopatije i dijabetičkog stopala.

Klinički je dijabetes melitus podijeljen u nekoliko vrsta.

  • Dijabetes tipa 1 (dijabetes tipa 1) ili tip ovisan o inzulinu povezan je ne samo s autoimunim ili idiopatskim oštećenjem beta-stanica pankreasa, već i s drugim uzrocima koji doprinose oštećenju stanica koje proizvode inzulin (npr. Toksični efekti). To dovodi do oštrog ili gotovo potpunog prestanka proizvodnje inzulina. Dijabetes tipa 1 se često razvija kod mladih ljudi.
  • Tip dijabetesa koji nije ovisan o insulinu (T2DM) razvija se češće u zrelijoj dobi (obično stariji od 40-50 godina) kod ljudi sa genetskom predispozicijom. Njen razvoj sastoji se od prisutnosti genetske predispozicije i vanjskih faktora. Smatra se da genetski preduvjeti igraju važniju ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2 nego kod dijabetesa tipa 1.

Patogeneza dijabetesa tipa 2

Genetska predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 2 dobro je dokazana u brojnim genetskim istraživanjima. Otkriveno je oko 100 gena, čiji polimorfizmi (varijante gena) značajno povećavaju rizik od razvoja dijabetesa. Zauzvrat, ovi geni su podijeljeni u grupe u kojima proizvodi ovih gena utiču na funkciju beta ćelija gušterače koja sintetišu inzulin, genetske nedostatke u radu inzulina i njegovih receptora i razvoj inzulinske rezistencije. Najviše proučavani geni za dijabetes tipa 2 koji regulišu rad beta-ćelija gušterače uključuju gene PRAG, KCNG11, KCNQ1, ADAMTS9, HNF1A, TCF7L2, ABCC8, GCK, SLC30A8 i nekoliko drugih.

U patogenezi dijabetesa tipa 2 nužno su uključena dva faktora - otpornost na inzulin i promjena funkcioniranja beta ćelija. Nije uvijek jasno koji je od faktora primarni.

Stanje uzrokovano smanjenjem osjetljivosti stanica na inzulin, uslijed njegovog dovoljnog broja ili prelaska gornje granice norme, naziva se rezistencijom na inzulin. Kompenzacijska hiperinsulinemija razvija se u ranim fazama dijabetesa i jedan je od znakova pretilosti.

Trenutno je dijabetes tipa 2 definiran kao kršenje metabolizma ugljikohidrata, uzrokovano uglavnom inzulinskom rezistencijom i relativnim nedostatkom inzulina ili pretežnim oštećenjem lučenja hormona sa ili bez inzulinske rezistencije.

Otpornost tkiva na inzulin objašnjava se smanjenjem osjetljivosti na inzulinske receptore ili oštećenim funkcioniranjem enzima koji proizvode inzulin.

Bolesti kod kojih se razvija dijabetes

Osim dijabetesa prve i druge vrste razlikuju se specifične vrste dijabetes melitusa koje nastaju kod određenih bolesti / sindroma i stanja.

Neke endokrine i autoimune bolesti mogu biti povezane sa dijabetesom: Gravesova bolest (difuzni toksični gušter), Itsenko-Cushingov sindrom (hiperkortizam), feokromocitom (tumor nadbubrežne žlezde), akromegalija, glukagonom, perniciozna anemija, hipotireoza, hronični hepatitis ,.

Dijabetes melitus se može javiti kod bolesti gušterače: pankreatitisa, cistične fibroze, tumora, hemokromatoze. Imunološki posredovan dijabetes izoliran je kao rezultat prisutnosti IPEX sindroma, kao i nakon pojave antitijela i na inzulin i na inzulinske receptore. IPEX sindrom karakteriziraju imuna disregulacija, poliendokrinopatija (dijabetes melitus, hipotireoza) i autoimuna enteropatija, što se manifestuje sindromom malapsorpcije. Njegova pojava povezana je s mutacijama u genu FOXP3, u kojem je kodiran slijed proteina scarfin koji je odgovoran za normalno funkcioniranje regulatornih T-limfocita i, shodno tome, razvoj insuficijencije antivirusnog i antibakterijskog imuniteta. Dijabetes ovisan o inzulinu koji proizlazi iz ovog sindroma, manifestuje se u pravilu u prvih 6 mjeseci djetetovog života.

Ostale specifične vrste dijabetesa uključuju dijabetes koji se razvija kao rezultat disfunkcije beta ćelija i genetskih poremećaja inzulina (MODY-1-6, mutacije DNA mitohondrija, leprechaunizam, otpornost na inzulin tipa A itd.).

Utvrđena je povezanost između razvoja dijabetesa i prenesene virusne infekcije (prisutnost citomegalovirusa, Coxsackie virusa B3 i B4, reovirusa tipa 3, urođene rubeole). Utvrđeno je da se nakon epidemije zaušnjaka nakon 2 godine povećao broj slučajeva novodijagnosticiranog dijabetesa među djecom.

Razvoj dijabetesa moguć je uz prisustvo određenih genetskih nepravilnosti koje su u kombinaciji s dijabetesom. Tu se ubrajaju sindromi: Down, Klinefelter, Turner, Prader-Willi i Hureeton-horea.

Neobični faktori rizika od dijabetesa

Kao što pokazuje brojni znanstveni radovi, jedan od faktora koji potiču autoimune procese i mogući razvoj dijabetesa je uporaba kravljeg mlijeka novorođenčadi. Pokazano je da jedenje kravljeg mlijeka umjetnim hranjenjem povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 1. Smatra se da je ovaj razvojni mehanizam povezan s prisustvom određenog broja proteina koji imaju dijabetički učinak u mlijeku.

Poraz beta ćelija koje proizvode inzulin moguć je s toksičnim učincima na ove stanice, na primjer, nakon uzimanja streptozotocina (antibiotika koji se koristi u liječenju određenih vrsta karcinoma).Neki lijekovi uključuju glukokortikoide, nikotinsku kiselinu, hormone štitnjače, beta blokatore, pentamidin, vakcino, alfa-interferon, kao i tvari koje se nalaze u kravljem mlijeku (goveđi serum albumin peptid). Dimljeni proizvodi koji sadrže nitrozo spojeve mogu igrati negativnu ulogu.

Gestacijski dijabetes koji se javlja tokom trudnoće (trudnički dijabetes) dodijeljen je posebnoj skupini.

Principi za dijagnozu dijabetesa

U svakom slučaju, bez obzira na vrstu dijabetesa i uzroke njegove pojave, u tijelu se javlja patološka promjena metabolizma ugljikohidrata, kao i kršenje metabolizma masti i proteina, što povlači za sobom značajne kliničke manifestacije.

U vezi s velikim društvenim značajem ove bolesti postavlja se pitanje njegove rane dijagnoze kako bi se propustilo pravovremeno liječenje i preventivne mjere s ciljem neutraliziranja nastalih komplikacija.

U dijabetes melitus u početku se najjasnije očituju promjene u metabolizmu ugljikohidrata. Stoga je glavni dijagnostički klinički i laboratorijski test u dijagnostici dijabetesa određivanje glukoze u krvi. Merenje glukoze vrši se i u venskoj i u kapilarnoj krvi uzetoj sa prsta.

Dijagnostički kriteriji za dijabetes razvijaju stručnjaci već duže vrijeme. Kako su se podaci prikupljali, oni su se periodično pregledavali i poboljšavali.

Savremena dijagnostika dijabetesa i procjena nivoa glikemije zasniva se na preporukama SZO iz 1999. godine sa dodatnim dodacima (od 1999. do 2015.).

Glavni laboratorijski dijagnostički kriteriji za dijabetes uključuju utvrđivanje koncentracije glukoze, glikoziliranog (glikoliranog) hemoglobina i provođenje oralnog testa tolerancije na glukozu radi potvrđivanja dijagnoze. U procesu proučavanja metabolizma ugljikohidrata utvrdili smo norme glukoze u perifernoj krvi (venskoj) i kapilarnoj krvi (iz prsta), pokazateljima koncentracije glikoziranog hemoglobina, normalnim i patološkim vrijednostima glukoze utvrđenim tokom testa tolerancije na glukozu.

Glukoza u krvi

Pri procjeni koncentracije glukoze potrebno je uzeti u obzir razlike u njezinim normalnim vrijednostima u venskoj i cijeloj kapilarnoj krvi. To može ovisiti, na primjer, o veličini hematokrita. Stoga je prilikom dinamičkog praćenja pacijenta bolje koristiti jednu tehnologiju otkrivanja.

Glukoza na testu podrazumijeva glukozu utvrđenu ujutro nakon noćnog posta u trajanju od najmanje osam, a ne više od četrnaest sati. Normalno, glukoza ne bi trebala biti veća od 5,6 mmol / L za kapilarnu krv i manju od 6,1 mmol / L u venskoj krvi. Dobiveni podaci više su ili jednaki od 6,1 mmol / l, odnosno više od ili jednaki 7,0 mmol / l, služe kao razlog ponovne analize i testa tolerancije na glukozu. Dijagnoza dijabetes melitusa, koja je prvi put identificirana, mora se dokazati ponovljenim analizama kako bi se utvrdila činjenica povećanja razine glikemije.

Glukoza u rasponu od 5,6 - 6,1 mmol / L na prazan stomak u punoj kapilarnoj krvi i 6,1 - 7,0 mmol / L u venskoj krvi može ukazivati ​​na kršenje glikemije.

Treba još jednom naglasiti da, budući da na rezultate analize utječu brojni faktori (uzimanje određenih lijekova, hormonalna razina, emocionalno stanje, obrazac prehrane), glukozu treba odrediti nekoliko puta.

Određivanje glikozovanog hemoglobina

Od 2011. godine, na preporuku WHO-a, određivanje koncentracije glikiranog hemoglobina (HbA1c) koristi se kao dijagnostički kriterij za dijabetes melitus.

Normalnom se smatra koncentracija koja ne prelazi 6,0%. Koncentracija HbA1c veća od ili jednaka 6,5% smatra se kriterijem prisutnosti dijabetesa. U nedostatku izraženih simptoma, zaključak se uspostavlja nakon usporedbe dva ispitivanja - dvije definicije gliciranog hemoglobina ili nakon istodobnog određivanja HbA1c i glukoze.

Oralni test tolerancije na glukozu

Oralni test tolerancije na glukozu (PHTT) provodi se kako bi se razjasnila dijagnoza epizoda glikemije.

Ispitivanje se smatra pozitivnim (potvrda dijagnoze šećerne bolesti) ako je koncentracija glukoze u 2 sata nakon uzimanja 75 grama glukoze u osobi veća ili jednaka 11,1 mmol / L.

Oralni test tolerancije na glukozu podliježe strogim pravilima. Na primjer, kod djece je izračunavanje glukoze 1,75 grama glukoze po kilogramu tjelesne težine, a ne više od 75 grama. Dužnost dežurnog ljekara je stroga provedba svih pravila tokom ispitivanja.

Napredne studije

U slučaju pritužbi koje odgovaraju prisutnosti dijabetesa, a ponekad i u slučaju slučajnog (na primjer, preventivnih pregleda) otkrivanja povišene razine glukoze, ako je potrebno, mogu se provesti dubinske laboratorijske dijagnostičke metode u dijagnostici dijabetesa. Takvi testovi uključuju: biohemijske studije krvi i urina (biohemijska analiza krvi, određivanje C-peptida i inzulina, proračun rezistencije na inzulin, mikroalbuminurija), 24-satni kontinuirani nadzor glukoze (CGMS), imunološki (otkrivanje antitijela u krvi), genetski.

Pomoću mjerača glukoze u krvi

Kod kuće se glukometri koriste za praćenje nivoa glukoze. Ovi se uređaji odlikuju dovoljnom preciznošću u određivanju sadržaja glukoze u kapilarnoj krvi (krvi iz prsta) i reproduciranju rezultata. Budući da određivanje glukoze provodi sama bolesna osoba, to zahtijeva brojne vještine i dijagnostičke mjere za provjeru kvalitete analizatora (kontrola kvalitete test traka, baterije). U bolnicama i velikim trgovačkim laboratorijama glikemija se obično ocjenjuje upotrebom biokemijskih analizatora visoke preciznosti, čija se kvaliteta mora sustavno nadgledati, čija se pravila utvrđuju naredbama Ministarstva zdravlja Ruske Federacije kako bi se osigurala kontrola kvalitete laboratorijskih ispitivanja.

Pogledajte video: Stara Pazova: Dijabetes savremena bolest (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar