Stevija - opis biljke, koristi i štete, sastav, upotreba zaslađivača i ljekovitog bilja

Zaslađivači su sve više zainteresirani za one koji su navikli držati tjelesnu težinu pod kontrolom ili jednostavno ne žele povećati dodatne kalorije, ali nisu u stanju izgubiti naviku pijenja slatkog čaja ili kafe. Supstanca steviozid dobiva se iz biljke zvane stevija, koja raste u suptropskoj klimi fermentacijom. Stevija je dugo poznata kao prirodna zamjena za šećer, sadrži malo kalorija i ima vrlo slatkast okus (kalorizaciju). Ekstrakt stevije gotovo je 125 puta slađi od običnog šećera, pa je jedna mala pilula dovoljna da zasladite napitak. Ekstrakt stevije dostupan je u obliku tableta u praktičnom pakovanju koje možete ponijeti sa sobom na putovanje ili imati na radnom mjestu.

Sastav i korisna svojstva ekstrakta stevije

Sastav proizvoda: ekstrakt stevije, eritrinol, polidekstroza. Po sastavu vitamina i minerala ekstrakt stevije nadmašuje gotovo sve poznate zaslađivače. Sadrži: vitamine A, C, D, E, F, PP, kao i kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, selen, gvožđe, silicijum, fosfor i natrijum, neophodne organizmu. Ekstrakt stevije indiciran je za bolesti štitne žlijezde i dijabetes melitus, teži normalizaciji razine šećera u krvi. Ekstrakt stevije koristan je kod poremećaja gastrointestinalnog trakta, alergijskih bolesti.

Botanička karakteristika

Dakle, kao što je već spomenuto, naučno ime za Steviju je Stevia rebaudiana u čast naučnika iz 16. vijeka Stevusa, koji je prvi opisao i proučavao ovu biljku dok je radio na Univerzitetu u Valenciji. Takođe se često ova biljka naziva medna stevija ili medna trava zbog visokog sadržaja slatkih materija - glikozida.

Rodno mjesto medene trave je Južna i Srednja Amerika, gdje raste na ogromnim teritorijama ravnica i planinskih područja. Trenutno se stevija uzgaja u Južnoj Americi (Brazil, Paragvaj, Urugvaj), Meksiku, SAD-u, Izraelu, kao i u jugoistočnoj Aziji (Japan, Kina, Koreja, Tajvan, Tajland, Malezija).

Sama stevija je višegodišnja zeljasta biljka visine od 60 cm do 1 m. U prvoj godini života stevija obično raste prema gore, a od druge godine daje brojne bočne izbojke koji biljci daju karakterističan izgled malog zelenog grmlja. Izbojci prve godine su nježni, s obilnim obroncima, a sve starije stabljike postaju krute. Listovi su lanceolatni, bez peteljki, pričvršćeni na stabljici u paru i malo puberte. Listovi imaju 12 do 16 zuba, narastu u dužinu do 5 - 7 cm i u širinu do 1,5 - 2 cm.

Listovi stevije trenutno se koriste za proizvodnju zaslađivača i u receptima tradicionalne medicine. Odnosno, biljka se uzgaja za skupljanje lišća. Iz jednog grma stevije godišnje se ubire 400 do 1200 listova. Listovi stevije svježeg su okusa vrlo slatki s laganom, ugodnom gorčinom.

U prirodnom staništu stevija cvjeta gotovo neprekidno, ali najveći broj cvjetova na biljci se javlja u periodu aktivnog rasta. Cvjetovi su sitni, prosječno dugi 3 mm, sakupljeni u malim košaricama. Stevia takođe daje vrlo malo sjemenki, slično prašini. Nažalost, klijavost sjemena je vrlo mala, pa se za uzgoj biljke najbolje razmnožava reznicama.

Hemijski sastav

Listovi stevije sadrže širok spektar različitih supstanci koje pružaju njena ljekovita svojstva, koriste se u tradicionalnoj medicini, a takođe daju slatki ukus. Dakle, u listovima stevije nalaze se sljedeće tvari:

  • Slatki glikozidi diterpeni (steviozid, rebaudiozidi, rubusozidi, steviolbiozidi),
  • Rastvorljivi oligosaharidi,
  • Flavonoidi, uključujući rutin, kvercetin, kvercetrin, avicularin, guaakverin, apigenene,
  • Ksantofili i klorofili,
  • Oksicinaminske kiseline (kofeinske, hlorogene itd.),
  • Aminokiseline (ukupno 17), od kojih je 8 neophodnih,
  • Omega-3 i omega-6 masne kiseline (linolna, linolenska, arahidonska itd.),
  • Vitamini B1, In2, P, PP (nikotinska kiselina, B5), askorbinska kiselina, beta-karoten,
  • Alkaloidi,
  • Arome slične onima koje nalazimo u kavi i cimetu
  • Tanini
  • Mineralni elementi - kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, silicijum, cink, bakar, selen, hrom, gvožđe,
  • Esencijalna ulja.

Glavni aktivni sastojak stevije, koji je ovu biljku učinio popularnom i slavnom, je glikozid steviozid. Tvar steviozid je 300 puta slađa od šećera, ne sadrži nijednu kaloričnost pa se stoga uspješno koristi kao zamjena za šećer u mnogim zemljama, uključujući za prehranu bolesnika sa šećernom bolesti, pretilošću i drugim patologijama u kojima je šećer vrlo štetan.

Trenutno koristim steviju

Ovakva rasprostranjena upotreba stevije karakteristična je za zemlje Južne Amerike, Kinu, Tajvan, Laos, Vijetnam, Koreju, Maleziju, Indoneziju, Izrael, Japan i SAD. Prevalencija i raširena upotreba biljke bila je posljedica činjenice da je steviozid sadržan u njoj najslađi i najbezopasniji proizvod koji je danas dostupan. Dakle, steviozid, za razliku od šećera, ne povećava glukozu u krvi, ima umjereno antibakterijsko djelovanje i ne sadrži kalorije, pa se stevija i njeni ekstrakti ili sirupi smatraju idealnim proizvodom za uključivanje u jelovnik kao zaslađivač bilo kojeg jela i pića, umjesto svih uobičajenih šećera. U Japanu, na primjer, otprilike polovina svih slastičarskih proizvoda, slatkih pića, pa čak i žvakaćih guma proizvodi se upravo prahom ili sirupom stevije, a ne šećerom. A u svakodnevnom životu Japanci koriste steviju umjesto šećera za bilo koje jelo i piće.

Stevija umjesto šećera korisna je apsolutno svim ljudima, ali apsolutno ju je potrebno zamijeniti šećerom za one koji pate od dijabetes melitusa, gojaznosti, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih poremećaja.

Stevija je također vrlo raširena u Aziji i Južnoj Americi zbog činjenice da je relativno lako uzgajati, daje bogatu žetvu lišća i ne zahtijeva velike troškove za proizvodnju zaslađivača iz nje. Na primjer, u Aziji se godišnje po hektaru skupi oko 6 tona sušenih listova stevije, od čega se napravi 100 tona ekstrakta. Tona ekstrakta stevije ekvivalentna je količini šećera dobivenog iz 30 tona šećerne repe. A prinos repe je 4 tone po hektaru. Odnosno, profitabilnije je uzgajati steviju za proizvodnju zaslađivača nego repa.

Priča o otkriću

Indijci koji žive u sadašnjem Brazilu i Paragvajuu već stoljećima jedu listove stevije koje su nazvali slatkom travom. Štaviše, stevija se koristila i kao zaslađivač za čaj od matera, kao i kao začin za obična jela. Takođe, Indijanci su steviju koristili za lečenje raznih bolesti.

Ali u Evropi, SAD-u i Aziji, niko nije obraćao pažnju na steviju sve dok 1931. francuski hemičari M. Bridel i R. Lavie nisu izolirali slatke glikozide - stevioside i rebaudioside - iz lišća biljke. Ovi glikozidi daju slatki ukus listovima stevije. Budući da su glikozidi potpuno bezopasni za ljude, u 50-60-im godinama prošlog stoljeća stevija je primijećena u različitim zemljama kao potencijalna zamjena šećera kako bi se pokušala smanjiti potrošnja šećera od strane stanovništva i smanjiti broj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Štaviše, stevija se može koristiti za dijabetes, jer ne utiče na nivo glukoze u krvi.

70-ih godina prošlog stoljeća Japan je razvio metodologiju za industrijski uzgoj stevije i dobivanje ekstrakta iz nje, koji može biti korišten umjesto šećera. Japanci su počeli uzgajati steviju kako bi zamijenili ciklamat i saharin, koji su se ispostavili kancerogenim zaslađivačima. Kao rezultat toga, otprilike 1977. u Japanu, od trećine do polovine proizvoda proizvodi se stevijom umjesto šećera. A činjenica da su Japanci dugotrajne je svima poznata, u čemu, možda, ima zasluga i stevije.

U bivšem SSSR-u stevija se počela proučavati tek 70-ih godina, kada je jedan od botaničara koji su radili u Paragvaju donio sjeme ove biljke u svoju domovinu. Grmovi su uzgajani u moskovskim laboratorijama i temeljno su istraženi.

Završno izvješće o svojstvima stevije klasificirano je jer je odlučeno da će umjesto šećera članovi vrhovnog vodstva zemlje i njihove porodice koristiti upravo steviju. Ali trenutno se iz ovog izvještaja mogu dobiti neke deklasificirane informacije, koje su ukazivale da redovno konzumiranje ekstrakta lišća stevije dovodi do smanjenja razine glukoze i kolesterola u krvi, poboljšava protok krvi (prorjeđivanje), normalizaciju jetre i gušterače. Takođe je primijećeno da steviozid ima diuretik i anti-upalni efekat. U istom dokumentu naučnici su istakli da konzumiranje ekstrakta stevije kod dijabetesa sprečava hipoglikemijske i hiperglikemijske krize / komu, poboljšava unos glukoze u stanicama i, na kraju, smanjuje dozu inzulina ili drugih lijekova s ​​hipoglikemijskim učinkom (snižavajući glukozu u krvi). Uz to, prikazan je pozitivan učinak stevije kod bolesti zglobova, gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularnog sistema, kože, zuba, pretilosti, ateroskleroze.

Na osnovu rezultata istraživanja odlučeno je da se šećer zamijeni ekstraktom stevije u prehrani članova najvišeg rukovodstva zemlje i Odbora državne sigurnosti. U tu svrhu biljka se uzgajala u republikama centralne Azije, a nasade su pažljivo i strogo čuvale. Sam ekstrakt stevije bio je klasificiran, a u zemljama bivše Unije gotovo niko nije znao za ovaj divni zaslađivač.

Razmislite o svojstvima stevije koja ovu biljku čini jedinstvenom u stepenu korisnosti za ljudsko tijelo.

Prednosti stevije

Prednosti stevije određuju se različite supstance koje se u njoj nalaze. Dakle, slatki glikozidi - steviozidi i rebaudiozidi pružaju slatki okus lišća, ekstrakta, sirupa i praha iz biljke. Kada se koriste kao zaslađivači umjesto šećera, sredstva koja se temelje na steviji (prah, ekstrakt, sirup) razlikuju sljedeća korisna svojstva:

  • Pruža hranu, piće i pića slatkog ukusa bez ikakvih ukusa,
  • Sadrže gotovo nula kalorija,
  • Ne razgradjuju se pri zagrevanju, dugotrajnom skladištenju, interakciji sa kiselinama i alkalijama, stoga se mogu koristiti u kuvanju,
  • Imaju umjereno antifungalno, antiparazitsko i antibakterijsko djelovanje,
  • Imaju protivupalno dejstvo,
  • Ne oštetite dugotrajnom upotrebom, čak ni u velikim količinama,
  • Za asimilaciju ne zahtijeva prisustvo inzulina, uslijed čega se ne povećava, već normalizira razinu šećera u krvi.

Osim što steviozid pomaže u normalizaciji razine šećera u krvi, uravnotežuje i poremećen metabolizam, olakšava tijek dijabetesa, njeguje gušteraču i nježno vraća njeno normalno funkcioniranje. Uz primjenu stevije u bolesnika sa šećernom bolešću, rizik od razvoja hipoglikemijskih i hiperglikemijskih stanja praktično nestaje kada razina krvi ili naglo padne ili poraste zbog predoziranja inzulina ili prekomjerne konzumacije hrane s ugljikohidratima. Stevia također poboljšava unos glukoze u stanicama bez inzulina, što dijabetes olakšava i čak smanjuje dozu inzulina ili drugih lijekova za snižavanje šećera.

Poboljšavajući korištenje glukoze u ćelijama stevije, smanjuje kolesterol u krvi, smanjuje opterećenje na jetri i normalizira rad ovog organa. Zbog toga je stevija korisna i osobama koje pate od raznih bolesti jetre poput hepatoze, hepatitisa, poremećenog lučenja žuči itd.

Prisutnost saponina u steviji omogućava ukapljivanje ispljuvka i olakšava njegovo izlučivanje i izlučivanje kod bilo koje patologije disajnih organa. Shodno tome, stevija se može koristiti kao ekspektorans kod bronhitisa, upale pluća i drugih bolesti praćenih stvaranjem ispljuvka u disajnim organima. To znači da je ova biljka korisna svim zdravim ljudima koji su prehladili ili su dobili bronhitis, upalu pluća, sezonski grip / SARS, kao i onima koji pate od hroničnih bronhopulmonalnih patologija (na primjer, pušački bronhitis, hronična upala pluća itd.).

Pripravci stevije (sušeni listovi praha, ekstrakt ili sirup) imaju blagi iritantni učinak na sluznicu želudca i crijeva, kao rezultat toga pojačana je aktivnost žlijezda u proizvodnji sluzi, koja štiti te organe od oštećenja bilo kojim faktorima i supstancama. Prema tome, stevija je korisna osobama koje pate od gotovo bilo koje bolesti probavnog trakta, na primjer, gastritisa, čira na želucu i dvanaesniku, hroničnog kolitisa itd. Takođe, stevija je korisna i kod trovanja hranom ili crevnim infekcijama, jer ubrzava obnavljanje normalne sluznice crijeva i želuca.

Osim toga, stevijski saponini imaju diuretski učinak i doprinose uklanjanju različitih nakupljenih toksičnih tvari iz krvotoka. Zahvaljujući tim efektima, uzimanje stevije smanjuje edeme i pomaže u smanjenju težine hroničnih kožnih i reumatskih bolesti (ekcem, giht, eritematozni lupus, artritis, artroza i dr.). Primjetno je da se stevija, zahvaljujući protuupalnom dejstvu, može koristiti i kao diuretik u upalnim procesima u bubrezima (nefritis), kada su druga diuretička bilja kontraindicirana (konjski rep i dr.).

Uklanjanjem otrovnih tvari iz krvotoka, snižavanjem razine šećera i kolesterola, stevija poboljšava protok krvi ili, uobičajenim jezikom, razrjeđuje krv. A poboljšanje protoka krvi normalizira mikrocirkulaciju, osigurava dobru opskrbu kisikom i hranjivim tvarima u svim organima i tkivima. Prema tome, stevija je korisna osobama s poremećajima mikrocirkulacije, na primjer, na pozadini ateroskleroze, dijabetes melitusa, endarteritisa itd. Zapravo, mikrocirkulacija krvi je oslabljena kod svih kardiovaskularnih bolesti, što znači da će uz ove patologije stevija nesumnjivo biti korisna u kombinaciji sa glavnim korištenim lijekovima.

Listovi stevije također sadrže esencijalna ulja koja imaju protuupalno, zacjeljivanje rana i regenerativno djelovanje (obnavljajući strukturu) kod posjekotina, opekotina, smrzavanja, ekcema, dugotrajnog zacjeljivanja čira, gnojnih rana i postoperativnih šavova. U skladu s tim, listovi u prahu, ekstrakt i Stevia sirup mogu se koristiti izvana za liječenje različitih kožnih lezija. Zacjeljivanje stevije događa se s stvaranjem minimalnih ožiljaka.

Uz to, esencijalna ulja stevije imaju tonik i antispazmodik efekat na želudac, creva, slezinu, jetru i žučni mehur. Zbog toničkog učinka, ovi organi počinju bolje raditi, njihova se pokretnost normalizuje, a antispazmodični efekat uklanja eliminise grčeve i kolike.Prema tome, esencijalna ulja poboljšavaju rad želuca, jetre, crijeva, slezine i žučnog mjehura, jer se počnu normalno savijati bez spastičkog sažimanja, uslijed čega ne stagniraju sadržaj (hrana, krv, žuč itd.), Već radije njegov normalan prolaz.

Eterična ulja stevije imaju antigljivično, antiparazitsko i antibakterijsko djelovanje, uništavajući, odnosno, patogene viruse, gljivice, bakterije i parazitske gliste. Ovaj efekat pomaže izliječiti bolesti desni, gastrointestinalnog trakta, jetre, mokraćnog i reproduktivnog sustava, kao i zubni karijes.

Zahvaljujući esencijalnim uljima, stevija se može koristiti i u kozmetičke svrhe, na primjer, brisanje kože infuzijom biljaka. Redovita upotreba stevije kao kozmetičkog proizvoda čini kožu čistom, podatnom, smanjuje težinu bora itd. No, za upotrebu stevije u kozmetičke svrhe, bolje je napraviti alkoholne ili uljne tinkture od listova, budući da se esencijalna ulja bolje rastvaraju u alkoholu ili ulju nego u vodi.

Stevija je korisna i u slučaju oštećenja zglobova - artritisa i artroze, jer smanjuje ozbiljnost upalnog procesa i pomaže u obnovi hrskavičnog tkiva.

Uzimanje stevije u kombinaciji s lijekovima nesteroidne protuupalne skupine (Aspirin, Paracetamol, Ibuprofen, Nurofen, Nimesulide, Diklofenak, Nise, Movalis, Indomethacin itd.) Smanjuje negativni učinak potonjeg na sluznicu želuca i crijeva, sprečavajući aspirinske čireve. A ovo je vrlo važno za ljude koji su stalno prisiljeni da uzimaju, na primjer, nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), na pozadini artritisa. Zahvaljujući steviji, šteta od NSAID-a na stomaku može se neutralizirati.

Uz sve navedeno, stevija nježno potiče mozak nadbubrežne žlijezde, pa se hormoni proizvode kontinuirano i u pravoj količini. Studije su pokazale kako Stevia stimulacija nadbubrežne medule potiče dugovječnost.

Sumirajući gore navedene podatke, možemo reći da su prednosti stevije jednostavno ogromne. Ova biljka ima pozitivan uticaj na skoro sve organe i sisteme ljudskog tela, normalizujući njihov rad, doprinosi oporavku i time produžava život. Možemo reći da se stevija treba preporučiti za kontinuiranu upotrebu kao nadomjestak za šećer kod bolesti jetre, gušterače, zglobova, želuca, crijeva, bronha, pluća, bubrega, mjehura i kože, kao i kod patologija srca i krvnih sudova, ateroskleroze, zubnog karijesa , parodontitis, parodontna bolest, gojaznost, dijabetes melitus, bilo kakva kršenja mikrocirkulacije krvi.

Šteta od stevije

Mora se reći da Indijanci Južne Amerike 1500 godina korištenja stevije u prehrani i kao ljekovita biljka nisu otkrili nikakvu štetu od nje. Međutim, 1985. godine objavljeni su rezultati istraživanja u kojem se navodi da je steviol (steviozid + rebaudiosidi), dobiven industrijski iz listova stevije, karcinogen koji može izazvati nastanak i razvoj kanceroznih tumora različitih organa. Naučnici su do ovog zaključka došli na osnovu eksperimenta na pacovima, kada su proučavali jetru laboratorijskih životinja kojima su davali steviol. Ali rezultate i zaključke ove studije ozbiljno su kritizirali drugi naučnici, jer je eksperiment postavljen na takav način da bi čak i destilovana voda bila kancerogena.

Nadalje, provedena su i druga istraživanja o štetnosti stevije. Neke studije otkrile su kancerogenost steviozida i steviola, dok su druge, naprotiv, prepoznale kao potpuno bezopasne i sigurne. Nedavne studije su se ipak složile da je stevija sigurna i neškodljiva za ljude. Imajući u vidu različita mišljenja o štetnosti stevije, Svjetska zdravstvena organizacija 2006. godine analizirala je rezultate svih studija provedenih u vezi s toksičnošću ove biljke. Kao rezultat toga, WHO je zaključio da su "u laboratorijskim uvjetima neki derivati ​​steviola doista kancerogeni, ali in vivo toksičnost stevije nije otkrivena i nije potvrđena". Odnosno, laboratorijski eksperimenti otkrivaju neka štetna svojstva u steviji, ali ako se prirodno upotrebljavaju u obliku praha, ekstrakta ili sirupa, ova biljka ne nanosi štetu steviji. U konačnom zaključku komisija SZO naznačila je da proizvodi od stevije nisu kancerogeni, štetni niti štetni za ljude.

Kalorični sadržaj, koristi i štete proizvoda

Čaj od stevije poznat je po svom antibakterijskom djelovanju. Često se preporučuje u liječenju prehlade ili gripa, jer ima ekspektorans. Sa visokim pritiskom i velikom gustoćom holesterola stevija snižava stope. Ali morate biti oprezni, korištenje zaslađivača je dozvoljeno samo u malim dozama. Uz to, to je odličan antialergijski, protuupalni i analgetski.

Stomatolozi preporučuju upotrebu sredstava za ispiranje s ovom komponentom. Redovnom upotrebom možete prevladati parodontnu bolest i karijes, ojačati desni. Ovo je odličan antiseptik. Pomoću nje brzo se možete riješiti posjekotina i rana, izliječiti trofične čireve, opekotine.


Infuzije i dekocije pomoći će kod prekomjernog umora, vratiti mišićni tonus.

Uzimanje lijekova na bazi stevije značajno će poboljšati stanje kose, noktiju, kože, ojačati imuni sistem, učiniti tijelo stabilnijim protiv infekcija.

Naučnici su dokazali da stevija pomaže kod raka, naime usporava rast tih stanica.

Zamjena šećera stevijom može smanjiti kalorijski sadržaj vašeg jelovnika za 200 kilokalorija. I to oko minus kilogram mjesečno.

Naravno, postoje i kontraindikacije, ali one nisu tako velike.

Hemijski sastav stevije je vrlo svestran, što još jednom dokazuje ljekovita svojstva ovog proizvoda.

  • ekstrakti stevije
  • eritrinol
  • polidekstroza.

Biljka ima puno vitamina i minerala potrebnih ljudskom tijelu, među kojima najveća količina sadrži:

Zbog prisutnosti aminokiselina, vlakana, tanina, ovaj zaslađivač aktivno se koristi u medicinske svrhe u liječenju bolesti štitnjače, dijabetesa i mnogih drugih bolesti. Ukus je mnogo slađi od šećera. Činjenica je da je jedna od glavnih komponenti stevije steviozid. Upravo ta supstanca daje biljci takav slatki okus.

Stevia je najnekodnije zaslađivač, a u prehrambenoj industriji poznat je kao dodatak E960.

Pripreme za steviju

Pripravci na bazi ove biljke mogu se kupiti u bilo kojoj ljekarni. To može biti suva trava, tablete, komprimirani briketi, prah, sirupi ili tečni ekstrakti.

Odličan je zaslađivač, a koristi se kod određenih bolesti, poput gripe.


Tablete sadrže ekstrakt stevije i askorbinsku kiselinu. Neki proizvođači proizvode ovaj lijek s dozatorom, što olakšava doziranje. Jedna žličica šećera odgovara jednoj tableti stevije.

Najekonomičniji oblik lijeka naziva se puder. Ovo su rafinirani koncentrati suvog ekstrakta stevije (bijeli steviozid). Da bi piće bilo slatko, dovoljan je samo jedan prstohvat smjese. Ako pretjerate s dozom, tada će, kao rezultat, krvni tlak naglo pasti. Moguće su i nadimanje i vrtoglavica. Prašak Stevia aktivno se koristi u kuvanju. Pečenje s ovim aditivom ispada upravo zadivljujućeg ukusa, a nije toliko štetno kao pečenje običnim šećerom.

Tečni ekstrakt ili tinktura - alat koji se lako priprema kod kuće. Sve što je potrebno za to su listovi stevije (20 grama), čaša alkohola ili votke. Zatim treba da pomiješate sastojke i ostavite da se kuhaju jedan dan. Nakon kuhanja možete ga koristiti kao dodatak čaju.

Ako ekstrakt na bazi stevijskog alkohola ispari, tada se na kraju formira drugi lijek - sirup.

Stevia Recepti


Na povišenim temperaturama biljka se ne raspada i ne gubi ljekovita svojstva, pa možete bezbrižno piti čajeve, ispeći kolačiće i kolače, praviti džem s dodatkom ovih sastojaka. Mali dio energetske vrijednosti ima visoki koeficijent slatkoće. Bez obzira koliko čovjek pojeo hranu s ovom nadomjestkom, neće se dogoditi nikakve posebne promjene na figuri, a napuštanjem šećera u potpunosti i redovitom doziranom konzumacijom mogu se postići fenomenalni rezultati.

Posebne infuzije sa suvim lišćem uklonit će toksine iz tijela i pridonijeti gubitku kilograma. Evo što trebate učiniti je uzeti dvadeset grama lišća medene trave preliti kipućom vodom. Donesite cijelu smjesu do vrenja, a potom sve dobro prokuhajte oko 5 minuta. Dobijena infuzija mora se sipati u bocu i inzistirati 12 sati. Koristite tinkturu prije svakog obroka 3-5 puta dnevno.

Umjesto infuzije, čaj će biti efikasan u gubitku kilograma. Dosta šalice dnevno - i tijelo će biti puno snage i energije, a višak kalorija neće vas natjerati da iščekujete njegov nestanak.

Uz ovaj dodatak, možete pripremiti prekrasan džem bez šećera, za koji će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

  • kilogram bobica (ili voća),
  • žličica ekstrakta ili sirupa,
  • jabučni pektin (2 grama).

Optimalna temperatura za kuhanje je 70 stepeni. Prvo morate kuhati na laganoj vatri, miješajući smjesu. Nakon toga ostavite da se ohladi i dovedite do ključanja. Ponovo ohladite i zadnji put skuhajte džem. Razvaljajte u prethodno steriliziranim staklenkama.

Ako postoji potreba da se riješite suhe kože, onda će maska ​​na bazi ekstrakta medene trave savršeno obaviti ovaj posao. Pomiješajte kašiku biljnog ekstrakta, pola kašičice ulja (maslinovog) i žumanjak. Gotova smjesa se nanosi masažnim pokretima, nakon 15 minuta se ispere toplom vodom. Po želji se na kraju može nanijeti krema za lice.

Medna trava jedinstven je proizvod i koristi se u cijelom svijetu. Cijena lijekova na bazi stevije nije baš visoka.

Stručnjaci će o steviji govoriti u videu u ovom članku.

Stevia će slatkiše dostojanstveno zamijeniti

Njegov terapeutski i ljekovit učinak rezultat je prisustva glikozida, antioksidanata, flavonoida, minerala, vitamina. Otuda korisni efekti aplikacije:

  • zaslađivač bez kalorija povećava ukupni ton,
  • posjeduje antihipertenzivne, imunomodulacijske kvalitete,
  • reparativno i baktericidno djelovanje.

Ova svojstva čine ga vrlo popularnim, liječnici sve više preporučuju steviju kao profilaksu u slučaju bolesti stomaka i srca za obnavljanje metaboličkih procesa.

Želite smršati, ali zato volite slatkiše

Neodrešiv zadatak je biti slatki zub i boriti se protiv sklonosti prekomjernoj težini. Do sada su ljudima ponuđene zamjene sintetičkog ili prirodnog porijekla, poput fruktoze ili sorbitola, iako u manjoj mjeri nego šećer, ali ipak prilično visoko kalorične.

Ali postoji način! Samo trebate pronaći prirodne zaslađivače s kalorijskim sadržajem od 0 kcal bez kemijskih sastojaka, ukusni, ekološki prihvatljivi.

Stevia "0 kalorija" ima posebno mjesto. Može se zaliječiti, utjecati na gubitak težine iako sadrži gotovo 100% ugljikohidrate.

Steviozid glikozid karakterizira vrlo nizak postotak stvaranja glukoze tokom procesa raspada. Endokrinolozi tvrde da je to vrijedna zamjena za šećer bez kalorija za pacijente s dijabetesom tipa 1 i 2, koji pate od ateroskleroze ili pretilosti.

Lijek i delicija "u jednoj boci"

2006. godine Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je steviozid sigurnim za zdravlje ljudi, dopuštajući njegovu upotrebu pod oznakom E 960. Utvrđena je dnevna potrošnja do 4 mg koncentrata po kilogramu mase.

Nema potrebe ništa računati. Lijek je toliko koncentriran da sa predoziranjem počinje gorčati. Stoga se 0 kaloričnih zaslađivača prodaju razrijeđeni. To mogu biti sirupi, prahovi, granule, tablete na ambalaži na kojima je naznačena količina i kalorični sadržaj nadomjestka šećera za šalicu čaja ili kafe.

U kuhanju, dijetalni zaslađivač od stevije, čija kalorijska vrijednost teži nuli, daje pekarni poseban okus i sigurnost da neće uslijediti nikakve komplikacije, poremećaji metabolizma ugljikohidrata i lipida. Ako ga dodate dječjoj hrani možete izliječiti alergijsku dijatezu.

Pogledajte video: Kakva je biljka rabarbara (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar