Terapija inzulina za dijabetes u djece: značajke i obrasci primjene hormona

HeadingMedicina
Pogledseminarski rad
JezikRuski
Datum dodavanja01.06.2016
Veličina datoteke30.1 K

Podnošenje vašeg dobrog rada u bazu znanja je jednostavno. Koristite donji obrazac

Studenti, diplomirani studenti, mladi naučnici koji u svom radu i radu koriste bazu znanja biće vam vrlo zahvalni.

Objavljeno na http://www.allbest.ru/

Milioni ljudi na planeti pate od užasne bolesti - dijabetesa. Među pacijentima prvog tipa većina pacijenata su djeca i mladi. Glavni tretman dijabetesa je davanje inzulina - hormona gušterače. Ali tradicionalno je dobna vrsta bolesti - dijabetes melitus tipa 2 sada mnogo mlađi.

Prvi put je preparat inzulina dobijen u laboratoriji profesora MacLeoda u Torontu 1921. 14. januara 1922. u Torontu, nakon preliminarnih eksperimenata provedenih na pankreatktomiziranim psima, pokušao je liječiti bolesnika s dijabetesom uz pomoć „inzulinskog preparata“.

U Rusiji su inzulinski preparati upotrebljavani za dijabetes 1926. godine.

Nedostaci prvih inzulinskih pripravaka bili su kratko trajanje djelovanja i visoka učestalost alergijskih reakcija povezanih s nedovoljnim pročišćavanjem nečistoća. Kristalizacijom je omogućeno povećanje čistoće topljivog inzulina i učinilo ga pogodnim za različite modifikacije. Ubrzo su stvoreni lijekovi s dužim trajanjem djelovanja - protamin-cink-inzulin, a kasnije NPH inzulin (neutralni Hagedorn-protamin), ili izofan-inzulin. S obzirom na moguća antigena svojstva protamina, razvijene su i trake za inzulin koje sadrže cink u različitim količinama, koji kontrolira trajanje djelovanja inzulina.

Predmet ispitivanja: pacijent koji boluje od dijabetesa,

Predmet istraživanja: inzulinska terapija,

Cilj je proučiti karakteristike inzulinske terapije,

Hipoteza - proučavajući relevantnu literaturu, možemo pretpostaviti da je insulinska terapija neophodna manipulacija koja spašava živote pacijenata sa šećernom bolešću,

1. Proučavanje posebne medicinske literature o dijabetesu i terapiji inzulinom.

2. Razmotrite vrste inzulina, proučite pravila skladištenja,

3. Dajte koncept terapije insulinom i razmotrite šemu terapije insulinom.

4. Istražiti komplikacije koje nastaju nakon injekcije inzulina.

5. Utvrditi ulogu medicinske sestre u obrazovanju bolesnika sa šećernom bolešću.

POGLAVLJE 1. KONCEPT INZULINSKE TERAPIJE

1.1 Vrste inzulina

Terapija inzulinom je složena mjera koja nadoknađuje kršenje metabolizma ugljikohidrata u tijelu, takve mjere su unošenje inzulinskih pripravaka, obično injekcijama.

1. Inzulin u goveda - dobija se iz gušterače životinja. Ovaj inzulin se najviše razlikuje od ljudskog. Na njega se često javljaju alergijske reakcije.

2. Svinjski inzulin - dobija se iz gušterače svinja. Razlikuje se od ljudske u samo jednoj aminokiselini. Svinjski inzulin često izaziva i alergije.

3. Ljudski - ili bolje rečeno, analozi ljudskog inzulina i genetski modificirani inzulin. Ti se inzulini dobijaju na dva načina: u prvoj metodi humani inzulin sintetizira E. coli, a u drugoj metodi humani inzulin se dobiva iz svinjskog inzulina zamjenom jedne aminokiseline.

Ovisno o početku, trajanju i maksimumima djelovanja, razlikuju se četiri glavne vrste inzulina prema vremenu djelovanja:

1. Brza akcija

Brzo djelujući inzulin (jednostavan inzulin) izgleda kao bezbojna, bistra tekućina. Ova vrsta inzulina počinje sporo djelovati, pa bi nakon injekcije trebalo da prođe 20-40 minuta prije jela. Upravo je taj interval neophodan kako bi se vrhovi djelovanja inzulina i povećanje šećera u krvi poklopili. Treba imati na umu da određena porcija hrane zahtijeva određenu dozu inzulina. Dakle, hipoglikemija (nizak šećer u krvi) može uzrokovati nedovoljnu količinu hrane, a njezin višak, naprotiv, dovest će do hiperglikemije (povećanog šećera).

Kako je razdoblje djelovanja inzulina iz jednostavne skupine duže od intervala povećanja šećera u krvi koji nastaje nakon jela, potrebno je uzimati grickalice 2-4 sata nakon injekcije. U ovo vrijeme dolazi do vrhunca djelovanja inzulina, a dodatni obrok sprečava hipoglikemiju.

Jednostavni inzulini uključuju droge:

2. Ultrakratko djelovanje,

Postoji posebna grupa ultrazvučnih inzulina koji reaguju gotovo odmah na porast šećera u krvi i apsorbuju se dok se hrana guta. S obzirom da imaju brz početak djelovanja, treba ih davati prije jela. Ako dozu inzulina nije moguće unaprijed izračunati na osnovu količine hrane, može se izvršiti injekcija odmah nakon jela. Budući da se interval djelovanja ultrazvučnih inzulina poklapa s vremenom povećanja šećera u krvi uzrokovanom unosom hrane, grickalice se mogu isključiti iz prehrane. Ova grupa uključuje inzulin:

3. intermedijarno djelovanje,

Međusobni inzulini (srednje trajanje) dizajnirani su za održavanje prirodne razine šećera u krvi tokom dana između obroka i tokom noćnog odmora. Početak njihovog djelovanja je 1-3 sata nakon injekcije. Ukupni period djelovanja je od 10 do 14 sati, dakle, za ravnomjernu količinu inzulina tokom dana, trebate napraviti 2 injekcije - obično ujutro, prije doručka, i navečer, prije večere, a u slučaju rane večere - prije spavanja. Trajanje djelovanja ove grupe inzulina proporcionalno je njihovoj dozi. Vrhunsko djelovanje događa se nakon otprilike 6-8 sati. Ovu grupu predstavljaju lijekovi:

Uključuju posebne supstance koje inhibiraju apsorpciju inzulina, najčešće - rastvor cinka. Dakle, ovi inzulini imaju izgled mutne tekućine, a prije ubrizgavanja suspenziju je potrebno temeljito izmiješati kako bi koncentracija inzulina postala ujednačena.

4. Duga gluma.

(Dugotrajni) inzulini nemaju izražene vrhove i analogni su inzulinu proizvedenom zdravom gušterači, što određuje trajanje efekta. Početak delovanja takvih insulina je za 1-2 sata od trenutka primjene. Koristi se, u pravilu, jednom ili dva puta dnevno, ovisno o receptu liječnika. Ove insulini izgledaju poput bistre tečnosti.

Ova grupa uključuje:

Za Lantus je karakteristično trajanje od 24 sata, pa je dovoljno napraviti 1 injekciju ovog lijeka dnevno. Levemir djeluje 17-20 sati, a njegova dnevna doza je podijeljena u dvije injekcije. U medicini i farmakologiji razlikuje se i grupa kombiniranih inzulina. Tu spadaju:

1.2 Pravila skladištenja insulina

sestra za dijabetes s inzulinom

Uz pravilno skladištenje, preparati inzulina u potpunosti zadržavaju svoja svojstva do isteka roka trajanja navedenog na boci. Neotvorena boca čuva se na tamnom mjestu na temperaturi od + 2-8 C, najbolje na vratima hladnjaka, ali nikako u zamrzivaču. Ne koristite smrznuti inzulin! Čak i ako nema hladnjaka, inzulin može zadržati svoja svojstva jer pri sobnoj temperaturi (+18 - 20 C) ne gubi aktivnost.I nakon isteka roka trajanja, ali, i u otvorenoj boci, čuvanje inzulina dopušteno je do 1 mjeseca. S druge strane, tokom dugog ljetnog putovanja u područja tople klime, bolje je čuvati inzulin u termosu sa velikim otvorom. Štaviše, lijek se mora hladiti 1-2 puta dnevno hladnom vodom. Još uvijek možete omotati bočicu sa lijekom vlažnom krpom koja se povremeno vlaži vodom. Ne ostavljajte inzulin u blizini radijatora ili peći. Čak štoviše, inzulin se ne bi trebao čuvati na izravnom suncu, jer mu se aktivnost smanjuje u desetinama puta.

Insulin se smatra oštećenim ako:

1. bio je izložen zamrzavanju ili zagrevanju,

2.Promenio je boju (pod uticajem sunčeve svetlosti, insulin dobija žutu boju)

3. Otopina je postala mutna ili se u njoj pojavio talog, ako bi se pojavile pahuljice inzulina kratkog dejstva,

4. Ako pri miješanju suspenzija inzulina ne tvori homogenu smjesu, a u njemu ostaju kvržice (vlakna).

1.3 Šeme davanja insulina

I. Režim dvostruke primjene inzulina (smjese inzulina). Pogodno za studente i radne pacijente. Ujutro i naveče (prije doručka i večere), inzulini kratkog djelovanja daju se u kombinaciji sa srednjim ili dugotrajnim inzulinama. Istovremeno se 2/3 ukupne dnevne doze daje ujutro i 1/3 uveče, 1/3 svake izračunate doze je kratko delujući inzulin, a 2/3 se produžava, dnevna doza izračunava se na osnovu 0,7 PIECES, s tek dijagnosticiranim dijabetesom melitusom - 0,5 komada) na 1 kg teorijske težine.

II. Sa injekcijama insulina dnevno.

Druga injekcija inzulina srednjeg trajanja djelovanja s večere prenosi se noću (u 21 ili 22 sata), kao i kod visokog nivoa glikemije na testu (u 6 - 8 sati ujutro).

III. Intenzivna osnovna - bolus terapija se smatra najoptimalnijom. U ovom slučaju se dugo djelujući inzulin primjenjuje prije doručka u dozi koja je jednaka 1/3 dnevne doze, preostalih 2/3 dnevne doze daje se u obliku inzulina kratkog djelovanja (distribuira se prije doručka, ručka i večere u omjeru 3: 2: 1).

POGLAVLJE 2. METODA IZVRŠENJA INZULINSKE INJEKCIJE

2.1 Algoritam unošenja inzulina pomoću šprice i olovke

Injekcije insulina (hormona pankreasa) propisuje ljekar sa dijabetesom ovisnim o insulinu. Doze inzulina mjere se u jedinicama djelovanja (JEDINICE). Na pakovanju navedite broj jedinica koje sadrže 1 cm3 lijeka. Pripravci inzulina različiti su u koncentraciji - 40 PIECES u 1 ml i 100 PIECES u 1 ml.

Prije primjene potrebno je pažljivo pročitati naljepnicu na bočici i oznaku posebne injekcijske šprice, jer pogreške u doziranju mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

- sve što vam je potrebno za injekciju,

- inzulinsku špricu sa iglom,

- bočicu s insulinom.

1. Obradite ruke, stavite sterilne rukavice.

2. Pažljivo pregledajte naljepnicu na bočici i naljepnicu štrcaljke. Odredite koliko jedinica inzulina određene koncentracije sadrži u jednoj podjeli šprice.

3. Pripremite bočicu inzulina - pažljivo ga uvaljajte u ruke da promiješate lijek, liječite poklopac i gumenim čepom.

4. U špricu uvucite zrak, čija količina treba biti jednaka količini primijenjene doze inzulina.

5. Uklonite kapicu s igle i umetnite je u bočicu kroz pluto (bočica je na stolu).

6. Pritisnite klip štrcaljke i ubrizgavajte zrak u bočicu, to će omogućiti insulinu da lako uđe u štrcaljku.

7. Podignite bočicu naopako i ubacite insulin u špricu za 2-4 jedinice više od propisane doze.

8. Nastavite li držati štrcaljku i bočicu uspravno, lagano pritisnite klip, uklonite zrak, ostavite tačnu dozu koju vam je propisao ljekar u štrcaljki.

9. Dvaput obradite mjesto ubrizgavanja pamučnom kuglicom antiseptikom. Mjesto ubrizgavanja osušite suvom loptom.

10. Unesite pacijentu supkutano inzulin (velike doze - intramuskularno), nakon provjere da li je igla ušla u krvni žila. Savijte kožu palcem i kažiprstom.

Umetnite iglu u podnožje nabora kože okomito na površinu ili pod kutom od 45 stepeni. Ne ispuštajući nabor (!), Pritisnite klip brizgalice do kraja. Pričekajte 10-15 sekundi, a zatim uklonite iglu.

11. Rukujte rabljenim predmetima.

Algoritam unošenja inzulina pomoću olovke za šprice:

1. Pripremite olovku za špriceve.

2. Ako trebate unijeti NPH-inzulin, treba ga dobro izmiješati (savijte lakat olovkom za šprice 10 puta uz lakat dok otopina ne postane jednolično zamućena).

3. Prije uzimanja doze, preporučuje se da svakom injekcijom izbacite 1-2 jedinice inzulina u zrak.

4. Pomoću kotačića, postavite potrebnu dozu u prozoru kućišta.

5. Golo mjesto na koži u koje ćete ubrizgati inzulin. Obrišite alkoholom mjesto ubrizgavanja nije potrebno. Upotrijebite palac i kažiprst da biste savili kožu.

6. Umetnite iglu u podnožje nabora kože okomito na površinu ili pod kutom od 45 stepeni. Ne ispuštajući nabor (!), Pritisnite klip brizgalice do kraja.

7. Izvadite iglu nekoliko sekundi nakon primene insulina (može se računati do 10).

2.2 Komplikacije nakon ubrizgavanja insulina

1. Inzulinska rezistencija - stanje koje karakterizira povećanje doze inzulina kao rezultat slabljenja njegovog učinka za snižavanje šećera, kao odgovor na potrebne fiziološke potrebe tijela.

Prema težini, otpornost na inzulin se dijeli na:

- svjetlost (doza inzulina 80-120 U / dnevno),

- prosječna (doza inzulina do 200 PIECES / dan),

- teška (doza inzulina veća od 200 jedinica / dan).

Inzulinska rezistencija može biti relativna i apsolutna.

Relativna otpornost na inzulin podrazumijeva porast potražnje za inzulinom zbog neadekvatne inzulinske terapije i prehrane. Doza inzulina u ovom slučaju, po pravilu, ne prelazi 100 PIECES / dan.

Apsolutna otpornost na inzulin može biti posljedica sljedećih razloga:

- odsutnost ili smanjenje osjetljivosti receptora ćelija tkiva ovisnih o insulinu na djelovanje inzulina,

- proizvodne ćelije otočića mutanta (neaktivno).

- pojava antitela na insulinske receptore,

- oslabljena funkcija jetre kod niza bolesti,

uništavanje inzulina proteolitičkim enzimima u razvoju bilo kojeg infektivnog i upalnog procesa,

- povećana proizvodnja kontransularnih hormona - kortikotropina, hormona rasta, glukogona i sl.,

- prisutnost prekomjerne tjelesne težine (uglavnom s androidnom (trbušnom) vrstom pretilosti,

- upotrebu nedovoljno pročišćenih inzulinskih preparata,

- prisutnost alergijskih reakcija.

Kako bi se spriječio razvoj inzulinske rezistencije, potrebno je iz prehrane isključiti moguće alergene hrane, strogo pridržavanje pacijenata prehrane i motoričke aktivnosti, temeljito saniranje žarišta infekcije.

Za liječenje inzulinske rezistencije potrebno je prebaciti pacijenta na režim pojačane terapije inzulinom monokomponentnim ili ljudskim lijekovima kratkog djelovanja. U tu svrhu možete koristiti inzulinske mikrodozere ili aparat "Biostator" ("Umjetni gušterača"). Osim toga, dio dnevne doze može se dati intravenski, što vam omogućava brzo vezivanje i smanjenje broja cirkulirajućih anti-inzulinskih antitijela. Normalizacija funkcije jetre takođe doprinosi smanjenju otpornosti na inzulin.

Hemosorpcija, peritonealna dijaliza, unošenje malih doza glukokortikoida zajedno sa inzulinom, imenovanje imunomodulatora može se koristiti za uklanjanje inzulinske rezistencije.

2. Alergija na inzulin najčešće je prisutna zbog nečistoća proteina izrazitog antigenog djelovanja u inzulinskim preparatima. Uvođenjem monokomponentnih i humanih inzulinskih pripravaka u praksu, učestalost alergijskih reakcija kod pacijenata koji ih primaju značajno je smanjena.

Postoje lokalne (lokalne) i opšte (generalizovane) alergijske reakcije na inzulin.

Od lokalnih reakcija kože na primjenu inzulina, razlikuju se:

1.Neposredna vrsta reakcije razvija se odmah nakon primjene inzulina i manifestuje se eritemom, peckanjem, oticanjem i postepenim zatezanjem kože na mjestu ubrizgavanja. Te se pojave intenziviraju u narednih 6-8 sati i traju nekoliko dana. Ovo je najčešći oblik lokalne alergijske reakcije na davanje inzulina.

2. Ponekad je intradermalnom primjenom inzulina moguć razvoj takozvane lokalne anafilaksije (Artusov fenomen) kada se na mjestu ubrizgavanja nakon 1-8 sati pojave edemi i jaka hiperemija kože. U narednih nekoliko sati oteklina se povećava, upalni fokus postaje gušći, koža na tom području poprima crno-crvenu boju. Histološki pregled materijala za biopsiju otkriva eksudativno-hemoragičnu upalu. S malom dozom primijenjenog inzulina, obrnuti razvoj započinje za nekoliko sati, a s velikom dozom, nakon jednog dana ili više, žarište prolazi nekrozu, nakon čega slijedi ožiljak. Ova vrsta lažne preosjetljivosti na inzulin je izuzetno rijetka.

3. Lokalna reakcija odloženog tipa klinički se očituje 6-12 sati nakon ubrizgavanja inzulina eritemom, oticanjem, paljenjem i zatezanjem kože na mjestu ubrizgavanja, dosežući maksimalno nakon 24-48 sati. Ćelijska osnova infiltrata su limfociti, monociti i makrofagi.

Alergijske reakcije neposrednog tipa i Arthusovog fenomena posreduju humoralnim imunitetom, naime, protutijela iz klasa JgE i JgG. Preosjetljivost sporog tipa karakterizira visok stupanj specifičnosti za uvedeni antigen. Ova vrsta alergijske reakcije nije povezana sa antitijelima koja cirkuliraju u krvi, nego je posredovana aktivacijom ćelijskog imuniteta.

Opće reakcije mogu se izraziti urtikarijom, Quinckeovim angioedemom, bronhospazmom, probavnim smetnjama, poliartralgijom, trombocitopeničnom purpurom, eozinofilijom, otečenim limfnim čvorovima, a u najtežim slučajevima anafilaktičkim šokom.

U patogenezi razvoja sistemski generaliziranih alergija na inzulin vodeća uloga pripada takozvanim reagensima - imunoglobulinska antitijela klase E na inzulin.

Liječenje alergijskih reakcija na inzulin:

- imenovanje jedne komponente svinjskog ili humanog inzulina,

- imenovanje desenzibilizirajućih lijekova (fenkarol, difenhidramin, pipolfen, suprastin, tavegil, klaritin, itd.),

- uvođenje hidrokortizona sa mikrodozama inzulina (manje od 1 mg hidrokortizona),

- imenovanje prednizona u teškim slučajevima,

- ako lokalne alergijske reakcije ne potraju dugo, tada se provodi specifična desenzibilizacija, koja se sastoji od uzastopnih potkožnih injekcija inzulina topivog u 0,1 ml izotonične otopine natrijevog klorida u povećanju koncentracije (0,001 PIECES, 0,002 PIECES, 0,004 PIECES, 0,01 PIECES, 0,02 PIECES, 0,04 PIECES, 0,1 PIECES, 0,2 PIECES, 0,5 PIECES, 1 PIECES) u intervalima od 30 minuta. Ako se na primijenjenu dozu inzulina pojavi lokalna ili generalizirana reakcija, naknadna doza hormona smanjuje se.

3. Lipodistrofija je žarišno kršenje lipogeneze i lipolize koja se javlja u potkožnom tkivu na mjestu ubrizgavanja inzulina. Lipoatrofija se češće opaža, to je značajno smanjenje potkožnog tkiva u obliku depresije ili fose, čiji promjer u nekim slučajevima može biti veći od 10 cm. Formiranje viška potkožnog masnog tkiva, koje podsjeća na lipomatozu, mnogo je rjeđe.

Značajno u patogenezi lipodistrofije daje se dugotrajna trauma tkivima i granama perifernih živaca mehaničkim, termičkim i fizikalno-hemijskim agensima. Određena uloga u patogenezi lipodstrofije pripaja se razvoju lokalne alergijske reakcije na inzulin, uzimajući u obzir činjenicu da se lipoatrofija može promatrati daleko od mjesta primjene inzulina, potom do autoimunih procesa.

Kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije, moraju se pridržavati sljedećih pravila:

- češće zamjenjujte mjesta ubrizgavanja inzulina i unosite ga prema određenom obrascu,

- naknadna injekcija se vrši što je moguće više od prethodne,

- prije ubrizgavanja inzulina, bočicu morate držati u ruci 5-10 minuta kako bi se zagrijala na tjelesnu temperaturu (ni u kojem slučaju ne smijete davati inzulin odmah nakon uklanjanja iz frižidera!),

- nakon tretiranja kože alkoholom potrebno je sačekati neko vreme, da potpuno isparava kako bi se sprečilo da ne zađe pod kožu,

- da koristite inzulin, koristite samo oštre igle,

- nakon ubrizgavanja potrebno je lagano masirati mjesto ubrizgavanja inzulina i po mogućnosti nanijeti toplinu.

Liječenje lipodistrofije sastoji se prije svega u učenju pacijenta tehnici inzulinske terapije, zatim u imenovanju monokomponentnog svinjskog ili humanog inzulina. V. V. Talantov predložio je za liječenje čipiranjem zone lipodistrofije, to jest, na granici zdravog tkiva i lipodistrofije uvesti smjesu inzulin-novokain: 0,5% otopina novokaina u količini jednakoj terapijskoj dozi inzulina pomiješa se i ubrizgava se svaka 2-3 dana. Efekat se, po pravilu, dešava u periodu od 2-3 nedelje do 3-4 meseca od početka lečenja.

POGLAVLJE 3. ULOGA MEDICINSKE SKSTRE U NASTAVI BOLESNIKA SA DIJABETIMA PRAVILA INZULINSKE TERAPIJE

Uloga medicinske sestre u obrazovanju pacijenata je od presudne važnosti. U posljednje vrijeme naširoko se koriste škole za bolesnike s dijabetesom. Glavni cilj škole je da edukuje pacijente sa šećernom bolešću metodom samokontrole, prilagođavanjem lečenja specifičnim životnim uslovima i sprečavanju akutnih i hroničnih komplikacija bolesti.

U učionici liječnik daje teoretske informacije, a medicinska sestra daje pacijentu preporuke na pristupačnom jeziku i pomaže im prenijeti teorijska znanja u praktične vještine. Također, medicinska sestra na svojoj razini određuje strategiju i taktiku liječenja i pomaže pacijentima da razviju vlastite planove i ciljeve.

Ciljevi programa školovanja pacijenata za dijabetes su:

1. Objasnite uzroke razvoja bolesti i njenih komplikacija.

2. Postavite principe liječenja, počevši od jednostavnih osnovnih pravila i postupno proširujući preporuke za liječenje i promatranje, pripremite pacijente za neovisnu kontrolu bolesti.

3. Omogućite pacijentima detaljne preporuke za pravilnu ishranu i promjene životnog stila.

4. Obezbediti pacijentima literaturu.

Najčešće se nastava odvija u obliku interaktivnih seminara, na kojima medicinska sestra i pacijenti aktivno komuniciraju međusobno, razgovarajući o problemima svakog.

Plan nastavnog plana i programa za dijabetes:

Lekcija 1. Šta je dijabetes? Samokontrola glikemije.

Lekcija 2. Prehrana za dijabetes tipa 1 i 2. (Prilog 1).

Lekcija 3. Kasne i akutne komplikacije dijabetesa.

Lekcija 4. Terapija inzulinom.

Lekcija 5. Samokontrola dijabetesa.

Škola dijabetesa je od vitalne važnosti za pacijente i njihovu blisku rodbinu, jer upravo ovdje osoba uči samokontrolu: pored samostalnog određivanja udjela šećera u sastavu krvi kod kuće, ali i vještine mijenjanja količine šećera, na temelju primljenih pokazatelja liječenja. Danas je škola za pacijente sa šećernom bolešću jedna od glavnih karika u izlječenju i sprečavanju pogoršanja zdravstvenog stanja.

Nakon proučavanja medicinske literature može se reći da je dijabetes ozbiljna bolest, čiji je glavni simptom porast šećera u krvi. Još ga nije moguće izliječiti. Ali postoji prilika da se uz pomoć inzulinske terapije produži i podrži život pacijenta.

Terapija inzulinom je vitalni dio u liječenju dijabetesa, pomaže u poboljšanju zdravlja i spašavanju života pacijenta koji boluje od dijabetesa. Većina pacijenata voli inzulinsku olovku produljenog djelovanja u terapiji inzulinom, jer je zgodna, praktična i nije bolna.

Razvijene su efikasne metode za kontrolu i liječenje dijabetesa, jedan od pravaca u ovom slučaju je organizacija rada Škole dijabetesa.

Edukacija osoba oboljelih od dijabetesa, metode samokontrole, „upravljanje“ svojom bolešću važan je i stvaran element za poboljšanje kvalitete skrbi za bolesnike s dijabetesom kako bi se spriječile komplikacije i daljnja onesposobljenja.

1. Ametov A.S., Demidova T.Yu. Edukacija bolesnika sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu. - M., 2010. - 241 str.

2. Osipova N. .. Tarasova I. Edukacija pacijenta // Medicinska sestra, 2003., br. 3.

3. Naredba Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 05.06.1997. Br. 137 „O objedinjenim programima i vizuelnim pomagalima škola za obrazovanje pacijenata sa dijabetesom“. Način pristupa: http://www.lawmix.ru/med/15583.

4. Yeshenko V.A., Goldberg E.D., Bovt V. D. Diabetes mellitus. Tomsk, 1993. Od 85. - 91. Dijabetes melitus - Endokrinologija - Enciklopedija.

5. Knjazev Yu.A., Nikberg II. Dijabetes melitus. - M .: Medicina, 2009.

6. Watkins P. J. Diabetes mellitus. - M .: Binom, 2006.

Principi terapijske ishrane.

Dijeta treba biti fiziološki kompetentna:

Količina energije u hrani treba biti jednaka energetskim potrebama pacijenta. Količinu proteina, masti i ugljenih hidrata treba uravnotežiti. Jelo tokom dana - 5-6 puta.

Za pacijente sa dijabetesom koji imaju prekomjernu težinu, kako biste pojačali osjećaj punoće, u prehranu morate uključiti povrće poput svježeg i kiselog kupusa, zelene salate, špinat, zeleni grašak, krastavce, rajčice. Kako biste poboljšali rad jetre, koja znatno pati od dijabetesa, potrebno je u prehranu uvesti proizvode koji sadrže lipotropne faktore (skuti sir, soju, zobene pahuljice i dr.), Kao i ograničiti meso, riblje juhe i prženu hranu u ishrani.

Postoji nekoliko opcija za dijetu za pacijente s dijabetesom, ali gotovo kod kuće možete koristiti jednu (dijeta 9) koja se može lako prilagoditi liječenju bilo kojeg pacijenta, isključujući ili dodajući pojedinačna jela ili proizvode.

Dijeta je dozvoljena da uključuje:

-Kruh i pekarski proizvodi - uglavnom smeđi hljeb (200-350 grama dnevno, prema uputama liječnika).

-Kupovina na povrtnom juhu, na slabom mesnom i ribljom juhu s malom količinom povrća (1-2 puta sedmično).

- jela od mesa i peradi (govedina, teletina, pusto svinjetina, ćuretina, kuvani ili kunićni zec).

- Jela od ribe, uglavnom nemasna (štuka, bakalar, štuka, šafran bakalar, šaran itd. U kuhanom ili aspilonskom obliku).

- Jela i prilozi od povrća (lisnato zelje, kupus (bijeli, cvjetača), salata, rutabaga, rotkvice, krastavci, tikvice, krompir, repa, mrkva) u kuhanom, sirovom i pečenom obliku.

- jela i prilozi od žitarica, mahunarki, tjestenine (u ograničenim količinama, povremeno, uz smanjenje količine hljeba u ishrani).

- Posuđe od jaja (ne više od 2 komada dnevno u obliku omleta ili slatko kuhanih, kao i za dodavanje drugim jelima).

- Kisele i slatke i kisele sorte voća i bobica (Antonove jabuke, limun, pomorandže, crvena ribizla, brusnica i drugo) do 200 grama dnevno u sirovom obliku, u obliku pirjanog voća na ksilitolu ili sorbitu. Uz dozvolu liječnika mogu se koristiti slatke hrane i posebno pripremljeni proizvodi protiv dijabetesa.

-Mleko - uz dozvolu doktora, kefir, jogurt (samo 1-2 čaše dnevno), skuta (50-200 grama dnevno) u prirodi ili u obliku skute, sira i pudinga.

- Blagi umaci na povrtnoj kaši s sirćetom, paradajz pireom, korijenjem i mlijekom.

-Tea s mlijekom, kafa slaba, sok od rajčice, voćni i bobični sokovi (ukupna tekućina s juhom do 5 čaša dnevno).

- Maslac, biljno ulje (samo 40 grama dnevno u slobodnom obliku i za kuhanje).

- Hrana oboljelog od dijabetesa treba biti bogata vitaminima, pa je korisno u prehranu uvesti pivski i pekarski kvasac i kupine od dekorativnih kvasaca.

-konfekcije, čokolada, konditorski proizvodi, muffini, džem, med, sladoled i druge slatkiše,

- začinjene, začinjene, slane i dimljene grickalice, jela od ovčetine i svinjske masti,

grožđe, banane, grožđice,

Šećer je dozvoljen samo u malim količinama uz dozvolu liječnika.

Objavljeno na Allbest.ru

Slični dokumenti

Značajke liječenja dijabetesa tipa I.Primjena dijetalne terapije, fizičke aktivnosti, terapije inzulinom. Kriteriji za kompenzaciju dijabetesa. Preporuke o režimu fizičke aktivnosti. Hronično predoziranje inzulina (Somogy sindrom).

Prezentacija 2.4 M, dodano 23.9.2016

Sažetak 308,1 K, dodano 18. prosinca 2012

Principi liječenja dijabetesa. Smjer profesionalne djelatnosti medicinske sestre endokrinološkog odjela. Simptomi hipoglikemije i dijabetičke ketoacidoze. Pravila za davanje insulina. Dnevnik dijabetičara, imenovanje glukometra.

prezentacija 1,7 M, dodano 18.03.2017

Razlozi nastanka oporavne hiperglikemije. Klinička slika ove komplikacije terapije insulinom. Glavne manifestacije i znakovi sindroma hroničnog predoziranja inzulinom. Posebnosti dijabetes melitusa u akutnim respiratornim infekcijama. Dijagnoza i liječenje.

prezentacija 617.9 K, dodano 05.10.2016

Proučavanje etiologije i patogeneze šećerne bolesti - bolesti izazvane apsolutnim ili relativnim nedostatkom inzulina. Dijetalna terapija, laboratorijski testovi, faktori rizika, prognoza. Dispanzerno promatranje za pacijente sa dijabetesom.

Sažetak 65.1 K, dodano 2.6.2016

Etiologija dijabetes melitusa, njegova rana dijagnoza. Test tolerancije na glukozu Prevalencija dijabetesa u Rusiji. Upitnik "Procjena rizika od šećerne bolesti". Memo za hitne liječnike "Rana dijagnoza dijabetesa".

seminarski rad 1,7 M, dodano 16.05.2017

Struktura molekula insulina. Uloga i značaj gušterače u probavi. Mehanizam delovanja ovog hormona kroz proteinski receptor. Raširena upotreba inzulina za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću. Bolesti povezane sa djelovanjem inzulina.

Sažetak 175,0 K, dodano 12.12.2015

Ultra kratke, kratke i dugotrajne (dugotrajne) insuline. Najčešća šema intenzivne terapije inzulinom. Profil akcije kratkih inzulina. Koncentracija šećera u krvi. Promjena hemijske strukture inzulina.

Prezentacija 71,0 K, dodano 27.11.2013

Karakterizacija dijabetesa kao globalni problem. Proučavanje klasifikacije i faze razvoja bolesti. Značajke procesa dojenja kod dijabetesa. Tehnologija nege pacijenata. Prva pomoć kod hipoglikemijskog stanja.

seminarski rad 509,8 K, dodan 17.08.2015

Nega kao osnova praktične zdravstvene zaštite. Karakterizacija dijabetesa. Organizacija rada bolnice i njege djece koja boluju od dijabetesa na somatskom odjeljenju. Kategorije intervencije medicinskih sestara.

zbornik radova 470,2 K, dodan 07.10.2015

Koje su vrste inzulinske terapije propisane?

Terapija insulinom bez osnova je jedna od vrsta primjene hormona. U bilo kojem zdravom organizmu na prazan stomak otkriva se normalna razina inzulina, što se smatra osnovnom normom ovog hormona.

U normalnoj razini ovog hormona, kad jedete hranu, protein koji dolazi s njima ne pretvara se u šećer. Kad se primijete nepravilnosti, razina inzulina postaje nenormalna, odnosno dolazi do odstupanja od norme.

Kao rezultat toga, dolazi do patološkog stanja u ljudskom tijelu, zbog kojeg se glukoza počinje koncentrirati u prekomjernim količinama. Gušterača proizvodi inzulin između obroka.

Pri tome jedan od dijelova hormona osigurava održavanje normalne razine inzulina u tijelu, a drugi dio, pak, ne dopušta skokove šećera u tijelu.

Basis-bolus terapija inzulinom znači da se pozadinska akumulacija inzulina u tijelu stvara kada hormon dugo ili kratko djeluje ujutro ili neposredno prije spavanja.Dakle, unošenjem lijekova moguće je oponašati polno funkcioniranje gušterače.

Značajke tradicionalne ili klasične terapije insulinom su sljedeće:

  • Sve vrste hormona kombiniraju se u jednoj injekciji. Prednost je što se broj injekcija može svesti na najmanji broj.
  • Nedostatak ove metode je što nije moguće oponašati potpuno prirodan rad unutrašnjeg organa. Kao rezultat toga, nije moguće u potpunosti nadoknaditi poremećaj metabolizma ugljikohidrata pacijenta.

Tradicionalni režim terapije insulinom predstavljen je na sljedeći način: pacijentu se primjenjuju do 2 injekcije hormona dnevno, dok se lijekovi daju sa kratkim i dugim učinkom.

Treća vrsta davanja insulina je putem pumpe. Inzulinska pumpa je elektronički uređaj koji omogućuje svakodnevno davanje hormona u malim dozama kratkog ili pretjerano kratkog djelovanja.

Načini primjene inzulinske pumpe su sljedeći:

  1. Bolus brzina. U tom slučaju dijabetičar može samostalno kontrolisati višestrukost i doziranje unosa hormona u organizam.
  2. Neprekidno snabdijevanje hormonom u malim obrocima.

U pravilu se prvi režim preporučuje prije jela ili u situaciji kada se ne isključuje nagli skok povećanja šećera u tijelu pacijenta. Zauzvrat, drugi način rada omogućava simuliranje normalnog funkcioniranja unutarnjeg organa, što omogućava upotrebu hormona kratkog efekta.

Intenzivirana terapija inzulinom propisana je u nedostatku emocionalnih poremećaja kod pacijenta, preporučuje se jednom u 24 sata. Glavni uvjeti za imenovanje ove vrste primjene hormona:

  • Uvedeni hormon treba u potpunosti da imitira pravi hormon koji proizvodi ljudsko telo.
  • Hormon se mora unositi u potrebnoj dozi kako bi mogao prerađivati ​​šećer.

Bez obzira na vrstu davanja hormona, pacijent mora imati razinu šećera do 11 jedinica nakon obroka, slučajevi pada glukoze ne više od jednom tjedno, a sadržaj šećera na prazan želudac ne veći od 7 jedinica.

Dijabetes tipa 1

Kod prve vrste bolesti hormon se u ljudskom tijelu proizvodi u maloj dozi, tako da nije moguće samostalno prerađivati ​​glukozu. Ili se inzulin uopće ne proizvodi gušterača.

Neki pacijenti postavljaju pitanje, je li moguće bez uvođenja hormona? Nažalost, odgovor će biti ne. U ovom slučaju je unošenje hormona u ljudsko tijelo jedino mjerilo koje nam spašava život.

Terapija inzulina dijabetes melitus tipa 1 sastoji se u određenoj shemi: bazalni hormon se daje nekoliko puta dnevno prije jela. Sa prvom vrstom bolesti takav tretman apsolutno zamjenjuje punopravni rad ljudskog gušterače.

Doziranje liječnik izračunava pojedinačno, dok se brojni faktori uzimaju u obzir. Bazalni hormon obično čini oko 40% ukupnog uzimanja lijeka.

Zauzvrat, postavljanje lijeka bolus metodom podrazumijeva još više individualnog izračuna. Za praćenje efikasnosti liječenja, pacijent mora stalno mjeriti glukozu u svom tijelu.

Prva vrsta režima terapije insulinom može značajno varirati. Primjer je jedan od preporučenih:

  1. Prije doručka, pacijentovo tijelo mora primiti hormon kratkog i dugotrajnog djelovanja.
  2. Prije ručka, daje se kratko djelujući hormon.
  3. Prije večere, daje se kratko djelujući hormon.
  4. Neposredno prije spavanja daje se hormon produženog efekta.

Treba napomenuti da je ova shema prilično tradicionalna, pa se preporučuje u velikoj većini slučajeva.

No, za uspješnu terapiju morate stalno nadzirati šećer u tijelu kako ne biste prekoračili ili podcijenili dozu.

Dijabetes tipa 2

U pravilu, kod druge vrste bolesti dijabetičaru nije potrebno davanje hormona. Međutim, takve se kliničke slike razlikuju kada u određenim fazama bolesti lijekovi za snižavanje šećera ne pomažu u preradi šećera, zbog čega treba primijeniti primjenu hormona.

Hormon se kod druge vrste bolesti može privremeno propisati. Na primjer, prije operacije ili ako pacijent ima zaraznu patologiju.

U drugoj opciji, može se preporučiti kontinuirana primjena inzulina kada tablete za snižavanje šećera u krvi ne podnose zadatak.

Trajna inzulinska terapija može se propisati u slučajevima kada dijabetičar ne jede pravilno, odnosno ne slijedi dijetu koju je propisao ljekar, ne uzima lijekove za kontrolu glukoze u tijelu.

Indikacije za takvu terapiju dijabetesa tipa 2 su sljedeće situacije:

  • Prisutnost acetona u urinu (ketonska tijela u urinu).
  • Simptomi nedostatka hormona u tijelu.
  • Prije operacije.
  • Prisutnost zaraznih patologija.
  • Pogoršanje hroničnih bolesti.
  • Tokom trudnoće dojenje.
  • Prekomatozno stanje, koma.
  • Dehidratacija ljudskog tijela.

Bez greške uzimaju se i laboratorijski pokazatelji. Ako pacijent uzima lijekove za snižavanje šećera, ali šećer na prazan želudac i dalje iznosi više od 8 jedinica, tada se preporučuje inzulin.

Pacijentima propisujte inzulin sa sljedećim pokazateljima: nivo glikoliranog hemoglobina je iznad 7%, akumulacija C-peptida je manja od 0,2 jedinice.

Terapija inzulina kod djece i trudnica

Terapija inzulina kod djece bira se pojedinačno. U velikoj većini slučajeva, lekar može preporučiti davanje hormona dva ili tri puta na dan. Kako bi se smanjio broj ubrizgavanja lijeka, mogu se kombinirati kratki i srednji inzulin.

Treba napomenuti da je djetetova osjetljivost na inzulin mnogo veća u usporedbi s odraslom osobom. Zbog toga je potrebno strogo prilagođavati dozu sintetskog hormona u fazama.

Dozvoljeno je mijenjati dozu samo unutar dvije jedinice, dok je maksimalna rezolucija 4 jedinice.

Režim davanja inzulina podrazumijeva stalno praćenje, dok je nemoguće istovremeno prilagoditi večernju i jutarnju dozu hormona.

Značajke primjene inzulina trudnicama:

  1. Metaboličke procese koji se događaju u trudnica karakterizira posebna nestabilnost. Zato je često potrebno prilagoditi dozu primijenjenog hormona.
  2. U pravilu se hormon primjenjuje ujutro neposredno prije obroka, a zatim prije večere.
  3. Oni mogu koristiti inzulin kratkog i srednjeg djelovanja, a mogu se kombinirati.

Doza hormona bira se pojedinačno, a ovisi o starosnoj grupi pacijenta, njegovim fiziološkim karakteristikama, pokazateljima dobivenim u laboratorijskim uvjetima, pratećim bolestima i komplikacijama.

Nakon unošenja hormona, pacijent može imati problema. Jedan od njih je i pad šećera u krvi, koji se javlja u pozadini karakterističnih simptoma: gladi, učestalih otkucaja srca, pojačanog znojenja.

Ponekad pacijenti imaju lipodistrofiju, za koju je karakteristično da nestaje sloj potkožnog tkiva. A to se događa u slučajevima kada pacijent uvodi hormon stalno na istom mjestu.

Zaključno treba reći da je uvođenje hormona u prvu vrstu bolesti vitalna neophodnost.Zauzvrat, sa dijabetesom tipa 2, davanje lijekova može biti isključeno ako jedete pravilno i pridržavate se svih savjeta liječnika.

Šta mislite o ovome? Kada je propisana terapija inzulinom i šta je bio preporučeni ljekar?

Razlike između vrsta inzulinske terapije

Izbor terapije inzulinom za dijabetes tipa 1 provodi polazni endokrinolog u skladu s karakteristikama pacijentovog tijela.

Ako pacijent nema problema s prekomjernom težinom, a u životu nema pretjeranih emocionalnih stresova, tada se propisuje inzulin u količini od 0,5–1 jedinica jednom dnevno u odnosu na jedan kilogram pacijentove tjelesne težine.

Do danas su endokrinolozi razvili sledeće vrste terapije insulinom:

  • pojačano
  • tradicionalni
  • djelovanje pumpe
  • osnova za bolus.

Značajke primjene intenzivne terapije inzulinom

Intenzivirana inzulinska terapija može se nazvati osnovom bolusne terapije inzulinom, u skladu s određenim karakteristikama primjene metode.

Značajka intenzivirane inzulinske terapije je ta što djeluje kao simulator prirodne sekrecije inzulina u tijelu pacijenta.

Ova metoda se koristi kada je potrebna terapija insulinom dijabetesa tipa 1. Upravo u liječenju ove vrste bolesti takva terapija daje najbolje kliničke pokazatelje, a to je klinički potvrđeno.

Da biste ispunili ovaj zadatak, potreban je određeni popis uvjeta. Ovi uslovi su sljedeći:

  1. Inzulin se mora ubrizgati u pacijentovo tijelo u količini dovoljnoj da utiče na iskorištavanje glukoze.
  2. Insulini uneseni u tijelo moraju biti u potpunosti identični insulinama koje proizvodi gušterača pacijenta sa šećernom bolešću.

Navedeni zahtjevi određuju posebnosti inzulinske terapije koja se sastoji u odvajanju lijekova koji se koriste na kratke i produžene insuline.

Insulini dugog djelovanja koriste se za primjenu inzulina ujutro i navečer. Ova vrsta lijekova u potpunosti oponaša hormonske proizvode koje proizvodi gušterača.

Korištenje inzulina s kratkim vremenskim djelovanjem je opravdano nakon jela u obroku s velikim brojem ugljikohidrata. Doziranje korišteno za unošenje tih lijekova u tijelo ovisi o broju hljebnih jedinica koje se nalaze u hrani i određuje se strogo pojedinačno za svakog pacijenta.

Upotreba intenzivne terapije inzulinom za dijabetes melitus tipa 1 uključuje redovita mjerenja glikemije prije jela.

Značajke upotrebe tradicionalne inzulinske terapije

Tradicionalna inzulinska terapija je kombinirana tehnika koja uključuje kombiniranje inzulina kratkog i produženog djelovanja u jednoj injekciji.

Glavna prednost korištenja ove vrste terapije je smanjiti broj injekcija na minimum. Najčešće se broj injekcija tijekom liječenja u skladu s ovom tehnikom kreće od 1 do 3 dnevno.

Nedostatak korištenja ove metode je nemogućnost potpuno simulacije aktivnosti gušterače. To dovodi do činjenice da je prilikom upotrebe ove metode nemoguće u potpunosti nadoknaditi kršenje metabolizma ugljikohidrata osobe.

U procesu primjene ove metode pacijent prima 1-2 injekcije dnevno. Kratke i duge insuline unosimo istovremeno u tijelo. Insulini sa prosječnim trajanjem izlaganja čine oko 2/3 ukupne doze ubrizganih lijekova, a trećina dnevne doze su kratko djelujući inzulini.

Liječenje šećerne bolesti tipa 1 tradicionalnom vrstom inzulinske terapije ne zahtijeva redovito mjerenje glikemije prije jela.

Značajke upotrebe terapije insulinskim pumpama

Inzulinska pumpa je elektronički uređaj koji je osmišljen za pružanje svakodnevnog supkutanog davanja inzulinskih pripravaka s kratkim ili ultra kratkim djelovanjem.

Kada se koristi ovakva vrsta terapije, lek se daje u mini dozama.

Elektronski inzulinski pumpni sistem može se izvesti u različitim režimima. Glavni načini rada pumpe su sljedeći:

  1. Kontinuirana primjena lijeka u organizam u obliku mikrodoza sa baznom stopom.
  2. Unošenje lijeka u organizam bolusom brzinom kojom pacijent programira učestalost ubrizgavanja lijeka.

U slučaju prve metode primjene inzulina dolazi do potpune imitacije lučenja hormona u gušterači. Ovakav način primjene lijekova omogućava ne korištenje dugih djelovanja inzulina.

Upotreba druge metode unošenja inzulina u organizam opravdana je prije jela ili u vrijeme kada postoji porast glikemijskog indeksa.

Shema terapije insulinom pomoću pumpe omogućava kombinacijom brzina da simuliraju proces izlučivanja inzulina u ljudskom tijelu, koje ima zdrav pankreas. Kada koristite pumpu, treba menjati kateter svaka 3 dana.

Upotreba elektronske pumpe omogućava vam rješavanje problema s imitacijom procesa prirodne sekrecije inzulina u ljudskom tijelu.

Provođenje terapije insulinom u djetinjstvu

Terapija inzulina kod dece treba individualni pristup i zahteva veliki broj faktora i individualnih karakteristika detetovog tela pri izboru tehnike.

Prilikom odabira vrste terapije inzulinom za dijabetes tipa 1 u djece se daje prednost dvo- i trostrukoj primjeni lijekova koji sadrže inzulin u djetetovom tijelu.

Značajka terapije inzulinom kod djece je kombinacija inzulina različitog razdoblja djelovanja kako bi se smanjio broj injekcija dnevno.

Za djecu čija je starost veća od 12 godina, preporučuje se uporaba intenzivirane metodologije terapije.

Značajka djetetovog tijela je povećana osjetljivost na inzulin u usporedbi s tijelom odrasle osobe. To zahtijeva endokrinologa da postepeno prilagođava dozu inzulina koju dijete uzima. Ako se djetetu dijagnosticira prva vrsta dijabetes melitusa, tada bi prilagođavanje trebalo pasti u rasponu od 1-2 jedinice po injekciji, a najveća dopuštena granica jednokratnog prilagođavanja ne smije biti veća od 4 jedinice.

Za ispravnu procjenu prilagođavanja potrebno je pratiti promjene u tijelu nekoliko dana.

Prilikom prilagođavanja endokrinolozi ne preporučuju istovremeno mijenjanje doza povezanih s jutarnjom i večernjom primjenom inzulina u dječijem tijelu.

Liječenje inzulinom i rezultati takvog liječenja

Prilikom posjete liječniku-endokrinologu puno se pacijenata brine kako se provodi liječenje inzulinom i koji se rezultati mogu postići primjenom terapije lijekovima koji sadrže inzulin.

U svakom pojedinačnom slučaju, endokrinolog razvije tačan režim liječenja. Trenutno su razvijene posebne olovke za špriceve za pacijente kako bi se olakšala terapija. U nedostatku potonjeg, možete koristiti inzulinske šprice sa vrlo tankom inzulinskom iglom.

Liječenje bolesnika s dijabetesom inzulinom provodi se prema sljedećoj shemi:

  • Prije obavljanja supkutane primjene inzulina u tijelo, treba provesti miješanje mjesta ubrizgavanja.
  • Jelo treba obaviti najkasnije 30 minuta nakon primjene lijeka.
  • Maksimalna doza pojedinačne primjene ne smije prelaziti 30 jedinica.

Upotreba olovke za štrcaljke je poželjnija i sigurnija. Upotreba olovaka za vrijeme terapije smatra se racionalnijim iz sljedećih razloga:

  1. Prisutnost igle sa posebnom oštrinom u olovci šprice smanjuje bol tokom injekcije.
  2. Prikladan dizajn olovke za olovku omogućava vam da uređaj koristite u bilo koje vrijeme i bilo gdje, ako je potrebno, za ubrizgavanje inzulina.
  3. Neki modeli modernih olovki za špriceve opremljeni su bočicama inzulina. To omogućava kombinaciju lijekova i upotrebu različitih terapijskih režima u procesu liječenja.

Režim liječenja dijabetesa ubrizgavanjem insulina uključuje sljedeće komponente:

  • Prije jutarnjeg obroka, bolesniku s dijabetesom potrebno je davati inzulin kratkog ili dugog djelovanja.
  • Davanje inzulina prije ručka treba uključivati ​​dozu koja se sastoji od kratkotrajnog pripravka.
  • Injekcija prije večernjeg obroka trebala bi sadržavati inzulin kratkog djelovanja.
  • Doza lijeka koja se daje prije spavanja trebala bi uključivati ​​lijek sa produženim oslobađanjem.

Injekcije u tijelo mogu se provesti u nekoliko područja ljudskog tijela. Stupanj apsorpcije u svakom svom području.

Najbrža apsorpcija se javlja kada se lijek daje pod kožu u trbuhu.

Mehanizmi delovanja i dejstva inzulina

Terapija inzulinom provodi se za uklanjanje toksičnosti glukoze i prilagođavanje proizvodne funkcije beta ćelija sa prosječnom hiperglikemijom. U početku je reverzibilna disfunkcija beta ćelija koja se nalazi u gušterači i stvaraju inzulin. Vraća se endogena proizvodnja inzulina smanjenjem razine šećera na normalnu razinu.

Rana primjena inzulina dijabetičarima tipa 2 jedna je od mogućnosti liječenja s neadekvatnom kontrolom glikemije u fazi primjene prehrane i vježbanja fizioterapije, zaobilazeći fazu priprema tableta.

Ova je opcija poželjnija za dijabetičare koji preferiraju insulinsku terapiju, a ne upotrebu lijekova za snižavanje šećera. A također kod pacijenata s gubitkom težine i kod sumnje na latentni autoimuni dijabetes kod odraslih.

Uspješno smanjenje proizvodnje glukoze u jetri kod dijabetesa tipa 2 zahtijeva suzbijanje 2 mehanizma: glikogenolize i glukoneogeneze. Primjena inzulina može smanjiti jetrenu glikogenolizu i glukoneogenezu, kao i povećati osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Kao rezultat toga, postaje moguće efikasno „popraviti“ sve osnovne mehanizme patogeneze dijabetesa tipa 2.

Pozitivni rezultati terapije insulinom za dijabetes

Postoje pozitivni aspekti uzimanja inzulina, i to:

  • smanjenje šećera nakon posta i nakon obroka,
  • povećana proizvodnja inzulina pankreasa kao odgovor na stimulaciju glukozom ili unos hrane,
  • smanjena glukoneogeneza,
  • proizvodnja glukoze u jetri
  • inhibicija izlučivanja glukagona nakon jela,
  • promjene u profilu lipoproteina i lipida,
  • suzbijanje lipolize nakon jela,
  • poboljšanje anaerobne i aerobne glikolize,
  • smanjenje glikacije lipoproteina i proteina.

Liječenje dijabetičara prvenstveno je usmjereno na postizanje i održavanje ciljanih koncentracija glikoziliranog hemoglobina, šećera u krvi na brzinu i nakon jela. Rezultat će biti smanjenje mogućnosti razvoja i napredovanja komplikacija.

Unošenje insulina izvana ima pozitivan učinak na metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Ovaj hormon aktivira taloženje i inhibira razgradnju glukoze, masti i aminokiselina.Smanjuje nivo šećera povećanjem njegovog transporta do sredine ćelije kroz staničnu stijenku adipocita i miocita, kao i inhibicijom stvaranja glukoze u jetri (glikogenoliza i glukoneogeneza).

Uz to, inzulin aktivira lipogenezu i inhibira upotrebu slobodnih masnih kiselina u energetskom metabolizmu. Inhibira proteolizu mišića i podstiče proizvodnju proteina.

Vrste inzulinske terapije

Izbor terapije inzulinom za dijabetes tipa 1 provodi polazni endokrinolog u skladu s karakteristikama pacijentovog tijela.

Ako pacijent nema problema s prekomjernom težinom, a u životu nema pretjeranih emocionalnih stresova, tada se propisuje inzulin u količini od 0,5–1 jedinica jednom dnevno u odnosu na jedan kilogram pacijentove tjelesne težine.

Do danas su endokrinolozi razvili sledeće vrste terapije insulinom:

  • pojačano
  • tradicionalni
  • djelovanje pumpe
  • osnova za bolus.

Ako pacijent nema problema s prekomjernom težinom i ne osjeća prekomjerno emocionalno preopterećenje, inzulin se propisuje u ½ - 1 jedinici 1 put dnevno u odnosu na 1 kg tjelesne težine. Istovremeno, intenzivna terapija inzulinom djeluje kao simulator prirodne sekrecije hormona.

Pravila za terapiju insulinom zahtevaju ispunjavanje ovih uslova:

  • lijek mora ući u pacijentovo tijelo u količini dovoljnoj da iskoristi glukozu,
  • vanjski primijenjeni inzulini trebali bi postati potpuna imitacija bazalne sekrecije, odnosno one koju proizvodi gušterača (uključujući najvišu točku izlučivanja nakon jela).

Gore navedeni zahtjevi objašnjavaju režime terapije inzulinom, u kojima je dnevna doza podijeljena na dugotrajne ili kratko djelujuće insuline.

Dugi inzulini najčešće se daju ujutro i naveče i apsolutno oponašaju fiziološki proizvod funkcionisanja gušterače.

Uzimanje kratkog inzulina preporučljivo je nakon obroka bogatog ugljikohidratima. Doziranje ove vrste inzulina određuje se pojedinačno i određuje se brojem XE (jedinica hljeba) na određenom obroku.

Intenzivirana inzulinska terapija

Ako pacijent nema višak kilograma i ne primjećuju se jaka emocionalna preopterećenja, lijek se propisuje u 1/2 - 1 jedinice po 1 kg tjelesne težine 1 put dnevno. Istovremeno, intenzivirana inzulinska terapija zamišljena je da djeluje kao imitator fiziološke sekrecije hormona.

Ovaj zadatak zahtijeva sljedeće uvjete:

  1. Inzulin treba dati pacijentu u dozi koja je dovoljna za iskorištavanje glukoze.
  2. Inzulin, primijenjen izvana, trebao bi postati apsolutna imitacija bazalnog sekreta kojeg izlučuje gušterača (uključujući vrhunac njegovog odvajanja nakon obroka).

Navedeni zahtjevi određuju shemu intenzivne terapije inzulinom kada postoji podjela dnevne doze inzulina na inzuline koji imaju kratak ili dugotrajan učinak. Potonji se uvode najčešće ujutro i naveče, potpuno simulirajući proizvod gušterače.

Inzulin kratkog djelovanja opravdan je nakon obroka s ugljikohidratima. Doziranje ovih inzulina određuje se pojedinačno i ovisi o broju jedinica hljeba ovog obroka.

Tradicionalna terapija insulinom

Kombinovana tehnika, koja uključuje kombiniranje svih inzulina u jednoj injekciji, naziva se tradicionalnom insulinskom terapijom.

Glavna prednost tehnike je smanjenje broja injekcija na minimum (sa 1 ​​na 3 tokom dana).

Nedostatak terapije je nedostatak sposobnosti da se u potpunosti simulira fiziološka aktivnost gušterače, što dovodi do nedostatka sposobnosti da se u potpunosti nadoknadi pacijentov metabolizam ugljikohidrata.

Istovremeno, tradicionalna shema terapije inzulinom je sljedeća: pacijent prima 1-2 injekcije dnevno, dok se istodobno primjenjuju inzulini s kratkim i dugim periodima izlaganja. ISD (srednjeročni inzulinski inzulin) čini 2/3 ukupne zapremine SSD-a, a preostala 1/3 od njega pripada ICD-u.

Pumpna inzulinska terapija

Inzulinska pumpa je vrsta elektroničkog uređaja koji omogućuje svakodnevno subkutano ubrizgavanje inzulina u kratkom ili ultra kratkom trajanju djelovanja u mini dozama.

Inzulinska pumpa može raditi u različitim režimima davanja lekova:

  • Kontinuirano mikrodozirano lučenje hormona gušterače, tzv bazalna stopa.
  • Bolusna brzina, kada frekvenciju primjene lijeka i njegovu dozu programira sam pacijent.

Kada koristite prvi način rada, simulira se pozadinska sekrecija inzulina, što omogućava u principu zamjenu upotrebe "dugog" inzulina. Upotreba drugog režima opravdana je neposredno prije unosa hrane pacijenta ili u vrijeme povećanja glikemijskog indeksa.

Pumpna terapija inzulinom pri povezivanju bolusne stope primjene omogućava vam zamjenu inzulina ultra kratkim ili kratkim djelovanjem.

Kombinacija ovih brzina što bliže simulira izlučivanje inzulina u tijelu vlasnika zdravog gušterače. Pacijent mora zamijeniti kateter nakon 3 dana.

Terapija inzulina kod djece

Terapija inzulina kod dece treba individualni pristup i zahteva veliki broj faktora i individualnih karakteristika detetovog tela pri izboru tehnike.

Prilikom odabira vrste terapije inzulinom za dijabetes tipa 1 u djece se daje prednost dvo- i trostrukoj primjeni lijekova koji sadrže inzulin u djetetovom tijelu.

Značajka terapije inzulinom kod djece je kombinacija inzulina različitog razdoblja djelovanja kako bi se smanjio broj injekcija dnevno.

Za djecu čija je starost veća od 12 godina, preporučuje se uporaba intenzivirane metodologije terapije.

Značajka djetetovog tijela je povećana osjetljivost na inzulin u usporedbi s tijelom odrasle osobe. To zahtijeva endokrinologa da postepeno prilagođava dozu inzulina koju dijete uzima.

Ako se djetetu dijagnosticira prva vrsta dijabetes melitusa, tada bi prilagođavanje trebalo pasti u rasponu od 1-2 jedinice po injekciji, a najveća dopuštena granica jednokratnog prilagođavanja ne smije biti veća od 4 jedinice.

Za ispravnu procjenu prilagođavanja potrebno je pratiti promjene u tijelu nekoliko dana.

Prilikom prilagođavanja endokrinolozi ne preporučuju istovremeno mijenjanje doza povezanih s jutarnjom i večernjom primjenom inzulina u dječijem tijelu.

Prilikom odabira tečaja inzulinske terapije u djetinjstvu prednost se daje dva ili tri puta uvođenju predmeta koji sadrže inzulin. Značajku ovog tečaja kod djeteta trebalo bi smatrati kombinacijom insulina različitog razdoblja djelovanja kako bi se smanjila učestalost injekcija u toku dana. Za djecu čija je dob veća od 12 godina, preporučuje se intenzivnija terapija.

Terapija inzulina kod djece trebala bi se temeljiti na razmatranju takvih karakteristika kao što je povećanje stupnja osjetljivosti na inzulin (u usporedbi, primjerice, s tijelom odrasle osobe). Za to je potreban specijalista da postepeno koriguje količinu komponente koju dijete koristi.

Dakle, prilagođavanje treba biti u rasponu od jedne do dvije jedinice po injekciji, dok najveća dopuštena jednokratna korektivna granica ne smije biti veća od četiri jedinice.

Za ispravno određivanje stupnja učinkovitosti prilagodbe potrebno je stalno praćenje fizioloških promjena tijekom nekoliko dana.

U procesu terapije insulinom za dijabetes melitus tipa 1 kod djece, endokrinolozi ne preporučuju sinkrono mijenjanje doza namijenjenih za jutarnje i večernje uvode.

Bebin organizam je osjetljiviji na hormone od odrasle osobe, pa dijabetes u djetinjstvu zahtijeva posebnu pažnju. Najčešća shema terapije insulinom kod djece je 2-3 puta dnevno.

Kako bi se smanjio broj injekcija, lijek kratkog djelovanja kombinira se sa prosjekom. Značajke liječenja u ovoj dobi sastoje se u stalnom praćenju stanja djeteta i prilagođavanju doze unutar 1-2 JEDINICE (maksimalno - 4 JEDINICE).

Preporučljivo je ne mijenjati količinu jutarnjeg i večernjeg inzulina odmah. Intenzivna terapija može se provesti tek od 12. godine.

Liječenje inzulinom tokom trudnoće

Liječenje dijabetesa tokom trudnoće usmjereno je na održavanje koncentracije šećera u krvi, koja bi trebala biti:

  • Ujutro na prazan stomak - 3,3-5,6 mmol / l.
  • Nakon jela, 5,6-7,2 mmol / L.

Određivanje šećera u krvi za 1-2 mjeseca omogućava vam da procijenite efikasnost tretmana. Metabolizam u tijelu trudnice je izuzetno potresan. Ova činjenica zahtijeva česte korekcije režima (režima) terapije inzulinom.

Za trudnice sa dijabetesom tipa 1, terapija inzulinom propisana je kako slijedi: da bi se spriječile jutarnje i postprandijalne hiperglikemije, pacijentu su potrebne najmanje 2 injekcije dnevno.

Kratki ili srednji inzulin daju se prije prvog doručka i prije posljednjeg obroka. Mogu se koristiti i kombinovane doze. Ukupna dnevna doza mora biti pravilno raspoređena: 2/3 ukupne količine namijenjeno je za jutro, a 1/3 dijela - prije večere.

Kako bi se spriječila noćna i zora hiperglikemija, doza "prije večere" se mijenja u injekciju napravljenu neposredno prije spavanja.

Liječenje bolesti tijekom trudnoće usmjereno je na održavanje razine šećera u krvi. Ujutro na prazan stomak trebao bi biti od 3,3 do 5,6 mmol, nakon jela hranu - od 5,6 do 7,2. Da bi terapija inzulinom tokom trudnoće bila ispravna, trebat će vam:

  • odrediti nivo šećera u krvi na jedan do dva mjeseca. To će omogućiti procjenu efikasnosti terapije,
  • metabolizam u trudnica se ocjenjuje kao izuzetno nesiguran. Iznesena činjenica podrazumijeva često prilagođavanje režima terapije inzulinom,
  • Trudnicama s dijabetesom tipa 1 liječenje se propisuje prema posebnom obrascu. Dakle, da bi se isključila jutarnja glikemija, kao nakon konzumiranja hrane, pacijentu se preporučuje da u roku od 24 sata uradi najmanje dvije injekcije.

Kako bi se uklonili komplikacije inzulinske terapije, uvode se kratke ili srednje vrste inzulina prije prvog doručka, kao i prije posljednjeg zasjedanja konzumiranja hrane. Kombinovane doze su prihvatljive.

Važno je pravilno rasporediti ukupnu dozu dnevno: oko 60% ukupne količine koristi se ujutro, oko 30% - prije večere. Kako bi se spriječila noćna i zora hiperglikemija, količina “prije večere” mijenja se u injekciju napravljenu prije spavanja.

Kako se leči inzulin

Prilikom posjete liječniku-endokrinologu puno se pacijenata brine kako se provodi liječenje inzulinom i koji se rezultati mogu postići primjenom terapije lijekovima koji sadrže inzulin.

U svakom pojedinačnom slučaju, endokrinolog razvije tačan režim liječenja. Trenutno su razvijene posebne olovke za špriceve za pacijente kako bi se olakšala terapija. U nedostatku potonjeg, možete koristiti inzulinske šprice sa vrlo tankom inzulinskom iglom.

Liječenje bolesnika s dijabetesom inzulinom provodi se prema sljedećoj shemi:

  • Prije obavljanja supkutane primjene inzulina u tijelo, treba provesti miješanje mjesta ubrizgavanja.
  • Jelo treba obaviti najkasnije 30 minuta nakon primjene lijeka.
  • Maksimalna doza pojedinačne primjene ne smije prelaziti 30 jedinica.

Upotreba olovke za štrcaljke je poželjnija i sigurnija. Upotreba olovaka za vrijeme terapije smatra se racionalnijim iz sljedećih razloga:

  1. Prisutnost igle sa posebnom oštrinom u olovci šprice smanjuje bol tokom injekcije.
  2. Prikladan dizajn olovke za olovku omogućava vam da uređaj koristite u bilo koje vrijeme i bilo gdje, ako je potrebno, za ubrizgavanje inzulina.
  3. Neki modeli modernih olovki za špriceve opremljeni su bočicama inzulina. To omogućava kombinaciju lijekova i upotrebu različitih terapijskih režima u procesu liječenja.

Režim liječenja dijabetesa ubrizgavanjem insulina uključuje sljedeće komponente:

  • Prije jutarnjeg obroka, bolesniku s dijabetesom potrebno je davati inzulin kratkog ili dugog djelovanja.
  • Davanje inzulina prije ručka treba uključivati ​​dozu koja se sastoji od kratkotrajnog pripravka.
  • Injekcija prije večernjeg obroka trebala bi sadržavati inzulin kratkog djelovanja.
  • Doza lijeka koja se daje prije spavanja trebala bi uključivati ​​lijek sa produženim oslobađanjem.

Injekcije u tijelo mogu se provesti u nekoliko područja ljudskog tijela. Stupanj apsorpcije u svakom svom području.

Najbrža apsorpcija se javlja kada se lijek daje pod kožu u trbuhu.

Dijabetes melitus tipa 2 Bolest u svim osjetilima Progresivna primjena inzulina samo je pitanje vremena.

Trenutno se smatra tradicionalnim propisati dva lijeka za snižavanje šećera. Nakon 10-15 godina uzimanja tableta prelaze se na završni stadij - terapiju inzulinom.

Kašnjenje u ovoj tehnici liječenja objašnjava se i činjenicom da su injekcije potrebne, može se razviti hipoglikemija i pacijent može značajno dobiti na težini. Međutim, mnogi pacijenti vjeruju da je rezultat nestabilan, niska efikasnost.

Neuspješno lično iskustvo usporava liječenje kada je nepravilno odabran tretman izazvao česta hipoglikemijska stanja. Treba napomenuti da imenovanje kratkog tečaja inzulinske terapije na samom početku bolesti može dovesti do produžene remisije i izjednačavanja glikemije bez potrebe za naknadnom primjenom lijekova koji smanjuju šećer.

Međutim, mnogi endokrinolozi iz prakse ne odobravaju ovu tehniku ​​i zagovaraju korak sa terapijom. Naravno, postoje situacije kada je rani početak davanja inzulina najprikladniji.

Primjerice, s neučinkovitom primjenom lijekova za snižavanje šećera u ranim fazama propisan je inzulin. Od ovog lijeka nekoliko se puta povećava kvaliteta života i zadovoljstvo pacijenata liječenjem.

Opasnost terapije insulinom

Brojna istraživanja pokazala su da je hiperinzulinemija okidač u razvoju ateroskleroze. Pored toga, rana upotreba inzulina kao lijeka može dovesti do stvaranja koronarne srčane bolesti (CHD). Ali do danas, ne postoje točne i pouzdane informacije o ovoj vezi.

Prije početka terapije inzulinom potrebno je utvrditi i razmotriti nekoliko faktora i karakteristika koji mogu utjecati na ovu tehniku. Iz njih izdvajamo:

  • tjelesna težina
  • životna prognoza
  • prisutnost, ozbiljnost mikrovaskularnih promjena,
  • neuspjeh prethodnog liječenja.

Da bismo osigurali da je inzulinska terapija neophodna, potrebno je utvrditi nivo aktivnosti beta ćelija pankreasa određivanjem količine sintetizovanog C-peptida.

Trebate započeti insulinsku terapiju za dijabetes melitus tipa 2:

  • s teškom hiperglikemijom u visokim i maksimalnim dozama lijekova za snižavanje šećera,
  • nagli gubitak težine
  • nizak nivo C-peptida.

Kao privremeni tretman propisan je inzulin ako je potrebno smanjiti toksičnost glukoze s povećanom razinom u krvi. Studije su pokazale da terapija inzulinom značajno smanjuje verovatnoću razvoja mikrovaskularnih komplikacija.

lechenie-simptomy.ru

Liječenje dijabetičara tipa 2 zahtijeva određenu shemu. Suština ove terapije je da se malim dozama baznog inzulina postepeno dodaju pacijentovi lijekovi za snižavanje šećera.

Prvi put suočeni s bazalnim pripravkom, koji je predstavljen u obliku vrhunskog analoga inzulina s produljenim djelovanjem (na primjer, inzulina glargin), pacijenti bi trebali prestati s dozom od 10 IU dnevno. Poželjno je da se injekcije daju u isto doba dana.

Ako dijabetes i dalje napreduje i kombinacija lijekova za snižavanje šećera (oblik tableta) s bazalnim ubrizgavanjem inzulina ne dovede do željenih rezultata, u tom slučaju liječnik odlučuje u potpunosti prebaciti pacijenta u režim ubrizgavanja.

Istodobno se potiče uporaba različitih tradicionalnih lijekova, ali bilo koju od njih mora odobriti dežurni liječnik.

Djeca su posebna grupa bolesnika, stoga liječenje inzulinom u slučaju dječjeg dijabetesa uvijek zahtijeva individualni pristup. Najčešće se za liječenje beba koriste režimima inzulina od 2-3 puta. Kako bi se smanjio broj injekcija za male pacijente, praktikuje se kombinacija lijekova s ​​kratkim i srednjim vremenom izlaganja.

Liječenje inzulinom provodi se prema sljedećem planu:

  1. Prije nego što napravite potkožnu injekciju, mjesto ubrizgavanja malo je promešati.
  2. Jedenje nakon injekcije ne bi trebalo da se kreće više od pola sata.
  3. Maksimalna doza ne može biti veća od 30 jedinica.

U svakom slučaju tačan raspored inzulinske terapije trebao bi biti liječnik. Nedavno se za provođenje terapije upotrebljavaju olovke za injekcije inzulina, mogu se koristiti uobičajene inzulinske šprice s vrlo tankom iglom.

Upotreba olovke za šprice racionalnije je iz nekoliko razloga:

  • Zahvaljujući posebnoj igli, bol od injekcije je minimiziran.
  • Pogodnost uređaja omogućava vam da napravite injekcije bilo gde i bilo kada.
  • Neke olovke za šprice opremljene su bočicama inzulina, što predviđa mogućnost kombiniranja lijekova i upotrebu različitih shema.

Komponente režima inzulina za dijabetes tipa 1 i 2 su sljedeće:

  1. Prije doručka, pacijent treba davati lijek kratkog ili produženog djelovanja.
  2. Injekcija inzulina prije ručka trebala bi se sastojati od hormona kratkog djelovanja.
  3. Injekcija koja prethodi večeri uključuje kratki inzulin.
  4. Prije odlaska u krevet, pacijentu treba dati produženu pripremu.

Na ljudskom tijelu postoji nekoliko područja primjene. Brzina apsorpcije lijeka u svakoj zoni različita je. Želudac je podložniji ovom pokazatelju.

S pogrešno odabranim područjem za primjenu, terapija inzulinom možda neće dati pozitivne rezultate.

Značajke inzulinske terapije, u kojoj se koriste posebni lijekovi, utječe na tijelo na ovaj način:

  • gušterača se stimulira lučenjem inzulina,
  • natašte glikemije i nakon jela,
  • smanjuje se pretvorba proteina jetre u glukozu,
  • smanjuje se proizvodnja hormona koji povećava glikemiju nakon jela.

Pumpna terapija

Intenzivirana inzulinska terapija može se nazvati osnovom bolusne terapije inzulinom, u skladu s određenim karakteristikama primjene metode.

Značajka intenzivirane inzulinske terapije je ta što djeluje kao simulator prirodne sekrecije inzulina u tijelu pacijenta.

Ova metoda se koristi kada je potrebna terapija insulinom dijabetesa tipa 1. Upravo u liječenju ove vrste bolesti takva terapija daje najbolje kliničke pokazatelje, a to je klinički potvrđeno.

Da biste ispunili ovaj zadatak, potreban je određeni popis uvjeta. Ovi uslovi su sljedeći:

  1. Inzulin se mora ubrizgati u pacijentovo tijelo u količini dovoljnoj da utiče na iskorištavanje glukoze.
  2. Insulini uneseni u tijelo moraju biti u potpunosti identični insulinama koje proizvodi gušterača pacijenta sa šećernom bolešću.

Navedeni zahtjevi određuju posebnosti inzulinske terapije koja se sastoji u odvajanju lijekova koji se koriste na kratke i produžene insuline.

Insulini dugog djelovanja koriste se za primjenu inzulina ujutro i navečer. Ova vrsta lijekova u potpunosti oponaša hormonske proizvode koje proizvodi gušterača.

Korištenje inzulina s kratkim vremenskim djelovanjem je opravdano nakon jela u obroku s velikim brojem ugljikohidrata. Doziranje korišteno za unošenje tih lijekova u tijelo ovisi o broju hljebnih jedinica koje se nalaze u hrani i određuje se strogo pojedinačno za svakog pacijenta.

Upotreba intenzivne terapije inzulinom za dijabetes melitus tipa 1 uključuje redovita mjerenja glikemije prije jela.

Tradicionalna inzulinska terapija je kombinirana tehnika koja uključuje kombiniranje inzulina kratkog i produženog djelovanja u jednoj injekciji.

Glavna prednost korištenja ove vrste terapije je smanjiti broj injekcija na minimum. Najčešće se broj injekcija tijekom liječenja u skladu s ovom tehnikom kreće od 1 do 3 dnevno.

Nedostatak korištenja ove metode je nemogućnost potpuno simulacije aktivnosti gušterače. To dovodi do činjenice da je prilikom upotrebe ove metode nemoguće u potpunosti nadoknaditi kršenje metabolizma ugljikohidrata osobe.

U procesu primjene ove metode pacijent prima 1-2 injekcije dnevno. Kratke i duge insuline unosimo istovremeno u tijelo. Insulini sa prosječnim trajanjem izlaganja čine oko 2/3 ukupne doze ubrizganih lijekova, a trećina dnevne doze su kratko djelujući inzulini.

Liječenje šećerne bolesti tipa 1 tradicionalnom vrstom inzulinske terapije ne zahtijeva redovito mjerenje glikemije prije jela.

Inzulinska pumpa je elektronički uređaj koji je osmišljen za pružanje svakodnevnog supkutanog davanja inzulinskih pripravaka s kratkim ili ultra kratkim djelovanjem.

Kada se koristi ovakva vrsta terapije, lek se daje u mini dozama.

Elektronski inzulinski pumpni sistem može se izvesti u različitim režimima. Glavni načini rada pumpe su sljedeći:

  1. Kontinuirana primjena lijeka u organizam u obliku mikrodoza sa baznom stopom.
  2. Unošenje lijeka u organizam bolusom brzinom kojom pacijent programira učestalost ubrizgavanja lijeka.

U slučaju prve metode primjene inzulina dolazi do potpune imitacije lučenja hormona u gušterači. Ovakav način primjene lijekova omogućava ne korištenje dugih djelovanja inzulina.

Upotreba druge metode unošenja inzulina u organizam opravdana je prije jela ili u vrijeme kada postoji porast glikemijskog indeksa.

Shema terapije insulinom pomoću pumpe omogućava kombinacijom brzina da simuliraju proces izlučivanja inzulina u ljudskom tijelu, koje ima zdrav pankreas. Kada koristite pumpu, treba menjati kateter svaka 3 dana.

Upotreba elektronske pumpe omogućava vam rješavanje problema s imitacijom procesa prirodne sekrecije inzulina u ljudskom tijelu.

U većini slučajeva ljudi s dijabetesom tipa 2 ne trebaju terapiju inzulinom, jer nivo šećera može se regulirati uz pomoć lijekova ili dijeta za snižavanje šećera. Tijelo je u stanju samostalno proizvoditi hormon, ali njegova količina nije dovoljna za puni rad.

Injekcije inzulina mogu biti potrebne kada se gušterača prestane samostalno baviti procesom stvaranja hormona i osoba ima sljedeće simptome:

  • dehidracija
  • vaskularne komplikacije, gubitak težine.

Takođe, može biti potrebno provocirati unošenje lijeka u trudnoći, ketoacidoze, operativnim zahvatima ili zaraznim bolestima.

Kod dijabetičara drugog tipa ovisnost o inzulinu se ne razvija, ako dođe do poboljšanja, tada možete prekinuti primjenu lijeka.

Prema modernom algoritmu, bolje je započeti terapiju inzulinom bazalnim ili dvofaznim inzulinom. Ovaj se postupak može izvoditi privremeno ili trajno (ako lijekovi za snižavanje šećera nemaju željeni učinak).

Broj ubrizgavanja inzulina za dijabetes tipa 2 ovisi o količini šećera u tijelu i prehrani. Najčešće se takvim pacijentima propisuje bolusna terapija, koja podrazumijeva unošenje inzulina kratkog djelovanja tokom dana.

Deca su, zajedno sa odraslima, sklona dijabetesu. Doziranje inzulina za dijete izračunava se u fazama. Već nekoliko dana promatra se dijete kako bi utvrdilo nivo skokova šećera i propisalo mu određenu dozu.

Dojenčadi se ubrizgava razrijeđeni inzulin, koji smanjuje rizik od predoziranja.

Potrebno je kontrolirati i davati inzulin u što ranijoj dobi, jer tijelo nije dovoljno stabilno i u ekstremnim slučajevima ne može se samostalno nositi sa nuspojavama.

Inzulinska pumpa je elektronički uređaj malih dimenzija, uklapa se u džep ili pričvršćuje na kaiš. Glavna funkcija ovog uređaja je da simulira rad gušterače, stalnim davanjem hormona - inzulina, ispod kože.

Zahvaljujući ovom uređaju, inzulin se daje svakodnevno, u odgovarajućoj dozi i u pravo vrijeme.

Glavne prednosti terapije insulinskim pumpama:

  • Brzina primjene utvrđuje se u skladu sa simptomima i dijagnozom osobe. Postoji mogućnost da se to reguliše, ovisno o potrebama.
  • Ugrađeni bolus kalkulator omogućava izračunavanje doze i primjenu lijeka na prvi znak hiperglikemije.
  • Bežična veza ne stvara pretjeranu nelagodu, naprotiv, ona samo pomaže čovjeku da se stalno osjeća sigurno.

Indikacije za upotrebu insulinske pumpe mogu biti sljedeće:

  • Po želji pacijenta.
  • Za probleme sa postizanjem dobre koncentracije dijabetesa.
  • Uz česte manifestacije hiperglikemije.
  • Pri planiranju trudnoće.
  • Sa dijabetesom u djece.

Glavna karakteristika upotrebe pumpe je da se ona mora mijenjati svaka tri dana. Infuzijski sistem s plastičnom kanilom ubačen je ispod kože. Mjesto ugradnje lijeka je odabrano kao i mjesto ubrizgavanja: želudac, stražnjica, kukovi, ramena.

Korišćenjem pumpe u organizam se uvodi analog inzulina sa ultrazvučnim delovanjem i u malim dozama.

Prilikom odabira inzulinske pumpe potrebno je razmotriti volumen rezervoara, koji će biti dovoljan za tri dana korištenja. Morate odabrati i uređaj s dobro čitljivim ekranom, dovoljnom svjetlinom i kontrastom.

Postoje kontraindikacije za upotrebu pumpe, koje su sledeće:

  • Ako dijabetičar samostalno kontrolira razinu šećera, strogo se pridržava prehrane i kalorija koje troši.
  • Kada postoje mentalni poremećaji, zbog kojih osoba neće moći da se rukuje uređajem.
  • Loš vid može uvelike pogoršati situaciju jer osoba neće moći vidjeti podatke napisane na zaslonu uređaja.

Sveukupno, terapija insulinskim pumpama ima brojne svoje minuse i pluseve. Bolje ga je koristiti ako upotreba špriceva i dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata ne daju odgovarajuće rezultate.

Pacijenti s mentalnim oštećenjima također se mogu smjestiti na inzulinsku terapiju. U tom se slučaju lijek primjenjuje prije obroka.

Glavni problem kod takvih bolesnika je taj što oni s hipoglikemijom prestaju osjećati žeđ, slabost, glad i druge simptome. Osoba reagira prilično sporo na druge. Približno razdoblje takvih simptoma je 3 sata, nakon čega ubrizgani inzulin djeluje, a osoba se počinje osjećati bolje.

Prema riječima evropskih dijabetologa, terapija inzulinom ne bi trebala započeti veoma rano i ne kasno. Ne rana, jer sekretorna insuficijencija može biti sekundarna neosjetljivosti na inzulin, a također i zbog rizika od hipoglikemije. Još nije kasno, jer je potrebno postići potrebnu adekvatnu kontrolu glikemije.

Svaki endokrinolog od trenutka dijagnoze „dijabetes tipa 2“ trebao bi obavijestiti svoje pacijente da je danas terapija inzulinom jedna od vrlo efikasnih metoda liječenja. Štoviše, u nekim slučajevima terapija inzulinom može biti jedina moguća, adekvatna metoda za postizanje normoglikemije, odnosno kompenzacije bolesti.

Ne koriste se za inzulin. Nemojte pretpostavljati da ćete prelaskom na injekcije inzulina ubuduće dobiti status „inzulinski ovisni“. Još nešto, ponekad se mogu primijetiti nuspojave ili komplikacije terapije inzulinom, posebno na samom početku.

Vodeća uloga u odlučivanju o imenovanju inzulinske terapije trebalo bi igrati informacije o rezervnim sposobnostima beta-ćelija žlijezde. Postepeno, kako dijabetes tipa 2 napreduje, razvija se iscrpljivanje beta ćelija, što zahtijeva momentalno prelazak na hormonsku terapiju. Često se samo uz pomoć inzulinske terapije može postići i održati potreban nivo glikemije.

Pored toga, terapija inzulinom za dijabetes tipa 2 može biti privremeno potrebna za određena patološka i fiziološka stanja. Slede situacije u kojima je za dijabetes tipa 2 potrebna inzulinska terapija.

  1. Trudnoća
  2. Akutne makrovaskularne komplikacije, poput infarkta miokarda i moždanog udara,
  3. Prividni nedostatak inzulina koji se manifestuje kao progresivno mršavljenje s normalnim apetitom, razvojem ketoacidoze,
  4. Hirurgija
  5. Razne zarazne bolesti i prije svega gnojno-septičke prirode,
  6. Loši pokazatelji različitih dijagnostičkih metoda istraživanja, na primjer:
  • fiksacija niskog nivoa C-peptida i / ili inzulina u krvi na glasu.
  • više puta utvrđena hiperglikemija na testu u slučajevima kada pacijent uzima oralne hipoglikemijske lekove, poštuje režim fizičke aktivnosti i ishrane.
  • glikozilirani hemoglobin veći od 9,0%.

Stavke 1, 2, 4 i 5 zahtijevaju privremeni prijelaz na inzulin. Nakon stabilizacije ili isporuke, insulin se može poništiti.

U slučaju glikoziliranog hemoglobina njegova se kontrola mora ponoviti nakon 6 mjeseci. Ako tijekom tog razdoblja njegova razina padne za više od 1,5%, možete vratiti pacijenta da uzima tablete za smanjenje šećera i odbiti inzulin.

Ako se ne primijeti značajno smanjenje pokazatelja, terapiju inzulinom morat ćete nastaviti.

Alexey ROMANOVSKY, vanredni profesor, Katedra za endokrinologiju BelMAPO, kandidat medicinskih nauka

Zašto osobi treba insulin?

Uz sve veće smanjenje izlučivanja beta-ćelija i neučinkovitost tabletiranih lijekova za snižavanje šećera, inzulin se preporučuje u režimu monoterapije ili u kombinaciji s tabletiranim lijekovima za snižavanje šećera.

Apsolutne indikacije za primenu insulina:

  • znakovi nedostatka inzulina (npr. gubitak težine, simptomi dekompenzacije dijabetesa tipa 2),
  • prisutnost ketoacidoze i (ili) ketoze,
  • bilo akutnih komplikacija dijabetesa tipa 2,
  • egzacerbacije hroničnih bolesti, akutne makrovaskularne patologije (moždani udar, gangrena, srčani udar), potreba za hirurškim tretmanom, teške infekcije,
  • novo dijagnosticirani dijabetes tipa 2, koji je praćen visokim šećerom tokom dana i na prazan stomak, ne uzimajući u obzir tjelesnu težinu, starost, procijenjeno trajanje bolesti,
  • novo dijagnosticirani dijabetes melitus tipa 2 u prisustvu alergija i drugih kontraindikacija za upotrebu lijekova iz šećera u tabletama. Kontraindikacije: hemoragične bolesti, patologija bubrežnih i jetrenih funkcija,
  • trudnoća i dojenje
  • teška oštećenja rada bubrega i jetre,
  • nedostatak povoljne kontrole šećera u liječenju maksimalnim dozama tabletiranih lijekova za snižavanje šećera u prihvatljivim kombinacijama i dozama, uz dovoljno fizičkog napora,
  • prekoma, koma.

Terapija inzulinom pripisuje se bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 sa sledećim laboratorijskim parametrima:

  • natalno nivo šećera u krvi iznad 15 mmol / L kod pacijenata sa sumnjom na dijabetes
  • koncentracija C-peptida u plazmi je ispod 0,2 nmol / l nakon intravenskog testa sa 1,0 mg glukagona,
  • i pored upotrebe maksimalnih dnevnih doza tabletiranih šećernih pripravaka, razina glukoze u krvi nakon posta je viša od 8,0 mmol / l, nakon jela viša od 10,0 mmol / l,
  • nivo glikoziliranog hemoglobina je stalno iznad 7%.

Glavna prednost inzulina u liječenju dijabetesa tipa 2 je njegov utjecaj na sve dijelove patogeneze ove bolesti. Prije svega, on pomaže nadoknaditi nedostatak endogene proizvodnje hormona inzulina, što se opaža s progresivnim padom funkcioniranja beta ćelija.

Prije svega, potrebno je razgovarati o svrsi propisivanja inzulinske terapije pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2. Oni se mogu formulisati na sledeći način:

  1. prevencija ketoacidoze i dijabetičke kome,
  2. eliminacija simptoma hiperglikemije / glukozurije (poliurija, žeđ, gubitak težine, itd.),
  3. smanjenje učestalosti i težine zaraznih procesa,
  4. prevenciju mikro i makrovaskularnih komplikacija s visokim rizikom za njihov razvoj i / ili obustavu progresije postojećih komplikacija.

Neki od nabrojanih ciljeva su trenutni, očigledni su (postizanje prva tri cilja dovodi do poboljšanja pacijentovog blagostanja) i relativno se lako ostvaruju. Prevencija kasnih komplikacija dijabetesa udaljen je i manje očigledan cilj, a njegovo ostvarenje obiluje velikim poteškoćama.

Privremena inzulinska terapija

Sljedeće situacije koje zahtijevaju privremenu primjenu inzulina najmanje se raspravljaju: trudnoća, velike hirurške intervencije, ozbiljne bolesti infektivne i upalne prirode, broj akutnih stanja (infarkt miokarda, akutna cerebrovaskularna nesreća, teške ozljede itd.).

d.).Za trudnice s dijabetesom tipa 2, kao i s dijabetesom tipa 1, održavanje normalne glikemije neophodno je za dobro stanje fetusa i majke, a primjena oralnih hipoglikemijskih lijekova je kontraindicirana.

Čini se da je najbolje da pacijenti s teškim infekcijama ili kojima je potrebna velika hirurška intervencija daju inzulin u režimu intenzivne terapije i održavaju razinu glikemije blizu normalne.

Iako u praksi pretjerana zabrinutost zbog razvoja hipoglikemije često dovodi do činjenice da pri prelasku na terapiju inzulinom nivo kontrole glikemije ostaje nezadovoljavajući.

Komplikacije terapije insulinom

Provođenje terapije u obliku lečenja, kao i svaki drugi tretman, može imati ne samo kontraindikacije, već i komplikacije. Jedna od manifestacija komplikacija nastalih insulinskom terapijom je alergijska reakcija u području injekcija.

Najčešća pojava alergija povezana je s oslabljenom tehnologijom ubrizgavanja kada se koriste lijekovi koji sadrže inzulin. Uzrok alergije može biti uporaba tupih ili debelih iglica prilikom ubrizgavanja, koja nisu namijenjena primjeni inzulina, osim toga, uzrok alergije može biti pogrešno područje ubrizgavanja i neki drugi faktori.

Druga komplikacija terapije insulinom je smanjenje šećera u krvi i razvoj hipoglikemije u tijelu. Stanje hipoglikemije patološko je za ljudski organizam.

Pojava hipoglikemije može biti pokrenuta kršenjem izbora doze inzulina ili produženim postenjem. Često se glikemija javlja kao posljedica osobe koja ima veliko psihološko opterećenje.

Još jedna karakteristična komplikacija za terapiju inzulinom je lipodistrofija, čiji je glavni znak nestanak potkožne masti u području ubrizgavanja. Kako bi se spriječio razvoj ove komplikacije, treba promijeniti područje ubrizgavanja.

U videu u ovom članku jasno je prikazan postupak primjene inzulina upotrebom olovke za špriceve.

Terapija inzulina dijabetesa melitusa tipa 1: karakteristike i režimi liječenja

Terapija inzulina za dijabetes propisuje endokrinolog. Insulin koji se koristi tokom terapije vrši intenzivno vezanje viška glukoze u tijelu bolesne osobe.

Imenovanje režima terapije inzulinom ne bi trebalo biti standardno, treba uzeti individualni pristup za svakog pacijenta, a sam razvoj režima davanja inzulina provodi se prema podacima dobivenim kao rezultat potpunog praćenja šećera u krvi tijekom tjedna.

Video (kliknite za reprodukciju).

U slučaju da dežurni ljekar, dok razvija režim terapije inzulinom, ne uzima u obzir karakteristike pacijentovog tijela i podatke dobivene kao rezultat praćenja razine glukoze u krvi, treba potražiti pomoć drugog stručnjaka.

Režim terapije inzulinom uz nepravilnu primjenu može značajno pogoršati pacijentovo stanje sve do pojave znakova bubrežnog zatajenja i poremećaja u opskrbi krvlju udovima.

Ako je režim lečenja insulinom razvijen ne uzimajući u obzir karakteristike pacijentovog tela, to u konačnici može dovesti do katastrofalnih rezultata do amputacije ekstremiteta usled razvoja gangrenous procesa u tkivima.

Izbor terapije inzulinom za dijabetes tipa 1 provodi polazni endokrinolog u skladu s karakteristikama pacijentovog tijela.

Ako pacijent nema problema s prekomjernom težinom, a u životu nema pretjeranih emocionalnih stresova, tada se propisuje inzulin u količini od 0,5–1 jedinica jednom dnevno u odnosu na jedan kilogram pacijentove tjelesne težine.

Do danas su endokrinolozi razvili sledeće vrste terapije insulinom:

  • pojačano
  • tradicionalni
  • djelovanje pumpe
  • osnova za bolus.

Prvo otkriven dijabetes tipa 2

Neki novo dijagnosticirani pacijenti kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 2 zapravo imaju takozvani sporo progresivni dijabetes melitus tipa 1, ili autoimuni dijabetes odraslih (LADA).

Prema nekim izvještajima broj takvih bolesnika je 10-12% svih pacijenata s novo dijagnosticiranim dijabetesom melitusa tipa 2. U njima se nalaze svi imunološki markeri dijabetesa tipa 1.

No kako definicija ovih markera nije dostupna u uobičajenoj zdravstvenoj praksi, liječenje takvih pacijenata obično se provodi u skladu s algoritmima prihvaćenim za dijabetes tipa 2. Postoji jednoglasno mišljenje da su ljudi mlađi od 40 godina i / ili s normalnom tjelesnom težinom najvjerovatniji kandidati za inzulinsku terapiju od trenutka otkrivanja dijabetes melitusa.

Međutim, tačnije je voditi se kliničkim, a ne samo demografskim ili antropometrijskim kriterijima. Pacijent s klinički očitim nedostatkom izlučivanja inzulina trebao bi primati inzulinsku terapiju od početka bolesti, bez obzira na dob, tjelesnu težinu ili procijenjeno trajanje bolesti.

Znakovi nedostatka inzulina su ketoza, simptomi teške hiperglikemije i značajno mršavljenje. Posljednji kriterij treba koristiti bez obzira na apsolutnu tjelesnu težinu, tj. čak i pretili pacijent koji brzo gubi tjelesnu težinu i ima druge simptome nedostatka inzulina, također bi trebao primiti inzulin, barem u prvoj fazi liječenja.

U svim okolnostima, pacijentu kojem je nedavno propisana inzulinska terapija potreban je pažljiv nadzor, kako bi se postigla i održala kompenzacija za metabolizam ugljikohidrata, te da bi se utvrdila daljnja taktika liječenja.

Terapija inzulinom propisana je i za novo dijagnosticirani bolesnik sa dijabetesom melitusom tipa 2, koji osim dijeta zahtijeva i hipoglikemijsku terapiju lijekovima, ali imaju kontraindikacije za primjenu oralnih hipoglikemijskih lijekova (ozbiljne jetre, bubrezi, disfunkcija, alergije itd.).

Pacijenti koji na dijetnoj terapiji nemaju zadovoljavajući glikemijski nadzor

Za ovu kategoriju bolesnika inzulin i oralni hipoglikemijski lijekovi mogu se smatrati alternativnim i konkurentnim tretmanima. Stoga je prva i najvažnija pažnja kod izbora između njih potencijalne razlike u učinkovitosti efekta na glikemiju.

Drugo važno razmatranje je kako se razlikuju u sigurnosti. Čimbenici poput jednostavnosti propisivanja, praktičnosti, prihvatljivosti za pacijenta, po važnosti prate prva dva.

Podaci o uporednoj efikasnosti inzulina i oralnih lijekova dati su u velikom broju prospektivnih, randomiziranih, dvostruko slijepih ili unakrsnih studija. Jedna od najvećih nedavnih studija bila je britanska prospektivna studija o kontroli dijabetesa i razvoju komplikacija (UKPDS).

Trajalo je oko 20 godina, u njemu je učestvovalo više od 5000 pacijenata s dijabetesom tipa 2. Pacijenti su podijeljeni u grupe koje su od trenutka otkrivanja dijabetes melitusa bile podvrgnute različitim vrstama liječenja: samo dijeta, razni oralni hipoglikemijski lijekovi, terapija inzulinom.

U ovoj kategoriji bolesnika prikazana je jednaka efikasnost terapije inzulinom i oralnih preparata kroz duži vremenski period.

Pacijenti koji nemaju zadovoljavajuću glikemijsku kontrolu nad oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Otprilike 10% bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 u početku su rezistentne na oralne hipoglikemijske lijekove (uglavnom sulfoniluree), a 5-10% bolesnika godišnje postane neosjetljivo na ove lijekove.

Insulin se treba propisati odmah i odlučno u slučajevima kada pacijentovo stanje ukazuje na izražen nedostatak inzulina. Nažalost, u praksi kada se insulin daje pacijentima nakon neuspjelog liječenja oralnim lijekovima, glikemija se ne poboljšava uvijek značajno.

Razlozi neučinkovitosti inzulinske terapije kod takvih bolesnika u većini su slučajeva isti kao u gornjoj situaciji s novo dijagnosticiranim dijabetesom melitusom tipa 2: uporaba nedovoljnih doza inzulina, posebno kod pretilih bolesnika, ili neadekvatni režimi terapije inzulinom.

Uz to, često nema samokontrole glikemije. Gojazni pacijenti kod kojih je upotreba oralnih hipoglikemijskih lekova bila neefikasna, i dalje su u stanju dekompenzacije prilikom prelaska na inzulin, možda su najproblematičnija („beznadežna“ gledišta mnogih lekara).

Smanjenje i daljnje održavanje tjelesne težine niskokaloričnom dijetom i vježbanjem kod takvih bolesnika najefikasniji je način postizanja kompenzacije, ali zahtijeva mnogo napora i od pacijenta i od liječnika.

U slučaju povećanja tjelesne težine tijekom primjene inzulina kod pacijenta, sva tri glavna nepovoljna faktora ostaju, pa čak i napreduju: trajna hiperglikemija, pretilost i inzulinska rezistencija s visokom hiperinzulinemijom.

Postizanje mršavljenja u takvim slučajevima postaje najvažniji terapeutski cilj, a trošenje vremena i truda u tom pravcu svakako je opravdano. Takvim pacijentima je potrebna obuka u specijalizovanim programima, kao i psihološka podrška.

Ako je inzulinska terapija propisana u bolnici, tada se nakon otpusta treba planirati naknadne posjete liječniku s rezultatima samoogledanja glikemije radi prilagođavanja doze ambulantno. Nedostatak samokontrole u velikoj mjeri smanjuje efikasnost liječenja.

U smjernicama Europske skupine za strategije upravljanja dijabetesom kriteriji za propisivanje inzulina su prilično strogi. U stvari, indikacija za prelazak na terapiju inzulinom je nemogućnost postizanja gotovo potpune normoglikemije i na prazan želudac i nakon jela, kao i nivo gliciranog hemoglobina HbA1c koji prelazi 6,5% kada se liječi maksimalnim mogućim dozama oralnih lijekova.

U skladu s ruskim standardima, glavne indikacije za terapiju inzulinom kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 su neučinkovitost prehrane i maksimalno oralno podnošenje hipoglikemijskih lijekova, glikemija na post

Liječenje dijabetesa tipa I u djece: doze inzulina i režimi terapije insulinom

Dijabetes melitus tipa 1 (DM-1), donedavno zvan proces ovisan o insulinu, a prethodno se naziva i juvenilni dijabetes, smatra se patologijom uglavnom mladih ljudi i djece, adolescenata.

Posljednjih godina naglo je porastao pojavu dijabetesa tipa 1, posebno značajan u djetinjstvu i adolescenciji.

Ovo je ozbiljan javnozdravstveni problem i roditelji, djeca sa dijabetesom tipa 1, zahtijevaju stalan tretman zbog inzulina, koji ne mogu sami proizvesti gušterača.

CD-1 pripada skupini autoimunih patologija, uslijed različitih utjecaja antitijela uništavaju antitijela vlastitih stanica gušterače koje proizvode inzulin za potrebe tijela.Sa smrću više od 85% beta ćelija žlijezde stvara se stanje apsolutnog nedostatka inzulina, što uzrokuje hiperglikemiju (visoku glukozu u plazmi) i različite metaboličke poremećaje.

Od prvih eksperimenata uvođenja inzulina u ljudsko tijelo izvana - pa do danas, terapija inzulinom za dijabetes melitus-1 ostaje jedna od glavnih metoda korekcije metaboličke promjene u tijelu djeteta.

Iskustvo upotrebe inzulina klinički ima više od 80 godina, za to vrijeme lijekovi su se značajno promijenili, poboljšao se njihov kvalitet i poboljšale su se metode njegove primjene.

1. Brzo djelujući (inzulin kratkog djelovanja, jednostavan)

Terapeutski učinak brzo djelujućeg inzulina primjetan je gotovo odmah, 15-30 minuta nakon ubrizgavanja lijeka. Vrhunac aktivnosti je jedan i pol do tri sata nakon primjene.

Delovanje ovog insulina, ovisno o dozi, može trajati šest sati. Što je pacijenta više jednostavnog inzulina dobivao, to je duže trajanje njegova djelovanja.

Rastvore inzulina kratkog delovanja - bezbojan je i transparentan, za razliku od mutnog inzulinskog medija i dugog delovanja. Injekcije sa takvim insulinama daju se prije glavnih obroka.

No, druge vrste inzulina ne zahtijevaju veliki broj injekcija jer mogu održavati potrebnu razinu inzulina u krvi tokom dana.

2. Lijekovi s prosječnim trajanjem djelovanja

Najopsežnija grupa lijekova su inzulini srednjeg trajanja. Početak djelovanja ovih lijekova je za 1-3 sata od trenutka primjene.

Zbog složenosti doziranja i efekta na glikemiju kod djece praktički se ne koriste.

Insulini dugog djelovanja počinju aktivno djelovati 4-6 sati nakon primjene lijeka. Oni mogu zadržati svoj učinak od 12 do 36 sati.

U stvarnosti, učinak lijeka završava se mnogo ranije, prema tome, tako da se osnovna sekrecija inzulina vrati u normalu, ne smije se primijeniti nakon 36 sati, već nakon 24.

To je ujedno i razlog dvostruke primjene inzulina prosječnog trajanja djelovanja.

  1. Životinjske uvrede. Insulini dobiveni od životinja izolirani su od gušterače životinja - prije svega svinja, kao i goveda. Svinjski inzulin ostaje preferiran. Veoma je sličan ljudskom insulinu i od njega se razlikuje u samo jednoj aminokiselini.
  2. Ljudski insulini, koji se jednostavno nazivaju i ljudskim inzulinama. Najboljim na svijetu smatraju se inzulini identični ljudskim. U praksi ih najčešće liječnik propisuje. Ova vrsta inzulina može se dobiti na dva načina. Polintetički ljudski inzulin se dobija izmjenom svinjskog inzulina i zamjenom jedne aminokiseline. Druga metoda zasniva se na savremenom razvoju genetskog inženjerstva. Naučnici su bili u stanju da "sili" E. coli E. Coli "dobijena sintezom analoga ljudskog inzulina. Ti se lijekovi nazivaju biosintetski ljudski inzulin.
  • Da bi se postigla kompenzacija potrebne su manje doze lijeka.
  • Post injekcijska lipodistrofija ne pojavljuje se tako brzo i aktivno.
  • Manje reaktogeni i imunogeni u poređenju sa životinjama.

Značajke terapije insulinom kod djece s dijabetesom

Dijabetes melitus je hronična bolest koja bez pravilnog liječenja može biti teška i uzrokovati niz komplikacija. Naročito ovo stanje treba kontrolisati kod djece.

Poteškoće nisu samo u odabiru doze inzulina, već i u činjenici da dijete tokom terapije inzulinom mora jesti nakon određenog vremenskog razdoblja. Kako napraviti injekcije i nakon čega vremena jesti, članak će reći.

Mnogi se roditelji koji su suočeni sa problemom dijabetes melitusa pitaju: zašto se pojavila ova bolest, je li potpuno izliječeno?

Dijabetes tipa 1 javlja se u ranoj, mladoj dobi.

Vjeruje se da su najvažniji etiološki faktor kod dijabetesa u djece roditelji i bliski rođaci koji takođe imaju ovu patologiju. Uostalom, bolest se razvija kod genetski predisponiranih ljudi.

Uništavanje beta ćelija na otočićima gušterače u početku ne uzrokuje kršenje metabolizma ugljikohidrata. Ali u ovoj se fazi često nalaze autoantitijela na inzulin. Autoimuni dijabetes melitus razvija se kao rezultat kromosomskih abnormalnosti.

Virusi također igraju važnu ulogu u razvoju dijabetesa kod djece. Proizvode protein sličan proteinu beta ćelije. Kao rezultat, tijelo počinje reagirati, što dovodi do napada na vlastite stanice. Isto tako, virusi mogu uništiti stanice otočića.

Čimbenici razvoja dijabetesa prvog tipa su:

  • nuspojave lijekova
  • unos hemijskih toksina,
  • stresna stanja
  • neuhranjenost.

Stoga, ako je dijete u riziku, potrebno ga je pažljivo nadgledati kako bi se spriječio razvoj patologije.

Među svim kroničnim patologijama, dijabetes kod djece je druga najčešća. Bolest izaziva mnogo više problema nego kod odraslih.

Zaista, psihološki je teže prilagoditi se djetetu s poremećajem metabolizma glukoze u vršnjačkom timu. Teško mu je da shvati zašto je drugima dozvoljeno da jedu slatkiše, ali on to ne čini, zašto su svakodnevno potrebne bolne injekcije.

Deci kojoj je dijagnostikovana dijabetes tipa 1 potrebne su svakodnevne injekcije insulina.

Besmisleno je uzimati lijekove oralno. Jer enzimi u stomaku uništavaju inzulin.

Pripreme dolaze u mnogo oblika.

Neki brzo smanjuju šećer, ali prestaju djelovati nakon 3-4 sata. Ostali snižavaju šećer glatko i sporo, tokom 8-24 sata.

Da bi se održalo normalno stanje dijabetesa, važno je proučiti znatnu količinu informacija o ovoj bolesti. Uvijek možete ubrizgati istu dozu hipoglikemijskih lijekova, ali to neće uspjeti dobro za kontrolu bolesti. Vrijedno je razumjeti kako izračunati optimalnu dozu lijeka ovisno o prehrani i šećeru u krvi.

Rješenje za injekcije Lantus SoloStar

Ljekarnici nude gotove mješavine nekoliko vrsta inzulina. Ali iskusni endokrinolozi ne preporučuju njihovu upotrebu. Često se pacijentima propisuje besplatni inzulin Protafan. Preporučljivo je prebaciti dete u Lantus ili Levemir, koji se smatraju boljim. Danas su najbolje suspenzije insulin-cink i protamin. Takvi lijekovi se primjenjuju supkutano. Akcija traje 18-24 sata.

Mnogi se roditelji često pitaju da li je potrebno davati injekcije inzulina za dijabetes ako je dijete nedavno postalo bolesno, ili je moguće kontrolirati stanje putem dijetalne prehrane. Na Internetu se često pojavljuje reklama za čudotvorni lijek koji može trajno riješiti dijabetes. Ali zvanično takav lijek ne postoji. Ljekari napominju da nijedna prehrana sirovom hranom, molitve, bioenergija, tablete ne mogu izliječiti prvu vrstu bolesti.

Prehrana dijabetesa direktno ovisi o terapiji inzulinom. Da biste napravili režim obroka, korisno je odgovoriti na brojna pitanja:

  • Koja vrsta hipoglikemijskog leka se koristi?
  • Koliko se puta primjenjuje lijek?
  • U koliko vremena se daje injekcija?

Ako se koristi inzulin kratkog djelovanja, on se daje pola sata prije obroka. Maksimalno smanjenje nivoa glukoze u krvi događa se nakon tri sata. Dakle, do ovog trenutka, dijete bi trebalo hraniti namirnicama bogatim ugljikohidratima. U suprotnom, počinje hipoglikemija.ads-mob-1

Srednje (dugog) delovanja inzulin smanjuje šećer što je više moguće nakon 5-12 sati. Ovdje puno ovisi o proizvođaču, reakciji pacijenta na lijek i niz drugih faktora. Postoji i inzulin ultra brzog delovanja. Daje se pet minuta prije obroka. Nakon 30-60 minuta, lek efikasno smanjuje nivo glukoze.

Postoji mešoviti insulin. Alat u različitim omjerima sadrži srednji i kratko djelujući inzulin. Takav lijek dva puta uzrokuje maksimalno smanjenje glukoze. Kod terapije insulinom koriste se različite šeme. Uzimajući u obzir odabranu opciju, odabire se dijeta. Na primjer, lijek se primjenjuje dva puta dnevno: ujutro daju injekciju 2/3 dnevne doze, a navečer - 1/3.

Približni režim napajanja sa sličnim krugom prikazan je dolje:

  • prvi doručak. Preporučljivo je učiniti malim. Napokon, droga još nije izražena,
  • drugi doručak. Četiri sata nakon injekcije. Trebate nahraniti bebu čvrsto,
  • ručak - 6 sati nakon injekcije. Hrana treba biti srdačna, bogata ugljikohidratima,
  • večera. Može se olakšati. Pošto će se razina glukoze u ovom trenutku malo povećati,
  • za noć. Potrebno je čvrsto hraniti dijete, uzimajući u obzir dozu lijeka koji se daje uveče.

Takva šema pomaže da se održi dobro zdravlje, spriječi razvoj hipoglikemije. Ali on je pogodan samo ako je dnevna doza inzulina mala.

Ponekad se lijekovi za snižavanje šećera primjenjuju pet puta: inzulin srednjeg djelovanja - prije doručka i spavanja i kratkotrajni - prije glavnih obroka.

Dijeta treba biti organizirana na sljedeći način:

  • prvi doručak
  • drugi doručak
  • ručak
  • popodnevni čaj
  • prva večera
  • druga večera.

Grickalice bi trebale biti u vrijeme maksimalnog djelovanja kratkog inzulina.

Ne preporučuje se upotreba proizvoda sa vrlo niskim ili visokim hipoglikemijskim indeksom. Važno je razumjeti da riba, meso, jaja, sir, kobasice i druga slična hrana bez ugljikohidrata ne sprečavaju razvoj hipoglikemije. Svaki obrok treba da sadrži oko 80 grama ugljikohidrata.

Postoje neke karakteristike terapije insulinom kod deteta. Dakle, djeca najčešće biraju dvo- ili trostruko režim davanja inzulina. Da biste smanjili broj injekcija na minimum, koristite kombinaciju lijekova srednjeg i kratkog djelovanja. Osjetljivost na inzulin kod djece je nešto veća nego kod odraslih.

Zbog toga je važno strogo izvesti fazno prilagođavanje doze hipoglikemije.

Dozvoljena je promjena doze u rasponu od 1 do 2 jedinice. Da biste procijenili promjene, potrebno je pratiti stanje djeteta nekoliko dana.

U jednom danu se ne preporučuje prilagođavanje večernjeg i jutarnjeg doziranja. Zajedno s dijetom liječnici često propisuju pankreatin, lipokain, kompleks vitamina. U početnim fazama često se propisuju sulfa lijekovi. Na primjer, ciklamid, bukarban, hlorpropamid. Sva ova sredstva daju snagu i jačaju oslabljeno dječje tijelo.

Injekcije inzulina i prehrana važne su točke za učenika. Roditelji trebaju upozoriti kantinu da dijete ima dijabetes i da mu treba dati određenu hranu.ads-mob-2

Unaprijed je potrebno riješiti sljedeća pitanja sa školskom upravom:

  • Gde će dete davati injekcije insulina: u kancelariji medicinske sestre ili u učionici?
  • Šta ako je medicinska sestra zatvorena?
  • Ko će moći pratiti koju dozu dijete unosi?

Korisno je sa djetetom sastaviti plan djelovanja u slučaju nepredviđenih situacija u školi ili na putu ka njemu.

Na primjer, šta ako je aktovka sa hranom zatvorena u učionici? Ili šta učiniti ako se izgubi ključ od stana? U svakoj situaciji dijete mora jasno znati kako brzo zaustaviti simptome hipoglikemije i kako spriječiti njenu pojavu.

Vrste inzulina, ovisno o brzini i trajanju djelovanja:

Tako se djeci često dijagnosticira dijabetes tipa 1. Ovu bolest je potpuno nemoguće savladati.Ozbiljne komplikacije mogu nastati bez pravilno odabranog režima liječenja i prehrane. Stoga morate znati karakteristike korištenog inzulina, kada dijete trebate nahraniti nakon injekcije i koju hranu je poželjno davati.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa


  1. Aleksandrovsky, Y. A. Diabetes mellitus. Eksperimenti i hipoteze. Izabrana poglavlja / Ya.A. Aleksandrovski. - M .: SIP RIA, 2005. - 220 str.

  2. Tsyb, A. F. Radioiodinska terapija tirotoksikoze / A.F. Tsyb, A.V. Dreval, P.I. Garbuzov. - M .: GEOTAR-Media, 2009. - 160 str.

  3. Strelnikova, Natalia Hrana koja liječi dijabetes / Natalya Strelnikova. - M .: Vedas, 2009. - 256 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar