Tablete Thrombo ACC Indikacije

Oblik doziranja oslobađanja Thrombopola su tablete obložene enteričkim omotačem: ružičaste, bikonveksne, okrugle (u mjehurićima od 10 kom., U kartonskom pakovanju od 3, 5 ili 6 blistera, u blisterima od 25 kom., U kartonskom pakovanju sa 2 blistera).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna tvar: acetilsalicilna kiselina - 75 ili 150 mg,
  • pomoćne komponente: kukuruzni škrob, natrijum karboksimetil škrob, mikrokristalna celuloza,
  • školjka: hipromeloza, akril Je smeša za oblaganje tableta, sastav je natrijum lauril sulfat, natrijum hidrogenkarbonat, kopolimer metakrilne kiseline (tip C), talk, trietil citrat, titan dioksid, koloidni silicijum dioksid, grimizno bojilo (Ponceau 4R).

Farmakodinamika

Trombopol je jedan od NSAID-a (nesteroidni protuupalni lijekovi), sredstva protiv trombocita.

Osnova mehanizma djelovanja acetilsalicilne kiseline je nepovratna inhibicija COX-1 (ciklooksigenaze), što dovodi do blokade u sintezi tromboksana A2 i suzbijanje agregacije trombocita.

Efekat protiv trombocita nastaje čak i nakon upotrebe malih doza lijeka, trajanje njegovog djelovanja nakon pojedinačne doze je 7 dana. Acetilsalicilna kiselina može se koristiti za liječenje i sprečavanje sljedećih bolesti / stanja: infarkt miokarda, komplikacije varikoznih vena, koronarna bolest srca.

Osim toga, tvar ima analgetski, protuupalni i antipiretski učinak.

Zbog enteričkog premaza tableta, acetilsalicilna kiselina se oslobađa u više alkalnom okruženju dvanaestopalačnog creva, što pomaže u smanjenju njegovog iritantnog dejstva na želudačnu sluznicu.

Farmakokinetika

Apsorpcija acetilsalicilne kiseline iz Thrombopola započinje 3-4 sata nakon uzimanja lijeka (to potvrđuje efikasno blokiranje otapanja tableta u stomaku). Cmaks (maksimalna koncentracija neke tvari) u plazmi prosječno iznosi 6,72 i 12,7 µg / ml (za tablete od 75 i 150 mg, respektivno), a vrijeme postizanja je približno 2-3 sata. Apsorpcija lijeka usporava prisustvo hrane u gastrointestinalnom traktu.

AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) je 56,42 i 108,08 µg × h / ml (za tablete od 75 i 150 mg, respektivno).

Acetilsalicilna kiselina u velikoj mjeri i brzo prodire u tjelesne tekućine i većinu tkiva. Stepen njegovog vezivanja na proteine ​​u plazmi određuje se koncentracijom.

Relativna raspodjela je otprilike 0,15–0,2 l / kg; povećava se istovremeno s porastom serumske koncentracije trombopola u krvi.

Za razliku od drugih salicilata, na pozadini opetovane primjene lijeka, nehidrolizirana acetilsalicilna kiselina ne nakuplja se u krvnom serumu.

Djelomično se acetilsalicilna kiselina metabolizira tijekom apsorpcije. Taj proces se odvija pod utjecajem enzima uglavnom u jetri. Nastaju sledeći metaboliti (koji se nalaze u urinu i mnogim tkivima): fenil salicilat, glukuronid salicilat i salicilurna kiselina.

T1/2 (poluživot) acetilsalicilne kiseline iz krvne plazme kreće se u rasponu od 15 do 20 minuta.

Samo 1% oralne doze bubrezima se izlučuje u obliku nehidrolizovane acetilsalicilne kiseline, ostatak kao salicilati i njihovi metaboliti.

U nedostatku oštećene funkcije bubrega, 80–100% pojedinačne doze bubreg izlučuje u roku od 24 do 72 sata.

Metabolički proces kod žena je sporiji (zbog niže aktivnosti enzima u krvnom serumu).

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem, kao i u trudnica i novorođenčadi, salicilati mogu istisnuti bilirubin iz povezanosti s albuminom, što doprinosi pojavi bilrubin encefalopatije.

Indikacije za upotrebu

  • nestabilna angina,
  • akutni infarkt miokarda (prevencija primarnog infarkta miokarda u prisustvu faktora rizika, posebno za dijabetes melitus, hiperlipidemiju, arterijsku hipertenziju, gojaznost, pušenje, u starosti, kao i sprečavanje infarkta miokarda),
  • moždani udar (prevencija, uključujući bolesnike s prolaznim cerebrovaskularnim bolestima),
  • prolazna cerebrovaskularna nesreća (prevencija),
  • tromboembolija (prevencija u postoperativnom razdoblju i nakon invazivnih intervencija na sudovima, posebno, bajpas koronarnih arterija, endarterektomija karotidnih arterija, angioplastika karotidne arterije, arteriovenozno krstarenje),
  • tromboza dubokih vena i tromboembolija plućne arterije i njenih grana (prevencija, uključujući i bolesnike nakon opsežnog zahvata u periodu duže produkcije imobilizacije).

Kontraindikacije

  • pogoršanje erozivnih i ulceroznih lezija gastrointestinalnog trakta,
  • kombinacija bronhijalne astme, ponavljajuća polipoza paranazalnih sinusa / nosa i netolerancija na acetilsalicilnu kiselinu,
  • hemoragična dijateza,
  • gastrointestinalno krvarenje,
  • istodobna upotreba metotreksata u dozi od 15 mg nedeljno ili više,
  • bronhijalna astma izazvana salicilatima i NSAID-ovima,
  • I i III tromesečja trudnoće, kao i period dojenja,
  • starost do 18 godina
  • pojedinačna netolerancija na bilo koju komponentu lijeka, kao i druge NSAID.

Relativni (trombopol je propisan pod lekarskim nadzorom):

  • polipoza nosa,
  • gihta
  • hronične respiratorne bolesti,
  • hiperuricemija
  • zatajenje bubrega / jetre,
  • anamneza kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu ili gastrointestinalnog krvarenja,
  • bronhijalna astma,
  • senena groznica
  • alergija na lijekove
  • istodobna upotreba antikoagulansa,
  • istodobna upotreba metotreksata u dozi do 15 mg nedeljno,
  • II trimestru trudnoće.

Nuspojave

  • probavni sustav: pojačana aktivnost jetrenih enzima, mučnina, povraćanje, proljev, žgaravica, bol u trbuhu, čir na sluznici želudca i dvanaesnika, uključujući perforirano, gastrointestinalno krvarenje,
  • centralni nervni sistem: zujanje u ušima, vrtoglavica,
  • respiratorni sistem: bronhospazam,
  • alergijske reakcije: Quinckeov edem, urtikarija,
  • hematopoetski sistem: pojačano krvarenje, rijetko - anemija.

Predoziranje

Prvi simptomi predoziranja očituju se u obliku mučnine, povraćanja, zujanja u ušima i brzog disanja, osim toga mogu se razviti sljedeći poremećaji: oštećenje vida, gubitak sluha, motorna uznemirenost, glavobolja, pospanost, hipertermija, konvulzije. S jakom intoksikacijom mogu se pojaviti poremećaji u vodeno-elektrolitnoj i acidobaznoj ravnoteži (dehidracija i metabolička acidoza).

Simptomi blage / umjerene intoksikacije pojavljuju se nakon upotrebe 150-300 mg / kg acetilsalicilne kiseline. Ozbiljno predoziranje razvija se s dozom od 300-500 mg / kg. Doza veća od 500 mg / kg potencijalno je smrtonosna.

Ne postoji specifičan protuotrov za trombopol. Kao terapija, kako bi se smanjila apsorpcija lijeka, navedene su sljedeće mjere: inducirati povraćanje i isprati stomak. Ove su mjere efikasne 3-4 sata nakon uzimanja lijeka, a u slučaju prekomjerne doze ovaj se period produžava na 10 sati. Kako bi se smanjila apsorpcija tvari potrebno je uzeti vodenu suspenziju aktivnog ugljena (doza za odrasle - 50-100 g, djeca - 30-60 g), dok treba uspostaviti nadzor vodno-elektrolitne ravnoteže (ako je potrebno, mora se pravovremeno nadopuniti).

Za liječenje acidoze i za ubrzavanje izlučivanja acetilsalicilne kiseline putem bubrega, indicirano je intravensko davanje natrijum bikarbonata, pH treba održavati u rasponu od 7–7,5.

U slučajevima vrlo teške intoksikacije indicirana je hemodijaliza ili peritonealna dijaliza.

Zbog vjerojatnosti respiratorne acidoze, zabranjeno je uzimanje lijekova koji inhibiraju središnji živčani sustav (poput barbiturata). Uz prisustvo respiratornih poremećaja, potrebno je osigurati prohodnost dišnih puteva i pristup kisiku. Ako je potrebno, izvršite intratrahealnu intubaciju i osigurajte mehaničku ventilaciju.

Posebna uputstva

Acetilsalicilna kiselina može izazvati bronhospazam, kao i dovesti do napada astme i drugih reakcija preosjetljivosti. Ključni faktori rizika: povijest bronhijalne astme, sijena groznica, nosna polipoza, kronične bolesti dišnog sustava, alergijske reakcije na druge lijekove (npr. Kožne reakcije, svrbež, osip).

Primjena acetilsalicilne kiseline može uzrokovati različitu težinu krvarenja tokom / nakon hirurških intervencija. S tim u vezi, 5-7 dana prije predložene operacije terapiju treba prekinuti.

Rizik od krvarenja raste uz kombiniranu upotrebu trombopola sa antikoagulansima, inhibitorima agregacije trombocita i trombolitičkim lijekovima.

Male doze acetilsalicilne kiseline u slučajevima predispozicije (smanjeno izlučivanje mokraćne kiseline) mogu izazvati giht.

Uz kombinaciju trombopola i metotreksata povećava se učestalost nuspojava od hematopoetskih organa.

Visoke doze acetilsalicilne kiseline proizvode hipoglikemijski efekat, što bi trebalo uzeti u obzir kod pacijenata sa dijabetesom koji primaju lekove s hipoglikemijskim efektom.

Uz kombiniranu upotrebu glukokortikosteroida s trombopolom, primjećuje se smanjenje njegove koncentracije u krvi, a nakon ukidanja glukokortikosteroida moguće je predoziranje salicilata.

Ne preporučuje se istodobna upotreba ibuprofena, jer smanjuje efikasnost acetilsalicilne kiseline.

Kombinacija acetilsalicilne kiseline i etanola povećava verovatnoću oštećenja sluznice gastrointestinalnog trakta i produženo vreme krvarenja.

Predoziranje je posebno opasno kod starijih pacijenata. Zbog činjenice da je kod pacijenata starijih od 65 godina moguće smanjenje bubrežne funkcije, ovoj skupini bolesnika treba dati trombopol u smanjenim dozama.

Trudnoća i dojenje

  • I i III tromjesečja trudnoće: lijek je kontraindiciran, primjena Thrombopola u I tromjesečju dovodi do cijepanja gornjeg nepca i oštećenja srca, u III tromjesečju - do inhibicije porođaja, prijevremenog zatvaranja arteriosa duktusa u ploda, pojačanog krvarenja u majci / plodu, imenovanja salicilata neposredno prije porođaj može uzrokovati intrakranijalno krvarenje, posebno kod prevremeno rođene djece,
  • II tromjesečje trudnoće: Trombopol se može primjenjivati ​​samo nakon temeljne procjene odnosa koristi i rizika,
  • dojenje: lijek je kontraindiciran.

Interakcija lijekova

Lijekovi, čiji se efekat pojačava u kombinaciji sa trombopolom:

  • metotreksat: povezan je sa smanjenjem bubrežnog klirensa i njegovo izbacivanje iz komunikacije s proteinima, kombinacija je kontraindicirana ili zahtijeva oprez (ako se koristi u dozama iznad ili do 15 mg sedmično),
  • heparin i indirektni antikoagulansi: povezani s oštećenom funkcijom trombocita i premještanjem indirektnih antikoagulansa iz komunikacije s proteinima,
  • trombolitički lijekovi i inhibitori agregacije trombocita (tiklopidin),
  • digoksin: povezan sa smanjenjem bubrežne ekskrecije,
  • hipoglikemijska sredstva (inzulin i derivati ​​sulfoniluree): povezana je s hipoglikemijskim svojstvima same acetilsalicilne kiseline u velikim dozama i premještanjem derivata sulfonilureje iz veze s proteinima,
  • valproična kiselina: zbog pomaka njene veze s proteinima,
  • NSAID
  • sulfonamidi (uključujući ko-trimoksazol),
  • barbiturati
  • litijumove soli.

Lijekovi čiji se učinak smanjuje kombiniranom primjenom s trombopolom:

  • sulfinpirazon, probenecid, benzbromaron i drugi lijekovi protiv gihta koji povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline: povezani sa konkurentnim tubularnim eliminacijom mokraćne kiseline,
  • antihipertenzivna sredstva, uključujući inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin,
  • antagonisti aldosterona (posebno spironolakton),
  • diuretici petlje (posebno furosemid).

Ostale moguće interakcije:

  • alkohol: aditivni učinak,
  • glukokortikosteroidi za sistemsku upotrebu: slabljenje djelovanja trombopola.

Kratak opis lijeka

Thrombo ACC proizvodi se u obliku malih bijelih tableta okruglog oblika prekrivenih sjajnim premazom koji je lako topljiv u probavnom traktu. Rok trajanja lijeka nije veći od tri godine, pakovanje trebate čuvati podalje od sunčeve svjetlosti. Sastav lijeka:

  • aktivna tvar: acetilsalicilna kiselina, prema koncentraciji tablete su 50 ili 100 mg,
  • pomoćne komponente.

Lijek se daje u apotekarskoj mreži bez recepta. Međutim mora se koristiti pažljivo i u preporučenim dozama. Predoziranje je posebno nepoželjno za starije osobe.

Farmakološki učinak lijeka temelji se na ključnim karakteristikama osnovnog elementa - salicilne kiseline: smanjenju upalnih procesa, smanjenju topline i analgetskim učinkom. Njegov eter smanjuje sintezu tromboksana A2 u trombocitima i na taj način pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Efekat se manifestuje odmah nakon upotrebe Thrombo ACC-a i prisutan je u roku od 7 dana nakon uzimanja jedne tablete.

Indikacije za propisivanje lijekova

Uočeni učinak djelovanja glavne komponente lijeka omogućava mu da se propiše za profilaksu i liječenje (i monoterapija i u kombinaciji s drugim sredstvima) infarkta miokarda, ishemije, varikoznih vena. Glavne indikacije za koje je propisan Trombo ACC:

  • prisutnost angine pektoris,
  • primarna i sekundarna prevencija u složenom liječenju srčanih bolesti od pojave infarkta miokarda, posebno ako je bolesniku dijagnosticiran dijabetes melitus, prekomjerna težina, loše navike (nikotinske i alkoholne ovisnosti), solidna dob,

Upotreba Thrombo ACC-a u kombinaciji s drugim lijekovima dozvoljena je samo nakon razgovora s liječnikom: tablete pojačavaju učinak značajnog dijela medicinskih preparata (uključujući i one usmjerene na liječenje srca), zbog čega učinak takvog liječenja može biti nepredvidiv.

Upute za ispravnu primenu Thrombo ACC-a

Tablete treba uzimati dan ili naveče, prije jela i oprati sa puno vode. Trombo je propisan kao tečaj, čije trajanje treba odrediti liječnik na temelju bolesti. Ako lijek pomaže i ne izazove nuspojave, tada se može povećati trajanje primjene.

Piti Trombo ACC na prazan stomak strogo je zabranjeno!

Uobičajena doza lijeka je 50-100 mg dnevno. Povišene doze (do 200 mg) propisane su za profilaktičko liječenje duboke venske tromboze i tromboembolije.

Predoziranje lijeka je izuzetno rijetko, jer tablete sadrže malu koncentraciju aktivne tvari.

Kod osoba starije životne dobi, upotreba prekomjerne količine lijeka može izazvati niz štetnih posljedica:

  • oslabljena svijest i koordinacija pokreta,
  • jaka mučnina i povraćanje,
  • opća slabost
  • poremećaji srčanog ritma i nizak krvni pritisak,
  • oštećena funkcija bubrega i jetre.

U početnoj fazi predoziranja dovoljno je uzeti aktivni ugalj, očistiti želudac i uspostaviti vodenu elektrolitnu ravnotežu medicinskim i / ili narodnim lijekovima. U slučaju teškog stupnja nužna je hitna hospitalizacija s diurezom, hemodijaliza, ispiranje želuca i crijeva, vraćanje acidobazne ravnoteže i terapija održavanja.

Medicinski analozi Thrombo ACC

Thrombo ACC ima veliki izbor analoga, tako da odabir optimalnog lijeka prema njegovim karakteristikama, načinu primjene, doziranju i mogućim ograničenjima neće biti težak.

Prema indikacijama za prijemPrema trenutnoj komponentiPrema farmaceutskoj grupi (antiagregativni agensi)
1. Liječenje i prevencija ishemije:
acorta
Actalipid
acecardol
vazokardin
warfarex,
dilaprel,
hipertrani
thromboMAG,
holletar
Equamer.
2. Liječenje i prevencija moždanog udara i ishemijskih napada:
agrenox,
glicin kanon
kardionat
klopidogrel
Marevan
fenilin,
3. Liječenje nestabilne angine pektoris:
arikstra,
aspirin kardio
Clititax
Coromax
klatno
fraxiparin.
  • agrenox,
    aspikor
    aspirin kardio
    Iralgesic
    kardiomagnil
    sanovask
    trombopol
    UPSA UPSA,
    tsitrapak.
  • agregat
    agrenox,
    aducil
    aspirin kardio
    acecardol
    ventavis
    Sylt
    ilomedin
    Clititax
    clopidex
    klopidogrel
    persantinski
    plethazole
    targetek
    tiklo
    djelotvoran.

Kada zamjenjujete Thrombo ACC drugim lijekovima, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o kompatibilnosti s drugim lijekovima.

Proizvođač, obrazac za puštanje, sastav, doziranje, opis

Thrombo ACC proizvodi austrijska farmaceutska kompanija GL. Pharma GmbH, čija se postrojenja nalaze u gradu Pannach. U Rusiji je predstavnik austrijskih farmaceuta kompanija "Valeant" koja se nalazi na adresi: 115162, Moskva, st. Šabolovka, kuća 31, zgrada 5. Na ovoj adresi možete poslati sve tvrdnje o lijeku.

Thrombo ACC je dostupan u jedinstvenom obliku doziranja - to oralne tableteenterički obloženi filmski premaz. Tablete su upakovane u blistere (konvalyutki) napravljene od aluminija i polivinil klorida, koji se, zauzvrat, stavljaju u kartonske kutije, zajedno s listićem s uputama za upotrebu. U kutijama - 14 ili 20 tableta.

Thrombo ACC tablete sadrže acetilsalicilnu kiselinu kao aktivni sastojak, poznatiji kao Aspirin. Ali za razliku od klasičnog Aspirina s antipiretskim i analgetskim učinkom, sastav Trombo ACC sadrži acetilsalicilnu kiselinu u mnogo nižoj dozi, što mu osigurava malo drugačiju dozu, naime učinak protiv trombocita. Dakle, u tabletama Thrombo ACC sadrži acetilsalicilna kiselina u dvije doze - 50 mg ili 100 mg. Obje doze su male, i zato se lijek može koristiti samo za, kako narod kaže, "stanjivanje krvi", a ne za ublažavanje bolova i smanjenje povišene tjelesne temperature. Naravno, ako želite, možete koristiti Thrombo ACC za snižavanje temperature, ali za to ćete morati odmah uzeti pet tableta što će biti doziranje jednakoj tableti običnog Aspirina. A to je nepraktično i nepovoljno.

Ali zamijeniti Trombo ACC običnim Aspirinom sasvim je moguće, jer je aktivna tvar ista. Ali samo u ovom slučaju tabletu Aspirin treba podijeliti u četvrtine ili osmice kako bi se dobila doza acetilsalicilne kiseline u 50-100 mg.

Kao pomoćne komponente, tablete s dozama od 50 mg i 100 mg sadrže iste tvari: mikrokristalnu celulozu, laktozu monohidrat, koloidni silicijev dioksid i krumpirov škrob. Školjka od 100 mg i 50 mg tablete također se sastoji od istih tvari, i to: talk, triacetin, kopolimer metakrilne kiseline i etil-akrilat (1: 1) (Eudragit L).

Tablete obje doze (50 mg i 100 mg) obojene su bijelo, imaju okrugli bikonveksni oblik, sjajnu glatku ili blago hrapavu površinu.

Thrombo ACC 100 i 50

Vrlo često se u svakodnevni govor, radi praktičnosti, nazivima lekova dodaju brojevi koji znače doziranje aktivne supstance. Takva konstrukcija novih „imena“ općenito je prihvaćena, pa ih farmaceuti, ljekari i sami pacijenti razumiju. To se u potpunosti odnosi na Thrombo ACC, kada novi nazivi "Thrombo ACC 100" i "Thrombo ACC 50" znače samo doziranje tableta istog lijeka.

Nema razlike, osim doziranja aktivne tvari, između Thrombo ACC 50 i Thrombo ACC 100, stoga isti lijek nećemo razmatrati odvojeno s različitim dozama. Naprotiv, u tekstu ispod, sve navedene informacije odnose se na Thrombo ACC u bilo kojoj dozi - 50 mg i 100 mg. A ako treba naglasiti bilo koje specifične znakove ili karakteristike određene doze, tada ćemo to učiniti namjerno, ali u protivnom će se sve informacije odnositi na Trombo ACC u obje doze.

Terapeutski efekat

Trombotski ACC ima antiagregacijski učinak, koji se sastoji u smanjenju adhezije trombocita i crvenih krvnih zrnaca. Nadalje, adhezija formiranih elemenata krvi se smanjuje i među sobom i sa stijenkom krvnih žila. Zbog toga, krv postaje tečnija, nije toliko viskozna, lakše i bolje cirkuliše kroz žile, ne stagnira, ne stvara blokade. Antitrombocitni učinak Thrombo ACC-a zbog poboljšanja svojstava protoka krvi sprječava i stvaranje krvnih ugrušaka u različitim žilama, što pak služi za sprečavanje različitih ozbiljnih stanja uzrokovanih blokadom krvnih žila trombovima (srčani udar, moždani udar, tromboza, plućna embolija i dr.).

Acetilsalicilna kiselina koja je dio Thrombo ACC-a kao aktivnog sastojka, trenutno je jedno od najčešće korištenih sredstava protiv trombocita. Njegov antiagregacijski učinak sastoji se od niza mehanizama. Dakle, acetilsalicilna kiselina utječe na rad različitih enzima koji pojačavaju proizvodnju nekih tvari i inhibiraju druge.

Pored učinka protiv trombocita, acetilsalicilna kiselina ima i fibrinolitički efekat, koji se sastoji u rastvaranju krvnih ugrušaka koji su već formirani i disekciji skupljenih crvenih krvnih zrnaca. Acetilsalicilna kiselina takođe smanjuje koncentraciju faktora koagulacije II, VII, IX i X u krvi, koji takođe smanjuje stvaranje tromba.

Za razvoj fibrinolitičkog i antiplaničnog delovanja uzima se acetilsalicilna kiselina u malim dozama - 75 - 325 mg dnevno. Zato tablete Trombo ACC sadrže samo 50 mg ili 100 mg acetilsalicilne kiseline. Efekat protiv trombocita traje i nedelju dana nakon jedne doze Thrombo ACC-a.

To su opisana svojstva acetilsalicilne kiseline koja se koristi za sprečavanje i liječenje srčanih udara, koronarne bolesti srca, komplikacija varikoznih vena i drugih bolesti opasnih za stvaranje krvnih ugrušaka.

Kad se uzima trombo, ACC se apsorbira brzo i potpuno. Zahvaljujući enteričkom premazu, tableta nema negativan iritantni i štetni učinak na želudačnu sluznicu. Nakon upada u krvotok, acetilsalicilna kiselina pretvara se u salicilnu kiselinu, koja pokazuje svoje djelovanje. Nadalje, salicilna kiselina se neutralizira u jetri stvaranjem fenil salicilata, salicilata glukuronida i salicilurne kiseline, koji se zauzvrat distribuiraju u sve organe i tkiva. Salicilna kiselina prelazi u majčino mlijeko i prolazi kroz placentu. Kod žena je pretvorba acetilsalicilne kiseline u tijelu sporija nego kod muškaraca zbog niže brzine enzima.

Acetilsalicilna kiselina bubrega se izlučuje u obliku metabolita u roku od 24 do 72 sata. Čak i uz opetovano davanje, lek se ne akumulira u krvnom serumu.

Kako uzeti?

Trombo ACC tablete 50 mg i 100 mg treba uzimati neposredno prije jela, ispirati s puno vode - barem čašu (200 ml). Imajte na umu da Thrombo ACC ne možete piti na prazan stomak, jer to može izazvati iritaciju i bolove u trbuhu. Pazite da odmah jedete nakon trombocita ACC. U isto vrijeme, termin "jesti" ne znači složen ručak, već upotrebu barem male količine hrane koja će napuniti želudac. Na primjer, nakon uzimanja Thrombo ACC dovoljno je pojesti par banana, sendvič, malu količinu kaše, salatu itd., A to će biti dovoljno da spriječite iritantno djelovanje lijeka na želudac.

Trombo ACC tablete treba progutati u cijelosti, a ne drobiti ih, žvakati, drobiti ili drobiti na bilo koji drugi način.

U pravilu se trombo ACC uzima jednom dnevno u čitavoj dnevnoj dozi. Preporučljivo je uzimati lijek svaki dan u približno isto vrijeme - za to je potrebno samo odabrati određenu tačku tokom dana i neprestano piti lijek u ovom trenutku. Za mnoge je prikladno uzimati Thrombo ACC prije doručka, dok drugi to vole učiniti uveče prije spavanja. Vreme uzimanja tableta u potpunosti zavisi od pogodnosti za pacijenta. Ali treba imati na umu da svaki put kad se pije neki lijek, odmah nakon toga potrebno je pojesti malu količinu hrane.

Thrombo ACC tablete namijenjene su dugotrajnoj upotrebi, a specifično trajanje tečajeva određuje liječnik. Nekome je propisan kontinuirani unos Thrombo ACC-a tokom šest mjeseci ili čak nekoliko godina, a nekome se daju tečajevi od tri mjeseca sa pauzom između 2 i 4 tjedna između njih. Nakon operacije, Thrombo ACC može se propisati samo mjesec dana. Ali općenito, vrlo često se Trombo ACC propisuje doživotno, jer ako osoba ima rizik od tromboze i začepljenja različitih arterija trombovima, on više ne nestaje i ostaje sve do svoje smrti. Da bi se sprečio nastanak krvnih ugrušaka i začepljenje krvnih žila trombocitni ACC uzima duže vrijeme, osim ako, naravno, osoba nema visoki rizik od tromboze.

Doze za razne bolesti

Doziranje trombocita ACC ovisi o tome zašto se uzima lijek.

Dakle, za prevenciju primarnog i ponovljenog infarkta miokarda, Thrombo ACC treba uzimati 50-100 mg dnevno (1 tableta 50 mg ili 1 tableta 100 mg jednom dnevno).

U liječenju nestabilne i stabilne angine, preporučuje se uzimati i trombo ACC od 50-100 mg dnevno. Dakle, trebate piti jednu tabletu od 50 mg ili 100 mg jednom dnevno.

Za prevenciju moždanog udara i prolaznih cerebrovaskularnih nesreća preporučuje se uzimati Thrombo ACC 50-100 mg dnevno (1 tableta 50 mg ili 1 tableta 100 mg jednom dnevno).

Prevencija tromboembolije nakon bilo koje operacije i nakon vaskularnih intervencija uključuje uzimanje Thrombo ACC-a u količini 50 - 100 mg dnevno (1 tableta od 50 mg ili 1 tableta od 100 mg jednom dnevno).

Da bi se spriječila duboka venska tromboza i tromboembolija plućne arterije i njenih grana, preporučuje se uzimati Thrombo ACC 100-200 mg dnevno (1 ili 2 tablete od 100 mg jednom dnevno).

Upotreba tijekom trudnoće i dojenja

Primjena acetilsalicilne kiseline tokom prva tri mjeseca trudnoće može izazvati razvojne nedostatke u plodu, poput podijeljenog gornjeg nepca („rascjep nepca“), oštećenja srca itd. Zato je uzimanje lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, uključujući Thrombo ACC, strogo kontraindicirano tokom prvih trinaest tjedana trudnoće.

Uzimanje pripravaka acetilsalicilne kiseline u dozama većim od 300 mg dnevno od 27. tjedna trudnoće i prije porođaja izaziva inhibiciju porođaja, pojačano krvarenje u majke i ploda, kao i prerano spajanje ovalnog otvora srca u ploda. Prijem acetilsalicilne kiseline neposredno prije porođaja može kod novorođenčeta izazvati intrakranijalna krvarenja, posebno ako je fetus prijevremen. Zato je uzimanje bilo kakvih lijekova s ​​acetilsalicilnom kiselinom u trećem tromjesečju trudnoće zabranjeno.

Tijekom drugog tromjesečja trudnoće, točnije od 14. do 26. tjedna, Trombo ACC se može uzimati samo na strogim naznakama, kada je to od vitalne važnosti za buduću majku i ako korist premašuje sve moguće rizike. Tijekom drugog tromjesečja trudnoće dopuštena je uporaba trombo ACC-a u kratkim tečajevima.

Acetilsalicilna kiselina i njeni derivati ​​prelaze u majčino mlijeko. Ali slučajna primjena acetilsalicilne kiseline obično ne uzrokuje nuspojave ili komplikacije kod novorođenčadi, kao rezultat toga što je dozvoljeno trombo ACC tijekom dojenja. Međutim, ako se Trombo ACC uzima duže vrijeme, tada je dojenje ipak bolje otkazati i prenijeti dijete na umjetne mješavine.

Interakcija s drugim lijekovima

Trombotski ACC, kada se koristi zajedno, pojačava učinak sledećih lekova:

  • Metotreksat (smanjeno izlučivanje metotreksata putem bubrega),
  • Antikoagulansi (heparin, varfarin itd.), Trombolitičari (urokinaza, fibrinolizin itd.) I druga sredstva protiv trombocita (Clopidogrel, Curantil itd.). Kada se uzima sa Trombo ACC, povećava se štetni učinak na sluznici želudca i crijeva i povećava se rizik od krvarenja,
  • Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (fluoksetin, Venlafaxin, Elicea, Valdoxan, Flunisan, Oprah itd.) - povećava se rizik od krvarenja iz želuca i jednjaka
  • Digoksin - smanjuje se izlučivanje bubrega, što može dovesti do njegove predoziranja,
  • Derivati ​​sulfonilureje za smanjenje šećera u krvi (Glibenklamid, Glikvidon, Gliklazid, Glimepirid, Glipizid, Klorpropamid, Buformid, Nateglimid, itd.) - nivo glukoze može se jako smanjiti, jer Thrombo ACC takođe blago smanjuje njegovu koncentraciju,
  • Pripravci valproatne kiseline (Konvuleks, Depakin, Dipromal, Valparin XP, itd.) - povećava se toksičnost valproata,
  • Pića na bazi alkohola i droga na bazi alkohola - povećava se rizik od oštećenja sluzokože želuca i crijeva, a vrijeme krvarenja se također produžava,
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi (Diklofenak, Nimesulid, Indometacin, Meloksikam, itd.) I drugi salicilati (Salofalk, itd.) - povećava se rizik od nastanka čira na želucu i dvanaestopalačnog creva i krvarenja.

S obzirom na činjenicu da je djelovanje gore navedenih lijekova pojačano dok ih uzimate s Thrombo ACC, morate razmisliti o smanjenju njihove doze dok se uzimaju sa Thrombo ACC.

Istodobna primjena Thrombo ACC-a sa sljedećim lijekovima smanjuje njihov učinak (stoga može biti potrebno povećanje njihove doze):

  • Bilo koji diuretički lijekovi (pod djelovanjem Thrombo ACC-a, brzina filtracije urina putem bubrega se smanjuje),
  • Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (Captopril, Kapoten, Perineva, Prenessa, Enalapril, itd.) - učinak inhibitora na snižavanje krvnog pritiska je oslabljen i njihov kardioprotektivni učinak se izravnava. Uobičajeno je smanjenje ozbiljnosti djelovanja inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin kada se uzimaju zajedno sa Thrombo ACC u dozi većoj od 160 mg dnevno,
  • Lijekovi koji pojačavaju izlučivanje mokraćne kiseline (probenecid, benzbromaron) - njihov učinak opada zbog usporavanja bubrega,
  • Sistemski glukokortikoidni hormoni (prednizon, deksametazon itd.) - izlučivanje trombocita je značajno pojačano, a njihov učinak je oslabljen.

Nuspojave

Trombo ACC se obično dobro podnosi i, zbog male doze acetilsalicilne kiseline, ne izaziva nuspojave. Međutim, u relativno rijetkim slučajevima, trombo ACC i dalje može izazvati razvoj različitih sljedećih nuspojava iz različitih organa i sistema:

1. Iz gastrointestinalnog trakta:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Žgaravica
  • Bol u trbuhu
  • Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • Gastrointestinalno krvarenje
  • Privremeno oslabljena funkcija jetre s povećanom aktivnošću aspartat aminotransferaze (AcAT) i alanin aminotransferaze (AlAT).
2. Iz centralnog nervnog sistema:
  • Vrtoglavica
  • Oštećenje sluha
  • Tinnitus.
3. Iz hematopoetskog sistema:
  • Visoka stopa krvarenja tokom i nakon operacije,
  • Često stvaranje hematoma,
  • Česte krvarenja iz nosa
  • Krvarenje desni
  • Genitalno krvarenje
  • Cerebralna krvarenja (postoji visok rizik kod pacijenata koji istodobno uzimaju Warfarin ili druge antikoagulanse ili ne kontrolišu krvni pritisak, ali on često raste),
  • Akutna ili hronična posthemoragična anemija ili nedostatak gvožđa usled okultnog krvarenja.
4. Sa strane imunološkog sistema:
  • Kožni osip
  • Svrab kože
  • Urtikarija,
  • Quinckeov edem,
  • Alergijski rinitis
  • Oticanje nosne sluzokože (nazalna kongestija),
  • Bronhospazam (snažno sužavanje lumena bronha s pojavom osjećaja gušenja),
  • Sindrom kardio-respiratorne tegobe,
  • Anafilaktički šok.

Kako uzimati trombo ACC - prije ili nakon obroka?

Nakon posjeta liječniku, pacijent otkriva novo ime lijeka na listi liječnika. Dalje, obično je priložen kratak komentar, u kojem se javlja stopa pojedinačne doze lijeka, pomnožena sa brojem doza dnevno. U nekim slučajevima su ove informacije sasvim dovoljne, ali ne samo kada trebate uzeti TromboASS.

Naravno, u uputama možete vidjeti kako uzimati Thrombo ACC tablete za prorjeđivanje krvi, uvijek postoji odjeljak - „način upotrebe“, u kojem se navodi kada to trebate učiniti, prije ili nakon obroka. Ali da ne bi zamjerio prevodiocima, takva je upute dizajnirana za prosječnog nepostojećeg građanina. Zatim slijedi popis kontraindikacija, gdje gotovo svi pronađu barem jednu svoju „čir“.

Nakon toga počinju pritužbe na nepažnju, pa čak i na nepažnju liječnika. Osobito su ogorčeni „ventrikuli“ i nezavisno se prebacuju na analoge koji ne sadrže kiseline.

Pa ko nije u redu? Doktor? Ili specijalista koji je sastavio dokument koji prati drogu? Odgovor možete pronaći tako što ćete potražiti upute u odjeljku u kojem je sastav jedne tablete detaljno opisan.

Šta je uključeno u pripremu tromboze?

Glavni postotak ovog lijeka je, naravno, acetilsalicilna kiselina. To pacijenti koji pate od gastritisa i čira na želucu ne prihvaćaju.

Ali ne treba zaboraviti da su za razliku od uobičajenih ASK-a koji se prodaju u ljekarnama, tablete za prorjeđivanje krvi TromboACC obložene školjkom u kojoj su prisutne komponente kao što su talk i eudragit.

sc name = "info2 ″ text =" U molekularnoj zapremini talka, koji je dio ljuske, nalazi se magnezijum - element koji neutralizira destruktivno djelovanje ASA na epitel želuca. "

Eudragiti su derivati ​​polimerizacije akrilne kiseline. Obavljaju funkcije transporta lijeka do određenog unaprijed određenog dijela crijeva, štiteći ga od učinaka želučane kiseline i preuranjene apsorpcije.

Ali ipak je potrebno naglasiti kontraindikacije. Ovo je "osigurani slučaj" kada pacijent, nakon što je propustio, "ne na prazan stomak" i "bez žvakanja", putuje "s oprezom" i "ne preporučuje se".

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Trombopolsko obložene tablete, ružičaste boje, sadrže aktivni sastojak koji se naziva Acidum acetilsalicilikum. Prema pregledima Trombopola, lijek okruglastog oblika predstavljen je u sljedećoj dozi - sedamdeset pet i sto pedeset miligrama. Kao pomoćne sastojke, proizvođač koristi kukuruzni škrob, MCC, atrijski amilopektin glikolat. Školjka sadrži nekoliko komponenti - Hypromellosum, posebnu smjesu za oblaganje lijeka s E553b, dodatak hrani E171, trietil citrat, bojenje, Silicii dioxydum colloidale, Natrii hydrocarbonas, natrij lauryl sulfate. Prosječna cijena Trombopola iznosi 51 rublje. Informacije o dostupnosti lijeka mogu se dobiti telefonom ili na web stranici službenog distributera.

Gledajući ispod ljuske, možete vidjeti da pored ACS-a, aktivna tvar uključuje:

  • laktoza
  • celuloza
  • silicijum
  • krompirov skrob.

Laktoza stvara uzgajalište laktobacila, stabilizirajući sastav crevne mikroflore. Celuloza čisti creva od toksina. Silicijum veže i uklanja bilirubin iz organizma te tako smanjuje krv. Krompirni škrob snižava kiselost i pojačava imunitet.

sc name = "info2 ″ text =" Naravno, sadržaj ovih supstanci u jednoj tableti je mali. Ali s obzirom da se lek u pravilu propisuje dugo vremena, količina se više puta sažima i već je bitna. "

Nakon razjašnjenja svrhe svih komponenti lijeka, vraćamo se glavnom pitanju. Kako uzimati trombozu i da li je zaista važno kada uzimati tablete - prije ili nakon obroka?

Da li učinak stanjivanja tableta ovisi o količini, kvaliteti i vremenu unosa hrane?

Studije provedene po ovom pitanju pokazale su:

  1. Glavni dio ASA apsorbira se u tankom crijevu, tačnije u njegovom gornjem dijelu.
  2. Vrijeme apsorpcije ne ovisi o stupnju ispunjenosti želuca.
  3. Antacidi koji smanjuju kiselost želučanog soka ne utječu na brzinu asimilacije tijela u tijelu. Isto se može reći za mlijeko i ostale proizvode koji sadrže životinjske masti.

Opet se okrećemo uputama u kojima se kaže da tablete Thrombo ACC treba uzimati prije obroka, ali ne na prazan stomak. Činjenica da hrana ne ometa aktivnost lijeka, sortirano.

Ostaje nam da razumemo šta znači „ne na prazan stomak“?

Ne pijte tablete odmah nakon spavanja. Stomaku je takođe potrebno vremena da se poslovi. Ako je iz nekog razloga prva polovina dana najbolja opcija za uzimanje lijekova, onda bi prvo trebali nešto pojesti. Neka to bude i najmanji komad hrane, ali poslužit će želucu kao zapovijed - „za početak“.

Tromboza za prorjeđivanje krvi, uzeta na „mršavom stomaku“, bez naknadnog unosa hrane, rizikuje da se otopi u želucu. S povećanom kiselošću u okolini, glavni dio ASA ostat će u otopini kiseline, pojačavajući iritantni učinak na stanice epitela. Sa smanjenom kiselošću želuca, ASA se apsorbira u zidove organa za probavu i nakuplja se u ćelijama sluzokože, što uopće nije poželjno.

sc name = "info" text = "Tromboass trebate uzeti na srednjoj točki, za koju se ne može reći da je" nakon jela ", ili" prije ".

Kao što možete shvatiti, sve ove mjere predostrožnosti povezane su najvećim dijelom sa zaštitom probavnog sustava od negativnih utjecaja ASA-e i ne utječu na stanje prorjeđivanja lijeka.

Kako djeluje lijek za razrjeđivanje krvi?

Apsorbirane u stijenke tankog crijeva, aktivne tvari lijeka ulaze u krvotok i vežu se za njegove proteine. ASA karakteriše postavljanje izvan ćelija. Ali isto tako povezan sa proteinima, ne gubi svoju aktivnost.

ASA neutralizira tromboksan - enzim koji se izlučuje aktiviranim trombocitima, a koji služi kao signal za aktivaciju drugih trombocita. Deaktivirani trombociti do kraja svog životnog ciklusa gube sposobnost nakupljanja, što pomaže razrjeđivanju krvi.

Zanimljivo svojstvo ASA sadržanog u lijeku je da lijek uopće neće biti otkriven u krvnoj plazmi (ili se može naći u vrlo malim udjelima). Ali, bez obzira na to, inhibicijski učinak na funkciju trombocita će se u potpunosti ispoljiti.

sc name = "info" text = "Metabolizira se u ćelijama jetre, ASA ovde postavlja" zasedu "na trombocite. "Krvožilni sistem ih nosi ovdje, gdje su izloženi punoj dozi lijeka."

Na pozadini smanjenja razine tromboksana u krvi raste sadržaj prostaciklina, koji je antagonist enzima za aktiviranje trombocita. Tako se postiže potrebni i očekivani učinak - prorjeđivanje krvi.

Budući da se preporučuje uzimanje Thrombo ACC-a za prorjeđivanje krvi, ispiranje tableta puno vode ili bilo koje druge tekućine, ovo aktivira trenutak djelovanja - prije jela, a ne nakon. Hrana, sa velikom konzistencijom tečne materije, duži vremenski usporava rad želuca i zadržava se u njemu.

U pravilu liječnik propiše jednu dozu lijeka, s preporukom za večernju. Pri tome ne treba tražiti nikakve skrivene ovisnosti o bioritamima tijela ili druge objektivne razloge.

Večernji trenutak, prije večere, važniji je iz psihološke perspektive. To je vrijeme kada su dnevne brige, žurbe, taština već prevladane. Tijelo, uključujući mozak, prima kratki predah od vanjskih briga i može se usredotočiti na sebe. Ovo je najudobnija situacija za pravilno uzimanje tableta.

sc name = "info2 ″ text =" Pod uslovom da se promatra cijela sekvenca, lijek ne samo da neće imati nepoželjne nuspojave na tijelo, već će svi proizvodi raspadanja biti uspješno uklonjeni. "

Ako pacijent ima bilo kakve sumnje u relevantnost lijeka. Ako se tijekom liječenja simptomi boli pojave u stomaku, mučnina, vrtoglavica, gubitak snage. Odmah trebate kontaktirati svog ljekara.

Ni u kojem slučaju ne biste trebali samostalno mijenjati dozu lijeka ili proizvoljno zamjenjivati ​​ThromboASS analognim. Ovo je prerogativ specijalista koji imaju objektivne informacije o općem stanju pacijentovog tijela, sastavljene na osnovu ispitivanja i analize, uzimajući u obzir sve faktore rizika.

Farmakološko djelovanje

Kliničke studije su pokazale da se, poput njegovih analoga, trombopol brzo apsorbira iz probavnog trakta. Acidum acetilsalicilikum ima svojstvo pretvaranja u fenolnu kiselinu. Maksimalna količina acetilsalicilne kiseline u krvnoj plazmi zabilježena je u prosjeku petnaest minuta nakon uzimanja lijeka, aktivni metabolit dostiže maksimalnu koncentraciju u roku od trideset do sto dvadeset minuta. Zbog povećane stabilnosti ovojnice tablete dolazi do oslobađanja aktivne baze lijeka u crijevima. Njegovo svojstvo doprinosi kasnijoj apsorpciji aktivne tvari - od 180 do 360 minuta. I aktivna komponenta i aktivni metabolit imaju svojstvo vezanja na proteine ​​u plazmi. Takođe, navedene materije karakterišu brza distribucija u tkivima. 2-hidroksibenzojeva kiselina ima svojstvo izlučivanja u majčinom mleku. Rezultati eksperimenata pokazali su da metabolit prodire kroz placentarnu barijeru. Izlučivanje ovisi o propisanoj dozi. S minimalnom količinom lijeka, polu-život traje od 120 do 180 minuta. Kod velike doze T1 / 2 je petnaest sati. Izlučivanje salicilne kiseline događa se uglavnom putem bubrega. Trombopol možete naručiti na daljinu. Aktivna komponenta ima sljedeća svojstva: • inhibira agregaciju trombocita, • inhibira sintezu tromboksana A2. Postoje i prijedlozi drugih načina djelovanja Acidum acetylsalicylicum na udruživanje trombocita, pa se ta tvar aktivno koristi za liječenje različitih vaskularnih poremećaja. NSAID su među njima, a acetilsalicilna kiselina ima kompleksan učinak: • ublažava bol, • ublažava toplinu, • uklanja upale. Visoka koncentracija aktivne komponente, kako je opisano u opisu, koristi se za akutne respiratorne virusne infekcije, kao i gripu radi neutralizacije sljedećih simptoma: • bol, • bolovi u zglobovima i mišićima, • kod bolesti praćenih upalnim procesom u akutnom ili hroničnom obliku, uključujući artritis i ankilozirajući spondilitis.

Trombopol, kako je naznačeno u uputama, propisuje se pacijentima sa sljedećim bolestima: • angina pektoris nestabilne kategorije, • kao profilaksa moždanog udara, posebno u bolesnika sa cirkulacijskim poremećajima mozga, u prolaznom obliku, • za sprečavanje AMI, posebno ako povijest ima jedan od pokretačkih faktora - dijabetes, visok krvni pritisak, loše navike, uključujući pušenje, pacijentima starije starosne grupe (od 65 godina), dislipidemija, opetovani slučajevi MI, • prolakt ka akutnog začepljenja krvnog suda od strane tromb, da se odvoje od svoje mjesto obrazovanja, posebno nakon operativnog ili invazivnih vaskularnih, plućna embolija • prevencija, • prevenciju poremećaja akutnog-početak u funkciji mozga vaskularne porijekla, manifestuje fokalne, cerebralna ili mješoviti simptoma.

Doziranje i primjena

Trombopol je za oralnu upotrebu. Proizvođač preporučuje uzimanje lijeka u obliku tableta nakon obroka, bez narušavanja njegovog integriteta. Doziranje i režim liječenja određuju se na osnovu anamneze i ozbiljnosti bolesti: 1. Ako sumnjamo na MI u akutnoj fazi, propisano je sto pedeset do tristo miligrama aktivne supstance. Proizvođač preporučuje žvakanje prve tablete kada se pojave prvi simptomi. Kršenje enteričke membrane ubrzaće efekat leka. Tokom sljedećeg mjeseca, pacijenti bi trebali uzimati od 75 do 300 miligrama dnevno. Nakon takvog terapijskog kursa, lekar koji je prisustvovao treba razmotriti potrebu za daljom primenom leka, kako bi se sprečili novi slučajevi bolesti. 2. Za pacijente koji su prošli MI, radi smanjenja rizika od obolijevanja, kao i mogućeg smrtnog ishoda, propisana je količina lijeka u rasponu od 75-300 miligrama. 3. Uz takozvanu anginu pektoris stabilnog i nestabilnog tipa, trebat će vam od sedamdeset pet do tristo miligrama aktivne tvari dnevno. 4. Bolesnicima koji su u riziku od razvoja simptoma MI u akutnom obliku sa šećernom bolešću, visokim krvnim pritiskom, gojaznošću, a takođe i u starosti preporučuje se da svaki dan uzimaju sto pedeset miligrama aktivne komponente ili tri stotine miligrama. 5. Kako biste spriječili sekundarni razvoj moždanog udara, trebat će vam od sedamdeset pet do tristo miligrama aktivne komponente tokom dana. 6. Slična dnevna doza koristi se za liječenje bolesnika sa simptomima prolaznog ishemijskog napada, kao i s istodobnim stanjem moždanog udara, i kao profilaksa za akutno začepljenje krvnih žila krvnim ugruškom, koji je sišao s mjesta nastanka nakon kirurških i invazivnih postupaka. 7. Možete spriječiti DVT i tromboemboliju s Trombopolom u dozi od 75 do 200 miligrama dnevno. Također je dozvoljen drugi oblik liječenja, koristeći tri stotine miligrama svaki drugi dan. Dodijelite ga u pravilu nakon većih operacija. U bolesnika s oštećenim normalnim funkcioniranjem bubrega i jetre u blagom i umjerenom obliku, možda će biti potrebno prilagođavanje doze lijeka.Trombopol možete kupiti u maloprodajnoj mreži ljekarni i mrežnim agencijama.

Pogledajte video: Is Rivaroxaban Safe as Long-Term Prevention for Deep-Vein Thrombosis? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar