Hipoglikemija kod djece: oblici, uzroci, simptomi i metode liječenja

Hipoglikemija je bolest koja se javlja usljed smanjenja koncentracije glukoze u krvi. Kao rezultat toga, kršenje središnjeg nervnog sistema. Patologija je jedna od komplikacija dijabetesa. Manjak adekvatne terapije dovodi do tužnih posljedica. U članku se govori o hipoglikemiji kod djeteta, njezinim uzrocima, simptomima i metodama pomoći.

Mehanizam razvoja patologije

Glukoza je važan element koji je neophodan za normalan tijek metabolizma. Zahvaljujući ovoj supstanci hrani se tkiva i ćelije ljudskog tela.

Da bi svi organi pravilno funkcionisali, određena količina ovog spoja mora biti sadržana u krvi.

  • Hipoglikemija kod djeteta je patologija kod koje nivo glukoze postaje previše nizak.
  • Ova pojava dovodi do oštrog pogoršanja dobrobiti. Pored toga, posljedica bolesti je koma.
  • Ako dijete često pati od modrica, ima izdašan protok znoja i vrtoglavice, roditelji ne bi trebali ostavljati ove znakove bez nadzora.
  • Hipoglikemija može vrlo brzo dovesti do ozbiljnih posljedica. Ova se izjava odnosi i na odrasle i na maloljetnike.

Hipoglikemija kod djeteta se ponekad javlja kao posljedica vanjskih faktora (pogreške u prehrani, dugotrajno gladovanje, fizičko i emocionalno preopterećenje).

Pored toga, patologija se pojavljuje zbog genetskih poremećaja, poremećaja organa. Oštar pad koncentracije glukoze u krvi posebno je opasan za novorođenčad.

Kao glavni uzroci hipoglikemije kod djece mogu se navesti sljedeći:

  1. Manjak važnih supstanci (vlakana, različitih vitamina), što doprinosi povećanoj proizvodnji inzulina. Ista povreda može biti zbog viška brzih ugljikohidrata u prehrani.
  2. Pije premalo tečnosti. Voda je važan element koji doprinosi pravilnoj obradi lipida i glukoze koji ulaze u tijelo.
  3. Psihološka previranja. Takve okolnosti doprinose intenzivnoj aktivnosti centralnog nervnog sistema. U stresnim situacijama organima tijela je potrebno više šećera nego inače.
  4. Dugotrajna upotreba lijekova.
  5. Prevelika doza inzulina kod pacijenata sa šećernom bolešću.
  6. Zarazne patologije, intoksikacije pokvarenim proizvodima.
  7. Bolesti povezane sa pogoršanjem aktivnosti mokraćnih organa i jetre.
  8. Upotreba pića koja sadrže alkohol osoba puberteta.
  9. Loša naslednost.
  10. Pojačana proizvodnja inzulina. Ova se patologija može razviti zbog bolesti gušterače. Tu spadaju neoplazme benigne i zloćudne prirode. Prva sorta uklanja se hirurškim putem. Drugi tip se odnosi na patologije raka i teško ih je izliječiti. Srećom je iznimno rijedak.

Glavni oblici bolesti

Postoji nekoliko uobičajenih vrsta bolesti. Jedna od sorti povezana je sa dijabetes melitusom ili neadekvatnim liječenjem ove patologije. Drugi oblik bolesti javlja se kod novorođenčadi nekoliko dana nakon rođenja.

Često se razvija u beba koje su rođene prerano, pate od hipoksije ili poremećaja metabolizma ugljenih hidrata. Često kod djeteta postoji takozvana ketotska hipoglikemija.

Ova pojava je posljedica pogoršanja pacijentovog blagostanja u vezi s kratkim periodom potpune gladi. Stručnjaci vjeruju da je patologija povezana s lošom sposobnošću tijela da proizvodi glukozu.

Takvu djecu u pravilu odlikuje kratak rast i vitka tjelesnost. Redovna i zdrava ishrana pomaže da se izbjegnu pojave bolesti.

Primanje tečnosti koja sadrži šećer takođe sprečava razvoj stanja. S godinama simptomi ketotske hipoglikemije nestaju sami od sebe. Postoji i vrsta bolesti povezana sa oštećenom funkcijom mokraćnog sistema. Ovaj oblik bolesti može dovesti do ozbiljnih kvarova u bubrezima.

Simptomi patologije

Hipoglikemija kod djeteta je opasno stanje koje može dovesti do ozbiljnih posljedica. Zbog toga je potrebno imati jasnu predstavu o njegovim simptomima kako bi se pravovremeno preduzele mjere pomoći. Glavne manifestacije patologije uključuju sljedeće:

  1. Anksioznost i razdražljivost Emotivna pozadina pacijenta postaje nestabilna. Ponekad se dijete osjeća prenapučeno i izgubi zanimanje za svijet oko sebe.
  2. Bled ton kože. Čak i nakon igara na otvorenom, pacijent nema zdrav sjaj na površini obraza.
  3. Prekomjerni znoj.
  4. Želja za spavanjem danju i pojačana aktivnost noću.
  5. Tremor ekstremiteta, grčevi mišića, utrnulost određenih delova tela.
  6. Poremećaji probavnog sistema (povraćanja, povraćanje, slaba stolica).
  7. Bol u glavi.
  8. Snižena tjelesna temperatura i krvni pritisak.
  9. Oslabljena pažnja.
  10. Jak osjećaj gladi.
  11. Ubrzani rad srca.
  12. Gubitak svijesti.

Prisutnost gore navedenih znakova ukazuje na mogući razvoj hipoglikemije u djece. Simptomi ove vrste se ne mogu zanemariti. Potrebno je što prije konsultovati stručnjaka. Dijagnostičke mjere u medicinskoj ustanovi točno će utvrditi uzrok bolesti.

Manifestacije bolesti u novorođenčadi

Hipoglikemija u dojenčadi ima sve znakove karakteristične za patologiju. Međutim, može se pojaviti bez simptoma. Tada je bolest teško prepoznati. Njegova prisutnost naznačena je samo pokazateljem koncentracije glukoze u krvi.

Simptomi hipoglikemije kod djeteta mlađeg od jedne godine pojavljuju se u obliku napadaja i nestaju tek nakon hranjenja ili ubrizgavanja glukoze.

U dojenčadi se ova patologija manifestuje u obliku respiratornih poremećaja, mišićnog drhtanja, zamagljene svijesti, umora ili anksioznosti. Često stanje dovodi do razvoja strašnih komplikacija, na primjer, kome.

Hipoglikemija je uobičajena kod novorođenčadi koja su rođena prijevremeno. Kod takve bebe simptomi bolesti su izraženi. Ona se manifestuje u sledećim kršenjima:

  1. Uzbudljivost.
  2. Pojava napadaja.
  3. Kršenja fizičkog razvoja.
  4. Gubitak apetita.
  5. Apatija.
  6. Cijanotička nijansa kože.
  7. Poteškoće sa procesom disanja.

Ljekari u pravilu mnogo pažnje posvećuju zdravlju dojenčadi rođenih prije rođenja. Stoga su prevencija i liječenje hipoglikemije u prevremeno rođene djece efikasniji nego kod onih koji su rođeni na vrijeme.

Načini liječenja bolesti kod beba do godinu dana

Ako je dijagnosticirana patologija, liječnik propisuje glukozu u obliku otopine. Daje se bebi u obliku injekcija ili mješavina sa vodom. Da bi se poboljšao proces percepcije neke tvari u tijelu, specijalist može preporučiti inzulin.

Poznato je da se djeca s hipoglikemijom najčešće rađaju u bolesnika sa šećernom bolešću.

U tom slučaju, specijalisti moraju izvršiti laboratorijski test krvi na glukozu u roku od pola sata nakon rođenja i tijekom tri dana ponoviti ispitivanja svakih 3 sata.

Prevencija bolesti kod novorođenčadi

Za bebe koje su rođene na vrijeme, prirodno hranjenje je dobra preventivna mjera. Supstance sadržane u majčinom mlijeku osiguravaju normalno funkcionisanje tijela.

Hipoglikemija u ovoj situaciji moguća je samo na pozadini djetetove neuhranjenosti ili hipotermije. Medicinsko osoblje treba pažljivo nadgledati stanje bebe kojoj je prepisan rastvor insulina ili glukoze.

Faze razvoja patologije

Postoji nekoliko stadija bolesti, na primjer:

  1. Prvi stepen bolesti. Ovo je najmanje ozbiljno stanje, koje, međutim, ukazuje na razvoj poremećaja u tijelu. Istovremeno dijete doživljava intenzivno znojenje, napade plača, blijedu kožu i pad temperature.
  2. Druga faza. Karakterizira ga povraćanje, zamagljen govor i pogoršanje vidne funkcije.
  3. Treći stepen bolesti. Manifestira se gubitkom svijesti, bolovima konvulzija.
  4. Koma. Ovo je izuzetno težak oblik koji, u nedostatku pravovremene medicinske pomoći, može dovesti do smrti pacijenta.

Kako učiniti da se pacijent osjeća bolje?

Ako se stanje djeteta naglo pogoršalo, razvio je vrtoglavicu, blijedoću kože i snažno znojenje, trebali biste pokušati otkriti šta može uzrokovati nelagodu.

Ovi simptomi vjerovatno ukazuju na smanjenje glukoze u krvi. Za mjerenje razine šećera potrebno je koristiti poseban uređaj.

Kakva je hitna pomoć kod hipoglikemije kod djece? Ako se napad dogodi, moraju se poduzeti sljedeće mjere:

  1. Postavite pacijenta u ležeći položaj.
  2. Nazovite službu hitne pomoći.
  3. Dajte svom djetetu vodu i nešto slatkih proizvoda.
  4. Stavite vlažnu krpu na čelo.

Pored toga, „Hematogen” pomaže u ublažavanju stanja pacijenta s napadom hipoglikemije. Ovaj proizvod pomaže povećati razinu šećera i željeza u krvi. Također, prije dolaska službe hitne pomoći, možete staviti injekciju glukoze ako je lijek pri ruci.

Hipoglikemija i hiperglikemija kod djece

Treba napraviti jasnu razliku između gore navedenih koncepata. Prvo je povezano s naglim padom šećera u krvi, a drugo, naprotiv, rezultat je njegovog povećanja.

Simptomi hiperglikemije uključuju stalan osjećaj žeđi, učestalo mokrenje i bol u glavi. Ovo se stanje često razvija nakon zaraznih patologija i stresa.

Uz to, porast šećera u krvi nastaje zbog viška ugljikohidrata u prehrani. Takva prehrana dovodi do viška kilograma i poremećaja metabolizma.

Pravilna prehrana jedan je od uvjeta za sprečavanje bolesti.

Kako izbjeći napad?

Uz hipoglikemiju kod djeteta, liječenje uključuje redovnu injekciju inzulina, što normalizira razinu šećera. Da biste spriječili razvoj pogoršanja, morate se pridržavati sljedećih savjeta:

  1. Roditelji bi trebali naučiti sina ili kćerku kako da daju injekcije. Osim toga, djetetu treba objasniti kako kontrolirati glukozu pomoću uređaja.
  2. Obavijestite pacijenta o simptomima niskog šećera u krvi. Trebali biste ga naučiti pravilnim postupcima u slučaju pogoršanja (na primjer, da treba jesti slatku hranu ili zatražiti pomoć odraslih).
  3. Jedite pravu dijetu.
  4. Izbjegavajte preopterećenja.
  5. Redovno pokažite pacijentu lekaru.
  6. Pripazite da beba uvek ima nešto slatko u džepu.

Roditelji pacijenta moraju znati što više o takvoj bolesti kao što su hipoglikemija, simptomi, uzroci. Liječenje djece također treba biti usmjereno u borbi protiv popratnih patologija.

Uzroci hipoglikemije u djece i njeno liječenje

Hipoglikemija u djece je akutno stanje u kojem koncentracija glukoze u krvi pada ispod 4 mmol / L. Formira se kao odgovor na stres ili druge promjene u vanjskom okruženju. Hipoglikemija se može pojaviti kod djece koja pate od dijabetesa tipa 1, ali se u rijetkim slučajevima dijagnosticira i drugi.

Najčešće se razvija dok uzimate sulfonilureju. Nepravilna i neuravnotežena prehrana, fizički i psihički stres i pogrešna doza inzulina također mogu dovesti do takve posljedice. Uz produljeni nedostatak medicinske njege, hipoglikemija dovodi do gubitka svijesti i kome.

Hipoglikemija je prilično ozbiljna lezija koja ima ozbiljnih razloga za svoj razvoj.

Stručnjaci vjeruju da to može utjecati na njegov izgled:

  • Genetska predispozicija
  • Patologija trudnoće,
  • Pothranjenost
  • Prekomjerna vježba
  • Bolesti endokrinog sistema
  • Emocionalna prenapona,
  • Metabolički poremećaji
  • Pogrešne doze inulina,
  • Lezije nervnog sistema,
  • Komplikacije rađanja.

Takođe, hipoglikemija se može razviti kod djece koja su rođena prijevremeno. Iz tog razloga takva djeca zahtijevaju posebnu kontrolu kako bi im se osigurali odgovarajući lijekovi ako je potrebno.

Obično je izuzetno teško dijagnosticirati hipoglikemiju kod djeteta. Najčešće se ovo stanje može dijagnosticirati rezultatima testa krvi. Veoma je važno pratiti sve promjene u ponašanju vašeg djeteta, kao i prehrambene navike. Posebnu pažnju treba posvetiti kršenju glukozne tolerancije. Hipoglikemija se može prepoznati po sljedećim znakovima:

  • Pojačano znojenje
  • Osećanje anksioznosti i straha
  • Stalni osećaj gladi
  • Nervoza i razdražljivost,
  • Drhtavo hodanje, oslabljena koordinacija,
  • Pospanost i vrtoglavica,
  • Umor i apatija
  • Zbunjenost govora.

Sorte

Hipoglikemija kod djece može biti dvije vrste: s acidozom i leucinom. Razlikuju se u mehanizmu razvoja, znakovima i načinu lečenja. Uz hipoglikemiju sa acidozom, aceton ili ketonska tela stvaraju se u djetetovom tijelu.

Takvo kršenje u tijelu može se prepoznati po pojavi karakterističnog hemijskog mirisa iz usta.

Leucinska koma razvija se u pozadini netolerancije na aminokiselinu leucin, koja je osnova proteina. Obično se razvija nakon jela veliku količinu proteinske hrane.

Kako bi se spriječili slični napadi u budućnosti, iz prehrane se isključuju masno meso, mliječni proizvodi, jaja, tjestenina, riba i orasi.

Veoma je važno odabrati pravu prehranu, što uklanja rizik od razvoja hipoglikemije kod bolesnog djeteta.

Metode liječenja

Poslat će vas na proširenu dijagnostičku studiju, sa kojom će postaviti tačnu dijagnozu.

  • To će vam omogućiti da odaberete sveobuhvatan i kompetentan medicinski tretman. Ako vas je napad hipoglikemije iznenadio, morate učiniti sve što je moguće za povećanje razine glukoze u krvi. Za to detetu mogu da daju slatki bomboni, čaj, med, krišku hleba. Veoma je važno da bilo koja slatkoća uvijek bude prisutna u djetetovom džepu u slučaju takvog napada.
  • Ako vaše dijete ima hipoglikemiju, morate stalno pratiti nivo glukoze u krvi. Potrebno ih je provoditi 2 puta dnevno: ujutro na prazan stomak i nakon večere. Provjerite i svoju koncentraciju šećera ako se vaše dijete žali na loše zdravlje.
  • Ako bolest nije bilo moguće zaustaviti kod kuće, potrebno je pozvati hitnu pomoć. Svako kašnjenje može dovesti do razvoja hipoglikemijske kome, što uvijek donosi negativne posljedice za tijelo.

Dijete s takvom bolešću treba redovno piti imunomodulatore i antibiotike.

Mjere sigurnosti

Da bi se manje suočila sa pojavama hipoglikemije, dijete mora jesti pravilno i uravnoteženo. Najbolje je konzultirati stručnjaka koji može napraviti najoptimalniju prehranu. Takođe pokušajte da naučite svoje dete da sledi sledeće smernice:

  • Jedite redovno, ne preskačite nijedan obrok,
  • Injicirajte inzulin nežno i u strogo propisanoj dozi,
  • Uvek jedite nakon insulina
  • Povezati količinu konzumirane hrane i ubrizgavanog inzulina,
  • Jedite što više voća, čokolade i hljeba kako biste lakše shvatili šećer u krvi,
  • Povećajte dozu inzulina pre vežbanja,
  • Uvijek sa sobom nosite nešto slatko.

Potrebno je educirati sve članove porodice prve pomoći zbog hipoglikemije. S razvojem ovog stanja vrlo je važno djelovati brzo. Samo na taj način bit će moguće spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija u budućnosti. Preporučuje se djetetu dati poseban flaster na odjeći kako bi, ako se nešto dogodi, ljudi mogli pružiti odgovarajuću pomoć. Uprkos obilju lijekova, nemoguće je potpuno izliječiti hipoglikemiju.

Međutim, možete spriječiti njegov razvoj ako slijedite sve preporuke liječnika. Redovno prolazite preglede kod endokrinologa koji će u terapiji hipoglikemije izvršiti potrebne promene.

Hipoglikemija kod djece: uzroci, karakteristični simptomi i principi liječenja

Hipoglikemija je patologija koja se sastoji u značajnom smanjenju koncentracije glukoze u krvi.

Ako nivo ove tvari ne dosegne 2,2 mmol / L, mogu se razviti ozbiljne bolesti koje vode značajnom funkcionalnom propadanju, pa čak i smrti.

Hipoglikemija kod djece posebno je opasna, zbog činjenice da u djetinjstvu dolazi do aktivnog rasta, razvoja i formiranja tijela. Koji su glavni uzroci hipoglikemije u djece, zašto je opasna i kako se liječi?

Uzroci

Često je hipoglikemija simptom problema u endokrinom sistemu djeteta, posebno zbog nepravilnog rada nadbubrežne žlijezde.

Doista, jedna od njihovih glavnih funkcija je sinteza glukokortikoida - posebnih hormona koji kompleksno djeluju na tijelo, štiteći ga od pretjeranog pada razine glukoze. Ti enzimi steroidnog tipa doprinose proizvodnji glukoze u jetri, inhibiraju apsorpciju ove tvari u stanicama perifernog tkiva, a također smanjuju aktivnost hormona uključenih u glikolizu.

  • Sljedeći razlog ovog fenomena, posebno kod novorođenčadi, može biti nasljednost. Gotovo sva djeca žene s dijabetesom imaju urođenu hipoglikemiju.
  • To se događa zbog osobitosti hormonskog metabolizma ploda i efekta nepravilnog metabolizma majke na razvoj djeteta i formiranje njegovog tijela.
  • Takođe, hipoglikemija kod djeteta može se pojaviti sa hiperinzulinizmom - prekomjernom proizvodnjom inzulina. Postoji primarni i sekundarni hiperinzulinizam.
  • Primarni razvoj nastaje zbog oštećenja gušterače, na primjer, insulinoma, benignog tumora ili karcinoma, raka gušterače. U praksi se inzulinom češće javlja, što je prilično podložno hirurškom tretmanu.

Sekundarni hiperinzulinizam rezultat je reakcije organizma na stimulans. Glavni uzroci nastanka su:

  • značajna fizička aktivnost
  • predoziranje lijekova za snižavanje šećera,
  • jak dugotrajni stres.

Hipoglikemija kod djeteta bez dijabetesa takođe može početi kao rezultat pothranjenosti. Ako dijete raste i aktivno troši energiju ne prima dovoljno hranjivih sastojaka u dovoljnim količinama, razina glukoze neprestano pada.

  • Nepravilna ishrana, nedostatak režima takođe može uzrokovati da dijete ima nizak šećer u krvi.
  • Konačno, ovu bolest može izazvati i nasljednost.
  • Nasljedna hipoglikemija najčešće se javlja kod djece mlađe od dvije godine i od nje oboljevaju uglavnom dječaci. Obično u ovom slučaju govorimo o Mac Curry sindromu - neugodnoj osobini enzima koji razlaže insulin, inzulinazu.
  • U djece s takvim sindromom, inzulinaza razgrađuje inzulin sporo, uslijed čega dolazi do nedostatka glukoze u organizmu. Ova bolest može imati veoma ozbiljne posljedice, do kome. Često se s ovom bolešću primjećuje pojava različitih lezija na mozgu.

Najopasnije za djecu sa sindromom Mack Curryja su između dvije i pet godina. Nadalje, od šeste godine života obično se javlja duboka remisija, koju karakterizira gotovo potpuno odsutnost simptoma hipoglikemije.

Smanjena razina šećera takođe može biti vezana za gušteraču. Kršenja u probavnom traktu djeteta takođe mogu dovesti do hipoglikemije.

  • Činjenica je da su u želucu i crijevima polisaharidi sadržani u proizvodima izloženi enzimima, uglavnom amilazama i maltazama.
  • Te tvari razgrađuju polisaharide do glukoze koja se apsorbira kroz zidove probavnog sustava.
  • Ako je proizvodnja tih enzima ograničena, tijelo ne može prerađivati ​​složene ugljikohidrate, odnosno, glukoza ne ulazi u tijelo iz hrane. Ova je situacija tipična za poraz probavnog sustava od strane nekih otrova, a može se javiti i zbog razvoja tumora.

Prilično često postoji takozvana "idiopatska" glikemija, razloge zbog kojih liječnici nisu u mogućnosti utvrditi.

Simptomi bolesti

Bez obzira na uzrok, hipoglikemija u djece ima iste simptome.

U početku se kod deteta razvija razdražljivost i anksioznost. Raspoloženje pacijenta oštro i često se mijenja, postaje nekontrolirano. U ovom se slučaju s vremena na vrijeme pojavljuje apatija, ravnodušnost prema svemu i letargija.

  • Koža s niskim šećerom je bjelljija nego inače. Nema rumenila, čak ni nakon aktivnih igara krv ne žuri na lice. Pojačano je znojenje, mogući su poremećaji spavanja i budnosti - tokom dana dijete želi spavati, a noću je sklono aktivnim bučnim igrama.
  • S vremenom se pojavljuju znakovi oštećenja živčanog sistema - drhtanje udova, ukočenost, grčevi mišića, kao i probavni poremećaji, izraženi u labavim stolicama i povraćanju. Uz ozbiljan pad razine glukoze počinje glavobolja, tjelesna temperatura niža od 36,5 ° C. Daljnja arterijska hipotenzija se razvija i pritisak može značajno pasti.

Često se pojavljuju i drugi simptomi, poput privremenog oštećenja vida, smanjene budnosti i tahikardije.

Vrlo često je jaka glad i zimica. U slučaju ozbiljnog pada razine šećera mogući su vrtoglavica i gubitak svijesti.

Ako je nekoliko ovih simptoma ili se jedan ponavlja dugo, ne biste trebali odgađati sastanak s liječnikom. Samo kvalificirani stručnjak nakon primanja rezultata odgovarajućih testova može utvrditi bolest i propisati njezino liječenje.

Rani pristup zdravstvenoj ustanovi pomoći će u izbjegavanju negativnih utjecaja sniženog šećera na djetetov mozak i živčani sistem.

Metode liječenja

S ozbiljnom hipoglikemijom, praćenom djetetom opasnim simptomima, mjere liječenja započinju odmah, bez čekanja na rezultate testova.

Prije svega, oni praktikuju oralnu primjenu deset postotne otopine glukoze. U slučaju da je hipoglikemija prouzrokovala slabost, provodi se intravenska infuzija sterilne otopine glukoze.

Nadalje, vježba se propisivanje antibiotika, kao i sredstava koja podržavaju mehanizam oslabljen bolešću. Nakon provođenja ovih mjera na temelju ispitivanja utvrđuje se vjerojatni uzrok smanjenja razine šećera u krvi, a propisuje se naknadno liječenje ovisno o uzrocima bolesti.

U svakom slučaju, terapija uključuje posebnu dijetu, koja zahtjeva pet do šest malih obroka dnevno, kao i strogo pridržavanje propisanog režima. U isto vrijeme počinju mjere za liječenje uzroka hipoglikemije - liječenje lijekom ili operacija.

Ako je djetetu blizu gubitka svijesti, a postoje i drugi znakovi hipoglikemijske kome, morate mu samostalno dati žlicu šećera otopljenog u čaši prokuhane vode.

U ovom crtaću pronaći ćete odgovore na pitanja šta je hipoglikemija i šta treba učiniti kada se dogodi:

U slučaju ranog posjeta liječnicima i imenovanja ispravnog liječenja može doći do duge remisije. Ako je glavni uzrok bolesti identificiran i otklonjen, dijete često ne pati od opasnijeg pada šećera u krvi, posebno ako se pridržava preporuka prehrane.

Kako zaštititi dijete od hipoglikemije

Glukoza je vrlo važan metabolit u ljudskom tijelu. Zahvaljujući ovom ugljikohidratima hrane se moždane stanice, kao i druga tjelesna tkiva.

Stalnost unutrašnjeg okruženja, pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i blagostanje i odrasle osobe i deteta zavise od koncentracije glukoze u krvi.

Hipoglikemija kod djece je patološko stanje pri kojem koncentracija glukoze u krvnoj plazmi opada ispod minimalne prihvatljive razine, što dovodi do razvoja određenih simptoma, pa sve do pojave kome.

Svaki roditelj mora shvatiti da veliki broj epizoda kada je dijete bolesno, ima slabost, znojenje može biti posljedica niskog šećera u krvi. Za razliku od intoksikacije i lošeg stanja s infekcijama, autonomnim reakcijama, s hipoglikemijom, takvi se simptomi mogu ugroziti za malog pacijenta.

Znakovi i simptomi niske razine glukoze u djetetovom tijelu trebaju biti poznati odraslima, jer od brzine prve pomoći i dostave malog pacijenta u bolnicu ovisi ne samo njegovo zdravlje, već često i njegov život.

Razlozi i mehanizmi razvoja

Normalno, smanjenje glukoze može se primetiti nakratko tokom gladi, pojačane fizičke aktivnosti ili spavanja. Međutim, kompenzacijske rezerve tijela sposobne su pravovremeno nadoknaditi takav nedostatak ugljikohidrata u plazmi. Produljeno smanjenje koncentracije šećera u krvi uzrokuje odgovarajuće simptome. Uzroci hipoglikemije kod djece su sljedeći:

  1. Predoziranje inzulina kod dijabetičke djece. Obično je to najčešći i najčešći uzrok hipoglikemije. Činjenica je da kod dijabetesa, zbog nedostatka hormona inzulina, dolazi do povećanja glukoze u plazmi. Uvođenje takvog hormona supkutano omogućava vam da zaustavite simptome dijabetesa i spriječite razvoj različitih komplikacija. Ali u brojnim situacijama, kada dijete zaboravi jesti ili ima slab apetit poslije doze inzulina, razina šećera u krvi naglo pada.
  2. Pogrešno davanje dodatne doze inzulina. Često djeca zbunjuju vrste inzulina (kratkotrajne ili dugotrajne) ili ne izračunavaju pravilno dodatne doze nakon što pojedu slatkiše.
  3. Povećana fizička aktivnost i iscrpljenost organizma. U takvim situacijama, nivo glukoze kod deteta može se smanjiti zbog opšteg trošenja ugljenih hidrata u organizmu i smanjenja brzine metabolizma.
  4. Zarazne bolesti i trovanje hranom. Teška infekcija i iscrpljenost takođe mogu dovesti do hipoglikemije kod djeteta.
  5. Somatske bolesti koje smanjuju funkciju jetre i bubrega i utiču na ukupni metabolizam u tijelu djece.
  6. Upotreba alkohola od strane adolescenata.

Kada se količina glukoze u krvi smanji, manje ugljikohidrata također ulazi u tkiva i stanice tijela. Međutim, energetske potrebe živčanih ćelija, na primjer, nisu smanjene.

S vremenom to dovodi do iscrpljivanja rezervi energije ćelija i tkiva, što dovodi do smanjenja njihove funkcionalne aktivnosti.

U slučaju centralnog nervnog sistema to može dovesti do inhibicije funkcije moždane kore i razvoja kome.

Važno je da roditelji djece, posebno one koji imaju dijabetes, razumiju da uzroci koji doprinose nastanku hipoglikemije mogu u bilo kojem trenutku dovesti do razvoja ovog stanja, čak i uz malu grešku ili nadzor nad liječenjem inzulinom.

Simptomi i znakovi hipoglikemijskog stanja

Nažalost, ne mogu svi odrasli dati adekvatnu procjenu i prepoznati znakove smanjenja šećera u krvi kod djeteta. Vrlo često djeca sama ne razumiju opasnost od ovog stanja i ne mogu objasniti strancima da imaju dijabetes. Zbog toga je važno prepoznati sljedeće simptome hipoglikemije kod djece:

  • Razdražljivost, glavobolja i nestabilno raspoloženje, borbe zabave. Kod male djece može se pouzdano primijetiti samo promjena aktivnosti ponašanja.
  • Osjećaj gladi i želja za jelom, što može izazvati čak i čudno ponašanje. Dakle, dijete će pokušati dobiti hranu na sve načine (ponekad i najnepredvidivije).
  • Znojenje do te mjere da odjeća i krevet postaju mokri. Tu je i višak proizvodnje pljuvačke.
  • Drhtave ruke i prsti.
  • Tahikardija (ubrzanje pulsa) i kratkoća daha.
  • Povišeni mišićni tonus udova.
  • Napadi napadaja koji mogu ličiti na epilepsiju.

Kod teške hipoglikemije, simptomi ovog stanja počinju se progresivno povećavati, sve do gubitka svijesti kod djeteta i do početka kome.

Poteškoća u prepoznavanju ovog stanja kod djece od strane odraslih osoba koje nikad nisu zanimale dijabetes jest da znakovi hipoglikemije, kada se koma ili konvulzivni napad još nije razvio, jako podsećaju na mnoge druge dječje patologije. Konvulzije se mogu shvatiti kao epileptični napad, promene u ponašanju i raspoloženju pripisuju se raspoloženju, znojenju - karakteristikama mikroklime u sobi, itd.

Sve promjene u ponašanju djeteta s dijagnozom šećerne bolesti koja se odmah očituje u prisutnosti popratnih simptoma hipoglikemije prilika su za hitno mjerenje razine šećera u krvi.

Grupa visokog rizika i kriterijumi za prisustvo hipoglikemije

Potpuno zdrava beba u jetri uvek ima dovoljnu zalihu posebne supstance - glikogena iz koje se po potrebi oslobađa glukoza. Postoje situacije kada se ova opskrba smanjuje, što dovodi do nedovoljnog nivoa glukoze u krvi djeteta bilo koje dobi.

Sljedeće skupine djece su u riziku od razvoja ranih oblika hipoglikemije, kao i patološkog pada nivoa glukoze:

  1. Prevremeno rođene bebe.
  2. Bebe rođene sa znakovima hipoksije.
  3. Deca žena koje imaju dijabetes.
  4. U slučaju nedosljednosti stupnja razvoja fetusa i novorođenčeta s kalendarskom dobi.
  5. Deca sa dijabetesom.

Kod beba koje su izložene riziku provjeravaju se razine šećera u roku od 60 minuta nakon rođenja.
Krvni test za šećer najvažniji je pokazatelj pomoću kojeg možete otkriti postojanje kršenja. Utvrđene su prosječne donje granice koncentracije glukoze u krvi novorođenčadi i dojenčadi prema kojima je lako utvrditi odstupanja i početi pomagati bebi.

Oblici dječije hipoglikemije

Ovisno o dobi djeteta i razlozima koji su uzrokovali pad koncentracije glukoze u krvi, razvijaju se takvi oblici hipoglikemije:

  • prolazan
  • gestacijski
  • perinatalni
  • patološki prolazan
  • postojan, razvija se zbog određenih bolesti.

Prolazna postporođajna hipoglikemija

Stres je jedan od najjačih osjećaja koji mrvice doživljavaju nakon rođenja.Da bi se sačuvalo moždano tkivo tokom porođaja, detetovo telo pojačava oslobađanje glukoze iz jetrenog glikogena i njegovu potrošnju u tkivima detetovog tela. S malim zalihama glikogena formira se hipoglikemija. Postporođajni oblik prolazne hipoglikemije je kratkotrajni poremećaj. Tijelo tek rođenog djeteta brzo reagira na takav nedostatak, zbog kojeg se koncentracija glukoze brzo normalizira.
Čimbenici provociranja prolazne hipoglikemije u novorođenčadi:

  • kasno vezivanje na grudima
  • hipotermija
  • nepravilna briga za novorođenče
  • nedostatak pravilne kontrole stanja prevremeno rođene djece ili beba s pothranjenošću - nedovoljna tjelesna težina.

Važno! Učinkovita pomoć kod hipoglikemije novorođenčadi - rano i često vezivanje u grudima.

Gestacijski oblik hipoglikemije kod novorođenčadi

Ovaj oblik hipoglikemije uključuje duže smanjenje razine šećera kod novorođenčadi zbog slijedećih razloga:

  • prevremeno rođenje bebe
  • niska težina rođenja
  • nemogućnost dojenja
  • preticanje trudnoće
  • patologije razvoja fetusa, posebno njegove jetre
  • ozbiljni poremećaji enzima koji razgrađuju glikogen do glukoze
  • dijabetes u majci
  • anemija prevremeno rođene dece
  • velika težina rođenja i veličina tijela
  • rezusni sukob između majke i ploda
  • trudnica koja zloupotrebljava alkohol i nikotin

U pravilu, pravilno hranjenje deteta, kao i unošenje dodatnih doza glukoze, pomaže u normalizaciji stanja bebe i sprečavanju komplikacija.

Perinatalni oblik hipoglikemije

Glavni razlog ovog oblika hipoglikemije je hipoksija kod novorođenčadi, što rezultira maksimalnim unosom glukoze u tkivo. Razvija se perinatalna hipoglikemija. Ostali uzroci ovog kršenja su sljedeći:

  • brza dostava
  • povrede porođaja
  • krvarenje u majci
  • postporođajne aritmije
  • majka koja uzima određene lekove

Liječenje djece s ovim oblikom hipoglikemije provodi se pod strogim nadzorom neonatologa na odjelu.

Prolazni oblik hipoglikemije uzrokovan unutrašnjim patologijama

Najčešći uzroci ovog stanja kod djece su zarazne bolesti. Nisu bakterije ili virusi koji zapravo dovode do smanjenja razine šećera, već ubrzanje zbog infekcije svih metaboličkih procesa u tijelu i povećane potrošnje glukoze. Stupanj hipoglikemije u djece, čiji simptomi mogu izostati, ovisi o težini osnovne bolesti.

Druga skupina povećanog rizika od hipoglikemije uključuje bebe sa oštećenjima srca i poremećajem cirkulacije bilo kojeg porijekla, posebno u jetri. Normalizacija serumske glukoze nastaje nakon efikasnog liječenja osnovne patologije koja je uzrokovala ovaj poremećaj.

Trajni oblik dječje hipoglikemije

Ovaj je oblik u većini slučajeva patološki. Razvija se zbog različitih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Ništa manje važni uzroci hipoglikemije kod djece su sljedeći:

  • galaktozemije. Nasljedna urođena patologija koju karakterizira nedostatak tjelesne sposobnosti da razgrađuje složeni šećer - galaktozu
  • fruktozemija - loš ili potpun nedostatak asimilacije fruktoze i njenog cijepanja na jednostavne spojeve, uključujući glukozu
  • insuficijencija hipofize
  • adrenalna patologija
  • hiperinzulinizam karakteriziran hiperplazijom beta ćelija gušterače koja proizvodi povećanu količinu inzulina

Manifestacije hipoglikemije u djetinjstvu

Važno je znati da se simptomi hipoglikemije mogu dramatično razlikovati. Glavne manifestacije kršenja su sljedeće:

  • kratkoća daha
  • učestalo disanje
  • visoka ekscitabilnost
  • manifestacije povećane anksioznosti
  • drhtanje nogu i ruku
  • napadi napadaja
  • respiratorna depresija
  • respiratorni zastoj
  • oslabljen mišićni tonus, atrofija
  • slab sisalni refleks
  • pospanost
  • gubitak svijesti ukazuje na razvoj ozbiljne i opasne komplikacije - hipoglikemijske kome

Ne postoji jasno utvrđen niži „prag“ za koncentraciju šećera u krvi pri kojem se počinju pojavljivati ​​simptomi hipoglikemije. Takvo kršenje moguće je čak i uz lagani pad koncentracije glukoze i uz dovoljnu opskrbu glikogenom u jetri.





Simptomi poput grčeva i respiratornog zatajenja najopasniji su za zdravlje i život. Ovo stanje zahtijeva pravovremenu, ponekad i hitnu njegu beba.

Efikasno liječenje i prevencija dječije hipoglikemije

Dijagnoza, promatranje i liječenje hipoglikemije provodi se pod nadzorom kvalificiranog pedijatra. Glavni najučinkovitiji lijek za smanjenje koncentracije glukoze u bilo kojoj dobi, čak i u odsustvu vidljivih manifestacija, je otopina glukoze u različitim oblicima oslobađanja. Uz blagu do umjerenu hipoglikemiju, liječnik u pravilu propisuje unošenje 5% otopine glukoze kapanjem ili intravenski. Ova koncentracija je najviše opravdana za novorođenčad i novorođenčad. U starijoj dobi lijek je moguće koristiti u koncentraciji od 10%. Važno je kombinirati takvu terapiju sa kontrolom šećera pomoću test traka. U težim slučajevima se vrši venski test krvi na glukozu. Učinkovita metoda povećanja razine šećera u blagim slučajevima je zasladiti dječiju hranu ili koristiti otopinu glukoze, slatkih sokova i meda iznutra.

Ako metode liječenja lijekovima nemaju učinka, potrebno je koristiti dodatne metode koje se temelje na upotrebi hormonskih i drugih skupina lijekova. Uz postojani oblik hipoglikemije uvijek se preporučuje liječenje usmjereno na ispravljanje osnovne patologije koja je uzrokovala smanjenje glukoze u krvi. Važnu ulogu treba dati pridržavanju dijeta po preporuci liječnika.

Opasna komplikacija hipoglikemije je hipoglikemijska koma. Ovo stanje zahtijeva hitnu njegu. Mogu ga uzrokovati različiti razlozi, uključujući predoziranje lijekova za snižavanje šećera. Prije dolaska liječnika potrebno je poduzeti sljedeće mjere:

  1. Položi žrtvu na svoju stranu.
  2. Uklonite ostatke hrane iz usta.
  3. Lagano sipajte u malim porcijama slatku otopinu (sok, otopinu šećera, meda itd.).
  4. Ljekar hitne pomoći obavit će intravensku infuziju glukoze u visokim koncentracijama (40%) i odlučiti o hospitalizaciji.

Nagli pad nivoa šećera u krvi kod djeteta može uzrokovati ozbiljna oštećenja tkiva vitalnih organa, uglavnom mozga. Važno je naučiti kako blagovremeno prepoznati znakove hipoglikemije i pružiti hitnu pomoć djetetu.

Efikasne preventivne mjere hipoglikemije:

  • prevencija urođene hipoksije fetusa
  • rano neonatalno dojenje
  • zaštita od hipotermije djece prvog mjeseca života
  • praćenje glukoze u krvi kod novorođenčadi, posebno u riziku
  • dobra dijeta
  • pravovremeno otkrivanje i liječenje bolesti koje mogu dovesti do hipoglikemijskog stanja
  • periodični rutinski medicinski pregledi, uključujući praćenje nivoa glukoze u krvi djece

Pravovremena dijagnoza i pravilno lečenje su neophodni uslovi za sprečavanje opasnih poremećaja izazvanih niskom glukozom u krvi deteta.

Dijagnostika

U praksi se dijagnoza hipoglikemije kod djece provodi u početku procjenom simptoma kod malog pacijenta, a potom mjerenjem šećera u krvi.

Složenost u početnoj dijagnozi, koju obavlja tim hitne pomoći, može biti uzrokovana gubitkom svijesti i razvojem kome. Tada liječnik treba brzo utvrditi vjerojatnu vrstu dijabetičke kome, stupanj depresije svijesti i odlučiti o taktikama medicinske skrbi.

Hipoglikemija u male djece otkriva se ocjenom razine koncentracije šećera u krvi glukometrom. Ovaj postupak mogu provesti roditelji, ako je takav uređaj u kući (obično je to kod djece sa dijabetesom potrebno), kao i ljekari hitne pomoći.

Primijećeno je da neznatno smanjenje razine glukoze (do oko 2,7 mmol / L) dovodi do početnih kliničkih manifestacija patološkog stanja, a pad na razinu od 1,7 mmol / L dovodi do jasnih znakova niske razine glukoze u krvi. Čak i niža razina šećera u krvi obično je praćena gubitkom svijesti i komom.

  • Ako doktor posumnja na specifičan uzrok niskog šećera u krvi, propisat će opći test krvi i urina kako bi se utvrdio vrsta upalnog procesa i opće stanje organizma. Za procjenu stanja funkcije unutrašnjih organa propisan je biohemijski test krvi kojim se može otkriti bubrežna i jetrena insuficijencija - stanja koja mogu izazvati hipoglikemiju.
  • Za tačnije utvrđivanje infekcije potrebne su mikrobiološke i serološke studije.
  • Pojava znakova hipoglikemije kod djeteta je povod da hitno pozovete hitnu medicinsku pomoć ili dijete dostavite u medicinsku ustanovu, pogotovo ako su simptomi ovog stanja nastali zbog prevelike doze inzulina ili prateće zarazne ili somatske bolesti.

Liječenje i sprečavanje nastanka

Naravno, izbjeći razvoj hipoglikemije kod bilo kojeg djeteta puno je lakše nego liječiti takvo stanje. Obično dijete sa šećernom bolešću može osjetiti prolazne simptome ovog stanja.

To ne znači da morate hitno potražiti medicinsku pomoć, pogotovo ako se krvna slika vratila u normalu.

Međutim, takve pojave ukazuju i na to da postoji neki faktor koji doprinosi smanjenju vrijednosti šećera u krvi ispod normi - kršenje prehrane, velike doze inzulina itd.

Da biste spriječili razvoj hipoglikemije, morate se pridržavati sljedećih savjeta:

  1. Naučite dijete pravilnoj i redovnoj primjeni inzulina, kao i redovnom praćenju šećera u krvi.
  2. Objasnite djetetu moguće simptome ili manifestacije smanjenja i povećanja glukoze u plazmi, kao i potrebne akcije u ovom slučaju (jedite slatkiše, potražite pomoć odraslih itd.).
  3. Slijedite dijetu i principe pravilne prehrane.
  4. Ispravno rasporedite fizičku aktivnost.
  5. Redovno se savetujte sa svojim lekarom prema odobrenom rasporedu poseta.

Liječenje hipoglikemije kod djece provodi se na sljedeći način:

  • Učinite dijete da jede ili pije nešto slatko. Bebi je potrebno objasniti da u džepu uvijek treba imati nekoliko slatkiša koje mora pojesti kada osjeti određene simptome (unaprijed kažite koji).
  • Hitna pomoć može ubrizgati otopine glukoze u skladu s određenim shemama za zaustavljanje stanja, ali samo nakon mjerenja šećera u krvi.
  • Unošenje hormona glukagona. Provodi se u teškim stanjima, kao i predoziranje inzulina.
  • Simptomatsko liječenje pratećih stanja i bolesti.

Hipoglikemija kod djece - uzroci, simptomi, liječenje, mladi, 2-3 godine

Hipoglikemija je patologija povezana sa padom glukoze u krvi, koja postaje nesposobna da osigura stanice mozga. Jedna od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa je hipoglikemijski sindrom, koji može dovesti do pesimalnog ishoda.

Hipoglikemija kod djece nije rijetka pojava, koja se najčešće očituje noću ili rano ujutro. Bolesti endokrinog, živčanog i drugih sistema mogu poslužiti kao uzroci ove patologije. Neuravnotežena prehrana, stres i fizička naprezanja mogu uzrokovati hipoglikemiju čak i kod zdravih ljudi.

Posljedice hipoglikemije najčešće su poremećaji u središnjem živčanom sustavu, kod novorođenčadi je moguć smrtni ishod. Dijete u bilo kojoj životnoj dobi treba pravovremenu dijagnozu i liječenje. Prognoze za budućnost i posljedice direktno ovise o uzrocima ove patologije.

Ozbiljnost

Hipoglikemiju karakteriše pozitivna reakcija na intravensku glukozu. Za zaustavljanje hipoglikemijskog stanja djetetu je potrebno hitno povećanje glukoze u krvi. Doze moraju biti u korelaciji sa težinom hipoglikemijskog sindroma.

OzbiljnostZnakovi i simptomiPrilika da se pomogneLečenje
Blaga hipoglikemija (ocena 1)Pojačani apetit, blijeda koža, drhtanje, pojačano znojenje, nemirni san, razdražljivost.Djeca svjesne dobi svjesna su pojave bolesti i pokušavaju je prevladati. Malo dijete (do šest godina) ne razumije njegovo stanje.Ugljikohidrati u količini od 10-20 g (tablete glukoze, sok ili slatki čaj).
Hipoglikemija drugog stepena (umerena)Bol u glavi i trbuhu, oštra promjena u ponašanju (dijete postaje kapricično ili agresivno), slabost, koža postaje blijeda, znojenje se povećava, vid i govor su narušeni.Dijete ne može sam pobijediti bolest. Potrebna im je pomoć odraslih. Deca mogu piti ugljene hidrate.Uzmite 10-20 g glukoze u kombinaciji sa obrokom, koji mora sadržavati hljeb.
Hipoglikemija trećeg stepena (teška)Slabost, dezorijentacija, napadaji i nesvjestica.Stanje je najčešće bez svijesti ili koma, često se javljaju konvulzije. Djetetu je potrebna hitna primjena glukagona ili glukoze.Glukagon (intramuskularno, sam):

  • djeca mlađa od 10 godina - 0,5 mg,
  • djeca starija od 10 godina - 1 mg. Medicinsko osoblje: davanje glukoze intravenski.

Sa acidozom
  • Kod djece sa hipoglikemijom može se pojaviti karakterističan miris acetona iz usta, koji je povezan s proizvodnjom ketonskih tijela u krvi. Aceton, kao toksična supstanca, negativno deluje na ljudski nervni sistem, što izaziva mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i čak i nesvesticu.
  • Dijete mora izazvati povraćanje ispiranjem stomaka (za to treba pomiješati soda sa mineralnom vodom), ono mora i da popije veliku količinu vode. Gubitak glukoze u krvi lako se nadoknađuje kašikom meda ili tabletom glutaminske kiseline.
  • Dijete koje je imalo napad zahtijeva stalno praćenje: praćenje šećera u krvi i polaganje urina na ketonska tijela.
  • Uravnotežena prehrana jedan je od glavnih načina liječenja dječje hipoglikemije. Preporučuje se potpuno isključivanje životinjskih masti i drugih jednostavnih ugljikohidrata iz hrane. Preporučuju se mliječni i morski plodovi, povrće, voće i voćni sokovi. Obroci se trebaju napraviti 6-7 puta dnevno u malim porcijama.
Leucine
  • Protein sadrži leucinsku kiselinu. Njegova intolerancija kod djece može se pojaviti kao rezultat urođenih poremećaja metabolizma.
  • Hipoglikemija leucina kod djece očituje se napadajima koji su povezani s upotrebom hrane bogate proteinima. Žlica marmelade ili med može pomoći poboljšati stanje bolesnog djeteta.
  • Liječnik treba napraviti odgovarajuću prehranu za dijete, jer rastućem tijelu je potrebna dovoljna količina proteina. Iz dječjeg menija treba isključiti mlijeko, jaja, tjesteninu, orašaste plodove i drugu hranu bogatu leucitinom.

Uzroci hipoglikemijskog stanja mogu biti sljedeći faktori:

  • poremećaji u endokrinom sistemu i funkciji nadbubrežne žlijezde,
  • u 90% slučajeva dijabetes kod majke uzrokuje djetetovu hipoglikemiju,
  • kvarovi nervnog sistema,
  • fizički stres
  • neuhranjenost
  • stres
  • kršenje metabolizma ugljikohidrata u majci,
  • hiperinsunilizam
  • patologije koje se manifestiraju tokom trudnoće,
  • komplikacije tokom porođaja,
  • nasljednost.

Hipoglikemija se često manifestuje kod djece rođene ranije od propisanog perioda. Dijagnoza se može dijagnosticirati tokom prvih deset sati života.

Kao što praksa pokazuje, hipoglikemija se može primijetiti u pedeset posto slučajeva rađanja djece s malom težinom.

Liječenje hipoglikemije kod djece

Hipoglikemija obično se može podesiti intravenskom infuzijom glukoze (2-4 ml / kg 10% dekstroze). Potrebno je preduzeti mjere kako bi se izbjeglo unošenje viška volumena, jer je rješenje hipertonično. Ako dođe do kašnjenja u početku infuzije ili nema odgovora, glukagon (0,5-1 mg) se daje intramuskularno.

Glukokortikoidi može se koristiti i ako je vjerovatno da postoji hipopituitarizam ili hipoadrenalizam. Korekcija hipoglikemije uvijek se mora dokumentirati sa zadovoljavajućim rezultatima laboratorijske analize glukoze.

Hipoglikemija:
• Mora biti isključeno kod svakog djeteta sa septikemijom koja je u teškom stanju, kod dužeg epileptičkog napada ili kršenja nivoa svijesti.
• Nizak nivo glukoze u krvi prilikom ispitivanja u blizini pacijentovog kreveta (test trake) treba potvrditi laboratorijskim podacima.
• Ako je uzrok nepoznat, potrebno je istovremeno prikupiti dijagnostičke uzorke krvi i urina.

Simptomi hipoglikemije kod djece

Hipoglikemija u male djece najčešće se očituje sljedećim simptomima, koji ne ovise o uzrocima njegove pojave:

  • dijete postaje razdražljivo, uznemireno, nemirno, agresivno, njegovo ponašanje je gotovo nemoguće kontrolirati,
  • istovremeno se može pojaviti letargija i apatija prema svemu
  • koža postaje blijeda
  • otkucaji srca su slomljeni
  • tokom dana dolazi do pospanosti, a noću san postane nemiran,
  • oseća se glad
  • tjelesna temperatura pada ispod 36,5 stepeni,
  • pojačano znojenje
  • drhtavic, utrnulost, peckanje udova,
  • proliv
  • arterijska hipotenzija,
  • povraćanje
  • glavobolje.

Slični simptomi se mogu javiti i sa drugom bolešću. Laboratorijski testovi (mjerenje šećera u krvi) mogu potvrditi dijagnozu.

Hipoglikemija kod dvogodišnjaka je vrlo opasna (to je zbog osjetljivosti živčanih stanica na glukozu u krvi), pa je potrebno odmah obaviti ispitivanja.

Neblagovremena intervencija može dovesti do oštećenja centralnog nervnog sistema, mentalne retardacije i epilepsije.

U velike djece i odraslih simptomi hipoglikemije se poklapaju i izražavaju se kako slijedi:

  • pojava osećaja povećane anksioznosti,
  • zimica
  • blijeda koža,
  • gubitak svijesti, nesvjestica,
  • vid se pogoršava
  • nemogućnost koncentracije
  • pojava napadaja,
  • tahikardija
  • postoji akutni osećaj gladi,
  • poremećena koordinacija pokreta.

Posljedice hipoglikemije mogu biti jake glavobolje, ozbiljni metabolički poremećaji, potpuni gubitak koordinacije, česte konvulzije i nesvjestica.

Takva patologija je opasna za djecu u bilo kojoj dobi, jer može utjecati na fizički i mentalni razvoj djeteta. Iz svega navedenog proizilazi da je važno što prije odrediti dijagnozu i započeti liječenje.

Diferencijalna dijagnoza

Ako pacijentu ne bude pružena pravovremena pomoć, prijeti prelazak hipoglikemije u hipoglikemijsku komu, koja inhibira veću živčanu aktivnost, što se očituje nedostatkom percepcije i adekvatnom reakcijom na vanjske podražaje.

Ako se pacijent liječi inzulinom, što ga ne izvodi iz nesvjesnog stanja, neophodna je diferencijalna dijagnoza:

Uz hipoglikemiju u djece nužna je hitna pomoć jer takva bolest može dovesti do smrti.

Liječenje dječje hipoglikemije uključuje sljedeće:

  • Morate piti deset postotnu otopinu glukoze ili saharoze, što može učiniti svaka odrasla osoba (za to morate pomiješati jednu žličicu šećera sa 50 ml vode).
  • Intravenska injekcija sterilne deset posto glukoze potrebna je u nedostatku svijesti kod djeteta ili čestih konvulzija.
  • Uzimanje antibiotika.
  • Lekar razvija poseban meni koji treba slediti. Hranjenje treba obaviti u malim porcijama 6-7 puta dnevno. Vrijedno je dati prednost proizvodima koji sadrže ugljikohidrate, koji će osigurati postepeni unos glukoze u organizam i neće poremetiti metaboličke procese.
  • Starije dijete uvijek treba imati sa sobom slatkiše, voće ili paket keksa.

Liječenje bolesti i njezina pravovremena prevencija pomoći će u smanjenju smrtnog ishoda kod beba koje pate od hipoglikemije. Takvoj djeci je potrebna stalna njega i pravovremena intervencija.

Srodni videozapisi

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

U ovom crtaću pronaći ćete odgovore na pitanja šta je hipoglikemija i šta treba učiniti kada se dogodi:

U slučaju ranog posjeta liječnicima i imenovanja ispravnog liječenja može doći do duge remisije. Ako je glavni uzrok bolesti identificiran i otklonjen, dijete često ne pati od opasnijeg pada šećera u krvi, posebno ako se pridržava preporuka prehrane.

Pogledajte video: Gersonova terapija HR (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar