Biosulin N: uputstva za upotrebu

Biosulin inzulina je ljudski insulindobijeni rekombinantnom tehnologijom DNK. Postoje tri sorte bioinsulin: 30/40 (dvofazni), srednje djelotvoran i rastvorljiv kratkog djelovanja. Svih vrsta genetski inzulinski inzulin interaktivno djeluju na receptor stanične membrane i tvore kompleks. Stimulira unutarćelijske procese i sintezu osnovnih enzima. Smanjenje glukoze povezano je s povećanjem njegove apsorpcije i apsorpcije.

Biosulin N ima prosječno trajanje djelovanja. Profil njegovog djelovanja podložan je značajnim fluktuacijama čak i istoj osobi. Pomoću potkožne injekcije, početak djelovanja primjećuje se nakon otprilike 1-2 sata, nakon 5 i 12 sati postiže se maksimalan učinak, a trajanje djelovanja varira u roku od 19-24 sata.

Biosulin P ima kratak efekat. S potkožnom injekcijom djeluje nakon 30 minuta, maksimalni učinak je unutar 2-4 sata, a trajanje 7-8 sati.

Indikacije za upotrebu

  • inzulinski ovisni dijabetes melitus (tip 1)
  • inzulinski neovisan dijabetes melitus (tip 2) s otpornošću na oralne agense, tijekom kombinirane terapije i s interkurentnim bolestima.

Upotreba Biosulina P je takođe indicirana za hitna stanja sa dekompenzirani dijabetes.

Nuspojave

  • pojačano znojenje, bledica, glavobolja, palpitacije, glad, drhtavica, parestezijauzbuđenje
  • hipoglikemijska koma,
  • Quinckeov edemosip na koži anafilaktički šok,
  • oticanje,
  • poremećaji refrakcije
  • hiperemija na mestu ubrizgavanja lipodistrofija (uz produženu upotrebu).

Biosulin, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Biosulin N se koristi za potkožno davanje. Koristi se samostalno ili u kombinaciji s drugima. insulin. Dozu određuje ljekar. Prosječna dnevna doza je 0,5 do 1 IU po kg težine. Najčešće se injekcija vrši u bedro ili prednji trbušni zid. Kako biste spriječili pojavu lipodistrofije, morate promijeniti mjesto ubrizgavanja.

Biosulin P se daje supkutano, intramuskularno i intravenski. Izračunava se i prosječna dnevna doza. Uneseno 30 minuta prije obroka.

Uz monoterapiju, lek se daje 3 puta dnevno (ponekad 6 puta). Pacijent sam vrši subkutane injekcije, a intramuskularne i intravenske injekcije se rade samo u medicinskim ustanovama pod nadzorom lekara. Prilagođavanje doze vrši se za zarazne bolesti, groznica, prije operacije, kao i uz značajno povećanje fizičke aktivnosti. Prelazak s jedne na drugu lijek provodi se pod kontrolom šećera u krvi.

Oba lijeka ubrizgavaju se inzulinskim špricama, a olovka za biosulinsku špricu omogućava vam upotrebu samo 3 ml patrone. U tom slučaju trebate koristiti olovku za špriceve Biomatic Pen i strogo se pridržavati uputa za njegovu upotrebu. Uložak je namenjen individualnoj upotrebi i ne sme se ponovo puniti.

Predoziranje

Manifestira se kao hipoglikemijsko stanje: pojačano znojenje, blijedica, palpitacije, glad, drhtavica, parestezijauzbuđenje glavobolja. U nekim se slučajevima razvija hipoglikemijska koma.

Jednostavan tretman hipoglikemija sastoji se od uzimanja šećera, slatkog čaja ili proizvoda od ugljenih hidrata (slatkiši, kolačići, slatkiši). U teškim slučajevima (koma) ubrizgajte 40% rastvora dekstroza intravenski i subkutano - glukagon. Nakon što pacijent ponovno stekne svijest, preporučuje mu uzimanje ugljikohidratne hrane.

Interakcija

Učinak lijeka se pojačava: oralnim hipoglikemijskim sredstvima, inhibitorima monoamin oksidazaugljična anhidraza enzim za konverziju angiotenzinasulfonamidi, neselektivni beta blokatori, oktreotid, bromokriptinanabolički steroidi klofibrirati, tetraciklini, ketokonazol, piridoksin, ciklofosfamid, teofilin, fenfluramin, litijumski preparati, etanol.

Učinak lijeka je oslabljen: glukokortikosteroidioralni kontraceptivi heparintiazidni diuretici, triciklički antidepresivi, danazol, klonidin, simpatomimetičari, blokatori kalcijumskih kanala, morfij, fenitoin, diazoksid, nikotin. Prilikom prijave rezerpin i salicilati uočeno je i slabljenje i pojačavanje efekta.

Recenzije o biosulinu

Lijek izbora u liječenju pacijenata sa SD je genetski inzulin osoba koja je u hemijskoj strukturi identična ljudskoj. Prema Međunarodnoj federaciji za dijabetes, samo ove insulin primjenjuju se u cijelom svijetu. Njihova prednost je efikasnost i sigurnost, u vezi s kojima Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije preporučuje upotrebu tinejdžera, djece i trudnica za liječenje. Rezultati ispitivanja takvih lijekova pokazali su da je sadržaj jetrenih enzima, lipida, zaostalog azota, kreatinin i urea je ostala u granicama normale tokom upotrebe. Niko nije imao alergijske reakcije.

Još jedna prednost (ovo se odnosi na produženi preparat) je ta što se protein koristi kao produživač. protamin (tzv NPH inzulin), a ne cink. NPH inzulin mogu se miješati sa lijekovima kratkog djelovanja u jednoj špricu i to neće dovesti do promjene farmakokinetike. Uprkos svim prednostima, postoje negativni pregledi i mnogi pacijenti više vole uvozne lijekove (Humalogue, NovoRapid).

  • «... Izbogavam ga već nekoliko meseci. Sve je u redu, ali mislim da nema ništa bolje od Humaloga».
  • «... Baka na Biosulinu. Šećer se može nadoknaditi, ali pad vida i dijabetičko stopalo».
  • «... već nekoliko dana sam na tome. Izdaje se u klinici. Pogoršalo se - šećer za 20! Ne pomaže!».
  • «... Meni lično Biosulin N ne pomaže, a Biosulin P je dobar».

Oblik oslobađanja i sastav lijeka

Lijek Biosulin N dostupan je u obliku suspenzije namijenjene supkutanoj primjeni u prozirnim staklenim bočicama od 5 i 10 ml.

Glavni aktivni sastojak lijeka je humani genetski inzulin 100 IU. Lijek sadrži i pomoćne komponente: vodu za injekcije, cinkov oksid, natrijum hidrogen fosfat, glicerol.

Farmakološka svojstva lijeka

Biosulin H je humani inzulin koji se dobiva genetskom tehnologijom upotrebom rekombinantne ljudske DNK. Ovaj alat ima terapeutski učinak srednjeg trajanja. Ulazeći u reakciju, lijek formira kompleks receptora inzulina čiji je cilj stimuliranje unutarćelijskih procesa. Pod utjecajem lijeka smanjuje se nivo glukoze u krvi i brzina stvaranja glukoze u jetri.

Navedeno terapijsko trajanje lijeka određuje se brzinom apsorpcije lijeka koja također u velikoj mjeri ovisi o načinu primjene lijeka i mjestu ubrizgavanja.

Nakon unošenja Biosulina N u kožu, početak njegova terapijskog učinka uočava se nakon 1 sata, maksimalan učinak postiže se nakon 5-10 sati, ukupno vrijeme djelovanja je oko 18-20 sati.

Količina apsorpcije lijeka i početak njegovog terapijskog učinka u velikoj mjeri ovisi o mjestu primjene inzulina (bedro, želudac, stražnjica), dozi lijeka i koncentraciji inzulina u bočici. Nakon primjene pod kožom, lijek se ne raspoređuje ravnomjerno po tkivima. Inzulin ne prelazi placentnu barijeru za plod i ulazi u majčino mlijeko. Izlučuje se putem bubrega prirodnim putem.

Indikacije za upotrebu

Lijek Biosulin N propisan je pacijentima u takvim slučajevima:

  • Dijabetes melitus tipa 1,
  • Dijabetes melitus tipa 2 koji nije ovisan o insulinu - s razvojem ovisnosti o drugim lijekovima koji za oralnu upotrebu snižavaju razinu glukoze u krvi.

Doziranje i primjena

Lijek Biosulin N namijenjen je primjeni pod kožom. Za svakog pojedinog pacijenta liječnik odabire potrebnu efikasnu dozu u strogo individualnom redoslijedu. To ovisi o razini glukoze u krvi, težini patološkog procesa, tjelesnoj težini, dobi i karakteristikama pacijentovog tijela. Prosječna dnevna doza lijeka za bolesnike s dijabetesom je od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine.

Prije unošenja lijeka ispod kože, bočicu treba zagrijati na sobnu temperaturu, držeći bočicu nekoliko minuta u ruci.

U većini slučajeva lijek se ubrizgava ispod kože u bedro, ali za ove svrhe možete koristiti i prednji trbušni zid ili zadnjicu. Ponekad se lijek ubrizgava u rame. Prema uputama, mjesto ubrizgavanja pod kožu mora se stalno mijenjati, jer ubrizgavanje inzulina na istom mjestu može dovesti do iscrpljivanja potkožne masti. Biosulin N se može koristiti kao neovisni lijek ili kombinirati sa Biosulin P - lijekom produženog djelovanja.

Posebna uputstva

Suspenzija Biosulin N se ne može koristiti za injekcije ako, nakon što lagano protresete bočicu, njegov sadržaj ne postane bijel ili jednoliko zamućen. Tokom perioda upotrebe ovog lijeka pacijenti moraju redovno pratiti nivo glukoze u krvi.

Uz neovisnu zamjenu ovog lijeka s njegovim analogima, pacijent može razviti stanje hipoglikemije (smanjenje glukoze u krvi). Prevelika doza inzulina, preskakanje obroka, proliv ili bešumno povraćanje, prekomerna fizička aktivnost ili jak stres takođe mogu dovesti do razvoja takvog stanja. Hipoglikemija se može razviti kod pacijenata u slučaju nepravilno odabranog mjesta ubrizgavanja ili u kombinaciji s nekim drugim lijekovima.

Nepravilno odabrana doza pripravka inzulina kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, kao i dugi prekidi između injekcija Biosulina, mogu uzrokovati razvoj hiperglikemije (povećanje glukoze u krvi). S razvojem ovog stanja, pacijent u roku od nekoliko sati razvije sljedeće simptome:

  • Povećana žeđ
  • Pojačano mokrenje i dnevna količina urina (kod nekih pacijenata i do 10 litara dnevno),
  • Vrtoglavica
  • Suha usta
  • Povećan apetit
  • Miris natopljenih jabuka iz usta (miris acetona).

Razvoj hiperglikemije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 može dovesti do teške dijabetičke ketoacidoze i hiperglikemijske kome.

Dnevna doza ovog lijeka mora se prilagoditi pacijentima starijim od 65 godina, kao i bolesnicima sa poremećajima štitne žlijezde. Prilagođavanje doze lijeka potrebno je i pacijentima s povećanjem intenziteta fizičke aktivnosti ili razvojem poremećaja iz jetre i bubrega.

Tijekom zaraznih bolesti i febrilnih stanja, pacijent mora pregledati dnevnu dozu Biosulina N, na osnovu krvne pretrage.

Prelazak s jednog pripravka inzulina na drugi treba obaviti samo pod nadzorom liječnika!

Nuspojave i predoziranje lijekovima

S pravom dozom lijek pacijenti dobro podnose. Čak i uz neznatno neovisno povećanje doziranja, pacijent može razviti takve nuspojave:

  • Hladni znoj
  • Slabost i vrtoglavica,
  • Država bez svijesti
  • Palpitations,
  • Tremor ruke
  • Blijeda koža
  • Glad
  • Osjećaj "jezivog puzanja".

Uz predoziranje lijeka, pacijent može razviti hipoglikemijsku komu.

U rijetkim slučajevima, s individualnom preosjetljivošću na lijek, pacijent može razviti alergijske kožne reakcije u obliku urtikarije, osipa, Quinckeovog edema. Uz stalno unošenje inzulina na istom mjestu, pacijent razvija lipodistofiju.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Lijek Biosulin N može se koristiti u liječenju dijabetesa kod trudnica i dojilja. S početkom trudnoće, ženi ne treba prestati davati lijek, ali preporučuje se posavjetovati se s liječnikom kako bi se ispravila dnevna doza, koju će možda trebati malo povećati zbog povećanja opterećenja na svim organima i sustavima pacijenta.

Uslovi izdavanja i skladištenja lijeka

Biosulin N se izdaje u ljekarnama na recept. Lijek se mora čuvati u hladnjaku na temperaturi ne većoj od 8 stepeni. Zamrzavanje bočica nije dozvoljeno.

Otvorenu bocu treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 20 stepeni najduže 1,5 meseca. Bočice čuvajte na tamnom mjestu, dalje od djece. Rok trajanja lijeka je 2 godine od datuma proizvodnje.

Način upotrebe biosulina N u obliku suspenzije

Ciljanu koncentraciju glukoze u krvi, inzulinske pripravke koje treba upotrijebiti, režim doziranja inzulina (doza i vrijeme primjene) treba odrediti i prilagoditi pojedinačno u skladu s prehranom, nivoom tjelesne aktivnosti i životnim stilom pacijenta.

Lijek Biosulin® N namijenjen je supkutanoj primjeni. Dozu lijeka liječnik određuje pojedinačno, u svakom pojedinom slučaju, na osnovu koncentracije glukoze u krvi. U prosjeku, dnevna doza lijeka kreće se od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine (ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i koncentraciji glukoze u krvi).

Liječnik mora dati potrebna uputstva o tome koliko često treba odrediti koncentraciju glukoze u krvi, kao i dati odgovarajuće preporuke u slučaju bilo kakvih promjena u prehrani ili režimu liječenja inzulinom.

U liječenju teške hiperglikemije ili, posebno, ketoacidoze, primjena inzulina dio je sveobuhvatnog režima liječenja koji uključuje mjere zaštite pacijenata od mogućih ozbiljnih komplikacija zbog brzog smanjenja koncentracije glukoze u krvi. Ovaj režim liječenja zahtijeva pažljivo praćenje u jedinici intenzivne njege (određivanje metaboličkog statusa, acidobazne ravnoteže i ravnoteže elektrolita, praćenje vitalnih znakova tijela).

Prelazak sa druge vrste inzulina na Biosulin® N

Pri prelasku pacijenata s jedne vrste inzulina na drugu, može biti potrebna korekcija režima doziranja inzulina: na primjer, pri prelasku s životinjskog inzulina na ljudski inzulin ili kod prelaska s jednog pripravka ljudskog inzulina na drugi ili kod prelaska s topljivog režima liječenja ljudskim inzulinom u režim liječenja. , uključujući inzulin dužeg djelovanja.

Nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina, posebno u bolesnika koji su i ranije imali nisku koncentraciju glukoze u krvi, kod bolesnika sa tendencijom razvoja hipoglikemije, kod bolesnika koji su ranije zahtijevali visoke doze inzulina zbog uz prisustvo antitela na inzulin.

Potreba za prilagođavanjem doze (smanjenjem) može se pojaviti odmah nakon prelaska na novu vrstu inzulina ili se razvijati postepeno tokom nekoliko tjedana.

Prilikom prelaska s jedne vrste inzulina na drugu, a zatim u narednim prvim tjednima preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.U bolesnika kojima je potrebna visoka doza inzulina zbog prisustva antitela, preporučuje se prelazak na drugu vrstu inzulina pod medicinskim nadzorom u bolnici.

Dodatna promjena doze inzulina

Poboljšanje metaboličke kontrole može dovesti do povećane osjetljivosti na inzulin, što može rezultirati smanjenjem potrebe tijela za inzulinom.

Promjena doze se također može zahtijevati ako: promjena tjelesne težine pacijenta, promjena životnog stila (uključujući prehranu, razinu fizičke aktivnosti itd.) Ili u drugim okolnostima koje mogu povećati predispoziciju za hipo- ili hiperglikemiju (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“ ").

Režim doziranja u pojedinim grupama bolesnika

Stariji pacijenti

U starijih ljudi potreba za inzulinom može se smanjiti (vidjeti odjeljke "S oprezom", "Posebna uputstva"). Preporučuje se započinjanje liječenja, povećanje doze i odabir doze kod starijih bolesnika sa šećernom bolešću da budu obavljeni s oprezom kako bi se izbjegle hipoglikemijske reakcije.

Pacijenti sa zatajenjem jetre ili bubrega

U bolesnika sa zatajenjem jetre ili bubrega, potreba za inzulinom može biti smanjena.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura.

Lijek Biosulin® N obično se daje supkutano na bedru. Injekcije se mogu raditi u prednji trbušni zid, stražnjicu ili rame u projekciji deltoidnog mišića.

Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

S potkožnim davanjem inzulina, mora se paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina.

Priprema za uvod

Kada koristite lijek Biosulin® N u patroni

Spremnike s pripravkom Biosulin® N prije upotrebe valjati 10 puta između dlanova u vodoravnom položaju i protresti da se inzulin resuspendira dok ne postane homogena mutna tekućina ili mlijeko. Ne smije se dopustiti da se pojavi pjena što može utjecati na pravilnu dozu. Spremnike treba pažljivo proveriti. Ne koristite inzulin ako sadrži pahuljice nakon mešanja, ako se čvrste bele čestice lepe na dno ili zidove kertridža, što mu daje izgled "smrznutog uzorka".

Uređaj patrona ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti.

Kada koristite patrone s olovkom štrcaljke za ponovno punjenje, treba se pridržavati uputa proizvođača za ponovno punjenje uloška u olovku štrcaljke i pričvršćivanje igle. Lijek treba davati u skladu s uputama proizvođača olovke za špric.

Kada koristite lijek Biosulin® N u olovci za špricu BiomatikPen®2

Kada koristite napunjene injekcijske olovke za jednokratnu upotrebu za ponovljene injekcije, potrebno je pomiješati suspenziju Biosulin® N pripravka u olovci štrcaljke neposredno prije upotrebe. Ispravno miješana suspenzija treba da bude ravnomjerno bijela i zamagljena.

Lijek Biosulin® N u olovci štrcaljke ne može se koristiti ako je bio smrznut.

Kada koristite napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprica za ponovljene injekcije, potrebno je prije prve upotrebe izvaditi olovku za šprice iz hladnjaka i omogućiti da pripravak dostigne sobnu temperaturu. Morate se pridržavati točnih uputstava za upotrebu olovke za šprice isporučene s lijekom.

Lijek Biosulin® N u olovci štrcaljke i iglama namijenjen je samo za pojedinačnu upotrebu. Nemojte ponovo puniti uložak olovke za špriceve. Igle se ne smiju ponovo koristiti. Da biste je zaštitili od svetlosti, olovku za štrcaljku treba zatvoriti poklopcem. Ne čuvajte rabljenu olovku za špriceve u hladnjaku.

Lijek Biosulin® N može se davati samostalno ili u kombinaciji s inzulinom kratkog djelovanja (lijek Biosulin® P).

Opće karakteristike. Sastav:

Aktivni sastojak: 100 IU humanog inzulina za genetski inženjering.

Pomoćne tvari: cink oksid, natrijum hidrogenfosfat, protamin sulfat, metakrezol, kristalni fenol, glicerol, voda za injekcije.

Napomena Za podešavanje pH koristi se 10% -tna otopina natrijum-hidroksida ili 10% -tna otopina solne kiseline.

Farmakološka svojstva:

Farmakodinamika Biosulin® N - humani inzulin dobiven upotrebom rekombinantne DNK tehnologije. To je preparat inzulina srednjeg delovanja. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sintezu određenog broja ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza, itd.). Smanjenje glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njegova unutarćelijskog transporta, povećanom apsorpcijom i asimilacijom tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze, smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri itd.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi, načinu i mjestu primjene), pa je profil djelovanja inzulina podložan značajnim fluktuacijama, kako kod različitih ljudi, tako i kod jednog ista osoba.

Profil djelovanja za potkožno ubrizgavanje (približne brojke): početak djelovanja nakon 1-2 sata, maksimalni učinak u intervalu između 6 i 12 sati, trajanje djelovanja 18-24 sata.

Farmakokinetika Potpunost apsorpcije i početak učinka inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (želudac, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno se raspoređuje po tkivima, a ne prodire kroz placentarnu barijeru i u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Značajke aplikacije:

Upotreba tokom trudnoće i dojenja. Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Pri planiranju trudnoće i za vrijeme nje potrebno je intenzivno liječiti dijabetes. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Ubrzo nakon rođenja potreba za inzulinom vraća se na nivo koji je bio prije trudnoće.

Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom dojenja. Međutim, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina, pa je pažljivo praćenje također potrebno nekoliko mjeseci dok se potreba za inzulinom ne stabilizira.

Ne koristite Biosulin® N ako suspenzija nakon tresenja ne postane bijela i jednolično zamućena.

Uz pozadinu inzulinske terapije potrebno je stalno praćenje nivoa glukoze u krvi.

Uzroci hipoglikemije, osim prekomjerne doze inzulina, mogu biti: zamjena lijeka, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, pojačana fizička aktivnost, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (oslabljena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta injekcije, kao i interakcija s drugim lijekovima.

Nepravilno doziranje ili prekidi u primjeni inzulina, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. Tu spadaju žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa 1 može dovesti do razvoja po život opasne dijabetičke ketoacidoze.

Doza inzulina mora se korigirati zbog oslabljene funkcije štitnjače, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, oslabljenog rada jetre i bubrega i dijabetesa kod osoba starijih od 65 godina.

Ispravljanje doze inzulina može se također zahtijevati ako pacijent poveća intenzitet tjelesne aktivnosti ili promijeni uobičajenu prehranu.

Istovremene bolesti, posebno infekcije i stanja praćena groznicom, povećavaju potrebu za inzulinom.

Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu treba obaviti pod kontrolom razine glukoze u krvi.

Lijek snižava toleranciju na alkohol.

Zbog mogućnosti taloženja u nekim kateterima, upotreba lijeka u inzulinskim pumpama se ne preporučuje.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima. U vezi s primarnom svrhom inzulina, promjenom njegove vrste ili uz prisustvo značajnih fizičkih ili mentalnih stresova, moguće je smanjiti sposobnost vožnje automobila ili upravljanja različitim mehanizmima, kao i uključiti se u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu mentalnih i motoričkih reakcija.

Uslovi skladištenja:

Lista B. Na tamnom mjestu na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C. Ne smrzavajte se. Bočicu koja se koristi na temperaturi od 15 ° C do 25 ° C čuvajte 6 tjedana. Čuvajte rabljeni uložak na temperaturi od 15 ° C do 25 ° C 4 nedelje. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 2 godine. Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Uvjeti odmora:

Suspenzija za potkožno davanje 100 IU / ml.

5 ml ili 10 ml po bočici bezbojnog neutralnog stakla, začepljenog u kombinaciji s poklopcem.

Po 3 ml u ulošku napravljenom od bezbojnog neutralnog stakla, zapečaćenim kombinovanim poklopcem, za upotrebu sa Biomatic Pen® ili Biosulin® Pen olovkom za olovku. Kugla napravljena od borosilikatnog stakla ugrađena je u uložak.

1 bočica od 5 ml ili 10 ml po pakovanju, zajedno sa uputama za upotrebu. 2,3 ili 5 bočica od 5 ml ili 10 ml po blisteru.

Na 1, 3 ili 5 uložaka u ambalaži sa blister trakom.

1 konturno pakovanje sa bocama ili kertridžima po pakovanju, zajedno sa uputama za upotrebu.

Indikacije, kontraindikacije i nuspojave

Indikacija za upotrebu lijeka je prisutnost u pacijentovom tijelu šećerne bolesti tipa 1.

Lijek se koristi kod šećerne bolesti tipa 2, koja je u fazi otpornosti na hipoglikemijske lijekove koji se uzimaju oralno, u fazi djelomične otpornosti na oralne lijekove kada se koriste u kompleksnoj terapiji, kao i tijekom razvoja interkurentnih bolesti dijabetesa melitusa tipa 2.

Glavne kontraindikacije za upotrebu su prisutnost povećane individualne osjetljivosti na inzulin ili drugu komponentu koja je dio medicinskog sredstva i razvoj znakova pacijenta koji ima hipoglikemijsko stanje.

Pojava nuspojava od upotrebe medicinskog proizvoda povezana je s utjecajem potonjeg na procese metabolizma ugljikohidrata.

Glavne nuspojave koje se pojavljuju u tijelu pacijenta tokom upotrebe lijeka su sljedeće:

  1. Razvoj u tijelu hipoglikemijskog stanja, što se manifestuje pojavom blijedosti kože, pojačanim znojenjem, pojačanim otkucajem srca i pojavom snažnog osjećaja gladi. Pored toga, pojavljuje se uzbuđenje nervnog sistema i parestezija u ustima, osim toga javlja se jaka bol. Teška hipoglikemija može dovesti do smrti.
  2. Alergijske reakcije prilikom upotrebe lijeka pojavljuju se vrlo rijetko i najčešće se javljaju u obliku osipa na koži, razvija se Quinckeov edem i u vrlo rijetkim situacijama razvija se anafilaktički šok.
  3. Kao lokalne neželjene reakcije pojavljuju se hiperemija, oteklina i svrab na području ubrizgavanja. Uz duže korištenje lijeka moguć je razvoj lipodistrofije u području ubrizgavanja.

Uz to, pojava edema i refrakcijske pogreške. Najčešće se posljednje naznačene nuspojave javljaju u početnoj fazi terapije.

Upute za upotrebu lijeka

Lijek je sredstvo za potkožno davanje. Količinu potrebnog lijeka za injekcije treba izračunati lekar.

Samo endokrinolog može izračunati dozu koja je potrebna da uzme u obzir pojedinačno stanje organizma i rezultate testova i pregleda pacijenta. Doza koja se koristi za liječenje treba uzeti u obzir nivo glukoze u pacijentovom tijelu. Najčešće se lek koristi u dozi od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine pacijenta.

Temperatura koja se koristi za unošenje proizvoda u tijelo treba biti sobne temperature.

Izračunatu dozu lijeka treba primijeniti u predjelu bedara. Uz to, lijek se može primijeniti potkožno u regiji prednjeg trbušnog zida, stražnjice ili u regiji gdje se nalazi deltoidni mišić.

Kako bi se spriječila lipodistrofija kod dijabetes melitusa, potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja.

Biosulin N se može koristiti i kao neovisno sredstvo tijekom terapije insulinom i kao komponenta u kompleksnoj terapiji u kombinaciji sa Biosulinom P, koji je inzulin kratkog djelovanja.

Lijek se ne smije koristiti za liječenje ako suspenzija, nakon što ga protrese, ne dobije bijelu nijansu i ne postane jednolično zamućena.

U slučaju upotrebe ovog lijeka potrebno je provoditi stalno praćenje razine glukoze u plazmi.

Razlozi za razvoj hipoglikemijskog stanja u tijelu pacijenta mogu biti, osim predoziranja, i sljedeći razlozi:

  • zamjena lijekova
  • kršenje rasporeda obroka,
  • pojava povraćanja,
  • pojava dijareje,
  • odredba o bolesnikovom tijelu povećane fizičke aktivnosti,
  • tegobe koje utiču na potrebu tijela za insulinom,
  • promena područja ubrizgavanja,
  • interakcija s drugim lijekovima.

S primarnom svrhom inzulina, upravljanje vozilom se ne bi trebalo provoditi, jer postoji velika vjerovatnost smanjenja ljudske reakcije i smanjenja oštrine vida.

Uslovi skladištenja, troškovi i analozi lijeka

Lijek treba čuvati na mjestu zaštićenom od svjetlosti, na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa. Zabranjeno je zamrzavanje medicinskog proizvoda.

Otvorena i korištena boca s medicinskim uređajem treba čuvati na temperaturama u rasponu od 15 do 25 stepeni Celzijusa. U ovom uputstvu za upotrebu insulina stoji da je rok trajanja leka šest meseci. Kada lijek koristite u spremniku, rok trajanja upotrijebljenog uloška ne smije biti veći od 4 tjedna.

Lijek treba čuvati na mjestu koje je djeci nedostupno.

Rok trajanja pakiranog medicinskog proizvoda je 2 godine. Nakon ovog perioda, medicinski proizvod se ne sme koristiti za vreme terapije insulinom.

Lijek se izdaje u ljekarnama strogo na recept.

Prema pacijentima koji su koristili ovu vrstu inzulina, on je efikasno sredstvo za kontrolu nivoa šećera u tijelu pacijenta sa dijabetesom.

Analozi lijeka su:

  1. Gansulin N.
  2. Insuran NPH.
  3. Humulin NPH.
  4. Humodar.
  5. Rinsulin NPH.

Cijena jedne boce u Rusiji prosječno iznosi 500-510 rubalja, a 5 spremnika s volumenom od 3 ml svaka košta u rasponu od 1046-1158 rubalja.

Video u ovom članku govori o djelovanju i karakteristikama inzulina.

Farmakokinetika

Stupanj apsorpcije i početak razvoja učinka inzulina ovise o volumenu primijenjenog inzulina, njegovoj koncentraciji u pripravku i mjestu ubrizgavanja (bedro, abdomen, stražnjica).

Hormon se neravnomjerno raspoređuje u tkivima. Ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko.

Isulin inzulin se metabolizira uglavnom u jetri i bubrezima pod utjecajem insulinaze. Izlučuje se mokraćom u količini od 30 do 80% doze.

Kontraindikacije

  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na inzulin ili bilo koju pomoćnu komponentu suspenzije Biosulin N.

S oprezom, lijek se treba koristiti u sljedećim slučajevima (može biti potrebno prilagođavanje doze):

  • oštećena funkcija bubrega,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • prisutnost interkurentnih bolesti,
  • teška stenoza koronarnih i moždanih arterija,
  • disfunkcija štitnjače,
  • Addisonova bolest
  • hipopituitarizam,
  • proliferativna retinopatija, posebno kod pacijenata koji nisu bili podvrgnuti laserskoj terapiji (fotokoagulacijski tretman),
  • stariji od 65 godina.

Biosulin N, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Ciljanu koncentraciju glukoze, režim doziranja (doza i vrijeme primjene) liječnik određuje i strogo prilagođava za svakog pacijenta na način koji odgovara životnom stilu, razini fizičke aktivnosti i prehrani pacijenta.

Suspenzija Biosulin N daje se supkutano, obično na bedru. Injekcije se mogu raditi u rame (u projekciji deltoidnog mišića), prednji trbušni zid ili zadnjicu. Kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije, preporučuje se izmjenična mjesta ubrizgavanja unutar anatomske regije. Suspenziju treba primjenjivati ​​oprezno kako bi se spriječilo da uđe u krvnu posudu. Nije potrebno masirati mjesto ubrizgavanja.

Liječnik propisuje dozu ovisno o razini glukoze u krvi i individualnim karakteristikama pacijenta. Prosječna dnevna doza varira između 0,5-1 IU / kg.

Svakog pacijenta treba uputiti medicinski stručnjak o učestalosti određivanja koncentracije glukoze i preporukama u pogledu režima terapije inzulinom u slučaju bilo kakvih promjena u načinu života ili prehrane, kao i naučiti kako koristiti uređaj za primjenu Biosulina N.

Kod teške hiperglikemije (posebno s ketoacidozom) primjena inzulina je dio sveobuhvatnog liječenja, uključujući mjere zaštite pacijenata od mogućih komplikacija zbog brzog smanjenja glukoze u krvi. Takav terapijski režim zahtijeva pažljivo praćenje u jedinici intenzivne njege, što uključuje praćenje vitalnih znakova tijela, utvrđivanje ravnoteže elektrolita, acidobazne ravnoteže i metaboličkog statusa.

Temperatura uvedene suspenzije treba biti sobna temperatura.

Zabranjeno je unošenje suspenzije, ako nakon miješanja ne postane homogeno, oblačno, bijelo. Proizvod ne koristite ako nakon miješanja sadrži pahuljice ili se čvrste bijele čestice lijepe na dno / zidove boce (efekat „smrznutog uzorka“).

Prelazak na Biosulin N iz druge vrste inzulina

Pri prebacivanju pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu, režim doziranja možda će trebati biti prilagođen, na primjer, prilikom zamjene inzulina životinjskog porijekla ljudskim, pri prelasku s ljudskog inzulina na drugi, kod prijenosa s topljivog ljudskog inzulina na inzulin dužeg djelovanja itd.

Prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin može biti potrebno smanjiti dozu lijeka, posebno za pacijente koji su skloni hipoglikemiji, prethodno imali prilično niske koncentracije glukoze u krvi, prethodno potrebne visoke doze inzulina zbog prisustva antitijela na njega.

Potreba za smanjenjem doze lijeka može se pojaviti odmah nakon prelaska na novu vrstu inzulina i razvijati se postepeno tokom nekoliko tjedana.

Tijekom prijenosa pacijenta na drugi inzulinski pripravak i u prvim tjednima njegove primjene potrebno je pažljivo nadgledati razinu glukoze u krvi. Pacijentima koji su prethodno trebali visoke doze inzulina zbog prisustva antitijela preporučuje se prenošenje na drugu vrstu inzulina u bolnici pod budnim medicinskim nadzorom.

Dodatna promjena doze inzulina

Poboljšanom metaboličkom kontrolom moguće je povećanje osjetljivosti na inzulin, zbog čega se potreba za istim može smanjiti.

Prilagođavanje doze može biti potrebno i kod promene telesne težine, načina života ili drugih okolnosti koje mogu povećati predispoziciju za razvoj hiper- ili hipoglikemije.

Potreba za inzulinom često se smanjuje kod starijih osoba. Da bi se izbjegle hipoglikemijske reakcije, preporučuje se započinjati s oprezom, povećavati doziranje i odabrati doze održavanja.

Smanjene potrebe za insulinom takođe se često primećuju u zatajenju bubrega / jetre.

Primjena Biosulina N u bočicama

Korištenje samo jedne vrste inzulina:

  1. Sanitizirajte gumenu membranu na bočicu.
  2. U špricu sakupi zrak u količini koja odgovara potrebnoj dozi inzulina. Unesite je u bocu s drogom.
  3. Bočicu (zajedno sa špricom) okrenite naopako i uvucite željenu dozu suspenzije u štrcaljku. Izvadite štrcaljku iz bočice i uklonite zrak iz nje. Provjerite ispravnost doze.
  4. Ubrizgavajte odmah.

Mešanje dve vrste insulina:

  1. Dezinficirajte gumene membrane na dvije boce.
  2. Razmotajte bočicu inzulina dugog djelovanja (oblačno) između dlanova dok lijek ne postane jednolično zamućen i bijel.
  3. U špricu sakupi zrak u količini jednakoj dozi zamućenog inzulina, ubaci ga u odgovarajuću bočicu i izvadi iglu (lijek još ne trebaš pokupiti).
  4. U špricu prikupite zrak u količini jednakoj dozi inzulina kratkog djelovanja (prozirni) i unesite ga u odgovarajuću bočicu. Bez vađenja šprice, okrenite bočicu naopako i nazovite željenu dozu. Izvadite štrcaljku iz bočice i uklonite zrak iz nje. Provjerite ispravnost doze.
  5. Umetnite iglu u mutnu bočicu inzulina. Bez vađenja šprice, okrenite je naopako i nazovite željenu dozu. Uklonite zrak, provjerite ispravnost doze.
  6. Ubrizgajte smjesu odmah.

Upisivanje različitih vrsta inzulina treba uvijek biti gore opisano.

Upotreba Biosulina N u patronama

Uložak je dizajniran za upotrebu sa biosulinskom olovkom i biomatic špricama.

Prije davanja, pacijent mora biti siguran da patrona nije oštećena (na primjer, pukotina), u protivnom se ne može koristiti.

Suspenzija se mora miješati neposredno prije ubrizgavanja (i umetanje uloška u olovku štrcaljke): uložak okrenite prema dolje najmanje 10 puta tako da se staklena kugla pomiče od kraja do kraja uloška dok se sva tekućina ne izmiješa jednoliko. Ako je patrona već postavljena u olovku, okrenite je zajedno sa kertridžom. Ovaj postupak treba obaviti prije svake primjene Biosulina N.

Nakon umetanja uloška u olovku štrcaljke, u prozoru držača će biti vidljiva obojena traka.

Svaki uložak Biosulin N služi samo za ličnu upotrebu. Ne punite kasete.

Prije ubrizgavanja, trebali biste oprati ruke, a takođe obrišite kožu na mjestu ubrizgavanja alkoholnom maramicom, ali nakon što se doza inzulina ugradi u olovku štrcaljke i pustite da se alkohol osuši.

Postupak ubrizgavanja Biosulina N s olovkom za šprice:

  1. Sakupite pregib kože s dva prsta i umetnite iglu u njegovu bazu pod uglom od 45 °, napravite injekciju inzulina.
  2. Dok držite pritisnuto dugme, ostavite iglu ispod kože najmanje 6 sekundi kako biste osigurali pravilno davanje doze i ograničili ulazak krvi / limfe u iglu / uložak.
  3. Izvadite iglu. Ako krv istječe na mjestu ubrizgavanja, nježno istisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom natopljenim dezinfekcijskom otopinom (poput alkohola).

Pažnja! Igla je sterilna, ne dirajte je. Za svaku injekciju mora se koristiti nova igla.

Pacijent treba pažljivo slijediti upute u uputama za uporabu određene olovke za šprice, koja detaljno opisuje kako se pripremiti, odabrati dozu, primijeniti lijek.

Pogledajte video: FlexPen video (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar