Efikasne tablete protiv gušterače

Gušterača, čije liječenje propisuje specijalista za poremećaje, obavlja različite funkcije. Među glavnim treba napomenuti razvoj enzima koji potiču apsorpciju ugljikohidrata, proteina i masti. Osim toga, tijelo proizvodi inzulin, čiji nedostatak može izazvati dijabetes. Različite su bolesti gušterače. Uključuju različite tumore: gastrinome, inzulin i druge. Pankreatitis je još jedna prilično popularna bolest pankreasa. Liječenje patologija uključuje ne samo uzimanje lijekova. Jednako je važno poštivanje prehrane. Akutni pankreatitis je upala koja je dramatično započela. Među glavnim razlozima njegovog razvoja trebalo bi navesti alkoholizam, neuhranjenost. Uz to, patologija može biti komplikacija alergije, gripa ili grlobolje. Pankreatitis je praćen bolom koji može biti zoster prirode. Lokaliziran je uglavnom u hipohondrijumu i epigastričnoj regiji. S akutnim napadom smanjuje se puls i pritisak, povraća. U ovom stanju bolesniku je potrebna hitna hospitalizacija.

Terapeutske mjere za pankreatitis

Kada se gušterača naglo upali, lečenje tabletama nije efikasno. Da biste brzo ublažili stanje, lekovi se daju intravenski. Pacijent prima i parenteralne hranjive sastojke, jer je prijem direktno težak. Među lijekovima koji se koriste za ublažavanje akutnog stanja, vrijedno je spomenuti takva sredstva kao Contrique (primjenjuju se odmah, jednom u dozi od 10 do 60 hiljada jedinica), Pantripin, Gordoks. Svi ovi lijekovi su antienzimska sredstva. Mehanizam njihovog djelovanja zasnovan je na inhibiciji aktivnosti proteaza (himotripsin, tripsin i drugi). Treba reći da ovi lijekovi mogu izazvati alergijske reakcije pa se prepisuju u kombinaciji s antihistaminicima.

Koje se tablete protiv pankreasa obično propisuju?

Antacidni pripravci nisu od malog značaja u liječenju pankreatitisa. Njihov zadatak je neutralizacija ili vezanje klorovodične kiseline, sprečavanjem njene proizvodnje. Međutim, njihovo uzimanje odvojeno od inhibitora sekrecije se ne preporučuje. Liječenje gušterače tabletama Maalox prilično je uobičajeno. Kao antacid koristi se lijek "Ranitidin". Lijekovi kao što su Spazgan, No-shpa, Diklofenak, Papaverin i druge tablete protiv bolova u pankreasu propisuju se kao adjuvansi. Oni samo ublažavaju stanje pacijenata.

Lijek "Maalox"

Kad se gušterača upali, preporučuje se liječenje tabletama nakon uklanjanja akutnih napada. Sastav „Maalox“ sadrži kompleks magnezijumovog hidroksida i aluminijuma. Ove komponente pružaju zaštitni učinak, pokazuju neutralizirajući efekat. Lijek ima apsorpcijsko, antacidno i omotavajuće svojstvo. Lijek uzimajte nakon jela, nakon sat ili pol. Lijek se zadržava u ustima dok se potpuno ne resorbira.

Među kontraindikacijama za uzimanje lijeka "Maalox" treba istaknuti preosjetljivost i izraženo oštećenje bubrežne funkcije. Dugotrajno liječenje gušterače tabletama Maalox može dovesti do nedostatka fosfora u tijelu. To se mora zapamtiti.

Znači "No-spa"

Kad se gušterača počne mučiti, liječenje tabletama propisuje samo specijalist. Kao što je već spomenuto, osim osnovnih lijekova, preporučuju se i dodatna sredstva. Njihov zadatak je uklanjanje grča i bolova. Jedan od popularnih antispazmodijskih lijekova je No-shpa. Aktivna supstanca je drotaverin hidroklorid. Lijek efikasno uklanja grčeve, smanjuje intenzitet boli. Dnevna doza za odrasle je 120-240 miligrama, što je podijeljeno u dvije do tri doze. Trajanje upotrebe - ne više od 1-2 dana.

Ako je potrebno, duži sastanak treba posavjetovati sa stručnjakom.

Ostali lijekovi za pankreatitis

Stručnjaci napominju da, uprkos činjenici da patologija nije zarazna, može je pratiti bakterijska lezija. U ovom slučaju je propisano liječenje gušterače tabletama koje imaju širok spektar antibiotskih učinaka. Konkretno, takvi lijekovi uključuju ampicilin, tobramicin, karbenicilin. Mehanizam djelovanja ovih lijekova temelji se na inhibiciji aktivnosti osjetljivih patogenih mikroorganizama. Prije propisivanja ovih lijekova provodi se posebno laboratorijsko istraživanje. Omogućuje vam određivanje vrste i stupnja osjetljivosti bakterija.

Sredstvo "Ampicilin". Kratak opis

Ovaj lijek spada u grupu semisintetskih penicilina. Njegova aktivnost temelji se na sposobnosti suzbijanja procesa sinteze u zidu bakterijske ćelije. Alat ima antibakterijski učinak protiv mnogih sojeva patogenih mikroba, s izuzetkom onih koji proizvode penicilinazu. Doziranje lijeka postavlja se lično, u skladu s težinom simptoma i tolerancijom pacijenta.

Među kontraindikacije treba spomenuti limfocitnu leukemiju, preosjetljivost, oslabljenu funkciju jetre. Lijek izaziva niz nuspojava, od kojih je najčešća alergijska reakcija.

Enzimski proizvodi

U slučaju insuficijencije egzokrine funkcije žlijezde, stručnjaci preporučuju lijekove koji sadrže pankreatin. Primanje takvih sredstava može biti dugotrajno. Doziranje se postavlja individualno. Takvi lijekovi, posebno uključuju "Festal". Treba reći da se ovaj lijek propisuje za hronični pankreatitis. Pogoršanje patologije ili njenog akutnog oblika je kontraindikacija. S tim u vezi, prijem sredstava mora se provoditi strogo u skladu s uputama liječnika.

Lijek "Festal". Kratke upute: osnovne informacije

U lijeku, kao što je već spomenuto, prisutan je pankreatin. Ovaj spoj sadrži veliki broj enzima koji doprinose normalizaciji aktivnosti pankreasa. Posebno su prisutni lipaza, amilaza i proteaza. Olakšavaju probavu proteina i ugljikohidrata. To, sa svoje strane, doprinosi njihovoj bržoj i potpunijoj apsorpciji u tankom crijevu. Enzim hemicelulaza, također prisutan u lijekovima, doprinosi normalnom razgradnji vlakana.

Zbog toga se tijek probavnih procesa poboljšava, smanjuje se stvaranje plinova u crijevima. Lijek ima i choleretic efekat, doprinoseći emulgiranju masti i povećavajući njihovu apsorpciju. Lijek "Festal" preporučuje se odmah nakon obroka. Odraslim se preporučuje tri puta dnevno po 1-2 tablete. Ako je potrebno, uzmite veće doze potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Liječenje gušterače tabletama Festal može trajati nekoliko dana, mjeseci ili čak godina (uz imenovanje zamjenske terapije). Lijek treba nadgledati specijalista.

Tumorske patologije. Terapija

Tumori gušterače su hormonski aktivne formacije. Mogu biti benigne ili zloćudne. Dijagnosticiranje patologija provodi se računalnom tomografijom ili ultrazvukom. Liječenje gušterače pilulama u tim je slučajevima neefikasno. U pravilu se propisuju lijekovi za uklanjanje napadaja, ublažavanje stanja. Glavno sredstvo za uklanjanje patologije je kirurška intervencija.

Postoje li ne-lijekovi za pankreas?

Mnogi ljudi pokušavaju izbjeći uzimanje farmakoloških sredstava, preferirajući prirodne, biljne pripravke. Posebno je kao što je to preporučeno, na primjer, tradicionalna medicina, propolis prilično popularan. Sadrži veliki broj biološki aktivnih sastojaka, organskih spojeva, vitamina. Uz to, propolis sadrži elemente u tragovima i minerale potrebne tijelu. Alat ima blagotvoran učinak na opće stanje organizma, pomaže u stabilizaciji aktivnosti unutrašnjih organa, posebno normalizuje funkciju gušterače. Preporučuje se jesti oko tri grama propolisa tri puta dnevno prije jela. Treba ga temeljito žvakati.

Ništa manje učinkovit nije zob. Od nje se priprema dekocija. Da biste to učinili, 250 g sirovine prelije se s pola litre vode. Deset sati se mešavina infuzija. Zatim se infuzija kuhala pola sata. Dobijeni juha je ostavljena da se infuzira na tamnom, toplom mjestu. Nakon šest sati treba ga filtrirati i dodati u rezervoar za vodu tako da zapremina bude 1 litra. Pola sata prije jela, juha se uzima na 7 kašika. l nekoliko puta dnevno. Trajanje prijema je oko dvije sedmice. Korisno za gušteraču i med. Preporučuje se je je jesti u kašiku prije jela. Kod upale pomaže sok od krompira. Oguljene gomolje stavite u sokovnik. Lijek se pije 100 grama prije obroka na sat. Tokom trudnoće lijek je posebno nepoželjan. Ako postoje poremećaji u aktivnosti gušterače tokom prenatalnog perioda, glavna terapijska mjera je slijediti posebnu prehranu, koju bira dijetetičar.

Kada treba uzeti tablete

Gušterača reagira na stres, lošu prehranu, alkohol (posebno nekvalitetna pića), opći umor. Upali se, istovremeno značajno povećavajući veličinu. S obzirom na blizinu ljudskog tijela gušterače i jetre, kršenje utječe na rad oba organa. Proširena žlijezda pritišće jetru, narušavajući metabolički proces, uključujući izlučivanje žuči.

Velika veličina koju upaljeno željezo uzima utječe na njegovu sposobnost stvaranja enzima potrebnih za preradu pojedene hrane i njenu daljnju apsorpciju u probavnom sustavu.

Na osnovu toga jasno je koliko je pankreas važan u ljudskom tijelu. Stoga se mora liječiti bez odlaganja i ne nadajući se da će bolest proći sama. Suprotno tome, ova bolest može poprimiti hronični oblik, smrtonosan za bolesnu osobu.

Prije nego što kažemo kako obnoviti gušteraču, razmotrimo simptome bolesti. Sledeći simptomi su znak da je vreme za uzimanje tableta:

  • nedostatak apetita
  • povraćanje
  • proliv
  • opća slabost.

Glavni znak da gušterača zahtijeva pomoć u obliku lijekova biće napadi bola u lijevom hipohondriju. Pojačavaju ih jesti masnu hranu, prženu hranu, začinjenu hranu i alkohol.

Gušterača je osetljiva na alkohol

Bol se može prevrtati u napadajima ili biti stalno prisutna (tzv. Tupa bol). Ovisi o tome koju je hranu osoba jela i koliko mu se zbog toga gušterača upala.

Stručnjaci napominju da kod hroničnog pankreatitisa bol uzrokovan stalnom upalom tkiva postaje konstantan. Njegovu pojavu izazivaju gotovo svaka hrana, povraćanje i proljev počinju nekoliko sati nakon jela.

Bolesti žlijezde moraju se odmah liječiti, sprječavanjem da se bolest razvije i pređe u hronični stadij. Da biste to učinili, uklonite upalu uzimajući prave tablete. U nastavku ćemo razmotriti koji će lijekovi pomoći da se nose s bolešću.

Koje se tablete preporučuju za liječenje gušterače

Uz gore navedene simptome, osoba treba odmah potražiti savjet liječnika. Ali postoje situacije kada liječnik nije u blizini, a lijek se mora što prije iskoristiti. Da biste to učinili, možete kontaktirati najbližu ljekarnu, u kojoj se u prodaji nalaze gotovo svi potrebni lijekovi.

Učinak lijeka kod upalnih bolesti gušterače i jetre podijeljen je u 2 dijela:

  • ublažavanje spazma boli
  • vraćanje funkcije tijela.

Ako se pojavi akutna bol, što ukazuje na napad napada bolesti, možete uzeti antispazmodik, na primjer, lijekove Drotaverin, No-Shpa i No Shpa Forte. Oni će opustiti mišiće i ubrzati uklanjanje grča.

Doziranje je dozvoljeno kako slijedi:

  • Drotaverin ili No-Shpa - 2 tablete,
  • No-Shpa Forte - 1 tableta.

Takođe, svaki analgetic, na primjer, pomaže u liječenju akutnog napada upale gušterače. Paracetamol ili Aspirin. Smanjit će bol i pružiti vam mogućnost da normalno stignete do bolnice ili paramedicinskog mjesta.

U ovom slučaju droge kao što su Tylenol i sulfonamidikoji truje jetru toksinima. Potonji već ima gipku upalu pa je ne biste trebali dodatno opterećivati.

Pored ovih lekova, antibiotike propisuje lekar koji provodi lečenje, prema rezultatima pregleda i analiza testova. Odabir su pojedinačno za svaku osobu, uzimajući u obzir individualnu toleranciju i prisutnost alergijskih reakcija.

Antibiotici poput Ceftriaxone, potrebne su za blokiranje početnog procesa upale tkiva i njegovog daljnjeg prelaska u fazu uništenja. Počinje zbog nenormalne reakcije enzima koje proizvodi gušterača. Sljedeća faza može biti smrt (nekroza) tkiva i infekcija organizma proizvodima raspada (sepsa).

No, antibiotike, kao i druga sredstva koja propisuje ljekar, ne preporučuje se odabrati i uzimati ih sami.

Lijekovi pankreasa

Kako još pomoći gušterači? Uklonivši napad boli i pridržavajući se prehrambenih ograničenja, pacijent počinje uzimati lijekove koji doprinose proizvodnji posebnih enzima. One su potrebne kako bi se olakšao proces probave hrane i asimilacija njegovih komponenti od strane tijela.

Obnova pankreasa može početi Festala. Ove se tablete nalaze u gotovo svakoj ljekarni. Sastav lijeka uključuje komponente koje olakšavaju probavu hrane i oslobađaju opterećenje žlijezde i drugih organa koji sudjeluju u procesu. Doziranje lijeka obično je naznačeno u priloženim uputama.

Još je izraženiji lijek Pankreatin. Ovaj lijek je enzim, sadrži komponente koje pomažu unutrašnjim organima da apsorbuju bjelančevine, ugljikohidrate i masti koje su oslobođene tokom probave hrane.

Broj tableta koje se obično uzimaju s hranom ovisi o težini bolesti i trajanju bolesti. Tijek uzimanja lijeka također ovisi o tome. Tablete se piju od 1 tjedna do 1 mjeseca. Važno je napomenuti da je uzimanje pankreatina najbolje koordinirati sa svojim liječnikom.

Lijek ima sličan učinak. Mezim i Creon, koji takođe doprinose apsorpciji hrane i oslobađaju stresa od gušterače. Njihovu dozu možete pronaći u priloženom uputstvu.

Sve gore navedene tablete pomažu tijelu da se sam probavi.I kao i bilo koji lijekovi, oni mogu izazvati nuspojave. Njihova snaga i trajanje ovisi o osobnoj toleranciji komponenata koje čine lijek.

Stručnjaci napominju da ova sredstva snažno djeluju na organizam, pa ih ne biste trebali zloupotrebljavati. U liječenju upale gušterače neće biti moguće brzo se riješiti bolesti pomoću šok-doze tableta. Ovo može samo naštetiti sebi.

Zbog toga se snažno preporučuje da kod prvog znaka bolesti posjetite liječnika i potražite savjet od njega, uključujući uzimanje lijekova.

Kako pojačati efekat tableta

Govoreći o tome kako obnoviti gušteraču uz pomoć lijekova, treba reći nekoliko riječi o tome kako poboljšati učinak lijekova.

U akutnom napadu, bolje je odbiti hranu na jedan dan

U akutnom napadu najbolje je dnevno odbiti bilo koju hranu i piti samo negaziranu vodu. To pomaže ublažavanju upale žlijezde. U narednih 3-5 dana trebate uzimati jednostavnu, lako probavljivu hranu, na primjer, zobene pahuljice. Njena probava na pozadini uzetih tableta proći će lako, bez problema sa enzimima.

Nakon što ste uklonili napad i odlučili za lijekove uz pomoć ljekara, trebali biste nastaviti dijetu. U ovo vrijeme strogo su zabranjeni alkohol, masna i začinjena hrana, pržena hrana, tjestenine od durum pšenice i svježi kruh. Općenito, svi proizvodi koji zahtijevaju napore pacijentovog tijela da bi ih probavili i asimilirali.

Jelovnik bi trebao sadržavati lagane povrtne supe, žitarice, malo kuhanog mršavog mesa. U nekim slučajevima možete koristiti mlijeko s niskim udjelom masti u maloj količini. Hljeb se može jesti samo jučer, uklanjajući muffine i slatkiše.

Zajedno s uzimanjem tableta, liječnici propisuju mir pacijentima. Kompleks ovih mjera pomoći će uspostaviti proizvodnju enzima i normalizira djelovanje gušterače. Ako se bolest pokrene, morat ćete ići u bolnicu da biste prošli kompletan kurs liječenja i oporavka.

Morate znati da tijekom uzimanja tableta ne smijete povećavati dozu, kršeći preporuke uputa. A pri prvoj prilici pacijent mora otići u bolnicu kako bi dobio savjet od specijaliste. Liječnik će propisati lijekove i odabrati optimalnu dozu, što će pomoći bržem oporavku.

Lijekovi protiv pankreatitisa

U kliničkoj slici hroničnog pankreatitisa razlikuju se početni period (do 10 godina) i razdoblje egzokrinske insuficijencije. U početnom periodu pacijent se više žali na abdominalni sindrom, koji može biti različitog intenziteta i lokalizacije, obično ima dispeptične poremećaje (žgaravica, mučnina, belching, anoreksija).

U razdoblju egzokrine insuficijencije dolazi do izražaja dispepsija, dok sindrom boli možda nije tako izražen ili uopšte nema. Na pozadini nedostatka apetita i nemogućnosti razgradnje hranjivih sastojaka razvija se sindrom malabsorpcije. Ovisno o stadiju bolesti, klinici, pratećim patologijama, liječnik određuje koje lijekove treba uključiti u režim liječenja.

Propisane lijekove čiji je zadatak:

  • ublažiti bol
  • stvoriti funkcionalan mir za tijelo,
  • smanjuje sekretornu aktivnost gušterače,
  • ispravna ekskretorna insuficijencija žlezde,
  • normalizirati metabolizam ugljikohidrata,
  • korekcija sindroma malabsorpcije.

Lijekovi za ublažavanje bolova

Moguće je ublažiti bol kod hroničnog pankreatitisa promatranjem prehrane, uz iznimku alkohola i pušenja, uzimanja nesaronskih analgetika, antispazmodika, polienzimskih pripravaka i sredstava koja smanjuju koncentraciju solne kiseline u želučanom soku.

Najčešće se preporučuje piti Paracetamol protiv bolova, jer on ima minimalno negativan učinak na želudačnu sluznicu i brzo ublažava bol, ali djeluje hepatotoksično, pa ga treba uzimati s oprezom u slučaju jetrenih bolesti. Za zaustavljanje boli može se propisati intramuskularna primjena 50% -tne otopine Analgina i 2% otopine Papaverina ili Baralgina s dodatkom antihistaminika.

Nakon smanjenja bolova u trbuhu, propisani su antispazmodici. Ova skupina lijekova ublažava spazam glatkih mišićnih vlakana žučne kesice, sfinkter Oddija opušta se tako da enzimi gušterače mogu napustiti tijelo i ući u dvanaesnik.

Antispazmodični lijekovi uključuju:

  • Mebeverin. Obično se propisuje 100 mg 4 puta dnevno ili 135 mg tri puta na dan. Potrebno je piti tablete 20 minuta prije jela. Nakon postizanja kliničkog rezultata, dozu treba postepeno smanjivati ​​tokom nekoliko tjedana. Lijek je propisan djeci starijoj od 12 godina. Tijekom kursa droge ne možete upravljati vozilima ili obavljati aktivnosti koje zahtijevaju brzu reakciju.
  • No-Shpa. Aktivna supstanca je drotaverin hidroklorid. Dnevno se propisuje 1,5-3 tableta. Za djecu stariju od 6 godina, jedna doza ne smije prelaziti 0,5 tableta. Lijek se izdaje bez recepta.
  • Drotaverinum. Može se propisati djeci od godine dana. Odraslim se preporučuje piti 1-2 tablete tri puta dnevno, za djecu od godine do 6 godina, četvrtinu ili pol tablete (do tri tablete dnevno). Pomoćna komponenta laktoze, stoga, lijek nije propisan osobama s nedostatkom laktaze. OTC prodaja,
  • Papaverin. Terapeutska doza od 40-60 mg 3-5 puta dnevno. Lijek je dostupan u tabletama od 40 mg, čepićima ili otopina. Kod intramuskularne, intravenske ili subkutane primjene, pojedinačna doza od 10-20 mg, vrijeme između injekcija iznosi najmanje 4 sata. Može se propisati djeci do godinu dana.
  • Platyphyllin. Propisuje se na tabletu 2 ili 3 puta dnevno. Doza koja se daje injekcijom ovisi o indikacijama, putu primjene i starosti pacijenta, ali ne prelazi 10 mg. S oprezom se koristi kod pacijenata sa vrućicom (suzbija aktivnost znojnih žlijezda), s bolestima jednjaka, ne-ulkusnim kolitisom (ULC), zatajenjem jetre ili bubrega, Downovom bolešću.
  • Trimedat. Dnevna doza nije veća od 300 mg ako se uzima oralno, a 50 mg ako se daje intravenski ili intramuskularno. Učestalost i trajanje primjene ovisi o kliničkoj situaciji i starosti pacijenta. OTC odmor.
  • Meteospasmil. Dodatno smanjuje izduvavanje crijeva. Nije propisan za decu mlađu od 14 godina. Uzimajte za odrasle kapsulu 2 ili 3 puta dnevno prije jela. Odmor bez recepta.

Ako antispazmodici ne daju očekivani analgetski učinak u roku od 3-4 sata, mogu se propisati antipsihotici (Droperidol s Fentanilom). U nedostatku osjetljivosti na ne-opojne analgetike, mogu se koristiti opijati i njihovi umjetni analozi.

Smanjenje bola može se postići intraintestinalnom primenom Trypsina ili Himotripsina. Enzimi inhibiraju lučenje gušterače, što smanjuje njegovu sekretornu aktivnost i ublažava bolove. Polienzimatski agensi sa proteolitičkim delovanjem deluju na žlezde preko povratnog mehanizma.

Što se više potiskuje egzokrina funkcija, manje se izražava bol. Potrebno je odabrati enzimske proizvode koji sadrže minimalno mikrosfere i obloženi su membranom koja se rastvara samo u crijevima. Enzimski lijekovi ne samo ublažavaju bol, već i ispravljaju probavne smetnje. Dobro uspostavljen enzimski pripravak Creon.

Za ublažavanje bola, dio lijeka treba uzimati prije jela, kako bi se spriječilo neželjeno intenzivno dodjeljivanje faktora koji oslobađa kolecistokinin, što dovodi do bola. Tablete za pankreas treba uzimati nekoliko puta dnevno.

U nedostatku probavne disfunkcije, Creon se uzima 10.000 pet puta dnevno, uz umjerenu insuficijenciju, Creon se propisuje 20.000 pet puta dnevno, a kod teško oštećene probave Creon se propisuje 25.000 šest puta dnevno, a samo uz Creon tijekom 6 mjeseci sprečava nastanak relapsa. , dok se kod pacijenata koji su odbili enzimski preparat, bol vratila u 20% slučajeva.

Smanjenje duktalnog i tkivnog pritiska, a samim tim i smanjenje boli, može se postići suzbijanjem sinteze pankreasa, kao i inhibiranjem proizvodnje klorovodične kiseline. U tu svrhu propisani su antisekretorni lijekovi i inhibitori protonske pumpe.

Ako pacijent uzima Creon 10.000 (izračunato kao 50.000 jedinica lipaze dnevno), antispazmodik (na primjer, Duspatalin 400 mg / dan) i inhibitore protonske pumpe, tada se intenzitet boli smanjuje već dan nakon pogoršanja.

Kako smanjiti opterećenje

Za sprečavanje razvoja upalnog procesa i napredovanja bolesti potrebno je smanjiti sekretornu napetost u žlijezdi, smanjiti količinu soka pankreasa i nivo enzima u njemu. Pružajući funkcionalni odmor tijelu, moguće je smanjiti pritisak u kanalima i tkivima, ukloniti bol i pridonijeti obnovi žlijezde.

Da bi se osigurao funkcionalni odmor, glad je indicirana 2-5 dana, a zatim postepeni prijelaz na tablicu liječenja br. 5P (prva opcija, a zatim druga). Suzbijanje funkcija lijekom vrši sintetički analog somatostatina (Octreotide), koji inhibira lučenje hormona gastrina. Lijek 50-100 mg propisuje se subkutano u toku 2-3 dana.

Interval između injekcija je 8-12 sati. Trajanje primjene, doziranje i učestalost ovise o stupnju upale, učinkovitosti i podnošljivosti lijeka. Može doći do reakcije na lijek u obliku nadutosti, labave stolice, zaustavljaju ga polienzimatski agensi i smanjenje doze Okreotida.

Ako bolest napreduje u teškom obliku, tada se s pogoršanjem hroničnog pankreatitisa mogu odmah propisati polivalentni inhibitori aprotininske proteaze koji inaktiviraju enzim gušterače u krvotoku. Efikasni inhibitori proteaze uključuju Gabexate mesylate. Lijek se miješa sa otopinom glukoze i izlije se 7-8 ml u minuti, 1-3 puta dnevno, tokom 7-10 dana.

Od svih inhibitora, samo Gabexate prodire kroz tkivo žlijezde i blokira aktivirane proteaze. Inhibira aktivnost žlezde M-antiholinergički pirenzepin (Gastrocepin). Propisuje se u tabletama od 25 ili 50 mg tri puta dnevno tokom 2-3 nedelje, polako smanjujući dozu. Uz pogoršanje bolesti mogu se propisati antikolinergici za suzbijanje želudačnih i pankreasnih sekreta: otopine Platifillina, Atropina ili Metacina.

Kiselost želučanog soka tokom dana može se kontrolirati samo uzimanjem inhibitora protonske pumpe. Nazivi lijekova iz ove grupe:

Inhibitori protonske pumpe dostupni su u kapsulama. Dnevna doza je jedna kapsula. Ovisno o težini bolesti i reakciji na lijek, liječnik može prilagoditi dozu. Moguće je neizravno utjecati na sintezu enzima snižavanjem razine klorovodične kiseline s antacidnim pripravcima (Almagel, Maalox, Rutatsid, Fosfalugel). Treba ih uzimati 3-4 tjedna.

Multi-enzimski zamjenski tretman

Zamjena terapije enzimom je neophodna ako postoje sljedeći znakovi egzokrinske insuficijencije:

  • steatorreja, kod koje se sa izmetom izluči više od 15 g masti dnevno,
  • dispepsija
  • uporna dijareja
  • nastaje trofološki neuspjeh.

Pripravci pankreatina smatraju se univerzalnim lijekovima koji normaliziraju probavu u slučaju nedovoljne funkcije probave i apsorpcije. Oni ne utječu na rad želuca, jetre, motoričku aktivnost žučnog sistema i crijeva. Polienzimski preparati uključuju amilazu, proteazu (kimotripsin i tripsin), lipazu.

Kombinirana sredstva osim pankreatina u sastavu imaju simetikon ili dimetikon, biljni koleretik, žučne kiseline. Simetikon i dimetikon dovode do smanjenja stvaranja gasova. Žučne kiseline povećavaju lučenje pankreasa, pokretljivost mokraćnog mjehura i crijeva, dovode do povećanja osmotskog pritiska u crijevima.

Tablete sa žučnim kiselinama ne mogu se uzimati sa edematoznim i bolnim oblicima hroničnog pankreatitisa, kao ni sa hepatitisom, cirozom jetre i čirima. Pripravci koji sadrže žuč efikasni su u nedostatku patologija jetre i gušterače, to jest kod izoliranih sindroma (diskinezija mokraćnog mjehura, dispepsija nakon prejedanja, nedostatak žučne kiseline).

Biljni enzimi u sastavu imaju papain ili gljivičnu amilazu, proteazu, lipazu. Proteaza i papain razgrađuju proteine, amilaza razgrađuje ugljene hidrate, a lipaza razgrađuje masti na jednostavne komponente.

Nakon što je dijeta za glad završena, pacijentima se obično propisuju nekombinovani pripravci pankreatina, a 3-4 tjedna kasnije, nakon što upalni proces nestane, koriste lijekove sa žučnim kiselinama ili hemicelulozom. Enzimi se moraju uzimati 3-4 puta dnevno uz obroke. Terapijski kurs traje 2-3 nedelje. Između kursa morate napraviti pauzu od 3-4 nedelje. Trebate piti 4-5 kurseva godišnje.

Enzimski preparati uključuju:

Za najefikasnije liječenje egzokrine insuficijencije potrebno je u režim liječenja uključiti lijekove koji uklanjaju kršenje crevne mikrobiocenoze (probiotici, prebiotici, simbiotici, sinbiotici), jer povećani rast bakterija utječe na djelovanje enzima.

U periodu oporavka preporučuje se uzimanje esencijalnih fosfolipida (ili drugih hepatoprotektora), vitamina, choleretic lijekova, kalcijuma, antioksidanata za najbržu regeneraciju žlijezde. Kako liječiti gušteraču, odredit će liječnik nakon detaljnog pregleda cijelog probavnog trakta. Hronični pankreatitis smatra se neizlječivom bolešću, ali uz pomoć dobre ishrane i terapije lijekovima moguće je postići dugoročnu remisiju.

Bolesti pankreasa koje treba lečiti

Za liječenje gušterače koriste se posebni lijekovi. Međutim, oni se uvijek biraju uzimajući u obzir ne samo individualne karakteristike pacijentovog tijela, već i vrstu bolesti koja mu je dijagnosticirana. I prije nego što izrazimo imena tableta, koje se najčešće koriste za kompenzaciju žlijezdane insuficijencije, potrebno je razmotriti o kakvim se bolestima gušterače radi.

Među njima najčešća su:

  • akutni i hronični pankreatitis,
  • dijabetes melitus
  • cistična fibroza,
  • pankreolitijaza,
  • tumor pankreasa
  • karcinom pankreasa.

U svim tim slučajevima provodi se različito liječenje gušterače tabletama. Ali ne daju uvijek pozitivne rezultate. Nažalost, u prisustvu bolesti kao što su pankreolitijaza, rak i tumor pankreasa, lijekovi daju samo privremeni efekat. Da bi se izlečile ove bolesti, potrebna je operacija.

A ako govorimo o tome koje znakove bolesti gušterače imaju, treba imati na umu da probava prije svega pati u slučaju kvara ovog organa. To se manifestuje pojavljivanjem:

  • žgaravica
  • belching, nakon čega se oseća gorčina u ustima,
  • osjećaj težine u stomaku,
  • poremećaji stolice
  • mučnina
  • pojačano mokrenje
  • stalna žeđ
  • odbojnost prema masnoj i prženoj hrani,
  • slabosti.

Također treba napomenuti da pankreatitis često prati akutni bol u pojasu u gornjem dijelu trbuha koji u doslovnom smislu te riječi nanosi pacijenta, groznicu i otvaranje povraćanja.U pravilu se takvi simptomi pojavljuju tokom pogoršanja bolesti.

Liječenje akutnog pankreatitisa

S razvojem akutnog pankreatitisa osoba doživljava snažni sindrom boli, čiji se pojavak objašnjava aktiviranjem procesa vlastite probave u gušterači zbog upale, što je uzrokovalo oticanje parenhima, stiskanje izlučnih kanala i stagnaciju soka pankreasa u organu. U ovom se slučaju ne koriste tablete protiv bolova u gušterači, jer mogu pogoršati pacijentovo stanje.

U akutnom pankreatitisu terapija je indicirana lijekovima koji se proizvode u obliku otopina za intramuskularnu ili intravensku primjenu. U toj je situaciji važna točka blokiranje sinteze probavnih enzima. U tu svrhu koriste se antienzimski pripravci koji uključuju Gordoks i Kontrikal.

Za ublažavanje bolova ljekari pribjegavaju pomoći analgeticima (Analgin, Ibuprofen itd.) I antispazmodicima (No-shpa, Papaverin i drugi). Ako upala gušterače daje simptome poput povraćanja i proljeva, tada se u svrhu sprečavanja dehidracije koriste antiemetički lijekovi (Cerucal ili Metoclopramide) i antidijarejski lijekovi (Regidron, Tannacomp i drugi).

U onim situacijama kada pankreatitis prati dodavanje bakterijske infekcije, propisani su antibiotici. Međutim, njihova upotreba dolazi nakon potpune procjene stanja ne samo gušterače, već i jetre, pošto se upravo na njoj pravi opterećenje prilikom uzimanja ovih lijekova. A budući da s pankreatitisom rad ovog tijela također propada, bez procjene njegovog funkcioniranja, antibakterijski lijekovi se koriste samo u hitnim slučajevima.

Intravenska ili intramuskularna primjena lijekova provodi se sve dok se stanje pacijenta ne vrati u normalu. Ali paralelno s tim koristi se i gladna dijeta. Omogućuje vam i smanjenje aktivnosti probavnih enzima i oslobađanje od stresa od upale gušterače.

Čim se pacijentovo stanje stabilizira, provodi se liječenje lijekovima u obliku tableta. Njihovo pijenje preporučuje se dugo vremena. Međutim, u ovom slučaju, antifermentrički preparati se zamjenjuju enzimskim (Pancreatin, Creon, Mezim, itd.), A lijekovi protiv bolova ukidaju se (ostaju samo antispazmodičari). Tako se preporučuje liječenje gušterače 2-3 mjeseca. U tom je slučaju propisana i tablica liječenja broj 5, koje se treba pridržavati 6-12 mjeseci.

Lečenje hroničnog pankreatitisa

Koje tablete treba piti za liječenje kroničnog pankreatitisa, odlučuje liječnik, ovisno o općem stanju pacijenta. Ipak, s razvojem ove bolesti pacijenti često pate od bolova u trbuhu koji je praćen mučninom i nadimanjem. A nije uvek moguće posjetiti liječnika kako bi mu se razjasnio koje tablete za bol u stomaku i gušterači treba uzimati.

Sa bolešću kao što je hronični pankreatitis, trbuh boli u dva slučaja - nakon jela hranu ili kada osoba zauzme ležeći položaj. U takvim situacijama nemojte odmah uzimati tabletu. Možete pokušati i bez njih, zauzeti sjedeći položaj, nagnite gornji dio tijela prema naprijed i stavite hladan oblog na gušteraču. Ako ove mjere ne pomognu otkloniti bol, možete piti antispazmodik ili analgetik. Ali zapamtite da se lijekovi u obliku tableta za bol u pankreasu mogu uzimati samo ako nema znakova pogoršanja bolesti (povraćanje, proljev, groznica itd.).

Uz upalu gušterače i pojavu bola u desnom ili lijevom hipohondrijumu, ljekari preporučuju uzimanje sljedećih antispazmodika i analgetika:

  • Baralgin,
  • Asperin
  • Paracetamol
  • Papaverin
  • Drotaverinum ili No-shpu.

Ako bol potraje, potrebno je koristiti lijekove koji pripadaju farmaceutskoj grupi blokatora H2. Među njima se uklanjaju najteža senzacija:

Takođe, za ublažavanje pacijentovog stanja koriste se antihistaminici i antiholinergički lekovi - difenhidramin, platifilin i atropin.

Ostali lijekovi za pankreas

U liječenju gušterače važna je primjena enzimskih pripravaka, ali ne u vrijeme početka akutnog napada. Ovi proizvodi sadrže enzime koji obnavljaju probavne funkcije i poboljšavaju apsorpciju hranljivih sastojaka u crijevima. Ovi lijekovi uključuju:

  • Pankreatin
  • Mezim Forte
  • Panzinorm,
  • Festal i drugi.

Na ovom popisu nalaze se enzimski pripravci koji su bazirani na aktivnoj tvari pankreatin, a koji se dobija iz gušterače goveda ili svinjskih žlijezda. Neki ljudi imaju alergijsku reakciju na njega i u tim se slučajevima biljni lijekovi na bazi gljivica papaina ili riže koriste za poboljšanje gušterače. Među njima su najčešći Unienzyme, Pepfiz i Somilase.

Ako pankreatitis prati porast razine kiselog želučanog soka i visoki rizik od peptičnog čira, ljekari također preporučuju uzimanje:

Značajke liječenja tabletama pankreasa

Mora se shvatiti da je u 90% slučajeva razvoj pankreatitisa i drugih bolesti gušterače provociran pogrešnim načinom života, odnosno zloupotrebom duhana i alkoholnih proizvoda, kao i prisutnošću u prehrani visoke razine masne i pržene hrane. Sve to negativno utječe na rad žlijezde i izaziva razvoj upalnih procesa u njoj.

A da bi liječenje pankreasnim lijekovima dalo pozitivan rezultat, terapija mora nužno uključivati ​​dijetu i odbacivanje loših navika. Ako negativni faktori i dalje utječu na gušteraču, neće biti moguće spriječiti daljnje napredovanje bolesti i pojavu komplikacija na njenoj pozadini. Kako jesti u prisustvu pankreatitisa, reći će dežurni ljekar.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar