Sve o žlijezdama i hormonalnom sistemu

Gušterača je endokrini i probavni organ koji se nalazi u trbušnoj šupljini. Glavna funkcija gušterače je proizvodnja enzima potrebnih za probavu i apsorpciju hrane u crijevima.

Tijelo ima tri odjeljenja:

Gušterača se nalazi u petlji dvanaestopalačnog crijeva, u retroperitonealnom prostoru, ispod stomaka, a s vanjske strane pokrivena je kapsulom vezivnog tkiva.

Struktura i funkcije gušterače međusobno su povezane. Tijelo ima dvije zone:

  • Egzokrin - sastoji se od glavnog kanala, sistema izlučnih kanala i akinija (lobuli žlezdanog tkiva).
  • Endokrina - zastupljena je otočićima Langerhansa čije ćelije proizvode biološki aktivne tvari.

Dvije gušterače razlikuju se u gušterači

U skladu s zonama, razlikuju se endokrine i egzokrine funkcije gušterače u ljudskom tijelu. Endokrina funkcija vrši se zahvaljujući posebnim otočkim ćelijama - insulocitima, koji su odgovorni za proizvodnju hormona i humoralnu regulaciju.

Napomena U egzokrinoj zoni razlikuju se dvije vrste ćelija - egzokrini pankreatociti (oni obavljaju sekrecijsku funkciju) i epitelne ćelije (tvore kanal).

Ukratko, funkcije gušterače u ljudskom tijelu sastoje se u proizvodnji hormona i soka pankreasa s enzimima. Djelovanje svih ovih biološki aktivnih tvari usmjereno je na regulaciju ispravnog funkcioniranja probavnog i neurohumoralnog sustava.

Uloga pankreasa u ljudskom telu

Gušterača obavlja vrlo važne funkcije u probavnom procesu. Sve materije potrebne za normalno funkcioniranje unose se u tijelo s hranom, ali imaju previše složenu strukturu da bi ih tijelo jednostavno apsorbiralo.

Pravilna prehrana važna je za zdravlje pankreasa

Sok pankreasa i enzimi koje proizvodi gušterača pomažu razgradnju makromolekularnih tvari. Svaki enzim ima svoje funkcije:

  • lipaza - razgrađuje složene masti,
  • amilaza (kao i maltaza i laktaza) - pružaju razgradnju ugljenih hidrata,
  • tripsin - razgrađuje proteine ​​na jedinjenja niske molekulske mase, koje ćelije u telu lako apsorbuju.

Zanimljivo! U gušterači se tripsin proizvodi u neaktivnom obliku. Njegova aktivacija događa se direktno u dvanaesniku prilikom interakcije sa žuči.

Kroz veliku papila pankreasni sok obogaćen enzimima ulazi u dvanaesnik da bi razgradio hranu koja je prethodno bila stisnuta u stomaku.

Gušterača je regulisana moždinom korteksom

Sok pankreasa sadrži natrijum bikarbonat, koji je neophodan za ublažavanje kiselosti želuca. Proces stvaranja enzima započinje nekoliko minuta nakon jela i nastavlja se još 6-14 sati (ovisno o količini i vrsti hrane).

Pankreas djeluje

Rad gušterače je vrlo složen i dobro koordiniran proces. Ovisno o vrsti hrane koja ulazi u organizam (proteini, masti, ugljikohidrati), tijelo proizvodi više jednog ili drugog enzima.

Važno! Zbog toga se probava hrane i apsorpcija spojeva niske molekularne težine odvija brže.

Osim enzima, gušterača proizvodi i niz hormona, glavni je inzulin, kao i:

To je endokrina funkcija pankreasa. Endokrini dio organa odgovoran je za proizvodnju hormona, stoga, pri svakom kršenju njegove funkcije (upala organa, trauma, patološka promjena u strukturi), dolazi do poremećaja u proizvodnji enzima i hormona, kao rezultat, kršenja normalnog funkcioniranja tijela.

Važno! Ljekari najviše pažnje posvećuju kontroli nivoa inzulina. S njegovim nedostatkom krvi otkriva se povećana razina šećera - to jest, osoba razvija dijabetes kao rezultat kršenja gušterače u tijelu.

Hormonski poremećaji su vrlo opasni za zdravlje i život pacijenta, pa je nakon dijagnosticiranja bilo kojeg poremećaja potrebno što pre krenuti na lečenje kako bi se umanjile negativne posledice za mozak, bubrege i jetru.

Hormonska funkcija žlijezde je jako komplicirana

Simptomi patologija

Digestivna funkcija gušterače oslabljena je zbog nepravilnog načina života ili bolesti. Najčešće, patologije koje se javljaju u ovom organu manifestuju se sledećim simptomima:

  • probavne smetnje (mučnina, povraćanje, proliv),
  • nedostatak apetita
  • neugodan specifičan ukus u ustima,
  • bol u gornjoj trećini trbuha, napuhanost.

U pravilu se ovi simptomi pojavljuju akutnije nakon konzumiranja alkohola ili masne hrane. Upravo u periodima pogoršanja osoba počinje razmišljati o pitanju, koja je funkcija gušterače i zašto se te funkcije krše.

Glavne patologije gušterače uključuju:

  1. Pankreatitis - u akutnom i hroničnom obliku. Ovo je upalni proces koji se razvija sa nakupljanjem probavnih enzima u tijelu, što je posljedica prekomjerne konzumacije alkohola, zaraznih bolesti, stvaranja kamenca u žučnom mjehuru, kao i začepljenja žučnih kanala. Razvoju kroničnog pankreatitisa najosjetljiviji su alkoholičari.
  2. Rak - zahvaća cijeli organ, širi se od kanala do endokrinog dijela gušterače. Čimbenici koji doprinose nastanku raka su starost, pušenje, hronični pankreatitis.
  3. Dijabetes - nastaje kada tijelo prestaje proizvoditi inzulin (s hipofunkcijom gušterače), ili ga tijelo ne apsorbira.

Dodijelite dijabetes tipa 1 - o inzulinu ovisnom - u ovom slučaju pacijent mora ubrizgavanjem inzulina u tijelo stalno. Dijabetes tipa 2 javlja se najčešće s pretilošću (ponekad trudnoća postane njezin uzrok). Liječenje je usmjereno na vraćanje reakcije stanica na inzulin.

Patološke promjene gušterače negativno utječu na probavni sistem

Važno! Hiperfunkcija gušterače doprinosi razvoju nedostatka glukoze jer se inzulin proizvodi u prekomjernim količinama i razgrađuje svu glukozu koja putem hrane ulazi u tijelo.

Za održavanje gušterače u zdravom stanju potrebno je pravilno jesti i ne zloupotrebljavati pušenje i alkohol. Prevencija poremećaja gušterače važan je zadatak svake osobe, jer normalan proces probave ovisi o ovom malom organu.

Pogledajte video: Disanje prilikom aktivacije pinealne žlezde Dr Joe Dispenza (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar