Dijabetes tikvica

Dijabetes je složena bolest i obično se naziva nijemi ubojica. Kada šećer u krvi nije pod kontrolom, može se pojaviti niz povezanih problema. Stoga je jedenje zdrave hrane za dijabetičare vrlo važno.

Prerađenu hranu treba izbjegavati što je više moguće, ali povrće, orasi, sjemenke i voće preferirani su izbor za dnevni meni.

Da li je buča dobra za dijabetes? Ovo je pitanje koje mnogim pacijentima koji imaju dijabetes postavljaju nutricionisti. Dobra vijest je da je tikvica, koja spada u porodicu bundeve, jedna od najboljih namirnica za ljude koji imaju dijabetes. Ima umjereno visok glikemijski indeks od 75 i niskokalorični (26 kcal po sto grama). 100 grama sirove bundeve sadrži samo 7 grama. ugljeni hidrati.

Bundeva sadrži umerenu količinu gvožđa, magnezijuma, cinka i fosfora. Visoki udio kalija čini ovu biljku idealnim izborom za one koji žele sniziti krvni tlak ili dobiti dodatni elektrolit.

Lijepa narančasta boja bundeve rezultat je prisustva antioksidansa, beta-karotena. U tijelu se pretvara u vitamin A. Beta-karoten odličan je za podršku imunološkom sustavu i pomaže u održavanju zdravih očiju i kose, a također može umanjiti i rizik od nastanka raka prostate.

Vitamini C i E: Ovi antioksidanti mogu zaštititi vid i sprečiti Alzheimerovu bolest.

Vlakna: u bundevi je mnogo vlakana, što znači da ćete se duže osećati puni. Uz to, vlakna doprinose normalnom funkcioniranju probavnog trakta i efikasno sprječavaju zatvor.

Dijabetes tipa 1 i bundeve

Uobičajeno je da nivo šećera u krvi u ljudskom tijelu reguliše hormon inzulin, koji se proizvodi pomoću određenih ćelija u gušterači. Ali kod dijabetesa tipa 1, imunološki sistem tijela pogrešno napada ove stanice.

Ovo ometa proces stvaranja inzulina, što rezultira povećanjem šećera u krvi. Kineska studija sugerira da azijski ekstrakt bundeve protiv dijabetesa može pomoći u zaštiti stanica gušterače važnih za inzulin.

Azijska bundeva može pomoći poboljšanju blagostanja ljudi koji imaju dijabetes tipa 1, prema preliminarnim nalazima nove studije kineskih naučnika:

  • Istraživači su uzeli bundevu, uklonili sjeme s nje, sušili voće i stvorili ekstrakt bundeve. Zatim su istraživači pomiješali ekstrakt bundeve sa vodom i dali je štakorima mjesec dana. Neki štakori su imali dijabetes tipa 1, dok drugi štakori nisu imali dijabetes.
  • Nakon mjesec dana svakodnevne konzumacije ekstrakta bundeve, razina šećera u krvi kod dijabetičnih štakora smanjila se. Istovremeno, ekstrakt bundeve nije utjecao na šećer u krvi kod štakora koji nisu imali dijabetes.
  • Istraživači su takođe uporedili dijabetične štakore koji su mesec dana jeli ekstrakt bundeve sa štakorima sa dijabetesom koji nisu primali ekstrakt bundeve. Štakore kojima je davan ekstrakt bundeve imale su više ćelija koje proizvode inulin od štakora kojima nisu dali ekstrakt.
  • Studija nije mogla utvrditi koje kemikalije u ekstraktu bundeve mogu biti odgovorne za rezultate. Antioksidanti su mogli imati korisnu ulogu.

Do sada su istraživači provodili eksperimente na štakorima, pa je nemoguće sa 100% sigurnošću reći da će njihovi rezultati biti primjenjivi na ljude.

Azijske sorte bundeve (na primer, Beninkaza) razlikuju se od svojih europskih kolega po zelenim kore, ponekad s mrljastim uzorkom.

Obična bundeva za dijabetes tipa 1 će takođe biti od pomoći. Možda nije tako učinkovit, jer azijske kolege štite stanice gušterače, ali će pružiti tijelu vrijedne tvari.

Tip Dijabetes i bundeva

I sjemenke bundeve i bundeve sadrže brojne spojeve koji imaju hipoglikemijski učinak (smanjuju šećer u krvi).

Osim toga, dijabetes od bundeve može usporiti nagomilavanje triglicerida i cjelokupno napredovanje bolesti.

U istraživanjima na životinjama, otkriveno je da polisaharidi sadržani u bundevi pomažu u kontroli glukoze i lipida u krvi. Prah iz sjemenki bundeve ima visoku antioksidacijsku aktivnost, ne samo da snižava krvni pritisak, već pomaže i u liječenju komplikacija nastalih uslijed hiperglikemije.

Ulje sjemenki bundeve još je jedan zaista nevjerojatan prirodni proizvod. Ima protuupalna svojstva, sprječava razvoj ateroskleroze (stvrdnjavanje i suženje arterija) i, samim tim, može umanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Trudna

Ne samo muškarcima i deci se ne preporučuje jesti bundevu za dijabetes. Korisno je za trudnice. Ova biljka je prirodni antiemetik i pomaže kod toksikoze trudnica.

Bundeva za trudnice sa dijabetesom može se jesti u malim količinama u sirovim, pirjanim, pečenim, prženim vrstama, kao i u supe i salate.

Vlakna, vitamin A, fosfor koji se nalaze u bučici - sve će to imati koristi i za majku i za nerođeno dijete.

No, prije nego što dodate bundevu prehranu, trudnica se uvijek treba posavjetovati s ginekologom koji je trudnički, kao i s dijetetičarem. Oni će vam reći hoće li bundeva kod dijabetesa štetna za određenog pacijenta, jer svaki slučaj dijabetesa treba razmotriti pojedinačno.

Da li je moguće jesti bundevu za dijabetes i kako je pravilno kuhati

Postoje različiti načini da napravite bundevu. Kada sazri, može se kuhati na pari, peći, kuhati i pržiti. Bundeva je korisna i u obliku pire krumpira, supe i kao punjenje pita. Svi ovi oblici pripreme pomoći će da bundeva postane jednostavan sastojak dijabetesu.

Prilikom odabira bundeve izbjegavajte voće s tamnim mrljama, bez vidljivih modrica. A ako jedete konzerviranu bundevu, ne zaboravite odabrati slane sorte.

Međutim, kod proljeva, čira na želucu, pogoršanja gastritisa i bolesti genitourinarnog sistema, bundeva je kontraindicirana trudnicama.

Kako kuhati

Bundeva ima visok glikemijski indeks i nisko glikemijsko opterećenje. Stoga, na pitanje da li je moguće jesti bundevu za dijabetes, većina ljekara odgovara potvrdno. Oko 200 grama kuhane bundeve dnevna je potreba za proteinima, mastima i ugljikohidratima za dijabetičare.

Evo osnovnih načina kako bez napora napraviti bundevu:

  • Izrežite bundevu na velike komade i sipajte malu količinu vode (otprilike jednu čašu). Kuhajte oko 20 minuta ili pirjajte 10 do 15 minuta.
  • Bundeva se takođe može prerezati na pola i peći u rerni oko jedan sat.
  • Nakon što se bundeva skuha ili peče, možete je lako pretvoriti u pire krompir koristeći prehrambeni procesor ili mikserom.
  • Svježe iscijeđeni sok od bundeve sastoji se od 90% vode, što znači da je veoma korisna za tijelo. Osim toga, sok od bundeve sadrži veoma korisnu supstancu, pektin. Pomaže za snižavanje holesterola u krvi i poboljšava cirkulaciju krvi. Takođe, sok od bundeve pomoći će očistiti organizam od štetnih tvari, pesticida i toksina. Dovoljno je piti pola čaše soka dnevno. Iscijedite ga kod kuće sokovnikom, i to maksimalnom brzinom. Ako nema sokovnika, onda kašu od bundeve možete naribati na rerni, a zatim dobivenu masu iscijediti čistom krpom od gaze. Ako sumnjate da li je moguće jesti bundevu za dijabetes, pokušajte popiti malu količinu soka od bundeve, a zatim pratite svoje stanje i izmjerite šećer u krvi sat i pol nakon jela. Ako je sve u redu, tada možete postepeno povećavati količinu soka na pola čaše. Takođe, sok od bundeve možete pomešati sa drugim, na primer, jabukom ili brusnicom.

Evo jednostavnog recepta za večeru u tikvici. Ovo jelo može zadiviti vaše prijatelje i izgleda vrlo estetski ugodno.

Hranjiva vrijednost:

  • Kalorije - 451
  • Ugljikohidrati - 25 g.
  • Zasićene masti - 9g
  • Protein - 31 g.
  • Natrijum - 710 mg.
  • Dijetalna vlakna - 2 g.

Sastojci

  • 1 mala bundeva (veličine obične fudbalske lopte),
  • 1 do 2 kašike maslinovog ulja,
  • 1 srednji luk, sitno sjeckani,
  • 1 šolja sitno sjeckanih gljiva,
  • 300 g mljevene govedine,
  • kuhinjska sol i svježe mljeveni crni biber po ukusu,
  • 2 kašike soja sa malo natrijuma,
  • 2 kašike svijetlog ili tamno smeđeg šećera,
  • čaša pileće supe sa malo masti,
  • 10 komada jestivih kestena, kockica,
  • pola čaše riže kuhane do pola kuhane.

Način kuhanja:

  1. Zagrejati pećnicu na 350 stepeni. Odrežite vrh bundeve (kao da pravite fenjer od bundeve). Ne odbacujte vrh, već ga ostavite na stranu.
  2. Žlicom pažljivo odaberite kašu od bundeve kako biste dobili čisti, šuplji prostor unutar voća.
  3. Stavite bundevu na lim za pečenje i pecite 40 minuta. Odložite.
  4. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok ulje ne počne da se “prži”. Dodajte luk i kuvajte, miješajući, nekoliko minuta, a zatim dodajte gljive i pržite nekoliko minuta.
  5. Dodajte meso i začinite solju i biberom po ukusu, pržite nekoliko minuta, mešajući dok komadići govedine ne prestanu biti ružičasti.
  6. Dodajte sojin sos, smeđi šećer i pileću supu, uz miješanje da ste pomiješali sve sastojke. Kuvajte oko 10 minuta, miješajući, pa dodajte kestene i kuhanu rižu.
  7. Prebacite čitavu smjesu u bundevu, prekrijte je vrhom, zamotajte bundevu u aluminijsku foliju i pecite oko 30 minuta.
  8. Prebacite u jelo i poslužite.

U kojim slučajevima se bundeva ne preporučuje

Ako ste skloni hipoglikemiji, onda je vjerojatno najbolje izbjegavati jesti bundevu zbog njenih hipoglikemijskih svojstava.

Slično tome, ako imate vrlo nizak krvni pritisak, bundeva ga može još više sniziti. Stoga će, odgovarajući na pacijentovo pitanje o tome je li moguće jesti bundevu kod šećerne bolesti, liječnik definitivno odrediti je li pacijent sklon hipertenziji ili hipotenziji.

Sjemenke bundeve smatraju se sigurnim za konzumiranje, ali ponekad mogu uzrokovati probavne smetnje jer sadrže velike količine masnih ulja. Od njih ne bi trebalo biti nikakve štete ako se konzumiraju umjereno u komadima dnevno). Ponekad mogu izazvati alergijsku reakciju kod djece.

I zapamtite da je bundeva, kao i svaki drugi proizvod, dobra umjerenosti.

Za šta je tikvica korisna?

  • vjeverice
  • ugljeni hidrati
  • masti
  • skrob
  • vlakno
  • vitamini - grupa B, PP.
  • kiseline.

Ovaj sastav omogućava vam da shvatite je li moguće jesti bundevu sa dijabetesom tipa 1. Na temelju činjenice da postoji optimalna količina škroba i drugih ugljikohidrata, proizvod će nadomjestiti rezerve ugljikohidrata u tijelu i stabilizirati razinu šećera u njemu nakon unošenja inzulina. Jela od bundeve obično su niskokalorična i lako se probavljaju.

Ali, upotreba ovog povrća blagotvorno djeluje na organizam, ne samo kod dijabetesa tipa 1, već i kod drugih vrsta ove rasprostranjene bolesti. Prednosti bundeve za dijabetes tipa 2 su sledeće:

  • gubitak tjelesne težine do normalne vrijednosti zbog niskog kaloričnog povrća,
  • da se oslobodimo viška holesterola u organizmu,
  • detoksikacija
  • stimulacija oporavka ćelija pankreasa.

U konačnici, dijabetes od bundeve može smanjiti broj ubrizgavanja inzulina.
Što se tiče kontraindikacija, one nisu za bundevu, osim za umjerenu upotrebu. Zbog toga, možete ga sigurno koristiti u obliku kaše, kasike, priloga, supe od pire. Sok od bundeve za dijabetes takođe je vrlo koristan.

Upotreba sjemena

Sjemenke su dijetalni proizvod, pa su uključene u glavni izbornik dijabetičara. Sadrži puno vlakana i drugih korisnih komponenti koje normaliziraju metabolizam svih tvari. Prednosti sjemenki bundeve u praksi su više puta dokazane. Posebno se preporučuje korištenje sirovih sjemenki za muškarce koji imaju problema sa prostatom. To je moguće zahvaljujući aktivnim komponentama koje sadrže:

  • masna ulja (bučino sjeme proizvodi se iz sjemenki),
  • karoten
  • esencijalna ulja
  • silicijum
  • mineralne kiseline i soli,
  • fosforne i nikotinske kiseline,
  • grupa vitamina B i C.

Seme ima izražen diuretski efekat. Njihova upotreba omogućava vam čišćenje organizma od toksina kao i zasićenje potrebnim kalorijama. Oštećenja od upotrebe ovog proizvoda moguća su samo u slučaju nekontrolirane upotrebe. Uz to, upotreba bundeve se ne preporučuje ako je dijabetes u poodmakloj fazi.

Dakle, da li je moguće bundevu sa dijabetesom? Nesumnjivo bi ovaj proizvod trebao biti u ishrani. Zahvaljujući njegovoj upotrebi ne samo da se olakšava tijek dijabetesa, već se eliminiraju i ateroskleroza, anemija, nakupljanje tekućine, prekomjerna tjelesna težina i mnogi drugi problemi. Ali preporučuje se prije uvođenja proizvoda u prehranu posavjetovati se s liječnikom i otkriti možete li aktivno uzimati bundevu.

Upotreba bundeve u narodnoj medicini

Bundeva za dijabetes aktivno se koristi u alternativnoj medicini. Liječi ne samo samu patologiju već i druge komplikacije koje se mogu pojaviti zbog nedostatka inzulina ili njegove potpune odsutnosti. Dakle, cvjetovi bundeve koriste se u lokalnim lijekovima za zarastanje trofičnih čira i drugih rana koje često prate stečen dijabetes neovisan o inzulinu. Da bi se to postiglo, sakupljaju se i melje u prah. Jednostavno se može poprskati na rane i uvesti u sastav masti, kreme, terapijskih maski.

Takođe, mnogi pripremaju dekociju iz svežeg cveća bundeve. Ima manje moćno ljekovito djelovanje. Juha se nanosi na gazu, a zatim se nanosi na upaljeno područje.

Jela s dijabetesom od bundeve

Jela od bundeve za dijabetes tipa 2 mogu biti veoma raznolika, jer se povrće jede u bilo kojem obliku. Kuhano, sirovo, pečeno - pogodno je i ukusno. Ali najkorisniji proizvod u svom sirovom obliku. Dakle, na njegovoj bazi možete napraviti jednostavne salate. Najpopularniji ima sljedeći recept: pomiješajte mrkvu, sjeckanu 200 g bundeve, začinsko bilje, korijen celera, sol i maslinovo ulje. Sve sastojke treba usitniti što je više moguće za zgodno jelo.

Što se tiče soka od bundeve, o čijim je koristima više puta navedeno, može se pripremiti ne samo odvojeno, već i u mješavini s sokom od rajčice ili krastavca. Mnogi dodaju med u napitak kako bi pojačali njegov blagotvorni učinak.

Desert od bundeve, kaša, supa s pireom, kasika - sva su jela poznata mnogim domaćicama, a većina ih se može konzumirati kod dijabetesa. Ali, opet, umjereno, jer je glikemijski indeks bundeve i dalje prilično visok. U nastavku pogledajte nekoliko uobičajenih recepata.

Za pripremu ukusnog štrudle od bundeve, pored ovog povrća, pripremaju i mrkvu i luk, trećinu čaše mljevenih žitarica, 50 g šljiva i 100 g suhih marelica, 30 g ulja. Operite bundevu i stavite čitavu pečenu u rernu na najmanje jedan sat na 200 stepeni. Zatim, suhe šljive i suhe marelice se preliju kipućom vodom, nakon čega se isperu u hladnoj vodi, usitne i prebace na dodatak. Nakon toga se prethodno oprano proso kuha dok ne bude spremno, a mrkva i luk se mljeve u tavi u sjeckanom obliku. Kuhana kaša temeljito se pomiješa sa navedenim sastojcima - zdrobljenim sušenim voćem, prženjem od luka i mrkve, kao i uljem.Zatim se vrh izrezuje iz bundeve, udubljenja se očiste od semenki, nakon čega se sve napuni kašom. Proizvod je spreman za upotrebu.

Prednost bundeve je što je ukusna i veoma zdrava. To potvrđuje velika lista bolesti koje ovaj proizvod može da eliminiše. Da biste dijabetes lakše liječili, morate jesti bundevu.

Kuhanje kaše

Da biste implementirali ovaj recept, potrebno vam je sljedeće:

  • 1 kg bundeve
  • 1 kašika. kaša kuskus,
  • čaša mleka bez masti,
  • zamjena za šećer (daje se u količini 2 puta manjoj od običnog šećera),
  • orasi, suho voće,
  • cimet.

Pripremite proizvode, pređite direktno na kuhanje. Da biste to učinili, samljejte bundevu i kuhajte je, čekajući punu spremnost. Nakon toga, povrće se miješa sa žitaricama, dodaje se zamjena za šećer i mlijeko. Kad se jelo skuva, tome se dodaju suho voće, orasi i cimet.

Pire od čorbe od bundeve

Za njegovu pripremu trebat će vam takvi proizvodi:

  • 2 luka,
  • 1,5 litara juhe,
  • 350 g bundeve
  • 2 krompira
  • 2 šargarepe
  • zelje
  • 2 kriške hleba
  • 70 g zdrobljenog tvrdog sira,
  • soli
  • začini
  • ulje - 50 g.

Najprije sjeckani luk i mrkvu, nakon čega zagrijte luk na vatri tako da prokuha. Zatim nastavite nasjeckati zelje i povrće. Kad zakuha juhu, tamo se prebaci sjeckani krompir. Treba ga kuhati oko 10 minuta. Zatim pomiješajte luk, mrkvu i bundevu u tavi sa maslacem i sve zapecite sa zatvorenim poklopcem, dok proizvodi ne postanu mekani. Dobivene povrtne povrće premjestite u lonac s juhom i nastavite kuhati, čekajući da tikvica postane mekana. Zatim se slani sol, dodaju začine.

Za ukrašavanje jela potreban je hljeb. Izreže se na kockice i osuši u rerni.

Zatim se juha izlije u zasebnu posudu, a preostalo povrće izmiksa s mikserom. Da bi jelo izgledalo kao juha, dodajte mu deo juhe i izmiješajte. Nadalje, svi su ukrašeni sjeckanim zelenilom, suhim kruhom i ribanim tvrdim sirom.

Pogledajte video: Evo zbog čega MORATE da jedete tikvice češće (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar