Zašto je aspartam štetan i štetan za upotrebu zaslađivača?

Od aspartama. Supstanca je otkrivena 1965. godine, ali samo 16 godina kasnije dobila je službeno odobrenje za upotrebu. Tijekom godina bilo je mnogo kliničkih ispitivanja proizvoda.

Više od 100 regulatornih tijela za prehrambene standarde iz različitih zemalja, uključujući Rusiju, pružilo je uvjerljive dokaze o nedostatku kancerogenih i mutagenih svojstava sintetskih nadomjestaka šećera.

Aspartam je službeni naziv dodatka prehrani (GOST R 53904-2010 ) Međunarodna opcija je Aspartame.

  • E 951 (E - 951), europski kod,
  • N-L-α-Aspartil-L-fenilalanin metil eter,
  • 3-amino-N- (α-karbometoksi-fenetil) jantarna kiselina,
  • Jednake, Canderel, Sucrasite, Sladex, Lastin, Aspamix, NutraSweet, Sanekta, Shugafri, Sweetley su trgovačka imena.

Vrsta tvari

Aditiv E 951 uključen je u skupinu zaslađivača hrane. Prema SanPiN 2.3.2.1293-03 može obavljati funkciju.

Aspartam je metil ester organskog spoja dvije aminokiseline: fenilalanina i asparaginske kiseline. Uprkos prirodnim komponentama, zaslađivač je proizvod hemijske sinteze . Time se svrstava u kategoriju umjetnih dodataka.

Enzimska metoda za proizvodnju tvari korištenjem genetski modificiranih izvora (na primjer, bakterija Bacillus thermoproteolyticus) ne koristi se u industrijskoj mjeri zbog preniskog prinosa krajnjeg proizvoda.

Aditiv E 951 pakiran je u plastične vrećice od 25 kg. Nakon čvrstog brtvljenja, stavljaju se u vanjsku ambalažu:

  • kartonske kutije sa unutrašnjom polietilenskom oblogom,
  • kartonski bubnji
  • polipropilenske kese.

Aspartam se može staviti u mekane FIBC posude (velika kesa) zapremine 500, 750 kg.

Aditiv E 951 odobren je za prodaju na malo (SanPiN 2.3.2.1293-03, dodatak 2). Kapacitet ambalaže bira proizvođač. Sladilo obično dolazi u plastičnim staklenkama ili vrećicama od folije.

Primjena

Glavni potrošač aspartama je prehrambena industrija.

Profil ukusa E 951 je što je moguće bliži saharozi, ali 200 puta slađi od prirodnog ugljikohidrata. Supstanca nema metalni okus. Kalorijska vrednost aspartama je zanemarljiva i iznosi 4 kcal / g.

Najveća količina sintetičkog zaslađivača nalazi se u žvakaćim gumama i obnavljajućim slatkišima od metvice - do 6 g / kg. Za ostale proizvode najveća dopuštena koncentracija tvari kreće se od 110 mg do 2 g / kg.

Aspartam se može naći u sledećim proizvodima:

  • bezalkoholna pića u okusu,
  • Konditorski proizvodi
  • sladoled (osim vrhnja i mlijeka), smrznuti deserti,
  • konzervi, džemovi, konzervirano voće,
  • senf, kečap i drugi umaci,
  • žitarice za doručak, instant supe,
  • jogurti, mliječna pića,
  • čajevi s okusom, instant kava,
  • alkoholna pića jačine do 15%, pivo, kokteli.

Popis je daleko od potpunog. Zaslađivač E 951 sadrži oko 6.000 proizvoda bez šećera ili sa smanjenim udjelom kalorija.

Aspartam ima sposobnost da naglasi i pojača aromu citrusa. To omogućava dodavanje tvari sokovima od naranče i likerima, slastičarnicama aromatiziranih limunom i sličnim proizvodima.

Dodatak E 951 uključen je u proteinske shake-ove za sportsku prehranu. Supstanca ne utiče na fizičke kvalitete sportista. Koristite ga samo za poboljšanje ukusa.

Značajni nedostaci uključuju tendenciju razgradnje aspartama tokom termičke obrade.Kao rezultat toga, slast je gotovo izgubljena, pojavljuje se hemijski zalogaj.

Zbog toga se za pečenje muffina, slastičarskih proizvoda od brašna, aditiv E 951 koristi samo u mješavini s drugim zaslađivačima (npr. Sa stabilnijim).

Aspartam je odobren za upotrebu u farmaceutskoj industriji za zaslađivanje i poboljšanje ukusa lijekova: sirupa, dodataka prehrani, žvakaćih i instant tableta.

Prednosti E 951 su očite:

  • nizak sadržaj kalorija, omogućava ljudima koji imaju pretilost da uzimaju droge,
  • nedostatak uticaja na nivo glukoze u krvi (važan za pacijente sa šećernom bolešću),
  • siguran za zubnu caklinu, nije hrana za bakterije koje uzrokuju propadanje zuba.
Aspartam je dio farmakološke grupe metaboličkih sredstava. Strogo po preporuci ljekara, može se koristiti za enteralnu prehranu. Obično se propisuje tvar za kontrolu tjelesne težine.

Aditiv E 951 može se naći u kozmetici za njegu kože ruku i lica. Supstanca nema biološku vrijednost. Koristite aspartam za pojačavanje arome proizvoda.

Korist i šteta

Dodatak E 951 nije izvor korisnih tvari za tijelo.

Aspartam se smatra neutralnim proizvodom. Kada se koristi u ovlaštenoj količini, sigurno je za zdravlje. Dnevna doza je 40 mg / kg (FAO / WHO) ili 50 mg / kg (FDA).

Aspartam se lako apsorbuje u tijelu. Tvar se brzo apsorbira iz tankog crijeva u krv, nakon čega se razlaže na komponente: aminokiseline i metanol.

Potonji je povezan s najčešćim mitom o toksičnosti aditiva E 951. Metanol je jedan od najsnažnijih otrova, ali njegova količina u aspartamu je vrlo mala. Kada koristite maksimalno dopuštenu normu zaslađivača (pa čak i uz značajno predoziranje), koncentracija opasnog alkohola bit će 25 puta manja od smrtonosne doze.

Dodatak se izlučuje bubrezima u roku od 24 sata.

Aspartam predstavlja stvarnu opasnost samo za ljude koji pate od fenilketonurije. Rijetka genetska bolest narušava metabolizam fenilalanina, esencijalne aminokiseline koja je dio zaslađivača E 951. Nedavno je pakiranje proizvoda koji sadrže aspartam dobilo oznaku "Zabranjeno pacijentima sa fenilketonurijom".

Nepoželjno je koristiti hemijski dodatak za trudnice: učinak tvari na plod nije dobro razumljiv.

Uz pojedinačnu netoleranciju, aspartam može uzrokovati alergije.

Kako do azotne okside i gdje se koristi? Pročitajte o tome.

Glavni proizvođači

Kompanija Aspasvit (Moskovska regija) vodeći je ruski proizvođač zaslađivača na bazi aspartama. Preduzeće nema vlastitu sirovinsku bazu, aditiv E 951 dolazi iz inostranstva.

Najveći proizvođač aspartama je Holland Sweetener Company (Holandija). Kompanija je dio kemijskog koncerna DSM, koji je nedavno proslavio stotu obljetnicu. Kompanija ima proizvodne pogone u SAD-u, Velikoj Britaniji, Japanu i drugim zemljama.

Aditiv E 951 isporučuje:

  • Merisant Company (SAD),
  • OXEA GmbH (Njemačka),
  • Zibo Qingxin Chemicals Co, Ltd (Kina).

Neki potrošači niskokaloričnog nadomjestka šećera iznenađeni su kada primijete suprotan rezultat uzimanja dodatka - brzi dobitak u višku kilograma. Naučnici to pripisuju prirodnom reakciji tijela. Mozak reagira na slatki ukus oslobađajući hormon užitka dopamin. Uporedo sa šećerom, dovoljno kalorija ulazi u organizam da bi se stvorio još jedan hormon - leptin, koji šalje signal da je osoba puna.

Aspartam „obmanjuje“ mozak: slatki ukus nije praćen osećajem punoće. Tijelo počinje zahtijevati dodatne ugljikohidrate. Potreba za hranom raste, a s njom dolaze i višak kilograma.

Formula C14H18N2O5, hemijski naziv: N-L-alfa-Aspartil-L-fenilalanin 1-metil ester.
Farmakološka grupa: metaboliti / sredstva za parenteralnu i enteralnu prehranu / nadomjestak šećera.
Farmakološko djelovanje: zaslađivanjem.

Farmakološka svojstva

Aspartam je metilirani dipeptid koji se sastoji od ostataka fenilalanina i asparaginske kiseline (iste kiseline dio su redovite hrane). Nalazi se u gotovo svim proteinima obične hrane. Stupanj zaslađivanja aspartama gotovo je 200 puta veći od saharoze. 1 g aspartama sadrži 4 kcal, ali zbog visokog stupnja zaslađivanja njegova kalorijska vrijednost iznosi 0,5% kalorijskog sadržaja šećera s istim stupnjem zaslađivanja.
Nakon uzimanja aspartama brzo se ulazi u krvotok iz tankog crijeva. Metabolizira se u jetri uključivanjem u procese transaminacije, a zatim koristi kao aminokiseline. Aspartam se uglavnom izlučuje bubrezima.

Aspartam se koristi kao zaslađivač za dijabetes, za kontrolu i smanjenje tjelesne težine.

Doziranje aspartama i doziranje

Aspartam se uzima oralno nakon obroka, 18–36 mg po 1 čaši pića. Maksimalna dnevna doza je 40 mg / kg.
Ako propustite sljedeću dozu aspartama, potrebno ga je uzimati onako kako se sjećate, ako dnevna doza nije prekoračena, sljedeću dozu treba provoditi kao i obično.
S produljenom termičkom obradom, slatki okus aspartama nestaje.

Kontraindikacije i ograničenja za upotrebu

Homozigotna fenilketonurija, preosjetljivost, djetinjstvo, trudnoća.
Ne koristite aspartam bez potrebe za zdravim ljudima. . Aspartam u ljudskom tijelu se razgrađuje na dvije aminokiseline (asparaginsku i fenilalanin), kao i metanol. Aminokiseline su sastavni dio proteina i uključene su u brojne biohemijske procese u tijelu. Metanol je otrov koji djeluje na nervni i krvožilni sistem tijela, pri čemu se metabolizam pretvara u kancerogen formaldehid, koji jasno nanosi štetu organizmu. Što se tiče asparaginske kiseline i fenilalanina, mišljenja naučnika su različita.
Europska agencija za sigurnost hrane i američka FDA sada počinju pregledavati rezultate nedavnog rada na potencijalnu opasnost od aspartama za ljude. No, dok još nije donesen jednoznačan zaključak o tom pitanju, vrijedno je suzdržati se od prekomjernog konzumiranja zaslađivača s aspartamom. Prisutnost aspartama u gotovim proizvodima i slatkim pićima mora biti naznačena na naljepnici.

Šta je aspartam?

Aditiv E951 aktivno se koristi u prehrambenoj industriji kao zamjena za uobičajeni šećer. To je bijeli kristal bez mirisa koji se brzo rastvara u vodi.

Dodatak prehrani puno je slađi od običnog šećera zbog njegovih sastojaka:

  • Fenilalanin
  • Aspartanske aminokiseline.

Prilikom zagrijavanja zaslađivač gubi slatki okus, tako da proizvodi njegovom prisutnošću nisu podvrgnuti termičkoj obradi.

Hemijska formula je C14H18N2O5.

Svakih 100 g zaslađivača sadrži 400 kcal, pa se smatra visokokaloričnom komponentom. Uprkos toj činjenici, vrlo je mala količina ovog aditiva potrebna da proizvodima daje slatkoću, pa se ne uzima u obzir pri proračunu energetske vrijednosti.

Aspartam nema dodatne nijanse ukusa i nečistoće za razliku od ostalih zaslađivača, stoga se koristi kao neovisan proizvod. Aditiv ispunjava sve sigurnosne zahtjeve koje su utvrdila kontrolna tijela.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Aditiv E951 nastaje kao rezultat sinteze različitih aminokiselina, pa je okusa 200 puta slađi od običnog šećera.

Pored toga, nakon korištenja bilo kojeg proizvoda s njegovim sadržajem, okus nakon duge ostaje mnogo duže nego od uobičajenog rafiniranog proizvoda.

Uticaj na organizam:

  • djeluje kao uzbudljiv neurotransmiter, stoga, kada se dodaci E951 konzumiraju u velikim količinama u mozgu, poremećaj ravnoteže medijatora je poremećen,
  • pomaže u smanjenju glukoze zbog potrošnje energije u organizmu,
  • smanjuje se koncentracija glutamata, acetilkolina, što negativno utječe na rad mozga,
  • tijelo je izloženo oksidativnom stresu, uslijed čega je narušena elastičnost krvnih žila i integritet živčanih stanica,
  • doprinosi razvoju depresije zbog povećanih koncentracija fenilalanina i oslabljene sinteze neurotransmitera serotonina.

Suplement se dovoljno brzo hidrolizira u tankom crijevu.

Ne nalazi se u krvi čak ni nakon primjene velikih doza. Aspartam se u organizmu razgrađuje na sljedeće komponente:

  • preostali elementi, uključujući fenilalanin, kiselinu (aspartat) i metanol u odgovarajućem omjeru 5: 4: 1,
  • Mravlja kiselina i formaldehid, čije prisustvo često prouzrokuje ozljede zbog trovanja metanolom.

Aspartam se aktivno dodaje u sljedeće proizvode:

Karakteristika umjetnog zaslađivača je da uporaba proizvoda s njegovim sadržajem ostavlja neugodan okus. Piće s Aspartusom ne ublažava žeđ, već je pojačava.

Kada i kako se primjenjuje?

Aspartam ljudi koriste kao zaslađivač ili se mogu koristiti u mnogim proizvodima za postizanje slatkog ukusa.

Glavne indikacije su:

  • dijabetes melitus
  • gojaznost ili preteška težina.

Prehrambeni dodatak najčešće se koristi u obliku tableta kod osoba koje imaju bolesti kojima je potreban ograničen unos šećera ili njegovo potpuno uklanjanje.

Kako se zaslađivač ne primjenjuje na lijekove, upute za uporabu su smanjene za kontrolu količine korištenja dodatka. Količina konzumiranog aspartama dnevno ne smije prelaziti 40 mg na kg tjelesne težine, pa je važno znati gdje se ovaj dodatak prehrani nalazi kako se ne bi prekoračila sigurna doza.

U čaši napitka treba razrijediti 18-36 mg zaslađivača. Proizvodi s dodatkom E951 ne mogu se zagrijati da se izbjegne gubitak slatkog ukusa.

Šteta i koristi zaslađivača

Prednosti upotrebe Aspartama su vrlo sumnjive:

  1. Hrana koja sadrži dodatak brzo se probavlja i ulazi u creva. Kao rezultat toga, osoba osjeća stalan osjećaj gladi. Ubrzana probava doprinosi razvoju procesa truleži u crijevima i stvaranju patogenih bakterija.
  2. Navika neprestano piti hladna pića nakon glavnih obroka može dovesti do razvoja holecistitisa i pankreatitisa, a u nekim slučajevima čak i dijabetesa.
  3. Apetit se povećava zbog povećane sinteze inzulina kao odgovora na unos slatke hrane. Unatoč nedostatku šećera u svom čistom obliku, prisutnost Aspartama uzrokuje pojačanu preradu glukoze u tijelu. Kao rezultat toga, nivo glikemije opada, osjećaj gladi raste i osoba ponovo počinje sisati.

Zašto je zaslađivač štetan?

  1. Šteta aditiva E951 leži u proizvodima koji nastaju tijekom procesa raspadanja. Nakon ulaska u tijelo, aspartam se pretvara ne samo u aminokiseline, već i u metanol koji je toksična supstanca.
  2. Prekomjerna konzumacija takvih proizvoda kod osobe izaziva različite neugodne simptome, uključujući alergije, glavobolje, nesanicu, gubitak pamćenja, grčeve, depresiju, migrenu.
  3. Rizik od nastanka raka i degenerativnih bolesti raste (prema nekim naučnim istraživačima).
  4. Produljena upotreba hrane s ovim dodatkom može izazvati simptome multiple skleroze.

Video pregled upotrebe Aspartama - je li on zaista štetan?

Kontraindikacije i predoziranje

Zaslađivač ima niz kontraindikacija:

  • trudnoća
  • homozigotna fenilketonurija,
  • uzrasta dece
  • period dojenja.

U slučaju predoziranja zaslađivača, mogu se javiti razne alergijske reakcije, migrene i pojačan apetit. U nekim slučajevima postoji rizik od razvoja sistemskog eritematoznog lupusa.

Posebna uputstva i cijena za zaslađivač

Aspartam je uprkos opasnim posljedicama i kontraindikacijama dozvoljen u nekim zemljama čak i djeci i trudnicama. Važno je razumjeti da je prisutnost bilo kakvih aditiva u hrani u prehrani tokom razdoblja dojenja i hranjenja djeteta vrlo opasna za njegov razvoj, stoga je bolje ne samo ih ograničiti koliko ih je moguće, već ih i u potpunosti eliminirati.

Tablete zaslađivača čuvajte samo na hladnim i suhim mestima.

Kuhanje uz upotrebu Aspartama smatra se nepraktičnim, jer bilo koja termička obrada lišava aditiva slatkog okusa. Zaslađivač se najčešće koristi u gotovim bezalkoholnim pićima i slastičarima.

Aspartame se prodaje bez recepta. Možete ga kupiti u bilo kojoj ljekarni ili naručiti putem internetskih servisa.

Cijena zaslađivača iznosi oko 100 rubalja za 150 tableta.

Aspartam je zabranjen u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama, ali i dalje se koristi u Rusiji i većini zemalja.
U ovom trenutku postalo je relevantno pridržavanje zdrave prehrane.

Možete naći puno aplikacija koje su stvorili ljekari i nutricionisti koji vam pomažu u nadzoru kalorija i izračunavanju potrebnog sadržaja tjelesnih masti, proteina i ugljikohidrata.

Divno je što je zdrava prehrana postala gotovo redovito, jer su ljudi počeli više voditi računa o sebi. Nutricionisti savjetuju da se suzdrže od upotrebe proizvoda koji sadrže šećer i soda .

Razlog savjeta je da šećer opskrbljuje tijelo s vrlo velikim brojem praznih kalorija, odnosno ne sadrži hranjive tvari i nema pozitivan učinak.

Čini se da pronalaženje dobre zamjene za šećer nije teško, jer ih je danas toliko mnogo. Sa druge strane, jesu li svi na sigurnom? Razgovarajmo o jednom od tih nadomjestaka, naime o aspartamu.

Aspartam je zaslađivač kreiran u laboratoriji, odnosno umjetni, poznat je i kao dodatak prehrani E951. Otkrio ga je sasvim slučajno, 1965. godine, James Schlatter, koji je razvijao lijek za čireve.

Schlatter je sintetizovao ovu supstancu, pokušavajući da dobije gastrin, hormon gušterače. Od 1981. godine aspartam se počeo primjenjivati ​​u proizvodnji hrane i od tada je počeo dobivati ​​na popularnosti.

Sada je ovaj dodatak jedan od najpopularnijih zaslađivača. U usporedbi sa šećerom, on je puno slađi i gotovo bez kalorija: 1 kg aspartama je 200 kg šećera. Uz to je mnogo jeftinije, a samim tim i proizvođačima isplativije. .

Iako je aspartam zamjena za šećer, okus mu je malo drugačiji. Osjećaj slatkoće u ustima nakon ovog aditiva ostaje duži, ali ako ne dodate druge zaslađivače, ima okus umjetnog.

Ovo nije iznenađujuće, jer se šećer i aspartam razlikuju po sastavu. Ovaj zaslađivač od tada se ne treba zagrevatinjegova molekularna struktura je uništena na 30 stepeni Celzijusa i nećete osetiti dovoljno slatki ukus.

Gdje se koristi aspartam? Prije svega u onim proizvodima koji se smatraju niskokaloričnim i dijetalnim.

Dodaje se pićima bez alkohola, jogurtovima, slatkišima, žvakaćim gumama, pastama za kašalj, žitaricama za doručak, dječijoj hrani, tijestima, pa čak i pasti za zube. Općenito, aspartam je u oko pet hiljada vrsta hrane.

Sada razgovarajmo o strukturi aditiva E951 i približimo se najzanimljivijem pitanju - je li to sigurno za nas?
Jednom u ljudskom tijelu, aspartam se razgrađuje na dvije aminokiseline: asparaginsku (aspartat) i fenilalanin.

Zagovornici sigurnosti aspartama fokusiraju se na bezopasnost ovih tvari. Aspartinska kiselina je od velikog značaja za normalno funkcionisanje organizma, jer je jedna od sastavnih sastojaka proteina.

Fenilalanin je važna aminokiselina, mora ga imati u organizmu određenom količinom.

Međutim, ako fenilalanin postane više nego normalan, počinje negativno utjecati na nervni sistem.

Dokazano je da može sniziti nivo spojeva u mozgu. Takođe, višak fenilalanina može smanjiti količinu serotonina, važnog neurotransmitera koji je odgovoran i za osjećaje radosti, apetita i sna.

Na temelju prethodnog, vjerovatno je da će fenilalanin može izazvati Alzheimerovu bolest .

Ali glavni razlog rasprava oko aspartama je metanol, još jedna supstanca koja je dio ovog zaslađivača. Sam metanol je opasan otrov. Dio je tehničkih rješenja i različitih deterdženata.

Tokom oksidacije metanola u ljudskom tijelu se formiraju otrovne tvari koje mogu čak izazvati i karcinom.

Metanol je prisutan u tijelu svake osobe, ali njegova je količina toliko beznačajna da proizvod načelno ne može naštetiti. Međutim, nemoguće je predvideti kakav će efekat aspartama imati na vaše tijelo.

Zagovornici ovog dodatka tvrde da se samo 10% aspartama, kad se metabolizira, pretvorilo u metanol. Ali oni ćute na činjenicu da pri temperaturama iznad 30 stepeni aspartam se pretvara u metanol .

S obzirom na tjelesnu temperaturu, definitivno možemo reći da smo umjesto ugodnog slatkog koristili otrov .

Zabilježeni su slučajevi trovanja ovim zaslađivačem. Reakcija tijela može se izraziti glavoboljom i slabošću prije probavnih smetnji, a to nije sve.

Čak je postojao eksperiment koji su proveli naučnici iz Južne Afrike: miševi su hranjeni aspartamom i ubrzo su životinje počele sklonost razvoju raka . To je proizvelo značajan odjek.

Ovim problemom se bavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Iako je 2013. godine EFSA najavila sigurnost aspartama, ako ne premašite utvrđene doze, skandalozni sediment na temelju postupaka i dalje ostaje.

Nakon 2 godine, Pepsi je najavila isključenje aspartama iz formule prehrane soda.

Dodatak prehrani E951 kontraindiciran je onima koji pate od fenilketonurije. Ovo je nasljedna bolest, koju prati kršenje metabolizma fenilalanina (aminokiseline u koju se razgrađuje aspartam).

U ovom slučaju aspartam može čak uzrokovati oštećenje mozga . U Evropi su proizvodi koji sadrže aspartam uvijek označeni, upozoravajući da je fenilalanin dio ovog proizvoda.

Pored toga, ovaj je zaslađivač nepoželjan za trudnice. Poznato je da aspartam može naštetiti embriju koji se tek razvija.

Štoviše, u svojoj proizvodnji često se koriste genetski modificirane sirovine, a to uopće ne dodaje proizvodu.

Možete vidjeti da su zaslađivači štetniji od šećera. Naravno, možete krenuti jednostavnim putem i sav šećer u prehrani zamijeniti nemasnim zaslađivačima. Ali ako stvarno brinete o svom zdravlju, to ne vrijedi.

Je li nadomjestak šećera aspartama opasan - onkološke koristi i rizici

Aspartam je jedan od najčešće korištenih umjetnih zaslađivača, posebno među onima koji su na dijeti ili su prisiljeni koristiti redovite zamjene za šećer.

Aspartam je umjetni zaslađivačdobiven hemijskim spojem aspartinska kiselina i fenilalaninesterificirani metanol. Konačni proizvod izgleda kao bijeli prah.

Kao i svi drugi umjetni zaslađivači, označen je posebnom skraćenicom: E951.

Aspartam ima ukus poput običnog šećera, sličan nivo ima sadržaj kalorija - 4 kcal / g. U čemu je onda razlika? Afera zaslađivanje "snaga": aspartam dvjesto puta slađi od glukozedakle dovoljno mala količina da dobije apsolutno sladak okus!

Video (kliknite za reprodukciju).

Maksimalna preporučena doza aspartama je 40 mg / kg tjelesne težine. Mnogo je veća od one koju konzumiramo tokom dana. Međutim, prekoračenje te doze dovest će do stvaranja toksičnih metabolita, o čemu ćemo govoriti u članku kasnije.

Aspartam je otkrio hemičar James M. Schlatter koji je pokušavao razviti lijek protiv raka. Liznuvši prstima da okrene stranicu, primijetio je iznenađujuće sladak okus!

U svakodnevnom životu susrećemo se s aspartamom mnogo češće nego što su mnogi navikli vjerovati, posebno:

  • upotrebljava se čisti aspartam u barovima ili kako prašak za zaslađivanje (može se naći u bilo kojoj ljekarni i u velikim supermarketima),
  • u prehrambenoj industriji koristi se mnogo češće kao zaslađivač i pojačivač ukusa. Aspartam se može naći u kolači, sode, sladoled, mliječni proizvodi, jogurti. i češće se dodaje dijetalna hrana, poput "svjetla". Uz to se dodaje i aspartam žvakaće gumejer pomaže produžiti aromu.
  • u okviru farmaceutskih lijekova, aspartam se koristi kao punilo za neke lekove, posebno sirupa i antibiotika za djecu.

Zašto sve više i više ljudi voli aspartam umjesto običnog šećera?

Pogledajmo neke od prednosti upotrebe aspartama:

  • Ima isti ukuspoput redovnog šećera.
  • Ima snažnu moć zaslađivanja.dakle, možete smanjiti unos kalorija! Aspartam je vrlo koristan za one na dijeti, kao i za ljude koji imaju prekomjernu težinu ili pretilo.
  • Mogu ih koristiti dijabetičari, jer ne menja nivo glukoze u krvi.
  • Ne uzrokuje propadanje zuba, jer nije pogodan za množenje bakterija u usnoj šupljini.
  • Sposoban za produžiti aromu voćaNa primjer, u žvakaćoj gumi produžuje aromu četiri puta.

Već duže vrijeme postavljaju se zabrinutosti za sigurnost aspartama i moguća šteta ljudskom zdravlju. Konkretno, njegov učinak bio je povezan s mogućnošću tumora.

U nastavku ćemo analizirati najvažnije korake koji su poduzeti u smislu istraživanja toksičnost aspartama:

  • Odobrio ga je FDA 1981. godine kao umjetno zaslađivač.
  • U studiji iz 2005. godine od strane kalifornijske agencije za zaštitu okoliša, pokazano je da davanje malih doza aspartama u ishrani mladih miševa povećava vjerovatnoću. pojava limfoma i leukemije.
  • Nakon toga, Europska zaklada za onkologiju iz Bolonje, posebno je potvrdila ove rezultate, precizirajući da formaldehid koji nastaje prilikom korištenja aspartama uzrokuje porast učestalost tumora na mozgu.
  • U 2013. godini EFSA je navela da nijedna studija nije utvrdila uzročno-posljedičnu vezu između konzumacije aspartama i pojave tumorskih bolesti.

EFSA: „Aspartam i njegovi razgradni proizvodi sigurni su za ljudsku upotrebu kada se koriste u preporučenim dozama“

Danas možemo sa sigurnošću tvrditi da je upotreba aspartama nema štete za zdravljebarem u dozama kojima se bavimo svaki dan.

Sumnje o mogućoj toksičnosti aspartama dolaze iz njegove kemijske strukture, čija razgradnja može dovesti do stvaranja toksičnih tvari za naše tijelo.

Konkretno, mogu se formirati:

  • Metanol: njegovi toksični efekti posebno negativno utječu na vid - ovaj molekul može čak dovesti do sljepoće. Ne djeluje direktno - u organizmu se dijeli na formaldehid i mravlju kiselinu.

U stvari, mi smo stalno u kontaktu s malim količinama metanola, on se može naći u povrću i voću, u minimalnim količinama ga proizvodi čak i naše tijelo. Postaje toksičan samo u velikim dozama.

  • Fenilalanin: Ovo je aminokiselina koja je prisutna u raznim namirnicama koje su toksične samo u visokim koncentracijama ili kod pacijenata sa fenilketonurijom.
  • Aspartanska kiselina: aminokiselina koja može proizvesti toksično dejstvo u velikim dozama, jer se pretvara u glutamat, koji ima neurotoksično dejstvo.

Očito sve to toksični efekti nastaju samo kada aspartam visoke dozemnogo veće od onih koje svakodnevno srećemo.

Jedinstvene doze aspartama ne uzrokuju toksične efekte, ali vrlo rijetko se može dogoditi:

Čini se da su ove nuspojave aspartama povezane s individualnom netolerancijom ove supstance.

  • Vjerovatna kancerogenost, što, kao što smo vidjeli, još uvijek nije dobio dovoljno dokaza u studijama. Rezultati dobijeni na miševima nisu primjenjivi na ljude.
  • Toksičnost povezana s njegovim metabolitimaposebno metanol, koji može izazvati mučninu, poremećaje ravnoteže i raspoloženja i, u težim slučajevima, sljepoću. Ali, kao što smo vidjeli, to se može dogoditi samo ako aspartam koristite u velikim dozama!
  • Termolabilni: aspartam ne podnosi vrućinu. Mnoge namirnice na čijim etiketama možete pronaći natpis „Ne grije!“, Pod utjecajem visokih temperatura formiraju otrovni spoj - diketopiperazin. Međutim, prag toksičnosti ovog spoja je 7,5 mg / kg, a svakodnevno se bavimo sa mnogo manjom količinom (0,1-1,9 mg / kg).
  • Izvor fenilalanina: takva oznaka treba biti na etiketama prehrambenih proizvoda koji sadrže aspartam za osobe koje pate od fenilketonurije!

Kao što smo vidjeli, aspartam je odlična niskokalorična zamjena za bijeli šećer, ali postoje i alternative:

  • Aspartam ili saharin? Saharin ima tristostruko veću moć zaslađivanja u odnosu na obični šećer, ali ima gorak okus. Ali, za razliku od aspartama, otporan je na toplotu i kiselo okruženje. Često se koristi sa aspartama za postizanje najboljeg ukusa.
  • Aspartam ili sukraloza? Sukraloza se dobiva dodavanjem tri atoma klora glukozi, ima isti ukus i sposobnost zaslađivanja šest stotina puta više. Siguran u trudnoći i dojenju.
  • Aspartam ili fruktoza? Fruktoza je voćni šećer, ima sposobnost zaslađivanja 1,5 puta više od običnog šećera.

S obzirom da danas nema dokaza o toksičnosti aspartama (u preporučenim dozama), pića i lagani proizvodi vjerovatno neće stvoriti probleme! Posebne prednosti aspartama daju ljudima koji imaju pretilost ili dijabetes, a da pritom ne narušavaju ukus.

Istorija stvaranja

Aspartam je slučajno otkrio 1965. godine hemijski naučnik James Schlatter, koji je proučavao proizvodnju gastrina namijenjenog za liječenje čir na želucu. Svojstva zaslađivanja otkrivena su dodirom sa supstancom koja je pala na prst naučnika.

E951 se počeo primjenjivati ​​od 1981. u Americi i Velikoj Britaniji. Ali nakon otkrića 1985. činjenice da se razgrađuje u kancerogene komponente prilikom zagrijavanja, počeli su sporovi o sigurnosti ili štetnosti aspartama.

Budući da vam aspartam u procesu proizvodnje omogućava postizanje slatkog okusa u mnogo nižim dozama od šećera, koristi se za izradu više od 6.000 tisuća trgovačkih naziva hrane i pića.

E951 se koristi i kao alternativa šećeru za dijabetičare i pretile ljude. Područja upotrebe: proizvodnja gaziranih pića, mliječnih proizvoda, kolača, čokoladnih rešetki, zaslađivača u obliku tableta za dodatak hrani i drugim stvarima.

Glavne grupe proizvoda koje sadrže ovaj dodatak:

  • Žvakaće gume bez šećera,
  • aromatizirana pića,
  • niskokalorični voćni sokovi,
  • deserti s okusom na vodi,
  • alkoholna pića do 15%
  • slatka peciva i niskokalorični slatkiši,
  • džemovi, niskokalorični džemovi itd.

Obratite pažnju! Aspartam se koristi ne samo u pićima i slastičarnim proizvodima, već i u povrtnim, ribljim, slatkim i kiselim konzervama, umacima, senfu, dijetalnim pekarskim proizvodima i mnogim drugim proizvodima.

Šteta ili dobro

Nakon niza studija započetih 1985. godine koje su pokazale da se E951 razgrađuje na aminokiseline i metanol, nastalo je mnogo polemike.

Prema trenutnim normama SanPiN 2.3.2.1078-01, aspartam je odobren za upotrebu kao zaslađivač i pojačivač ukusa i arome.

Često se koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačem - Acesulfame, koji vam omogućava da brzo postignete slatkast okus i produžite ga. Ovo je neophodno jer sam aspartam traje dugo, ali se ne osjeti odmah. A u povećanom doziranju pokazuje svojstva pojačivača ukusa.

Važno! Imajte na umu da E951 nije prikladan za upotrebu u kuvanoj hrani ili toplim napicima. Na temperaturama iznad 30 ° C, zaslađivač se razgrađuje u toksični metanol, formaldehid i fenilalanin.

Nakon oralne primjene, zaslađivač se pretvara u fenilalanin, aspargin i metanol, koji se brzo apsorbiraju u tankom crijevu. Kad uđu u sistemsku cirkulaciju, oni učestvuju u metaboličkim procesima.

Najvećim dijelom, hype oko aspartama i njegova štetnost za ljudsko zdravlje povezan je s malom količinom metanola (siguran kada se poštuju preporučene doze). Zanimljivo je da se mala količina metanola proizvodi u ljudskom tijelu jedenjem najčešće hrane.

Glavni nedostatak E951 je taj da se ne smije zagrijavati iznad 30 ° C, što dovodi do razgradnje u kancerogene komponente. Iz tog razloga se ne preporučuje dodavanje u čaj, peciva i druge proizvode koji uključuju termičku obradu.

Prema riječima Mihaila Gapparova, profesora Instituta za ishranu Ruske akademije medicinskih nauka, doktora medicinskih nauka, trebalo bi da pažljivo razmislite o izboru zaslađivača i da ga uzimate prema uputama. U ovom slučaju nema razloga za brigu.

Najveću opasnost najčešće predstavljaju proizvodi čiji proizvođači navode netočne podatke o sastavu svoje robe, što može izazvati nuspojave.

Prema riječima glavnog liječnika Klinike za endokrinologiju Sechenov VMA Vjačeslava Pronina, nadomjesci šećera namijenjeni su osobama koje pate od gojaznosti i dijabetesa. Njihov unos se ne preporučuje zdravim ljudima, jer oni u sebi nemaju nikakve koristi, osim slatkog ukusa. Osim toga, sintetička sladila imaju choleretic efekat i druge negativne efekte.

Prema naučnicima iz Južne Afrike, čija su istraživanja objavljena 2008. u časopisu Journal of Dietary Nutrition, elementi raspada aspartama mogu utjecati na mozak, mijenjajući razinu proizvodnje serotonina, što utječe na san, raspoloženje i faktore ponašanja. Konkretno, fenilalanin (jedan od produkata raspada) može poremetiti živčane funkcije, promeniti nivo hormona u krvi, štetno uticati na metabolizam aminokiselina i može doprineti razvoju Alzheimerove bolesti.

Tokom trudnoće i dojenja

Prema istraživanjima Američke agencije za kvalitet hrane (FDA), primjena aspartama tijekom trudnoće i dojenja u preporučenim dozama ne šteti.

Ali uzimanje zaslađivača u ovom periodu se ne preporučuje zbog nedostatka njegove hranjive i energetske vrijednosti. A trudnice i dojeće žene posebno trebaju hranjive tvari i kalorije.

Je li aspartam koristan za dijabetičare?

U umjerenim količinama, E951 ne uzrokuje značajnu štetu osobama s narušenim zdravljem, ali njegovu upotrebu treba opravdati, na primjer, kod dijabetesa ili pretilosti.

Prema Američkom udruženju za dijabetes, uzimanje zaslađivača omogućava dijabetičarima da diviziraju svoju prehranu bez šećera.

Postoji teorija da aspartam može biti opasan za takve bolesnike, jer razine šećera u krvi postaju manje kontrolirane. To, sa svoje strane, doprinosi razvoju retinopatije (kršenje dovoda krvi u mrežnicu s naknadnim smanjenjem vida do sljepoće). Podaci o povezanosti E951 i oštećenja vida nisu potvrđeni.

Pa ipak, uz očigledno odsustvo stvarnih koristi za tijelo, takve pretpostavke čine da razmišljate.

Kontraindikacije i pravila prijema

  1. Uzimati E951 dozvoljeno je ne više od 40 mg po 1 kg težine dnevno.
  2. Spoj se apsorbuje u tankom crijevu, i uglavnom se izlučuju bubrezima.
  3. Za 1 šolju pića uzmite 15-30 g zaslađivača.

Pri prvom upoznavanju, aspartam može prouzrokovati porast apetita, alergijske manifestacije, migrenu. Ovo su najčešće nuspojave.

  • fenilketonurija,
  • osjetljivost na komponente
  • trudnoća, dojenje i detinjstvo.

Okusne kvalitete

Mnogi ljudi vjeruju da se okus nadomjestaka razlikuje od ukusa šećera. U pravilu, okus zaslađivača osjeća se duže u ustima, pa je zato u proizvodnim krugovima dobio ime "dugi zaslađivač".

Zaslađivač ima prilično intenzivan ukus. Stoga proizvođači aspartama malu količinu proizvoda koriste u svoje svrhe, u većoj količini već je štetna. Ako bi se šećer koristio, njegova količina trebala bi se mnogo više.

Pića i slatkiši od aspartama obično se lako razlikuju od svojih kolega zbog njihovog ukusa.

Aspartam (E951): šteta ili korist, pravila prijema i stručno mišljenje

Zaslađivač aspartama (Aspartamum, L-Aspartyl-L-fenilalanin) dodatak je hrani pod šifrom "E951", kao i lijek za borbu protiv prekomjerne težine. To je drugi najpopularniji zaslađivač koji se nalazi u raznim namirnicama i gaziranim pićima. Kada se guta, razgrađuje se na nekoliko komponenti, od kojih su neke toksične, što izaziva sumnju u njegovu sigurnost.

Fotografija: Depositphotos.com. Objavio: Amaviael.

Aspartam - zaslađivač koji je mnogo puta (160-200) bolji od slatkoće šećera, što ga čini popularnim u proizvodnji hrane.

U prodaji se mogu naći pod zaštitnim znakovima: Sweetley, Slastilin, Nutrisvit, Shugafri, itd. Na primjer, Shugafri se u Rusiju isporučuje od 2001. u obliku tableta.

Aspartam sadrži 4 kcal po 1 g, ali obično se njegov kalorijski sadržaj ne uzima u obzir, jer je potrebno jako malo da se u proizvodu osjeti slatkim. Samo 0,5% kaloričnog sadržaja šećera odgovara istom stupnju zaslađivanja.

Aspartam je slučajno otkrio 1965. godine hemijski naučnik James Schlatter, koji je proučavao proizvodnju gastrina namijenjenog za liječenje čir na želucu. Svojstva zaslađivanja otkrivena su dodirom sa supstancom koja je pala na prst naučnika.

E951 se počeo primjenjivati ​​od 1981. u Americi i Velikoj Britaniji. Ali nakon otkrića 1985. činjenice da se razgrađuje u kancerogene komponente prilikom zagrijavanja, počeli su sporovi o sigurnosti ili štetnosti aspartama.

Budući da vam aspartam u procesu proizvodnje omogućava postizanje slatkog okusa u mnogo nižim dozama od šećera, koristi se za izradu više od 6.000 tisuća trgovačkih naziva hrane i pića.

E951 se koristi i kao alternativa šećeru za dijabetičare i pretile ljude. Područja upotrebe: proizvodnja gaziranih pića, mliječnih proizvoda, kolača, čokoladnih rešetki, zaslađivača u obliku tableta za dodatak hrani i drugim stvarima.

Glavne grupe proizvoda koje sadrže ovaj dodatak:

  • Žvakaće gume bez šećera,
  • aromatizirana pića,
  • niskokalorični voćni sokovi,
  • deserti s okusom na vodi,
  • alkoholna pića do 15%
  • slatka peciva i niskokalorični slatkiši,
  • džemovi, niskokalorični džemovi itd.

Nakon niza studija započetih 1985. godine koje su pokazale da se E951 razgrađuje na aminokiseline i metanol, nastalo je mnogo polemike.

Prema trenutnim normama SanPiN 2.3.2.1078-01, aspartam je odobren za upotrebu kao zaslađivač i pojačivač ukusa i arome.

Često se koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačem - Acesulfame, koji vam omogućava da brzo postignete slatkast okus i produžite ga. Ovo je neophodno jer sam aspartam traje dugo, ali se ne osjeti odmah. A u povećanom doziranju pokazuje svojstva pojačivača ukusa.

Važno! Imajte na umu da E951 nije prikladan za upotrebu u kuvanoj hrani ili toplim napicima. Na temperaturama iznad 30 ° C, zaslađivač se razgrađuje u toksični metanol, formaldehid i fenilalanin.

Siguran kada se koristi u preporučenim dnevnim dozama (vidjeti tablicu).

Nakon oralne primjene, zaslađivač se pretvara u fenilalanin, aspargin i metanol, koji se brzo apsorbiraju u tankom crijevu. Kad uđu u sistemsku cirkulaciju, oni učestvuju u metaboličkim procesima.

Najvećim dijelom, hype oko aspartama i njegova štetnost za ljudsko zdravlje povezan je s malom količinom metanola (siguran kada se poštuju preporučene doze). Zanimljivo je da se mala količina metanola proizvodi u ljudskom tijelu jedenjem najčešće hrane.

Glavni nedostatak E951 je taj da se ne smije zagrijavati iznad 30 ° C, što dovodi do razgradnje u kancerogene komponente. Iz tog razloga se ne preporučuje dodavanje u čaj, peciva i druge proizvode koji uključuju termičku obradu.

Prema riječima Mihaila Gapparova, profesora Instituta za ishranu Ruske akademije medicinskih nauka, doktora medicinskih nauka, trebalo bi da pažljivo razmislite o izboru zaslađivača i da ga uzimate prema uputama. U ovom slučaju nema razloga za brigu.

Najveću opasnost najčešće predstavljaju proizvodi čiji proizvođači navode netočne podatke o sastavu svoje robe, što može izazvati nuspojave.

Prema riječima glavnog liječnika Klinike za endokrinologiju Sechenov VMA Vjačeslava Pronina, nadomjesci šećera namijenjeni su osobama koje pate od gojaznosti i dijabetesa. Njihov unos se ne preporučuje zdravim ljudima, jer oni u sebi nemaju nikakve koristi, osim slatkog ukusa. Osim toga, sintetička sladila imaju choleretic efekat i druge negativne efekte.

Prema naučnicima iz Južne Afrike, čija su istraživanja objavljena 2008. u časopisu Journal of Dietary Nutrition, elementi raspada aspartama mogu utjecati na mozak, mijenjajući razinu proizvodnje serotonina, što utječe na san, raspoloženje i faktore ponašanja. Konkretno, fenilalanin (jedan od produkata raspada) može poremetiti živčane funkcije, promeniti nivo hormona u krvi, štetno uticati na metabolizam aminokiselina i može doprineti razvoju Alzheimerove bolesti.

Hrana sa E951 se ne preporučuje djeci. Zaslađivač se široko koristi u slatkim bezalkoholnim pićima, čija upotreba može postati slabo kontrolirana. Činjenica je da ne utažuju žeđ, što dovodi i do prekoračenja sigurnih doza zaslađivača.

Također, aspartam se često koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačima i pojačivačima ukusa, što može izazvati alergiju.

Prema istraživanjima Američke agencije za kvalitet hrane (FDA), primjena aspartama tijekom trudnoće i dojenja u preporučenim dozama ne šteti.

Ali uzimanje zaslađivača u ovom periodu se ne preporučuje zbog nedostatka njegove hranjive i energetske vrijednosti. A trudnice i dojeće žene posebno trebaju hranjive tvari i kalorije.

U umjerenim količinama, E951 ne uzrokuje značajnu štetu osobama s narušenim zdravljem, ali njegovu upotrebu treba opravdati, na primjer, kod dijabetesa ili pretilosti.

Prema Američkom udruženju za dijabetes, uzimanje zaslađivača omogućava dijabetičarima da diviziraju svoju prehranu bez šećera.

Postoji teorija da aspartam može biti opasan za takve bolesnike, jer razine šećera u krvi postaju manje kontrolirane. To, sa svoje strane, doprinosi razvoju retinopatije (kršenje dovoda krvi u mrežnicu s naknadnim smanjenjem vida do sljepoće). Podaci o povezanosti E951 i oštećenja vida nisu potvrđeni.

Pa ipak, uz očigledno odsustvo stvarnih koristi za tijelo, takve pretpostavke čine da razmišljate.

  1. Uzimati E951 dozvoljeno je ne više od 40 mg po 1 kg težine dnevno.
  2. Spoj se apsorbuje u tankom crijevu, i uglavnom se izlučuju bubrezima.
  3. Za 1 šolju pića uzmite 15-30 g zaslađivača.

Pri prvom upoznavanju, aspartam može prouzrokovati porast apetita, alergijske manifestacije, migrenu. Ovo su najčešće nuspojave.

  • fenilketonurija,
  • osjetljivost na komponente
  • trudnoća, dojenje i detinjstvo.

Uobičajene alternative zaslađivača aspartama: sintetički ciklamat i prirodni biljni lijek - stevija.

  • Stevia - napravljeno od iste biljke, koja raste u Brazilu. Zaslađivač je otporan na toplotnu obradu, ne sadrži kalorije, ne uzrokuje povećanje šećera u krvi.
  • Ciklamat - umjetni zaslađivač, često se koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačima. Preporučena dnevna doza nije veća od 10 mg. U crevima se upije do 40% materije, ostatak volumena nakuplja se u tkivima i organima. Izvršenim eksperimentima na životinjama otkriven je tumor mokraćnog mjehura uz dugotrajnu upotrebu.

Prijem treba provesti po potrebi, na primjer, u liječenju gojaznosti. Za zdrave ljude šteta aspartama nadmašuje njegove koristi. I može se tvrditi da ovaj zaslađivač nije siguran analog šećera.

Alternativa asparaginskoj kiselini koja se nalazi u mnogim namirnicama je dodatak prehrani E951 (Aspartame).

Može se koristiti kako samostalno, tako i u kombinaciji sa raznim komponentama. Supstanca je umjetna zamjena za šećer, pa se široko koristi u proizvodnji mnogih slatkih proizvoda.

Aditiv E951 aktivno se koristi u prehrambenoj industriji kao zamjena za uobičajeni šećer. To je bijeli kristal bez mirisa koji se brzo rastvara u vodi.

Dodatak prehrani puno je slađi od običnog šećera zbog njegovih sastojaka:

  • Fenilalanin
  • Aspartanske aminokiseline.

Prilikom zagrijavanja zaslađivač gubi slatki okus, tako da proizvodi njegovom prisutnošću nisu podvrgnuti termičkoj obradi.

Hemijska formula je C14H18N2O5.

Svakih 100 g zaslađivača sadrži 400 kcal, pa se smatra visokokaloričnom komponentom.Uprkos toj činjenici, vrlo je mala količina ovog aditiva potrebna da proizvodima daje slatkoću, pa se ne uzima u obzir pri proračunu energetske vrijednosti.

Aspartam nema dodatne nijanse ukusa i nečistoće za razliku od ostalih zaslađivača, stoga se koristi kao neovisan proizvod. Aditiv ispunjava sve sigurnosne zahtjeve koje su utvrdila kontrolna tijela.

Aditiv E951 nastaje kao rezultat sinteze različitih aminokiselina, pa je okusa 200 puta slađi od običnog šećera.

Pored toga, nakon korištenja bilo kojeg proizvoda s njegovim sadržajem, okus nakon duge ostaje mnogo duže nego od uobičajenog rafiniranog proizvoda.

Uticaj na organizam:

  • djeluje kao uzbudljiv neurotransmiter, stoga, kada se dodaci E951 konzumiraju u velikim količinama u mozgu, poremećaj ravnoteže medijatora je poremećen,
  • pomaže u smanjenju glukoze zbog potrošnje energije u organizmu,
  • smanjuje se koncentracija glutamata, acetilkolina, što negativno utječe na rad mozga,
  • tijelo je izloženo oksidativnom stresu, uslijed čega je narušena elastičnost krvnih žila i integritet živčanih stanica,
  • doprinosi razvoju depresije zbog povećanih koncentracija fenilalanina i oslabljene sinteze neurotransmitera serotonina.

Suplement se dovoljno brzo hidrolizira u tankom crijevu.

Ne nalazi se u krvi čak ni nakon primjene velikih doza. Aspartam se u organizmu razgrađuje na sljedeće komponente:

  • preostali elementi, uključujući fenilalanin, kiselinu (aspartat) i metanol u odgovarajućem omjeru 5: 4: 1,
  • Mravlja kiselina i formaldehid, čije prisustvo često prouzrokuje ozljede zbog trovanja metanolom.

Aspartam se aktivno dodaje u sljedeće proizvode:

  • gazirana pića
  • lizalice
  • sirupi protiv kašlja
  • Konditorski proizvodi
  • sokovi
  • žvakaće gume
  • slatkiši za osobe sa dijabetesom
  • neki lekovi
  • sportska prehrana (koristi se za poboljšanje ukusa, ne utječe na rast mišića),
  • jogurti (voće),
  • vitaminski kompleksi
  • nadomjesci šećera.

Karakteristika umjetnog zaslađivača je da uporaba proizvoda s njegovim sadržajem ostavlja neugodan okus. Piće s Aspartusom ne ublažava žeđ, već je pojačava.

Aspartam ljudi koriste kao zaslađivač ili se mogu koristiti u mnogim proizvodima za postizanje slatkog ukusa.

Glavne indikacije su:

  • dijabetes melitus
  • gojaznost ili preteška težina.

Prehrambeni dodatak najčešće se koristi u obliku tableta kod osoba koje imaju bolesti kojima je potreban ograničen unos šećera ili njegovo potpuno uklanjanje.

Kako se zaslađivač ne primjenjuje na lijekove, upute za uporabu su smanjene za kontrolu količine korištenja dodatka. Količina konzumiranog aspartama dnevno ne smije prelaziti 40 mg na kg tjelesne težine, pa je važno znati gdje se ovaj dodatak prehrani nalazi kako se ne bi prekoračila sigurna doza.

U čaši napitka treba razrijediti 18-36 mg zaslađivača. Proizvodi s dodatkom E951 ne mogu se zagrijati da se izbjegne gubitak slatkog ukusa.

Zaslađivač se preporučuje osobama koje imaju višak kilograma ili imaju dijabetes, jer mu nedostaju ugljikohidrati.

Prednosti upotrebe Aspartama su vrlo sumnjive:

  1. Hrana koja sadrži dodatak brzo se probavlja i ulazi u creva. Kao rezultat toga, osoba osjeća stalan osjećaj gladi. Ubrzana probava doprinosi razvoju procesa truleži u crijevima i stvaranju patogenih bakterija.
  2. Navika neprestano piti hladna pića nakon glavnih obroka može dovesti do razvoja holecistitisa i pankreatitisa, a u nekim slučajevima čak i dijabetesa.
  3. Apetit se povećava zbog povećane sinteze inzulina kao odgovora na unos slatke hrane. Unatoč nedostatku šećera u svom čistom obliku, prisutnost Aspartama uzrokuje pojačanu preradu glukoze u tijelu. Kao rezultat toga, nivo glikemije opada, osjećaj gladi raste i osoba ponovo počinje sisati.

Zašto je zaslađivač štetan?

  1. Šteta aditiva E951 leži u proizvodima koji nastaju tijekom procesa raspadanja. Nakon ulaska u tijelo, aspartam se pretvara ne samo u aminokiseline, već i u metanol koji je toksična supstanca.
  2. Prekomjerna konzumacija takvih proizvoda kod osobe izaziva različite neugodne simptome, uključujući alergije, glavobolje, nesanicu, gubitak pamćenja, grčeve, depresiju, migrenu.
  3. Rizik od nastanka raka i degenerativnih bolesti raste (prema nekim naučnim istraživačima).
  4. Produljena upotreba hrane s ovim dodatkom može izazvati simptome multiple skleroze.

Video pregled upotrebe Aspartama - je li on zaista štetan?

Zaslađivač ima niz kontraindikacija:

  • trudnoća
  • homozigotna fenilketonurija,
  • uzrasta dece
  • period dojenja.

U slučaju predoziranja zaslađivača, mogu se javiti razne alergijske reakcije, migrene i pojačan apetit. U nekim slučajevima postoji rizik od razvoja sistemskog eritematoznog lupusa.

Aspartam je uprkos opasnim posljedicama i kontraindikacijama dozvoljen u nekim zemljama čak i djeci i trudnicama. Važno je razumjeti da je prisutnost bilo kakvih aditiva u hrani u prehrani tokom razdoblja dojenja i hranjenja djeteta vrlo opasna za njegov razvoj, stoga je bolje ne samo ih ograničiti koliko ih je moguće, već ih i u potpunosti eliminirati.

Tablete zaslađivača čuvajte samo na hladnim i suhim mestima.

Kuhanje uz upotrebu Aspartama smatra se nepraktičnim, jer bilo koja termička obrada lišava aditiva slatkog okusa. Zaslađivač se najčešće koristi u gotovim bezalkoholnim pićima i slastičarima.

Aspartame se prodaje bez recepta. Možete ga kupiti u bilo kojoj ljekarni ili naručiti putem internetskih servisa.

Cijena zaslađivača iznosi oko 100 rubalja za 150 tableta.

Je li zaslađivač aspartama štetan za ljudski organizam

Pozdrav svima! Nastavljam temu raznovrsnih rafiniranih zamjena za šećer. Došlo je vrijeme za aspartam (E951): što šteti zaslađivaču, koje proizvode sadrži i koje metode mogu utvrditi mogu li trudnice i djeca trudnica.

Danas nam hemijska industrija nudi puno prilika za izbjegavanje šećera, a da pritom ne uskratimo svoje omiljene slatkiše. Jedno od najpopularnijih zaslađivača među proizvođačima je aspartam, koji se koristi samostalno i u kombinaciji s drugim komponentama. Od svog sinteze, ovaj zaslađivač pretrpio je česte napade - pokušajmo ustanoviti koliko je štetan i kako utiče na organizam.

Aparat za zaslađivanje aspartama sintetički je nadomjestak šećera 150 do 200 puta slađi od njega. To je bijeli prah, bez mirisa i vrlo topiv u vodi. Označeno je na naljepnicama proizvoda E 951.

Nakon gutanja, ona se vrlo brzo apsorbira, metabolizira u jetri, uključuje se u reakciju transaminacije, a zatim ga izlučuju bubrezi.

Kalorični sadržaj aspartama prilično je visok - čak 400 kcal na 100g, ali da biste ovom zaslađivaču dali slatki ukus potrebna vam je toliko mala količina da se pri izračunavanju energetske vrijednosti ove brojke ne uzimaju u obzir kao značajne.

Neosporna prednost aspartama je njegov bogat slatkast okus, lišen nečistoće i dodatnih nijansi, što vam omogućava da ga sami koristite, za razliku od ostalih umjetnih zaslađivača.

Međutim, termički je nestabilan i prilikom zagrijavanja se razgrađuje.Koristiti ga za pečenje i druge deserte besmisleno je - izgubit će svoju slatkoću.

Do danas je aspartam dozvoljen u Sjedinjenim Državama, brojnim evropskim zemljama i Rusiji. Maksimalna dnevna doza od 40 mg / kg dnevno

Zaslađivač je otkriven slučajno, 1965. godine, dok je radio na farmakološkom lijeku namijenjenom za borbu protiv čir na želucu, hemičar James Schlatter jednostavno je lizao svoj prst.

Intermedijarni sintetizirani aspartam bio je metil ester dipeptida dviju aminokiselina: aspartanske i fenilalanina. Ispod vidite fotografiju formule.

Tako je započela promocija novog zaslađivača na tržištu, čija je vrijednost u 20 godina iznosila više od milijardu dolara godišnje. Od 1981. aspartam je dozvoljen u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Tada započinje niz ispitivanja i dodatna ispitivanja sigurnosti ovog zaslađivača. Također ćemo shvatiti kako i koliko je štetni aspartam zaista.

Ako znate dovoljno o aspartama, onda vam preporučujem da se upoznate sa drugim sličnim umjetnim zaslađivačima:

Što se tiče neškodljivosti aspartama, u naučnom svijetu su se uvijek vodile rasprave, koje ne prestaju ni danas. Svi službeni izvori jednoglasno izjavljuju njegovu netoksičnost, ali nezavisno istraživanje sugerira drugačije, pozivajući se na mnoge reference na naučne radove raznih instituta u svijetu.

Tako su 2013. godine južnoafrički naučnici objavili članak u vezi s učinkom različitih komponenti aspartama na ljudsko tijelo s vrlo razočaravajućim zaključcima.

Pošteno rečeno, potrošači također nisu zadovoljni kvalitetom i djelovanjem ovog zaslađivača. Samo u Sjedinjenim Državama, stotine hiljada žalbi zaprimili su od savezne agencije za kontrolu hrane zbog aspartama. A ovo je gotovo 80% svih pritužbi potrošača na aditive u hrani.

Šta konkretno izaziva brojna pitanja?

Jedina službeno priznata kontraindikacija upotrebe je bolest fenilketonurija - aspartam je zabranjen osobama koje pate od nje. Za njih je to zaista opasno, čak i smrt.

U međuvremenu, mnoga neovisna istraživanja potvrdila su da produljena upotreba tableta ovog zaslađivača uzrokuje glavobolju, zamagljen vid, zujanje u ušima, nesanicu i alergije.

Kod životinja na kojima je testiran zaslađivač, bilo je slučajeva raka mozga. Tako, vidite da je aspartam štetniji nego dobar, kao što je slučaj sa saharinom i ciklamatom.

Kao i drugi umjetni zaslađivači, aspartam ne izaziva osjećaj sitosti, odnosno proizvodi koji ga sadrže provociraju čovjeka da upije sve više i više porcija.

  • Slatki napici ne utažuju žeđ, već je radije stimulišu jer u ustima postoji gusti prijatan okus.
  • Jogurti s aspartamom ili dijetalnim slatkišima također ne doprinose gubljenju kilograma, jer izgleda da serotonin nije odgovoran za osjećaj punoće i zadovoljstva jedenjem slatke hrane.

Tako se apetit samo pojačava, a količina hrane, dakle, povećava. Što dovodi do prejedanja i ne spuštanju viška kilograma, kako je planirano, već do dobijanja kilograma.

Ali ovo nije najgore kada koristite aspartam. Činjenica je da se u našem tijelu zaslađivač razgrađuje na aminokiseline (asparaginsku i fenilalanin) i metanol.

I ako je postojanje prve dvije komponente na neki način opravdano, tim više što se one mogu naći u voću i sokovima, prisustvo metanola do danas vodi do žestokih rasprava. Ovaj monohidrični alkohol smatra se otrovom i ne postoji način da se opravda njegovo postojanje u hrani.

Reakcija razgradnje aspartama u štetne tvari događa se čak i laganim zagrijavanjem.Dakle, dovoljno je da se stup termometra popne na 30 ° C, tako da se zaslađivač pretvara u formaldehid, metanol i fenilalanin. Sve su to toksične tvari koje su izuzetno opasne po zdravlje ljudi.

Uprkos gore opisanim neugodnim činjenicama, aspartam je sada odobren za upotrebu u više od 100 zemalja svijeta za djecu, trudnice i dojeće žene.

Službeni izvori tvrde da je to naj proučavani i najsigurniji sintetički zaslađivač koji ljudi koriste. Međutim, ne bih preporučio upotrebu budućim majkama, dojiljama ili djeci.

Smatra se da je glavna korist aspartama u tome što ljudi koji pate od dijabetesa bez straha za svoj život zbog oštrog skoka inzulina mogu priuštiti desert ili slatko piće, jer GI (glikemijski indeks) ovog zaslađivača je nula.

U kojim je namirnicama ovaj nadomjestak šećera? Danas u distributivnoj mreži možete pronaći više od 6000 artikala proizvoda koji u svom sastavu sadrže aspartam.

Evo popisa ovih proizvoda s najvišim nivoom sadržaja:

  • slatka soda (uključujući coca-cola svjetlost i nulu),
  • voćni jogurti,
  • žvakaće gume
  • slatkiši za dijabetičare,
  • sportska prehrana
  • niz lekova
  • vitamini za djecu i odrasle.

A također u takvim nadomjescima šećera kao što su: Novasvit i Milford.

Maksimalna dopuštena razina aspartama E 951 odobrena od strane FDA (Američke agencije za hranu i lijekove) koja se konzumira dnevno je 50 mg / kg tjelesne težine.

Proizvodi, uključujući direktno zaslađivač u domaćinstvu, sadrže ga i nekoliko puta manje. U skladu s tim, dozvoljeni dnevni unos aspartama može se izračunati na temelju maksimalne vrijednosti određene FDA i WHO od 50 mg / kg mase ili 40 mg / kg.

U industriji postoji niz arbitražnih metoda analize kojima se utvrđuje koncentracija neke tvari u proizvodu (radi kontrole ako dođe do spora), a na temelju toga izdaje se potvrda o usklađenosti s njim.

Dakle, utvrđuje se prisustvo aspartama u gaziranim bezalkoholnim pićima nakon njihove proizvodnje.

Za analizu se koriste spektrofotometar, kolorimetar i vaga.

Potrebno za pojašnjenjem vrijednosti koncentracije zaslađivača.

Tečni kromatograf koristi se kao glavna oprema za analizu.

Ova zamjena za šećer može se upotrebljavati u kombinaciji sa drugima, na primjer, često možete naći kombinaciju kalijuma aspartama acesulfam (sol).

Proizvođači ih često sastavljaju, budući da "duet" ima veliki koeficijent slatkoće jednak 300 jedinica, dok odvojeno za obe materije ne prelazi 200.

Zaslađivač aspartama može biti:

  • u obliku tableta, na primjer, milford (300 tab),
  • u tečnosti - Milford Suss, jer je veoma rastvorljiv.

Ako i dalje sumnjate u ovaj zaslađivač, možete kupiti proizvode koji ga ne sadrže.

Žvakaće gume bez aspartama ili proteina za sportaše dostupne su ne samo na Internetu na specijaliziranim mjestima, već i u supermarketima. Aspartam u sportskoj prehrani ne utječe na rast mišića, jer ga tijelo ne apsorbira i dodaje se isključivo radi poboljšanja ukusa proteina bez ukusa.

Da li ćete aspartam koristiti kao zaslađivač, ovisite o vama. U svakom slučaju, vrijedno je pročitati znanstvene članke na ovu temu kako biste dobili cjelovitiju sliku i posavjetovali se s kvalificiranim nutricionistom.

S toplinom i pažnjom endokrinolog Dilara Lebedeva


  1. Kalinina L.V., Gusev E. I. Nasljedne bolesti metabolizma i fakomatoze s oštećenjem živčanog sustava, Medicina - M., 2015. - 248 str.

  2. Balabolkin M.I. Dijabetes melitus. Kako održati pun život.Prvo izdanje - Moskva, 1994. (nemamo podatke o izdavaču i tiražu)

  3. Oppel, V. A. Predavanja iz kliničke hirurgije i kliničke endokrinologije. II knjiga: Monografija. / V.A. Oppel. - M .: Državna izdavačka kuća medicinske literature, 2011. - 296 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Alternativni zaslađivači

Uobičajene alternative zaslađivača aspartama: sintetički ciklamat i prirodni biljni lijek - stevija.

  • Stevia - napravljeno od iste biljke, koja raste u Brazilu. Zaslađivač je otporan na toplotnu obradu, ne sadrži kalorije, ne uzrokuje povećanje šećera u krvi.
  • Ciklamat - umjetni zaslađivač, često se koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačima. Preporučena dnevna doza nije veća od 10 mg. U crevima se upije do 40% materije, ostatak volumena nakuplja se u tkivima i organima. Izvršenim eksperimentima na životinjama otkriven je tumor mokraćnog mjehura uz dugotrajnu upotrebu.

Prijem treba provesti po potrebi, na primjer, u liječenju gojaznosti. Za zdrave ljude šteta aspartama nadmašuje njegove koristi. I može se tvrditi da ovaj zaslađivač nije siguran analog šećera.

Farmakologija

Sadrže se u mnogim proteinima obične hrane. Ima stupanj zaslađivanja 180-200 puta veći od saharoze. 1 g sadrži 4 kcal, ali zbog velike sposobnosti zaslađivanja njegov sadržaj kalorija odgovara 0,5% kalorijskog sadržaja šećera s jednakim stupnjem zaslađivanja.

Nakon oralne primjene brzo se apsorbira u tankom crijevu. Podvrgava se metabolizmu u jetri, uključujući reakciju transaminacije uz daljnje iskorištavanje u normalnoj razmjeni aminokiselina u tijelu. Izlučuje se uglavnom bubrezima.

Aspartam - šta je to?

Ova supstanca je zamjena za šećer, zaslađivač. Proizvod je prvi put sintetizovan 60-ih godina 20. vijeka. Primio ga je hemičar J. M. Schlatter, supstanca je nusproizvod reakcije , njegova dijetalna svojstva otkrivena su slučajno.

Spoj je oko 200 puta slađi od šećera. Unatoč činjenici da zaslađivač ima kalorijski sadržaj (oko 4 kilokalorije po gramu), da biste stvorili slatki ukus tvari, morate dodati mnogo manje od šećera. Stoga se tijekom upotrebe u kuvanju ne uzima u obzir njegova kalorijska vrijednost. U poređenju sa saharoze, ovaj spoj ima izraženiji, ali sporiji manifestni ukus.

Što je aspartam, njegova fizička svojstva, štetnost aspartama

Supstanca je metilirani dipeptidkoja se sastoji od ostataka fenilalanini aspartanska kiselina. Prema Wikipediji, njegova molekularna masa = 294, 3 grama po molu, gustoća proizvoda je približno 1,35 grama po kubnom centimetru. Zbog činjenice da je talište tvari od 246 do 247 stepeni Celzijusa, ne može se koristiti za zaslađivanje proizvoda koji su podvrgnuti termičkoj obradi. Spoj ima umerenu rastvorljivost u vodi i drugi. bipolarni rastvarači.

Šteta aspartama

Trenutno se alat aktivno koristi kao dodatak aromatiziranju - Aspartam E951.

Poznato je da se nakon ulaska u ljudsko tijelo tvar razgrađuje u i metanol. Metanol u velikim količinama je toksičan.Međutim, količina metanola koju čovjek uobičajeno dobije tokom obroka značajno prelazi razinu tvari koja nastaje uslijed razgradnje Aspartama.

Dokazano je da se metanol u dovoljno velikim količinama stalno proizvodi u ljudskom tijelu. Nakon konzumiranja jedne čaše voćnog soka, stvara se veća količina ovog spoja nego nakon uzimanja iste količine napitka zaslađenog Aspartama.

Provedeno je bezbroj kliničkih i toksikoloških istraživanja kako bi se potvrdilo da je zaslađivač bezopasan. U tom slučaju je utvrđena preporučena dnevna doza lijeka. To je 40-50 mg po kg tjelesne težine dnevno, što je ekvivalentno 266 tableta sintetičkog zaslađivača za osobu tešku 70 kg.

U 2015. godini dvostruki randomizirano ispitivanje placebom, kojoj je prisustvovalo 96 ljudi. Kao rezultat, nisu pronađeni metabolički i psihološki znakovi neželjene reakcije na umjetno zaslađivač.

Aspartam, šta je to, kako funkcionira njegov metabolizam?

Alat se nalazi u mnogim proteinima obične hrane. Supstanca je 200 puta slađa od običnog šećera, njen udio kalorija znatno je manji od šećera. Nakon obroka koji sadrži ovaj spoj, brzo se apsorbira u tankom crijevu. Metabolizira lijek u jetrenom tkivu kroz reakcije transaminacija. Kao rezultat toga nastaju 2 aminokiseline i metanol. Proizvodi metabolizma izlučuju se putem mokraćnog sistema.

Nuspojave

Aspartam je prilično siguran lijek koji rijetko dovodi do razvoja bilo kakvih neželjenih nuspojava.

Rijetko se mogu pojaviti:

  • glavobolje, uključujući
  • paradoksalno povećanje apetita,
  • osip na koži, druge blage alergijske reakcije.

Područja primjene

Zbog svojih odličnih kvaliteta, aspartam je najčešći zaslađivač.

Aktivno se koristi u prehrambenoj industriji, naime u proizvodnji pića, mliječnih proizvoda, žvakaćih guma, sladoleda itd.

Ovaj dodatak našao je svoje mjesto u pripremi onih proizvoda za koje postupak grijanja nije potreban.

Ovaj nadomjestak šećera zauzima posebno mjesto u poslu sa konditorima. Dio je slatkiša, kolačića, žele i sl.

Aktivno se koristi aspartam u farmakologiji. Dio je mnogih lijekova, nalaze se u bombonama, raznim sirupima.

Znate li to: zapremina jedne tablete ove tvari sadrži približno istu količinu šećera kao u čajnoj kašičici.

Upotrebljava se i u dijetnim pićima i u dijabetičkim proizvodima. Njegova potražnja je zbog nivoa kalorija. Piću daje slatkast okus kada koristite čak i malu količinu.

Karakteristike aditiva

Kao i bilo koji drugi proizvod, dodatak E951 odlikuju i pozitivne i negativne kritike.

Tijekom istraživanja naučnici su zaključili da je dodavanje E951 vrlo koristan proizvod.

Takođe je utvrđena njegova dnevna norma, koja iznosi 40-50 mg / kg.

Napomena: Uprkos rezultatima istraživanja naučnika, javne organizacije koje djeluju na polju zaštite potrošača tvrde da je aspartam nesiguran i štetan za upotrebu.

Kao svoju osnovu uzimaju dokaze da se, kada se ovaj proizvod razgrađuje, u tijelu nastaju fenilalana kiselina, asparaginska kiselina i metanol.

Potonji se naziva drvenim alkoholom i smrtonosni je otrov.

U stanju je da negativno utiče na proteine ​​sadržane u tijelu, nervnom sistemu. Rezultat takve izloženosti može biti rak.

Formaldehid koji se pretvara iz metanola takođe može uzrokovati sljepoću.

Razina štete za tijelo ovisi o aspartamu, njegovoj dozi, koja je ušla u ljudsko tijelo.

Napomena: sadržaj metanola u zaslađivaču vrlo je nizak. U jednoj litri izrazito slatkog napitka količina aspartama nije veća od 60 mg. A za trovanje je dovoljno 5-10 ml. Tako jedna boca slatkog sirupa neće moći dovesti do trovanja.

Metanol se takođe može prirodno formirati u ljudskom tijelu. To se događa kao rezultat metaboličkih procesa. Njegova proizvodnja dnevno iznosi oko 500 mg. Tako se iz 1 kg jabuke dobije 1,5 g metanola. Velika količina ga se nalazi u sokovima i pićima.

Zaštitna funkcija tijela usmjerena je na čišćenje od štetnih tvari. Ne zaobilazi metanol.

Kako se aspartam manifestira kod pacijenata ovisnih o insulinu? Izvrsno ga je jesti, ali istovremeno su moguća i njegova šteta i korist.

Pozitivna strana njegove upotrebe je ta što, osim šećera iz prehrane čovjeka, tijelo prima veću količinu zdrave hrane. Ali negativan efekat ovog dodatka je taj što mu nedostaje ugljenih hidrata.

Ovo je važno jer se jelom slatkiša tijelo priprema za rad s ovom komponentom. Dakle, rezultat ove pojave je stalna glad, što dovodi ne do gubitka kilograma, već do stalne želje za jelom.

Savjet stručnjaka: Kada koristite nadomjestak šećera aspartama, treba kontrolirati količinu konzumirane hrane kako ne bi dobila višak kilograma.

Još jedna negativna karakteristika E951 je nesposobnost da ugasite žeđ. Nakon ispijanja boce slatkog pića, javlja se želja da još više pijete kako biste uklonili slatki okus. Tako se stvara začarani krug kada količina popijenog pića samo pojačava osjećaj žeđi.

Važno je znati: da biste utažili žeđ, bolje je potražiti “pomoć” prirodnim sokovima ili čak i običnom vodom.

Ako konzumirate veliku količinu ovog dodatka hrani, postoji rizik od predoziranja. Znakovi ove pojave su povraćanje, trovanje, alergijska reakcija, vrtoglavica, depresija, anksioznost, utrnulost itd.

Učinci suplemenata na određene kategorije ljudi

Ne postoje konkretne informacije o opasnosti ili koristi primjene aspartama kod djece i trudnica.

Ova se tema proučava.

Uprkos tome, postoji ogroman broj mišljenja o šteti nanesenoj tijelu.

Ljekari su uvjereni: Dodatak aspartama E951 može dovesti do nepravilnosti ploda. Da biste zaštitili sebe i svoju bebu, ne preporučuje se upotreba ove tvari.

Takođe, aspartam nije poželjan kod osoba oslabljenog imuniteta, jer je tijelo već teško raditi, a ovdje je opterećenje još veće.

Dugotrajna upotreba ovog zaslađivača također može utjecati na zdravlje ljudi. Rezultat tog djelovanja je glavobolja, zujanje u ušima, smanjen vid, nesanica, alergije. Prije upotrebe morate pročitati upute za njegovu pravilnu upotrebu.

Dakle, iako je aspartam sigurna tvar za zdravu odraslu populaciju, ali ako postoje barem neka odstupanja kod ljudi povezana s općim zdravstvenim stanjem, tada morate odmah napustiti ovaj proizvod.

Također, posebnu pažnju treba obratiti na zapakirane slatkiše, slijedite informacije na pakovanju. Na primjer, neki slatkiši mogu sadržavati vitamine ili zaslađivač.

Pogledajte videozapis u kojem specijalist iznosi 5 zapanjujućih činjenica o opasnosti dodataka prehrani E 951 - aspartama:

Tijelo pretvara aspartam u formaldehid, koji je hemikalija koja uzrokuje rak.

U svijetu u kojem se rak javlja na svakom koraku, važno je nastaviti pokušavati shvatiti šta to može uzrokovati.A ovaj kemijski zaslađivač nalazi se na listi razloga. Kad uđe u tijelo, aspartam, molekula dipeptida dobivenog kombiniranjem fenilalanina i asparaginske kiseline, u potpunosti se uništava enzimima probavnog sustava, dijeli se na dvije aminokiseline i ulazi u vrstu alkohola poznatog kao metanol, koji se u ljudskom tijelu pretvara u formaldehid. Čak su i asparaginska kiselina, fenilalanin i metanol toksični za ljudski organizam, a kada djeluju zajedno, posljedice su još strašnije. Formaldehid je toliko poznat po svojoj štetnosti za ljudski organizam da ga je čak i Udruženje za zaštitu okoliša klasificiralo kao mogući kancerogen. Štoviše, različita istraživanja koja provode neovisni učenjaci također su došla do sličnog zaključka. Metanol u aspartamu nije praćen etanolom, kao što je slučaj u alkoholnim pićima i raznom povrću i voću. Problem je što etanol štiti čovjeka od trovanja metanolom, pa ako konzumirate aspartam, vaše tijelo ne prima zaštitu od metanola i štete koju on nanosi. Ova šteta uključuje balzamiranje živog tkiva, pa čak i oštećenja DNK. Studije su također otkrile da može uzrokovati limfom, leukemiju i druge oblike raka.

Aspartam dovodi do pretilosti i poremećenog metabolizma.

Ljudi često počinju koristiti dijetna pića i zaslađivače, jer ih od djetinjstva uče da šećer uzrokuje gojaznost. Ali naučne studije su otkrile da zamjena šećera nečim drugim može dovesti do još gorih posljedica. Aspartam, na primjer, dovodi do povećanja kilograma bez obzira na unesene kalorije i šteti vašem tijelu puno više od običnog šećera. U jednom istraživanju aspartam je detaljno upoređen sa saharozom, a rezultat je pokazao da on uzrokuje veliko povećanje težine. Drugo istraživanje je otkrilo da aspartam mijenja prirodnu proizvodnju hormona u tijelu, što dovodi do povećanog apetita i želje da pojede nešto slatko. U studiji se takođe tvrdi da aspartam pogoršava osjetljivost tijela na inzulin, što je vrlo loše vijesti za pacijente s dijabetesom.

Aspartam nikada nije dokazano siguran, to je nasilno odobrila Uprava za hranu i lijekove.

Rane studije aspartama pokazale su da on može izazvati velike epileptične napade kod majmuna i čak dovesti do njihove smrti. Rezultati ovih studija nikada nisu spadali u Uprava za hranu i lijekove. Na kraju su za to saznali i naučnici iz Ureda, ali hemijska kompanija G.D. Searle, koji je u to vrijeme imao patent za aspartam, čekao je da se imenuje novi povjerenik Ureda, onaj koji nije imao prethodno iskustvo s aditivima u hrani, a onda je ponovo predao aspartam tako da bude odobren.

Bakterije E. coli sudjeluju u stvaranju aspartama

Feces genetski modificirane bakterije E. coli sudjeluje u stvaranju aspartama - koriste se za proizvodnju neprirodno visokih razina enzima, koji je odgovoran za proizvodnju fenilalanina koji je potreban za stvaranje ovog umjetnog zaslađivača. Patent za proizvodnju aspartama iz 1981. godine, koji je već dugo negdje u arhivama, sada je dostupan na mreži i svako može pročitati ove zastrašujuće činjenice o ovom zaslađivaču.

Aspartam nosi potencijalni rizik od trajnog oštećenja mozga.

Oko četrdeset posto aspartama pravi se od aspartanske kiseline koja sadrži aminokiseline koje mogu prijeći krvno-moždanu barijeru.Kada velika količina takve tvari uđe u tijelo, moždane stanice su izložene ogromnim dozama kalcijuma, što može dovesti do oštećenja, pa čak i smrti. Studije su također pokazale da izlaganje asparaginske kiseline može dovesti do epilepsije, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze i demencije.

Govorimo o prilično uobičajenom dodatku hrani, zaslađivaču, zaslađivaču.

Aspartam nije prirodna zamjena, što je u potpunosti za razliku od njega u strukturi kemijskih veza. Malo ljudi zna što je to, zašto je ovaj element štetan.

U strukturi liči na metilni eter, koji uključuje 2 neophodna. Ovo je aspartanska aminokiselina i fenilalanin.

Kao i šećer, aspartam je lako probavljiv zaslađivač. Pod određenim uslovima, supstanca može nanijeti značajnu štetu tijelu. Element se nalazi pod imenima: “Aspamix”, NutraSweet, Miwon, Enzimologa, Ajinomoto. Domaći analozi: Nutrasvit, Sucrazid, Sugarfrey. Element se oslobađa u obliku tableta. Element je na tržištu predstavljen kao pojedinačni lijek i kao dio mješavina nekoliko zamjena za zaslađivače. Namijenjen je uglavnom onima koji ne mogu konzumirati šećer (pacijenti na inzulinu, osobe s pretilošću).

Aspartam je potpuna, sintetička zamjena za šećer.

Supstanca je prvi put sintetizovana u laboratorijskim uslovima u drugoj polovini 20. veka. Napravio ga je američki hemijski naučnik. Element nije bio cilj njegovog proučavanja. Radio je na sintezi gastrina, a aspartam je jednostavno bio intermedijarni proizvod. Slatkast zalogaj elementa otkriven je slučajno, ližući prst tamo gdje je element stigao.

Nakon što je otkrio svoje jedinstvene mogućnosti zaslađivanja, element je odmah krenuo u industrijsku proizvodnju. Na primjer, 1981., aspartam se počeo upotrebljavati u SAD-u i Britaniji kao zaslađivač E951. Aspartam nije kancerogen, za razliku od umjetnog saharina. Zbog toga je brzo proglašena alternativom šećeru koja omogućava jesti slatku hranu bez povećanja kilograma.

Danas je globalna količina sinteze nadomjestaka šećera više od 10 tisuća tona godišnje. Njegov udio na svjetskoj razini supstituta je veći od 25%. Aspartam je vrlo uobičajena supstanca. Najpopularnije je među svim modernim zaslađivačima na svijetu.

Prema grubim procjenama, omjer nadomjeska šećera je 1: 200 (to jest, kilogram aspartama daje istu slatkoću kao i 200 kg običnog šećera). Elementi se razlikuju ne samo u izgledu - ukus se takođe jako razlikuje. Čista supstanca uopće nije slatka, pa se dodaje samo u kombinaciji s drugim zaslađivačima da uravnoteži okus i pojača.

E951 je nestabilan element koji je osjetljiv na toplinu, brzo se raspada čak i uz lagani porast temperature. Stoga se konzervans dodaje isključivo gotovim jelima.

Kada se zagrijava, element se gotovo odmah raspada na formaldehid i visoko toksičan metanol. Ovi kancerogeni su klasificirani kao klasa A. Temperatura njegovog potpunog uništenja je 80 stepeni.

Glavna prednost modela E951 je njegov neznatan učinak na gotov proizvod.

Brojna istraživanja pokazala su da je ovaj element bezopasan kada se poštuju sve doze. Dakle, njegova dnevna doza iznosi do 50 mg po kg težine. U Europi postoji regulatorni okvir od 40 mg / kg.

Značajke potrošnje elemenata

Piće s aspartamom uopće ne utažuje žeđ. To je posebno vidljivo ljeti: čak i nakon hladne sode, još uvijek osjećate žeđ. Ostaci tvari slabo se uklanjaju pljuvačkom sa sluznice usta. Zbog toga, nakon upotrebe proizvoda s Aspartameom, ostaje neugodan aftertast u ustima, određena gorčina. Mnoge zemlje (posebno SAD) na državnom nivou kontroliraju upotrebu takvih zaslađivača u proizvodima.

Prema nezavisnim međunarodnim istraživanjima, dugotrajni unos elementa u organizam negativno utječe na njegove performanse. Pokusi na životinjama i volonteri to potvrđuju. Stalno prisustvo materije dovodi do napada boli u glavi, alergijskih manifestacija, depresivnih poremećaja, nesanice. U težim slučajevima je moguć čak i rak mozga.

Aspartam ne treba piti često. Ovo se odnosi i na ljude koji žele smršavjeti. Uostalom, takva dijeta može izazvati suprotan učinak i još veće debljanje u budućnosti. Učinak elementa karakterizira „povratni sindrom“ - nakon otkazivanja dodatka, sve promjene vraćaju se svom prethodnom toku, samo većim intenzitetom.

Medicinska kritika

Prema nekim izvještajima, element se ne smije davati dijabetičarima. Stvar je u tome što pod njegovim uticajem ubrzavaju pojavu i napredovanje retinopatije. Osim toga, stalna prisutnost E951 izaziva nekontrolirane skokove u krvi bolesnika. Prebacivanje eksperimentalne grupe dijabetičara iz saharina u aspartam dovelo je do razvoja teške kome.

Esencijalne aminokiseline nisu korisne za mozak. Dokazano je da krše hemiju organa, uništavaju hemijske spojeve, narušavaju metabolizam ćelijskih elemenata. Postoji izjava da supstanca, uništavajući nervne elemente, izaziva Alzheimerovu bolest u starosti.

Pogledajte video: Znate li koji je šećer zdraviji beli ili smeđi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar