Hipoglikemijski lijek Starlix

Starlix je hipoglikemijski lek koji potiče od aminokiselina fenilalanina. Lijek doprinosi naglašenoj proizvodnji hormona inzulina 15 minuta nakon što je osoba jela, dok fluktuacija šećera u krvi izglađuje.

Zahvaljujući ovoj funkciji, Starlix ne dozvoljava razvoj hipoglikemije ako je, na primjer, osoba propustila obrok. Lijek se prodaje u obliku filmom obloženih tableta, a svaka od njih sadrži 60 ili 120 mg aktivne tvari nateglinid.

Takođe su uključeni magnezijum stearat, titanov dioksid, laktoza monohidrat, makrogol, crveni gvožđe oksid, kroskarmeloza natrijum, talk, povidon, mikrokristalna celuloza, koloidni bezvodni silicijum dioksid, hipromeloza. Lijek možete kupiti u ljekarni ili specijalnoj trgovini, u pakovanju od 1, 2 ili 7 blistera, a jedan blister sadrži 12 tableta.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

· Bezvodni silicijum dioksid (koloidni),

· Titan dioksid E171,

Hipromelloza.60U pakovanju od kartona može biti 1, 2, 5, 7, 10, 30 blistera od po 12 tableta. Ovalne tablete u žutoj ljusci, na prednjoj strani su označene STARLIX. Na poleđini - doza lijeka "120".120 Tablete s natpisom STARLIX - s jedne strane, i oznakom "180" - na suprotnoj strani. Crvene tablete imaju filmski premaz, ovalni oblik i crvenu boju.180

Farmakološko djelovanje

Nateglinid je derivat fenilalanina. Supstanca obnavlja početnu proizvodnju inzulina. Povećanje koncentracije hormona umanjuje nivo šećera i glikoziliranog hemoglobina A1C.

Pojačana proizvodnja hormona efikasna je 15 minuta nakon jela. Narednih 3,5 sata razina inzulina vraća se na prvobitne parametre, izbjegavajući hiperinsulinemiju.

VAŽNO Izlučivanje inzulina direktno će ovisiti o koncentraciji šećera u krvi.

Sposobnost lijeka, čak i u smanjenim dozama, da kontrolira razinu hormona omogućava vam da spriječite pojavu hipoglikemije tokom iscrpljivanja organizma, pacijent odbija hranu.

Opis lijeka

Lijek ima pozitivne kritike. Pomaže u vraćanju rane sekrecije inzulina, kao i smanjenja postprandijalne koncentracije šećera u krvi i glikoliranog hemoglobina.

Takav mehanizam djelovanja od vitalnog je značaja za dijabetičare, zbog kojih se nivo glukoze u krvi normalizuje. Kod šećerne bolesti ova faza lučenja inzulina je poremećena, dok nateglinid, koji je dio lijeka, pomaže da se obnovi rana faza proizvodnje hormona.

Za razliku od sličnih lijekova, Starlix počinje intenzivno proizvoditi inzulin unutar 15 minuta nakon jela, što poboljšava stanje dijabetičara i normalizira koncentraciju glukoze u krvi.

  1. Tokom sljedeća četiri sata, razina inzulina vraća se na prvobitnu vrijednost, to pomaže u sprečavanju pojave postprandijalne hiperinzulinemije, što će u budućnosti uzrokovati razvoj hipoglikemijske bolesti.
  2. Kada se koncentracija šećera smanji, proizvodnja inzulina opada. Lijek, sa svoje strane, kontrolira ovaj proces, a sa niskim vrijednostima glukoze ima slab učinak na lučenje hormona. Ovo je još jedan pozitivni faktor koji ne dozvoljava razvoj hipoglikemije.
  3. Ako se Starlix primjenjuje prije jela, tablete se brzo apsorbiraju u gastrointestinalnom traktu. Maksimalni učinak lijeka se javlja u narednih sat vremena.

Trošak lijeka ovisi o lokaciji ljekarne, tako da će u Moskvi i Forosu cijena jednog paketa od 60 mg biti 2300 rubalja, paket težine 120 mg koštat će 3000-4000 rubalja.

Lijek Starlix: upute za upotrebu

Unatoč činjenici da lijek ima pozitivne kritike, prije upotrebe lijeka potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Tablete treba uzimati 30 minuta prije obroka. Za kontinuiranu terapiju samo ovim lijekom, doza je 120 mg tri puta dnevno prije jela.

U nedostatku vidljivog terapeutskog efekta, doza se može povećati na 180 mg.

Tijekom liječenja pacijent mora kontrolirati razinu šećera u krvi i prilagoditi dozu na temelju dobivenih podataka. Da bi se procijenilo koliko je lijek učinkovit, provodi se krvni test za pokazatelje glukoze jedan do dva sata nakon obroka.

Ponekad se lijeku dodaje dodatno hipoglikemijsko sredstvo, najčešće Metformin. Uključivanje Starlix-a može djelovati kao dodatno sredstvo u liječenju Metforminom. U tom slučaju, smanjenjem i aproksimacijom željenog HbA1c, doza Starlixa smanjuje se na 60 mg tri puta dnevno.

Važno je uzeti u obzir da tablete imaju određene kontraindikacije. Konkretno, ne možete uzimati lijek sa:

  • Preosjetljivost
  • Šećerna bolest ovisna o insulinu,
  • Jako oštećena funkcija jetre,
  • Ketoacidoza.
  • Takođe, tretman je kontraindiciran u detinjstvu, tokom trudnoće i dojenja.

Doziranje nije potrebno prilagođavati ako pacijent istovremeno uzima Warfarin, Troglitazon, Diklofenak, Digoxin. Takođe, nisu otkrivene očigledne ozbiljne interakcije drugih antidijabetičkih lijekova.

Lijekovi kao što su Captopril, Furosemid, Pravastatin, Nicardipine. Fenitoin, varfarin, propranolol, metformin, acetilsalicilna kiselina, glibenklamid ne utiču na interakciju nateglinida sa proteinima.

Važno je razumjeti da neki lijekovi povećavaju metabolizam glukoze, stoga, dok ih uzimamo sa hipoglikemijskim lijekom, mijenja se koncentracija glukoze.

Konkretno, hipoglikemija kod šećerne bolesti pojačana je salicilatima, neselektivnim beta blokatorima, NSAID-om i MAO inhibitorima. Glukokortikoidni lijekovi, tiazidni diuretici, simpatomimetičari i hormoni štitnjače doprinose slabljenju hipoglikemije.

  1. Kod dijabetes melitusa tipa 2 mora se posebno paziti jer je rizik od razvoja hipoglikemije prilično visok. Posebno je važno pratiti nivo šećera u krvi kod ljudi koji rade sa složenim mehanizmima i voze vozila.
  2. Pacijenti niskog rizika, starije osobe, pacijenti s dijagnozom hipofize ili nadbubrežne insuficijencije padaju u rizičnu zonu. Šećer u krvi može se smanjiti ako osoba uzima alkohol, doživi visoki fizički napor i također uzima druge hipoglikemijske lijekove.
  3. Tijekom liječenja, pacijent može osjetiti nuspojave u obliku pojačanog znojenja, drhtavice, vrtoglavice, pojačanog apetita, povećanog broja otkucaja srca, mučnine, slabosti i slabosti.
  4. Koncentracija šećera u krvi može biti niža od 3,3 mmol / litra. U vrlo rijetkim slučajevima povećava se aktivnost enzima jetre u krvi, alergijska reakcija, praćena osipom, svrabom i urtikarijom. Mogući su i glavobolja, proliv, dispepsija i bolovi u trbuhu.

Držite lijek na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svjetlosti i djece. Rok trajanja je tri godine, ako istječe rok skladištenja, lijek se odlaže i ne koristi za namjeravanu svrhu.

Analozi lijeka

Za aktivnu supstancu ne postoje potpuni analozi lijeka. Međutim, danas je moguće kupiti lijekove sličnog djelovanja koji kontroliraju šećer u krvi i ne dozvoljavaju razvoj hipoglikemije.

Novonorm tablete uzimaju se za dijabetes tipa 2, ako terapijska prehrana, gubitak težine i fizička aktivnost ne pomažu u normalizaciji pacijentovog stanja. Međutim, takav lijek je kontraindiciran kod šećerne bolesti tipa 2, dijabetičke ketoacidoze, dijabetičkog prekoma i kome, te teške zatajenja jetre. Cijena pakiranja tableta je 130 rubalja.

Lijek Diagnlinid koristi se za dijabetes melitus tipa 2, zajedno s Metforminom, ako nije moguće normalizirati pokazatelje glukoze u krvi standardnim metodama.

Lijek je kontraindiciran kod šećerne bolesti tipa 1, dijabetičke ketoacidoze, dijabetičkog prekoma i kome, zaraznih bolesti, hirurških intervencija i drugih stanja koja zahtijevaju inzulinsku terapiju. Cijena lijeka ostavlja 250 rubalja.

Glibomet tablete uzimaju se kod dijabetesa tipa 2. Doziranje se bira pojedinačno, ovisno o stupnju metabolizma.

Lijek je kontraindiciran u slučaju dijabetičke ketoacidoze i dijabetes melitusa tipa 1, laktacidoze, dijabetičkog prekoma i kome, hipoglikemije, hipoglikemijske kome, zatajenja jetre ili bubrega i zaraznih bolesti. Možete kupiti takav alat za 300 rubalja.

Lijek Glucobai efikasan je za dijabetes tipa 1 i 2. Maksimalna dnevna doza je 600 mg dnevno. Lijek se uzima bez žvakanja, sa malom količinom vode, prije jela ili jedan sat nakon jela. Cijena jednog pakovanja tableta iznosi 350 rubalja.

U videu u ovom članku, ljekar će dati preporuke kako sniziti šećer u krvi i obnoviti lučenje inzulina.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, nateglinid se apsorbira u tankom crijevu, dostižući maksimalnu koncentraciju za manje od sat vremena. Bioraspoloživost od 72%. Vrijeme do postizanja Cmaxa ne ovisi o doziranju. Uzimanje lijekova s ​​hranom otežava apsorpciju lijeka. Bioraspoloživost se ne mijenja.

Nateglinid se veže za proteine ​​plazme za 98%.

Aktivna supstanca prolazi transformaciju u jetri uz aktivno sudjelovanje citokrom P450 izoenzima. Po završetku reakcije dodavanja hidroksilnih grupa nastaju tri osnovna metabolita aktivne supstance koja se izlučuju bubrezima. 7-16% početne doze ostaje nepromijenjeno. Uz izmet, još 10% tvari napušta organizam. Poluživot Starlixa je oko sat i pol.

Šećerna bolest tipa 2 sa niskom efikasnošću fizičke aktivnosti i dijetalne terapije.

Farmakološka svojstva

Rana sekrecija inzulina kao odgovor na stimulaciju glukozom je vitalni mehanizam za održavanje normalne razine glukoze u krvi. Kod dijabetes melitusa tipa 2 uočava se kršenje / odsustvo ove faze lučenja inzulina. Pod utjecajem nateglinida uzetog prije obroka obnavlja se rana (ili prva) faza lučenja inzulina. Mehanizam ove pojave je brza i reverzibilna interakcija lijeka s K + -ATP-ovisnim kanalima β-stanica gušterače. Selektivnost nateglinida u odnosu na K + -ATP-ovisne kanale p-stanica pankreasa je 300 puta veća od one u odnosu na kanale srca i krvnih žila.

Nateglinid, za razliku od ostalih oralnih hipoglikemijskih sredstava, izaziva izrazito lučenje inzulina u prvih 15 minuta nakon jela, zbog čega se postiprandijalna kolebanja („vrhovi“) koncentracije glukoze u krvi izglađuju. U sljedeća 3-4 sata razina inzulina vraća se na prvobitne vrijednosti, čime se izbjegava razvoj postprandijalne hiperinzulinemije, što može dovesti do odloženog hipoglikemije.

Izlučivanje inzulina β-ćelijama gušterače uzrokovano nateglinidom ovisi o razini koncentracije glukoze u krvi, odnosno, kako opada koncentracija glukoze, smanjuje se i sekrecija inzulina. Suprotno tome, istodobni unos ili infuzija otopine glukoze dovodi do značajnog povećanja izlučivanja inzulina. Sposobnost Starlix pri niskim koncentracijama glukoze u krvi neznatan učinak na lučenje inzulina je dodatni faktor koji sprečava razvoj hipoglikemije, na primjer, u slučajevima preskakanja obroka.

Usisavanje. Kada uzimate tabletu Starlix prije obroka, nateglinid se brzo apsorbira iz probavnog trakta. Vrijeme do postizanja Cmaxa je manje od 1 sata, a bioraspoloživost lijeka je oko 72%. Za pokazatelje poput AUC i Cmax, farmakokinetika nateglinida u rasponu doza od 60 mg do 240 mg je linearna kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 3 puta na dan u trajanju od jednog tjedna.

Distribucija. Vezivanje nateglinida sa serumskim proteinima (uglavnom sa albuminom, u manjoj meri - sa kiselim α1-glikoproteinom) je 97-99%. Stepen vezivanja proteina ne ovisi o koncentraciji nateglinida u plazmi u ispitivanom rasponu od 0,1-10 µg / ml. Vd kada se postigne ravnoteža iznosi oko 10 litara.

Metabolizam Nateglinid se značajno metabolizira u jetri uz sudjelovanje mikrosomalnih izoenzima citokroma P450 (70% izoenzima CYP2C9, 30% CYP3A4). 3 glavna metabolita nateglinida koja su rezultat reakcija hidroksilacije imaju nekoliko puta nižu farmakološku aktivnost u odnosu na polazni materijal.

Uzgoj. Nateglinid se eliminira iz tijela prilično brzo - tokom prvih 6 sati nakon gutanja oko 75% doze izluči se mokraćom. Izlučivanje se izvodi uglavnom urinom (približno 83% doze), uglavnom u obliku metabolita. Oko 10% se izlučuje izmetom. U ispitivanom rasponu doza (do 240 mg 3 puta / dan), nije primećena kumulacija. T1 / 2 je 1,5 sati.

Prilikom propisivanja nateglinida nakon obroka, njegova apsorpcija usporava - Tmax se produžava, Cmax opada, dok se potpunost apsorpcije (AUC vrijednost) ne mijenja. U vezi s gore navedenim, preporučuje se prijava Starlix prije obroka.

Nisu pronađene klinički značajne razlike u farmakokinetičkim parametrima nateglinida kod muškaraca i žena.

Posebna uputstva. Akcija lijekova Starlix beta blokatori se povećavaju. Kada uzimate Starlix, trebali biste se suzdržati od pijenja alkohola, jer to može dovesti do razvoja izraženih nuspojava.

Način primjene

Starlix treba uzimati prije jela. Vremenski interval između uzimanja lijeka i jela ne smije biti veći od 30 minuta. U pravilu se lijek uzima neposredno prije jela.

Kada se Starlix koristi kao monoterapija, preporučena doza je 120 mg 3 puta dnevno (prije doručka, ručka i večere).

Metformin se takođe može propisati pacijentima koji primaju Starlix monoterapiju i kojima je potreban drugi hipoglikemijski lek. Naprotiv, pacijentima koji već primaju terapiju metforminom može se propisati Starlix u dozi od 120 mg 3 puta dnevno (prije obroka) kao dodatno sredstvo. Ako se na pozadini liječenja metforminom, vrijednost HbA1c približi željenoj vrijednosti (manjoj od 7,5%), doza Starlixa može biti manja - 60 mg 3 puta dnevno.

Nije bilo razlike u djelotvornosti i sigurnosti Starlix-a kod starijih pacijenata i u općoj populaciji. Osim toga, starost pacijenata nije utjecala na farmakokinetičke parametre Starlixa. Zbog toga, starijim pacijentima nije potrebna posebna korekcija režima doziranja.

Učinkovitost i sigurnost Starlix-a kod djece još nisu proučavane, tako da njegovo djelovanje nije preporučljivo.

U bolesnika s blagim do umjerenim oštećenjem jetre, prilagođavanje doze nije potrebno. Ne preporučuje se upotreba lijeka u bolesnika s teško oštećenom funkcijom jetre, jer podaci o kliničkim ispitivanjima još nisu dostupni.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega različite težine (uključujući one na hemodijalizi) prilagođavanje režima doziranja nije potrebno.

Kontraindikacije

dijabetes tipa I

  • dijabetička ketoacidoza,
  • teška oslabljena funkcija jetre (zbog nedostatka podataka o kliničkim ispitivanjima za ovu populaciju bolesnika),
  • trudnoća
  • dojenje (dojenje),
  • dječja dob (zbog nedostatka podataka o kliničkim ispitivanjima za ovu dobnu skupinu bolesnika).
  • Interakcija s drugim lijekovima

    Ispitivanja in vitro pokazala su da se nateglinid značajno metabolizira izoencimima citokroma P450 - CYP2C9 (70%) i CYP3A4 (30%).

    Nateglinid ne utječe na farmakokinetička svojstva varfarina (supstrat za CYP3A4 i CYP2C9), diklofenaka (supstrat za CYP2C9), troglitazona (induktor CYP3A4) i digoksina. Dakle, uz istovremeno imenovanje Starlix a takvi lijekovi kao što su varfarin, diklofenak, troglitazon i digoksin ne zahtijevaju prilagođavanje doze. Također nije bilo klinički značajnih farmakokinetičkih interakcija Starlix s drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima kao što su metformin i glibenklamid.

    Budući da nateglinid ima visoko vezanje za proteine ​​u plazmi, pokusi in vitro proučavali su njegovu interakciju s mnogim lijekovima koji se vežu za proteine, poput furosemida, propranolola, kaptoprila, nikardipina, pravastatina, varfarina, fenitoina, acetilsalicilne kiseline, glibenklamida i metformina. Pokazano je da ovi lijekovi ne utječu na vezu nateglinida sa proteinima plazme. Slično tome, nateglinid ne izbacuje propranolol, glibenklamid, nikardipin, varfarin, fenitoin i acetilsalicilnu kiselinu iz vezivanja za protein.

    Treba imati na umu da neki lijekovi utječu na metabolizam glukoze, stoga kada se istovremeno propisuju sa hipoglikemijskim lijekovima, uključujući Starlixpromjene koncentracije glukoze su moguće i potreban je medicinski nadzor. Hipoglikemijski efekat može se pojačati istodobnom primjenom NSAID-a, salicilata, MAO inhibitora, neselektivnih beta blokatora. Suprotno tome, hipoglikemijski učinak može biti oslabljen istodobnom primjenom tiazidnih diuretika, glukokortikoida, simpatomimetika i pripravaka štitnih hormona.

    Predoziranje

    Slučajevi predoziranja Starlix još nije opisano.

    Simptomi: na temelju poznavanja mehanizma djelovanja lijeka, može se pretpostaviti da će glavna posljedica predoziranja biti hipoglikemija s kliničkim manifestacijama različite težine.

    Liječenje: Taktike liječenja hipoglikemije određuju se težinom simptoma. Sa očuvanom sviješću i odsutnosti neuroloških manifestacija indiciran je unos glukoze / otopine šećera, kao i prilagođavanje doze lijeka i / ili obroka. U teškoj hipoglikemiji praćenoj neurološkim manifestacijama (koma, konvulzije) indicirana je intravenska otopina glukoze. Upotreba hemodijalize za uklanjanje nateglinida iz krvotoka je neefikasna zbog njegovog visokog vezanja na proteine ​​u plazmi.

    Uslovi skladištenja

    Lijek treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C u originalnom pakovanju, van dosega djece.

    1 filmom obložena tableta sadrži:

    • aktivna supstanca: nateglinid 60 i 120 mg,
    • pomoćni sastojci: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, povidon, natrijum karmeloza, magnezijum stearat, hipromeloza, titanov dioksid (E171), talk, makrogol, bezvodni koloidni silicijev dioksid, crveni gvožđe-oksid (E172).

    Neobavezno

    Kada se Starlix koristi za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (neovisna o inzulinu), treba poštivati ​​mjere opreza u vezi s pojavom hipoglikemije. Rizik od razvoja hipoglikemije tijekom uzimanja Starlixa (kao i drugih hipoglikemijskih lijekova) veći je kod starijih pacijenata sa smanjenom tjelesnom težinom u prisustvu insuficijencije nadbubrežne ili hipofize. Smanjenje koncentracije glukoze u krvi može biti potaknuto unosom alkohola, povećanom fizičkom aktivnošću kao i istodobnom primjenom drugog hipoglikemijskog lijeka.

    Istodobna primjena beta blokatora može prikriti manifestacije hipoglikemije.

    Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

    Pacijenti koji rade sa strojevima i upravljaju vozilima trebali bi poduzeti posebne mjere opreza kako bi se spriječila hipoglikemija.

    Nuspojave

    Prijem može prouzrokovati manifestaciju sljedećih neželjenih efekata:

    • Mučnina i slabost
    • Gubitak apetita
    • Umor i vrtoglavica,
    • Pojačano znojenje
    • Tremor udova.

    Simptomi se pojavljuju kod pacijenata s koncentracijom glukoze manjom od 3,4 mmol / L. Premažite šećerom.

    Rijetke pojave su alergijski osipi i crvenilo kože, ponekad i povećanje aktivnosti jetrenih enzima.

    Interakcija lijekova

    Starlix suzbija efekat tolbutamida.

    Nateglinid ne stupa u interakciju sa citokromskim supstratima:

    • za CYP2C9 - diklofenak,
    • za CYPZA4 i CYP2S9 - varfarin.

    Takođe nije izložen digoksinu, troglitazonu.

    Alat ne utječe na djelovanje metformina i glibenklamida. Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

    Moguće je postići povećanje učinka nateglinida dok se uzimaju inhibitori monooksidaze (MAO), nesteroidni protuupalni lijekovi i salicilati. Glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, tiazidni diuretici smanjuju učinak. Istovremeno, koncentracija glukoze mora se strogo kontrolirati.

    Ne zahtijeva se dodatna korekcija dnevne norme ako se primjenjuje istodobno s lijekovima koji se aktivno vežu na proteine ​​u plazmi (acetilsalicilna kiselina, kaptopril, nikardipin, propranolol, furosemid).

    Istovremena upotreba Starlix-a s drugim lijekovima hipoglikemijskog djelovanja može dovesti do pada vrijednosti glukoze.

    Posebna uputstva

    Konzumiranje alkohola i pojačana fizička aktivnost mogu izazvati hipoglikemiju.

    Nakon dva sata nakon obroka, preporučuje se uraditi pretragu krvi na šećer.

    VAŽNO! Droga utječe na upravljanje vozilom, stoga vozači i ljudi čija je profesija povezana s upravljanjem mehanizmima, moraju biti oprezni.

    Može se koristiti u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima - na primjer, metforminom. Takođe, lekar ima pravo da propusti Starlix kao monoterapiju.

    Usporedba s analogima

    Naziv lijekaPrednostiNedostaciProsječni trošak, rub.
    NovoNormBrza raspodjela unutarćelijske tekućine u tijelu. Uz zloupotrebu, nema ozbiljnih posledica. Period važnosti od trenutka puštanja na tržište (5 godina).Kontraindiciran tokom uzimanja gemfibrozila. Dolazi do pogoršanja kontrole hipoglikemije u stresnim situacijama - potrebno je hitno povlačenje. S vremenom, djelovanje aktivnih tvari slabi, razvija se sekundarna otpornost.150-211
    "Diagninid"Maksimalna koncentracija dostiže se sat vremena nakon davanja.Kontraindiciran u terapiji insulinom. Oprez se preporučuje bolesnicima s nepravilnim radom jetre.255
    GlibometAlat je veoma efikasan zbog kombinacije dveju aktivnih supstanci - metformina i glibenklamida. Moguć unos sa hranom.Liječnik prilagođava dnevnu normu na osnovu brzine metabolizma.268-340
    GlucobayEfikasno za dijabetes tipa 1 i 2. Maksimalna doza dnevno je 600 mg.U usporedbi s drugim analogima, oni su prilično skupi. Volumetrijske tablete potrebno je uzimati cijele, bez žvakanja.421-809

    „Nedavno sam počeo piti puno vode, žeđ je samo prevladala, bez ikakvog razloga počeo sam da svrab, porastao je pritisak. Pročitala sam o simptomima, shvatila da imam dijabetes. Išla sam kod doktora, dijagnoza je potvrđena. Ispisali su Starlix. Lijek nije bio jeftin. Odlučio sam ipak djelovati kako je propisao ljekar. Prije uzimanja lijeka, šećer mi je bio 12, sada - 7. Krvni pritisak mi se malo smanjio, prestao sam svrab, nije bilo žeđi. Jednom riječju, stanje se poboljšalo. Ali najvažnije je slijediti dijetu. “

    Kostya 2016-09-15 14:11:37

    Starlix tablete su moćan lijek. Moram ga piti sa šećerom iznad 10. padne na 3 ".

    Antonina Egorovna 2017-12-11 20:00:08.

    „Otpisali su Maninil prošle godine. Nije bilo dobrog šećera. Išla sam kod drugog ljekara, ispraznili su Starlix. Morala sam piti 2 tablete od 60 mg zajedno sa Glucofageom ujutro i prije spavanja. Osjećam se dobro. Šećer je napokon odbio.

    Način primjene: doziranje i tijek liječenja

    Unutra, neposredno prije obroka (vrijeme između uzimanja lijeka i jedenja ne smije biti veće od 30 minuta).

    Uz monoterapiju, preporučena doza je 120 mg 3 puta dnevno (prije doručka, ručka i večere). Ako nije moguće postići željeni učinak, jedna se doza povećava na 180 mg.

    Korekcija režima doziranja zasniva se na redovito određenim vrijednostima glikoziliranog Hb. S obzirom da je glavni terapeutski učinak smanjenje postprandijalnog unosa glukoze u krvi, koncentracija glukoze u krvi 1-2 sata nakon obroka također se može koristiti za procjenu terapijske učinkovitosti lijeka.

    U kombiniranoj terapiji nateglinid se propisuje u dozi od 120 mg 3 puta dnevno u kombinaciji s metforminom, ako se vrijednost glikoziliranog Hb približi željenoj vrijednosti (manjoj od 7,5%), doza se može smanjiti na 60 mg 3 puta dnevno.

    U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, prilagođavanje doze nije potrebno.

    Pogledajte video: Prepoznajete li hipoglikemiju? (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar