Pčelinji polen za dijabetes

Korisna svojstva pčelinjeg polena bila su poznata u davnim vremenima. Grci i Rimljani proizvod pčelarske proizvodnje nazivali su "prašinom koja daje život". Vjeruje se da možete živjeti na pustom ostrvu, jesti samo polen i vodu.

Proizvod poboljšava opskrbu živčanim tkivom krvlju, što je potrebno za dijabetes, pomaže u oporavku od stresa. Perga sadrži tvari za održavanje imunološkog sustava, ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Minimalni kurs uzimanja pčelinjeg hljeba s dijabetesom je 30 dana.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Pčelinji polen prikupljen iz cvijeta, nakon obrade izlučivanjem pljuvačnih žlijezda, čuva se na zadnjim nogama insekata. Zbog toga se naziva kaša. Pčele ga donose u košnicu, gdje se priprema za odlaganje u češalj. Polen je prekriven tankim slojem voska, a med konzerviran. Na taj način formira se pčelinji hljeb ili „pčelinji hljeb“. S vremenom se podvrgava anaerobnoj fermentaciji, čuvajući unutrašnjost mliječne kiseline - konzervansa.

Pčelinji svinjetina sadrži gotovo sve što je čovjeku potrebno za zdravu prehranu:

  • 30 g rastvorljivih ugljenih hidrata,
  • 26% šećera u obliku glukoze i fruktoze,
  • 23% proteina, uključujući 10% - esencijalne aminokiseline,
  • 5% masti, uključujući polinezasićene,
  • 2% fenolnih komponenata (flavonoidi),
  • 1,6% minerala (kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, cink, selen, mangan),
  • 0,6% topljivih u vodi vitamina B i askorbinske kiseline,
  • 0,1% vitamina E topivih u mastima

Razlozi za ljekovitost pčelinjeg polena kod dijabetesa odnose se na njegova svojstva:

  • Proizvod sadrži proteine, masti i ugljikohidrate, uključujući vitamin B 12, kojeg nema u biljnoj hrani.
  • Sadrži najmanje 20 aminokiselina, koje su građevni blokovi proteina - potrebne su za obnavljanje stanica i održavanje mladosti. Proteini pomažu u smanjenju apetita.
  • Stimulira funkciju organa, poboljšavajući probavu i apsorpciju hranljivih sastojaka. Zbog toga povećava nivo energije.

Antioksidantne tvari uklanjaju slobodne radikale i pomažu u oporavku od upale. Zato što purga djeluje protiv bolesti povezanih sa starosnim dobima i metaboličkim poremećajima, poput dijabetesa tipa 2.

Pčelinji polen se koristi kod visokog holesterola i metaboličkih poremećaja. Ovim stanjima prethodi šećerna bolest tipa 2 povezana s povećanjem šećera u krvi. Kod dijabetesa tipa 1, postoji manjak vlastitog inzulina, pa šećer ne ulazi u stanice. Perga liječi tijelo jer sadrži sljedeće tvari:

  • Vitamin A, C i E pomažu u zacjeljivanju rana kod dijabetičara s razvojem dijabetičke neuropatije. Povećanje šećera remeti inervaciju tkiva, što dovodi do pojave ne zacjeljujućih čira na nogama.
  • B vitamini su potrebni za obnovu metabolizma - poboljšanje proizvodnje energije u svakoj ćeliji. Uz dijabetes, umor se razvija zbog nedostatka energije, a svinjetina pomaže poboljšati funkciju energetskih sustava.
  • Antioksidanti snižavaju razinu slobodnih radikala nakupljenih kao rezultat stresa, neuhranjenosti. Uz dijabetes povećava se rizik od različitih bolesti, a alat neutralizira ove komplikacije.

Studija je pokazala da uzimanje 32 g hljeba dnevno tokom dvije sedmice smanjuje nivo šećera u urinu u omjeru 41,8 g / litra.

Oksidativni stres je glavni uzrok neuropatije i oštećenja bubrega kod dijabetesa. Antioksidans bogati losos sprečava komplikacije.

Tiamin (nikotinska kiselina) dugo se koristi kod dijabetesa, a pčelinji hljeb obnavlja rezerve ovog vitamina grupe B. Upravo ta supstanca sprečava oštećenje živčanog tkiva.

Upotreba u liječenju dijabetesa

Perga je dostupna u različitim oblicima: granule, saće, pastile i tjestenine sa medom. Proizvod se u svom prirodnom obliku prodaje zajedno sa saće, a mora ga nakon otapanja izvaditi ili pljunuti voskom. U obrađenom obliku, to su granule neravnog oblika. Najčešće se koriste u standardnom tretmanu:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • s metaboličkim sindromom i laganim porastom šećera u krvi (predijabetesom) - čajna kašičica 2-3 puta dnevno,
  • s dijabetesom - kašika (oko 25 g) - 2-3 puta dnevno.

Alat ima ljekovito djelovanje kod dijabetesa u količini od 30 g dnevno. Ako ga koristite u saću, potrebno je izvagati porciju u 20 g. Za djecu doziranje se smanjuje za pola.

Perga je snažna energija, pa je ne možete koristiti prije spavanja da biste izbjegli nesanicu. Potrebno je svakodnevno provjeravati nivo glukoze u krvi kako biste prilagodili unos lijeka.

Režim je jednostavan. Granule se postavljaju u usnu šupljinu, apsorbiraju se dok se ne otope. Nisu oprane. Nema potrebe piti i jesti još pola sata nakon uzimanja proizvoda.

Pergu uzimajte dnevno uz minimalni kurs od oko mjesec dana, a kod šećerne bolesti 6 mjeseci ili više. Prve promjene u tijelu pojavljuju se nakon 2-3 tjedna u obliku smanjenja šećera u krvi. Sa visokim krvnim pritiskom - 30 minuta prije obroka, a s normalnim - nakon obroka.

Kako odabrati pravo

Pčelinji hljeb morate kupiti tamo gdje će biti zagarantirana njegova prirodna proizvodnja - na pčelinjacima ili u eko prodavnicama. Obavezno provjerite kvalitetu proizvoda. Uzmite granulu, stisnite je prstima - trebala bi biti elastična.

Obratite pažnju na datum isteka. Perga zadržava ljekovita svojstva samo godinu dana. Granule na zubima su hrskave ili nekvalitetne. Normalno bi trebale biti približno iste veličine, sastojati se od nekoliko slojeva polena različitih nijansi. Okus pčelinjeg hljeba je sladak, medni ali malo kiselkast.

Proizvod se čuva u zatvorenoj ambalaži. Osušena zrnca ne gube svojstva ako se nalaze na mjestu zaštićenom od sunca.

Kontraindikacije

Recepcija je sigurna za većinu ljudi. Uz alergijske reakcije na med, mogu se javiti dispneja, urtikarija ili Quinckeov edem. U unakrsnim reakcijama na polen, vrijedno je napustiti ovaj lijek.

Pčelinji polen se ne preporučuje trudnicama zbog rizika od alergija kod djeteta. A uz to je u stanju da poveća krvarenje dok uzimate antikoagulanse.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Suzbijanje apetita, ubrzanje metabolizma, poboljšanje razine energije efekti su koji pomažu u poboljšanju kvalitete života dijabetičara. Proizvod se smatra "superhranom" zbog sastava u stanju zamijeniti vitaminske komplekse.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Apiprodukt za dijabetes i njegova jedinstvena svojstva

Perga je pčelinji polen koji pčele prerađuju i zatim prešavaju u saće. U skladu s tim, sadrži sve korisne osobine muškog cvijeća, kao i vitalne proizvode marljivih insekata. Sastav pčelinjeg hljeba je prilično raznolik, to je:

  • vitamini
  • aminokiseline
  • vjeverice
  • životinjski i biljni enzimi,
  • peptidi
  • globulini
  • elementi u tragovima
  • aminokiseline.

  • snižava šećer u krvi kod pacijenta,
  • normalizuje sintezu proteina,
  • ispravlja metaboličke procese,
  • ima pozitivan uticaj na nervni sistem
  • poboljšava stanje srca i krvožilnog sistema u cjelini,
  • doprinosi neovisnoj proizvodnji inzulina.

Prednosti konzumiranja meda s medom kod ove bolesti su neprocjenjive - uspostavlja se režim spavanja i vraća se energetska ravnoteža. Između ostalog, apiprodukt sprečava stvaranje edema, kao i jačanje koštanog tkiva.

Kako uzimati supstancu za dijabetes

Kod dijabetesa tipa 2 moraju se poštovati sljedeća pravila:

  • ne prelaze propisanu stopu prirodne medicine,
  • stalno pratiti šećer u krvi
  • koristiti pčelinji hljeb za dijabetes melitus kontinuirano u skladu s tokom liječenja, rezultat ovisi o pravilnosti upotrebe,
    sledite odgovarajuću dijetu
  • posetite svog lekara.

Kako uzimati pčelinji hljeb za postizanje maksimalnog ljekovitog učinka? Liječenje dijabetesa pergijem sastoji se u dugoj sistematskoj primjeni lijeka. Kurs liječenja traje šest mjeseci, nakon čega slijedi odmor - mjesec dana, nakon čega slijedi ponavljanje cijelog kursa.

Prijem pčelinjeg hljeba s dijabetesom vrši se u prvoj polovini dana, tvar bi trebalo apsorbirati nakon 1-2 sata nakon jela dva puta dnevno.

Odrasla osoba treba apsorbirati 2 žličice govedine dnevno, doza za djecu je 1/2 žličice. U slučaju da se koristi recept s medom (1 do 1), tada je doza za odrasle 2 žlice. l., a vrtić - 1 žličica. Napominjemo da je navedena dnevna brzina koja se mora podijeliti u 2 doze.

Da li pčelinji proizvod liječi sve vrste dijabetesa?

Nažalost, i pored sve korisnosti i jedinstvenosti pčelarskog proizvoda, on ne liječi bolesti tipa 1. Kod ove vrste tijelo jednostavno nije u stanju proizvesti inzulin, a pčelinji proizvod to neće moći promijeniti. Ne biste trebali zauvijek isključiti pčelinji kruh iz prehrane, pčelinji kruh za sve dijabetičare je dozvoljen i koristan alternativni lijek.

Purga za dijabetičare može značajno poboljšati zdravlje pacijenta, pozitivno utječe na emocionalno stanje i nadoknađuje nedostatak hranjivih sastojaka. Njegova upotreba nastaje zahvaljujući normalizaciji endokrinog sistema, eliminaciji mnogih popratnih bolesti:

  • sljepoća
  • gangrena
  • bubrežni i kardiovaskularni problemi.

Kod prve vrste bolesti, režim je sličan gore opisanom. U tom slučaju treba šećer stalno pratiti i redovno posjećivati ​​doktora.

Pogledajte video: Propolis ubija sve što smeta zdravom organizumu - Narodni recept za čak 11 bolesti! (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar