Salate od dijabetesa tipa 1

KOMPENZACIJA KOMPLEKSNOG JELA
(na pumpi)

Prikaži celu ...
Jedno od predavanja na ADA konferenciji u San Francisku bilo je oko složene hrane i kako održati ciljni nivo glukoze nakon što ih pojedete.

Megan Paterson i njegove kolege (ADA Conference, San Francisco, 2019) u jednom istraživanju pokazale su da je kod konzumacije 50 g proteina i 30 g ugljikohidrata optimalno:
- povećanje udjela ugljikohidrata do 130%,
- upotreba dvovalnog bolusa,
- Dajte 65% bolusa kao prvi brzi dio.
Rezultat: poboljšana glukoza i nedostatak hipoglikemije.

Dakle, je li posebna dijeta ograničena na osobu s dijabetesom tipa 1? Endokrinolog kaže: "Za mene je ovo primer kojim možete nositi bilo koji, čak i najteži obrok. Umesto da preporučujete da jede istu hranu svaki dan ili ne dajete osobi ono što želi da jede - zbog ima dijabetes. "
https://diabet12.ru/forumdexcom/novosti-dexcom/4690-k ..

Posuđe za dijabetičare tipa 1 prikvačeno

Veoma srdačna i ukusna salata za večeru!
po 100 grama - 78,34 kcalB / Š / U - 8,31 / 2,18 / 6.1

Sastojci
2 jaja (napravljeno bez žumanca)
Prikaži celu ...
Crveni pasulj - 200 g
Ćureći file (ili piletina) -150 g
4 kisele krastavce (možete i sveže)
Kiselo vrhnje 10%, ili bijeli jogurt bez dodataka za preljev - 2 kašike.
Češnjak češnja po ukusu
Zeleni voljeni

Kuhanje:
1. Skuvajte pureći file i jaja, ohladite.
2. Zatim narežite krastavce, jaja, file na trakice.
3. Sve dobro izmiješajte, sastojcima dodajte grah (po želji sitno sjeckani češnjak).
4. Salatu napunite kiselim vrhnjem / ili jogurtom.

Recepti za dijetu

Ćuretina i šampinjoni s umakom za večeru - ukusno i jednostavno!
po 100 grama - 104,2 kcalB / Š / U - 12,38 / 5,43 / 3,07

Sastojci
Puretina 400g (dojka, možete uzeti piletinu),
Prikaži celu ...
150 gr šampinjona (isečenih na tanke krugove),
1 jaje
1 šolja mlijeka
150 g mocarele sira (rešetka),
1 kašika. l brašno
sol, crni biber, muškatni oraščić po ukusu
Hvala na receptu, grupa recepata za dijetu.

Kuhanje:
U obliku širimo grudi, sol i biber. Povrh stavljamo gljive. Kuhanje bešamel sosa. Da biste to učinili, istopite maslac na laganoj vatri, dodajte kašiku brašna i izmešajte da ne bude grudvica. Malo zagrejte mleko, sipajte puter i brašno. Dobro izmešajte. Posolite, popaprite po ukusu, dodajte muškatni oraščić. Kuvajte još 2 minuta, mleko ne treba da ključa, neprestano mešajte. Uklonite sa vatre i dodajte tučeno jaje. Dobro izmešajte. Grudi prelijte gljivama. Prekrijte folijom i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 180C na 30 minuta. Nakon 30 minuta uklonite foliju i pospite sirom. Pecite još 15 minuta.

Koji se proizvodi mogu koristiti?

U slučajevima šećerne bolesti tipa 1 i 2, važno je načelo stalne konzumacije hrane, zabranjeno je gladovati od ove bolesti. Ljekari preporučuju podjelu dnevnog unosa hrane 6 puta.

U ovom se slučaju ne preporučuje preopterećenje gušterače u velikim obrocima, trebali biste jesti hranu s malo kalorija, ali koja će moći zasiti organizam.

Istovremeno, oni bi trebali sadržavati potrebnu količinu vitamina i minerala koji pomažu u smanjenju destruktivnog učinka bolesti.

Lista namirnica dopuštenih u ishrani dijabetičara:

  1. Meso. Preporučuju se dijetalne sorte koje ne sadrže velike količine masti - pileći ili pureći file ima puno proteina, a teletina je bogata vitaminom B, gvožđem, magnezijumom i cinkom.
  2. Riba. Po istom principu biramo ribu, more ili rijeku - oslić, štuka, tunu, štuku, pollok.
  3. Žitarice. Najkorisnije su heljda, zobena kaša koja uključuje veliku količinu vlakana, elemente u tragovima, vitamine.
  4. Tjestenina se priprema po mogućnosti od durum pšenice.
  5. Mlijeko i njegovi derivati: obrano mlijeko, kefir, skuta, jogurt, nezaslađeni jogurti. Ovi proizvodi služe kao izvor kalcijuma i vitamina D, kiselo-mliječne bakterije doprinose eliminaciji toksina iz tijela, normaliziraju crijevnu mikrofloru.
  6. Povrće: krastavci, rajčica (vitamin C, E, željezo), mrkva (retinol za poboljšanje vida), mahunarke (vlakna), kupus (elementi u tragovima), zelje (špinat, kopar, peršun, salata). Krompir se preporučuje koristiti što je manje moguće zbog škroba koji se u njemu nalazi.
  7. Voće. Zelene jabuke, ribizla, trešnje neophodne su za održavanje vitaminske ravnoteže u organizmu, limun, grejpfrut, naranča bogata je vitaminom C, jačaju imunološki sistem. Upotrebu mandarina, banana, grožđa treba ograničiti ili u potpunosti eliminirati.
  8. Bobice Sve vrste bobica, osim maline, dozvoljeno je konzumirati u ograničenim količinama. Služe kao antioksidanti, sadrže minerale, vlakna i vitamine.
  9. Orasi. Potaknite mentalnu aktivnost, ali sadrže mnogo masti. Zbog visokog kaloričnog sadržaja, moraju se koristiti s oprezom.

Popis proizvoda je prilično raznolik, pa od njih možete kuhati mnogo ukusnih salata, poštujući zahtjeve prehrane.

Kako začiniti salate?

Preljevi za salatu od dijabetesa trebaju biti pripremljeni na principu dijetalne prehrane od proizvoda koji su na listi koristi od dijabetesa. Osnova mnogih umaka je prirodni jogurt bez masti, koji će uspješno zamijeniti majonez i vrhnje štetne za gušteraču.

Možete koristiti maslinovo, sezamovo, laneno i bučino ulje. Ovi predstavnici biljnih ulja sadrže ogromnu količinu korisnih vitamina, doprinose procesu probave hrane, pročišćavaju crijeva od nagomilanih toksina i toksina. Umjesto octa, poželjnije je koristiti svježi sok od limuna.

Da biste poboljšali ukus i začin sosu dodajte med, senf, limun, beli luk, masline.

Tabela prikazuje primjere nekoliko preljeva za salatu:

SastavSastojciKakve se salate koristeSadržaj kalorija u 100 grama
Philadelphia sir i sezamovo uljeIzmrvite 50 grama sira s žličicom limunovog soka i žlicom sezamovog ulja, dodajte sitno sjeckani peršin ili kopar.Svih vrsta125
Jogurt i senf100 ml jogurta, žličica sjemenki francuskog senfa, pola žličice limunovog soka, 50 grama bilo kojeg bilja.Svih vrsta68
Maslinovo ulje i beli lukKašika ulja, žličica limunovog soka, dvije češnja češnjaka, list bosiljka.Svih vrsta92
Laneno (maslinovo) ulje i limunKašika ulja, 10 grama limunovog soka, semenke sezamaSvih vrsta48
Jogurt i crne masline100 ml jogurta, 50 grama sjeckanih maslina, 1 češanj bijelog lukaMesne salate70
Senf i krastavac100 ml jogurta, kafena kašika zrna senfa, 100 grama sitno sjeckanih kiselih krastavaca, 50 grama biljaSalate od morskih plodova110

Jogurt ili kefir pomažu u asimiliranju jela, limunov sok sadrži askorbinsku kiselinu i poboljšava probavu, biljna ulja zahvaljujući omega-3 kiselinama poboljšavaju stanje kože i kose, češnjak i senf potiču metabolizam, zelje dodaje aromu bilo kojoj salati.

U umacima možete mijenjati vrstu ulja ovisno o sklonostima, zamijeniti jogurt s kefirom ili nemasnom kiselom pavlakom, dodati sol po ukusu, dopuštena je mala količina začina.

Ukusni recepti

Za povrće salate preporučuje se korištenje povrća koje se uzgaja u njihovoj ljetnoj kućici ili je kupljeno na mjestu koje ne sumnja u kvalitetu proizvoda. Salate se mogu konzumirati u bilo koje vrijeme - ujutro, poslijepodneva ili večere, mogu se pripremiti kao praznična jela ili zamijeniti bilo koje prilog mesom ili ribom.

Posuđe za dijabetičare tipa 2 nemaju posebna ograničenja u izboru sastojaka, ali treba imati na umu da sadržaj krumpira u jelovniku ne smije biti veći od 200 grama.

Salate s dijabetesom tipa 1 ne bi trebale sadržavati hranu sa brzom apsorpcijom ugljikohidrata.

Da biste pripremili niskokaloričnu i dobro probavljivu salatu, trebat će vam: 2 srednja krastavca, pola paprike, 1 paradajz, zelena salata, kopar, peršun ili kilantro, sol.

Operite povrće, narežite paradajz i krastavce na velike kocke, biber - na trakice. Pomiješajte, pospite s malom količinom soli, dodajte bilo koji preljev na bazi biljnog ulja.

Na posudu stavite salatu, stavite smesu, pospite biljem. Radi pikantnosti, ovom jelu možete dodati sir Philadelphia, na kockice.

Cvjetača

Glavni sastojci: 200 grama karfiola, kašika sosa na bazi jogurta, 2 kuhana jaja, zeleni luk.

Kupus podijelite na cvasti i kuhajte u slanoj vodi oko 10 minuta.

Ocijedite, ohladite, dodajte kuhana jaja, isjeckana na pola prstena, zelje, prelijte sosom.

Toplo sa teletinom

Potrebno je uzeti 150 grama teletine, 3 jaja, jedno luk, 100 grama tvrdog sira.

Teleću teglu i jaja prokuhajte i narežite na trakice. Izrežite luk na pola prstena, marinirajte s dodatkom limunovog soka i ostavite 15 minuta. Sir se nareže i na trakice.

Pomiješajte sve osim teletine, začinite maslinovim uljem i sosom od češnjaka. Prije posluživanja, u salatu dodajte toplo meso.

Plodovi mora

Za ovo gurmansko jelo koje će ukrasiti bilo koji blagdanski stol, uzmite: škampi - 3 velika ili 10 - 15 malih, avokado, mrkva, kineski kupus, 2 jaja, zelje.

Kuhajte škampe u slanoj vodi sa lovorovim listom i svežim začinom 15 minuta. Ohladite, ogulite, krupno isecite na četiri dela, bojice - na pola. Mrkvu naribajte, avokado nasjeckajte na kockice, Peking kupus na trakice, a kuhana jaja na trakice.

Sve pomiješajte, začinite jogurtom, prelijte limunovim sokom. Prije upotrebe, pospite nasjeckanim biljem.

Možete pripremiti mnogo jednostavnih, ukusnih i hranljivih salata za svaki dan iz namirnica korisnih za dijabetičare, kao i ljutih i ukusnih, što će biti vrhunac svakog slavlja.

Recepti za dijabetes tipa 2

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Šećerna bolest tipa 2 je bolest koja zahtijeva strogo pridržavanje terapijske prehrane i prehrane. Morate biti oprezni u odabiru namirnica i namirnica dijabetičarima koji su zdravi i ne utiču na glukozu u krvi. Takođe, neki proizvodi imaju osobinu snižavanja razine šećera u tijelu. Posebni recepti za dijabetičare učinit će hranu rafiniranom, neobičnom, ukusnom, kao i zdravom, što je važno za dijabetes.

Hrana za dijabetes druge vrste bira se prema prehrambenim pokazateljima. Prilikom odabira jela potrebno je uzeti u obzir ne samo činjenicu koliko su proizvodi korisni, već i dob, težinu, stepen bolesti, prisustvo fizičke aktivnosti i održavanje zdravog načina života.

Izbor hrane za dijabetes tipa 2

U jelima bi trebalo biti najmanje količine masti, šećera i soli. Hrana za dijabetes može biti raznolika i zdrava zbog obilja raznih recepata.

Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 preporučuje se da ne zloupotrebljavaju hljeb. Preporučuje se jesti hljeb tipa zrna koji se dobro apsorbuje i ne utiče na nivo glukoze u ljudskoj krvi. Pečenje se ne preporučuje dijabetičarima. Uključujući dnevno možete jesti ne više od 200 grama krumpira, poželjno je i ograničiti količinu konzumiranog kupusa ili mrkve.

Dnevna prehrana za dijabetes tipa 2 treba da uključuje sljedeće obroke:

  • Ujutro trebate pojesti mali dio heljdine kaše kuhane u vodi, s dodatkom radiča i malim komadom putera.
  • Drugi doručak može uključivati ​​laganu voćnu salatu koristeći svježe jabuke i grejpfrut, morate biti svjesni kakvo voće možete jesti s dijabetesom.
  • U vrijeme ručka preporučuje se nemasni bor, pripremljen na bazi pilećeg bujona, s dodatkom kisele pavlake. Pijte u obliku kompota sa suhim voćem.
  • Za popodnevni čaj možete jesti kasiku od sira. Kao piće preporučuje se zdrav i ukusan čaj od šipka. Pečenje se ne preporučuje.
  • Za večeru su prikladne mesne okruglice sa prilogom u obliku pirjenog kupusa. Pije se nezaslađeni čaj.
  • Druga večera uključuje jednu čašu fermentiranog mlijeka s niskim udjelom masti.

Treba imati na umu da je kod dijabetesa tipa 2 potrebno jesti često, ali malo po malo. Pečenje se zamjenjuje zdravijim kruhom od zrna. Posebno osmišljeni recepti učinit će hranu ukusnom i neobičnijom.

Recepti za dijabetes tipa 2

Postoji nekoliko vrsta recepata koji su idealni za dijabetes tipa 2 i diverzificiraju život dijabetičara. Sadrže samo zdrave proizvode, isključeni su pečenje i druga nezdrava jela.

Jelo od pasulja i graška. Za stvaranje jela potrebno vam je 400 grama svježeg ili smrznutog graha u mahunama i grašku, 400 grama luka, dvije žlice brašna, tri žlice putera, jedna kašika limunovog soka, dvije kašike paradajz paste, jedan češanj češnjaka, svježe bilje i sol .

Tava se zagrijava, dodaje se 0,8 kašika putera, grašak se sipa na otopljenu površinu i prži tri minute. Dalje se tava pokrije i grašak se pirja dok se potpuno ne skuva. Grah se pirja na sličan način. Tako da korisna svojstva proizvoda ne nestanu, trebate pirjati ne duže od deset minuta.

Luk sitno sjeckani, pasirano s maslacem.Smješa se brašno sipati u šerpu i pržiti tri minute. Pašteta od rajčice razrijeđena vodom uliti u šerpu, dodati se limunov sok, sol po ukusu i sipati svježe zelje. Smjesa se pokrije poklopcem i pirja tri minute. Iscijeđeni grašak i grah sipajte u šerpu, pire od češnjaka stavite u posudu i smjesu zagrijavate pod poklopcem na laganoj vatri. Prilikom posluživanja, jelo se može ukrasiti kriškama rajčice.

Kupus sa tikvicama. Za stvaranje jela potrebno vam je 300 grama tikvica, 400 grama karfiola, tri kašike brašna, dvije kašike putera, 200 grama kisele pavlake, jedna kašika paradajz sosa, jedan češanj češnjaka, jedan paradajz, svježe bilje i sol.

Tikvice se temeljito isperu u tekućoj vodi i sitno seckaju na kockice. Cvjetača se također opere pod jakom strujom vode i podijeli na dijelove. Povrće se stavlja u lončić i kuha se dok se u potpunosti ne skuva, pa odvrati u drugaricu prije nego što se tekućina u potpunosti ocijedi.

Brašno sipati u šerpu, staviti maslac i zagrejati na laganoj vatri. Smjesi se dodaju kisela pavlaka, paradajz sos, sitno sjeckani ili pire češnjak, sol i svježe sjeckano zelje. Smjesa neprestano miješa dok sos nije spreman. Nakon toga se tikvice i kupus stave u tavu, povrće se peče četiri minute. Gotovo jelo može se ukrasiti kriškama rajčice.

Punjene tikvice. Za kuhanje će vam trebati četiri male tikvice, pet kašika heljde, osam gljiva, nekoliko suhih gljiva, glava luka, češanj češnjaka, 200 grama kisele pavlake, jedna kašika brašna, suncokretovo ulje, sol.

Heljda se pažljivo sortira i opere, prelije vodom u omjeru 1 do 2 i stavi na laganu vatru. Nakon ključale vode, dodaje se sjeckani luk, suhe gljive i sol.Posuda je prekrivena poklopcem, heljda se kuha 15 minuta. U zagrijanu tavu s dodatkom biljnog ulja stavljaju se šampinjoni i sjeckani bijeli luk. Smjesa se prži pet minuta, nakon čega se stavlja kuhana heljda i jelo miješa.

Tikvice se režu po dužini, a iz njih se izvlači meso tako da se čine osebujni brodovi. Kaša od tikvica korisna je za pravljenje sosa. Da bi se to postiglo, gurne se, stavi u šerpu i prži uz dodatak brašna, smarane i soli. Rezultirajuće čamce malo se slane, iznutra se izlije mješavina heljde i gljiva. Jelo se umače umakom, stavlja se u prethodno zagrijanu rernu i peče 30 minuta, dok ne skuha. Punjene tikvice ukrašene su kriškama rajčice i svježim biljem.

Vitaminska salata za dijabetes tipa 2. Dijabetičarima se preporučuje jesti svježe povrće, pa su salate s vitaminima odlične kao dodatno jelo. Da biste to učinili, potrebno vam je 300 grama kohlrabi kupusa, 200 grama zelenih krastavaca, češanj bijelog luka, svježe bilje, biljno ulje i sol. To ne znači da je riječ o liječenju dijabetesa tipa 2, ali u kombinaciji je ovaj pristup vrlo koristan.

Kupus se temeljito opere i protrlja rernom. Krastavci nakon pranja režu se u obliku slamki. Povrće se miješa, češnjak i sjeckano svježe bilje stavljaju u salatu. Jelo je začinjeno biljnim uljem.

Originalna salata. Ovo jelo savršeno će upotpuniti bilo koji odmor. Da biste ga stvorili, potrebno vam je 200 grama graha u mahunama, 200 grama zelenog graška, 200 grama karfiola, svježa jabuka, dvije rajčice, svježe začinsko bilje, dvije kašike limunovog soka, tri kašike biljnog ulja.

Cvjetača se dijeli na dijelove, stavlja se u posudu sa vodom, dodaje se sol po ukusu i kuha. Slično tome, trebate skuhati grah i grašak. Paradajz se isječe na krugove, jabuka se isjecka na kockice. Kako jabuke ne bi potamnile nakon rezanja, treba ih odmah namazati limunovim sokom.

Listovi zelene salate stavljaju se na široko jelo, kriške rajčice se postavljaju po obodu tanjira, zatim se ukrade prsten od graha, nakon čega slijedi obruč od kupusa. Grašak se stavlja u sredinu posude. Povrh jela ukrašen je kockicama jabuke, sitno sjeckanim peršinom i koprom. Salata se začinjava miješanim biljnim uljem, limunovim sokom i solju.

Koji su recepti za dijabetičare tipa 1 i 2?

Danas postoji ogromno mnoštvo jela koja želite probati, ali imaju opasne bolesti za život, ljudi su prisiljeni tražiti recepte za dijabetičare.

Dijabetes melitus može biti dvije vrste, ali to uopće nije važno, jer je uz bilo koju vrstu potrebno slijediti pravilnu prehranu uz ograničenje određene hrane. U današnje vrijeme postoji ogroman broj ukusnih jela stvorenih posebno za dijabetičare. Zahvaljujući ovim jelima, možete spasiti život i uživati ​​u dobrotama.

Pogledajmo neke recepte za dijabetičare koji uključuju zdravlje, sigurnost i dobar ukus.

Prehrana za dijabetes tipa 1

Važna stvar u pripremi jela za pacijenta je potpuno povjerenje da je proizvod uistinu dijetalno. Ipak vrijedi obratiti pažnju na sljedeće kriterije:

  1. Koju vrstu bolesti ima pacijent.
  2. Starosna kategorija pacijenta.
  3. Težina pacijenta.
  4. Studija životnog stila koji vodi pacijenta.
  5. Fizička aktivnost tokom dana.

Ako je osoba bolesna od dijabetesa tipa 1, tada svi ugljikohidrati moraju biti isključeni iz njegove prehrane, ali ponekad je dopušteno jesti jela s probavljivim ugljikohidratima. Ovaj izuzetak uglavnom se odnosi na djecu koja imaju teško odbijati ukusnu hranu. Upravo je u takvim slučajevima vrlo važno računati ugljene hidrate koji se konzumiraju u hrani.

Ako patite od dijabetesa tipa 1, onda je bolje jesti sljedeću hranu i od njih praviti razna jela:

  1. Hleb je crn.
  2. Kuvano meso (piletina, zec, govedina, teletina).
  3. Kuhana riba bez masnoće.
  4. Kuhana pileća jaja.
  5. Zrela ribizla, limun i narandža.
  6. Krompir, zeleni kupus, zrela rajčica i tikvice.
  7. Mliječni proizvodi s malo masti.
  8. Sir s niskim udjelom masti.
  9. Pšenica, heljda i zobena kaša.
  10. Biljka cikorija, koja ima ljekovita svojstva.
  11. Lagane salate dozvoljenog povrća.
  12. Čaj od šipka.

Takva endokrina bolest zahtijeva da se pacijent pridržava strogih pravila koja se tiču ​​prehrane. Osoba koja ima dijabetes mora izuzeti štetne proizvode iz svoje svakodnevne prehrane, poput kafe, alkoholnih pića, šećera i njegovih zamjena, masnih mliječnih i kiselo-mliječnih proizvoda. Takođe s menija morate ukloniti vrlo masnu i prženu hranu i, ako je moguće, ne jesti tjesteninu, domaće kisele krastavce i drugu kiselu hranu.

Prehrana dijabetesa tipa 2

Druga vrsta dijabetesa trebala bi imati strožiji jelovnik, a sol, masti i šećer moraju biti isključeni iz svakodnevne prehrane. Ali to uopće nije važno, jer je moderno kuhanje razvilo ogroman broj zanimljivih jela za pacijente s dijabetesom.

Ako pacijent ima bolest tipa 2, tada se preporučuje potpuno odustati od proizvoda od kruha ili barem jesti pečene proizvode od žitarica. A ovo je potrebno za postepenu asimilaciju hrane u tijelu, nakon čega nivo šećera u krvi neće porasti. Pa, približni meni za dijabetes tipa 2 trebao bi izgledati ovako:

  1. Doručak. Kuhana heljdina kaša isključivo na vodi, začinjena s malom količinom ulja i cikorija.
  2. Drugi doručak. Lagana salata napravljena od zrele jabuke i ne baš kiselog grejpa.
  3. Ručak Za ručak možete uživati ​​u crvenom borsch-u, kuvanom na pilećem juhu, lagano začinjenom kiselom pavlakom. Nakon jela, možete piti pirjano voće na bazi sušenog voća.
  4. Popodnevna užina. Možete pripremiti laganu mliječnu kašu i piti dekociju borovice ruža.
  5. Večera Kasnije navečer možete se počastiti mesnim okruglicama i prilogom od paprikaša. I nakon svega, popijte slab čaj bez dodavanja šećera.
  6. Druga večera. Prije odlaska u krevet, možete popiti 1 čašu ražanjka.

Neke ukusne namirnice za dijabetičare

Da biste pripremili ovo jelo, morate pripremiti svježi ili smrznuti grah, kao i grašak. Trebat će vam i sljedeći sastojci:

  • luk - 350 g,
  • grašak i grah - 350 g svaki,
  • pšenično brašno - 1,5 tbsp. kašike
  • puter - 2 kašike. kašike
  • svježi sok od limuna - 1,5 kašika. kašike
  • blago koncentrirana paradajzna pasta - 1,5 tbsp. kašike
  • glava belog luka
  • malo zelenila i soli.

U tavi rastopite puter i stavite u njega grašak, pržite ga 2-3 minute. Zatim pokrijte tavu i pirjajte grašak dok ne skuha. Na isti način kuhajte i grah. Dalje, treba sitno nasjeckati luk i pržiti zajedno sa pšeničnim brašnom 2-3 minute.

Rastopinu rajčice razrijedite vodom i dobivenu konzistenciju izlijte u tavu, dodajući sol, zelje i limunov sok. Pirjajte sve sastojke 3 minute. Uržite grašak i grah u prženi luk i naribajte 1 češanj češnjaka.

Vrlo ukusna tikvica punjena gljivama i heljdom. Za pripremu ovog jela pripremite sljedeće proizvode:

  • tikvice male - 3 kom.,
  • heljda kaša - 3 žlice. kašike
  • svježe i suhe gljive (šampinjoni) - 7 kom. i 3 kom. prema tome
  • luk - 1 kom,
  • češnja češnjaka - 1 kom.,
  • nemasna pavlaka - 150 g,
  • pšenično brašno - 0,5 tbsp. kašike
  • biljno ulje
  • biber, sol i cherry rajčice.

Kuhanu heljdu skuhajte u omjeru 1: 2 s vodom. U procesu ključanja heljde u kipućoj vodi, morate dodati sjeckani luk, gljive i sol. Kuvajte 10-15 minuta. Zagrejati tavu, pa staviti nasjeckane svježe gljive i naribati češnjak. Pržite 3 minute, a zatim dodajte kuvanu kašu i dobro izmiješajte.

Tikvice se moraju rezati i dobiti unutra. Kašu propržite sa pavlakom i brašnom. U čorbe s kašom stavite kašu i na vrhu prelijte sosom od kiselog vrhnja, pa stavite u rernu na 30 minuta. Poslužite sa cherry rajčicom.

Kako su se uspjeli uvjeriti, prehrana za dijabetes bilo koje vrste može biti raznolika i ukusna. Dobar apetit!

Ukusni i zdravi recepti za dijabetičare tipa 1

Uz bolest dijabetesa, posebna pažnja mora se obratiti prehrani. Zaista, mnogi proizvodi s bolešću su kontraindicirani. Postoje dve vrste dijabetesa. Ovo je prvi i drugi tip. Kod dijabetesa tipa 1 pacijenti bi trebali obratiti posebnu pažnju na jela i proizvode koje konzumiraju.

Trenutno postoji ogroman broj recepata za dijabetičare tipa 1. Razvijaju se uzimajući u obzir dozvoljenu hranu. Jela su vrlo ukusna, zdrava i vrlo ugodna. Pomažu u snižavanju glukoze u krvi i održavanju je na normalnoj razini.

Vegetarijanska supa od povrća

Za pripremu će biti potrebni sljedeći sastojci:

  • 200 g bijelog kupusa,
  • 2 kom mrkva
  • 2 kom korijen peršuna
  • 200 g krompira
  • 1 kom luk.

Mrkva i krompir ogulite i operite. Na kockice. Kupus se isecka. Zatim sjeckani luk i korijen peršuna. Svi sastojci se stave u kipuću vodu i kuhaju oko pola sata. Gotovu juhu možete ukrasiti začinskim biljem i dodati malo kisele pavlake (1 kašika).

Proizvodi potrebni za kuhanje:

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • gotov pileći juha,
  • 200 g krompira
  • 2 kom luk
  • 1 kom mrkva
  • 400 g bundeve
  • biljno ulje.

Prethodno kuhani pileći juha bez soli se zapali i do vrenja dovede. Krompir se stavi u kipuću juhu. Dok se krumpir kuha, sjeckani luk, mrkva i bundeva pirjaju se na biljnom ulju 5-7 minuta na srednjoj vatri. Potom se sok od povrća stavlja u krompirjev juhu. Juha s povrćem dovodi do vrenja. Potom se povrće kuha na laganoj vatri dok se ne skuva. Juha treba biti gusta, sa kriškama kuhanog povrća. Potom se kuhano povrće izvadi i usitni mikserom. Sjeckano povrće stavi se u preostali luk i dovede do ključanja. Možete miješati supu još 5 minuta na vrlo laganoj vatri da se ne izgara. Gotovu pire supu možete poslužiti sa sjeckanim začinskim biljem.

Grahova supa

Ako se pravilno kuha, to je skladište hranjivih sastojaka. Zaista, grašak sadrži veliku količinu vlakana, što sprečava povećanje glukoze u krvi.

  • 500 g svježeg zelenog graška,
  • 200 g krompira
  • 1 kom luk
  • 1 kom mrkva.

Kuhanje je vrlo jednostavno. Sve prethodno očišćeno, oprano i nasjeckano povrće stavite u kipuću vodu. Grašak treba dobro oprati. Juha se kuha pola sata.

Zašto svježi zeleni grašak? Svježi proizvod bogat je hranjivim tvarima i vlaknima. U osušenom i smrznutom obliku proizvoda takve se tvari skladište, ali u mnogo manjoj količini.

Tikvice punjene gljivama i heljdom

Za pripremu takvog jela trebat će vam:

  • tikvice srednje veličine 2-3 kom.,
  • 150 g heljde
  • 300 g svežih šampinjona,
  • 1 kom luk
  • 1 češanj belog luka
  • 1 kašika. l nemasna pavlaka
  • 2 srednje rajčice
  • biljno ulje za prženje.

Oprana i sortirana heljda se stavi na vatru. Kad voda prokuha, dodaje se sjeckani luk. Tada se vatra smanjuje i heljda s lukom se kuha 20 minuta. Dok se heljda kuha, gljive se sjeckaju, a češnjak trlja.

Gljive i češnjak pržite u maloj količini ulja 5 minuta. Nakon toga gljivama se dodaje gotova heljda s lukom. Sve se temeljito izmiješa.

Zatim se čamci opere i opere duž tikvica. Umak se pravi od pulpe od tikvica. Kaša se trlja na rernu, dodaju se kiselo vrhnje i brašno. Umak se prži u tavi sa malom količinom ulja 5-7 minuta. Zatim se u čamce stavlja heljda s lukom i gljivama. Sve to preliti preko gotovog sosa i poslati u rernu za pečenje na pola sata. Gotovo jelo ukrašava se nasjeckanim rajčicama.

Vrlo ukusan recept, koji je naročito koristan kod dijabetesa tipa 1, grašak s grahom i lukom. Potrebno je pripremiti:

  • kilogram graha i graška,
  • 400 g luka,
  • 2 žlice. l brašno
  • 2 žlice. l puter
  • 1 kašika. l limunov sok
  • 2 žlice. l paradajzna pasta
  • 1 češanj belog luka.

Potrebno je 1 kašika. l putera i rastopljeno u tavi. Ulju se dodaju grašak i grah koji se prže 5 minuta. Potom se grašak i grah poklope i pirjaju dok ne skuhaju. Zatim nasjeckajte luk koji se zatim pržiti u 1 kašiku. l puter. Brahu se doda luk i prži s njim 3 minute. Paradajz pasta se razblaži vodom i na luk prelije brašnom. Tamo se sipa limunski sok. Pirjajte 3 minute. Gotov pasulj i grašak dodajte luku i pospite naribanim belim lukom. Kuhano povrće pirjajte još 10 minuta. Jelo je spremno.

Riba gulaš

Takva je riba vrlo ukusna i zdrava.

Da biste ga pripremili potrebno vam je:

  • kilogram ribljeg fileta,
  • kilogram krompira
  • mrkva i luk, 1 kom.,
  • 1/4 korijena celera
  • 100 g mleka.

Oguljeni i oprani krompir, šargarepa, luk i celer se izrezati na male kockice. Celer i luk se prže u 1 kašiku. l suncokretovo ulje. Dodajte im preostalo povrće i mlijeko, pirjajte ih oko 20 minuta. Riblji file se mora izrezati na komade i dodati smjesi nakon što ga prokuvate. Pirjajte ribu s povrćem još 20 minuta - i jelo je spremno.

Sufle od jabuka

Za jednu porciju kuhanja uzimaju se sljedeći proizvodi:

  • 1 srednje velika jabuka
  • 1 kašika kašike limunov sok
  • 1 kašika kašike šećer
  • 1 kašika kašike puter
  • 1/2 pilećeg jajeta.

Jabuka se olupi, izvadi se jezgra i kosti. Sjeckajte na komade i pirjajte u 1 kašike. voda. Nakon pirjanja jabuka se trlja. Ulje, šećer i žumanjak dodaju se u mljevenu jabuku. Preostali protein je usitnjen. U smjesu se dodaje šlag i pomiješan limunovim sokom. Rubovi su posebno dobro podmazani. Smjesa se peče u prethodno zagrijanoj rerni 20 minuta. Ukusno sufle od jabuka je spremno.

Berry sladoled

Mnogi dijabetičari mogu samo sanjati sladoled. Ali postoji jedan recept za dijabetični sladoled kojim se pacijenti mogu liječiti.

Za pripremu su pogodne bilo koje bobice (150 g), ali najbolje maline, prirodni nemasni jogurt (200 g) i 1 kašika kašike. limunov sok i šećer. Oprane bobice sa šećerom melje se kroz sito.

U dobijeni pire se dodaje jogurt i limunov sok. Smjesu dobro izmiješati i sipati u kalup ili posudu. Smjesa se stavi u zamrzivač na sat vremena. Potom se izvadi i usitni mikserom, pa ponovo stavi u zamrzivač na sat vremena. Sladoled od bobica je spreman.

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar