Cordyceps Chinese: primjena i korisna svojstva

Grijeh: himalajska Viagra, gljiva gusjenica, tibetanska gljiva, travnata glista.

Cordyceps je kineska gljivica od parazita koja inficira gusjenice Leptira svilenih crvi (rjeđe, buba i mrava). Kineski micelij cordyceps-a raste kroz tijelo insekta i mumificira ga nakon čega, kad se pojave pogodni klimatski uvjeti, gljiva počinje rasti. Izgled gljivice iz ovoga vrlo je neobičan: tanka noga gljive koja raste direktno iz glave insekta. Zato latinsko ime gljive - „cordyceps“ zvuči kao „glava-gomolj“, a sinensis - „iz Kine“. Scoroparp ili plodno tijelo gljive smatra se ljekovitim i ima dugu povijest upotrebe u kineskoj i tibetanskoj tradicionalnoj medicini. Kordipsi su obdareni širokim spektrom delovanja. Smatra se da ima imunomodulacijske, adaptogene, protuupalne, antikancerogene, bakteriostatske i antioksidacijske efekte.

U medicini

Kordyceps nije biljka kineske farmakopeje i nije navedena u Registru lijekova Ruske Federacije. Međutim, zvanično je registriran i odobren za prodaju u Rusiji kao dodatak prehrani. Iako su ljekovita svojstva kineskih kordopsa bila predmet brojnih istraživanja i na životinjama i in vitro, provedena su klinička ispitivanja terapijske upotrebe biljke, naučna zajednica smatra da je većina njih metodološki netočna te smatra da su bilo kakve izjave o utvrđenoj učinkovitosti cordycepsa preuranjene. Unatoč tome, brojna velika, randomizirana i dobro kontrolirana klinička ispitivanja i dalje omogućuju razmatranje Cordyceps Sinensis kao potencijalnog izvora ljekovitih sirovina sa širokim spektrom djelovanja. Biljka može djelovati kao imunomodulator, hepatoprotektor, adaptogen, a pretpostavlja se da ima antikancerogena, bakteriostatska, protuupalna svojstva, ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem i potiče mušku plodnost.

Kontraindikacije i nuspojave

Iako kineski cordyceps nema kontraindikacija, ne može se sa sigurnošću reći da je siguran za trudnice i dojilje i djecu, jer pouzdano istraživanje o ovoj temi ne postoji. Prije upotrebe biljke trebali biste se posavjetovati sa ljekarom. Među nuspojavama upotrebe kineski cordyceps, neki pacijenti nazivaju suha usta, mučninu i proliv.

Klasifikacija

Kineski cordyceps (lat.Ophiocordyceps sinensis) je gljiva iz roda Cordyceps (lat.Ophiocordyceps) iz porodice parazitskih gljivica Ophiocordycipitaceae. Oko 140 različitih vrsta koje parazitiraju na insektima poput leptira, osa, pčela, pa čak i mrava pripadaju ovom rodu. Pored kinezijskih kordoba, potencijalna ljekovita vrijednost ima i jednostrani cordyceps (lat.Ophiocordyceps unilateralis). Ova biljka, poznata i kao zombi gljiva, također je značajna zbog svoje sposobnosti da zaraženi insekt promijeni ponašanje.

Botanički opis

Kao i druge gljive iz roda Ophiocordyceps, Cordyceps sinensis sastoji se od dva dijela: sklerotije i strome. Gljiva se razmnožava sporama koje, poput oružja za navođenje, „pucaju“ samo kad leptir gusjenica puze prošlost od vrste hmelja. Prilijepljeni za insektom, spore rastvaraju kožu i prodiru u tijelo, gdje ostaju u mirovanju dok se gusjenica uoči zime ne počne zakopati u tlo za štenjenje.

Zaražene gusjenice uvek “zakopaju” u zemlju, “glavu gore”. Nakon što se gusjenica uroni u tlo, spore uđu u aktivnu fazu, preraste u meso i na kraju potpuno „pojedu“ gusjenicu, mumificirajući njeno tijelo i napuniti je sklerotijom. „Punjeni“ naduvanim insektima „klijaju“ u stremi kasnog proleća ili ranog leta.

Stroma kineskih cordyceps-a je tamno smeđe ili crne boje, rjeđe je žute boje i doseže dužinu od 4 do 10 centimetara i oko 5 mm u području. Na vitkoj, goloj, uzdužno nabrazdanoj ili rebrastoj nozi gljive jasno se vidi klupasta ili vretenasta zrnasta glava. Aroma gljive mnogima se čini ugodnom i nježnom, okus je slatkast.

Berba sirovina

Berba cordyceps kineskih vrši se isključivo ručno. U ljeto, nakon klijanja gljivične strome, seljaci iz okolnih sela odlaze na „lov“. Nalaze gljivice koje strše iz zemlje i pažljivo iskopavaju mumificirano tijelo insekta, napunjeno nitima kineskog micelija iz pupkovine. Najbolje sirovine su gljive s dugim tijelom smještene na debelu "gusjenicu". Za godinu dana seljaci sakupljaju i do nekoliko tona gljiva, čija cijena dostiže 50 hiljada dolara po kilogramu.

Prah kordicepsa dobija se iz suhih gljiva, koje su tretirane ultraljubičastim zračenjem ili sterilizirane na visokim temperaturama prije mljevenja. Neki naučnici vjeruju da se na taj način aktivni sastojci u gljivama uništavaju, a pored toga, da biste postigli efikasnu dozu, morate jesti kapsule u koje je takav prah upakovan u šake. Oni koji žele primiti pročišćeni, koncentrirani i biološki aktivni lijek radije uzimaju kineski ekstrakt kordicepsa. Da biste to učinili, gljiva se stavlja u alkohol neko vrijeme, a zatim alkohol isparava i iz takvih „tečnih“ kineskih kordjepsa se dobija fini prah.

Zbog visokih troškova sirovina i poteškoća s njegovom ekstrakcijom, naučnici su uspjeli izolirati kineski soj od divljih cordyceps-a koji se mogu uzgajati industrijski. U Kini se takva kultura uzgaja u tekućem hranljivom medijumu, a na zapadu su uspjeli uzgajati cordyceps u laboratoriji, koristeći zrno kao bazu.

Hemijski sastav

U hemijskom sastavu kineskih kordicepsa nalaze se sve esencijalne aminokiseline, poliamini, saharidi, kao i svi derivati ​​šećera, masnih i drugih organskih kiselina, sterola i vitamina, uključujući B: B vitamine1, In2, In12, vitamine E i K, kao i metanol, etil acetat, manitol, ergosterol, adenin, adenozin, uracil, uridin, gvanidin, gvanozin, hipoksantin, inozin, timin, timidin i deoksiuridin.

Farmakološka svojstva

Ljekovita svojstva kineskih kordopsa bila su predmet mnogih znanstvenih studija, ali previše ih se smatra metodološki upitnim, stoga znanstvena zajednica smatra da su sve izjave o širokom spektru djelovanja gljive pomalo preuranjene.

Međutim, može se tvrditi da kineski ekstrakt cordyceps pojačava aktivnost citokina i potiče zaustavljanje i apotozu ćelijskog ciklusa, smanjujući proliferaciju tumorskih stanica, omogućavajući na taj način koristiti kineski cordyceps za onkologiju. Eksperimenti na miševima pokazali su da se prilikom uzimanja gljivica povećava preživljavanje životinja nakon radio-kemoterapije.

Pokrenuta su dugotrajna klinička ispitivanja koja su usmjerena na proučavanje upotrebe cordyceps-a kod srčanih bolesti. Pokusi na životinjama potvrdili su vaskularno-relaksirajući i vazodilatativni učinak gljivice. Smanjuje otkucaje srca, bori se sa aritmijom. Pokusi na životinjama potvrdili su hepatoprotektivni učinak cordyceps-a.

In vitro ispitivanja pokazala su porast fagocitne aktivnosti makrofaga, porast enzimske aktivnosti kisele fosfataze i smanjenje ekspresije ciklooksigenaze-2.Eksperimenti na miševima pokazali su povećanu proliferaciju splenocita, povećanje plazme kortikosterona, smanjenje proizvodnje imunoglobulina E.

Bakteriostatski učinak Cordyceps sinensis na patogene bakterije, uključujući streptokok i stafilokok aureus, kao i pneumokok, takođe je potvrđen u brojnim in vitro istraživanjima.

Primjena u tradicionalnoj medicini

Kordyceps kineski se široko koristi u narodnoj medicini. Koristi se kod zloćudnih novotvorina, u složenom liječenju raka mozga, jetre, pankreasa, bubrega, dojke, leukemije. Iscjelitelji preporučuju uzimati cordyceps kao imunomodulator i hepatoprotector za uklanjanje otrovnih tvari iz tijela, uključujući radionuklide i jedinjenja lijekova. Tablete s gljivama u prahu piju se kod bronhitisa, astme, kašlja, nedostatka daha, upale pluća i drugih bolesti respiratornog sistema. Uzimaju se sa pijelonefritisom i glomerulonefritisom, cistitisom, bubrežnim bolestima i bolestima genitourinarnog sistema. Kordips se smatra efikasnim kod bolesti kardiovaskularnog sistema i preporučuje se kod angine pektoris, koronarne skleroze, nakon infarkta miokarda, s koronarnom bolešću srca, za prevenciju tromboze.

Istorijska pozadina

Iako ljekovita upotreba kineskih kordopsa datira iz stoljeća, prvi pisani spomen gljivica datira tek od 15. stoljeća. Tibetanski iscjelitelj Zukar Namney Dorje napisao je o njemu. U tradicionalnoj kineskoj medicini prvi iscjelitelj koji je opisao efekte cordyceps-a bio je Ben Cao Beo Yao, koji je u svoju Materia medicu iz 1694. uključio pečurku. Tvrdio je da se cordyceps koristi u ljekovite svrhe još od dinastije Tang, odnosno od 7. stoljeća.

Kinezi vjeruju da svojstva kineskih cordyceps-a, čije se jedno ime u prijevodu naziva "zimska gusjenica, ljetna gljiva", zbog osobitosti njegovog razvoja, imaju idealnu ravnotežu yina i yanga, pa se može boriti protiv mnogih bolesti. U tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini, cordyceps se koristio prvenstveno u borbi protiv starenja. Stariji plemići uzimali su ga u nadi za dugovječnost, za poticanje muške snage, za liječenje kardiovaskularnih bolesti, kao imunomodulator. Kordipsi su lečili rak, hipoglikemiju, asteniju, bolesti jetre i disajnog sistema.

Cordyceps chinensis je jako skupa gljiva. Njegova prodaja predstavlja jedan od najvažnijih izvora zarade za mnoge seljake u Nepalu, Butanu i nekim sjevernim državama Indije, koji graniče s tibetanskom visoravni. Ponekad tokom okupljanja nastaju vrlo krvavi sukobi između stanovnika različitih sela, koji ponekad završavaju ubistvima. Stoga će kultivirane gljive moći riješiti problem ne samo s visokim troškovima cordyceps-a i čistoćom sirovina, već i sa „gljivarskim ratovima“.

Studije o korisnim svojstvima cordyceps chinensis

Cordyceps je cjenjen zbog svoje prirodne sposobnosti u borbi protiv slobodnih radikala, infekcija i upala, što ovu parazitsku gljivu čini ljekovitom gljivom koja se stoljećima koristi za smanjenje simptoma respiratornih bolesti, kašlja, prehlade, oštećenja jetre i još mnogo toga. Zbog nevjerojatnih korisnih svojstava, Kinezi Cordyceps smatraju se "superhranom", jer se bori protiv učinaka starenja i stresa, pomaže u održavanju visokog nivoa zdravlja, a povećava i razinu energije.

Gljiva cordyceps je gljiva od parazita u prirodi, jer njene spore zaraze određenu vrstu gusjenice, na kojoj parazitira, što kao rezultat dovodi do smrti insekta! Raste iz larve insekta, ova gljiva može imati različite nijanse, u rasponu od tamno smeđe do crne boje. Jednom u tijelu gusjenice, i dalje raste, dostižući dužinu od otprilike 15 cm.Za vreme sazrevanja, cordyceps apsorbuje više od 90% zaraženih insekata. Tada se nabubri i povećava, dobivajući na težini 300-500 miligrama.

Prvi ljudi koji su otkrili ljekovita svojstva cordycepsa u početku su bili svjedoci da su životinje koje jedu ovu divlju gljivu postale vrlo jake. Zemljoradnici i stočari počeli su koristiti gljivu u obliku praha, pravili tonike i čajeve. Neki od prvih rezultata ovih tona bili su povećana proizvodnja mlijeka i poboljšana reproduktivna sposobnost stoke. Kasnije su ljudi počeli sušiti cordyceps na suncu kako bi sačuvali njegova korisna svojstva.

Vjeruje se da su mnogi protivupalni učinci kineskih cordyceps povezani s njegovom sposobnošću da pozitivno djeluju na imunološki sustav, bore se protiv oksidativnih oštećenja i stimuliraju zaštitne stanice koje eliminiraju sve mutacije u tijelu (poput stanica raka) i infekcije. Istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima cordyceps može djelovati kao prirodni lijek raka, sprečavajući rast tumora (posebno u plućima i koži).

Ispitivanja su provedena pomoću preparata sa cordycepsom u obliku kapsula, koji se trenutno koriste za obnavljanje imunološkog sustava, uklanjanje opasnih po život infekcija i liječenje različitih bolesti. Također je otkriveno da kineski cordyceps može pomoći u kontroli autoimunih bolesti, prekomjerne upale i ubrzati zacjeljivanje oštećenih tkiva. Uz to, studije pokazuju da cordyceps može djelovati kao blagi stimulans ili adaptogen, pomažući u borbi protiv stresa ili umora i prirodno povećava razinu energije. Neke od najbolje proučenih prednosti kineskih cordyceps uključuju njegovu sposobnost poboljšanja atletskih performansi, jačanje imuniteta protiv virusa, pa čak i promicanje dugog života.

Osim djelovanja protiv raka, cordyceps posjeduje i niz korisnih svojstava koja mu omogućavaju da se koristi u liječenju određenih bolesti kao što su:

  • respiratorne infekcije, poput hroničnog bronhitisa
  • kašalj, prehlada i grip
  • bolesti reproduktivnog sistema i seksualne disfunkcije
  • bolest bubrega
  • infekcije mokraćnog mjehura i problemi sa mokrenjem
  • astma
  • hepatitis B
  • poremećaji cirkulacije i aritmija
  • srčane bolesti i visok holesterol
  • bolest jetre
  • mišićna slabost
  • sindrom hroničnog umora i mala energija
  • vrtoglavica

1. Kordyceps kineski pojačava imunološku funkciju i usporava proces starenja

Farmakološka i biološka istraživanja pokazala su da cordyceps pozitivno djeluje na imunološku funkciju i pogoduje kardiovaskularnom, respiratornom, endokrinom i reproduktivnom sustavu. Ova gljiva može pomoći u borbi protiv raka i imunoloških poremećaja, jer sadrži polisaharide koji smanjuju upalu i modificirane nukleozide. Studije na životinjama pokazale su da je uzimanje cordycepsa dovelo do zarastanja autoimunih bolesti, poput sindroma nepropusnog crijeva. Davanje dodataka Cordyceps životinjama aktiviralo je antitumorsku reakciju kod različitih vrsta karcinoma.

Neki dokazi upućuju na to da uzimanje kinetičkih dodataka cordycepsu za vrijeme ili nakon kemoterapije može umanjiti simptome povezane s ovim postupkom i povećati obrambene snage tijela. Postoje i dokazi da pomažu obnavljanju normalne mobilizacije masti i smanjuju oksidativna oštećenja, koja su povezana s gotovo svim kroničnim bolestima, počevši od srčanih bolesti i završavajući s kognitivnim oštećenjem.

U studijama provedenim u Farmaceutska škola Univerziteta u Pekingu, utvrđeno je da suplementi kineskog ekstrakta cordyceps pomlađujuće djeluju na miševe i povećavaju aktivnost antioksidanata poput superoksid dismutaze i glutation peroksidaze. Kordyceps je također smanjio peroksidaciju lipida i aktivnost monoamin oksidaze, što je doprinijelo starenju miševa. Svi rezultati ukazuju na činjenicu da su suplementi Cordyceps efikasan način za poboljšanje funkcioniranja mozga, imunološkog sistema i reproduktivne seksualne funkcije.

2. Kineski kordiceps povećava izdržljivost i atletske performanse

Studija iz 2010. objavljena u Časopis alternativne i komplementarne medicine pokazali su da suplementi Cs-4 (Cordyceps sinensis) poboljšavaju fizičke performanse i doprinose poboljšanju općeg zdravlja u starosti. Cordyceps je tonik adaptogen, pa njegova upotreba može pomoći u borbi protiv umora, liječenje bolova u mišićima i sprečavanje pojave slabosti.

Neka istraživanja pokazuju da uzimanje micelija ove gljivice može poboljšati fizičke sposobnosti, izdržljivost i vitalnost, dijelom i zato što pomaže povećati opskrbu tijela adenosin trifosfatom (ATP), jednim od glavnih izvora energije tokom vježbanja. Cordyceps sadrži adenozin, vrstu nukleinske kiseline koja je komponenta neophodna za proizvodnju ATP-a. U studiji iz 2007. na Sveučilištu za nauku i tehnologiju u Hong Kongu, otkriveno je da je visoka proizvodnja ATP-a pomogla sportašima da budu u tijeku s intenzivnim vježbama i poveća dužinu vremena na kojem mogu ostati aktivni na visokom nivou.

3. Cordyceps sinensis djeluje kao prirodni afrodizijak

Tradicionalno, ljudi oba spola uzimali su tonik napravljen od kineskih cordyceps-a kako bi povećali svoj libido i reproduktivnu funkciju. Pokazalo se da dodaci kordycepsu mogu pomoći tijelu da efikasnije koristi kisik i poboljšati protok krvi, što je važno za fizičko zdravlje i seksualnu funkciju. Povećavanje izdržljivosti, uklanjanje umora i smanjenje upale, što je osnova razvoja većine bolesti, takođe doprinose poboljšanju plodnosti prilikom uzimanja ovog kineskog narodnog leka. Zbog jedinstvenih ljekovitih svojstava cordycepsa, može se koristiti kao prirodni lijek protiv neplodnosti i impotencije.

Osušeni cordyceps kineski

4. Kordyceps Kinezi liječe dijabetes

Dvije aktivne komponente prisutne u cordycepsu, d-manitol cordycepin i 3'-deoxyadenosine, dijelom su odgovorne za razne fiziološke procese koji pomažu u kontroli razine inzulina i šećera u krvi. U studijama na životinjama, suplementi Cordyceps pomogli su u borbi protiv hipoglikemijskih stanja u normalnih i dijabetičnih miševa. To pokazuje da bi ova kineska gljiva mogla biti korisna u liječenju dijabetesa bez droge.

5. Kordyceps kineski poboljšava rad jetre i detoksicira

Uzimanje kapsula od kordicepsa pomaže poboljšati rad jetre, posebno kod osoba koje imaju oštećenje jetre povezane s bolestima poput hepatitisa B. Budući da jetra neutralizira toksine koji ulaze u tijelo, pojačavanje njegove funkcije jedan je od načina na koji ovaj prirodni lijek ima pozitivan učinak na imuni sistem.

Zahvaljujući sprovedenom istraživanju Odeljenje za analitičku hemiju na Kineskoj akademiji nauka, Za Cordyceps Chinensis ima pozitivno djelovanje na oksidativni stres, metabolizam energije i metabolizam aminokiselina, proteina i holina zbog činjenice da pomaže probavnom traktu da pravilno funkcionira.Svakodnevnom oralnom primjenom cordyceps-a tokom osam tjedana, metabolički poremećaji, znakovi bolesti jetre i oštećenja srca kod miševa značajno su poboljšani.

Jedan od razloga istodobnog pozitivnog djelovanja na jetru i srce je to što zdrava jetra također pomaže poboljšanju probave i iskorištavanju masnih kiselina, stoga cordyceps pomaže u normalizaciji triglicerida u krvi i blagodati zdravlja srca.

6. Cordyceps sinensis bori se protiv respiratornih infekcija

Istraživanja su pokazala da cordyceps pomaže ublažiti simptome nekoliko respiratornih bolesti i prirodan je lijek za kronični bronhitis, kašalj i astmu. Uzimanje dodataka na temelju njega može pomoći poboljšanju detoksikacije i cirkulacije krvi, a samim tim se poboljšava opskrba plućima kisikom.

U ispitivanjima na životinjama koristeći micelij cordyceps, ustanovljeno je da njegov unos povećava broj T-pomagača koji se bore protiv infekcija bez povećanja broja T-supresira. To ga čini korisnim za ubrzavanje suzbijanja bakterijskih i virusnih infekcija.

Povijest cordyceps kineskih i zanimljive činjenice

Cordyceps (naučno ime Cordyceps Sinensis) smatra se superhranom koja se prvi put počela koristiti u tradicionalnoj kineskoj medicini prije najmanje 5 000 godina! Njegova ljekovita upotreba opisana je u starim kineskim medicinskim knjigama, a narodni iscjelitelji upotrebljavali su je za liječenje desetinama bolesti generacijama. Lokalni narodni iscjelitelji koristili su cordyceps, bilo u čistom obliku ili u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, za borbu protiv više od 20 različitih bolesti, poput bronhitisa i srčanih bolesti.

Kinezi kordipsa i druge ljekovite biljke dugo se koriste u kineskim, kršćanskim i hinduističkim vjerskim obredima, a vjeruje se da su povezani s dugovječnošću i besmrtnošću. U ayurvedskoj medicini, na primjer, kažu da su ove gljive korisne za jačanje „energije i vitalnosti“. Prema časopisu Časopis za ajurvedsku integrativnu medicinu, tradicionalni iscjelitelji u Sikkim preporučuju gljive / gljive, uključujući cordyceps, za liječenje svih bolesti i kao tonik, jer tvrde da njihov unos poboljšava energiju, apetit, izdržljivost, seksualni nagon i san.

Klice gusjenice Kinezipsa

Kineski cordyceps i potencijalne nuspojave

Mnogo decenija je bilo teško dobiti cordyceps, bio je jako skup i koristio ga je ograničeni krug ljudi. Danas, divlje cordyceps još uvijek nije tako lako pronaći, ali srećom, naučnici su u laboratoriji pronašli način za uzgoj cordyceps-a, što ga čini mnogo dostupnijim javnosti. Suplementi se sada mogu naći u većini dućana zdrave hrane, mnogo su povoljniji i čini se da imaju ista korisna svojstva i imaju jednaka korisna dejstva kao i divlja sorta ove gljive. Još jedna prednost uzgoja cordyceps-a je mogućnost kontrole zagađivača poput štetnih bakterija i teških metala.

Suvremeno tržište prehrambenih dodataka prepuno je kineskih dodataka cordyceps-a u obliku tableta, praha i kapsula (vidi Cordyceps NSP u kapsulama ili Cordyceps Tiens) koje slobodno možete kupiti u većini dućana zdrave hrane i na mreži. Mnogi ih uzimaju oralno, ali neki čak otvaraju kapsule i koriste prašak, dodajući ga čaju, juhama i gulašima (kao što se ova gljiva tradicionalno jede u Kini već stotinama godina).

Doziranje ovisi o razlogu njegove upotrebe, ali obično je preporučena dnevna doza 5 do 10 grama cordycepsa u jednoj ili dvije doze dnevno. Slijedite preporuke o doziranju na naljepnici pojedinog proizvoda ili razgovarajte sa stručnjakom o liječenju određene bolesti i doziranja. Ako samo pokušavate spriječiti razvoj bolesti i pojačati svoj imuni sistem, ne morate ga uzimati svaki dan. U tom slučaju uzimajte cordyceps jednom ili dva puta tjedno s nižom dozom, jer i tada djeluje vrlo dobro.

Neželjeni efekti i interakcije

Kinezi Cordyceps smatraju se sigurnom za većinu ljudi, ali postoje neke potencijalne nuspojave kojih morate biti svjesni, posebno za trudnice i osobe s autoimunim bolestima. Ako ste trudni ili dojite, vjerojatno morate isključiti uzimanje Cordycepsa, jer njegova sigurnost nije dobro proučena ili potvrđena u vezi s ovom skupinom žena.

Ljekari upozoravaju da uzimanje dodataka kordicepsu kod osoba s poznatim autoimunim bolestima (na primjer, sistemski eritematozni lupus, reumatoidni artritis, multipla skleroza) može pogoršati problem. To je zbog činjenice da oni stimuliraju imunološki sustav, a sasvim je moguće da Cordyceps chinensis može ometati lijekove za ove bolesti ili precijeniti aktivnost određenih imunoloških stanica. Isto upozorenje odnosi se i na ljude koji pate od krvarenja ili povećane tromboze jer medicinske gljive ponekad mogu ometati normalnu zgrušavanje krvi.

Izgled

Začudo, cordyceps je prilično rasprostranjen u cijelom svijetu. Ponekad osoba možda jednostavno ne obraća pažnju na njega, mada mu je u stvari gljiva pod nogama. Populaciju određuje impresivni broj insekata koje gljiva koristi za vlastiti rast. Međutim, u određenim regijama raznolikost cordyceps je veća - tropi.

Možda najpopularnija parazitska gljivica je jednostrani cordyceps. U stanju je utjecati na ponašanje insekata i parazita na uobičajenim mravama poznatim svima nama.

Gljive se razmnožavaju zbog činjenice da parazitiraju na gusjenicama, mravima i drugim insektima. Spore padaju na njihova tijela, rastu i ukorjenjuju se direktno ispod vanjske ljuske. S vremenom insekt umire, a unutar njega se razvija novi život cordyceps-a.

Gljiva ima prilično zanimljiv i neobičan razvojni ciklus. Činjenica je da preferira gusjenice leptira. Spore se šire na vjetru, padaju na biljke. Gusenica se hrani ovim biljkama. Duži vremenski period gljiva se možda ni na koji način ne može manifestirati. Do zime gusenica mirno jede, priprema se za početak proljeća u punopravnog leptira. Ali već na proljeće spore oživljavaju i započinju aktivni razvoj.

Nakon širenja micelija, Cordyceps uspijeva zarobiti cijelo tijelo gusjenice. Čim vrijeme postane toplo, tijelo gljivice počinje rasti iz usta insekta. Tada ne dopušta da se gusjenica razgradi, stvarajući blisku vezu do kraja života. Sa stanovišta liječenja, preporučuje se upotreba punokrvne gljive sa tijelom gusenice.

Značajke izgleda

Pojava cordyceps-a je nestandardna. Gusjenica poprima svijetlo smeđu nijansu, a sama gljiva postaje tamno smeđa. Ako ga razbijete na pola, onda ćete unutra vidjeti potpuno bijelu supstancu.

Dimenzije su obično male, a ne više od 11 centimetara. Najveći posebno imao je dužinu od 13 cm. Debljina na najširem mjestu - 3-4 centimetra. Tijelo s nastavcima na plodu i vrhom. Sredina je sužena. Gljiva emitira vrlo ugodan miris, a okus joj je slatkast.

Da biste odredili da je prije nego što napravite cordyceps, moguće je zbog izgleda - cijelo i dugo.Razvija se na vrlo debelim stazama.

Proces rasta gljiva možete vidjeti u sljedećem videu.

Gde raste

Ova gljiva je prvi put, na osnovu danas dostupnih informacija, pronađena visoko u planinama Tibeta. Sada ga raste uglavnom u Kini, gdje su ga naučile uzgajati. U Rusiji ova gljiva ne raste.

Studije pokazuju da su Cordycepsovo omiljeno stanište visoke planine u Kini. U ovom slučaju visina nadmorske visine trebala bi biti od 3500 metara. Otprilike dvije godine embrion živi pod zemljom, zbog čega uspijeva nakupljati veliku količinu hranjivih sastojaka, sokova i drugih korisnih komponenti.

Način proizvodnje

Vrlo je rijetko pronaći svježe kordicepse, jer se on uglavnom koristi za pravljenje posebnih dodataka prehrani koji nam se dostavljaju.

Ali ako se desilo da ste uspjeli negdje pronaći prirodnu gljivu, onda je ona mora sušiti, drobiti i pretvoriti u prah. Upravo u ovom obliku trebate uzeti, samo uz čašu vode.

Značajke

Postoje neke ključne karakteristike specifične za cordyceps. Prije svega, oni se odnose na načine razlikovanja prave korisne parazitske gljive od lažiranja. Plus neke druge nijanse.

  • Bavimo se putnom gljivom koja zloupotrebljava tijelo insekata.
  • Do sada, neki se aktivno svađaju treba li ovu gljivu pripisati fauni ili flori.
  • Nakon smrti insekta, gljiva se ukorijeni, prilijepi za bilje koje raste u blizini, hrani se njihovim tvarima, vitaminima.
  • Uzgojna značajka izazvala je neobičan izgled, koji se sastoji od dva dijela. Prvi je insekt, a drugi glatki klice.
  • Gusjenice u kojima raste cordyceps koriste se i za pripremu lijekova.
  • Vjeruje se da veličina gljive direktno utječe na kvalitetu i količinu korisnih svojstava u njoj. Najveći primjerci su najkorisniji.
  • Retkost gljiva nastaje usled teških uslova u kojima se razvija - velike nadmorske visine, nedostatka kiseonika, niske temperature.
  • Cijena ove pečurke je ogromna. U nekim slučajevima propisan je trošak od 400 tisuća po kilogramu.
  • Nakon što su naučnici uspjeli identificirati prave ogromne prednosti cordycepsa, počeli su ga umjetno uzgajati. Primjetno je da gljiva istovremeno nije izgubila svoja korisna svojstva.
  • Pečurka je ugodne arome i slatkog ukusa.

Kako odabrati i gdje kupiti

Danas se cordyceps prodaje uglavnom kao dodatak prehrani, što znači da trebate potražiti u ljekarnama. Ljekoviti sastav napravljen je od gljive i distribuira se u kapsule.

Kupnja gljive iz vaših ruku nije preporučljiva. Činjenica je da u takvim okolnostima postoji veliki rizik od plaćanja lažnog novca. Pored toga, postoje mnoge toksične vrste cordyceps koje prodavači daju kao ljekovite. Kao što znate, kupovina takvog proizvoda ne vrijedi.

Hranjiva vrijednost i sadržaj kalorija

Tačni pokazatelji koji se odnose na hranjivu vrijednost i kalorijski sadržaj gljive u njenom sirovom obliku nisu poznati. Ali pripravci dobiveni na njegovoj osnovi imaju sljedeće podatke na 100 grama proizvoda:

VjevericeMastiUgljikohidratiKalorični sadržaj
0,6 grama0 grama58 grama235,4 kcal.

Korisna svojstva

Kordyceps djeluje kao jedna od najboljih gljiva na svijetu. Izdvajamo najvažnije od njih u pogledu zdravlja ljudi.

  • Oštećenja na patogene
  • Uništava viruse i virusne infekcije (grip, herpes, AIDS),
  • Ima baktericidna svojstva,
  • Ublažava upale
  • Uklanja toksine
  • Pruža antioksidanse
  • Muče se sa alergijskim reakcijama,
  • Poboljšava tonus mišića,
  • Obnavlja nakon operacije, dugotrajne bolesti,
  • Pomaže u povratku snage nakon mentalnog i fizičkog rada,
  • Uklanja teške metale, toksine, radionuklide,
  • Pozitivno djeluje na srce i krvne sudove,
  • Normalizuje holesterol
  • Prošire krvne sudove i poboljšava protok krvi, potiče rad mozga,
  • Pomaže u poboljšanju metabolizma,
  • Pomaže kod muške neplodnosti, omogućava vam vraćanje potencije,
  • Otapa krvne ugruške, sprečava stvaranje novih,
  • Bori se protiv bronhitisa, upale pluća, bronhijalne astme, pospješuje iskašljavanje,
  • Otapa bubrežne kamence
  • Stimulira koštanu srž
  • Pozitivno deluje na kožu, kosu, nokte,
  • Služi za liječenje očnih bolesti,
  • Koristi se u liječenju raka,
  • Ima opšti efekat jačanja, jača organizam i pojačava imunitet,
  • Bori se protiv depresije, nesanice, poremećaja nervnog sistema i tako dalje.

U stvari, ovo nije potpuni popis korisnih svojstava. Vrijedi napomenuti da među ljekovitim gljivama nije samo jedna od najboljih, već je i najskuplja. U mnogočemu, obilje korisnih kvaliteta i nepristupačnost za većinu ljudi dovelo je do toga da se gljiva počinje umjetno uzgajati. Ono što je najvažnije, uzgajajući se, cordyceps nije izgubio ista svojstva kao kada se uzgaja u divljim uslovima u planinama Tibeta.

Možete saznati više o cordycepsima iz sledećeg videa.

Šteta i kontraindikacije

Kao takav, Cordyceps ne nosi u sebi štetu. Ovo je ako govorimo o ljekovitim sortama. Najvažnije je ne brkati sa lažima, kao ni opasnim vrstama.

Što se tiče terapijskih kordicepsa, njegove kontraindikacije mogu se izraziti na sljedeći način:

  • Ne preporučuje se trudnicama, kao i majkama tokom dojenja,
  • Djeci mlađoj od 12 godina također se ne smije dati ova gljiva,
  • Svojstva cordyceps-a nisu u potpunosti razumjena, u tom pogledu ljekari ne preporučuju ga uzimati zajedno sa antikoagulansima,
  • Iz istog razloga, nemojte istovremeno koristiti gljive s lijekovima čije djelovanje ima za cilj širenje bronha.

Upute za upotrebu

Ako odlučite koristiti lijek na bazi cordyceps-a, prvo morate razumjeti značajke njegove upotrebe.

Prije svega, to je potpuno siguran i netoksičan lijek. Stoga se ne treba bojati predoziranja.

Za prevenciju uzimaju dva tečaja tokom cijele godine u trajanju od 30 dana. Za liječenje kurs traje 90-120 dana.

Postoje dva glavna recepta za uzimanje lijeka.

  • U 200 ml vode sipajte 0,5 grama gljiva u prahu. Inzistirajte na 8 sati. Treba piti prije obroka 3 puta na dan po trećinu čaše. Promiješajte smjesu prije nego što pijete.
  • 0,5 grama lijeka sipa 30 ml vode. Pijte sat vremena prije doručka.

Biološka obilježja

Nije tajna da se cordyceps, kao gljiva, razmnožava uz pomoć spora. Izbacuje ih u toploj sezoni, a spore se zbog vetra šire na golemo područje.

Hranjiva podloga su gusjenice, leptiri ili različite ličinke. Kada spore padnu na njih, u tijelu počinje proces klijanja. S vremenom tijelo umire, ali gljiva nastavlja rasti, oslobađa korijenje. Izdvajanjem posebnog antibiotika u nosaču, gusjenice ili larve ne umiru od izloženosti mikroorganizmima.

Sada pogledajmo kako se uzgaja tako neobična gljiva.

Veštačka tehnika

Kinezi su svoje prve pokušaje laboratorijskog uzgoja cordyceps-a započeli 1950. godine. Umjetna metoda je jedina alternativa, obzirom da je područje rasta ove gljive previše teško dostupno, do nje je izuzetno teško doći. Uz to, u divljini čovjek ne može dobiti onoliko gljiva koliko mu treba.

U laboratorijama se ne koriste gusjenice ili larve. Umjesto toga, posebno pripremljene tvari djeluju kao hranjivi medij.

Proizvodnja na industrijskom nivou sada je uspostavljena u mnogim zemljama svijeta. Najviše se u ovoj komponenti istaknuo u Kini, SAD-u, Latinskoj Americi i posebno u Nepalu.

Sada čovječanstvo može dobiti onoliko gljiva cordyceps koliko mu treba.Svake godine povećava se potražnja za ovim proizvodom, jer sve više i više ljudi otkriva korisna svojstva ove biljke. Umjetno uzgojeni cordyceps mnogo je jeftiniji analog divljim cordycepsima. A po kvalitetu nisu inferiorni jedni drugima.

Ova tehnika uključuje uzgoj pomoću dva odvojena soja. Gljive su smještene u okruženje koje je obogaćeno otrovom koji potječe od zveketa. Ukrštaju se dvije vrste kordicepsa, razmjenjuju genetske podatke i stvaraju novi hibridni soj koji se odlikuje velikom biološkom aktivnošću i vrijednošću u pogledu farmakologije.

Ovdje govorimo o uzgoju micelija. Potrebna joj je temperatura od oko 22 stepena Celzijusa, ambijentalno osvjetljenje i 30 dana. Nakon toga gljiva se stavlja na potpuno tamno mjesto, povećava temperaturu na 30 stepeni, a koncentracija kisika se smanjuje na 50 posto. U tim uslovima, gljiva živi oko 5 meseci.

Za proizvodnju u industrijskim količinama, spore cordyceps moraju se staviti u sterilne posebne podloge i stvoriti uvjete koji maksimalno ponavljaju prirodno stanište gljivica. Sastav supstrata uključuje zrno sirka, biljna ulja, aditivi na bazi minerala, proso. Nakon određenog vremena oko 96 posto ukupnog supstrata zamjenjuje se micelijem.

Metoda broj 4. Kod kuće

Moguće je da u svom vrtu možete uzgajati cordyceps. Da biste to učinili, potrebna vam je sjenčana površina ili kutija sa tlom i mala soba, podrum. Sjemenke, odnosno micelij, možete kupiti u trgovinama ili čak putem interneta.

U vrtu uzmite jednake omjere tla i humusa, pomiješajte ih i napravite sloj od oko 15 centimetara. Posijajte tamo 100 grama micelija, na vrh stavite 5 kilograma larve. Prikladni i oni koji se nude u ribolovu u odgovarajućim trgovinama. Sada ličinke napunite slojem zemlje 2 centimetra.

Berba se može pojaviti nakon 120 dana. Na prinose usjeva mogu utjecati mnogi faktori. Ipak, kao što pokazuje praksa, na jednom kvadratnom metru raste od 4 do čak 20 kilograma proizvoda.

Da biste ga uzgajali kod kuće, dobro će vam poslužiti pakiranje s podlogama koje se prodaju u trgovinama. Već su dodali sjemenke gljiva. Kordips bi trebalo da se uzgaja sa ovom supstratom unutar posuda u kojoj se prodaje.

Hibridni uzgoj

Specijalisti su uspjeli uzgajati nove vrste cordyceps križanjem različitih vrsta. Zbog toga su dobivene gljive koje sa medicinskog stanovišta imaju najveću vrijednost.

Stanične jezgre gljivice se spajaju zbog izlaganja otrovima zveketa. Započinje razmjena genetskih podataka, stvara se nova vrsta, količina kapicepina u kojoj je mnogo veća nego u divljoj gljivi. Uz to, uzgajani hibridi se bolje reproduciraju.

Nažalost, nakon stvaranja novih, kvalitetnijih cordyceps-ova, na tržište je počela stići lažna roba koju su izdavali kao skupe i nevjerovatno korisne vrste.

Međutim, sada se primjenjuju stroge mjere uz pomoć kojih je moguće utvrditi krivotvorine, provjeriti kvalitetu isporučenih gljiva i spriječiti krivotvorene proizvode na policama.

Zanimljive činjenice

Kineska tradicionalna medicina koristi cordyceps kao lijek protiv starenja, a preporučuje ga i kao afrodizijak.

Ova je gljiva prisutna u nekim jelima kineske kuhinje, zajedno sa larvom u kojoj je rasla.

Divlja gljiva je nevjerovatno skupa. Zbog njega je građanski rat u Nepalu počeo na više načina. Lokalni maoisti borili su se protiv vlasti i željeli su steći kontrolu nad profitabilnim izvozom tokom sezone žetve (počinje u junu, a završava u julu).

Kolekcija cordyceps-a u Nepalu postala je legalna tek 2001. godine.

Nepal ima najviše izbora za cordyceps, ispred Kine, Koreje, Japana i Tajlanda.

U posljednjih 20 godina, cordyceps je svake godine sve skuplji. Već 2007. godine tražili su tri tisuće dolara za najniži kordiceps, a najbolji je koštao od 15 tisuća dolara. Danas cijene dosežu i 50 hiljada dolara za neke vrste.

Popularnost gljive stigla je početkom 90-ih godina dvadesetog vijeka. To se dogodilo nakon što su dvojica kineskih sportaša pokazali nekoliko svjetskih rekorda u trčanju na daljinu odjednom. Prema nekim izvještajima, njihov trener preporučio je upotrebu cordyceps-a, jer gljiva ima pozitivna svojstva za sportaše. Nije klasificiran kao doping, baš kao ni sibirski ginseng. Olimpijska komisija dozvoljava njegovu upotrebu.

Prema studijama, umjetno uzgojeni cordyceps ima korisna svojstva slična divljim gljivama. Osim toga, laboratorijska gljiva je održivija.

Neobična kineska gljiva

Cordyceps pripada rodu gljivica ergot. Zapravo, to je gljiva parazita. Njegove spore pričvršćene su na tijelo insekata, pretvarajući ih u mumije. Najčešće se spore lijepe na gusjenice. Postepeno prodiru iznutra. A tada klijaju kroz respiratorni trakt. Prirodno, sama gusjenica umire.

Postoji puno sorti ove gljive. Međutim, samo Kinezi mogu biti korisni za ljude. Drugi konzumiraju izuzetno rizično zdravlje.

Terapeutska svojstva cordyceps-a obično se koriste kao dodatak glavnom tijeku terapije. Međutim, u mnogim slučajevima uzimanje dodataka prehrani samostalno rješava prilično ozbiljne zdravstvene probleme.

Uticaj na ljudsko telo

Dijetetski dodatak koji sadrži ekstrakt cordycepsa ima sljedeće učinke:

  • jača zidove krvnih žila
  • sprečava trombozu,
  • sudjeluje u procesu hematopoeze,
  • sprečava povećanje lošeg holesterola,
  • poboljšava rad mozga
  • stimulira imunološku funkciju,
  • promoviše eliminaciju radionuklida,
  • eliminira soli teških metala iz tijela,
  • inhibira rast ćelija raka, sprečava njihovo pojavljivanje,
  • zaustavlja upalne procese,
  • olakšava manifestaciju alergijskih reakcija,
  • obnavlja tkiva unutrašnjih organa.

Svojstva gljiva

Koja su svojstva cordyceps-a koja određuju tako širok spektar njegovih učinaka na ljudsko tijelo? Učinci micelija ove gljivice:

  1. protuupalno
  2. antitoxic
  3. protiv starenja
  4. antioksidans
  5. zaštitni
  6. regulatorni
  7. imunostimulirajući
  8. antialergijska,
  9. regenerativni
  10. antidepresiv.

U kineskoj tradicionalnoj medicini koriste se ne samo gljive parazita, nego i tijela mumificiranih insekata. Oni čak čine dio mnogih lokalnih jela. Naravno, upotreba takve hrane je zanimljivost za ruske ljude. Mnogo je lakše kupiti cordyceps dijetu koja ima sva korisna svojstva kineskog micelija micelija.

Kada trebate povezati cordyceps?

Do sada nema konačnih rezultata istraživanja o efikasnosti cordyceps-a. Ali praksa pokazuje da uzimanje odgovarajućeg dodatka prehrani pomaže da se riješite brojnih bolesti.

Cordyceps ima sljedeće indikacije za upotrebu:

  1. tromboza
  2. ciroza jetre
  3. onkologija
  4. hepatitis
  5. upala pluća
  6. bronhitis
  7. astma
  8. tuberkuloza
  9. dijabetes melitus.

Mnogi su ljekari ustanovili da je kordyceps efikasan u borbi protiv gore navedenih bolesti. Liječnici obično kombiniraju pojmove cordyceps i onkologiju, jer postoje slučajevi uspješnog liječenja raka uz istodobni tijek ovog dodatka prehrani.

Doctor's Best, Ultra Cordyceps Plus, 60 kapsula

Obratite pažnju da je dodatak prehrani namijenjen osobama sa niskim imunitetom. Pacijenti koji često pate od prehlade i virusnih bolesti prijavljuju značajno poboljšanje zdravlja nakon uzimanja kapsula.

Prolazni tretman - sposobnost čišćenja krvnih sudova, kao i izbjegavanje kvarova u srcu. Suplementi nesumnjivo blagotvorno utiču na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Ovo je prevencija vaskularne opstrukcije, i poboljšanje sastava krvi, te podrška srčanog mišića.

Efikasno se nosi s kordičepsima i respiratornim problemima. Liječnici mogu propisati lijek koji će olakšati pražnjenje ispljuvka. Čak i najjači napadi kašlja postepeno nestaju zahvaljujući toku ove dodataka prehrani. A isto tako, komponente gljivica pomažu obnavljanju oštećenih stanica pluća i bronha.

Osim toga, cordyceps je prirodni antioksidans. Prikladno je koristiti za poboljšanje stanja kože. Koristi od lica su ogromne. Prvo, koža se pomlađuje pod utjecajem aktivnih tvari koje čine cordyceps. Drugo, ten se poboljšava, koža poprima zdrav izgled.

Kontraindikacije za upotrebu cordyceps-a

Micelij kordicepsa neće biti koristan ako se kontraindikacije ne uzmu u obzir. Nepoštivanje zabrana je prilično rizično. U kojim slučajevima trebate odustati od dodataka prehrani?

  • s individualnom netolerancijom,
  • tokom trudnoće
  • tokom laktacije,
  • djeca mlađa od 12 godina.

Nema drugih ograničenja uzimanja kapsula. Ali ipak je vrijedno posavjetovati se s liječnikom o predstojećem kursu.

Uloga sastavnih dijelova

U čemu je tajna svestranog djelovanja cordyceps-a na ljude? Analizirajući sve komponente, možemo shvatiti da ne postoji ništa iznenađujuće u takvoj univerzalnosti. Sastav sadrži mnogo korisnih tvari za tijelo.

Vitamin A (beta-karoten)

Snažan antioksidans. Učesnik je u redox procesima. Normalizira metabolizam. Sudjeluje u stvaranju koštanog tkiva. Povećava imunitet. Štiti od SARS-a. Ima pomlađujući efekat, a takođe sprečava rane manifestacije starosti. Zahvaljujući vitaminu A, moguća je kombinacija cordyceps-a i onkologije. Uostalom, beta-karoten, koji je dio gljive, je efikasno sredstvo protiv raka.

B vitamini

Povećajte otpornost na stres, ojačajte nervni sistem. Blagotvorno utiču na rad želuca. Kontrolišite nivo glukoze u krvi. Zbog toga je korisno uzimati cordyceps za dijabetes. Takođe, vitamini ove grupe su učesnici u metaboličkim procesima koji se odvijaju na ćelijskom nivou.

Vitamin E (tokoferol)

Sprječava rane promjene vezane za starosnu dob. Potiče procese regeneracije tkiva. Povoljno djeluje na reproduktivnu funkciju. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i jača krvne sudove. Normalizira krvni pritisak. Poboljšava koagulaciju krvi. Stimuliše cirkulaciju krvi. Vitamin E omogućava upotrebu cordyceps-a za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Takođe, njegovo prisustvo nije ništa manje važno od prisustva beta-karotena u smislu prevencije raka. A tokoferol olakšava stanje pacijentima koji imaju dijabetes.

Koenzim Q10 (ubikinon, koenzim)

Obezbjeđuje ćelijama energiju. Ima antioksidativno dejstvo. Djeluje kao antialergen. Povećava obrambene snage organizma. Ubikinon ima posebnu ulogu u lečenju mnogih bolesti. Na primjer, koristi se kod zatajenja srca, srčane ishemije, ciroze, hepatitisa, dijabetesa i mnogih drugih ozbiljnih bolesti. A koenzim Q10 koristi se kao onkoprotektivno sredstvo. Osim toga, ova supstanca može biti korisna za lice jer ima podmlađujući efekat na koži.

Antibiotik kordicecepin

Ubijanje efekata na patogene.

Potrebno za kosti i vezivno tkivo. Stimuliše proizvodnju hormona potrebnog za štitnu žlijezdu. Ne dopušta odlaganje masti u jetri. Važno je za zdravlje nervnog sistema. Sudjeluje u metaboličkim procesima. Potiče zarastanje rana. Povećava imunitet.

Sprečava razvoj dijabetesa. Esencijalno za kosti, kosu, kožu. Pojačava mentalne sposobnosti.Manjak cinka može pokrenuti uznemireni gastrointestinalni trakt. Manjak također dovodi do povećanog umora i slabljenja pamćenja.

Ima uticaj na kontrakciju mišića. Pravi element za centralni nervni sistem. Sudjeluje u sintezi hormona i enzima. Manjak kalcijuma dovodi do povećane krhkosti kostiju, smanjenog imuniteta i pada pritiska.

Član redoks reakcija. Ono je dio mnogih enzima. Gvožđe je ključno za prevenciju anemije. Bez dovoljne količine ovog elementa potpuni transport kisika je nemoguć. Manjak utiče na stanje kože, smanjuje zaštitnu funkciju tijela, izaziva napade vrtoglavice.

Paradise Herbs, tibetanski kordiceps, 60 kapsula

Zasićenost tijela važnim vitaminima i mineralima je glavni cilj prehrambenih dodataka Cordyceps. Jednom ulazeći u želudačni trakt, vitalne supstance se apsorbuju u krvotok i šire po tijelu, vršeći svoj utjecaj na određene organe i sisteme.

Nature's Way, Cordyceps, Normalized, 60 kapsula

Kako uzimati dodatak prehrani?

Kapsule koje sadrže ekstrakt cordyceps-a imaju specifičnu dozu. Upravo od ovog pokazatelja vrijedi početi od imenovanja broja kapsula koje trebate koristiti dnevno. Da biste olakšali potencijalnom potrošaču, uključene su upute za cordyceps.

U osnovi, uputstva za upotrebu preporučuju 1-2 kapsule koje treba piti jednom ili dva puta dnevno. Nema fundamentalne razlike kako uzimati dodatke prehrani u odnosu na raspored ishrane. To se može obaviti i prije jela i nakon njega. Glavno je ne propustiti sljedeću dozu.

Ponekad liječnici savjetuju u terapeutske svrhe povećavanje doze na 3 kapsule odjednom. Međutim, gutanje više cordyceps nego što je naznačeno u uputama može se obavljati samo prema uputama stručnjaka.

Trajanje tečaja također ovisi o očekivanom rezultatu. U pravilu traje od 1 do 3 mjeseca.

Gdje kupiti dodatak prehrani Cordyceps?

Micelij kordicepsa u kapsulama ne postoji u ljekarnama. Takav proizvod možete kupiti samo putem interneta. Da biste izbjegli lažiranje, bolje je naručiti putem službene web stranice odabranog proizvođača ili na iHerbu. Dovoljno je ispuniti poseban obrazac i pričekati paket.

Nabava dodataka prehrani Cordyceps je prilika da se riješite mnogih zdravstvenih problema. Lijekovi nisu uvijek potrebni za poboljšanje stanja u tijelu. Ponekad je uzimanje prehrambenih dodataka mnogo zdravije, sigurnije, pa čak i efikasnije.

Ljekovita svojstva kineske gljive Cordyceps

Lijek za sve bolesti, pa kažu o cordyceps-u. Stavlja se u rang s tako poznatim sredstvima kao što je ljekoviti ginseng i ekstrakt roga od jelena sike. Međutim, ne biste trebali slijepo vjerovati svim preparatima koji sadrže čarobnu gljivu.

Kako su podaci o "nadmoćnoj sposobnosti preživljavanja" formirani u gljivičnoj DNK. Što može izazvati neželjene efekte od uzimanja proizvoda.

Zašto su lijekovi s cordycepsom milijunski popularni čak i među zdravim ljudima. Kako da ne naletimo na "lažne" srdele.

O najvažnijem i najzanimljivijem u više detalja.

Kineska gljiva Cordyceps

Cordyceps postoji 400 vrsta sorti. Postoji samo jedna vrsta neograničene vrijednosti - Kordyceps Kinezi. Himalajska Viagra - tako se to zove. Tibetanska gljiva jednom zauvijek osigurava status "Panacea za sve bolesti".

U Ruskoj Federaciji proizvodi s cordycepsima uspješno prolaze faze certificiranja. Od Rospotrebnadzora - neograničena dozvola za uvoz lijekova koji sadrže cordyceps.

Inspekcije i ispitivanja potvrđuju potpunu sigurnost za ljude.

Medicinske studije ne otkrivaju hormone u gljivicama, nuspojave, opasne toksine.

Evolucija cordyceps-a

Kur'an kaže da će "lijek za sve bolesti doći od životinje koja će se pretvoriti u biljku".Takav lijek je jedini na svijetu, Cordyceps.

S jedne strane je gljiva, s druge - insekt. Biljka ima jedinstven razvojni ciklus. Spore gljivice nalaze se na površini zemlje u mirnom stanju i čekaju žrtvu.

Od milion vrsta insekata, gljiva je isključivo zainteresirana za gusjenicu “Šišmiš”.

Na deset do dvadeset metara micelij signalizira blizinu mete, puca sporama, a oni poput naleta radara pogađaju metu i međusobno se papile presijecaju s tijelom insekta.

Gusjenica mirno nastavlja svoj životni put do zime. Tada se zakopa u zemlju da se pretvori u chrysalis. Tokom ovog perioda, micelij se uključuje u rad, raste unutar tijela.

Gljiva u potpunosti ispunjava tijelo gusjenice i iz nje isisava čitav „eliksir života“. Insekt umire, a okvir postaje zaštita od bakterija za gljivice.

Do ljeta na glavi insekta raste tanko tijelo. Otuda potječe naziv cordyceps „dunchongsyatsao“, što znači „zima je insekt, ljeto je trava“, ukratko „chuntsao“ znači „crv - trava“.

Suptilnosti prikupljanja

Ljekovita gljiva nalazimo samo u divljoj prirodi Kine, na planinskom krajoliku Tibeta. Pljačka kordipsa je poput "traženja igle u sijenu." Ovaj dragocjeni organizam uzdiže se iznad zemlje svega dva centimetra. To je gotovo nemoguće vidjeti.

Nakupljači satima puze po padinama, pažljivo gazeći u neravnom tlu. Nakon što je otkrivanje cordyceps-a najteža faza, potrebno je iskopati kako se ne bi oštetili korijeni biljke. Dužina cordyceps-a može biti vrlo različita.

Za dobar jednodijelni primjerak dat će visoku cijenu.

Tibetanci su sakupljali ljekovite gljive mnogo prije pojave bolnica i klinika. Kineska gljiva jedna je od tajni dugog života tibetanskih monaha.

Spomenuti kordiceps postoji i u drevnom traktu Žutog cara.

Radoznala simbioza insekata i gljiva danas ne prestaje zbuniti naučnu zajednicu.

Vruća potraga za cordycepsima bitno mijenja ruralnu zajednicu Tibeta. Stanovnici znaju da se jedno od njihovih tradicionalnih zanimanja pretvorilo u profitabilan posao i ne namjeravaju ga pustiti u promet.

U Aziji se divlji cordyceps sve više preferira moderne zapadne pilule. Koliko će trajati teško je pitanje okoliša. Potražnja raste - broj vrsta se smanjuje ubrzanim tempom.

Kinezi čak planiraju "godinu zabrane" za berbu. Tlo treba obnoviti. U skladu s tim, cijena gljive povećavat će se i premašiti cijenu zlata.

Zaista, sada se cordyceps ne smatra samo tonikom, već nečim poput eliksira besmrtnosti.

Ljekovita svojstva cordyceps-a

Današnja medicina nastavlja sa istraživanjem i proučavanjem bioloških svojstava kineske gljive. Trenutno je poznato da gljiva ima širok spektar pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo.

Snažni stimulator cirkulacije krvi, aktivira reprodukciju crvenih krvnih zrnaca i trombocita. Organele ćelija se povećavaju, metabolizam se ubrzava.

Glavna funkcija cordyceps-a je brzo nadoknađivanje troškova energije.

S gledišta kineskih istraživača, mehanizam cordyceps-a normalizira pokretljivost unutrašnjih organa, djeluje na nadoknađivanju vitalnog Qi-ja.

Struktura i integritet komponenti cordyceps pomaže u izbjegavanju uskog smjera u liječenju različitih bolesti.

Zapadna medicina često izaziva mnoge nuspojave i komplikacije.

Ljekarne i dodaci prehrani na bazi cordyceps-a nose se s bolestima na potpuno siguran način, ne izazivaju destruktivne reakcije. Kineski cordyceps nema alternativu sa sličnim svojstvima.

Kineska gljiva ima najjači imuno-modelirajući, adaptogeni, baktericidni, protuupalni učinak, kao i:

  • Reguliše imuni sistem na ćelijskom nivou,
  • Povećava dovod krvi u respiratorni sistem,
  • Ometa aritmije,
  • Normalizira jetru
  • Poboljšava rad bubrega,
  • Neutralizira „sindrom umora“
  • Ubrzava metabolizam
  • Uravnotežuje kalcijum u krvi
  • Regulira broj trombocita,
  • Snižava holesterol
  • Potiče resorpciju krvnih ugrušaka,
  • Obnavlja nervni sistem
  • Reguliše proizvodnju hormona
  • Poboljšava rad mozga,
  • Uklanja toksine i zračenje,
  • Pojačava seksualnu moć kod muškaraca,
  • Pomlađuje, puni energijom.

  1. Kordicepsna kiselina - 7%,
  2. Protein - 25%
  3. Masti - 8,4%
  4. D-manitol,
  5. Manitol
  6. Galactomannan.

Proizvodi hidrolize proteina:

  • Glutaminska kiselina
  • Fenilalanin
  • Proline
  • Histidin
  • Alanin.

Američka farmakologija postigla je značajan napredak u istraživačkim aktivnostima cordyceps-a.

Ljekarnici su otkrili jedinstvenu supstancu, posebnu supstancu - kordicepsid, koja ima sličan sastav s nukleinskom kiselinom, koja može učiniti ljudsko tijelo otpornim, povećati otpornost na razne bakterije, a i suzbiti razvoj tumora.

Cordyceps za dijabetes

Prijem kineskih cordyceps normalizira opće zdravstveno stanje pacijenta. Vjerovatnoća komplikacija znatno će se smanjiti.

Lijek će pomoći da se izbjegne beznađe upotrebe inzulina i hemije za snižavanje šećera. Doprinosi pozitivnom napretku u liječenju svih stadija dijabetesa.

Kordicepsid koriguje organizam na ćelijskom nivou:

  • Povećava se energetska rezerva ćelije,
  • Postupak dijeljenja i ažuriranja se ubrzava,
  • Interakcija između ćelija se poboljšava,
  • Potiče se rad hormonskih reakcija.

Pozitivan učinak cordycepsa upoređuje se sa učinkom modernog lijeka protiv dijabetesa, metmorphina. Nakon tri mjeseca uzimanja hrane, od 30 pacijenata, 90% je dobilo pozitivan rezultat.

Kordicepsid smanjuje glikemiju, povećava taktilnost tkiva na inzulin, aktivira stanice jetre za hvatanje viška glukoze, a doprinosi i brzoj apsorpciji šećera, čime neutralizira gustoću inzulina u serumu.

Pravila za upotrebu farmaceutskih preparata s kordicepsidom

Svaki proizvođač lijekova u Kini predstavlja liniju medicinskih ili profilaktičkih sredstava s cordycepsom. Lijekovi su tablete, praškovi, napitci i imaju potpuno drugačiju koncentraciju.

Razumno je potražiti savjet od doktora orijentalne medicine za kompetentni odabir sredstava i individualni odabir doze i načina primjene. Uz prevenciju zdravlja, dovoljno je piti tečaj dijetalnih dodataka.

Proizvod uzimajte strogo u skladu s uputama navedenim na pakovanju.

Kako ne kupiti „lažne“ cordyceps

Cijena lijekova s ​​cordycepsom varira u širokom rasponu. Prirodni proizvod je skup. Kad birate proizvođača i dobavljača, budite pažljivi. Danas nisu rijetkost da se na tržištu nađu lažni. Zatražite od prodavca potvrdu o kvalitetu i originalnosti robe.

Ne budite potpuno sigurni kada kupujete gljivu u izvornom obliku.

Kinezi iz Kordycepsa imaju braću koja imaju gotovo identičan izgled, ali od takve gljive nema koristi.

Način da se razlikuje lažni - jedan su noge, a drugi glava insekta.

"Ne pravi" kordiceps ima nepravilni oblik parova nogu u predelu stomaka, kao i sjajne zglobove.

Terapeutska gljiva Cordyceps - Prednosti i tajne upotrebe

Pozdrav prijatelji!

Gljiva kod kordipsa naziva se i gusjenica.

Raste u Kini i Tibetu i vrlo je zanimljivo stvorenje, koje ljeti ima travu, a zimi gotovo insekt.

Ima ne samo neobičan izgled, već i originalan razvojni ciklus.

Koristi se u tradicionalnoj medicini, ali u stvari je pravi parazit. Reći ću vam više o takvoj neobičnoj i neuobičajenoj pojavi.

U prirodi je vrlo rijetka, pa ne čudi što vrlo malo ljudi poznaje takvu biljku.

Kao što je već spomenuto, gljiva ima jedinstven razvojni ciklus: parazitira na nekim gusjenicama (to jest, "odabire" samo određene vrste leptira). Kada se gusjenica približi gljivi, baca spore na nju.

Spori, pak, prodiru u unutarnje organe žrtve i podležu tamo dok se gusjenica ne zakopa u zemlju - znak njene spremnosti da se pretvori u kokon. Naravno, ovo bezopasno stvorenje umire.

Ali ono što je značajno, ne propada, jer tvari cordyceps inhibiraju proces raspadanja.

Takvo otkriće omogućilo je onkolozima da ga upotrebe za nekrotizirajuća tkiva kako bi zaustavili ili značajno usporili taj proces.

Kineska gljiva poznata je narodu „zemlje porculana“ već oko milenijuma. Često se koristi u medicini za postizanje širokog spektra ciljeva.

Biljka ima dosta pozitivnih svojstava, koja su u modernom svijetu jednostavno vitalna za čovjeka da ispuni svoje ciljeve i poveća efikasnost, kao i za opći oporavak.

Po čemu je poznat "parazit"?

Kako su kineski naučnici uspjeli da otkriju, cordyceps sadrži:

  • Polisaharidi,
  • Steridi
  • Nukleozidi
  • Vjeverice,
  • Aminokiseline
  • Minerali
  • Vitamini
  • Adenine
  • Kordicepsna kiselina
  • Adenozin
  • Nukleozidni hipoksantin,
  • Deoksiadenozin,
  • Guanidin
  • Uracil
  • Uridine
  • Ergosterol peroksid
  • Thymidine
  • Timin.

Sigurno da ovo nije ceo spisak komponenti, ali bar jedan deo.

Budući da mnogi ljudi gore navedene riječi vide prvi put u životu, bit će nam korisnije proučiti korisna svojstva.

Kakva je korist od cordyceps-a?

Usput, prvo spominjanje cordyceps-a datira još iz 620. godine prije Krista, odnosno počeli su proučavati svojstva ove gljive u davnim stoljećima.

Pisma tog vremena predstavljaju gljivu kao "čudan organizam koji se iz biljke može pretvoriti u životinju i obrnuto".

Otkriveno je da je:

  • povećava vitalnost i daje energiju,
  • u stanju liječiti jetrene bolesti, anginu pektoris, aritmiju, rak, bronhije, tuberkulozu, anemiju, neplodnost, psihološke probleme psihološke prirode, emfizem i žuticu,
  • vjeruje se da ova "biljna životinja" revitalizuje meridijane bubrega i pluća.

Pomaže u suzbijanju virusa, ima imunomodulirajuće, antioksidacijske i tonične učinke.

Jednostavno rečeno, ljekovita gljiva cordyceps ima pozitivan učinak na sve sisteme ljudskog tijela.

Američki izvori nauka nedavno su proveli istraživanje čiji su rezultati smješteni u popularnom časopisu.

Iz njih proizilazi da je ova gljiva u stanju zaštititi od posljedica radioaktivnog djelovanja uklanjanjem otrovnih tvari, radionuklida i opasnih kemijskih spojeva iz stanica.

Biljka ima posebno povoljan učinak na sistem hematopoeze, posebno kod leukemije. Čisti krvne žile, njihov lumen i elastičnost, promiče bolji metabolizam tkiva i čisti ćelije.

U miceliju su pronađene i esencijalne aminokiseline i mineralni spojevi vitalni za tijelo.

Manitol je kreiran za ubrzavanje eliminacije suvišne tečnosti i tonusa, a adenozin poboljšava provođenje svih metaboličkih procesa u tijelu.

Takođe je utvrđena apsolutna sigurnost ovog lijeka.

Za koje se bolesti preporučuju uzimati cordyceps?

Medicinske indikacije uključuju:

  • bolesti respiratornog sistema
  • popunjavajući nedostatak polisaharida,
  • bolesti genitourinarnog sistema,
  • patologije u radu krvnih sudova,
  • krvne bolesti
  • maligne novotvorine,
  • ne-onkološke formacije
  • tumori mozga
  • kao profilaktičko sredstvo za jačanje imunoloških snaga tijela i sa ciljem izlječenja cijelog tijela.

Sposobnost gljivice da pomogne u liječenju gotovo svih bolesti, uključujući maligne novotvorine, čini cordyceps pravim čudom 21. stoljeća!

Oblici doziranja otpuštanja i načini primjene

Kordips se može kupiti u gotovo svakoj zdravstvenoj prodavnici u Kini, s obzirom na to da se u ovoj zemlji naširoko koristi, kao i u internetskim trgovinama dodataka prehrani i zdrave hrane.

Dostupno kao:

  • oralne tečnosti
  • kapsule
  • prah.

Najpopularnije su prve dvije mogućnosti. Suplementi u kapsulama ekstrakt su cordyceps, drugim riječima - ekstrakt.

Obično se uzima u dozi od 5 do 10 g dnevno. Ako su kupljene kapsule ili tekućina, trebali biste pažljivo pročitati etiketu i ne prekoračiti preporučenu dozu.

Vrijedi napomenuti da se, na primjer, preporučuje upotreba kapsula od 1 do 8 dnevno.

Preliminarna konsultacija s ljekarom bila bi idealna.

Ovdje možete kupiti visokokvalitetne prirodne pripravke na bazi cordyceps-a

Kontraindikacije i preporuke za upotrebu

Slučajevi gdje je Cordyceps povrijeđen dok nije zabilježen. On čak nema nuspojave, a ima vrlo malo kontraindikacija.

Ovo je individualna netolerancija na jednu ili više komponenti i bolesti povezanih s neurologijom, uključujući epilepsiju.

Bez obzira koliko „strašan“ bio opis ove čudesne biljke-parazita, vrlo je koristan za ljude i u nekim slučajevima izuzetno potreban

Ali, u svakom slučaju, nemoguće je u potpunosti osloniti se samo na njega, odbijajući tradicionalno lečenje drogom.

Šta znate o cordycepsu od lekovitih gljiva? Bit će mi drago zbog vaše povratne informacije.

Ovaj će vam članak možda biti zanimljiv i o ljekovitim gljivama

S tobom je bila Alena Yasneva, doviđenja svima!

Pridružite se mojim grupama na društvenim mrežama

Gljiva Cordyceps: svojstva, primjena, sastav, doziranje i kontraindikacije

Cordyceps nastaje kada gljiva zarazi gusjenice, muhe ili mrave svojim sporama, dospije na dlakavu površinu u jesenjoj sezoni, a klija klija tijekom zime.

Kad dođe proljeće, gljiva do tada uspijeva potpuno ubiti i mumificirati gusjenicu ili drugi insekt, klijajući i pokazujući svoje dugo vitko voćno tijelo iznad zemlje.

Voćno tijelo, koje se sastoji od ostataka insekta i samog tijela gljivice, sakuplja se ručno, suši i čuva za upotrebu kao lijek.

U tradicionalnoj azijskoj i kineskoj medicini kordiceps se stoljećima koristi, a tek od nedavno zapadna medicina je skrenula pažnju na svoja nevjerojatna korisna svojstva.

Cordyceps - Sastav

Mnogi su kemijski sastojci kordycepsa već poznati po zdravstvenim prednostima. Tu spadaju nukleozidi, steridi, polisaharidi, proteini, esencijalne aminokiseline, vitamini i minerali.

Ostale hemijske komponente uključuju: adenin, adenozin, holesterol palmitat, D-manitol (kordocetna kiselina), ergosterol peroksid, gvanidin, nukleozid hipoksantin, timin, timidin, uracil, uridin, 3'-deoksiaadenozin.

Cordyceps - doziranje

Kordyceps Chinese dostupan je u većini kineskih apoteka i drugih zdravstvenih prodavnica.

Tradicionalno, divlje kordicepse treba piti u dozi od 5 do 10 g dnevno. Međutim, ako kupujete lijekove na bazi cordyceps-a (vidi

Lijek Cordyceps NSP u kapsulama ili Cordyceps Tiens) u obliku kapsula, tableta, praška ili u tekućem obliku, slijedite upute na etiketi ili se konzultirajte s kvalificiranim liječnikom koji ima iskustva u tradicionalnoj i holističkoj medicini.

Cordyceps - svojstva, upotreba i zdravstvene koristi

Cordyceps sinensis se vekovima koristi u tradicionalnoj azijskoj i kineskoj medicini. Trenutno se ova gljiva široko koristi u Kini za poboljšanje dobrobiti i općeg zdravlja. Popis korisnih svojstava cordycepsa jednostavno je impresivan.

Gljiva Cordyceps ima širok spektar djelovanja. Liječi respiratorne bolesti poput kašlja, hroničnog bronhitisa i astme.

Koristi se u liječenju bolesti bubrega, koristi se za seksualnu disfunkciju i noćno mokrenje.

Kordips se koristi i za liječenje srčanih i krvnih bolesti poput aritmije, anemije i visokog kolesterola. Koristi se i za liječenje bolesti jetre poput hepatitisa B.

Cordyceps je imunomodulator koji poboljšava rad imunološkog sistema, povećava energiju, izdržljivost i vitalnost.

Antioksidantna svojstva kordipsa

Klinička istraživanja pokazala su da Cordyceps sinensis ima antioksidacijska svojstva.

Otkriveno je da ekstrakt cordyceps inhibira oksidaciju linoleinske kiseline, a također pokazuje apsorpcijsku aktivnost u odnosu na druga oksidirajuća sredstva, poput hidrogen peroksida, superoksid aniona, itd.

Antioksidacijska svojstva cordyceps-a mogu se povezati s polifenolnim i flavonoidnim spojevima koji se nalaze u njemu. Druge naučne studije otkrile su da ove komponente štite tijelo od slobodnih radikala.

Protivupalna svojstva cordyceps-a

U studiji objavljenoj u Journal of Natural Products u septembru 2011. godine, otkriveno je da ekstrakt cordyceps pokazuje inhibitorno djelovanje na stvaranje anion superoksid i oslobađanje elastaze. Ovaj rezultat sugerira da ekstrakt ove gljivice može biti prirodna alternativa za sprečavanje upale.

Cordyceps ima antitumorsko i antikancerogeno delovanje.

Gljiva Cordyceps - njena svojstva utiču

Prema izvještaju objavljenom u japanskom časopisu Experimental Medicine u kolovozu 1989. godine, otkriveno je da upotreba toplog vodenog ekstrakta ove gljivice doprinosi značajnom smanjenju tumora uzrokovanih stanicama karcinoma Ehrlich u miševa. Takođe su provedena i druga slična istraživanja koja dosljedno pokazuju da ekstrakt cordycepsa djeluje protiv različitih vrsta karcinoma, poput limfocitnog karcinoma, hepatoma, raka prostate, raka debelog crijeva i raka dojke.

Cordyceps uklanja kroničnu umor i ublažava stres

Izvještaj objavljen u časopisu Biological and Pharmaceutical Bulletin u maju 2003. godine, naveo je da se, kada su miševima ubrizgali ekstrakt kordicepsa, njihova izdržljivost tokom plivanja značajno poboljšala sa 75 na 90 minuta. Kada su miševi bili izloženi stalnom stresu, pokazatelji stresa bili su izrazito smanjeni u grupi miševa koji su konzumirali cordyceps, za razliku od grupe koja ga nije dobila.

Još jedan zanimljiv dokaz da cordyceps sinensis može biti koristan kao sredstvo za povećanje vitalnosti, povećanje izdržljivosti i pružanje osobi dodatnu energiju - 1992. godine na Olimpijadi su kineski sportaši koji su uzimali cordyceps pokazali izvanredne rezultate u raznim vrstama takmičenja.

Anti-astmatična svojstva cordyceps-a

Cordyceps sinensis tradicionalno se koristi u kineskoj medicini za liječenje različitih respiratornih bolesti, uključujući infekcije gornjih dišnih puteva, bronhitis i astmu. Vjeruje se da ova gljivica povećava sposobnost apsorpcije kisika u tijelu i na taj način poboljšava respiratornu funkciju.

Ova karakteristika cordycepsa nedavno je proučavana, a rezultati su objavljeni u kineskom časopisu kineske materije medice u septembru 2001. godine.

Studije su pokazale da Kordyceps značajno smanjuje odgovor na test provociranja bronhija na promjene štakora uzrokovane ovalbuminom i inhibira povećanje eozinofila izazvano antigenom.

Studija je pokazala da se prašak cordyceps može koristiti kao alternativno sredstvo za prevenciju i liječenje bronhijalne astme.

Kordips i zdravlje srca

Studija objavljena u Journal of Pharmacological Sciences 2010. godine otkrila je da ekstrakt cordyceps sprečava hiperlipidemiju.

Hiperlipidemija je glavni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Utvrđeno je da se u hrčcima koji su hranjeni dijetom s visokim udjelom masti akumulacija ukupnog kolesterola, triglicerida i lipoproteina niske gustine u krvi smanjuje uz dodatak ekstrakta kordicepsa u hrani.

Pored toga, povećana je razina proteinske kinaze aktivirane fosfo-AMP i fosfo-acetil-CoA-karboksilaza u jetri i masnom tkivu retroperitonealnog prostora.

Ovi rezultati pokazuju da codiceptin sprečava hiperlipidemiju aktiviranjem AMPK. Eksperimenti na miševima s abnormalnim metabolizmom pokazali su da codiceptin također može efikasno poboljšati osjetljivost na inzulin.

Antidijabetička svojstva cordyceps-a

Cordyceps pojačava imuni odgovor

Izvještaj objavljen u časopisu za komplementarnu i alternativnu medicinu utemeljen na dokazima, rekao je da cordyceps obogaćen vanadijem može biti potpun, moderan, prirodan lijek za depresiju i dijabetes.

Drugo istraživanje objavljeno u Američkom časopisu kineske medicine 2006. godine otkrilo je da kordiceps ekstrakt oslabljuje dijabetes izazvan gubitkom kilograma, polidipsijom i hiperglikemijom kod štakora.

Cordyceps: upute, svojstva, indikacije, liječenje

Orijentalna medicina poznata je po svom izvanrednom pristupu i impresivnoj efikasnosti. Neće biti suvišno da naši sunarodnjaci pozajme iskustvo kineskih iscjelitelja. Na primjer, korisno je usvojiti njihovo znanje o prirodnim proizvodima.

Kinezi već više od 5000 godina poznaju ljekovite gljivare. Njegov micelij ljekovito se koristi tisućama godina.

Savremene tehnologije omogućuju proizvodnju biološki aktivnih aditiva na bazi ove tvari. Prijem kapsula sastavni je dio složene terapije mnogih bolesti.

Kakav učinak cordyceps ima na ljudsko tijelo? Kada postoje indikacije za upotrebu i može li dodatak prehrani biti štetan? Bavit ćemo se razjašnjenjem upravo tih pitanja.

Gljiva kod kordipsa, ljekovita svojstva i primjena

Ova gljiva pripada rodu ergot. Parazitira na određenim vrstama živih organizama, naime insektima. Do danas je poznato oko 400 vrsta ovih gljiva. Nije tako jednostavno nazvati cordyceps gljivicom, ipak to jeste.

Začudo, ova gljiva je prilično rasprostranjena u cijelom svijetu. Ponekad osoba možda jednostavno ne obraća pažnju na njega, mada mu je u stvari gljiva pod nogama. Populaciju određuje impresivni broj insekata koje gljiva koristi za vlastiti rast.

Cordyceps nastaje kada gljiva zarazi gusjenice, muhe ili mrave svojim sporama, dospije na dlakavu površinu u jesenjoj sezoni, a klija klija tijekom zime.

Kad dođe proljeće, gljiva do tada uspijeva potpuno ubiti i mumificirati gusjenicu ili drugi insekt, klijajući i pokazujući svoje dugo vitko voćno tijelo iznad zemlje.

Voćno tijelo, koje se sastoji od ostataka insekta i samog tijela gljivice, sakuplja se ručno, suši i čuva za upotrebu kao lijek.

U tradicionalnoj azijskoj i kineskoj medicini kordiceps se stoljećima koristi, a tek od nedavno zapadna medicina je skrenula pažnju na svoja nevjerojatna korisna svojstva.

Sinonimi: vojni cordyceps

Cordyceps je rasprostranjen u cijelom svijetu, međutim, rod pokazuje najveću raznolikost vrsta u tropskim regijama.

Neki predstavnici roda stekli su određenu slavu u vezi s utjecajem na ponašanje insekata na koje se razvijaju. Najpoznatiji primjer su cordyceps, jednostrani, paraziti na mravima.

Razmnožavanje nastaje parazitiranjem na gusjenicama leptira, muva, mrava ili podzemnim gljivama.

Spore koje padaju na dlakavoj površini insekta klijaju i upadaju u tijelo insekta ili prerastu u podzemnu gljivu.

Ličinka insekata ili leptira umire, a u tijelu se razvija punokrvna hifa micelija cordyceps, nakon čega dolazi do plodovanja.

Farmaceutska vrijednost naoružanih (vojnih) kordicepsa je kordicepin, manitol, adenin, adenozin, peptidi i polisaharidi i drugi elementi u tragovima.

Manitol, na primjer, uklanja slobodne radikale iz tijela, igra ulogu antioksidansa, usporava starenje tkiva, povećava sposobnost regeneracije ćelija.

Od micelija se proizvode razni dodaci prehrani čiji je rad usmjeren na aktiviranje imunološkog sustava i stimuliranje sposobnosti regeneracije tkiva.

U kineskoj medicini micelij cordyceps koristi se već 5.000 godina.

Tkiva insekata ubijenih ovom gljivom nisu kolonizirana bakterijama i ne raspadaju se. To je posljedica stvaranja gljive prirodnog antibiotika kordcepina izlučenog u tkivu insekta domaćina i zaštititi supstrat od kolonizacije mikroorganizmima.

Prema dokumentarcu "L'or brun du Tibet" ("Novo himalajsko zlato", Francuska, 2008.), proizvod je trenutno vrlo popularan u Kini nakon pobjede 1993. godine dva kineska atletičara koji su koristili cordyceps. S obzirom na veliku potražnju na kineskom tržištu i troškove koji dosežu 25.000 eura po kilogramu, u 2008. godini postalo je izuzetno teško kupiti prave cordyceps tibetanskog porijekla, a tržište je bilo preplavljeno imitacijama i krivotvorinama drugih geografskih rasa i vrsta cordyceps-a, uključujući otrovne sorte koje uzrokuju teškog trovanja i nanošenja nedvojbene štete zdravlju.

Guo Yuehua, savjetnik kineske reprezentacije za stolni tenis 2012. godine, Guo Yuehua rekao je da je Kina osvojila zlato u ekipnom prvenstvu i ovu pobjedu ostvarila zahvaljujući aktivnoj upotrebi cordyceps-a.

Uzgred, poznati tibetanski cordyceps, zvani kineski cordyceps (C. sinensis), nije ništa drugo nego još jedna geografska rasa naoružanih cordyceps.

Upravo zbog kombinacije jedinstvenih prirodnih čimbenika (gorje, vlaga, klima, lokalne vrste leptira) tibetanska je rasa najbioaktivnija.

Opis gljive Cordyceps

Plodno telo je složenog oblika, visine 2–6 cm i debljine 3–10 mm; narandžaste, narandžasto-crvene, ređe ljubičaste, gomoljastog oblika, sa suženjem prema gore. Može biti samotna ili rastuća grupa.

Voćna tijela razvijaju se iz guste mase micelija koja ispunjava tijelo domaćina (endosklerotija ili pseudosklerotija).

Vreće za proizvodnju spore su u obliku boca, nalik šeširima klinčića na površini "kluba", koji blago strše iznad njene površine. Noga (donji dio plodnog tijela) je glatka, svjetlija, od bjelkasta do narandžasto-crvena.

Celuloza je bjelkasta, vlaknasta, bez puno ukusa i mirisa. Općenito, veličina, oblik plodnih tijela i intenzitet njihove boje vrlo su promjenjivi i ovise o veličini pogođenog insekta i uvjetima staništa.

Gljivica se razvija na leptirima pupa ukopanim u tlo (vrlo rijetko na drugim insektima) u šumama. Zrela plodna tijela sa sporama spremnim za distribuciju na način na koji lovci čekaju plijen.

Kako se gusjenica približava (gljiva to osjeća nekoliko desetaka metara od sebe), oni izbacuju spore koje poput raketa za navođenje drže direktan tok na nesrećnoj larvi, zalijepivši se na njenu kožu usisnim čašama.

Tada spore rastvaraju pokrov gusjenice i prodiru u živo tkivo.

Gusjenica preživljava do zime, bez osjećaja zaraze. Zimi, kada se ukopa u zemlju i pripremi da proleće postane krisalisa, micelijum počinje da deluje.

Uraste u gusjenicu i iz nje izvuče hranjive tvari, micelijum gotovo cijelo tijelo ispunjava gusjenicu, što dovodi do njegove smrti.

Ljeti iz zračnih rupa na glavi gusjenice raste jedno ili razgranato voćno tijelo cordyceps-a, čija baza ostaje spojena podzemno sa glavom i tijelom gusjenice.

Kao što je gore spomenuto, micelij gljivice, koji je prostrujao cijelim tijelom gusjenice, ne dozvoljava mikrobima da ga naseljavaju, a gusjenica se ne raspada. Zato se u ljekovite svrhe koristi i tijelo gusjenice i voćno tijelo gljive.

Zanimljivo je da se u Kini cordyceps nazivaju "zimi - insekt, ljeti - trava". Gljiva urodi plodom od juna do oktobra. U Rusiji ga nalazimo u čitavoj šumskoj zoni. Vjeruje se da najbioaktivnija rasa ove gljive u Rusiji raste na Dalekom istoku.

Glavne farmakološke indikacije cordycepsa:

  • Vrlo djelotvoran lijek koji ne samo da povećava imunitet, već i reguliše imunološke reakcije: ako se primijeti hiperimunost, tada se uz pomoć micelijumskih kordicepsa može uravnotežiti.

Djeluje kao prirodni antibiotik: suzbija desetine vrsta patogenih bakterija, uključujući pneumokoke, streptokok, stafilokok, aureus itd.).

Kao protivupalno sredstvo nije lošiji i čak premašuje efikasnost hidrokortizona.

Ova gljiva umjereno proširuje krvne žile, povećava dotok krvi u srce i pluća, čini srce efikasnijim: usporava puls, ali značajno aktivira krvotok koronarnih arterija - količinu krvi koja dolazi iz srca po jedinici vremena.

  • Umirujući učinak, povećana sposobnost da se odupre umoru, gladovanju kisikom.
  • Smanjuje lipide u krvi, pomaže povećati otpornost, oksidira stanice i sprečava rak.
  • Svi gore navedeni farmakološki učinci cordyceps-a postali su naučna osnova za liječenje mnogih bolesti.

    Šta je kineski cordyceps?

    Stari Kinezi vjerovali su da cordyceps nije obična biljka, već živi organizam. Sve je to u njegovom posebnom uzgojnom ciklusu. Ovo je gljivica parazitska na mravima, nekim gusjenicama i leptirima. U divljini raste na sjeverozapadu Kine i u planinama Tibeta.

    Unatoč činjenici da je po svojoj prirodi parazit, cordyceps pripada ljekovitim gljivama. Kineska medicina počela ga je upotrebljavati najmanje 5000 godina, a kasnije su iscjelitelji širom svijeta usvojili biljku. Ova gljiva neutralizira slobodne radikale, bori se protiv svih vrsta infekcija i upala. Zbog toga, tradicionalni iscjelitelji već odavno koriste biljku za liječenje i sprječavanje niza bolesti.

    Provedeno je mnogo studija, čiji rezultati potvrđuju vrijednost kemijskog sastava kineskih cordyceps-a. Sadrži veliki broj bioaktivnih komponenti koje su važne za tijelo:

    • mnogo elemenata u tragovima - od kalcijuma, gvožđa i selena do mangana i cinka,
    • aminokiseline (ojačavaju imunitet i povećavaju ukupni tonus, bez štetnog uticaja na centralni nervni sistem i bez izazivanja nesanice, povećanog pritiska, razdražljivosti),
    • adenozin (podržava krvne žile u tonu, što poboljšava protok krvi i aktivira procese oporavka),
    • beta-karoten (unutar tijela se pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju i kože, kao i za jačanje zidova krvnih žila),
    • fosfolipidi i masne kiseline (formiraju stanične membrane i učestvuju u obnovi tkiva),
    • koenzim Q10 (poboljšava rad srca, krvnih sudova, bubrega),
    • polisaharidi (ojačavaju imunitet i korisni su u borbi protiv tumora),
    • B vitamini (podržavaju jetru, centralni nervni sistem i normaliziraju metabolizam tkiva),
    • kordiceptin (prirodni antibiotik efikasan protiv stafilokoka i streptokoka),
    • Vitamin E (snažni prirodni antioksidans za jak imunitet).

    Upotreba za liječenje i prevenciju

    Kordips se naširoko koristi i u tradicionalnoj medicini i u službenom obliku kao pomoćni dodatak. Delotvornost gljive u 2012. godini konstatovao je savetnik kineske olimpijske reprezentacije. Rekao je da su teniseri iz Srednjeg kraljevstva postali prvaci velikim dijelom zbog činjenice da su uzimali cordyceps.To je bilo obavezno u pripremi za takmičenje.

    Kineska gljiva koristi se u liječenju mnogih bolesti, uključujući:

    • gripa, SARS, kašlja,
    • bolesti bubrega i jetre (uključujući hepatitis B),
    • poremećaji reproduktivnog sistema i seksualne disfunkcije,
    • srčane bolesti
    • aritmija,
    • infekcije disajnih puteva (hronični bronhitis i druge),
    • infekcije mokraćnog mjehura i otežano mokrenje,
    • poremećaji cirkulacije,
    • povišen holesterol
    • mišićna slabost
    • hronični umor
    • vrtoglavica

    Vrijedna biljka koristi se kao imunomodulator: u hipoimunim uvjetima poboljšava imunitet oslabljen bolešću, u autoimunim uvjetima smanjuje hiperaktivnost imunološkog sustava.

    Kineski pripravci kordicepsa koriste se i za liječenje tumora, jer se pravilno primjeni aktivira proizvodnja melatonina. Ova supstanca jedan je od glavnih hormona štitne žlijezde, stoga se cirkadijanski ritmi i, kao posljedica, noćni san paralelno normaliziraju.

    Cordyceps Chinese koristi se i kod hroničnog umora, stresa, čestih prehlada. To je adaptogen koji pomaže tijelu da izdrži štetne faktore iz okoliša.

    Takvi lijekovi su propisani za ubrzanje aklimatizacije i oporavak nakon akutnih bolesti. Kordicepin, supstanca koja se nalazi u jedinstvenoj gljivi, pomaže tijelu da se odupre bakterijama i virusima.

    Kordips se koristi za otapanje krvnih ugrušaka, sprečava zgrušavanje krvi i poboljšava stvaranje krvi. Ova biljka obnavlja normalne razine bijelih krvnih zrnaca i trombocita.

    Ženkama se kineska gljiva propisuje kao dio sveobuhvatnog liječenja neplodnosti i za povećanje proizvodnje estrogena, što pomaže u izliječenju osteoporoze tokom menopauze. Muškarcima se takvi lijekovi preporučuju za prevenciju prerane ejakulacije i liječenje impotencije, jer podstiču oslobađanje testosterona.

    U kom obliku se koristi cordyceps?

    Od divljeg uzgoja cordyceps, osušenih na suncu, prave prah koji se prodaje u trgovinama kineske medicine. Prilikom njegove upotrebe, važno je pridržavati se doze - ne više od 5-10 g dnevno.

    Danas se u laboratorijama uzgajaju i kineski cordyceps. Od nje se stvaraju lijekovi proizvedeni u obliku tableta i kapsula, kao i praškovi. Oni su prošli klinička ispitivanja i naširoko se koriste u medicini. Prema recenzijama, cordyceps uzgojen u laboratoriji nije niži u odnosu na prirodne. Iako su lijekovi mnogo jeftiniji, stoga su dostupni širokom krugu ljudi.

    Cordyceps se može kupiti i u čistom obliku (kapsule), i kao dio zdravih napitaka od kave s tonikom.

    A iz ovog videa saznaćete kako se ova gljiva uzgaja na Tibetu, kako se dobija i još mnogo toga:

    Ova gljiva je indicirana za sljedeće bolesti i stanja:

    • Respiratorne bolesti: bronhitis, pneumonija, bronhijalna astma, plućni emfizem, tuberkuloza itd. (Kašalj, slabost, nedostatak daha, znojenje, nelagoda nastala usled slabosti pluća i dr.).
    • Bolest bubrega.

    Gljiva poboljšava metabolizam bubrega, dinamiku ćelija bubrežnog tkiva, olakšava i obnavlja patološke i lijekove bubrežnih cijevi. Uklanja bol u bolima u nogama i donjem dijelu leđa, sprečava zagađenja i učestalo mokrenje (glomerulonefritis, pijelonefritis, cistitis itd.)

    ) Bolesti krvnih sudova srca. Kordyceps umjereno i kontinuirano povećava koronarni krvotok, u stanju je regulirati omjer kalcija i fosfora u krvi (koronarna skleroza, koronarna bolest srca, angina pektoris, infarkt miokarda, rizik od tromboze).

    Cordyceps je vrlo vrijedno sredstvo za održivo liječenje koronarne srčane bolesti.Bolesti jetre: hepatitis, sprečavanje ciroze jetre, poboljšani metabolizam u ćelijama jetre (hepatociti) zbog poboljšanog snabdijevanja krvlju i hranjivim tvarima, što može spriječiti razvoj ciroze.

    Bolesti krvi: trombocitopenična purpura (Verlhof-ova bolest), čiji su glavni znakovi višestruka krvarenja u koži ("pjegava bolest"), krvarenje iz sluznice, kao rezultat - sekundarna anemija.

    Uz leukemiju, stabilizacija procesa i sprečavanje prelaska bolesti u maligni stadij.

    Maligne novotvorine različitih organa čak i u kasnoj fazi bolesti: poboljšanje funkcije zahvaćenog organa, suzbijanje glavnog žarišta tumora, stoga, s malignim i posebno benignim tumorima mozga, cordyceps daje stabilan pozitivan rezultat.

    Gljiva pomaže suzbiti glavni fokus malignih bolesti, produžuje rad ovih organa, poboljšava njihovo stanje, snažan je antioksidans. Antitoksični efekat.

    Kordyceps poboljšava dinamiku ćelija jetre, bubrega, pluća i metabolizma cijelog tijela i to pomaže u uklanjanju otrovnih tvari iz tijela, uključujući crijevne otrove, ljekovita jedinjenja, radionuklide.

  • Preventivno i ljekovito djelovanje, sprečavanje naknadnog razvoja gotovo bilo koje bolesti.
  • Ova gljiva snižava holesterol u organizmu.
  • Gljiva Cordyceps u narodnoj medicini

    U tradicionalnoj kineskoj medicini gljiva ima dugu povijest upotrebe, prvenstveno kao plućni i bubrežni tonik, za povećanje proizvodnje sperme i za liječenje hroničnog bronhitisa, astme, tuberkuloze i drugih bolesti dišnog sistema. Kineski travari smatrali su cordyceps nadoknađivanjem sastojaka Yin-a i Yang-a i obnavljanjem unutarnje energije, smanjene nakon jakog stresa ili zbog promjena povezanih s godinama.

    Voćna tijela gljive mogu se dodati u bilo koje prvo i drugo jelo, ali najčešće se koriste u jelima, juhama i juhama.

    Za juhu s cordycepsom možete koristiti bilo koje meso. Za kuhanje uzmite oko 50 gljiva (ili 5-10 g suhih voćnih tijela) na 100-150 g mesa, kao i razne začine i začinsko bilje.

    Juha s mesom dovodi do vrenja, tamo se dodaju začini i cordyceps. Kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata. Sol se dodaje pred kraj kuhanja.

    Preporučuje se kuhanje jela sa plodnim tijelima ove gljive jednom ili dva puta sedmično zimi i proljeće.

    Pogledajte video: Why Are Cordyceps So Expensive? (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar