Minestrone je dijabetičar

Danas ću vas naučiti kako kuhati još jednu ukusnu povrtnu supu. Minestrone supa - Ovo je italijansko jelo, nazvano zbog velikog broja sastojaka. Analog ovom jelu je naš borš, ako u njega ne stavite rajčice.

Zbog jednostavne i dijetalne metode pripreme minestrone može se sigurno nazvati idealnim ručkom za dijabetičare. Dodajte mu nekoliko dijabetičnih peciva i krišku kuhane pileće prsa, a obrok će biti u potpunosti uravnotežen i po hranjivoj vrijednosti i u kalorijama.

Minestrone supe Sastojci:

  • Četvrtina srednje glave kupusa
  • Pola tikvice
  • 100 grama svježeg graška
  • Jedna srednja mrkva
  • Nekoliko stabljika zelenog luka
  • 3 srednje krumpira (u originalnom receptu se dodaje samo mladi krompir)
  • 2 režnja belog luka
  • Zeleni
  • 3 litre vode
  • Sol
  • Maslinovo ulje

Kuvanje juhe od mineštre:

  1. Uzmi veliku posudu. Na dno sipajte nekoliko kašika maslinovog ulja, sitno sjeckani zeleni luk i češnjak te ih pržite na ulju na laganoj vatri ne više od 5 minuta.
  2. U šerpu sipati vodu. Posolite i pričekajte da voda proključa. U kipuću vodu dodajte narezani krompir i šargarepu.
  3. Kuvajte 20 minuta.
  4. U mineštru dodajte nasjeckane tikvice, kupus i grašak.
  5. Kuhajte još 15 minuta.

Juha od minestrone-a za dijabetičare je spremna.

Poslužite ga po mogućnosti odmah nakon kuhanja, pospite sjeckanim začinskim biljem i dodajte kašiku pesto sosa. Na mjestu postoji nekoliko recepata za takav umak (najjednostavniji recept za pesto), pripazite da ga sami kuhate, a ne kupujte gotov umak s hrpom konzervansa.

Porcije po posudi: 10

Sadržaj kalorija i hranjiva vrijednost na 100 grama:

  • Ugljikohidrati - 2,34 grama
  • Masnoća - 0,55 grama
  • Proteini - 0,5 grama
  • Kalorije - 15,8 kcal

Etimologija

Neki od najranijih izvora kažu da je supa od mineštre pomogla širenjem i osvajanjem Rima (kasnije postaje Rimska republika i Rimsko carstvo), kada je lokalna prehrana bila „vegetarijanska“ i sastojala se uglavnom od povrća poput luka, leće, kupusa, belog luka i sl. pasulj, gljive, mrkva, šparoge i repa.

U to je vrijeme bilo glavno jelo daljinski upravljač - Jednostavna, ali zasićena kaša od brašna od pira, kuhana u slanoj vodi uz dodatak dostupnog povrća.

Nakon stvaranja i razvoja Rimske Republike (do 2. godine prije Krista), razni proizvodi iz osvojenih regija, uključujući meso i mesne juhe, sipali su se u domaću kuhinju. Pšenično brašno je uklonjeno iz supa, jer su Grci unosili hljeb u rimsku prehranu, a daljinski upravljač postala hrana za siromašne.

Apitsievsky Corps tvrdi da se rimska supa, ukorijenjena u 30 CE, sastojala od pira, slanuta i pasulja, s lukom, češnjakom, slaninom i začinskim biljem.

Nakon otkrića Amerike i uvoza proizvoda poput rajčice i krumpira sredinom XVI vijeka, oni postaju glavni sastojci minestrone.

Etimologija uredi |Podrijetlo i opcije

Minestrone ima vrlo drevno porijeklo. Još u doba Rimskog Carstva pripravljena je juha od povrća na bazi luka, češnjaka, mrkve, šparoga, leće i gljiva. Dodatni sastojci dodani su kroz stoljeća zahvaljujući novom napretku. Na primjer, krompir i paradajz postali su dio jela kada su “stigli” u Italiju nakon otkrića Amerike u 16. vijeku.

U početku je mineštrica bila skromna supa, koja se pripremala uglavnom od ostataka drugih jela ili od najjeftinijeg povrća. Bila je to svakodnevna hrana, a ne opcija za svadbeni ili svečani stol.

Trenutni nedostatak strogog recepta za juhu objašnjava činjenica da proizvodi za njega nikada nisu bili pripremljeni unaprijed. Drugim riječima, ako je osoba kupila piletinu da bi je potom pržila i pojela, onda je minestrone postupio drugačije. Korištene su komponente koje su bile u kući.

Između XVII i XVIII veka talijanski kuhari slavili su prvo jelo izvan republike. Ali i danas se supa doživljava kao danak seljačkoj tradiciji.

Naziv se doslovno prevodi kao "ono što je posluženo" (kao obrok). Prva primjena izraza „Minestrone“ na juhu od povrća datira iz XVIII-XIX vijeka.

Recept zavisi od regije pripreme. Minestrone classic (Minestrone classico) prilično je relativan pojam, jer među kulinarskim stručnjacima ne postoji konsenzus o njegovom sastavu. Ali glavne su komponente strogo regulirane: juha, pasulj, luk, celer, mrkva i paradajz. Iako se konzervativci zalažu za nedostatak "neeuropskog" povrća (rajčice, krompira) u jelu.

Neki radije kuhaju minestrone na vodi, drugi odabiru mesne juhe. Netko ga nadopunjuje tjesteninom, netko preferira rižu. Konzistencija mu je od guste i guste (blizu gulašice) do vrlo tanke. Na primjer, klasična verzija sadrži više bujona od Minestronea u Đenovi (Minestrone alla genovese). Sastav potonjeg uključuje i sos Pesto.

U stvari, nedavno je riječ minestrone postala sinonim za frazu "sve pomiješaj". Ali, naravno, moderni kuhari ne koriste ostatak hrane s prethodnih obroka, već unaprijed nabavljaju svježe povrće, planirajući napraviti juhu. Danas se ne jede kao glavno jelo, već kao prvo svjetlo, otvarajući srdačan obrok.

Klasičan recept

Klasičan recept za minestrone prisutan je u svim regionima Italije. Ali nema značajnih razlika. Mijenja se samo nekoliko sastojaka. Predlažemo da kuhate najpopularniju zimsku verziju jela u republici. S obzirom na karakteristike naše klime, domaćim je domaćicama bolje da stvore svoju deliciju u drugoj polovici ljeta.

Dakle, potrebno nam je:

  • Voda - 700 ml
  • Cvjetača - 400 g,
  • Paradajz - 350 g
  • Krompir - 330 g
  • Bundeva - 250 g
  • Svježi pasulj - 200 g,
  • Svježi ili smrznuti zeleni grašak - 200 g,
  • Por - 150 g
  • Dimljena panceta - 110 g,
  • Tikvice - 100 g
  • Luk - 80 g
  • Mrkva - 80 g
  • Celer - 60 g
  • Maslinovo ulje - 60 g,
  • Ruzmarin - 6 g
  • Peršun - 5 g
  • Mljeveni crni biber - 2 g,
  • Češnjak - 1 češanj,
  • Lovorov list - 2 kom.,
  • Sol i muškatni oraščić po ukusu.

Prije pokretanja postupka, operite i osušite svo povrće. Ružmarin i grančica lovora - čvrsto umotajte kuhinjskim nitima tako da se tijekom kuhanja listovi začini ne pojavljuju u juhi

Kako kuhati

Prvo oljuštite bundevu, kašikom uklonite semenke i vlaknastu pulpu. Kockice bundeve i tikvice. Ako je svježi grah u mahunama, tada iz njih izdvajamo grah.

Cvjetača se dijeli na cvasti. Bijeli dio poriluka narežemo na tanke kolutove, a pancetu na kockice.

I oguljeni krompir i paradajz okrenemo na kockice i stabljiku izvadimo. Ogulite mrkvu, celer i luk, isjeckajte što je manje moguće, peršun - veliki.

Sada su pripremljeni svi sastojci i možete nastaviti do glavne pozornice. U tavi sa neljepljivim premazom i visokim stranama pržite mrkvu, luk i celer na maslinovom ulju 7-8 minuta. Izbjegavajte spaljivanje povrća na dnu spremnika.

Dodajte usitnjeni češnjak i pancetu bez isključivanja toplote. Ovo potonje služi za aromatiziranje supe. U tavu stavimo i gomilu začinskog bilja. Prsteni poriluk zajedno s malom količinom vode (oko 50 ml) pomiješaju se s dobivenom masom i pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta.

Sljedeći sastojci koji će se kretati u klasičnoj minestroni su buča i pasulj. Kuhajte jelo na umjerenoj vatri još 10 minuta, povremeno miješajući.

Slijede krumpir, cvjetača, tikvice, muškatni oraščić, sol i biber. Kuvajte dobivenu povrtnu smjesu oko 5-6 minuta. U šerpu sipati zeleni grašak i rajčicu, napuniti preostalom vodom i pokriti poklopcem. Kuhajte mineštru na umjerenoj vatri oko 30 minuta, izvadite češnjak i ne uklanjajte sa vatre još 15 minuta.

Nekoliko sekundi prije uklanjanja posude sa štednjaka, dodajte peršin. Izvadimo gomilu bilja i dobro izmiješamo tako da povrće bude zasićeno mirisima jedno drugog.

Ako volite više tečne juhe, onda joj dodajte malo prokuhane vode. Vaša minestrone prema klasičnom receptu je spremna! U Italiji se prije posluživanja supa prelije maslinovim uljem ili pospe naribanim parmezanom.

Minestrone se čuva u frižideru u posudi s čvrsto prilijepljenim poklopcem ne više od 3 dana. Iako poput mnogih italijanskih supa, on najintenzivniji ukus stječe već drugi dan. Po želji možete produžiti rok trajanja smrzavanjem.

Kako promijeniti recept

Minestrone je vrlo svestrano jelo. Predloženo povrće je sasvim moguće zamijeniti s onim koje više volite. Ili, obrnuto, dodajte nešto drugo. Na primjer, brokoli, kupus, špinat, gljive. A popis se nastavlja i nastavlja. Ali, to se mora naglasiti Italijanski kuhari nikada u supu ne stavljaju rukole od rukola i bruselajer oni prekidaju okus drugog povrća. Cikorije i artičoke su takođe nezakonite. Njihovo prisustvo će samo izdati nepotrebnu gorčinu.

Oni koji preferiraju juhe s tjesteninom ili rižom, trebaju dodati potrebnu komponentu u procesu kuhanja. U tom slučaju, dok minestrone ne budu spremne, treba proći toliko vremena koliko je potrebno za pripremu odabranog sastojka.

Minestrone s piletinom razlikuje se od klasika samo po tome što su dodane kockice pilećih prsa dodavane tokom kuhanja. Genoejska verzija supe obogaćena je umakom Pesto u završnom procesu.

Moguće greške u kuvanju

Minestrone je višekomponentna supa koja ostavlja prostora za kreativnost. Moderne prodavaonice pune su ogromne ponude proizvoda tijekom cijele godine. Nepismeni odabir i naknadna obrada komponenti glavni su uzroci grešaka u pripremi juhe od povrća.

Da biste sprečili da vaše jelo ne postane ružna kaša bez ukusa, zapamtite to:

  1. Ne koristite smrznuto povrće. Da, vrlo je praktično i uvelike smanjuje vrijeme kuhanja. Ali oni mijenjaju okus juhe na gore. Izuzetak može biti samo zeleni grašak. Upotreba mahunarki u obliku konzervirane hrane takođe je strogo zabranjena.
  2. Nije dopušteno dodavanje kockica juhe u minestrone. Aroma prvog jela sa buketom povrća ne zahtijeva dodatnu hemiju. Jedini prihvatljivi pojačivači ukusa su bilje (ruzmarin, žalfija, lovor, timijan, peršun, bosiljak, list celera), kao i sol i crni biber. Boja juhe se prilagođava proizvodima. Na primjer, dekocija belog luka ima zlatnu nijansu, rajčice - daju bogatu crvenu boju
  3. Ne ograničavajte raznolikost komponenti. U Italiji se po pravilu koristi maksimalna količina povrća za sezonu. U jesen se pored standardnih sastojaka koriste bundeva, kupus, brokoli. Neki kuhari čak dodaju gljive.
  4. Veličina nasjeckanog povrća takođe je bitna. Jako sjeckani plodovi pretvaraju minestrone u pire masu. Naprotiv, krupni komadi nisu u potpunosti zasićeni ukupnom aromom supe. Ako se stavlja grah, onda se prilikom rezanja preostalog povrća vodi prema njihovoj veličini. Ako ne, sve isjecite na kockice sa stranom od 1,5 cm.
  5. Okus jela je uvijek obogaćen dodatnim sastojcima.. Uključuju: tvrde tjestenine, rezanci od jaja, riža, biserni ječam, prženi kruh ili krutoni, ribani s češnjakom.

Kalorični sadržaj i prednosti

Minestrone se smatra jednom od najzdravijih supa. Uključena je u dijetni meni za mršavljenje, jer je kalorični sadržaj klasičnog jela izuzetno nizak i iznosi oko 39 kcal na 100 g.

Hranjiva vrijednost se raspoređuje na sljedeći način:

  • Proteini - 1,7 g
  • Masti - 1,3 g
  • Ugljikohidrati - 5,4 g.

Juha sa malo soli odlična je za kontrolu vašeg krvnog pritiska. Bogata kalijumom, pomaže u raznolikosti sastava prehrane kod ljudi koji pate od hipertenzije.

Visok sadržaj vlakana koristan je za liječenje opstipacije. Ova činjenica doprinosi i dugotrajnom osjećaju sitosti.

Nizak glikemijski indeks minestrone pozitivno djeluje na metabolizam i čini supu korisnom za ishranu pacijenata sa šećernom bolešću.

Sada znate sve o najpopularnijoj, zdravoj i jednostavno ukusnoj talijanskoj juhi. Živite s humorom, putujte spontano i sjetite se: "Na svijetu nema ničeg boljeg od kuhanja minsko-eksplodirajućeg minerala!"

Pogledajte video: Minestrone - Fini recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar