Dijabetes i sve o njemu

Čimbenici koji doprinose razvoju tuberkuloze u bolesnika s dijabetesom

nakupljanje u tkivima proizvoda nepotpune oksidacije masti i ugljenih hidrata,

kvar imunološkog sistema - smanjenje sposobnosti stvaranja antitijela, pad fagocitne aktivnosti leukocita, pad sposobnosti limfocita da se transformišu blasti, oštar pad ili odsutnost inhibicije migracije leukocita iz kapilara u mediju sa antigenom,

brza dezorganizacija vezivnog tkiva i njegova rana hialinoza.

Značajke tijeka dijabetesa u plućnoj tuberkulozi:

Dijabetes melitus, bez obzira na vrstu, stječe labilan tijek,

Potreba za BSC raste i može se pojaviti vatrostalnost,

Oštećenje jetre je izraženo - promjene u jetri dovode do spontane, često kasne, izbrisane hipoglikemije,

Inzulin se koristi intenzivno.

Razvoj mikroangiopatije bubrega, dijabetička glomeruloskleroza, nefropatija,

Razvoj latentnog pijelonefritisa,

Pacijenti sa pratećom patologijom često završavaju u bolnici u fazi dekompenzacije,

Disfunkcija otočnog aparata i metabolizam glukoze uz dugotrajno liječenje PTP-a,

Kršenje prodora lekova protiv TBC-a u zonu oštećenja plućnog tkiva povezano sa prisutnošću dijabetičke mikroangiopatije,

Neurološki, hepatotoksični, dispeptični poremećaji koji su pogoršani u lečenju protiv TB lekova,

Dijabetes nije kontraindikacija za operaciju plućne tuberkuloze,

Loša tolerancija lijekova protiv TBC.

Tuberkuloza kod dijabetičara: simptomi i liječenje

Često se dijabetes javlja na pozadini tuberkuloze ili se tuberkuloza razvija u prisutnosti dijabetes melitusa (DM). Glavni uzrok bolesti pluća kod dijabetičara je oslabljen imunološki sustav, zbog čega je tijelo lako izloženo bacilu tuberkule.

Uzrok istodobnog razvoja dijabetesa i tuberkuloze može biti sljedeći:

  1. Oslabljeni imunitetna pozadini čije infekcije dolazi. Imunitet se, zauzvrat, smanjuje zbog deaktivacije fagocita, belih krvnih zrnaca i drugih ćelija.
  2. Kod šećerne bolesti najčešće se nakupljaju u krvi aceton-ketonska tela, što doprinosi ketoacidozi i naknadno acidozi. Tako nastaju intoksikacije i oštećenja tkiva u unutrašnjim organima. A to dovodi do izloženosti tijela infekciji bacilima tuberkula.
  3. Kada su metabolički procesi poremećeni (ugljeni hidrati, proteini, masti, minerali), nedostatak hranljivih sastojaka u tijelu, što dovodi do nakupljanja štetnih produkata metabolizma. Zbog toga dolazi do slabljenja zaštitnih funkcija.
  4. Oslabljena reaktivnost. U tom slučaju tijelo se ne može boriti protiv patogena, kao rezultat toga aktivira se bacil tuberkule.

O rezultatima modernog istraživanja, kao i o karakteristikama kombinovane tuberkuloze i dijabetes melitusa možete saznati iz videa:

Značajke tijeka tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću

Prevalencija eksudativnih i kazeo-nekrotičnih reakcija, sklonost brzom napredovanju, usporen tijek procesa popravljanja,

Tendencija brzom prelasku iz faze infiltracije u fazu propadanja,

Infiltrativna tuberkuloza javlja se u više od 50% slučajeva.

Sporiji tijek procesa popravka,

Tendencija stvaranju velikih zaostalih promjena u bronhopulmonalnom sistemu,

Neblagovremeno otkrivanje tuberkuloze,

Posebnost kliničkih i radioloških manifestacija plućne tuberkuloze,

Svojstva Ureda (LU, patogenost, virulencija) - ne ovise o vrsti dijabetesa,

Mikroangiopatija pluća jedan je od patogenetskih mehanizama koji određuju pojavu plućne tuberkuloze i njen nepovoljni tok, sklonost napredovanju dijabetesa,

Simptomi i karakteristike kursa

Tuberkuloza koja se javlja kod pacijenata sa šećernom bolešću najčešće je asimptomatska, pa se bilo koje njezine manifestacije smatraju simptomom dekompenziranog dijabetesa.

Znakovi tuberkuloze kod dijabetesa mogu biti:

  • smanjen apetit
  • rastuća slabost
  • gubitak kilograma
  • učestalo mokrenje
  • žeđ, suha usta
  • porast drugih simptoma dijabetesa.

Aktivna tuberkuloza izaziva kršenje metabolizma ugljikohidrata i, samim tim, povećava razinu inzulina koji nedostaje.

Opći klinički oblik kombinirane bolesti značajno povećava rizik od komplikacija dijabetesa, najčešće postoji dijabetički arteritis (oštećenje žila donjih ekstremiteta), retinopatija, osteoartropatija i nefropatija. Kod teškog dijabetesa primjećuje se hepatomegalija što uvelike otežava liječenje antibioticima protiv TB.

Nedostatak simptoma otežava prepoznavanje problema. U vezi s tim, tuberkuloza se često dijagnosticira samo uz prisustvo akutne upale pluća i očitih znakova tuberkulozne intoksikacije, kao i tijekom rutinskih fluorografskih i radioloških pregleda.


Tok bolesti karakterizira duža normalizacija metabolizma, sporo zacjeljivanje zahvaćenih šupljina, duži period manifestacija tuberkulozne intoksikacije.

Uzrok napredovanja bolesti je njegovo neblagovremeno otkrivanje i, kao posljedica, liječenje koje je započeto kasno.

Nastanak i teže pojavljivanje tuberkuloze kod dijabetesa olakšavaju smanjenje imuniteta, neravnoteža enzima i metabolički poremećaji.

Tok dijabetesa s dodatkom tuberkuloze karakteriziraju visoki šećer u krvi, glukozurija i česta diureza, kao i slučajevi acidoze. Svako pogoršanje stanja dijabetičara trebalo bi upozoriti i posumnjati na prisutnost tuberkuloze. U tom su slučaju potrebne hitne dijagnostičke mjere.

Dijagnostika

Pravovremena dijagnoza tuberkuloze ovisi o učestalosti fluorografskih pregleda pacijenata s dijabetesom u povijesti. Takve bolesnike treba pregledavati godišnje. Ako imaju žarišta ili kicatrinalna oštećenja pluća, pregled se obavezno nadopunjuje rendgenski pregled pluća.


Savremene dijagnostičke metode uključuju:

  • bakteriološka dijagnostika, uključujući mikroskopiju sputuma i njegove kulture,
  • istraživanje bronhoalveolarnih aspirata, što omogućava otkrivanje mikobakterija.

Ako ove metode nisu dovoljne, propisuju se dublje studije za potvrdu dijagnoze - dijagnostička bronhoskopija, citologija i histologija.

U 40% novooboljelih, dijagnoza se postavlja prema rezultatima rendgenskog pregleda i dugoročnog praćenja tijeka bolesti u procesu liječenja. Bakteriološka, ​​citološka i histološka ispitivanja u tim slučajevima nisu efikasna.


Najperspektivnija metoda za otkrivanje tuberkuloze kod dijabetesa je imunološka studija koja vam omogućava otkrivanje specifičnih antitebertičkih protutijela ili antigena u krvi.

Slične metode (uključujući upotrebu enzima povezanih imunosorbentom) trenutno se aktivno razvijaju.

Potreba za razvojem poboljšanih dijagnostičkih metoda nastaje zbog sličnosti manifestacija tuberkuloze i drugih bolesti pluća.

Metode liječenja

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Prisutnost složenog kompleksa patologija zahtijeva višestruko liječenje od liječnika i pravu kombinaciju terapijskih mjera.

Kod teškog dijabetesa ili umjerene težine prvo je potrebno normalizirati metabolizam (vitamini, lipidi, proteini).

Da biste to učinili, uzmite antidijabetičke lijekove, optimalnu dozu inzulina i slijedite fiziološku dijetu. Antidijabetička terapija treba se propisati u kombinaciji, ovisno o pojedinačnom stanju tijela, težini dijabetesa, oblicima i fazama tuberkuloze.

Istovremeno se provodi i anti-tuberkulozna hemoterapija. Od pacijenata se obavezno provodi početna faza hemoterapije u bolnici, jer najčešće imaju štetne reakcije iz lijekova. Provedena antibiotska terapija treba biti duga i kontinuirana (od jedne godine ili više), lijekovi se kompetentno kombiniraju i odabiru individualno za svakog pojedinog pacijenta.Osim kemoterapije, liječenje se nadopunjuje lijekovima patogenetskog djelovanja - imunostimulansima i antioksidansima.

Blagi do umereni dijabetes omogućava lekarima da koriste kortikosteroide. Međutim, istodobno treba nadzirati šećer u krvi pravovremenim povećanjem doze antidijabetičkih lijekova s ​​njegovim povećanim vrijednostima.

Ako se tuberkulozni proces polako regresira, tada se za nadopunu terapije tuberkuloze mogu upotrijebiti razni stimulansi bez lijekova. Takvi tretmani uključuju ultrazvuk, indukciju i lasersku terapiju. Pojačavaju cirkulaciju krvi i limfe u plućima, pomažu u prodiranju lijekova za kemoterapiju i aktiviraju regeneraciju tkiva.

U liječenju se mogu koristiti nježne hirurške metode, na primjer, ekonomična resekcija plućnog tkiva.

Prevencija

Smanjenje incidencije tuberkuloze kod pacijenata s dijabetesom rezultat je uspjeha u liječenju dijabetesa melitusa i kompleksa preventivnih mjera protiv tuberkuloze.

Prevencija tuberkuloze kod dijabetesa zasniva se na hemoprofilaksi. Međutim, ovaj efikasni preventivni tretman uzrokuje česte nuspojave kod pacijenata, što ograničava njegovu upotrebu. Kemoprofilaksa se propisuje grupi ljudi s najvećim rizikom od infekcije.


Grupa rizika uključuje:

  • pacijenti sa uobičajenim post-tuberkuloznim promenama disajnih organa,
  • pacijenti sa komplikovanim reakcijama na tuberkulin,
  • pacijenti koji su na operaciji
  • pacijenti nakon dijabetičke kome,
  • pacijenti u stresnim situacijama.

Povećani postotak obolijevanja od tuberkuloze u šećernoj bolesti izaziva posebnu pažnju na njegovu prevenciju.

Osobe sa ozbiljnim dijabetesom trebaju sistematsko praćenje i temeljit pregled na tuberkulozu. Potrebne su i mjere za otkrivanje visokog šećera u krvi. Podaci ankete trebaju se provoditi tokom liječničkog pregleda najmanje 1 puta godišnje.

Neumorena statistika

Statistički podaci pokazuju da tuberkulozom najviše pate osobe koje imaju dijabetes, štoviše muškarci. Učestalost dijabetesa s tuberkulozom iznosi 3-12%, a prosječno 7-8%.

Ako se dijabetes otkrije kod TB, taj broj je 0,3-6%. Dakle, postaje jasno da se tuberkuloza vezuje za dijabetes u 80% slučajeva, a dijabetes melitus na TB - u samo 10%. U preostalih 10% etiologija je nepoznata.

Budući da na patogenezu razvoja tuberkuloze utječe stupanj kršenja metabolizma ugljikohidrata, bolest se javlja različitom učestalošću. Dakle, ako je prisutan teški oblik dijabetesa, tada se TB javlja 15 puta češće nego kod obične osobe. S umjerenom težinom - 2-3 puta češće. A s blagim dijabetes melitusom se apsolutno ne razlikuje od dijabetesne infekcije.

Oblici bolesti i karakteristike

Tuberkuloza sa dijabetesom ima 3 glavna oblika, koji se razlikuju na osnovu perioda nastanka bolesti.

Stopa razvoja TB kod dijabetesa direktno ovisi o razini nadoknade za poremećen metabolizam ugljikohidrata. Na primjer, ako su kompenzacijska svojstva loša, tuberkuloza se razvija što je brže moguće, brzo zahvaćajući plućno tkivo u širokom obliku.

Razvoj tuberkuloze u prisustvu dijabetesa

Ovo se smatra najčešćom kombinacijom ove dvije bolesti. Glavni razlog je oslabljeni imunološki sustav i nesposobnost tijela da se odupire infekcijama. Ovo se posebno odnosi na tuberkulozni bacil. Osim toga, kod dijabetesa tijelo ne proizvodi dovoljno antitijela protiv tuberkuloze.

Kod dijabetes melitusa najčešće se susreće tuberkuloza infiltrativnog i fibro-kavernoznog oblika. Može se manifestirati kao tuberkuloma.

Ako se TB nije otkrila pravodobno, to dovodi do teškog tijeka bolesti, zbog čega liječenje obje bolesti postaje vrlo teško.

Činjenica je da je tuberkuloza kod šećerne bolesti najčešće asimptomatska, pa pacijent uopće ne može posumnjati u postojanje takvog odstupanja, a patologija se otkriva u kasnijim fazama.

Stoga je izuzetno važno napraviti fluorografiju barem jednom godišnje.

Simptomi tuberkuloze kod dijabetesa

Početnu fazu razvoja tuberkuloze kod dijabetičara karakteriše asimptomatski tijek. Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na takve promjene u tijelu:

  • smanjene performanse
  • učestali osjećaj slabosti
  • dosadna glad,
  • pretjerano znojenje.

Mnogi dijabetičari pripisuju ove simptome komplikaciji dijabetesa, ali to je u osnovi pogrešno. Sa takvim simptomima treba odmah obaviti fluorografiju.

Nadalje, nivo glukoze u krvi raste previše. Međutim, nema razloga za takvo povećanje. Svaki dijabetičar zna da se šećer može povećati samo pod određenim uvjetima. Zašto se glukoza podiže? Ispada da je za rast i razvoj tuberkulovog bacila potrebno više inzulina. Stoga se ne troši na sagorijevanje šećera, već na rast štapića.

Simptomi u kasnijim fazama razvoja tuberkuloze kod dijabetičara:

  1. Oštećenja pluća u donjim režnjama.
  2. Paroksizmalni kašalj trajne prirode. Može se pojaviti ujutro i uveče. Tokom dana, pacijent praktički ne kašlja.
  3. Kada kašalj, sluz i ispljuvak se aktivno oslobađaju, ponekad sa nečistoćama u krvi.
  4. Povećanje tjelesne temperature, a to se ne gubi na bilo koji način.
  5. Brzo mršavljenje, što nije tipično za dijabetičare.
  6. Zaustavi se i kreće u pokret. To je zbog činjenice da s dijabetesom grudi postaju šuplje, a tuberkuloza dodatno pogoršava situaciju.
  7. Česte promjene raspoloženja, pa sve do agresije i neravnoteže.

Ako pravovremeno ne obratite pažnju na ove znakove i ne posjetite liječnika, kombinacija dvije takve opasne bolesti može biti kobna!

S neizraženom kliničkom slikom šećerne bolesti s tuberkulozom pacijent je često hospitaliziran s intoksikacijom i pogoršanjem upalnog procesa u teškom obliku. To dovodi do poteškoća u odabiru metode liječenja i puno je smrti. Uz ranu dijagnozu bolesti, mnogo je lakše liječiti se zajedno.

Za dijagnozu dijabetes u prisustvu tuberkuloze pacijent mora proći odgovarajuća laboratorijska ispitivanja (krv, urin).

Ako postoji sumnja na tuberkulozu kod dijabetesa, morate podvrgnuti sljedećim dijagnostičkim mjerama:

  • doktor prikuplja sve informacije o simptomima, mogućnosti infekcije i prisustvu primarnog oblika tuberkuloze (pacijent je možda već imao ovu bolest),
  • doktor obavlja klinički pregled, odnosno utvrđuje opće stanje pacijenta, pregleda limfne čvorove i tako dalje,
  • tada endokrinolog šalje pacijenta specijalistu za tuberkulozu (uključen je u dijagnostiku i liječenje TB),
  • Specijalista za tuberkulozu vrši palpacijski pregled, udaraljke i auskultaciju, imenuje pregled,
  • tuberkulinski test, odnosno test za Mantoux, po reakciji koji je moguće suditi o infekciji
  • fluorografija (radiografija) grudnog koša u 2 projekcije - bočna i anteroposteriorna,
  • računarska tomografija otkriva razvoj komplikacija,
  • bolesnik mora proći opću i biohemijsku analizu krvi i urina kojom se utvrđuje porast leukocita, stupanj intoksikacije, kršenje sinteze enzima i sl.
  • laboratorijski pregled sputuma (mikroskopski i bakteriološki pregled),
  • ako je potrebno, radi se traheobronhoskopija.

Liječenje - osnovne metode

Liječenje dijabetesa u kombinaciji sa TB trebalo bi se temeljiti na ravnoteži metoda za obje bolesti. Ako je tuberkuloza otvorena ili jaka, pacijenta mora hospitalizirati.

Svi znaju da tradicionalna medicina već desetljećima preporučuje jesti badiću mast za plućnu tuberkulozu. Mnogi ga smatraju panaceom od ove bolesti. Da li je moguće uzimati jazavčevu mast za dijabetes, naučit ćete iz videa:

Značajke liječenja lijekova za dijabetes

Prije svega, dijabetičarima, posebice s prvom vrstom patologije, potrebno je povećati dozu primijenjenog inzulina, pošto se najveći dio troši na tuberkulozni bacil. Doza se povećava za oko deset jedinica.

Raspodjeljuju se ravnomjerno tokom dana, kao rezultat toga bi broj dnevnih injekcija trebao biti 5 puta. U tom se slučaju inzulin s produljenim djelovanjem mora zamijeniti lijekom s kratkim djelovanjem.

Kod dijabetesa tipa 2 povećava se doziranje i učestalost uzimanja tableta za snižavanje šećera. U nekim slučajevima je propisana terapija insulinom.

Karakteristike i principi terapije:

  1. Svrha prehrane br. 9. Sukladnost bi trebala biti stroga. Temelji se na povećanju doze vitamina i proteina. Strogo je zabranjeno jesti brašno i slatko, pretjerano slano i masno, prženo i dimljeno. Trebali biste odbiti sladoled i džem, banane ne možete jesti.
  2. Liječenje antibakterijskim sredstvima provodi se na individualnom nivou. Propisane su različite kombinacije lijekova.
  3. Važno je provesti tuberkulostatsku hemoterapiju posebnim lijekovima. Trajanje liječenja dijabetesa je 2 puta duže. Lijekovi na recept propisani su za smanjenje proizvodnje endogenog inzulina. U tom je slučaju potrebno prilagoditi dozu lijekova za snižavanje šećera.
  4. Potrebna je vitaminska terapija, zahvaljujući kojoj će tijelo obnoviti svoju obranu.
  5. Možda je imenovanje hepatoprotektora zajedno s lijekom "Timalin". To će ojačati imuni sistem.
  6. Da bi se ubrzao krvotok i apsorpcija hemoterapijskih sredstava od strane pogođenih ćelija, lekar može da propiše takve lekove kao što su Sermion, Parmidin, Andekalin, Nikotinska kiselina i Actovegin.
  7. U najtežim slučajevima propisuje se operacija (ekonomska resekcija pluća).
  8. Preporučljivo je uzimati lijekove koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju reaktivnost tijela.

Lijekovi za liječenje tuberkuloze

Najčešće se propisuju takvi lijekovi:

  1. "Izoniazid" i "Paraaminosalicilna kiselina"
  2. Rifampicin i pirazinamid
  3. Streptomycin i Kanamycin
  4. "Cikloserin" i "Tubazid"
  5. Amikacin i Ftivazid
  6. Protionamid i etambutol
  7. Kapreomicin i Rifabutin
  8. Od vitamina je važno uzimati vitamin B1, B2, B3, B6, B12, A, C, PP

Prilikom propisivanja, liječnik protiv TB-a nužno će uzeti u obzir oblik dijabetesa, jer postoje određene kontraindikacije. Na primjer, kod kompliciranog dijabetesa ne možete uzimati Isoniazid i Ethambutol, kao ni Rifampicin.

Tuberkuloza se može javiti najmanje 4 godine nakon nastanka dijabetes melitusa, a dijabetes se može pojaviti oko 9-10 godina nakon infekcije TB-om. Zbog toga je važno tokom ovog razdoblja obratiti posebnu pažnju na simptome i pravodobno se obratiti liječniku. Rana dijagnoza omogućava vam da se patologija lakše i brže riješi!

Tuberkuloza kod dijabetesa: tok bolesti i liječenje

Dijabetes melitus izaziva više patoloških procesa u tijelu, što pacijenta značajno slabi i čini ga ranjivim na mnoge zarazne bolesti. Naročito često se pacijentima oboljelim od dijabetesa dijagnosticira tako opasna bolest kao što je tuberkuloza.

Prije je dijabetes melitus u kombinaciji s tuberkulozom u 90% slučajeva doveo do smrti pacijenta, ali danas ta statistika i nije tako zastrašujuća. Zahvaljujući modernom napretku medicine, smrtnost među ovom skupinom bolesnika znatno je smanjena.

Ali čak i danas, učinkovitost liječenja u velikoj mjeri ovisi o pravovremenom otkrivanju bolesti, što će spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija. Da bi to učinili, svi dijabetičari moraju znati kako su tuberkuloza i dijabetes melitus međusobno povezani, koji znakovi ukazuju na razvoj druge bolesti i koji će tretman biti najefikasniji s ovom dijagnozom.

Pacijenti koji pate od dijabetesa imaju 8 puta veću vjerojatnost da će razviti plućnu tuberkulozu nego zdravi ljudi.

Najčešće ova bolest pogađa muške dijabetičare u dobi od 20 do 40 godina. U ovoj rizičnoj skupini svaki deseti pacijent bolestan je od tuberkuloze.

Tuberkuloza kod dijabetesa razvija se iz sljedećih razloga:

  1. Pogoršanje imunološkog sistema zbog smanjenja aktivnosti leukocita, fagocita i drugih ćelija imunološkog sistema. Kao rezultat toga, ulazeći u pacijentovo tijelo, mikobakterija tuberkuloza uništava imunitet i počinje se aktivno razvijati.
  2. Acidoza tkiva, koja je posljedica ketoacidoze. Ovo se stanje često razvija kod šećerne bolesti i karakterizira ga nakupljanje ketonskih tijela u pacijentovoj krvi, posebno acetonu. To dovodi do teškog trovanja i oštećenja unutrašnjih tkiva tijela, što ih čini podložnijima infekciji.
  3. Kršenje metabolizma ugljikohidrata, masti, bjelančevina i minerala.To dovodi do nedostatka vitalnih tvari i doprinosi nakupljanju metaboličkih proizvoda, što ometa normalno funkcioniranje svih unutrašnjih sustava i slabi zaštitna svojstva tijela.
  4. Kršenje reaktivnosti tijela. Ovo svojstvo tijela je neophodno za borbu protiv patogenih bakterija. Tako se kod zdravih ljudi zarazne bolesti u pravilu javljaju uz visoku temperaturu i temperaturu, što im pomaže da brzo prevladaju bolest. U bolesnika sa šećernom bolešću bolesti se razvijaju smirenije, ali često uzrokuju ozbiljne komplikacije.

Posebno je visok rizik od tuberkuloze u bolesnika s dekompenziranim dijabetes melitusom, koji je praćen redovitim porastom šećera u krvi.

To dovodi do ozbiljnog oštećenja unutrašnjih organa i razvoja upalnih procesa koji stvaraju povoljno okruženje za patogene bakterije.

Razvoj tuberkuloze kod dijabetesa ne ovisi toliko o težini bolesti, koliko o stupnju kompenzacije za poremećaje metabolizma ugljikohidrata. Sa slabo kompenziranim dijabetesom, tuberkuloza se širi vrlo brzo, utječući na opsežno plućno tkivo i dostiže svoj najteži oblik.

Važno je napomenuti da čak i pravilno i pravovremeno liječenje tuberkuloze neće donijeti željeni rezultat ako pacijent nije bio u stanju stabilizirati razinu glukoze u tijelu. U ovom slučaju će se i dalje pojavljivati ​​stalna pogoršanja i recidivi koje je teško lečiti.

U početnim fazama tuberkuloza u bolesnika sa šećernom bolešću može biti gotovo asimptomatska. U tom periodu pacijent može osjetiti sljedeće simptome:

  • Jaka slabost, smanjena učinkovitost,
  • Nedostatak apetita
  • Pojačano znojenje.

S obzirom na činjenicu da ovi simptomi nisu specifični, pacijenti ih često percipiraju kao znakove pogoršanja dijabetesa. Često se tuberkuloza kod dijabetičara dijagnosticira samo tijekom rendgenskih snimaka, što može otkriti značajne lezije pluća u potpunom odsustvu simptoma.

Drugi znak koji ukazuje na razvoj plućne tuberkuloze kod dijabetes melitusa je nagli porast šećera u krvi bez ikakvog vidljivog razloga. To je zato što se aktivnim razvojem tuberkuloze u tijelu povećava potreba za inzulinom, što dovodi do dekompenzacije dijabetesa i povećanja razine glukoze.

Ova značajka tuberkuloze ponekad izaziva razvoj dijabetesa kod pacijenata koji prethodno nisu imali problema sa metabolizmom ugljikohidrata. Tuberkuloza kod dijabetesa je vrlo akutna, brzo napreduje i pogađa velike površine pluća. To dovodi do činjenice da čak i ako uspješno liječi tuberkulozu, pacijent zadržava ozbiljne patologije pluća.

Jedna od karakterističnih karakteristika zajedničkog razvoja tuberkuloze i dijabetesa je lokalizacija lezije u donjim režnjevima pluća. Ako se kod pacijenta oboljelog od tuberkuloze utvrdi sličan znak, šalje se na krvni test na šećer, zbog kojeg je moguće prepoznati latentni tijek dijabetesa.

Dakle, dijabetes sa tuberkulozom je dodatni faktor koji značajno otežava tijek bolesti i doprinosi brzom razvoju komplikacija.

Zbog toga je za liječenje tuberkuloze, praćeno visokim šećerom u krvi, potrebna upotreba složene terapije, koja uključuje upotrebu modernih anti-tuberkuloze i antibakterijskih lijekova.

Takođe morate slijediti dijetu i proći medicinske postupke.

Liječenje tuberkuloze za dijabetes tipa 1 i 2 provodi se prema različitim medicinskim metodama.

Dakle, za borbu protiv tuberkuloze kod dijabetesa tipa 1 terapijska terapija mora nužno uključivati ​​sljedeće korake.

Najprije morate povećati uobičajenu dozu inzulina za 10 jedinica. Još je potrebno:

  1. Dodajte dodatni broj injekcija inzulina dnevno, čineći njegovo unošenje frakcionalnijim. Ukupni broj injekcija trebao bi biti najmanje 5 dnevno,
  2. Zamijenite djelomično ili potpuno lijekove sa stalnim oslobađanjem kratkim inzulinama. Ovo se posebno odnosi na pacijente sklone razvoju ketoacidoze.

Kod dijabetesa tipa 2, liječenje treba provoditi u sljedećim fazama:

  1. Povećati dozu hipoglikemijskih lijekova,
  2. Uključite u liječenje injekcije insulina ne više od 10 jedinica,
  3. Kod teške tuberkuloze, potpuna zamjena lijekova za snižavanje šećera injekcijama inzulina kratkog djelovanja.

Najvažnija komponenta liječenja tuberkuloze jeste uporaba posebnih lijekova. Da bi izlečio ovu bolest, pacijent treba redovno da pije tablete za tuberkulozu, koje u kombinaciji sa antidijabetičkom terapijom mogu postići visoke rezultate.

Govoreći o lijekovima protiv tuberkuloze, potrebno je istaknuti sredstva poput:

  • Amikacin
  • Isoniazid,
  • Kanamycin,
  • Kapreomicin,
  • Paraaminosalicilna kiselina
  • Ethambutol
  • Pyrazinamide,
  • Protionamide
  • Rifabutin,
  • Rifampicin,
  • Streptomycin,
  • Tubazide
  • Ftivazide,
  • Cikloserin,
  • Etionamid.

Važno je naglasiti da su neki od tih lijekova možda kontraindicirani kod kompliciranog dijabetesa, i to:

  1. Ethambutol se ne preporučuje kod mikroangiopatije mrežnice (oštećenja malih žila u organima vida),
  2. Izoniazid je kontraindiciran u slučaju polineuropatije (oštećenja perifernog nervnog sistema),
  3. Rifampicin je zabranjen u čestim slučajevima ketoacidoze ili masne hepatoze jetre.

U ovom slučaju pacijent nije samo moguć već i treba započeti uzimati drugi lijek koji je za njega apsolutno siguran.

Za održavanje oslabljenog tijela i jačanje imunološkog sustava pacijentima koji imaju tuberkulozu često se propisuje vitaminska terapija. Sledeći vitamini su najkorisniji za ovu bolest:

  • Vitamin B1 - 2 mg dnevno,
  • Vitamin B2 - 10 mg dnevno.
  • Vitamin B3 - 10 mg dnevno.
  • Vitamin B6 - 15 mg dnevno. Kod teške plućne tuberkuloze dnevna doza vitamina B6 može se povećati na 200 mg dnevno.
  • Vitamin PP - 100 mg dnevno,
  • Vitamin B12 - 1,5 mcg dnevno,
  • Vitamin C - oko 300 mg dnevno,
  • Vitamin A - 5 mg dnevno.

Uz to, u terapiju protiv tuberkuloze može biti uključena terapijska prehrana koja bi trebala biti uravnotežena i sadržavati veliku količinu hranjivih sastojaka.

Sa tuberkulozom pacijent poremeti metabolizam proteina i ugljikohidrata, što se može nazvati jednim od glavnih uzroka razvoja mnogih ozbiljnih posljedica. Kao rezultat toga, sva jela sa visokim sadržajem životinjskih proteina, kao i šećer, džem i druga hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima, moraju biti isključena iz ishrane pacijenta.

Najbolja opcija i za tuberkulozu i za dijabetes je dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata koja uključuje jedenje hrane sa niskim nivoom glikemije. Pored toga, pržena i visokokalorična hrana zabranjena je pod ovom dijetom, ali dozvoljeno je svježe povrće i mnogo žitarica.Za tuberkulozu i dijabetes pogledajte video u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Značajke tijeka tuberkuloze u pacijenata s različitim vrstama dijabetesa

Šećerna bolest tipa 1:

Muškarci prevladavaju u dobi od 19-30 godina - 42,7%,

U ogromnoj većini bolesnika sa dijabetesom tipa 1 (70%) tuberkuloza je otkrivena 5-10 ili više godina nakon razvoja dijabetesa,

Sklonost bržem razvoju plućne tuberkuloze (24,5%),

Novije, prevladavaju infiltrativne lezije (61,8%).

Prevalencija procesa značajnija je nego kod pacijenata s dijabetesom tipa 2,

Značajke patogeneze: u bolesnika sa dijabetesom tipa 1 u mnogim slučajevima se može pretpostaviti egzogena infekcija, uključujući primarna tuberkulozna infekcija

Abacilacija se javlja češće i ranije,

Radiološka dinamika procesa tuberkuloze mnogo je povoljnija,

Nuspojave su najčešće izazvane izoniazidom i rifampicinom (9,4%).

Slabiji oblik inaktivacije izoniazida primjećuje se mnogo češće.

Šećerna bolest tipa 2:

Plućna tuberkuloza otkrivena je najkasnije 5 godina nakon pojave prvih znakova dijabetesa,

Akutni početak procesa je rjeđi (u 17,5%),

Infiltrativni procesi se rjeđe otkrivaju (37,5%), a češće se otkrivaju kavernozni i vlaknasto-kavernozni procesi (47,7%),

Ekstenzivne lezije, koje uključuju više od jednog režnja pluća, prisutne su u 37,5%,

Značajke patogeneze plućne tuberkuloze: pojava plućne tuberkuloze u bolesnika sa dijabetesom tipa 2 ima sve znakove endogene reaktivacije koja se pojavila na pozadini poremećaja metabolizma ugljikohidrata, tj.

Nakon 2 mjeseca intenzivne faze hemoterapije, abulacija se javlja kod 34,4% bolesnika,

Rendgenska dinamika procesa tuberkuloze: nakon 4 mjeseca. tretman šupljine propada zatvoren kod 36,4% bolesnika,

Neželjene reakcije bile su povezane uglavnom sa streptomicinom (11,4%),

Niža efikasnost kemoterapije u bolesnika sa dijabetesom tipa 2 povezana je s funkcionalnim značajkama i osobenošću geneze poremećaja metabolizma ugljikohidrata

Značajke zajedničkog tečaja i liječenja tuberkuloze i dijabetesa

Problem kombinacije bolesti poput tuberkuloze i dijabetesa ima visoki značaj u polju TBC.

Činjenica je da oboleli od dijabetesa dobijaju tuberkulozu i do 10 puta češće nego da nemaju dijagnozu ove dijagnoze. Štoviše, obje ove bolesti naglo pogoršavaju tok druge i teže ih je liječiti, što u nekim slučajevima dovodi do smrti pacijenta.

Klinika za dijabetes protiv tuberkuloze

Ftiziologija posebnu pažnju posvećuje problemu hiperglikemije. To je posljedica činjenice da je kod šećerne bolesti zbog poremećene fagocitne aktivnosti leukocita, ravnoteže ugljikohidrata i masti i općeg metabolizma proces ozdravljenja i obnove pluća izuzetno težak.

Često se infekcija tuberkulozom na pozadini dijabetesa transformira u kroničnu patologiju, uzrokujući destruktivne promjene u tkivima i dovodeći do stvaranja ograničenih infiltrativnih oblika (tuberkuloza, žarišta) ili dezintegracije organa.

Prema statistikama epidemioloških promatranja, stopa incidencije tuberkuloze u pacijenata ovisnih o insulinu je 5-10 puta veća nego u običnih ljudi. U 9 ​​od 10 takvih bolesnika dijabetes je bio patologija koja je prethodila infekciji.

Štoviše, zbog metaboličkih i imunoloških transformacija uzrokovanih nedostatkom inzulina, tijek tuberkuloze kod dijabetičara karakterizira veća agresivnost, što zauzvrat značajno pogoršava kliničku situaciju i dovodi do ozbiljnih komplikacija - eksudativno-nekrotičnih reakcija u organima, ranog uništavanja i bronhogenih sjetva.

Tuberkuloza se razvija kod dijabetes melitusa kao sekundarnog oblika s fokusom uglavnom na donje plućne regije. Kliničke manifestacije infekcije vrlo su specifične i ovise o stupnju i obliku osnovne bolesti (DM). Prepoznata u ranoj fazi, tuberkuloza ima povoljniju dinamiku od patologije u kasnim fazama svoje progresije.

Najteža infekcija javlja se kod bolesnika u djetinjstvu i adolescenciji ovisnih o insulinu. U tom slučaju često dolazi do snažne intoksikacije tijela, naglog porasta bolesti, stvaranja fibro-kavernoznih formacija i propadanja organa.

Ali u svakom pojedinačnom slučaju, priroda odstupanja izravno ovisi o pravovremenoj dijagnozi bolesti i strogom pridržavanju kemoterapije.

Nekoliko skupina bolesnika razlikuje se prema razdoblju nastanka dijabetes melitusa i tuberkuloze:

  1. Jednokratno ili sa minimalnim intervalom od 1-2 meseca,
  2. Otkrivanje infekcije na pozadini dijabetesa bilo koje faze,
  3. Otkrivanje hiperglikemije na pozadini tuberkuloze.

Razvoj infekcije može biti povezan i sa primarnom infekcijom i reaktivacijom starih žarišta (ožiljaka) zbog prethodne tuberkuloze. Specifičnost paralelnog tijeka dviju patologija je da zbog labilnosti dijabetesa, čak i kod uspješnog liječenja infekcije, kod pacijenta ovisnog o insulinu ostaje sklonost egzacerbacijama i relapsima tuberkuloze.

Etiologija tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću

U većini slučajeva infekcija se pridružuje postojećem dijabetesu. Glavni razlozi za napredovanje konzumacije su podcjenjivanje ozbiljnosti tuberkuloze u njenoj primarnoj manifestaciji i, u vezi s tim, neblagovremeno liječenje.

Ostali faktori koji pokreću pogoršanje infekcije mogu uključivati:

  • Kršenje prehrane tokom hemoterapije,
  • Preskakanje lijekova
  • Pušenje i piće,
  • Nezdrav stil života i nedostatak dnevnog režima,
  • Loša prehrana
  • Stres
  • Prekomjerna vježba
  • Dijabetička koma
  • Greške u hemoterapiji ili inzulinskoj terapiji,
  • Acidoza (porast kiselosti i pad pH u tijelu,
  • Akutni ili hronični pankreatitis,
  • Uklanjanje gušterače
  • Neravnoteža homeostaze i imunobiološke reaktivnosti organizma.

S porastom težine dijabetesa tok infekcije postaje sve ozbiljniji. U nekomplikovanim kompliciranim fazama šećerne bolesti ovisne o insulinu, opća se morfologija ne razlikuje u bilo kojoj specifičnosti.

Tehnologija tretmana

Plućna tuberkuloza i dijabetes složena su kombinacija za standardnu ​​hemoterapiju. Broj komplikacija i nuspojava od liječenja kod pacijenata ovisnih o insulinu 1,5 puta je veći nego u bolesnika bez dijabetesa. Sama terapija traje mnogo duže i traje samo u dispanzernoj bolnici.

Odabir kombinacija lijekova i sustav njihove primjene provode se prema individualnoj šemi, u skladu s dijagnozom, dijabetičkom skupinom, fazom tuberkuloze, njenom distribucijom i intenzitetom otpuštanja iz službe. Glavni princip cijelog terapijskog tečaja je svestranost i ravnoteža.

Infekcija se dijagnosticira standardnim metodama kliničkog i laboratorijskog istraživanja:

  1. Opća analiza krvi i urina,
  2. Biohemijska analiza,
  3. Rutinski i dubinski rendgenski pregled,
  4. Tuberkulinski test ili Mantoux / Pirke vakcinacija,
  5. Mikroskopija sputuma i njegove kulture radi otkrivanja aktivnosti mikobakterija,
  6. Bronhoskopska dijagnoza,
  7. Uzorkovanje tkiva ili ćelija za histološku biopsiju,
  8. Imunološka dijagnostika usmjerena na prepoznavanje antitijela na bacile u krvnom serumu.

Tuberkuloza bolesnika ovisnih o inzulinu liječi se uz pomoć kombinirane terapije uz stalno praćenje razine šećera. Kršenje režima lijekova dovodi do višestruke otpornosti na tuberkulozu ili do razvoja njegove otpornosti na lijekove.

Standardni režim liječenja protiv TB za dijabetičare uključuje:

  • Hemija - Izoniazid, Rifampicin, Ethambutol i drugi antibiotici,
  • Imunostimulansi - natrijum nukleinat, Takttivin, Levamiol,
  • Inhibitori - b-tokoferol, natrijum tiosulfat itd.,
  • Hormonski lijekovi sa stalnim nadzorom šećera,
  • Antidijabetička sredstva, uključujući inzulin,
  • Terapijska dijeta broj 9.

S sporom regresijom infekcije dopuštena je upotreba pomoćnih nemedicinskih metoda terapije protiv tuberkuloze - ultrazvuka, lasera i induktoterapije.

U izuzetno teškim slučajevima pribjegavaju direktnom kirurškom izlaganju plućima, takozvanoj ekonomskoj resekciji.

Čitav proces izlječenja bolesnika sa šećernom bolešću od konzumacije se odvija pod budnim medicinskim nadzorom. Glavni zadatak tokom ovog perioda, pored uklanjanja infiltrata, jeste postizanje kompenzacijskog stanja, kao i normalizacija nivoa glukoze, proteina, lipida i metabolizma.

Uz uspješnu kemoterapiju i oporavak pacijentu s dijabetesom prikazan je spa tretman.

Preventivne mjere

Budući da su pacijenti ovisni o insulinu glavna rizična skupina za oboljenje od tuberkulozne infekcije, preporučuje se upotreba određenih preventivnih metoda radi sprečavanja razvoja bolesti.

Da biste se zaštitili od potrošnje, morate:

  1. Godišnje se podvrgnite rendgenskom pregledu ili fluorografiji,
  2. Vodite aktivan životni stil
  3. Često hodajte na svežem vazduhu,
  4. Pridržavati se ispravne dnevne rutine, ishrane i rasporeda rada i odmora,
  5. Eliminisati moguće izvore infekcije, uključujući direktan kontakt sa pacijentom koji boluje od tuberkuloze,
  6. Poboljšati uslove života,
  7. Odbacite loše navike - alkohol, pušenje,
  8. Lečite hronične bolesti, uključujući dijabetes,
  9. Pridržavajte se lične higijene
  10. Redovno provjetravajte i vlažite prostorije
  11. Jedite hranu bogatu vitaminima, ugljikohidratima i elementima u tragovima.

Pored toga, pacijent koji ovisi o insulinu mora proći hemoprofilaksu Isoniazidom od 2 do 6 mjeseci. Čitav način života dijabetičara sa tuberkulozom trebao bi biti fokusiran na njegov aktivni položaj, zdravu prehranu i umjerene fizičke aktivnosti, omogućujući tijelu da akumulira živu energiju i ojača imunitet.

Ne zaboravite na mjere opreza. i pokušajte izbjegavati kašalj kod ljudi, sezonskih virusa (gripa, akutnih respiratornih infekcija), posjeta vrućoj pari i sauni. Prekomjerna konzumacija UV zraka takođe je kontraindicirana. Jesti bi trebalo biti racionalno, u nekoliko faza. Obavezno redovno posjećujte doktora.

Odgovornim i medicinski korektnim pristupom problemu tuberkuloze i dijabetes melitusa, infekcija bolešću ne nosi katastrofalne prijetnje i uvijek je karakterizira povoljna prognoza.

Srodni videozapisi

Koji su razlozi za kombinaciju dijabetesa i tuberkuloze, prema kojim se znakovima može otkriti problem i najvažnije, koji će tretman biti najracionalniji? Odgovori u videu:

Prije nekoliko godina, pacijenti s dvostrukom dijagnozom bili su gotovo nemogući preživjeti, većina tih bolesnika je umrla. Sada, uz savremenu terapiju i najnovije metode pregleda, ljekari produžavaju živote hiljada ljudi. Međutim, važno je razumjeti da bilo koji tretman, čak i uz upotrebu lijekova najnovije generacije, treba provoditi visoko kvalificirani, iskusni stručnjaci koji imaju individualni pristup svakom pacijentu.

O statistici

Ako pogledate statistiku, tada su dijabetičari često podložni bolesti tuberkulozom, a češće su izloženi predstavnici jačeg spola. Ako osoba ima dijabetes, onda su njegove šanse da se razboli od tuberkuloze u prosjeku 8%.

Tuberkuloza i dijabetes često idu zajedno - prema statistikama, ljudi koji imaju problema sa plućima obolevaju od dijabetesa u prosjeku 6 posto slučajeva.

Poremećen metabolizam ugljikohidrata je od velike važnosti, ako osoba ima „slatku“ bolest koja se razvija u teškom obliku, tada će patiti od tuberkuloze 15 puta vjerovatnije od zdrave osobe.

Plućna tuberkuloza i umjereni dijabetes melitus 6 puta su češće od zdrave osobe. Ako je dijabetes blaga, tada nema efekta na razvoj teške plućne bolesti.

O oblicima i karakteristikama bolesti

Takve bolesti utječu na ljudsko tijelo u tri glavna oblika. TB se razvija kod dijabetes melitusa različitim stopama; na to utječe stanje metaboličkih poremećaja u ljudskom tijelu. S negativnim svojstvima kompenzacije, teška bolest pluća formira se za kratko vrijeme, plućno tkivo utječe ekstenzivno i brzo.

Tuberkuloza i dijabetes na različite načine utječu na ljudsko tijelo što stvara značajne poteškoće.

Liječenje patološkog stanja može biti različito, sve ovisi o stupnju razvoja bolesti i pojedinačnim karakteristikama ljudskog tijela.

Samo liječnik može propisati liječenje, nezavisno liječenje ne dovodi do ništa dobro, posljedice mogu biti najozbiljnije - stanje pluća može se toliko pogoršati da su posljedice već neizbježne.

Dijagnoza bolesti istovremeno

To se događa ako se dijabetes u ljudskom tijelu razvija u latentnom obliku. Ovaj oblik bolesti često pogađa muškarce koji su prešli 40-godišnju marku. Ovo stanje karakterizira povećana opasnost - ako istovremeno na tijelo utječu dvije patologije, posljedice mogu biti neizbježne. Situaciju je zakomplicirala činjenica da etiologija bolesti nije poznata.

Kako se razvija tuberkuloza u prisustvu dijabetesa

Ovaj oblik bolesti je uobičajen, glavni razlog je slab imuni sistem, pa ljudsko tijelo nije u mogućnosti da se odupre infekciji. A tuberkulozni bacil u tom pogledu predstavlja najveću opasnost. Situaciju usložnjava i činjenica da kada osoba ima dijabetes, tijelo nema dovoljno antitijela za suzbijanje TB.

S neblagovremenim otkrivanjem plućnih bolesti stanje osobe se brzo pogoršava, tako da je teško liječiti dvije bolesti odjednom.

Situaciju usložnjava i činjenica da kad osoba ima dijabetes, tada se TB već dugo ne odaje sa bilo kakvim simptomima.

Pacijent često ni ne sumnja da je već ozbiljno bolestan, a sve postaje jasno kad obje bolesti brzo napreduju. Da biste spriječili ovu situaciju, dovoljno je napraviti fluorografiju svake godine.

Kako se dijabetes razvija u slučaju tuberkuloze?

Ovo stanje ljekari često ne dijagnosticiraju. Javlja se kada se alkalno-kisela ravnoteža promijeni, pa se čovjek neprestano osjeća slabo, čak i ako nije bilo prekomjernog rada.

Treba navesti niz simptoma - u usnoj šupljini stalno je suho, čovjek često osjeća žeđ, ali ga pitka voda dugo ne zadovoljava.

Ali takvi simptomi često ne daju ljudima razlog da posjete liječnika, što omogućava aktivno napredovanje patološkog stanja. Plućna bolest u ovom stanju često se pogoršava.

O simptomima

Kao što je već spomenuto, u početnoj fazi se ne primjećuju simptomi što značajno pogoršava situaciju, jer osoba ne ide kod doktora. Važno je obratiti pažnju na sljedeće negativne simptome, koji mogu ukazivati ​​na razvoj patološkog stanja:

  • ljudski učinak brzo opada,
  • osoba se konstantno osjeća umorno, uprkos činjenici da nije ulagao nikakav napor,
  • gubitak apetita
  • znoj se oslobađa u velikim količinama čak i po hladnom vremenu.

Loše je što određeni broj dijabetičara smatra da su takvi znakovi karakteristični samo za dijabetes, ali ovo je mišljenje netočno. Ako osoba ima takve simptome, tada treba odmah obaviti fluorografiju.

Razina glukoze u krvotoku u ovom stanju znatno se povećava, ali nema vidljivih razloga. Dijabetičari s iskustvom znaju da se razina šećera povećava samo pod određenim uvjetima.

Ali zbog kojih razloga raste razina glukoze? Ali za rast bacila tuberkla neophodno je da inzulin bude dovoljan. I ne sagorijeva masnoću, već pruža hranjive sastojke za bacile tuberkule.

Kako se tuberkuloza razvija kod dijabetesa?

Pacijent s dijabetesom podložniji je komplikacijama bolesti. To olakšava kompleks faktora: u tijelu se smanjuje aktivnost stanica imunološkog sustava (bijelih krvnih zrnaca), tkiva se podvrgavaju acidozi (zakiseljavanju) i metabolizam je poremećen. U takvim uvjetima pacijent ima male šanse da će se tijelo efikasno boriti protiv uzročnika bolesti, čak i ako je cijepljeno.

Moguća je i obrnuta veza između razvoja bolesti: ako je dijabetes melitus tekao u latentnom obliku i nije pokazao nikakve simptome, bolest tuberkuloze može izazvati njegov prelazak u aktivni oblik.

Tok tuberkuloze ovisi o stupnju kompenzacije za dijabetes. Ako se pacijentov endokrini sistem učinkovito suoči s kršenjem, tada se tuberkuloza može odvijati „u normalnom režimu“ bez širenja patogena na druge organe i tkiva.

Ako se dijabetes dekompenzira, tada se sa plućnom tuberkulozom često pojavljuju eksudativno-nekrotična žarišta koja dovode do stvaranja šupljina u plućima. Isti odnos je opažen i u pogledu težine dijabetesa.

Prema statističkim podacima, pacijenti sa dijabetesom razvijaju sledeće bolesti:

  • osobe sa kompenziranim oblikom šećerne bolesti najčešće imaju ograničene lezije pluća (tuberkuloma),
  • kod pacijenata sa umerenom dijabetesom - fibro-kavernozni oblik,
  • pacijenti s teškim dekompenziranim šećernom bolešću imaju progresivan oblik plućne tuberkuloze, koji je praćen raznim komplikacijama.

Općenito, s blagim oblicima dijabetesa, u uvjetima adekvatnog liječenja, plućna tuberkuloza se po obliku ne razlikuje od bolesti kod osobe koja nema dijabetes.

Ako pacijent uzima hormonsku terapiju, može imati malo povećan rizik od infekcije uslijed smanjenja imuniteta, ali sama tuberkuloza prolazi bez posebnosti.

To se olakšava primjenom mjera protiv TBC-a u bolnicama za dijabetičare.

Jedna od karakteristika tijeka tuberkuloze kod dijabetesa je nedostatak simptoma bolesti.

Često dugo vremena od početka tuberkuloze pacijent ne pokazuje očigledne znakove bolesti: kašalj i oštar porast temperature.

Simptomi kao što su subfebrilna temperatura, slabost i loš apetit, lekar može smatrati pogoršanjem dijabetesa.

Značajke dijagnoze i liječenja

Često se zbog nedostatka izraženosti kliničke slike oboljelih od tuberkuloze hospitaliziraju samo s jakom intoksikacijom i akutnim upalnim procesom u plućima. Stoga biste trebali obratiti pažnju na prve simptome tuberkuloze kod dijabetesa - povećanje potrebe za inzulinom.

Rana dijagnoza tuberkuloze moguća je samo uz pravovremeni prolazak fluorografije u bolesnika sa šećernom bolešću. Ako se ti pacijenti pogoršaju i primljeni su u bolnicu, prvo im se dijagnosticira i tuberkuloza zbog visokog rizika od morbiditeta.

Uz to, treba napomenuti da je kod bolesnika sa šećernom bolešću rizik od oštećenja bronha u tuberkulozi veći nego u ostalih skupina bolesnika.

Međutim, provođenje postupka traheobronhoskopije (u svrhu dijagnoze ili drenaže eksudata) nije uvijek moguće - šanse za uspješno provođenje procjenjuju se u skladu s težinom dijabetesa.

Treba uzeti u obzir stanje srca, krvnih sudova, jetre - pacijent možda neće moći tolerisati anesteziju.

Liječenje tuberkuloze provodi se zajedno s kompenzacijom za simptome dijabetesa. Dijeta i inzulinska terapija koriste se za normalizaciju metabolizma u pacijentovom tijelu i stabilizaciju nivoa šećera.

Uzročnici tuberkuloze bore se dugotrajnim kursevima hemoterapije.

Odabir lijekova vrši se uzimajući u obzir moguće nuspojave, tako da se najčešće kombiniraju antibiotici koji se najčešće koriste za sprečavanje pojačanog efekta.

U kemoterapiji se može koristiti lijek Isoniazid, koji se koristi i u prevenciji tuberkuloze kod pacijenata sa šećernom bolešću. No, u posljednje vrijeme, unatoč učinkovitosti lijeka, liječnici ga odbijaju koristiti u liječenju tuberkuloze (osim u teškim slučajevima) zbog njegove velike toksičnosti: lijek izaziva teške nuspojave.

Tuberkuloza i dijabetes melitus također kompliciraju međusobno liječenje zbog nekompatibilnosti određenih grupa lijekova. Na primjer, Rifampicin mijenja tijek razgradnje hipoglikemijskih lijekova koji smanjuju šećer i koji se primjenjuju u obliku tableta. U slučajevima opsežnog oštećenja pluća može se koristiti hirurška metoda liječenja tuberkuloze (potpuno ili djelomično uklanjanje organa).

Zanemarivanje lijekova protiv inzulina, dijeta, prevremena dijagnoza - sve to povećava ne samo rizik od tuberkuloze, već i pogoršava stanje pacijentovog tijela u cjelini.

Nakon prijema u bolnicu, liječnik mora pojedinačno odabrati kombinaciju lijekova protiv TB-a, odabrati režim kemoterapije, pažljivo pratiti stanje pacijenta i pratiti njegove zdravstvene pokazatelje što je češće moguće. Kemoterapija za dijabetes često zahtijeva štedljiv režim, kao inače može dovesti do uništenja imuniteta.

Pacijent mora biti odgovoran za svoje zdravlje. Ako postoji povijest dijabetes melitusa, potrebno je redovito podvrgavati fluorografiji, po potrebi napraviti tuberkulinske testove.

Također biste trebali slijediti opće preporuke za smanjenje rizika od zaraze tuberkulozom: pridržavajte se higijene u sobi, suzdržavajte se od jela sirovu hranu (na primjer, meso ili pileća jaja), izbjegavajte rad u vlažnim hladnim prostorijama, ograničite komunikaciju s potencijalno opasnim skupinama (zatvorenici, beskućnici).

Tuberkuloza i dijabetes

Prije nego što se otkriju antibiotici, učestalost kombinacije tuberkuloza i dijabetes činili su 40-50% svih bolesnika sa šećernom bolešću. U 80-ima našeg vijeka, smanjio se na 8%. Ali čak i sada, pacijenti sa šećernom bolešću rizikuju da obole od tuberkuloze 3 puta više nego žene.

U bolesnika sa tuberkulozom 8-10 puta češće nego u ostatku populacije otkriva se latentno aktuelni dijabetes melitus. Proces tuberkuloze i hemoterapija negativno utječu na funkciju gušterače i osjetljivost na inzulin u tjelesnim tkivima.

Uz dijabetes, koji se razvio na pozadini zaostalih neaktivnih promjena, moguć je ponovni oboljenje, ali tijek tuberkuloze relativno je povoljan.

Među bolesnicima sa šećernom bolešću prevladavaju sekundarni oblici tuberkuloze - veliki infiltrativni oblici i fibro-kavernozna tuberkuloza.

U ovom slučaju tuberkulinski testovi su rijetko veličanstveni što odgovara suzbijenom stanju imunoloških reakcija.

Najteži tok tuberkuloze zabilježen je kod dijabetes melitusa, koji se razvio u djetinjstvu i adolescenciji ili nakon mentalne traume, povoljniji kod starijih ljudi.

Početni stadij kemoterapije za novoidentificiranog pacijenta s kombinacijom tuberkuloze i dijabetesa treba provesti u bolnici. U bolesnika s takvom kombiniranom patologijom vjerojatnije je da će se pojaviti neželjene reakcije na tuberkulostatike.

Potrebno je postići stabilizaciju šećera u krvi uz istodobnu upotrebu antidijabetičkih i protiv TB lijekova (posebno rifampicina). Trajanje liječenja treba povećati na 12 mjeseci. i još mnogo toga.

Potrebno je pažljivo nadgledati moguće znakove dijabetičke angiopatije (praćenje stanja žila fundusa, reografija ekstremiteta i dr.), A u slučaju njenog pojavljivanja odmah započeti s liječenjem (prodektin, trental, dimnjak, dimefosfon i dr.). Kod dijabetičke retinopatije etambutol se koristi s krajnjim oprezom.

Dijabetička nefropatija ograničava upotrebu aminoglikozida. Polineuropatija, karakteristična i za dijabetes, usložnjava terapiju izoniazidom i cikloserinom. S razvojem ketoacidoze, primjena rifampicina je kontraindicirana.

Bolest koja je nastala prvo je teža. Tuberkulozu, kojoj se pridružio i dijabetes, karakterizira akutni tok, veliko oštećenje pluća i sklonost progresivnom toku. Dijabetes melitus, koji je započeo prije tuberkuloze, karakterizira češća koma, veća sklonost razvoju dijabetičke angiopatije.

Tuberkulozu, koja se razvila na pozadini dijabetesa, karakteriziraju mali simptomi i napreduje relativno sporo.

Problem kombiniranog tijeka ove dvije bolesti zahtijeva sistematski rentgenski fluorografski pregled pacijenata sa šećernom bolešću.

Pacijenti sa šećernom bolešću s rezidualnim post-tuberkuloznim promjenama podliježu obaveznom praćenju i promatranju prema VII grupi dispanzerskih registracija.

Praksa pokazuje da je uspjeh liječenja tuberkuloze visok samo ako se nadomjeste metabolički poremećaji. Poznato je da inzulin povoljno utječe na tijek tuberkuloznog procesa, stoga je u aktivnoj fazi prikladno odabrati inzulin za liječenje usmjereno na smanjenje razine šećera u krvi.

Ako se glukokortikosteroidi koriste u kompleksnom liječenju, koncentracija ugljikohidrata mora se nadoknaditi povećanjem doze inzulina.

Domaća medicina ima pozitivno iskustvo u kirurškom liječenju tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću, međutim, trajanje kemoterapije kod pacijenata s ovom kombinacijom značajno je duže nego bez dijabetesa.

Kliničke karakteristike kombinacije tuberkuloze i dijabetesa

Pacijenti sa dijabetesom su medicinska grupa rizika za tuberkulozu. Napeta epidemiološka situacija tuberkuloze, porast udjela MDR-tuberkuloze i neprekidno povećanje učestalosti dijabetes melitusa uzrokuju porast broja oboljelih od prateće bolesti.

Infekcija tuberkulozom pogoršava tok dijabetesa i njegove komplikacije, doprinosi prelasku latentnih poremećaja metabolizma ugljikohidrata u detaljnu kliničku sliku bolesti.

Plućna tuberkuloza kod dijabetes melitusa pogoršava se smanjenim imunitetom, velikom osjetljivošću plućnog tkiva na acidozu i dijabetičkim mikroangiopatijama, tj.

pojavljuje se nova kombinirana bolest s osebujnom kliničkom slikom i poteškoćama u dijagnostici i liječenju.

Ova bolest brzo napreduje, tuberkulozni proces ima tendenciju do pogoršanja i recidiva, pošto su procesi zarastanja nesavršeni i spori, s razvojem mikroangiopatije pacijenti ne podnose lijekove protiv tuberkuloze, brzo se razvija otpornost MBT na lijekove protiv tuberkuloze, uz izražen oporavak od tuberkuloze. . Međutim, tuberkuloza u kombinaciji sa šećernom bolešću izlječiva je ranim otkrivanjem svake bolesti i dugoročnim sveobuhvatnim liječenjem pacijenta, što je moguće uz dovoljnu svijest o problemu TB liječnika, endokrinologa i terapeuta.

Značajke tijeka tuberkuloze u kombinaciji s dijabetesom

Tijekom posljednjih desetljeća došlo je do promjene kliničkih manifestacija i prirode tijeka procesa tuberkuloze u bolesnika s dijabetesom melitusom. Te su promjene, očito, povezane s uvođenjem inzulina u praksu, kao i modernom hemoterapijom za tuberkulozu.

U doba prije inzulina, plućna tuberkuloza otkrivena je na obdukciji kod gotovo 50% bolesnika s dijabetesom i smatrala se infektivnom komplikacijom dijabetes melitusa. U bolesnika sa dijabetesom tipa 1 incidencija tuberkuloze je 5 puta veća.

Kombinacija plućne tuberkuloze sa dijabetesom tipa 1 češća je kod muškaraca i sa tipom 2 u žena. U strukturi ukupne prevalencije šećerne bolesti u kombinaciji s tuberkulozom, 45% je šećerna bolest tipa 1, a 55% šećerna bolest tipa 2.

Otkrivanje aktivne tuberkuloze tokom fluorografskih pregleda pacijenata sa šećernom bolesti je 5-10 puta veće.

Razlikuju se tri moguće kombinacije dijabetesa i tuberkuloze:

  1. Tuberkuloza se razvija na pozadini šećerne bolesti (najčešće). Štoviše, vrhunci incidencije tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću javljaju se u 1-2. I 13-14. Godini bolesti zbog činjenice da su prve godine tijeka dijabetesa karakterizirane nestabilnošću imunološkog statusa tijela, a nakon 13 godina bolesti stvara pozadinu dugoročnih metaboličkih poremećaja , što pogoduje razvoju tuberkuloze kod takvih bolesnika. Među pacijentima koji imaju dijabetes, tuberkuloza se javlja od 3 do 12%.
  2. Obje bolesti se otkrivaju istovremeno.
  3. Tuberkuloza prethodi dijabetesu. Među pacijentima s tuberkulozom najmanje je vjerovatno da će se javiti dijabetes. U posljednje vrijeme značajno se povećao broj oboljelih od kombinacije tuberkuloze i dijabetes melitusa kod kojih je tuberkuloza prvi put otkriven.

Među čimbenicima koji smanjuju dijabetes u otpornosti tijela na tuberkuloznu infekciju važni su dekompenzacija dijabetesa i acidoza. Acidoza narušava funkcionalno stanje svih zaštitnih i adaptivnih sistema u tijelu, utičući na nivo imuniteta protiv tuberkuloze.

Tuberkuloza, pak, pogoršava tok dijabetesa, njegove komplikacije i može doprinijeti prelasku latentnog dijabetesa u klinički izraženu. To je zbog pojave pankreasnih faktora dijabetesa u tijelu tokom infekcije.

Među njima su bitna tuberkulozna intoksikacija i nuspojava lijekova protiv TB, oslabljena funkcija jetre, pojačana funkcija simpatičkog-adrenalnog i hipofizno-nadbubrežnog sustava, štitnjače, oslobađajući hormone koji inhibiraju inzulin.

Međusobni negativni efekti tuberkuloze i dijabetesa stvaraju novu složenu bolest s karakterističnom klinikom i poteškoćama u liječenju.

Pluća su jedan od ciljnih organa kod dijabetesa. Kršenje metabolizma ugljikohidrata kod bolesnika sa šećernom bolešću neminovno dovodi do kršenja metabolizma proteina i masti i dovodi do mikroangiopatije i razvoja mikroatelektaza. Tuberkulozne promjene na drugim organima su rijetke.

Tuberkuloza se razvija na pozadini ne samo promjena reaktivnosti, već i sistemskih vaskularnih lezija s povećanom trombozom.

Tuberkulozu kod dijabetesa karakteriziraju kazeo-nekrotična reakcija, usporeni obrnuti razvoj i stvaranje velikih zaostalih promjena, sklonih ponovnim pojavama.

Slijed razvoja plućne tuberkuloze i dijabetesa jedan je od faktora koji određuju kliničke simptome. Dijabetes melitus, koji se manifestuje kod pacijenata sa hroničnom plućnom tuberkulozom, obično se odnosi na tip 2. Počinje nezapaženo.

Često se odvija u blagom obliku i dobro se podnosi naknadi. Ipak, egzacerbacije i relapsi plućnog procesa kod takvih bolesnika primijećeni su vrlo često.

Često se poremećaji metabolizma ugljikohidrata kod takvih bolesnika otkriju tijekom ispitivanja na napredovanje ranije stabilnog destruktivnog procesa ili na reaktivaciji tuberkuloznih promjena.

Prva manifestacija plućne tuberkuloze koja proizlazi iz dijabetes melitusa obično je ozbiljna dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata. Dakle, postoji izražen obostrano pogoršavajući učinak ovih bolesti.

Značajke kliničkih i morfoloških manifestacija tuberkuloze kod različitih vrsta šećerne bolesti:

Prevalencija eksudativnih i kazeo-nekrotičnih promjena u plućima, brz razvoj destrukcije, sklonost limfogenom i bronhogenom širenju procesa u potpunosti su karakteristične za tuberkulozu u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1.

Čak i primarna tuberkuloza u njima poprima oblik infiltrativnog procesa. U 50-80% slučajeva javlja se infiltrativna tuberkuloza. Često se nalazi atipična lokalizacija - prednji segmenti, a u 40% infiltrati se otkriju u donjem režnja. Tuberkulomi su često krupni, višestruki, skloni propadanju.

Primarni kompleks, ili tuberkuloza intratorakalnih limfnih čvorova, izuzetno je rijedak. Sklerotične i fibrotičke promjene u plućima postaju izraženije.

Prevladavanje eksudativnih i nekrotičnih komponenti upale karakteristično je i za tuberkulozu, koja se razvila kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, posebno s nedovoljnom nadoknadom.

Odnos kliničkih oblika tuberkuloze mijenja se prema težim.

Primarna tuberkuloza u bolesnika sa šećernom bolešću nije neuobičajena, već se pojavljuje pod krinkom infiltrativne ili fibro-kavernozne tuberkuloze limfogeneze s oštećenjem srednjeg i donjeg dijela pluća, sklonija je napredovanju od sekundarne tuberkuloze.

Diseminirana tuberkuloza rijetkost je kod pacijenata sa šećernom bolešću. U kombinaciji s dijabetesom obično se prvo otkrije, a dijabetes - naknadna bolest.

Infiltrativna tuberkuloza, koja se najčešće opaža kod dijabetes melitusa, obično se manifestuje u obliku opsežnih infiltrata ili lobita nalik oblaku, sa tendencijom topljenja stvaranjem višestrukih šupljina propadanja. Kod nekih bolesnika proces se odvija kao slučajna pneumonija, a razlikuje se u manje živoj kliničkoj simptomatologiji.

Fokalnu tuberkulozu kod dijabetesa karakterizira velika potencijalna aktivnost i napredovanje do infiltrativne tuberkuloze ili tuberkuloze, ali uz pravovremeno liječenje, podliježe obrnutom razvoju s trajnim izlječenjem. Tuberkuloma je čest oblik tuberkuloze kod dijabetesa. Karakteristike tuberkuloze su velika veličina, sklonost propadanju i mnoštvo.

S kursom su blizu infiltrata, ali se razlikuju od njih u nedostatku obrnutog razvoja s terapijom protiv tuberkuloze. Fibro-kavernozna tuberkuloza je takođe čest oblik kod pacijenata sa pratećom bolešću. Kod ovih bolesnika postoji tendencija prema bronhogenom širenju i progresivan tijek bez izraženih fibro-sklerotičnih promjena u plućnom tkivu.

Veliki bronhiji često su pogođeni pojavom teških eksudativnih, produktivnih ili destruktivno-ulcerativnih lezija, što posebno može dovesti do oslabljene propusnosti bronhijalnog stabla i razvoja hipoventilacije ili atelektaze.

U značajnom dijelu slučajeva proces tuberkuloze dobija bilateralni karakter, ponekad s pretežnim položajem u bazalnim zonama.

Slične promjene, koje imaju izgled leptira, vrlo su karakteristične za tuberkulozu, koja se razvija kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Prve kliničke manifestacije tuberkuloze kod dijabetesa uključuju pogoršanje dijabetesa. Bolesnicima je povećana žeđ, povećava se razina šećera u krvi i urinu, pogoršava im se zdravlje, pojačava se slabost, pojavljuju se znojnici i pacijenti gube na težini.

To je dekompenzacija dijabetesa koja manifestuje ranu tuberkuloznu intoksikaciju kod djece. U adolescenata se tuberkuloza često dijagnosticira u razdoblju dijabetičke kome, a odrasli odlaze ljekaru s pritužbom na pogoršanje dijabetesa.

Tuberkuloza u prisustvu dijabetesa tipa 1 prirodno dovodi do povećanja potražnje za inzulinom za 16-32 jedinice.

U budućnosti se učestalost i težina simptoma intoksikacije i oštećenja pleure, bronha i pluća povećavaju, što je karakteristično za tuberkulozu, s porastom kliničkog oblika tuberkuloze i povećanjem dužine postupka. U prisustvu dijabetesa kliničke manifestacije tuberkuloze su izraženije.

Uz kombinaciju dijabetesa i tuberkuloze, tuberkuloza stječe nepovoljniji tijek ako se prvo otkrije. Ovaj se obrazac odnosi ne samo na sve kliničke pokazatelje i ishode tuberkuloze kod dijabetesa, već i na tijek dijabetesa u svim dobnim skupinama.

Tuberkulozu kao prvu bolest protiv koje su se pojavili simptomi šećerne bolesti karakterizira veća ozbiljnost kliničkog početka, veća alergija na tuberkulin, veći stupanj oštećenja pluća, veća sklonost egzacerbacijama i progresivan tijek te u slučajevima obrnutog razvoja velike rezidualne promjene.

Dijabetes se kao prva bolest razlikuje od dijabetesa, očituje se na pozadini tuberkuloze, češćim dijabetičkim komama u anamnezi, većem šećeru u krvi, sklonijem razvoju dijabetičkih mikroangiopatija.

Kod dijabetesa čiji je tijek bio kompliciran tuberkulozom, teški oblici dijabetesa i dijabetičke mikroangiopatije opaženi su 2 puta češće nego kod dijabetesa s dijagnozom tuberkuloze.

Značajke kombinacije tuberkuloze i dijabetesa

  1. Smanjena imunološka reaktivnost.
  2. Usporava regresija kliničkih, radioloških promjena.
  3. Duži period manifestacija tuberkulozne opijenosti.
  4. Tendencija ka talasnom toku.
  5. Visok procenat propadanja (80%), izlučivanje bakterija (78-80%) uz odloženu eliminaciju.
  6. Sklonost lokalizaciji donjeg režnja.
  7. Centralna perinodularna lokalizacija, stvaranje regionalnih lobarnih infiltrata, brzo napredovanje.

Značajke tijeka tuberkuloze u kompenziranoj dijabetesu

  1. Asimptomatski napad / asimptomatski napad (čak i sa velikim lezijama).
  2. Manje jaka intoksikacija.
  3. Tuberkulinski testovi su oštro pozitivni.
  4. Slučajni trikovi sa tendencijom topljenja i pojavom razaranja, transformacije u velike tuberkulome.
  5. Izražene sklerotične reakcije u žarištima i zidovima pećina, perifokalna skleroza prstenaste prirode.
  6. Rast nespecifičnih granulacija.

Značajke tijeka tuberkuloze u dekompenziranoj dijabetes melitusi

  1. Akutni / subakutni napad.
  2. Teški simptomi intoksikacije, visoka učestalost respiratornih simptoma.
  3. Smanjena osetljivost na tuberkulin.
  4. Sklonost kaputičnom topljenju u većem obimu pogođenih područja u plućima.
  5. Izraženija perifokalna infiltracija.

Vodeći klinički oblik je infiltrativan (infiltrat u obliku oblaka, lobit).

Tuberkuloza - prvi znakovi, simptomi, uzroci, liječenje i prevencija tuberkuloze

Dobar dan, dragi čitaoci!

U današnjem ćemo članku razmotriti s vama bolest poput tuberkuloze, kao i njezine prve znakove, simptome, vrste, oblike, stadiju, dijagnozu, liječenje, lijekove, narodna sredstva, prevenciju tuberkuloze i druge korisne informacije vezane za ovu bolest. Dakle ...

Šta je tuberkuloza?

Tuberkuloza - zarazna zarazna bolest, čiji je glavni uzrok infekcija tijela Kohovim štapovima (Mycobacterium tuberculosis kompleks). Glavni simptomi tuberkuloze u svom klasičnom toku su kašalj sa ispljuvakom (često uz dodatak krvi), slabost, vrućica, značajno mršavljenje, noćno znojenje i drugi.

Među ostalim imenima bolesti, posebno u antici, može se napomenuti - "konzumiranje", "suva bolest", "tubercle" i "scrofula". Podrijetlo naziva tuberkuloza uzima u latinskom "tuberculum" (tubercle).

Najčešći organi podložni tuberkulozi jesu bronhi i pluća, rjeđe kosti, koža, limfa, genitourinarni, nervni, limfni sistem, kao i drugi organi i sustavi. Infekcija može pogoditi ne samo ljude, već i predstavnike životinjskog svijeta.

Infekcija kompleksom Mycobacterium tuberculosis prenosi se pretežno kapljicama iz zraka - kroz kašalj, kihanje, govoreći iz neposredne blizine sa zaraženim sagovornikom.

Podmuklost infekcije tuberkulozom leži u prirodi njegovog ponašanja - kada uđe u tijelo, čovjek ništa ne osjeća. U ovom trenutku infekcija u pasivnom obliku (asimptomatski tok bolesti - tuberkuloza) može biti kod pacijenta mnogo dana, pa i godina, a samo u 1 od 10 slučajeva pređe u aktivni oblik.

Ako govorimo o vrstama tuberkuloze, tada je za većinu ljudi najznačajnija klasifikacija bolesti po obliku - razlikuju otvoreni i zatvoreni oblik tuberkuloze.

Otvorena tuberkuloza karakterizira otkrivanje mikobakterija u ispljuvaku, urinu, izmetu, kao i očiglednih znakova bolesti, dok se na mjestu dodira zahvaćenog organa i vanjskog okruženja infekcija ne može otkriti. Otvoreni oblik tuberkuloze je najopasniji i predstavlja opasnost od zaraze svim ljudima koji se nalaze u blizini.

Zatvoreni obrazac Karakteriziraju ga poteškoće u otkrivanju infekcije u sputumu dostupnim metodama, a za druge je neopasan oblik ove bolesti.

Glavne metode dijagnosticiranja tuberkuloze su fluorografija, radiografija, Mantouxov tuberkulinski test, PCR i mikrobiološki pregled ispljuvka, mokraće i izmeta.

Prevencija tuberkuloze uglavnom se zasniva na probiru, masovnom probiru i vakcinaciji djece, ali uprkos velikoj količini podataka o dijagnozi, prevenciji i liječenju tuberkuloze, ova bolest nastavlja da maršira na Zemlji, zarazujući velik broj ljudi od kojih mnogi umiru.

1. Mycobacterium tuberculosis ulazi u organizam

Glavni mehanizmi infekcije u tijelu:

Vazdušna staza - infekcija ulazi u vanjsko okruženje putem razgovora, kihanja, kašljanja pacijenta s otvorenim oblikom bolesti, pa čak i kada se osuši, štapić zadržava svoju patogenost. Ako je zdrava osoba u ovoj sobi, posebno slabo prozračena, tada infekcija ulazi u njega kroz disanje.

Alimentarni put - infekcija ulazi u čovjeka kroz probavni trakt. To je obično uzrokovano jedenjem hrane nepranim rukama ili ako se ne operu prehrambeni proizvodi koji su zaraženi i neobrađeni.

Na primjer, može se primijetiti domaće mlijeko - krava koja boluje od tuberkuloze proizvodi zaraženo mlijeko. Osoba koja kupi domaće mliječne proizvode rijetko ga provjerava na infekciju.

Posebna životinja koja prenosi mnoge bolesti opasne po ljude je svinja.

Pogledajte video: Sve o dijabetesu Све о дијабетесу (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar