Komplikacije dijabetesa: aceton u urinu

Ako se ketoni kod dijabetesa proizvode u povećanim količinama, to znači da tijelu nedostaje inzulina. Redovno testiranje ketona smatra se ključnim dijelom liječenja dijabetesa, jer pomaže u sprečavanju opasne komplikacije - ketoacidoze, odnosno stanja u kojem dijabetičar može umrijeti.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Šta su ketoni?

Ketoni su organska jedinjenja koja proizvodi jetra, a potom ulaze u krvotok. Sastoje se od acetona, β-hidroksibuterne kiseline i octene octene kiseline. Liječnici ne razmatraju vrijednosti indikatora odvojeno, već koriste opći koncept „acetona“. Obično se ovi spojevi brzo razgrade i izlučuju izdahnutim zrakom, izlučivanjem znojnih žlijezda i mokraće, pa se praktično ne nalaze u analizama zdravih ljudi. Pojava viška ketona važan je dijagnostički znak poremećenog metabolizma ugljikohidrata i masti popraćen intoksikacijom tijela.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Uzroci pojave su aceton (ketonska tijela) u urinu. Vrijednosti acetona u urinu

Ovaj se problem može pojaviti za vrijeme vrućine, nakon operacije, u kontekstu metaboličkih poremećaja, što može biti manifestacija bolesti poput dijabetesa. Ovaj fenomen ne bi uvijek trebao biti uzrokovan problemima gušterače, ali njegova manifestacija moguća je kada pacijent ima problema s metabolizmom ugljikohidrata u jetri. U ovom slučaju dolazi do punjenja tijela mastima, a aceton nastaje kao nusproizvod. Ako se pojavi s postojećim dijabetesom, to signalizira nedovoljno liječenje, s kojim trebate nešto poduzeti. Mokračni aceton može biti prateći faktor hiperaktivnosti štitnjače.

Normalna razina bi trebala biti do 20 µmol.

Zašto ketoni u krvi i urinu povećavaju dijabetes?

Mala opskrba glukozom u jetri je osnovni izvor energije za organe i tkiva. S produljenom gladovanjem smanjuje se nivo glukoze i prestaje proizvodnja inzulina, hormona koji regulira metabolizam ugljikohidrata u tijelu. Manjak glukoze tjera tijelo da koristi masne rezerve kao „gorivo“. Raspad masti dovodi do pretjeranog stvaranja nusproizvoda - ketona. Kod osobe bez dijabetesa, proizvodnja ketona je normalna prilagodba tijela na gladovanje.

Povišeni ketoni uzrokuju slabost u tijelu.

Kod dijabetes melitusa zbog nedostatka inzulina, ćelije ne mogu koristiti glukozu da bi nadopunile energiju. Tijelo reagira na trenutni problem, kao i tijekom posta - nadoknađuje energiju zbog masti i stvara višak ketona. Samo inzulin može ispraviti ovu situaciju. Zbog toga je za dijabetičare važno da slijede terapiju inzulinom koju preporučuje liječnik i kontroliraju nivo acetona. Povećanje koncentracije ketonskih tijela prati intenzivna žeđ, slabost, stalni umor, kratkoća daha i mučnina.

Ketoacidoza i njeni simptomi

Ketoacidoza je ozbiljna komplikacija dijabetesa koja nastaje kada se u tijelu nakuplja veliki broj ketonskih tijela zbog akutnog nedostatka inzulina.

U ovoj se situaciji ketoni ne izlučuju iz tijela, već cirkuliraju u krvi, mijenjajući njezinu kiselost i postepeno trovajući organizam. Najčešće se razvija u onih koji bolest ne drže pod kontrolom. Propuštene injekcije, neadekvatna terapija inzulinom, kršenje prehrane sa malo ugljikohidrata i sl. Mogu izazvati ketoacidozu. Ako se uzroci razvoja ketoocitoze ne zaustave na vrijeme, nastaje dijabetička koma. Ako se primijete sljedeći simptomi, hitno treba pozvati hitnu pomoć:

  • odbacivanje hrane i tečnosti od strane tijela,
  • učestalo povraćanje
  • višak šećera, koji ne reaguje na neovisne pokušaje smanjenja,
  • povišen je nivo ketona,
  • bolovi u stomaku
  • voćni miris iz usta
  • letargija
  • hipersomnija,
  • ludilo.
Vratite se na sadržaj

Ketoni tokom trudnoće

Kod dijabetesa, buduća majka treba biti svjesna da se doze inzulina mogu razlikovati od onih prije trudnoće. To je posljedica povećanja tjelesne težine i hormona koji sprečavaju smanjenje glukoze u krvi. Višak ketonskih tijela se eliminira, određuje se za određeni period trudnoće, dozom inzulina. Zbog toga je važno pažljivo pratiti njihovu razinu, jer čak i neznatno povećanje može značiti da je vrijeme za pregled doze inzulina. Što je duže razdoblje gestacije, to je veća potreba za inzulinom. Stoga bi trudnoća s dijabetesom trebala biti pod nadzorom ginekologa i endokrinologa.

Aceton kod dece

Ketoni u urinu djeteta prisutni su iz različitih razloga, od kojih je jedan dijabetes. Ako je djetetu već dijagnosticiran dijabetes, roditelji bi trebali znati prve znakove nedostatka inzulina i odmah reagirati. Djeca i adolescenti s dijabetesom trebaju sistematski provjeravati ketone, posebno s pogoršanjem hronične bolesti, za vrijeme prehlade ili zarazne bolesti, kao i u stresnim situacijama (ispiti, natjecanja, putovanja i sl.). Koncentracija ketona iznad normalne ponekad se nalazi u novorođenčadi, jer dolazi do privremenog smanjenja razine glukoze.

Kako otkriti prisustvo ketona?

Kod šećerne bolesti važno je pažljivo osluškivati ​​svoje stanje i na prvi znak bolesti izmjeriti nivo ketona.

Pogoršanje zdravlja (pojačana žeđ, učestalo mokrenje, glavobolja, smanjen apetit itd.) Sugerira da će koncentracija acetona vjerojatno biti povećana. To možete saznati na nekoliko načina:

    Ispitna traka koristi se za utvrđivanje nivoa ketona.

Kroz urin. Kod kuće se koriste posebne test trake. Koncentracija se određuje usporedbom boje trake s ljestvicom boja. Njeni nedostaci:

  • test trake ne pokazuju koja vrsta ketona je povećana (posebno je važno znati povećanje b-ketona),
  • ketonska tela pojavljuju se u urinu 2-3 sata nakon što se formiraju u krvi.
  • Kroz krv. Upotreba posebnih Freestyle Optimum test traka koje pokazuju nivo b-ketona. Testovi takođe pomažu u kontroli nivoa glukoze.
  • Ako nema test traka, dodajte kap amonijaka u urin. Škrlatna boja ukazuje na prisustvo acetona.
  • Tabela koncentracije ketona u urinu:

    Urinarna ketonska tijela i dijabetes

    Povišeni aceton kod dijabetesa može biti opasno po život i za dijabetes tipa 1 i za 2. Nedostatak inzulina povezan je ne samo s metabolizmom ugljikohidrata, nego i sa probavom masti. Kao rezultat toga, zajedno s povećanjem šećera u krvi, dolazi do povećanja ketonskih tijela. Povećani sadržaj acetona manifestuje se mirisom pacijentovog daha. Ako se ovo stanje pacijenta ne liječi, prijeti mu nesvjesno stanje. Visoki nivoi zahtijevaju brzu odluku i prihvatanje pacijenta u bolničko odjeljenje.

    Povećanje nivoa acetona događa se kod metabolički neuravnoteženog dijabetes melitusa, posebno tipa 1, kada šećer u krvi prelazi 15 mmol / L. Ovakva situacija zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, najbolje u dijabetičkoj klinici. U ovom je slučaju potrebno procijeniti opće zdravstveno stanje i propisati odgovarajući tretman, odnosno uputiti pacijenta u bolnicu.

    Pažnja! Niska vrijednost acetona u urinu može biti posljedica dugotrajne gladi ili povraćanja.

    Istovremeni simptomi povišene razine acetona u urinu


    Povećani nivo ketonskih tela prate i drugi popratni simptomi, kao što su:

    • kratkoća daha
    • piskanje
    • učestalo mokrenje
    • žeđ
    • crvenilo lica
    • bolovi u stomaku
    • povraćanje
    • miris acetona u dahu,
    • dehidracija.

    Lečenje. Preventivne mjere za dijabetes tipa 1 i 2

    Osnova liječenja je smanjenje šećera u krvi kod dijabetesa (bez obzira na vrstu) i njegovu stabilizaciju.

    Prevencija je redovito nadzirati aceton u urinu i šećer u krvi. Ovi se testovi mogu izvesti kod kuće pomoću glukometra (mjerenje šećera u krvi) i posebnih test traka koje se nakon natapanja u urinu zaprljaju i pokazuju je li sve u redu.

    Aceton i drugi poremećaji

    1. Dijabetes melitus. Kod ove bolesti miris acetona često je prisutan u disanju, posebno kod dijabetesa tipa 1. Tijelo, ne proizvodeći inzulin, sagorijeva bjelančevine i masti, što rezultira proizvodnjom acetona, koji otrova tijelo i ulazi u urin, krv i limfu. Manje je uobičajen kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, u kojima ima dovoljno inzulina u tijelu.
    2. Thyrotoxicosis. Bolest štitnjače podijeljena je u 2 skupine. Razvrstavaju se prema nivou hormonske razine. Brzom upotrebom masti i proteina dolazi se do proizvodnje acetona. Njegovo prisustvo i nivo mogu se utvrditi pomoću analize urina. Povećani sadržaj ketonskih tijela je signal da jetra proizvodi prekomjernu količinu od 3 komponente: 2 metaboličke kiseline (beta-maslačna kiselina i acetoacetat) i aceton. Početni znak je karakterističan miris urina i disanja. Pored toga, prisutni su i drugi simptomi: tremor, tahikardija, gubitak težine normalnom hranom. Tirotoksikoza se leči lekovima koji inhibiraju rad štitnjače. Preporučljivo je obaviti ultrazvučni pregled kako biste isključili prisustvo ozbiljnih bolesti.
    3. Jetra. Kada dođe do poremećaja metabolizma dolazi do kršenja apsorpcije hranljivih sastojaka. To posebno vrijedi kada je dijeta ograničena na unos vitamina i minerala. Jetra koja prima samo masti i bjelančevine najteže je podnijeti dijetu bez ugljikohidrata. Ova činjenica dovodi do povećanog razlaganja masti i proteina, što utiče na tjelesnu težinu - osoba brzo gubi na težini. Ali, kao rezultat toga, porast broja ketonskih jedinjenja i, prema tome, acetona. Kao rezultat stalne prehrane dolazi do kroničnog metaboličkog poremećaja, pogoršanja bolesti i pojave novih komplikacija.
    4. Bubrezi često pate od neuhranjenosti u bubrežnim kanalima. U ovom slučaju dolazi do kršenja metabolizma vode i soli, proteina i lipida. Uporedo sa tim, poremećen je metabolizam masti, što dovodi do povećanja nivoa ketonskih tela. Pored edema i hipertenzije, u dahu se pojavljuje miris acetona. U nedostatku preduzetih mera, može doći do potpunog zaustavljanja bubrežne aktivnosti.

    Zaključak

    Prisutnost acetona u urinu signalizira ozbiljnu bolest. Posjeta ljekaru može biti presudan faktor. Na primjer, kod dijabetesa, pravovremeno liječenje može spriječiti pojavu ozbiljnih komplikacija. U maloj djeci trovanje tijela dovodi do dehidracije, što uzrokuje metaboličke poremećaje. U ovom se slučaju prisustvo ketonskih tijela očituje letargijom i "acetonskim" disanjem.

    Kako se mogu utvrditi ketoni u urinu?

    Prepoznajte ketone u urinu moguće u laboratoriji i kod kuće. Da biste to učinili, posebna traka natopljena alkalnom supstancom i natrijum nitroprusidom stavlja se u urin na 1 minutu (dostupno u ljekarnama). Ukoliko dođe do povećanog nivoa ketona u mokraći, traka mijenja boju iz bijele u smeđe-crvenu. Procjena reakcije provodi se na ljestvici boja - "negativan", "mali", "prosječan" i "značajan" sadržaj ketona. Test je jednostavan za provođenje i može se izvesti neograničen broj puta.

    Za tačnije i konkretnije rezultate trebate uzeti analizu krvšto se takođe može izvesti u laboratoriji i kod kuće. Pored toga, odvija se reakcija u test trakama s urinom acetoacetatom, a sadržaj beta-hidroksibuterne kiseline u urinu ne može se utvrditi, stoga nisu prikladni za procjenu učinkovitosti liječenja dijabetičke ketoacidoze.

    Rezultati tumače se kako slijedi: normalno, nivo ketona u krvi treba biti niži od 0,6 mmol / l, razina 0,6-1,5 mmol / l ukazuje na mogućnost dijabetičke ketoacidoze, a> 1,5 mmol / l - visoki rizik od ketoacidoze ili već postojeću ketoacidozu.

    Upoređivanje i podudaranje nivoa ketona u krvi i urinu

    Nivo ketona u krvi (mmol / L)

    Razina ketona u mokraći

    „Negativni“ ili „otisci stopala“

    „Otisci stopala“ ili „mali“

    „Mali“ ili „značajan“

    Važno je znati o mogućim lažno pozitivnim i lažno negativnim rezultatima određivanja ketonurije.

    Lažno pozitivan rezultat (određuju se ketoni u urinu, ali nema opasnosti od razvoja dijabetičke ketoacidoze) zbog:

    • Uzimanje određenih lijekova (na primjer: kaptopril, valproat),
    • Aceton može cirkulirati u krvi više sati, čak i nakon primjene potrebne doze inzulina. U ovom slučaju, novi ketoni ne nastaju i nisu otkriveni u krvi.

    Lažno negativan rezultat (ketoni u urinu nisu otkriveni, ali oni postoje) zbog:

    • Prijem velike količine vitamina C (askorbinske kiseline) ili salicilne kiseline (koji se nalazi u mnogim lijekovima protiv bolova kao što je aspirin),
    • Poklopac limenke s prugama bio je predugo otvoren,
    • Rok trajanja test traka je završen.

    Dakle, ako se otkriju ketoni u jutarnjem urinu i nivo glukoze u krvi je nizak, to "Gladni ketoni". Možda ćete osjetiti opću slabost i mučninu, kada se pojave takvi simptomi, trebate jesti hranu koja sadrži ugljikohidrate, nakon čega slijedi unošenje potrebne doze inzulina. Također, budite sigurni da ćete odrediti nivo glukoze u krvi tijekom slijedeće noći, da biste isključili mogućnost noćne hipoglikemije. Visoka glukoza u urinu ukazuje na to da je glukoza u krvi bila visoka tokom noći, iako je ujutro bila niska.

    Ako je nivo ketona u urinu (i / ili u krvi) visok i razina glukoze u krvi prelazi 15-20 mmol / l, to ukazuje nedostatak inzulina. Prioritet broj jedan je davanje dodatne doze inzulina. Stoga:

    • Unesite 0,1 U / kg inzulina kratkog djelovanja (po mogućnosti Novorapid ili Humalog),
    • Odredite nivo glukoze u krvi nakon 1-2 sata,
    • Unesite još 0,1 U / kg težine ako se nivo glukoze u krvi nije smanjio,
    • Nemojte ubrizgavati inzulin kratkog djelovanja češće nego svaka 3 sata da biste izbjegli zakašnjelu hipoglikemiju,
    • Odredite nivo ketona u krvi sat vremena nakon unošenja dodatne doze inzulina - on bi trebao biti smanjen,
    • Konzumirati više tečnosti (vode)
    • Ako je nivo ketona u krvi 3 mmol / l ili više, potražiti ljekara!

    Koja je razlika između dijabetičke ketoacidoze i acetona u urinu

    Ketonska tela (ketoni) su organska jedinjenja koja se sintetizuju u jetri tokom „energetske gladi“ (nedostatak ugljenih hidrata) iz masti i proteina. Tijelo prelazi u stanje ketoze. Lako prepoznati marker ovog stanja je aceton u urinu. Višak ketona u urinu naziva se ketonurija.

    Ketoza je normalno fiziološko stanje u kojem je energetski deficit u tijelu pokriven ketonima. Organizam sjevernih naroda (Chukchi i Eskimos) genetski je prilagođen takvom metabolizmu.

    Ketonska tijela u tijelu su uvijek prisutna u malim količinama. Obično analize pokazuju njihovo odsustvo. Prisutnost acetona može biti posledica:

    • Pregrevanje
    • Post
    • Dehidracija
    • Dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata
    • Nekompenzirani dijabetes.

    U zdravih ljudi, aceton u urinu će nestati sam po sebi nakon što eliminira uzrok (pregrijavanje, gladovanje, dehidracija). U nekim se slučajevima preporučuje izbalansirana prehrana i uporaba sorbenata.

    Poražen dijabetes kod kuće. Prošlo je već mjesec dana od kada sam zaboravio na skokove šećera i uzimanje inzulina. Oh, kako sam patila, neprestana nesvestica, hitni pozivi. Koliko puta sam išao kod endokrinologa, ali tamo kažu samo jedno - "Uzmi inzulin". I sada je prošlo 5 tjedana kako je razina šećera u krvi normalna, nijedna jedina injekcija inzulina i sve zahvaljujući ovom članku. Svi koji imaju dijabetes moraju čitati!

    Ako se nekoliko dana zaredom otkrije aceton u urinu, to ukazuje na moguću ozbiljnu bolest. Ketoni će nestati nakon izlečenja osnovne bolesti.

    Aceton u urinu trudnice ukazuje na jaku toksikozu.

    Kod djece mlađe od 12 godina često se mogu primijetiti fluktuacije acetona u urinu zbog nerazvijenosti gušterače. Visoki troškovi energije u ovoj dobi i nesavršenost metaboličkih procesa prisiljavaju tijelo da traži pomoć od unutrašnjih rezervi.

    Resursi glukoze u djetetovom tijelu brzo se troše emocionalnim stresom, intenzivnim fizičkim naporom i visokom temperaturom. Piće uvek treba biti dostupno detetu da bi se rešilo toksina (u ovom slučaju ketona). Njegova potreba za slatkišima mora biti zadovoljena.

    U zdravih ljudi, prelazak na dijetu sa malo ugljikohidrata, aceton u urinu može se primijetiti tokom perioda adaptacije (ponekad se može povlačiti i za mjesec dana). Zatim se uključuju mehanizmi samoregulacije i mišići i mozak gotovo u potpunosti koriste ketoni.

    Rast ketona u urinu ljudi koji ograničavaju njihov unos ugljikohidrata za gubitak kilograma dobar je znak sagorijevanja potkožne masti.

    Pacijent s dijabetesom može slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata uz strogu kontrolu šećera i ketona. Istovremeno, visoki nivoi šećera i ketona su neprihvatljivi.

    Nekontrolirana kedoza može dovesti do značajnog povećanja krvi ketonskih tijela i uzrokovati pomak pH vrijednosti na kiselu stranu. "Zakiseljavanje" tijela je prepun ozbiljnih kvarova u njegovom radu. Postoji patološko stanje - ketoacidoza.

    S nedostatkom inzulina, tijelo počinje osjećati glad, čak i ako višak glukoze uđe u tijelo. Počinju se stvarati ketonska tijela, čija je apsorpcija teška zbog visoke razine glukoze. Na pozadini dehidratacije koncentracija ketona raste, tijelo se "zakiseljuje" - razvija se dijabetička ketoacidoza.

    Za pacijenta koji boluje od dijabetesa, aceton u krvi je upadljivo upozorenje o razvoju ketoacidoze na pozadini dekompenziranog dijabetesa.

    Koja je opasnost od dijabetičke ketoacidoze kod dijabetesa

    Bolest se razvija neprimjetno, može proći nekoliko dana prije nego što uđe u akutnu fazu. Za to vrijeme, uz nedostatak inzulina, povećava se koncentracija šećera u krvi, tijelo dehidrira, pokušaj nadoknade deficita energije uslijed raspada masti dovodi do stvaranja ketona.

    Opterećenje bubrega se povećava, soli se isperu iz tijela, tijelo se „zakiseli“. Iz kostiju se intenzivno ispire kalcij i magnezijum. Trpi dotok krvi u tkiva srca i mozga. Pogođena je štitna žlijezda.

    Tijelo se pokušava osloboditi viška ketona uz pomoć izlučivanja - pluća, bubrega i kože. Pacijentovo disanje, urin i koža dobija karakterističan „slatko-kiseli“ miris.

    Razvijanje ketoocitoze kod dijabetesa prati:

    • Poremećaj cirkulacije.
    • Respiratorni distres.
    • Poremećaj svijesti.

    Završni stadij - cerebralni edem, što će dovesti do zastoja disanja, zastoja srca i smrti.

    Tokom bolesti, visoka groznica doprinosi uništavanju inzulina. U ovom se slučaju stanje ketoacidoze razvija brzo, za nekoliko sati.

    Uzroci ketoacidoze

    Hiperglikemija + visoka koncentracija ketona u urinu = dijabetička ketoacidoza.

    Razvoj dijabetičke ketoacidoze povezan je sa nedostatkom inzulina u tijelu. U slučaju dijabetesa ovisnog o insulinu, to mogu prouzrokovati sljedeći razlozi:

    • Neadekvatne doze inzulina. To često "griješi" pacijente koji prate njihovu težinu.
    • Loš inzulin.
    • Promjena uvjeta ubrizgavanja: promjena mjesta ubrizgavanja, preskočite ubrizgavanje.
    • Nagli porast potrebe za povećanom dozom inzulina izazvanog posebnim stanjem (zarazna bolest, trauma, trudnoća, moždani udar, srčani udar, stres).

    Kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, razvoj bolesti moguć je u slučaju nedostatka vlastitog inzulina:

    • Kod dijabetičara „s iskustvom“. U ovom slučaju, stalna prisutnost ketona u urinu ukazuje na potrebu pribjegavanja egzogenom inzulinu.
    • Uz posebno stanje dijabetesa - infekcije, moždani udar, srčani udar, trauma, stres.

    Za vrijeme bolesti neprihvatljivo je preskakati injekcije inzulina ili smanjivati ​​njegovu dozu. U nedostatku apetita, preporučuje se konzumiranje sokova (razmotrite ugljene hidrate koje unose jedinice hljeba).

    „Gladna“ ketoacidoza kod dijabetes melitusa može se javiti hipoglikemija. U ovom će slučaju pomoći mjere koje se koriste u borbi protiv niskog šećera.

    Pacijent s dijabetesom koji pije alkohol riskira da padne u „alkoholnu“ ketoacidozu. Alkohol potiče rast ketona i istovremeno snižava razinu šećera.

    Simptomi dijabetičke ketoacidoze

    Za razliku od hipoglikemije, ova komplikacija dijabetesa razvija se postepeno. Do primarnih znakova koji ukazuju na hiperglikemiju:

    • stalna žeđ
    • suha usta
    • nagon da često mokrate,

    dodaju se znakovi koji ukazuju na trovanje ketonom:

    • Slabost
    • Glavobolja
    • Smanjen apetit
    • Prisutnost ketona u urinu.

    U ovoj fazi razvoja bolesti moguće je samostalno zaustaviti ketoacidozu kod dijabetes melitusa.

    Ako se otkriju kasni simptomi:

    • odbojnost prema hrani, posebno mesu,
    • bolovi u trbuhu
    • mučnina povraćanje
    • proliv
    • miris acetona iz usta,
    • bučno brzo disanje

    potrebna je hitna hospitalizacija.

    Dijagnoza dijabetičke ketoacidoze

    Dijagnoza dijabetičke ketoacidoze postavlja se uz prisustvo dva faktora:

    • Visoki šećer u krvi.
    • Prisutnost ketonskih tela u urinu.

    Na nivou šećera> 13 mmol / L, potrebno je redovno (svaka 4 sata) vršiti analizu urina na ketone. Ako se nađe aceton, pribjegavajte mjerama prve pomoći.

    Kod kuće je prikladno odrediti aceton pomoću posebnih test traka. Omogućuju kvalitativno (ponekad i kvantitativno) određivanje prisutnosti ketona:

    • lagana ketonurija
    • srednja ketonurija,
    • teška ketonurija.

    Ako je test pokazao umjerenu ketonuriju, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Uz visoku ketonuriju indicirana je hitna hospitalizacija.

    Bolesnicima s dijabetesom koji imaju gripu / akutne respiratorne infekcije potrebno je utvrditi prisustvo acetona u urinu svaka 4 sata.

    Prve mjere u liječenju ketoacidoze (s blagom ketonurijom):

    • Prilagođavanje doze inzulina.
    • Alkalno pijte u čaši svakih pola sata (to može biti odgovarajuća mineralna voda ili pola čajne kašike sode na čašu vode).
    • Uz previše oštar pad šećera u krvi - sok od grožđa.

    Kada se hospitalizira, bolest se dijagnosticira analizom krvne plazme, prema sljedećim pokazateljima:

    1. Glukoza> 13 mmol / L
    2. Ketoni> 2 mmol / L
    3. PH Lečenje: Protokol za lekare

    Da biste spriječili ozbiljan razvoj bolesti, ako sumnjate na dijabetičku ketoacidozu, poželjno je pozvati tim hitne pomoći. Ako se dijagnoza potvrdi, pacijentu se ubrizgava fiziološka otopina intravenski i injekcija inzulina (20 jedinica) intramuskularno.

    Ovisno o težini bolesti, hospitalizacija se provodi na odjelu opće terapije ili na odjelu intenzivne njege. Liječenje uključuje 5 obaveznih točaka (protokol liječenja):

    1. Terapija inzulinom.
    2. Rehidratacija.
    3. Nadoknada nedostatka minerala.
    4. Olakšanje od acidoze.
    5. Liječenje bolesti koje su provocirale razvoj komplikacija.

    U blagim slučajevima dijabetičke ketoacidoze inzulin se daje supkutano, a gubitak tekućine nadoknađuje se teškim pijenjem.

    Terapija inzulinom dijabetičke ketoacidoze

    Primjena inzulina je jedini način da se "preokrenu" patološki procesi pokrenuti dijabetičkom ketoacidozom. Terapija inzulinom provodi se štedim načinom "malih doza" koji ne dovode do hipoglikemije.

    Kontinuirana primjena kratkih doza inzulina (do 6 jedinica na sat) zaustavlja proces razgradnje masti (ketoni se ne formiraju), oslobađaju opterećenje jetre (nema potrebe za sintetiziranjem glukoze) i doprinose nakupljanju glikogena.

    U bolničkom okruženju pacijentu se ubrizgava inzulin intravenski kontinuiranom infuzijom brzinom od 0,1 U / kg / h koristeći infusomat. Prije toga, polazna inzulina (0,15 U / kg / sat) polako se ubrizgava intravenski.

    Infusomat - infuzijska pumpa (pumpa) za dozirano davanje lijekova.

    • „Kratak“ insulin - 50 komada,
    • 1 ml vlastite krvi pacijenta,
    • + fiziološka otopina do 50 ml zapremine.

    3 sata nakon početka tretmana, može doći do neznatnog porasta ketona u urinu. Ketonuriju je moguće potpuno ukloniti samo 3 dana nakon normalizacije nivoa šećera.

    Intravenska inzulinska terapija u odsustvu infusomata

    Ako infuzomat nije dostupan, inzulin se ubrizgava špricom polako (bonus) svaki sat u jedinicu za ubrizgavanje kapaljka. Doze „kratkog“ insulina dovoljne su sat vremena. Smjesa za injekcije priprema se od inzulina i fiziološke otopine, čime je ukupni volumen do 2 ml.

    U teškim fazama dijabetičke ketoacidoze zapažaju se poremećaji u kapilarnoj cirkulaciji. Davanje inzulina supkutano ili intramuskularno u ovoj fazi bolesti je neefikasno.

    Prilagođavanje doze inzulina

    Pacijenta se svakodnevno nadgleda nivo šećera.

    • Ako se koncentracija glukoze ne smanji u roku od 2 sata, sljedeća doza inzulina povećava se 2 puta (u nedostatku dehidracije).
    • Šećer u krvi ne treba smanjiti za više od 4-5 mmol / sat. Ako šećer padne prebrzo, sljedeća doza inzulina se otkazuje (ako se razina šećera smanji za više od 5 mmol / L) ili 2 puta (ako je šećer „pao“ za 4 - 5 mmol / L).
    • Nakon postizanja 13-14 mmol / l, doza inzulina se smanjuje (na 3 U / h). Ako pacijent ne može jesti sam, ubrizgava mu glukozu (5-10%) kako bi se spriječila hipoglikemija.

    Kako preći na subkutano upravljanje inzulinom

    Kad se stanje pacijenta poboljša (pritisak se normalizuje, glikemija 7,3), prelaze se na supkutanu primjenu inzulina, izmjenjujući "kratki" inzulin svaka 4 sata (10-14 jedinica) i "srednji" dva puta dnevno (10-12 jedinica).

    Prva potkožna injekcija je „podržana“ intravenskom infuzijom „kratkog“ insulina tokom dva sata.

    Rehidratacija kod dijabetičke ketoacidoze. Kako sprečiti preopterećenje tečnošću

    Primarni zadatak u liječenju bolesti je napuniti tekućinu izgubljenu u tijelu najmanje pola. Eliminacija dehidracije vratit će funkciju bubrega, višak glukoze izlučit će se u urinu, a koncentracija šećera u krvi smanjit će se.

    Za rehidrataciju se koristi fiziološka otopina ili hipotonična otopina (ovisno o nivou natrijuma u serumu u krvi). Koristite standardni raspored primjene (1 sat - 1 litra, 2 i 3 sata - 500 ml, zatim 240 ml svaki sat) i polako (prva 4 sata - 2 litre, sljedećih 8 sati - 2 litre, svakih narednih 8 sati - 1 litra).

    Volumen tečnosti ubrizgan tokom jednog sata podešava se ovisno o CVP (centralni venski pritisak). Može se kretati od 1 litre (pri niskom CVP-u) do 250 ml.

    S ozbiljnom dehidracijom, dozvoljeni volumen ubrizgavane tekućine na sat ne smije prelaziti volumen urina koji se oslobađa više od 1 litre.

    Previše tekućine može izazvati plućni edem. Prvih 12 sati liječenja bolesti dozvoljeno je unositi količinu tekućine koja ne prelazi 10% tjelesne težine u volumenu.

    Kod vrlo niske stope sistolnog krvnog pritiska i CVP-a daju se koloidi.

    Djeca i adolescenti skloni su cerebralnom edemu. Za njih, zapremina tekućine unesena u prva 4 sata ne smije prelaziti 50 mg / kg. Tokom prvog sata ne daje se više od 20 ml / kg.

    Eliminacija acidoze

    Acidoza je „zakiseljavanje“ tela kao rezultat pomeranja ravnoteže kiselina i baze u kiseloj strani zbog prekomernog nakupljanja organskih kiselina (u našem slučaju ketonskih tela).

    Inzulinska terapija, koja suzbija proizvodnju ketona, uklanja uzrok acidoze - „zakiseljavanje“ tela ketonskim tijelima. Mjere preduzete za borbu protiv dehidracije ubrzavaju eliminaciju ketonskih tijela putem bubrega i doprinose obnovi acidobazne ravnoteže.

    Na niskim PH vrijednostima (Nespecifične intenzivne aktivnosti)

    Kada se nalaze u bolnici, pacijenti s dijagnozom dijabetičke ketoacidoze mogu zahtijevati dodatne terapijske mjere:

    • Kiseonička terapija za respiratorno zatajenje.
    • Ugradnja venskog katetera za kapaljku.
    • Instalacija želudačne cevi za izbacivanje sadržaja iz stomaka (ako je pacijent u nesvesti).
    • Umetanje katetera u mjehur za procjenu volumena izlučivanja urina.
    • Davanje heparina za prevenciju tromboze kod pacijenata (starijeg stanovništva, u komi, sa "gustom" krvlju, uzimanjem antibiotika i kardioloških lekova).
    • Unošenje antibiotika na povišenoj tjelesnoj temperaturi.

    Groznica kod dijabetičke ketoacidoze uvijek ukazuje na infekciju.

    Dijabetička ketoacidoza kod djece

    U djetinjstvu se dijabetes tipa 1 često dijagnosticira tek nakon što se djetetu dijagnosticira dijabetička ketoacidoza. Čvrsta kontrola šećera u krvi pomoći će da se izbjegnu ove komplikacije u budućnosti.

    U adolescenciji, kada se tinejdžer pokušava osloboditi pritvora iz osećaja protesta i bori se protiv bilo kojeg pokušaja da ga nekako kontroliše, rizik od dolaska u bolnicu (u najboljem slučaju) je velik. Može doći do tragičnog ishoda. Potrebno je upoznati dijete sa dijabetesnim karakteristikama svoje bolesti.

    Kod djece su simptomi dijabetičke ketoacidoze i njezino liječenje isti kao i kod odraslih. Doze ubrizganih lijekova izračunavaju se na osnovu tjelesne težine. Pažljivi roditelji će zaštititi svoje dijete od ozbiljnih komplikacija.

    Kod djece sa dijabetesom tipa 2, ovaj oblik bolesti se praktično ne javlja. U ovom dobu vlastiti inzulin još je dovoljan da se tijelo ne dovede u kritično stanje.

    Kriterijumi uspeha

    Pacijent se smatra izliječenim kad se njegovi objektivni pokazatelji vrate u normalu:

    Nakon otpusta iz bolnice, šećer se mora kontrolirati. Ako prelazi 14 mmol / L, nastavite s kontrolom acetona u urinu. Ako se sami niste mogli nositi s ketonurijom - odmah se obratite liječniku.

    U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

    Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše.Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

    Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

    Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

    Kada prisutnost ketona u urinu nije opasna

    Ketoni u urinu dijabetičara mogu se pojaviti zbog nepoštivanja dijeta s malo ugljikohidrata. Ako se na osnovu toga pacijent šećer u krvi ne poveća na 13 mmol / l ili više, takvi rezultati ispitivanja nisu razlog za propisivanje liječenja.

    Preporučuje se da pacijent češće nadzire nivo glukoze pomoću glukometra i pravilno primjenjuje inzulin. Ako se ove preporuke ne pridržavaju, nivo ketona može porasti i dovesti do razvoja ketoacidoze.

    Zašto se razvija ketoacidoza

    Dijabetička ketoacidoza rezultat je poremećenog metabolizma ugljikohidrata. Ugljikohidrati koji ulaze u pacijentovo tijelo ne mogu se razgraditi u vinske baze šećera, a nedostatak inzulina dovodi do činjenice da stanice ne mogu apsorbirati glukozu kao izvor energije. Kao rezultat toga, tijelo koristi rezerve masnih rezervi i intenzivno ih prerađuje. Zbog toga masti i proteini ne oksidiraju u potpunosti i formiraju acetone koji se nakupljaju u krvi, a potom se pojavljuju u urinu.

    Ketoni u urinu kod prve vrste dijabetesa pojavljuju se kada nivo glukoze u krvi poraste na 13,5-16,7 mmol / L ili kada glukozurija pređe 3%. U nedostatku pravodobnog liječenja, ketoacidoza može izazvati razvoj ketoacidotske kome.

    U pravilu je ketoacidoza kod šećerne bolesti rezultat nepravovremene dijagnoze ili rezultat nepravilnog liječenja:

    • nedovoljna primjena inzulina
    • odbijanje davanja insulina,
    • povremene propuštene injekcije
    • retka kontrola nivoa glukoze u krvi,
    • pogrešno prilagođavanje doze inzulina, ovisno o pokazateljima brojila,
    • pojava dodatne potrebe za insulinom zbog unosa velike količine hrane bogate ugljikohidratima ili zbog razvoja zarazne bolesti,
    • davanje inzulina koji je nepravilno uskladišten ili je istekao,
    • kvar inzulinske pumpe ili inzulinske olovke.

    Sledeći uslovi mogu doprineti razvoju ketoacidoze kod dijabetesa bilo koje vrste:

    • akutne infekcije ili upalni procesi,
    • povrede
    • trudnoća
    • uzimanje antagonista inzulina: glukokortikosteroidi, diuretici, lekovi za polne hormone,
    • Hirurgija
    • uzimanje lijekova koji smanjuju osjetljivost tkiva na inzulin: antipsihotici itd.,
    • iscrpljivanje izlučivanja inzulina tokom dekompenzacije dijabetesa tipa 2.

    Ponekad su uzrok razvoja ketoacidoze greške ljekara:

    • neblagovremena primjena inzulina kod dijabetesa tipa 2,
    • neblagovremeno dijagnosticiran dijabetes tipa 1.

    Kako otkriti pojavu ketona u urinu

    Za otkrivanje ketona u urinu mogu se koristiti sljedeće metode:

    • analiza urina u laboratoriji - rezultati se određuju kao "+" (+ - slabo pozitivna reakcija na prisustvo ketona, ++ ili +++ - pozitivna reakcija koja ukazuje na prisustvo ketona u urinu, ++++ - oštro pozitivna reakcija koja ukazuje na prisustvo velikog broja ketona u urinu),
    • test trake - test se spušta u urin nekoliko sekundi, a rezultati se interpretiraju usporedbom boje na traci i na ljestvici priloženoj na pakovanju.

    Kod kuće, u nedostatku test traka, pomoću amonijaka možete saznati o prisutnosti ketona u urinu. Njegov pad mora se dodati urinu. Njezino obojenje u jarko grimiznoj boji ukazivat će na prisustvo acetona.

    U većini slučajeva dijabetička ketoacidoza razvija se tijekom nekoliko dana, a ponekad i preko 24 sata.

    U početku se pacijent počinje brinuti zbog simptoma koji ukazuju na porast šećera u krvi i nedostatak inzulina:

    • jaka žeđ
    • učestalo mokrenje,
    • slabost
    • nerazumno mršavljenje,
    • suva koža i sluzokože.

    U nedostatku liječenja, dolazi do porasta acidoze i razvoja ketoze:

    • miris acetona iz usta,
    • povraćanje i mučnina
    • Kussmaul dah (dubok i bučan).

    Pogoršanje ovog stanja izaziva poremećaje na delu nervnog sistema:

    • letargija i letargija,
    • glavobolja
    • razdražljivost
    • pospanost
    • prekoma i ketoacidotska koma.

    Liječenje ketoacidoze treba započeti na prvi znak njenog, na čije prisustvo ukazuje rezultat krvi i urina.

    Pacijent s dijabetičkom ketoacidozom u početnom stadiju (uz održavanje svijesti i odsutnost teških popratnih patologija) hospitaliziran je na odjelu za terapiju ili endokrinologiju. I pacijenti u ozbiljnijem stanju - na odjelu intenzivne njege.

    Da bi se sastavio ispravan plan liječenja, odjel stalno nadgleda vitalne znakove.

    Sledeće mere su uključene u plan lečenja:

    • terapija insulinom
    • uklanjanje dehidracije,
    • eliminacija acidoze,
    • nadoknada izgubljenih elektrolita,
    • liječenje bolesti koje su prouzrokovale komplicirani tok dijabetesa.

    Pogledajte video: DIABETES MELLITUS- komplikacijehronicne - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar