Očekivano trajanje života raka pankreasa

Tumori i maligni tumori gušterače su rasprostranjeni u svijetu. Godišnje se registrira do 200 hiljada novo dijagnosticiranih malignih bolesti gušterače. Takva prevalencija privlači pažnju hirurga i onkologa širom svijeta.

Vrste tumora

Morfološki se karcinom gušterače razvija iz epitelijskog, hematopoetskog i limfoidnog tkiva. Kod 95% pacijenata tumor se razvija iz epitelijskog tkiva. Može se predstavljati adenokarcinomom, adenom i cistadenomom. Adenoma i cistadenoma su benigni tumori. Odlikuje ih dug razvoj i napredovanje, odsustvo simptoma i povoljna prognoza tečaja.

U ovom će se članku razmatrati maligne novotvorine (rak) gušterače. Šifra za ICD-10 - C.25.

Maligne novotvorine žlijezda

Žlezdasto tkivo je vrsta epitelijskog tkiva. Stoga se rak razvio iz žlijezdanih stanica pripada odjelu epitelnih tumora. A sam zloćudni rast naziva se "adenokarcinom". Ovo je najčešće otkrivena vrsta neoplazme - do 95% svih malignih tumora. U gušterači se adenokarcinom može razviti:

  1. Iz epitela izlučnih kanala.
  2. Iz ćelija acinusa (zapravo ćelije žlezda).

Pored toga, takvi maligni tumori razvijaju se iz žljezdanog tkiva: cistadenokarcinom, akinarna ćelija i karcinom pločastih ćelija. Otkrivaju se samo kod 5% svih pacijenata.

Klasifikacija stadijuma razvoja adenokarcinoma

Ruska Federacija usvojila je međunarodnu postepenu klasifikaciju karcinoma gušterače na osnovu TMN klasifikacije:

  1. Faza 1 - Tumorski čvor nalazi se unutar tijela, ne prelazi 2 cm. Nema metastaza u regionalne limfne čvorove. Na organima nema udaljenih metastaza. U ovoj fazi se simptomi ne primjećuju. Prognoza je povoljna.
  2. Faza 2 - tumor proklija dvanaestopalačno crijevo, žučni kanal i okolna vlakna. Nema metastaza u regionalne limfne čvorove. Na organima nema udaljenih metastaza. Pacijent se počinje brinuti o ranim simptomima. Prognoza je povoljna.
  3. Treća faza - tumor prostire u dvanaestopalačno crijevo, žučni kanal i okolna vlakna. U jednom regionalnom limfnom čvoru postoji jedna metastaza. Na organima nema udaljenih metastaza. Uočeni su rani simptomi, prognoza je dvojbena.
  4. 4A stadij - podrazumeva klijanje tumora u okolna tkiva i organe sa kršenjem njihove funkcije. U regionalne limfne čvorove može biti pojedinačnih ili više metastaza. Na organima nema udaljenih metastaza. Zabrinuti za teške simptome prognoza je dvojbena.
  5. Stupanj 4B - daje se svim pacijentima koji imaju žarišta udaljenih metastaza na organima i tkivima. Zabrinuti zbog teških simptoma. Prognoza je nepovoljna.

Lokalizacija tumora gušterače

Anatomski maligni proces gušterače je lokalizovan:

  1. U glavi - najčešća patologija (do 70% slučajeva).
  2. U tijelu i repu organa - na drugom mjestu po rasprostranjenosti (do 24%).
  3. U procesu kuka je najrjeđa patologija (do 6% slučajeva).

Vreme od prvih simptoma do smrti

Ovisno o uvjetima i načinu života pacijenta (aktivni ili sjedeći), prisutnosti ili odsutnosti štetnih ovisnosti, nasljednosti i prisutnosti popratnih bolesti (čak i iz psihološkog stanja osobe: optimista ili pesimista), bolest se odvija različitim brzinama, prolazeći kroz više stadija:

  • nula (0-stupanj),
  • Imam fazu IA i IB
  • II, gde se takođe razlikuju faze IIA i IIB,
  • III (preterminal)
  • IV (terminal, završni ili konačni).

Vrijeme koje proteče od početka prvih znakova bolesti do početka posljednjeg stadija različito je za svakog pojedinca.

Određuje se brzinom rasta degeneracije, površinom oštećenja žlijezde i strukturama koje sudjeluju u procesu, čijom se djelatnošću određuje stanje unutarnjeg okoliša tijela (od pH do aktivnosti sustava zgrušavanja krvi) što određuje kako stopu porasta same bolesti, tako i stopu metastaza sa oštećenjem obližnjih, a zatim i udaljene organe.

Dakle, s rastom tumora iz duktalnog epitela, simptomatologija će uglavnom ovisiti o prohodnosti kanala, koji određuju stupanj probavnih smetnji.

U slučaju oštećenja hormonalno aktivnih struktura, poremećaj tjelesnih funkcija bit će značajniji, jer govorimo o sustavima koji prevoze i povezanosti organa u njemu - o živčanom i vaskularnom sustavu.

Prisutnost hroničnog pankreatitisa i šećerne bolesti (koja djelomično postaje izvor i uzrok raka), a također dovodi do smanjenja nivoa ionako niskog imuniteta i do pojave neoperabilnog stanja organa.

Trajanje svake faze bolesti je različito za svakog pacijenta, kao što je i vrijeme predviđeno za tijek cjelokupnog stanja.

S obzirom na nepostojanje klinički značajnih simptoma u fazi 0 i I, pacijent obično zanemaruje svoj položaj. Ali ovo je jedini vremenski period kada operacija može biti uspješna.

Započinjanje sljedećih faza (s tumorom koji prelazi žlijezdu) s izraženijim manifestacijama prepun je mnogo manje učinkovitog liječenja ili više nema smisla (palijativne tehnike mogu dovesti samo do blagog produljenja pacijentovog života).

Da li se može izlečiti?

Prognoza ovisi o stadiju bolesti (lokaciji tumora unutar ili iza organa, zahvaćenosti susjednih organa i prisustvu metastaza u njima), lokaciji tumora u žlijezdi, stanju tjelesnih sistema i stupnju opremljenosti operacijske dvorane potrebnom opremom.

Uz prisustvo svih povoljnih uslova za rak, mogu se preduzeti mjere:

  1. U fazi 0 - radikalnom ekscizijom tumora uz obavezno gama zračenje nakon operacije.
  2. U I - najradikalnija intervencija (bilo s ekscizijom cijele žlijezde, bilo ograničena na njezinu resekciju, bilo pomoću Whipple tehnike) zračenjem.
  3. U fazi II i III mogu se izvoditi isključivo palijativne operacije za uklanjanje mehaničkih prepreka koje su stvorene za probavu od strane same žlijezde ili bloka nje i susjednih organa (za prevladavanje opstrukcije dukta, crijevne opstrukcije) ili se mogu poduzeti mjere za zatiranje perforacija želuca i crijeva.
  4. U stadiju IV, zbog izuzetno ozbiljnog stanja pacijenta, čije tijelo nije u stanju podnijeti ozbiljnije opterećenje, i metastaziranja tumora na udaljenim organima, onkolozi nisu u mogućnosti ponuditi pacijentu ništa.

Dakle, stvarno potpuno izlječenje je moguće samo u 0 ili u početnim fazama I faze.

Video o karcinomu pankreasa:

Opstanak u različitim fazama

Postoje statistike za slučajeve oboljelih od karcinoma žlijezde koji se mogu osjetiti i neresenzibilan.

U fazi 0-I nakon složenog liječenja prognoza je povoljna (postotak petogodišnjeg preživljavanja od 65 do 60), u budućnosti se preživljavanje određuje brzinom izlaska neoplazme izvan kapsule žlijezde klijanjem u obližnje organe.

Po dostizanju ovog stanja (faza II A) preživljavanje za 5 godina je realno za 52-50% pacijenata koji su primali tretman u skladu sa potpunim programom; u drugoj varijanti (bez hirurške intervencije, ali koristeći kemoterapiju i radioterapiju), ovaj pokazatelj ne prelazi 15- 12%

U fazi III, mogućnost uklanjanja postoji samo u 20% slučajeva (sa 5-godišnjim postotkom preživljavanja od 41%), ako nije moguće brzo uklanjanje statistika, daje cifru od 3%.

Za fazu IV, pokazatelj 5-godišnjeg preživljavanja kao takvog ne postoji - prosječni životni vijek pacijenata bez terapije nije veći od 8 mjeseci, a s kombiniranim liječenjem - 1,5 godina ili 1 godina. No čak i na vodećim onkološkim klinikama u svijetu s resektabilnošću raka, ovaj pokazatelj ne prelazi 16%.

Za neoselektivnu neoplazmu podaci za petogodišnji period preživljavanja za stadijume I-IV su:

Prognoza karcinoma žlezde

Zbog praktičnog odsustva znakova na ovoj lokalizaciji procesa, tumor doseže neoperabilne veličine, pa je prognoza prognozirajuća.

Zbog potrebe da se prilikom izvođenja intervencije u kombinaciji s kemoterapijom izluče tijelo i rep žlijezde zajedno sa žučnim mjehurima i slezinom (što mnogo puta povećava podložnost infekcijama) životni vijek nije veći od 12-10 mjeseci, a postotak petogodišnjeg preživljavanja varira između 8 i 5.

Video dr Malysheva:

Poslednji sati

Oni su zasjenjeni za njegovatelje i rodbinu prisustvom pacijentove slike ludila na pozadini ekstremnog (kanceroznog) iscrpljivanja. Samostalno kretanje je nemoguće, pacijent također nema želju sjediti u krevetu (uz vanjsku pomoć).

Pored ekstremne iscrpljenosti, blijede boje s dubokim iktericnim obojenjem sklera i kože, postoje znakovi duboke promjene u psihi - bilo je ona u prirodi duboke depresije povlačenjem u sebe, ili se izražava agresivnim optužbama za sve i svašta u svom očajnom stanju.

Sliku dodatno pogoršava asimetrija lica (s oštećenjem mozga), miris truljenja koji dolazi iz pacijentovih usta, nosnog glasa, nerazumijevanje govora i pokušaji plakanja zaustavljaju se suhog kašlja, što dovodi do hemoptize.

Desni se krvare, promijeni se boja i struktura jezika, kratkoća daha se ne zaustavlja ni u stanju potpune nepokretnosti.

Iskrivljenost ukusa u terminalnoj fazi zamjenjuje se potpunom ravnodušnošću prema hrani, slabljenjem osjetila ukusa i mirisa.

U ležećem položaju, uvećana slezina i jetra su jasno vidljivi, vidljivi su znakovi ascitesa, a biološki sekret poprima specifičnu boju: mokraća dobije boju karakterističnu za pivo, izmet izgleda kao bijela glina.

U posljednjoj fazi dolazi do potpune bespomoćnosti i nemogućnosti najjednostavnije samovolje, dok smrt nastupa uslijed razvoja zatajenja više organa (jetre, bubrega i srca).

Kako se određuje preživljavanje karcinoma gušterače?

Preživljavanje je postotak pacijenata koji nakon dijagnoze žive određeno vrijeme (5, 10, 15 godina). Onkolozi za predviđanje najčešće koriste stopu preživljavanja od 5 godina.

Važno je uzeti u obzir da su trenutne stope preživljavanja za pet godina izračunate prije 4-5 godina. Kako se medicina razvija, pacijenti s karcinomom gušterače mogu imati bolju prognozu nego što pokazuje statistika. Preživljavanje ovisi i o pojedinačnim faktorima: starosti i zdravlju pacijenta, vrsti i lokaciji tumora, propisanom režimu liječenja.

Što je tumor veći, to je manja vjerovatnoća da se može ukloniti. Ukoliko neoplazma nije narasla na obližnje i udaljene organe, prognoza je u proseku 2-3 puta bolja.

Lokalizacija malignog tumora

Manifestacija simptoma ovisi o lokaciji tumora. Ako rak pogodi glavu gušterače, žučni kanal se sažima. Pacijent razvije žuticu - boja kože postaje specifično žuta, mučnina i povraćanje su uznemirujuće, mijenja se boja urina. Ovi simptomi vas zahtevaju da posjetite ljekara, tako da se bolest može dijagnosticirati prije početka metastaza. U 90% slučajeva bolesnicima sa tumorom u glavi gušterače prikazana je operacija Whipple - uklanjanje žlezde i okolnih zahvaćenih tkiva.

Neoplazme u tijelu i repu žlijezde razvijaju se asimptomatski, dakle, dostižu velike veličine i uspijevaju se proširiti prije postavljanja dijagnoze.

Uzroci adenokarcinoma

Još nije utvrđen patogenetički značajan etiološki faktor, kao ni mehanizam transformacije zdravih ćelija u ćelije raka. Postoje hipotetičke pretpostavke koje se odnose na kategoriju predisponirajućih faktora koji doprinose razvoju malignih ćelija.

Predisponirajući faktori, čiji se efekat trenutno dokazuje u toku naučnih eksperimenata:

  • Pušenje. Dokazano je da hemijski spojevi sadržani u duhanu imaju kancerogeni učinak ne samo na pluća, već i na gušteraču. Rizik od razvoja tumora u pušača je 2-3 puta veći nego kod nepušača.
  • Pretilost i prekomjerna težina - pogoršavaju tijek i prognozu.
  • Dugogodišnji rad u industrijskim preduzećima koja su povezana sa hemijskom industrijom.
  • Prisustvo dugotrajnog kroničnog pankreatitisa u anamnezi u kombinaciji sa dijabetesom tipa 1. Simptomi ovih bolesti dugo vremena maskiraju simptome raka. Uz to, pankreatitis pogoršava prognozu.
  • Opterećena nasljednost - prisutnost zloćudnih tumora u najužoj obitelji. Dokazano je da opterećena naslednost pogoršava prognozu.

Rani simptomi i znakovi

Kao i kod bilo kojeg tumora, nema specifičnih simptoma ili manifestacija raka pankreasa. To predstavlja izazov u pogledu rane dijagnoze. U ranoj fazi razvoja rak se može posumnjati samo tijekom rutinskog medicinskog pregleda na niz nespecifičnih simptoma. Bez potvrde laboratorijskim i instrumentalnim metodama ispitivanja dijagnoza ne može postojati.

Prvi simptomi raka pankreasa:

  • Bol s prevladavajućom lokalizacijom u gornjem dijelu trbuha u epigastriju.
  • Simptom gubitka kilograma do potpune iscrpljenosti.
  • Dispeptični simptomi: gubitak apetita, proliv, mučnina, povraćanje.
  • Žutica obojenje sklera, sluznica i kože.
  • Palpabilni uvećani žučni mehur.
  • Ascites.
  • Palpabilna volumetrijska formacija u području izbočenja gušterače.
  • Česta mokrenja.

Čak i sa kombinacijom nekoliko simptoma, ne može se sa punom pouzdanošću govoriti o prisustvu malignog procesa. Oni nisu specifični i prisutni su u drugim patologijama. Ako su dostupne, liječnik ima pravo odrediti dodatne instrumentalne metode pregleda pacijentu, radi ranog otkrivanja tumora i provjere dijagnoze.

Kliničke manifestacije uznapredovalog karcinoma pankreasa

Pacijenti sami traže medicinsku pomoć u kasnijim fazama, kada simptomi počnu smetati. U pravilu su to bolovi u trbuhu neodređene prirode.

Važno! Mjesto najteže boli pomaže u topikalnoj diferencijalnoj dijagnozi. Kod raka glave gušterače bol je lokalizirana u jami želuca ili u desnom hipohondriju. Karcinomom tijela i repa žlijezde okružuju gornji dio trbuha ili lokaliziraju epigastrijum u lijevom hipohondriju zračenjem donjeg dijela leđa i leđa.

Uz bol, simptomi i manifestacije raka pankreasa u kasnijim fazama mogu uključivati:

  • Nemotivirana kaheksija.
  • Bojenje šafrana u skleru, sluznici i koži. Bojenje žutice nastaje zbog kompresije žučnih kanala i, kao rezultat,, kršenja odliva žuči. Višak bilirubina cirkuliše u krvi, dajući žutu nijansu.
  • Povraćanje hrane pojelo dan ranije, gastrointestinalno krvarenje, nadimanje, podrigivanje.Ovi simptomi se primjećuju tek u kasnijim fazama raka, kada tumor počne klijati u želucu i dvanaesniku, ometajući evakuaciju hrane.
  • Višestruka tromboza površnih i dubokih vena.
  • Splenomegalija, ascites.

Laboratorijska dijagnoza i identifikacija tumora markera

U ranim fazama razvoja, samo jedan laboratorijski test može potvrditi rak: krvni test na prisustvo tumorskih markera. Za gušteraču je kancerogeni (CEA) i ugljični anhidrat (antigeni CA-19-9).

U kasnijim fazama, pored ove analize, provode:

  • Opći klinički test krvi gdje je otkriveno smanjenje hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, povećanje brzine sedimentacije eritrocita.
  • Biohemijska analiza - kršenje sastava proteina u krvi, povećanje alkalne fosfataze i gama glutamil transpeptidaze.
  • Analiza mokraće - povećanje glukoze, pojava dijastaze (pankreasna amilaza).

Ultrazvučne metode

Provode se prije svega kod svih pacijenata sa sumnjom na karcinom. Smatraju se najinformativnijim i dostupni su u gotovo svakoj klinici.

  • Ultrazvučni pregled trbušnih organa. Izvodi se kroz kožu prednjeg trbušnog zida. Direktan znak tumora je postojanje pojedinačne volumetrijske formacije ili nehomogene šupljine s jasnom linijom između ove formacije i normalnog parenhima. Glava i tijelo žlijezde vizualiziraju se na najbolji način, stoga se tumori ove lokalizacije u ranim fazama dijagnosticiraju lakše nego tumori repa. Uz pomoć ultrazvuka može se otkriti neoplazma od 1-2 cm Metoda ultrazvuka omogućava procijeniti učestalost raka i prisutnost metastaza u abdominalnim organima. Kaže se da je rak klijav kada dolazi do nicanja malignih ćelija u susednim krvnim sudovima i limfnim čvorovima.
  • Dupleksno skeniranje žila pankreasa. Izvodi se u realnom vremenu uz istovremeno kontrast. Omogućuje vam da procijenite protok krvi i stupanj vaskularizacije tumorskih formacija i parenhima, odnos organa organa jedan prema drugom. Ovo istraživanje se provodi za pacijente kod kojih je ultrazvukom otkriven znakove kanceroznih ćelija koje rastu u krvne žile i aortu.
  • Endoskopski ultrazvuk. Neka vrsta konvencionalnog perkutanog ultrazvuka, samo što se ovdje koristi dodatni endoskopski senzor. Ovaj senzor ubacuje se kroz jednjak i želudac u lumen dvanaestopalačnog creva, odakle dolaze signali. Metoda je dobra po tome što omogućava dijagnosticiranje tumora promjera od 5 mm ili više, koji se ne mogu otkriti konvencionalnim ultrazvukom. Uz to, liječnik procjenjuje stanje susjednih organa i krvnih žila zbog metastaza.

Helical computed tomography

To je "zlatni standard dijagnoze". Studija je najefikasnija za intravensko pojačavanje kontrasta. Istovremeno, karcinomska tvorba selektivno akumulira kontrast u sebi, što omogućava procjenu veličine, lokalizacije i raširenosti patologije. Uz pomoć CT procjenjuje se stanje regionalnih limfnih čvorova, sistema kanala, krvnih žila i susjednih organa. CT je vrlo osetljiva metoda. Ako postoje, metastaze se otkriju u 99% slučajeva.

Snimanje magnetnom rezonancom

Koristi se kao alternativa CT-u. Međutim, MRI ima nedostatak - teško je razlikovati malignu neoplazmu od upalnog fokusa. Često se MRI izvodi radi bolje vizualizacije kanala.

Perkutana usisna biopsija ultrazvučnom sondom

Invazivna dijagnostička metoda koja omogućava uzimanje materijala s pogođenog područja na histološki pregled. Metoda je važna za utvrđivanje morfologije neoplazme i konačnu odluku o njenoj benignosti ili malignosti. Na osnovu rezultata biopsije odlučuje se o pitanju prikladnosti kemoradioterapije.

Laparoskopija

Invazivna metoda posljednje generacije koja omogućava onkolozima da vlastitim očima procijene stanje gušterače, njenih kanala i susjednih organa u stvarnom vremenu. Zaključak o prisutnosti karcinoma dat je upravo tamo u operacijskoj sali. Ako su dostupne, procjenjuje se prevalencija, lokalizacija i metastaze.

Principi i smjerovi liječenja

Smjerovi terapijskog utjecaja na tumorski proces:

  1. Hirurški (radikalni i palijativni).
  2. Zračenje ili hemoterapija.
  3. Kombinovano
  4. Simptomatska

Vrsta tretmana bira se pojedinačno. Uzima se u obzir starost pacijenta, prisustvo istodobne somatske patologije, morfologija raka i njegova učestalost. Procjenjuju se i simptomi sumnjivih komplikacija i lokalizacije. Međutim, nijedan od ovih kriterija nije apsolutna indikacija za resekciju. Indikacije i kontraindikacije za operativne zahvate i taktike liječenja liječnik odabire pojedinačno.

Hirurško liječenje

Operacija radikalnog uklanjanja gušterače provodi se strogo prema indikacijama.

Apsolutne kontraindikacije za radikalnu operaciju:

  • Metastatski pregledi u jetri i peritoneumu.
  • Metastatski pregledi na limfne čvorove kojima nije moguće uklanjanje.
  • Klijanje venskih žila s metastazama po cijelom zidu njegovom deformacijom.
  • Uključivanje velikih grana aorte u proces karcinoma (debla celijakije, superiorne mezenterijske i jetrene arterije).
  • Teška prateća somatska patologija.

Hirurško liječenje uključuje jednu od tri vrste hirurgije: pankreatoduodenalna resekcija, totalna pankreatoduodenektomija ili ekscizija distalne žlijezde.

Tijekom pankreatoduodenalne resekcije izrezuju se glava i postupak u obliku kuke sa dijelom želuca, zajedničkim žučnim kanalima i dvanaesnikom.

Preciznost udaljenih dijelova podrazumijeva uklanjanje jednog od dijelova žlijezde (glave, tijela, repa, procesa) s dijelom žučnog kanala, dvanaesnika i želuca.

Potpunom pankreatoduodenektomijom gušterača se potpuno resetira sa svim susjednim limfnim čvorovima, vlaknima, krvnim žilama i ligamentima. Ova se operacija provodi izuzetno rijetko, jer na kraju pacijent ima apsolutnu enzimsku i hormonalnu insuficijenciju.

Što se tiče palijativne hirurgije, ona se izvodi za većinu pacijenata. Palijativna operacija posebno je potrebna pacijentima sa simptomima opstruktivne žutice, crijevne opstrukcije i oslabljenom evakuacijom hrane. U ovom se slučaju daje prednost uobičajenoj laparotomiji tijekom koje se primjenom stoma vraća obnavljanje propusnosti žučnih kanala ili probavnog trakta. Hirurg također procjenjuje stanje organa, stepen oštećenja i rasprostranjenost procesa raka.

Hirurško liječenje je posebno indicirano u naprednim fazama raka. Prognoza preživljavanja povećava se 5-7 puta. Prosečna prognoza preživljavanja nakon operacije je do 2 godine.

Zračna terapija

Izvodi se prije ili nakon operacije ili za ublažavanje bolova. Radioterapija je također indicirana za liječenje tumora u ranim fazama kada postoje male lezije. Terapija se provodi u kursevima od 5 tjedana sa fiksnim dozama zračenja. Tokom liječenja mogu se primijetiti mučnina, povraćanje, slabost, no nakon završetka tečaja nuspojave nestaju same od sebe. Zračna terapija poboljšava prognozu bolesti, uklanja bolne simptome boli.

Hemoterapija

Liječenje se provodi posebnim kemoterapijskim lijekovima koji mogu ubiti stanice raka ili usporiti njihov rast. Sada je poželjno koristiti kombinacije nekoliko lijekova kako biste brže postigli učinak. Kemoterapija se daje u kursevima. Tijekom liječenja pacijent osjeća nagon za mučninu i povraćanje, ćelavost, ulceracija sluznice. Na kraju kursa ove nuspojave nestaju. Kemoterapija takođe poboljšava prognozu i preživljavanje bolesti.

Simptomatsko liječenje se daje pacijentima s neoperabilnim tumorom, kada nijedna od gore navedenih metoda ne može u potpunosti eliminirati karcinom. To poboljšava kvalitetu života, uklanja simptome, poboljšava prognozu bolesti u cjelini.

Prognoze: koliko možete živjeti

Stope preživljavanja uvelike variraju i ovise o stadijumu bolesti, pa čak ni dežurni ljekar ne može dati tačnu prognozu. Prosječna životna dob za rak gušterače je sljedeća:

  • Nakon radikalnog hirurškog tretmana prosječno preživljavanje iznosi u prosjeku od 1 do 2,5 godina. Oko 20% pacijenata živi više od 5 godina.
  • Nakon palijativne operacije, hemoterapije i terapije zračenjem, ako pacijent odbije operaciju, prognoza je do 1 godine. U proseku 6-8 meseci.

0 i 1 stadij raka pankreasa

U ranim fazama tumor se nalazi unutar žlijezde, njegova veličina nije veća od 1,5 cm. Teško ga je otkriti jer ne ometa funkcije organa i ne daje simptome. U većini slučajeva rak gušterače u fazama 0 i 1 tretira se hirurški. Granicu od 5 godina doživljava 60-65% pacijenata.

Smrtnost

Rak gušterače je vodeći uzrok visoke smrtnosti kod pacijenata sa karcinomom. Iako je za određeni vremenski period prilično teško procijeniti razinu pokazatelja, jer je ova patologija dodijeljena općoj grupi “tumora drugih probavnih organa i peritoneuma”. Ali možemo uporediti trendove uočene u drugim zemljama sa značajem bolesti u Rusiji.

Prognoza smrtnosti od raka gušterače u SAD-u 2000. godine iznosila je više od 28.000 pacijenata, ali prema statističkim podacima, stopa mu se ozbiljno smanjila (na 0,9% godišnje) među muškim stanovništvom, ali je porasla među ženskom populacijom.

Epidemiologija

Rak gušterače podjednako je čest kod muškaraca i žena, najčešće je registriran kod ljudi starijih od 40 godina, dok stopa incidencije naglo raste s godinama i dostiže svoj vrhunac u dobi od 70 godina za muškarce i 50 godina za žene.

Prema podacima Velike Britanije, u 2012. godini otkriveno je više od 8800 novih slučajeva karcinoma gušterače u omjeru 1: 1 kod muškaraca i žena, dakle rasprostranjenost bolesti bila je 14: 100 000 stanovništva. Pokazatelji ostalih europskih zemalja se praktično ne razlikuju.

Rasprostranjenost varira od zemlje do zemlje. Najčešće se tumor dijagnosticira u ekonomski razvijenim zemljama, a rjeđe u Africi, Indiji, Vijetnamu, Japanu i Južnoj Americi. Moguće je da je ta razlika posljedica poteškoće u dijagnosticiranju tumora i višestrukih faktora rizika, među kojima su vodeći dijabetes, pretilost, pušenje, hronični pankreatitis, ciroza i povećani unos proteinske hrane i masti. A takvi su faktori rizika karakterističniji za razvijene zemlje.

Među evropskim zemljama najviša stopa incidencije zabilježena je u Austriji, Finskoj, Irskoj i Danskoj, a u Rusiji su najviše pogođeni krajnjeistočni, sjeverozapadni i zapadno-sibirski region.

U zemljama Europe i SAD-u posljednjih godina primjećeno je neznatno smanjenje stope incidencije, ali u Rusiji je zapažena stabilna pozicija pokazatelja, čak i njihov rast. U Europi je između 1979. i 2003 incidencija smanjena za 18% među muškarcima, ali tada je zabilježeno povećanje od 6%. Smanjenje stope povezano je s prestankom pušenja, a rast povezan s neuhranjenošću i pretilošću. Stopa incidencije između 1979. i 2001. bila je stabilna, ali tada je došlo do povećanja od 10%. Ovaj je trend vjerovatno povezan s pretilošću i drugim faktorima rizika za razvoj patologije.

Statistika simptoma

Rak gušterače često se naziva "tihi ubojica", to se događa zbog dugog asimptomatskog toka bolesti zbog lokalizacije organa. Sve dok tumor ne dostigne veliku veličinu i ne počne vršiti pritisak na susjedna područja, pacijent ne osjeća nikakvu nelagodu. To je dovelo do niske stope preživljavanja i rezultata liječenja.

Najčešće se rak glave gušterače razvija, pa su u nastavku navedeni statistički pokazatelji simptoma te određene vrste tumora. Kod 5% pacijenata rak se nalazi samo u tkivima žlijezde i oni mogu biti podvrgnuti kirurškom liječenju, imaju žuticu u 80% slučajeva, bol u 30%, žuticu kože bez bolova u 55%, životni vijek takvih pacijenata je približno 1,5 godina nakon dijagnoze

U skoro 45% pacijenata tumor se širi na susjedna tkiva, što dovodi do nemogućnosti operacije, pa im je životni vijek oko 9 mjeseci.

U 49% slučajeva zapažaju se metastaze na udaljene organe i tkiva. Takvi bolesnici osjećaju jaku bol u 100%, rijetko žuticu. Njihov životni vijek je kraći od 5 mjeseci.

Ljekari često identificiraju faze karcinoma gušterače, za to je potrebno provesti temeljitu dijagnozu. Ali oni su ti koji određuju mogućnosti liječenja za pacijente, iako se kirurška intervencija smatra prevladavajućom metodom terapije.

Stadiji karcinoma gušterače i predviđanja efikasnosti liječenja

Faze su podijeljene u skladu s mogućnošću operacije:

Operativni tumor. Ovaj oblik maligne neoplazme dijagnosticira se u 15-18% slučajeva. Tumor se nalazi samo unutar tijela, ne zahvaća važne arterije i vene, ne daje metastaze. Učinak terapije je promjenjiv, jer postoji visoki rizik od recidiva, neki autori čak tvrde da se relaps razvija na 100%.

Lokalno napredan tumor. U ovom razdoblju tumor se dijagnosticira kod 40% pacijenata, dok se širi na susjedne organe i tkiva, prerasta u krvne žile. Stoga je operacija isključena.

Metastatski tumor. Ovaj stadij bolesti zabilježen je u 55% slučajeva. Prognoza karcinoma gušterače sa metastazama na jetri i drugim područjima izuzetno je nepovoljna.

Hirurško uklanjanje lezije u izoliranim patološkim procesima daje učinak od samo 15-25%. Također treba napomenuti da je stopa preživljavanja nakon operacije približno 10%, a radikalnim postupcima dostiže 20%. Glavni uzrok smrti nakon terapije je razvoj relapsa.

2. faza karcinoma gušterače

U fazi 2, veličina tumora prelazi 2 cm, počinje rasti u limfne čvorove. U polovini slučajeva karcinoma gušterače drugog stepena moguća je operacija Whipple-a. Granicu od 5 godina nakon operacije doživljava 50-52% pacijenata. Ako se resekcija ne može izvršiti, koristi se hemoterapija i radioterapija. U tom slučaju prognoza se smanjuje na 12-15%.

Treći stadij karcinoma gušterače

Faza 3 znači da je tumor prešao preko gušterače, proširio se na velike žile i živce. U 20% slučajeva moguće je hirurško lečenje. Granicu od 5 godina doživljava 41% pacijenata. Ako se Whippleova operacija ne može izvršiti, preživljavanje za 5 godina je 3%.

Da bi poboljšali kvalitetu života i ublažili bol, propisana je palijativna terapija.

Liječenje karcinoma gušterače u 4 faze

U ovoj fazi je indicirana palijativna terapija. Cilj mu je ublažiti bol i poboljšati kvalitetu života. Koriste hemoterapiju, zračenje, lijekove protiv bolova. U nekim slučajevima ljekari propisuju palijativnu operaciju. Sastoji se od djelomične resekcije pogođenih područja gušterače, ali nemoguće je ukloniti sve stanice raka.

Predviđanja prve faze

Naravno, predviđanje života s onkološkim procesom u žlijezdi u potpunosti ovisi o stadijumu patologije. Vrijednost će ovisiti o starosti pacijenta, brzini razvoja ćelija raka, općem stanju, broju sekundarnih karcinoma na susjednim organima.

Najbolja prognoza je kada će se dijagnostika i liječenje provesti u prvoj fazi raka, formacija još nije napustila zonu organa i nema metastaza. U slučaju terminalnog stepena tumora, od pojave simptoma do smrti prođe nekoliko mjeseci od trenutka otkrivanja bolesti.

Prvi stadij onkologije kod IA pankreasa karakterizira mali tumor, do 2 cm, koji se ne proteže izvan rubova žlijezde. Uz patologiju, pacijent nema nikakvih simptoma, osim u slučaju kada se formira formacija u izlaznom području dvanaesnika 12. Tada će se pacijent osjećati bolesno, periodično će se pojaviti dijareja prilikom promjene prehrane.

Početni stadij IB - tumor je prisutan i u gušterači, ali njegova je veličina već veća od 2 cm. U slučaju lokalizacije raka u glavi organa, pacijent će se žaliti na sljedeće simptome:

  • proliv
  • mučnina
  • neznatna bol ispod lijevog rebra,
  • koža će požutjeti.

U prisustvu malignih ćelija u tijelu ili dijelu repa pojavit će se znakovi svojstveni insulinomu, glukogonom, gastrinomu.

Za otklanjanje patologije dopuštena je operativna intervencija. Poslije manipulacije lica koja slijede sve naloge liječnika dugo žive. Međutim, potpuni oporavak operacijom nije zajamčen 100%.

Prognoza za karcinom gušterače je dobra dinamika u 2-5% pacijenata, ako se mjesto tumora operativno ukloni na vrijeme. U budućnosti pacijentu je potreban zamjenski tretman, koji uključuje upotrebu enzimskih sredstava, kako bi se održao pravi nivo probavljivosti prehrambenih proizvoda.

Fatalni ishod nakon operacije ne prelazi 10%. Oko 45% pacijenata živi 5 godina.

Ako su karcinomi lokalizirani u nepristupačnom području žlijezde, ili ako je lezija čak u početnoj fazi značajnih količina, operativno liječenje se ne može provesti. U ovoj situaciji pacijentu će se ponuditi hemoterapija i terapija zračenjem.

Benigni tumor gušterače često je s povoljnom prognozom jer se samo u rijetkim slučajevima degeneriraju u nekvalitetnu neoplazmu. Kada se formacija povećava u volumenu, mogu se pojaviti komplikacije poput žutice, crijevne invaginacije. Ako se tumor pravovremeno ukloni, moguće je da se potpuno oporavi.

Predviđanja u drugoj fazi

Ovaj stadij nema značajnu količinu tumora, ali već ima štetan učinak na limfni sistem.
Ljekari onkološki proces drugog stupnja karcinoma uvjetno su podijeljeni u 2 odjeljenja.

Sa 2A dolazi do ozbiljnog oštećenja vlakana i krvnih žila. Metastaze se ne proizvode.

Tok bolesti u drugom stupnju 2B karakterizira primarni maligni tumor. Može postati veća, lokalizirana izvan granica žlijezde. Tvorba se produbljuje u tkivo gušterače i limfne čvorove koji se nalaze u blizini. Pojavljuju se prve metastaze.

Znakovi bolesti s tumorom 2B.

  1. Gubitak kilograma
  2. Bol u trbuhu.
  3. Proliv
  4. Povraćanje

Drugi stepen onkologije u velikoj mjeri smanjuje šansu za preživljavanje. Među liječnicima se vjeruje da je pojava inferiornog kursa u području glave težak slučaj s bolešću žlijezde.

Rak glave gušterače, kakva je prognoza, koliko njih živi? Tijekom hirurškog liječenja hirurg izvršava potpunu eksciziju glave, žuči, limfnih čvorova, kanala, 12 čira na dvanaesniku. Kada su svi dijelovi uklonjeni iz tijela, liječnik vraća cjelovitost stomaka sa crevima.

Kobni ishod nakon hirurškog liječenja ekscizijom tumora pankreasne žlijezde je oko 9-13%. Čak i sa uspješnim tijekom bolesti nakon hirurškog liječenja i završetka terapije, oko 7% pacijenata živi oko 5 godina.

Pozitivna prognoza moguća je kada se nakon provedenih potrebnih manipulacija metastaze ne pojave ponovo.

Koliko ima živih difuznih rakova gušterače? Otkrivši drugi stepen difuzne tvorbe, provodi se potpuno uklanjanje gušterače. A također doktor može izrezati dio želuca, slezine, područje čvorova.
Kao rezultat ove opsežne ekscizije, liječnik šava kanal u tanko crijevo. Problem je što se zbog eliminacije mnogih organa može ozbiljno razviti dijabetes nakon operacije.
Kada se bolest razvije u repu i tijelu, liječnik vrši eksciziju obaju karcinoma, žučnog mjehura i slezine. Oko 45% pacijenata živi oko godinu dana. Ako je pacijent podvrgnut hemoterapiji, tada do 10% može živjeti 5 godina.

U ovom se slučaju često patologija otkriva kasno, kada postoji snažan poraz s metastazama. Tada će u izoliranim slučajevima pacijentov život trajati godinu i pol.

Treća faza predviđanja

Treće 3 faze karakterizira impresivan poraz ćelija raka slezene, žila sa živcima. Metastaze se sele u udaljenija područja i potpuno oštećuju limfu, selektivno bubrege i srčane žile.

Koliko ih živi sa karcinomom gušterače? Excizija je moguća samo u 20% situacija. Pet godina živi do 41% pacijenata. Ako postoje kontraindikacije za hirurško liječenje, stopa preživljavanja od oko 5 godina je 3%.

Uklanjanje tumora često nije moguće zbog velikog volumena i lokacije.

U ovoj fazi rak gušterače 3. stupnja ima posebnost - pojavu intoksikacija, što dovodi do pogoršanja patologije. Hirurško liječenje doprinosi pogoršanju razvoja prisutnih popratnih bolesti i općem blagostanju pacijenta. Propisani kombinirani tretman dovodi do blokiranja širenja metastaza i povećanja obrazovanja, te za kratko vrijeme produžuje život. Korištenje samo tečaja kemoterapije ne mijenja životni vijek, ali rast tumora prestaje. Prognoza se smatra izuzetno nepovoljnom.

Predviđanja četvrte faze

Ovo je najozbiljniji stepen onkologije, otkriven u gotovo 50% ljudi. Pošto bi se ponovno formiranje raka moglo lokalizirati u susjednim organima - moguća je jetra, žučni mjehur, pluća, želudac, intoksikacija ili impresivne nakupine tekućine u peritoneumu, što dovodi do ozbiljnog pogoršanja pacijentovog blagostanja.
Stopa preživljavanja za rak gušterače u fazi 4 u potpunosti je posljedica:

  • stupanj smještanja karcinoma u druge organe,
  • pojava bola
  • blagostanje
  • izloženost hemoterapiji.

Koliko dugo mogu živjeti sa karcinomom stepena 4? Čak i ako se provede zasićeni lijek, rijetko preživljavanje prelazi 1 godinu. Često pacijent živi od 4-6 mjeseci. Otprilike 5 godina života je u 4% pacijenata. U ovom periodu je na podršci lekovima.

Ako otkrijete manje promjene u gušterači, odmah morate ići liječniku. Ovo je prilika u početnoj fazi da se utvrde uzroci, simptomi i propišu liječenje, što će povećati šanse za potpunu korekciju.

Pogledajte video: Words at War: Apartment in Athens They Left the Back Door Open Brave Men (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar