Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće: da li je potreban?

Trudnoća je jedna od najtežih faza u životu bilo koje žene. To posebno utječe na njeno zdravlje, budući da se od samog početka i tokom svih 9 mjeseci pa sve do porođaja u tijelu buduće majke odvijaju mnogi procesi, među kojima promjene u ravnoteži ugljikohidrata igraju značajnu ulogu.

Dobrobit majke i djeteta u velikoj mjeri ovisi o tome kako će se pravilno odvijati ti procesi. Upravo zbog njihovog praćenja trudnice redovno moraju poduzimati mnoštvo testova, među kojima je izuzetno važan test tolerancije na glukozu.

Zašto to rade?

Mnoge se žene plaše obiljem različitih biohemijskih laboratorijskih ispitivanja. To je dijelom zbog straha za zdravlje nerođene bebe, a dijelom i zbog nevoljnosti da se podvrgava sljedećim pregledima, koje liječnici propisuju i previše ih je. Ali uprkos zastrašujućoj kratici GTT - test tolerancije na glukozu smatra se neophodnim za svaku trudnicu. Rijetki su izuzeci kada se provodi strogo prema indikacijama.

Glavni cilj testa tolerancije na glukozu je utvrditi stepen apsorpcije šećera u tijelu trudnice.

Ova studija se također naziva i „opterećenje šećerom“, jer uključuje davanje određene količine glukoze iznutra. U pravilu se za to koristi usmena metoda.

Većina trudnica često ima lažni osjećaj da ovaj test nema toliko veliku vrijednost u odnosu na redoviti ultrazvuk ili testove na sadržaj hCG. Iz tog razloga, oni to pokušavaju napustiti. Međutim, time riskirate ne samo svoje zdravlje, već i budućnost vaše bebe.

Bilo koja žena u vrijeme gestacijskog razdoblja automatski spada u rizičnu skupinu ljudi koji mogu dobiti dijabetes. U ovom se slučaju naziva i gestacijskim dijabetesom, jer se formira i razvija kao rezultat mnoštva nekontroliranih promjena u tijelu žene.

Za trudnice, u pravilu, ova vrsta dijabetesa ne predstavlja prijetnju. Štoviše, on prolazi sam nakon rođenja djeteta, kada se sva krv vrati u normalu. Međutim, u nedostatku odgovarajuće terapije održavanja, takva bolest može nepovoljno utjecati na formiranje i daljnji razvoj embrija.

U nekim slučajevima gestacijski dijabetes postaje hronični oblik dijabetesa tipa 2. Štaviše, zapravo se prenosi s majke na plod.

Recenzije trudnica o ovoj metodi istraživanja potvrđuju da neće trebati nikakve napore od vas, niti će imati negativan uticaj na vas ili vaše dijete. Iz toga proizlazi Test tolerancije na glukozu može se i mora obaviti pravodobno, ali odbacivanjem toga rizikuje se buduće zdravlje vašeg djeteta.

Koliko dugo?

Prema medicinskim protokolima, test na toleranciju na glukozu obavlja se svakoj trudnici na određene gestacijske datume. Danas je uobičajeno razlikovati dvije glavne obavezne faze:

  1. Prva faza je obavezna za svaku ženu, jer vam omogućava prepoznavanje znakova i rizika od razvoja gestacijskog dijabetesa. Ispitivanje se obavlja na bilo kojoj trudnici u trajanju do 24 tjedna tokom prve posjete bilo kojem liječniku specijalistu.
  2. U drugoj fazi provodi se poseban test s oralnim opterećenjem od 75 grama glukoze. Uobičajeno se takvo istraživanje provodi do 32 tjedna, u prosjeku na 26-28 tjedana. Ako se sumnja na opasnost gestacijskog dijabetesa ili prijetnju zdravlju ploda, na primjer, kada se otkriva šećer u urinu trudnice, onda se druga faza ispitivanja tolerancije na glukozu može provesti mnogo ranije.

Inicijalna analiza, koja se provodi u prvoj fazi, sastoji se u jednostavnom mjerenju razine glukoze u krvi trudnice nakon kraćeg posta (približno 8 sati). Ponekad su testovi prihvatljivi bez promjene prehrane. Ako kao rezultat dolazi do neznatnog odstupanja od norme, na primjer, glukoza u krvi manja od 11 jedinica, tada se takvi podaci smatraju važećim.

Uopšte pokazatelji između 7,7 i 11,1 nisu jasan znak patologije. Ipak, još uvijek mogu govoriti o povećanom riziku od razvoja gestacijskog dijabetesa melitusa, stoga se druga faza ispitivanja često provodi nakon nekoliko dana PHTT-a (nakon ispitivanja na toleranciju glukoze).

U nekim se slučajevima uzorci obavljaju izvan određenog vremenskog okvira. Ovo je obično potrebno ako kod liječnika postoji sumnja na povećan rizik od razvoja dijabetesa za trudnice ili tijekom gestacije postoje očigledne komplikacije koje mogu negativno uticati na ravnotežu ugljikohidrata. Slični uslovi uključuju sledeće:

  • Trudnica je preteška. Obično se to može reći ako ženin indeks tjelesne mase prelazi 30. Čak i ako je normalno, u nedostatku trudnoće, višak masnog tkiva značajno povećava mogućnost razvoja šećerne bolesti, stoga su tijekom gestacije takve žene prvenstveno u povećanoj skupini rizik.
  • Otkrivanje šećera tokom analize mokraće. Izolacija viška glukoze putem bubrega ukazuje prvenstveno na određene probleme sa apsorpcijom ugljikohidrata u tijelu.
  • Žena već ima povijest gestacijskog dijabetesa tokom prethodne trudnoće.
  • Roditelji nerođenog deteta ili najbliža rodbina, na primer, otac, roditelji majke imaju bilo koji tip dijabetesa.
  • Trudnici je dijagnosticiran veliki plod.
  • U bilo kojoj od prethodnih trudnoća zabilježeno je rađanje velikog ili odgođenog ploda.
  • Kad se trudnica uzela u obzir, analiza glukoze u krvi pokazala je rezultat iznad 5,1.

Također je vrijedno napomenuti da u nekim slučajevima i sami doktori odbijaju provesti takvo istraživanje. Postoje situacije u kojima nalaganje glukoze može negativno uticati na trudnicu ili njeno dete.

Svi se smatraju kontraindikacijama za test tolerancije na glukozu:

  • rana toksikoza trudnice,
  • žensko stanje trenutno zahtijeva odmor u krevetu,
  • žena ima u anamnezi bolesti gastrointestinalnog trakta, kao rezultat hirurških intervencija,
  • prisutnost bilo koje akutne upale ili pogoršanja hronične bolesti pankreasa,
  • prisutnost bilo koje akutne zarazne bolesti praćene aktivnim upalnim procesom.

Priprema analize

Da bi se izbjegla nepoželjna odstupanja u podacima GTT analize, potrebno je pravilno pripremiti za njegovu provedbu. Uspjeh ljekara ovisi o tome kako se trudnica odnosi prema svom zdravlju, stoga se prije analize preporučuju trudnicama:

  • Standardna obogaćena hrana najmanje 3 dana prije ispitivanja. Preporučljivo je da dnevna prehrana sadrži najmanje 150 grama ugljikohidrata kako biste izveli uobičajeno opterećenje na tijelu.
  • Posljednji obrok prije GTT-a također bi trebao sadržavati oko 50-60 grama ugljikohidrata.
  • Uoči testiranja, otprilike 8-14 sati prije početka ispitivanja, potrebno je potpuno postivanje posta. Ovo je obično noćna straža jer se test obavlja ujutro. U isto vrijeme, režim pijenja je praktično neograničen.

  • Takođe, sutradan prije ispitivanja potrebno je isključiti unos svih lekova koji u svom sastavu sadrže šećer ili čistu glukozu. Većina glukokortikosteroida, beta blokatora i beta-adrenergičkih agonista takođe se ne sme uzimati. Bolje je piti sve te lijekove nakon GTT-a ili obavijestiti svog liječnika o njihovom prijemu kako bi mogao pravilno protumačiti rezultate ispitivanja.
  • Takođe biste trebali obavijestiti svog liječnika ako uzimate lijekove koji sadrže progesteron ili progesteron.
  • U većini slučajeva toplo se preporučuje da potpuno prestanete pušiti, kao i da održavate fizički odmor do kraja testa.

Kako se izvodi?

GTT se u pravilu vrši putem venske krvi na gladovanje. Sve što je potrebno trudnici je pridržavati se pravila pripreme za test, stići u laboratoriju na vrijeme kako bi se uzela krv iz vene, a zatim pričekati s rezultatima.

Ako se već u prvoj fazi utvrdi povećana razina glukoze u krvi, u slučaju trudnica to su brojevi od 11,1 i viši, tada se studija završava, pacijentu se dijagnosticira gestacijski dijabetes i ona se šalje na savjetovanje s endokrinologom.

Ako test pokazuje rezultate niže od gornje prihvatljive granice, tada se provodi ponovljeni oralni test tolerancije glukoze. Da biste to učinili, žena pije 75 grama suhe glukoze, prethodno razblažene u oko 350 mililitara čiste vode sobne temperature, a sat vremena nakon toga ponovi se krvni test. U ovom slučaju uzorkovanje krvi nije dopušteno iz vene, već iz prsta.

Ovisno o indikacijama, krvni test se može ponoviti još nekoliko puta, na primjer, dva sata nakon unosa glukoze, tri sata kasnije i tako dalje. Dakle, postoji nekoliko mogućnosti za oralni GTT, ovisno o vremenu uzorkovanja krvi: dva sata, tri sata, četiri sata i tako dalje.

Dešifriranje rezultata

Naravno, budući da je trudnoća prilično komplikovan proces, razina glukoze u ženskom tijelu će se povećati u svakom slučaju. Ipak, postoje određene norme unutar kojih bi ti pokazatelji trebali biti:

  1. 5,1 mmol / l. - s primarnim postom,
  2. 10 mmol / l. - kada se analizira 1 sat nakon oralnog uzimanja glukoze,
  3. 8,6 mmol / l. - 2 sata nakon uzimanja glukoze,
  4. 7,8 mmol / L - 3 sata nakon punjenja glukozom.

U pravilu, ako su barem dva od gornjih pokazatelja izvan normalnog raspona, to znači da je trudnica oslabila toleranciju na glukozu. Zbog toga liječnici mogu posumnjati u visoki rizik ili čak u prisutnost gestacijskog dijabetesa.

Ne zaboravite da drugi test može biti štetan jer nalaganje glukoze uzrokuje ozbiljne simptome reakcije na glukozu kod žene.

Oni uključuju vrtoglavicu, mučninu, zamračenje u očima, povraćanje, znojenje. Za bilo koji od ovih znakova, bolničko ili laboratorijsko osoblje treba prekinuti test i pružiti trudnici prvu pomoć s sumnjom na rizik od hiperglikemijske kome.

Kako i zašto se daje test tolerancije na glukozu tokom trudnoće, pogledajte u sljedećem videu.

Šta je test tolerancije na glukozu?

Hormoni izlučeni tokom trudnoće mogu povećati glukozu u krvi. To je fiziološki određeno. Kao rezultat toga, opterećenje na gušterači se povećava i može propasti. Prema standardima, žene u položaju šećera u krvi trebaju biti manje nego trudnice. Uostalom, visoka razina glukoze ukazuje na to da tijelo trudnice ne proizvodi dovoljno inzulina, koji bi trebao regulirati šećer u krvi.

Priroda je vodila računa o zaštiti bebinog gušterače koja se stvara od viška šećera. No, budući da je uobičajena prehrana trudnica po pravilu prenasićena ugljikohidratima, dječji gušterača se sve više podvrgava velikim opterećenjima. Pročitajte koristan članak o slatkišima tokom trudnoće >>>

Što je test tolerancije na glukozu (GTT) u trudnoći?

Neophodno je kako bi se saznalo kako se glukoza apsorbuje u tijelu trudnice, ako postoje bilo kakva kršenja. Uz njegovu pomoć možete potvrditi dijagnozu šećerne bolesti, procijeniti adekvatno funkcioniranje gušterače.

U savezne algoritme upravljanja trudnoćom GTT je uključen 2013. godine, ocjenjujući rizike i moguće posljedice gestacijskog dijabetesa za novorođenče (fetoplacentalna insuficijencija, hipoglikemija itd.) I trudnica (preeklampsija, preuranjeni porod, polihidramnija i dr.).

Vjeruje se da su mnoge od tih trudnica koje su prvi otkrile povišenu razinu glukoze imale probleme s metabolizmom i apsorpcijom šećera i inzulina prije začeća. Ali takva su kršenja bila bez simptoma. Stoga je dijagnoza gestacijskog dijabetesa blagovremeno vrlo važna.

GTT nije prijatan postupak. Ispitivanje se vrši u periodu od 24 - 28 nedelja trudnoće. Kasnije, test može biti štetan za plod. Ženama se nudi da piju veoma slatki koktel vode sa 75 g glukoze (oko 20 kašičica šećera) i prilikom toga nekoliko puta doniraju krv iz vene. Za mnoge test postaje pravi test, a slabost, mučnina i vrtoglavica ne treba dugo.

Važno! Laboratorija u kojoj se obavlja GTT potrebna je da trudnica pruži gotovu otopinu glukoze. Samo uz njegovu pomoć moguće je postići adekvatne rezultate. Ako se od žene traži da donese šećer, vodu ili neku vrstu hrane, bolje je odmah napustiti takve studije.

Indikacije i kontraindikacije za GTT

Indikacije za test:

  • Indeks tjelesne mase jednak je 30 kg / m2 ili premašuje ovaj pokazatelj,
  • rođenje velike (težine više od 4 kg) bebe u prethodnim trudnoćama,
  • visok pritisak
  • srčane bolesti
  • istorija mrtvorođenja,
  • dijabetes kod jednog od rođaka,
  • gestacijski dijabetes u prošlosti
  • fibroidi, policistični jajnici ili endometrioza prije trudnoće.

U isto vrijeme, GTT se ne preporučuje u sljedećim slučajevima:

  1. Sa toksikozom (više o toksikozi tokom trudnoće >>>),
  2. nakon operacije na stomaku zbog malapsorpcije,
  3. sa čirima i hroničnom upalom probavnog trakta,
  4. u akutnom zaraznom ili upalnom procesu u tijelu,
  5. sa nekim endokrinim bolestima,
  6. kod uzimanja lekova koji menjaju nivo glukoze.

Priprema za test i postupak

Preporučuje se da sve žene za koje do 24 tjedna nisu otkrile porast glukoze veće od 5,1 mmol / l u krvi, podvrgavaju GTT-u kako bi isključile asimptomatski dijabetes.

Kako se pripremiti za test tolerancije na glukozu tokom trudnoće? Trudnica ne bi trebala jesti ništa 8 sati prije predloženog ispitivanja. Istovremeno, bolje je jesti jelo koje sadrži ugljene hidrate noću. Na primjer, 6 kašika kaše ili 3 kriške hljeba. Pažljivo izbjegavajte emocionalni i fizički stres dan prije GTT-a.

O tome kako se provodi test tolerancije na glukozu tijekom trudnoće, možete detaljno pitati svog liječnika o svim nijansama. Pri najmanjim pritužbama na zdravlje (curenje iz nosa, slabost), bolje je odgoditi test, jer se time mogu iskriviti rezultati. Trebate reći svom lekaru o lekovima koje uzimate. Možda mogu uticati i na analizu.

Obično postupak izgleda ovako: trudnica daje krv na prazan stomak. Kafa i čaj isključeni su izjutra! Nakon uzimanja krvi za analizu, ženi se nudi da pije otopinu glukoze. U razmaku od 1 sata, trudnica daje krv dva puta više.U ovom trenutku žena ne smije jesti, piti ili biti fizički aktivna, jer sve to može utjecati na konačne rezultate testova. U zdravih žena, nekoliko sati nakon uzimanja glukoznog sirupa, šećer u krvi treba da se vrati u normalu.

Važno! Ako su poremećaji metabolizma ugljikohidrata kod žene primijećeni prije trudnoće ili su već pronađeni u procesu rodenja djeteta, bolje je napraviti test tolerancije na glukozu u 25. tjednu.

Kako procijeniti rezultate?

Pomoću testa tolerancije na glukozu možete pratiti promjene u nivou šećera u krvi. I postoje li uopće promjene u pokazateljima. Logično je da nakon uzimanja otopine glukoze koncentracija šećera u krvi naglo poraste, ali nakon nekoliko sati ta bi brojka trebala dostići početni nivo.

Trudni gestacijski dijabetes može se posumnjati ako je razina glukoze na glavi prešla 5,3 mmol / L. Žena pada u rizičnu zonu ako je nakon sat vremena nakon ispitivanja taj pokazatelj veći od 10 mmol / L, a nakon 2 sata premašuje 8.6 mmol / L.

Slijedom toga, norme testa tolerancije na glukozu tijekom trudnoće bit će manje od ovih pokazatelja. Konačna dijagnoza može se postaviti tek nakon drugog ispitivanja provedenog drugog dana. Uostalom, ne mogu se isključiti lažni pozitivni rezultati ako se priprema za GTT obavila pogrešno.

Šta još trebate znati o testu tolerancije na glukozu tokom trudnoće prije nego što ga uzmete? Rezultati GTT-a mogu biti pogrešni ako imate poremećenu funkciju jetre, nizak sadržaj kalijuma u organizmu ili postoje endokrine patologije.

Preporuke za trudnice

Ako se sve studije izvode pravilno, a žena i dalje otkriva gestacijski dijabetes, to ne znači da morate uzimati inzulinske pripravke. U gotovo 80 - 90% slučajeva prilagođavanja prehrane i načina života sasvim su dovoljna. Pridržavanje dijeta, živahna prehrana bogata svježim povrćem i voćem, umjerena fizička aktivnost, nježno smanjuju šećer u krvi i izbjegavaju lijekove.

Za dobru prehranu, pogledajte e-knjigu Tajne pravilne prehrane buduće majke >>>

Razina komplikacija trudnoće i porođaja uslijed dijabetesa, koja nije dijagnosticirana iz bilo kojeg razloga, još uvijek je vrlo niska. No ako se utvrdi dijagnoza, naprotiv, u nekim slučajevima može negativno utjecati na stanje žene. Česte posjete klinici i laboratorijski testovi mogu negativno utjecati na psihičko zdravlje trudnice.

Otprilike mesec i po dana nakon poroda, žene će morati ponovo da naprave test tolerancije na glukozu, koji će pokazati da li je dijabetes zaista povezan samo sa „zanimljivom situacijom“. Istraživanja mogu potvrditi da se nivo glukoze vraća u normalu.

Čime se oni bave

Često trudne majke pitaju ljekare zašto im se propisuje test tolerancije na glukozu ako nisu izložene riziku. Ako se ustanovi visoka razina šećera u krvi, za trudnoću je prihvatljiv niz mjera.

Dodijeliti svima kao preventivnu mjeru

Roditi dijete vrijeme je velikih promjena u ženi. Ali, ove promjene nisu uvijek na bolje. Tijelo doživljava velike promjene, noseći buduću bebu.

S obzirom na velika opterećenja koja tijelo doživljava u cjelini, neke se patologije pojavljuju samo u vrijeme kada dijete očekuje. U takve bolesti spada i dijabetes.

U tim situacijama trudnoća služi kao provocirajući faktor latentnog toka bolesti. Stoga je kao preventivna mjera analiza GTT-a tijekom trudnoće neophodna i važna.

Što je opasno

Sama analiza nije opasna. Ovo se odnosi na test bez opterećenja.

U odnosu na studiju koja je provedena s vježbanjem, moguće je „predoziranje“ šećerom u krvi. To se događa samo kada trudnica ima već visoku razinu glukoze, no bit će simptoma koji jasno ukazuju na kršenje metabolizma ugljikohidrata.

OGTT se ne provode baš tako. U trudnoći se opterećenje ispituje najviše 2 puta i to samo ako postoji ozbiljna sumnja na dijabetes. Dok se krv dariva jednom tromjesečjem bez prestanka, stoga se razina šećera u krvi može utvrditi bez dodatnog opterećenja.

Jedite različito voće

Kao i svaki medicinski postupak, GTT ima niz kontraindikacija, među njima su:

  • urođena ili stečena netolerancija na glukozu,
  • pogoršanje hroničnih bolesti stomaka (gastritis, poremećaji itd.),
  • virusne infekcije (ili patologije drugačije prirode),
  • teški tok toksikoze.

U nedostatku individualnih kontraindikacija, test je siguran čak i tokom trudnoće. Osim toga, sudeći po recenzijama, ne predstavlja veliku nelagodu tijekom izvođenja.

Ženski šećerni šećer opisan je kao "samo slatka voda", koja se lako pije. Naravno, ako trudnica ne pati od toksikoze. Mala nelagoda ostavlja potrebu za uzimanjem krvi 3 puta u dva sata.

Međutim, u većini modernih klinika (Invitro, Helix) krv iz vene se uzima potpuno bezbolno i ne ostavlja neugodne utiske, za razliku od većine opštinskih medicinskih ustanova. Stoga, ako postoji dvojba ili nedoumica, bolje je proći analizu uz naknadu, ali uz odgovarajući nivo udobnosti.

Ne brinite - sve će biti u redu

Osim toga, glukozu uvijek možete unijeti intravenski, ali za to ju morate ponovno ubrizgati. Ali ne morate ništa da pijete Glukoza se uvodi postepeno tokom 4-5 minuta.

Za djecu mlađu od 14 godina, analiza je kontraindicirana. Za njih se ono provodi isključivo uzimanjem krvi bez opterećenja glukozom.

Količina uzetih slatkih koktela takođe je različita. Ako dijete ima težinu manju od 42 kg, doza glukoze se smanjuje.

Stoga provođenje testa uz pravilnu pripremu i pridržavanje uputa ne predstavlja opasnost. I vremenom je nedijagnosticirani dijabetes opasan za fetus i majku.

Pravilni metabolizam, uključujući metabolizam ugljikohidrata, važan je za razvoj ploda i za majčino tijelo tokom gestacije. Otkrivena patologija podliježe prilagođavanju koje će sigurno propisati posmatrački ginekolog.

Prisutnost gestacijskog dijabetesa komplicira tok trudnoće i buduća porođaja. Stoga je tako važno registrirati ga u početnoj fazi i izvršiti promjene koje doprinose normalizaciji razine šećera u krvi i minimiziraju štetu od bolesti.

Zato prilikom dodjele ove analize budućim majkama ne treba brinuti, već prema tretmanu postupati s dužnom pažnjom. Na kraju krajeva, prevencija je najbolji tretman, posebno kada je riječ o ne jednom životu, već o dva istovremeno.

O autoru: Borovikova Olga

ginekolog, doktor ultrazvuka, genetičar

Diplomirala je na državnom medicinskom univerzitetu u Kubanu, stažirala je sa diplomom genetike.

Opće informacije

Dijabetes melitus u trudnica (gestacijski) ima razlike u odnosu na klasični tijek bolesti. Prije svega, to se odnosi na kvantitativne pokazatelje testa - da se za trudnice koje nisu trudnice utvrdi kršenje metabolizma ugljikohidrata, za buduće majke može smatrati normom. Zato se radi poseban test tolerancije na glukozu prema metodi O’Salivan za proučavanje trudnica. Analiza uključuje upotrebu takozvanog "opterećenja šećerom" koji omogućava prepoznavanje patologije unosa glukoze u organizam.

Napomena: trudnice su u riziku od razvoja dijabetesa. To je zbog restrukturiranja metaboličkih procesa u tijelu, kao rezultat toga moguća su kršenja asimilacije jedne ili druge komponente. Osim toga, gestacijski dijabetes može dugo biti asimptomatski, pa ga je teško dijagnosticirati bez GTT-a.

Gestacijski dijabetes sam po sebi nije opasan i nestaje sam po sebi nakon rođenja djeteta. Međutim, ako ne osigurate potpornu terapiju koja je sigurna za mamu i bebu, povećava se rizik od komplikacija. Također, potrebno je izdvojiti razvoj šećerne bolesti tipa II od opasnih posljedica za žene.

Gestacijski dijabetes ima povećan rizik od pretilosti, tolerancije na glukozu i dijabetesa tipa 2 u potomstva 1.

Uslovi GTT-a kod trudnica

Analiza tolerancije na glukozu treba obaviti u 16-18 tjedana gestacije, ali najkasnije u roku od 24 tjedna. Prije toga, studija će biti neinformativna, budući da se rezistencija (rezistencija) na inzulin kod budućih majki počinje povećavati tek u drugom tromjesečju. Test od 12 tjedana moguć je ako pacijent ima povišen šećer u biohemijskoj analizi urina ili krvi.

Druga faza pregleda propisana je u razdoblju od 24 do 26 tjedana, ali najkasnije do 32., jer na kraju trećeg tromjesečja opterećenje šećerom može biti opasno i za majku i za dijete.

Ako rezultati analize odgovaraju kriterijima za novo dijagnosticirani dijabetes, tada se buduća majka upućuje endokrinologu koji će propisati efikasnu terapiju.

GTT je propisan svim trudnicama na skrining za gestacijski dijabetes između 24-28 gestacijske sedmice.

Test tolerancije na glukozu propisan je trudnicama do 24 tjedna koje padnu u zonu rizika:

  • prisutnost dijabetesa u porodičnoj anamnezi,
  • razvoj gestacijskog dijabetesa u prethodnim trudnoćama,
  • indeks tjelesne mase premašuje koeficijent 30 (pretilost),
  • majka starosti 40 i više godina
  • anamneza policističnih jajnika 2
  • s velikim djetetom (od 4-4,5 kg) ili poviješću rođenja velike djece,
  • preliminarna biohemijska analiza mokraće u trudnici pokazala je povećanu koncentraciju glukoze,
  • krvni test pokazao je nivo šećera u plazmi veći od 5,1 mmol / L, ali ispod 7,0 mmol / L (jer glukoza na post iznad 7 mmol / L i iznad 11,1 mmol / L u slučajnom uzorku omogućava vam da odmah uspostavite šećer dijabetes.)

Test nije praktičan u sledećim slučajevima:

  • rana toksikoza sa izraženim simptomima,
  • bolest jetre
  • pankreatitis (upala pankreasa) u akutnom obliku,
  • peptični čir (oštećenje unutrašnje sluznice probavnog trakta),
  • peptički čir, gastritis,
  • Crohnova bolest (granulomatske lezije probavnog trakta),
  • damping sindrom (ubrzavanje kretanja sadržaja želuca u crevima),
  • prisutnost upalnih, virusnih, zaraznih ili bakterijskih bolesti,
  • kasna trudnoća
  • ako je potrebno, pridržavanje strogog kreveta,
  • pri nivou glukoze na prazan želudac od 7 mmol / l ili većoj,
  • dok uzimate lijekove koji povećavaju nivo glikemije (glukokortikoidi, hormoni štitnjače, tiazidi, beta blokatori).

Dešifriranje

Faza ispitivanjaNormaGestacijski dijabetesManifest SD
1. na prazan stomakdo 5,1 mmol / l5,1 - 6,9 mmol / LPreko 7,0 mmol / l
2. (1 sat nakon vežbanja)do 10,0 mmol / lviše od 10,0 mmol / l-
3. (2 sata nakon vježbanja)do 8, 5 mmol / l8,5 - 11,0 mmol / Lpreko 11,1 mmol / l

Napomena: ako u prvoj fazi ispitivanja razina glukoze u krvi naglo prelazi 7 mmol / l, tada se provodi dodatna dijagnoza (određivanje glikoziliranog hemoglobina, C-peptida), dijagnoza je „dijabetes melitus određene vrste“ (gestacijski, tip 1, 2). Nakon ovoga zabranjen je usmeni test s opterećenjem.

Postoji nekoliko nijansi dekodiranja testa:

  • indikativna je samo venska krv (arterijska ili kapilarna krv se ne preporučuje)
  • utvrđene referentne vrijednosti ne mijenjaju se s gestacijskom dobi,
  • nakon učitavanja jedna je vrijednost dovoljna za dijagnosticiranje gestacijskog dijabetesa,
  • nakon primanja mješovitih rezultata, test se ponavlja nakon 2 tjedna kako bi se isključio lažni rezultat,
  • analiza se ponavlja nakon rođenja kako bi se potvrdio ili odbacio gestacijski dijabetes.

Čimbenici koji mogu utjecati na rezultat:

  • manjak mikrohranjivih sastojaka (magnezijum, kalijum) u organizmu,
  • poremećaji u endokrinom sistemu,
  • sistemske bolesti
  • stres i brige
  • jednostavna fizička aktivnost (kretanje po sobi tokom testa),
  • uzimanje lijekova koji sadrže šećer: lijekovi protiv kašlja, vitamini, beta blokatori, glukokortikosteroidi, preparati željeza itd.

Imenovanje i tumačenje analize obavlja ginekolog, endokrinolog.

GTT priprema

Za provođenje testa tolerancije na glukozu pretpostavlja se uzorkovanje venske krvi, stoga su pravila za pripremu venepunkture standardna:

  • krv se daje strogo na prazan stomak (pauza između obroka najmanje 10 sati),
  • na dan ispitivanja možete piti samo običnu vodu bez plina, ostala pića su zabranjena,
  • preporučljivo je venepunkciju ujutro (od 8.00 do 11.00),
  • uoči analize potrebno je odustati od terapije lijekovima i vitaminima, jer određeni lijekovi mogu iskriviti rezultat testa,
  • dan prije postupka, poželjno je ne pretjerivati ​​ni fizički ni emocionalno,
  • Prije analize zabranjeno je piti alkohol i pušiti.

Dodatni prehrambeni zahtjevi:

  • 3 dana prije venepunkcije zabranjeno je pratiti dijetu, dana posta, vodeni post ili post, promijeniti dijetu,
  • takođe 3 dana prije testa morate konzumirati najmanje 150 grama. ugljikohidrata dnevno, dok u posljednjem obroku uoči venepunkture treba biti najmanje 40-50 g. ugljeni hidrati.

Testiranje na trudnicama

O’Salivan-ova metodologija uključuje test tolerancije na glukozu sa opterećenjem u 3 faze.

Faza broj 1

30 minuta prije testa pacijent mora zauzeti sjedeći / ležeći položaj i potpuno se opustiti,

Medicinska sestra venipunkcijom uzima krv iz kubitalne vene nakon čega se biomaterijal odmah šalje u laboratoriju.

Rezultati ovog koraka omogućuju ljekaru da dijagnosticira "vjerovatni gestacijski dijabetes" ako razina glukoze u krvi pređe normalne vrijednosti od 5,1 mmol / L. I "pouzdan gestacijski dijabetes" ako je rezultat veći od 7,0 mmol / L. Ako test nije indikativan ili su dobiveni rezultati dvosmisleni, pređite na drugu fazu ispitivanja.

Faza broj 2

Tijelu se daje posebno „opterećenje“ u obliku otopine šećera (75 g suhe glukoze po čaši tople vode). U roku od 5 minuta pacijent bi trebao potpuno popiti tekućinu i ostati u sjedećem (ležećem) položaju sat vremena. Slanost pića može uzrokovati mučninu, pa je dozvoljeno malo ga razrijediti iscijeđenim limunovim sokom. Nakon 1 sata, provodi se kontrolno uzorkovanje krvi.

Faza broj 3

2 sata nakon uzimanja otopine vrši se još jedno ponovljeno uzimanje krvi. U ovom trenutku liječnik potvrđuje ili odbacuje dijagnozu gestacijskog dijabetesa.

Vrste testa tolerancije na glukozu

Izdvojim nekoliko vrsta testova:

  • oralni (PGTT) ili oralni (OGTT)
  • intravenski (VGTT)

Koja je njihova osnovna razlika? Činjenica je da sve leži u načinu unošenja ugljikohidrata. Takozvano "opterećenje glukozom" vrši se nakon nekoliko minuta nakon prvog uzorkovanja krvi, od vas će se tražiti da pijete zaslađenu vodu ili ćete davati otopinu glukoze intravenski.

Druga vrsta GTT-a koristi se izuzetno rijetko, jer je potreba za unosom ugljikohidrata u vensku krv nastala zbog činjenice da pacijent sam nije u mogućnosti piti slatku vodu. Ova potreba se javlja ne tako često. Na primjer, kod teške toksikoze kod trudnica, ženi se može ponuditi da vrši „opterećenje glukozom“ intravenski.Takođe, kod onih pacijenata koji se žale na probavne smetnje, pod uslovom da dođe do kršenja apsorpcije tvari u procesu nutritivnog metabolizma, takođe postoji potreba za prisiljavanjem glukoze direktno u krv.

GTT indikacije

Sljedeći pacijenti kojima bi se mogla dijagnosticirati, mogu primijetiti sljedeće poremećaje mogu dobiti uput ljekara, ginekologa ili endokrinologa:

  • sumnja na dijabetes melitus tipa 2 (u procesu dijagnoze), sa stvarnom prisutnošću ove bolesti, u odabiru i prilagođavanju liječenja „šećerne bolesti“ (pri analizi pozitivnih rezultata ili nedostatku efekta liječenja),
  • dijabetes tipa 1, kao i u obavljanju samokontrole,
  • sumnja na gestacijski dijabetes ili njegovo stvarno prisustvo,
  • predijabetes
  • metabolički sindrom
  • neke kvarove u sledećim organima: gušterača, nadbubrežna žlezda, hipofiza, jetra,
  • oslabljena tolerancija na glukozu,
  • gojaznost
  • druge endokrine bolesti.

Test se pokazao dobro ne samo u procesu prikupljanja podataka za sumnju na endokrine bolesti, već i u provođenju samo-nadzora.

U takve je svrhe vrlo prikladno koristiti prijenosne biohemijske analizatore krvi ili mjerače glukoze u krvi. Naravno, kod kuće je moguće analizirati isključivo punu krv. Istovremeno, ne zaboravite da bilo koji prijenosni analizator dopušta određeni dio grešaka, a ako se odlučite donirati vensku krv za laboratorijske analize, pokazatelji će se razlikovati.

Za provođenje samokontrole dovoljno će se upotrijebiti kompaktni analizatori koji, između ostalog, mogu odražavati ne samo razinu glikemije nego i volumen glikoziranog hemoglobina (HbA1c). Naravno, mjerač je nešto jeftiniji od biokemijskog ekspresnog analizatora krvi, proširujući mogućnosti provođenja samokontrole.

GTT kontraindikacije

Nisu svi smjeli polagati ovaj test. Na primjer, ako osoba:

  • individualna netolerancija na glukozu,
  • bolesti gastrointestinalnog trakta (na primjer, došlo je do pogoršanja hroničnog pankreatitisa),
  • akutna upalna ili zarazna bolest,
  • teška toksikoza,
  • nakon perioda rada,
  • potrebu za ležanjem u krevetu.

Značajke GTT-a

Već smo shvatili okolnosti u kojima možete dobiti preporuku za laboratorijski test tolerancije na glukozu. Sada je vrijeme da shvatimo kako pravilno proći ovaj test.

Jedna od najvažnijih karakteristika je činjenica da se prvo uzorkovanje krvi vrši na prazan stomak, a način na koji se osoba ponašala prije davanja krvi sigurno će utjecati na konačni rezultat. Zbog toga se GTT sigurno može nazvati "kapriciozan", jer na njega utiču sljedeće:

  • upotreba pića koja sadrže alkohol (čak i mala doza pijanih narušava rezultate),
  • pušenje
  • fizička aktivnost ili njen nedostatak (bilo da se bavite sportom ili vodite neaktivan način života),
  • koliko konzumirate slatku hranu ili pijete vodu (prehrambene navike direktno utiču na ovaj test),
  • stresne situacije (česti živčani slom, brige na poslu, kod kuće tokom prijema u obrazovnu ustanovu, u procesu sticanja znanja ili polaganja ispita, itd.),
  • zarazne bolesti (akutne respiratorne infekcije, akutne respiratorne virusne infekcije, blaga prehlada ili curenje iz nosa, grip, tonzilitis, itd.),
  • postoperativno stanje (kada se osoba oporavi nakon operacije, zabranjeno mu je polaganje ove vrste testa),
  • uzimanje lijekova (koji utječu na psihičko stanje pacijenta, snižavanje šećera, hormonalne lijekove, stimulirajući metabolizam i slično).

Kao što vidimo, popis okolnosti koje utječu na rezultate testa vrlo je dugačak. Bolje je upozoriti liječnika o gore navedenom.

S tim u vezi, pored njega ili kao zasebna vrsta dijagnoze koristeći

Može se prenijeti i u trudnoći, ali može pokazati lažno precijenjen rezultat zbog činjenice da se u tijelu trudnice događaju prebrze i ozbiljne promjene.

Metode ispitivanja krvi i njegovih komponenti

Moramo odmah reći da je potrebno provjeriti očitanja uzimajući u obzir koja krv je analizirana tokom testa.

Možete uzeti u obzir i cijelu kapilarnu krv i vensku krv. Međutim, rezultati nisu toliko raznoliki. Tako, na primjer, ako pogledamo rezultat analize pune krvi, oni će biti nešto manji od onih koji su dobijeni u postupku ispitivanja krvnih komponenti dobivenih iz vene (plazme).

S punom krvlju sve je jasno: ubodom prsta su iglom, uzeli su kap krvi za biohemijsku analizu. U te svrhe nije potrebno puno krvi.

Kod vena je nešto drugačije: prvo uzorkovanje krvi iz vene se stavlja u hladnu epruvetu (bolje je, naravno, koristiti vakuum epruvetu, potom neće biti potrebne dodatne mahinacije sa očuvanjem krvi), koje sadrže posebne konzervanse koji vam omogućavaju da spremite uzorak do samog ispitivanja. To je vrlo važna faza, budući da se nepotrebne komponente ne bi trebale mešati sa krvlju.

Obično se koristi nekoliko konzervansa:

  • 6mg / ml natrijum-fluorida u punoj krvi

Usporava enzimske procese u krvi, a pri ovom doziranju ih praktično zaustavlja. Zašto je to potrebno? Prvo, krv nije uzalud smještena u hladnu epruvetu. Ako ste već pročitali naš članak o glikoziranom hemoglobinu, onda znate da se pod djelovanjem vrućine hemoglobin „šećera“, pod uslovom da krv dugo sadrži veliku količinu šećera.

Štoviše, pod utjecajem topline i sa stvarnim pristupom kisiku, krv počinje brže "propadati". Oksidira, postaje toksičniji. Kako bi se to spriječilo, pored natrijum-fluorida, u epruvetu se dodaje još jedan sastojak.

On ometa koagulaciju krvi.

Potom se epruveta stavlja na led, a priprema se posebna oprema koja će krv odvojiti na komponente. Plazma je potrebna da biste je dobili pomoću centrifuge i, oprostite zbog tautologije, centrifugiranjem krvi. Plazma se postavlja u drugu epruvetu i njena direktna analiza već započinje.

Sve ove prevare moraju se izvršiti brzo i u roku od trideset minuta. Ako se plazma odvoji nakon ovog vremena, tada se test može smatrati neuspešnim.

Nadalje, s obzirom na daljnji postupak analize kapilarne i venske krvi. Laboratorija može koristiti različite pristupe:

  • metoda glukozida oksidaze (norma 3,1 - 5,2 mmol / lit),

Jednostavno rečeno i grubo, temelji se na enzimskoj oksidaciji glukoznom oksidazom, kada se na izlazu formira vodikov peroksid. Prethodno bezbojni ortotolidin, pod djelovanjem peroksidaze, poprima plavkast ton. Količina pigmentiranih (obojenih) čestica "govori" o koncentraciji glukoze. Što ih je više, veća je razina glukoze.

  • ortotoluidinska metoda (norma 3,3 - 5,5 mmol / lit)

Ako u prvom slučaju postoji oksidativni proces zasnovan na enzimskoj reakciji, tada se djelovanje odvija u već kiselom medijumu i intenzitet boje nastaje pod utjecajem aromatske tvari dobivene iz amonijaka (ovo je ortofoluidin). Dolazi do specifične organske reakcije uslijed koje se aldehidi glukoze oksidiraju. Zasićenje boje „tvari“ dobijene otopine ukazuje na količinu glukoze.

Ortotoluidinska metoda smatra se preciznijom, odnosno najčešće se koristi u procesu analize krvi s GTT-om.

Općenito, postoji prilično puno metoda za određivanje glikemije koje se koriste za testove i sve su podijeljene u nekoliko velikih kategorija: kolometrijska (drugu metodu smo ispitali), enzimska (prva metoda, koju smo ispitali), reduktometrijska, elektrohemijska, test traka (koristi se u glukometrima i ostali prenosivi analizatori), mješoviti.

Venska krv 2 sata nakon opterećenja ugljikohidratima

dijagnozammol / litra
norma puna krv
na prazan stomak
dijagnozammol / litra
norma3.5 — 5.5
oštećena tolerancija na glukozu5.6 — 6.0
dijabetes melitus≥6.1
nakon opterećenja ugljikohidrata
dijagnozammol / litra
norma 11.0

Ako govorimo o normi glukoze kod zdravih ljudi, tada s stopama posta većim od 5,5 mmol / litra krvi možemo govoriti o metaboličkom sindromu, predijabetesu i drugim poremećajima koji su posljedica kršenja metabolizma ugljikohidrata.

U toj situaciji (naravno, ako se dijagnoza potvrdi) preporučuje se preispitivanje svih vaših prehrambenih navika. Preporučljivo je smanjiti potrošnju slatke hrane, pekarskih proizvoda i svih slastičarnica. Izuzmite alkoholna pića. Ne pijte pivo i ne jedite više povrća (najbolje kada je sirovo).

Endokrinolog može pacijenta uputiti i na opšti test krvi i podvrgnuti ultrazvuku ljudskog endokrinog sistema.

Ako govorimo o već bolesnoj s dijabetesom, tada njihove stope mogu značajno varirati. Tendencija je, u pravilu, usmjerena ka povećanju konačnih rezultata, posebno ako su neke komplikacije kod dijabetesa već dijagnosticirane. Ovaj test koristi se za testiranje privremene procjene progresije ili regresije liječenja. Ako su pokazatelji značajno viši od početnih (dobivenih na samom početku dijagnoze), tada možemo reći da liječenje ne pomaže. Ne daje ispravan rezultat i, vrlo moguće, liječnik će propisati niz lijekova koji prisilno smanjuju razinu šećera.

Ne preporučujemo kupnju lijekova na recept odmah. Najbolje je, opet, smanjiti broj proizvoda od hleba (ili ih potpuno odbiti), u potpunosti eliminirati sve slatkiše (čak i ne koristiti zaslađivače) i slatka pića (uključujući dijetalne „slatkiše“ na fruktozi i drugim nadomjestcima šećera), povećati fizičku aktivnost (kada ovo pažljivo nadgleda glikemiju pre, za vreme i posle treninga: pogledajte meni za fizički napor. Drugim riječima, sve napore usmjeriti na prevenciju šećerne bolesti i njenih daljnjih komplikacija i usredotočiti se isključivo na zdrav način života.

Ako neko kaže da se ne može odreći slatkog, brašna, masnoće, da se ne želi kretati i znojiti u teretani, sagorijevajući višak masnoće, onda ne želi biti zdrav.

Dijabetes ne pravi nikakve kompromise s čovječanstvom. Da li želite biti zdravi? Onda budite oni odmah! Inače će vas dijabetičke komplikacije pojesti iznutra!

Test tolerancije na glukozu u trudnoći

Kod trudnica su stvari malo drugačije, jer u procesu rađanja djeteta tijelo žene je podvrgnuto ekstremnom stresu, koji troši ogromnu zalihu majčinskih rezervi. Oni bi se definitivno trebali pridržavati dijeta bogate vitaminima, mineralima i mineralima koje bi trebao propisati liječnik. Ali čak ni to, ponekad, nije dovoljno i treba je nadopuniti uravnoteženim vitaminskim kompleksima.

Zbog neke zbrke, trudnice često odlaze predaleko i počinju konzumirati mnogo veći set proizvoda nego što je potrebno za zdrav razvoj bebe. To se posebno odnosi na ugljene hidrate sadržane u određenom jelu. To može biti jako štetno za energetski balans žene i, naravno, utjecati na bebu.

Ako se primijeti produljena hiperglikemija, tada se može postaviti preliminarna dijagnoza - gestacijski dijabetes (GDM), u kojem se također može povećati nivo gliciranog hemoglobina.

Dakle, pod kojim okolnostima postavljate ovu dijagnozu?

GDM (nivo glukoze u venskoj krvi)mmol / litramg / dl
na prazan stomak≥5.1, ali

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći? (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar