Recepti za heljdu dijetu: palačinke i kolačići

Ljepota za mnoge je tanak struk, glatka koža i bez dodatne težine. Složit ćemo se, ali to je takođe i zdravo tijelo, energija i sjaj u očima. Ali tako često svi koji kontroliraju svoju težinu uskraćuju sebi mnoge proizvode, uključujući i svoje omiljene pecivo. Ti ljudi imaju vitku figuru, ali nema puno raspoloženja i energije. Otpustit ćemo mit da brašno izaziva skup tjelesne mase, jer pečenje mora biti pravilno pripremljeno. Dakle, danas ćete naučiti kako napraviti kolačiće od heljdinog brašna. Izvrsna poslastica za cijelu porodicu, koja će sačuvati figuru, a oduševiti će djecu i raznovrsiti sto.

Za informaciju! Heljda se uzgaja više od tri hiljade godina. Kultura nije izgubila na važnosti zbog ukusa i vrlo korisnog sastava. Jela od heljde puna su vitamina, minerala, antioksidanata, aminokiselina. A ako vaša djeca ne žele jesti žitarice, onda neka probaju deserte.

Nudimo najbolje od najboljih recepata za heljdine kolačiće

  • heljdino brašno - 300 grama,
  • pšenično brašno - 250 grama,
  • jedno jaje
  • pakovanje putera,
  • kašika meda
  • granulirani šećer - bolje je uzimati trsku, korisnije je - 2 kašike,
  • vrećica praška za pecivo - 5 grama.

Opće informacije

Heljdovo brašno ne smatra se samo vrlo vrijednim dijetalnim proizvodom, već ima i niz vrlo zdravih svojstava. Ima originalan ugodan ukus, sadrži puno vitamini, a konzistencija heljdinog brašna gotovo je ista kao i kod pšeničnog. Ali u isto vrijeme heljdino brašno je mnogo korisnije. Stoga se jela iz nje trebaju pripremati što je češće moguće onima koji praktikuju zdravu prehranu.

Heljda koja je sada jedna od najpopularnijih žitarica u našoj zemlji porijeklom je iz Azije. Ali ako se kaša priprema od nje vrlo često i gotovo sve, onda je pečenje od heljdinog brašna već manje uobičajen proizvod. U donjem članku nalaze se informacije o tome kako je heljdino brašno korisno, kao i brojni recepti za dijetalna jela u koja je uključena.

Heljdino brašno sadrži puno korisnih makro- i mikroelemenata i vitamina za tijelo. To je neophodno za zdravlje. B vitaminitakođe E, Sa, PP. Ovaj proizvod sadrži željezo, cink, kalijum, kalcijum, jod, natrijum, bakar, fosfor, sumpor, fluor, magnezijum itd. Njegov sastav omogućava vam da dobijete velike koristi za tijelo. Stoga brašno od heljde treba redovno uključiti u prehranu. Štaviše, na mreži možete pronaći zanimljive recepte prehrane od heljdovog brašna u velikim količinama.

Bez heljdinog brašna bez glutenastoga ga sigurno mogu dati bebama čiji probavni sistem dobro vidi ovaj proizvod. Osim toga, ovaj je proizvod dijetalni, pa se zato proizvodi iz njega mogu pripremiti za one koji teže smršaviti ili prebaciti se na zdravu prehranu. Jednako je važna činjenica da u njegovom sastavu ima mnogo dijetalnih vlakana - pektin, lignin, hemicelulozai pulpepozitivno djelujući na procese probave. Ali u njemu je vrlo malo masti. Ako redovno uključujete jela s ovog proizvoda u ishranu, to će pomoći da očistite organizam od toksini i višak tečnosti.

Preporučuje se češće ih kuhati osobama oboljelim od bolesti srca, krvnih sudova, probavnog sistema, dijabetes. Preporučuje se za gojaznostproblemi sa crevima. Posebno je korisno heljdovo brašno od heljde kod kuće. U tom se slučaju dobiva najkorisniji, prirodni proizvod. Doista, tijekom procesa proizvodnje heljda se najprije ljušti od ljuske, naime, sadrži najveći broj korisnih komponenti. Kada se priprema kod kuće, ljuska se mljevi, i zbog toga se čuvaju sva korisna svojstva.

Dakle, uz redovno konzumiranje heljdinog brašna, mogu se primjetiti brojni pozitivni efekti, i to:

  • normalizacija stanja nervnog sistema i moždanih funkcija,
  • jačanje imunitet,
  • aktiviranje metaboličkih procesa,
  • poboljšana cirkulacija krvi, smanjene performanse holesterolpovećanje nivoa hemoglobin,
  • aktiviranje obnove kože, pozitivan učinak na kosu i nokte,
  • poboljšati probavu, probavu, normalizirati funkciju gušterače i crijeva, riješiti se zatvor.

Redovno uvođenje u prehranu jela s ovom komponentom i zamjena heljdinog pšeničnog brašna omogućit će nakon nekog vremena primjetiti pozitivne promjene u stanju organizma.

Ostala primjena

Ovaj proizvod koristite u druge svrhe.

  • Kozmetička upotreba - koristi se za pripremu maski za akne, za uklanjanje masnog sjaja.
  • U ljekovite svrhe - koristi se kao choleretic sredstvo, dodajući 1 kašiku. l proizvoda u čaši kefira. Takvu mješavinu treba ostaviti preko noći, a jesti ujutro na prazan stomak. At ateroskleroza od nje se pravi žele, koji mu se dodaje 2,5 kašike žlice. Ja brašno u čaši vode. Za lečenje pankreatitis i bolesti gušterače koriste mješavinu meda, mljevenih heljda i mlevenih oraha. Osim toga, ovaj je prirodni proizvod vrlo koristan za pacijente sa dijabetess obzirom da ima relativno nizak nivo glikemijski indeks(54).

Brašno od heljde koristi se za prvo hranjenje beba. U pravilu ga uvode nakon što dijete navrši šest mjeseci, pripremajući žitarice u vodi ili mlijeku. Ovaj proizvod u većini slučajeva ne izaziva jake alergijske manifestacije i dobro ga prihvaćaju bebe.

Poput dijetalnog proizvoda

100 g ovog proizvoda sadrži 340 kilokalorija, no još uvijek se široko koristi u prehrani. 100 g proizvoda sadrži 13,5 g proteina, 1,3 g masti, 70,6 g ugljikohidrata. Od heljdinog brašna možete kuhati puno različitih dijetnih jela, vrlo ukusna.

Uz to, heljda učinkovito čisti organizam od toksini, što pozitivno utječe na opće dobro i proces gubitka kilograma. Zbog toga bi takve recepte trebali koristiti oni koji praktikuju zdravu prehranu.

Iako je ovaj proizvod vrlo koristan i preporučuje se konzumiranju, kao dijetalni, mora se imati na umu da kod nekih osoba s individualnom netolerancijom može izazvati alergijska reakcija. Pored toga, prilikom konzumiranja jela od heljdinog brašna mogu se razviti crijevni grčevi, stvaranje plinova može se intenzivirati.

Kako napraviti kod kuće?

Kuhati ovaj proizvod je vrlo jednostavno. Da biste to učinili, u početku morate heljdu dobro isprati i temeljito je očistiti od raznih nečistoća i nečistoća. Nakon što sipate žitaricu na sito, dobro ju je osušiti, a potom uroniti u procesor za hranu ili neki drugi uređaj.

Šta je od toga napravljeno?

Možete ih kuhati sa velikim brojem jela - i slatkim pecivima, i mnogim jelima za svakodnevnu prehranu. Pečenje se praktički ne razlikuje od pšenice, ali je istovremeno mnogo zdravije. Možete kuhati sljedeća jela:

Proizvodi od mljevene heljde imaju prozračnu strukturu, tako da imaju vrlo dobar ukus i izgledaju ukusno.

Značajke tijesta

Važno je razmotriti neke karakteristike pripreme tijesta od mljevene heljde.

  • Ona „upija“ puno tečnosti - vodu, mlijeko, kefir. No ipak, na kraju posuđe ispada pomalo suho. Da biste to izbjegli, važno je da pustite da se tijesto diže oko pola sata, a tek tada krenete s proizvodom proizvoda za pečenje.
  • Nema smisla dodavati kvas takvim proizvodima, jer nema heljde bez glutena, i tijesto se neće normalno dizati.
  • Kod miješanja heljdinog i pšeničnog brašna to treba učiniti u omjeru 1: 3 ili 1: 2. Ako u receptu koristite samo mljevenu heljdu, morat ćete dodati jaja kao vezivo.

Jedno od najpopularnijih jela s ovog proizvoda su kolačići od heljde. Veoma je važno da heljdini kolačići budu razumno prihvatljivi tokom dijete. Postoje mnogi recepti koje je lako oživjeti.

Keksi sa suhim voćem

Komponente: brašno od heljde - 200 g, jaje - 1 kom., suve šljive, grožđice, suhe marelice - 30 g, med - 1 kašika. l

Kuvanje. Prvo trebate sitno nasjeckati sušeno voće. Po želji se mogu nasjeckati nožem ili mikserom. Zatim pomiješajte sve sastojke i dobro ih promiješajte. Možda ćete trebati dodati malo više brašna ako je smjesa previše tanka. Kašikom stavite smešu na pergament i pecite 20 minuta. na 180 gr.

Mešani kolačići

Komponente: brašno - (pšenica - 100 g, heljda - 150 g), jaje - 1 kom, šećer - 100 g, puter - 125 g, prašak za pecivo - 10 g.

Kuvanje. Izmiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Isecite puter na komade, dodajte u smešu i pomešajte prstima. U smešu dodati jaje, ponovo sve dobro izmešati. Stavite tijesto jedan sat u frižider. Razvaljajte testo na debljinu od 7 mm, izrežite kekse rezačima keksa i stavite na pergament papir. Pecite do 20 minuta. na temperaturi od 180 gr.

Tradicionalni kolačići

Komponente: brašno od heljde - 110 g, jaja - 2 kom., biljno ulje - 2 kašike. l, vanilin - 2 g, soda - pola kašičice, sezam - po ukusu.

Kuvanje. Umutite jaja i šećer dok ne bujne. Količina šećera može se smanjiti po volji. Izmiješajte brašno i sodu, dodajte ovu smjesu u jajnu masu. Dodavanjem biljnog ulja zamenite testo. U nju sipajte sezam i vlažnim rukama oblikujte kolačiće. Stavite formirane kolačiće na pergament i pecite oko 15 minuta. Važno je napomenuti da se ovi kolačići peku vrlo brzo, pa ih postupak pečenja mora pažljivo nadzirati.

Dijetski kolačići

U ovom pečenju nema jaja i maslaca, pa on izgleda vrlo lagano, a u njemu je malo kalorija.

Komponente: heljda - 1 šolja, kefir - 150 ml, med - 1 kašika. l., maslinovo ulje - 1 kašika. l., ražene mekinje - 1 kašika. l., sezam, dvije srednje jabuke.

Kuvanje. Najprije morate samljeti čašu heljde i pomiješati je sa oguljenim, naribanim jabukama, mekinjama, kefirom i medom. Tijesto dobro promiješajte i ostavite 20 minuta. Tijesto treba biti viskozno - po potrebi možete dodati i malo kefira. Zatim od tijesta oblikujte kolače i pospite ih sezamom. Pecite jedan sat na temperaturi od 150 gr.

Kolačić od medenjaka

Komponente: brašno od heljde - 200 g, heljdin med - 100 g, jaja - 2 kom., puter - 100 g, suho voće, cimet, đumbir.

Kuvanje. Intukli šlagom do homogene mase jaja i meda. U masu dodajte brašno, đumbir, cimet i gnječite gustin. Ostavite smešu 30 minuta. Dalje morate formirati kuglice koje možete posipati đumbirom i cimetom, a na vrh položiti suho voće.

Za pripremu dijetalnih palačinki od heljdinog brašna možete koristiti i grickalice i slatke. Sadrže i relativno malo kalorija i smatraju se dijetalnim jelom. U mnogim receptima preporučuje se dodavanju malo pšeničnog brašna u testo za palačinke, jer je u heljdi malo glutena. Međutim, postoje recepti u koje nisu uključeni takvi aditivi.

Palačinke od heljde

Komponente: brašno od heljde - 150 g, jaje - 1 kom., med - 1 kašika, topla voda - 200 ml, soda, umućena sirćetom - prstohvat, maslinovo ulje - 1 kašika, nemasni skuti sa suhim voćem pogodan je za mljeveno meso mršavo meso, voće ili bobice.

Kuvanje. U vodu trebate dodati soda i med, izmiješati. Sipati ulje, umutiti u jaja i sve miksati mikserom. Mljevena heljda postepeno se unosi u smjesu, miješajući dok ne postane glatko. Palačinke treba pržiti u namašćenoj tavi, pržiti sa obe strane. Kad se palačinke ohlade, možete ih puniti.

Palačinke sa kefirom

Komponente: kefir - 700 g (može se zamijeniti fermentiranim pečenim mlijekom), jaja - 2 kom., šećer - 2 žlice. l., 10 tbsp. l brašno (5 - pšenica i 5 od heljde), biljno ulje - 2 žlice. l., soda - 1 kašika soli, sol - prstohvat.

Kuvanje. Pomiješajte jaja sa solju, šećerom i, miješajući, ulijte kefir. Nakon temeljitog mešanja dodajte brašno i sve izmešajte da ne bude grudica. Zatim dodajte ulje i sodu. Nakon sledećeg mešanja, ostavite testo 20 minuta. Pržite u tavi sa obe strane.

Palačinke u mleku

Komponente: brašno - 400 g (od heljde - 300 g, pšenice - 100 g), mlijeko - 600 g, šećer - 1 kašika kašike, biljno ulje - 4 kašike. l., jaje - 3 kom., soda, sol - pola žličice.

Kuvanje. Izmiksajte šećer, soda, sol i jaja, pažljivo mikserom umutite ovu smjesu. Dodajte mleko i opet tucite. Dodajte brašno i ponovo mešajte dok ne postane glatko, dodajte ulje i pržite u tavi, okrenuvši.

Komponente: jaje - 2 kom., šećer - pola šolje, puter - 100 g, heljdino brašno - 1,5 šolje, suho voće po ukusu, kefir - 1,5 šalice, prašak za pecivo - 1 kašika.

Kuvanje. Umutite jaja i šećer, dodajte kefir, malo rastopljenog maslaca i sve izmešajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, sipajte u smjesu. Zamijesite gusto tijesto i dodajte mu suho voće. Ponovo dobro promiješajte. Sve stavite u oblik, dobro izgladite. Pecite 45 minuta na 180 gr.

U pravilu se pri pripremi kruha koristi nekoliko vrsta brašna odjednom.

Komponente: brašno (pšenica - 280 g, heljda - 160 g), šećer - 20 g, suncokretovo ulje - 20 ml, kvas - 14 g, sol - prstohvat, sjemenke lana, suvi mak, sjeckani orah - svaki po 20 g, voda toplo - 400 ml.

Kuvanje. Izlijte sve sastojke, osim lana, sjemenki maka i orašastih plodova, koji se dodaju nekoliko minuta prije kuhanja, u aparat za hljeb i odaberite glavni način rada. Ohladite hleb tako što ćete ga staviti na stranu.

Dakle, brašno od heljde proizvod je koji može značajno diverzificirati prehranu, posebno one koji se pokušavaju pridržavati načela zdrave prehrane. Ovi su recepti jednostavni i pomoću njih možete kuhati originalna jela. Pored toga, s heljdinim brašnom se može eksperimentirati, uvodeći nešto novo u recepte i čineći ih još zanimljivijim.

Pecite kolačiće

Jaje razmutite sa šećerom pa dobro umutite šlagom. U jednu masu izmiješamo dva brašna, nakon čega sjedinimo tučeno jaje, sve postupno miješajući. Ulijte med u tijesto, ako je kandirano, pa ga parite u vodenoj kupelji. Izmešajte masu, ulijte vrećicu praška za pecivo.

A sada je došlo vrijeme za ulje, koje je bolje dobiti unaprijed iz frižidera tako da dobije sobnu temperaturu. Također je bolje izrezati proizvod na komade kako bi vam bilo lakše kombinirati sve komponente. Komadiće zauzvrat stavljaju u tijesto, miješajući ih vilicom. Kad vam ponestane ulja, počnite mijesiti rukama. Tijesto treba imati strukturu, poput mekog plastelina, a ako ga imate više tekućine, dodajte više brašna, ako je naprotiv, a zatim upotrijebite mlijeko za razrjeđivanje konzistencije.

Od tijesta oblikujemo heljdine kolačiće, koji mogu imati oblik pravougaonika, srca, kruga, možete koristiti kulinarske kalupe za pravljenje zanimljivih peciva za djecu. Kalup za pečenje premažite maslacem, stavite pećnicu na 180 stepeni i pecite kekse 15-20 minuta. Gotove poslastice možete poslužiti sa sirupom, džemom, medom i samo slatkim čajem.

Savjet! Recept možete varirati s orasima. Izmutite ih i dodate u testo. Zdrava je, ukusna i hranjiva. A ako kod kuće nemate prašak za pecivo, ugasite sodu na vrhu noža s ocatom.

Tradicionalna

  • dva jaja
  • granulirani šećer - opet je bolje i korisnije uzimati trsku - 4 kašike,
  • biljno ulje - maslinovo ili suncokretovo - 2 kašike,
  • soda - ½ kašike,
  • brašno - uzmemo heljdu - 150 grama,
  • suhe marelice ili drugo sušeno voće - 50 grama,

Praznična heljda od đumbira

Ovaj desert savršen je za Novu godinu i Božić, jer u njega ćemo staviti začinjeni đumbir i cimet, koji su zauzvrat vrlo korisni, imaju nevjerovatnu aromu i ukus. Možete uzeti oblik medenjaka i obradovati djecu, kolačići će biti kao u filmovima. Možete je ukrasiti kako želite zajedno sa cijelom obitelji.

  • heljdino brašno - čaša,
  • dva jaja
  • korijen đumbira - prstohvat praha ili kriška sirovog povrća,
  • cimet po ukusu
  • med - 100 grama,
  • suhe marelice, grožđice i suve šljive - pregršt.

Kolačići od heljde s kakaom

Još jedan recept koji će biti ukusan i bez šećera. Pogodno je za sve koji su na dijeti, koji jedu pravilno, poput kolačića i djece.

  • kakao prah - tri kašike kašike,
  • čaša heljdinog brašna
  • rafinirano ulje - možete uzeti maslinovo - 1,5 kašika,
  • soda - ½ kašike,
  • mlijeko - uzmite nemasni proizvod - 350 ml,
  • sušeno voće po vašem ukusu - 100 grama.

Kolači od banane

Još jedan recept koji će oduševiti vašu djecu. Ukusni kolačići koji se u posebnim oblicima mogu peći i kao muffini.

  • čaša kefira,
  • jedno jaje
  • šećer - 80 grama
  • prašak za pecivo - pakovanje od 5 grama,
  • jedna banana
  • heljdino brašno - 150 grama,
  • čaša heljdine žitarice
  • biljno ulje bez mirisa - 2 kašike.

Kolači od heljde za dijetu

Dijetalni keksi, lagani i korisni za održavanje oblika, bez upotrebe jaja, maslaca, brašna. Ipak, to je zadovoljavajuća, ukusna alternativa štetnim proizvodima. Trebat će nekoliko sastojaka:

  • 1 šolja heljde
  • 150 ml kefira,
  • 1 kašika. l dušo
  • 1 kašika kašike maslinovo ulje
  • 1 kašika ražene mekinje
  • par srednjih jabuka
  • sezamovih semenki.

Trajanje postupka je 1,5 sati, sadržaj kalorija u jednom kolačiću je približno 72 kcal.

Trebat će 1 čašu mljevene heljde, nije je potrebno dovoditi u stanje brašna. Screening nije potreban. Izlaz je pola čaše heljde.

Mljevena heljda, maslinovo ulje, mekinje, kefir, med dodaju se grubo naribanim jabukama bez kore. Med se može zamijeniti bilo kojim sirupom. Nakon temeljitog mešanja, dobijena masa se ostavlja 20 minuta.

Ne bi se trebalo srušiti. Da biste to izbjegli, možete dodati kefir, čime tijesto dovodi u viskozno stanje. Glavnina se dijeli na kuglice i od njih se oblikuju kolači, posuti sjemenkama sezama. Temperatura pečenja je 150 stepeni, vreme je 1 sat.

Kako napraviti heljdine kolačiće:

U dubokoj posudi kombiniramo jaja sa šećerom. Umutite brašnom dok ne postane tečno. Usput, količina šećera može varirati, ovisno o tome kakve kolačiće želite dobiti - manje ili više slatke.

Odvojeno prosijte heljdino brašno, dodajte ga tijestu zajedno sa gaziranom sodom. Sipajte biljno ulje bez mirisa. Od dobijene mase zamenite testo. U ovoj fazi u tijesto se mogu dodati razni aditivi, na primjer, sezam ili suho voće.

Umočimo ruke u vodi i od tijesta oblikujemo kolače okruglog oblika. Heljdini keksi rasporediti su na lim za pečenje obložen pergamentom.

Zagrejati pećnicu na 180 stepeni, peći 12-15 minuta. Pažljivo pratite stanje kolačića, jer se ono priprema vrlo brzo.

Krupni i mirisni heljdini kolačići su spremni! Ovakva peciva dobro ide uz toplo mlijeko ili čaj.

Kako napraviti kolače od heljde: recept

Jaja je potrebno tući u posudu i dodati im šećer, tući dok ne dođe do pjene. Navedena količina šećera je približna i može se prilagoditi vašim željama.

U smjesu sipajte prethodno prosijano heljdino brašno i umutite kiseli sirće. Mešajte dok ne postane glatko.

Obratite pažnju! U većini recepata piše - dodajte gaziranu sodu, ili sodu ugasite ocatom. Ali kako to učiniti ispravno, mnoge, a posebno novakinje, ne znaju. U stvari je sve vrlo jednostavno. U zdjelu stavite soda (najčešće je predviđena čajna kašika) i dodajte nekoliko kapi sirćeta. Smjesa će se početi jako pjeniti. Čim reakcija prestane, možete je prebaciti na tijesto. Možete koristiti vinsko, jabučno ili grožđevo sirće, kao i limunov sok.

Došao je red suncokretovog ulja. Ako za kuhanje salata i glavnih jela (posebno krumpira u uniformi) proizvod odabere aromatičnije, tada za pečenje ove osobine, naprotiv, treba pokušati izbjegavati kako ne biste pokvarili konačni rezultat pretjeranim mirisom. Nakon što dodate ulje u testo, sve ponovo promiješajte.

Kao rezultat toga, tijesto ne bi trebalo biti previše zbijeno i debelo, od čega će biti prikladno oblikovati kolačiće.

Stavite testo na lim za pečenje obložen pergamentom. Za to možete koristiti kašiku ili, u ekstremnim slučajevima, jednostavno zaslijepite kuglice rukama, ali bit će ljepše oblikovati buduće kolačiće pomoću slastičarske šprice (mlaznica "Zvezdice"). Ako nije, prebacite tijesto u plastičnu vrećicu, napravite malu rupu u njemu i, postepeno istiskujući masu, oblikovajte na lim za pečenje.

Heljdini keks trebalo bi da stoji oko 15-25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Tako brzo kuvani kolači od heljdinog brašna. Uskoro napravite čaj i počnite s degustacijom!

Uprkos jednostavnosti pripreme, postoje neke nijanse koje se moraju uzeti u obzir kako bi se na kraju postigao dobar rezultat.

Glavna stvar je odabrati pravo brašno. Bolje ga je kupiti ne u težini, već u pakiranom obliku i prije upotrebe obavezno ga procijedite.

Ovo je glavni recept za heljdine kolačiće, ali on se može modificirati kako želite. Šećer se može zamijeniti medom, dodati malo vanilin, suho voće i orašaste plodove, posipati prahom itd.

Dobar apetit! Eksperimentirajte, molimo vas i svoju porodicu!

Pozdravi, Svetlana.
Recept i fotografija specijalno za stranicu Puna porodica.

Korak po korak recept sa fotografijom

Od heljdinog brašna možete kuhati palačinke, palačinke, muffine, pite, torte, peciva, itd. Za razliku od pšeničnog, brašno od heljde potpuno je bez glutena i jedinstven je izvor biljnih bjelančevina. I ima izuzetan ukus i dijetalna svojstva.

Predlažem da pripremite mirisne meke kolačiće od heljdinog brašna. Ima neobičan ukus uz lagane note heljde i meda. Kuhanje je vrlo jednostavno. Isprobajte novi ukus!

Kuham proizvode na listi.

U posudi izmiješajte jaja i prosijani šećer od glazure.

Umutite jaja sa šećerom u prahu pomoću miksera.

Brašno od heljde prosijte sa praškom za pecivo i vanilijom do jajne mase.

Dodajte biljno ulje i med.

Opet, tukli mikserom mikserom dok ne nestanu grudice brašna. Ostavim da tijesto odstoji oko 30 minuta (posudu sa tijestom prekrivam filmom).

Pek papir prekrivam pergamentom. Žlicom rasporedite testo na pleh za pečenje (svaka 1 kašika).

Kolače pečem u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 18-20 minuta.

Goveđi kolačići spremni!

Uživajte u čajanstvu!

  • 181

18

50

Foto izvještaji na recept

Da se tijesto ne zgusne, jaja morate prvo temeljito pobijediti šećerom u prahu. Moje tijesto je bilo čak previše tanko kao jogurt. Stavio sam je u frižider na pola sata, a potom sam je napunio špricom za slastice. Kolačići su se pokazali vrlo kreativnim.
Usput, s vremenom, tačnije. Svi naravno imaju različite pećnice, ali 20 minuta za takav test je malo puno, ja sam to radio 12 minuta, pa eksperimentalno odaberite vrijeme za svoju pećnicu.

Super recept! Vrlo ukusno i drobno!

Kolačići heljde bez glutena s đumbirom

Brašno od heljde ne sadrži gluten koji odgovara pravilnoj prehrani, a pečenju daje i pikantan ukus. Đumbir, cimet i suho voće čine kolačiće još ukusnijim. Komponente sastava:

  • heljdino brašno - 200 g,
  • med (bolje heljda) - 100 g,
  • par jaja
  • puter
  • đumbir, cimet, sušeno voće.

Vrijeme kuhanja - 1 sat, sadržaj kalorija - 140 kcal / 100 g.

Jaja i med dovode se u homogenu masu od jaja i meda šlagom. Dalje se dodaju heljdovo brašno, đumbir, cimet. Tijesto mijesiti kašikom. Posuda je prekrivena ubrusom i ostavljena pola sata.

Nakon insistiranja možete formirati kuglice, razvaljati se. Osušeni plodovi dodaju se na vrh kolačića, posipaju đumbirom, cimetom.

Dok se pećnica zagrijava na 180 stepeni, lim za pečenje namažite maslacem, a kružići polagati. Za 20-30 minuta nakon stavljanja u rernu, kolačići će biti spremni!

Recept za pileću marinadu pomoći će vam da kuhate pticu još sočnije i nježnije.

Kako kuhati topljeni sir kod kuće, pročitajte naš članak.

Kozice s tjesteninom - isprobajte ovo nevjerovatno jelo koje miriše na more.

Kolačići od heljde bez jaja

Kolačići heljde toliko su univerzalni da nedostatak jednog sastojka ne predstavlja prepreku za njegovu pripremu. Ovaj kolačić možete napraviti i bez jaja. Prisutnost kakaa mu daje poseban ukus. Glavni sastavni proizvodi:

  • 180 g heljdinog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • šećer - 80 g
  • pavlaka - 200 g,
  • 40 ml maslinovog ulja,
  • kikiriki (3 komada za svaki kolačić),
  • vanilin, prašak za pecivo.

Vrijeme kuhanja - 40 minuta, sadržaj kalorija - 151 kcal / 100 g.

Nakon što se miješaju suhe komponente, ostale se dodaju. Mješano tijesto treba da ima meku, rahlu konzistenciju. Kolačići su u obliku ravnih, okruglih kolača. U svaku od njih moraju se utisnuti po tri orašastih orašastih plodova.

Lim za pečenje može se prekriti silikonskim prostirkom, na njega staviti praznine i staviti u rernu na 25 minuta. Temperatura bi trebala biti oko 190 stepeni.

Heljdino brašno zapečeno sa sirom

Mirisni heljdini kolačići nježnog ukusa. Odlično za djecu, dobro je djetetu dati doručak s mlijekom. Glavne komponente:

  • 150 g skute
  • heljdo i pšenično brašno - 0,5 šoljica,
  • jedno jaje
  • 3 žlice. l šećer (med se može koristiti),
  • pola žličice praška za pecivo.

Trajanje postupka je 40 minuta, sadržaj kalorija je 226 kcal / 100 g.

Skutni sir treba obrisati kroz sito da biste se riješili grudica. Ako je suho, onda morate dodati jaje. Nakon dodavanja šećera ili meda, smjesa se dovede do jednolike konzistencije.

Brašno od heljde kombinira se s praškom za pecivo, prosija i uvede u naučenu masu skute. Odvojeno prosijano pšenično brašno. Dodaje se u porcijama dok se tijesto mijesi. Tijesto treba biti mekano.

Dobivenu kuglu tijesta najbolje je ostaviti pola sata ili sat vremena. Ako nema dovoljno vremena, možete odmah pristupiti formiranju praznih kolačića.

Dok se pećnica zagreje, testo razvaljate u sloju debljine 1 cm ili malo tanje. Kolačiće možete rezati nožem ili rezačem kolačića ili samo čašom. Zatim se radni dijelovi prebacuju na lim za pečenje obložen papirom.

Prostor možete uštedjeti polaganjem kolačića blizu. Ne zamućuju se, savršeno drže bilo koji oblik. Temperatura pečenja je 200-220 stepeni, vreme je od 15 do 20 minuta. Treba voditi računa da se kolačići ne prekomerno izlažu.

Nakon što izađu iz pećnice, kolačići se mogu činiti pomalo suhima, ali ispod hrskave površine unutar nje nalazi se meko i ukusno tijesto.

Heljdini kolačići s orasima

Ovaj pristupačni recept za niskokalorične kolačiće omogućit će vam uživanje u ukusnim kolačima bez štete vašoj figuri. Sastav komponente:

  • heljda - dvije trećine čaše,
  • 50 g oraha, mekinja (bilo kojih),
  • 30 g putera (može biti i biljni),
  • par jaja
  • med - 3 kašike. l.,
  • so.

Vrijeme kuhanja - nešto više od 1 sata, sadržaj kalorija - 185 kcal / 100 g.

Žitarice heljde treba sortirati, staviti u mlin za kafu i nasjeckati na brašno. U trgovini možete potražiti gotovo heljdovo brašno. Branici se dodaju heljdino brašno, kao i oguljeni zdrobljeni orasi.

Orašasti plodovi mogu biti malo ukusniji ako ih pečete u tavi. Ali tada morate žrtvovati neke od hranjivih sastojaka. Takođe možete eksperimentirati isprobavajući recept s drugim vrstama orašastih plodova. Sve ostale komponente su dodane testu. Tijesto se mijesi do homogene konzistencije, trebalo bi da bude gusta, viskozna masa.

Da biste stvorili kolačiće, potrebna vam je kašika za desert. Tijesto se hvata u kašiku, razvaljati u kuglu i spljoštiti na debljinu od 1 cm. Ne trebate podmazivati ​​lim za pečenje, jer tijesto sadrži puter. Nakon 40 minuta pečenja na 180 stepeni na donjoj razini pećnice, kolačići su spremni.

Pogledajte video: Palačinke od 3 sastojka, BEZ JAJA, MLEKA i ŠEĆERA. Moj Ritual Recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar