Da li se pankreatitis vidi na ultrazvučnom pregledu: koji su znaci hronične i akutne bolesti?

Četiri faze kliničke slike CP:
I stage. Predklinički stadij, karakteriziran nepostojanjem kliničkih znakova bolesti i slučajnim prepoznavanjem promjena karakterističnih za CP tokom pregleda primjenom tehnika dijagnostičke zračenja (CT i ultrazvuk abdomena),

II faza. Stadij početnih manifestacija. Karakteriziraju je česte epizode pogoršanja CP-a, koje se mogu pogrešno smatrati OP-om. Recidivi bolesti mogu biti blagi ili teški, postoji opasnost po život pacijenta. Već u ovoj fazi može se primetiti komplikovan tok CP. Bolest napreduje sa tendencijom napredovanja: od opetovanih epizoda boli do stalnih blagih bolova, praćenih sekundarnim poremećajima apetita, neurotičnim poremećajima i, kao rezultat toga, gubitkom težine.

Kvaliteta života se ne mijenja ili smanjuje. Pozornica traje nekoliko godina. S vremenom epizode postaju manje teške, međutim u razdobljima između pogoršanja bolesti i dalje postoje klinički simptomi. Ponekad bolest vrlo brzo napreduje, razvija se atrofija pankreasa i oslabljuje se funkcija organa. Varijanta je moguća kada se bolest manifestuje egzokrinom i endokrinom insuficijencijom,

III stepen. Karakterizira ga razvoj stalnih kliničkih simptoma s prevladavanjem sindroma boli u trbuhu. Pacijenti u ovoj fazi mogu postati ovisni o drogama, jedu vrlo malo. Postoje znaci egzokrinog i endokrinog zatajenja,

IV stepen. Završni stadij bolesti, koji karakterizira atrofija pankreasa, egzokrina i endokrina insuficijencija, klinički se manifestuje steatorejom, obilježenom gubitkom tjelesne težine i šećernom bolešću. Bol postaje manje izražena, nema akutnih epizoda boli. U ovoj fazi se primjećuju komplikacije CP, naročito karcinoma gušterače.

Rentgen abdomena

Metoda u doba široke dostupnosti ultrazvuka i CT za dijagnozu CP se praktički ne koristi. Studija se izvodi vrlo jednostavno, na prazan stomak, bez posebne pripreme. Snimite fotografije u dve projekcije. U bolesnika sa kalcificirajućim CP u parenhimu pankreasa ili u njegovim kanalima, kalkuli prirodno otkrivaju kalcije na radiografskim snimcima (vidi Sl. 4-18).

Ultrazvučni pregled trbušnih organa

CP bez pogoršanja karakterizira heterogeni porast ehogenosti pankreasa ili izmjena zona srednje i visoke gustoće. To je zato što je područje hroničnog upalnog procesa, fibroze ili kalcifikacija u parenhimu u obliku zasebnih odjeljaka povećane ehogenosti. Ovisno o veličini pogođenih područja, uočava se mikro- i makronodularna sonografska struktura parenhima, najizraženija u slučaju kalcificirajućeg CP-a. Neke velike kalcifikacije daju „akustičnu sjenu“.

Sa izrazitim porastom ehogenosti (vidi slike 4-19 a) celokupnog parenhima pankreasa, kalkuli se otkrivaju samo prisustvom „akustičnih sjena“. Linearni raspored označava njihov položaj u GPP-u (vidi slike 4-19 b). Prije nego što otkriju značajno širenje kanala, udaljeno od kamenja koje se nalazi u njemu. Identifikacija velikih hipoekoloških područja na pozadini povećane ehogenosti parenhima ukazuje na prisutnost aktivnog upalnog procesa - pogoršanja CP (vidi Sliku 4-19 c).

U trećini slučajeva sa CP kontura žlijezde je zamagljena, neujednačena, rjeđe nazubljena, stoga se u CP-u granica između gušterače i okolnog tkiva ne može precizno utvrditi u nekim slučajevima. U drugim slučajevima, konture gušterače mogu biti glatke, bez ispucalih, ali s velikim glatkim izbočenjima, "grbava" koja do određene mjere narušavaju oblik žlijezde. U CP bez egzacerbacije veličina žlijezde je normalna ili smanjena, ponekad značajno, tako da se u projekciji gušterače vizualizira samo prošireni s gustim zidovima GLP-a, nekad se kanal savije i zbog fibroze okolnog tkiva.

Ultrazvučni znak progresivne fibroze i smanjenja veličine gušterače je povećanje udaljenosti između gušterače i aorte veće od 20 mm. Povećanje veličine gušterače karakteristično je za pogoršanje CP. Povećanje je češće lokalno, povezano s segmentnim edemom. Povećanje veličine gušterače može biti praćeno kompresijom superiorne mezenterične vene, rjeđe se utvrđuje inferiorna kava vene, ultrazvučni znakovi tromboze slezene vene. S edemom u području glave gušterače moguća je kompresija zajedničkog žučnog kanala, što dovodi do širenja potonjeg na veliko područje opstrukcije.

Zbog osobitosti dvodimenzionalne ehografije, postoji mogućnost da se tijekom pogoršanja CP područja smanjene ehogenosti, ponekad potpuno ili djelomično maskirajuće znakove CP, nanose na neravnomjernu hiperehoičnu strukturu.

Ultrazvuk vam omogućuje da istovremeno pregledate jetru, žučni mjehur, prepoznate pojave gatro- i duodenostaze, informacije o kojima se može nadopuniti ideja o etiologiji, ekstrapankreasnim komplikacijama omogućit će uspostavljanje izljeva u trbušnoj šupljini. Glavni ultrazvučni znakovi CP predstavljeni su u tabeli. 4-13.

Intersticijski edematozni oblik

Opcija CP u akutnom stadiju. Prema ultrazvuku, u visini pogoršanja bolesti opaža se difuzno ili lokalno povećanje veličine gušterače. Karakteristična je izrazita vizualizacija svih dijelova gušterače i njezinih jasnih kontura.

Struktura parenhima žlijezde često je hipoehoična i heterogena. Više od 50% pacijenata sa CP otkriva malu količinu tekućine u vrećici manjeg omentuma, koja se utvrđuje u obliku hipoehoične tekućine do 2 mm debljine između zadnje stijenke želuca i prednje površine gušterače. U nekim bolesnicima dolazi do oštećenja odljeva žuči, što dokazuje povećanjem volumena žučnog mjehura koji sadrži gust žuč i širenjem lumena zajedničkog žučnog kanala većim od 6 mm.U nekim slučajevima, tijekom dinamičkog pregleda, vizualiziraju se malene (promjera do 10 mm) pseudociste. Patološke promjene u sistemu pankreasnih kanala prema ultrazvuku nisu karakteristične.

Fibrosklerotični oblik

Prema ultrazvuku je karakteristično difuzno ili lokalno smanjenje veličine gušterače. Veličine karoserije su u rasponu od 7-11 mm. Parenhim gušterače difuzno je povećao ehogenost, konture žlezde su jasne. U relativno maloj skupini bolesnika određuju se neravnomjerni oblici malog-brdovitog oblika, struktura žlijezde je heterogena s malim brojem mikrocističnih formacija hipoehoičnih tačaka. Neki pacijenti imaju prošireni kanal pankreasa.

U tim se slučajevima u pravilu vizualizira ultrazvukom, hiperehoična mala žarišna uključenja, slična kalkulama, smještena unutar i izvan duktalnog sustava. Poteškoće u ultrazvučnoj dijagnostici nastaju kod pacijenata s povećanom prehranom, hipersteničkom konstitucijom. Apsolutna veličina gušterače kod ovih bolesnika ostaje normalna. Štaviše, lipomatoza parenhima ne može se razlikovati od fibroze, što je posledica sklerotičnog procesa.

Hiperplastični oblik (pseudotumorni pankreatitis) Hiperplastični oblik CP je prilično rijetka varijanta bolesti. Ultrazvučno snimanje pokazuje snažno uvećan pankreas. Više od 50% pacijenata određuje difuzno povećanje gušterače, a ostatak - lokalno povećanje glave žlijezde. Kada se proces lokalizira u glavi gušterače, može se govoriti o pseudotumorskom CP-u kada se njegova veličina poveća na 40 mm ili više.

Difuzno uvećanje gušterače prati stvaranje gomoljaste konture. Kod trećine bolesnika, prema ultrazvuku, konture žlijezde na stražnjoj površini su mutne, što se u kombinaciji s postojanjem adhezija u epigastričnoj regiji i znakovima holecistitisa smatra upalnim promjenama tkiva parapankretre. U mnogih je bolesnika smanjena ehogenost parenhima u cjelini, a kod nekih je, na toj pozadini, izražena heterogenost akustičke strukture s naizmjeničnim velikim (10-15 mm) područjima povećane i smanjene ehogenosti.

Proširenje pankreasnog kanala u području glave do 4 mm otkriva se u manje od polovine bolesnika. Treba naglasiti da za većinu bolesnika s ovim oblikom CP postoje poteškoće u diferencijalnoj dijagnozi ograničenih područja upale i karcinoma gušterače zbog slične slike postojećih promjena. Da bi se isključio rak gušterače, ti pacijenti se podvrgavaju biopsiji ultrazvučne punkcije. Hiperplastična varijanta CP takođe se mora razlikovati od OP.

Cistični oblik. Dimenzije gušterače su umjereno povećane ili ostaju u granicama normale. U svih bolesnika određuje se više cističnih formacija s homogenom hipoehoičnom strukturom malog (do 1,5 cm) promjera, jednoliko smještenih u svim dijelovima gušterače, izraženih sklerotičnih promjena u okolnom parenhimu s područjima kalcifikacije. Najčešće su lokalizirani u tijelu i glavi. Konture gušterače su jasne, fino gomoljaste, GPP zgužvane. U isto vrijeme, kod većine bolesnika otkriva se da povremeni presjeci produžetaka (do 0,5 cm) duktalnog sustava s neravnim konturama lumena imaju malu duljinu (0,5-1 cm).

Treba napomenuti da prilikom identificiranja ciste gušterače postoji potreba za diferencijalnom dijagnozom između cističnog oblika CP i dizontogeina i retencijskih cista, lažnih cista pankreasa koji su posljedica akutnog destruktivnog pankreatitisa, cista kao posljedica trbušne traume, kao i cistadenokarcinoma. Treba imati na umu da su dizontogene i retencijske ciste pojedinačne, rijetko višestruke, pravilnog okruglog oblika s tankom ujednačenom kapsulom, jasne konture, češće lokalizirane u tijelu, rjeđe od repa gušterače. Obično su takve ciste slučajnim nalazima.

Pseudociste, naprotiv, imaju nepravilni oblik i zadebljanu neujednačenu kapsulu s područjima kalcifikacija, sadržaj cista je guste tačke i linearnih inkluzija.

Endoskopska ultrasonografija

EUS je moderna visoko informativna metoda za ultrazvučnu dijagnostiku bolesti gušterače, koja omogućava detaljno proučavanje strukture organskih tkiva, stanje duktalnog sustava, provođenje diferencijalne dijagnoze pankreatitisa s karcinomom gušterače (vidi Sl. 4-20), procijeniti veličinu limfnih čvorova parapancrea, i identificirati račune duktalnog sustava pankreasa. Značajna uloga ESA daje se u dijagnostici holedokolitijaze u bolesnika sa bilijarno ovisnim oblicima pankreatitisa, jer ESA ima značajno veću osjetljivost od transabdominalnog ultrazvuka. Uz to, EUS omogućava vam da točno identificirate područja nekroze gušterače i nakupljanja perikancericijske tekućine, što može biti od velike prognostičke vrijednosti kod teških oblika CP i OP.

Do danas, pitanje uvođenja jasnih dijagnostičkih kriterija za ESM u pogledu dijagnoze ranog CP ili CP s minimalnim kliničkim i laboratorijskim znacima bolesti nije nedvosmisleno riješeno.

Glavni dijagnostički znakovi CP prema ESD-u:
• promjene u kanalima: kalkuli, hiperehoični zidovi kanala, zakrivljeni zidovi kanala, strikture, dilatacija kanala,
• promjene u parenhimu: hiperehoične strune, žarišta i konture lobula, kalcifikacija, cista.

Kompjuterska tomografija

CT omogućava postavljanje dijagnoze, posebno u fazi komplikacija pankreatitisa, kada se najčešće otkriju kalcifikacija, pseudocista, oštećenje susjednih organa, atrofija parenhima pankreasa i zloćudnost. Možda je jedini pouzdan znak nekompliciranog CP-a koji nam omogućava identifikaciju ove metode promjena u velikim kanalima žlijezde (dilatacija ili stenoza). Osjetljivost i specifičnost CT značajno variraju ovisno o stadijumu bolesti i čine 80-90%. Prema CT podacima, različiti znakovi se mogu koristiti kao kriterij za CP (Tabela 4-14).

Uz pogoršanje CP otkriva se porast gušterače, nejasne konture, intrakcija okolnih tkiva, heterogenost organa organa uslijed područja fibroze, kalcifikacija i kalcifikacija u tkivu, pankreasni kanali (kalcificirajući pankreatitis) (vidi Sl. 4-21). Za kasne faze CP-a karakteristično je i smanjenje veličine gušterače i širenje Wirsung-ovog kanala.

Glavna prednost CT je manja učestalost neuspjeha koji kompliciraju ispitivanje (gojaznost pacijenata, plinovi u debelom crijevu), što se primjećuje prilikom ultrazvuka. Međutim, lažno negativni rezultati također se primjećuju relativno često; u velikom broju studija dobiveni su nepromijenjeni tomogrami kod pacijenata s kasnije dokazanim CP.

Većina autora vjeruje da je kombinacija ultrazvuka i CT-a prilično djelotvorna u CP-u, ali ako ostane bilo kakva sumnja, pribjegavajte ERCP-u zbog većeg sadržaja dijagnostičkih informacija potonjeg.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija ERCP-a prema najsavremenijim naučnim publikacijama i priručnicima "zlatni je standard" za dijagnozu CP. U Velikoj Britaniji se dijagnoza CP-a u samo minimalnom broju slučajeva postavlja na temelju laboratorijskih ispitivanja pankreasa, dok se glavna provjera dijagnoze temelji prije svega na ERCP-u. Omogućuje vam da identificirate stenozu GLP-a i odredite lokalizaciju opstrukcije, otkrijete strukturne promjene u malim kanalima, intraduktalne kalcifikacije i proteinske čepove, patologiju zajedničkog žučnog protoka (strikture, holedoholitijaza itd.) (Vidi slike 4-22 i 4-23). ERCP je jedna od najvažnijih metoda istraživanja koja omogućava diferencijalnu dijagnozu karcinoma gušterače.

CP karakteriziraju nepravilnosti u konturama kanala, njihova vijugavost, odsjeci stenoze i dilatacija - jasno oblikovani kanal, cistična proširenja dukata - simptom „lanca jezera“, krutost stijenki kanala, prisustvo kalkula u njima, širenje bočnih grana, njihovo skraćivanje i stezanje, te usporavanje kontrast u dvanaestopalačnom crevu. Slične promjene mogu se primijetiti i na dijelu zajedničkog žučnog kanala. Metoda vam također omogućuje da dobijete čisti sok gušterače i provedete endoskopsku biopsiju gušterače.

Na osnovu rezultata ERCP-a moguće je uspostaviti fazu CP:
• vjerovatni CP (promijenjena su 1-2 mala kanala),
• lagani CP (promijenjeno je više od tri mala kanala),
• umereni CP (oštećenje glavnog kanala i grana),
• teška (promjene u glavnom kanalu i granama, intraduktalni defekti ili kamenje, začepljenje dušnika, zakrivljenost ili značajne neravnine lezije).

Važno je napomenuti da stupanj poremećaja duktata ne mora biti u korelaciji sa težinom funkcionalnih promjena gušterače, što kombinaciju ERCP-a s funkcionalnim testovima čini logičnom.

ERCP - invazivni postupak sa niskim dijagnostičkim učinkom kod edematoznog pankreatitisa i holangitisa. Iz tog razloga prvo biste trebali upotrijebiti ultrazvuk ili CT pretragu i pribjeći se ERCP-u samo u slučaju sumnjive dijagnoze.

ERCP je od velikog značaja za dijagnozu autoimune CP, omogućava svim pacijentima da prepoznaju segmentarno ili difuzno nepravilno suženje GLP-a - tipičan znak ovog oblika CP. Osim toga, ERCP omogućava dinamično praćenje liječenja u bolesnika s autoimunom CP-om jer se tipični radiološki znakovi autoimunog CP smanjuju tijekom liječenja kortikosteroidima, što omogućava kliničaru da bude siguran u adekvatnost terapije.

Što je postupak ultrazvuka i kako se za to pripremiti?

Ovaj postupak se provodi u medicinskoj ordinaciji pomoću aparata za dijagnostiku ultrazvukom.Da bi studija bila uspješna, vrijedno je poštivati ​​brojna pravila prije nego što nastavite s njom.

  1. Često pacijente zanima pitanje je li moguće uzimati bilo koju hranu prije pregleda. Prije ultrazvuka ne možete ništa jesti. Zadnji put kada je pacijentu dozvoljeno da jede je uoči odlaska liječniku na večeru. Ujutro prije postupka ultrazvuka abdomena zabranjeno je čak i piti vodu.
  2. Ujutro prije odlaska na kliniku morate isprazniti crijeva. Ako vam to ne uspije prirodno, morat ćete pribjeći klistirima. Ako se to ne učini, tada će se u definiranim područjima stvoriti mase koje će značajno utjecati na ishod studije ne na bolje.
  3. Postupak ultrazvuka provodi se isključivo ujutro, a za to postoji logično objašnjenje: jutros ljudsko tijelo ima najmanje zraka, jer još nije uspio doći tamo s hranom. Tu činjenicu treba uzeti u obzir, jer mjehurići zraka mogu značajno iskriviti sliku bolesti.
  4. Studiju treba isplanirati unaprijed, jer se tri dana prije vrijedi suzdržati od hrane koja uzrokuje fermentaciju u crijevima. Takva hrana uključuje smeđi hljeb, mahunarke (pasulj, grašak, grah, kukuruz), kupus, grožđe i svježu pečenu robu na kvascu. Uzdržite se od uzimanja gaziranih pića.
  5. Kako biste smanjili stvaranje plinova u crijevima, morate uzeti tablete poput Espumisan-a, moguće je i piti aktivni ugalj.
  6. Prije odlaska liječniku zbog ovog postupka, ne uzimajte nikakve lijekove i u potpunosti se suzdržajte od pušenja.

Pažnja! Ako pacijent ima nagli napad (reaktivni pankreatitis), tada se postupak ultrazvuka može propisati bez prethodne pripreme, kada ne možete izgubiti vrijeme, jer se reaktivni pankreatitis razvija vrlo brzo, a postoji i direktna prijetnja životu pacijenta. Međutim, liječnici trebaju biti svjesni da zdravstvene informacije pacijenta dobivene na ovaj način neće biti potpuno istinite.

Kada je potreban ultrazvuk pankreasa?

Podrazumijeva se da takav postupak nije dodijeljen svima. Za njegovu primjenu potrebne su određene medicinske indikacije, koje uključuju:

  1. Bol u obliku grčeva, koji su lokalizirani uglavnom s lijeve strane trbušne šupljine. U pravilu, takvi bolovi praktično ne utihnu.
  2. Postoje sumnje na žuticu, čiji je glavni simptom žućkast ton pacijentove kože. Vidjeti je dovoljno lako.
  3. Tokom ranijih pregleda ljekar je otkrio formiranje ciste.
  4. Oštar gubitak kilograma bez ikakvog napora da se to učini, pogotovo takve metamorfoze s tijelom uzrokuju reaktivni pankreatitis.
  5. Problemi i nestabilnost prilikom odlaska u toalet, a ponekad možda i ne postoje vidljivi problemi u vezi s tim.
  6. Bol pri palpaciji trbuha.
  7. Postoji sumnja na bolest pankreasa tokom pregleda drugih trbušnih organa.

Manifestacije na ultrazvuku akutne upale gušterače

Kao što je gore spomenuto, ultrazvučni postupak može odrediti oblik bolesti sa ovom bolešću, akutnu i hroničnu. Dakle, znakovi akutnog pankreatitisa na ultrazvuku trbušne šupljine su sljedeći:

  1. Veličina gušterače se znatno povećava, posebno ako pacijent ima reaktivni pankreatitis.
  2. Granice organa su nejasne, imaju zakrivljenosti, pankreatitis na ultrazvuku je jasno uočljiv.
  3. Ehogenost gušterače na mestima njegove upale se uveliko povećava. Odnosno, primjećuju se pečati u organu.
  4. Struktura organa je vrlo heterogena.
  5. Duktovi pankreasa se proširuju u hroničnom obliku. Ponekad to sugerira da je reaktivni pankreatitis došao u svoje ruke.
  6. U samom organu mogu se otkriti mjehurići sa tekućinom.
  7. Zbog oboljelog pankreasa organi koji su pored njega počinju se upirati, što je i jasno vidljivo ultrazvukom za akutni pankreatitis.
  8. Za uznapredovali oblik bolesti karakteristične su komplikacije.

Postoje znakovi hroničnog pankreatitisa koji pomažu u dijagnosticiranju pacijenta sa hroničnom upalom gušterače, to uključuje:

  1. Kana pankreasa se neprestano proširuje i ne vraća se u normalu uopće.
  2. Granice organa su nazubljene linije.
  3. Gustina organa nije takva kao u akutnoj varijanti bolesti.
  4. Cistične formacije se često primjećuju, to sugerira da je bolest prešla u zanemareno stanje. U prisustvu cista gustoća organa raste.
  5. Ako pacijent u dinamici prati stanje svoje gušterače, tada će sa slika biti moguće primijetiti da se njegove dimenzije svaki put povećavaju.
  6. Kod hroničnog oblika pankreatitisa često se primjećuje kamenje na organu. Tamna mrlja na području organa govorit će o tome na ultrazvučnoj slici.
  7. Struktura organa je heterogena.

Koliko je efikasan postupak endoskopskog ultrazvuka u dijagnosticiranju bolesti trbuha?

Uz pomoć ultrazvuka za pankreatitis analizira se detaljan opis onoga što se tiče izgleda organa koji se ispituje. Upotreba ove vrste istraživanja smatra se strogo obaveznom komponentom u dijagnostici i liječenju bilo koje vrste upale. Uz pomoć ultrazvuka prikladno je pratiti dinamiku liječenja upalnog procesa.

Takav postupak će pokazati pankreatitis čak i u najranijim stanjima i početi ga liječiti na vrijeme, jer je puno lakše spriječiti bolest nego izliječiti je.

Indikacije i kontraindikacije

Ultrazvuk je propisan gotovo svim pacijentima koji imaju poremećaj probavnog sistema u pratnji:

  • bolan ili akutna bol u epigastričnoj regiji ili hipohondriju,
  • proliv ili hronični zatvor,
  • prisutnost u izmetu velikog broja ne probavljenih komada hrane,
  • visok sadržaj masti u izmetu (postaje sjajan, mastan),
  • mučnina i povraćanje
  • pojava averzije prema masnoj hrani i alkoholu,
  • simptomi opstruktivne žutice (požutjelost kože, sklera očiju itd.).

Također, ultrazvučni pregled se koristi ako liječnik ima sumnje nakon pregleda i uzimanja anamneze za razvoj sljedećih bolesti:

  • žučna kamena bolest
  • cista pankreasa
  • hematom žlezde,
  • apsces u parenhimu pankreasa,
  • onkološke bolesti
  • pankreatitis
  • holecistitis
  • papillitis
  • upala dvanaesnika 12.

Osim toga, obavezno je izvršiti ultrazvučni pregled prije obavljanja hirurških intervencija ili nakon primanja ozljede trbuha kako bi se osiguralo da integritet žlijezde nije ugrožen.

Prilikom obavljanja ultrazvuka gušterače provjerava se i funkcionalnost drugih organa probavnog trakta

Ultrazvuk omogućava ne samo procjenu vanjskog stanja žlijezde (njezine veličine - dužine i širine), već i otkrivanje patoloških procesa koji u njoj nastaju, kao i komplikacija koje su nastale na njihovoj pozadini. Iz tog razloga, liječnik često tijekom ultrazvuka gušterače procjenjuje stanje žučne kesice, bubrega i jetre, jer ti organi prvenstveno utječu na kvar žlijezde.

Uprkos činjenici da je ultrazvuk jedna od najinformativnijih i najsigurnijih metoda dijagnostike, u nekim slučajevima je nemoguće provesti je.

Ultrazvuk je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

Indikacije za MRI pankreasa

  • ako pacijent ima alergijsku reakciju na korišten gel (bez njegovog učešća, pregled nije moguć),
  • stanja koja ugrožavaju život pacijenta (na primer, nekroza, apsces itd.),
  • gojaznost visokog stepena,
  • pyoderma,
  • virusne lezije na koži (herpes, molluscum contagiosum),
  • zarazne kožne bolesti (tuberkuloza, lepre, borelioza),
  • sistemske bolesti (lupus, sifilis, HIV),
  • prisutnost rana u trbuhu (posjekotine, ogrebotine, opekotine, itd.),
  • fistule u gornjem dijelu trbuha.

2-3 dana prije ultrazvuka

Da bi se isključila mogućnost dobivanja netačnih podataka tokom studije, nekoliko dana prije zahvata treba osigurati odmor pankreasa. A budući da je njen glavni zadatak proizvodnja probavnih enzima, koji se aktiviraju kada hrana uđe u želudac, bit će potrebna posebna prehrana.

Tijekom pregleda ne bi se trebali pojaviti akutni procesi u gušterači, jer će to dovesti do pogrešnih podataka. Zbog toga je potrebno isključiti utjecaj svih faktora koji mogu izazvati aktiviranje patoloških procesa u tkivima žlijezde.

Iz prehrane će biti potrebno eliminirati prehrambene proizvode, čija upotreba izaziva pojačano stvaranje plinova u probavnom traktu. To su:

  • grah
  • svježe, kuhano i kuvano povrće,
  • zelje
  • grožđe
  • dinja
  • mlijeko i mliječni proizvodi,
  • gazirana pića, uključujući mineralne vode,
  • smeđi hljeb
  • začini
  • masno meso
  • pržena hrana
  • alkoholna pića.

Također, tijekom pripreme za postupak, morat ćete napustiti upotrebu prehrambenih proizvoda, koji sadrže mnogo bjelančevina, jer također doprinose povećanom stvaranju plinova u probavnom traktu (riba, skuta, sir itd.).

Tijekom ultrazvučnog pregleda pankreas bi trebao funkcionirati u mirovanju. To su ujedno olakšane i ove prehrambene restrikcije. Ali šta onda možete jesti prije ultrazvuka? Tokom ovog perioda dozvoljeno je koristiti:

  • žitarice od žitarica i zobene kaše u vodi,
  • nemasno meso - piletina, ćuretina, zec itd. (ne možete jesti kožu)
  • kuhana jaja ili parne omlete (ne više od 1 jaja dnevno),
  • vode i biljnih čajeva.

Biljni čajevi pomažu poboljšanju rada pankreasa i sprečavaju pogoršanje patoloških procesa u njemu

U tom je slučaju potrebno pravilno jesti hranu:

  • hrana treba biti topla (topla i hladna jela i pića negativno utječu na rad gušterače),
  • hranu treba konzumirati u malim količinama, ali barem 5 puta dnevno,
  • Nemoguće je jesti 2-3 sata prije spavanja.

Imajte na umu da nedostatak pripreme za studiju smanjuje tačnost ankete za 60%! Ovo su ozbiljni pokazatelji. Stoga, da bi se izbjegla pogrešna dijagnoza i pogrešan tijek liječenja, potrebno je unaprijed se pripremiti za ultrazvuk.

  • Indikacije1
  • Prednosti2
  • Priprema3
    • Hrana 3.1
    • Lijekovi 3.2
    • Video - Ultrazvuk pankreasa 3.3
    • Značajke3.4
  • Anketa4
    • Dešifriranje 4.1
    • Video - Znakovi pankreasne bolesti 4.2
  • Kontraindikacije5

Stručnjaci propisuju pregled pomoću ultrazvuka u slučaju sumnje na bolesti probavnog sustava. Lista indikacija za ultrazvuk:

  • česte bolove u gornjem dijelu trbuha, peckanje, dugotrajni bolni osećaji, nelagodnost,
  • hematomi, neoplazme, gnojni apscesi, sumnja na prisustvo kamenja u pankreasu, cisti,
  • promjena duodenalnih petlji otkrivenih rendgenom,
  • potvrda dijagnoze je potrebna,
  • promjene u stražnjoj stijenci želuca,
  • česte pojave povraćanja, mučnine,
  • natečenost trbuha
  • proliv, poremećaji stolice, nekompletna probava hrane, izmet ispunjen velikim komadima hrane,
  • krvni test je pokazao visok nivo šećera kod pacijenta,
  • žutica, često povećanje tjelesne temperature (do 38 stepeni),
  • ozljede trbuha
  • planirana operacija.

Upala pankreasa

Prednosti

Istraživanje ima mnogo značajnih prednosti:

  1. Ako uporedimo ultrazvuk i rentgen, ultrazvuk, nema zračenja.
  2. Očuvanje integriteta kože. Ništa se ne treba rezati, ubrizgati, ubrizgati.
  3. Potpuno odsustvo bola.
  4. Podaci koji dolaze na monitor ne zahtijevaju dodatnu obradu, što ubrzava proces dobivanja rezultata.
  5. Ultrazvuk je rasprostranjen. Uređaji su ugrađeni u većini klinika, što ukazuje na dostupnost pregleda.
  6. Druga značajna prednost su niski troškovi.
  7. Sama studija traje malo vremena (oko 20 minuta).

Ultrazvuk gušterače

Priprema

U ispravnosti dijagnoze posebnu ulogu igra priprema za ultrazvuk pankreasa:

  • glavna poanta je posebna dijeta nekoliko dana prije postupka,
  • priprema organizma posebnim lekovima,
  • akcije na dan ultrazvuka.

Priprema za ultrazvuk abdomena

Zbog lokacije gušterače iza želuca potrebno je pridržavati se posebne prehrane, a na dan postupka uopće ne jesti.

Dijetu treba započeti 3 dana prije ultrazvuka. Iz prehrane je potrebno izuzeti proizvode koji pospješuju stvaranje plina:

  • mahunarke (pasulj, leća, grašak),
  • povrće sa visokim sadržajem vlakana (kupus, luk, krastavci, brokula),
  • određeno voće (kruška, dinja, grožđe),
  • smeđi hljeb
  • gazirana pića
  • masno meso
  • alkohol
  • mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće (pavlaka, skuta, vrhnje, mlijeko, kefir),
  • proizvodi od brašna, slatkiši,
  • nikotin
  • kafa
  • sokovi
  • kobasice
  • slatkiše i čokoladu
  • jaja.

Proizvodi koje treba isključiti

Ne jesti prženu, dimljenu hranu. Proizvodi se mogu kuhati pečenjem, konvencionalnim kuvanjem, parenjem.

Jedite više kaše na vodi. Jedite dijetalno meso, nemasnu ribu. Dozvoljeni su sirevi na post.

14 sati prije postupka, zadnji put morate jesti. Obično je ovo lagani obrok, najkasnije do 18.00.

Približna prehrana za cijeli dan:

Vremena hrana
Doručak - 8-10 satiKaša na vodi, jedno meko kuhano jaje
Prva užina - 10-13 sati100 grama mršavog sira
Ručak - 13-15 satiMršavo meso
Druga užinaHeljda kaša
VečeraRiba sa malo masti

Frakcijska prehrana smatra se najkorisnijom za tijelo. Prejedanje je neprihvatljivo.

Prehrana prije ultrazvuka abdomena

Pijte više tečnosti, više od 1,5 litara dnevno.

Ljekari preporučuju dan prije ultrazvuka da započnu uzimanje lijekova koji smanjuju stvaranje gasova: enterosorbenata i adsorbensa.

Aktivni ugljen. Lijek se savjetuje uzimati 2 dana prije pregleda. Doziranje - 1 tableta na 10 kilograma tjelesne težine. Vrijeme prijema - ujutro i navečer.

Espumisan i Enterosgel. Koristi se dva puta dnevno 2 dana prije ultrazvuka.

Na dan studije, ne možete jesti hranu, vodu. Takođe je zabranjeno pušiti, piti lijekove.

Značajke

Ljudsko stanje, hronične bolesti, trudnoća, prekomjerna težina, starost - sve to podrazumijeva neke karakteristike u ispitivanju.

Kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu, masnoća ometa kvalitetu ispitivanja. Takvi ljudi moraju da naprave topli klistir za čišćenje nekoliko sati prije nego što posjete ljekara. Ishrana bi trebala biti zasićena žitaricama. Voće i povrće su u potpunosti isključeni.

Stariji ljudi trebaju koristiti lijekove za sprečavanje kroničnih bolesti. U starosti su to prilično uobičajeni problemi. Oni uključuju srčane bolesti, dijabetes, poremećaje krvnog pritiska. Međutim, doziranje i naziv mogu ukazivati ​​samo na iskusnog stručnjaka. Kod dijabetesa postoji izuzetak povezan sa hranom. Osobe koje pate od ovog stanja mogu ujutro na dan pregleda pojesti lagani doručak.

Podsjetnik za ultrazvuk abdomena

U slučaju djece potrebno je pažljivo praćenje. Teško je da dijete odbije upotrebu slatkiša, proizvoda od brašna, gazirane vode. Roditelji treba da kontrolišu bebu. Ako govorimo o apstinenciji od obroka, postoje tri kategorije:

  1. Novorođenčad ne treba praviti duge pauze između obroka.Ne hranite bebu 2,5-3 sata pre ultrazvuka.
  2. U dobi od 1-3 godine bebu treba hraniti 5 sati pre postupka. Potrebno je isključiti unos tečnosti 1,5 sat prije ispitivanja.
  3. Počevši od predškolskog uzrasta, dijete mora izdržati 8 sati bez hrane (najmanje 6).

Zašto se ultrazvuk propisuje za pankreatitis?

Ultrazvuk za pankreatitis smatra se vrlo vrijednim načinom prepoznavanja patoloških procesa koji se javljaju u gušterači.

Vrlo često tokom studije možete čuti izraze kao što su ehogenost i parenhim. U stvari, govorimo o strukturi i gustini organa. Budući da se ova dijagnoza provodi penetracijom ultrazvuka, ultrazvučni talasi mogu slobodno proći kroz jedno tkivo, ali ne i kroz drugo, gušće. Po ovom se kriteriju razlikuje niska i visoka ehogenost (gustoća tkiva).

Znajući norme žljezdanog tkiva, liječnik može izvući zaključke o stanju organa. Što je manje normalnih ćelija u žlijezdi, to ih više zamjenjuje masnoća, ožiljak ili kalcijeve soli. Ovaj fenomen ukazuje na povećanu ehogenost organa.

Tkivo koje pokriva organ naziva se parenhim. Ako se kao rezultat ultrazvučnog pregleda dobiju podaci o povećanoj ehogenosti parenhima, to može značiti:

  • hormonalni neuspjeh
  • poremećaj metabolizma,
  • neuhranjenost
  • upalni proces
  • loše navike
  • oticanje tijela.

Povećana gustoća eha pokazuje postupak zamjene normalnog tkiva s promijenjenim tkivom.

Gušterača

Organ se sastoji od glave, tijela i repa. U nedostatku upale, ultrazvuk će pokazati sljedeće pokazatelje koji su u skladu sa standardima:

  • veličina glave bi trebala biti unutar 32 mm,
  • karoserija - do 21 mm,
  • rep - unutar 35 mm.

U nedostatku pankreatitisa, konture žlijezde trebaju biti ravnomjerne i jasne, promjer kanala ne smije biti veći od 2 mm.

Trebam li posebnu pripremu za ultrazvuk

Budući da se susjedni organi istovremeno pregledavaju tijekom dijagnostike pankreasa, postoje neki izuzeci o kojima liječnik unaprijed obavijesti pacijenta. Prije postupka ultrazvuka treba primijeniti sljedeće preporuke:

  1. 10 sati prije postupka ne možete jesti.
  2. Dva dana prije određenog dana dijagnoze treba isključiti iz hrane one proizvode koji imaju povećan stvaranje plina.
  3. Ako je gastroskopija propisana paralelno, tada prvo morate provesti normalan ultrazvuk.
  4. Isključite upotrebu lijekova (o tome se razgovara sa liječnikom).
  5. Zabranjeno je piti alkohol.
  6. Ne preporučuje se pušenje.
  7. Poželjno je da creva budu slobodna. U slučaju opstipacije može se propisati laksativ ili čišćenje klistir.

Šta ultrazvuk pokazuje za pankreatitis?

Nakon što je dobio odgovor, gastroenterolog ne postavlja konačnu dijagnozu. On imenuje pacijentu brojne laboratorijske testove, na osnovu kojih će se doneti zaključak. To jest, ultrazvukom lekar procenjuje samo vidljivi patološki proces koji se javlja u organu. Dijagnoza se postavlja kako bi se vidjelo ima li promjena na organu, a ako jesu, koje, budući da razlikuju hronični pankreatitis i akutni.

U početnoj fazi razvoja pankreatitisa teško je postaviti ispravnu dijagnozu. Bolest se možda neće prepoznati.

Na koje znakove lekar obraća pažnju prilikom pregleda gušterače:

  • širenje pankreasnog kanala,
  • mekoću i profinjenost parenhima,
  • smanjenje eha
  • heterogenost.

Ovo su jasni znakovi akutnog pankreatitisa. No, bez obzira koliko je ova dijagnoza bila jednostavna i pristupačna, ponekad nije dovoljno da se potvrdi pankreatitis. Za to su dodatne dijagnostičke metode.

Što je endosonografija

Zajedno sa ultrazvukom se može propisati i endosonografija. Ako za vrijeme pankreatitisa liječnik treba pregledati nepristupačna mjesta gušterače, upotrijebit će endoskopsku cijev. To je fleksibilan endoskop sa krajnjom video kamerom. Unosi se kroz jednjak u želudac i dopire do dvanaestopalačnog creva iz koga se jasno vide kanali pankreasa.

Ako će pacijentu biti propisana endoskopija, tada će se morati unaprijed pripremiti.

Studija se provodi isključivo na prazan stomak, a dan prije, u večernjim satima, bolje je u potpunosti odbiti hranu. U nekim se slučajevima endos vrši pod lokalnom anestezijom.

Da bi se sastavila cjelovita slika pankreatitisa, konvencionalno ultrazvučno skeniranje se obavlja paralelno s endoskopijom, tj. provođenje jednog ispita ne isključuje drugi. Naprotiv, dodatne dijagnostičke metode za endoskopiju uvelike pojednostavljuju dijagnozu i odabir taktike liječenja.

Zašto je potreban tako temeljit pregled organa? Činjenica je da mnoge bolesti gastrointestinalnog trakta imaju iste simptome. A da ne bi pogriješili s dijagnozom, liječnik koristi sve moguće metode istraživanja.

Simptomi akutnog pankreatitisa za koje može pokazati uobičajeno ultrazvučno skeniranje:

  • promjene veličine žlijezde prema gore,
  • povećana ehogenost
  • promjene u konturama tijela,
  • poteškoće u procjeni konture kanala i njegove veličine,
  • oticanje obližnjih organa,
  • prisutnost viška tečnosti u trbušnoj šupljini,
  • vidljiva područja propadanja žlijezde.

  1. Kanali su primjetno prošireni.
  2. Smanjena je ehogenost.
  3. Konture su neravnomjerne.
  4. Parenhim je prilično gust.

Kod hroničnog pankreatitisa kod pacijenta, smanjuje se veličina gušterače, organ se vizualno smanjuje.

Šta pokazuje ultrazvuk pankreasa?

Metoda ultrazvučne dijagnoze je manipulacija koja se provodi ambdominalno, na površini peritoneuma, uslijed čega pacijent ne osjeća nikakvu bol. Osnova ove tehnike je mogućnost ultrazvuka koji prodire kroz taci tijela. U isto vrijeme, ultrazvuk prolazi kroz različite stanične strukture na različite načine i reflektira se od njih različitom brzinom. Uređaj je opremljen posebnim senzorom koji snima reflektirani ultrazvučni val i na temelju primljenog materijala čini sliku. Tako funkcionira dvodimenzionalni ultrazvuk, međutim, moderniji uređaji koji daju trodimenzionalnu sliku omogućavaju vam da ne dobijete fotografiju već cijeli film. Može se pogledati u stvarnom vremenu ili snimiti na digitalnom mediju, što daje odličnu priliku za prikaz rezultata mnogo puta, kad je to potrebno.

Ova metoda se široko koristi za proučavanje mnogih organa, uključujući gušteraču. Mnogi pacijenti se zanimaju što tačno takva tehnika pokazuje i je li moguće prepoznati upalni proces u gušterači kroz nju.

Dakle, ultrazvuk pomaže da se utvrdi:

  • Kršenje strukture gušterače,
  • Promjenom parametara organa i njegovih kontura,
  • Proširenje kanala,
  • Tankost i mekoća parenhima,
  • Prisutnost nekrotičnih žarišta,
  • Promjena ehogenosti pojedinih zona (smanjenje ili povećanje).

Posljednja točka zaslužuje posebnu pažnju. Kao rezultat toga, vrlo često se mogu javiti podaci o povećanoj ehogenosti, koje daju sociolozi. Ne znaju svi što se tačno podrazumijeva pod ovim pojmom.

Budući da svaki organ ima svoju gustoću, ultrazvuk se tijekom dijagnoze bilo koji od njih odražava na različite načine. Na primjer, organi koji sadrže tekućinu u svojoj šupljini izgledaju tamno na monitoru. A naprotiv, oni organi čija je struktura vrlo gusta, određuju se bijelom. Upravo od toga ovisi ehogenost po kojoj je uobičajeno razumjeti sposobnost tjelesnih tkiva da reflektiraju ultrazvučne valove od sebe. Odnosno, ispada da svako tijelo karakterizira vlastite norme ovog pokazatelja.

Parametar ehogenosti određuje prisustvo tumora, metastaza, kamenja, cista, nekroze ili degeneracije masnog tkiva u parenhimu organa.

Glavno što treba zapamtiti je da uzist vrši samo zasebnu vrstu dijagnoze, a konačnu dijagnozu može postaviti samo liječnik koji će, najvjerovatnije, poslati pacijenta na dodatni pregled.

U kojim slučajevima se radi ultrazvuk gušterače?

Ultrazvučni pregled je relevantan za profilaktički pregled stanja organa, uključujući gušterače. Ali najčešće se pacijenti obraćaju ovoj dijagnozi za pomoć samo kad postoje pritužbe iz gastrointestinalnog trakta, a posebno ovog organa.

Tu spadaju:

  • Nestabilnost stolice
  • Mučnina i povraćanje
  • Konstantni bolovi u trbuhu, najčešće u lijevom boku,
  • Osjećaj tih bolova prilikom palpacije,
  • Smanjen apetit i dramatično mršavljenje bez vidljivog razloga
  • Prisutnost žućkaste nijanse kože pacijenta,
  • Nagli porast šećera u krvi, kao i odstupanja od drugih laboratorijskih ispitivanja,
  • Promjene u drugim organima utvrđenim kao rezultat prethodnih pregleda,
  • Sumnja na tumor pankreasa.

Kontraindikacije

Danas je metoda ultrazvučne dijagnostike prilično popularna, jer pruža puno potrebnih informacija bez nanošenja bola pacijentu. Zato očigledne kontraindikacije za ovu vrstu ispitivanja ne postoje. Možda je to glavna prednost ultrazvuka.

Jedine okolnosti koje mogu postati privremeno ograničenje primjene ultrazvuka su neke virusne i zarazne bolesti, kao i kožne bolesti lokalizirane u epigastričnoj regiji:

  • Lišite
  • Prokuhajte,
  • Mangan
  • Контаgiosum molluscum, herpes,
  • Lepre, borelioza, tuberkuloza.

Također, ako na ovom području postoje posjekotine, rane, ogrebotine ili opekotine, postupak će se najvjerovatnije odbiti, zbog kontakta specijalnog gela s mjestima lezije mogu se pojaviti različite komplikacije.

Ultrazvuk za akutni pankreatitis

Ova metoda istraživanja može precizno odrediti prisutnost ili odsutnost upalnog procesa u gušterači. Dijagnostički zadatak uvelike se olakšava ako je stupanj bolesti umjeren ili težak, jer su u ovom slučaju znakovi pankreatitisa najizraženiji.

Dakle, ultrazvukom možete prepoznati sljedeće karakteristike:

  • Snažno povećanje organa,
  • Promjena njegovih kontura: postaju nejasne i nejasno zacrtane,
  • Duktovi gušterače su prošireni, njihov prečnik prelazi 2 mm.

Ultrazvučnim pregledom se u pravilu provjerava ne samo gušterača, već i drugi organi trbušne šupljine. U akutnom obliku pankreatitisa neke od njih, naime one smještene blizu gušterače, također su izmijenjene: primjećuje se porast njihovih parametara i oticanje. Često se tekućina nakuplja u trbušnoj šupljini, a u njegovim zidovima određuju se omentumi ili čir - sve to ukazuje na prisutnost upalnog procesa u gušterači, što se dijagnosticira ultrazvukom.

Ultrazvuk za hronični pankreatitis

Hronični tok bolesti ogleda se i na slici koju uzist vidi prilikom provođenja ultrazvučne pretrage. Prisutnost određenih promjena koje su se dogodile unutar tijela omogućava vam precizno uspostavljanje kroničnog pankreatitisa.

  1. Veličina gušterače je prvi kriterij na osnovu kojeg sonologi uspostavljaju akutni ili hronični tok bolesti. Dakle, s pogoršanjem patologije gušterače značajno se povećava, međutim, s prelaskom bolesti u spori oblik, parametri pogođenog organa, naprotiv, opadaju, što je povezano s fibrozom i postupnom atrofijom tkiva.
  2. Heterogena povećana ehogenost, koja takođe postaje posljedica atrofičnih procesa. Međutim, treba imati na umu da je ovaj pokazatelj apsolutna norma za osobe s gojaznošću i za starije osobe.
  3. Heterogenost parenhima i neravnine rubova - kod hroničnog pankreatitisa ovo je uobičajena pojava. Zbog deformacije uzrokovane fibrozom, konture organa postaju mutne i imaju takozvane ureze.
  4. Proširenje kanala Wirsung: idealno je da mu je promjer 2 mm, ali u slučaju hronične upale, ta veličina može biti 3 mm. Naknadnim provjerama pozitivna dinamika se po pravilu ne opaža.
  5. Prisutnost cističnih formacija ili kamenja patologija je koja često prati kronični pankreatitis.

Koliko je efikasan postupak ultrazvuka?

Ultrazvučni pregled omogućava dobijanje potrebnih podataka u vezi sa stanjem gušterače. Kao rezultat ove vrste dijagnoze proučavaju se mnogi parametri organa kako bi liječnik mogao procijeniti prisutnost ili odsutnost upalnog procesa.

Uprkos tačnosti ovog postupka, stručnjaci nisu ograničeni samo na njegove podatke. Da bi odredio tačnu dijagnozu, liječnik se usredotočuje na laboratorijske testove, kliničku sliku, istoriju, rezultate vanjskog pregleda pacijenta. Pored toga, ako se ultrazvukom otkriju bilo kakve nepravilnosti gušterače, pacijenta se upućuje na daljnje ispitivanje, na primjer, CT ili MRI.

Kako bi trebao izgledati zdrav organ?

Normalne performanse pankreasa su iste i za žene i za muškarce.

Na ultrazvučnom pregledu ovog organa, uzist ocenjuje mnoge parametre.

  1. Oblik gušterače: u normalnom je stanju po obliku engleskog slova, svaka promjena ukazuje na izolirani kvar ili druge patologije koje negativno utječu na gušteraču.
  2. Veličina tela. Duljina gušterače kod odrasle osobe varira od 14 do 22 cm, a težina od 70 do 80 g. Budući da je organ anatomski podijeljen u 3 dijela, parametri za svaki od tih segmenata imaju svoje norme. Dakle, prirodna dužina glave ne smije biti manja od 25 mm i veća od 30 mm. Veličine tijela se kreću od 15 do 17 mm, a rep doseže duljinu od 20 mm.
  3. Prečnik kanala Wirsung. Ovaj dio pankreasa dizajniran je za transport soka pankreasa do probavnog trakta. 2 mm je upravo ta vrijednost koja je tipična za ovaj kanal u nedostatku patologija. Kod upale se pokazatelj najčešće povećava (do 3 mm), ali sužavanje sugerira da je vanjski kanal istisnut nečim, na primjer, kamenom, cistom ili tumorom.
  4. Glatke i jasne konture ne samo gušterače kao cjeline, već i svih njenih dijelova odvojeno.
  5. Prosječna gustoća organa, koja bi trebala približno odgovarati gustoći jetre ili slezine - ovaj se parametar određuje ujednačenom ehogenošću, omogućujući male inkluzije.
  6. Granularna struktura parenhima.

Prikazane brojke mogu se donekle razlikovati, što nije odstupanje od norme. U tom se slučaju uzimaju u obzir vrijednosti koje su definirane gornjim granicama.

Postupak

Nema ništa komplicirano u izvođenju istraživanja gušterače pomoću uređaja za ultrazvuk. Postupak uključuje nekoliko koraka:

  • Ispravno smještanje pacijenta na kauč: treba leći na leđa i osloboditi stomak od odjeće,
  • Primjena posebne tvari slične gelu na peritonealnu regiju, što olakšava klizanje senzora po površini kože,
  • Sam pregled: uz pomoć senzora i laganim pritiskanjem pokretima proučava se lijevi kvadrat trbuha, kako bi se upotpunila slika, nakon nekog vremena od pacijenta se traži da se prebaci na desnu stranu ili da zauzme sjedeći položaj, što olakšava vizualizaciju pojedinih segmenata gušterače, posebno njegove glave i tijela,
  • Procjena stanja gušterače i njenih parametara: uzist mjeri duljinu, veličinu organa, proučava strukturu, gustoću i rubove gušterače, određuje promjer Wirsungova kanala, kao i prisutnost ili odsutnost različitih patoloških formacija u parenhimu, dok tokom studija sonolog sociolog diktira te pokazatelje medicinskoj sestri, koja fiksira njih u pritvoru
  • Ako je potrebno, prave se fotografije pojedinih mjesta - što će najvjerovatnije liječniku trebati dodatno da prouči patološki proces i utvrdi njegove terapijske taktike,

Na samom kraju postupka pacijentu se daju rezultati s detaljnim opisom slike koja je snimljena pomoću ultrazvučnog uređaja.

Analiza rezultata

Zaključak ultrazvuka sadrži najvažnije informacije za specijalista: na osnovu dobivenih informacija liječnik je u stanju potvrditi ili poništiti prvobitno predloženu dijagnozu. Ako pacijent ima pankreatitis, što je dokazano postupkom, liječnik utvrđuje težinu bolesti kao i njen stepen. U slučaju da slika nije sasvim jasna ili daje nepotpune podatke, pacijenta se šalje na daljnji pregled (CT ili MRI). Posebno je preciznija i opsežnija dijagnoza potrebna za otkrivanje tumora gušterače.

Normalne performanse

Pacijent se uopće ne treba brinuti o zdravstvenom stanju svog pankreasa, ukoliko u njegovom zaključku postoje sljedeći unosi:

  • Veličina gušterače je od 14 do 22 cm (bilo koji pokazatelj koji je uložen u ovo ograničenje),
  • Dobro vizualizirani segmenti: glava tijela, tijelo, rep,
  • Veličina glave ne veća od 30 mm, tijelo - ne više od 17 mm, rep - do 20 mm,
  • Homogena zrnasta struktura parenhima,
  • Glatke i jasne ivice zidova pankreasa,
  • Wirsung kanal - nije proširen, njegov prečnik je 2 mm,
  • Nedostatak anehogenih uključenja,
  • Ujednačena ehogenost i prosečna gustina organa.

Međutim, čak se i takav rezultat ultrazvuka mora pokazati specijalisti. Ako nema očiglednih promjena u gušterači, a bol još uvijek zabrinjava pacijenta, tada se pregled mora nastaviti. Najvjerojatnije, razlog se krije u nekoj drugoj patologiji, koju ne preporučujemo lansirati, jer je neblagovremeno liječenje ponekad prepuno najgorih posljedica.

Odstupanja od norme

Priroda bilo kojih povreda, prije svega, ovisi o težini bolesti. A ako u početnoj fazi patološkog procesa ove promjene mogu biti beznačajne ili slabo izražene, tada slika koja se vizualizira s teškim oblikom pankreatitisa obiluje čitavim nizom odstupanja. Uz to, uzist je lakše odrediti akutni tok bolesti nego hronični tijek, jer se tijekom egzacerbacije parametri gušterače mijenjaju prilično snažno.

Općenito, takva kršenja uključuju:

  • Značajno povećanje veličine gušterače, oticanja,
  • Nejasne granice zidova, dvosmislenost obrisa orgulja,
  • Heterogenost strukture pankreasa,
  • Brtve označene povećanom ehogenošću,
  • Proširenje kanala Wirsung na 3 mm,
  • Prisutnost tečnosti u trbušnoj šupljini,
  • Komplikacije: cista, pseudocista, nekrotična žarišta, tumor,
  • Povećanje u obližnjim organima.

Nešto drugačiji simptom karakteriše hronični oblik bolesti:

  • Veličina gušterače, naprotiv, opada - to je posledica fibroze i atrofičnih promjena tkiva, što nastaje kao posljedica dugog tijeka bolesti, tj.
  • Heterogena struktura parenhima - na to ukazuju brojne hiperehoične inkluzije, koje su žarišta fibroze, tj.
  • Promjena oblika gušterače u vezi s povlačenjem vanjskih područja,
  • Proširenje Wirsung-ovog kanala (preko 2 mm), koje se dalje ne sužava - u pravilu to potvrđuju naknadni rezultati ultrazvuka.

Zaključak nakon ultrazvučne dijagnostike

Nakon što se ručnim rezultatom pregleda ultrazvukom dobije traženje savjeta stručnjaka. Samo liječnik može postaviti ispravnu dijagnozu i propisati liječenje primjereno identificiranoj bolesti.

Međutim, ovdje treba uzeti u obzir nekoliko važnih nijansi:

  • Hronični oblik upalnog procesa gušterače ne može se ustanoviti samo jednim ultrazvukom, idealno je da se vrednuju rezultati svih studija: laboratorijski testovi i druge instrumentalne metode, osim toga, posebna pažnja treba obratiti na simptome dostupne pacijentu,
  • Ne treba se oslanjati samo na rezultate ultrazvuka i automatski prenijeti dijagnozu u ambulantnu karticu pacijenta,
  • Podaci dobijeni kao rezultat ultrazvučne dijagnostike smatraju se pouzdanim ako pacijent ima najmanje 5 znakova koji ukazuju na hronični oblik patologije tj.
  • U nekim je situacijama kronični pankreatitis mnogo teže odrediti nego akutni tok ove bolesti, pa je razborito propisati dodatni pregled: CT ili MRI organa, endoskopija ili analiza biopsije lezija kada postoje neoplazme,
  • Vrijedno je razmotriti još jedan važan čimbenik: kod ljudi starije dobi, kao i kod pretilih, neke promjene parametara gušterače smatraju se normom.

Rezultati ultrazvuka daju potrebne informacije ne samo o stanju gušterače, već dodatno informišu o težini bolesti. Međutim, ti se podaci ne mogu uzeti kao osnova za postavljanje tačne dijagnoze bez sveobuhvatnog pregleda pacijenta. Osim toga, u početnoj fazi pankreatitisa ultrazvuk ne daje uvijek točne podatke, jer znakovi patologije tijekom ovog razdoblja nisu tako izraženi: ehostruktura je i dalje nepromijenjena, oblik organa nije izgubio jasnoću, a sam gušterača još nije povećao svoju veličinu. Ova dijagnoza postaje najviše pokazatelj akutnog pankreatitisa, kao i u vrijeme njegove pogoršanja.

Dragi čitatelji, vaše mišljenje nam je veoma važno - stoga ćemo se rado obradovati u odgovorima na ultrazvuk za pankreatitis u komentarima, ovo će biti korisno i ostalim korisnicima stranice.

Alena

Evo otkrio sam pankreatitis isto na ultrazvuku. Naravno, terapeut je poslao na dodatni pregled, ali druge su metode pokazale isti rezultat: utvrđeno je da se gušterača povećava, a Wirsungov kanal proširio. I općenito, bilo je gomila znakova koji tačno ukazuju na prisustvo bolesti.

Irina

Ali ultrazvuk mi nije uspio. Dugo su me mučili bolovi u trbuhu, niti jedan ljekar mi nije mogao pomoći, jer ultrazvuk je pokazao da je sve normalno. Usput, nakon ultrazvuka sam išao kod svih vrsta vatrogasaca na FGDS kako bih isključio patologije gastrointestinalnog trakta, ali tamo se sve ispostavilo da je u zdravom stanju, a bol se nastavila. Tek nakon nekog vremena, kad sam uz naknadu došao do nadležnog stručnjaka i prošao MRI na njegove preporuke, dijagnosticiran mi je pankreatitis.

Pripremna faza pre pregleda


Prije nego što se podvrgnemo instrumentalnom istraživanju, potrebno je ispuniti nekoliko preduvjeta:

  1. Ne jesti 12 sati prije ultrazvučnog pregleda.
  2. Ako je moguće, na dan pregleda (ujutru) uradite postupak čišćenja creva.
  3. Tri dana prije ultrazvučnog pregleda ne konzumirajte hranu koja potiče pojavu fermentacije i stvaranje gasova u gastrointestinalnom traktu: mahunarke, kupus, grožđe, kruške, peciva za kvas, gazirana pića itd.
  4. Možete piti espumisan ili lijek sa sličnim učinkom da smanjite nadimanje.
  5. Neposredno ujutro prije nego što podvrgnete ultrazvuku, ne uzimajte nikakve lijekove, ne pijte i ne pušite bilo šta.

Pridržavanje ovih pravila pripreme za ultrazvuk gušterače sa pankreatitisom pomoći će da se dobije najpouzdanije informacije.

U hitnim slučajevima pacijent prolazi ovu studiju bez pripremne faze, što može značajno utjecati na dobivene dijagnostičke rezultate.

Anketa

Od kuće trebate uzeti obični ručnik. Dobro će vam doći nakon pregleda obrisati posebnu kremu s trbuha.

U sobi za ultrazvučnu dijagnostiku traži se da pacijent izloži torzo, leže na leđima na kauču. Tijekom pregleda liječnik traži od pacijenta da legne na lijevu, desnu stranu i zauzme polusjedeći položaj. Promjenom položaja tijela, izmještaju se unutarnji organi, otvarajući uređaj na različite dijelove gušterače.

Algoritam pripreme pacijenta za ultrazvuk

Važno! Sama studija je potpuno bezbolna i sigurna za zdravlje. Pacijent jednostavno osjeća hladan predmet koji se kreće po njegovoj koži.

Točno dekodiranje i dijagnoza može utvrditi endokrinolog, gastroenterolog.

Dešifriranje

Točna veličina gušterače određena je s tri pokazatelja. Njihova norma je sljedeća:

  • glava i njegova dužina - 25-35mm,
  • glavno tijelo je 17-25 mm,
  • rep - 15-30 mm.

Kod muškaraca i žena veličine su identične, za djecu su pokazatelji manji.

Ultrazvuk gušterače

Sljedeće što privlači pažnju je forma. Zdrav organ nalikuje pupoljku. Ako se dijagnosticira modifikacija organa, tada postoji ozbiljno kršenje.

Jasnost granica faktor je pomoću kojeg se može utvrditi prisutnost bolesti. Ako su obrisi zamućeni, stapaju se s okolnom pozadinom, to ukazuje na razvoj upalnog procesa.

Struktura tkiva ovog organa obično izgleda kao jednolika površina, bez ikakvih promjena, mrlja, pruga, izraslina, pukotina. Ako je integritet narušen, prisutna je bolest.

Ehogenost. Ako ovaj pokazatelj ima značajne razlike od norme, tada je bolest prisutna.

Indikacije za ultrazvuk

Pod utjecajem mnogih faktora (nepravilan način života, pušenje, stalan stres) može se narušiti rad i funkcije gušterače. Kada se to dogodi, osoba se počinje brinuti zbog jakih bolova, bolova mučnine i povraćanja. Budući da su ovi simptomi svojstveni mnogim bolestima probavnog sistema i gastrointestinalnog trakta, pacijentima je propisan ultrazvuk gušterače i trbušnih organa.

Glavne indikacije za ultrazvuk gušterače su:

  • bol u gornjem levom hipohondrijumu i levoj strani,
  • bol tokom palpacije trbuha,
  • želučana disfunkcija otkrivena gastroskopijom,
  • uporni bolovi mučnine i povraćanja,
  • patologije i bolesti jetre,
  • probavne smetnje i poremećaji stolice,
  • ozljede trbuha
  • sumnja na dijabetes ili pankreatitis,
  • laboratorijski testovi koji ukazuju na bolesti organa,
  • žutica.

Ultrazvuk je najlakša i najpovoljnija metoda pregleda gušterače.

Kako se izvodi ultrazvuk pankreasa i šta pokazuje?

Ultrazvučni pregledi gušterače rade apsolutno bezbolno i brzo. Obično postupak traje ne više od 10 minuta.

Tokom studije pacijenta se stavlja na kauč, a na trbuh nanosi poseban gel. Zatim se pomoću odgovarajuće ultrazvučne sonde skenira organ čiji se rezultati prikazuju na posebnom monitoru. U nekim se slučajevima ultrazvučni pregled radi dok stojite ili sjedite, ali čak i tada osoba ne osjeća apsolutno nikakvu nelagodu.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, doktor može vidjeti pankreas u različitim projekcijama i lako identificirati njegovu patologiju.

Ultrazvuk vam omogućava da procijenite stanje gušterače, strukturu njegovih tkiva, veličinu i prisustvo neoplazmi. Ultrazvučna metoda je neophodna kada je potrebno utvrditi lokaciju tumora, bez pribjegavanja operaciji.

Na gušteraču se vrlo često pogađaju oštećene funkcije drugih organa (jetre, bubrega, želuca). Zbog toga tokom studije ljekar može istovremeno skenirati i druge organe.

Pogled gušterače u sonogramu

Pod kontrolom ultrazvuka možete prepoznati takve patologije i bolesti:

  • pankreatitis
  • ciste i pseudociste,
  • lipomatoza
  • fibroza
  • proliferacija ožiljnog tkiva.

Ultrazvuk gušterače može pokazati samo ciste i druge formacije u organu, dijagnoza raka može se utvrditi tek nakon biopsije i histološkog pregleda tkiva.

Ključni pokazatelji kod djece

U prisustvu indikacija, ultrazvuk gušterače može se obaviti čak i kod novorođenčadi.

Uz pomoć ultrazvučnog pregleda trbušne šupljine moguće je prepoznati urođene patologije u ranoj dobi, pa stoga započeti liječenje na vrijeme

Normalne vrijednosti u djece ovise o dobi, spolu i visini djeteta.

Tabela "Veličina pankreasa je normalna kod dece"

Anatomija ultrazvuka pankreasa

autor profesor V. Izranov datum 14.03.2015

Korisnici su glasali: 448 Oznake: # Ultrazvuk, # Anatomija, # Pankreas, # Žlezde Predavanje za liječnike tečaja primarne prekvalifikacije u ultrazvučnoj dijagnostici na Medicinskom institutu Baltičkog federalnog univerziteta nazvano po I.Kanta (Kalinjingrad) VIŠE

Hill-ova ultrazvučna vebinarska dijagnoza bolesti jetre i žučne kesice kod mačaka i pasa

autor Hills VetRussia datum 01.07.2014 Predavač: kandidat bioloških nauka, predsjednik veterinarskog društva za metode vizualne dijagnostike, ...

Ultrazvuk jetre, žučnog mehura, pankreasa i slezine

autor dok69100 datum 26.05.2013

Resekcija glave pankreasa

autor Alexey Karachun datum 03.08.2017. Prilikom pregleda terapeuta zbog dispepsije ultrazvukom je otkriven tumor glave gušterače ...

Ultrazvuk gušterače: priprema, normalne veličine

autorski dijabetes ytvideos datum 15.12.2017. U pravilu, ultrazvuk gušterače ne dodjeljuje sam, već provodi opsežno istraživanje svih ...

Rak gušterače - uzroci, simptomi i liječenje

autor Zdravstveni TV datum 12.03.2016

Ultrazvuk trbušne šupljine

autor Klinika za estetsku ginekologiju datum 12.08.2016. Ultrazvuk trbušne šupljine omogućava otkrivanje patologije jetre, gušterače, slezine i ostalih organa ...

Anatomija ultrazvuka pankreasa

autor Dmitrij Dobrolovič datum 23.09.2015

Gušterača

autor Dmitrij Dobrolovič datum 02.03.2017

Propeedeutika unutrašnjih bolesti (Istraživanje jetre i gušterače)

autor Maxim Banderos datum 28.11.2015

Ultrazvuk pankreasa - u klinici Energy

autor Medicinski multidisciplinarni centar „Energo“, Centralni odjel Datum 07.09.2016

Rak glave gušterače.

autor Oleg Yarosh datum 01.12.2012

Tumor pankreasa vodi glave bilijarne hipertenzije

autor Dmitrij Dobrolovič datum 25.05.2014

Ehozomiotika ehostrukturnih promjena u pankreasu

autor, profesor V. Izranov, datum 04.06.2015. Predavanje za doktore kursa primarne prekvalifikacije u ultrazvučnoj dijagnostici na medicinskom institutu ...

Anatomija ultrazvuka pankreasa

autor profesor V. Izranov datum 04.03.2018. Predavanje liječnika u ciklusu stručnog usavršavanja u ultrazvučnoj dijagnostici na IKBFU I. Kant ...

Hoće li ultrazvuk pokazati pankreatitis?


Za precizno istraživanje pankreasa pregledavaju se susjedni organi i zbog toga se za najprecizniju dijagnozu zahtijeva pravilna priprema (izuzeci su hitna stanja koja zahtevaju hitnu operaciju). Da bi se pankreatitis mogao vidjeti na ultrazvuku, potrebno je:

  • Par dana prije ispitivanja, proizvodi sa povećanim stvaranjem plinova (mlijeko, gazirana pića, voće / povrće) isključeni su iz prehrane
  • Posljednji obrok treba biti 10-12 sati prije određenog vremena za ultrazvuk,
  • Strogo je zabranjeno piti alkohol, pušiti i uzimati neke lijekove (o tome morate razgovarati s liječnikom),
  • Neposredno prije ispitivanja preporučuje se čišćenje klistira za potpuno pražnjenje crijeva,
  • Da biste otklonili nadutost, možete uzeti aktivni ugalj ili espumisan.

Važno! Ultrazvuk se obično radi ujutro, dok je probavni trakt potpuno prazan.

Kako izgleda normalno brojanje žlijezda?

Da bismo prepoznali patologiju gušterače tokom ultrazvuka, potrebno je znati normalnu veličinu organa.

Gušterača je podijeljena na glavu, tijelo i bostu. Dimenzije se obično smatraju:

  • Dužina cijele žlijezde je 16-22 cm, debljina 2-3 cm, masa 80-90 g.,
  • Tijelo 1,75-2,5 cm, glava 1,8-3,2 cm, rep 2,2-3,5 cm,
  • Konture su jasne, jednolike,
  • Wirsung kanal ima debljinu do 2 mm,
  • Struktura žlijezde je ujednačena.

Jedan od najvažnijih pokazatelja gušterače je ehogenost (sposobnost prenošenja ultrazvuka). Normalno se ovaj pokazatelj podudara s jetrom i slezinom.

Pažnja! Veličina žlijezde ovisi o dobi, spolu i visini osobe. S godinama željezo počinje smanjivati ​​veličinu, a ehogenost postaje veća.

Znakovi pankreatitisa na ultrazvuku


Postoje tri glavne vrste pankreatitisa - akutni (brzi razvoj bolesti), hronični pankreatitis (produženi ravnomjerni razvoj bolesti s periodičnom pojavom bola) i pankreasna nekroza (destruktivna faza pankreatitisa). Kako se pankreatitis na ultrazvuku pokazuje u različitim uvjetima, razmotrimo u nastavku.

Simptomi akutnog pankreatitisa:

  • Gvožđe se povećava,
  • Konture su nejasne, zakrivljene,
  • Na mjestima upale povećana je ehogenost,
  • Organ heterogene strukture,
  • Povećao se Wirsung kanal
  • Prisutnost tečnosti u žlijezdi, komplikacije susjednih organa,
  • Ciste ili druge komplikacije su moguće.

Za akutni pankreatitis karakteristični su sljedeći simptomi:

  • Izričita, intenzivna, stalna bol prigušene ili rezne prirode. Ako ne dobijete pravovremenu medicinsku pomoć, može se razviti šok od bola. Ovisno o mjestu nastanka lezije gušterače, bol se može pojaviti ispod žlice, u hipohondrijumu sa obje strane. sa upalom cele žlezde, bol će biti herpes zoster.
  • Povišena temperatura i krvni pritisak. prenaponski pritisci mogu biti vrlo visoki ili vrlo niski, temperatura može narasti i do 40 ° C. sveukupno zdravlje je mnogo gore.
  • Svjetlost se mijenja, od blanširanja do zemljano sive boje, crte lica se mogu izoštriti.
  • Mučnina, belching, štucanje, suha usta, ponekad povraćanje, što ne donosi olakšanje.
  • Poremećaji stolice (zatvor ili proliv). Stolica je pjenasta, ima gadan miris. Uz zatvor, napuhavanje i stvrdnjavanje mišića.
  • Pojava kratkoće daha, ljepljiv znoj, žuti plak na jeziku zbog neispravnosti kardiovaskularnog sistema.
  • Plava koža, mrlje u lumbalnom dijelu ili pupku, ingvinalna regija mogu postati plavo-zelene nijanse. To se događa kao rezultat ulaska krvi iz žlijezde ispod kože.

Znakovi hroničnog pankreatitisa na ultrazvučnom pretraživanju:

  • Uporno širenje kanala Wirsung.
  • Fina gipkost, nazubljenje obrisa žlezde,
  • Smanjena ehogenost
  • Povećane veličine.

Važno! Ako bolest napreduje, organ se atrofira i podvrgne se fibrozi, tkivo žlijezde sklerolizira, struktura se zamjenjuje gušćim vezivnim tkivom, što rezultira povećanom ehogenošću. Gušterača je smanjena u veličini, kanal ostaje razvedren.

Pogledajte video: Bolovi u trbuhu-ultrazvuk abdomena (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar