Dijagnoza tireotoksikoze

Promjene endokrinog sustava u starije i starije životne dobi.

Predavanje br. 3. (1 sat) Gerijatrijski aspekti u endokrinologiji.

MDK 01.01 Dijagnostika u gerijatriji

Sa starenjem se menja proizvodnja hormona, vezivanje hormona na proteine ​​i prijem ciljnih ćelija.

U hipotalamusu se lipofuscin nakuplja u nuklearnim ćelijama, neurosekretorna reakcija na refleks (bol u koži) ili živčane aferentne podražaje slabi, a reakcija na humoralne podražaje (na primjer, adrenalin) se pojačava. U hipofizi povećava se proizvodnja „trostrukih“ hormona prednjeg režnja - tirotropnih (TSH), hormona rasta (STH), adrenokortikotropnih (ACTH) i drugih. Općenito, promjene u različitim dijelovima hipotalamo-hipofiznog sistema povezane s dobi su neujednačene.

Proces starenja u timusu započinje tijekom puberteta, a njegova kortikalna supstanca starenjem gotovo potpuno nestaje, što dovodi do značajnog smanjenja sposobnosti imunološkog sistema.

U štitnoj žlijezdi povećava se stroma vezivnog tkiva, smanjuje se broj folikula i štitnjača fiksacija joda, što dovodi do smanjenja razine tiroksina i trijodtironina u krvi (do 25-40% nakon 60 godina) - razvijaju se znakovi hipotireoze.

Nakon 30 godina, nadbubrežna žlijezda prolazi kroz strukturno restrukturiranje korteksa, zona snopa (glukokortikoida) i mrežaste mreže (proizvodi spolne hormone), kod 50-70 godina nadbubrežna kora je zastupljena uglavnom zonom vezivanja, dok se ukupna proizvodnja hormona nadbubrežne žlijezde i njihove adaptivne rezerve smanjuju.

Dovod krvi u gušteraču se pogoršava, smanjuje se broj Langerhansovih ostrvskih ćelija i biološka aktivnost inzulina koji se u njima proizvode. Sa starenjem raste šećer u krvi.

Epidemiologija dijabetesa tipa 2 u starosti

Jedna od najčešćih bolesti kod starijih ljudi (starijih od 65 godina) je dijabetes tipa 2. Učestalost dijabetesa tipa 2 je 4-8% u dobi od 50-59 godina, 10-12% u dobi od 60-69 godina, 14-20% u dobi od 70-79 godina, a dostiže 25% nakon 80 godina života. Prema epidemiološkoj studiji u Moskvi (Yu.I. Suntsov 1998.), stvarna učestalost dijabetesa tipa 2 je 2-4 puta veća od one koja je zabilježena reverzibilnošću. To znači da je pravi broj pacijenata s dijabetesom tipa 2 2-4 puta više nego registriranih, a u više od 50% slučajeva dijabetes se dijagnosticira kasno.

Značajke klinike šećerne bolesti tipa 2 u starijih osoba

Razlog kasne dijagnoze dijabetesa u starijih osoba povezan je s neizrazitom kliničkom slikom bolesti. Uobičajene pritužbe tipične za dijabetes, kao što su žeđ, poliurija, svrbež kože itd. Su blage. Nespecifične pritužbe - slabost, pospanost, glavobolja, oslabljeno pamćenje, vid - dolaze u prvi plan. To komplicira dijagnozu dijabetesa i 30 - 50% pacijenata s dijabetesom tipa 2 (zbog neprepoznate bolesti) razviju teške mikro- i makrovaskularne komplikacije.

U kliničkoj slici dijabetesa uobičajeno je razlikovati dvije skupine simptoma: primarni i sekundarni.

Glavni simptomi uključuju:

1. Poliurija - pojačano izlučivanje urina uzrokovano povećanjem osmotskog tlaka urina zbog glukoze otopljene u njemu (normalno, nema glukoze u urinu). Manifestira se čestim obilnim mokrenjem, uključujući i noću.

2. Polidipsija (stalna nezadrživa žeđ) - zbog značajnog gubitka vode u mokraći i povećanog osmotskog krvnog pritiska.

3. Polifagija je neprestana nezasitna glad. Ovaj simptom je uzrokovan poremećajima metabolizma kod dijabetesa, naime nesposobnošću stanica da apsorbiraju i prerađuju glukozu u nedostatku inzulina (gladi u izobilju).

4. Gubitak kilograma (posebno karakterističan za dijabetes tipa 1) je uobičajen simptom dijabetesa, koji se razvija i pored povećanog apetita pacijenata. Gubitak kilograma (pa čak i iscrpljenost) posljedica je povećanog katabolizma proteina i masti zbog isključivanja glukoze iz energetskog metabolizma stanica.

Sekundarni simptomi uključuju slabo specifične kliničke znakove koji se sporo razvijaju s vremenom. Ovi simptomi su karakteristični za dijabetes i prvog i drugog tipa:

Svrab kože i sluzokože (vaginalni svrab),

Opća slabost mišića,

Upalne lezije kože koje je teško lečiti,

Prisutnost acetona u urinu sa dijabetesom tipa 1. Aceton je rezultat sagorijevanja masnih rezervi.

Komplikacije dijabetesa tipa 2 u starijih osoba

U tablici je navedena učestalost komplikacija kardiovaskularnog sustava, stopala, bubrega i očiju kod osoba starijih od 65 godina prije nego što im je dijagnosticiran dijabetes (Neil HAW, 1989.).

Gotovo svaki drugi stariji pacijent s dijabetesom tipa 2 ima arterijsku hipertenziju (krize su česte), oslabljen vid (katarakta), infekciju mokraćnog sustava i druge komplikacije.

Dijagnoza dijabetesa tipa 1 i 2 olakšava se prisutnošću glavnih simptoma: poliurije, polifagije, gubitka težine. Međutim, glavna dijagnostička metoda je utvrđivanje koncentracije glukoze u krvi. Da bi se odredila težina dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata, koristi se test tolerancije na glukozu.

Dijagnoza dijabetesa se postavlja u slučaju podudaranja ovih znakova:

· Koncentracija šećera (glukoze) u kapilarnoj krvi nakon posta premašuje 6,1 mmol / l (milimola po litri), a 2 sata nakon ingestije (postprandialna glikemija) prelazi 11,1 mmol / l,

· Kao rezultat testa tolerancije na glukozu (u sumnjivim slučajevima), nivo šećera u krvi prelazi 11,1 mmol / l (u standardnom ponavljanju),

· Nivo glikoziliranog hemoglobina prelazi 5,9% (5,9-6,5% - sumnjivo je da je više od 6,5% verovatnije da ima dijabetes),

· Šećer je prisutan u urinu,

· Urin sadrži aceton (acetonurija, (aceton može biti prisutan i bez dijabetesa))

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Kao i par, jedna učiteljica je rekla kad je predavanje završilo - bio je to kraj para: „Ovdje nešto miriše na kraj“. 8176 - | 7857 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Šta aktivira sindrom tireotoksikoze?

  1. Hipertireoza (Bazedovljeva bolest). Najčešći uzrok tireotoksikoze koji uglavnom pogađa žene srednjih godina. Zbog nasljedne predispozicije. Provocirajući faktor su upalne infekcije, teški psihološki šokovi, problemi s nazofarinksom i traumatične ozljede mozga.
  2. Plummerova bolest. Benigne tvorbe u tkivima štitne žlijezde. Pouzdani uzroci bolesti još uvijek nisu u potpunosti razumljivi. Javlja se i kod žena i kod muškaraca.
  3. Predoziranje L-tiroksina. Javlja se kod nekontroliranog unosa, kada u liječenje hipotireoze spada ovaj lijek, kao i uz upotrebu tiroksina kako bi se brzo smanjila težina.
  4. Subakutni tiroiditis. Upala štitnjače sa faznim razvojem. To je uzrokovano nekim genetskim oštećenjem imunološkog sistema.
  5. Adenomi štitnjače
  6. Višak joda u organizmu uzrokovan lijekovima.
  7. Tumor hipofize.
  8. Tumor jajnika.

Glavni znakovi progresivne tirotoksikoze

Glavna rizična skupina su žene mlađe od 50 godina. Simptomi tirotoksikoze su vrlo raznoliki i brojni. Ponekad se može činiti da nema veze između njih i štitne žlijezde, ali, nažalost, u stvari se sve ispada mnogo ozbiljnije. Što prije problem bude potvrđen dolje navedenim simptomima, to će efikasniji korektivni tretman biti.

Na prvom mjestu, kardiovaskularni sistem pati. Općenito prihvaćen koncept tireotoksičnog srca podrazumijeva čitav kompleks srčanih abnormalnosti uzrokovanih prekomjernim štitnjačnim hormonima. Kao upečatljiv primjer: atrijalna fibrilacija, metabolička angina, sinusna tahikardija i zatajenje srca.

Iz mišićno-koštanog sistema opažaju se atrofija mišića, hiperkalcemija, difuzna osteoporoza. Vjerovatni su redovni bolovi u kostima i česti prijelomi.

Neizbežno je oštećenje nervnog sistema, što rezultira:

  • Razdražljivost, nesanica, opsesivni strahovi,
  • Pretjerana aktivnost, poteškoće u koncentraciji,
  • Neočekivana pojava različitih fobija, napada panike,
  • Emocionalna nestabilnost (od euforije do duboke depresije), neutemeljena anksioznost,
  • Mišićni drhtanje prstiju ruku, kapka, jezika ili cijelog tijela,
  • Prehlada, povišen krvni pritisak.

Neuspjeh gastrointestinalnog trakta obilježava pad ili, obrnuto, porast apetita. Ali čak i s povećanim apetitom, tjelesna težina i dalje opada, gubeći ne samo masno tkivo, već i djelomično mišićnu masu. Značajna neugodnost pojačana je sistematskim prolivom.

Kod žena u genitalnom području poremećen je menstrualni ciklus. Menstruacija je dovoljno teška, prati je glavobolja, jaka mučnina, pa čak i nesvjestica. Mogućnost trudnoće je oštro smanjena. Muškarci s tirotoksikozom pate od smanjenja potencije i postoje slučajevi ginekomastije (proširenja mliječnih žlijezda).

Ostali popratni simptomi

  • Tirotoksični egzoftalmos (ekspanzija palpebralne pukotine, očni kapak edematozni, sa smeđim nijansom),
  • Suva usta, blijeda koža,
  • Kratkoća daha, trajni osećaji kvržice u grlu,
  • Stanjivanje i krhkost kose i noktiju,
  • Rana sijeda kosa
  • Poteškoće s gutanjem zbog velike veličine štitne žlijezde,
  • Svijetlo rumenilo
  • Oticanje tkiva
  • Osjećaj vrućine čak i po hladnom vremenu
  • Znojenje
  • Često mokrenje i, kao rezultat, pojačana žeđ.

Sindrom tirotoksikoze odvija se različito ovisno o težini i klasificira se u tri glavna oblika: blagi, umjereni i teški.

At light fit može se primijetiti nekritično mršavljenje i manja tahikardija. Prisutni su općeniti umor i blaga razdražljivost (suza, povećana osjetljivost). Počevši od druge polovine dana - smanjene performanse.

Srednja forma već karakterizira porast broja otkucaja srca do 120 otkucaja u minuti, opća pobuđenost, konstantno mala radna sposobnost i značajno smanjenje tjelesne težine. Metabolizam ugljikohidrata je poremećen, pojavljuju se znakovi nadbubrežne insuficijencije, stolica je česta i labava.

Teška forma tireotoksikozu pored poremećaja nervnog sistema karakteriše patološka mišićna slabost i ozbiljni poremećaji kardiovaskularnog sistema. Tahikardija je praćena zatajenjem srca i atrijskom fibrilacijom. Invalidnost je potpuno izgubljena.

Važnost pravovremene dijagnoze

Simptomatologija tirotoksikoze toliko je specifična da veliki broj pacijenata (posebno starijih osoba) pogrešno uzima takve ozbiljne poremećaje štitnjače za normalne promjene vezane uz dob. Na primjer, osjet toplote smatra se svojstvom menopauze, a pridružene srčane bolesti i psihološki poremećaji ne koreliraju s hormonskim problemima. Dijagnozu tireotoksikoze koja potvrđuje (ili isključuje) bolest mogu izvršiti specijalisti endokrinolozi.

Da bi što prije započeo s odgovarajućim liječenjem, pacijent mora proći pregled, koji se sastoji od 2 faze: procjena funkcija štitne žlijezde i objašnjenje uzroka takvog rasta hormona. Najosnovnija metoda za određivanje sadržaja TSH (hormona koji stimuliraju štitnjaču) u krvi je laboratorijska dijagnostika. Uz sve ostale metode utvrđuje se neposredni uzrok tirotoksikoze.

Snažan psihološki stres, svaka hirurška intervencija ili uobičajene infekcije mogu izazvati tireotoksičnu krizu. Ovo je stanje već vrlo stvarna prijetnja životu. Srčani ritam je poremećen, tjelesna temperatura raste, pojavljuju se povraćanja i proljevi. Pacijent gubi svijest i pada u komu. Naknadno liječenje odvija se na intenzivnoj njezi. Da biste ovo stanje spriječili na bilo koji način, uvijek je važno na vrijeme dijagnosticirati tireotoksikozu.

Primarni prijem

Tokom početnog pregleda, lekar procenjuje težinu pacijenta, stanje njegove pojave i način komunikacije (brzopleti zbunjeni govor jedna je od glavnih spoljnih manifestacija tirotoksikoze). Pažljivo vodite računa o stanju kože, kose i noktiju. Izmjerava krvni pritisak i puls, vizualno karakterizira stanje štitne žlijezde.

Pacijent, zauzvrat, liječniku detaljno govori o svom zdravlju i osigurava podatke ultrazvuka i krvi (opće i hormone). Ako su neke operacije već odgađene, izuzetno je potrebno spomenuti to, kao i koji je tretman već primijenjen (ako se primjenjuje).

U slučaju da na osnovu dobivenih podataka endokrinolog i dalje sumnja na disfunkciju štitnjače, pacijentu se propisuje potpuni pregled.

Sve potrebne i povoljne dijagnostičke metode

  • Laboratorijski test krvi za mjerenje nivoa hormona (TSH).

Za pouzdane rezultate isključena su 3 dana prije uzimanja krvi, teški fizički napori, unos alkohola i upotreba nikotina i, ako je moguće, lijekova. Posljednji obrok prije testa trebao bi biti najkasnije 12 sati. Ispituje se krvni serum. Granična norma za odraslu osobu je 4,0 mU / l.

  • Imunološka analiza za antitela.
  • Ultrazvuk koji otkriva prisutnost i broj čvorova, tačnu veličinu i strukturu štitne žlijezde.
  • Elektrokardiografija Otkriva popratne nepravilnosti u radu srca, karakteristične za tirotoksikozu.
  • Kompjuterska tomografija i MRI štitne žlijezde. Imenovan je u slučaju kada rezultati ultrazvuka ne razjasne situaciju u potpunosti.

Procedura je strogo kontraindicirana ženama tijekom trudnoće i pacijentima sa pejsmejkerima, implantatima i protezama od kermeta.

  • Scintigrafija (skeniranje žlijezde pomoću radioaktivnog joda ili tehnecijuma). Definira strukturne i funkcionalne promjene. Gama kamera vizualizira nakupljanje izotopa, zahvaljujući kojima liječnik lako otkriva područja s povećanom i smanjenom proizvodnjom hormona.
  • Aspiraciona biopsija. Neophodna je za pravovremenu dijagnozu malignih čvorova. Kvalitetan tretman nije moguće osigurati bez kvalitetne biopsije finog igle.

Svaku od navedenih metoda strogo imenuje kvalificirani stručnjak na temelju rezultata preliminarnog ispitivanja.

Savremene metode lečenja tireotoksikoze

Nije lako nositi se sa bolešću i moguće je liječiti tirotoksikozu primjenom lijekarske metode, radioaktivnog joda ili uz pomoć hirurške intervencije. Tehnika liječenja odabira se strogo na individualnoj osnovi i temelji se na dobi pacijenta, težini njegove bolesti i osnovnom uzroku tireotoksikoze.

Više detalja o svakoj od 3 metode.

Sastoji se u uzimanju tireoostatskih lijekova koji inhibiraju proizvodnju hormona. Prijem je u pravilu dug - unutar 1,5 godina, a većini pacijenata ovo pomaže da se riješe simptoma bolesti. Dok liječenje traje, važno je periodično praćenje nivoa hormona za prilagođavanje doze.Svaka se doza izračunava pojedinačno i zamjenjuje se terapijom za održavanje čim se razina normalizira. Među nedostatcima ove metode je i veliki postotak recidiva odmah nakon zaustavljanja unosa (do 50%).

Liječenje lijekovima se još uvijek propisuje kao priprema prije operacije.

Propisuje se samo u slučajevima nedostatka rezultata nakon konzervativnih metoda, prisustva velikog guša, pojedinačne netolerancije na tireostatske lijekove ili kod relapsa nakon liječenja. Tokom operacije uklanja se dio štitne žlijezde. U budućnosti razvoj hipotireoze nije isključen, zbog čega će pacijent biti prisiljen da stalno koristi zamjensku terapiju. Ali istodobno, operacija značajno smanjuje vjerojatnost ponavljanja relapsa.

Treba napomenuti da se svejedno pacijent 100 godina ne riješi bolesti i hiperterioza i dalje postoji, međutim, postupit će samo u blagom obliku.

  1. Liječenje radioaktivnim jodom.

Prilično sigurna i efikasna metoda, koja u početku predviđa jednu aplikaciju. Ćelije štitnjače apsorbiraju jod koji je prodirao u tijelo i umiru u roku od nekoliko tjedana pod utjecajem zračenja, zamjenjujući ga vezivnim tkivom. Liječenje je nepovratno i uporedivo s operativnim zahvatom. Hipotireoza je također moguća i potrebna je doživotna hormonska nadomjesna terapija. Postoje slučajevi kada jedan unos joda nije dovoljan i tireotoksikoza se nastavlja, ali je dozvoljena ponovljena upotreba.

To uključuje strogo pridržavanje takvih principa:

  • Odbijanje od masne i začinjene hrane, kao i kofeinskih napitaka, koji provociraju porast pritiska. Meso i riba mogu se samo kuhati,
  • Povećanje broja obroka do 5 puta dnevno,
  • Odbijanje fermentiranih mliječnih proizvoda i proizvoda koji iritiraju crijeva,
  • Jesti hranu koja inhibira prekomjernu proizvodnju hormona (rotkvice, kupus, špinat),
  • Potpuno isključenje proizvoda koji sadrže jod (jodirana sol, plodovi mora, morske alge),
  • Zbog ubrzanog metabolizma - najveće obogaćivanje prehrane fosfornim, kalcijevim i vitaminskim kompleksima.

Kako biste produžili remisiju i značajno smanjili moguće relapse tirotoksikoze, izbjegavajte stresne situacije i vodite zdrav način života. U kombinaciji sa obaveznom profilaksi, to vam omogućava da u najmanju ruku minimizirate smetnje štitne žlijezde ili otkrijete bolest u već početnoj fazi.

Dijabetes melitus, tip 1, tip 2, dijagnoza, liječenje, šećer u krvi, dijabetes kod djece

Dobrodošli na stranice dijabetesa! Danas ćemo govoriti o još jednoj ozbiljnoj hormonskoj bolesti koja se, nažalost, javlja i kod dijabetičara. Thyrotoxicosis je bolest praćena upornim povećanjem koncentracije tireoidnih hormona u krvi kao rezultat povećane funkcije štitnjače. Istovremeno, visoki sadržaj hormona negativno utječe na sve organe i sustave, što dovodi do poremećaja metabolizma i ozbiljnih komplikacija. Kako bi se propisao pravodoban tijek liječenja i poboljšalo stanje prije razvoja nepoželjnih posljedica, potreban je integrirani pristup dijagnoza tireotoksikoze.

”Data-medium-file =” https://i2.wp.com/saharny-diabet.ru/wp-content/uploads/2015/07/tireotoksikoz-diagnostika.jpg?fit=300%2C159 ″ data-large- file = ”https://i2.wp.com/saharny-diabet.ru/wp-content/uploads/2015/07/tireotoksikoz-diagnostika.jpg?fit=448%2C237 ″ title =” Dijagnoza tirotoksikoze ”alt =” Dijagnoza tirotoksikoze ”w>

Za vrijeme pregleda pacijenta, terapeut ili endokrinolog obraća pažnju na tjelesnu težinu, ponašanje, govorne značajke, kontrolira puls i krvni tlak, prikuplja pritužbe.

Patološki proces karakteriziraju:

  • razdražljivost, razdražljivost, plačljivost,
  • brz, zbunjen govor,
  • nedovoljna težina
  • egzoftalmos (ispupčene oči), dvostruki vid
  • ubrzani rad srca, povišen krvni pritisak,
  • drhtavih prstiju
  • osjećaj vrućine
  • proliv.

Ako se sumnja na tireotoksikozu, liječnik propisuje dodatne laboratorijske i instrumentalne metode ispitivanja.

Za dijagnozu se uzima krv za hormone štitnjače (T3, T4) i TSH (hormon štitnjače koji stimuliše). U subkliničkom stadiju hormoni koji stimulišu štitnjaču su u granicama normale, a TSH je snižen. U visini bolesti, razina TSH ostaje na istoj razini, a koncentracija T3 i T4 značajno raste. Takođe provjerite sadržaj tiroglobulina u krvi koji se sa tireotoksikozom povećava.

Ultrazvučni pregled (ultrazvuk)

Ultrazvuk štitne žlijezde provodi se pomoću aparata koji odašilje valove određene frekvencije, koji omogućava proučavanje strukture organa i njegove veličine. U slučaju Bazendove bolesti određuju se difuzna lezije štitne žlijezde, sa čvorovim gušavom, područja lokalnog uvećanja organa s pojačanom sekretornom funkcijom.

Pretražu štitnjače izvode pomoću kapsula ili otopine koja sadrži radioaktivni pripravak (jod-131). U ovom slučaju se na scintigramu prikazuju područja sa akumuliranom radiofarmakološkom supstancom ("vruća" područja) i tkiva bez sadržaja preparata ("hladna" područja). Jod-131 akumulira se u patološki izmenjenim dijelovima štitne žlijezde.

U težim dijagnostičkim slučajevima propisana je biopsija organa radi dobijanja ćelijskog materijala, koji se pregledava pod mikroskopom.

Tirotoksikoza,difuzni toksični guščić ima sljedeće manifestacije: pojačani metabolizam, drhtanje očnih kapaka, usana, jezika, glave, prstiju, ispruženih ruku i podignutih stopala, cijelog tijela, brzina pokreta, pojava gubitka predmeta iz ruku i dr.

tvrdo žvakanje. Primjećuju se i tahikardija, hipertenzija, hiperestezija, znojenje, netolerancija prema vrućini, povećan apetit, česta stolica, gubitak težine, menstrualne nepravilnosti. Tipični simptomi oka: uplašen pogled, sjaj očiju, rijetko treptanje, ubrizgavanje u rožnice i njegova smanjena osjetljivost uzrokuju lakriminaciju, egzoftalmos, široke fisure palpebrala, zaostajanje očne jabučice pri gledanju prema dolje. Koža postaje glatka, topla i vlažna, kosa postaje tanja. Dolazi do mentalne iscrpljenosti, nestabilnosti raspoloženja. Prisustvo guša nije obavezno. Funkcija štitnjače se povećava sa stresom. Pojačana sekrecija tiroksina povećava ekscitabilnost psihe i tako stvara predispoziciju za anksiozne reakcije.

T. Dobzhansky (navodi: Gindikin, 1997, str. 301) sistematizirao je znakove koji razlikuju tireotoksikozu od pseudo-hipertireoze zbog psiho-vegetativnih čimbenika.

U bolesnika sa hipertireozom postoji emocionalna labilnost, razdražljivost, ogorčenost, spolja nemotivirana suza. Primjećena je nesposobnost koncentracije, odvraćanje pažnje, nemir, nemir, tjeskoban san, glavobolja, umor, stalna slabost. Tipična nesposobnost boravka u toplom zatvorenom okruženju bez slobode kretanja, razvija se klaustrofobija. Pacijenti često vide snove o smrti, mrtvima. Karakteriše ih hiper-

društvenost sa povećanom samodisciplinom, izraženim osjećajem dužnosti i odgovornosti. Oni sami organiziraju situacije koje zahtijevaju prekomjerno snaženje snaga, stalno su u stanju pojačane mobilizacije i straha od smrti, a očajnički se bore protiv svoje sigurnosti, pokušavajući ih zaobići sami.

Osobni premorbid obično je histeroid. Pacijenti u pravilu dugo ignorišu svoje somatsko stanje, kasno odlaze kod liječnika. Uz tireotoksikozu I faze pogoršavaju se histerične osobine karaktera, kada se osjećaju ogorčenost, mutizma, osjećaji kvržice u grlu, povraćanje, bol u srcu i palpitacije, naglo znojenje, drhtanje u tijelu, pojavljuju se astazije-abasije, konvulzivni napadaji. Tirotoksikozu II faze prati grubo pogoršanje histeričnih karakteristika, oštrih kolebanja raspoloženja, formiranja senesto-hipohondrijskog sindroma. Pacijenti zahtijevaju posebnu pažnju rodbine i medicinskog osoblja, postaju raspoloženi, pokazuju nezadovoljstvo terapijom. U III stadijumu bolesti, histeriformne reakcije postaju primitivne, fragmentirane i monotone. Mogu se razviti fobije, ideje ljubomore, anksiozno-hipohondrijalna depresija, hipnagogične (kada zaspimo) halucinacije, vizualna halucinoza i varljiva stanja. Uz dugotrajni oblik bolesti, može se javiti mnestičko-intelektualni pad. Neki pacijenti imaju dezinhibiciju pogona: seksualnu licemjernost, sklonost defijaciji, krađu i nasilje.

Bolest se češće razvija kod djevojčica koje su u djetinjstvu doživjele gubitak voljenih osoba, dugo vremena u teškoj životnoj situaciji, koja se samo pogoršava. Obično su to najstarija deca u porodici. Pod krinkom zrelosti i uspjeha pacijenti skrivaju nesvjesni strah od odgovornog života odrasle osobe. Kontrafobično poricanje očituje se i u činjenici da, u strahu od trudnoće, žene postaju majke mnoge djece. Ako pobedi strah od trudnoće, posvećuju se brizi za usvojenu decu, mlađu braću i sestre. Muškarci ove grupe postaju radoholičari. Čini se da je zajednički specifičan faktor za sve poteškoće u promjeni uloge „hrane“ u ulogu „hranitelja“. Simbolično značenje bolesti: "Ako majke nema u blizini, moram postati poput nje da bih mogla bez nje." Bore se sa gubitkom majke, postajući sebi idealna majka. Kad su mentalni mehanizmi sazrijevanja preopterećeni,

funkcija štitne žlijezde koja potiče sazrijevanje u dojenačkoj dobi.

Terapija Dodijelite Lugolovu otopinu, imunomodulatore, matičnjake, glog, belloid, anaprilin, rezerpin, frenolon, litijum-karbonat. Treba se pripremiti na činjenicu da gubitak povećane aktivnosti nakon medicinskog uklanjanja hipertireoze može prouzrokovati disforiju ili depresiju, kao i povećanu anksioznost i iskustvo da je funkcionalnost smanjena. Psihoterapija ima za cilj informiranje o patogenezi bolesti, osvješćivanje i ispravljanje neapaktivnih stavova ličnosti, treniranje vještina samoregulacije.

A. L. Groysman (2002) održava 15 - 20 grupnih predavanja posvećenih sljedećim temama:

1) nervni sistem i tirotoksikoza,

2) hipnoza i njena lekovita svojstva,

3) psihoterapijsko posredovanje i potenciranje režima lečenja,

4) odnos prema bolesti,

5) autogeni trening,

6) metode vaspitanja i izdržljivosti,

7) završni razgovor.

Razgovori traju 15 do 20 minuta, a zatim se provodi sesija hipnoza-hestija (30 do 40 minuta). U bolnici se nastava održava svakog drugog dana, u klinici - dva puta nedeljno.

Dajemo primjer (Breutigamuidr., 1999).

Neudana žena od 24 godine u školskim godinama pokazala je sjajne sposobnosti. Bila je veoma marljiva, odgovorna u poslu. Roditelji su bili veoma ponosni na svoju ćerku. Njena majka bila je učiteljica, inteligentna i lijepa žena. Pacijentkinja je iskusila osjećaj rivalstva s njom, ali ona to nikada nije pokazala. Kada je napunila 20 godina, bila je prinuđena da prekine svoje studije kako bi se brinula o svojoj umrloj majci i dvije mlađe sestre. Financijski je podržavala porodicu i pokušala je da nastavi studije, što je uspjela, uprkos smrti majke, brinuti o svojim mlađim sestrama, finansijskim teškoćama, kao i o svojoj bolesti. Bila je izuzetno samozadovoljna, ambiciozna, supstituirala je svoje ženske potrebe da bi postigla intelektualne ciljeve i ojačala majčinsku ulogu u odnosu na mlađe sestre.

Dijabetes melituspovezana s nedostatkom inzulina koji se vezuje za šećer u krvi. Tijekom stresa pobuđuje se simpatički živčani sustav, oslobađa se adrenalin, norepinefrin i Ka-I tehnolamini koji inhibiraju proizvodnju inzulina iz žlijezde gušterače. Kao rezultat toga, količina šećera u krvi raste, što ja pruža dodatnu energiju za fizičku aktivnost. U nedostatku motoričkog pražnjenja, može se razviti hiper-1 glikemija (koncentracija šećera u krvi iznad 120 mg%). Kada nivo šećera u krvi prelazi 180 mg%, bubrezi ne mogu vratiti ovu količinu u krv i glikozurija postavljena u šećeru (šećer u I urinu je 1-8%). Hiperglikemija se očituje kao slabost, brzi umor, suha usta, stalna žeđ, mučnina, glavobolja, učestalo mokrenje. Hipoglikemiju prate sljedeći simptomi I: oštra slabost, pamučne noge, osjećaj gladi I, blijed, hladan znoj, palpitacije, drhtanje I u tijelu. Postoji uznemirenost, tjeskoba, razdražljivost, ag- | Otpor U slučaju oslabljene svijesti, stanje može ličiti na alkoholnu intoksikaciju, mogući su konvulzivni napadaji.

Postoje odrasli dijabetes (CDI) i inzulinski ovisan dijabetes melitus odraslih (DM II). Juvenilni dijabetes melitus nastaje najčešće kao rezultat genetskog, virusnog i imunološkog oštećenja ćelija gušterače, proizvodim inzulin. U šećernoj bolesti II postoji genetska predispozicija, ali psihički faktori koje sam posredovao prejedanjem i neaktivnošću imaju veći značaj. Sa starošću I-I stopa incidencije raste i nakon 70 godina sastav

■ 10% žena sa prekomernom težinom verovatnije će se razboleti.

Dijabetes melitus dovodi do oštećenja I-sistema autonomnog nervnog sistema. Vrtoglavica, tahikardija, kršenja I funkcije gastrointestinalnog trakta, genitourinarne sfere i

■ poremećaji osjetljivosti donjih ekstremiteta. U bolesnika od sat-I javljaju se napadaji u kutovima usta, suha koža, svrbež, Pio-I dermija (pustularni osip), furunculosis, gljivična pojava! lezije, rane ne zarastaju dobro. Kod žena se može pojaviti svrab u genitalnom području, upala usnih usnica i vagine, I. menstrualni ciklus je poremećen. Kod muškaraca se javlja impotencija - psihogena, zbog somatogene astenije, i organska, povezana s autonomnom neuropatijom karlične regije I, kao i vaskularnim i endokrinim faktorima.

Ličnost pacijenata sa maloljetničkim dijabetesom karakteriziraju šizoidne osobine, takvi su ljudi nedosljedni i

Ja

neodlučnosti, negativno ili vrlo selektivno odgovaraju na poteškoće. Imaju homoseksualne (biseksualne) tendencije ili manifestacije pregenitalne orijentacije. Pokazuju znakove socijalne anksioznosti i slabosti ega, svojstva kompulsivne prirode, kao i predispoziciju za ciklotimne i paranoidne reakcije. U procesu bolesti često povećavaju raspad ličnosti.

Bolesnici sa šećernom bolešću II su preumorno ekstrovertirani, u situacijama frustracije pokazuju znakove somatizirane depresije. S vremenom bolesti povećavaju se njihova emocionalna labilnost, sumnjičavost, anksioznost, bespotrebna anksioznost, depresija, osjećaj ogorčenosti i samosažaljenja, epizode očaja. Postoji pospanost tokom dana i loš san noću, letargija i pojačani umor. Sposobnost koncentracije dugo se pogoršava, a radna sposobnost opada. Tijekom godina, pacijenti postaju sve razdražljiviji, brzi, konfliktniji i traže samoću. Raste apatija, smanjuje kritičnost njihovog stanja. Neki pacijenti postaju euforični, pričljivi. Mnogi razvijaju anksiozno-hipohondrijalne simptome povezane sa strahom od ozbiljnih komplikacija dijabetesa: sljepoća, oštećenje bubrega, amputacija nogu, inzulinska koma. Često se opaža samodestruktivno ponašanje: poremećaji prehrane, zloupotreba alkohola, neblagovremena primjena inzulina itd.

Pacijenti s dijabetesom doživljavaju osjećaj nesigurnosti i emocionalne napuštenosti, snažnu želju da se brinu o sebi, aktivno traže ovisnost o drugima. Takvi su ljudi vrlo osjetljivi na odbijanja da se zadovolje usmenim željama, pokazuju ambivalentne sklonosti: tjeskobu, tjeskobu, strah, s jedne strane, i želju za mirom i sigurnošću - s druge strane. Frustracija tih potreba generira agresiju, koja je blokirana strahom da budu napušteni. Konstantna anksioznost izaziva spremnost za borbu ili bježanje s odgovarajućom hiperglikemijom, a da se djelovanjem ne oslobađa psihofizički stres. Pošto se hrana poistovjećuje sa ljubavlju, postoji osjećaj gladi i, shodno tome, gladan metabolizam koji ne prestaje nakon jela. Sustavno prejedanje uzrokuje produženu hiperglikemiju i iscrpljivanje otočnog aparata, što dovodi do dijabetesa. Prisutnost gojaznosti i dijabetesa smanjuje samopoštovanje, usložnjava intimne kontakte, što pojačava somatsku komponentu bolesti. Dakle

formira se začarani krug. Ograničenje hrane koju preporučuju pacijenti samo doprinosi razvoju prejedanja (mehanizmom zabranjenog fetusa).

Terapija

uključuje inzulinske pripravke, metionin, kokarbocilaze, lipoičnu kiselinu, klofibrat, pikonogol. A. L. Groysman | (2002) navodi glavne zadatke grupne psihoterapije:

1. Ublažavanje opšteg neurotičnog, asteničnog uklanjanja.

2. Usklađivanje nestabilnosti raspoloženja, borba sa depresijom, hipohondriji.

3. Slabljenje pojačanog apetita i žeđi.

4. Diferencirano "mijenjanje" prehrambenog refleksa s inhibicijom žudnje za neprihvatljivom hranom.

5. Pažljivo pridržavanje terapijskog i posebno dijetalnog režima.

6. Razvijanje vještina za racionalno reagiranje na psiho-traumatične okolnosti (naročito hronične, sa osjećajem nepovratnog gubitka).

Razgovaraju se s pacijentima o sljedećim temama:

1) Identitet dijabetičara.

2) Hipnoza i njena lekovita svojstva.

3) Terapijski režim.

4) Stav prema bolesti.

5) Djelovanje i funkcija endokrinih žlijezda.

- 6) Moguće komplikacije bolesti i talasne prirode njenog toka u nekim slučajevima.

7) Metode za prevenciju komplikacija.

8) Uloga ličnih stavova u prevladavanju bolesti.

Dan kasnije, provode se hipnotičke sugestivne sesije čiji je cilj uklanjanje emocionalnih poremećaja, normalizacija sna i! apetit

V. M. Atamanov i V. A. Golysheva (2000) razvili su program „škole dijabetesa“ gde pacijenti u okruglom stolu zajedno sa lekarom razgovaraju o mnogim aktuelnim problemima: prirodi i manifestacijama bolesti, terapiji insulinom i fizičkim aktivnostima tokom dijabetes melitus, vaskularne komplikacije u strukturi bolesti, problemi trudnoće i kontracepcije itd. Važan značaj pridaje se pozitivnom načinu predstavljanja informacija, uspostavljanju, uspostavljanju povratnih informacija i povjerljivih odnosa s pacijentima i širenju pozitivnog eksperimentalnog liječenja.

Već vidite, prijatelju. Eksplicitna skleroza i dijabetes.

"Kako si pogodio?"

- Širina je otvorena i pčela leti u blizini.

Mehaničko zadržavanje zemljanih masa: Mehaničko zadržavanje zemaljskih masa na padini omogućeno je potkrovnim konstrukcijama raznih izvedbi.

Papilarni obrasci prsta su marker sportske sposobnosti: dermatoglicni znakovi formiraju se u 3-5 mjeseci trudnoće, ne mijenjaju se tokom života.

Organizacija otjecanja površinskih voda: Najveća količina vlage na Zemlji isparava s površine mora i oceana (88 ‰).


  1. Gryaznova I. M., Vtorova V. G. Dijabetes melitus i trudnoća, Medicina -, 1985. - 208 str.

  2. Rumyantseva, T. Dnevnik dijabetičara. Dnevnik samokontrole kod dijabetes melitusa / T. Rumyantseva. - M .: AST, Astrel-SPb, 2007. - 384 str.

  3. Aleksandrov, D. N. Osnove preduzetništva. Ličnost i sindrom poduzetnika: monografija. / D.N. Alexandrov, M.A. Alieskerov, T.V. Akhlebinin. - M .: Kremen, Nauka, 2016. - 520 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Dijagnoza i terapija, E05 UVOD (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar