Mogu li lijeni knedle sa pankreatitisom?

  • Knedle se mogu jesti samo u obliku vrućine, ali ne vruće i hladno.
  • Dopuštene su samo knedle kuhane kod kuće, u sastavu tijesta i nadjevu možete biti sigurni. Ne možete uključiti u prehranu kupljene knedle, koji često sadrže velike količine soli, aroma i pojačivače ukusa.
  • Kuhajte knedle dok se tijesto potpuno ne skuva - ni u kojem slučaju nemojte jesti jelo sa tvrdim, gustim, nezaslađenim tijestom, što vjerovatno može izazvati pogoršanje bolesti. Knedle treba da budu meke, dobro kuvane.
  • Kao umak za knedle možete koristiti nemasnu kiselu pavlaku (do 1 kašika) ili bijeli jogurt, s normalnom mliječnom tolerancijom - slatki mliječni umak (kuhan od mlijeka, šećera, kisele pavlake i brašna). Zabranjeno je servirati masne kisele pavlake, majoneze, puter, začinjene umake i slatke umake na bazi kondenziranog mlijeka knedlama.
  • Obavezno dobro žvakite knedle.
  • Ne zloupotrebljavajte knedle - mogu se jesti u malim količinama (od 5 do 10 komada, ovisno o veličini), a ne više od 1 puta tjedno.

Recept za lijene knedle sa sirom od pankreatitisa

Uz pankreatitis, lijeni knedle sa sirom mogu se kuhati prema uobičajenom receptu, smanjujući samo količinu šećera. Na primjer, ova opcija je pogodna:

Izmutite 1 jaje sa 2 kašike kašike. šećera, dodajte 250 g sira bez masnoće, sipajte 3-4 kašike žlice. brašno i temeljito mešati. Rukama umočenim u hladnu vodu oblikujte kobasicu od tijesta. Na dasci posutoj brašnom narežite kobasicu na komade (širine otprilike 2 cm) i od svakog komada razvaljajte kuglu. Kuhajte knedle u kipućoj, malo zasoljenoj vodi uz lagano kuhanje 5-7 minuta nakon što provri. Ohladiti na toplo stanje i poslužiti, začinjeno jogurtom ili mlečnim sosom.

Vjeverice13,2 g
Ugljikohidrati19,0 g
Masti5,85 g
Kalorični sadržaj203,0 kcal na 100 grama

Ocjena prehrane za hronični pankreatitis: 3,0

Procjena prikladnosti proizvoda za prehranu tokom akutnog pankreatitisa: -7.0

Knedle za vrijeme pogoršanja pankreatitisa

U akutnom pankreatitisu, knedle, zajedno s drugim proizvodima od brašna, bit će zabranjene. Takvi će se proizvodi loše apsorbirati u tijelo, uzrokovati će bol i mučninu, mogu uzrokovati osjećaj težine, pogoršat će se dobro.

U ovom trenutku ne treba jesti nikakve knedle, uključujući lijene.

Knedle u periodu remisije pankreatitisa

Možete uvesti knedle u pacijentovu prehranu tek kad bolest pređe u razdoblje stabilne remisije. Najsigurnije jelo bit će lijeni knedle napravljeni od skute. U ovoj izvedbi knedle sadrže najmanje tijesta. Kako se stanje poboljšava, moguće je postepeno proširiti jelovnik dodajući knedle sa kuvanim krompirom (ali bez gljiva i luka) i knedle sa jagodama.

Ne jesti knedle sa pankreatitisom sa kupusom, gljivama, mesnim punjenjem. Pored toga, zabranjene su trešnje i druge kisele bobice.

Postoje neka pravila za jelo knedle:

  1. Pacijentu je dozvoljeno jesti samo domaće knedle. Kao što znate, u trgovini se verzija može sastojati od velike količine soli, pojačivača ukusa.
  2. Ne treba ih jesti hladno ili vruće. Knedle treba dobro prokuhati da se tijesto ne prokuva ili tvrdo.
  3. Možete poslužiti knedle sa malo masne kisele pavlake (ne više od jedne kašike) ili prirodni jogurt. Ne jedite knedle sa maslacem i majonezom.

Pankreitis lijeni knedle

Lijeni knedle pripremaju se za ovu bolest na uobičajeni način, samo koristeći manje šećera.

Sastav hrane:

  • 250 g sira bez masnoće,
  • jedno jaje
  • nekoliko kašika šećera
  • tri do četiri kašike brašna.

Napredak kuhanja:

  1. Izmutite jaje sa dve kašike čajnog šećera, dodajte sir i brašno. Dobro izmešajte.
  2. Od dobivenog testa trebate napraviti kobasicu. Brašno razvaljajte i podijelite kobasicu na komade debljine oko 2 cm. Od svakog takvog komada napraviti kuglu.
  3. Potom knedle treba baciti u kipuću i malo zasoljenu vodu. Malo smanjite plamen i kuhajte nakon što naribate još pet do sedam minuta.

Akutni period

Pogoršanje bolesti je vrijeme ozbiljnih ograničenja. Tokom ovog perioda, bolje je jesti tekuće juhe, pire krompir iz jednog proizvoda, parne kasele. Tijesto sa slatkim ili krompirovim punjenjem ne uklapa se u ovu dijetu. Stoga, ako ne želite ponovno izazvati pogoršanje, recite knedlama da ne.

Knedle se prvi put mogu degustirati 1-1,5 mjeseci nakon pogoršanja. Obavezno nakon toga nemate mučnine, gorčine ili težine u stomaku. Najlakši recept su lijeni knedle. Možete početi s njima. Za početak se preporučuje jesti najviše 1-2 komada po uzorku. Nakon povećavanja doze, ali je bolje koristiti tretman jednom sedmično.

Trajna remisija

Bez pogoršanja kod hroničnog pankreatitisa čovjek se osjeća gotovo zdravo. Ali to blagostanje je imaginarno. Napokon, dio stanica žlijezde uništen je tokom napada, dakle, funkcija organa je smanjena. To se mora uzeti u obzir pri uvođenju raznolikosti u dnevni meni.

Vareniki je bolje da se pare. Punjenje odabrati samo homogeno. Pacijentima sa pankreatitisom odgovarajuća su jela s kuhanim krompirom, slatkim marmeladom ili džemom (jabuke, marelice), knedle od sira.

Recept za idealno jelo protiv pankreatitisa dan je u nastavku.

Ovo su lijeni knedle koje se vrlo lako kuhaju i još ih je lakše jesti. Uzmite malo šećera (oko 1 kašika) i pomiješajte ga sa jajetom. Da biste smanjili sadržaj kalorija i masti, jaja možete zamijeniti bananom, a šećer ekstraktom stevije. Zatim u smjesu dodajte jedno pakovanje sira (250 grama). Treba biti jednolike konzistencije i imati nizak procenat sadržaja masti. Brašno se unosi u kašiku. Ovaj recept omogućuje vam da ne koristite mješavinu pšenice, nego raži ili cijelog zrna. Brašno od heljde je takođe pogodno. Ali ako ga nemate u kuhinji, uzmite proizvod na koji ste navikli (oko 1-2 kašike) i postepeno mešajte u tijestu.

Masa treba da bude prilično gusta i ujednačena. Od njega trebate valjati kobasicu (promjera 2-3 centimetra), a zatim je izrezati na odvojene komade. Šalju se u kipuću vodu i kuhaju dok ne porastu. Nakon što izađu sa prorezom i položite ih na tanjir. Umak od knedla ne smije biti masan. Kiseli jogurt i tečna pavlaka su idealni. Ne recite maslacu (to će jelo učiniti previše masnim), čokoladnim umacima, kiselom džemu (može pogoršati gastritis).

Pravila za upotrebu knedla

Bilo koji recept za ovo jelo s pankreatitisom nosi određeno opterećenje na žlijezdi. Ako zloupotrebljavate bilo koju hranu, možete doći do pogoršanja procesa. Ali što se tiče knedle, ovo je vrlo relevantno. Stoga se sjetite nekoliko jednostavnih pravila kojima ćete izbjeći posjet bolnici:

  • nemojte jesti ovo jelo sa nestabilnom probavom,
  • unosite ga postepeno, kao dodatnu hranu za bebe, povećavajući dozu dvostruko uz dobru toleranciju. Ako hrana nije otišla, recite da knedle nisu,
  • s pankreatitisom hrana se može konzumirati samo u toplom obliku. Stoga nakon kuhanja pričekajte 10 minuta. Ostavite jelo da se ohladi, bez obzira koliko želite jesti,
  • proizvod sami skuhajte. Sigurno znate šta je bilo u receptu. Proizvodi iz trgovine sadrže konzervanse i boje koji štetno djeluju na željezo kod pankreatitisa. A u posjeti možete pronaći u ovoj deliciji neprihvatljive za vas komponente (kupus, gljive, prženi luk, češnjak),
  • nemojte jesti nekvalitetnu hranu: kisela skuta u knedlama i sirovo tijesto može negativno utjecati na probavu,
  • recept za umake za jelo može se varirati od slatkog džema, kiselog vrhnja, kiselog jogurta ili slatkog mlijeka. Međutim, izbjegavajte smjele i provokativne suplemente. Sa pankreatitisom je previše kombinacija neprihvatljivo.

Preporuke za upotrebu

Uz pankreatitis, knedle se nalaze na popisu jela na koja je ograničenje upotrebe. Ipak, primjenjuju se neke preporuke koje vam omogućavaju da olakšate ishranu:

  1. Pažljivo pratite datum isteka. Kada kupujete gotove proizvode, morate obratiti pažnju na datum izrade. Što je poluproizvod svježi, to je manje štetno.
  2. Tijesto prilikom kuhanja proizvoda treba biti što je moguće više kuhano. Prije obroka, važno je osigurati da u jelu nema previše podmutih sastojaka.
  3. Najbolje je jesti domaće proizvode. Tako je lakše pratiti kvalitetu knedle i jelo učiniti bezopasnijim.
  4. Prije obroka preporučuje se posuđe ohladiti na sobnu temperaturu.
  5. Upotreba treba biti umjerena. Porcija ne više od dvjesto grama dnevno može se smatrati sigurnom.
  6. Preporučuje se pažljivo žvakati hranu. Tako će se smanjiti opterećenje na gušterači i želucu.
  7. Umak i preljev za jelo su nepoželjni.
  8. Takozvani „lijeni“ knedle napravljeni brzom tehnologijom mogu učiniti najmanje štete.
  9. Svi proizvodi za kuhanje trebaju biti svježi i u skladu sa standardima prehrane za pankreatitis.

Gore navedene preporuke mogu se koristiti kako za bolesti gastrointestinalnog trakta, tako i za nepostojanje bilo kakvih ograničenja za prevenciju. Osim toga, važno je zapamtiti da je standardni poluproizvod teško pripisati broju dijetalnih jela pa ga svakodnevno konzumiranje ne preporučuje. Najbolje je da proizvod stavite na jelovnik ne više od jednom sedmično.

U akutnom pankreatitisu i pogoršanju hroničnog

Razdoblje liječenja akutnog pankreatitisa i pogoršanja njegove stalne forme uvijek započinje gladovanjem i strogom dijetom koja isključuje složene proizvode kao što su knedle ili knedle. Montažna, čak i domaća hrana je strogo zabranjena.

Nakon obroka, njegove komponente će se apsorbirati vrlo slabo, jer se za to ne proizvodi dovoljno enzima. Kao posljedica prekršaja može se pojaviti proliv, bol u trbuhu i desnom hipohondrijumu, opće pogoršanje pacijentovog stanja. Manje štetni "lijeni" knedle takođe spadaju pod zabranu.

U periodu remisije hroničnog oblika

Ne postoji strogo ograničenje upotrebe knedle tokom perioda oporavka. Međutim, izrazito je obeshrabreno uključiti ih u prehranu ako je remisija nestabilna. Dakle, proizvod možete jesti samo tri do četiri sedmice nakon početka oporavka.

Najmanje su štetne one vrste poluproizvoda koji sadrže minimalnu količinu tijesta. U ograničenim količinama dozvoljeno je koristiti knedle sa sirom, jagodama i krompirom. Istodobno, zabranjene su sljedeće vrste ispuna:

  • kiseli kupus,
  • gljive
  • kisele bobice i voće,
  • meso i jetreni proizvodi.

Svako punjenje i preljevi koji ne zadovoljavaju listu dozvoljene hrane za pankreatitis zabranjeni su i za pravljenje knedlica.

Kako kuhati?

Najbolje je koristiti samo lijene knedle tokom ishrane. Međutim, jednom u dvije do dvije sedmice u maloj količini možete ući i u uobičajeni meni. Pileće tijesto može se smatrati najmanje štetnim za proizvodnju. Recept se provodi na sljedeći način:

  • U posudu stavite dvije šolje brašna i prelijte pola šolje ključale vode.
  • U masu dodajte dva jaja, prstohvat soli, još jednu čašu vode i četiri čaše brašna.
  • Zamesite testo. Omotajte sirovine ljepljivim filmom i ostavite sat vremena da se odmaraju.

Sada se tijesto može koristiti za pravljenje knedla sa bilo kojim nadjevom. Proizvod prokuhajte u kipućoj vodi sedam do deset minuta.

Od krompira

Za punjenje trebate pripremiti pire od krumpira:

  • Pet krompira skuhajte do mekanog stanja.
  • Usitnite krompir. Dodajte malo putera. Razmjena.
  • Dodajte nasjeckano zelje po ukusu.

Sada s punjenjem možete oblikovati poluproizvode. Ali, od pire krompira možete napraviti i „lene“ knedle. Da biste to učinili:

  • U ohlađeni krompir dodajte jaje i prstohvat soli. Razmjena.
  • Polako dodajte sedam kašika brašna i zamenite testo. Trebao bi zaostajati za rukama.

Rezanje takvog testa potpuno je isto kao u slučaju skute. Proces kuhanja je sličan.

Trešnjevi knedle mogu se pripremiti i u dvije verzije: klasičnoj i brzoj. Obično jelo priprema se prema standardu, a u tom slučaju trebate staviti samo bobice bez sjemenki.

Brzi recept uključuje izradu tijesta za „lijene“ knedle sa sirom. Međutim, unutar svake loptice morate staviti trešnje. Takvo jelo donijet će manje stresa gušterači.

Sa sirom

Brzi recept je naveden gore. Za klasično trebate pripremiti punjenje. Da biste to učinili, trebate uzeti četiri stotine grama skute, dodati pileće jaje i prstohvat soli, pomiješati. Za ukus možete dodati dozvoljenu količinu šećera.

Sa kupusom

Klasično punjenje zahtijeva prženje i pirjanje kupusa uz dodatak luka i mrkve. Da biste pripremili sirovine manje štetne za gušteraču, bolje je koristiti sljedeći recept:

  1. Sitno nasjeckajte dvjesto grama svježeg kupusa.
  2. Zagrejati tavu sa jednom kašikom ulja. Stavite nasjeckano povrće.
  3. Lagano pržite kupus, poklopite i smanjite toplotu na pola.
  4. Promiješajte, dodajte nekoliko kašika kipuće vode i pirjajte dok ne omekša, dok kriške ne postanu meke.

Ovaj nadjev može se koristiti za knedle sa tijestom od kvasca. Dovoljno je kuhati proizvod pet do deset minuta, ovisno o veličini sokovnika. Jedite hlađenjem do sobne temperature.

Ostavite Svoj Komentar