Kakve bi trebale biti cipele za dijabetes

Tema "cipela" kod dijabetesa od najveće je važnosti u prevenciji tako ozbiljnih komplikacija kao što je sindrom dijabetičkog stopala. Važnu ulogu igra ne samo pravilan odabir cipela, već i promatranje pravila nošenja istih kod dijabetesa.

Pa kako odabrati cipele za dijabetes? Pokušat ćemo istaknuti nekoliko osnovnih karakteristika:

1. Dajte prednost prirodnim visoko elastičnim materijalima (npr. Koži, filcu).

2. Uzdržite se od želje za kupnjom otvorenih džempera ili škriljevca, pokupite proizvode od lakog prirodnog materijala, ali zatvorene i budite sigurni da imate „leđa“.

3. Šavovi trebaju biti smješteni izvan proizvoda.

4. Za zatvorene cipele potrebni su ulošci od prirodnih materijala.

5. Birajte cipele samo po veličini, čak i ako su cipele vrlo popularne, nikada ne uzimajte veličinu veću ili manju od vaše.

6. Važno je obratiti pažnju na širinu proizvoda - cipele nikada ne bi trebale stisnuti stopalo.

7. Cipele sa prioritetom s čipkama, čičak ili zatvarači s mogućnošću podešavanja unutarnje zapremine (na primjer, u slučaju natečenosti).

8. Potplat treba biti čvrst, ali elastičan, imati zavoj, a poželjno je da nožni prst bude malo podignut.

Ako ste imali oštećenja čira na stopalu i / ili već postoje deformiteti stopala, tada ne možete bez pregleda ortopeda i izrade pojedinačnih ortopedskih cipela koje će uzeti u obzir individualne karakteristike vaših stopala. Ovo je jedini način da se efikasno spreči napredovanje sindroma dijabetičkog stopala.

Ne zaboravite pridržavati se jednog važnog pravila za njegu stopala kod dijabetesa - svaki put provjeravajte cipele da li ima stranih predmeta i / ili cjelovitosti unutrašnje obloge (na primjer, pečata ili odlaganja dijelova) i svakodnevno pregledajte stopala.

Podaci predstavljeni u materijalu nisu medicinski savet i ne mogu zameniti posetu lekaru.

Kako prave cipele mogu spriječiti komplikacije?

Dijabetes je vrlo podmukla bolest. Osim što je u pratnji niza neugodnih simptoma (suha usta, nezasitljiva žeđ, debljanje itd.), Negativno utječe i na stanje živčanih vlakana i krvotok u donjim ekstremitetima.

Kao rezultat takvih procesa, smanjuje se osjetljivost pacijenta i rane na nogama zarastaju mnogo sporije. Stoga svako mehaničko oštećenje kože može prouzrokovati trofične čireve i dalji razvoj gangrene.

Treba napomenuti da se čirevi mogu pojaviti ne samo na površini kože, već se i sakriti ispod keratiniziranog epitela. A budući da dijabetičari imaju smanjeni prag boli, već duže vrijeme nisu primijetili njihov izgled.

I najčešće, skriveni trofični ulkusi pogađaju upravo stopala koja doživljavaju najveće opterećenje zbog težine osobe. Tako se počinju razvijati komplikacije u obliku dijabetičkog stopala što često dovodi do potrebe za amputacijom. Budući da prilikom prodiranja u ranu ili rez infekcije ne mogu zahvaćati samo meka tkiva stopala, već i tetive zajedno s koštanim strukturama.

Nošenje ortopedske cipele može se pojaviti s određenom periodičnošću ili stalno u prisustvu takvih indikacija:

  • osteomijelitis
  • osteortropatija sa deformitetom stopala i njenom blagom manifestacijom,
  • trofični čir
  • poremećen protok krvi u nožnim prstima,
  • dijabetička polineuropatija,
  • dijabetička angiopatija,
  • amputacija.

Glavne pogreške pri izboru cipela

Za dijabetičare je važno da nauče jednu jednostavnu istinu - visokokvalitetne i dobre cipele ne mogu biti jeftine. A dolaskom u trgovinu ne biste trebali štedjeti, jer o tome ovisi daljnje zdravlje. Bolje je ako dijabetičar u svojoj garderobi ima samo nekoliko pari cipela, ali biće udobno i napravljeno od kvalitetnih materijala.

Uz to, s obzirom na to da pacijenti s dijabetesom imaju slabiju osjetljivost donjih ekstremiteta, često kupuju cipele 1-2 veličine manje za sebe. Istovremeno, oni smatraju da ona dobro "sjedi na nozi", ali to ne bi trebalo činiti. Male cipele stisnu stopala, što dovodi do još većeg kršenja njihove cirkulacije krvi i oštećenja živčanih završetaka.

Ali labave cipele, koje su 1-2 veličine veće, takođe se ne preporučuje u kupovini. Prvo, nošenje uzrokuje nelagodu pacijentu i drugo, pojačava trenje stopala i doprinosi pojavi žuljeva i žuljeva.

Prisutnost unutarnjih šavova povećava rizik od ozljede stopala i pojave trofičnih čira. Ali širina proizvoda u tom je slučaju nevažna. Glavna stvar je da se savršeno uklapa u veličinu.

Značajke izbora proizvoda

Prilikom odabira cipela za dijabetičare potrebno je uzeti u obzir odsutnost krutog komada nožnih prstiju. Za jeftine proizvode čarapa je veoma čvrsta, ali mnogi proizvođači tvrde da upravo postojanje takvog nosa pruža idealnu zaštitu za noge. Ali ne u slučaju dijabetičara.

Glavna pažnja se mora obratiti na stupanj zatvorenosti proizvoda. Prekrivajući površinu stopala i štiteći je od prašine i prljavštine, sprječava prodiranje prljavštine i prašine u rane i posjekotine, te na taj način sprečava njihovu infekciju. Stoga je nošenje papuča, sandala i drugih vrsta otvorenih cipela krajnje nepoželjno za dijabetičare.

Jednako važna točka je i stupanj krutosti đona. Cipele s dijabetesom treba razlikovati visok stupanj krutosti potplata i to bi trebalo biti zbog činjenice da s razvojem dijabetesa glavno opterećenje pada na prednju nogu, pa se jeftini proizvodi koji imaju prosječan stupanj krutosti ili mekani potplat brzo istroše i uzrokuju pacijentu mnogo neugodnosti pri nošenju, uključujući uključujući bol.

Drugim riječima, muška i ženska obuća za dijabetičare ne bi trebala imati previše mekani đon, jer se rizik od ozljeda i daljnjeg razvoja komplikacija prilikom nošenja povećavaju nekoliko puta.

A kad govorimo o izboru cipela za pacijente sa dijabetesom, treba imati na umu sljedeće značajke:

  • proizvod mora imati visok stupanj krutosti,
  • treba osigurati savijanje đona,
  • nožni prst treba malo podići da bi se smanjilo opterećenje na prednjoj nozi.

Budući da je u običnim trgovinama izuzetno teško pronaći takve cipele, većina pacijenata naručuje je u mrežnim trgovinama. No, to se ne preporučuje, jer prije kupnje osoba mora izmjeriti proizvod i procijeniti njegov stupanj udobnosti. Zbog toga se liječnicima savjetuje kupovina ortopedske obuće, koja se izrađuje pojedinačno, ovisno o parametrima stopala i stupnju razvoja komplikacija.

Kakve bi trebale biti cipele za dijabetičare?

Kada govorimo o tome koja bi obuća trebala biti dijabetičarima, također je potrebno istaknuti nekoliko važnih točaka u njenom izboru. Značajnu pažnju treba obratiti na unutarnju količinu proizvoda. Pravilno izrađena ortopedska obuća trebala bi imati uloške, čiji izbor ovisi o mnogim faktorima - težini pacijenta, prisustvu trofičnih čira, stupnju oštećenja stopala itd.

U svakom slučaju, morate da obratite posebnu pažnju na tabanice, a one moraju pojedinačno odabrati liječnik. Ali kada ih steknete, morate voditi računa i o visini cipela. Tako, na primjer, ako su niske cipele ili cipele tijesne za stopala i u njima nema mjesta za ortopedske uloške. Stoga dijabetičarima se savjetuje da kupuju visoke cipele, u kojima visina između đona i gornjeg dijela proizvoda omogućava da u njega umetnete tabanicu.

Sljedeći kriterij po kojem odaberete cipele je materijal. Mora biti visokokvalitetnog i ne smije izazivati ​​nelagodu prilikom nošenja. Stoga pri odabiru visokokvalitetnih i dobrih cipela treba uzeti u obzir sljedeće:

  • sintetički proizvodi uprkos niskoj cijeni nisu prikladni za dijabetičare, trebali bi obratiti pažnju na cipele od meke prave kože, koje se neće trljati i uzrokovati bol pri nošenju,
  • unutra, proizvod mora biti napravljen od upijajućeg materijala koji sprečava nakupljanje vlage i pojavu pelenskog osipa na nogama.

Ukratko, govoreći o značajkama izbora ortopedske cipele, treba napomenuti nekoliko važnih faktora:

  • prisutnost dodatne zapremine u nožnom dijelu proizvoda,
  • visoka elastičnost materijala od kojih je izrađena,
  • mogućnost zamjene uložaka koji u potpunosti ponavljaju zavoje stopala,
  • mogućnost podešavanja unutarnje zapremine cipela (čipke, pričvršćivači, čičak, itd.).

Što se tiče zimskih cipela, također je vrlo važno kupiti posebne izolirane proizvode, unutar kojih nema šavova. Najuspješnija opcija u ovom slučaju su konstrukcije od neoprena, opremljene čičak trakom za regulaciju unutrašnje zapremine.

Vjeruje se da su najkvalitetnije ortopedske cipele proizvedene u Njemačkoj. Ali nije tako. A u našoj zemlji postoje proizvođači koji odlično rade ovaj zadatak. Glavna stvar, ako je proizvod napravljen po narudžbi, je pružiti ispravne parametre.

Treba shvatiti da dobra ortopedska obuća ne može biti jeftina, a pokupiti je nije tako jednostavno. Ali jednom kad napravite pravi izbor, shvatit ćete da to vrijedi. Istovremeno se mora reći da i ako ste uspjeli nabaviti visokokvalitetnu ortopedsku obuću, trebat će provesti i neke preventivne mjere koje će spriječiti daljnji razvoj dijabetičkog stopala.

Prevencija

Čak i ako svakodnevno nosite ortopedsku obuću, vrlo je važno redovito pregledavati donje ekstremitete radi bilo kakvih oštećenja, uključujući i manje pukotine. Osim toga, potrebno je temeljito oprati udove ujutro i navečer, nakon čega ih treba tretirati antiseptičkim otopinama, mastima ili gelovima koje je ljekar propisao.

Uz to, čarape i papuče treba pažljivo odabrati. Ovi proizvodi također trebaju biti izrađeni od prirodne tkanine, ne stisnuti stopala i ne izazivati ​​nelagodu. Čak i uz razvoj dijabetesa melitusa i dijabetičkog stopala važno je uzimati multivitaminske komplekse, koji pomažu u jačanju imuniteta i poboljšavaju stanje kože.

Mnogi dijabetičari se bave sportom kako bi uklonili rizik od komplikacija. I to je tačno, međutim, i u ovom slučaju treba pažljivo pristupiti odabiru cipela i njezi njih. Za sport su najidealnija opcija tenisice od prave kože. Štaviše, oni:

  • treba biti što lakši i ugodniji za nošenje
  • nema unutrašnjih šavova
  • moraju imati uklonjive uloške, tako da ih je moguće zamijeniti ortopedskim,
  • moraju imati posebne zračne membrane koje omogućuju ventilaciju.

Nakon nastave potrebno je pravilno održavati sportsku obuću. Mora se dobro osušiti, kao i podmazati posebnim kremama da se ne puknu ili ne oštete. Ako su cipele izrađene od meke tkanine, tada ih se može prati, ali važno je ne dopustiti im da se osuše.

I što je najvažnije, sportsku obuću, poput nogu, treba povremeno tretirati antiseptičkim sredstvima kako bi se spriječilo stvaranje neugodnog mirisa ili razvoj gljivičnih infekcija. Možete ih kupiti u bilo kojoj trgovini obuće.

I sumirajući, treba napomenuti da je s razvojem dijabetičkog stopala važno ne samo odabrati pravu obuću, već je i pravilno paziti na nju, kao i provoditi preventivne mjere, koje bi detaljnije trebao opisati lekar.

Cipele za dijabetičare: ono što je potrebno, mogućnosti izbora

Video (kliknite za reprodukciju).

S razvojem dijabetesa pacijenti bi trebali biti pažljiviji prema svom zdravlju. A stvar se tiče ne samo stalnog mjerenja i kontrole šećera u krvi, kao i održavanja dijeta, već i nošenja pravih cipela. Cipele za dijabetičare treba odabrati tako da ih bude udobno i udobno nositi, a da pritom spreče komplikacije poput dijabetičkog stopala.

Karakteristike ortopedske cipele za dijabetičare

Dijabetes melitus

zahtijeva od pacijenta stalno praćenje načina života, prehrane.

Stalna njega je nužna i za noge, jer komplikacije bolesti često uzrokuju deformacije stopala, vaskularne patologije, infekcije i povrede.

Uzroci problema sa nogama su:

  1. Metabolički poremećaji u tkivima, taloženje holesterolnih plakova u sudovima - razvoj ateroskleroze, varikozne vene.
  2. Povećani šećer u krvi - hiperglikemija - dovodi do patoloških promjena na živčanim završecima, razvoja neuropatije. Pad provodljivosti uzrokuje gubitak osjetljivosti na donjim ekstremitetima, povećanje ozljeda.

Za bolesnike s dijabetesom karakteristične su patologije perifernog nervnog sistema.

Simptomi oštećenja nogu su:

  • smanjiti osjećaj vrućine, hladnoće,
  • povećana suvoća, ljuštenje kože,
  • promjena pigmentacije,
  • stalna težina, osjećaj stezanja,
  • neosjetljivost na bol, pritisak,
  • oticanje
  • gubitak kose.

Loša opskrba krvlju uzrokuje dugo zarastanje rana, pridružujući se infekciji. Od najblažih ozljeda razvija se gnojna upala koja dugo ne odumire. Koža često ulcerira, što može dovesti do gangrene.

Loša osjetljivost često uzrokuje lom malih kostiju stopala, pacijenti nastavljaju hodati ne primjećujući ih. Stopalo je deformisano, poprima neprirodnu konfiguraciju. Ova bolest udova naziva se dijabetičko stopalo.

Da bi se spriječila gangrena i amputacija, pacijent s dijabetesom mora proći podržavajuće tečajeve terapije, fizioterapije i kontrolirati razinu šećera. Da bi se olakšalo stanje nogu pomažu posebno odabrane ortopedske cipele.

Endokrinolozi su, kao rezultat mnogih godina promatranja, bili uvjereni da nošenje posebnih cipela ne pomaže samo pacijentima da se lakše kreću. Umanjuje broj ozljeda, trofičnih čira i postotak invaliditeta.

Da bi ispunili zahtjeve sigurnosti i praktičnosti, cipele za bolna stopala trebaju imati sljedeća svojstva:

Nošenje standardnih cipela izrađenih po individualnim standardima, indikovano je za pacijente bez primetnih deformiteta i trofičnih čira. Može ga steći pacijent normalne veličine stopala, punoća bez značajnih problema.

Ako je potrebno, karakteristike nogu mogu se prilagoditi individualno napravljenim ulošcima. Prilikom kupnje morate uzeti u obzir i dodatni volumen za njih.

Cipele za dijabetičko stopalo (Charcot) izvode se po posebnim standardima i u potpunosti uzimaju u obzir sve deformacije, posebno udove. U ovom slučaju, nošenje standardnih modela je nemoguće i opasno, tako da ćete morati naručiti pojedinačne cipele.

Da ne biste pogriješili prilikom izbora, morate se pridržavati sljedećih pravila:

  1. Kupovinu je bolje obaviti u kasnim popodnevnim satima, kada je stopalo što više otečeno.
  2. Trebate mjeriti dok stojite, sjedite, a također treba hodati naokolo da biste procijenili praktičnost.
  3. Prije odlaska u trgovinu, zaokružite stopalo i uzmite izrezan obris sa sobom. Umetnite ga u cipele, ako se list savije, model će pritisnuti i protrljati stopala.
  4. Ako postoje ulošci, trebate izmjeriti cipele s njima.

Ako su cipele još uvijek male, ne možete ih nositi, samo ih morate promijeniti. Ne biste trebali dugo ići u novim cipelama, dovoljno je 2-3 sata da provjerite praktičnost.

Video od stručnjaka:

Proizvođači proizvode širok spektar proizvoda koji pomažu pacijentima koji boluju od dijabetesa melitusa olakšavaju mogućnost pokreta i zaštite nogu od traumatičnih učinaka.

U liniji modela mnogih kompanija postoje sljedeće vrste obuće:

  • ured:
  • sport
  • deca
  • sezonski - ljeto, zima, polusezona,
  • domaći zadatak.

Mnogi su modeli izrađeni u uniseks stilu, odnosno pogodni su za muškarce i žene.

Ljekari savjetuju da kod kuće nosite ortopedsku obuću, mnogi pacijenti provode većinu dana tamo i ozlijeđeni su u neudobnim papučama.

Odabir potrebnog modela vrši se prema stupnju promjene stopala.

Pacijenti su podijeljeni u sljedeće kategorije:

  1. Prva kategorija obuhvaća gotovo polovinu pacijenata koji jednostavno trebaju udobne cipele izrađene od kvalitetnog materijala, s ortopedskim značajkama, bez individualnih zahtjeva, sa standardnom uloškom.
  2. Do drugog - otprilike petina pacijenata sa početnim deformitetom, ravnih stopala i obaveznom individualnom uloškom, ali standardni model.
  3. Treća kategorija bolesnika (10%) ima ozbiljne probleme dijabetičkog stopala, čireva i amputacije prsta. Izrađuje se po posebnom nalogu.
  4. Ovom dijelu pacijenata potrebni su posebni uređaji za kretanje individualnog karaktera, koji se nakon poboljšanja stanja stopala mogu zamijeniti obućom treće kategorije.

Istovarivanje cipela izrađenih u skladu sa svim zahtjevima ortopeda pomaže:

  • pravilno rasporediti opterećenje na stopalu,
  • zaštititi od vanjskih utjecaja,
  • Ne trljajte kožu
  • Prikladno je skinuti se i navući.

Udobne cipele za dijabetičare proizvode Comfortable (Njemačka), Sursil Orto (Rusija), Orthotitan (Njemačka) i drugi. Te tvrtke proizvode i povezane proizvode - uloške, ortoze, čarape, kreme.

Također je potrebno dobro paziti na cipele, oprati, osušiti. Redovno treba tretirati površine antiseptičkim sredstvima kako biste spriječili infekciju kože i noktiju gljivicama. Mikoza se često razvija kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Moderne prigodne lijepe modele proizvode mnogi proizvođači. Ne zanemarite ovo pouzdano sredstvo olakšavanja kretanja. Ovi proizvodi su skupi, ali će sačuvati zdravlje nogu i poboljšati kvalitetu života.

Cipele za pacijente sa dijabetesom: muške, ženske, dječje

Cipele za dijabetičare preduvjet su za smanjenje rizika od razvoja dijabetičkog stopala. Model cipela koji ispunjava sve preporuke ljekara značajno smanjuje vjerojatnost komplikacija.

Primjećuje se da cipele za pacijente s dijabetesom smanjuju oticanje ekstremiteta, a hodanje postaje lakše. Cipele za osobe s dijabetesom također pomažu u procesu rehabilitacije. Važno je znati koja svojstva imaju specijalne cipele za dijabetičare.

Kao što znate, kod dijabetesa bilo koje vrste, postoji veliki rizik od pojave dijabetičkog stopala. Morate kupiti specijalne cipele koje su dizajnirane za zaštitu udova. Kod dijabetičara krvni sudovi djeluju lošije, pa se pogoršava prirodni protok krvi u nogama.

Zato svaka ozljeda stopala liječi dugo i postaje uzrok komplikacija, na primjer, glikozilirani hemoglobin.

Do komplikacija dijabetesa može doći uslijed:

  • mikrotrauma
  • oštećenja kože,
  • kukuruz,
  • pelenski osip.

Vrlo često se pojavljuju čirevi i ozbiljnije komplikacije, sve do gangrene.

Dijabetičari znaju da je važna preventivna mjera u tim slučajevima pravilna njega donjih udova.

Prije svega, morate kupiti posebne cipele.

Povišeni šećer u krvi s vremenom dovodi do različitih bolesti. U većini slučajeva govorimo o:

  • čirevi
  • oštećenje vida
  • gubitak kose
  • piling kože.

Također, u nedostatku potrebnog liječenja, može se razviti kancerozni tumor. Specijalne cipele, u prvom redu, nemaju tvrdi dio, koji se obično nalazi ispod nožnog prsta. Za takve je cipele najvažnije da su stopala udobna.

Ortopedske cipele za sve bolesnike sa dijabetesom čine stopalo i prste dobro zaštićenima. Razina krutosti ovog dijela može se objasniti činjenicom da su cipele s takvim potplatom prikladnije za nošenje i mogu trajati prilično dugo. Što je veće opterećenje na prednjoj nozi, to je čvršći potplat.

Kada je bolesnik sa šećernom bolešću izgubio sposobnost osjetljivosti, modeli s mekim potplatom često se ispostave kao provokativni uzrok i nastaju teške posljedice. Za bolji komfor u ortopedskim cipelama predviđen je poseban zavoj potplata.

Tokom hodanja stopalo se prevrće, to se postiže neprirodnim profilom. Dio koji se nalazi blizu nožnog prsta trebao bi biti lagano podignut ortopedskim cipelama.

Također je potrebno da nema šavova koji su na običnim cipelama koje se nalaze na unutrašnjoj ravnini. Šavovi stvaraju izbočine što može rezultirati:

  1. mikrotrauma kože stopala,
  2. formiranje čira.

Ortopedske cipele sa dijabetičkim stopalom mogu se koristiti bez obzira na karakteristike bolesti. Pomoću cipela sprečava se trauma mekih tkiva, a noge se sprečavaju i rehabilituju.

Trenutno se prodaju i muška i ortopedska ženska obuća. Dijabetičke cipele izrađene su istom tehnologijom i od određenih materijala sa sljedećim tehničkim specifikacijama:

  • Dodatna zapremina u nožnom dijelu cipele,
  • Povećana punoća,
  • Nedostatak kapu na nožnim prstima,
  • Istegnite gornju i gornju oblogu nožnih prstiju,
  • Prilagođavanje unutarnje zapremine cipela: čipke ili čičak trakovi.
  • Besprekorno izvršenje
  • Materijali koji ne trljaju kožu
  • Peta s nagnutim prednjim ili čvrstim potplatom bez pete s dobrim prianjanjem s potpornom površinom,
  • Kruti (kruti) potplat sa kolutom,
  • Čvrsto leđa s obloženom oblogom,
  • Uklonjiva ravna uložaka bez potpornja luka i drugih izbočenja izrađenih od materijala koji apsorbuje udarce sa anti-traumatskim premazom,
  • Potpuna saglasnost cipela s anatomskim karakteristikama,
  • Mogućnost zamjene ravnih uklonjivih uložaka profiliranom individualnom opcijom, na osnovu recepta liječnika,
  • Visoke estetske karakteristike.

Dijabetičke cipele, posebno 9127, omogućavaju spuštanje pritiska na područje plantarne površine, na primjer, na one gdje se već mogu pojaviti pojave prije pojave. Takve cipele sprječavaju horizontalno trenje o tabanima, ne pritiskaju stopalo odozdo i sa strane i ne ozljeđuju prste tvrdim vrhom.

Ortopedske cipele dizajnirane su da zaštite stopala od ozljeda, pruže ventilaciju, udobnost i udobnost prilikom nošenja. Trenutno cipele za dijabetičko stopalo dobivaju na popularnosti.

Nošenje posebne cipele je prikazano u takvim slučajevima:

  1. Uz dijabetičku polineuropatiju ili angiopatiju bez deformiteta stopala ili s manjim deformacijama,
  2. Osteomijelitis kod dijabetesa
  3. Za nadoknadu deformacije zglobova i kostiju stopala,
  4. U uvjetima nakon amputacije u redistribuciji stopala (uklanjanje prstiju ili transmetatarsalne amputacije nakon potpune obnove rana),
  5. Osteoartropatija srednje i potkoljenice u hroničnom stanju bez deformiteta stopala ili sa njihovim manjim manifestacijama,
  6. Kršenje protoka krvi u nožnim prstima sa dijabetesom,
  7. Sindrom dijabetičkog stopala bez čira na nogama.

U zimskoj sezoni kupovina specijalnih čizama idealna je opcija za ljude koji imaju dijabetes. Zagrijane opcije nastaju od neoprena na letaču. Takve se cipele lako održavaju, imaju besprijekoran dizajn. Da biste se upoznali sa cijelom linijom opcija, morate proučiti katalog.

Možete kupiti cipele od 36 do 41 veličine, tako da ih mogu nositi i muškarac i žena. Čizme imaju optimalnu kompletnost, širu cipelu u nosu, kao i pojačan jastuk.

Zbog malog potkoljenice i mekog rola, smanjuje se pritisak na nožni prst i poboljšava se cirkulacija krvi. Cipele sprječavaju ozljede stopala i lomove dijabetes melitusa, a također pruža maksimalnu vuču. Proces doniranja uvelike je olakšan, što ujedno smanjuje i ukupno opterećenje.

Vodič za odabir cipela za dijabetičare nalazi se u videu u ovom članku.


  1. Radkevič V. Dijabetes melitus. Moskva, Izdavačka kuća Gregory, 316 str.

  2. Kako naučiti živjeti sa dijabetesom. - M .: Interprax, 1991. - 112 str.

  3. Manukhin I. B., Tumilovich L. G., Gevorkyan M. A. Ginekološka endokrinologija. Klinička predavanja, GEOTAR-Media - M., 2014.. - 274 str.
  4. Vodič za endokrinologiju, medicina - M., 2011. - 506 c.
  5. Berger M., Starostina EG, Jorgens V., Dedov I. Praksa terapije insulinom, Springer, 1994.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Bolna stopala s dijabetesom

Dijabetičko stopalo nastaje prvenstveno zbog nedovoljne opskrbe krvlju donjih ekstremiteta. Visoka razina šećera negativno utječe na krvne žile, tkiva živaca, mišića i kosti. Oštećenje živaca glukoznim toksinima uzrokuje hipalgeziju - smanjenje percepcije boli. Pojava bolnih pukotina, peckanja i svrbeža gljivičnim infekcijama pacijent može dugo primijetiti. A oštećena koža uvijek postaje izvor zaraze. Štaviše, izlječenje s dijabetesom je sporo. Deformacije stopala nastaju zbog pretilosti ili lošeg vida - česte popratne bolesti dijabetesa. Odrežući zarastao nokat na nogu, osoba se ne može dovoljno saviti ili vidjeti loše. Kao rezultat toga, nožni krevet je oštećen i nastaje rana. Glavni problemi sa stopalima dijabetičara su:

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

  • hallux valgus deformitet prvog prsta donjeg ekstremiteta (popularno - "kosti"),
  • gljivične infekcije stopala i noktiju,
  • ozljede kože pedikira
  • calcaneal pukotine,
  • rast nokatne ploče,
  • krvarenje u sungungualnom prostoru.
Vratite se na sadržaj

Koje cipele odabrati za dijabetes?

Prije nego što odaberete i kupite obuću, trebali biste se posavjetovati sa ljekarom. Za pacijente sa šećernom bolešću potrebna je specifična ortopedska obuća, strogo odabrana uzimajući u obzir problem. Glavni su ciljevi takve cipele smanjiti pokretljivost zglobova stopala, smanjiti pritisak na ud i trenje potplata o tabanima. Glavne vrste dijabetičkih cipela prikazane su u tabeli.

Ostavite Svoj Komentar