Doziranje i primjena glukoze

Hlorpropamid (Chlorpropamidum)

N- (para-klorobenzensulfonil) -N - propilurea.
Bijeli kristalni prah, bez mirisa i okusa. Praktično je nerastvorljiv u alkoholu, benzenu, acetonu.
Struktura je bliska butamidu, hemijski se razlikuje od posljednjeg po tome što u para položaju benzovog jezgra sadrži Cl-atom umjesto CH3 grupe, a umjesto butilne skupine (C 4H9) kod N 'sadrži propilnu skupinu (C3H7).

Nuspojave

Alergijske reakcije, leukopenija (pad nivoa leukocita u krvi), trombocitopenija (smanjenje broja trombocita u krvi), agranulocitoza (naglo smanjenje broja granulocita u krvi), proliv (proliv), privremena holestatska žutica (žutilo žutila) zastoj žuči u bilijarnom traktu).

Kontraindikacije

Prekomatna (nepotpuni gubitak svijesti - početni stadij razvoja kome, karakteriziran očuvanjem boli i refleksnih reakcija) i koma (potpuni gubitak svijesti, karakteriziran potpunim odsustvom reakcija tijela na vanjske podražaje) stanja, ketoacidoza (zakiseljavanje zbog prekomjernog sadržaja ketonskih tijela u krvi - intermedijarni metabolički proizvodi), djeca i adolescenti, trudnoća i dojenje, akutne zarazne bolesti, oslabljena bubrežna funkcija, leukopenija, trombociti i granulocitopenija (um smanjenje broja trombocita i granulocita u krvi), hirurške intervencije, alergijske reakcije na sulfonamide.
Apsolutne kontraindikacije su žutica i oslabljena funkcija jetre.

Klorpropamid - karakteristike i karakteristike primjene

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Terapija za dijabetes melitus tipa 2 uključuje primjenu lijekova za snižavanje šećera različitih grupa.

Tu spadaju derivati ​​sulfoniluree.

Jedan od predstavnika ove grupe je hlorpopamid.

Opće informacije o lijeku

Klorpropamid je aktivna supstanca koja pripada derivatima sulfoniluree 1. generacije. Njegova farmakološka grupa su hipoglikemijska sintetička sredstva. Klorpropamid nije rastvorljiv u vodi, već je, naprotiv, topiv u alkoholu.

Za razliku od drugih generacija derivata sulfoniluree, hlorpropamid djeluje kratko. Da bi se postigao optimalni nivo glikemije, koristi se u velikim dozama.

Nuspojave uzimanja lijeka su izraženije u odnosu na Glibenclamide i druge predstavnike 2. generacije. Učinkovit je s nedovoljnom produkcijom hormona (inzulina) i smanjenjem osjetljivosti tkiva na njega. Liječenje klorpropamidom ima efekta kod pacijenata s djelomičnim insipidusom dijabetesa i / ili s dijabetesom tipa 2.

Klorpropamid je općenito generičko ime lijeka. On čini osnovu lijeka (je aktivna komponenta). Dostupno u tabletama.

Farmakološko djelovanje

Lijek ima hipoglikemijski učinak. Supstanca se vezuje za kalijum kanale, potiče lučenje inzulina. U tkivima i organima koje apsorbira inzulin povećava se broj hormonskih receptora.

U prisustvu endogenog inzulina smanjuje se nivo glukoze. Ima antidiuretsko delovanje. Uslijed izlučivanja inzulina dolazi do povećanja tjelesne težine.

Oslobađanje od glikemije malo ovisi o šećeru u krvi. Klorpropamid, kao i druge sulfonilureje, nosi rizik od hipoglikemije, ali u manjoj mjeri.

Kada se kombiniraju s drugim hipoglikemijskim lijekovima (biguanidi, tiazolidindioni, vidi interakciju s drugim lijekovima), doziranje lijekova blago je smanjeno.

Farmakokinetika

Nakon upada u probavni trakt, hlorpropamid se dobro apsorbira. Nakon jednog sata, tvar se nalazi u krvi, njena maksimalna koncentracija - nakon 2-4 sata Tvar se metabolizira u jetri. Vezanje proteina u plazmi> 90%.

Lijek djeluje tijekom dana u slučaju jednokratne upotrebe. Poluvrijeme eliminacije iznosi oko 36 sati. Izlučuje se uglavnom mokraćom (do 90%).

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za upotrebu su dijabetes koji nije ovisan o insulinu, kao i dijabetes insipidus. Klorpropamid je bio propisan u slučajevima kada terapija dijetama, terapijske vježbe nisu donijele odgovarajući rezultat u korekciji pokazatelja.

Među kontraindikacije za upotrebu lijeka spadaju:

  • preosjetljivost na hlorpropamid,
  • Dijabetes tipa 1
  • preosjetljivost na druge sulfonilureje,
  • metabolizam s pristranosti prema acidozi,
  • patologija štitnjače,
  • ketoacidoza
  • disfunkcija jetre i bubrega,
  • akutna zarazna bolest
  • trudnoća / dojenje,
  • pretku i kome,
  • uzrasta dece
  • opetovani neuspeh terapije hlorpropamidom,
  • stanja nakon resekcije pankreasa.

Doziranje i primjena

Dozu određuje liječnik na osnovu toka dijabetesa i ublažavanja glikemije. Kada se postigne stabilna kompenzacija kod pacijenta, ona se može smanjiti. U pravilu kod dijabetesa tipa 2 dnevna norma je 250-500 mg. Sa dijabetes insipidusom - 125 mg dnevno. Kada se prebaci na druge lijekove, potrebno je prilagoditi dozu.

Uputa za upotrebu klorpropamida ukazuje na upotrebu lijeka pola sata prije jela. Važno je da ga konzumirate odjednom. Ako doziranje predviđa manje od 2 tablete, tada se prijem odvija ujutro.

Video stručnjaka o dijabetesu i kako ga liječiti:

Značajke aplikacije

Prije planiranja trudnoće trebate napustiti klorpropamid. Kontrola dijabetesa tipa 2 sa inzulinom smatra se optimalnom terapijom. Tokom laktacije pridržavaju se istih principa.

Prijenos na lijek vrši se od pola tablete dnevno, tada je propisano za prvu tabletu. Pacijentima s oštećenom funkcijom bubrega / jetre potrebno je prilagođavanje doze. Prilikom propisivanja doze lijeka starijim osobama uzima se u obzir i njihova starost.

Kada se nadoknađuje bolest potrebno je smanjenje doziranja. Korekcija se izvodi i promjenama tjelesne težine, opterećenjima, premještanjem u drugu vremensku zonu.

Zbog nedostatka informacija o sigurnosti upotrebe, lijek nije propisan djeci. U slučaju povreda, pre / posle operacija, u periodu zaraznih bolesti, pacijent se privremeno prebacuje na inzulin.

Ne koristiti s Bozetanom. Postoje dokazi da je negativno utjecalo na pacijente koji su primali klorpropamid. Primijetili su porast jetrenih indeksa (enzima). Prema svojstvima oba lijeka smanjuje se mehanizam izlučivanja žučnih kiselina iz ćelija. To povlači za sobom nakupljanje, što dovodi do toksičnog efekta.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom klorpropamida i drugih lijekova njegov učinak može se smanjiti ili povećati. Obavezna konsultacija pre uzimanja drugih lekova.

Povećanje akcije droga nastaje kada upotrebljava zajedno s inzulinom, drugim hipoglikemika, Bigvanidi, derivati ​​kumarina, fenilbutazon, droga tetraciklini, MAO inhibitori, fibrati, salicilati, mikonazol, streroidami, muških hormona, citostatici, sulfonamida, hinolonske derivata, klofibrat, sulfinpirazon.

Sljedeći lijekovi slabe učinak klorpropamida: barbiturati, diuretici, adrenostimulanti, estrogeni, tabletirani kontraceptivi, velike doze nikotinske kiseline, diazoksid, hormoni štitnjače, fenitoin, glukokortikosteroidi, simpatomimetici, derivati ​​fenotiazina, acetazolamid.

Klorpropamid je hipoglikemijsko sredstvo koje se odnosi na derivate sulfoniluree 1. generacije. U usporedbi sa svojim sljedbenicima, ima slabiji učinak snižavanja šećera i izraženije nuspojave. Trenutno se lek praktično ne koristi.

Kontrole rađanja za dijabetes

Neke metode mogu imati uticaja na šećer u krvi. Saznajte o mogućnostima kontrole rađanja za žene s dijabetesom.

Žena s dijabetesom mora se suočiti s istim problemima s kojima se susreće većina žena, poput odabira metode kontrole rađanja. Međutim, za razliku od žena koje nemaju dijabetes, ona mora voditi računa o tome kako će oblik kontracepcije koju odabere utjecati na njezin šećer u krvi.

Tablete za dijabetes i kontracepciju

U prošlosti, tablete za kontrolu rađanja nisu se preporučivale ženama oboljelim od dijabetesa zbog hormonskih promjena koje liječenje može izazvati. Velike doze hormona mogu imati značajan utjecaj na šećer u krvi, što ženama otežava upravljanje dijabetesom. Međutim, istraživanje novih formulacija dovelo je do lakših kombinacija hormona. Novije tablete, poput oralnog pripravka Jess, sigurnije su za mnoge žene, ne samo kod dijabetesa. Ako nemate iskustva s upotrebom ovog kontraceptiva, pročitajte recenzije liječnika o tabletama. Žene sa dijabetesom koje se odluče za upotrebu tableta za kontrolu rađanja trebale bi uzeti najmanju moguću dozu kako bi ograničile učinak lijeka na dijabetes.

No, žene koje uzimaju kontracepcijske pilule trebaju imati na umu da još uvijek postoji povećani rizik od infarkta miokarda ili moždanog udara kod žena koje koriste ovu metodu kontracepcije. Budući da ljudi koji imaju dijabetes također imaju povećan rizik od srčanih bolesti, žene bi se trebale obratiti liječniku.

Dijabetes i drugi hormonski kontraceptivi

Kontrole rađanja nisu jedini način da se hormoni koriste za sprečavanje trudnoće. Postoje i injekcije, implantati, prstenovi i flasteri.

Injekcije postaju popularan izbor jer jedna injekcija depot medroksiprogesterona acetata (Depo-Provera) može spriječiti trudnoću do tri mjeseca. Pomoću ove metode žene bi trebale razmišljati o kontroli rađanja četiri puta godišnje. Međutim, kako se u injekciji koristi hormon progestin mogu se javiti nuspojave poput debljanja, neželjenog rasta kose, vrtoglavice, glavobolje i anksioznosti.

Ako ne volite ubrizgavanje svaka tri mjeseca, možete isprobati implantat za kontrolu rađanja. Ovo je mali plastični štapić veličine šibice koji se uklapa pod kožu podlaktice. Kada se implantat postavi, oslobađa progestin, isti hormon kao i injekcija.

Drugi novi uređaj uključen u skupinu kontraceptiva je vaginalni prsten, koji se nosi 21 dan. Taj se prsten nalazi u gornjoj regiji vagine, kada ga nalazite, ne osećate. Prsten isporučuje ne samo progestin, već i estrogen, što znači da će žene koje ga koriste mogu osjetiti nuspojave vrlo slične kontracepcijskim tabletama.

Na kraju, postoji kontracepcijski flaster. Kao i drugi ljekoviti flasteri, na primjer, koji vam pomažu da prestanete pušiti, kontracepcijski flaster djeluje kada se nanese na kožu. Flaster oslobađa estrogen i progestin u jednoj sedmici, a zatim se zamjenjuje novim, to se radi ukupno tri sedmice zaredom. Flaster se ne nosi četvrtu sedmicu (tokom menstruacije), a tada se ciklus ponavlja. Opet, nuspojave mogu biti slične tabletama za kontrolu rađanja ili vaginalnim prstenovima, plus što može doći do iritacije na području kože na kojem koristite flaster.

Kao i tablete za kontrolu rađanja, i druge vrste hormonske kontracepcije mogu utjecati na šećer u krvi. Ako se odlučite za neku od ovih metoda, možda ćete trebati prilagoditi dozu vašeg lijeka za dijabetes.

Dijabetes i intrauterini uređaji

Intrauterusni uređaji (IUD) su uređaji koji se ubacuju u maternicu. IUD ostaje na mjestu tokom određenog vremena, dok ga liječnik ne ukloni. Iz razloga koje doktori ne razumiju u potpunosti, IUD sprječava da se oplođeno jaje ugradi u stijenku maternice i na taj način pomaže u sprječavanju trudnoće. Iako je IUD prilično efikasna metoda kontrole rađanja, jedan od rizika upotrebe uređaja je infekcija u maternici.

Žene koje imaju dijabetes već su izložene većem riziku od razvoja infekcija zbog svoje bolesti, tako da ova vrsta kontrole rađanja možda nije najbolji izbor ako imate dijabetes.

Dijabetes i barijere metode kontracepcije

S obzirom na zabrinutosti zbog seksualno prenosivih bolesti, barijere metode postaju sve popularnije među ženama. Sprečavanjem da spermatozoidi dospeju u maternicu smanjuje se rizik od trudnoće, kao i prenosa bolesti.

Za većinu žena metode pregrade mogu biti efikasna metoda kontracepcije, a kondomi i vaginalne dijafragme ne utiču na šećer u krvi. Važno je, međutim, shvatiti da barijerne metode imaju intenzitet oštećenja veći od tableta i da ih treba pravilno upotrebljavati, pri svakom seksualnom odnosu. Pored toga, žene s dijabetesom mogu imati veći rizik od infekcije kvascem prilikom upotrebe dijafragme.

Dijabetes i sterilizacija

Konačno, možda najsigurnija metoda kontrole rađanja je sterilizacija pomoću hirurškog postupka koji se naziva vezivanje tubusa. Ovo je, međutim, trajna metoda kontracepcije ako žena podvrgne operaciji. Pouzdanost ove metode je velika Pro, a činjenica da je ona stalna može biti "protiv" ako niste 100 posto sigurni da ne želite djecu.

Još jedna poanta u korist ove metode za žene s dijabetesom je da sterilizacija ne utječe na razinu šećera u krvi žene. Međutim, operacija nije bez rizika, uključujući infekciju i druge komplikacije.

Što god odabrali, pouzdana metoda kontrole rađanja važna je za žene s dijabetesom, jer je neplanirana trudnoća povezana s rizikom za zdravlje majke i djeteta. Preuzimanje odgovornosti za vaše reproduktivno zdravlje postavlja vas na vozačko mjesto.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Primjena

Doza se postavlja pojedinačno, uzimajući u obzir pokazatelje glikemije i glukozurije. Početna doza je 250 mg / dan, za starije pacijente - 100-125 mg / dan, trajanje upotrebe je 3-5 dana. Tada se, ovisno o učinku, doza postepeno smanjuje ili povećava za 50-125 mg s razmakom od 3-5 dana. Maksimalna dnevna doza je 500 mg.

Prosječna doza održavanja je 100-500 mg / dan, ovisno o stanju pacijenta, učestalost primjene je 1 r / dan tijekom doručka. Kada se zamjenjuju druga hipoglikemijska sredstva klorpropamidom, prethodno korištene lijekove treba prekinuti i propisati klorpropamid u dozi od 250 mg / dan.

Dugotrajna upotreba lijeka može dovesti do smanjenja osjetljivosti na oralna hipoglikemijska sredstva.Kada se klorpropamidu doda prethodni tretman inzulinom (u slučajevima kada dnevna doza inzulina nije prelazila 40 jedinica), doza inzulina se obično smanjuje za 50%.

Nuspojava

- hipoglikemije različite težine, do kome,
- dispeptični poremećaji (mučnina, povraćanje, osećaj punoće u stomaku),
- kožni AR (crvenilo, urtikarija),
- ponekad - leukopenija, agranulocitoza,
- vrlo rijetko - opstruktivna žutica, trombocitopenija, aplastična anemija.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Unutra. U umjerenom dijabetesu s teškom hiperglikemijom i glukozurijom počinju s 0,5 g jednom dnevno, ujutro, 30 minuta prije obroka.

Kod blažih oblika dijabetesa - od doze 0,25 g, u nedostatku efekta u roku od 1 tjedna, doza se povećava na 0,5 g, a u nekim slučajevima i na 0,75 g. Normalizacijom glikemije i eliminacijom glukozurije, doza se postepeno smanjuje za 0,125 g svaka 2 tjedna. U nedostatku efekta doze od 0,75 g, dalja primjena nije nepraktična.

Sa dijabetes insipidus - 0,1-0,15 g / dan.

Posebna uputstva

Potrebno je redovito praćenje glukoze u krvi na glasu i nakon jela, glikozilirani Hb, dnevna glikemija i glukozurija.

Kod povreda, hirurških intervencija, zaraznih bolesti, u toku trudnoće indiciran je privremeni prelazak pacijenta na inzulin.

Bolesnike treba upozoriti na mogućnost hipoglikemijskih reakcija, naročito za vrijeme interkurencijalnih infekcija ili razdoblja neuhranjenosti.

Simptomi hipoglikemije mogu se ublažiti ili izostati kod starijih pacijenata sa autonomnom neuropatijom ili istodobno primati beta blokatore, klonidin, rezerpin, gvanetidin ili druge simpatolitike.

Ako je potrebno prebaciti pacijenta s inzulinske terapije na oralnu primjenu klorpropamida, ubrizgavanje inzulina može se naglo prekinuti, a ako pacijent primi više od 40 PIECES-a dnevno, tada liječenje klorpropamidom može započeti s 50% smanjenjem doze inzulina u prvih nekoliko dana.

Kada se nadoknađuje dijabetes melitus, povećava se osjetljivost na inzulin (moguće smanjenje potrebe za lijekom).

Prilagođavanje doze vrši se uz promjenu tjelesne težine, načina života pacijenta, jer rizik od hipoglikemije raste.

Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Chlorpropamide


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Farmakologija

Stimulira oslobađanje inzulina iz beta ćelija pankreasa i povećava broj inzulinskih receptora u ciljanim organima. Ima antidiuretsko delovanje.

Dobro se apsorbira iz probavnog trakta, otkriva se u krvi unutar prvog sata nakon primjene. Cmaks postignuto za 2–4 ​​sata.T1/2 - 36 sati Izlučuje se bubrezima (80–90% doze) tokom 96 sati, uključujući 20-30% nepromijenjeno. Hipoglikemijski efekat nakon pojedinačne doze traje 24 sata.

Predoziranje

Liječenje: s umjerenom hipoglikemijom - gutanje glukoze iznutra, prilagođavanje doze ili dijeta. U teškom obliku (vrlo rijetko) s komom i konvulzijama - unošenje 50% -tne intravenske otopine glukoze i infuzija 10% -tne otopine glukoze (radi održavanja razine glukoze u krvi iznad 100 mg / dl), pažljivo praćenje razine glukoze u krvi za 24–4. 48 h

Trgovačka imena

Naslov Vrijednost Wyszkowski indeksa ®
Hlorpropamid 0.0007

Službena web stranica kompanije RLS ®. Glavna enciklopedija lijekova i roba farmaceutskog asortimana ruskog Interneta. Katalog lijekova Rlsnet.ru pruža korisnicima pristup uputama, cijenama i opisima lijekova, dodataka prehrani, medicinskih sredstava, medicinskih proizvoda i drugih proizvoda. Farmakološki vodič uključuje informacije o sastavu i obliku otpuštanja, farmakološkom djelovanju, indikacijama za upotrebu, kontraindikacijama, nuspojavama, interakcijama lijekova, načinu upotrebe lijekova, farmaceutskim kompanijama. Katalog lijekova sadrži cijene lijekova i farmaceutskih proizvoda u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Zabranjeno je prenošenje, kopiranje, širenje informacija bez odobrenja tvrtke RLS-Patent LLC.
Prilikom citiranja informativnog materijala objavljenog na stranicama web stranice www.rlsnet.ru potrebna je veza do izvora informacija.

Mnogo više zanimljivih stvari

Sva prava zadržana.

Komercijalna upotreba materijala nije dozvoljena.

Informacije su namijenjene medicinskim radnicima.

Pogledajte video: Doziranje ulja kanabisa THC (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar