Metfogamma 850 uputstva za upotrebu

Tablete, obložene bijelim filmom premaza, su duguljaste, s rizikom, bez ikakvog mirisa.

1 tab
metformin hidroklorid850 mg

Pomoćne materije: hipromeloza (1500CPS), hipromeloza (5CPS), povidon (K25), magnezijum stearat, makrogol 6000, titan dioksid.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (12) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blisteri (6) - pakovanja od kartona.

Oralni hipoglikemijski lek

Oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida. Inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, pojačava perifernu iskorišćenost glukoze i takođe povećava osetljivost tkiva na inzulin. Ne utiče na lučenje inzulina β-ćelijama gušterače.

Snižava trigliceride, LDL.

Stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu.

Ima fibrinolitički efekat usled suzbijanja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta. Bioraspoloživost nakon uzimanja standardne doze je 50-60%. C max nakon oralne primjene postiže se nakon 2 sata

On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, mišićima, jetri i bubrezima.

Izlučuje se nepromenjeno mokraćom. T 1/2 je 1,5-4,5 sati.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

S oštećenom funkcijom bubrega, moguća je kumulacija lijeka.

Kontraindikacije Metfogamma 850

- dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, koma,

- Teško oštećenje bubrega,

- zatajenje srca i disanja, akutna faza infarkta miokarda, akutna cerebrovaskularna nesreća, dehidracija, hronični alkoholizam i druga stanja koja mogu doprinijeti razvoju laktacijske acidoze,

- laktacidoza i istorija o njoj,

- ozbiljne hirurške operacije i povrede (u tim slučajevima je indicirana terapija insulinom),

- oslabljena funkcija jetre,

- akutno trovanje alkoholom,

- laktacidoza i istorija o njoj,

- koristiti najmanje 2 dana prije i 2 dana nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja sa uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,

- pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 cal / dnevno),

- dojenje (dojenje),

- Preosjetljivost na komponente lijeka.

Ne preporučuje se upotreba lijeka pacijentima starijim od 60 godina koji obavljaju teške fizičke radove, zbog povećanog rizika od laktacidoze.

Doziranje i primjena Metfogamma 850

Postavite pojedinačno, uzimajući u obzir nivo glukoze u krvi.

Početna doza je obično 850 mg (1 tab.) Dnevno. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o učinku terapije. Doza održavanja iznosi 850-1700 mg (1-2 tablete) dnevno. Maksimalna dnevna doza je 2550 mg (3 tablete).

Dnevna doza koja prelazi 850 mg preporučuje se u 2 podijeljene doze (ujutro i navečer).

Kod starijih pacijenata preporučena doza ne smije prelaziti 850 mg / dan.

Tablete treba uzimati uz obroke u cjelini, ispirati s malom količinom tekućine (čaša vode).

Lijek je namijenjen dugotrajnoj upotrebi.

Zbog povećanog rizika od laktacidoze, kod težih metaboličkih poremećaja dozu treba smanjiti.

Metphogamma 850 nuspojava

Iz probavnog sustava: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, nedostatak apetita, metalik ukus u ustima (u pravilu se liječenje ne zahtijeva prestati, a simptomi odlaze bez promjene doze lijeka, učestalost i ozbiljnost nuspojava mogu se smanjiti postupnim povećanjem doze metformina), rijetko - patološka odstupanja uzoraka jetre, hepatitis (proći nakon povlačenja lijeka).

Alergijske reakcije: osip na koži.

Iz endokrinog sistema: hipoglikemija (kada se koristi u neadekvatnim dozama).

Sa strane metabolizma: rijetko - laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja), uz produljenu upotrebu - hipovitaminoza B 12 (malabsorpcija).

Iz hemopoetičkog sistema: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.

Simptomi: može se razviti fatalna laktacidoza. Uzrok razvoja laktacidoze može biti i nagomilavanje lijeka zbog oslabljene funkcije bubrega. Rani simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proliv, snižavanje tjelesne temperature, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, ubuduće je moguće pojačati disanje, vrtoglavica, oslabljena svijest i razvoj kome.

Liječenje: ako postoje znakovi laktacidoze, liječenje Metfogammom 850 mora se odmah prekinuti, pacijenta treba hitno hospitalizirati i, utvrdivši koncentraciju laktata, potvrditi dijagnozu. Hemodijaliza je najefikasnija za uklanjanje laktata i metformina iz organizma. Ako je potrebno, provesti simptomatsku terapiju.

Uz kombiniranu terapiju sulfonilurejom, može se razviti hipoglikemija.

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, NSAID-om, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidom i beta blokatorima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak metformina.

Istodobnom primjenom GCS-a, oralnih kontraceptiva, epinefrina (adrenalina), simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, tiazidnih i povratnih diuretika, derivata fenotiazina i nikotinske kiseline, moguće je smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina, zbog čega se povećava rizik od laktične acidoze.

Metformin može oslabiti učinak antikoagulansa (derivati ​​kumarina).

Uz istodobnu primjenu etanola, moguć je razvoj laktacidoze.

Istodobnom primjenom nifedipina povećava se apsorpcija metformina, C max, usporava izlučivanje.

Kationski lijekovi (amlodipin, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, vankomicin) izlučeni u tubulama nadmeću se za tubularne transportne sisteme i uz produženu terapiju mogu povećati C max metformin za 60%.

Tijekom razdoblja upotrebe lijeka, potrebno je pratiti pokazatelje bubrežne funkcije. Najmanje 2 puta godišnje, kao i pojavom mijalgije, treba utvrditi sadržaj laktata u plazmi.

Moguće je koristiti Metfogamma ® 850 u kombinaciji s derivatima sulfoniluree ili inzulinom, a potrebno je posebno pažljivo nadziranje nivoa glukoze u krvi.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Kada se koristi kao monoterapija, lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Kada se metformin kombinira s drugim hipoglikemijskim lijekovima (derivati ​​sulfoniluree, inzulin), mogu se razviti hipoglikemijski uvjeti pri kojima se pogoršava sposobnost upravljanja vozilima i druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Rok trajanja je 4 godine.

Metfogamma 1000: upute za uporabu, cijena, analozi tableta sa šećerom

Dijabetes melitus je metabolička bolest u kojoj se razvija hronična hiperglikemija. Dijabetes melitus je dvije vrste - inzulinski ovisan i neinzulinski ovisan.

Genetska predispozicija, neuravnotežena prehrana, gojaznost ili pridružene patologije mogu dovesti do razvoja bolesti. U liječenju dijabetes melitusa koji nije ovisan o insulinu koriste se specijalizirani lijekovi koji imaju izražen hipoglikemijski učinak.

Jedan od najboljih lijekova ove vrste su tablete Metphogamma. Aktivna komponenta lijeka je metformin. Lijek je dostupan u različitim dozama. Najčešći su 850 i 1000 mg. Metphogamma 500 se također prodaje u ljekarnama.

Koliko je lijeka? Cijena ovisi o količini metformina u lijeku. Za Metfogamma 1000 cijena je 580-640 rubalja. Metfogamma 500 mg košta oko 380-450 rubalja. Na Metfogammi 850 cijena počinje od 500 rubalja. Vrijedi napomenuti da se lijekovi izdaju samo na recept.

Lijekove proizvode u Njemačkoj. Zvanično predstavništvo se nalazi u Moskvi. 2000. godine, u gradu Sofiji (Bugarska) uspostavljena je proizvodnja lijekova.

Na čemu se zasniva princip djelovanja lijekova? Metformin (aktivna komponenta lijeka) smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. To se postiže suzbijanjem glukoneogeneze u jetri. Metformin takođe poboljšava iskorištavanje glukoze u tkivima i smanjuje apsorpciju šećera iz probavnog trakta.

Značajno je da se prilikom upotrebe lijeka smanjuje nivo kolesterola i LDL u serumu u krvi. Ali Metformin ne menja koncentraciju lipoproteina. Kada koristite lijek možete izgubiti težinu. Tipično se metogram od 500, 850 i 100 mg koristi kada dijeta ne pomaže smanjenju tjelesne težine.

Metformin ne samo da snižava šećer u krvi, već značajno poboljšava fibrinolitička svojstva krvi.

To se postiže suzbijanjem inhibitora plazminogena tipa tkiva.

U kojim je slučajevima opravdana uporaba lijeka Metfogamma 500? Uputa za upotrebu kaže da se lijek treba koristiti u liječenju dijabetesa tipa 2 koji nije ovisan o insulinu. Ali Metfogamma 1000, 500 i 800 mg treba koristiti u liječenju pacijenata koji nisu skloni ketoacidozi.

Kako uzimati lijek? Doziranje se bira na osnovu razine glukoze u krvi. Obično je početna doza 500-850 mg. Ako se lijek koristi za održavanje normalne razine šećera, tada se dnevna doza može povećati na 850-1700 mg.

Lijek morate uzeti u 2 podijeljene doze. Koliko dugo treba uzimati lijek? Za Metfogammu 850, uputstvo ne reguliše trajanje terapije. Trajanje liječenja odabire se pojedinačno i ovisi o mnogim faktorima.

U Metfogammi 1000, upute za upotrebu reguliraju takve kontraindikacije za upotrebu:

  • Dijabetička ketoacidoza.
  • Poremećaji u radu bubrega.
  • Zatajenje srca.
  • Cerebrovaskularna nesreća.
  • Hronični alkoholizam
  • Dehidracija.
  • Akutna faza infarkta miokarda.
  • Disfunkcija jetre.
  • Trovanje alkoholom.
  • Laktacidoza
  • Trudnoća
  • Period dojenja
  • Alergija na metformin i pomoćne komponente lijeka.

Pregledi ljekara ukazuju na to da se lijek ne smije upotrebljavati za vrijeme niskokalorične prehrane, koja uključuje potrošnju manju od 1000 kalorija dnevno. Inače, lijek Metfogamma 1000 može prouzrokovati ozbiljne komplikacije, sve do dijabetičke kome.

Lijek pacijenti obično dobro podnose. Ali s produljenom uporabom lijeka, vjerojatnost nuspojava poput:

  1. Megaloblastična anemija.
  2. Kršenja u radu probavnog trakta. Metfogamma 1000 može izazvati razvoj dispeptičkih simptoma, mučnine, povraćanja i proliva. Takođe tokom terapije može se pojaviti metalni ukus u ustima.
  3. Hipoglikemija.
  4. Laktacidoza.
  5. Alergijske reakcije.

Razvoj laktacidoze ukazuje na to da je bolje prekinuti tijek liječenja.

Ako dođe do ove komplikacije, treba odmah poduzeti simptomatsku terapiju.

Kako metfogamma 1000 komunicira s drugim lijekovima? Uputa kaže da lijek može smanjiti efikasnost liječenja primjenom antikoagulansa.

Ne preporučuje se upotreba lijeka protiv dijabetesa zajedno s MAO inhibitorima, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidima ili beta blokatorima. Uz interakciju metformina s gore navedenim lijekovima, rizik od pojačanog hipoglikemijskog djelovanja raste.

Koji su najučinkovitiji analozi Metfogamma 1000? Prema riječima ljekara, najbolja alternativa su:

  • Glukofag (220-400 rubalja). Ovaj lijek je dobar kao Metfogamma. Aktivna komponenta lijeka je metformin. Lijek pomaže snižavanju šećera u krvi i povećava osjetljivost perifernih receptora inzulina.
  • Glibomet (320-480 rubalja). Lijek inhibira lipolizu u masnom tkivu, potiče perifernu osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina i smanjuje šećer u krvi.
  • Siofor (380-500 rubalja). Lijek inhibira apsorpciju glukoze u crijevima, poboljšava iskorištavanje šećera u mišićnom tkivu i smanjuje proizvodnju glukoze u jetri.

Gore navedeni lijekovi preporučuju se za upotrebu kod dijabetesa tipa 2 koji nije ovisan o inzulinu. Prilikom odabira analoga trebali biste se posavjetovati s liječnikom jer lijekovi za smanjenje glukoze mogu uzrokovati laktičnu acidozu. Videozapis u ovom članku nastavlja temu upotrebe Metformina za dijabetes.


  1. Berger M., Starostina EG, Jorgens V., Dedov I. Praksa terapije insulinom, Springer, 1994.

  2. Vasyutin, A. M. Vrati radost života, ili Kako se riješiti dijabetesa / A.M. Vasyutin. - M .: Phoenix, 2009. - 224 str.

  3. Balabolkin M.I. Endokrinologija. Moskva, izdavačka kuća „Medicina“, 1989., 384 str.
  4. Bulynko, S.G. Dijetalna i terapijska ishrana za gojaznost i dijabetes / S.G. Bulynko. - Moskva: Ruski državni humanitarni univerzitet, 2004. - 256 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Oslobađanje oblika i sastava

Okrugle tablete, koje su filmom obložene i gotovo da nemaju specifičan miris tableta. Glavna supstanca je metformin hidroklorid 850 mg. Dodatne komponente: natrijum karboksimetil škrob, silicijum dioksid, magnezijum stearat, kukuruzni skrob, povidon, hipromeloza, makrogol 6000, titanijum dioksid, talk, propilen glikol.

Tablete su upakovane u blistere, po 10 komada. Pakovanje kartona sadrži 3, 6 ili 12 blistera i upute za lijek. Postoje i pakovanja sa 20 tableta u blisteru. U kartonskom pakovanju je pakovano 6 takvih blistera.

Farmakološko djelovanje

Ovaj lijek pripada grupi biguanida. To je hipoglikemijski lijek namijenjen oralnoj upotrebi.

Aktivna supstanca doprinosi inhibiciji glukoneogeneze, koja nastaje u ćelijama jetre. Smanjuje se apsorpcija glukoze iz probavnog trakta, a njezina upotreba u perifernim tkivima samo se povećava. Povećava se osjetljivost tkiva na inzulin.

Metfogamma pripada grupi biguanida. To je hipoglikemijski lijek namijenjen oralnoj upotrebi.

Kao rezultat upotrebe tableta, nivo triglicerida i lipoproteina opada. Ujedno tjelesna težina postaje manja i dugo ostaje na normalnom nivou. Lijek inhibira djelovanje inhibitora aktivatora plazminogena, što doprinosi izrazitom fibrinolitičkom učinku lijeka.

Farmakokinetika

Metformin se za kratko vreme apsorbuje iz probavnog trakta. Bioraspoloživost i sposobnost vezanja na proteine ​​u krvi je niska.Najveća količina lijekova u krvnoj plazmi uočena je nakon par sati. Lijek ima sposobnost nakupljanja u mišićnom tkivu, jetri, pljuvačnim žlijezdama i bubrezima. Izlučivanje se provodi pomoću bubrežne filtracije, bez promjena. Poluvrijeme eliminacije je 3 sata.

Kontraindikacije

Postoji niz kontraindikacija kada se lijek ne može koristiti:

  • preosjetljivost na komponente,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetički prekom
  • koma
  • oštećena funkcija bubrega,
  • zatajenje srca i disanja,
  • laktacidoza
  • trudnoća
  • period dojenja
  • hirurške intervencije
  • oslabljena funkcija jetre,
  • akutno trovanje alkoholom,
  • radiografija s kontrastom 2 dana prije ili nakon početka terapije,
  • pridržavanje niskokalorične prehrane.

Ne preporučuje se upotreba osobama starijim od 60 godina koje rade u teškim radima mogu izazvati laktacidozu.

Gastrointestinalni trakt

Poremećaji probavnog sistema: proliv, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, okus metala u usnoj šupljini, nadimanje. Ovi simptomi će nestati u roku od nekoliko dana.

Uz dugotrajnu upotrebu Medfogamma 850 ili kršenje doze, može se pojaviti niz neželjenih reakcija koje zahtijevaju promjenu doze ili zamjenu lijeka.

Sa strane metabolizma

Laktacidoza, hipovitaminoza i oslabljena apsorpcija vitamina B12.

U nekim slučajevima mogu se pojaviti alergijske reakcije u obliku kožnog osipa.

Trudnice s dijabetesom tipa 2 ne smiju se liječiti metforminom.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Trudnice s dijabetesom tipa 2 ne smiju se liječiti metforminom. Za održavanje normalne razine glukoze provodi se nadomjesna terapija inzulinom. To će smanjiti rizik za plod.

Aktivna supstanca brzo prelazi u majčino mlijeko, što može negativno uticati na zdravstveno stanje bebe. Zato je u periodu terapije lijekovima bolje odustati od dojenja.

Upotreba u starosti

To zahtijeva oprez, jer osobe starije od 65 godina izložene su velikom riziku od razvoja hipoglikemije, laktične acidoze, oštećenja bubrežne funkcije, zatajenja jetre i srca. Stoga se doza treba prilagoditi svakom pacijentu pojedinačno, uzimajući u obzir početak komplikacija dijabetesa.

Lijek Metfogamma 850 se ne preporučuje djeci mlađoj od 10 godina.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Kada koristite tablete zajedno sa drugim hipoglikemijskim agensima, mogu se pojaviti simptomi hipoglikemije koji neizravno utječu na brzinu psihomotornih reakcija i koncentraciju. Zbog toga je za vrijeme liječenja bolje suzdržati se od samostalne vožnje.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre

Tablete se mogu koristiti samo u slučaju blage disfunkcije jetre. Kod teškog zatajenja jetre lijekovi su strogo zabranjeni.

Kod teškog zatajenja jetre strogo je zabranjeno uzimati Metfogammu.

Predoziranje Metfogamma 850

Kada se koristi Metfogamma u dozi od 85 g, nisu primijećeni simptomi predoziranja. S povećanjem doze lijeka moguć je razvoj hipoglikemije i laktacidoze. U ovom slučaju se pogoršavaju neželjene reakcije. Nakon toga pacijent može imati vrućicu, bol u trbuhu i zglobovima, ubrzano disanje, gubitak svijesti i komu.

Kad se pojave ovi znakovi, lijek se odmah zaustavlja, pacijent je hospitaliziran u bolnici. Lijek se uklanja iz tijela hemodijalizom.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom s mnogim derivatima sulfoniluree, inzulina, MAO i ACE inhibitora, ciklofosfamida, nesteroidnih protuupalnih lijekova, derivata klofibrata, tetraciklina i pojedinih beta blokatora, pojačava se hipoglikemijski učinak primjene metformina.

Glukokortikosteroidi, simpatomimetičari, epinefrin, glukagon, mnogi OC, hormoni štitnjače, diuretici i derivati ​​nikotinske kiseline dovode do smanjenja hipoglikemijskog učinka lijeka.

Cimetidin usporava apsorpciju metformina, što često dovodi do razvoja laktacidoze. Aktivna supstanca slabi učinak upotrebe antikoagulansa, uglavnom derivata kumarina.

Nifedipin povećava apsorpciju, ali usporava eliminaciju aktivne supstance iz organizma. Digoksin, morfin, kinin, Ranitidin i Vankomicin, koji se izlučuju uglavnom u tubulima, uz produženu terapiju povećavaju vrijeme izlučivanja lijeka.

Kompatibilnost s alkoholom

Unos tableta se ne može kombinovati sa alkoholnim pićima, kao istodobna primena etanola potiče razvoj laktacidoze.

Metphogamma tablete se ne mogu kombinovati sa alkoholnim pićima, kao istodobna primena etanola potiče razvoj laktacidoze.

Postoje zamjenski lijekovi koji imaju sličnosti u sastavu i djelovanju:

  • Bagomet,
  • Glycomet
  • Glucovin,
  • Glukofag,
  • Glumet
  • Dianormet 1000,500,850,
  • Diaformin,
  • Insufor,
  • Langerin
  • Meglifort
  • Meglucon
  • Metamine
  • Metformin Hexal,
  • Metformin Zentiva,
  • Metformin Sandoz,
  • Metformin Teva,
  • Metformin
  • Panfort
  • Siofor
  • Zucronorm,
  • Emnorm Er.

Recenzije ljekara

Minailov AS, 36 godina, endokrinolog, Jekaterinburg: „Često imenujem Metphogammu na 850 dijabetičara sa prekomernom težinom. Dobro drži šećer. Pogodno je uzeti, kao dnevna doza se uzima 1 put. Pristupačna cijena, ljudi to mogu sebi da priušte. "

Pavlova MA, 48 godina, endokrinolog, Yaroslavl: „Pokušavam pažljivo da propišem metfogam. Lijek ima nedostatke, ne podnosi se uvijek dobro i ponekad izazove neželjene reakcije. Ako se neka hronična bolest pogorša tokom lečenja, otkazam lek. "

Pregledi pacijenata

Roman, 46 godina, Voronjež: „Pre nekoliko godina dijagnosticiran mi je dijabetes. Metphogamma 850 mi je propisao tablete nakon što sam probao još par lijekova, a oni nisu držali šećer. Zadovoljan sam rezultatom. "

Oleg, 49 godina, Tver: „Već drogu pijem pola godine. Analize su normalne. Ali ipak, stalno posjećujem endokrinologa, jer čak i „banalni“ grip može uzrokovati ozbiljne komplikacije prilikom uzimanja ovog lijeka “.

Recenzije o gubitku kilograma

Katerina, 34 godine, Moskva: „Sve dok nisam išla na dijetu, nije bilo dovoljno za mršavljenje, ali s velikom težinom, nije bila daleko od dijabetesa. Lijek je propisao lijek u tabletama - Metfogamma 850. U početku je sve dobro prošlo, ali nakon nekoliko mjeseci bubrezi su mi počeli loše boleti. Prestao sam uzimati lijek i opet sam otišao na dijetu. Za sebe sam zaključio da je takav lijek potreban dijabetičarima da zadrže šećer, a ne za mršavljenje zdravih ljudi. "

Metformin: upute za upotrebu za gubitak kilograma

Za početak, Metformin je izvorno izumljen za liječenje pacijenata s dijagnozom dijabetes melitusa. Kasnije, tokom proučavanja lijeka, otkrivene su i druge indikacije, na primjer, liječenje gojaznosti i viška kilograma. No, je li učinkovit kod prekomjerne težine bez dijabetesa? Da bismo to učinili, moramo razumjeti kako ovaj lijek djeluje i zašto se javlja prekomjerna težina.

Ako želite temeljito proučiti sve akcije metformina, preporučujem vam da prvo pročitate članak s recenzijom "Metformin: kako djeluje". U ovom članku neću govoriti o svim dostupnim svojstvima, već ću govoriti samo o onima povezanim s gubitkom kilograma.

Zbog onoga što metformin "pomaže" u gubitku kilograma

Mogu sa 99% sigurnosti reći da gotovo svi ljudi koji imaju prekomjernu težinu s vremenom razvijaju problem osjetljivosti na inzulin. Inzulin je hormon pankreasa koji prati molekule glukoze unutar ćelija. Iz određenih razloga ćelije više ne apsorbuju inzulin i glukoza ne može ući u ćelije. Kao rezultat toga, gušterača dobija signal da poveća proizvodnju inzulina i on postane više u krvotoku.

Ova činjenica ima vrlo negativan učinak na metabolizam masti, jer skladištenje masti postaje lakše i brže. Razlozi zbog kojih stanice prestaju da osjećaju višestruki inzulin, ali u ogromnoj većini to je pretjerani unos ugljikohidrata. Stanice su prezasićene glukozom i pokušavaju je isključiti bez primjene inzulina. Ispada da inzulin uglavnom za ništa nije kriv, jer je samo obavljao svoj posao.

Kao rezultat toga, ona postaje sve više i više, što više postaje mržnja za ćelije u tijelu. Ispada da je začaran ciklus koji rezultira gojaznošću, inzulinskom rezistencijom i hiperinzulinizmom.

Metformin utiče na perifernu otpornost na inzulin, smanjujući ga i vraćajući se u prirodnu razinu. To dovodi do normalne apsorpcije glukoze u ćelijama i ne dozvoljava sintezu inzulina u velikim količinama, što znači skladištenje masti.

Jednostavno rečeno, metformin djeluje djelujući na koncentracije inzulina eliminirajući otpornost na inzulin. Pored toga, metformin ima slab suvremeni efekat - za smanjenje apetita (anorexigenic efekat). To svi misle o njemu kad počnu piti drogu.

Međutim, taj efekat je toliko slab da ga ne osjećaju uvijek svi. Dakle, oslonite se na ovo, daleko od glavnog, efekat lijeka ne vrijedi.

Da li će uspeti da smršavi sa metforminom: pregled lekara

Uprkos dobrom učinku za snižavanje šećera, zbog činjenice da potiče apsorpciju glukoze u stanicama, metformin ne vodi uvijek do gubitka kilograma. Čak bih rekao da je to prilično rijetko i da nije izraženo.

Ako mislite da uzimajući dvije tablete dnevno, ali ne radeći ništa drugo da smanjite tjelesnu težinu, gubite 30 kg masti, onda moram da vas razočaram. Metformin nema takva svojstva. Maksimum u ovoj situaciji izgubit ćete samo nekoliko kilograma.

A onda kako uzimati metformin za mršavljenje

Mora se zapamtiti da metformin nije čarobna pilula koja čudesno rastvara kilograme, a u međuvremenu jedete desetu pitu koja leži na sofi. Uz ovaj pristup, nijedan alat neće raditi. Samo paralelna promjena načina života, koja uključuje prehranu, kretanje i misli, može dovesti do stvarnih rezultata.

Možemo reći da je novi način života najvažniji, a metformin samo pomaže. Ovaj lijek nije panaceja i često možete bez njega uopće učiniti. To se ne odnosi na slučajeve kada se višak kilograma kombinira sa dijabetesom. Ali ako imate samo gojaznost i nemate dijabetes, psihološki je ugodno smršaviti gutanjem tableta, onda to učinite kako treba.

Koji metformin odabrati? Metformin Richter ili Metformin Teva, a možda i Metformin Canon

Trenutno na farmakološkom tržištu postoji puno kompanija koje proizvode takve tablete. Naravno, svaka kompanija proizvodi metformin pod svojim trgovačkim nazivom, ali ponekad se naziva i "Metformin", dodaje se samo završetak koji označava naziv kompanije. Na primjer, metformin-teva, metformin-kanon ili obogaćivač metforminom.

Kod ovih lijekova nema značajne razlike pa ih možete odabrati bilo koji. Mogu samo reći da uprkos istoj aktivnoj tvari dodatne komponente mogu biti različite i na njima se može primijetiti netolerancija ili alergijska reakcija, iako sam metformin ima i nuspojave. Pročitajte članak koji sam preporučio gore.

Kako piti metformin za mršavljenje

Počeli biste s malom dozom od 500 mg jednom. Lijek ima različite doze - 500,850 i 1000 mg. Ako želite započeti s velikom dozom, osjetit ćete svu užitak nuspojava, a to su uglavnom dispeptični poremećaji ili, na ruskom, probavni poremećaji. Povećavajte dozu postepeno sa 500 mg tjedno.

Maksimalna dnevna doza može biti i do 3.000 mg, ali u pravilu smo ljekari i ja među njima ograničeni na dozu od 2.000 mg. Što je veća od ove količine, efikasnost je mala, a nuspojave se povećavaju.

Lijek se uzima tokom ili nakon jela. Također mu se propisuje prije spavanja - ovaj je mod također ispravan i ima mjesto biti. Ako su se nuspojave pojavile i nisu prošle nakon 2 tjedna od početka primjene, onda ovaj lijek za vas nije prikladan i potrebno ga je prekinuti.

Metformin: recenzije gubitka kilograma

Nisam bio previše lijen i popeo sam se na forume i web stranice gdje postoji komunikacija između gubitka kilograma i gdje dijele svoja iskustva. Zahtjev je odmah stavio na snagu djelotvornost metformina. Nudim vam stvarne preglede ljudi tako da ih ne biste trebali tražiti na mreži. Velika većina recenzija je negativna. Oni koji su pozitivni obično promoviraju neku vrstu lijeka ili koriste druge metode osim metformina. Izrazito nisam presudio komentare, mogu biti sa različitim greškama.

Pregled br. 1 (u potvrdi mojih reči)

Slušajte, ako se pridržavate prehrambenih preporuka u metforminu .. tada sam metformin nije potreban))))))))))

Pregled br. 2 (i nije za sve dijabetičare)

Moja majka, dijabetičarka, pije metformin. I nešto s čime ne gubi kilograme. = -)))))))))) Još jedna prevara.

Pregled br. 3 (nulta rezultat je također rezultat, glavna stvar je izvući zaključke)

Odlučio sam piti Metformin kako bih smršavio, jer navodno blokira ugljikohidrate. Pio sam prema uputama, postepeno povećavajući dozu. Moram odmah reći da nemam dijabetes ni neku bolest uopšte da bih ga pio prema indikacijama. I, zapravo, nisam primijetio nikakav efekt ni nakon mjesec dana. Neko napiše da ima neugodne nuspojave, da se možete razboleti ako pijete bez dogovora. Kod mene je sve bilo u redu, tačnije rečeno, nikako - da sam pio ono što nisam. Možda je to dobro kao lijek, ali za mršavljenje - 0. Dakle, ne mogu sa sigurnošću reći da li ga preporučujem ili ne. Ali za mršavljenje, definitivno ne.

Pregled br. 4 (dobio nuspojave)

Meni lično ova metoda nije odgovarala, uticali su na moje probleme sa crevima, pa čak i mučnina nije prestala ni nakon smanjenja doze, morao sam prekinuti kurs. Nema više pokušaja.

Pregled br. 5 (ne radi bez dijeta)

Pio sam prema medicinskim indikacijama i nisam mršavio bez dijeta. s dijetom sam, naravno, smršala, ali glukofag nema nikakve veze s tim

Dakle, mislim da su svi shvatili da metforminski pripravci nisu divna pilula ili novonastali dodatak prehrani, nije sagorjevač masti, nije blokator ugljikohidrata u crijevima, već ozbiljan lijek koji ima izravne indikacije. A glavna ideja koju sam htio da vam prenesem je da metformin neće pomoći bez promjene prehrane, ali poput drugih lijekova za borbu protiv pretilosti. Uz metformin i novi način života, gubitak kilograma je zabavnije, na neki način može biti i lakše.

A pošto postoji šansa da postignete rezultat bez lijekova, onda možda ne trebate odmah početi piti metformin? Manje hemije znači više zdravlja! To je sve. Pretplatite se da biste dobili nove članke putem e-maila i kliknite gumbe društvenih medija odmah ispod članka.

S toplinom i pažnjom endokrinolog Lebedeva Dilyara Ilgizovna

* Podaci se ne odnose na ljude sa kombinacijom viška kilograma, dijabetesa ili drugih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Prijem metformina u ovom slučaju je izazvan izravnom indikacijom, kao hipoglikemijom.

Metfogamma 850: upute za upotrebu, recenzije

Nakon nove godine, pronašla sam (slučajno) recenziju o ovom lijeku. Pročitao sam recenzije i upute i odlučio da ga isprobam i kupim. Ali prije kupovine, posavjetovao sam se s liječnikom i pitao kako Metfogamma 850 djeluje na gubitak kilograma.

Pokazalo se da je ovaj lijek propisan ljudima koji imaju višak kilograma i iz zdravstvenih razloga se ne mogu ograničiti na hranu. Na primjer, čir na želucu, dijabetes itd.Preparat sadrži supstancu koja ne omogućava da se šećer i masnoća 100% apsorbuju. Oni se jednostavno izlučuju kroz crijeva.

Takve tablete nisu skupe - samo 340 rubalja za 30 komada. Trebate piti 2 tablete dnevno. Uzeo sam 1 ujutro, 1 uveče. Kurs je bolje započeti od vikenda, jer se prvih dana crijeva dobro očiste i ne možete daleko od WC-a.

Nisam našao nikakve nuspojave. Njeno zdravlje je normalno, ništa ne boli. Za 15 dana, uspjela sam brzo smršavjeti za 5 kg. Što se mene tiče - ovo je odličan rezultat bez dijeta i sporta.

Ali ne možete stalno uzimati Metphogammu 850. Potrebno je dati organizmu da se odmori najmanje mjesec dana. Za sebe sam pronašla najbolje tablete za dijetu. Oni su jeftini, jasno je kako oni funkcionišu i pomažu. Pa sad kupujem samo ovaj lijek.

Ostavite Svoj Komentar