Ja sam dijabetičar

Gotovo sva djeca s tek dijagnosticiranom bolešću imaju određene kliničke simptome. Hiperglikemija i glukozurija potvrđuju dijagnozu dijabetesa. Dijagnostički značajan nivo glukoze u plazmi venske krvi iznad 11,1 mmol / L. Uz to se kod većine djece primjećuje ketonurija kod uspostavljanja dijagnoze. Ponekad se kod djeteta otkriva porast koncentracije glukoze veće od 8 mmol / l u nedostatku simptoma dijabetesa. Ako je razina postprandijalne glukoze (dva sata nakon obroka) višestruko veća od 11,0 mmol / l, dijagnoza dijabetesa nije dvojbena i ne zahtijeva dodatne studije. Uvjerljiv kriterij za potvrdu dijagnoze šećerne bolesti tipa 1 je autoantitijelo za otočne stanice (1CA), a za proteinske stanice otočića - glutamat dekarboksilaza u krvnom serumu.

Standardni test tolerancije na glukozu koristi se za dijagnosticiranje pre-manifestnih faza dijabetesa. Tolerancija na glukozu se smanjuje ako je njena razina u punoj kapilarnoj krvi 2 sata nakon oralnog opterećenja glukozom (1,75 g / kg tjelesne težine) u rasponu od 7,8–11,1 mmol / L. U ovom slučaju dijagnoza dijabetesa tipa 1 može se potvrditi otkrivanjem autoantitijela u krvnom serumu.

Unatoč činjenici da su simptomi bolesti dobro poznati, često se dijabetes melitus 1 dijagnosticira kasno. Stanje male djece teško je procijeniti i za roditelje i za ljekara, a ketoacidoza se kod male djece može razviti mnogo brže nego kod starije djece. Bol u trbuhu kod starije djece može se pogrešno smatrati manifestacijom akutnog upala slijepog crijeva. Često i duboko disanje promatrano ketoacidozom može se pogrešno smatrati upalom pluća, a poliurija kao manifestacijom infekcije mokraćnog sustava. Određujući faktori u ovom slučaju su hiperglikemija i glukozurija.

, , , , , , , , ,

Razvoj dijabetesa kod djece

Možemo pretpostaviti razvoj dijabetesa u djece s pojavom takvih simptoma:

  • Stalni osećaj žeđi i česta želja za upotrebom toaleta,
  • Dijete jede puno više od svojih vršnjaka, ali uprkos tome može da smrša,
  • Nakon jela osjeća mu se mučnina,
  • Djeca ne pokazuju aktivnost, stalno letargična i neaktivna,
  • Pri disanju miris acetona
  • Dijete je izloženo mnogim infekcijama i tijelo se ne može nositi s njima.

Razvoj dijabetesa kod djece događa se u fazama, bez obzira na vrstu bolesti. Karakteristični simptomi se pojavljuju postepeno. Komplikacije ukazuju na napredovanje bolesti. Tijelo može osjetiti intoksikaciju velike količine glukoze. Dijabetes se dijagnosticira kod djece u dobi od jedne godine.

Uz nedostatak inzulina postavlja se dijagnoza dijabetesa tipa 1. Pankreas proizvodi vrlo malo ovog hormona. Naziva se inzulinski ovisnim. Isti simptomi su primijećeni i kod nekih vrsta MODY dijabetesa.

Neonatalni dijabetes otkriva se kod djece u prvih šest mjeseci života. Ovaj oblik bolesti je privremen i skoro uvijek izostaje do godine.

Ako se otkrije dijabetes tipa 2, tijelo ima dovoljno inzulina. Hormon pankreasa ne može aktivno učestvovati u metabolizmu i ne može se nositi sa preradom šećera. Ova vrsta se naziva ne-inzulinski zavisna.

Razvoj dijabetesa tipa 1 i 2 kod dece

U tom slučaju tijelo akutno osjeća nedostatak inzulina. Tako će mu nedostajati da će početi stanična glad. Ćelije će početi koristiti rezerve masnoće koje je tijelo ranije nakupljalo.

Iz toga se formiraju ketonska tijela i pojavljuje se miris acetona. Ako ima puno acetona i kiselina, postoji opasnost od intoksikacije djetetovog tijela. Ovo je posebno opasno za njegov mozak. U krvi dolazi do povećanja tih štetnih tijela i smanjenja pH. Na temelju ovog stanja razvija se dijabetička ketoacidoza i razvijaju se početni simptomi dijabetesa. Do godinu dana se takva dijagnoza rijetko postavi.

Razvoj ketoacidoze događa se prilično brzo u dijagnostici dijabetesa tipa 1. To je zbog činjenice da se cijeli enzimski sustav ne može nositi s otrovnim tvarima. Samo nekoliko tjedana može proći prije kome, nakon što se pojave prvi simptomi. Dječje tijelo se ne može nositi s problemom. Ova bolest je posebno opasna za novorođenčad, mlađu od jedne godine. Manifestacijom MODY, bolest ne predstavlja takvu opasnost. Njezin je tok smireniji, a nedostatak inzulina nije tako akutan. Ali vanjski simptomi će biti slični. Stoga je rano otkrivanje znakova razvoja dijabetesa tako važno.

Da biste zaustavili razvoj dijabetesa, koristite specifičan tretman, i koristite inzulin. Što se prije dogodi, veće su šanse za održavanje gušterače i smanjenje oslobađanja kemikalija iz stanica. Ako žlijezda može proizvesti barem malu količinu inzulina, dijabetes će lakše teći.

Uz povećanu količinu inzulina ili njegovu normu kod beba, može se dijagnosticirati dijabetes tipa 2. U tom slučaju se bolest pojavljuje uz prisustvo viška kilograma. U tijelu tkiva gube osjetljivost na inzulin i hormon postaje vrlo velik.

Ako se dijagnosticira jednostavna vrsta, bolest MODY će se razvijati postepeno tokom nekoliko mjeseci. Istovremeno, neće se odmah primijetiti da se dijete počinje osjećati loše. Ketoacidoza, komplikacija šećerne bolesti koja nastaje ako se osnovna bolest ne liječi, može se pojaviti kod takve djece. Liječenje ove vrste zahtijeva poštivanje posebne prehrane.

Znakovi dijabetesa kod djece

Diabetes mellitus se vrlo brzo razvija kod djece i adolescenata. Zbog toga odrasli moraju da obrate pažnju na ponašanje deteta kako bi na vreme primetili razvoj složene bolesti. Signal za posetu lekaru će biti klinički znakovi:

  • Žedan
  • Česta upotreba toaleta noću,
  • Dijete će jesti puno,
  • Nelagodnost nakon jela,
  • Gubitak kilograma
  • Prekomjerno znojenje, opće slabost,
  • Miris acetona, koji će se čuti iz usta,
  • Stalno prisustvo infekcije u tijelu.

Simptomi se mogu pojaviti u kombinaciji ili odvojeno. Dječije tijelo osjeća nedostatak inzulina i miriše na aceton, ali težina se ne mijenja. Zbog toga, s bilo kojim od ovih znakova, trebate obaviti anketu ili barem provjeriti razinu šećera u krvi.

Potrebno je obratiti pažnju na sve nijanse manifestacije znakova. Veliki unos tečnosti može ukazivati ​​na povećani sadržaj šećera. Tijelo pokušava nadoknaditi potrebnu količinu tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. To se obično dešava uveče. Ako su bubrezi oštećeni s puno glukoze i postoji želja da mokrete prilično često, najviše noću. Dječije tijelo će pokušati očistiti toksine.

Jaki apetit nastaje zbog gladi u ćeliji. Tijelu je potrebno puno hrane, ali nije zasićeno. Ako beba počne mršaviti prilično naglo - to znači da mu je potrebna energija. Istovremeno se glukoza ne apsorbira i započinje konzumiranje masti. Stoga je ovo jedan od najkarakterističnijih znakova razvoja dijabetesa.

Čak i do gubitka težine dolazi ako djetetu počne nedostajati inzulina u organizmu. Potkožna masnoća se troši da osigura sve vitalne procese. Ovaj simptom se manifestuje i u MODY dijabetesu ili bolesti tipa 2.

Nakon jela dijete se počinje osjećati loše. Pokazuje letargiju. To je zbog činjenice da se nakon jela nivo glukoze povećava, ali tada to stanje nestaje. Gušterača se suočava s tim, a dijete počinje odskakati.

Opće pogoršanje zdravlja događa se zbog loše apsorpcije glukoze. Ketonska tela mogu imati toksično dejstvo. Osjeća se miris acetona prilikom disanja. Dječije tijelo će se pokušati nositi sa opijanjem. Znojenje, količina izlučenog urina.

Miris acetona tokom disanja nastaje zbog raspadanja ketonskih tela koja sadrže aceton. Tijelo se riješi kroz pluća. Ovaj simptom je opažen kod dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta MODY-a.

Dete sa dijabetesom u razvoju doživeće česte infekcije. Bolesti će prelaziti s jedne na drugu. Može se razviti infekcija kože koja će prerasti u furunculosis i tada će se pojaviti gljivične bolesti.

Ako roditelji ne obrate pažnju na pojavu takvih simptoma, bolest će početi napredovati. Zdravstveno stanje će se pogoršati i, možda, dostići predake. Tada hitno trebate nazvati hitnu pomoć i dijete smjestiti u bolnicu. Bez posebne pomoći, daljnji razvoj događaja može dovesti do gubitka svijesti i do pojave dijabetičke kome.

Što bi odrasli trebali učiniti kada se u djeteta pojave znakovi dijabetesa?

Ako u djeteta postoje znakovi dijabetesa, preporučuje se pregled. Ovo se posebno odnosi na porodice u kojima bliski rođaci pate od dijabetesa. Možete koristiti mjerač ili testirati. Nakon što dobijete rezultate s njima, morate posjetiti ljekara.

Ako nemate takvu priliku da napravite analizu kod kuće, morate se obratiti pedijatru i obaviti laboratorijski pregled. Preporučljivo je da se analiza uradi u vreme lečenja. U tom slučaju daju krv i urin. Ako se u tijelu otkrije prekomjerni šećer, potrebna je hospitalizacija. Ni u kojem slučaju ne treba ga napustiti. Jer mogu biti potrebne injekcije insulina i daljnji pregled deteta. Vaš lekar može da vam propiše dijetu ili druge lekove.

Samo-liječenje dijabetesa je za dijete opasno po život. Njegova pravovremena dijagnoza zaustavit će razvoj bolesti u početnoj fazi. Ne treba se bojati da će dijete postati zavisno od inzulina. Bez ovog lijeka on jednostavno ne može nastaviti živjeti.

Simptomi dijabetesa

U posljednje vrijeme je čest razvoj dijabetesa. Ako je 1990. godine bolest bila registrirana kod 4% djece, tada je do 2000. godine ta brojka bila 45%. To ukazuje da je broj slučajeva dijabetesa dramatično počeo da se povećava. Sada se ovaj trend nastavlja. Dijabetes tipa 1 je najočitiji.

Pravovremena uspostava ispravne dijagnoze pomaže u preduzimanju mera i sprečavanju komplikacija.

Uz nasljednu predispoziciju djeteta za dijabetes potrebno je uzeti krvnu pretragu za kontrolu razine šećera. Najčešće, djevojčice ovu bolest usvoje od majke. Kod dječaka ovo je rjeđe. Da bi isprovocirali razvoj dijabetesa, možda nepravilno formirana gušterača. To se događa tokom razvoja embriona.

U procesu života svaka infekcija postaje podsticaj za razvoj bolesti. Zbog toga je potrebno pravilno liječiti čičicu od ospica, ospica ili rubeole.

Djetetovo tijelo oštro reaguje na tolerirani stres. To se odnosi na nefunkcionalne porodice u kojima roditelji piju i tuku svoju decu. U tom kontekstu dijete pokazuje žeđ i česte nagle da posjeti toalet. U ovom je slučaju nemoguće ne primijetiti simptome koji se manifestuju.

Dijabetes melitus dijagnosticira se sadržajem šećera u krvi. Nakon toga započinje liječenje. Ovisno o vrsti bolesti, odabire se liječenje. Ali osim lijekova, roditelji moraju kontrolirati ili naučiti svoje dijete da slijedi preporuke i samostalno nadzire prehranu.

Dijabetes melitus u adolescenata i dojenčadi

Značajke razvoja dijabetesa kod novorođenčadi su dob djeteta. Ne može izraziti svoje pritužbe, a njegovi roditelji možda nisu svjesni njegove bolesti. Ali postoje određeni prvi simptomi koji mogu izazvati nagađanja.

  • Dijete dobro jede, ali težina mu se ne povećava,
  • On je nestašan, ali smiruje se ako je pijan,
  • Ako mu urin padne na pod i osuši, mrlje će biti ljepljive. To je zato što ima puno šećera,
  • U genitalnom području može se pojaviti pelenski osip,
  • Ako se pelene osuše ne operu, s ostacima urina, bit će tvrde kao škrob.

Dijete će se ponašati nelagodno, može mu se javiti povraćanje. Na toj pozadini dolazi do intoksikacije i dehidracije malog djeteta. Dojenčad ispod 1 godine često ne pate od dijabetesa, ali s pojavom sličnih simptoma potrebno je darivati ​​krv na analizu.

U dobi od 1 do 7 godina svi znakovi dijabetesa pojavljuju se mnogo svjetlije. Ali možda nije razvoj dijabetesa. Zbog toga je obavezno pregledati dijete. U ovom uzrastu dijete može postati nestašno, uvijek će željeti da spava. Postat će ravnodušan prema onome što se događa okolo i letargično. Može biti loše jesti, a ako jedete slatkiše, može se početi povraćanje.

Kod adolescenata dijabetes se razvija postepeno, za razliku od male djece. Kurs može da traje i do šest meseci, bez očiglednih znakova. Mogu se postaviti pogrešne dijagnoze u obliku upalnih procesa zbog infekcije ili razvoja neuroze.

Ali adolescenti počinju doživljavati pad aktivnosti, česte glavobolje, razdražljivost. Zbog toga je dijete gore u učenju, ne pokazuje aktivnost u zabavi. Možda će imati napadaje u kojima će osjetiti potrebu za slatkišima. Ako se bolest tek počinje razvijati napadajima, a do gubitka svijesti ne dolazi.

Dijete često može imati bolove u stomaku. Moguće je da se to pogrešno smatra apendicitisom i crevnom disfunkcijom. Ali u vrijeme odrastanja i puberteta svi simptomi dijabetesa su izraženi. U tijelu je oslabljena osjetljivost na inzulin. Vrlo često u ovoj dobi djeca ne jedu pravilno, ne doživljavaju fizičke napore i ne doživljavaju stres. A to može uzrokovati razvoj dijabetesa.

MODY dijabetes kod dece

MODY dijabetes je nasljedni oblik bolesti kod djece. Postoje slučajevi kada je vanjskim znakovima nemoguće otkriti razvoj šećerne bolesti bilo koje vrste. I nakon ispitivanja krvi utvrđeno je da:

  • Normalna težina šećera u krvi iznosi 6,2 mmol / L čak i na prazan stomak. Norma treba biti između 3,3 mmol / L i ne veća od 5,5 mmol / L. A karakteristični znakovi dijabetesa nisu uočeni,
  • Ako je dijagnosticiran dijabetes tipa 1, propisana doza inzulina ne zahtijeva prilagođavanje, a dugoročne vrijednosti šećera su normalne,
  • Razina šećera u krvi je normalna, ali nalazi se u urinu. To je uprkos činjenici da se šećer pojavljuje u urinu samo kada njegov sadržaj u krvi pređe 10 mmol po litri.

MODY dijabetes je genetska bolest. Nastaje zbog neispravnosti beta ćelija u gušterači koje luče inzulin. Početni simptomi se mogu pojaviti kod djece, uključujući adolescente i mlade. Ova vrsta bolesti dijagnosticira se samo ako su krvni srodnici oboljeli od dijabetesa.

Screening na dijabetes MODY vrši se ako je dete primetilo:

U krvnom testu razina šećera kretala se u rasponu od 5,6 mmol / L do 8,5 mmol / L na prazan stomak, ali u prisustvu karakterističnih znakova,

Ako je nakon ispitivanja na ovisnost o glukozi nakon 2 sata, razina šećera bila veća od 7,8 mmol / L.

Za potvrdu dijagnoze provodi se molekularno genetska studija.

Prevencija i liječenje dijabetesa kod djece

Imenovanje tokom lečenja obavlja samo lekar. Dijete s dijagnozom dijabetesa treba nadgledati i upisati u ambulantu. Pravovremenim otkrivanjem postoji realna prilika da se riješite ove bolesti. Mnogo toga ovisi o tome koliko ozbiljno roditelji prihvataju preporuke doktora i mogu li djetetu objasniti njihovu važnost.

Veoma važno za liječenje dijabetesa:

  • Pridržavajte se preporučene prehrane
  • Vodite računa o ličnoj higijeni
  • Za vježbanje tjelesnih napora koji odgovaraju dobi,
  • Prema uputama, uzmite inzulin ili sulfonamide,
  • Za obnovu metabolizma koriste se vitamini i razni enzimi.

Terapija inzulinom provodi se po šemi koju je predložio ljekar. Prvo, mogu odabrati lijek koji traje od 6 do 8 sati. Zbog toga se injekcije moraju raditi nekoliko puta dnevno.

Možete koristiti lijekove koji traju do 24 sata. Ali sve promjene u liječenju i lijekovima događaju se samo u dogovoru s liječnikom.

Pravovremena dijagnoza i pravilno liječenje pomoći će djetetu da se izbori s dijabetesom.

Uzroci dijabetesa u djece

U pojavi dijabetesa u djece uključuju dvije skupine faktora - unutarnji i vanjski. Prva je nasljeđivanje dijabetesa od roditelja. Rizik se povećava ako su oba roditelja bolesna ili imaju dijabetes u porodici.

U djece se u pravilu razvija prva vrsta dijabetesa - inzulinsko ovisna. Karakteriziraju ga posebni geni koji su češći kod dijabetičara nego kod drugih ljudi. Oni uključuju gene histološke kompatibilnosti koji su odgovorni za imunitet.

Budući da prisutnost ovih gena ne uzrokuje uvijek dijabetes, potrebni su i neki drugi provocirajući vanjski faktori za njegovu manifestaciju. Oni mogu samostalno uništiti beta stanice u gušterači ili izazvati autoimune reakcije na tkivu pankreasa, ćelijama ili njihovim komponentama.

Ti faktori uključuju:

  • Kongenitalna rubeola, virusi epidemije hepatitisa i zaušnjaka, Koksaki B4.
  • Pod stresom.
  • Umjetno hranjenje, pošto je protein kravljeg mlijeka sličan proteinima gušterače, i na njima počinje stvaranje antitijela.
  • Popratne bolesti s metaboličkim poremećajima (štitnjača, hipofiza ili nadbubrežna žlijezda).
  • Smanjeni imunitet.

U djetinjstvu se dijabetes možda neće manifestirati tokom dužeg razdoblja, a može se utvrditi jedino ispitivanjem antitijela na gušteraču i inzulina. Takav se pregled provodi pod uvjetom roditelja koji imaju dijabetes ili ako je dijete rođeno s težinom većom od 4,5 kg ili s malformacijama.

Simptomi dijabetesa kod djece

Prvi simptomi poremećenog metabolizma ugljikohidrata kod djece mogu biti povećana potreba za slatkišima, postaje teško izdržati do sljedećeg obroka, često se javljaju gladne glavobolje.

Nakon jela, takva djeca razvijaju pospanost i slabost nakon 1,5 ili 2 sata. Ako se pojave takvi simptomi, trebate pregledati endokrinologa. Roditelji bi trebali potražiti savjet i sa znakovima trajnih kožnih bolesti - furunculosis, neurodermatitis, ihtioza i pioderma. Dijabetes se može očitovati smanjenim vidom ili parodontitisom.

U sljedećoj fazi, kada gušterača gubi sposobnost stvaranja inzulina, a to se događa kada 90% beta ćelija umre, dijabetes se manifestuje povećanom žeđi i čestim mokrenjem. Ova dva simptoma, zajedno s gubitkom kilograma, su najtipičnija za dijabetes.

Njihova pojava je odraz povećanja glukoze u krvi usled smanjenja inzulina. Glukoza izvlači vodu iz tkiva u sebe, što uzrokuje dehidraciju i intenzivnu žeđ. Djeca su posebno žedna uveče i noću. Mokrenje se povećava zbog velike količine cirkulirajuće krvi.

Povećava apetit. Dijete jede dobro, ali uprkos tome gubi na težini. Umor i pospanost povezani su sa gladovanjem stanica koje ne dobijaju dovoljno hrane.

Kod novorođenčadi su najtipičniji simptomi:

  1. Dijete ne dobija na težini.
  2. Nakon jela djetetu postaje sve gore, a nakon što pije vodu - lakše.
  3. Na genitalijama postojan pelenski osip uz dobru higijenu.
  4. Urin na pelenama kada se osuši stvara gustu, poput skrobanog, mrlje. Kada urin uđe u pod ili druge površine, oni postaju ljepljivi.

U dobi od 3 do 5 godina, simptomi dijabetesa ne mogu se uvijek prepoznati na vrijeme i može se prvi put pojaviti na prekomi ili komi.

Djeca najčešće trpe gubitak tjelesne težine, do iscrpljenosti, stomačić se povećava, nadimanje, disbakterioza, nestabilnost mučenja u stolici.

Djeca odbijaju jesti zbog mučnine, povraćanja, iz usta ima miris acetona.

Manifestacije dijabetesa kod adolescenata

Za djecu od 10 godina i više nije karakteristična samo prva vrsta dijabetesa, već i zbog dostupnosti bezvrijedne hrane - čipsa, brze hrane, slatke sode i fizičke neaktivnosti povezane s hobi-uređajima, dolazi do razvijanja hormonskog poremećaja u obliku druge vrste dijabetesa, progresivnog na pozadini pretilosti.

U dobi od oko 13 godina, simptome dijabetesa obično je lako prepoznati, budući da su izraženi. Od nastanka dijabetesa do njegovih tipičnih manifestacija traje i do šest mjeseci. Bolest se može aktivno razviti na pozadini stresa, infekcija ili imati skriveni tok i izaći na vidjelo tijekom liječničkog pregleda.

Za školarce su tipični sljedeći simptomi:

  • Enureza i pojačana učestalost mokrenja.
  • Trajni nedostatak tečnosti - suha usta i žeđ.
  • Gubitak ili nagli debljanje.
  • Dijabetičko rumenilo na obrazima, čelu i bradi.
  • Smanjena elastičnost kože
  • Akne
  • Umor, apatija.
  • Česte virusne i bakterijske infekcije.

Kod djevojčica može se narušiti menstrualni ciklus, pojaviti se svrab u genitalnom području. U adolescenata se usporava stvaranje sekundarnih seksualnih karakteristika. Za takvu djecu je veoma važno da normaliziraju prehranu, i kod kuće i u školi. Važno je potpuno odbacivanje proizvoda koji sadrže šećer i brašno i određeni, jasan režim unosa hrane.

Slatkiši se mogu koristiti samo sa nadomjescima šećera i u malim količinama, također morate isključiti masnu hranu, pogotovo meso, masnu pavlaku i vrhnje. Obavezno osigurajte dovoljnu količinu dijetalnih vlakana, proteina i vitamina. Korisno primanje bobičastog soka od borovnica, lingona, vitaminskih naknada sa borovima ruže i aronije.

Preporučuje se i krumpir koji se smanjuje na jelovniku, zamjenjujući ga jeruzalemskim artičokom, da biste ograničili ili u potpunosti uklonili kašu i rižu, grožđe, datulje i smokve. Preporučuju se kiselo-mliječni proizvodi, skuta, nemasna riba i salate od svježeg kupusa i lisnatog zelenila, rajčice.

Osim toga, djeci su prikazane terapijske vježbe, planinarenje, plivanje. Mirna mikroklima u porodici i u školi je takođe vrlo važna.

Dijagnoza dijabetesa kod djece.

Sva djeca u riziku pregledavaju se najmanje jednom u šest mjeseci. Obično se određuje glukoza na post i svakodnevno se prati glikemijski profil. Nivo glukoze u krvi ovisi o dobi djeteta.

Za djecu od dva dana do 3 tjedna (u mmol / L) - 2,8-4,4, u dobi od 4 tjedna do 14 godina 3,3 - 5,6 mmol / L nakon 14 godina - od 4,1 do 5,9.

Kod kuće možete ustanoviti povećanje glukoze u krvi pomoću glukometra ili pomoću vizualnih test traka. Postoji i test šećera u krvi kod kuće bez glukometra.

Drugi dijagnostički znak je utvrđivanje nivoa glikoziranog hemoglobina. Iz odražava dinamiku porasta glukoze tokom prethodna tri meseca. Ovaj se pokazatelj koristi i za procjenu učinkovitosti propisanog liječenja i za predviđanje rizika od komplikacija dijabetesa.

Određuje se kao procenat ukupnog hemoglobina. Takav pokazatelj nema starosne gradacije i kreće se od 4,5 do 6,5 posto.

Za određivanje sadržaja glukoze u urinu uzima se dnevni volumen, a normalna glukoza ne smije biti veća od 2,8 mmol dnevno.

Pored toga, ako postoji sumnja na dijabetes, potrebno je izvršiti test tolerancije na glukozu. Sastoji se u činjenici da prvo ispituju glukozu u krvi na glasu, a potom daju djetetu da pije glukozu brzinom 1,75 g na kilogram težine, ali ne više od 75 g. Nakon dva sata analiza se ponavlja.

Normalno (podaci u mmol / l) do 7,8, do 11,1 - oštećena tolerancija - predijabetes. Dijagnoza dijabetesa smatra se potvrđenom kod vrijednosti iznad 11,1.

Analiza antitijela na gušteraču najvažniji je i informativan pokazatelj kako odrediti dijabetes kod djeteta bez simptoma bolesti. To je zbog takvih faktora:

  1. Dijabetes tipa 1 je uvijek povezan sa stvaranjem autoimune reakcije na tkivo gušterače.
  2. Aktivnost uništavanja otočnih stanica direktno je proporcionalna titru specifičnih antitijela.
  3. Antitela se pojavljuju mnogo prije prvih simptoma, kad još možete pokušati spasiti gušteraču.
  4. Određivanje antitela pomaže u razlikovanju dijabetesa tipa 1 i tipa 2 i pravodobnom propisivanju inzulinske terapije.

Dokazano je da su kod dece mlađe od 14 godina najizmernija antitela: ICA (na beta ćelije gušterače) i IAA (na inzulin).

Proces uništavanja ćelija na otočićima Langerhans potiče proizvodnju autoantitijela na njihove komponente. Primjećuje se da se pojavljuju 1-8 godina prije prvih simptoma dijabetesa. ICA se nalazi u 70-95% slučajeva dijabetes melitusa ovisnog o insulinu (za poređenje, 0,1-0,5% kod zdravih ljudi).

Čak i ako dijete nema dijabetes, ali su takva antitijela otkrivena, u budućnosti će se dijabetes tipa 1 razviti s pouzdanošću od oko 87 posto. Antitijela na vlastiti ili ubrizgani inzulin pojavljuju se i kod dijabetesa prve vrste, ako se dijabetes otkrije kod djeteta mlađeg od 5 godina, tada se antitijela na inzulin otkriju u 100% slučajeva. Video u ovom članku samo pokreće pitanje dječijeg dijabetesa i njegovog liječenja.

Pogledajte video: MOJ ZIVOT - KAKO SAM SAZNAO DA IMAM DIJABETES ? #3 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar