Norma šećera za dijabetes tipa 2

Prema medicinskim podacima, šećer u krvi se kreće od 3,3 do 5,5 jedinica. Definitivno će se kod dijabetičara i zdrave osobe pokazatelji šećera razlikovati, stoga je kod dijabetesa potrebno stalno praćenje.

Nakon jela, količina glukoze u krvi raste i to je normalno. Zbog pravovremene reakcije gušterače, provodi se dodatna proizvodnja inzulina, kao rezultat čega se glikemija normalizira.

U bolesnika je funkcionalnost gušterače narušena, uslijed čega se otkriva nedovoljna količina inzulina (DM 2) ili se hormon uopće ne proizvodi (situacija je tipična za DM 1).

Otkrijmo koja je stopa šećera u krvi za dijabetes tipa 2? Kako je održavati na traženom nivou i šta će pomoći da se ona stabilizuje u prihvatljivim granicama?

Dijabetes melitus: simptomi

Prije nego što otkrijete koji bi šećer trebao biti kod pacijenata sa šećernom bolešću, potrebno je razmotriti kliničke manifestacije kronične patologije. Kod dijabetesa tipa 1, negativni simptomi koji brzo napreduju, znakovi se bukvalno povećavaju u roku od nekoliko dana, karakterizirani su ozbiljnošću.

Često se dogodi da pacijent ne razumije što se događa s njegovim tijelom, zbog čega se slika pogoršava u dijabetičkoj komi (gubitak svijesti), pacijent završava u bolnici, gdje otkrivaju bolest.

DM 1 dijagnosticira se kod djece, adolescenata i mladih, dobna skupina bolesnika je do 30 godina. Njegove kliničke manifestacije:

  • Stalna žeđ. Pacijent može popiti do 5 litara tečnosti dnevno, dok je osjećaj žeđi još uvijek jak.
  • Specifičan miris iz usne šupljine (miriše na aceton).
  • Pojačani apetit na pozadini gubitka kilograma.
  • Povećanje specifične težine urina dnevno je učestalo i obilno mokrenje, posebno noću.
  • Rane ne zarastaju dugo vremena.
  • Kožne patologije, pojava ključaja.

Bolest prvog tipa otkriva se 15-30 dana nakon virusne bolesti (rubeola, grip itd.) Ili od teške stresne situacije. Da bi se normalizirala razina šećera u krvi u pozadini endokrine bolesti, pacijentu se preporučuje davanje insulina.

Drugi tip dijabetesa razvija se polako tokom dvije ili više godina. Obično se dijagnosticira kod pacijenata starijih od 40 godina. Osoba neprestano osjeća slabost i apatiju, njegove rane i pukotine ne zacjeljuju duže vrijeme, vidna je percepcija narušena, otkriveno je oštećenje pamćenja.

  1. Problemi s kožom - svrbež, peckanje, bilo kakve rane dugo ne zarastaju.
  2. Konstantna žeđ - do 5 litara dnevno.
  3. Česta i obilna mokrenja, uključujući i noću.
  4. Kod žena postoji gnoj, što je teško liječiti lijekovima.
  5. Kasnu fazu karakterizira gubitak kilograma, dok dijeta ostaje ista.

Ako se promatra opisana klinička slika, ignorisanje situacije dovest će do njenog pogoršanja, što će rezultirati mnogo većim komplikacijama kronične bolesti.

Hronično visoka glikemija dovodi do oslabljene vizualne percepcije i potpunog sljepila, moždanog udara, srčanog udara, zatajenja bubrega i drugih posljedica.

Norma prije obroka

Razvoj dijabetesa kod ljudi je naznačen stalnim porastom razine šećera u krvi. Rezultat takvog odstupanja je loše zdravlje, stalni umor, poremećaji u funkcioniranju unutarnjih organa i sistema, što kao rezultat uzrokuje ozbiljne komplikacije.

Totalna invalidnost se ne može isključiti. Vodeći zadatak bolesnika sa drugom vrstom dijabetesa jest pribaviti pokazatelje šećera koji su što je moguće bliži nivou zdrave osobe. No, postići ih u praksi prilično je problematično, stoga je dozvoljena razina glukoze kod dijabetičara nešto drugačija.

Revizira se prema gore. Ali to ne znači da razlika između razine glukoze zdrave osobe i pacijenta s dijabetesom može biti nekoliko jedinica. Endokrinolozi dopuštaju samo manje promjene. Prekoračenje gornje granice dopuštene fiziološke norme u idealnom slučaju ne bi trebalo da bude veće od 0,3-0,6 mmol / l.

Važno! Stopa šećera u krvi za dijabetes tipa 2 izračunava se za svakog pacijenta ponaosob i naziva se „ciljna razina“.

Odluku donosi lekar na osnovu sljedećih pokazatelja:

  • stepen kompenzacije za dijabetes,
  • složenost toka
  • trajanje bolesti
  • starost pacijenta
  • prisutnost istodobnih patologija.

Jutarnji (natašte) šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2 treba da bude što bliži nivou glukoze zdrave osobe. Kod osoba bez oslabljenog metabolizma ugljikohidrata ona iznosi 3,3–5,5 mmol / L.

U pravilu je smanjenje jutarnjeg šećera za dijabetičara na barem gornju prihvatljivu granicu vrlo problematično. Stoga je maksimalna dopuštena norma šećera u krvi na glasu kod dijagnoze dijabetesa tipa 2 pokazatelj 6,2 mmol / L.

Poremećaji u gastrointestinalnom traktu mogu utjecati na nivo jutarnjeg šećera u krvi kod šećerne bolesti neovisne o insulinu. Jer se bolest ponekad razvija kao odgovor na poremećenu apsorpciju glukoze. Treba imati na umu i to da će normalan šećer za dijabetičare starije od 60 godina biti drugačiji. Ciljani nivo pacijenata je malo drugačiji.

Pacijentova razina šećera u krvi tijekom drugog tipa dijabetesa nakon jela znatno raste. Pokazatelj ovisi o tome šta je osoba jela i koliko ugljikohidrata je unosila hranom.

Maksimalna razina glukoze nakon jela primjećuje se nakon 30-60 minuta (sve ovisi o ponuđenim jelima, njihovom sastavu). Ali ako kod zdrave osobe njegov nivo dosegne prosječno 10-12 mmol / l, onda će kod dijabetičara biti puno veći.

U nedostatku oštećenja unosa glukoze, njeni se indeksi postepeno smanjuju i dostižu fiziološku razinu. Uz prisustvo patologije, razina šećera u krvi nakon jela i dalje ostaje visoka. Slijede standardi glukoze kojima bi pacijent obolio od dijabetesa tipa 2 trebao da teži:

  • 60 minuta nakon jela - ne veće od 10 mmol / l,
  • 120 minuta nakon jela - ne više od 8–9 mmol / l.

Stupanj kompenzacije za dijabetes

Stopa šećera za dijabetes tipa 2 također se određuje stupnjem nadoknade za bolest.

Šećer na postNakon jelaPrije odlaska u krevet
Dobra kompenzacija
4,5 – 6,07,5 – 8,06,0 – 7,0
Srednja kompenzacija
6,1 – 6,58,1 – 9,07,1 – 7,5
Nekompenzirani dijabetes
Preko 6.5Preko 9.0Preko 7,5

Fenomen jutarnje zore

Fenomen jutarnje zore medicinski je pojam koji skriva nagli porast razine šećera u krvi kod dijabetičara nakon buđenja. Ovo se događa otprilike od 4 do 9 ujutro. U ovom trenutku indikator može doseći 12 mmol / L.

Taj je učinak posljedica naglog povećanja proizvodnje kortizola i glukagona, kao rezultat toga aktivira se proizvodnja glukoze u stanicama jetre. Sledeći simptomi su tipični za fenomen jutarnje zore:

  • osjećaj umora
  • dezorijentacija
  • oštećenje vida
  • snažna žeđ
  • bolovi mučnine, ponekad povraćanje.

Normalizirajte jutarnji šećer u krvi bez uklanjanja pojave ne djeluje. U tom slučaju pacijent treba naknadno konsultovati endokrinologa, kao i odgoditi lijekove. Konkretno, liječnik može preporučiti inzulin inzulinu kasnije.

Opće preporuke

Kako stabilizirati očitanje glukoze? Postoji nekoliko preporuka:

  • Iz izbornika morate potpuno isključiti proizvode koji sadrže jednostavne brzo probavljive ugljikohidrate. Nalaze se u mliječnoj čokoladi, slatkišima, šećeru, halvi. Pečenje, slatkiši, štruca, pica, brza hrana mogu izazvati značajne skokove. Dijabetičarima je zabranjena i kaša, riža, industrijski sokovi, pivo, dimljeno meso, životinjske masti, slatka soda. Iz prehrane je potrebno ukloniti i prerađenu hranu i konzerviranu hranu.
  • Prehrana pacijenta treba da se sastoji od hrane sa niskim glikemijskim indeksom. Povrće - kupus, patlidžan, tikvice, paprika, zeleni grašak i drugo pomoći će normalizaciji šećera. Dijabetička dijeta treba da sadrži što više svježeg povrća. Poželjno je da toplotna obrada bude minimalna, jer značajno povećava GI proizvoda.
  • Dijeta treba uključivati ​​bobice i voće dopušteno dijabetičarima - jabuke sa zelenom kore, trešnje, ribizlu i drugo. Također ih treba jesti svježe, jer tijekom toplinske obrade dolazi do povećanja GI. Brzo povećanje šećera u krvi uzrokovano je svježe cijeđenim sokovima.
  • Normalizacija težine. Kod pacijenata s normalnom težinom, normalizacija šećera na posta mnogo je efikasnija. Zbog toga bi osoba trebala dobiti izvedivu fizičku aktivnost. Dobri rezultati daju plivanje, posjeta teretani. Ako to nije moguće, onda liječnici preporučuju samo žustro hodanje. Takođe će biti efikasno.

Važno! Dijeta sa malo ugljikohidrata pomoći će stabilizaciji šećera u krvi. Ova opcija hrane je prilično stroga.

U svemu ostalom morate pažljivo slijediti preporuke endokrinologa, uzimati sve propisane lijekove. Ako dnevna razina glukoze iznosi 15 mmol / l ili premašuje indikator, tada će se za stabilizaciju pacijenta, najvjerovatnije, propisati inzulin.

Šećerna bolest tipa 2 opasan je poremećaj, ne samo da pogoršava kvalitetu života, već i njegovo trajanje. Hronična hiperglikemija izaziva ozbiljne komplikacije. I samo normalizacija razine glukoze omogućit će čovjeku da živi dug život.

Normalna očitanja glukoze

Postoji stanje koje se naziva predijabetes. Ovo je razdoblje koje je pre bolesti i koje je karakterizirano nivoom šećera u krvi višom od normalne, ali nedovoljno za postavljanje dijagnoze dijabetičke patologije. U tom su slučaju vrijednosti glukoze navedene u tablici (u mmol / l).

KontingentMinimalnoMaksimalno
Odrasli i djeca od 5 godina starosti5,66
Od godine do 5 godina5,15,4
Od rođenja do godine4,54,9

Venska krv broji

Kvantitativni pokazatelji glukoze u kapilarnoj i venskoj krvi variraju. Kada uzimate materijal iz vene, rezultati su poznati narednog dana (duže nego kod analize prstom). Visoki rezultat ne bi trebao biti zastrašujući, jer se čak 6 mmol / l smatra normalnom razinom šećera za djecu stariju od 5 godina i odrasle.

Fiziološki porast šećera

Povećanje količine glukoze može biti patološko (nastaje iz pozadine bolesti) i fiziološko (provocirano određenim vanjskim ili unutrašnjim faktorima, ima privremenu prirodu, nije manifestacija bolesti).

Fiziološki porast šećera u krvi može biti rezultat sljedećih faktora:

  • prekomjerna vježba
  • stresne situacije
  • pušenje
  • uzimajući kontrastni tuš,
  • upotreba steroidnih lijekova,
  • predmenstrualno stanje
  • kratko vrijeme nakon jela.

Norma šećera sa oblikom neovisnim o insulinu

Normalni kvantitativni pokazatelji glukoze kod dijabetes melitusa inzulinsko neovisnog tipa ne razlikuju se od podataka zdrave osobe. Ovaj oblik bolesti ne podrazumijeva snažne fluktuacije pokazatelja. U većini slučajeva o prisutnosti patologije moguće je saznati tek nakon prolaska testova, jer su simptomi poremećaja osjetljivosti na inzulin blagi.

Klinika za visoki šećer

Simptomi hiperglikemije kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, na prvi pogled mogu se podudarati s manifestacijama patologije tipa 1:

  • osjećaj žeđi
  • suha usta
  • poliurija
  • slabost i umor,
  • pospanost
  • sporo smanjenje oštrine vida.

Ali klinika ne predstavlja značajnu prijetnju pacijentovom tijelu. Najveći problem je taj što je nivo šećera u krvi iznad norme posljedica poremećenog rada bubrega, centralnog nervnog sistema, krvotoka, vizualnog analizatora i mišićno-koštanog sistema.

Trebalo bi pomno nadgledati ljudsko telo, utvrđivati ​​periode skokova nivoa šećera u krvi iznad normalnih. Visoki trenutak smatra se opasnim trenutkom odmah nakon obroka. U takvim slučajevima možete vidjeti prisustvo dodatnih manifestacija patologije:

  • dugotrajne ne zarastajuće rane, ogrebotine na koži i sluznici,
  • zastoj u kutovima usta
  • povećane krvarenje desni
  • smanjene performanse
  • emocionalna nestabilnost.

Čvrsta metrika

Kako bi se izbjegla mogućnost razvoja dijabetičkih komplikacija s bolešću tipa 2, pacijenti moraju ne samo da spriječe razvoj hiperglikemije, nego i kontroliraju moguće smanjenje pokazatelja ispod normalnih. Odnosno, trebalo bi da nivo glukoze držite u uskom okviru (u mmol / l):

  • ujutro prije jela - do 6,1,
  • nekoliko sati nakon doručka, ručka, večere - ne više od 8,
  • prije odlaska u krevet - do 7,5,
  • u urinu - 0-0,5%.

Način mjerenja glikemije

Svaki pacijent koji pati od "slatke bolesti" može osjetiti naglo pogoršanje svog stanja, koje je povezano sa skokovima glukoze. Za neke su karakteristične jutarnje promjene, ovisno o obroku, dok druge osjećaju promjene prije spavanja. Da biste postigli nagle promjene bolesti tipa 2, trebali biste pratiti pokazatelje glukometrom:

  • u mogućnosti da nadoknadi tri puta sedmično,
  • prije svakog obroka u slučaju terapije insulinom,
  • prije svakog obroka i nekoliko sati nakon upotrebe tableta za snižavanje šećera,
  • nakon fizičkog napora, treninga,
  • kad osetite glad
  • noću (po potrebi).

Preporučljivo je sve rezultate snimiti u osobnom dnevniku ili kartici, kako bi endokrinolog mogao pratiti dinamiku bolesti. Ovdje zapišite vrste korištene hrane, jačinu fizičkog rada, količinu unesenog hormona, prisustvo stresnih situacija i prateće upalne ili zarazne bolesti.

Šta je gestacijski oblik bolesti?

Gestacijski dijabetes karakterizira razvoj bolesti kod trudnica. Njegova karakteristika su skokovi šećera u krvi nakon obroka s normalnom stopom posta. Nakon rođenja patologija nestaje.

Grupa rizika za razvoj uključuje:

  • maloletnici
  • žene velike tjelesne težine,
  • stariji od 40 godina
  • ima nasljednu predispoziciju
  • pati od policističnih jajnika,
  • istorija gestacijskog dijabetesa.

Da bi se kontrolirala prisutnost patologije ili oslabljene osjetljivosti tjelesnih stanica na glukozu nakon 24. tjedna trudnoće, provodi se specifični test. Žena uzima kapilarnu krv na prazan stomak. Potom ona pije glukozni prah razređen u vodi. Dva sata kasnije materijal se ponovo sakuplja. Norma prvog dijela krvi je do 5,5 mmol / l, rezultat drugog obroka do 8,5 mmol / l. Ako je potrebno, mogu biti i dodatne intermedijarne studije.

Rizik za bebu

Održavanje nivoa šećera u granicama normale važno je za rast i razvoj djeteta tokom života materice. Sa porastom glikemije povećava se rizik od makrosomije. Ovo je patološko stanje koje karakterizira skup pretjerane mase bebe i povećanja njegovog rasta.Opseg glave i stanje mozga ostaju u granicama normale, ali drugi pokazatelji mogu stvoriti ogromne poteškoće u vrijeme kada se dijete rodi.

Rezultat su porođajne povrede kod beba, povrede i suze u majke. Ako je ultrazvučnim pregledom utvrđeno prisustvo takve patologije, tada se donosi odluka o uzroku prevremenog rođenja. U nekim slučajevima dijete možda još nema vremena da sazri da bi se moglo roditi.

Preporučena trudnička glukoza

Pridržavanje dijeta, izbjegavanje fizičkih napora, samokontrola omogućavaju podešavanje razine šećera u normi. U periodu gestacije norma je sljedeća (u mmol / l):

  • maksimalno prije jela - 5,5,
  • nakon najviše sat vremena - 7,7,
  • najviše nekoliko sati, prije spavanja, noću - 6.6.

Pravila za kontrolu i ispravljanje

Indeksi šećera kod dijabetičara tipa 2 mogu se lako ispraviti, ali to zahtijeva naporan rad pacijenta na sebi, koji se sastoji u poštivanju brojnih pravila. Mogu se koristiti i kao preventivne mjere gestacijskog oblika patologije.

  • Obroci trebaju biti česti, ali u malim količinama (svakih 3-3,5 sati).
  • Izbjegavajte pržena, dimljena, kisela jela s puno začina, brzu hranu.
  • Odbijte od prekomjernog fizičkog napora, uravnotežite načine fizičke aktivnosti i odmor.
  • Uvijek uz sebe nosite neko voće koje će zadovoljiti vašu glad u slučaju njegovog pojavljivanja.
  • Kontrolišite režim pijenja.
  • Redovna provjera kvantitativnih pokazatelja šećera ekspresnim metodama kod kuće.
  • Svakih 6 mjeseci posjetite endokrinologa i provjerite performanse s vremenom.
  • Ograničite uticaj stresnih situacija.

Bez obzira na oblik bolesti, pridržavanje savjeta specijalista ne samo da će održavati normalne stope i spriječiti razvoj komplikacija, već i poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Pogledajte video: Исчез Сахарный диабет II типа и щитовидная железа пришла в норму (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar