Fervex za odrasle, limun bez šećera - zvanična uputstva za upotrebu

Fervex za odrasle bez šećera

Fervex za odrasle bez šećera (Fervex za odrasle bez šećera)

Osnovne fizičko-hemijske karakteristike: svijetlo bež granulirani prah,

Sastav. 1 vrećica uključuje feniramin maleat 25 mg, paracetamol 500 mg, askorbinsku kiselinu 200 mg,

ostale komponente: manitol, bezvodna limunska kiselina, povidon, bezvodni trimagnium dicitrate, aspartam (nadomjestak šećera), Antillean prirodna aroma.

Oblik oslobađanja lijeka.

Prašak za rastvor za unutrašnju upotrebu.

Farmakoterapijska grupa.

Analgetici i antipiretičari. PBX kod N02B E51.

Akcija lijekova.

Osnova lijeka Fervex je kombinacija učinkovitih i sigurnih lijekova koji djeluju na glavne karike u patogenezi prehlade. Paracetamol ima antipiretsko i analgetsko djelovanje, askorbinska kiselina - nadoknađuje tjelesnu potrebu za vitaminom C, koji se povećava kod prehlade, feniramin maleat - blokator H1-histaminskih receptora, pruža desenzibilizirajući učinak, što se očituje smanjenjem upalne reakcije sluznice gornjih disajnih puteva (poboljšanje nosa , curenje iz nosa se smanjuje, kihanje i suzenje nestaju). Pripremljen kao toplo rješenje ugodnog ukusa i mirisa, lijek smanjuje efekte intoksikacije.

Farmakokinetika

Paracetamol nakon oralne primjene brzo se i gotovo potpuno apsorbira u probavnom kanalu. Maksimalna koncentracija paracetamola u plazmi postiže se 30-60 minuta nakon primjene. Paracetamol se metabolizira uglavnom u jetri radi stvaranja spojeva s glukuronskom kiselinom i sulfatima. U maloj količini (manje od 4%) metabolizira se oksidacijom s stvaranjem cisteina i merkaptopurne kiseline (uz sudjelovanje citokroma P450).

Izlučuje se mokraćom, uglavnom u obliku metabolita. Otprilike 5% uzete doze izluči se nepromijenjeno.

Poluvrijeme eliminacije iznosi 2–2, 5 sata. Metabolizam paracetamola kod pacijenata sa zatajenjem jetre se ne mijenja.

Askorbinska kiselina (vitamin C) lako se apsorbuje u probavnom traktu. Nakon apsorpcije cirkuliše u plazmi i koncentrira se u endokrinoj žlijezdi. Nalazi se u velikim količinama u kortikalnom i moždanom sloju nadbubrežne žlijezde. Koncentracija askorbinske kiseline u leukocitima i trombocitima je veća nego u krvnoj plazmi. Askorbinska kiselina se djelomično metabolizira u oksalnu kiselinu ili druge metabole rastvorljive u vodi, a dijelom se izlučuje u neizmijenjenom obliku. Katabolizam askorbinske kiseline iznosi 2, 2-4, 1% njegove ukupne opskrbe tijela, što se zauzvrat procjenjuje na 1500 mg. Smatra se da je ova opskrba tijelom dovoljna 1-1, 5 mjeseci zbog nedostatka vitamina C u hrani. Izlučivanje mokraće započinje nakon zasićenja depoa više od 1500 mg. Kod pacijenata sa smanjenim rezervama vitamin C se možda neće pojaviti u urinu čak i ako se primjenjuje u velikim količinama interno ili parenteralno. Poluživot askorbinske kiseline je od 12, 8 do 29, 5 dana.

Feniramin maleat se dobro apsorbira iz alimentarnog kanala i lako prodire kroz tkivo. Poluživot iz plazme je 1-1,5 sati, izlučuje se iz tijela uglavnom bubrezima.

Indikacije za upotrebu.

Simptomatsko liječenje prehlade, alergijskog rinitisa, gripe, rinofaringitisa, koji se očituju proljevom, glavoboljom, curenjem iz nosa, kihanjem i izlijevanjem.

Način upotrebe i doza.

Interno, za odrasle i djecu starije od 15 godina lijek se propisuje 1 paket 2-3 puta dnevno. Sadržaj vrećice rastvoren je u čaši hladne ili tople vode. Pacijenti sa simptomima prehlade trebaju uzimati toplu otopinu. Prvu dozu treba obaviti što je prije moguće nakon pojave prvih simptoma bolesti. Rastvor se uzima odmah nakon pripreme. Interval između doza trebao bi biti najmanje 4 sata.

Tijek liječenja nije veći od 3 dana.

Nuspojava.

Mogući su pospanost, suha usta, poremećaj smještaja, zadržavanje mokraće, zatvor, neravnoteža i pamćenje, nepažnja, posebno kod starijih ljudi.

Rijetko su alergijske reakcije (osip, urtikarija).

Vrlo rijetko - trombocitopenija, anemija, agranulocitoza, bubrežne kolike.

Ograničenja i kontraindikacije u upotrebi lijeka.

Preosjetljivost na komponente lijeka,

teška oštećenja rada jetre i bubrega,

sklonost trombozi,

adenoma prostate,

mlađi od 15 godina

fenilketonuriju (pošto lek uključuje aspartam),

Prekoračenje dozvoljene doze lijeka (predoziranje).

U slučaju predoziranja, toksični učinak lijeka može biti posljedica: feniramina i paracetamola, koji se očituje napadajima, oslabljenom sviješću, komom. Poznato je da uzimanje paracetamola u dozi većoj od 4 g dnevno (za odrasle) može toksično utjecati na jetru i izazvati hepatonecrozu.

Simptomi intoksikacije (mučnina, povraćanje, anoreksija, bol u trbuhu, pretjerano znojenje) obično se javljaju u prva 24 sata.

Liječenje: hospitalizacija, ispiranje želuca, N-asetilcistein koji se daje intravenski ili oralno, metionin, simptomatska terapija, koristi se prvih 10 sati kao protuotrov paracetamolu.

Značajke upotrebe.

Koristite s oprezom kod pacijenata s dijabetesom.

Alkohol pojačava sedativni učinak feniramin maleuta, hepatotoksičnost paracetamola.

Lijek može da izazove pospanost, što ga čini nesigurnim za upravljanje vozilima i radom sa mehanizmima.

Nema podataka o negativnom učinku lijeka na trudnoću i dojenje, međutim, lijek treba propisati tijekom tih razdoblja s velikom oprezom, uzimajući u obzir usporedbu rizika i koristi.

Askorbinska kiselina može promijeniti rezultate laboratorijskih ispitivanja (glukoza, bilirubin u krvi, aktivnost transaminaze).

Da bi se spriječilo predoziranje, potrebno je razjasniti i isključiti sve pripravke koji sadrže paracetamol.

Za pacijente sa oštećenom funkcijom bubrega s klirensom kreatinina

Oblik doziranja:

Svaka torba sadrži:
aktivna supstanca: paracetamol - 0,500 g, askorbinska kiselina - 0.200 g, feniramin maleat - 0,025 g.
pomoćne tvari: manitol 3,515 g, limunska kiselina 0,050 g, povidon KZO 0,010 g, magnezijum citrat 0,400 g, aspartam 0,050 g, aroma limuna-ruma * 0,200 g.

Puder je svijetlo bež. Dopuštene su smeđe mrlje.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika
Fervex ® je kombinirani pripravak koji sadrži paracetamol, feniramin i askorbinsku kiselinu. Paracetamol je netoksični analgetik koji blokira ciklooksigenazu, uglavnom u središnjem živčanom sustavu, djelujući na centre za bol i termoregulaciju, a ima analgetski i antipiretski učinak.
Feniramin - H Bloker1-histaminski receptori, smanjuju rinoreju i suzu, uklanja spastične pojave, oticanje i hiperemiju sluzokože nosne šupljine, nazofarinksa i paranazalnih sinusa. Askorbinska kiselina sudjeluje u regulaciji redoks procesa, metabolizmu ugljikohidrata, koagulaciji krvi, regeneraciji tkiva, u sintezi steroidnih hormona, smanjuje vaskularnu propusnost, smanjuje potrebu za vitaminima B1, In2, A, E, folna kiselina, pantotenska kiselina. Poboljšava toleranciju na paracetamol i produžuje njegov efekat (povezano s produženjem T½).

Farmakokinetika
Paracetamol
Nakon oralne primjene, brzo se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija lijeka u plazmi postiže se 10-60 minuta nakon primjene. Brzo se distribuira po tjelesnim tkivima, prodire kroz krvno-moždanu barijeru. Komunikacija s proteinima plazme je beznačajna i nema terapijsku vrijednost, ali raste s povećanjem doze.
Metabolizam se javlja u jetri, 80% uzete doze ulazi u reakciju konjugacije glukuronskom kiselinom i sulfatima, čime se formiraju neaktivni metaboliti, 17% se podvrgava hidroksilaciji s stvaranjem 8 aktivnih metabolita, koji se spajaju s glutationom i stvaraju već neaktivne metabolite. Jedan od hidroksiliranih metaboličkih intermedijara pokazuje hepatotoksični efekat. Ovaj se metabolit neutralizira konjugacijom s glutationom, međutim može se nakupljati i u slučaju prevelike doze paracetamola (150 mg paracetamola / kg ili 10 g oralno 10 g paracetamola) uzrokuje nekrozu hepatocita. Izlučuje se bubrezima u obliku metabolita, uglavnom u obliku konjugata. U nepromijenjenom obliku izluči se manje od 5% uzete doze. Poluvrijeme eliminacije iznosi od 1 do 3 sata.
Feniramin:
Dobro se apsorbuje u probavnom traktu. Vrijeme poluraspada iz krvne plazme je jedan do jedan i pol sata. Izlučuje se uglavnom putem bubrega.
Askorbinska kiselina:
Dobro se apsorbuje u probavnom traktu. Vrijeme stvaranja maksimalne terapijske koncentracije (TCmax) nakon oralne primjene je -4 sata, a metabolizira se uglavnom u jetri. Izlučuje se bubrezima, kroz creva, znoj, nepromenjen i u obliku metabolita.

* Aromatični sastav: maltodekstrin, akacijeva guma, α-pinene, ß-pinene, limonen, γ-terpinene, linaloalni, neral, α-terpineol, geranijal, dekstroza, silicijum-dioksid E551, butilhidroksianisol.

Indikacije za upotrebu

Koristi se za akutne respiratorne infekcije, akutne respiratorne virusne infekcije, rinofaringitis za ublažavanje sledećih simptoma:

  • rinoreja, začepljenost nosa,
  • glavobolja
  • groznica
  • lakriminacija
  • kihanje.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na paracetamol, askorbinsku kiselinu, feniramin ili bilo koju drugu komponentu lijeka.
  • Erozivne i ulcerativne lezije gastrointestinalnog trakta (u akutnoj fazi).
  • Zatajenje jetre.
  • Glaukom ugaonog zatvaranja.
  • Zadržavanje mokraće povezano sa bolestima prostate i poremećajem mokraće.
  • Portalna hipertenzija.
  • Alkoholizam
  • Fenilketonurija.
  • Starost dece (do 15 godina).
  • Trudnoća i dojenje (sigurnost nije proučavano).

S pažnjom

Bubrežni zatajenje, urođena hiperbilirubinemija (sindromi Gilberta, Dubina-Johnsona i Rotora), virusni hepatitis, alkoholni hepatitis, starija dob.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Adekvatna i dobro kontrolirana ispitivanja lijeka Fervex ® na trudnicama nisu provedena, pa se primjena lijeka u ovoj skupini bolesnika ne preporučuje.

Nije poznato prelaze li aktivne tvari lijeka u majčino mlijeko. Lijek se ne smije koristiti za vrijeme laktacije.

Doziranje i primjena

Unutra - 1 vrećica 2-3 puta dnevno. Prije upotrebe, sadržaj vrećice mora se otopiti u čaši (200 ml) tople vode. Maksimalno trajanje tretmana je 5 dana. Maksimalna dnevna doza paracetamola iznosi 4 g (8 pakovanja lijeka Fervex®) s tjelesnom težinom većom od 50 kg. Interval između doza lijeka trebao bi biti najmanje 4 sata.
U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (klirens kreatinina ®. Osim toga, etanol, dok koristi feniramin, doprinosi razvoju akutnog pankreatitisa.
Feniramin kao dio pripravka Fervex ® pojačava učinak sedativa: derivati ​​morfija, barbiturati, benzodiazepini i drugi lijekovi za smirenje, antipsihotici (meprobamat, derivati ​​fenogiazina), antidepresivi (amitriptilin, mirtazapin, mianserin), antihipertenzivi, lijekovi protiv hipertenzije1-blokatori, baklofen, istovremeno povećavajući ne samo sedativni efekat, već i povećava rizik od nuspojava lijeka (zadržavanje mokraće, suha usta, zatvor).
Neophodno je uzeti u obzir mogućnost pojačavanja učinaka na centralni atropin kada se koristi u kombinaciji s drugim tvarima s antiholinergičkim svojstvima (drugi antihistaminiki, antidepresivi imipraminske grupe, fenotiazinski antipsihotici, m-antiholinergički lijekovi, antropazmodični lijekovi u atropinu, disopiramid).
Kada se koristi lijek, zajedno s induktorima mikrosomske oksidacije: barbiturati, triciklički antidepresivi, antikonvulzivi (fenitoin), flumecinol, fenilbutazon, rifampicin i etanol, rizik od hepatotoksičnosti se značajno povećava (zbog komponente paracetamola).
Glukokortikosteroidi uz istodobnu upotrebu povećavaju rizik od razvoja glaukoma.
Prijem zajedno sa salicilatima povećava rizik od nefrotoksičnosti.
Istovremenom primjenom s kloramfenikolom (kloramfenikolom) povećava se toksičnost potonjeg.
Paracetamol sadržan u lijeku pojačava učinak indirektnih antikoagulansa i smanjuje efikasnost uricosuricnih lijekova.

Posebna uputstva

Lijek ne sadrži šećer i mogu ga koristiti pacijenti sa šećernom bolešću.
Fervex ® se ne smije koristiti istodobno s drugim lijekovima koji sadrže paracetamol. Kako bi se izbjeglo toksično oštećenje jetre, paracetamol se ne smije kombinirati s alkoholnim pićima, a trebali bi ga uzimati i ljudi skloni kroničnom konzumiranju alkohola.
Rizik od razvoja oštećenja jetre povećava se kod pacijenata sa alkoholnom hepatozom.
Pri prekoračenju preporučenih doza i uz produženu upotrebu može se pojaviti mentalna ovisnost o lijeku.
Kako biste izbjegli predoziranje paracetamola, trebali biste osigurati da ukupna dnevna doza paracetamola sadržana u svim lijekovima koje pacijent uzima, ne prelazi 4 g.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

S obzirom na mogućnost razvoja neželjenih efekata kao što su pospanost i vrtoglavica, preporučuje se suzdržati se od vožnje i mehanizama u periodu liječenja lijekom.

Proizvođač

Proizvođač, paker (primarno pakiranje), paker (sekundarno / tercijarno pakiranje), izdavanje kontrole kvaliteta
UPSASAS, Francuska
979 Avenue de Pyrenees, 47520 Le Passage, Francuska UPSASAS, Francuska
979 avenue des Pyrenees, 47520 Le Passage, Francuska

Zahtjeve potrošača treba poslati na:
Bristol-Myers Squibb LLC, Rusija 105064, Moskva, ul. Zemljanski Val, 9

Pravno lice na čije se ime izdaje registracijsko rješenje
UPSASAS, Francuska
3, ryu Joseph Monnier, 92500 Rueil-Malmaison, Francuska UPSASAS, Francuska
3, rue Joseph Monier, 92500 Rueil Malmaison, Francuska

Sastav lijeka

aktivne supstance: feniramin maleat, paracetamol, askorbinska kiselina (vitamin C)

1 vrećica sadrži feniramin maleat 25 mg, paracetamol 500 mg, askorbinsku kiselinu (vitamin C) 200 mg

pomoćni sastojci: manitol (E 421), limunska kiselina, povidon, trimagnijum-diktat bezvodni, aspartam (E 951), antilensko aromatiziranje.

Farmakološka grupa

Analgetici i antipiretičari. PBX kod N02B E51.

Farmakološki efekti zbog sastojaka lijeka:

  • Feniramin maleat - H Bloker 1 -histaminski receptori, daju desenzibilizujuće djelovanje, očitovano smanjenjem upalnog odgovora sluzokože gornjih disajnih puteva (poboljšava se nazalno disanje, curenje iz nosa, kihanje i smanjenje lakriminacije)
  • paracetamol ima antipiretsko i analgetsko dejstvo,
  • askorbinska kiselina nadoknađuje tjelesnu potrebu za vitaminom C, raste kod prehlada.

Paracetamol nakon oralne primjene brzo se i gotovo potpuno apsorbira u probavnom traktu. Maksimalna koncentracija paracetamola u krvnoj plazmi postiže se 30-60 minuta nakon primjene. Paracetamol se metabolizira u jetri radi stvaranja spojeva s glukuronskom kiselinom i sulfatima.

Izlučuje se mokraćom, uglavnom u obliku metabolita. 90% preuzete doze izlučuje se bubrezima u roku od 24 sata, uglavnom u obliku konjugata glukuronskom kiselinom (60-80%), sulfatnih konjugata (20-30%).

U nepromijenjenom obliku izluči se oko 5% uzete doze. Poluvrijeme eliminacije otprilike je 2:00.

Feniraminski maleat dobro apsorbira u probavnom traktu. Izlučuje se uglavnom putem bubrega.

Askorbinska kiselina dobro apsorbira u probavnom traktu. Izlučuje se uglavnom mokraćom.

Simptomatsko liječenje prehlade, alergijskog rinitisa, gripe, rinofaringitisa, koji se očituje groznicom, glavoboljom, curenjem nosa, kihanjem i suzenjem.

Odgovarajuće sigurnosne mjere opreza za upotrebu

U slučaju visoke tjelesne temperature ili dugotrajne groznice, koja traje 5 dana na pozadini upotrebe lijeka ili kada se pojave znakovi superinfekcije, potrebno je konzultirati liječnika kako bi utvrdio izvodljivost daljnje upotrebe lijeka.

Koristite s oprezom kod pacijenata s dijabetesom.

Alkohol pojačava sedativni učinak feniramin maleuta, hepatotoksičnost paracetamola.

Askorbinska kiselina može promijeniti rezultate laboratorijskih ispitivanja (glukoza, bilirubin u krvi, aktivnost transaminaze).

Rizik od pretežno mentalne ovisnosti pojavljuje se kod prekoračenja preporučenih doza i kod dugotrajnog liječenja.

Da bi se spriječilo predoziranje, potrebno je provjeriti i isključiti sve pripravke koji sadrže paracetamol.

Za odrasle s tjelesnom težinom većom od 50 kg, ukupna doza paracetamola ne smije prelaziti 4 g dnevno.

Upotreba alkoholnih pića ili upotreba sedativa (posebno barbiturata) povećava sedativni učinak feniramin maleata, stoga ove tvari treba izbjegavati tijekom liječenja.

Predoziranje

Povezana sa feniraminom.

Predoziranje feniraminom može uzrokovati napadaje (posebno u djece), oslabljenu svijest, com.

Povezano s paracetamolom.

Postoji rizik od intoksikacije kod starijih osoba, a posebno kod male djece (slučajevi terapijskog predoziranja i slučajnog trovanja su prilično česti).

Predoziranje paracetamolom može biti pogubno.

Mučnina, povraćanje, anoreksija, bledica, prekomjerno znojenje, bol u trbuhu, obično se pojavljuju u toku prva 24 sata.

Predoziranje više od 10 g paracetamola u 1 dozi za odrasle i 150 mg / kg tjelesne težine u 1 dozi kod djece uzrokuje citolizu jetre, što može dovesti do potpune i nepovratne nekroze, što dovodi do hepatocelularne insuficijencije, metaboličke acidoze, encefalopatije, što u sv. zauzvrat, može dovesti do kome i smrti.

Istovremeno postoji povećana razina jetrenih transaminaza, laktat dehidrogenaze i bilirubina na pozadini povećane razine protrombina, što može nastati 12-48 sati nakon primjene.

  • neposredna hospitalizacija
  • određivanje početnog nivoa paracetamola u krvnoj plazmi
  • trenutno povlačenje primijenjenog lijeka ispiranjem želuca,
  • konvencionalni tretman predoziranja uključuje upotrebu antidota N-acetilcisteina intravenski ili oralno. Antidot treba koristiti što ranije, najbolje u roku od 10 sati nakon predoziranja,
  • metionin kao simptomatska terapija.

Nuspojave

Iz hematopoetskog i limfnog sistema: anemija, sulfhemoglobinemija i methemoglobinemija (cijanoza, nedostatak daha, bol u srcu), tromboza hemolitičke anemije, hiperprotrombinemija, eritrocitopenija, trombocitopenija, agranulocitoza, neutrofilna leukocitoza, purpenija, purpenija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, gnojna purpunija, gnojna purpunija, gnojna pupura, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija, purpunija,

Iz imunog sistema: anafilaksija, anafilaktički šok, reakcije preosjetljivosti kože, uključujući pruritus, osip na koži i sluznici (obično eritematski osip, urtikariju), angioedem, multiformni eritem (Stevens-Johnson sindrom), toksična epidermalna nekroliza (Lyell sindrom).

Iz respiratornog sistema: bronhospazam kod pacijenata osjetljivih na acetilsalicilnu kiselinu i druge NSAID.

Iz probavnog sistema: suha usta, mučnina, žgaravica, povraćanje, zatvor, epigastrična bol, proliv, oslabljena funkcija jetre, povišene jetrene enzime, obično bez razvoja žutice, hepatonecroze (efekat ovisan o dozi).

Iz endokrinog sistema: hipoglikemija do hipoglikemijske kome.

Iz nervnog sistema: retko - glavobolja, vrtoglavica, poremećaj sna, nesanica, pospanost, zbunjenost, halucinacije, nervoza, drhtanje, u nekim slučajevima - koma, grčevi, diskinezija, promene ponašanja, povećana razdražljivost, neravnoteža i pamćenje, distrakcija, naročito u starijih bolesnika starost.

Iz kardiovaskularnog sistema: u izoliranim slučajevima - tahikardija, distrofija miokarda (efekat ovisan o dozi uz produženu upotrebu), ortostatska hipotenzija.

Sa strane metabolizma: metabolička neravnoteža cinka, bakra.

Iz mokraćnog sistema: zadržavanje mokraće i otežano mokrenje, aseptična pijurija, bubrežne kolike.

Na kožnoj strani: ekcem

Sa strane organa vida: suve oči, mdrijaza, oštećen smještaj.

Uz produljenu upotrebu u velikim dozama: oštećenje glomerularnog aparata bubrega, kristalurija, stvaranje urata, cistina i / ili oksalata u bubrezima i mokraćnim putovima, oštećenje otočnog aparata gušterače (hiperglikemija, glukozurija) i oslabljena sinteza glikogena sve do razvoja dijabetesa melitusa.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Zbog prisutnosti feniramina, etanol povećava sedativni učinak H 1 blokatora, tako da se treba uzdržavati od upravljanja vozilima ili rada sa drugim mehanizmima. Tokom liječenja treba izbjegavati upotrebu alkoholnih pića i uporabu lijekova koji sadrže etilni alkohol.

Kombinacije treba uzeti u obzir.

Zbog prisutnosti feniramina, drugi sedativi mogu izazvati depresiju središnjeg živčanog sustava, poput morfijskih derivata (analgetici, sredstva za suzbijanje kašlja i zamjenska terapija), antipsihotika, barbiturata, benzodiazepina, anksiolitika, osim benzodiazepina (npr. Meprobamata) tablete za spavanje, sedativni antidepresivi (amitriptilin, doksepin, mianserin, mirtazapin, trimipramin), sedativ N 1 -blokatori, centralni antihipertenzivi, baklofen i talidomid.

Zbog prisustva feniramina, lekovi koji imaju atropinski efekat, kao što su: imipraminski antidepresivi, većina atropina N 1 blokatori, antikolinergici, antiparkinsonski lijekovi, atropinski antispazmodici, disopramid, fenotiazinski antipsihotici i klozapin mogu dodati neželjene atropinske efekte, kao što su zadržavanje mokraće, zatvor i suha usta.

Teraflu: sastav, farmakološko djelovanje

Alat je dostupan u obliku praha, tableta, masti i spreja za oralnu primjenu. Sadrži paracetamol, feniramin maleat i askorbinsku kiselinu.

Lijek ima izbalansiran sastav, što ga čini ne samo učinkovitim lijekom protiv prehlade, već mu omogućuje da se kombinira s drugim lijekovima iz iste farmakološke grupe.

Ovaj je prah jedinstven, pa eliminira sve znakove gripe i prehlade, čak i kod dijabetesa. Dakle, uz pomoć lijeka možete se riješiti kašlja, groznice, curenja iz nosa i upale grla. Takođe, lek stimuliše imuni sistem, ubrzavajući tako oporavak.

Teraflu se, poput Fervexa, često koristi bez šećera za bolesti poput:

  1. senena groznica
  2. gripa
  3. sinusitis
  4. rinofaringitis,
  5. prehlada
  6. rinitis
  7. rinoreja
  8. rinosinusopatija i slično.

Što se tiče simptoma, lijek ima vazokonstriktor (fenilefrin), imunostimulirajući (vitamin C), antipiretik, analgetski (paracetamol), kao i antialergenski efekat (feniramin).

Prednost lijeka je u tome što je različit oblik i jačina izlaganja, što omogućava pacijentima da odaberu najbolju opciju.

Ali najčešće se daje prednost prašcima iz kojih se pripremaju topli napici, jer su efikasni i pogodni za upotrebu.

Upute za upotrebu lijeka

Jedno pakovanje praha uzima se svaka četiri sata. Međutim, tokom dana možete popiti najviše 4 kesice.

Prije upotrebe, proizvod se mora otopiti u čaši prokuhane vode. Vrijedi napomenuti da dijabetičari ne bi trebali dodati šećer u napitak.

Lijek je dozvoljeno uzimati u bilo koje doba dana. Međutim, ima maksimalan učinak ako ga pijete prije spavanja.

Pijenje proizvoda duže od 5 uzastopnih dana je zabranjeno. Pored toga, njegova upotreba dozvoljena je samo od dvanaeste godine.

S očitim znakovima gripe ili prehlade možete odabrati lijek ne samo prema intenzitetu terapijskog učinka, već i prema ukusu. A optimalna pojedinačna količina paracetamola (325 mg) ima maksimalan analgetski i antipiretski učinak.

Kod težih oblika akutnih respiratornih virusnih infekcija možete koristiti Teraflu Extra koji ima ukus cimeta i jabuke. Kao dio ove vrste proizvoda postoji dvostruka doza aktivne tvari (650 mg). To vam omogućava da brzo spustite temperaturu i smanjite intenzitet drugih, ne manje ugodnih znakova bolesti.

Međutim, korištenje lijeka u obliku praha nije uvijek prikladno, jer mnogi dijabetičari, čak i kod prehlade, mogu krenuti na posao.

U tom slučaju mogu koristiti tablete Teraflu.

Fervex: sastav, terapeutski učinak, nuspojave i kontraindikacije

Fervex je granulirani prah svijetlo bež boje. Jedna vrećica sadrži paracetamol (500 mg) feniramin maleat (25 g) i vitamin C (200 mg). Aspartam se koristi kao zamjena za šećer.

Osnova lijeka je kombinacija učinkovitih ljekovitih tvari koje uklanjaju simptome obične prehlade. Zbog toga se nakon uzimanja toplog napitka temperatura smanjuje, smanjuje se bol u grlu i glavi, upale se ublažavaju, nestaje i curenje iz nosa i solzenje.

Indikacije za upotrebu Fervexa su iste kao kod Teraflua.

Kada je riječ o nuspojavama, tada se nakon uzimanja lijeka mogu pojaviti zatvor, pospanost, oštećenje pamćenja, ravnoteža. Moguće je i zadržavanje mokraće, poremećaj smještaja, suha usta, a stariji pacijenti postaju nepažljivi. Manje često pacijent može razviti alergijske reakcije (urtikarija, osip), ponekad se mogu pojaviti bubrežne kolike, trombocitopenija, agranulocitoza i anemija kod dijabetes melitusa.

Kontraindikacije za upotrebu Fervexa su:

  1. sklonost stvaranju krvnih ugrušaka,
  2. preosjetljivost na komponente lijeka,
  3. glaukom zatvorenog ugla,
  4. starost do 15 godina
  5. alkoholizam
  6. adenoma prostate,
  7. fenilketonurija,
  8. zatajenje bubrega i jetre.

Upute za upotrebu

Dnevno možete piti do 2-3 kesice. Ali prvo, sadržaj pakovanja mora biti otopljen u čaši tople ili hladne vode.

Uputa za upotrebu bez šećera Fervex kaže da je prvu dozu bolje proizvesti odmah nakon prvih znakova bolesti. Otopinu treba piti odmah nakon pripreme, a interval između doza treba biti najmanje 4 sata. Trajanje terapije nije više od tri dana.

Ako se doza premaši, paracetamol i feniarmin mogu imati toksični učinak na tijelo, što se očituje poremećajem svijesti, konvulzijama, pa čak i komu.

Predoziranje može nastati ako doza paracetamola za odraslu osobu premaši 4 grama, što može uzrokovati hepatonecrozu. Simptomi intoksikacije mogu se razviti tijekom dana nakon uzimanja Fervexa. Liječenje se sastoji od ispiranja želuca i primjene ili intravenske primjene N-asetilcisteina, metionina i simptomatske terapije.

Trošak Fervexa bez šećera (8 kom. Po pakiranju) kreće se od 270 do 600 rubalja. Cijena Teraflu praha ovisi o broju pakovanja: 4 kom. - od 200 p., 10 kom. - 380 rubalja.

Video u ovom članku dat će detaljne informacije o tome kako obično liječiti gripu za dijabetes.

Ostavite Svoj Komentar