Glucometer Satellite express: upute za uporabu i recenzije

Za ljude koji imaju dijabetes, redovno praćenje koncentracija glukoze u krvi je vitalni aspekt. Do danas nije potrebno posjetiti specijaliziranu laboratoriju i donirati krv na analizu. Sve što trebate je kupiti poseban uređaj - glukometri, koji vam omogućuje mjerenje šećera u krvi kod kuće i ne samo. Zahvaljujući ovom uređaju, pacijent se može slobodno kretati gradom, imajući priliku u svakom trenutku procijeniti svoje stanje. Sa niskom razinom glukoze to se može nadoknaditi istim čokoladnim šipkom, a s visokim nivoom može se odmah učiniti injekcija inzulina, što bi također trebalo uvijek biti pri ruci. Mnogi dijabetičari koriste mjerilo Satellite Express (tehnička oznaka - PCG 03) kao mjerni uređaj, čije karakteristike treba detaljnije ispitati.

Opće karakteristike uređaja

Proizvodnja prenosivih uređaja "Satelit ekspres" obavlja se u Rusiji, domaćoj kompaniji "Elta" još od devedesetih godina prošlog veka. Danas su ovi brojili jedan od najpopularnijih na ruskom tržištu, a osim toga, izvoze se u inostranstvo, što ukazuje na njihovu visoku konkurentnost.

Uređaji ove vrste uključuju upotrebu posebnih olovki za probijanje sa uklonjivim lancetama, pomoću kojih možete uzeti krv. Za dobivanje rezultata mjerenja potrebne su test trake, koje se proizvode pojedinačno za različite modele glukometra. Stoga, prilikom kupovine ovih potrošnog materijala, prvo morate provjeriti jesu li oni stvarno prikladni za model Satellite Express.

Među očitim prednostima ovog brojila prvo je potrebno napomenuti njegovu pristupačnu cijenu (prosječno 1300 rubalja) i pružanje dugoročne garancije proizvođača. Potrošni materijal za uređaj, naime, lancete i test trake, također imaju nisku cijenu u usporedbi s inostranim kolegama. Istovremeno, kvaliteta Elta proizvoda je sasvim prihvatljiva, što je čini jednom od najpopularnijih među kupcima sa srednjim i niskim primanjima.

Pomno proučavajući korisničke preglede, možemo zaključiti da se Satellite Express dokazao ne samo zbog svoje jeftinosti, već i zbog lakoće upotrebe. Dakle, i djeca i stariji ljudi koji nisu dobro upućeni u moderne tehnologije lako mogu izmjeriti razinu glukoze u krvi uz njegovu pomoć.

Sadržaj i specifikacije paketa

Satelitski ekspres PKG 03 glukometrijski set uključuje sam uređaj, kao i pomoćni pribor, dokumentaciju i potrošni materijal:

  • baterije (baterije),
  • uputstva za upotrebu
  • futrolu (u kojoj je uređaj prikladan za nošenje izvan kuće),
  • probijač uzorkovanja krvi,
  • jednokratne lancete u količini od 25 komada,
  • jednokratne test trake u količini od 25 komada (plus jedna kontrola),
  • garancijski list.

Raspoloživi potrošni materijal dovoljan je da kupac može u potpunosti cijeniti prednosti uređaja i odlučiti o njegovoj budućoj upotrebi. Što se tiče potrošnje energije brojila, na osnovu specifikacija koje je izjavio proizvođač, standardne baterije trebale bi biti dovoljne za najmanje pet hiljada mjerenja.

"Satellite Express PKG 03" kalibrira se ne plazmom, nego punom krvlju, stoga prilikom primanja rezultata mjerenja mora se uzeti u obzir ovaj aspekt. Za kompletnu analizu nije dovoljan više od jednog mikrograma krvi, koju ubode jedan prst pierserom za potpunu analizu. Raspon mjerenja kreće se od 0,6 do 35 mmol / litra, što omogućava prepoznavanje značajnih odstupanja od norme kako u smjeru povećanja tako i smanjenja razine glukoze u krvi.

Brojilo može sadržavati rezultate šezdeset prethodnih mjerenja u svojoj elektroničkoj memoriji i prikazati ih ako je potrebno. To vam omogućava da automatski vodite statistiku svih promjena u pacijentovom stanju, koje će nakon toga možda biti potrebne za prilagodbu doze inzulina. Također je vrijedno dodati da je normalna radna temperatura okoline za ovaj uređaj u rasponu od +15 do +35 stepeni Celzijusa. Ako je mjerač prije sljedećeg mjerenja iz nekog razloga bio hladen na hladnom ili pregrijan na suncu, prvo ga mora dovesti do sobne temperature. Inače, stabilnost njegovog rada nije zagarantovana.

Detaljna uputstva za upotrebu

Glucometer Satellite Express tokom svog rada koristi posebne test trake, koje nužno moraju odgovarati ovom modelu uređaja. Stoga, prije nego što počnete mjeriti razinu šećera, u utičnicu brojila trebate umetnuti traku koda, nakon čega će se na ekranu prikazati troznamenkasti kôd. Ako je ova šifra identična onoj navedenoj na pakiranju test traka, možete nastaviti sa sljedećim koracima:

  • uzmite jednu od test traka i uklonite dio ambalaže s kontaktne strane,
  • umetnite traku kontakata u utičnicu uređaja,
  • uklonite ostatak paketa, nakon čega će se na zaslonu brojila prikazati kôd i treperi indikator u obliku kapi.
  • oprati ruke sapunom,
  • pomoću probijača uzimati krv iz prsta,
  • umetnite lancetu u piercer i ugurajte krv u nju,
  • dodirnite kap krvi na površini test trake umetnute u uređaj tako da se u nju potpuno apsorbira,
  • pričekajte zvučni signal koji će uređaj emitirati nakon uspješnog ispunjavanja prethodnog stavka (treptajući indikator kapi krvi na ekranu trebao bi se ugasiti),
  • pričekajte sedam sekundi, tokom kojih će merač vršiti test krvi za šećer,
  • dobiti rezultat analize koja se prikazuje na ekranu.

Na kraju postupka istrošeni test trak mora se ukloniti iz utičnice i isključiti napajanje uređaja. Zatim treba odložiti lancetu i traku za jednokratnu upotrebu. Ako su iz nekih razloga sumnjivi dobiveni rezultati, mjerač treba odvesti u servisni centar radi provjere njegove funkcionalnosti. U ovom slučaju test krvi mora biti dupliciran u laboratoriji.

Mora se dodati da rezultati dobiveni pretragom krvi pomoću satelita Express ne mogu biti razlog za promjenu načina liječenja. To jest, ne možete u bilo kojem slučaju promijeniti dnevnu dozu inzulina na osnovu brojeva koji se pojavljuju na ekranu. Kao i bilo koji drugi uređaj, mjerač ima mogućnost povremenog prekida, što može uzrokovati prikazivanje pogrešnih rezultata. Stoga, ako se u očitanju uređaja i postoje ozbiljna odstupanja od norme utvrde nepravilnosti, testovi se trebaju ponoviti u laboratoriji. Samo s medicinskog stanovišta oni imaju težinu, a na njih se može pouzdati samo liječnik u prilagođavanju tijeka terapije.

Nedostaci uređaja i ograničenja u njegovoj upotrebi

Čak i najkvalitetniji uređaj ima svoje nedostatke, o kojima je proizvođač dužan obavijestiti potrošače o svojim proizvodima. Merač glukoze kompanije Elta u tom smislu takođe nije izuzetak. Nakon duže upotrebe, uređaj može početi proizvoditi rezultate ispitivanja s povećanom pogreškom u odnosu na one navedene u uputama. Ovaj problem možete riješiti samo ako ga odnesete u servisni centar gdje će biti pokrenut.

Također, mnogi se korisnici žale da test trake koje se prodaju u ljekarnama često imaju nepropusno pakiranje, pa ih nije moguće koristiti na temelju uputa za sam uređaj. Odgovor proizvođača je nedvosmislen: kupite potrošni materijal samo u onim ljekarnama koje Elta proizvode primaju izravno od dobavljača. To minimizira rizik dobivanja neispravne robe na policama.

Ponekad je nezadovoljstvo pacijenata zbog činjenice da su test trake, čak i ako su hermetički pakirane, neugodne za upotrebu. Ako na njih naiđe prašina ili bilo koji drugi zagađivač, oni postaju neupotrebljivi i uređaj počinje prikazivati ​​nezamislive brojeve koji se značajno razlikuju od pravih pokazatelja. Ovaj problem još uvijek nije riješen od strane proizvođača, a od tada je pušten mjerač Satellite Plus.

Što se tiče ograničenja upotrebe uređaja, ona uključuju:

  • sposobnost analize samo cele arterijske krvi (venska krv i krvna plazma nisu pogodni za istraživanje),
  • Samo svježa krv uzeta iz prsta podliježe analizi (uzorci koji su pohranjeni u laboratoriji neko vrijeme ili podvrgnuti konzerviranju nisu prikladni za analizu),
  • nemogućnost provođenja analize kondenzovane krvi,
  • nemogućnost dobivanja pouzdane analize rezultira prisutnošću zaraznih bolesti i onkologije kod pacijenta.

Između ostalih indikacija, također je vrijedno napomenuti da se Satellite Express ne može koristiti nakon uzimanja askorbinske kiseline. Štaviše, kako bi uređaj počeo da pokazuje pogrešne rezultate, dovoljan je samo jedan gram ove supstance u krvi pacijenta.

Zaključak

Za razliku od stranih analoga, Satellite Express ima nisku cijenu i dostupan je kupcima sa ograničenim primanjima. Recenzije korisnika sugeriraju da se uređaj pokazao u omjeru cijene i kvalitete i pacijenti nemaju velike pritužbe na njega. Svaka značajna neugodnost uglavnom je povezana s upotrebom lanceta i test traka, koji ponekad ne zadovoljavaju deklarirane standarde. Inače, ovaj model glukometra nema pritužbi i jedan je od najčešćih na domaćem tržištu.

Opis analizatora i opreme

Mjerač za analizu visokog šećera u krvi koristi posebne test trake za mjerač Satellite Expressa, koje nudi službeni proizvođač. Za uzimanje krvi na pregled upotrebljava se olovka za probijanje u koju se ugrađuju sterilne igle za jednokratnu upotrebu.

Ruska kompanija Elta proizvodi prijenosne brojile glukoze u krvi od 1993. godine. Koje se mogu vidjeti na policama medicinskih prodavnica i ljekarni pod markom Sattelit. Proizvođači Ranije nudeći glukometar Satellite PKG 02, proučavali su sve mane, ispravljali bugove i puštali novi napredni uređaj bez nedostataka.

Komplet za mjerne uređaje uključuje uređaj ruske kompanije, lancete za glukometar u količini od 25 komada, olovku za olovku u koju su ugrađene sterilne igle za jednokratnu upotrebu, test trake u pakovanju od 25 komada, upute za upotrebu uređaja, futrolu za skladištenje i nošenje brojila, baterija, garancijski list.

  • Univerzalne lancete, koje se nude u kompletnom setu, omogućuju vam da naučite kako koristiti uređaj i procijeniti kvalitetu uređaja.
  • Uz pomoć prikladnog probijača i najtanje sterilne igle, uzorkovanje krvi odvija se bezbolno i brzo. Korištenje uređaja dizajnirano je za 5000 mjerenja nakon čega je potrebno promijeniti bateriju.
  • Uređaj je idealan za testiranje kod kuće. Također, mjerni uređaj često se koristi u klinikama kada morate brzo saznati rezultate krvne pretrage na šećer.
  • Zbog jednostavnosti upravljanja, brojilo mogu koristiti stariji ljudi i djeca. Detaljne specifikacije možete pronaći kada gledate poseban informativni video.

Specifikacije instrumenta

Glucometer Satellite Express PKG 03 koristi elektrohemijsku dijagnostičku metodu. Za provođenje analize potrebna je minimalna količina krvi od 1 mcg. Uređaj može dati rezultate istraživanja u rasponu od 0,6 do 35 mmol / litra, tako da dijabetičar može pomoću analizatora izmjeriti i povećane i smanjene pokazatelje.

Umjeravanje uređaja vrši se na punu krv. Uređaj može pohraniti do 60 najnovijih rezultata ispitivanja. Podaci o nivou šećera u krvi možete dobiti nakon 7 sekundi.

Potrebno je koristiti mjerač na temperaturnim pokazateljima od 15 do 35 stepeni. Skladištenje uređaja dopušteno je na temperaturama od -10 do 30 stepeni. Ako je uređaj duže vrijeme bio u prostoriji u kojoj je temperatura viša od preporučene, pola sata ga prije upotrebe morate držati u pravim uvjetima.

  1. Na internetu možete pronaći brojne pozitivne kritike o satelitskom metru, što je vrlo opravdano. Dijabetičari ga uspješno koriste, jer je takav uređaj povoljan. Cijena uređaja je 1200 rubalja, olovku za probijanje se može kupiti za 200 rubalja, set test test traka u iznosu od 25 komada koštat će 260 rubalja, možete nabaviti i set od 50 test traka.
  2. Ruske univerzalne lancete odgovaraju većini olovaka za uzorkovanje krvi. Takvi mjerni uređaji imaju mnogo korisnih funkcija, ne lažu, jednostavni su i zgodni za rukovanje.

Kako koristiti satelitski ekspres metar

Prije nego što započnete test krvi na šećer, morate pročitati priručnik s uputama i provjeriti postavke. Ako su dijabetičari kupili uređaj u specijaliziranoj trgovini, za sve izdate uređaje daje se garancija kompanije. Uputa ima jasan redoslijed postupaka, tako da svako može lako shvatiti kako postaviti željeni režim i izvršiti krvni test.

Nakon prvog pokretanja analizatora, utor utora umetnut je u utor uređaja. Na displeju će se pojaviti skup kodnih simbola koji bi se trebao potpuno podudarati s brojevima naznačenim na kućištu s test trakama.

Ako se podaci ne podudaraju, nakon određenog vremena uređaj će dati grešku. U tom slučaju, vrijedno je kontaktirati servisni centar za pomoć, gdje će vam pomoći u konfiguriranju brojila i promjeni postavki ako ste ga prije koristili.

  • Uzmite test traku i uklonite nešto ambalaže iz nje kako biste otkrili kontakte. Testna traka ugrađuje se u uređaj nakon čega se otpušta iz preostalog pakiranja. Na zaslonu će se ponovo prikazati kontrolne cifre koje moraju biti provjerene s postojećim. Takođe će biti prikazan treptavi simbol kapi krvi. Koji izveštava o spremnosti analizatora za merenje.
  • U sterilnu olovku se ubacuje sterilna igla, nakon čega se vrši probijanje na koži. Dobivenu kap krvi mora se nježno dodirnuti posebna površina test trake koja automatski apsorbira željenu količinu biološkog materijala.
  • Kad uređaj primi potrebnu količinu krvi, mjerač će vas obavijestiti zvučnim signalom, nakon čega će treptajući simbol na ekranu nestati. Nakon 7 sekundi na ekranu se mogu vidjeti rezultati dijagnostike.
  • Nakon analize, test traka uklanja se iz utičnice i uređaj se isključuje. Elta Satellite mjerač čuvat će sve primljene podatke u memoriji, a po potrebi indikatorima se može ponovo pristupiti.

Uputa za upotrebu

Uprkos pozitivnim karakteristikama, mjerni uređaj ponekad može dati netačne rezultate. Ako analizator prikaže grešku, u tom slučaju ga treba odvesti u servisni centar na pregled i konfiguraciju. Da bi se dobili tačni pokazatelji, u laboratoriji se uzima krvna pretraga šećera i zatim uspoređuje sa podacima glukometra.

Lančevi namijenjeni za olovku za piercing su sterilni i mogu se koristiti za njihovu namjeravanu svrhu ne više od jednom, jer u protivnom dijabetičar može dobiti netočne podatke prilikom mjerenja razine glukoze u krvi.

Prije provođenja analize i obavljanja punkcije prsta, ruke se temeljito isperu sapunom i osuše ručnikom. Prije uklanjanja test trake provjerite cjelovitost ambalaže. Ne dopustite da vlaga ili prašina prodru na testnu površinu, jer će rezultati ispitivanja biti netačni.

  1. Pošto je merač kalibriran punom krvlju, venska krv ili krvni serum se ne mogu koristiti za testiranje.
  2. Studija bi se trebala temeljiti na svježem biološkom materijalu, ako se krv čuvala nekoliko sati, rezultati ispitivanja bit će netačni.
  3. Uprkos brojnim prednostima, uređaj ne dopušta analizu šećera tijekom zgrušavanja krvi, zaraznih bolesti, opsežnog edema i malignih tumora.
  4. Uključivanje indikatora će biti netačno. ako se dijagnoza postavi nakon što je osoba uzela više od 1 grama askorbinske kiseline.

Povratne informacije od korisnika i ljekara

Općenito, mjerni aparat za određivanje šećera u krvi ima pozitivne ocjene dijabetičara. Prije svega, korisnici primjećuju nisku cijenu potrošnog materijala i samog uređaja, što je prilično korisno za ljude koji imaju dijabetes.

Proizvođač daje petogodišnju garanciju na mjerač, međutim, na test trakama, rok trajanja otvorene ambalaže je samo godinu dana. U međuvremenu, svaka test traka satelita ima pojedinačno pakovanje u vezi s kojim pacijent može sigurno konzumirati potrošni materijal duže vrijeme, čak i ako se šećer u krvi mjeri jednom tjedno kod kuće.

Dijabetičari nemaju pitanja gdje kupiti mjerač Satellite Express-a i potrebne zalihe, jer je ovaj uređaj naširoko korišten i prodaje se u mnogim specijaliziranim medicinskim prodavaonicama. Iz istog razloga na forumima na internetu praktično ne postoje oglasi s riječima "prodaću Satelit ekspres".

Ako uporedimo koliko koštaju domaći analizator i strani analog s sličnim karakteristikama, Satelit ekspres sigurno pobjeđuje. Stoga, kad odlučujete koji su uređaji najtačniji i najkvalitetniji, vrijedi obratiti pažnju na ruski razvoj.

Kako koristiti mjerač Satelit će reći stručnjak u videu u ovom članku.

Prednosti satelitskog ekspresnog glukometra

Maksimalna upotrebljivost

Potreba za kapom krvi s volumenom od samo 1 μl

Minimalno vrijeme studija - 7 sekundi

Za svaku test traku odvojeno pakiranje

Povoljna cijena za kapilarne trake

Sama testna traka uzima potrebnu količinu krvi

PAŽNJA! PROČITAJTE UPUTE PRE UPOTREBE. OGRANIČENJA SU DOSTUPNA.

Unesite kod (slika 1)
Umetnite traku s natpisom „kod“ iz paketa test traka u uređaj, na ekranu će se pojaviti trocifren kod.

Umetnite test traku (slika 2)
Umetnite test traku s gornjim kontaktima do kraja. Na ekranu će se pojaviti treperi simbol pada i troznamenkasti kod. Svakako provjerite odgovaraju li se kodovi na ekranu i na stražnjoj strani pakiranja svake test trake.

Dodirnite kap krvi testnom trakom umetnutom u uređaj (slika 3) i držite dok odbrojavanje ne počne sa 7 na 0 na ekranu.

Nakon dovršetka odbrojavanja od 7 do 0, vidjet ćete rezultat analize.

Pogreške korisnika tokom rada satelitskog ekspresnog glukometra

Slaba baterija (baterija) u metru

Korištenje test traka druge modifikacije

Kod na ekranu brojila ne odgovara kôdu na test trakama

Upotreba test traka nakon isteka roka valjanosti

Nepravilna primjena kapi krvi na test traku

Pridržavajte se pravila korišćenja satelitskog ekspresnog metra i budite zdravi!

24-satna telefonska linija za podršku korisnicima: 8-800-250-17-50.
Besplatan poziv u Rusiju

Ruske merače kompanije Elta

Prema podacima proizvođača, satelitski ekspres mjerač namijenjen je individualnom i kliničkom mjerenju razine glukoze u ljudskoj krvi.

Upotreba kao klinički uređaj moguća je samo u nedostatku uslova za laboratorijsku analizu.

Elta uređaji za mjerenje glukoze prilično su traženi na tržištu. Model koji se razmatra je predstavnik četvrte generacije glukometra koje proizvodi kompanija.

Tester je kompaktan, praktičan i higijenski za upotrebu. Uz to, pod uvjetom da je ekspresno mjerilo Satellite Express ispravno konfigurirano, moguće je dobiti prilično točne podatke o glukozi.

Tehničke karakteristike satelitskog glukometra Express PGK-03

Glucometer PKG-03 je prilično kompaktan uređaj. Duljina mu je 95 mm, širina 50, a debljina svega 14 milimetara. Istovremeno, težina brojila iznosi samo 36 grama, što vam bez problema omogućava nošenje u džepu ili torbi.

Za mjerenje razine šećera dovoljno je 1 mikroliter u krvi, a rezultate ispitivanja uređaj priprema za samo sedam sekundi.

Merenje glukoze vrši se elektrohemijskim metodama. Brojilo registruje broj elektrona koji se oslobađaju tokom reakcije posebnih tvari u test traci s glukozom koja se nalazi u pacijentovoj kapljici krvi. Ovom metodom možete minimizirati utjecaj vanjskih faktora i povećati preciznost mjerenja.

Uređaj ima memoriju za 60 rezultata mjerenja. Umeravanje glukometra ovog modela vrši se na pacijentovoj krvi. PGK-03 može mjeriti glukozu u rasponu od 0,6 do 35 mmol / litra.

S obzirom da je model prilično budžet, nije predviđeno njegovo povezivanje s računalom, kao ni priprema prosječne statistike za određeno vremensko razdoblje. Nije implementirana glasovna funkcija i bilježenje vremena proteklog nakon jela.

Šta se nalazi u kompletu?

Brojilo se isporučuje gotovo spremno za upotrebu. Pored samog uređaja, komplet uključuje odgovarajuću bateriju (CR2032 baterija) i set testera za trake.

Sastoji se od 25 jednokratnih traka čipa, kao i jedne kontrole i kalibracije. Jedna isporučena baterija dovoljna je za oko pet hiljada upotreba testera.

Kompletan set glukometra Satellite Express PGK-03

Pakovanje također sadrži jedan probijač i 25 posebnih lanceta, koji osiguravaju sigurnost i sterilnost uređaja. Takođe se isporučuje prikladna plastična futrola brojila, što je kupcu ugodan bonus.

Pakovanje nužno sadrži garancijski list, koji se mora zadržati. Proizvođač izjavljuje neograničeno jamstvo za uređaj podložno pravilima za njegovo skladištenje i upotrebu.

Kako koristiti uređaj?

Na ekranu brojila treba biti prikazan brojčani kod.

Mora ga uporediti sa kodom ispisanim na kutiji test traka. Ako se kôd ne podudara, uređaj ne možete koristiti - mora ga vratiti prodavaču, koji će zamijeniti brojilo za radni.

Nakon što mjerač prikaže stiliziranu sliku kapi, trebate staviti krv na dno trake i pričekati da upije. Brojilo će automatski pokrenuti analizu, obavijestivši ga o posebnom zvučnom signalu.

Nakon nekoliko sekundi, ekran PGK-03 prikazat će rezultate mjerenja, koji će se uzastopno pohraniti u memoriju uređaja. Po završetku upotrebe morate ukloniti korištenu test traku s prijamnika brojila, nakon čega se uređaj može isključiti. Važno je da isključite mjerač nakon uklanjanja trake, a ne prije toga.

Ispitne trake, kontrolno rješenje, lancete i drugi potrošni materijal

Test trake se koriste jednom. Da bi rezultat bio što precizniji, potrebno je koristiti neoštećene trake.

Ako je pojedinačno pakiranje trake oštećeno, bolje je da ga ne koristite - rezultat će biti iskrivljen. Preporučuje se upotreba lanceta za probijanje kože samo jednom. Sterilizirani su i hermetički zatvoreni.

Lančevi su ugrađeni u posebni auto-pirser, koji je konfiguriran na takav način da probije kožu na minimalnu dubinu dovoljnu da se oslobodi potrebna količina kapilarne krvi.

Imajte na umu da rješenje za dezinfekciju nije uključeno u paket isporuke. Rješenje koje se isporučuje s brojilom je kontrola koja se koristi za provjeru ispravnosti i kalibracije uređaja.

Satellite Plus i Satellite Express: u čemu je razlika?

U usporedbi s modelom Satellite Plus, moderan mjerač glukoze u krvi ima nešto kompaktniju veličinu, smanjenu težinu, kao i moderan i praktičan dizajn.

Skraćeno vrijeme analize - sa 20 na sedam sekundi, što je standard za sve moderne glukometre.

Uz to, zahvaljujući novom zaslonu koji štedi energiju, vijek trajanja baterije povećao se. Ako bi Satellite Plus mogao izvršiti do dvije tisuće mjerenja, tada Satellite Express vrši 5000 mjerenja na jednoj bateriji.

Unošenje podataka u memoriju brojila je takođe različito. Ako je u prethodnom modelu bilo moguće vidjeti samo podatke u vezi s rezultatom, tada Satellite Express pamti ne samo pokazatelje glukoze, već i datum i vrijeme ispitivanja. To uvelike olakšava kontrolu nivoa šećera.

Glavna karakteristika koja razlikuje uređaj od stranih analoga je njegov trošak. Prosječna cijena brojila je 1300 rubalja.

Uvezeni analozi, koji se razlikuju samo u dizajnu i prisutnosti opcionalnih, posebno starijih ljudi, funkcija, mogu koštati nekoliko puta više.

Dakle, cijena takvih uređaja iz Welliona je oko 2500 rubalja. Istina je da ovaj tester, uz mjerenje nivoa glukoze, može pružiti i podatke o nivou holesterola u krvi.

Primijećena je jednostavnost upotrebe, što omogućuje korištenje testera čak i prilično starijim pacijentima.

Značajan broj korisnika primjećuje pogodnost automatskog probijanja niskog udara. Istovremeno, neki korisnici bilježe slučajeve kada je uređaj pokazao netačne rezultate.

Dakle, neki pregledi govore o razlici između pokazatelja dobivenih glukometrom iz laboratorijske dijagnostike na razini od 0,2-0,3 mmol. Pouzdanost uređaja je prilično visoka.

Dakle, zamjenu brojila za neograničenu garanciju imalo je ne više od 5% korisnika. Ostalo je radio bez odlaganja od trenutka stjecanja pregleda, a polovina pacijenata nikad nije mijenjala bateriju u vrijeme pisanja pregleda.

Srodni videozapisi

Satellite Express Glucometer pregled:

Dakle, Satellite Express je vrlo pouzdan, prilično precizan i relativno jeftin uređaj koji vam omogućava kontrolu glukoze u krvi. Jednostavnost upotrebe i doživotna garancija glavne su prednosti ovog brojila, zajedno s troškovima.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Glucometer Satellite: pregled modela, upute, recenzije

ELTA je ruska kompanija koja proizvodi medicinsku opremu. Od 1993. godine počeo je proizvoditi glukometre pod nazivom "Satelit". Prvi uređaji imali su niz nedostataka, koji su s vremenom otklonjeni kod novih modela. Najbolji uređaj u asortimanu kompanije je mjerač Satellite Express-a. Zbog visokih standarda kvalitete i pristupačne cijene, konkurira svim stranim analogima. ELTA pruža neprestano jamstvo na svoj mjerač glukoze u krvi.

Modeli i oprema

Bez obzira na model, svi uređaji rade prema elektrohemijskoj metodi. Test trake su napravljene po principu "suve hemije". Uređaji kapilarne krvi kalibrirani. Za razliku od njemačkog Kontur TS glukometra, svi ELTA uređaji zahtijevaju ručno unošenje koda test test trake. Asortiman ruske kompanije sastoji se od tri modela:

Opcije:

  • glukometrom sa baterijom CR2032,
  • olovka za scarifier
  • slučaj
  • test trake i lancete od 25 kom.,
  • uputstva o garancijskoj kartici,
  • kontrolna traka
  • kartonska ambalaža.

Satellite Express je mekan u kompletu, kod ostalih modela je plastičan. Vremenom se plastika ispucala, tako da ELTA sada proizvodi samo meke kućišta. Čak je i u satelitskom modelu samo 10 test traka, u ostalom - 25 kom.

Uporedne karakteristike satelitskih glukometra

KarakteristikeSatelit ekspresSatellite PlusELTA Satellite
Mjerni rasponod 0,6 do 35 mmol / lod 0,6 do 35 mmol / l1,8 do 35,0 mmol / L
Zapremina krvi1 μl4-5 μl4-5 μl
Vrijeme mjerenja7 sec20 sec40 sec
Kapacitet memorije60 čitanja60 rezultata40 čitanja
Cijena instrumentaod 1080 rub.od 920 rub.od 870 rub.
Cijena test traka (50kom)440 rub.400 rub400 rub

Od predstavljenih modela, jasan lider je mjerač Satelit ekspres. Malo je skuplje, ali na rezultate ne morate čekati čak 40 sekundi.

Uputstvo za upotrebu

Prije prve upotrebe, provjerite da li uređaj ispravno radi. Upravljačka traka mora biti umetnuta u utičnicu isključenog uređaja. Ako se na ekranu pojavi „smiješni smajli“, a rezultat je od 4,2 do 4,6, tada uređaj radi ispravno. Ne zaboravite da ga uklonite s brojila.

Sada morate kodirati uređaj:

  1. Umetnite testnu traku kod u konektor isključenog brojila.
  2. Na displeju će se pojaviti trocifren kod koji bi trebao odgovarati broju serije test traka.
  3. Uklonite testnu traku s koda.
  4. Operite ruke sapunom i osušite ih.
  5. Zaključajte lancetu u alatu za uklanjanje ručke.
  6. Umetnite testnu traku s kontaktima gore u uređaj, još jednom provjerite odgovara li koda na zaslonu i na pakiranju traka.
  7. Kad se pojavi trepćuća kap krvi, probijemo prst i nanesemo krv na rub test trake.
  8. Nakon 7 sek. rezultat će se pojaviti na ekranu (kod ostalih modela 20-40 sekundi).

Detaljna uputstva možete pronaći u ovom videu:

Test trake i lancete

ELTA garantira dostupnost potrošnog materijala. Možete kupiti test trake i trakice u bilo kojoj ljekarni u Rusiji po pristupačnoj cijeni. Potrošni materijal sa satelitskim brojilom ima jednu karakteristiku - svaka test traka nalazi se u zasebnom pojedinačnom paketu.

Za svaki model ELTA uređaja postoje različite vrste traka:

  • Satelit Glucometer - PKG-01
  • Satelitski plus - PKG-02
  • Satelit ekspres - PKG-03

Prije kupnje obavezno provjerite datum isteka test traka.

Bilo koja vrsta tetraedarske lancete pogodna je za probušenu olovku:

Uspio sam se družiti s vlasnicima Sattelit uređaja na društvenim mrežama, to oni kažu:

Glucometer "Satellite Express": recenzije, upute, specifikacije

Kada imate dijabetes, kontrola glukoze u krvi je vitalna aktivnost. Prijenosni mjerači glukoze u krvi omogućavaju dijabetičarima da vode normalan način života, bave se svakodnevnim aktivnostima, radom i ujedno izbjegavaju posljedice bolesti. Pravovremeni nadzor indikatora može se pružiti pomoću mjerača Satellite Express-a, čiji pregledi pokazuju dostupnost uređaja u usporedbi s prihvatljivom točnošću.

Šta je glukometr i šta su oni?

Glukometar je uređaj koji mjeri koncentraciju glukoze u krvi. Dobiveni pokazatelji sprečavaju životno opasno stanje. Zbog toga je toliko važno da instrument bude dovoljno tačan. Zapravo je samo praćenje pokazatelja sastavni dio života dijabetičara.

Prijenosni mjerači glukoze u krvi različitih proizvođača mogu se kalibrirati plazmom ili punom krvlju. Zbog toga je nemoguće upoređivati ​​očitanja jednog uređaja s drugim kako bi se provjerila njihova točnost. Točnost uređaja može se saznati samo usporedbom dobivenih pokazatelja s laboratorijskim ispitivanjima.

Za dobivanje materijala glukometri koriste test trake, koje se izdaju pojedinačno za svaki model uređaja. To znači da će satelitski ekspres mjerač raditi samo s trakama koje su izdane za ovaj uređaj. Za uzimanje uzoraka krvi prikladno je koristiti poseban olovku za olovke, u koju su umetnute jednokratne lancete.

Ukratko o proizvođaču

Ruska kompanija Elta proizvodi prijenosne brojilo glukoze u krvi od 1993. godine, pod zaštitnim znakom Satellite.

Glucometer Satellite Express, koji ga smatra pristupačnim i pouzdanim uređajem, jedan je od modernih uređaja za mjerenje glukoze u krvi. Programeri kompanije Elta uzeli su u obzir nedostatke prethodnih modela - Satellite i Satellite Plus - i isključili ih iz novog uređaja. To je omogućilo kompaniji da postane lider na ruskom tržištu uređaja za samokontrolu, da svoje proizvode iznese na police stranih ljekarni i trgovina. Za to vrijeme, ona je razvila i pustila nekoliko modela brzih mjerača za mjerenje glukoze u krvi.

Kompletan set uređaja

Glucometer "Satellite Express PKG 03" uključuje sve što je potrebno za mjerenje. Standardna oprema proizvođača uključuje:

  • glukometar uređaja "Satellite Express PKG 03,
  • uputstva za upotrebu
  • baterije
  • piercer i 25 jednokratnih lanceta,
  • test trake u količini od 25 komada i jedna kontrola,
  • futrola za uređaj,
  • garancijski list.

Prikladan slučaj vam omogućava da sa sobom uvek ponesete sve što vam je potrebno za ekspresno merenje. Broj predloženih lanceta i test traka dovoljan je za procjenu performansi uređaja. Prikladan piercer omogućava vam da dobijete količinu krvi potrebnu za merenje skoro bezbolno. Uključene baterije traju 5.000 merenja.

Prednosti u odnosu na ostale glukometre

Glavna prednost ovog modela glukometra u odnosu na instrumente drugih kompanija je njegova dostupnost i relativno niska cijena dodataka. Odnosno, lancete i test trake za jednokratnu upotrebu imaju znatno nižu cijenu u usporedbi s komponentama za uvezene uređaje. Još jedna pozitivna tačka je dugoročna garancija koju kompanija „Elta“ daje za brojilo „Satelit ekspres“. Recenzije kupaca potvrđuju da su raspoloživost i jamstvo glavni kriterij za odabir.

Jednostavnost upotrebe je takođe pozitivna točka karakteristika uređaja. Zbog jednostavnog postupka mjerenja, ovaj je uređaj prikladan za širi sloj stanovništva, uključujući starije koji su češće oboljeli od dijabetesa.

Kako koristiti glukometar?

Prije početka rada bilo kojeg uređaja, potrebno je pročitati upute. Satelitski ekspres metar nije izuzetak. Uputa za uporabu, koju uz njega priložio proizvođač, sadrži jasnu shemu djelovanja, sukladnost s kojom će pomoći u uspješnom provođenju mjerenja iz prvog pokušaja. Nakon pažljivog čitanja, možete početi s uređajem.

Nakon uključivanja uređaja, morate umetnuti kodnu traku. Na ekranu bi se trebao prikazati trocifren kod. Ova se šifra nužno mora podudarati s oznakom navedenom na pakiranju s test trakama. U suprotnom, trebate kontaktirati servisni centar jer rezultati takvog uređaja mogu biti pogrešni.

Dalje morate ukloniti dio ambalaže kojom su kontakti prekriveni iz pripremljene test trake. Umetnite traku kontakata u utičnicu brojila i tek nakon toga uklonite ostatak paketa. Kod se opet pojavljuje na ekranu, podudara se sa onim koji je označen na ambalaži od pruga. Trebalo bi da se pojavi i ikona sa treperećim kapom, što pokazuje spremnost uređaja za rad.

U pierser se ubacuje jednokratna lanceta i istiskuje se kap krvi. Treba dodirnuti otvoreni dio test trake, koji upija potrebnu količinu za analizu. Nakon što kap padne u predviđenu svrhu, uređaj će emitirati zvučni signal i ikona kaplja prestat će treptati. Nakon sedam sekundi, rezultat će se prikazati na ekranu. Nakon dovršetka rada s uređajem, morate ukloniti iskorišćenu traku i isključiti mjerač Satelit Express. Tehničke karakteristike uređaja govore da će rezultat ostati u njegovoj memoriji i moguće ih je vidjeti kasnije.

Korisničke preporuke

Ako su rezultati koje uređaj daje sumnji, potrebno je posjetiti liječnika i proći laboratorijske pretrage, a glukometar predati na pregled u servisni centar. Sve piercing lancete su za jednokratnu upotrebu i njihova ponovna upotreba može dovesti do korupcije podataka.

Prije analize i uboda prsta temeljno operite ruke, po mogućnosti sapunom i obrišite ih na suho. Prije uklanjanja test trake obratite pažnju na cjelovitost ambalaže. Ako se na traku nađe prašina ili drugi mikročestice, očitanja mogu biti netačna.

Podaci dobiveni mjerenjem nisu osnova za promjenu programa liječenja. Navedeni rezultati služe samo za samokontrolu i pravovremeno otkrivanje odstupanja od norme. Očitavanja se moraju potvrditi laboratorijskim testovima. Odnosno, nakon što primite rezultate koji zahtijevaju potvrdu, morate posjetiti liječnika i proći laboratorijski test.

Za koga je ovaj model pogodan?

Satelitski ekspresni glukometar pogodan je za individualnu upotrebu u kući. Može se koristiti i u kliničkim uvjetima, kada ne postoji mogućnost provođenja laboratorijskih ispitivanja. Na primjer, spasilačko osoblje tokom operacija.

Zahvaljujući jednostavnosti upotrebe, ovaj je uređaj idealan za starije osobe. Također, takav glukometar može se uključiti u komplet za prvu pomoć dizajniran za uredsko osoblje, zajedno s termometrom i tonometrom. Briga o zdravlju zaposlenih često je prioritet u politici preduzeća.

Postoje li nedostaci?

Kao i mnogi drugi uređaji, i mjerač Satellite Express PKG 03 ima svoje nedostatke. Na primjer, mnogi primjećuju da uređaj često ima veću pogrešku očitanja nego što je navedeno u tehničkim specifikacijama. Taj se nedostatak eliminira provođenjem pregleda rada uređaja u servisnom centru, gdje se morate obratiti u slučaju davanja sumnjivih rezultata.

Također se primjećuje činjenica da je u test trakama za uređaj veliki postotak braka. Proizvođač preporučuje kupnju dodataka za mjerač samo u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama koje rade direktno s dobavljačem. Također je potrebno osigurati takve uvjete čuvanja traka, kako bi njihova ambalaža ostala netaknuta. U suprotnom, rezultati mogu biti izobličeni.

Trošak uređaja

Glucometer "Satellite Express PKG 03", čiji pregledi prvenstveno govore o njegovoj dostupnosti, ima nisku cijenu u odnosu na uvezene uređaje. Njegova cijena danas iznosi otprilike 1300 rubalja.

Također je vrijedno napomenuti da su test trake za ovaj model brojila mnogo jeftinije od sličnih traka za uređaje drugih kompanija. Niski troškovi u kombinaciji s prihvatljivom kvalitetom čine ovaj model brojila jednim od najpopularnijih kod ljudi koji pate od dijabetesa.

Ograničenja aplikacije

Kada ne mogu koristiti satelitski ekspresni mjerač? Upute za uređaj sadrže nekoliko stavki koje označavaju kada je upotreba ovog brojila neprihvatljiva ili neprikladna.

Budući da je uređaj kalibriran s punom krvlju, nije moguće utvrditi nivo glukoze u venskoj krvi ili krvnom serumu. Takođe je neprihvatljivo skladištenje krvi za analizu. Za ispitivanje je pogodna samo svježe prikupljena kap krvi koja je dobivena neposredno prije ispitivanja pomoću piercera s jednokratnom lancetom.

Nemoguće je provesti analizu s patologijama kao što je zgrušavanje krvi, kao i u prisustvu infekcija, velikog oteklina i tumora maligne prirode. Također, nije potrebno provoditi analizu nakon uzimanja askorbinske kiseline u količini većoj od 1 grama, što dovodi do pojave precijenjenih pokazatelja.

Recenzije o radu uređaja

Satelitski ekspresni glukometar, čiji su komentari vrlo raznovrsni, vrlo je popularan među dijabetičarima zbog svoje jednostavnosti i pristupačnosti. Mnogi primjećuju da se uređaj prilično uspješno nosi s zadatkom, slijedeći sve korake navedene u uputama za uporabu i preporukama za korisnika.

Ovaj se uređaj koristi i kod kuće i na terenu. Na primjer, prilikom ribolova ili lova možete koristiti i mjerač Satellite Express PKG 03. Recenzije lovaca, ribolovaca i ostalih aktivnih ljudi kažu da je uređaj pogodan za brzu analizu, ne odvlačići pažnju od vaše omiljene aktivnosti. Upravo su ti kriteriji presudni pri odabiru modela glukometra.

Uz pravilno skladištenje, uz poštivanje svih pravila o korištenju ne samo uređaja, već i njegovih pribora, ovaj je merač sasvim prikladan za svakodnevno pojedinačno praćenje koncentracije šećera u krvi.

Glucometer Satellite Express: kako koristiti, oprema

Prijenosni mjerač "Satelit ekspres" - nezamjenjiv uređaj za mjerenje koncentracije glukoze u krvi. Pravodobno praćenje omogućava osobama oboljelim od dijabetesa da vode puni aktivan život, bave se domaćim i profesionalnim pitanjima, kao i sprečavaju razvoj posljedica patologije. Razumna cijena i velika preciznost čine brojilo popularnim.

Kompletan set satelitskog ekspresnog glukometra

Proizvođač uređaja za mjerenje šećera u krvi je ruska kompanija Elta In.

Osnovni set mjerača Satellite Express-a, pored samog mjernog uređaja, uključuje i izvor napajanja, prikladan kofer za skladištenje i nošenje, kao i pakiranje. Na raspolaganju je 25 scarifiers i poseban uređaj za sterilne lance za jednokratnu upotrebu, što olakšava probijanje kože. Za uređaj je bolje koristiti trake kompanije Elta In, koje su uključene u komplet ili ih možete kupiti u ljekarni. Takođe su uključeni:

  • garancijski servisni kupon,
  • uputstva za upotrebu
  • spisak servisnih prodavnica u regionu.
Vratite se na sadržaj

Za i protiv upotrebe

Glavna prednost Satellite Plus-a je pristupačna cijena uređaja i pribora, kao i velika preciznost očitanja. Kompanija "Elta" pruža dugoročnu garanciju i uslugu nakon prodaje. Upotreba brojila je jednostavna, sučelje i kriptogrami su jasni. Zahvaljujući brzom izračunavanju rezultata i jednostavnoj metodi mjerenja, ovaj uređaj mogu koristiti djeca i stariji ljudi. Mjerač je idealan i za kontrolu gestacijskog dijabetesa u trudnica i dojilja. Po želji možete kupiti kompaktni model „Satellite Mini“.

Nedostaci upotrebe brojila uključuju njegovu veliku grešku koja često prelazi deklariranu vrijednost. U takvim se slučajevima preporučuje uporediti pokazatelje laboratorijskih ispitivanja i uređaja, a po potrebi proći dijagnostiku i konfigurirati uređaj u servisnom centru. Primećen je visok procenat neispravnih kontrolnih pokazatelja. Da biste to spriječili, bolje je kupovati testne trake u ljekarnama, a ne kršiti njihove uvjete čuvanja. Upotreba pokazatelja isteklog roka je zabranjena.

Vratite se na sadržaj

Kako koristiti?

Prije upotrebe uređaja za mjerenje šećera u krvi, predlaže se pročitati opis uređaja i proučiti upute. Nakon što se mjerač uključi, morate umetnuti kontrolnu ekspres traku „Satellite Express PKG 03“ u utičnicu. Ako uređaj radi, na monitoru će se pojaviti kôd koji odgovara pokazateljima navedenim na pakovanju. Dio omota koji pokriva kontakte uklanja se s test trake, indikator se ubacuje u utor, a zatim se potpuno raspakuje. Morate se još jednom osigurati da se kôd koji se pojavi podudara s brojevima na omotu. Pojava pada na ekranu ukazuje na to je li uređaj pogodan za rad.

Ako se brojevi na monitoru i omotaču test traka ne podudaraju, ne preporučuje se korištenje mjerača zbog mogućnosti pogrešnih očitavanja.

U posebnu olovku postavlja se sterilna lanceta za jednokratnu upotrebu, koža se probija na željenom mjestu i na testni indikator nanosi se kap krvi. Papir apsorbuje pravu količinu biološkog materijala. Zvučni signal je pokazatelj ispravnosti postupka. Rezultat će se pojaviti na ekranu nakon 7 sekundi. Nakon procjene podataka, scarifier i kontrolni indikator se izbacuju, brojilo se isključuje. Po potrebi se rezultat može pokazati kasnije.

Vratite se na sadržaj

Postoje li ograničenja?

Neprihvatljivo je mjeriti koncentraciju glukoze u venskoj krvi i drugim biološkim tečnostima. Uređaj je dizajniran za procjenu samo kapilarne krvi. Analiza pokazuje ispravne rezultate samo kada se koristi svježe prikupljen svježi materijal dobiven prije ispitivanja. Kod poremećaja krvarenja ne preporučuje se glukometar zbog rizika od krvarenja. U prisustvu edema, hematoma, zaraznih patologija, lezija kože i malignih novotvorina zabranjeno je procjenjivanje razine šećera. Prijem askorbinske kiseline (vitamin C) precijenjen je više od 1 g.

Lančevi za Satelit EXPRESS - kako odabrati i koji su pogodni

Oni pacijenti kojima je ljekar preporučio kupovinu glukometra često su iznenađeni cijenom ovog uređaja. Ako nabavite malu laboratoriju kod kuće, trebate platiti oko 1000-1500 rubalja za nju (ako je glukometr lojalan cjenovni segment). Kupac se raduje: na kraju krajeva, bio je siguran da će ga takav važan uređaj koštati više. Ali radost se brzo zamračuje razumijevanjem - potrošni materijal za mjerač šećera treba stalno kupovati, a njihova cijena u nekim je slučajevima uporediva sa cijenama samog analizatora.

Ali pored nabavljanja test traka, morat ćete kupiti i lancete - iste proizvode za probijanje, igle koje su umetnute u posebnu olovku. A za liniju glukometra za masovno tržište (tj. Oni koji su dostupni, jeftini su, rade na trakama), takve su lance uvijek potrebne.

Opis proizvoda Satellite Express

Potrebne su igle, uključujući i uređaj koji se zove Satellite Express.Ovaj uređaj proizvodi ruska kompanija ELTA, za određenu kategoriju kupaca važno je da je proizvod domaći.

U memoriju uređaj štedi samo 60 najnovijih rezultata: uporedite za sebe, konkurenti Satelita, po cijeni cijene, imaju ugrađeni memorijski kapacitet od 500-2000 mjerenja.

No ipak, ako ste kupili takav uređaj, možete se nadati da je trajan, pouzdano sastavljen te usluga ne bi trebala stvarati probleme u slučaju kvara. U kompletu za uređaj prilikom kupovine nalazi se 25 lanceta - samih iglica bez kojih je nemoguće uzeti uzorak krvi. Ali šta je 25 satelitskih lanceta? To, naravno, nije dovoljno. Ako dijabetičar vrši česta mjerenja, tada je takav broj igala dovoljan za prva 4 dana upotrebe (pod uvjetom da svaki put kada korisnik uzme novi sterilni lancet).

Šta je lanceta

Prvo morate shvatiti: što je lanceta, šta može biti, kako funkcionira itd.

Lanceta je mala oštrica noža s obje strane koja je u širokoj upotrebi u medicini. Zašto se široko koristi? Lancetom ne probijaju samo kožu kako bi uzeli uzorak krvi. Može se koristiti za neke radnje tokom operacije, kao i za rezanje apscesa. Ali češće, naravno, lanceta je uključena u laboratorijske pretrage krvi.

Zašto je lanceta najprikladnija za uzimanje krvi od pacijenta:

  • Bol je minimalan
  • Mehanizam odbrane je efikasan
  • Igle su u početku sterilne,
  • Lance imaju izrazito ergonomski dizajn,
  • Varijacije veličine.

Moderne medicinske lancete apsolutno su sigurne za korisnika. Uređaji su opremljeni posebnim zaštitnim mehanizmom. Ovaj mehanizam pruža jednokratnu, a samim tim i sigurnu upotrebu. Iako se široko koriste igle, koje se mogu primijeniti nekoliko puta. Ali korisnik je bolje odbiti ovaj princip.

U modernom lancetu igla prođe postupak sterilizacije nakon čega se nalazi pod pouzdanom zaštitom kapice. Kada se uzme uzorak krvi, igla na mašini vraća se u futrolu i tamo se fiksira, što uklanja rizik od oštećenja kože nakon kontakta s njom.

Koje su lancete pogodne za satelitski mjerač

Kompletni set uređaja uključuje igle za satelitski metar zvane Lanzo. Ali problem je u tome što pronaći upravo takve lancete u ljekarnama uopće nije jednostavno. Ako posjetite web stranicu proizvođača, stručnjaci preporučuju Van Tach lancete. Ali ovo su praktički najskuplje igle, a ne može svaki kupac stalno kupovati ove potrošne materijale.

Lančevi za Satellite Express metar:

  • Microlight. Dobra opcija je da ih pronađete u ljekarni nije teško, a cijena je sasvim adekvatna. No početnici se često ne nose s tim iglicama, nastaju poteškoće pri njihovom uvođenju. Osoba pokušava, to ne uspije, zaključuje kako lanceta nije prikladna, ide u ljekarnu po drugi analog. Možda je činjenica da ga umetate pogrešno - rebro od lanceta treba umetnuti u utor na dršci.
  • Kapljica. Takođe dobra opcija, koja je jeftina, a ubačena je bez poteškoća, a možete je pronaći u širokoj prodaji.

U principu, pogodne lancete za satelitski glukometar su bilo koje tetraedarske lancete. Može se reći da je to savršena opcija.

S lancetima, koja imaju dva lica, nastaju neugodne nijanse kada se uvedu - još uvijek morate potražiti instalaciju.

Kako odabrati lancete

Ovi mali uređaji su na prvi pogled identični. Modeli su različiti i treba ih odabrati ovisno o analizi, ovisno o strukturi kože i zoni punkcije. Promjer iglene olovke također je važan - o tome ovisi dubina i širina uboda, a samim tim i protok krvi.

Proizvođači ovih uređaja uzimaju u obzir činjenicu da su tip kože i njezina struktura različiti za ljude - dakle, lancete, njihova debljina i dizajn trebaju biti različiti.

Međutim, moderne olovke za probijanje imaju funkciju poput odabira dubine uboda, stoga ne bi trebalo biti problema sa kvalitetom probijanja

Pravila za merenje šećera u krvi

Kada se prvi put koristi mjerač, kôdna traka umeće se u poseban utor. Na ekranu ćete vidjeti skup ikona koda i one bi trebale u potpunosti odgovarati vrijednostima naznačenim na kućištu test trake. Ako se podaci ne podudaraju, uređaj će pogriješiti. Zatim idite u servisni centar - tamo se moraju suočiti sa problemom.

Kad je postupak uspešan, možete direktno pristupiti merenjima. Sva mjerenja vrše se čistim, suhim rukama.

Zatim nastavite na sledeći način:

  • Nova igla se ubacuje u probijač olovke, uz njegovu pomoć se vrši lagani proboj na koži laganim pritiskom,
  • Prva kap krvi ukloni se vrlo pažljivo čistim pamučnim brisom, a druga morate pažljivo dodirnuti područje indikatora test trake,
  • Nakon što primi dovoljnu količinu krvi za analizu, ispitivač će emitirati zvučni signal, treptavi pad na displeju uređaja će nestati,
  • Nakon nekoliko sekundi, ukupni zbrojevi će se pojaviti na ekranu.

Ako su vrijednosti šećera normalne (od 3,3 do 5,5 mmol / L), tada će se na zaslonu pojaviti ikona osmijeha.

Uzorkovanje krvi

Bez obzira na to koliko je oštar i udoban lancet, postoje opšta pravila za uzimanje krvi iz prsta, od kojih zavisi uspeh ovog postupka.

Šta NE raditi:

  • Uzeti krv sa hladnih prstiju - zimi na ulici ili samo po dolasku kući, kada su ruke smrznute, a prsti doslovno ledeni,
  • Obrišite kožu prije postupka alkoholom - alkohol čini kožu hrapavom i ima tendenciju da utječe na rezultate mjerenja,
  • Izvršite mjerenja nakon uklanjanja laka za nokte posebnom tekućinom koja sadrži alkohol - ako ruke nisu dovoljno oprane, čestice tečnosti mogu podcijeniti podatke mjerenja.

Takođe, nemoguće je naneti bilo šta na kožu pre postupka merenja, na primer, kremu za ruke.

Ruke prije analize treba oprati sapunom i osušiti. S ljepljivim i masnim rukama nikada ne mjerite mjerenja.

Kako uzeti test krvi u klinici

S vremena na vrijeme dijabetičari moraju u klinici napraviti test glukoze u krvi. To je potrebno barem da bismo kontrolirali tačnost mjerenja koja pacijenti uzimaju glukometrom. Ne postoje fundamentalne razlike između dvije vrste studija.

Krv se daje ujutro na prazan stomak, a prije davanja krvi trebate najmanje 8, a po mogućnosti 10-12 sati da ne jedete ništa. Ali ne možete biti gladni više od 14 sati. Dopuštena je samo obična pitka voda i to u ograničenim količinama. Jedan do dva dana prije davanja krvi, odbijte masnu i prženu hranu, začinjenu hranu, kao i alkohol. Pokušajte da ne idete u kupaonicu i saunu uoči testova. Intenzivni treninzi u teretani, kao i naporan fizički rad, također su zabranjeni uoči posjete laboratoriji klinike.

Prije postupka pokušajte ne brinuti - stres, posebno dugotrajan, uzrokuje ozbiljan porast adrenalina, što utječe na rezultate mjerenja. Šećer može porasti, a analiza će se morati ponoviti, možda i više puta. Stoga se dobro naspavajte noć ranije, budite mirni i prilagodite se dobrom rezultatu analize.

Glucometer SATTELIT PLUS i SATTELIT EXPRESS u čemu je razlika

Gotovo svaki dan dijabetičarima su potrebna mjerenja šećera, pa morate mjeriti više nego jednom. Upravo u tu svrhu stvoreni su glukometri, prenosivi uređaji koji mogu odrediti nivo glukoze u krvi. Glukometar se proizvodi u velikim količinama: vrijedi li reći da je to profitabilan posao, jer je dijabetes vrlo česta bolest, a liječnici predviđaju porast broja slučajeva.

Odabir pravog bioanalizatora nije najlakša stvar, jer postoji puno reklama, puno ponuda i ne možete računati recenzije. Gotovo svaki model zaslužuje zasebno razmatranje. No, mnoge marke nisu ograničene na izdanje jednog uređaja, a potencijalni kupac vidi nekoliko modela istog proizvođača, ali s nešto drugačijim imenima. Na primer, postavlja se logično pitanje, na primer: "Koja je razlika između Satelitskog ekspresa i Satelitskog plusa"?

Opis uređaja Satelite Plus

Sve je počelo brojilom Sattelit, upravo je ovaj model prvi u liniji proizvoda s tako uobičajenim nazivom koji je došao u prodaju. Sattelit je definitivno bio pristupačni glukometar, ali nikako se nisam mogao natjecati sa modernom tehnologijom. Analizatoru je trebalo gotovo minut da obradi podatke. S obzirom na to da se mnogi proračunski uređaji u pet sekundi suočavaju sa ovim zadatkom, minutu istraživanja jasan je minus uređaja.

Satellite Plus je napredniji model, jer je rezultat analize prikazan na zaslonu uređaja u roku od 20 sekundi nakon početka analize.

Satelite Plus funkcija analizatora:

  • Opremljen funkcijom automatskog isključivanja,
  • Napajanje baterijom dovoljno je za 2000 mjerenja,
  • U memorijskim prodavaonicama posljednjih 60 analiza,
  • U kompletu dolazi 25 test traka + traka kontrolnog svjetla,
  • Ima poklopac za pohranu uređaja i njegove opreme,
  • Priloženi su i priručnik i garancijski list.

Opseg izmerenih vrednosti: 0,5 -35 mmol / L. Naravno, postoje glukometri kompaktniji, koji izvana podsjećaju na pametni telefon, ali još uvijek ne možete nazvati Sattelit plus gadget iz prošlosti. Mnogi su ljudi, naprotiv, veliki glukometri prikladni.

Opis satelitskog brojila Satelit Express

A ovaj model je zauzvrat poboljšana verzija Sattelit plus. Za početak, vrijeme obrade rezultata postalo je gotovo savršeno - 7 sekundi. Ovo je vremensko razdoblje u kojem rade gotovo svi moderni analizatori. Samo su zadnjih 60 mjerenja još uvijek u memoriji uređaja, ali oni su već unešeni zajedno s datumom i vremenom istraživanja (što nije bilo u prethodnim modelima).

Glukometar se takođe isporučuje sa 25 traka, olovkom za probijanje, 25 lanceta, test test trakom, uputstvima, garancijskim listom i tvrdim, visokokvalitetnim futrolom za čuvanje uređaja.

Dakle, na vama je da odlučite koji glukometri je bolji - Satellite Express ili Satellite Plus. Naravno, najnovija verzija je praktičnija: radi brzo, vodi evidenciju studija označenih vremenom i datumom. Takav uređaj košta oko 1000-1370 rubalja. To izgleda uvjerljivo: analizator se ne čini previše krhkim. U uputama je sve opisano na točkama kako koristiti, kako provjeriti uređaj na ispravnost (kontrolno mjerenje) itd.

Ispada da Sattelit plus i Sattelit express imaju razlike u brzini i povećanim funkcijama.

Ali u svojoj cjenovnoj kategoriji to nisu najisplativiji uređaji: postoje glukometri s velikim kapacitetom memorije, kompaktniji i brži u istom proračunskom segmentu.

Kako izvesti kućnu studiju

Trenutno je lako pronaći nivo šećera. Svaka analiza provodi se čistim rukama. Ruke treba oprati sapunom i osušiti. Uključite uređaj i provjerite je li spreman za rad: na ekranu se treba pojaviti 88.8.

Zatim umetnite sterilni lancet u uređaj za autopunkturu. Unesite je u jastuk prstena oštrim pokretom. Nastala kap krvi, ne prva, već druga - nanosi se na test traku. Prethodno se umetne traka s kontaktima prema gore. Zatim, nakon vremena navedenog u uputama, na ekranu se pojavljuju brojevi - to je nivo glukoze u krvi.

Nakon toga uklonite testnu traku s aparata i odbacite: ne može se ponovo koristiti, kao lanceta. Štoviše, ako nekoliko ljudi koristi isti glukometar u porodici, preporučuje se da svaka olovka za probijanje ima svoj, kao i skup lanceta.

  • Maksimalna jednostavnost i praktičnost merenja
  • Mala kap krvi 1 μl
  • Vrijeme mjerenja 7 sek
  • Pojedinačno pakiranje svake test trake
  • Trake za testiranje s malim troškovima
  • Sama kapilarna traka uzima potrebnu količinu krvi
  • Neograničena garancija

Upute za uporabu, usporedba s satelitskim Plus metrom, cijena i mišljenja

Precizno mjerenje glukoze u krvi je vitalna potreba za svakog pacijenta sa dijabetesom. Danas, tačna i jednostavna sredstva - glukometar - također proizvodi ruska industrija usredotočena na proizvodnju medicinske elektronike.

Glucometer Elta Satellite Express pristupačni je domaći uređaj.

Pogledajte video: INDIA, TRAIN from JAIPUR approaching DELHI, incredible images (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar