Koji metar odabrati za osobu sa dijabetesom tipa 2?

Dijabetes tipa 2 često se naziva „tihi ubojica“. To možda dugo ne privlači pažnju, pa čak i jedan simptom ove bolesti, koji se manifestuje kod pacijenta, trebao bi postati razlog ozbiljne zabrinutosti. Smatra se da je razvoj dijabetesa tipa 2 dijelom rezultat nasljednih faktora, a dijelom nezdravog načina života. Gojaznost, metabolički sindrom, poremećena komunikacija između stanica - sve to može izazvati bolest.

U pravilu pacijentima kojima je dijagnosticirana dijabetes melitus tipa 2 odmah se ne propisuje insulin. Umjesto toga, ljekari savjetuju da oni čine pravilo da stalno prate svoj životni stil i razinu glukoze, te da se redovno savjetuju sa stručnjakom. Međutim, u novom radu pokazalo se da samokontrola ne povećava kvalitetu života pacijenata s dijabetesom tipa 2 zbog zdravstvenog stanja.

Štaviše, rezultati studije sugeriraju da samo-nadzor ne bi trebao biti rutinska praksa koja se nudi pacijentima s ovom dijagnozom. Mnogi pacijenti koji ne koriste inzulin redovno koriste glukometre, mjerače glukoze u krvi. Međutim, izvodljivost takvog pristupa još je uvijek predmet živahne rasprave u stručnoj zajednici.

Katrina Donahue i Laura Young sa Univerziteta Sjeverna Karolina u Chapel Hillu proveli su istraživanje u kojem je 15 liječnika opće prakse koji rade u Sjevernoj Karolini proučavalo pacijente. Ukupno, na posao je ušlo 750 pacijenata koji pate od dijabetesa melitusa tipa 2 i nisu primali inzulin.

Prosječna starost sudionika u studiji bila je 61 godina, prosječno trajanje bolesti je bilo 8 godina. 75% volontera redovno je mjerilo nivo glukoze u krvi.

Pacijenti su podijeljeni u tri grupe. Učesnici iz prvog nisu koristili glukometre, učesnici iz drugog analizu su radili jednom dnevno. Volonteri iz treće grupe ne samo su mjerili nivo glukoze, već su dobili i proširene „povratne informacije“ s brojila.

Tokom studije, učesnici su procenili nivo glikovanog hemoglobina, pošto ovaj pokazatelj odražava dugoročnu kvalitetu kontrole glukoze. Osim toga, naučnici su ispitali zdravstvenu kvalitetu života dobrovoljaca. Oba parametra su evaluirana tokom cijele godine.

Značajne razlike u kvaliteti života između učesnika iz sve tri grupe nisu pronađene. Što se tiče nivoa glikoziranog hemoglobina, na početku rada u grupama koje su dnevno mjerile nivo glukoze zaista je zabilježeno određeno poboljšanje. Međutim, na kraju studije razlika između skupina prestala je biti statistički značajna.

Studija nije utvrdila efikasnost samokontrole u određenim kliničkim situacijama, na primjer, uvođenjem novog lijeka ili promjenom doze već propisanog lijeka. Osim toga, autori studije napominju kako rezultati rada nisu primjenjivi na pacijente koji primaju inzulin.

Međutim, sudeći prema rezultatima studije, redovno mjerenje razine glukoze nije indicirano za većinu bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 koji ne uzimaju inzulin.

Kome treba mjerač glukoze u krvi?

Ako detaljnije razgovaramo o tome tko tačno treba razmišljati o kupovini ovog uređaja, važno je identificirati nekoliko kategorija takvih ljudi. Ovo je:

  • pacijenti koji uzimaju insulin za injekciju
  • pacijenti kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2,
  • stariji ljudi
  • deca

Na temelju tih informacija postaje jasno da se glukometri za dijete malo razlikuju od uređaja koji koriste stariji ljudi.

Za početak, razmotrite informacije o tome kako odabrati glukometar za dijabetičare. Naravno, većina uređaja dizajnirana je za pacijente kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Takav se aparat koristi kod kuće i može pomoći u određivanju količine kolesterola u krvi te, naravno, saznati razinu triglicerida.

Takva analiza vrlo je važna za one ljude koji pate od prekomjerno velike tjelesne mase, a imaju i kardiovaskularni zastoj i aterosklerozu. Drugim riječima, ko ima metabolički sindrom. Od svih uređaja na tržištu, najprikladniji uređaj u ovom slučaju je Accutrend Plus. Istina, njegova cijena nije jeftina.

Ali, ako govorimo o tome kako odabrati uređaj za dijabetes melitus tipa 1 i uzimati inzulin injekcijom, tada je vrijedno napomenuti da će oni ispitivati ​​njihovu krv mnogo češće. Zbog toga je potrošnja traka brža. Uz ovu dijagnozu, ispitivanje treba provoditi najmanje četiri, pa čak i pet puta dnevno. Pa, ako je došlo do pogoršanja ili je došlo do dekompenzacije bolesti, to bi trebalo činiti još češće.

U vezi s gornjim informacijama, postaje jasno da je prije kupnje uređaja važno izračunati koliko traka vam je potrebno za mjesec dana. Usput, na državnoj razini predviđena je određena nadoknada prilikom kupnje brojila za glukometar i lijekova za dijabetičare, pa svakako provjerite ove podatke kod svog liječnika i saznajte gdje je moguće ovaj uređaj kupiti na popust.

Kako odabrati uređaj?

Ako govorimo o tome kako odabrati glukometar za pacijente koji pate od dijabetesa tipa 1, tada trebate prvo razjasniti točno koje karakteristike takav uređaj treba da ima.

Dakle, izbor glukometra temelji se na takvim parametrima kao što su:

  1. Točnost definicije podataka.
  2. Prisutnost glasovne funkcije.
  3. Koliko je materijala potrebno za provedbu jedne studije.
  4. Koliko vremena je potrebno za provođenje jedne analize.
  5. Postoji li funkcija za spremanje podataka.
  6. Da li je moguće utvrditi broj ketona u pacijentovoj krvi.
  7. Prisutnost nota o hrani.
  8. Da li je moguće kodiranje traka.
  9. Koje je veličine jedna test traka.
  10. Da li proizvođač izdaje garanciju na svoj uređaj.

Na primjer, prvi parametar pomaže u određivanju metra koje treba odabrati, elektrohemijskog ili fotometrijskog. I jedni i drugi pokazuju rezultat s približno istom točnošću. Istina, prve se malo lakše koriste. Na primjer, da biste obavili studiju, potrebno vam je mnogo manje materijala, a rezultat neće morati biti analiziran okom.

Ali, ako odaberete drugu verziju uređaja, rezultate analize trebate provjeriti ručno, naime kako biste procijenili boju pruge.

Značajke izbora glukometra

Što se tiče drugog stavka gore navedene liste kriterija, takav je aparat najprikladniji za pacijente koji imaju problema sa vidom. Takođe je biraju stariji ljudi. Uostalom, izrazavanje rezultata glasom za njih najčešće je jedini način da saznate svoj šećer u krvi.

Treći stavak nije manje važan od prethodna dva. Na primjer, ako se dijabetes pojavi kod djeteta ili starije osobe, oni trebaju odabrati glukometar, koji uključuje upotrebu minimalne količine krvi. U tom slučaju nije dovoljno više od 0,6 μl materijala, odnosno probijanje će biti vrlo malo i brzo će zacijeliti.

Što se tiče potrebnog vremena za provođenje jednog istraživanja, obično traje od pet do deset sekundi. Jasno je da što je brži i precizniji rezultat, to je bolji.

Što se memorije uređaja tiče, takođe je vrijedno napomenuti da je ovo veoma korisna funkcija. Ali, naravno, to nije najvažniji kriterij na koji ćete obratiti pažnju tokom kupovine.

Uređaj koji omogućava određivanje ketona u krvi potreban je onim pacijentima koji trebaju utvrditi pojavu rane ketoacidoze.

Također, mnogi stručnjaci daju savjete u takvim situacijama kada trebate saznati kako odabrati glukometar za vaš dom, što je najpovoljnije za uređaj, a koje predviđa prisustvo nota hrane. Zapravo u ovom slučaju možete precizno analizirati omjer razine šećera prije ili nakon obroka.

I dalje postoje moderni uređaji koji osiguravaju prisustvo bluetooth-a, tako da se istraživački podaci mogu odmah baciti na računar ili drugi uređaj.

Svi ostali pokazatelji su pomoćni, ali na njih također treba obratiti pažnju. Iako se u osnovi, uređaj odabire na temelju kriterija koji su na vrhu liste.

Savjeti za starije ljude

Jasno je da su razni bioanalizatori, kao i prenosivi glukometri, vrlo popularni među starijim pacijentima. Jednostavno su potrebne starijoj osobi koja boluje od šećerne bolesti.

Ali opet, u ovoj situaciji, važno je prvo razjasniti koji se metar za starije osobe smatra najoptimalnijim. Jasno je da bi to trebao biti uređaj koji se lako koristi, ali istovremeno i onaj koji će pokazati najpouzdaniji rezultat.

Na osnovu toga, najuspješniji glukometar za starije osobe ima sljedeće karakteristike:

  • jednostavan i praktičan za upotrebu,
  • pokazuje najtačniji rezultat,
  • razlikuje se u jakom kućištu i pouzdanosti,
  • ekonomičan.

Uz parametre koji su naznačeni u prethodnim odjeljcima članka, stariji trebaju obratiti pažnju na ove kriterije.

Treba napomenuti da je starijim pacijentima bolje odabrati uređaje s velikim ekranom, na kojima je rezultat studije jasno vidljiv. Trebali biste kupiti uređaje koji ne uključuju kodiranje, kao i upotrebu posebnih čipova.

Također je važno odabrati glukometar za koji nije potrebno previše potrošnog materijala. Uostalom, kao što znate, njihova cijena nije jeftina. U tom pogledu najpopularniji modeli opreme su dobro prikladni, za njih ima dovoljno traka u gotovo svim ljekarnama.

Mnogi stručnjaci savjetuju da stariji ljudi lakše obraćaju pažnju na uređaje, odnosno na one na kojima ne postoji funkcija rezultata velike brzine ili mogućnost povezivanja s računalom, kao i bluetooth veze. Ako slijedite ove savjete, možete mnogo uštedjeti na kupovini.

Koji metar odabrati za dete?

Važan kriterij na koji se uvek obraća pažnja kada se detektor glukoze u krvi kupuje je dubina probijanja bebinog prsta. Jasno je da je bolje kupiti uređaje za koje je potrebna minimalna količina krvi.

Među dobro poznatim modelima, Accu-Chek Multclix olovke smatraju se najboljim. Istina, morat ćete je kupiti odvojeno od samog uređaja.

Obično je dječji mjerač glukoze u krvi skuplji od starijih pacijenata. U ovom slučaju cijena varira od sedam stotina do tri hiljade rubalja.

Također, prilikom odabira važno je uzeti u obzir činjenicu da neće svako dijete moći samostalno provoditi takvu studiju. Stoga, ako postoji potreba da beba sama napravi analizu, uređajem bi trebalo vrlo lako upravljati. Pa, ako će odrasli provoditi ovaj postupak, tada biste trebali uzeti uređaj s maksimalnim setom funkcija, na kojem možete provesti brojne slične studije. Poželjno je da je greška brojila minimalna.

Naravno, za bolju kupovinu bolje je prvo se posavetovati sa svojim lekarom i otkriti njegovo mišljenje koji je metar najpraktičniji za bebu. Pa, uvijek biste se trebali fokusirati na svoje financijske mogućnosti.

Savjeti za odabir glukometra predstavljeni su u videu u ovom članku.

Koji glukometar odabrati za osobu sa dijabetesom tipa 2: nijanse

Dijabetes tipa 2 postaje sve veći i veći problem za ljude, jer stopa incidencije brzo raste. Ovo zahtijeva stalno praćenje pokazatelja glikemije kod pacijenata s ovom patologijom. Stoga, pitanje koji glukometar odabrati za osobu sa šećernom bolešću tipa 2 postaje sve relevantnije za razne segmente stanovništva.

Vrste dijabetesa

DOKTORI PREPORUČUJU! Ovim jedinstvenim alatom brzo se možete nositi sa šećerom i živjeti do vrlo starosti. Dvostruki hit na dijabetesu!

Za ispravan odabir uređaja za mjerenje šećera, liječnik i pacijent moraju uzeti u obzir vrstu bolesti. To je zbog činjenice da se razlikuju dvije vrste dijabetesa - prva i druga vrsta. U ovom slučaju, drugi može biti ovisan o inzulinu, to jest, s vremenom može steći sva obilježja prve vrste patologije.

Samo mehanizam razvoja ostaje drugačiji, a klinička slika i tretman procesa postaju apsolutno identični.

Prvi tip je ovisan o insulinu, jer gušterača ne proizvodi inzulin zbog njegovog uništavanja autoimunim procesima. Liječenje uključuje hormonsku nadomjesnu terapiju - inzulin. Njegove se injekcije izvode neprekidno, nekoliko puta dnevno. Da biste propisali odgovarajuće doze, trebali biste znati početni nivo glikemije.

Drugi tip dijabetesa obično je posljedica smanjenja osjetljivosti tkiva na inzulin ili smanjenjem njegove proizvodnje. Kada bolest dugo traje, rezerve gušterače se iscrpljuju, a osim tabletiranih lijekova, postoji ista potreba za nadomjesnom terapijom inzulina kao i kod prve vrste.

Izbor glukometra za pacijenta s drugom vrstom dijabetesa

Obzirom na karakteristike takvih bolesnika, naime sklonost pretilosti, praćenu sklonošću razvoju srčanih problema, stvoreni su glukometri koji su sposobni za mjerenje šećera i nekih drugih pokazatelja. Opremljeni su funkcijom za određivanje holesterola i njegovih frakcija, posebno triglicerida.

Ovo su prilično važni parametri koje ljekari preporučuju stalno nadgledanje. Ovaj pristup je posljedica učestalog prisustva metaboličkog sindroma, povećanog rizika od razvoja ateroskleroze sa svim njegovim komplikacijama.

Ako se nivo kolesterola i njegovih frakcija zadrži u granicama normale, tada se rizik od takvog značajno smanjuje. Tu se obično uključuju velike vaskularne katastrofe - akutni infarkt miokarda, ishemijski moždani udar, obliterajući ateroskleroza sudova donjih ekstremiteta. Idealan mjerač glukoze u krvi za takve svrhe je Accutrend Plus.

Pravi izbor brojila

Prije svega, treba napomenuti da se naglasak mora staviti na funkcionalnost uređaja. Na tržištu ih je puno, ali ako otkrijete njihova najvažnija svojstva, tada je izbor mnogo lakši.

Glukometar je opremljen velikim brojem funkcija. Obično ljudi zahtijevaju maksimum od takvih stvari, ali neke zahtijevaju jednostavnost upotrebe. Treba napomenuti da se oslanjanje na karakteristike cijena nije ispravna odluka.

Pročitajte i metode kontrole šećera u krvi.

Metoda za određivanje šećera može biti fotometrijska ili elektrohemijska. Fotometrijska metoda temelji se na promjeni boje test trake. Pri kontaktu sa krvlju, boju menja. Na osnovu toga se izdaje rezultat. Elektrohemijska metoda mjeri snagu struje koja nastaje kao rezultat hemijskih reakcija supstanci u test traci i u krvi.

Glukometar koji elektrohemijskom metodom mjeri šećer moderniji je i pogodniji jer je potrebno manje krvi.

Kada se ubodi prst, kap krvi se nezavisno apsorbira u test traku, a merač daje rezultat za nekoliko sekundi. Nema potrebe za procjenom boje područja ispitivanja kao kod fotometrijske metode. Točnost oba instrumenta je približno ista.

Funkcionalnost raznih uređaja

Neka brojila glukoze u krvi imaju funkciju mjerenja ketonskih tijela. Takav je uređaj nezamjenjiv za one koji imaju dijabetes pod lošom kontrolom. To se može odnositi na ljude sa obje vrste patologije. Od danas postoji samo jedan uređaj koji može otkriti prisustvo ketonskih tijela - Optium Xceed.

Za pacijente koji imaju oštećenje vida, a to može biti ili komplikacija dijabetesa ili patologija urođena ili stečena iz drugih razloga, stručnjaci su razvili uređaj s glasovnom funkcijom. Prilikom mjerenja glikemije izražava rezultat. Najpoznatiji modeli su SensoCard Plus i Clever Chek TD-4227A.

Ljudi s osjetljivom kožom prstiju, kao i mala djeca ili stariji ljudi, za analizu trebaju instrumente s minimalnom dubinom probijanja. Tipično se na ovim metrima može dobiti mala količina krvi, oko 0,5 mikrolitara. Ali istovremeno, što je manja dubina punkcije za analizu, manje boli osoba doživljava, a procesi regeneracije kože potraju kraće. Ova značajka ima FreeStyle Papillon Mini. Rezultat se može kalibrisati, ali lekar koji to prati mora biti poznat. Procjena se odvija pomoću plazme ili krvi. Treba napomenuti da ako se rezultat krvi računa s plazmom, tada se ispostavlja da je malo veći.

Vrijeme analize vrlo je važan faktor koji brzo može odrediti prirodu poremećaja metabolizma ugljikohidrata pacijenta ako postoji ozbiljno stanje. Do danas, postoje glukometri koji mogu dati rezultate za manje od 10 sekundi. Zapisi se smatraju uređajima poput OneTouch Select i Accu-Chek.

Neki pacijenti imaju važnu funkciju pamćenja. Pomaže i ljekarima da dobiju tačnije informacije o svojim pacijentima. Te se informacije mogu prenijeti na papir, a neki od brojila mogu se sinkronizirati s telefonom ili osobnim računarom, gdje se pohranjuju svi rezultati. Obično dovoljno memorije za 500 mjerenja. Proizvođači su najviše memorije nagradili sa Accu-Chek Performa Nano.

Pročitajte i Kako se otkriva dijabetes.

Neki uređaji vam omogućavaju odvojeno čuvanje statistika, odnosno unesete rezultate prije i nakon jela. Najpoznatiji predstavnici s ovom značajkom su Accu-Chek Performa Nano i OneTouch Select.

Često pacijenti žele izračunati prosječnu razinu šećera u određenom vremenskom periodu. Ali razmotriti sve rezultate na papiru ili kalkulatoru je težak zadatak. Ovaj je parametar također vrlo koristan za polaznika endokrinologa za odabir hipoglikemijske terapije. Accu-Chek Performa Nano ima najbolju statistiku.

Kodiranje testnih traka takođe je važna karakteristika glukometra. Postoji u svakom od njih, ali neki trebaju kôd unijeti ručno, drugi koriste poseban čip, a drugi su opremljeni automatskim kodiranjem. To je ona koja je najpogodnija, jer pacijent ne treba poduzimati nikakve radnje prilikom izmjene test traka. Na primjer, Contour TS ima ovu značajku.

Za one ljude koji rijetko mjere razinu šećera, a među njih se često uključuju dijabetičari tipa 2, funkcija skladištenja test traka vrlo je važna. Obično se čuvaju oko tri meseca. Ali ako postoji takva karakteristika glukometra, rok trajanja povećava se za oko 4 puta, to jest do godinu dana. Cijena takvog pojedinačnog pakiranja za test trake obično je veća od cijene obične epruvete, pa tu činjenicu morate uzeti u obzir pri odabiru uređaja.

Funkcija skladištenja dostupna je na uređajima kao što su Optium Xceed i Satellite Plus.

Nije svaki mjerač obdaren sinkronizacijom sa računarom i telefonom. Obično je potreban da bi se moglo izvršiti samo praćenje dijabetesa uz pomoć posebnih dnevnika, koji imaju različite statističke i analizirajuće funkcije. Češće od ostalih, uređaje možete povezati iz usluge One Touch na računar.

Tip baterije je također jedan od važnih kriterija za odabir glukometra. Jednostavnost zamjene, dostupnost rezervnih baterija i njihova dostupnost na tržištu moraju se uzeti u obzir. Također, stariji ljudi koji često imaju dijabetes tipa 2 i imaju probleme sa vidom i taktilnom osjetljivošću trebali bi dati prednost uređajima s velikim ekranom, velikim test trakama.

Bez obzira na to, izbor je uvijek vaš. Glavna stvar u odabiru takvog uređaja je praktičnost i lakoća korištenja, jer ako je nezgodno koristiti mjerač, onda mnogi pacijenti jednostavno prestanu koristiti ga u svakodnevnom životu.

Koji metar odabrati za osobu sa dijabetesom tipa 2?

Mnogi su zainteresirani za pitanje kako odabrati glukometar za dom. Obično se takva potreba javlja kada se ispostavi da osoba ima dijabetes i potrebno je redovno provjeravati nivo šećera u njegovoj krvi.

Naravno, neki pacijenti zanemaruju ovo pravilo, što zauzvrat uzrokuje pogoršanje blagostanja. Kao rezultat takvog nepažljivog stava prema svom zdravlju, pacijent se može suočiti s razvojem različitih vrsta kroničnih bolesti.

Kako biste spriječili takav razvoj događaja, trebali biste redovito mjeriti nivo glukoze u krvi. Za to se koristi poseban uređaj - glukometr. Međutim, pri odabiru ovog uređaja treba uzeti u obzir niz pokazatelja koji izravno utječu na pouzdanost rezultata.

Bolje je da se prethodno konsultujete sa svojim lekarom, koji će vam reći kako da pravilno izaberete glukometar. Uzgred, ova stvar bit će korisna ne samo onima pacijentima koji pate od "slatke" bolesti, već i svim ostalim ljudima koji brinu o svom zdravlju i žele biti sigurni da nemaju problema sa šećerom.

Ispod će biti opisani najosnovniji savjeti koji se uzimaju u obzir u trenutku kupovine.

Koji glukometar odabrati za dijabetes tipa 2?

Osobe sa dijabetesom tipa 2 trebaju obratiti posebnu pažnju na zdravlje. Bolje je kontrolirati šećer u krvi posebnim uređajem.

Izmjerava se razina glukoze radi utvrđivanja usklađenosti s utvrđenom normom. Uređaji se često prodaju u obliku setova koji sadrže potrebne uređaje (skarifikatori, špricevi).

Prijenosni mjerači glukoze u krvi prikladni su za kontinuiranu upotrebu u normalnim kućnim okruženjima.

Za analizu su vam potrebni:

  1. Stisnite kap krvi na test traku.
  2. Pričekajte nekoliko sekundi i procijenite nivo glukoze (glikemije).

Princip glukometra: prvo ploča djeluje na biosenzor, a zatim se određuje i prikazuje rezultat.

Ako pacijent ne želi probiti vršak prsta, dopušteno je uzimanje krvi sa ramena ili bedara.

Dijabetičari trebaju izmjeriti razinu šećera kako bi se spriječili i pravovremeno prepoznali komplikacije i patologije.

Davanje krvi u klinici nije uvijek prikladno i preporučljivo, bolje je imati glukometri kod kuće.

Vrste dijabetesa

Postoje 2 vrste dijabetesa - inzulinski ovisna i neinzulinska. U prvom slučaju pacijent ima karakteristične simptome:

Autoimuno ili virusno oštećenje gušterače je takođe karakteristično za dijabetes tipa 1, a rezultat toga je nedostatak inzulina u krvi. Proizvodnja hormona u tijelu se ne javlja uopće ili se ne vrši već u oskudnim količinama.

Kod šećerne bolesti tipa 2 u početnoj fazi sinteza inzulina normalno se odvija, a kod zanemarene osobe manjak tvari.

Uzroci razvoja bolesti mogu biti sljedeći:

  • Kršenje osetljivosti tela.
  • Oslabljeni pankreas.
  • Nasljedni faktori, gojaznost.
  • Izumiranje aktivnosti beta ćelija.

Kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 primjećuju se simptomi:

  • Suha usta i žeđ.
  • Debljanje
  • Mišićna slabost.
  • Česta mokrenja.
  • Svrab na koži.

Osobe s dijabetesom tipa 2 trebaju razmotriti važne stvari kada traže odgovarajući uređaj.

Dodatne informacije

Postoje informacije na koje dijabetičari moraju obratiti pažnju na:

  1. Na određenoj razini glikemije (koja prelazi 4,2 mmol / l) uređaji mogu imati grešku i do 20%.
  2. Funkcija memorije omogućava vam spremanje rezultata na posljednjim 40-1500 mjerenjima, dok se bilježe očitanja, datum i vrijeme. Model Accu-Chek Active ispunjava ove zahteve.
  3. Ljudi bez razmišljanja koristit će glukometre sa zvučnim podsjetnikom na potrebu analize.
  4. Merenje glukoze može se izvesti elektrohemijski (uzimajući u obzir struju) ili fotometrijsko (promenom boje krvi).
  5. Bolje je odabrati uređaj koji prihvaća volumen od 0,3-0,6 μl krvi za analizu.

Za detaljnije preglede popularnih modela i savjete kako odabrati mjerač glukoze u krvi, pogledajte ovaj odjeljak.

Život pacijenata sa dijabetesom tipa 2 poboljšava se ako redovito prate broj šećera kućnim brojilom glukoze u krvi i o svemu se posavjetuju s liječnikom.

Kako odabrati uređaj za mjerenje šećera u krvi?

Kako odabrati glukometar? Ovo pitanje postaje relevantno kada osoba treba redovno mjeriti šećer u krvi. Takva potreba najčešće nastaje:

  • kod starijih ljudi
  • kod dece sa poremećajima šećera,
  • kod ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes,
  • ako postoje ozbiljni metabolički poremećaji.

Ovaj uređaj omogućava mjerenje nivoa šećera u krvi kod kuće. Ovo je pogodno, jer je uz sve to potrebno redovno polagati dodatne testove u laboratoriji i proći medicinski pregled.

Glukometar morate kupiti za svaku osobu koja mora pratiti svoje zdravlje i šećer u krvi. Indikacije za upotrebu biohemijskog analizatora kod kuće su:

  • ozbiljni metabolički poremećaji,
  • hormonalnih poremećaja u dinamici sa oštrim skokovima pokazatelja glukoze u krvi,
  • pretežak
  • gestacijski dijabetes
  • period trudnoće (uz prisustvo odgovarajućih kršenja),
  • povećani pokazatelj ketona u djece (miris acetona u urinu),
  • dijabetes tipa 1 ili 2
  • stariji od 60 godina.

Izbor glukometra vrši se ovisno o vrsti dijabetesa. Razlikovati između vrste ovisne o insulinu i vrste inzulina. U prvom slučaju dolazi do autoimune destrukcije beta ćelija gušterače, koja proizvodi inzulin. Na temelju njegovog nedostatka metabolički mehanizmi u ljudskom tijelu propadaju.

Kod dijabetesa tipa 1, možete nadoknaditi nedostatak vlastite proizvodnje inzulina injekcijom. Da biste odredili tačnu dozu potrebnu za određeni slučaj, potreban vam je uređaj za mjerenje količine šećera u krvi. Pogodnije je kupiti model za upotrebu kod kuće. Dakle, u bilo kojem trenutku možete pratiti očitanja glukoze.

Postoji i dijabetes melitus tipa 2 - T2DM. Bolest karakterizira smanjena proizvodnja inzulina od strane gušterače, ili je opažena smanjena osjetljivost na nju. Ova vrsta kršenja može dovesti do:

  • neuravnotežena prehrana
  • stres, nervno naprezanje,
  • kvara imunog sistema.

Da biste održali stabilno stanje tijela sa dijabetesom, trebali biste kupiti uređaj, uvijek ga imati pri ruci i vršiti mjerenja krvi na vrijeme. Većina mogućnosti brojila odnosi se na ljude koji imaju nedostatak inzulina kod dijabetesa tipa 2.

Raznolikosti modela

Suočeni s raznolikošću predstavljenih proizvoda, postavlja se pitanje - kako pravilno odabrati glukometar?

Za dijabetes tipa 1, bolje je dati prednost modelima koji su kompletirani sa test trakama. Na dan trebate izvršiti oko 5 mjerenja s normalnim zdravljem, a više od 5 s pogoršanim. Za utvrđivanje iznosa troškova važno je izračunati ukupni iznos isporuke mjesečno. Postoje modeli koji već uključuju inzulin i blok test traka. Ovakve opcije su ekonomičnije.

Za dijabetičare tipa 2 preporučuje se odabir glukometra koji pored nivoa glukoze meri i koncentraciju triglicerida i holesterola. Ovo je važno za bolesnike s gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima i aterosklerozom. Redovnim nadzorom ovih pokazatelja značajno se smanjuje rizik od moždanog udara, infarkta miokarda.

Za starije ljude odabrana je najbolja opcija ne samo uzimajući u obzir funkcionalnost, već i jednostavnost upotrebe. Uređaj za upotrebu je bolje odabrati uz dobru vidljivost ekrana, široke pruge. Mjerač treba biti što jednostavniji i praktičniji.

Često je djetetu potreban uređaj za biohemijsku analizu krvi. U ovom slučaju glavni kriterij izbora je brzo i bezbolno probijanje prsta. Posebne olovke za probijanje koje imaju najmanji učinak na kožu mogu se kupiti zasebno. Na tržištu za specijalizirane proizvode predstavljene su mogućnosti mjerenja koncentracije ketona. Ova analiza daje tačniji rezultat nego u ispitivanju urina na odgovarajuće pokazatelje.

Brojila su jednostavna i višenamjenska, s velikom količinom memorije, pristupom kodu, tajmerima i drugim tehničkim svojstvima. Za osobe oštećenog vida razvijeni su uređaji s funkcijom kontrole glasa.

Ljekari najčešće savjetuju svojim pacijentima da nabave sljedeće glukometre:

  • Clever Chek TD-4227A,
  • SensoCard Plus,
  • Selekt Simpl jednim dodirom,
  • Ascensia Entrust (Bayer).

Klasifikacija

Ovisno o principima rada, razlikuju se tipovi mjernih uređaja:

  • Elektrohemijska. Ova je opcija opremljena ekspresnim trakom, u kontaktu s krvlju nastaje reakcija na šećer s pojavom struje. Mjerenje njegove snage ključni je pokazatelj stanja tijela. Ovaj je model zgodan za upotrebu kod kuće, ima najmanje pogreške i smatra se najpreciznijim među ekonomičnim opcijama.
  • Fotometrijska. Takav mjerač radi na principu lakmusa. Nakon dodira s kapilarnom krvlju, test traka mijenja boju. Prednosti ovog modela uključuju pristupačnost, a nedostaci su vjerovatnoća pogreške pogreške. Konačni rezultat određuje se sličnošću boje u ispitnoj zoni s odgovarajućom opcijom boje iz tablice pokazatelja norma.
  • Beskontaktni. Uređaj je dizajniran za analizu bez upotrebe bušenja. Ima visoku tačnost i brzinu određivanja pokazatelja. Brojilo je opremljeno infracrvenim emiterom i visoko osjetljivim senzorom. Za mjerenje, mali dio kože osvijetljen je infracrvenim valovima. Kad se odraze, snimaju ih osjetnici na dodir, nakon čega mini-računalo analizira podatke i prikazuje rezultat na ekranu. Reflektivnost snopa direktno ovisi o frekvenciji oscilacija molekula krvi. Uređaj izračunava ovu vrijednost i koncentraciju šećera.
  • Laser Merač probija kožu laserom. Postupak se izvodi gotovo bezbolno, a mjesto uboda se liječi bolje i brže. Ova modifikacija je najpovoljnija za dijabetes kod djece. Komplet uključuje:
    • punjac
    • set od 10 test traka,
    • 10 jednokratnih zaštitnih kapaka
    • slučaj.

    Za jednostavnu upotrebu i visoku tačnost merenja morat ćete platiti znatan iznos. Treba napomenuti da je s vremenom potrebno kupiti dodatni potrošni materijal za ovaj model.

  • Romanovsky.Ovi brojili su ujedno i najmanje traumatično. Za analizu se koristi bilo koja biološka tekućina iz tijela. Korištenje najnovijih tehnologija za mjerenje pokazatelja šećera čini ovaj uređaj veoma skupim. Ovu vrstu brojila možete kupiti samo od zvaničnih predstavnika proizvođača.

  • izmerite šećer, holesterol, trigliceride,
  • omogućuju vam kontrolu ukupnog zdravlja,
  • izbegavaju komplikacije ateroskleroze, srčanog udara.

Modeli ove vrste su skupi, kako u pogledu samog uređaja, tako i potrošnih materijala.

Pregled nekih uređaja

  • Odabir jednim dodirom. Odličan uređaj za starije osobe. Ima veliki ekran, test trake za njega kodiraju se jednim kodom. Omogućava vam da prikažete prosječne vrijednosti glukoze nekoliko dana, izmjerite razinu šećera prije i nakon jela, a zatim resetirate sve vrijednosti na računalo. Uređaj je praktičan za upotrebu i omogućava vam da sva očitanja držite pod kontrolom.
  • Gamma Mini. Pristupačni uređaj, bez dodatnih funkcija. Pogodno za upotrebu na putovanjima, na poslu, kod kuće. Pakovanje sadrži 10 test traka, 10 lanceta.
  • Accu-Chek Active. Uređaj po niskoj cijeni. Ima mogućnost prikazivanja podataka za prethodnih nekoliko dana. Vrijeme analize je 5 sekundi. Postoji kalibracija za punu krv.
  • Wellion Calla Mini. Pristupačan uređaj dobre kvalitete, ima veliki ekran, razna dodatna svojstva. izračunava prosječne vrijednosti za nekoliko dana. Niži i viši nivoi primjećuju se zvučnim signalom.

Operativne karakteristike

Često se dogodi da model koji je jednostavan i lagan za opisati pokazuje pogrešan rezultat ili postoje poteškoće s njegovom uporabom. Razlog za to mogu biti kršenja počinjena tokom rada.

Najčešće greške:

  • kršenje pravila za skladištenje potrošnog materijala. Zabranjeno je koristiti istečene trake za testiranje, izlagati ih naglim promjenama temperature, čuvati u otvorenom spremniku,
  • neispravna upotreba uređaja (prašina, prljavština, voda koja pada na elemente uređaja, povećana vlaga u sobi),
  • neusklađenost sa higijenskim i temperaturnim uslovima tokom merenja (visoka spoljna temperatura, vlažne, prljave ruke),
  • zanemarivanje preporuka iz uputstva.

Treba imati na umu da je glukometr bilo koje vrste vrlo osjetljiv na određene parametre. Oni uključuju temperaturu i vlažnost zraka u sobi, interval između obroka i drugo. Svaki model ima svoje karakteristike, pa je važno pažljivo proučiti upute prije upotrebe. Međutim, postoje opšta pravila. Potrebno je:

  • trebate spremiti brojilo u poseban kofer,
  • izbegavajte direktnu sunčevu svetlost i pregrevanje,
  • ne koristite uređaj u sobama sa visokom vlagom,
  • Prije ispitivanja temeljito operite ruke, unaprijed pripremite sve potrebne materijale.

Pridržavanje ovih preporuka optimiziraće postupak mjerenja i dobiti najtačne rezultate.

Pogledajte video: 14 Common Insulin Resistance Treatments That Stops Your Weight Loss & May Hurt You (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar