Kongenitalni dijabetes kod djeteta: uzroci bolesti

Ova bolest je jedna od najčešćih patologija endokrinog sistema. Karakterizira ga činjenica da tijelo ima problema s proizvodnjom hormona inzulina, koji pomaže razgradnji glukoze u krvi.

Ćelije gušterače odgovorne su za proizvodnju važnog hormona. U slučaju patologija ovog organa, proizvodnja inzulina se smanjuje, odnosno potpuno zaustavlja. Šećer se nakuplja u krvi, što dovodi do naglog porasta njegove razine i, tako, postoji prijetnja ozbiljnih posljedica za djetetovo tijelo.

Da biste zaštitili svoje dijete od nastanka ove neugodne bolesti, bilo koji roditelj mora znati zašto se može pojaviti. Posjedujući sve potrebne informacije, moguće je na vrijeme poduzeti preventivne mjere radi očuvanja zdravlja djece. Naravno, postoji takav faktor koji utječe na razvoj bolesti kao nasljednost. Ali čak i u ovom slučaju, uz pravilno poduzete preventivne mjere, početak bolesti se može odgoditi za mnogo godina.

Značajke bolesti u djetinjstvu

Dijabetes melitus dijeli se na dvije vrste: bolest koja nije ovisna o inzulinu i vrsta ovisna o inzulinu. U djece se najčešće dijagnosticira vrsta ovisna o insulinu, nazvana tip I. Ova bolest je doživotna i ima svoje karakteristike tijeka u djetinjstvu. To je zbog činjenice da je gušterača kod djece vrlo mala. Do 12. godine dostiže težinu od oko 50 grama. Svi metabolički procesi u djetetovom tijelu mnogo su brži nego u odraslih. Cijeli proces proizvodnje inzulina u tijelu prilagođava se samo na 5 godina. Zbog toga djeca starija od 5 do 12 godina češće obolijevaju od dječjeg dijabetesa. Za djecu sa slabom nasljednošću ovaj je period od presudnog značaja. Budući da se formiranje tijela događa u djetinjstvu, što prije dijete razvije ovu bolest, to će biti teži njezin tok i posljedice će biti ozbiljnije.

Uzroci dijabetesa u djece

Uzroci dijabetesa u djece mogu biti različiti. Postoji veliki broj vanjskih i unutrašnjih faktora koji mogu potaknuti razvoj ove bolesti kod djeteta. Najčešći razlozi zbog kojih se ova bolest pojavljuje u djetinjstvu uključuju:

  • nasljednost
  • neuhranjenost
  • poremećena dijeta
  • prehlade ili teške virusne bolesti.

Prekomjerna težina i pothranjenost

Ako porodica ne gaji pravilnu ishranu, a dijete konzumira slatkiše, proizvode od brašna i čokoladu, to jest lako probavljivi ugljikohidrati, u velikim količinama, opterećenje gušterače u djetetovom tijelu značajno se povećava. Postepeno, to dovodi do iscrpljivanja ćelija pankreasa. Kao rezultat toga, količina vlastito proizvedenog inzulina postepeno opada, a s vremenom se može potpuno zaustaviti.

Razvoj gojaznosti prirodno dovodi do nakupljanja viška masnog tkiva. A ona, zauzvrat, postaje mjesto u kojem se sinteza inzulina aktivno inhibira.

Stalne prehlade

Česte prehlade kod djeteta izazivaju aktiviranje imunološkog sistema. Budući da imunološki sustav mora zaštititi tijelo od virusa i bakterija, uz česte prehlade, prisiljen je na stalno proizvodnju antitijela. Ako taj proces počne biti kroničan, imunološki sustav ne prestaje stvarati ta antitijela čak i kad nema direktne prijetnje za tijelo. Rezultat takvih imunoloških poremećaja je da razvijena antitijela napadaju stanice gušterače, na taj način ih sami uništavaju. Podvrgnut takvom uništavanju, gušterača prestaje proizvoditi potrebni inzulin za potpuno funkcioniranje tijela.

Nasljedna predispozicija za dijabetes

Nasljednost je faktor koji može značajno uticati na pojavu ove bolesti kod djeteta. Ako govorimo o nasljednosti od strane roditelja, posebno majke, vjerovatnoća je da kod djece postoji dijabetes. Može se manifestirati kako u vrlo mladom dobu, tako i s vremenom. Ukoliko je, uprkos svemu, majka kojoj je dijagnosticiran dijabetes odlučila roditi, potrebno je strogo kontrolirati nivo glukoze u krvi tokom trudnoće.

Ovaj zahtjev nastaje zbog činjenice da posteljica ima sposobnost da dobro apsorbuje i akumulira šećer iz majčine krvi. U slučaju njegovog povišenog nivoa, dolazi do prirodnog nakupljanja glukoze u tkivima i stvaranja organa, koji se razvija u maternici. To dovodi do rađanja novorođenčeta s urođenom dijabetesom.

Posljedica prošlih bolesti

Zarazne bolesti koje nosi dijete sa nizom popratnih čimbenika mogu izazvati pojavu bolesti kao ozbiljnu posljedicu.

Dokazano je da na razvoj dijabetesa kod djeteta utječu bolesti poput:

  • zauške,
  • hepatitis
  • kozica
  • rubeola.

Infekcija tijela virusima koji uzrokuju razvoj ovih bolesti izaziva aktiviranje snažne imunološke obrane. Antitela koja proizvodi imunološki sistem počinju da uništavaju patogeni virus, a sa njim i ćelije pankreasa. Rezultat je neuspjeh u proizvodnji inzulina.

Važno je napomenuti da je početak dijabetesa u obliku komplikacija nakon prenošenja tih bolesti moguć samo ako dijete ima nasljednu predispoziciju.

Hipodinamija kao faktor rizika

Mala pokretljivost i odsutnost barem elementarne tjelesne aktivnosti također mogu uzrokovati razvoj dijabetesa. Akumulacija masnog tkiva pomoći će inhibiranju proizvodnje inzulina u tijelu. Takođe je dokazano da fizička aktivnost može poboljšati rad stanica odgovornih za proizvodnju ovog hormona. Kod djeteta koje se sustavno bavi sportom nivo šećera u krvi ne prelazi dozvoljenu normu.

Na šta morate obratiti pažnju da biste na vrijeme primijetili bolest

Često se događa da se roditelji naviknu prepoznati bolest i počnu se zabrinjavati tek nakon očitovanja nekih određenih simptoma. Mnogi percipiraju suzu, učestale promjene raspoloženja i razdražljivost tek kao djetinjastu hirovitost ili znak pokvarenosti. Nažalost, u nekim slučajevima ovo nerazumno ponašanje djeteta može signalizirati rani dijabetes.

Stvar je u tome što se s pojavom ove bolesti inzulin ne proizvodi u pravoj količini. Ne pomaže šećeru da ga organizam potpuno apsorbuje. Stanice raznih organa, uključujući mozak, ne primaju potrebnu količinu energije. To uzrokuje ne samo razdražljivost, već i stalnu letargiju, slabost i umor djeteta.

Naravno, ovi simptomi nisu glavni tokom dijagnoze dijabetesa i mogu biti uzrokovani drugim bolestima ili reakcijama djetetovog tijela. Ali ipak, s obzirom da pomažu da posumnjaju da nešto nije u redu sa djetetovim zdravljem, nemojte ih zanemariti. Ostale promjene mogu također signalizirati početak bolesti, koju roditelji također ne bi trebali zanemariti:

  • dijete neprestano traži piće, ne može utažiti žeđ,
  • povećani apetit i istovremeno gubitak težine,
  • ponekad postoji povraćanje, dijete se žali na česte mučnine,
  • učestalo je mokrenje.

S sistematskom manifestacijom nekoliko ovih znakova ili barem jednog od njih, vrijedno je kontaktirati liječnika koji će vam propisati potrebnu dijagnostiku.

Simptomi bolesti

Nakon što ova bolest zahvati djetetovo tijelo, počinje se manifestirati specifičnim simptomima. Najčešći simptomi koji prate razvoj dijabetesa kod deteta su:

  • duge ne zaceljujuće rane, česte gljivične lezije kože,
  • gubitak kilograma i zastoj u rastu, problemi sa fizičkim razvojem,
  • povećan apetit i teško utažiti žeđ,
  • učestalo mokrenje i, u nekim slučajevima, pospanost.

Svaki simptom ima svoje uzroke i postaje reakcija tijela na nedostatak inzulina.

Polidipsija

Budući da nedovoljno inzulina doprinosi nakupljanju šećera u krvi, bubrezima postaje teško ispuniti svoju funkciju filtriranja. Teško im je da se nose sa visokim sadržajem šećera. Opterećenje se znatno povećava, pa pokušavaju izvući dodatnu tekućinu iz tijela, iz koje dijete ima opsesivni osjećaj žeđi.

Djeca se mogu žaliti na suha usta, primjetnu su suhu kožu i ljuštenje. Takva je situacija opasna jer, ne shvaćajući šta se događa, dijete u velikim količinama može piti sokove, soda i druga pića koja sadrže šećer. Takva upotreba štetne tekućine u velikim količinama samo pogoršava razvoj dijabetesa kod djece.

Polifagija - stalan osjećaj gladi

Pojačani apetit i osećaj gladi javljaju se iz činjenice da ćelije celog tela proživljavaju glad. Glukoza se jednostavno ispire iz tijela mokraćom, a pritom ne hrani tijelo na odgovarajućem nivou. Gladne ćelije počinju slati detetu mozak da mu nije dovoljno hrane i hranljivih materija. Dijete može apsorbirati hranu u ogromnim porcijama, ali istovremeno na kratko osjeća osjećaj punoće.

Gubitak kilograma i zaustavljen rast

Uprkos povećanom apetitu, dijete s dijabetesom neće dobijati na težini. Zbog neprestanog gladovanja energijom, detetovo telo primorano je da traži alternativne izvore ishrane. Tijelo može započeti intenzivni proces uništavanja masnog tkiva i masnog tkiva. Takođe, kod djeteta oboljelih od dijabetesa rast tijela može biti vrlo spor.

Bedwetting

Zbog stalne žeđi, dijete počinje konzumirati veliku količinu tekućine, što, sa svoje strane, dovodi do brzog mokrenja. Mjehura s jakim pijenjem gotovo je uvijek u punom stanju. Ako tijekom dana dijete jednostavno često ide u toalet, onda mu noću postaje teško kontrolirati taj proces.

Povlačenje mokrenja može biti jedan od ranih simptoma dijabetesa. Vrijedno je zabrinuti se ako noćno mokrenje u krevetu za dijete prethodno nije primijećeno. Kad mijenjate krevete, morate obratiti pažnju na urin. Može emitirati oštar, neugodan miris acetona, biti ljepljiv na dodir i ostaviti neprirodno bijelu trag nakon sušenja.

Postoji još jedan simptom na koji morate obratiti pažnju na vreme. Budući da dječji urin kod dijabetes melitusa gotovo uvijek sadrži aceton, kod mokrenja može doći do iritacije vanjskih genitalija i urogenitalnog trakta. Djeca, posebno djevojčice, često se mogu žaliti na svrbež u perineumu.

Posledice razvoja bolesti u detinjstvu

Jedan od glavnih problema ove bolesti je sposobnost dijabetesa da snizi djetetov imunitet. Svaka zarazna bolest može biti praćena ozbiljnim komplikacijama. Na primjer, obična prehlada može preći u upalu pluća. Bilo kakve ogrebotine, ogrebotine, posjekotine i rane možda dugo ne zaraste. Moguća je česta infekcija gljivičnim virusima, jer imunitet prestaje pravilno štiti dječji organizam.

Smanjenje oštrine vida često postaje posljedica ove bolesti. To je povezano sa energetskim ćelijama gladi i neravnotežom vode u tijelu. Moguća je i druga ozbiljna komplikacija, koja je poznata i kao dijabetičko stopalo. Ako se razina šećera dugo ne kontrolira, u tijelu se počinju događati nepovratne patološke promjene u mišićno-koštanom tkivu, krvnim žilama i živcima. Rezultat je oštećenje ekstremiteta, sve do stvaranja gangrene.

Prevencija

  • Da biste zaštitili dijete od ove bolesti, potrebno je redovno poduzimati preventivne mjere. Prije svega, morate pratiti prehranu. Dijete treba jesti frakciono, ali često, otprilike 5-6 puta dnevno. Naravno, hrana treba biti uravnotežena i sadržavati sve vitamine potrebne tijelu koje raste.
  • Nije potrebno potpuno isključiti slatkiše iz prehrane zdrave djece, već treba strogo kontrolirati količinu takvih proizvoda.
  • Ako je dijete u ranoj dobi već pretilo ili je u početnoj fazi pretilosti, roditelji se snažno ohrabruju da potraže savjet endokrinologa. Ako je potrebno, liječnik će provesti dijagnozu i moći će dati preporuke. Možete posjetiti i dječjeg nutricionista koji je u stanju razviti sistem ne samo zdrave, već i ukusne hrane.
  • Budući da fizička aktivnost pomaže otapanju glukoze u krvi i smanjenju razine šećera, ne treba ih zanemariti. Oko 2-3 puta nedeljno, dete treba da se bavi pristupačnim i izvedivim fizičkim vežbama.

Kako zaštititi najmanju od dijabetesa

Što se tiče novorođenčadi, pogotovo ako pri rođenju njihova težina prelazi 4,5 kg ili postoji porodična predispozicija za ovu bolest, roditelji ne bi trebali zaboraviti na prednosti dojenja. Ako je moguće, toplo se preporučuje da se beba hrani majčinim mlekom najmanje 1 godinu. To će pomoći jačanju imuniteta djece i smanjenju vjerojatnosti virusnih bolesti, koje mogu naknadno izazvati razvoj dijabetesa.

Ako iz objektivnih razloga nije moguće dojiti dijete, vrlo je važno pristupiti izboru alternativne prehrane. Umjetne mješavine koje sadrže protein kravljeg mlijeka treba izbjegavati. Dokazano je da inhibira rad dječijeg gušterače, što može rezultirati prekidom proizvodnje inzulina od strane njegovih ćelija.

Ovakve jednostavne preventivne mjere mogu smanjiti vjerojatnost da će se dijete razboljeti od dijabetesa, čak i ako porodica ima sličnu tendenciju. Dijabetes je, kao i mnoge druge bolesti, mnogo lakše spriječiti nego živjeti s njim cijeli život.

Dijagnostika

Moguće je postaviti ispravnu dijagnozu za dete i utvrditi da li ima urođenu dijabetes melitus pre nego što se beba rodi. Pravovremeni ultrazvuk fetusa uz detaljan pregled pankreasa pomaže u tome.

U slučaju visokog rizika od bolesti tijekom ove studije, kod djeteta se mogu detektirati oštećenja u razvoju organa. Ova je dijagnoza posebno važna u situacijama kada jedan ili oba roditelja imaju dijabetes.

Metode za dijagnosticiranje dijabetesa kod novorođenčadi:

  1. Prsti test krvi na šećer,
  2. Dijagnoza dnevnog urina za glukozu,
  3. Ispitivanje urina sakupljenog u jednom trenutku za koncentraciju acetona,
  4. Analiza na glikozilirani hemoglobin.

Svi dijagnostički rezultati moraju se dostaviti endokrinologu, koji će na osnovu toga moći djetetu postaviti ispravnu dijagnozu.

Liječenje dijabetesa kod djece trebalo bi provoditi samo pod nadzorom endokrinologa.U tom slučaju bi roditelji bolesne bebe trebali kupiti visokokvalitetni mjerač glukoze u krvi i potreban broj test traka.

Temelj liječenja urođenog oblika dijabetesa, poput dijabetesa tipa 1, jesu svakodnevne injekcije inzulina.

Za najefikasniju kontrolu šećera u krvi u liječenju djeteta potrebno je koristiti inzulin, i kratkog i dugotrajnog djelovanja.

Uz to, važno je razumjeti da izlučivanje hormona inzulina nije jedina funkcija gušterače. Takođe luči enzime neophodne za normalno funkcionisanje probavnog sistema. Zbog toga se za poboljšanje funkcija gastrointestinalnog trakta i normalizaciju asimilacije hrane detetu preporučuje uzimanje takvih lekova kao što su Mezim, Festal, Pancreatin.

Hronično visoka glukoza u krvi uništava zidove krvnih žila, što može uzrokovati poremećaje cirkulacije, posebno u donjim ekstremitetima. Da biste to izbjegli, djetetu trebate davati lijekove za jačanje krvnih sudova. Uključuju sve angioprotektivne lijekove, naime Troxevasin, Detralex i Lyoton 1000.

Strogo pridržavanje ishrane koja iz prehrane malog pacijenta isključuje svu hranu visokog sadržaja šećera od presudne je važnosti u liječenju dijabetesa kod djece.

Međutim, ne biste se trebali potpuno riješiti slatkiša, jer oni mogu dobro doći djetetu pri naglom padu šećera zbog prekomjerne doze inzulina. Ovo se stanje naziva hipoglikemija, a djetetu može biti opasno po život.

U videu u ovom članku dr. Komarovsky će govoriti o dječijem dijabetesu.

Pogledajte video: Tema Rezonance zdravlja- dijabetes: Zaustavite dijabetes, prije nego on zaustavi vas! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar